Новите леви

Новите леви

© Георги ТеневПубликуваме разказа на писателя Георги Тенев, предоставен специално на "Дневник". Нетипично в делничен ден и освен в рубриката "Четиво" заради темата му - го подреждаме в избора ни за "Коментари и анализи" днес:


Ето така дойде неочакваният ден. Петима депутати внезапно напуснаха управляващата коалиция.


Има много слухове, но това, което знаем, е как започна денят за един от тях.
Професор Веселинов е философ и преводач на Киркегор. Той е син на покойния поет-партизанин Жак Веселинов (с рождено име Коен). Депутат е в 38-ото, 41-ото и сега в 42-ото Народно събрание.


Тази сутрин, както обикновено, за събуждане се включи радиото. Започнаха новини, беше точно осем. В просъница Веселинов чу първата новина, съобщение за смъртта на Златогорско-струмишкия митрополит Теодор, загинал при изкачване на опасен скален рид под Мальовица. Причината – скъсано осигурително въже. Помисли си "Каква му е работата на митрополита да се катери по скалите?" Но после си каза: "Какво ме интересува, аз съм атеист." След като изслуша прогнозата за времето, професорът стана от леглото.


На път към банята Веселинов забеляза отворената врата, това беше стаята на сина му. Депутатът се спря, замисли се. Рядко тази врата стоеше отворена. Младежът беше на седемнадесет и вече ревниво пазеше личното си пространство. Веселинов се изкашля, почака секунда-две и наведе глава през вратата. Видя отражението си в огледалото отсреща, облепено с неразбираеми стикери; видя празното легло. Момчето беше излязло. Прозорецът беше затворен, завесите спуснати. Миришеше на нещо, може би на някакви цигари, може би на неизпран спортен екип, на протекторите за колоездене или кой знае какво. Или миришеше на момиче – професорът се усмихна на остроумието си рано сутринта.


Влезе в стаята, искаше да дръпне завесите и да проветри. Бутна стола към масата, тя се разклати и екранът на компютъра оживя. Неизбежно, Веселинов хвърли поглед. Да, много пъти се беше изкушавал да надникне в компютъра, но знаеше, че не може да си го позволи. Нямаше право. На екрана видя текст. Ако беше друго – снимка, отворена поща или филм, каквото и да е, свенливо би се измъкнал. Но бяха просто черни букви върху бяло поле. Прочете първия ред, преди сам да разбере. Мамка му, какво е това, помисли си и без да иска, продължи да чете:


"Ние сме новите леви и призоваваме към съпротива!


От месец в страната ни се извършва действие, което носи чертите на държавен преврат.


Какво видяхме? По нощно време се печатат спешно важни държавни документи. Подписват се укази на крак, като във военно време. Страната осъмва с неочаквани назначения – в столицата и в отделните области. Провежда се невидима, тайна сделка за властта. Населението няма време да се опомни. В Народното събрание се извършват действия, за каквито народните представители не са получавали мандат. Приемат се решения, които са взети извън парламента. Гласуват се светкавични закони без обсъждане. Демокрацията е сменена с военновременни методи. Независимата съдебна власт изведнъж изчезва в глуха улица. Гласът й не се чува, въпреки че се погазва конституцията, която съдът се е заклел да пази. Населението, което е извън кръговете на превратаджийската власт, изглежда изоставено.


Ние сме новите леви и знаем какво е превратът: подмяна на демократичната форма с друга форма на управление. Настояваме, че това е преврат, независимо дали самите извършители си дават сметка. Независимо как оправдават действията си.


Виждаме как депутати гласуват изключително важно решение на парламента под натиск, а не в съответствие със своята съвест и убеждения. Някои от тях публично признават факта, с неудобство и срам. Това е нарушение на член 67 на конституцията. Това е заобикаляне на демокрацията."


Професорът разтърка очи, после посегна да се облегне на стола и за малко да залитне. Сърцето му чак сега удари, сякаш минута поне беше мълчало, докато свърши страницата. Веселинов протегна ръка към мишката и превъртя надолу:


"Какво следва? Пред очите ни отвлякоха парламента. Чрез тайнствени преговори гласовете на гражданите, дадени за създаването на Народно събрание, са изопачени като в криво огледало. Вотът е смесен, разпределен е на тъмно в нови пропорции и от тях се строи нова администрация. Администрация като след преврат – от никого нечакана, от никого нежелана освен от малцинството, което знае за какви скрити цели ще бъде използвана.


Зад щита на имунитета се проповядва екстремизъм. По улиците на столицата се организират опасни и многократни провокации на гражданския мир и се устройват хайки срещу граждани, набедени за врагове. Мнозинството в Народното събрание не само си затваря очите за тази злоупотреба с чл. 70 на конституцията, но предоставя на носителите на екстремизма ръководна позиция в постоянните си комисии. За първи път в най-новата история на България в Народното събрание влизат и излизат представители, въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие, които не са нито военни, нито служители на органите на реда. Сякаш в страната действа някаква хунта.


Демокрацията – народното самоуправление – трябва да бъде защитавана с всички цивилизовани средства. Тези начини все още не са изчерпани докрай. Затова призоваваме всички будни граждани на смела и упорита съпротива срещу антидемократичните действия.


Превратите се правят нощем, на тъмно, докато мирните хора спят. Да противопоставим на силите на нощта силите на деня – ние, новите леви! Ако тези средства не помогнат, тогава ще следва втора фаза на съпротивата. Защото доброто си заслужава да бъде защитавано и със сила."


Професор Веселинов прокара пръсти през косата си, усещаше челото и тила си изтръпнали и пламтящи. "Кога си пораснал толкова, моето момче?", прошепна на глас. Вдигна веднага телефона и се обади на майка му – с Изабела бяха разведени от почти девет години. Но момчето не беше там. Веселинов я излъга нещо, за да спре да задава въпроси и преди майката да изпадне в паника, затвори слушалката. Погледна календара на бюрото, графика на сина си, но днес нямаше ранни тренировки. Нямаше курсове, нямаше подготовка за университета (синът на философа щеше да следва право). Нямаше нищо, само празни квадратчета в средата на седмицата. Професорът се озърна, с движенията на внезапно натежал човек, със скованата физика на мъж, който се е усетил изведнъж стар. Тогава забеляза мобилния телефон на сина си, лежеше на масата, до таблета и айпода. Настръхна, когато откри връзката с ключовете, оставени на стола до вратата в коридора. В джоба на суичъра намери портмонето, вътре личната му карта. Пребледнял, Веселинов се върна в стаята на момчето и седна пред компютъра. Трепереше. Не забелязваше, че е с боси крака, някъде по пътя беше загубил чехлите си. Бутна мишката, екранът отново стана от черен бял и буквите се появиха върху въображаемия лист:


"Ще следва втора фаза на съпротивата. Защото доброто си заслужава да бъде защитавано и със сила."


Веселинов усещаше цялото си тяло като изтръпнала ръка, като изваден зъб – духът му, пожълтял и без корени, се оплиташе в невидима примка и падаше стъпкан надолу, към земята. Сякаш не беше спал допреди минути, сякаш не беше спал никога. "Не можеш да стоиш така, не можеш да останеш тук!", каза си. Но едновременно с това професорът усещаше, че не вярва на следващите си действия, каквото и да би предприел. В какво вярваше всъщност? "В какво вярвам?" – Веселинов вярваше в нищетата, а вярата в нищетата е силна опора понякога, смяташе. Нищетата на хората, на нравите, бедността на държавата, изтъняването на джобовете. Вярваше, че Киркегор може да помогне, само той и може би Хайдегер в тази ситуация. Знаеше каква стойност добива учеността, интелектът. Ако не друго, като капитал срещу нищетата. И през останалото време беше депутат, в трето поред събрание. "И все пак – момчето...", каза си.


Изправи се. По дяволите Киркегор, по дяволите Хайдегер! Стоеше бос, правеше план. Но какъв план, та той беше просто интелектуалец, не разбираше добре от лостове, от действие. "Ще се обадя, каза си, на министъра на вътрешните работи. Ще се обадя."


В този миг Веселинов видя сина си, застанал на вратата.


– Къде беше?


– Бях в...


Момчето млъкна, забеляза бледото лице на баща си.


– Къде?! – професорът се опитваше да контролира гласа си, а кръвта блъскаше сърцето му.


– Къпах се – отвърна синът и посочи хавлията, в която беше завит. Сега чак бащата забеляза мократа му коса и че е без очилата.


Тогава професор Веселинов зададе въпрос:


– Защо се къпеш?


– За да съм чист – усмихна се момчето.


Беше тихо в тийнейджърската стая.


– Мислих, че си излязъл, мислих, че нещо си направил... – и професорът заплака, вече без да се крие от нищо и от никого.


*


Същия ден професор Веселинов напусна Народното събрание, без да уведоми мнозинството. До края на работното време още четирима души напуснаха парламента, като не дадоха повече обяснения. Нямаше никаква видима връзка. Помежду си те бяха почти напълно непознати, като изключим посещенията на партийни конгреси и парламентарната куртоазия.


Четиримата бяха: народната певица Зорка Истамбулова, същата, която дойде на първото парламентарно заседание в пищната си сценична носия с пафти и искрящи пендари. Актьорът Гаврил Иванов, за когото мнозина едва сега с учудване научиха, че също е депутат. Лекарят, специалист по хирургия на небцето, доц. Анастас Стоянов, който побърза да замине за Женева, чакаха го операции. И, разбира се, един от коалиционните партньори от народното движение, гигантът с чаровна усмивка Захир Мустафа, зидар-строител, бригадир на рекордьори ударници.


Той пое направо за Смолян, като запрати вратовръзката си в една улична кофа за боклук и продължи вече с широко отворени гърди към автогарата, пеш. Сега наистина се усмихваше, от сърце, а не престорено. Не забелязваше отминаващите наоколо жени в костюми, забързани към учрежденията си. Повечето от тях хвърляха гладни и предизвикателни погледи към загорелите му бакъреночервени гърди, открити от разкопчаната риза.


Във вечерните емисии на телевизиите всичко това, лишено от детайлите, се превърна в сухи новини. Споменаха и още подробности към вестта за драматичната гибел на Златогорско-струмишкия митрополит Теодор, под връх Мальовица. Според една версия, катеренето е било по повод 23 август и 75-ата годишнина от първото изкачване на северната стена на върха. В смъртоносната отвесна зона над 2700 метра владиката е носил голям транспарант, който с помощта на други алпинисти е трябвало да бъде поставен върху рида и да се вижда на километри далеч. Имаше само предположения за надписа на транспаранта, но в рамките на емисията никой не го показа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А дано, ама надали.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 2. 2 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 423 Неутрално
 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Като че ли наистина ще се случи....Професорът и другите четирима дали имат прототипи в редиците на управляващата левица ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  сред комунистите няма такива личности ,те не са надарени с чувство за мярка и справедливост ,така са закърмени ,все още си спомням отговора на един кютюк от тях дали ще си признаят вината за убийствата и концлагерите, на което той беше отговорил ,че вината ги поемат с мезета ,това е пердостатъчно за манталитета им ,апропо ,моя баща ,бивш концлагерист от Белене ,много в час с българската политика ми казва ,че методите и действията много напомнят на начина на действие след 9.09.1944 година ,същата наглост и арогантност ,само дето я няма засега съветската армия ,за да помогне тук там .

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  зидар-строител, бригадир на рекордьори ударници.
  =========================================
  Социалистическият реализъм отдавна е в миналото. Няма ударници, няма рекордьори, има разни бачкатори, дето работят за жълти стотинки на разни мутри - строителни "босове". И треперят за работата си.

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#4:"tur671"]само дето я няма засега съветската армия ,за да помогне тук там . [/quote]
  Сега я няма и американската "помощ", както след 10. 11. 1989 за да бутне тук там. Резултатът - разходки много, концерти на "сини звезди" малко, те затова започнаха да се катерят по комините. То бяха "експерти", "съветници", "хепънинги". Резултати засега без американска "помощ" - нулеви.

 7. 7 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Весело

  """Миришеше на нещо, може би на някакви цигари, може би на неизпран спортен екип, на протекторите за колоездене или кой знае какво. Или миришеше на момиче – ..."""

  Мацката или е пушила цигари в стаята, потна в спортен екип и протектори на лактите и колената или просто така си е миришела. Първото ми се вижда далеч по-малко вероятно.

  Мнооого силен текст, наистина.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 842 Неутрално

  +

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Рехава работа. Някак не ми се струва подходяща категорията. Ако го сложите в "Развлечение" ще е много по-добре

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  И що "Новите леви"?
  Да не би на "вечните" десни из територията нещо да им липсва?
  Иначе, тюрлюгювечът от образи и "герои" на злободневието е зашеметяващ. Мъртъв владика, професори по философия - синове на пролетарски поети партизани, тийн стая дъхаща на гандажа(може би)...
  И бригадирско-зидарските Родопи населени с ударници...
  Не, това наистина е убийствено, а и съвсем в десетката на сюреализма населил големото село, па и наречен "Новите леви":
  "Захир Мустафа, зидар-строител, бригадир на рекордьори ударници..."
  А Мариана крачи и подтичва с разголена гръд по жълтите павета и вдига на бунт дъното на третото съсловие, което пък гледа изумено веселия пърформанс на десния live art, залял центъра на столицата.
  Т.ш.к, извинете, е цялата таз работа, но какво можем да очакваме от творческата интелигенция на постсоца...?

  ПП
  Онова, любопитно под цилиндъра да се чете изумено...

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цъ, нема да е толкова лесно. В тъжната реалност преобладават стъкленият поглед на съсела, партенките на нововтвърдения кадиев срещу СО, щуротиите на изпълзелия от политическите гробища архарски ловец и късите гащи на арестанта на луфтханза.

  Очертава се дълго лято.

  ден година храни.
 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Какво ще ни дадеш Историйо
  от пожълтелите си страници
  ние бяхме неизвестни хора
  от фабрики и канцеларии
  а Капитала пак живее в Лондон.

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Весело

  [quote#10:"Graf"]И що "Новите леви"? [/quote]

  Ми щото би било новина ))) А за "Нови десни" всеки ден слушаме )) То при тях мравченето и люспенето е евроатлантическа ценност и демократична практика

 14. 14 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#4:"tur671"]че методите и действията много напомнят на начина на действие след 9.09.1944 година ,същата наглост и арогантност [/quote]


  Абсолютно. Целия така наречен "елит" са внучетата на онези изроди. И ни убеждават, че те били интелигенцията. Интелигенция? Хах!

 15. 15 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  Едва ли ще стане, тези от управляващата коалиция в сегашното НС до един са селектирани гьонсурати! Те не могат да подадат оставка, защото оставките им са в мафиотските им шефове и кукловоди, далече в Северна Азия.

  Да не забравяме, по времето на презрелият соц татковците им се бориха срещу монархо- фашизма, а синчетата 2005 се гушнаха с монархическата партия, 2013 се гушнаха с фашистите. И всички това за власт, гонсурати!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Егати глупостите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Боза !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#10:"Graf"]И що "Новите леви"?
  Да не би на "вечните" десни из територията нещо да им липсва? [/quote]
  Аха , най-интересно е кои са новите десни ??????
  Средната класа от млади и свободни хора от 90-те със собствен бизнес и свободни професии беше подменена от гьонсурати служители в доходни държавни и общински ведомства и наемници на високи постове в чуждестранни картели и монополи !
  Та този десен електорат за какво точно се бори ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Четете, другари депутати, четете!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 20. 20 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Както гледам, деградацията на "умните и красивите" върви с пълна сила. Едно време, такива статии пишеха "партийните" другари за капиталистическото общество. Допускам авторът дори да е пряк потомък на тогавашните автори. Същата изсмукана от пръстите ирония.
  Дори не е забавно. Аз не знам някой от сегашните "едри капиталисти" да не е от котилото на върхушката на БСП. Затова не вярвам, че го правят заради хората. Специалисти са само по интригите и задкулисните игри и фасадната активност. Така де, цялата парата отиваше за свиркатал И сега продължава да е така, независимо, дали е "лява" или "дясна" свирка.


 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#4] от "tur671":

  много точно казано.
  днешните комунисти са долна измет, без да преувеличавам.

  нито един от техните депутати не каза нещо, с което да оневини партията си и нейните лидери за всичките погрешни решения, които взеха от края на май до днес. всеки един е там, за да изкара едни пари и да прокара някакви нормативни промени, от които да се облагодетелстват техните покровители.

  това е партия на пропадналите, продажните, предателите, шумкарите.

  п.п. това не са партизани. това са шумкари. има огромна разлика! не че смятам българските партизани за светци. но шумкарите спрямо партизаните са като плужеците спрямо усойниците, когато плужеците са много и те нападнат могат да те повалят, но са толкова страхливи и безобидни, че като цяло не могат да ти навредят, ако на помощ не им се притекат красноармейските усойници

  РЕФОРМИ !
 23. 23 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ламбо, стига си слушкал, време е за "На всеки километър - 2"!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ламбо, стига си слушкал, време е за "На всеки километър - 2"!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 26. 26 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  комунист получава внезапен пристъп на съвест след прочитането на нещо ... текста може да се квалифицира само като утопично-фантастичен, мястото му е в раздела за развлечение.
  Всичките им депутати (ако не се лъжа, с изключение на един) вкупом гласуваха да предадат борбата с престъпността в ръцете на самата престъпност - с ясното съзнание, че това ще е с катастрофални последици за страната. После висшият им партиен орган подкрепи това, пак с 1-2 изключения.
  Хора, способни на подобна постъпка, са морални уроди. Със сигурност не биха се трогнали от нищо, освен пари.

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Оставете глупостите ... ЛЯВОТО пространство е чисто празно - БСП е дясна консервативна партия на олигархията. Дясното го знаем и го дъвчем всеки ден. Изненадата може да дойде само от ляво = НОВА (необременена от век история) и АДЕКВАТНА на съвременните условия левица е абсолютно необходима. Политиката не търпи празнини. Въпросът не е ДАЛИ ! Въпросът пред България е КОГА !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#27:"EVOLYUCIONER"]БСП е дясна консервативна партия на олигархията[/quote]
  БСП е само партия на олигархията. Нито е консервативна, нито е дясна. Разбира се прав си, че не е и лява.
  Всъщност БСП не е и партия. Това е по-скоро организирана престъпна група с общи интереси.

 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#27:"EVOLYUCIONER"]БСП е дясна консервативна партия на олигархията[/quote]
  БСП е само партия на олигархията. Нито е консервативна, нито е дясна. Разбира се прав си, че не е и лява.
  Всъщност БСП не е и партия, по-скоро е организирана престъпна група с общи интереси.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Описанието на ситуацията в писмото на момчето е убийствено точна.

  Няма шики-мики.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Текста е силен, спор няма. Една от поредните мистификации чията сила е именно в това, брутално ни казват истината право в очите поднесена в някаква реална рамка. Ако беше просто текст като статия едва ли щеше да му обърнем толкова внимание, неща които отдавна знаем. Поднесено като реална житейска ситуация разтърсва и ни кара да погледнем света с други очи.

  Живеем наистина в невероятен абсурд но понеже сме вътре в него не го осъзнаваме. Чак когато се погледнем отстрани, с чуждите очи го разбираме.

  По този повод си спомням, колко учуден беше синът на един приятел когато разбра, че при социализмът е имало жителство и не можеше свободно да си избираш къде да работиш и живееш. Стандартна за нас навремето ситуация, нищо особено но в неговите очи това беше невъзможен абсурд.

  Така и с казаното в тази статия. Погледът отстрани към абсурдът в който сме потопени. Впрочем в това е проблемът на сегашните протести и обяснението защо не се разрастват - способността на българинът да оцелява в абсурдни условия. И понеже той се надява пак да оцелее в него не се събужда инстинкта за самосъхранение. Това обяснява и ретрогадната пасивност на селските региони, те поне за храната си са независими, за останалото ще преживяват някак си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 213 Весело

  Сега трябва да се даде за прочит и на депутатите!
  Независимо дали са Леви,Десни,Жълти,Сини,Зелени или Червени!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  'Новите леви" , ако ги има изобщо/ някой твърди , че били на протестите , даже :) / са
  ВСЪЩНОСТ СТАРИТЕ социалдемократи:..Техните идеи ,принципи, възгледи , даже техния антикомунизъм :)

  ТЯХ ги НЯМА ..
  Пътуването на нашите болшевики, комунисти , сталинци ,увредените - КЪМ социадемокрацията - продължава ..Понякога да се върнеш НАЗАД - към някои ценности - също е дълъг път :)
  Увреден генно комунист - болшевик - социалдемократ НЕ става :
  ТЕ само могат да се наричат 'социалисти" - още не смеят да се нарекат социалдемократи , защото последните, според тях , бяха - слуги на бържоазията , 'социалфашисти" и т.н...)
  Далечни , далечни са им идеите на Янко Сакъзов, Пастухов , Лулчев , дори тези на Дертлиев ..
  Десните социалдемократи- съобразно отношението им към комунистите и болшевиките - са истинските ..такива..
  Тези , левите от тях - станаха просто СЛУГИ на болшевиките и дори евтино се продадоха - за да спасят живота си ...Вляха се в БКП..

  Нашите сталинци не са и никога няма да бъдат социалдемократи - поне в близките 50 години ..
  Горе долу толкова минаха от "помирението " в Испания ..)
  Но , както се казва , това не е наша работа и наш проблем :)

  BIG AL
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Илюзията на Дертлиев , че много от БКП - членовете ще станат социалдемократи , се оказа просто...илюзия ...

  BIG AL
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  За 'новите леви" , главно във Франция , Италия, Испания , се говореше пред 60- те - и главно след бунтовете въ Франция ..Ставаше дума и за ЕВРОкомунизма - в западните страни ..
  ВСИЧКО приключи скоропостижно , СЛЕД инвазията на танковете в Чехословакия - през 1968 година ..И Сантиаго Карильо , и Берлингуер , пунтираха известно време - различен комунизъм и ..всичко приключи, когато истинският комунизъм - болшевизъм им се озъби - в Чехия :)

  BIG AL
 38. 38 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#26:"Ментор"]комунис получава внезапен пристъп на съвест след прочитането на нещо ... текста може да се квалифицира само като утопично-фантастичен, мястото му е в раздела за развлечение.[/quote]
  дори и по някакво чудо комунистът получи пристъп на съвест, от Позитано 20 незабавно ще пратят спешния екип за да му направят катарзис да го върнат към обичайната му форма на алчен гьонсурат, верен до гроб на матушка расия.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 39. 39 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#30] от "voltaire":
  Чак пък "шедьовъра"?!
  Шегуваш се!
  Волгата е от онизи сладкодумни-демагози тип Станишев,Местан,Кадиев!
  Дори и в тази статия всячески се опитва да помага с каквото може на Червената "Комуна".


 40. 40 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 580 Весело

  Подобни бодряшки фейлетони се пишеха преди 30 години, но и тогава изглеждаха доста наивни. Честно казано, всички участници са едно към едно типичната върволица културтрегери и "хора от низините", неизменно гостуващи при Кеворкян вече няколко десетилетия, като изключим Кулезич, тя си има собствено вариете сега. Типичен представител е Героят на социалистическия труд - уж почтен и доблестен строител, който отхвърля оковите на задушаващата го бюрокрация или каквото там го задушава. Смешно, ако не беше тъжно. Алюзията с Исак Паси ми идва малко в повече - Киркегор, Хайдегер.

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#37:"BIG AL"] пунтираха известно време - различен комунизъм и ..всичко приключи, когато истинският комунизъм - болшевизъм им се озъби - в Чехия [/quote]Наясно ли си въобще какви видове комунизъм има, защо станаха Чехословашките събития и кой беше начело (вожда на техните комунисти) - Европейското разбиране на комунизма няма нищо общо с руското - на съвършено различен етап от еволюцията са. Да не бъркаме пак "роми" с "ромеи". Колкото и да откачате на тема комунизъм - демокрация без левица няма - няма и да има! ...а някъде са леви либералите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "tur671":

  Ами като има 2 ДПС, 2 Атаки, не-знам колко "десни" ... хайде и някакви по-нормални леви да се пръкнат. Ама надали...

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#29:"Ментор"]Всъщнос БСП не е и партия, по-скоро е организирана престъпна група с общи интереси.[/quote]Ако само БСП беше "организирана престъпна група с общи интереси" ... Всички партии в България се израждат до там !!! Проблемът не са ни БСП = ПРОБЛЕМЪТ Е СИСТЕМЕН = КЛЕПТОКРАЦИЯ и ОЛИГАРХИЯ -посланиците ни го казаха в прав текст !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Интересно четиво, хареса ми.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#36:"BIG AL"]Илюзията на Дертлиев , че много от БКП - членовете ще станат социалдемократи , се оказа просто...илюзия ...[/quote]На практика ... живот извън схемата няма в България. Имам опита да напусна БКП и да правя нова партия - АСП. Натискът е по-ужасен върху ренегатите, отколкото върху СеДеСарите. На местни ниво те смачква системата. АПАРАТА се е закрепостил на всички ключови позиции и в провинцията избива на феодализъм.
  [quote#43:"EVOLYUCIONER"]ПРОБЛЕМТ Е СИСТЕМЕН [/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#34] от "voltaire":
  Волтер,събуди се!
  Само с четене на книги,гледане на боб и с пасианси не става!
  Революцията(днес-утре-след година) е решението на Българския преход.
  Дано да е Мирна и изпълнена с мисъл(от страна на тези които ще трябва да пуснат кокала).
  Тъкмо изпитахаме на гърба си всички фокуси на планетата!
  Просто един 23 годишен-Урок или Тест?
  Без гражданска инициатива не става!
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛУСТРАЦИЯ!
  Контрол на разходите(общ.поръчки) и приходите(лек пример с Нефтохим)
  И мисля ,че за 10 години,ще се стабилизира тази държава!


 47. 47 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Дневник, собствениците ви, осверипели за власт, ви превърнаха в помийна яма.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 48. 48 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  '


  Не зная как ще завърши този виц , но добре започва .  '

 49. 49 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Мдамммм - старите леви в БКП са предимно философи-преводачи на Киркегор
  Апропо - за тази приказка "Миришеше на нещо, може би на някакви цигари, може би на неизпран спортен екип, на протекторите за колоездене или кой знае какво. Или миришеше на момиче", сравняваща дамските ухания с миризмата на непран спортен екип, авторът следва да бъде разкостен от феминистките!
  Ако има такива...

  Не съм магаре;-)
 50. 50 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ментор":

  "Всъщност БСП не е и партия. Това е по-скоро организирана престъпна група с общи интереси."

  Не думай, а ГЕРБ създадена от бивш СИК-аджия + Цв.Цв. какво е

 51. 51 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чете човек подобни текстове и си мисли, че атоцензурата, ако я има, всъщност не е чак толкова лошо нещо.

  Първата функция на автоцензурата е да накара всеки пишман-писател да се спре и да си каже: това, дето го писах, не става за четене. Мога да си го чета само аз, че съм му автор, ще му се радва и мама, че ми се радва на всичко, ама май на другите няма да се хареса. И следователно, най ще е добре да го завра под леглото, при останалите ми творения, и да си стои там.

  Читатели на "Дневник", кой от вас, ако го оставят един ден на пълно спокойствие и не го закачат или ангажират с нищо, не е в състояние да напише текст, който да не е по-лош от сегашния? По-добър може и да не е, ама със сигурност няма да е и по-лош. Трудно е да е по-лош.

  Читатели на "Дневник", има ли сред вас поне един, който да е на мнение, че няма да се справи с тази задача?

  Защо бе, мама му стара, трябва да ни се пробутва да четем всяка боза, само и само защото на някого тя се струва политически правилна? Не е ли нахално това, не обижда ли чувството за интелигентност на читателите? И най-противното е, че това, ама същото, си го имахме и при социализма. Нали помните тогава какви бози и помии ни заливха от страницте на вестниците, само защото бяха написани по правилния начин? И нали всички ние се възмущавахме от това, нали на всички ни беше неприятно? Защо тогава сега пак някой се осмелява да прави това?

  Защо ни е този сегашен цар, като и тогава си имахме султан? Не беше ли идеята именно да ги няма като цяло?

  Както и да е, това е между другото. А за писателя Георги Тенев не знам. За това пък зная за себе си и то е, че ще ме е срам да показвам пред хора подобен текст. Че ще се изложа.

 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#27] от "EVOLYUCIONER":

  БСП е консервативна партия, в смисъл не че има ценностната на западните консервативни партии, а че иска да запази статуквото, ако можеше дори да запази и чл.1-ви

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#52:"rldkfl"]БСП е консервативна партия, в смисъл не че има ценностната на западните консервативни партии, а че иска да запази статуквото, ако можеше дори да запази и чл.1-ви [/quote]... и какво като вече го няма написан член Първи ???? Не го ли чувстваме още дълбоко в себе си ... направо между бъбреците !!! Погледни кои са в Парламента, кои са богатите и кои са "работодателите", кои са в администрацията ... Голям праз, че го нямало член Първи - ТЕ са си пак ТАМ !!! СЪЩИТЕ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Първично възприет текста е доста силен. Ако се позамислиш, обаче е поредната мечта на соц. мислител.
  Дядо ми /бог да го прости, че го споменавам/ казваше:" Власт се взема с кръв и се дава с КРЪВ".
  Не хранете илюзии, че сегашните ще се оттеглят толкова лесно и без бой. Казвам го за енти път! Би станало само ако Европа натисне силно сегашните, иначе забравете да се дадат без бой и КРЪВ!

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#54:"razlichen123"]Дядо ми /бог да го прости, че го споменавам/ казваше:" Власт се взема с кръв и се дава с КРЪВ". [/quote]+++ "Без кръвнина няма правдина" - надпис на знамето на Чирпанската чета участвала в Съединението.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#54:"razlichen123"]Дядо ми /бог да го прости, че го споменавам/ казваше:" Власт се взема с кръв и се дава с КРЪВ". [/quote]+++ "Без кръвнина няма правдина" - надпис на знамето на Чирпанската чета участвала в Съединението.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#54:"razlichen123"]Не хранете илюзии, че сегашните ще се оттеглят толкова лесно и без бой.[/quote]+++ "Без кръвнина няма правдина"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#45] от "EVOLYUCIONER":

  АСП - социалдемократи !!??? Хахахааа,...
  Онзи дребния мошеник - забравих му името и шампиона по овчарски скок- станаха милионери , като истински "социалдемократи" по времето на Беровото безвремие и разцвета на ГРУПИРОВКИТЕ ..:))
  Бяха на власт- половината правителство на Беров / БКП и ДПС / и естествено 'яростни" противници на Дертлиев :))
  Банда , заграбила десетки милиони и ..изчезнала в мъглата :))
  хахахааа...АСП и социадемокрация !!??
  хахахааа...
  Нямам време ,днес , за тези 'социалдемократи" ..))

  BIG AL
 59. 59 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#28:"Ментор"]Всъщнос БСП не е и партия. Това е по-скоро организирана престъпна група с общи интереси.
  [/quote]

  Мне. Прекалено просто би било, ако беше само това. Което описваш, е върхушката на партията, но истинската й сила идва от чугунените основи. Затова е толкова "перебанное" положението.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 60. 60 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Разстроено

  [quote#54:"razlichen123"]Би станало само ако Европа натисне силно сегашните,[/quote]

  Е малко ли ги натисна? Срещу два фронта наесен няма да издържат, но преди положението им да стане наистина неудържимо, няма да се оставят: това е ясно на всчики, които са ги наблюдавали поне малко последните 20 години.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#58:"BIG AL"]АСП - социалдемократи !!??? Хахахааа,..[/quote]Грешиш генерално ...
  АСП бяхме социал - либерали и бяхме в правителството на Филип Димитров .... Ако помниш един професор с огромна брада - вицепремиер - Николай Василев

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 653 Весело

  До коментар [#30] от "voltaire":

  Текстът на Волгин шедьовър? Очевидно не си Волтер, а Вуте.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 63. 63 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#61] от "EVOLYUCIONER":

  И при положение, че Д-р Петър Дертлиев беше жив и здрав и (за разлика от повечето други емигранти) съвсем в час, за чий ви беше???!

  Наистина ми е интересно, не се ебавам.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 64. 64 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Разстроено

  До коментар [#30] от "voltaire":

  Новак Джокович е поне 100 пъти по-умен от оня имбецил волгин. Само се чудя кой го е пуснал в програма "Хоризонт": там поддържат някакво ниво.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 65. 65 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#64:"Milen.Ivanov"]Новак Джокович е поне 100 пъти по-умен от оня имбецил волгин.[/quote]
  Мани другото - и тенис май играе по-добре от него, казват!

  Не съм магаре;-)
 66. 66 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Новите леви" - точно това липсва на България. Говори се за проблемите в дясно, не че ги няма, но всъщност липсва нормална, цивилизована и образована левица, вместо тази шайка от селски тарикати, псевдо интелигентни, закостенели слуги на азиатския постсоциализъм с имперски мераци - БСП, ДПС и атака.

 67. 67 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#51] от "Вишински":
  Човеко, с главно Ч. И аз се опитвах да задавам подобни въпроси.
  Дори и под тема с подобно заглавие ще срещнеш само лозунги, под мотото" нищо не е забравено, никой не е забравен!". Тук има от целия политически спекър, но виреят само упоритите и лозунгаджиите. Така, че бъди упорит, задавай въпроси, дори и да те банват. Сигурен съм вече, че модераторът/ите, са Гербаджиите.

 68. 68 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#51:"Вишински"] кой от вас, ако го оставят един ден на пълно спокойствие и не го закачат или ангажират с нищо, не е в състояние да напише текст, който да не е по-лош от сегашния?[/quote]

  Ами пробвай се...

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 69. 69 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Като допълнение към предния ми пост(#67), социалдемокрацията, не се възприема тук. Това е територия на нео-либерални!?... антикомунисти, възприемащи всичко по-различно от тяхното мнение, като комунистическо.

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#63:"Milen.Ivanov"]И при положение, че Д-р Петър Дертлиев беше жив и здрав и (за разлика от повечето други емигранти) съвсем в час, за чий ви беше???! Наистина ми е интересно, не се ебавам.[/quote]АСП беше партия на бивши членове на БКП (предимно перестройчици в луд вътрешен конфликт със сталинистите още от 1984 ) ... не бяхме добре приети в други партии, а както и сега се правеха всячески опити за изолация (много груба грешка на десните - отпъдиха свестни хора, а бяха отворени за инфилтриране от ДС) ... и между социал-демократи и социал-либерали има някаква разлика - либералите да по в дясно от демократитеНие искахме ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на xtf
  xtf
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#66] от "fribble":

  Има няколко групички, които се опитват да правят нещо. Някои дори не са злета. Но са съвсем малобройни и няма изгледи скоро да са значима сила.
  Трудно и ще станат, като се вземе предвид колко невъзможно е да се води диалог на тема "ляво-дясно" в България.

  ftc
 72. 72 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много хубав разказ. Браво!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#70] от "EVOLYUCIONER":

  Благодаря за разяснението! Щом и аз, който активно се интересувам, не съм разбрал, може би не сте се добре "продуктово позиционирали" навремето.

  Старите "перестройчици" са интересна тема... Вечно уважение за русенския проект! Но после някои от тях мноого изпедерастяха, като напр. желев и вълканов, а повечето просто не стават за политици, а се подлъгаха, напр. Нешка Робева.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  Си нон е веро, е бен тровато! - Ако не е вярно, добре е измислено!

 76. 76 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#59] от "Milen.Ivanov":

  прав си разбира се, имах впредвид върхушката.
  За съжаление си прав и за чугунените основи.

 77. 77 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Весело

  Приемам за комунист Ламбо.Той е чист човек.
  Останалите боклуци на сапун,след пречистване.иначе ще има бацили бацили.....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 78. 78 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Този разказ носи надежда.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 79. 79 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Развълнува ме ! Всеки да я разбира по неговия си начин , думите са излишни . Браво на автора ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 80. 80 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До :"Ментор"Всичките им депутати (ако не се лъжа, с изключение на един) вкупом гласуваха да предадат борбата с престъпността в ръцете на самата престъпност - с ясното съзнание, че това ще е с катастрофални последици за страната. После висшият им партиен орган подкрепи това, пак с 1-2 изключения.
  Хора, способни на подобна постъпка, са морални уроди. Със сигурност не биха се трогнали от нищо, освен пари.
  АБСОЛЮТНО ВЯРНО !!! НИКАКВО ЧОВЕШКО НЕЩАСТИЕ НЕ МОЖЕ ДА ГИ РАЗСТРОИ ИСТИНСКИ !!! ОСТАВКА КОМУНЕТА БЕЗХАБЕРНИ !!!

 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#61] от "EVOLYUCIONER":

  В правителството на Беров :

  ВИЦЕПРЕМИЕР и министър на търговията : карабашев- официално и публично -АСП...))
  минитър на промишлеността : БИКОВ -АСП - официално обявено ..)
  Трима от ДПС и останалите - 'независими" - от БКП :)
  ...
  А че АСП се завираше и в СДС - няма спор .
  На власт да са , независмо с КОЙ ..))
  Тихо си папат милионите - а АСП - отдавна няма :))
  И онзи - Мичковски - виенския сега 'бизнесмен" ..:))

  BIG AL
 82. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А Николай василев - за нищо не ставаше - като политик - и това се видя ..
  Само поддържаше "марксовата" брада ..:)
  Боклуци ..не ми се пише за тях :)

  BIG AL
 83. 83 Профил на slow_sink
  slow_sink
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "BIG AL":
  Точно така . Какви ,,нови леви" ?Ама този филм ние сме гледали
  вече .Децата на старите комунисти станаха нови още през 1990
  и после .И останаха ,,нови"в заграбване на държавното имущество по време на приватизиранията и до днес. Вярно е че с ,,нови " хватки научени от бащите си ,те пак искат да ни поучават и управляват , вижте ни колко сме хем нови хем млади и ако може да ни повярвате .. Да бе. Вие сте същите стари железни и непреклонни боини другари
  дето няма да пуснете власата, защото на това сте научени .Не да управлявате , а да командвате.


  Господи дайми смирение и пуслошание
 84. 84 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#81] от "BIG AL":
  Тоя го бях забравил.
  Проф. Николай Василев обаче е от друга категория.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK