Пръстените на Станишев

Сергей Станишев

© Георги Кожухаров

Сергей Станишев20 май, 2013 г., заседание на Централния съвет на БСП. Сергей Станишев потропва по масата със златна халка на безименния си пръст. Заклетият ерген, хвалят се социалистите, най-сетне се е превърнал в отговорен господар на съпруга и дом. Ако все пак някой в залата още не е забелязал или заснел пръстена, има и втори случай да го направи – председателят на партията бавно подписва документи. Сега обаче пръстчето му е вирнато тъй, както кокетка вирва кутрето си, отпивайки от своето мартини.


Превзети жестове на отговорност


към България и флиртуване с истината, това ще бъде политиката на Станишев през следващия един месец. Неговият всъщност меден месец.
Избухването на протестите срещу назначението на Делян Пеевски съвпадна с работата ми върху нов превод на Платоновата "Държава". Така имах възможност да видя с други очи едно място от Втора книга, известно като "мита за Гигес". Ето накратко съдържанието на текста: Гигес бил обикновен пастир в малоазийската страна Лидия. Веднъж паднал проливен дъжд там, дето той пасял стадата си. От дъжда се отворила голяма дупка в земята. Гигес надникнал. Вътре имало мъртвец, на ръката му стоял златен пръстен. Пастирят свалил пръстена и се изнизал от дупката. После, докато отегчено присъствал на някакво събрание на пастирите, на което се решавало какъв данък да се изпрати на царя, Гигес си играел с пръстена. И изведнъж разбрал, че ако завърти пръстена навътре към ръката си, става невидим. Хитрият пастир не пропуснал да се възползва от възможностите на своята находка – след като направил всичко, за да се включи в делегацията до царя, съблазнил жена му и с нейна помощ и помощта на пръстена го убил и завзел трона на Лидия.


Изводът, който Платон прави от този мит, важи с пълна степен и за политиката, на която станахме свидетели през последния един месец:


ако можеше да бъде невидим


всеки, който е придобил някаква власт, би предпочел да постъпва несправедливо наместо справедливо. Станишев нарече назначението на Делян Пеевски "грешка". Да, с оглед на резултата, който лидерът на БСП постигна, направеното излезе непоправима грешка. Но, от друга страна, неговото решение изглежда съвсем логично. Логично на фона на трайно настанилия се в българската политика възглед, че с колкото повече власт разполагаш, толкова повече можеш да скриваш от обществото истинските си подбуди за едно или друго действие.


Председател на ПЕС с обещаваща кариера на европейската политическа сцена, победител (е, морален, но все пак победител) на заклетия си враг Бойко Борисов, архитект на новото ляво управление на България и, не на последно по значение място, излят като по калъп партиен лидер, съпруг и многодетен баща, Станишев си беше въобразил, че може да съблазни и омагьоса с властта си публичното мнение. Беше си въобразил, че притежава пръстена на Гигес.


Няколко дни след началото на протестите Станишев обяви от трибуната на парламента, че Делян Пеевски бил преживял "личен катарзис". Репликата, станала пословична, обаче не се отнасяше за Пеевски. Тя се отнасяше за самия Станишев.


Видимо уплашен от общественото негодувание, което беше предизвикал, лидерът на БСП се опитваше да излезе от ролята на съблазнител и


да влезе в ролята на покаяник


Вижте ме, сам свалям пръстена, сам се разкривам пред вас! Повечето социалисти – откърмени, едни с метлата на другарската самокритика, други с топлото мляко на Людмило-живковския мистицизъм, трети с навика към сложни финтове, само и само да се запази мястото им в номенклатурната върхушка – приеха едва ли не с благодарност разкаянието на Станишев. Олекна им, дори и на онези, които искаха оставката на лидера. Но катарзис всъщност нямаше. Нямаше не поради това, че Станишев е бил неискрен, когато се самосъжаляваше, ами поради това, че истинското пречистване и опрощаване на сгрешилия властник непременно изисква отърсване от властта. Изглежда, само Станишев не разбра, че за него беше по-добре


да пожертва честолюбивото човече


завладяло фигурата му, и да падне от власт.


Защо? Коментирайки мита за Гигес, Платон ясно ни посочва две причини. Първата е, че този, който постъпва несправедливо и остава скрит и ненаказан, вреди на цялото общество. Той става своеобразен приносител на вируса, че има много, при това полярни истини за едно и също нещо. Точно този вирус пусна в общественото пространство Сергей Станишев чрез кадровата и социална политика на управлението, чийто архитект стана.


В крайна сметка, има само една истина за Делян Пеевски и само една истина за това, колко пари има в момента в бюджета, за какво трябва да ги похарчим и коя е стратегическата ориентация на страната ни. Всички знаят тези истини, само не и Станишев. Склонен съм да вярвам в това. Поради втората причина да не слагаш пръстена на Гигес. Този, който скрива от обществото истинските си подбуди и намерения, се излага на риска да ги скрие и от самия себе си. Точно затова властникът се нуждае от обществения катарзис – за да може, когато се разкрие пред обществото, претърпи опозоряване поради грешките си и получи шанса да стане друг човек, да си позволи отново да живее в истина.


Станишев не се пребори за този шанс. Може би поради това, в края на своя меден месец, когато се роди и първият му син, той и неговият подчинен Орешарски приличат на деца, които с малки ножички изрязват хартиени облачета и ги залепят върху сивите и напукани стени на стаята си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 418 Неутрално
 2. 2 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много сполучлива препратка на автора към древногръцката митология.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 3. 3 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хубава статия, с интересно лична гражданска позиция на автора, но защо се пренебрегва новото завиване във външната ни политика, право към Москва?

 4. 4 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Цитирам по спомен един коментар:

  " ТИМ ... ТИМ ... ТИМ ... Бог да го прости политика Кашпировски, добър бушон беше ..."

  А дано, ама надали.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 532 Неутрално

  От една страна, "...този, който постъпва несправедливо и остава скрит и ненаказан, вреди на цялото общество. "
  От друга, "... властникът се нуждае от обществения катарзис – за да може, когато се разкрие пред обществото, претърпи опозоряване поради грешките си и получи шанса да стане друг човек, да си позволи отново да живее в истина.

  Въпросът е трябва ли и как да бъде наказан такъв властник от обществото. Трябва ли обществото да обръща и другата си "буза" и да си позволи да разчита само на СПОСОБНОСТТА на подлеца да усети опозоряването и да получава шанса да стане друг човек. Интересува ли се опозореното от властника си общество дали ще може той да заживее отново "в истина"? Отговорът е НЕ! Второто е във властта на Бог, какъвто властници като Станишев нямат, а и да имат - биха могли да получат опрощение! Отговорността пред обществото, обаче, остава и те трябва да бъдат не само публично опозорени, но и наказани! Този, който не знае какво е позор... Виждаме ли такива днес? Не се ли хилеха вчера от трибуната и банките на НС като пачи на дебелашките шеги на Волен за "женствеността на Найо Тицин"? Аз ги гледах, аз се отвратих за пореден път! И няма да им позволя да стъпят на обществената сцена повече! А ти?

  Knocking on heaven's door
 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Омъженият господин от снимката дали вече не направи евала на Гоце , вчера четох че кръстил новородения си син Георги...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Георги Гочев
  член на НС
  По професия съм инженер-геодезист. Завършил съм Университета по архитектура, строителство и геодезия. Имам и допълнително обучение от същия университет по оценка на земеделски земи. Притежавам Сертификат за експерти по недвижими имоти. Имам придобита правоспособност за извършване на дейности по кадастър от Агенция по геодезия, картография и кадастър.

  Член съм на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране с пълна проектантска правоспособност.

  През 2009 г. участвах в политическото реалити „Големият избор” на БНТ. Участвал съм в протестите против добива на Шистов газ в България.

  Бях член на Инициативния комитет за издигане на кандидат за президент Меглена Кунева и кандидат за вицепрезидент Любомир Христов през 2011 година. По време на кампанията помагах активно като доброволец. Учредител съм на политическа партия „Движение България на гражданите“ и член на Националния съвет.

  Един от любимите ми цитати е :

  „Който напредва в знанието, но изостава в нравствеността, той се придвижва по-скоро назад, отколкото напред.“


  нели ангелова
 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Интересен текст, над който има какво да се замисли човек.
  Непрозрачното е свързано с несправедливото управление.
  И обратно!
  Това е много съществена връзка.
  Комунистическото управление е било винаги нелегално, задкулисно, с две дъна, с двойно счетоводство, с официална каса (празна) и черна каса (препълнена), среднощни пленуми зад дебели стени, далеч от граждански контрол.
  Шшшт, другари, врагът да не чуе.
  Врагът всъщност са хората, врагът всъщност е обществото.
  Една истина за "служебно ползване" с гриф "секретно", друга истина за гражданите, фризирана според моментната политика.
  За комуната - минерална вода от Аржентина, за гражданите - първомайска манифестация под чернобилски дъжд.
  Когато го питаш - а защо не информирате гражданите, те отговарят надменно: "който трябва, е информиран".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  В описаното горе и илюстрирано с притчи описание, авторът съзира ли някаква НОВА ситуация???
  На мен повече ми прилича на плавен преход...

 11. 11 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 462 Неутрално

  С реваншизма и злобата си Станишев настрои повечето хора срещу себе си. Този човек няма авторитет в собствената си държава и в собствената си партия...и с разтегливите си морални ценности и преданоста си към едрият червен капитал се провали като политик не само в България но и в Европа...На запад от Урал обаче го чакат с отворени обятия заради сервилната му позиция към другарите от Москва...Оставка....

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 940 Весело

  Добър анализ и сравнение на Георги Гочев!

  Олигарски, Станишев, Местан и Лидеров продължават нагло да се опитват да ни убеждават всеки в неговата си истина, която се мени в зависимост от финансовите интереси стоящи зад или във тях.

  Показателна е вчерашната лъжа с невърнатия ДДС който бил 776 млн. лв. според олигарски и само 319 млн. лв. според финансовия министър ТРИ ДНИ по-рано. Разликата от 457 млн. лв. не са върнати, но НЕ са забавени НАД НОРМАЛНИЯ СРОК!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  В случая не мисля, че Орешарски излъга за ДДС-то.
  Толкова са. Фактури да 400млн могат да се напишат за една вечер и реализират на Илиенци на тротоара, и очевидно са налице. Сега премиера ни настоява да се осребрят веднага и "да не се тормози бизнеса" с излишни проверки.
  Ломските дедесари си избраха Премиер.

 17. 17 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 420 Любопитно

  "Може би поради това, в края на своя меден месец..."

  Човек и добре да живее ... ... се жени ...

  И не мислите ли, че това събитие в много голяма степен повлия на поведението на Сатанишеф за подаването към Орешарски и налагането на имена подшушнати му от ... Моника ...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Човек не трябва да се заиграва с пръстени, които го правят невидим...

 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това с кокетно вирнатото пръстче кърти мивки!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Каквото човек си направи, никой не може да му го направи. Интересно ми е в бъдеще другарите на Станишев как ще реагират на сегашните му простотии.
  Статията е много хубава и поучителна.
  Другарката Нели Ангелова №8 е пример за будната гражданска съвест, характерна за така скъпия й социализъм.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Весело

  Този човек ми става по-неприятен с всеки изминал ден. Изключително цинично нагъл.

 23. 23 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 430 Неутрално

  В политиката навсякъде има малко или много лицемерие, задкулисие и лъжа. Проблемът на Станишев е в степента. Докато беше в опозиция на ПЕС може да им е изглеждал като що годе образован партиен апаратчик с приличен английски, който умее да мобилизира другарите с речите си. Сега обаче, когато държи властта в България се виджа истинският му образ - напълно зависим от минали и настоящи връзки до степен да представлява просто една фасада на българската мафия, неспособен да направи какъвто и да е полезен ход, за да заприлича на западен политик. Кариерата му в ПЕС най-вероятно скоро ще залезе. Въпросът е дали с гръм и трясък или бавно и незабележимо. И това зависи точно от начина, по който се оттегли правителството на Орешарски в България. Все по-оголените от благовидната си обвивка планове на Орешарски да обслужи мафията може да приключат с гръм и трясък и тогава най-отвисоко ще падне партийният мишок от ПЕС.
  Иначе истинското лице на Станишев вече едва ли е тайна за европейските му другари. Целият му живот е противоречие на кухите декларации за социална справедливост, равенство и законност. Той и брат му са учили в чужбина на крилата на БКП с парите на българите, които бяха затворени в комунистическата клетка и дори не можеха да отидат на екскурзия в Лондон. Не защото са били най-умните или трудолюбивите, както хиляди български младежи учат в чужбина сега, а заради привилегиите на семейството си. В това време Станишев се е подготвял като представител на комунистическата аристокрация да заеме мястото на баща си на кормилото на властта. И сега когато е на кормилото не може да бъде нищо друго освен ретроградна издънка на мракобесната БКП.

 24. 24 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#11:"svet23"]Този човек няма авторитет в собствената си държава и в собствената си партия...и с разтегливите си морални ценности и преданоста си към едрият червен капитал се провали като политик не само в България но и в Европа...[/quote]
  За съжаление на запад от Урал имат амбицията да го направят наследник на Барозу ... И планът за това е задействан от години.
  Апетитите на Путин са ... имперски !

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 25. 25 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Много силен, точен и същевременно балансиран текст.

 26. 26 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Пръстенът на съветските нибелунги и Залезът на комунистическите богове...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 27. 27 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Превзети жестове на отговорност и флиртуване с истината..."
  Така е, точно това представлява Станишев.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 28. 28 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нели Ангелова":

  Ами ,ЧОВЕКА ти казва истината . Ти си такава кавато те описва колегата . Това че не ти харесва е лично твой КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ ! ! ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 29. 29 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#24] от "stephanco":

  Тука уцели десятката ! Точно така е ! Подкрепям мнението ти .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 30. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  много добър анализ. започвал съм платоновата "Държава" в университета и така и не съм я довършил. сега ще я прочета от край до край.

  авторът много добре обяснява митовете в книгата и пише невероятно увлекателно

  РЕФОРМИ !
 31. 31 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Само не разбрах от статията кои са бащите на децата на Станишев и дали на халката отвътре е гравирано "Кристиян" или "Азер"?

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 32. 32 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Станишев не е властелинът на пръстените, обаче, властлинът на обръчите е друг.

  Докато Сатанишев има има една единствена своя си точка в дневния ред - да остане на власт, няма време да мисли по другите, които услужливо му се подават.

  Ето, примерно кандидат-шефовете на здравната каса искаха повече конкуренция в сектора, смятат, че честния частник ще е стимулиращ конкурент на държавната каса. Дали е така или не е спорен въпрос и как точно смятат да работят за това не се разбра, факт е, че БСП продължава да обслужва частния капитал, както стана с далаверите в енергетиката, както стана с плоския данък, ако щете.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 33. 33 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#23:"gvt"]Докато беше в опозиция на ПЕС може да им е изглеждал като що годе образован партиен апаратчик с приличен английски, който умее да мобилизира другарите с речите си.[/quote]

  Абсурд. Речите на Станишев се състоят от катран и помия към които добавя по няколко пера. Езикът няма значение, стилът е същия.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 34. 34 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#10:"ju.li"]На мен повече ми прилича на плавен преход...[/quote]
  ...от ЕС към другия ЕС/евразийския съюз/...

 35. 35 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Той да внимава, че като е хлабава халката е опасно...губи се лесно!

 36. 36 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Превзети жестове на отговорност и флиртуване с истината..."
  Така е, точно това представлява Станишев.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 37. 37 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Весело

  Станишев все повече ни напомня изпълненията на Мирча Кришан: за каквото и да става дума, все за краставицата, която имала 99% вода !
  А краставицата все е Бойко, ГЕРБ и Цецо - други видове краставици няма дори и червени от туршия 130 годишна бузлуджанска пре фтасала.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#15:"metalmeltdown"]Бива простотии,ама такова чудо не е било.Който не работи,той не греши.Имаше само един безгрешен в тази държава ама тези интелектуалци мълчаха 4 години. [/quote]
  За предишния не знам колко са мълчали през последните 4 години. Може и да си прав донякъде но за "който не работи, той не греши" си в голяма грешка! Назначаването на Пеевски не беше "грешка" а подло подготвян заговор. Започна с трика който изиграха на Плевналиев за смяна на закона под привидно доброномерени цели но всъщност за да им развърже ръцете. Цялото поведение на Станишев показва внимателно и злонамерено планиране на дребен подлец, който за да отмъсти на личния си враг Борисов е готов да унищожи цялата държава. ДАНС е единствената организация от която се интересуват западните ни съюзници. С това назначение Станишев искаше да покаже недвусмислено на външния свят, че не му пука за ЕС и САЩ и ще служи само и единствено на Москва. На хората в България искаше да покаже че ще започне да се саморазправя с вески който посмее да му пречи на Руските планове за АЕЦа, за Газопроводите и за всички други комунистически проекти. Ако си спомняш още от първия ден обявиха че АЕЦа ще се прави, че Газоповода е осигурен с Руски пари с ужасни лихви и какво ли още не. Абсолютен, безскрупулен мръсник, който си е гризал ноктите 4 години и сега не можа да се сдържи нито ден когато властта му падна в скута. Така че не ми подпиквай тука за който не работи той не греши, защото вече има достатъчно умни хора които правят разлика кой работи и кой планира да ни пороби всичките.

  California Über Alles
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Превзети жестове на отговорност към България и флиртуване с истината, това ще бъде политиката на Станишев през следващия един месец. Неговият всъщност меден месец."

  Всъщност втори меден месец. Явно това момченце има свръхего и стремеж да се наложи на всяка цена и използва заложбите си за това. Май днес се забравя (поне аз нямам спомен някой да е коментирал) как възникна първата тройна коалиция. Тогава, при положение че БСП и НДСВ имаха мнозинство да съставят кабинет, сблъсъкът на ламтежа на Станишев и Сакс-Кобурготски за премиерския пост доведе до поредното влизане на ДПС в управлението, при това при условията на безпрецедентни "отстъпки" в полза на последните. Дотогава ДПС неизменно участваха във властта, но се задоволяваха с трохите, които им се подхвърляха. Да, от време на време раздаваха някой и друг шут, но не бяха чудовището, което са днес. Това чудовище е рожба лично на Станишев.

 41. 41 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#39:"magistrat"]Това, че се закача със Станишев, повече показва г-н Гочев каква е мижитурка[/quote]

  Брей, не думай... Че защо да не се закача със Станишев? Последният да не е свещена крава? Или пък може би отровно змийче?

 42. 42 Профил на suaf
  suaf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Георги_Гочев_(филолог)

  Георги Иванов Гочев е български класически филолог, културолог, университетски преподавател.

  Роден е на 14 декември 1981 г. в Димитровград. Завършва с отличие средното си образование в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ в родния си град (2000). Бакалавър (2004, с отличие) и магистър (2006, с отличие, първо място по успех във випуска на Факултета по класически и нови филологии) по класическа филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Редовен докторант към департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ към Нов български университет в София (2007), където защитава и докторската си дисертация на тема „Щастие и промяна. Разбирането за благополучие в старогръцката литература до епохата на Елинизма“ (2010).
  Хоноруван лектор по старогръцка литература в СУ „Св. Кл. Охридски“ (2007). Преподавател по старогръцки език и старогръцка литература в НБУ (2007). Щатен асистент (2009) и главен асистент (2011) в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ в НБУ.
  Директор на програма „Класически студии“ в НБУ (2007).
  Живее в София. Има една дъщеря, Аспасия.

  Преводи, научни коментари, редакции:
  Псевдо-Аристотел, „Реторика към Александър“, превод от старогръцки, бележки и индекси, София: Сонм, 2004, 167 с.[1].
  Аристотел, Псевдо-Аристотел, Ксенофонт, Хиерокъл, „Икономика. Антични автори за стопанството“, съставителство, превод от старогръцки и латински, бележки, индекси, София: Сонм, 2006, 269 с.[2].
  Платон, „Закони“, превод от старогръцки на книги V, VIII-XII, редакция на книги I-IV, VI-VII, уводна студия, бележки, индекси, София: Сонм, 2007, 751 с.
  Франсоа дьо Полиняк, „Раждането на гръцкия град“, превод (заедно с Весела Атанасова) и редакция от френски, София: Издателство на НБУ, 2009, 294 с.[3].
  Платон, „Пир“, превод от старогръцки, коментар и предговор, София: Планета 3, 2011, 121 с.
  Грегорио Лури Медрано, „Въведение в речника на Платон“, научна редакция, София: Издателство на НБУ, 2012, 329 с.

 43. 43 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#8:"Нели Ангелова"]Един от любимите ми цитати е :

  „Който напредва в знанието, но изостава в нравствеността, той се придвижва по-скоро назад, отколкото напред.“[/quote]

  Приложено към Станишев - доста точно казано.

 44. 44 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  " както кокетка вирва кутрето си, отпивайки от своето мартини."

  Кокетна е момата! И многодетна като циганка да стане, признаците са налице!

  Да разлая троловете!!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  А вие коя сте?Светът не се върти около вас - лично и общо - около комунистите.Когато го разберете ще е твърде късно, другарко.
  Или може би ревнувате, че Станишев не е избрал вас, а някоя си Моника?Повярвайте, няма нужда - сигурен съм, че ако до сега не сте намерили някой мазник и лъжец, ще го откриете бързо и лесно.Контрапротесът е едно добро начало.За край!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 47. 47 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#39] от "magistrat":

  Само питам! (Не се заяждам!)
  Вие "magistrat" с вила на Приморско ли сте?
  От ония, дето ги събаряха!

  Да разлая троловете!!
 48. 48 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радко":

  Благодаря ти !

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#2:"Орешко Монтерейски - лумпен в катарзис"]Много сполучлива препратка на автора към древногръцката митология.[/quote]
  Когато се препраща към Платоновата "Държава",винаги стои въпроса кои се считат за философи,кои за стражи и кои за протолюдие.

 51. 51 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":
  В описаното горе и илюстрирано с притчи описание, авторът съзира ли някаква НОВА ситуация???
  На мен повече ми прилича на плавен преход... "

  -Не съзира хич нищо-просто думи,а притчите сме ги чели и по-добре описани.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  че Вие сте една винаги НЕАДЕКВАТНА, подчертано ТЪПА и провинциално ОГРАНИЧЕНА комунистическа простакеса, форумната Радка Налбантова. ..
  .........
  Не мога да го кажа по- добре !!!:))))

  BIG AL
 54. 54 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Б.Б. е проста и самозабравила се обществено-политическа "звезда" ( напудрена от услужливите ни медии), но се харесваше, защото той самият не се пудреше и отвсякъде простееше и други неща... Но момчето С.С., колкото и да го пудрят, колкото и до го словославят от ПЕС, не може да стане симпатичен , просто си е противен отвсякъде, защото е едно изкуствено човешко произведение на партията и партийната олигархия и ,горкия, само хаби времето, което му е отделено да живее като човек. Той би бил повече за съжаление, ако не беше толкова вреден за нацията.

 55. 55 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "Торбеш":


  [quote#45:"Торбеш"]Станише е типичен комунистически некадърник,[/quote]
  Те хората зад Будапеща са го оценили. Дали са му да управлява втората по големина партия в Европа,

 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  Според радка налбантова ,
  МОЖЕ да пише или МИСЛИ , само този , който Партията БКП е определила - за това ..))

  BIG AL
 57. 57 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#50] от "slonsco":

  винаги стои въпроса кои се считат за философи,кои за стражи и кои за простолюдие...)
  ........
  А това в България , не е ли ясно ??
  Още от 1944 година ??? :))))))

  BIG AL
 58. 58 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  [quote#14:"BlueWater"]Показателна е вчерашната лъжа с невърнатия ДДС който бил 776 млн. лв. според олигарски и само 319 млн. лв. според финансовия министър ТРИ ДНИ по-рано. Разликата от 457 млн. лв. не са върнати, но НЕ са забавени НАД НОРМАЛНИЯ СРОК! [/quote]
  Просрочени задължения към 31.03.2013: 263 688,7 лв.
  http://www.minfin.bg/bg/statistics/10

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 59. 59 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  [quote#15:"metalmeltdown"]Бива простотии,ама такова чудо не е било.Който не работи,той не греши.Имаше само един безгрешен в тази държава ама тези интелектуалци мълчаха 4 години. [/quote]

  Виж какво "другарю",

  Въобще не става дума за грешки! Назначаванета не беше грешка!Беше целенасочено, добре обмислен ход на мафията, а като хората разбраха, що за мафиот гласят за шеф на Сигурността, Станишев кръсти мафиотското назначение "грешка", за да каже нещо!Той въобще не съжалява за назначаването на Пеевски, а за това, че хората реагираха така масово!Сега Серж иска да постигне същите зависимости, ама хората да не разберат! Това е истината! Приказките за катарзиси и съжаления, са за да има какво да казва пред европейците, но политиката му си остава в полза на мафията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 60. 60 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#45] от "Торбеш":
  До коментар [#39] от "magistrat":

  [quote#45:"Торбеш"]Мижитурата е анонимния комунистически тъпак с партизанско име "magistrat"[/quote]
  -------
  И по партизански, тайно от землянката е маркирал с минус постовете с критики към него!
 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  [quote#55:"prodann"]Те хората зад Будапеща са го оценили. Дали са му да управлява втората по големина партия в Европа, [/quote]

  И те допускат грешки! Само че те, за разлика от нашите си ги поправят и Станишката повече няма да го вземат и за метач в европейски структори!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Горкият Станишев, все морален победител над Бойко Борисов, тва на нищо не мяса. Поне накопчета и илици го бий бре, нали там ти е силата, или и там татьо ти е помогал като постоянно е въртял телефона хи хи хи

 63. 63 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#8:"Нели Ангелова"]По професия съм инженер-геодезист. Завършил съм Университета по архитектура, строителство и геодезия. [/quote]

  [quote#42:"suaf"]Георги Иванов Гочев е български класически филолог, културолог, университетски преподавател. [/quote]

  Винаги им казвам на комунистите да четат, но те все писатели искат да стават. Така се случва и с колежката "Нели Ангелова". Оказва се че думите на един интелигентен човек като автора са засегнали колегите от #позитано20.
  Много усилия се изискват от един човек, ако иска да бъде ДОБЪР (във философски и религиозен аспект). Проблема на България и на българите е, че си знаем за политическата класа и нейните възможности. Виждаме техните недостатъци, но не сме склонни да ги махнем от властта. Подкрепяме нашите "калпазани" и им помагаме срещу чуждите. А в крайна сметака явно трябва да дадем пътя и на нашите и на чуждите калпазани. Т.е. всички са за махане и да търсим нови честни хора.
  Май пледирам за "Мисия невъзможна"?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 64. 64 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#59] от "lz2":

  ,,....Той въобще не съжалява за назначаването на Пеевски,...,,

  Напротив, много съжалява, защото този Пеевски беше подготвен да свърши мръсната работа относно Борисов и Цветанов. Но хората разбраха за тази му отмъстителност и, че наместо да се започне с работа по излизането на България от кризата, Станишев започна да се занимава с лични отмъщения, а това никак не е добра черта на един държавник.

 65. 65 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "gvt":

  Да се направи анализ на С. е просто безмислено. Днес, "кажеш ли С., разбираш Партията.Кажеш ли П. разбираш С.
  Плюе ли С., плюе и П. !
  Мрази ли С., мрази и П. !"
  Ако няма кого да мрази, ще се измисли !Соц. закон !
  "Мрази се , за да те обичат /тези до тебе / !
  "Обичай врага си ! "/ Борисов ?..Архи катарзис !!!
  "Не всички пръстени , кръгове ,обръчи на трибуната ! Само вражеските !"

 66. 66 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#19] от "lil_alex":

  освен ако не е Фродо...

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  [quote#3:"shumkar"]... защо се пренебрегва новото завиване във външната ни политика, право към Москва? [/quote]

  Няма да е задълго - след като падне правителството, Станишев няма да може да си намери работа и като рецепционист в гей клуб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#58:"Яна"]Просрочени задължения към 31.03.2013: 263 688,7 лв. [/quote]
  Грешка. 263688,7 хил. лв.
  Хайде сега комунделите да обяснят откъде са тези допълнителни над 500 млн просрочени задължения. Или по стар комунистически обичай не се свенят да фалшифицират официални данни?! Нагли долнопробни лъжци!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 69. 69 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Любопитно

  [quote#63:"д-р Замен"] Оказва се че думите на един интелигентен човек като автора[/quote]
  -Ако той,с това си писание-буламач,съставен от простотии е образец за интелигентен човек,какви ли са НЕ-интелигентните в държавата? Как какви,ли?-По аплаузите им ще ги познаете.

 70. 70 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Съселът е върха на калинките. Това е универсален дилетант.
  Нормалните хора едва ли се интересуват от дизайна на червеноармейските униформи.
  "Глупостта на Станишев вече не е вътрешнопартийна тайна." - казва проф. Г. Близнашки. Май вече не е и национална.

 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Счетоводството за разлика от икономиката е точна наука и не е за зсички. Тези дни всички станаха специалисти по бюджет и счетоводство, но е по-добре да се ограничат до постването на поредните си глупости.

  Като казах глупост се сетих, че глупакът Станишев управлява за втори мандат през последните 9 години, а партията на мъдрия Буда Магнаурски се разпада.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#50] от "slonsco":

  винаги стои въпроса кои се считат за философи,кои за стражи и кои за протолюдие...
  ..........
  Виж сега , такъв въпрос изобщо не стои :)
  Философите са : Лильов, Суслов- в ссср, Ленин, сталин , Тошо- има около 40 тома трудове !!?? ; Пеко таков ; Начо , Тано и Цола ..Политбюрото , с две думи ..) АОНСУ ;БАН- Института по история на БКП - и Гоце вътре в него .. :))

  Стражите са : ДС- отделенията ; МВР -мин...:;;; кварталния милиционер ; УБО ; съветските настойници от КГБ - навсякъде по министерства и агенции, в армията и при добри джуров; армията...Особената номеклатура-контраразузнаане и т.н...

  "Простолюдието" са : около 8 милиона крепостни в България ...
  Все пак , ТОВА определено от Партията и не подлежи на обсъждане ..))

  BIG AL
 73. 73 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  Да, вероятно в последните дни близките фирми, на които е гарантирано връщането на ДДС, трескаво пишат нови фактури, които няма да бъдат проверени в бързината на връщането.


  [quote#38:"Pontif"]Цялото поведение на Станишев показва внимателно и злонамерено планиране на дребен подлец, който за да отмъсти на личния си враг Борисов е готов да унищожи цялата държава. [/quote]


  Абсолютно точен анализ на ситуацията. Винаги съм смятал, че изключително "сложните ситуации" могат с проста дедукция да се сведат до първичните им причини. Но тук трябва да потърсим отговор защо СС припозна ББ за най-върлия си враг? Като игнорираме политико-партийните клишета и перверзните лъжи, с които ни заляха от БСП, очевадният извод е, че защото ББ го отстрани от хранилката. С което престъпно наруши втората точка от закона на омертата у нас - яж, но оставяй и на другите да похапнат. С първия закон на политическата омерта обаче ББ се справи добре - не търси отговорност от предишните, за да не ти търсят и те на теб. Затова сега е с единия крак вън от борда.

 74. 74 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Я, Всевиждащото око чете форума и ми е турило минус...

 75. 75 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Гигес май е едновременно и Крез, който иска да превърне държавата в своя Пактол.

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Любопитно

  [quote#58:"Яна"]Просрочени задължения към 31.03.2013: 263 688,7 лв.[/quote]
  -Според Календара,няма ли разлика между 31.03.2013 и 30.06.2013г.,т.е. от 91 дена .
  "Орешарски: Невърнатият ДДС възлиза на 776 млн. лева към края на юни"
  " Към 30 юни размерът на невърнатия данък добавена стойност (ДДС) е в размер на 776 млн. лева, отчете премиерът Пламен Орешарски пред народните представители днес. Той посочи, че според данните на предишните управляващи ДДС със забавено връщане е в рамките на 250 млн. лева, определено от премиера като „допустимо ниво”.
  Въпреки официалните данни за регулярно връщане на данъка през 2012 година Националната агенция по приходите (НАП) е платила 25 млн. лева лихви за забавяне на плащанията. „От началото на годината сумата е 12 млн. лева”, заяви още Орешарски.
  Той посочи, че този голям размер на невърнат ДДС е една от причините за искане на актуализацията на бюджета. За съжаление допълнителните средства няма да бъдат изхарчени за социални разходи, допълни още премиерът и заяви, че допълнителните средства са за плащания, които не са включени в разходната част на бюджета."
  http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/oresharski-nevyrnatiiat-dds-vyzliza-na-776-mln-leva-kym-kraia-na-iuni,154136/

 77. 77 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Весело

  Съсела /Сергей Дмитриевич СтаниШЕФ/, гениално проигра без нужда доверието на ПЕС и на голямата част от привържениците на БСП.
  Очаква го едно интелегентно отсвирване от ПЕС и не толкова интелегентно отсвирване на БСП от избирателите на следващите избори.
  А марионетките начело с "експерта" Орешарски ще си носят кръста и ще влезат в българската история, като поредната банда негодници.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 78. 78 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Станишеф е вреден за себе си, партията му, и найвече на България!

  Този мушморок винаги е работел за личното си благо /аферата Хохегер/ и благото на червената олигархия!

  Няма място дори в България, трябва да го натирим обратно в Украйна!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 79. 79 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#76:"Бенк-Бенк"]през 2012 година Националната агенция по приходите (НАП) е платила 25 млн. лева лихви за забавяне на плащанията. „От началото на годината сумата е 12 млн. лева”[/quote]
  Законовата лихва за просрочено възстановяване на ДДС е ОЛП + 10% (определя се на 6-месеца).
  Как за 770 млн лв просрочия се плащат само 25 млн лихви за една година? И 12 млн за 6 месеца от 2013? Или просрочията са толкова, колкото пише в данните на МФ до март 2013? В бързината лъжливите комунисти са пропуснали да фалшифицират и тях. Със сигурност ще поправят "грешката".
  Оруел и Кафка ряпа да ядат.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 80. 80 Профил на kumalisawolfgang
  kumalisawolfgang
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ''В крайна сметка, има само една истина за Делян Пеевски и само една истина за това, колко пари има в момента в бюджета, за какво трябва да ги похарчим и коя е стратегическата ориентация на страната ни. Всички знаят тези истини, само не и Станишев. Склонен съм да вярвам в това. Поради втората причина да не слагаш пръстена на Гигес. Този, който скрива от обществото истинските си подбуди и намерения, се излага на риска да ги скрие и от самия себе си. Точно затова властникът се нуждае от обществения катарзис – за да може, когато се разкрие пред обществото, претърпи опозоряване поради грешките си и получи шанса да стане друг човек, да си позволи отново да живее в истина.''  Освен интересната митологична аналогия спръстена на Гигес,който дава чувство за безнаказаност и закрила свисше има и аналогии от психологията ,които идеално пасват.А типичното е,че за социопатите и психопатите думите и емоциите -нищо не значат,затова и с лекота лъжат според личния си интерес на момента и е без значение дали си вярват или не и до колко-за тях е важно постигането на личния интерес сега и на момента. След това може да говорят-точно обратното-в случай на друг интерес.Това е примитивен рефлекс,както при кучето което проследява кокала в ръката на стопанина си ,така и психопата разчита емоциите и очакванията на нормалните си морално жертви и казва точно това ,което биха искали да чуят.Такива знаят,че морала и емоциите за другите са нещо важно и се опитват да манипулират през тях,затова и изхвърлянето с емоционално-морално заредената дума КАТАРЗИС.Дори когато хванеш психопата в измама,той се опитва да печели съчувствие и манипулира с общания,уверения,че няма да се повтори,че се е променил само и само да остане в живота ти или властта и да си постигне желаните цели ,независимо колко рационални са или не.Въобще шарлатания и психопатия са едно и също нещо произтичащо от мания за величие и превъзходство,че ще прецакаш и изработиш другите тъпанари,които робуват на скрупули ,емоции и морал.Освен това такива хора ,макар и напълно клинично нормални имат т н магично мислене,което се изразява в непоколебимо усещане за закрила свисше и пълна ненаказуемост ,защото са Необикновени.Такива хора нямат чувство за вина и разкаяние ,а винаги живеят с делюзията за Непогрешимост и са параноидно обвинителни към недооценяващия ги свят,така злобен към мисията и талантите им.Затова предвидливо изфабрикува алибито за липсите в бюджета и нуждата от актуализация.За съжаление от личностна дисфункция демонстрирана като психопатия опакована във'' висши'' идеи това стана пропагандна линия в момента и го живеем .

 81. 81 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#39] от "magistrat":

  Разбирането за благополучието в Античността има, уверявам те, магистрате, доста повече връзка със съвремието ни, отколкото ролята на униформата за бойния дух на военните от червената армия. Или поне така би трябвало да бъде.
  Хората като господин Гочев се занимават с това да предават, интерпретират и съхраняват знание, та да може в настоящето да не преоткриваме топлата вода. Но защо ли да говорим - какво ли значение имат Ренесансът и Просвещението и обикновените им филолози и философи? Нека те да си превеждат и да оставят другите да говорят за съвременни понятия като катарзис.

  БСП delenda est.
 82. 82 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Само няколко отявлено-повредени чурвени прашки във форума....

 83. 83 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Боли ме за ... халките на Станишев.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#49] от "magistrat":

  Намерил кой да говори за тъпаци и псевдоинтелигенти. 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#12:"Торбеш"]Нека модераторът ме отлъчи след твърдението, че Вие сте една винаги НЕАДЕКВАТНА, подчертано ТЪПА и провинциално ОГРАНИЧЕНА комунистическа простакеса,[/quote]
  И хубаво ще направи.Не видях нищо неадекватно
  в конкретния постинг на съфорумката.Наистина
  единобразован и ерудиран човек(автора) ,
  пренебрегвайки елементарни нравствени норми ,
  атакува неугоден му политик с разни фрази,
  достойни за жълтата преса, а не за сериозна медия
  като тази:
  "Сега обаче пръстчето му е вирнато тъй, както кокетка вирва кутрето си, отпивайки от своето мартини."

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#70:"valbe"]Нормалните хора едва ли се интересуват от дизайна на червеноармейските униформи. [/quote]
  "Нормалните хора" първо се интересуват от
  съдържанието на докторската на Станишев,
  преди да тиражират подобни глупости.

 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  За условията на България и манталитета на Андрешко, Станишко си е приличен политик..... и няма нужда да го обстрелваме с Платон (сложете ударението където по ви приляга)!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#70] от "valbe":
  Проф Близнашки може да си говори каквото иска, но ако се яви на избори, едва ли ще събере и гласовете на родата си....
  Докато Станишко спретна почти 1 млн. подръжници и то не за първи път...
  А електоратът в основната си маса, наистина не се интересува от униформи, по му е важно да има работа, да е нахранен, обут, облечен и да има покрив над главата си...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Медицинско становище изнесено на конгреса на българските хирурзи :
  Пациентите "политици" са най-лесни за оперативни манипулации, трансплантации и хирургически намеси. Те, въпросните, нямат сърце, нямат гръбнак, всичко е само стомах и гуша, а задника и главата са взаимнозаменяеми.

  veni vidi fugi
 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#45:"Торбеш"]"Експртните му познания" са в областта на илиците, петлиците, пагоните и ремъците на униформите на Червената армия, докарала на власт татко му. [/quote]
  Ph.D. in History.
  He graduated in history from the Moscow State University with outstanding results in 1989. In 1994, he defended his Doctor’s thesis “The System of Career Development of State Dignitaries in Russia and Its Transformation in the Second Half of the 19th Century”.
  http://www.aubg.bg/templateT1.aspx?page=2001305145
  Червеноармейските петлици май са само
  удобен пропагандистки номер , от рода
  на.. "пръстените на Станишев".

 92. 92 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Прави ми впечатление, че под този текст няма излятата помия на платените форумни драскачи, които тези дни са ОСОБЕНО мобилизирани и синхронизирани...Явно нивото и препратките са прекалено високо за интелектуалния им капацитет и - просто не моаат да вдЕнат к'во стаа-
  ПП: Доакто четох, за момент си помислих, че станишев работи над превод на Платоновата "Държава" и направо ми се доповръща...пу-пу

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#80:"kumalisawolfgang"]А типичното е,че за социопатите и психопатите думите и емоциите -нищо не значат,затова и с лекота лъжат според личния си интерес на момента [/quote]
  Тези думи май биха могли да бъдат адресирани
  с повече основание към други български политици.
  Като известно оправдание на лъжите им може да
  служи беспорната им балканска харизматичност,
  несправедливо пренебрегвана от европейските
  политици или посрещана с ..многозначителни
  усмивки и окуражаващи потупвания по рамото.

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#92:"dun"]и направо ми се доповръща...пу-пу [/quote]
  Да прочета нещо достъпно за моя интелектуален
  капацитет

 95. 95 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гоче, за тези глупости плащат ли ти? Сигурно, обаче, си сиромах човек, защото едва ли би имал читатели, освен силно завиждащите на Станишев за умението му да се измъква сух от водата. А иначе тук, освен авторовите глупости, е пълно с махмурлии, нуждаещи се от зелева чорба. И понеже няма, са страшно зли и хапят. Хапнете се...

  effi
 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Любопитно

  [quote#89:"boby1945"]Проф Близнашки[/quote]
  Още един ....Стоян Ганев?
  ГЕОРГИ ПЕТКОВ БЛИЗНАШКИ
  Професор по конституционно право.
  Роден на 04.10.1956 г.в с. Скравена, област Софийска.
  Завършил Юридически факултет на СУ "Св.Климент Охридски" през 1982 г.
  Асистент в Юридически факултет от 1983 г.
  Доктор по право от 1988 г.
  Доцент от 2003 г.
  Народен представител в XXXVI и ХXXVII
  Народно събрание.
  Специализации във Великобритания и Русия.
  Професор от 2009 г.

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":
  Темата е за Станишев мила! Давай си мнението по статията и поместеното в нея.
  Това комунетата винаги сте се опитвали да оплюете авторите на неудобни за вас писания. Така направихте с протестиращите, така направихте и с президента. При вас това е станало като условен рефлекс, но винаги ви е водило да фатални грешки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на virtuoz1234
  virtuoz1234
  Рейтинг: 418 Неутрално

  СТАНИШЕВ В ЖИВОТА СИ НЕ НАПРАВИЛ НИЩО ПОЛЕЗНО ЗА ДЪРЖАВАТА. ОТ БЪЛГАРИЯ САМО Е ВЗИМАЛ ВЕДНЪЖ ЧРЕЗ БАЩА СИ , А СЕГА ЧРЕЗ БСП/БКП. НЕ ОЧАКВАЙТЕ ОТ НЕГО ПОКАЯНИЕ ТАКЪВ КОМУНИСТ ОЩЕ НЕ СЕ Е РОДИЛ. ВСЪЩНОСТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ НА НЕГО МУ Е НЕПОЗНАТА , ОТ КОМУНИЗМА ЗНАЕ САМО , ЧЕ КАКВОТО ПОИСКА ТРЯБВА ДА МУ СЕ ДАВА. НЕ ЗНАМ КОЙ ИЗМИСЛИ , ЧЕ Е УМЕН ТА ТОЙ ГОВОРИ САМО С ЩАМПИ НАУЧЕНИ В ИНСТИТУТА ПО ИСТОРИЯ И ОТ ТОЧНО ТОЛКОВА УМНИЯ МУ БАЩА.

 99. 99 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "metalmeltdown":
  Старшина Димов, ти откога започна да се интересуваш от Платон и древногръцка митология? Викай "Да живей другаря Станишев!" и си кютай в ямата на комунистическото мракобесие от близкото минало!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 100. 100 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#95] от "effi":
  един взвод-войници излиза в отпуск.Вечерта старшината ги пита:къде прекарахте отпуска?
  №1 Бях при Гергана.
  №2 Бях при Гергана..
  №3 Бях при Гергана....
  ..............................
  Стига до последния войник.
  И ти ли си бил при Гергана?
  Не другарю старшина ! Аз съм Гергана !.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK