Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм

Пламен Орешарски

© Красимир Юскеселиев

Пламен Орешарски"Дневник" публикува анализа на Десислава Николова, Явор Алексиев и Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).


Само за няколко седмици кабинетът "Орешарски" предприе поредица от действия и разкри планове за политики, които не просто разкриват икономическо невежество, но и в много случаи откровено граничат с глупостта. По-долу сме се опитали да представим някои от най-вредните решения и планове на новото правителство - предвид изобилието на недомислени предложения от последните дни, много е вероятно да сме пропуснали нещо.


Промените в Закона за ДАНС и назначението на Пеевски: Още в началото на своя мандат правителството шокира с действията си. След най-неадекватното възможно политическо назначение в страната последваха дни на укор и арогантно отношение към "неразбиращия" и "лумпенизирал" се народ, който излезе на улицата.
Актуализация на бюджета: Бюджетното изпълнение до май 2013 г. показва, че проблемът е изцяло в разходната част. Харчи се по-бързо от планираното. При такава ситуация най-логичното решение е да се надянат юзди на разходите, а не да се търси лесното решение за ревизия на бюджета, завишаване на дефицита и емитиране на държавен дълг. Всичко останало е популизъм и заиграване със стабилността на публичните финанси.


Връщане на ранното пенсиониране и спиране увеличението на пенсионната възраст: Правителството не може да си позволи стъпки назад в пенсионната реформа поради огромния и постоянно нарастващ дефицит на държавната пенсионна система. Приходите във фонд "Пенсии" далеч не покриват разходите въпреки държавната вноска от 12%, която стартира от 2009 г. Ако държавната вноска се извади от сметката, дефицитът по последни данни достига около 60% от разходите. След връщането на ранното пенсиониране дисбалансът в разходопокривната система ще продължи да се влошава с ускорени темпове.


Българската банка за развитие (ББР) да привлече 1 млрд. лв. за финансиране на малки и средни предприятия: В бюджета такава свободна сума няма. Няма причина да се търси и привличането на средства за ББР от международни институции, при положение че български търговски банки отдавна си осигуряват кредитни линии от европейски институции. Не е работа на държавата (в качеството си на собственик на ББР) да развива дейност като търговска банка, а какво остава да разширява тази дейност.


Спасяването на ВМЗ, епизод втори: Станахме свидетели на поредната операция по спасяването на отдавна фалиралото предприятие с пари на данъкоплатците. Този път операцията беше умело замаскирана като капиталова инжекция на стойност 27,5 млн. лева от Държавната консолидационна компания (ДКК). Ако парите не бяха "инвестирани" във ВМЗ - Сопот, те (или поне по-голяма част от тях) щяха да бъдат прехвърлени към държавния бюджет под формата на дивидент от държавната компания. Много е вероятно капиталовата инжекция да предизвика и процедура на ЕК срещу страната за неправомерна държавна помощ.


Министерство на инвестиционното планиранеЕдна от първите стъпки на новото правителство беше да отдели "благоустройството" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и да създаде ново Министерство на инвестиционното проектиране. Тази структурна промяна доведе до блокиране на редица мащабни инвестиционни проекти на правителството (вкл. магистрали), докато не се приемат нужните промени в десетки нормативни актове (до момента са подготвени такива в 82 акта). 


Мерки за борба с младежката безработица: "Новите" мерки за насърчаване на младежката заетост всъщност са добре познати и прилагани с години мерки, които до момента не са дали резултат. Поредното прахосване на бюджетни средства за такива мерки показва продължаващо неразбиране на причините за съществуването на младежка безработица – липса на гъвкавост на пазара на труда, високи (и повишаващи се) минимални осигурителни прагове и минимална работна заплата, липса на връзка между образованието и нуждите на бизнеса.


Ефективна забрана върху дейността на редица чужди онлайн букмейкърски къщи, опериращи на територията на страната: Налагането на забраната на чужди онлайн букмейкърски къщи да извършват дейност на територията на страната е на практика еквивалентно на това да бъде наложена забрана на всички онлайн търговци, регистрирани в чужди държави, които съответно не плащат данъци на българската държава. Следвайки логиката на регулатора, трябва да бъдe забранен и достъпът на платформи за онлайн пазаруване като Amazon, SportsDirect и EastBay, извършването на търговия през които реално причинява на българската държава пропуснати ползи от данъчен приход. Решението беше съпътствано и от редица абсурди от процедурно и административно естество, създаващи технически и времеви пречки пред чуждестранните букмейкъри, желаещи да се регистрират в България.


Социалният пакет на правителството: Увеличаването на помощите без реформи, които да бъдат насочени към намаляването на броя на бенефициентите, поставя социалната система в страната под огромен натиск. В голяма част от случаите размерът на помощите обезкуражава получаващите ги да търсят работа. А място за маневриране с предвидените вече за социална политика средства има – така например платеното майчинство в България е пет пъти по-дълго от средното в другите страни от Европейския съюз. Крайно време е правителството да се замисли как да осигури условия, които да позволят на хората да работят и да получават доходи, а не как да ги насърчава чрез помощи да стоят в същата социална група, в която са.


Детски надбавки от "50-60" лв.: Всеки грешен ход в социалната сфера обвързва завинаги бюджета с обществено популярни, но трудно обратими и в общия случай ниско ефективни политики. Такъв ход би бил увеличаването на детските надбавки и разширяването на броя на бенефициентите, които ги получават. Какъв е смисълът от бариери на входа на програмата, след като 7-8 от всеки 10 деца потенциално ще имат достъп до нея? Ако идеята за повишаване на размера на месечната помощ до 50-60 лв. бъде възприета, това ще означава допълнителен годишен разход от поне 150-250 млн. лв. за бюджета. Откъде?


Подпомагане на тютюнопроизводителите до 2020 г.: По всичко личи, че кабинетът "Орешарски" ще продължи безгръбначната политика на предходните български правителства. Независимо дали става дума за зърнопроизводители, зеленчукопроизводители или тютюнопроизводители, наблюдаваме типично проявление на феномена "търсене на облаги" ( rent-seeking). При наличието на субсидии, лицензи и различни държавни трансфери винаги се създава благоприятна почва за "растеж" на такова поведение. Това, което не трябва да се пренебрегва, е, че докато една малка група получава тези облаги, всички останали, т.е. цялото общество, губи от своето богатство и благосъстояние.


Нов опит за регулация на отношенията доставчици - търговски вериги: Предстои внасянето на поправки в Закона за защита на конкуренцията за обсъждане в парламента, които въвеждат понятието значителна пазарна сила и предвиждат санкции за злоупотреба с нея. Поправките са резултат от дългогодишни опити на български производители (и най-вече на сдружението "Произведено в България") да прокарат законова регулация, която да ги защити от търговските вериги. Последните според производителите изискват големи отстъпки и различни плащания от страна на своите контрагенти, за да работят с тях. Регулацията, ако се приеме, ще представлява груба намеса в пазарните отношения на независими икономически субекти. Никой не задължава производителите да работят с големите търговски вериги;  първите биха могли да пласират стоката си и по други канали.


Ангажимент от министъра на икономиката цената на въглищата от "Мини-Марица-изток" да се повиши до края на годината: Цената на лигнитните въглища не зависи от министъра на икономиката, а от дългосрочните договори на мините с ТЕЦ-овете "Ей И Ес – 3С Марица-изток 1", "Марица-изток 2" и "Контур глобал Марица-изток 3". Според тях базисната продажна цена се изчислява и договаря за всяка календарна година по определена формула. Второ, по-високата цена на въглищата е в рязък контраст с ангажимента за 5% намаление на цената на електроенергията. Над половината от енергийните ресурси, използвани за производство на електроенергия, са въглища, което прави цената на тока силно зависима от продажната цена на въглищата. Заявката е популистка и по-скоро ще повиши дисбалансите в системата, отколкото да подобри работата ѝ.


Намаляване цената на електроенергията с 5%Мярката може и да звучи добре, но не трябва да се забравя, че административното определяне на цени никога не е добра идея. За целта бяха направени много бързи и непрозрачни промени в Закона за енергетиката, но все още липсва ясна методика как ще бъде постигнато намалението. Една от мерките е стимулиране на износа, която обаче за момента буксува. Друга мярка е разместване на цветните добавки – за зелена енергия и за високоефективно комбинирано производство, но това ще отвори дупка в системата, която не е ясно кой ще плаща. Тази липса на информация е на фона на постоянни обяснения за лошото състояние на сектора на електроенергетиката, докато в същото време се взимат решения, които единствено увеличават дисбалансите в него.


Трудно може да се обобщят подобни намерения и решения, но едно е ясно – дори и да се твърди, че още е рано за преценка,  основанията за безпокойство са оправдани. Ако правителството продължава със същия темп,  е много вероятно дори планираната актуализация на бюджет 2013 да не стигне за покриване на разходите. Тогава освен сегашните протестиращи, които имат принципни различия с управляващите, на площада е много вероятно да видим и тези, които в момента се надяват на щедрите обещания за плащания от бюджета.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защо е това "или" в заглавието? Сложете "и", ще добие смислова завършеност!...

 2. 2 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Злонамереност без граници!

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Престъпност, кретенизъм, алчност, човеконенавистност, омраза и какво ли още не?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Правилният отговор е - олигархичен непукизъм !

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Не е невежество.Опитват се да купуват червени бабички.

 6. Този жалък кози министър председател Пламен Орешарски е най-слабият и манипулируем човек заставал някога на този пост в държавата ни. Разбира се, че и двете. И невежество и популизъм.

  Wornoxmaniak
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "невежество или популизъм"?

  Отговорът на този въпрос ще бъде много сходен на вица:

  "Вино и или ракия да ти сипя?
  - И водка, и водка!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 515 Весело

  Статията е напълно екзактна. Първите дни на кабинета Олигархски са нагледен пример за невежество, популизъм, смесени с нестандартни катарзиси, за това на правителството трябва да се даде шанс, защото изборите не са никакъв демократичен начин да се излезе от ситуацията.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 9. 9 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Господи, колко много работа ще има 43-тото НС!
  Предлагам на Борисов незабавно да организира "правителство в сянка" и екипи, които да подготвят промените на законодателството за връщане на държавата в нормалния път, за да не се губи време после. Всеки ден трябва да чуваме от тях анализи на глупостите, които правителството и депутатите правят ежеминутно!
  Предлагам на всякакви реформаторски блокове да преосмислят позицията си и да съставят работни групи със специалистите на ГЕРБ, за да подготвят предизборна коалиция, която да смаже възможността на БСП и ДПС да довършат започнатото загробване на държавата! Другото ще е предателство и хората няма да им го простят!

  Knocking on heaven's door
 10. За щуротията с тютюнопушенето не е споменато.

  Wornoxmaniak
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Колкото и кадърен икономист да е,Орешарски е безхарактерен,а от такъв добър политик не става.

 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм

  И наглост....

 13. 13 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1888 Весело

  [quote#6:"Wornoxmaniak"]Този жалък кози министър председател Пламен Орешарски е най-слабият и манипулируем човек [/quote]

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  Козарев - този, Орешарски да не е посегнал и на козичките ти?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 14. 14 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Спасяването на ВМЗ, епизод втори: Станахме свидетели на поредната операция по спасяването на отдавна фалиралото предприятие с пари на данъкоплатците.

  ============

  Тримата юнаци от ИПИ как биха коментирали спасяването на международните ЧАСТНИ банки през 2008-2010 г. с много милиарди, измъкнати от джоба на данъкоплатеца от двете страни на Атлантика. Или това не се брои за държавна намеса.

 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]Вино и или ракия да ти сипя?
  - И водка, и водка!" [/quote]


  И аз за този виц се сетих веднага, но го знам с бира.

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Гневно

  Престъпност, олигархия, мафия, невежество, некадърност, арогантност, наглост, гьонсуратлък, нахалство, инат, тъпанарщина, кражби, лъжи и простотии!!!

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 939 Неутрално

  нито невежество, нито популизъм

  основно НЕКАДЪРНОСТ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 18. До коментар [#14] от "Митридат":

  Клеветнико, за 3 дни ме наказаха веднага след като ме натопи. Доволен ли си? Винаги когато нямате капацитет за спорите прилагате тъпите си миши номера. Но, какво друго да очакваме от мишки?

  РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА.

  Wornoxmaniak
 19. 19 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Чудесен преглед на идиотията и наглостта (и крадливостта) на правителството на Доган, Първанов и Цветан Василев. Остава само по някакъв начин да се разпространи в цялата страна, да се накарат хората да го прочетат и, да се надяваме, да го разберат.

  Защото изборите идват, а много българи нямат идея каква шайка бандити управляват в момента.

 20. 20 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 737 Любопитно

  Ако "платените" протестиращи достигнат 250 000 дали управляващите няма да отчетат, че са изпълнили предизборното си обещание да открият толкова нови работни места !?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 21. До коментар [#13] от "д-р Замен":

  Дим и мъгла. Гъста. Непрогледна. На кълбета. Винаги ще се намери някое комунистическо мекере да я пуска с цел да оспами темата.

  Wornoxmaniak
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  До коментар [#9] от "peterman":

  ХА-ха-ха.Боко щял да връща държавата в нормалния път и да пише икономически анализи.И къде ги видяхте тези експерти,след като 3,5 години ни управляваха само некадърници.

 23. 23 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Според мен всичко това е предизвикано от вродената им тъпота , освен явната провокация с назначението на Пеевски , която освен от тъпота беше мотивирана и от жажда за мъст.
  Нормално за комунисти.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#18:"Wornoxmaniak"]Клеветнко, за 3 дни ме наказаха веднага след като ме натопи.[/quote]

  Много си бил чувствителен. В тази връзка катастрофата на френския влак също ли е разпад на държавата? Или катастрофата в Канада? Или смъртта на американските пожарникари, които изгоряха живи?

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм"

  И двете, просто, по ленински!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на deelee
  deelee
  Рейтинг: 456 Неутрално

  На фона на всички глупости, в статията дори е забравена най-първата - да се премахне забраната за пушене в ресторантите...
  Но при все това си остават експерти, нали, начело с експерта Орешарски.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Разстроено

  Най-точно и кратко е да се каже, че единствената цел на това правителство е да се задържи колкото се може повече на власт, за да открадне къде каквото може! Заради това са и популистките мерки и липсата на каквато и да е пазарноориентирана политика. Увеличаване на социални плащания без реформи и устойчиви политики; административно определяне на цени; наливане на пари във фалирали предприятия. Всичко това не е ли до болка познат социализъм!?

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ИПИ са карикатура и докато говорят срещу правителство значи то си върши работата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  След като и ИПИ , които са крайно аполитични ги подкараха явно вече сме разделени не по линията леви-десни ,а мафия-свободни хора

  15.02.1989 - 07.02.2018
 31. 31 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Може да сте прави,
  ама май сте крави!!

  www.berbenkov.hit.bg
 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#14:"Митридат"]Тримаа юнаци от ИПИ как биха коментирали спасяването на международните ЧАСТНИ банки през 2008-2010 г[/quote]
  Коментират, какво коментират, все едно и също повтарят - неолиберализъм до дупка, както в Америка.

 33. 33 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#16:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Престъпност, олигархия, мафия, невежество, некадърност, арогантност, наглост, гьонсуратлък, нахалство, инат, тъпанарщина, кражби, лъжи и простотии!!! [/quote]
  Извинявай, че те поправям, но на по-долните нива освен изброеното водеща е шуробаджанащината.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 34. До коментар [#26] от "deelee":

  Най първата беше АЕЦ Белене.

  Wornoxmaniak
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  А как би ме зарадвало заглавието:
  Последните дни на кабинета Орешарски...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 37. 37 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#32:"Каишков - Гласът на Америка"]Коментират, какво коментират, все едно и също повтарят - неолиберализъм до дупка, както в Америка.[/quote]

  Поне минуси пишат умело. Само че, ако реалностите бяха еквивалентни на написаните минуси тук, светът щеше да се управлява от форума на "Дневник".

 38. 38 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#22:"rosiraycheva50._"]И къде ги видяхте тези експерти,след като 3,5 години ни управляваха само некадърници. [/quote]
  Скоро на фона на сегашните предишните ще почнат да ти се виждат като експерти.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 39. 39 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#22:"rosiraycheva50._"]И къде ги видяхте тези експерти,след като 3,5 години ни управляваха само некадърници. [/quote]
  "Кадърниците" като Костов наливаха вода в мелницата на комунистите и бяха доста активни в преврата, който завърши с "победата" на "двойната и половина" коалиция! Не ме интересуват приказките, нито на Кънев (още по-малко Москов и Атанасов), нито на Лукарски, нито на другите знайни и незнайни отворковци, без реална представа за възможностите си при нови избори. Те са обречени без ГЕРБ, а най-обречени сме ние - които не искаме нещата да се повторят и потретят, независимо дали на Костов му допада изходът от ситуацията! Ясно?

  Knocking on heaven's door
 40. 40 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм
  Това е началото на края на 70 годишно извиване на ръцете на българския народ.Докато се махнат ще стане един век.
  Един век безвремие,па ако броим и от кога съществуват ще станат 2 века. Те това ще пише в българската история.

 41. 41 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [quote#17:"Sinite - завоят наляво забранен"]нито невежество, нито популизъм
  основно НЕКАДЪРНОСТ [/quote]
  Не си прав. Тези мерки са целенасочени. Краткосрочната цел е България да бъде оглозгана още веднъж от червените термити. А дългосрочната е да бъде върнат статута и на съветска провинция. Концентрацията на власт от една страна и мерките за целенасочена дестабилизация на едва кретащата икономика чрез безумни разходи не са проста некадърност.

 42. 42 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Гневно

  Първите дни на кабинета "Орешарски":
  Овладяване на силовите структури, което да им гарантира задържане във властта на всяка цена с една единствена цел - ПЛЯЧКОСВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Моля някой за обясни, дали можем да направим референдум за новите заеми. Ако комунистите не задлъжняват държавата можем да ги изтърпим.

  подпис
 44. 44 Профил на MoX
  MoX
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само за няколко седмици кабинетът "Орешарски" предприе действия, които според ИПИ са лоши, а според мен са добри. Като изключа "Пеевски" всичко изброено в статията, направено от правителството ме радва. Те работят. Работят добре и според мен в интерес на обществото. Може да не е в интерес на ИПИ - това не знам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Ако национал-социалистите бъдат оставени на власт, ни чака нова зима на 96-97.

  Изцяло от нас зависи дали ще го допуснем.

  Затова: денонощен натиск, блокади, шествия, скандиране, докато тази крадлива пасмина се измете - по възможност, изобщо от България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  ''Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм''

  И двете, плюс голяма доза наглост!

 48. 48 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#43:"Иван К"]

  Моля някой за обясни, дали можем да направим референдум[/quote]
  За какво ни е референдум, може ли да кажете? За да заместим нови избори? За да "легитимираме" некадърниците във властта?! Не разбрахте ли, че ще ни допуснат до урните отново КОГАТО ТЕ РЕШАТ!

  Knocking on heaven's door
 49. 49 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 667 Весело

  Не. Чиста лакомия и слугуване на Москва. За щастие народът не е толкова прост колкото си мислеха и няма да им мине номера

 50. 50 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Разстроено

  За пореден път, червените кретени ще докарат всички нас до просешка тояга.Пенсионерите се радват на няколко левчета, а не разбират, че след няколко месеца, същите се стопяват като сняг през пролетта и идва виденовата зима.
  Това правителство работи единствено с една цел - грабителство и съсипия!!!Оставка!!!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  ''Вино и или ракия да ти сипя?
  - И водка, и водка!" - цитат на коментар #7 от “cinik”

  И аз за този виц се сетих веднага, но го знам с бира. ''

  Оригиналът е 'и бира'. Това е бил редовният отговор на една действителна личност от градче в северна България. Не знам от него ли е тръгнал лафът, или той само го е 'изплагиатствал'.

 52. 52 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1303 Неутрално


  "Само за няколко седмици кабинетът "Орешарски" предприе поредица от действия и разкри планове за политики, които не просто разкриват икономическо невежество, но и в много случаи откровено граничат с глупостта." От статията. И тези желаят да продължават?!!!

 53. 53 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Намерихте кого да цитирате. Страшни капацитети са, нямам думи

 54. 54 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#44] от "mo":

  Със сигурност не е в интерес на ИПИ. Кой знае как се гласят за заместник министри

 55. 55 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ситуацията в България е следната:
  Идиоти гласуват за идиоти, които правят идиотщини.

 56. 56 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#30] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":


  [quote#30:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]След като и ИПИ , които са крайно аполитични ги подкараха явно вече сме разделени не по линията леви-десни ,а мафия-свободни хора[/quote]
  Тотално аполитично подкрепяха откровените простотии на Дянкофф, узаконени от Буда.
  ИПИ е рЕдко аполитична организация.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 57. 57 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Проблема определено е, че политиката им е определено не проевропейска, а проруска! Нямам нищо против Русия, ако не опитва постоянно да ни приобщи отново. Да ни направи отново зависими. Цар Борис навремето е обиколил света с молба инвестирайте у нас, само германците го правят! Ставаме зависими. Резултата е показателен. При балансирани инвестиции сме недосегаеми. Не от ошфорки, разбира се. Останалото, не че не е важно, но в сравнение с инвестицийте е ала, бала, портокала...

 58. 58 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това не е глупост а злоумисъл. Престъпни планове и зловредие на държавата. Това правителство е съставено от хора с престъпни намерения и обикновени престъпници с влезли в сила присъди. Имам чувството, че е филм. Не мога да повярвам, че това зло легна въху гърдите на България и засмука кръвта и.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 59. 59 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митридат":
  Митридат под всяка статия пита нещо за САЩ. Нещо янките да не са затворили роднините ти за тероризъм?

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Тези изглежда имат норматив да правят поне по един голям гаф дневно. Останалите дребните дори не ги броя вече.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "voltaire":
  Не си неутрален, а си злобен комуноид. Какъв Волтер, какви 5 лева, най-добре нещо се кръсти Ленин, Сталин, Димитров.
  Само не ми е ясно дали осъзнаваш колко не си в час?

 62. 62 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#59:"lordcris"]Митридат под всяка статия пита нещо за САЩ. Нещо янките да не са затворили роднините ти за тероризъм?[/quote]

  Митридат се забавлява със стадото, което го водят за носа, а то не се усеща. Ако на lordcris толкова му бърка в здравето написаното от Митридат, има една опция "избягване". Вярно, че тя нещо не работи, но сигурно ще я оправят.

 63. 63 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Институт за пазарна икономика? Името е въпрос с мноооого въпросителни...

 64. 64 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Абе дайте шанс на правителството да си изкара мандата. Само за месец са свършили толкова работа против народа си, представете си за четири години какви ще ги сътворят. Те за това са дошли да работят ПРОТИВ народния интерес, а не в негова полза!

 65. 65 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#63] от "Нощен злодей":

  Сорос брат, Сорос цялата антиправителствена кампания е негово дело с тези платени НПО.

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 66. 66 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не отричам,че правителстовото има ред достойнства-все още разговарят помежду си и с институциите на български.Не съм обаче сигурен на какъв език се отчитат на началниците си.

 67. 67 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  БСП така сгафиха с това правителство,че се чудят какво да правят.Ако подадат оставка с тях е свършено.Затова отлагат и гледат да прехвърлят вини други му и ако може да се открадне нещо. Орешарски не се е съгласил да е премиер само за престиж...

 68. 68 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#48:"peterman"]Не разбрахте ли, че ще ни допуснат до урните отново КОГАТО ТЕ РЕШАТ![/quote]

  ????????????????
  Правителството трябва да осигури постоянни избори в страната. Парламента да се сменя всеки ден, иначе няма да е демократично.

 69. 69 Профил на postnoqdka
  postnoqdka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В статията е пропуснато как правителството е решило да спасява БДЖ. Щели да заменят дълг срещу собственост, т.е. стари, опоскани, непродаваеми сгради ще ги прехвърлят на Железопътната инфраструктура - НКЖИ, на която БДЖ не е плащала инфраструктурни такси. Железопътната инфраструктура няма да получи реални пари, които да инвестира в поддържане и ремонт на релсови пътища, оттам като следствие влошено състояние на железния път. Обаче хубавата сграда на ул. Иван Вазов 3 ще я продадат, на кого ли. Администрацията на БДЖ ще я прехвърлят на централна гара София, която пък е собственост на железопътната инфраструктура. БДЖ вместо да си ползва собствена сграда ще плаща наем на пазарни цени занапред. Като гледам колко е голяма централата бая площ ще им трябва, в годишен план ще да е значителна сума. Някакъв мост на фериботния комплекс БДЖ щели да го продадат на железопътната инфраструктура, ама не защото много й трябва, а защото трябва и за това да кихне пари. После пък тоя мост държавата ще го отпише от НКЖИ и ще го прехвърли на пристанищна инфраструктура, където му било мястото. Чудя се това план за спасяване на БДЖ ли е или за съсипване на железопътната инфраструктура, която тамън се е позакрепила.

 70. 70 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само съм съгласен със спирането на приватизацията на ВМЗ и БДЖ. Сиреч, както повечето от Зелените

  Amizade
 71. 71 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#9] от "peterman":
  Предлагам на Борисов незабавно да организира "правителство в сянка""

  -Олигарсите в сянка?!

  -Не бой се,организирано е.

 72. 72 Профил на postnoqdka
  postnoqdka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В статията е пропуснато как правителството е решило да спасява БДЖ. Щели да заменят дълг срещу собственост, т.е. стари, непродаваеми сгради ще ги "продадат" на Железопътната инфраструктура /ЖИ/, на която БДЖ не е плащала инфраструктурни такси. ЖИ няма да получи реални пари, които да инвестира в поддържане и ремонт на релсови пътища, сиреч в безопасност. Обаче хубавата сграда, в която е централата на БДЖ, на ул. Иван Вазов 3 ще я продадат. Администрацията на БДЖ ще я прехвърлят на централна гара София, която пък е собственост на ЖИ. БДЖ вместо да си ползва собствена сграда ще плаща наем на пазарни цени занапред. Като гледам колко е голяма централата бая площ ще им трябва, бая пари ще плащат /дългове ще трупат/. Някакъв мост на фериботния комплекс БДЖ щели да го продадат на ЖИ, ама не защото много й трябва, а защото трябва и за това да кихне пари. После пък тоя мост държавата ще го отпише от ЖИ и ще го прехвърли на пристанищна инфраструктура, където му било мястото. Чудя се това план за спасяване на БДЖ ли е или за съсипване на железопътната инфраструктура.

 73. 73 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "peterman": По голяма глупост от тази коато си написал,не бях чела.И ти смяташ,че тези ,които си изредил в поста си нямат връзка с олигархията и ще крадат по-малко? Блаженни са вярващите.

 74. 74 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#57] от "charlesdegaulle": Абе каква Русия сънуваш? Отдавна сме колония на САЩ и ЕС.

 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Още нещо, подобно, по темата:

  http://www.dw.de/завоите-на-орешарки/a-16949889

  Докъде можеш да стигнеш, ако искаш на всяка цена да останеш на власт? Правителството провежда този тест вече месец. Дотук Станишев и Орешарски са се отказали от всичко, на което държаха. И май нямат намерение да спрат.

  Протестите след случая "Пеевски“ обаче обърнаха картината - поставен в изолация вътре в страната[quote#0:"DW"] и вън от нея,[/quote] кабинетът се отказа от всичко, което може да породи недоволство сред критично големи групи хора. Дотук завоите са поне седем.

  Завой номер 1: Бюджетната политика
  Завой номер 2: Съюзът с националистите
  Завой номер 3: Външната политика

  Всъщност кабинетът на Орешарски вече няма нито една ярка позиция, от която да не се е отказал. Анулира и запомнилото се намерение да върне пушенето в заведенията. Отказа се и от желанието си да запази данъка върху лихвите от депозитите. Отстъпленията са толкова много, че полето за маневри е почти изчерпано.
  [quote#0:"DW"]Въпросът е колко дълго още ще се заблуждава, че може и да оцелее.[/quote]

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#73:"neznaiko_2011"]По голяма глупост от тази коато си написал,не бях чела.[/quote]
  Мнението на такъв незнаещ човек като теб, само може да ме радва! И запомни от мен, защото сигурно не си го виждала написано - "блажЕн - блажени", а не "блаженен - блаженни". Тиренца, запетаи... ще ги оставим за следващия урок. Може пък да се научиш не само да пишеш, но и да четеш! Цъкай си минусите там и замълчи!

  Knocking on heaven's door
 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#42:"mlu666"]Овладяване на силовите структури, което да им гарантира задържане във властта на всяка цена с една единствена цел - ПЛЯЧКОСВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА![/quote]

  Не само. И троянски шопар в задния двор на НАТО и ЕС.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм"
  В никакъв случай не е невежество, а опит за замазване очите на хората с цел прекратяване на протестите и оставането им на власт.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 79. 79 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Кабинета показа непереклонност

 80. 80 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  "които не просто разкриват икономическо невежество, но и в много случаи откровено граничат с глупостта."..
  Никога не се изказвайте неподготвени. Откровени глупости са това, което се опитвате да "анализирате". От Орешарски можете единствено да извлечете полза, ако смирено и очаквателно се наредите на опашката за знания. Извинете, ако съм Ви засегнал.

 81. 81 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ПЪРВО да ПОГЛЕДНЕМ в ДНИТЕ ПРЕДИ Орешарски.
  Станишев каза, "ИЗБОРИТЕ са ФАЛШИВИ".
  И Борисов каза, "изборите са фалшиви".
  И Волен Сидеров, ПРЕЛЯ чашата на търпението.
  След избора на Орешарски за премиер.
  Избора на Йовчев за Вътришен Министър. От горе ИЗГЛЕЖДА, ХИТЪР ХОД, ЗАЩИТА, СИГУРНОСТ. Отдолу, ИЗМАМА за ИЗБИРАТЕЛЯ и ИГРА със СЪВЕСТА на нормалния българин.
  Последва и ШОКА ПЕЕВСКИ за ШЕФ НА ДАНС.
  Всичко това, ВОДИ ДО ЗАТРИВАНЕ НА Ореха и парламента а НЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПАМЕТ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 82. 82 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ако ИПИ се изказва толкова остро против правителството, значи последното е на прав път. ИПИ са прави единствено за Пеевски, но останалото е демагогия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":

  ,,и докато говорят срещу правителство значи то си върши работата.,,

  И щом като всички и от ляво и от десният ,,реформаторски блок заливате ГЕРБ с помия значи е единствената алтернатива на това правителство и тези три партии.
  А сега Мите удри ми сто минуса да знам, че яко съм те настъпал хи хи хи

 84. 84 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Тази статия направо разби това правителство.

 85. 85 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 573 Неутрално

  И след всичко изброено като политика на правителството не знам дали за прехваления експерт-финансист Орешарски вече не е време да си хвърли дипломата! Какви финанси, какъв бюджет, какви пет лева? - всичко е игра на интереси?

 86. 86 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#74] от "neznaiko_2011":

  ,,: Абе каква Русия сънуваш? Отдавна сме колония на САЩ и ЕС. ,,

  Ми да де млогу си прав, те Хамериканците затоа ни освободиха от турско робство и после от фашизъма за да им станем колония хи хи хи

 87. 87 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#72] от "postnoqdka":

  ,,В статията е пропуснато как правителството е решило да спасява БДЖ. Щели да заменят дълг срещу собственост,,,

  Не само това, да ти напомня , че олигарски стопира строителството по магистрала Струма и прехвърли около 60 млн. лв към БДЖ. А тези пари са европейски и после като ни накарат да ги връщаме и спрат всякакви други помощи пак Борисов щял да бъде виновен, щото ходел да ги клевети пред ЕС хи хи хи

 88. 88 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#83] от "сидер"Верно ,че за празноглавци като теб ГЕРБ е едиствената алтернатива ,колкото и да настъпвате мотикат в празните ви манерки нищо не се ражда.

 89. 89 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Весело

  "Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм"
  Влезте им в положението, правят каквото могат за да изкарат до утре, а след това други да си трошат главата. Виновни са протестиращите, Президента, ЕС, ГЕРБ....

 90. 90 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#88] от "neznaiko_2011":

  Ма виж ба аз та хваля за Хамериката ти ма крусаш за ГЕРБ-а може ли така бре момче хи хи хи

 91. 91 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#29] от "magistrat":
  Тези момченца и момиченца, които освен писателство (лошо няма, ако не претендират за истина от последна инстанция), от 6-7 месеца активно се прононсират по различни телевизии (платено разбира се от Сорос и сие). Много е добре да чуем различни от тези на управляващите мнения, но все пак калибъра с който се стреля по Орешарски трябва да е от неговия ранг. Ще трябва да се бръкнат по-надълбоко задкулисните кукловоди и да си купят по-опитни икономисти за такива атаки. А и Дневник много олеква с тези публикации, все пак доскоро беше сериозно издание!

 92. 92 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#9] от "peterman":петре , поради що се срамуваш от името си....та нали борисов наложи термина за матриала, ми тези го ползват само.брутално се гаврят , ама борисов им показа пътя

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 93. 93 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#7] от "cinik":

  "Вино или ракия да ти сипя?" Отговора е : "Дай сега ракията,а като хапнем,тогава виното". Другото е за намерения припаднал циганин. Този който го открил извикал: "Дайте вода" Циганина се надигнал и казал: "И храна, и храна ... "

 94. 94 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 458 Весело

  Най-обикновена продажност и отсъствие на обективност.
  Много типични качества на някои наши "журналисти".
  Ако работеха в Ню Йорк, до сега да са умрели от глад.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 95. 95 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не "или", а И невежество , И популизъм .
  В добавка : наглост и гьонсуратлък.
  Незабавно ОСТАВКА !

 96. 96 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#91] от "Стенли1":

  Така е. Кукловодите разчитат на такива "центрове на мисълта", защото самите те не вадят пари от джоба си за да ги издържат и от друга страна си осигуряват стратегическо партньорство с покровителите им.
  Пълен абсурд - Институт за Пазарна Икономика, финасиран от чужбина, го правят вътрешно-политически фактор.

 97. 97 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДАВА ПАРИТЕ НА АМЕРИКАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ , КОЯТО СУПСИДИРА И ФИНАНСИРА И НАШИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ?
  Как може Америка да разполага и разпределя парите на ЕВРОПА ?
  За да заграбят половината пари за заплати , за да отпускат средства на приятелски кръгове?

  А НЕПРЕКЪСНАТО КАЗВАТЕ ,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ Е КОРУМПИРАНО , А ТО КАКВО БИЛО ,НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА 100-ТИЦИ ПЪТИ ПО-КОРУМПИРАНИ.

 98. 98 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Първите дни на кабинета "Орешарски": невежество или популизъм...

  - Във изобилие , и невежество, и популизъм
  и.. невиждана наглост ....

  urkobozambo
 99. 99 Профил на Цветелина
  Цветелина
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Силни аргументи в полза на тезата за инфантилно управление.

 100. 100 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пази боже сляпо да прогледа важи като аксиома за всички членове и членки на кабинета и са толкова слепи че даже не не знаят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK