3000

3000

© Георги КожухаровПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията:


Те вървят, не се отказват, вече месец по централните улици. Десетки хиляди хора, които едва ли някой е изброил и чийто брой вълнува (или страхува) най-вече властта, която отчаяно се стреми да ги омаловажи с помощта на полицията. "Тези 3000" вървят всяка вечер, сменят се, спират; едни заминават, други се връщат; морето от хора променя календара на годишните отпуски и вкарва актуалната политика в ново, немислимо досега русло. Те вървят, камерите ги показват, медиите ги отразяват, всички ги виждат, те постепенно се осъзнават като общност, най-сетне и чуждестранните медии ги забелязват, нищо че всичко се случва не на площад "Тахрир" или "Таксим", а по жълтите павета на малка, доскоро задрямала България. Те се събират на площада, наречен "Независимост", а после тръгват напред, защото отстояват своето достойнство и независимост така, както те ги разбират.


Тези хора сбъдват българската антиутопия.
Те са гражданска антитеза на "най-добрия от всички възможни светове", въплътен в един утопичен парламент, където народните представители, кворумно базирани върху изстъпленията на една истерия, наистина не са си на мястото, което не им пречи да имат абсурдно-налудничави приумици (като в утопичен роман на Жозе Сарамагу), да бълват популистки закони или да подготвят милиардни заеми, които ще трябва да връщат други, пак хората на улицата и децата им.


Ето защо тези хора вървят, носят лозунги, надуват свирките си, шумно е, оглеждат се, търсейки подкрепа едни от други, защото са общност, която прераства в съобщество; вглеждат се в лицата си, запознават се, обменят електронни адреси и телефони и продължават да вървят напред. Те подминават парламента и поемат по "Цариградско шосе", ала не отиват на гурбет, подобно на дедите си, а вървят в израз на порив за свобода. Те са много, но са и много различни: млади и стари, успели и непожалени от живота, десни и леви, зелени, агностици и християни, даже свещеници, велосипедисти, скейтъри и заклети пешеходци, хора с бастуни и патерици, деца в колички; никой всъщност не знае колко са и какви са, освен властта, която знае да брои само до 3000. Не знам има ли сред тях "леви гении или сини кохорти", но определено знам, че


те са човешки същества, носители на трудно изразима надежда


Малко ли е това във времена на култивиран и хладен цинизъм?


Навярно тъкмо усетът им за накърнена справедливост ги кара да вървят по "Цариградско шосе" като през долината на смъртната сянка, решени да не се уплашат от злото (Пс. 22:4). Едни от тях избързват напред, шегувайки се, че така ще стигнат до Терминал 1, накъдето и без това ги тласка властта; други, пак на шега, казват, че по този начин шествието ще свърже парламента с порутените жълти сгради на "4-ти километър". Тоест властта с лудостта, която и без това волно се шири из парламента. Обвиняват ги в какво ли не: в опит за преврат, в социално самозванство, в непристойна карнавалност или в несъвместима с българското черногледство патетика.


В отговор те продължават да вървят, понякога спират и заедно сядат на шосето, запазвайки минута мълчание. Тогава се вглеждат в лицата си, което е невъзможно в уличното шествие, когато движението яде от времето им; те не са квазисекта, нито пък квазицърква, както си ги въобразяват някои. Защо не допуснем според максимата на Еманюел Левинас, че тъкмо в този миг Бог вижда, отразен по лицата на другите (на ближните им) техния истински лик?


Те са много различни, но са свободни хора


с цялата парадоксалност на свободата, върху която се гради днешната политика.


Затова към тях се прибавят още и още хора; вечер столицата е централно блокирана, както е блокирана държавата, която сякаш не знае какво прави и по кой път да поеме. Ако тези хора решат да легнат на "Цариградско шосе", навярно ще образуват с телата си колона в протежение на няколко километра.


Телесната метафора сама се налага, защото властта възприема тези хора преди всичко като тела, като производителна сила, която работи, гледа семейства и внася данъци, нужни за възпроизводството на една политическа каста и нейната колосална администрация. Това, което тази власт не иска, а и не може да признае, е, че тези хора (както и всички останали), имат души. Че те могат да негодуват и страдат, че на "тези 3000" (с няколко нули отгоре), им е унизително да живеят сред зловонните изпарения на все същата политическа корупция. Че в един момент чашата на търпението е преляла (защо сега? защо не преди? – питат някои). Нека си отговорят сами. Нека някой ни обясни защо Априлското въстание избухва тъкмо през пролетта на 1876 г., а не през 1873 г. (чрез комитетската мрежа на Левски), нито през 1875 г. (въпреки усилията на Стоян Заимов или Стефан Стамболов)?


Зад историческите събития често присъства лъх, неуловим от никого


и това е диханието на Духа.


Когато това се случи, се връща заличеното чувство за справедливост. Тогава хората започват да жадуват справедливостта с желание, непонятно за хладните умове на циниците; с онова желание, което Евангелието сравнява с глада и жаждата. Тогава водените от този порив хора наистина стават свободни, а институциите на несправедливостта се смаляват. Тогава тези хора могат и са в правото си да възмездят една конкретна несправедливост, дори да свалят едно правителство. Не е ли това патетично и утопично? А защо смятате, че хората, които вървят по улиците, не са наясно, че абсолютната справедливост е невъзможна тук, на земята, поради което е измислена и правовата държава? Че не са наясно, че нищо не започва и не завършва с правителството на Орешарски, което обаче не означава, че всичко е допустимо и безнаказано?  Иначе трябва да приемем като висш рефрен на справедливостта вайканията на бивш ляв лидер, който след сблъсък с правосъдието беше потресен от мисълта, че възмездяването на неправдите на прехода можело да започне  от неговата собствена персона. Нима всяко нещо не започва от някъде?


Затова тези хора вървят вечер по улиците, а денем част от тях обсаждат парламента. За да започне нещо отнякъде, за да се случи изобщо нещо в тази държава. Тези хора чувстват отговорността си пред човешката свобода не само поради правата си на човеци, а и заради принципа на легитимност, върху който те се основават. Вгледайте се по-внимателно в тях и ще видите, че те вървят по улиците не с триумфалността на нравствената безупречност, както се привижда на някои,


а просто отстояват правото си на присъствие


Те не създават партии, никой не държи скудоумни политически речи. Те не се нуждаят от политпросвета, имат необходимостта да бъдат граждани. Те не очакват от свободата материални блага (примерно 5% намаление на тока), а очакват поне малко да се завърне почтеността. Това е техният избор, а останалото ще се реши на предстоящите избори.


Ето го ядрото на дебата. А иначе е ясно, че на улицата не е излязло цялото българско общество, а само част от него, както не се уморява да ни повтаря Сергей Станишев. Представете си обаче обратното! В името на историческото благоразумие можем само да се молим това да не се случи. Ето защо е редно да припомним на "най-европейския български политик" (лидер на ПЕС, при това историк) следните две неща. Първо, още от Аристотел знаем (освен за катарзиса), че всяка част е неотнимаема част от едно цяло; че тя изразява неговата цялостност; и че има такива части на цялото, които са фундаментални за неговата същност и без които то не би било възможно като цялост (например – покривът за къщата; или гражданското общество за една държава). И, второ, аргументът е исторически абсурден. Един известен български интелектуалец даже се пошегува по време на шествието, че явно Априлското въстание не е съществувало, щом не е избухнало в цяла България (какво остава за един мирен протест)!


Толкова по критиката на властта. А що се отнася до консервативната критика (има и такава) – че всеки бунт съсипва държавата, че той е сатанинско изкушение и т.н., ще си позволя в заключение да отговоря с цитат от Жорж Бернанос, един от най-големите християнски автори на ХХ век:


"Изглежда като общоприето, че дяволът е Дух на бунта – мнение, широко застъпено от консерваторите, доколкото им позволява да пратят в ада недоволните, а в рая – всички жандарми. Че дяволът е бунтовник за своя сметка, това изобщо не смятам да отричам. Но нищо не показва, че той си е поставил за цел да съблазни човеците по същия начин, както е съблазнил ангелите. Опитът по-скоро показва, че е по-трудно да бъдем погубени от духа на бунта, отколкото да бъдем угнетени от духа на робството, и че вместо да се въздигнем до сатанинското достойнство на разбунтувани ангели, неговата ясновиждаща омраза ни срутва до участта на скотове. Ако подобна хипотеза ви скандализира, толкова по зле! Нима сред малцината грешници, които Христос е проклел в Евангелието, откривате мнозина бунтари? Аз пък не виждам други, освен конформисти – хора, поробени от вяра без щедрост, от дисциплина без любов. Любовта, ето заключителната дума. Само свободният човек може да обича…"


Как смятате: нима "тези 3000", които вървят, без да се отказватне обичат свободата повече, отколкото презират правителството?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Умножено по 20 плюс ....

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Цветльо Овчев е лъжец!
  #Извинисебе

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Липсата на организираност и на команден център на тези 60 000 души е уникална, направо даже невероятна.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Добро е. Явно събитията от последните месец-два изкарват на яве най-доброто от много хора. Вече четох много отлични материали, вдъхновени от събитията на вън. Явно бунта е катализатор не само на промени, но и на избуяване и пълно разгръщане на таланта.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на ves_d
  ves_d
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Браво! Страхотна статия!

 6. 6 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре, де! 1 000 000 сте и какво следва!??

 7. 7 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имаше избори, преброихме се!!!

 8. 8 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Хора... Така хубаво, културно и празнично можем да си протестираме с години. Комунист не хвърля кокала на властта, Болният драпа като хлебарка, защото знае, че в следващото правителство ще е пълна нула, ДПС ни пращат въздушни целувки докато викаме пред Парламента. В първите дни на протеста какво си казвахме всички? "Давам им седмица". Безочието на тези античовеци е ужасяващо, трябва да ги изметем, дайте да се стягаме... Не искам да съм виновен пред децата си за унищожения живот, на който съм ги обрекъл след години! ОСТАВКА, БЕ, МРЪСНИЦИ !!!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Бойко и Цецо може да не са завършили Харвард или Оксфорд, но могат да правят организация и то страхотна.

 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#6] от "00222":
  Следва, че платените червени списвачи по форумите скоро ще трябва да си търсят истинска работа в условията на пазарна икономика.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#7:"00222"]Имаше избори, преброихме се!!! [/quote]
  Вие се преброихте (с манипулации, капутизации, цацаризации и платен вот)! От 9-ти септември 44-та све се броите.

  Е, сега ние ще се преброим...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 13. 13 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Весело

  Всъщност пак не сте разбрали. Много е лесно:

  Протестиращите са няколко стотин (според Станишев), предимно срещу президента (според "Монитор", те са разглезени богаташи (според Кутев) и интернет-лумпени (според Монов) на които е било разкешено (според Гечев) за да упражняват насилие върху народни представители (според Сидеров). Зад правителството всъщност стоят милионите българи, които не излизат на протест (според Манолова), както и посланиците на Германия и Франция, които твърдо се обявиха срещу подкрепата на олигархията от правителството на Бойко Борисов (според Вигенин).

  Та то е толкоз просто и логично, ама де толкоз мозък...

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 14. 14 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#6:"00222"]Добре, де! 1 000 000 сте и какво следва!??[/quote]
  Следва да хващате влака за масква. С еднопосочен билет.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 15. 15 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#11:"virtual brain Occupy parliament"]Следва, че платените червени списвачи по форумите скоро ще трябва да си търсят истинска работа в условията на пазарна икономика.[/quote]


  Колко скоро ще е, че ми остават броени дни да „хвана борсата“! Да не вземете да ги свалите тази седмица!

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Когато протеста е на правилното място постига целите си -нека си спомним Термопилите и 300 храбри воини.Иаприлското въстание не е било масово но Бенковски казва:"Аз отворих такава люта рана в сърцето на тиранина която никога няма да заздравее".Този протест е като китайска капка-в началото гъделичка,после се побъркваш и накрая умираш(сдаваш власта).

 17. 17 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#7:"00222"]Имаше избори, преброихме се!!! [/quote]
  Именно де. Преброихме се и резултатът е, че
  88% ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НЕ ГЛАСУВАХА ЗА СТАНИШЕВ!

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 507 Весело

  Няма значение броя на протестиращите интернет лумпени, богати гъзета и пр. 3000 или 30 000........ Те не са "народа".
  Важни са онези, подкрепящите, пред НДК. Те са наистина красивите и умните (вътрешно). Те са смелите. те са итинските. те са "народа".
  Те са спартанците от "300". Даже по-велики, защото нямат и 300.
  Орешарски е техния Леонид. Сергей е ...жена му на Леонид .
  А бул. Дондуков и жълтите павета са техния Термопили.
  Плевнелиев е Ксеркс, а олигархията, основно митичния кръг Капитал, кръгът Глобална България, типинг пойнт и котараците са персийските орди.
  само че този път към тези няма и 300 безстрашни воини ще се присъедини целия "народ". Ще победим ББ, ще победим олигархията.
  Ще ядем, пием и се веселим 3 дни и три нощи.
  И тока ще падне с 5%!
  Напред, другари!

 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#15] от "00222":
  Ще ги свалим. И трите последни цифри от ника ти, дето си прикриваш истинската същност с тях - и тях ще свалим!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#17:"trippleseven"]Именно де. Преброихме се и резултатът е, че 88% ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НЕ ГЛАСУВАХА ЗА СТАНИШЕВ![/quote]

  Всъщност, гласуваха малко под 50% от българските граждани, като броят им бе натъкмен при броенето до малко над 50%, за да се докара кворум. От тях отпаднаха още 9% поради разпиляването на вота за малките партии, а останалите около 40% гласуваха за четворния картел от производни на БКП/ДС.

  На практика 60% от имащите право на глас не са политически представени, а управлява правителство на МАЛЦИНСТВОТО!!

  Е, колко легитимно е това правителство?

  Отговор: НИКАК.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 434 Неутрално
 24. 24 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#20:"virtual brain Occupy parliament"]Ще ги свалим. И трите последни цифри от ника ти, дето си прикриваш истинската същност с тях - и тях ще свалим![/quote]

  И след това какво....

 25. 25 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#19:"fras"]Ще ядем, пием и се веселим 3 дни и три нощи.
  И тока ще падне с 5%!
  Напред, другари![/quote]
  ДО ПЕТ процента ще бъде намалението, другарю, моля не давайте такива прекалено оптимистични прогнози. Всички знаем какви огромни поражения направи предишното правителство. Средното намаление ще бъде около един-два процента, което ще бъде огромно облекчение за социално изнемощелия български народ.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 26. 26 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]На практика 60% от имащите право на глас не са политически представени, а управлява правителство на МАЛЦИНСТВОТО!! [/quote]  Да ползваме ли същата логика и за избора на Портних... Или да се върнем и още по- назад, когато Тиквата управляваше с едва 1 600 000 гласа... Или и математиката ще обърнем на литература!??

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#23:"seekingman"]Брово! Добра статия![/quote]

  Статията е добра най-вече, защото срещу лъжите на червената пропаганда изправя една очевидна истина: протестиращите не са всяка вечер едни и същи хора! Протестиращите са професионалисти на свободна практика, собственици на дребни бизнеси, служители в частния сектор, студенти. Повечето са заети хора, не всички могат да си позволят всяка вечер да викат на площада. И все пак, площадът всяка вечер е пълен! Всяка вечер шествието се проточва от БНБ до Орлов мост, изпълвайки целия булевард. Т.е., не говорим за едни и същи 30,000 души, а за поне 100,000, които са участвали в един или друг протест. Сред моите познати - жулналисти, издатели, юристи, бивши депутати от опозицията - практически няма човек, който да не е бил поне веднъж, както и няма такъв, който да е бил на всички протести.

  Така че, комунета, измишльотините за кифтетата на Сорос можете да си ги заврете в ... клавиатурата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#24] от "00222":
  Ами как "какво" - ще пуснем водата.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на zimage
  zimage
  Рейтинг: 434 Неутрално
 30. 30 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Реално днешното правителство има зад себе си същия брой избиратели колкото имаше и Борисов, приблизително 1 600 000! Истерията ви е ялова и деструктивна поне докато кажете какво искате, а не какво искате!

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#17:"trippleseven"]88% ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НЕ ГЛАСУВАХА ЗА СТАНИШЕВ![/quote]
  Ами те толкова не гласуваха и за Борисов, и за Плевнелиев, и за редица други, президенти, и министър-председатели!
  Що тогава не крещяхте!
  По отношение на протеста, Дневник, абе нали имате пари, снимайте го веднъж тоя протест от въздуха, да видим цариградско пълно, от орлов мост до плиска, и готово, давам ви гаранция, че и оставка веднага ще подадат, и цялата страна ще ви повярва, и ще каже браво!

 32. 32 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#28:"virtual brain Occupy parliament"]Ами как "какво" - ще пуснем водата.[/quote]


  А после...

 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Много добре написано.
  Но имам чувството, че се губи ценно време, властта усеща, че и пари под краката и бърза да разположи своите хора по етажите на властта, да се окопае по всякакъв начин, да заложи своите политически и икономически капани за дълго време.
  Докога ще ни стигне търпението?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#27:"Norman Granz"]Така че, комунета, измишльотините за кифтетата на Сорос можете да си ги заврете в ... клавиатурата.[/quote]
  Ееее ама Сорос и кифтета ли раздава?
  Ама кажете къде да се запиша де, мамамустара, чета във Монитор, хората по два бона на месец изкарват покрай тея протести.
  Три пъти вече питам къде е счетоводството на протестите, те все ме пращат при някаква си Лелина, ама не мога да я намеря...

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 35. 35 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Давайте идеи, приемаме, че сте толкова, колкото кажете. Но дайте да видим зад какви идеи стоите, пък пак ще се броим! Един искал просто да пусне водата! Записваме! Дайте да видим останалите 1 099 999 какво искате и да се хващаме за работа!

 36. 36 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#33:"Jessika"]Докога ще ни стигне търпението?![/quote]


  И какво ще направите, като ви се изчерпа търпението!??

 37. 37 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#13] от "trippleseven":

  Чудесно обобщено!
  Статията е прекрасна -- проблемът продължава да бъде, че Дневник не се чете достатъчно извън София. Същото важи и за Капитал.

 38. 38 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#31:"ban"]Ами те толкова не гласуваха и за Борисов, и за Плевнелиев, и за редица други, президенти, и министър-председатели[/quote]
  Ми що не се вдигнете пак на протести?
  Нали протестирахте февруари - Бойко си хвърли оставката и имаше избори.
  Ние същото искаме.

  Ааа, забравих, и вие "протестирате"
  Нали ви виждаме пред НДК всяка вечер.
  200 бабушкерника, едва ходят, ако ги питаш коя година сме - няма да знаят - ама "дойдехме от Перник, да подкрепиме другаря Орешарски, защото требва да му дадеме шанс."

  С такъв рехав протест няма да стане. Трябват радикални мерки - що не вземе някоя червена бабичка да направи стриптийз на пилоните пред НДК, за да всее смут и ужас сред населението, ще влезе и в световните медии.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 39. 39 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Братя, ГРАБВАЙТЕ ТЕЛАТА.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#16:"chicago514"] но Бенковски казва:"Аз отворих такава люта рана в сърцето на тиранина която никога няма да заздравее"[/quote]  Дано ви е ясно, че давате неподходящ пример!!! Бенковски е бил руски шпионин и е изпълнил руския план за дестабилизация на Османската империя...

 41. 41 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#39:"kokobo"]Братя, ГРАБВАЙТЕ ТЕЛАТА. [/quote]


  Първо трябва да дадете някакви жертви... Все пак телата няма от къде да се появят със сценки по бТВ...

 42. 42 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#38:"trippleseven"]Ние същото искаме. [/quote]


  Ами искайте, пречим ли ви... Търпеливо понасяме бозите по бТВ и БНТ...

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#34:"trippleseven"]Ееее ама Сорос и кифтета ли раздава?[/quote]

  Ами ти не четеш ли форума, вчера един другар ни беше изобличил, че преди всеки протест се редим на опашка да си получим от Отворено общество кифтетата - само не уточни двойка или тройка, с гарнитура или без.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#36:"00222"]И какво ще направите, като ви се изчерпа търпението!??[/quote]

  Помниш ли '97-а? Може да ви се стори пикник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Весело

  Това "експертно" правителство с тези "експертни" министри, "експертно" лъжещи и сриващи държавата, ЕКСПРЕСНО да си отиват.

  ОСТАВКА!

 46. 46 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#42] от "00222": кои бози?

 47. 47 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Тва е много добре, че вече се надъхвате и вместо да тъпеете по дискотеките с приятели вече висите пред МС и си мислите дори че правите политика, че сте гражданско общество и ковете бъдещето на страната. Всъщност много от протестиращите имат мерак да са нещо повече от работници за 900-1200 лева на месец, но само с викане и освиркване не става. Викането рано или късно ще даде резултат - Орешарски ще падне и тогава ще Ви питам "и ся кво праим". Да видим колко човека имат повече идеи от "нови избори", "нов изборен кодекс" или "работеща икономика". Въпроса е че само първото можете да постигнете. За второто се иска парламент, а за третото още никой не знае кво се иска точно.

 48. 48 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Много добра,духовна статия на Тони Николов!
  Как обаче ние,духовните,да убедим онези бездуховни манипулатори,мафиоти,олигарси и политическото им лоби в лицето на НОрешарски и сие,депутати ДА СИ ОТИДАТ С МИР?
  Не мога и не искам да бъда на тяхно място.Както се казва в една песен наша "Аз не съм комунист и никога няма да бъда!"

  Tony
 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#35:"00222"]Давайте идеи, приемаме, че сте толкова, колкото кажете. [/quote]
  +++
  Дали протестиращите са 300 или милион и 300 няма значение ако нямат ясна кауза и цели !
  Нищо не се говори за чуждестранните монополи , търговски картели и банкери мародери !
  Не се говори за олигархията и не ги сочат с пръст кои са но пък посочват Олигарски ! Не се говори за цените на тока и парното защото е лято. Не се говори за Демографската катастрофа и промиването на мозъци !
  Не се говори колко сме ощетени от ЕС с по-ниски дотации , пенсии и заплати все едно причината е някаква друга а не статута на периферна колония в която чуждите корпорации изпомпват по 30 милиарда годишно ! Без да се смята какво изкарват концесионерите на природни ресурси !

  Подмяната на средна класа от свободни хора с бизнес и свободни професии със компютърни мушмороци , наемници в чужди компании и средно ниво чиновници в доходни ведомства не е моята българска средна класа която ще ни извади от кризата а напротив !
  Нехранимайковците ще затрият България !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#31] от "ban":

  Българите сме търпяли 500 години турците, с малки въстания от време на време. Но идва 19-ти век - случва се Възрождението (осъзнаването на националното ни достойнство). През 1876г се случва Априлското въстание. През 1878г се освобождаваме благодарение на цар Александър II - Освободител.

  Вие сте от "бан" и сигурно знаете, че прозвището "Освободител" му е дадено от руските селяни, които той освобождава от крепостничеството им към тогавашните руски олигарси. За това си действие той плаща с живота си, когато през 1881г. е убит при осмия атентат срещу него.

  Аз смятам, че на България и е нужен нов цар Освободител, такъв който да я освободи от съвременните руски олигарси.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 51. 51 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 223 Неутрално

  [quote#49:"comandante"]Не се говори колко сме ощетени от ЕС с по-ниски дотации , пенсии и заплати все едно причината е някаква друга а не статута на периферна колония в която чуждите корпорации изпомпват по 30 милиарда годишно ! Без да се смята какво изкарват концесионерите на природни ресурси ! [/quote]

  В началото имаше някакъв резон в поста ти, но тук издишаш. Има едни твърдения на Волен примерно, които са не само недоказани, а доказани като неистина (тва за корпорациите). Земеделските субсидии се качват до 2016г. по договор. За заплатите и пенсиите няма кво да направи ЕС - не ти е майка, за да се грижи той за твоите способности и заплата - грижи се за много неща, но не и за това. Стига с тва търсене на големи врагове или големи приятели ала САЩ, Русия и т.н. Щом сме в ЕС те ще ни изплащат помощи ако трябва, нали.

 52. 52 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#6:"00222"]Добре, де! 1 000 000 сте и какво следва!??[/quote]
  комунягите изчезват в небитието и се започва градеж на нормални отношения с политици, които имат елементарно чувство на срам и морал

  Cogito ergo sum :)
 53. 53 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 381 Весело

  THIS IS SPARTAAA!!! (The 300 BG version)

 54. 54 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  [quote#31:"ban"]По отношение на протеста, Дневник, абе нали имате пари, снимайте го веднъж тоя протест от въздуха, да видим цариградско пълно, от орлов мост до плиска, и готово, давам ви гаранция, че и оставка веднага ще подадат, и цялата страна ще ви повярва, и ще каже браво! [/quote]

  До коментар [#31] от "ban":

  Ти ли бе "бан" ще повярваш? Та ти не си държиш на думата изобщо "докторантче" от българска академия на науките. Ти си един елементарен червен трол-математик (прочети подписа ми).
  Снимки ми иска той!
  Ти като си толкова отворен качи се на някой прозорец в БАН (нали там беше докторантче) и направи няколко снимки на протеста. Направи ги за себе си. Не е необходимо да участваш в протеста, че ще вземат да станат 3001 човека.
  Комунистите сте толкова плоски в мисленето, че не разбирате, че дори един човек да протестира е важно да се разбере защо?
  Но какво си "говоря" с теб. Мислиш си, че като се криеш зад анонимността си и можеш да пишеш каквото ти спуснат от "мозъчния център - Кутев".
  Младежо запомни от мен. Не ти достига образование и интелект да коментираш политически теми. Приеми, че си един твърде семпъл трол. Тогава ще ти олекне и би могъл да се заемеш нещо полезно за теб и за обществото. Можеш да започнеш работа в чистотата, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#54] от "д-р Замен":
  уф, ами като нямате пари, помолете чичо гугьл от космоса да ви щракне, пък нали повечето са програмисти, да вземат един спътник да хакнат, и да се снимат!
  Другата част, от коментара няма да я коментирам, тя издава комплекси, на човек, който не само не е доктор, ами няма и висше образование!

 56. 56 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "00222":

  Оставка!!!! Това искаме.
  А да и да не ти гледаме през ред писанията.
  Досаден си.

 57. 57 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Днес ,обвиняват протестиращите ,че заради тях са се забавили линейките по Цариградско ,а не тези които изкараха хората по улици и булеварди!
  Щеше ,ли да има защо да се блокират цели километри ,ако ДЕБЕЛООЧИЕТО на Станешев и компания не продължава близо месец.
  Нека сега да им тежат на съвестта (ако имат такава ) тези жертви!

  Нали искаха жертви - ето им ги ,или те искат Застреляни?

 58. 58 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гордея се с хората които вече месец са на площада, гордея се че те "отвориха очите" и на много други, гордея се че съмишлениците им се увеличават от ден на ден, гордея се защото вече мога да чета такива статии, гордея се и ги подкрепям в начинанието да съборим некомпетентното и манипулирано правителство, преди да ни натовари с 2 000 000 000 причини, които да изплащаме. Гордея се и съм гневен , защото чувствам че моя "вот е подменен". Гордея се защото все повече хора споделят "това" мое чувство.

  jolly monck
 59. 59 Профил на studit
  studit
  Рейтинг: 434 Неутрално
 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  те са човешки същества
  --------------------------------

  В смисъл?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Подкрепям протеста, но не ходя на него. Не ходя именно, защото не знаете какво правите после. Не ходя на него и защото имаше избори.
  Много от познатите ми, които протестират сега, или не са гласували, или за гласували за тези в парламента.
  Но когато ги питам защо така или за кого ще гласуват след това .... следва гузно мълчание.
  Костов вече го няма. Дянков не е тук. Кой ще ви е виновен сега, глупаци, Плевналиев ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Уффф, пак тия от "портал Култура"!

  Чудя се, така и така им тиражират всеки ред как излезе, що Икономедия не се обединят с тях.
  Да спретнат един "портал Културна Икона" и те така

  Прочее ... като говорим за портал ... та се сетих за "Вратата Рашомон".
  Че там за различните гледни точки ставаше въпрос ...

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  От има-няма ВСВ и падането на СИВ хуманитарните науки циклят. Всичките. Остават всички въпроси свързани с уреждането на обществените отношения и природните ресурси.
  Докато критична маса не осъзнае достатъчно очевидни положения промяна няма И НЕ МОЖЕ да има.
  Първото и основно положение е какво представлява човешката природа. И как тя използва властта си за собствените си цели.
  Второто е за мястото ни във вселената. И за бъдещето ни.

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Весело

  Някой да се обоснове след и ако падне това правителство за кого ще гласувате след това?
  Или искате народни съвети? Абсолютна монархия?
  >??????

  България е древна и заслужава много повече!
 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Третото основно положение е как властта само променя себе си. Еволюция вътре в самата еволюция.

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#65] от "flagellumdei":

  Вие, какво предлагате да си остане това положение, ли ,или да чакаме да им свърши мандата и дано остане нещо от България 2

 69. 69 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Абе вчера към 8 ч. бяха под 3 хил., но полицията ги преброи 5. Колкото и да са, не е достатъчно за да вкарат и един депутат в парламента, както се видя през май. Така че едва ли точно броенето е правилната тактика, за каквато и там да е целта към този момент.

 70. 70 Профил на block
  block
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#41] от "00222":
  [quote#41:"00222"]Първо трябва да дадете някакви жертви... Все пак телата няма от къде да се появят със сценки по бТВ... [/quote]
  Абсолютно нямаш проблем. Мисля да ползвам твоето тяло (ма как палаво звучи).

 71. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 788 Неутрално

  На "циник" предложението не е лошо
  На 25-ти септември, всички които подкрепяме протеста да си платим само 1 ст данък. После все някак ще се оправим с лихвите - не са чак толкова драматични. Ма да го видя Станишката без пари какво ще управлява..

 72. 72 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  [quote#35:"00222"]Давайте идеи, приемаме, че сте толкова, колкото кажете. Но дайте да видим зад какви идеи стоите, пък пак ще се броим! [/quote]

  Може ли да обясниш кои сме ние и кои "вие"? Иначе, всички ще продължават да те смятат и то с пълно право за комунистически трол.

  Пазете се от доносника vesolr
 73. 73 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бройката в случая няма абсолютно никакво значение.Дори само един да осъзнава сред седем милиона заблудени опасността от това правителство той трябва да излезе да протестира,а божем обективните медии би трябвало да отразят протеста му.

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#60:"др. Иванов"]В смисъл?[/quote]

  В смисъл, че не са червени рентиери с крадени пари като др. Иванов.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#71:"blockblock"]На "циник" предложението не е лошо
  На 25-ти септември, всички които подкрепяме протеста да си платим само 1 ст данък. После все някак ще се оправим с лихвите - не са чак толкова драматични. Ма да го видя Станишката без пари какво ще управлява.. [/quote]

  Ще вземе братски заем (х 3) с огромна лихва, не ги мисли...

 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Какрто я карат от МВР, ще ни сведат до Холивудския блудкаж "300"

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Свободата ни беше поднесена от световните процеси през 1989 г. Ние, моето поколение, само я поехме, нагласихме я, дърпахме се около нея и ... така до днес.
  А днес новото поколение създава свободата си. За това са красиви. Гледам ги, радвам им се и им завиждам.

  подпис
 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Весело

  Сега хората с КГБ манталитет броят хората по улиците. Те не са научени да броят хората по улиците. Те са свикнали да броят хората в списъци, във вагони, по бригади, по бараки.
  Ето за това грешат.

  подпис
 79. 79 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Всички са прави... (с елементи на откровение!)
  Както нееднократно съм ДОКАЗВАЛ - има Протестиращи, има и превратаджии...
  В тия смутни времена Протестиращите са явно ~3,000, а превратаджиите - до пълната съответна бройка в конкретното мероприятие.
  Даже бих могъл да кажа с точност до 1-2 гласа колко са превратаджиите в София - гласувалите на последните парламентарни избори за т.нар. `нова дясна`и ангажираните (кх-кх!) със Сингапурските идеали (кх-кх!)
  Разбира се има и Будапещенски (кх-кх!) веяния.

  Разтурям колоквиума!
 80. 80 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Цветлинчо вече може да брои до 5000 и преминава във втори клас /с 3-/. За такова умствено напрежение му се полага безсрочна ваканция.
  Орешарски пък има друг проблем. Освен числа, той бърка понятия, имена, времена, цветове. Няма и признаци на развитие. Дали няма да го вземат в някое клубче на БСП за резервен крак на стол или маса?

 81. 81 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#61:"flagellumdei"]Не ходя на него и защото имаше избори.
  Много от познатите ми, които протестират сега, или не са гласували, или за гласували за тези в парламента. [/quote]

  Да, това е добро основание. Но протестите дават надежда, а приемането на неприемливото управление обезсърчава.

  "Winter is Coming"
 82. 82 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#65] от "flagellumdei":

  Аз искам конституционна монархия

  "Winter is Coming"
 83. 83 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотен текст! Напомни ми за "Химн" на Айн Ранд. И за мъдростта на Петър Увалив, който казваше, че няма смисъл да имаш свобода, ако не я осъзнаваш. Това, което се случва по площадите и улиците на България е колективно осъзнаване на свободата. И най-ценното е, че усещането за свобода се ражда и осъзнава в общност от единомишленици и хора със сходни разбирания за морал. Дали не дойде най-после нашата "Пражка пролет"?

 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Допитайте се до цоциолозите на "Галъп" и те ще ви докажат, че "3 000" е само едната половинка на българското общество. Другата е "против", а то горкото, е "раздвоено"...
  Искаме или да, това е харитметиката на хдемокрацията. Подписката "ЗА Холигарски" в старческите домове, приключи. Остават ОПО на БСП, пенЦионерските клубове и многото злост и горчивина, с която упорито ни облива, Плутокрацията на "прехода"...

 85. 85 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#56:"rakocho"]Оставка!!!! Това искаме.
  А да и да не ти гледаме през ред писанията.
  Досаден си.[/quote]  Знаех си! Знаете какво не искате, но не знаете какво искате!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 87. 87 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "fras":

  Това беше наистина фрас, разсмя ме до сълзи
  Ама след това наистина ми се доплака, защото картинката е жалка. Но другарите не се свенят да изкарват страците (и 5-6 млади дихатели за превод в ефир) на обедния пек и да ги правят за посмешище. Та... и Термопилите ни са по български...

 88. 88 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "00222":

  Следва, че свободата е красиво нещо, но ти това няма как да го разбереш. Е и ти си свободен да вземеш 20 лева, да цапаш или не.

  chavo64
 89. 89 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Весело

  Madness?
  3000 е българското 300!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 90. 90 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иван К":

  Браво, добре казано.

  chavo64
 91. 91 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "00222":

  Голяма част от преброилите се на избори жесто съжаляват за избора си и също са в протеста. Съжаляват, защото гласувайки срещу една мафия (ГЕРБ) мислеха, че избират нещо различно, а то е просто друга мафия (БСП, ДПС, АТАКА) ..

 92. 92 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Весело

  Хи хи кой е този Тони НиколОВ - свестен човек , но с коГо си партнира неговата фондация - Фондация "Комунитас" си поставя и две важни задачи в международен план: подпомагане на европейската интеграция и евроатлантическото сътрудничество и помощ в борбата с епидемии сред най-бедните страни в света. За постигането на първата задача, фондация "Комунитас" е в партньорски отношения с редица международни организации, сред които мрежата на фондация "Отворено общество" и Германския фонд Маршал на САЩ . Опаааа пак съм изключително неизненадан .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 93. 93 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Фондацията носи името "общност" (communitas от латински), като израз на мисията да отговори на културни и социални дефицити в българското общество. "Комунитас" стъпва върху фондационния опит на нейните основатели, като обединява и разширява дейностите на Фондация "Българска наука и изкуство", Фондация "Българска наука и култура" и дъщерната Фондация "Типинг пойнт".

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 94. 94 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По-лошо ще става в смисъл ,че започнаха да се въдят нови партии. ще се пръкнат нови вождове ; СПАСИТЕЛИ'' Бог да ни е на помощ

 95. 95 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Весело

  Драги съфоромци ще хубаво преди да се прехласвате по писанията на поредния сорсоид , да проверите дали е такъв иначе казано кой му плаща на писача , дет се вика "не гледай кво ти говори а кой му плаща" , със здраве .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 96. 96 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  [quote#49:"comandante"]Дали протестиращите са 300 или милион и 300 няма значение ако нямат ясна кауза и цели ! [/quote]
  Не те ли притеснява точно тази липса на център, на "команда"?
  " Глутницата е съюз на свободни индивиди. Глутницата не скача, само защото са й казали — глутницата скача, защото всеки индивид, всичките наведнъж, решават да скочат." Тери Пратчет

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#31] от "ban":
  [quote#31:"ban"]... Що тогава не крещяхте! [/quote]

  Щото сега ни писна! И най-волското търпение си има граници, а българите, ей Богу, доста изтърпяхме! Край, стига, баста! Ще се събираме на "Независимост" колкото и когато трябва. Никое следващо правителство няма да получи обществен комфорт да се разпорежда с България като с бащиния!

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK