От блоговете: Една нация, макар и разделена

Миг от протеста

© Георги Кожухаров

Миг от протестаЯвор Димитров изпрати на редакционния адрес коментара, публикуван и в блога му "Блок Явор или Мокаят тефтер" . Вътрешните заглавия са на редакцията.

Преди няколко дни в "Дневник" се появи мнението на Джон Лойд, гостуващ редактор във "Файненшъл таймс", по повод на събитията в Египет. В тази статия бе споменато нещо впечатляващо:
Там, където преходът към демокрация е успявал, това е зависело от мрежата от мълчаливи или публични споразумения между враждуващи сили.


И още примери: "Вижте Чили след референдума от 1988г., с който бе отстранен от власт ген. Аугусто Пиночет; или Бразилия, в която през 70-те и 80-те години военните бяха принудени да отпуснат хватката си върху властта; или в наши дни Тунис, където религиозни граждани бяха толерантни към държавата и тя беше толерантна към тях след свалянето през 2011г. на президента Зин ал Абидин Бен Али. Във всички тези случаи хората, които не се харесваха или си нямаха доверие, осъзнаха, че повече не харесват и нямат доверие повече на авторитарния си лидер и се обединиха в революции, след които да изработят начин да живеят заедно в демокрация."


Няма как да не направиш незабавна препратка към нещата в България през последните 20 години. И тъжно да откриеш, че "враждуващите сили" у нас забележително рядко са постигали мрежа от публични споразумения. Може би доста по-често – мълчаливи.
Политическата среда у нас е била подавляващо белязана от


жестове на непримиримост


отколкото на помирение. Идването на демократите в началото на прехода бе посрещнато с недоумение и желание за реванш от "старите сили". След това СДС-рите искаха да направят България само за тях си. Беров бе много мразен от последните и сякаш само Виденов успя да направи така, че да има някакви наченки на съгласие през 1997. Но на каква цена… Костов, макар че трасира пътя на България консенсусно напред, бе намразен заради очевидната си неспособност да обуздае развилнелите се нови СДС-ри.


След това, от "Царя" нататък, политиката започна да се прави в името по-скоро на икономически кръгове. Вакуумът от публичните споразумения започна бавно да се замества от тайни съглашения.
Но поне имаше цел – очакването за влизане в ЕС хвърли прах в очите на хората, докато въпросните кръгове се окопаваха, за да могат да се вместят удобно в разширените парични европейски пространства. И успяха – след Тройната коалиция насам вкупом започнаха да бъдат мразени тези, вече наричани с привкус на мистика "олигархични" кръгове. Под влияние на новопоявилото се усещане за явна несправедливост, на крилете на което дойде Бойко.


Идеите за общо политическо бъдеще, които са фундаментални за самосъзнаването на всяка нация, отстъпваха пред реваншизма да отмъстиш на предишните. Политиката – да правиш промени за доброто на народа, наистина, белязани от твоята политическа доктрина – се обагри в измерението да прецакаш виртуалния виновник за неслучилите се очаквания. Негативизмът – от една страна, срещу богатите и успелите (и предишните, естествено); от друга, срещу комунистите и ченгетата, ескалира в сегашните дни в неадекватните назначения на новия кабинет (да смажем ГЕРБ!) и, разбира се, в поведението на "кворумния донор" Волен, по израза на Иво Инджев. Също и в нелепите усилия на "дясното" да се отлепи от дъното, пак на базата на "анти". Коментарите във форумите станаха преизпълнени от убийствени квалификации, задушаващи всяка свежа идея в зародиш.


Хейтърството стана
отличителна мярка


за българския обществен и политически дебат.


Съответно, Орешарски бе демонизиран (не че нямаше защо). А на последните протести набързо бе турен знак "организирани" – от ГЕРБ, от Прокопиев, от Бориславова, от мистичната клика "Типинг пойнт". Дърева обвини улицата, че нямала социални искания. А когато Президентът зае позиция в полза на протестиращите, му поискаха импийчмънт. Накъде…


Типинг пойнт е книга на Малкълм Гладуел, излязла на български под заглавието "Повратната точка". В нея се анализира подходът, чрез който се организират масови кампании. Доведеш ли съзнанието на потребителя до точката на мания и истерия по новия продукт, услуга или идея, дето искаш да продадеш или наложиш, си достигнал до повратната точка, от която няма връщане назад. Белег на успеха, с усещане за тайното кукловодство на масовия потребителски вкус.


Малкълм Гладуел има и друга книга - "Проблясък" (Blink). Тя е за интуитивните решения, които често са по-успешни, отколкото дългите аналитични пътеки за вземане на решение. В тази книга има една глава, посветена на дълготрайността на брака – в зависимост от анализа на поведението на новобрачни двойки. "Хората са в едно от двете състояния по време на връзката си. Първото бих нарекъл ‘наделяващ позитивен сантимент’ – когато позитивната емоция надделява над раздразнението… Или ‘надделяващ негативен сантимент’, когато дори сравнително неутрални неща, които партньорът казва, биват възприемани за негативни. При второто състояние хората си правят дълготрайни заключения един за друг. Ако брачният партньор прави нещо позитивно, той прави добрината с егоистична цел… Ако едната страна се опитва да поправи някаква грешка, това се възприема като враждебна манипулация от другата."


Липсата на гъвкавост, според Гладуел, е основната причина за рухването на браковете. Според разработената от един психолог – Джон Готман – система, чрез наблюдението на една двойка само 15 минути с 90% точност може да се предскаже дали тя ще бъде все още заедно след 15 години. Системата проучва думите и жестовете в разговора и ги класифицира от гледна точка на раздразнителност и негъвкавост. Само думите и езикът на тялото са достатъчни с огромна точност да определиш дали бъдещето на двама ще бъде общо.


Ако приложим този анализ за нещата у нас, могат да ни побият тръпки.


Сигурно още има време
за национално съгласие


То съвсем сигурно минава през търсенето на думи и действия с по-малко омраза. Съвсем сигурно означава олекналият кабинет да си иде, в полза на някакъв общ формат, популярно наричан експертно управление. С кратък, но ясно заявен мандат. Но означава също и "десните" да намерят онези идеи за бъдещето, които не започват с "анти-" и "де-" (деолигархизация, демафиотизация и пр.). А може би – да не се именуват "десни", или "реформатори", че от тези думи половината общество го побиват тръпки.


Нито сложните коалиционни формули, нито изгонването на чуждите инвеститори, нито забраната на партии (пази боже), нито свикането на Велико Народно Събрание ще бъдат успешни за това, което се случва сега у нас. Не ходове или политически инструменти, а позитивни идеи, приложими към огромната част от хората, ни трябват. Да почувстваме, че имаме сили сами да се справим със съдбините си, въпреки "омразните предишни". Които може и да не са толкова омразни. Все пак са българи.


Ако искаме след петнадесет години да бъдем една нация, макар и разделена сега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това отдавна не е една нация. Социалните и етнически разлики са толкова огромни, че в тази дъжава жъвеят 3-4 различни общества.

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Фентъзи БГ:
  Жетвата в България тази година позакъснява.Многобройни и хилядни граждански маси от недоволни са потеглили от Варна,Бургас,Добрич,Сливен по новите магистрали.По пътя си увличат и гражданите на другите градове.Вървят пеша както жетварките от добруджа са слизали да помагат в Загоре.Носят знамена,плакати,палатки за нощуване,газови котлони.Някои са с децата си, което позабавя малко напредъка.Съвсем изтощените ги качват на втобус или влак,но движението продължава.
  ВАС ис Дас?-питат чужденци да не са тръгнали за Европа/отидоха ни социалните за десетки години напред/ или е ново преселение на народите към Америка/а дано ни подмине облака/мислят си с тревога.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2244 Весело

  Кой е внушил на тоя младок да убива най-красивата идея на протеста, алфата и омегата на улицата - "Мразя ви безплатно". Как да оправдаем лепкавата, всеопрощаваща поцелуйковщина между интелигентните и задкулисието, между красивите и олигархията, между вдъхновението и статуквото, между юни и февруари? Ъ?

 4. 4 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добър анализ. Държавничеството е сложна наука. За съжление в България политици, с лопата да ги ринеш, държавници обаче липсват. Погледнете до къде се простира хоризонта на родните партийци. В рамките на един мандат и толкоз. Мотото е :"Ние срещу останалите".С партия се печели власт, но не се управлява /Лудвиг Ерхарт/.Държавник е този,който успее да постигне съгласие по отношение на изготвена национална доктрина за десетилетия напред,по която да няма спорове,а да е прието от всички партии независимо леви или десни. Трябва ясно да заявим целите и пътя по който да вървим за да ги постигнем, защото ако не знаем накъде сме тръгнали,няма начин да сигнем там където трябва да бъдем след година. Нямаме нужда от властници,а от управленци.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  В страната върви морален и ценностен разпад - и то не от 10.11.1989 г. Особено силен импулс е даден на 09.09.1944 г. Въпреки всичките крамоли и конфликти в годините преди това (три робства за 750+ години за 1300 години история идват в повече). Паисий Хилендарски е написал една книжка, пак на същата тема. Та, надали някога българската нация ще бъде единна и ще е способна да излъчи общо послание. Видно е и сред диаспората ни по света, където българите, в много случаи, едни други се избягват. Сравнете с единността на други балкански нации и техните диаспори - лобита.

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Всичко в името на протеста:президент,посланици,медии и журналисти,надъхани и подплатени с пачки,протестиращи,подплатени-някои с идеи,други от суета и пиар,трети с банкнотки,с плакати,знаменца и свирки,с деца и кучета, ярост и хаос,ноооо-без идея какво искаш,от кого го искаш,как да се случи...
  Обидно е,че кичещите се с ум,интелект и красота са толкова нефелни.Всичко,което ни представят досега се свежда до показност на плакат,не особено оригинална самоизява,злоба,отрицание,езачитане на действията на правителство и НС при неблагоприятни условия,дори липсващата база за сравнение на това и предишното ретроградно от всякъде правителство.
  Аз и другите като мен-инвалиди,възрастни и немощни,болни и бедни,оставени да преживяват само с невзрачните си пенсии,подложени на геноцид 3.5 г.от правителството на ГЕРБ,ограбвало ги жестоко и нагло за собственото си обогатяване и за спечелване отново на властта,виждаме в действията на това правителство желание и усърдие да подобри живота ни и настояваме да му се даде поне нормалния,минимален срок-шанс да приеме и приложи социалния си пакет.Ние нямаме време да чакаме.Ние имаме право на живот сега,докато сме живи и то-сносен,спокоен и ведър,за да се радваме на деца,внуци,близки и приятели.
  Ние нашето сме го отработили достойно,дори с по-усилен от сегашния труд,внасяйки си осигуровките,данъците и таксите и спазвайки законите.Ние сме отстоявали правата и идеалите си,борили сме се за бъдещето,постигнали сме смяната на системата,но егоизма и интересчийството не преборихме-то взе връх,а и сега ръководи настроенията/протестите!/.
  Живота не започва с вас.Живота не е само емоция.
  Борете се за идеите си,но не пренебрегвайте правата на другите.
  Успех! И умната!

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#4:"neznaiko_2011"]Държавнчеството е сложна наука. За съжление в България политици, с лопата да ги ринеш, държавници обаче липсват. Погледнете до къде се простира хоризонта на родните партийци.[/quote]

  Монархия,какво има да го осукваме по килифарски?Хем си я имаме,хем е законна и легитимна.За разлика от Републиката,която ни е наложена насилствено,а на всичкото отгоре има сериозни проблеми с правото.

  Представете си едно многодетно семейство,в което нещата се решават с вишегласие!Целият семеен бюджет ще отива я за сладолед,я за нещо подобно.

 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ще започна с това, че етническия проблем няма нищо общо. Използващите го са същите рублофили като официалните комуно социалисти, с други имена. Поради несъстоялата се "промяна", разделението в обществото е между развилите "Стокхолмски синдром" към комунистическата клика ( никой не направи опит да ги излекува) и останалите. Изродите винаги са използвали "болните" хора. За съжаление в РБ "стокхолмския синдром" не е временно психологично отклонение, а сериозно психично заболяване, сравнимо с алкохолизма.

  chavo64
 10. 10 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 899 Гневно


  Понеже всичко си има граници, дори и демократичността и търпимостта, ще напиша съвсем открито какво мисля за горната статия - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!

  В момента България е разединена и НЕ МОЖЕ да се обедини, защото от едната страна са българите - тия по площадите и ония, които все още мълчаливо, но с все по нарастващо нетърпени ги подкрепят, а от друга страна са НЕ-българите - БКП/Д(п)С/Атака/ГРОБ, т.е. ония, който разграбват и продават НАШАТА родина, вършейки ВСИКО възможно в услуга на империята на злото (Русия) и слигувайки на нейните най-ярки помощници КТБ и ТИМ.

  С тия НЕ МОЖЕ да има помирение!
  ТЕ СА АГРЕСОРИ, които искат да УБИЯТ България!

  И заслужават само това, което се полага на едни АГРЕСОРИ, а то не включва помирения.
  Включва борба и УНИЩОЖЕНИЕ!

  Над 60 години БКП унищожава България в полза на Москва, сега КТБ и ТИМ са зинали отново.
  Да ги търпим ли?!!
  Та те трябва да бъдат разградени, обесзилени - УНИЩОЖЕНИ!

  ОСТАВКА И ВЪН!
  ВЪН!
  ДА ОТИВАТ ПРИ ПУТИН!

  Нали обичат Русия повече от България!

  Стига сълзливи "помирявания" и "търпимост"!


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 11. 11 Профил на azo
  azo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хубаво би било да сме големи, силни и единни, но не сме - от 1918 насам.
  Как да стане, като всичко ни е вносно - и картофите и машините и горивата и идеите?
  Пътят е дълъг - да се подкрепи това поколение, което може да обича България на Левски и Стамболов, а не тези, или онези.
  Разделят ни отвън успешно по всички възможни начини и ние го позволяваме, защото няма национален идеал, значи няма и България. Даже и национализмът ни е вносен, търси страх, а не работа и разум.
  Има само лични проекти - малко успели и много, много неуспели.
  Кое ни обединява? Май само гробовете на дедите ни....

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на user0506
  user0506
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Напразни надежди. Анти- е любимата дума на българина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да не разказвам цялата индийска мъдрост, но когато си стигнал до състояние да "мразиш безплатно", значи другият ОТ ДРУГО НЕ РАЗБИРА. Няма защо да се депресираме или да си вменяваме вина, че по християнски не си подаваме и другата буза (ОТДАВНА И ТЯ Е БИТА), но положението е такова, че вече субектът на християнското самосъзнание е прозрял категорично, че от храма търговците трябва с бич да бъдат изчистени. Животът е храмът на човека, където е поставен да бъде сътворец, но САМО И ЕДИНСТВЕНО - В СВОБОДА.

 15. 15 Профил на user0506
  user0506
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Да мразиш не е красиво. Само в хейтърските ви мозъци може да е.

 16. 16 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да живеят всички Бие-Ка-Пиета по всички зиемни кълбиета !

  veni vidi fugi
 17. 17 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "Demokrat":

  Доста гръмки думички ("империята на злото (Русия)??), но само за едно съм съгласен:


  [quote#10:"Demokrat"] а от друга страна са НЕ-българите - БКП/Д(п)С/Атака/ГРОБ, т.е. ония, който разграбват и продават НАШАТА родина,[/quote]

  И пак - почти. За мене истинските виновните за състоянието на тази държава са тези, които, уви, съставиха сегашното правителство: БСП и ДПС. Те са ни истинският проблем и тях трябва да отстраним. Всички други са пешки или прах в очите, за да подминем истинските виновници. Не трябва да се подлъгваме обаче. Трябва да разкараме реалния проблем. Затова - оставка на правителството!

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "Ако искаме след петнадесет години да бъдем една нация, макар и разделена сега."

  Мисля, че българската нация така и не се е състояла все още, след дългите години на зависимост от едни или други чужди интереси. След апогея на самоосъзнаването си в края на 19 век тя има само няколко реални постижения в стремежа си към утвърждаване. Сега всъщност ние продължаваме да търсим пътя към това самоутвърждаване, затова ни е толкова трудно да се разберем помежду си.

 19. 19 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Моят скромен жизнен опит сочи,че можеш да намериш общ език с човек от друга раса,друг етнос,друга религия,друга култура,друга психика,друг манталитет,но...

  ...не може да има консенсус с правоверен комунист,с болшевик!

  Те просто не са човеци!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 20. 20 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  [quote#7:"dedo pepo"]Аз и другите като мен-инвалиди,възрастни и немощни,болни и бедни,оставени да преживяват само с невзрачните си пенсии,подложени на геноцид 3.5 г.от правителството на ГЕРБ[/quote]

  Ей сега гербавите ще те изгърбят... Ами те са хора, които вероятно не знаят и не познават собствените си родители, затова толкова мразят по-старото поколение. Това са хора без корени, еничери, които слугуват на чужди интереси. Какво можеш да очакваш от тях? Ами нали точно тиквата Слънчо насъскваше и противопоставяше едно поколение на друго? Дори само за това той трябва да бъде изправен пред съд с обвинение за дискриминация. В цивилизованите страни за такова престъпление се полагат доста солени присъди. Но не и в Абсурдистан...

 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Несправедливостта, ражда омраза.

 22. 22 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ей този текст е първото умно нещо, което чета за тези протести. Браво на автора!

 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":

  "Представете си едно многодетно семейство,в което нещата се решават с вишегласие!Целият семеен бюджет ще отива я за сладолед,я за нещо подобно."

  Изобщо не си прав. Когато на децата се даде реална възможност да вземат решения и активно да участват в семейното планиране, ще се изненадаш колко разумно подхождат към проблемите. Десетгодишният ми син например като ме видеше, че се заглеждам по нещо по-луксозно, ме питаше дали можем да си го позволим и веднага правеше сметки, ако си го купим, от какво друго трябва да се откажем.

 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#23:"luda_krava"]Изобщо не си прав. Когато на децата се даде реална възможност да вземат решения и активно да участват в семейното планиране, ще се изненадаш колко разумно подхождат към проблемите.[/quote]

  Добрият родител,доброто семейство,добър пример за децата.Да са Ви живи и здрави!Един ден ще осъзнаят кой им е бил най-добрият приятел.Няма да е класната.Някой друг,когото не са избирали ще е.Надявам се да сте ме разбрали.

 25. 25 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#7:"dedo pepo"]виждаме в действията на това правителство желание и усърдие да подобри живота ни [/quote]
  Е как го видяхте това "желание", или просто им вярвате на сладките приказки (за кой ли път вече), а резултатите им от досегашните (многократни) управления на страната водят само до катастрофи. Колко време толерантност им трябва за да оплескат пак нещата и социалните трохи които ви подхвърлят пак да се стопят, което си личи още от първите им стъпки.

 26. 26 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 462 Неутрално

  България долу не е била разделена даже през вековете... Разделени са
  партиите до точка на нетърпимост и омраза в борбата за оцеляване за бюджетни държавни и общински средства чрез свои кръгове, пръстени, обръчи ...Добрите идеи и действия, внушаващи доверие винаги са добре приети от населението .
  Театърът продължава !

 27. 27 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 458 Неутрално


  "
  До коментар [#4] от "neznaiko_2011": " Погледнете до къде се простира хоризонта на родните партийци. В рамките на един мандат и толкоз. "


  Така е . Договореностите трябва да се спазват .

  Другото е пререждане . В грабежа .

 28. 28 Профил на Проф. д-р Марин Паунов
  Проф. д-р Марин Паунов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Братко


  Потопени – всеки в собствената си култура, всеки в собственото си всекидневие, всеки – в собствената си перспектива на интерпретация; затънали в своите „правилности” и идентификации (Аз като левскар, аз като студент, аз като възпитаник на моята гимназия, аз от квартал „Банята”, аз като българин) съвсем силно и буквално, заради дървото не виждаме гората. И толкова естествено изглежда да се противопоставяме на другото и другия (на цесекаря, на съседния квартал, на небългарите....) или поне да се обособяваме, да се обграждаме със стени и етикети.
  Очевидно, социалната и културна принадлежност е мощен елемент на самоидентификацията, помага ни да се самодефинираме. Но не изкривява ли погледа ни? Не е ли наистина думата „братко” една колкото миловидна, толкова и страшна и жалка концепция именно заради диалектиката между обособяването и противопоставянето? Защото чувството за „ние”, обхванало ни нас двамата с „брата” е в същото време и чувство за обособяване и конфронтация с всеки „не-брат.” И не си ли заслужава да се попитаме, в името на какво точно приемам другия за “брат”, сериозен критерий ли е това, и ако си изберем друг критерий, няма ли да лъсне истината, че съм се „сродил” с някого, когото иначе не бих приел за приятел? Не съм ли се оказал по линия на левскарството „брат” с някого, който като човек, вън от футбола, е по-скоро отблъскващ за мен? Или обратното: не съм ли провъзгласил хора, с които имам духовна и ценностна близост, за не-братя и врагове; не съм ли затънал в омраза срещу тях, само защото „са от ЦСКА”? И смислено ли е, тогава, моето чувство за футболно братство? Можем, прочее, да заменим спортния контекст с какъвто искате друг (например партиен) и да си запазим въпросите.
  Но има и друго: ако ние, „братята” в името на футбола, Бога, квартала, града или някоя политическа формация успеем да надмогнем ограничаващите погледа ни стени на братството и смогнем да извисим перспективата си над това делене, какво биха направили онези, другите, противостоящите на нас, също наричащи се помежду си братя в името на друг отбор, различен Бог, друг квартал, етнос или партия? Няма ли тогава вместо толерантни да се окажем безродни, няма ли опиянението от новите хоризонти на мислене и световъзприятие да изглежда предателство и ренегатство, няма ли да се окажем ограбени в своята идентичност от онези, другите братя, различните братя, няма ли да бъдем уязвими?
  Ние можем дълбоко в себе си и с разум (работещ с факти и анализи), и със сърце, да се отнасяме към Македония като към „най-романтичната част от българската история” и към македонците – като истински братя-българи с промити съзнания. Но това – както виждаме – означава да ни късат от историята по начини, които нямат нищо общо нито с разума, фактите и анализите, нито със сърцето. Това изглежда нагло и безсрамно от тяхна страна, нали, братко? Можем да предъвкваме дълго мрачните, трагични и отблъскващи елементи на Османското владичество по нашите земи. Можем и да ги преувеличаваме и да ги преекспонираме, заслепени за факта, че има и облагородяващи и обогатяващи елементи на това владичество, и че може би именно то – колкото и да звучи парадоксално или дори скандално - е най-значимият националнообразуващ фактор някъде из средновековието ни, защото османците са завладели не една единна велика и силна България, а серия от разпокъсани и враждуващи дребни феодални княжества и деспотства.
  Така че, кои сме “ние” и срещу кого сме? С кого сме “братя” и кои са враговете ни? Сега нашето “ние” е изградено на основата на обща омраза. Едни мразят всички, а други мразят само някои, но основата при всички случаи е мразенето, а това не е добро начало. “Да мразиш”, казва Тома Аквински, “е все едно да изпиеш чаша с отрова и да чакаш другият да умре”. Ефимерността на братството ни става очевидна, когато излезем вън от омразата и стане дума за това, какво точно обичаме, какво точно искаме, какво точно заслужава нашето (моето) “за”. Тогава “братът” се превръща в задръстен, тъп, вреден и (отново омразен) не-брат. И всичко се разпада като ударено с магическа пръчка, за секунди, за да се формират други братства, на основата на друга, следваща омраза, и така до безкрай. Едно динамично кълбо от огромна национална омраза.
  Тя, заедно с една от формите си – завистта - неслучайно е тук в последните 120 години. Тя е един от ярките изрази на завистливия български индивидуализъм, който – за разлика от англосаксонския – показва неспособността ни да понесем успеха на другия и неспособността ни да “правим общество” в истинския смисъл на думата. За тази наша особеност си има причини, но сега по-важното е да видим колко тя е деструктивна и вредна за всички нас като цяло. А оттам – и за всеки от нас поотделно. Като сбор от индивиди показваме забележителни нива на интелигентност и, един по един, ако се вярва на чужденците, сме “големи симпатяги”. Но като в древногръцка трагедия над нас тегне проклятието да не можем да бъдем заедно, да не можем да се преборим с рефлекса на Вуте, да потъваме спираловидно в галактиките на “братствата” си, сменяйки само посоката на омразата, но не и самата й същност. И когато сме на власт, със сладострастно настървление се втурваме да доказваме себе си на гърба на всички останали българи, погазвайки закони и/или морал. Безмозъчно, без да си даваме сметка, че в края на деня бумерангът ще се върне и след като е покосил главите на “всички други” в името на нашето собствено финансово или статусно благосъстояние, ще откъсне и нашата собствена. Защото “общо” не означава “не-мое”, а “и-мое”. И когато сме от другата страна на бариерата, управлявани, а не управляващи, всеки се вторачва в това, което той мисли, той иска, той харесва. И предпочитаме не да подпишем петиция, а да създадем нова. Предпочитаме не да подкрепяме хора, а да предлагаме себе си или – ако не можем – поне да попречим на други подкрепяни. Предпочитаме да седнем и да си направим сметката какво можем да спечелим – всеки за себе си - от статуквото или от промяната му като индивиди или “братства”, а не като общността на българите.
  Затова сме и мнителни, недоверчиви. Не само защото много сме лъгани от себеподобни. А и заради това, което в психологията се нарича “проекция”, т.е. защото изхождаме от себе си, когато преценяваме другите. Затова не понасяме дълго авторитети над себе си. Кой друг (жив) българин е повече от мене? Кой, тоя ли? Аз за него такива неща чух... Затова няма, кажи-речи, друг обединителен образ в историята ни, освен Левски, но той може да послужи за такъв само ако сме го окастрили от всичко човешко, за да го превърнем в някаква общоприемлива, абстрактна, суха и не-съвсем-човешка икона. Иначе и той нямаше да има шанс. Самият Иисус не би имал шанс между нас, но пък и без това той е по-скоро македонец и такива българи като него няма.
  Затова сме склонни да се отнасяме не чак толкова зле с изпаднал в нужда или беда човек – не само от подтика на простичката човешка доброта, а и защото той не е “конкурентен” и на негов гръб си изглеждаме дотолкова приемливо, че е безсмислено да го превръщаме в обект на завист. Но ако някой не се нуждае от снизходителното ни съжаление, ако не е декларирал изрично и със съответната доза видимо самоунижение такава потребност, ставаме други.
  И не е ли очевидно, че заради всичко това, в България се оказа възможен именно този 25-годишен преход, който преживяхме? Ние си го направихме. С това, което сме – активно. И с това, което позволихме да се случи, защото не му се противопоставихме заедно – пасивно. Затова само в България от всички пост-социалистически страни се оказаха възможни схемите на мръсните комунистически пари, които изродиха прехода ни – икономически, социално и като култура. Само тук беше възможно и само тук се оказа ненаказано. Затова умря и синята идея преди години. Затова не можаха да я възродят парченцата й толкова време. Затова се появи и укрепна иначе (нека си го кажем) симпатичната с някакво нестандартно за политиката ни каубойско чувство за дълг и справедливост, но иначе очевидно абсурдна фигура на необременения с ерудиция и управленски умения, но неуморно влюбен в себе си ББ. Ето именно затова Маркс е прав, когато казва, че всеки народ си заслужава управниците. Защото не се справихме с БКП изначално.
  Така днес, в разгара на протестите, отвъд завесата на обединителната омраза е буквално страшно. В момента, в който общият враг рухне, ще рухнем и “ние”. Защото всички знаем какво е “йок” на турски, но колцина знаят как е “да”? Ще се разпаднем на по-малки “братства”, а те – на още по-малки, докато накрая цялото избухване се свие в привичните си, обичайни български граници на тесния социален хоризонт – до групичката приятели и роднини. Защото България по ред причини винаги е съдържала демографски сбор от “Аз-ове”, но така и не сме успели да постигнем вътре в себе си, а оттам – и в реалността – нещо повече от това.
  И сега не сме заедно, макар че изглежда така. Обединила ни е някаква временна омраза срещу нещо особено непоносимо и това е добре. Но едно устойчиво бъдеще не може да бъде градено върху тази основа. Вярно е, че се променяме към добро, но процесът е бавен. Дотогава, междувременно, дано всеки да успее да се погледне отстрани и над “братствата си” и дано си изработим такава политическа система, която да е имунизирана срещу самите нас.
  И още нещо. Сега площадите скандират “червени боклуци” и “турци”, все едно агитка на Левски скандира срещу ЦСКА. Това все пак е протест и едва ли можем да очакваме, че скандираните и изкрещявани фрази и лозунги ще бъдат с някакъв паркетен стил и тон. Но да не забравяме за измамното “братко”. Дано не ни се размиват идеите и да се сещаме, че сред приятелите си сигурно имаме турци, арменци, евреи, гърци и всякакви други хора. Както и някой с леви убеждения. За Бога, има токова честни и скромни турци, приведени над тютюна, турци са онези като нас на Таксим! Не тези “братства” визираме, нали? А само ДПС, която е партия обидна и вредна не само за България, но и за хилядите чудесни, трудолюбиви и честни турци и мюсюлмани между нас, за които ислямът има точно толкова значение, колкото за християните в България – християнството като доктрина и философия, а не като яйца и коледни подаръци. И визираме само върхушката на т.нар. социалистическа партия, само апарата й и фанатиците й, а не бедните, мизерстващи именно заради партията си и заблудени нейни членове, които гласуват носталгично и/или без да мислят трезво, зомбирани от съмнителното си усещане за принадлежност към собственото си “братство”. Или трагично смесили левите си възгледи с реализацията им (съвсем формална) в България от шепа алчни и подли лицемерни негодници. Нека да внимаваме.
  Защото както и да изглежда сега - политиката далеч не изчерпва човешката ни същност, а е само мъничко зрънце от нея. Толкова е хубаво, че имаме възможност да бъдем мъдри и добри, имаме потенцията, капацитета да бъдем такива. Което не означава да бъдем слаби, защото тогава ще бъдем и глупави. Ако има нещо сигурно, то е в единството ни срещу едно безпрецедентно по своята вредност правителство. Вредно може би за икономиката и обществото, но още по-вредно, драматично вредно спрямо усещанията на всеки нормален човек за елементарна политическа почтеност и справедливост. Защото цялата изроденост на българския преход започва от и се крепи на БСП и ДПС. Останалите са техен продукт в най-общия смисъл на думата. И подпомогнатите в самоубийствената си алчност и арогантност СДС преди години; и царят, който дойде на бял кон, за да си вземе имотите, а бе посрещнат като месия от нацията, като неин спасител от БСП, с които той взе, че се коалира; и ББ, който не би бил възможен като такъв, по принцип, дори като малко шаржов политически образ, ако го нямаше контекстът, създаден от БСП и ДПС. Сред всички партии и политици на прехода няма невинни. Но има различни порядъци на вина. И коренът на всяко зло, на всяка перверзност в България се олицетворява чудесно от БСП, ДПС и Атака. Техните апаратчици и емисари са заслужили многократно безплатната ни омраза, която всъщност е мерило за собствената ни нормалност и собствената ни порядъчност.
  Нека не мразим излишно никой друг, обаче, нищо че не е „брат“ по отношение на бъдещето. И дано успеем да не спрем до омразата. Има граници, отвъд които даже призоваващият към любов Иисус, онзи, който ни прикани да не съдим разпналите го, защото не знаят какво правят, същият този Иисус все пак обръща с гняв и възмущение масите на търговците в Храма. Но си остава Символ на не-омразата.  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1956 Весело

  До коментар [#0] от "Дневник":

  "Вижте Чили след референдума от 1988г., с който бе отстранен от власт ген. Аугусто Пиночет"

  Ако не беше ген. Аугусто Пиночет нямаше кой да озапти крадливите комунисти. Ей такъв генерал и такава военна хунта и на нас ни трябва за да се оправим

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  От Статията:

  "Сигурно още има време
  за национално съгласие"

  Няма и не може да има национално съгласие с мафията, олигархията, борчетата и слугите на чужди интереси. Не може да има съгласие между паразит и гостоприемник. Паразита трябва да бъде унищожен, за да може излекуваният да живее. С паразита най- доброто е вегетиране, а най- лошото ужасна смърт.

  С паразити като Станишев, Делян Пеевски и останалите мафиоти, съглашението означава смърт за България!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Аз не бих и могъл да сравнявам платените от мафията мижитурки Панишеф и Пеевски с национално отговорният чилийски патриот Аугусто Пиночет. С Пиночет може да има съглашение, целта е обща, макар и средствата различни, по- добър живот и просперитет на хората.

  С паразити като БСП, ДПС и Атака не може да има никакво съглашение!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 32. 32 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Весело

  Не ходове или политически инструменти, а позитивни идеи, приложими към огромната част от хората, ни трябват. Да почувстваме, че имаме сили сами да се справим със съдбините си, въпреки "омразните предишни".
  Автора може да отиде на протестите да ги реди тези , пък да видим дали няма да го обявят за провокатор и да го отведат полицаите за да се продължи с виковете ОСТАВКА .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 33. 33 Профил на Yavor Dimitrov
  Yavor Dimitrov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  С партии като Атака съглашение не може да има. Но колкото и да не ни се иска, път към разумните хора в БСП и ДПС - а там има такива - трябва да се търси. Защото те ще останат в бъдещата политическа палитра. И не толкова заради самите партии, а заради хората, които имат нужда да видят, че "новите" не са изтъкани от бесове.
  Вярвам, че протестите вече са успели, заради това, че показаха ново лице на България. Въпросът е какво ще правим оттук нататък.
  Ето какво каза тази вечер Теодора Димова по БНТ:
  "Преследва я болезненият спомен, че вече 23 години хората избират по-малкото зло. Не му се доверяват, но го избират. И са му позволили да стане голямо. И въпреки това, отново е готова да бъде наивна. Вярва, че този протест няма да бъде изкривен: 'Аз имах огромно чувство за вина към поколенията след мен. Много пъти съм си казвала - какво им оставяме на тези млади хора, една разградена къща, един двор, грозен, порутен... И сега, когато ги гледам, че протестират с такава нетърпимост, с такава енергия, с такава вътрешна чистота, си казвам - не, не трябва да се чувстваме толкова виновни ние, техните родители, защото, след като сме успели да им вградим тази ценностна система, тази непримиримост, това влечение и копнеж за нормален живот, значи всичко е наред...'"

 34. 34 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#30:"Realist"]С паразити като Станишев, Делян Пеевски и останалите мафиоти, съглашението означава смърт за България! [/quote]

  Хайде сега да ги изредиш и "останалите мафиоти"
  че нещо все го пропускате олигарха Иво Прокопиев...

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3138 Весело

  [quote#34:"petrov9"]Хайде сега да ги изредиш и "останалите мафиоти че нещо все го пропускате олигарха Иво Прокопиев... [/quote]

  Тъй ли бе, сички са маскари, а президента имал офшорни сметки. Ама от маскари до "маскари" има разлика. С Пиночет или Прокопиев човек може да направи съглашение, аз не съм против бизнеса въобще, аз съм против мафиотският олигархически, мутренски и продажен бизнес. С долнопробни м.стии като Болен, Паднишеф или Доган какви съглашения да направи човек, та тези хора са директно за съд и затвор, много падате дрогаре, не че някога нивото ви е било високо.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Този автор не е наред. Хвали Костов, че не потърси отговорност на комунистите за това че ни докараха до първата /1989г/ и втората /1996г/ национални катастрофи. И че им даде собствеността и с нея ги направи това което днес наричаме олигарси. И отгоре на това ни нарича нас които не сме съгласни с това "развилнели се седесари"!

  Ало автора, върви си при олигарсите които ти плащат за такива писания! И ги публикувай в изданията на Пеевски, те са гласът на олигархията, не в Дневник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#7:"dedo pepo"]Аз и другите като мен-инвалиди,възрастни и немощни,болни и бедни,оставени да преживяват само с невзрачните си пенсии,подложени на геноцид 3.5 г.от правителството на ГЕРБ,ограбвало ги жестоко и нагло за собственото си обогатяване....[/quote]
  Инвалиди, възрастни и болни при правителството на ГЕРБ бяха също толкова зле, колкото и при предишната тройна коалиция. И ще бъдат още по-зле при сегашната тройна коалиция, ако не дай Боже се задържи. Как си въобразяваш, че хората предложили Пеевски за шеф на ДАНС (т.е. предаването на борбата с престъпността в ръцете на самата престъпност) , предложили бивш сикаджия за зам-министър и прочие, изобщо им минават през главата мисли за инвалидите и болните? Та чак си склонен да им даваш още един шанс ... изобщо не искам да те обидя, ще ме извиняваш, но подобна наивност граничи с глупост.

 38. 38 Профил на hor
  hor
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Общество,Медии,Олигархия! През последната една седмица се въздържах от всякакви коментари.Даже спрях да следя непрекъснато новините,това кой какво е казал този или онзи мастит политолог,социолог,блогър или така представяната ни будна съвест на Софийското подскачане,в което намесиха невръстни дечица,които даже и в присъствието на родителите си не би трябвало да са там,..."баси родителите баси поколението дето ще ни управлява".Но,това не е чак толкова важно.Важното е,че Олигархията по всички възможни начини се опитва да запази статуквото.А,как става това?Чрез медиите естествено.Я си представете какво ще се случи с тези протести ако не правят репортажи от по 15 минути по всички национални телевизии,всеки божи ден на всеки час?Ако тези телевизии,като независими такива започнат да отразяват протестите по 3 минути,в 7:00,12:00,и22:00 часа?Интересно?Дали протестите изненадващо няма да престанат?Спре ли интереса към протестите,олигарсите да намерят друг начин да си останат там където са.Ако това правителство наистина има намерение да се разправи с тях и да ги смачка добре!А,ако ли не...и то отива в клоаката на историята.

  hor
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#7:"dedo pepo"]з и другите като мен-инвалиди,възрастни и немощни,болни и бедни,...виждаме в действията на това правителство желание и усърдие да подобри живота ни и настояваме да му се даде поне нормалния,минимален срок-шанс да приеме и приложи социалния си пакет.[/quote]
  То се видя какъв беше големията приоритет на това правителство аще в първите му дни, как да овладее силовите органи. Като партизаните навремето, слизат от горите и право към полицейските участъци. А останалите неща бяха трохички подхвърляни за да се маскира голямото му крадене.

  Например защо не сравните тези 2 милиарда които Орешарски обеща на руснаците /като начало/ за Белене с тези 200 млн лева които ще са детските надбавки? Впрочем голямата част от тях ще отидат при многодетните цигани, една добра отплата за платеният им вот.

  И тези пари не падат от небето, дават ги тези които си плащат данъците. Както се описвате не сте от тях. И направо ще ви кажа, че не ви вярвам че сте такъв какъвто се описвате, повече ми прилича на професионално написана сърцераздирателна манипулация . Само че читателите на Дневник не са толкова глупави да се хващат на такива евтини номера.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#4:"neznaiko_2011"]а да е прието от всички партии независимо леви или десни.[/quote]
  Според теб ДПС партия ли е? Само и виж името "Движение за права и свободи". Какви права и свободи им са нарушени? Още повече, че партиите на етнически принцип са забранени от конституцията защото разделяйки ни на етнически принцип ни докарват твърде близо до етнически конфликти и дори гражданска война. Което беше резервният хода на сценаристите ако нещо се обърка в плановете им. Само пословичната кроткост на народът ни стигаща до овчедушие ни спаси от това.

  Така че ДПС нсе е никаква партия, това е мафиотизирана престъпна организация преследваща единствено бизнес интереси. Същото важи и за БСП, в една или друга степен за доста от другите партии.

  И какво национално съгласие ще търсим с една мафия? Че ще ни крадат по-малко и в замяна ние ще си затваряме очите? Има ли държава която да е търсила съгласие и договорки с мафията си?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  [quote#40:"petrov9"]тъй де, точно пасва на Иво Прокопиев... [/quote]

  Тъй ли, и къде видя пасването?

  Аз бих ти написал точно на кой пасва, и въобще не мога да намеря прилики на тези на които аз знам, че пасва и бизнеса на Прокопиев, или ако има прилика, тя е от рода "що биете негрите", а ма ти знаиш, явно партията те е обучавала да казваш на черното бяло и на бялото черно!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 43. 43 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Поздравления за автора на статията. Най-сетне да се появи нещо смислено, актуално и с потенциал за бъдещето на страната. Още веднъж - Димитров, най-искрени поздравления!

 44. 44 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#41:"Fred"]ДПС нсе е никаква партия, това е мафиотизирана престъпна организация преследваща единствено бизнес интереси. Същото важи и за БСП, в една или друга степен за доста от другите партии.

  И какво национално съгласие ще търсим с една мафия? Че ще ни крадат по-малко и в замяна ние ще си затваряме очите? Има ли държава която да е търсила съгласие и договорки с мафията си?[/quote]

  [quote#31:"Realist"]С паразити като БСП, ДПС и Атака не може да има никакво съглашение! [/quote]

  Перфектно!

  Написах го и ще повторя -тия мафиотски структури БКП/Д(п)С/АТАКА/ГРОБ и техните господари КТБ/ТИМ трябва да бъдат обесцилени, отслабени, разградени и както се полага на една МАФИЯ накрая УНИЩОЖЕНИ!!!!

  Защото ако им се позволи да съществуват изходът е летален - България ще ЗАГИНЕ!

  България УМИРА В МОМЕНТА!!!

  До тия които не се съгласиха с предното ми мнение - СЛЕПИ ЛИ СТЕ?!

  Два милиона знаещи, работещи, смели българи са напуснали Родината!

  Два милиона!

  Та България умира физически - народът ни ИЗЧЕЗВА!

  НИКОГА до сега не е имало такава невероятна емигрантска вълна!

  И защо се случва това?

  Защото 1990 имаше "помирение"!
  Защото 1990 не ги изметохме със сопи и камъни тия от БКП.
  Не "репресирахме" ръководителите на БКП и ДС.
  Не им забранихме да бъдат съдии, политици ( ха, все едно нацистите на Хитлер да градят следвоенна Германия), журналисти ( все едно Гьобелс да издава вестник "24 Часа" или "Труд", преподаватели ( фашист да преподава "демокрация"!).

  И какво имаме сега - имаме държавата раздадена на КТБ и ТИМ, служители на ДС да издават "най-тиражните" вестници", Русия да си прави каквото си иска на територията ни, а ДВА милиона българи са ИЗГОНЕНИ, НАТИРЕНИ НАСИЛА извън Родината си!

  Това имаме!

  Е, питам аз реторично - като пробвахме веднъж с "помирение" и като виждаме разрухата и гибелта, трябва ли пак да се "помиряваме"?

  Понирение с болестта наречена БКП и всичките и метастази е равносилно на окончателна смърт за България!

  И последно.

  В деня, в който се появи тая ГЛУПОСТ на Явор Димитров "Една нация..." МУТРАТА Борисов се размечта за "експертно" и "ротационно" правителство.
  Пак да ни "управляват", тоя път вече открито заедно БКП с метастазите си ГРОБ и ДС ( буквата "п" в средата на това е излишна - всички там са от ДС)!

  Ах, какво "съвпадение"!
  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 45. 45 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Хубава статия. Исканията трябва да се формулират позитивно. Разбира се, за много хора е трудно. Най-лесно е да си против системата, без да предлагаш как тя да бъде сменена и как да гарантиш по-добро бъдеще. Такова поведение би било смешно в ресторант (не върви да изреждаш на келнера какво не искаш), но е правило при протест.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 46. 46 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 507 Неутрално

  да се справим със съдбините си, въпреки "омразните предишни". Които може и да не са толкова омразни. Все пак са българи.Ако искаме след петнадесет години да бъдем една нация, макар и разделена сега.

  в някой случаи омразните предишни нямата место в една нова колаборационна политика. пример са омразните нацисти и в нашия случай омразните комунисти. Аз нямам нищо против тезата на автора за това че е нужен национален консенсус но първо трябва да се изчистят оборите...преди 20 години не го направихме и сега години по късно миризмата стана непоносима.

 47. 47 Профил на Yavor Dimitrov
  Yavor Dimitrov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Омразни могат да са върхушката на партиите, но не и самите редови хора, гласували за тях, не мислите ли? Ако тази фундаменталистка идея беше приложена в Германия след 1945, сигурно половината немци щяха да са по затворите.
  Затова ми се иска да вярвам, че протестите са срещу нелепите фигури на единични политици - наистина имащи вина - но не на половината държава срещу другата половина.
  А те трябва да си ходят, именно защото искат да отмъщават, а не да градят. Иска ми се тази порочна спирала да бъде разчупена. Сега е моментът, искрено се надявам.

 48. 48 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Уйлям Хилл са на противоположно мнение

 49. 49 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хубава е статията на Явор и всичко онова ,което излиза за протестите.Хубаво е и онова ,което са казали мислители,политолози,социолози и пр.Всичко обаче е само бла,бла,бла!Как никой не написа и каза нещо конкретно.Очертават се някакви виждания и съновидения за далечното бъдеще, неясно какво, а този народ иска конкретни неща.Примерно:как да се обедини нацията ,как да се впрегне енергията на този народ,за да изгради своето бъдеще,как и с какви мерки ще си върнем държавата,как ще прережем пипалата на този октопод,как ще променим съдебната система проядена от корупция/и не само тя / и още много въпроси има за поставяне?Парите са в тези,които ние сами си отгледахме за 24 години,със своето безразличие,непукизъм,апатия и недалновидност.Ето вижте и сега протестите!Къде е тази близо 1 500 000 София?Къде е цялата ни интелигенция?Защо оставяме всичко на онези ,мислещи и свеждащи всичко само до трохите хляб и не виждайки повече от това, за тях държавата е майка-кърмилница ?БСП и компания,винаги когато дойдат на власт,започват да кърмят онези, що бозаят до гроб,тях никога майка не ги е отбивала от своята гръд.Призовавам всички онези,които не бозаят вече,милеят за България,масово на улицата!Стига сме стояли у дома и махаме от балконите!Мощно да им покажем,че Българската революция ще се състои и дните на плужеците са преброени!!!

 50. 50 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Партиите на власт в момента по същество не са партии, а престъпни организации. Които предизвикаха предсрочни избори чрез преврат, а след това ги и "спечелиха" с помощта на призваният да брани законността главен прокурор, който на практика еднолично ги фалшифицира с театрите, които разигра в деня за размисъл.
  След това въпросните "партии" опитаха да предадат борбата с престъпността в ръцете на неин представител, и да назначат друг неин представител за зам.-министър.
  Струва ми се, че помирение и обединение с престъпници не може и не трябва да има. Обединение се постига на базата на общи цели и интереси. Гражданите от една страна, и БСП и ДПС от друга, нямат нито общи интереси, нито общи цели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK