Парламентът лепрозорий и гражданите

Ул. "Г.С. Раковски" - затворена в четвъртък вечер (11 юли)

© Юлия Лазарова

Ул. "Г.С. Раковски" - затворена в четвъртък вечер (11 юли)Препубликуваме текста на Калин Янакиев от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник":


В четвъртък (11 юли) вечерта, заедно с десетките хиляди протестиращи в София, присъствах на зрелището на едно символично суспендиране на българската демокрация.


Никак другояче не бих могъл да нарека гледката на достигналите своя абсурден максимум заграждения на идеалния център на София (един вестник ги изчисли на 380 дка), в средата на който сградата на Парламента изглеждаше двойно по-отчуждена от всеки друг път. За онези, които не живеят в столицата и които вероятно биват облъчвани с приказки, че протестиращите всеки път са "около 3000" (това "дежурно" число съобщавано от МВР вече стана анекдотично за софиянците), ще кажа, че всички, всички улици в периметъра между Софийския университет, паметника Левски,  бул. "Дондуков" и бившия Партиен дом бяха буквално запушени с полицейски барикади.
Нямаше пресечка в този огромен периметър, от която човек би могъл да подходи към Парламента, чийто вход да не бе запушен с по пет-шест полицейски джипа или автобуси, пред които стояха плътно един до друг в по две редици десетки и десетки, екипирани "служители на реда". Ако преброя така барикадираните улици и ги умножа по средния брой на въоръжените в полицейските редици, ако добавя към тях и онези (сигурно два пъти повече, скрити в автомобилите и автобусите без прозорци), бих могъл да предположа, че общият брой на "пазещите" подстъпите към Парламента сили трябва да е надхвърлял 1500 души.


И въпреки всичко шествието на протестиращите успя да направи почти пълен кръг около този огромен заварден периметър. Вътре в него оставаха недостъпни поне десетина карета жилищни кооперации, сградата на Българската академия на науките, катедралният храм Св. Александър Невски, храмът Св. София, Националната Опера, Ботаническата градина, Факултетът по журналистика… И всичко това, за да бъде възпрепятстван достъпа до Народното събрание (най-вече до паркинга, където на другата сутрин щяха да пристигат с колите си народните представители).


Аз определям този безпрецедентен акт като


символично суспендиране на българската демокрация


(след близо четвърт век нейно съществуване), тъй като по същество той по най-оголен и брутален начин показа, че колегията, събираща се в Парламента, се е превърнала в панически уплашено от "народа" събрание; събрание, можещо да заседава вече само ако бъде опасано от цяла дивизия въоръжена полиция, можещо въобще да се събере само ако е невидимо за погледите на "гласоподавателите" си и да се разотиде, само ако това става тайно. Заради дейността на това самоизолирало се от цялостния градски ландшафт, конспиративно събиращо се и конспиративно разотиващо се, глухо зазидало се в сградата си "събрание", през цялата седмица в София вече са станали невъзможни утринните и вечерни богослужения в най-централните ни православни храмове, представленията в Операта (имаща още по-лошия късмет да съседства с всекидневно и допълнително барикадираната от членовете на нацията централа на "националистичната" партия на Сидеров)…


И ето аз казвам, че в подобна обстановка Народното събрание буквално етимологически е суспендирано, опразнено, подменено. В сградата му се събира една


изгубила всякаква легитимност, уплашена, криеща се, гузна политическа олигархия


от чиито действия зад барикадите отдавна никой не се интересува, понеже и без това знае от какъв характер изобщо биха могли да бъдат те. Събира се – ако одиозният лидер на "Атака" благоволи да му осигури кворума – за да държи изпълнени с политическа злост към отсъстващия ГЕРБ, към хората отвън, към президента, към западните посланици и т. н. и т. н. речи или да предъвква с дни и дни няколкото мизерни "социални мерки", които е "взело" от началото на функционирането си.


И разбира се, най-вече за да продължава политическите пазарлъци за назначения, които сетне да наложи на все по-бутафорния "непартиен" премиер Пламен Орешарски, превърнал се – бедният – в същински бутон, който се натиска дистанционно ту от единия, ту от другия, ту от третия лидер на парламентарното мнозинство. След фалшивото "покаяние" за "грешката" Делян Пеевски, видели, че тъй и тъй хората не са склонни да я "простят" и да забравят, лидерите на въпросната политическа олигархия в Парламента буквално го "удариха през просото" и


започнаха да изпращат на "независимия експерт" на премиерския стол цели серии от малки "делян-пеевчета"


сестрата на незнам коя си евродепутатка от левицата за шеф на НЗОК, еди-кой си провинциален дерибей от ДПС за поредния областен управител и т. н. С което напълно "обраха" от сцената на публичната реторика легендата за "експертния" характер на изпълнителната власт и за "независимостта" на премиера, на който "трябвало да се даде шанс да покаже капацитета си на технократ".


Обкръжено всекидневно от двойния кордон на "народа" и на "респектиращите го" полицейски дивизии, Народното събрание, събирано и разтуряно по прищявката на Сидеров се превърна в най-откровена работилница за политико-олигархични схеми, в пусто място, в санитарно-запечатан лепрозорий на политическия цинизъм.


Но ако депутатите и министрите на това управление с цинизма си, с все по-плътната и по-разширяваща се ограденост от обществото, с все по-задълбочаващата се глухота и слепота по отношение на него, действително суспендираха българската демокрация, тази последната преживява своето "второ раждане" на столичните площади и улици. Защото този път (за разлика от така харесваните от БСП, ДПС и "Атака" февруарски протести) своят глас и своята упорита решимост заяви един обществен слой, който ще проявя дързостта да назова най-сетне с действителното му (макар и толкова дълго и толкова дълбоко фалшифицирани и травматизирано) име –


слоя на новата българска буржоазия


Казвам го смело, защото под "буржоазия" аз съвсем не подразбирам – по овехтялата и глупашка марксистка схема – прослойката на някакви "богати и охолни", "експлоатиращи беднотата", егоцентрични и тесногръди хора, а нещо доста по-различно.


Подразбирам хората първо и преди всичко с градски манталитет, сиреч с манталитета на граждани ("бюргер", "буржоа" етимологически означава именно "гражданин"). Те биха могли да не са тъкмо "богати", но действително са хора, които желаят да заживеят на равнището съвременната градска цивилизованост, с ресурсите на съвременния градски бит и имат волята да го правят благодарение на своите усилия, подкрепени от образованието и специализацията си. В този именно смисъл, дори марксоидите, издевателстващи върху гражданския профил на днешните протестиращи, напипаха нещо вярно, когато видяха в тяхното движение "бунт на богатите, образованите и красивите". Да, немалко от тях са такива. Голямата част от тях, които са съвсем млади все още не са "богати", но биха искали да могат да бъдат такива, не се срамуват от това, гордеят се, че са образовани и претендират, поради това тъкмо да могат да стават заможни.


Което пък за тях означава не да потънат в тъпите "схеми" и просташкото разточителство на "мутрата" (която започна да се нарича у нас "бизнесмен"), а да се ползват от един европейски (културен) потребителски стандарт, от един европейски (културен) обществен ред, от една европейска (културна) политическа инфраструктура. Защото и трите тези неща са в действителност богатство – много съществено и жизнено значимо за действителния "буржоа" ("бюргер", "гражданин"), във всеки случай повече от "Майбаха" и яхтата на "мутрата". И да, да, тези хора действително са в определен смисъл и "индивидуалисти" и дори "красиви" (и двете представляват ценност за градския човек). Ето защо техният "бунт" макар и решителен, не е мрачно-сърдит, нито истеричен и налуден (никой от тях няма да се самозапали като през февруари, например), а съвсем органично и естествено се съвместява както с чувството за хумор и усета за хепънинг, така и с толкова зловиждащата се на някои "еротика".


Най-важното обаче е, че спрямо тази прослойка на новата "буржоазия" привичните лъжи и измами на "бесепарската" политическа олигархия са съвършено безсилни.


Фокусите с пускането на мизерни петачета в грижливо пробити преди това джобове


въобще не минават. Тези хора може и да не се ориентират добре в макроикономическите тънкости на бюджета, но усещат, че не могат повече да понасят "културата на бедността" – онази пагубна ситуация, повтарям, в която някой "отгоре" непрекъснато ти пробива джобовете, а сетне, когато напълно се отчаеш, че в тях нищо нито влиза, нито остава, започва да те залъгва с дребни "помощи" давани на ръка. В подобна държава повече не желаем да живеем – казват тези протестиращи. Не желаем също да бъдем "народ", маса, в която индивидуалностите систематично биват претопявани от шепа олигарси, политическите демагози, на които след това започват лицемерно да "облажават", да "съболезновават" и да ги печелят на своя страна със социални мерки, повтаряйки спиралата на мизерията и безизходността отново и отново.


Ето защо най-накрая, острието на омразата на този протест, колкото и да се чудят обектите му, е насочен срещу българските социалисти (срещу БСП), а не например срещу "Борисов и Цветанов", срещу "офшорния" Плевнелиев и т. н. Защото тези хора (за разлика от "февруарските", които деляха цялата държава на "ние", "народът" и "те" – "всичките политици" вкупом, всичките партии, партиите въобще) знаят кой е архитектът на тази задълбочаваща се вече четвърт век "култура на бедността" в България. И желаят да турят край на пагубната симбиоза между политическата олигархия на тази партия и произвеждания, поддържания и "съболезновавания" от нея "електорат" от политически безпросветни хора. Не се съгласяват да приемат повече за легитимно едно представителство на чистото количество, непозволяващо развитието и просперитета на родилото се вече у нас качество.


***
Лепрозорий – оградено място, лагер, в който през Средните векове са били изолирани болните от проказа. (Б. а.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 725 Весело

  Лепрозорий - блестяща метафора Калине. Ще я запомня.
  Приятно ми е че почти всеки ден Ви виждам на протестите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Българската демокрация е суспендирана още на 9-ти септември 1944-та година. Нима г-н Янакиев не знае за това? Вече почти цели 69 години!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на mahaji
  mahaji
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Заради дейността на това самоизолирало се от цялостния градски ландшафт, конспиративно събиращо се и конспиративно разотиващо се, глухо зазидало се в сградата си "събрание", през цялата седмица в София вече са станали невъзможни утринните и вечерни богослужения в най-централните ни православни храмове..."

  За сметка на това в т.нар. "събрание" изпълнява редица богохулни служения.

  Ще разчистим боклуците, когато измрат на червените внуците!!!
 4. 4 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Бих казала,че всичко е процес. По-скоро мисля,че сега правим връзка (духовна да я наречем) с Освобождението от турско робство 1878 ( както и и със Съединението от 1885 -които са са достижения на чисто народни въжделения и борби). Оттогава до 1944 г. (и след това) всички договори, царе и пр. са ни натрапвани отвън.

 5. Прасетата имат нужда от повече пространство за да бъдат щастливи. Гледат ни с малките си сиви очички отвъд загражденията.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 6. 6 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Любопитно

  На снимката: платен от Сорос провокатор на велосипед, който организира платеното шествие на платените (според министъра на вътрешните работи)

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Аплодисменти за автора и за Дневник, че са успели да го привлекат като такъв!

  Калин Янакиев е редно да бъде обединителната фигура в новия реформаторски блок, но за съжаление там има много, които не биха го позволили

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "trippleseven":
  За колоездача не знам , но връзката "Култура" ="Комунитас" ="Отворено общество" е видна .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Нищо чудно да се събират оригиналите и в студио в Бояна

 10. 10 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От цялата статия разбрах, че авторът и се смята бюргер и иска да консумира респ. потребява по бюргерски. Няма лошо, все легитимни желания. Само не разбрах, защо на тези желания е дадена трибуна точно във в. Култура.

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3101 Весело

  Сградата на прокажените !!!

  ГЕРБ - ерите навреме напуснаха заразата и гледат сеира на разскапващата се нова тройна Ко !!!

 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#7:"hhhuuunnnn"]Калин Янакиев е редно да бъде обединителната фигура в новия реформаторски блок, но за съжаление там има много, които не биха го позволили[/quote]

  На каква идейна основа ще обединява? На основата на европейския потребителски стандарт?

 13. 13 Профил на Ivo Baev
  Ivo Baev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Материал, който може да се нареди сред Топ-10 в българската публицистика. Отдавна и след статиите на Захари Стоянов не съм чел толкова точно и оригинално нещо! А "марксоид" е перфектното определение на войнстващата посредственост, която мърсува в сградата на Народното Събрание. Жалко, но тази прекрасна сграда, в която са стъпвали и говорили велики българи сега наистина е един лепрозорий. А ние отвън се снимаме в "Полет над кукувиче гнездо 2"

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  много добра статия! Те сами се оградиха и определиха като прокажени.

 15. 15 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Силен текст на Калин Янакиев.

  Алегоричната диагноза за проказата на народните представители е много точна.

  Прокажени самоотградили от външния свят, прокажени които отказват да бъдат български граждани.

 16. 16 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 647 Неутрално

  "...в подобна обстановка Народното събрание буквално етимологически е суспендирано, опразнено, подменено. В сградата му се събира една изгубила всякаква легитимност, уплашена, криеща се, гузна политическа олигархия"

  Чудесен аналитичен текст. За пореден път търся съвет от форума: как да направим подобни текстове от Дневник и Култура достаяние на повече българи и най-вече на хора извен София?

 17. 17 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Оплетоха се като патета в кълчища в това "красивите, богатите и умните". Някакъв идиот измисли, още в началото, преди няколко седмици, тази тотално неадекватна и откровено много глупава формулировка, а стотици други идиоти, с умствен капацитет, който не им позволяваше да разберат защо е така идиотска, зареваха от удоволствие... И никой от тези клетници така и не разбра как този ултра-комплексиран автоеротизъм ги маргинализира. То да ги беше само тях маргинализирал - добре, даже отлично. Всяка една глупост трябва да бъде жестоко наказвана, ако не желаем тя да се мултиплицира. Лошото е, че покрай малкото сухо изгоря и доста сурово или бяха незаслужено маргинализирани и още хиляди хора, нямащи нищо общо с тази простащина.

  И затова са сега тези опити. С думи да се очисти петното, в поток от многословие да се измие мърсотията на това определение, пример - статията по-горе. Ние не сме били "красиви, умни и богати", ние сме просто новата градска буржоазия, в красивия смисъл на думата. Колко красиво звучи всичко, а красотата на думите кара и участниците да са красиви... Думи, думи, думи. Безсмислици, безсмислици, безсмислици. Или, да пробваме да измием една глупост чрез друга.

  Едва ли и авторът, и харесващите внушенията му ще разберат какво искам да кажа. Важното е, че другите ще го направят.

 18. 18 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Много качествен текст и качествена мисъл! Най-интересната и досега, струва ми се, не отбелязвана в текстовете за протеста, е темата за градското. Мисля, че нито „ляво“, нито „дясно“ характеризират адекватно сегашния протест и процес. Но градското в неговите социални и културни измерения – да. Процесът започна с прекрасния градски артистичен жест „В крак с времето“ през 2011.Това бе знак за появата на ново поколение български граждани, градски, съвременни, културни и свободни хора. Не мисля, че този процес може да бъде спрян.

 19. 19 Профил на Протестирам
  Протестирам
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Толкова много думи нищо не казващи! Толкова объркан в пространството автор не съм виждал! Наистина, жълтите павета объркват главите на хората толкова ,че едни започват да се разсъбличат и да ходят разголени по площадите, други да пикаят по входовете на сградите,а трети да говорят несвързани и нищо не означаващи словосъчетания! Е, то за пари всичко може !

 20. 20 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Правителството и парламента не са изолирани само от протестиращите но и от западните държавници. Никой няма да покани пионката орешарски на работна визита в развита бяла държава.
  Наскоро той се самопокани в Брюксел и там Барзоу му залепи два шамара пред журналистите. Така беше и първанов - за 8 години като президент беше поканен 2-3 пъти в европейски страни и то да уреди някакви покупки за армията. През останалото време обикаляше азиатски диктатури и латино-американски братски държави.

 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не между другото:ПОЛИЦАЙ БЕЗ ПОЛИЦЕЙСККА ЗНАЧКА С ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ,ПОЛИЦАЙ ЛИ Е???
  ЛИПСАТА НА ТОЗИ ЗНАК ПРЕДСТАВЛЯВА РИСК ЗА НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ПОЛИЦАЙТЕ...ВСЕКИ БИ МОГЪЛ ДА СЛОЖИ ДРЕШКИ, НАПОДОБЯВАЩИ УНИФОРМА И ТОГАВА КАКВО ПРАВИМЕ, ЙОВЧЕВ??

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вишински":

  Абсолютно си прав. У нас има от всичко, истински интелигентните хора се броят на пръсти.

 23. 23 Профил на Ivo Baev
  Ivo Baev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вишински":
  Много добре се разбира какво искаш да кажеш. И в много голяма степен е вярно. Но на кого помага...
  И без нищо лично, но се сещам за нещо което адаша ти е казал:
  "Одним из средств решения великой задачи, указанной товарищем Сталиным,—задачи искоренения троцкистских и иных двурушников—является систематическое и последовательное разоблачение всех приемов и методов троцкистско-фашистских вредителей и диверсантов, всей их предательской, подлой практики и техники совершения гнуснейших преступлений. Это, в свою очередь, возможно на основе овладения большевизмом, укрепления большевистской самокритики, постоянной и подлинно большевистской связи с массами, на основе устранения без остатка политической беспечности, основе укрепления политическом дальновидности и подлинно большевистской бдительности."(А.Вышинскй:Некоторые методы вредительско-диверсионной работы троцкистско-фашистских разведчиков)

 24. 24 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Още малко и да си ходиме, а? То не се трае вече.

  1. Некомпетентни сте.
  2. Станахте за срам поне 100 пъти за няма и 2 месеца.
  3. Всичко живо, освен 20 човека пред НДК е против вас. От лумпени, през президент, та чак до консули, дето никога не биха се изказали толкова крайно.
  4. Некомпетентни сте.
  5. Слабохарактерни. Мишки. Барабар с на Воленчо мишките. Сигурно и пици ви носят по тунелите отдолу.
  6.Некомпетентни сте. Ама много!
  7. Оставка и да ви няма!

  И моля червивите другари - не ми пишете. Следвам - #ignorethetroll

 25. 25 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 663 Неутрално
 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  започнаха да изпращат на "независимия експерт" на премиерския стол цели серии от малки "делян-пеевчета"
  --------------------------------------
  Статията е перфектен срез през събитията вече 2-ри месец!

  Това "правителство" трябва да си ходи!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 237 Неутрално

  +1 за статията

  Beyond the horizon....
 28. 28 Профил на Протестирам
  Протестирам
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Подразбирам хората първо и преди всичко с градски манталитет, сиреч с манталитета на граждани ("бюргер", "буржоа" етимологически означава именно "гражданин". Те биха могли да не са тъкмо "богати", но действително са хора, които желаят да заживеят на равнището съвременната градска цивилизованост, с ресурсите на съвременния градски бит и имат волята да го правят благодарение на..." с мутренския подход и задкулисието на ГЕРБ, което лъсва и те заслепява от автентичните записи на разговорите на Председателя и неговото обкръжение .Да живее нашата демокрация! А за вас ,мизерствайте и бачкайте от сутрин до вечер ,и събота и в неделя. 365 дни по 12 -14 часа .Без отпуски и осигуровки. Ураа!

 29. 29 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " Най-важното обаче е, че спрямо тази прослойка на новата "буржоазия"...."

  Не " буржоазия" , а буржоазията , която е на местото си , определено от перестроечните споразумения със Запада .

  И ако на някой не му харесва , може да започне да си прави нова перестройка .

 30. 30 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нова статия, ново потвърждение: все по-надолу, към прегръдката на ГЕРБ - този път даже не е и неявно. И това - от човек доскоро в ръководството на ДСБ? Потресаваща метаморфоза...

 31. 31 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 413 Неутрално

  И питам аз: Кое му е народното на това събрание?!? Професор Янакиев много точно го е обрисувал и претеглил, но като че ли точно този финален щрих липсва! Отличен текст.

 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#16:"nea"]как да направим подобни текстове от Дневник и Култура достаяние на повече българи и най-вече на хора извен София?[/quote]
  Освен да тръгнеш по полето или по нивите и там на хората, работещи от сутрин до вечер в този пек за по 10 лв надница да им предложиш текста за "културните бюргери" дето не им давали да потребяват. ама не знам дали ще разберат благородния ти порив.

 33. 33 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Гневно

  [quote#8:"zmii4e"]връзката "Култура" ="Комунитас" ="Отворено общество" е видна[/quote]
  Очевидната връзка е между българската олигархия и Масква.
  Крепка и вечна.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 34. 34 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#16:"nea"]Чудесен аналитичен текст. За пореден път търся съвет от форума: как да направим подобни текстове от Дневник и Култура достаяние на повече българи и най-вече на хора извен София?[/quote]

  В случай че нямаш собствена медия, най-добрият начин си остава разговорът с близките и приятелите, особено тия които гледат основно телевизия

  Порусначен народ- слаба държава
 35. 35 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Калко хвалебствия за автора, нима хората забравиха, че това е човек от много приближените на Иван Костов....
  и нима не чуват Костовия зов .....
  Гласът на Калин Янакиев е глас в пустиня, не е настало време да се бутне този кабинет, повече слова като Янакиевото трябва да се понапишат и да попият в мисленето на българина, избори сега е нещо, което обслужва ГЕРБ - близнакът на БСП и ДПС

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 36. 36 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията прилича на такава, излязла изпод перото на Ботев !
  Сполай ти, Калине !
  Благодаря ти !

 37. 37 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията прилича на такава, излязла изпод перото на Ботев !
  Сполай ти, Калине !
  Благодаря ти !

 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#16] от "nea":
  [quote#16:"nea"]Чудесен аналитичен текст. За пореден път търся съвет от форума: как да направим подобни текстове от Дневник и Култура достаяние на повече българи и най-вече на хора извен София?[/quote]
  Един от начините е през Фейсбук, както се организират протестите - чрез линкове и тагове.
  "Дневник" са пропуснали, но смятам че трябва да се посочва, че г-н Калин Янакиев е професор по философия, богослов и член на Националното ръководство на ДСБ.

 39. 39 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вишински":
  [quote#17:"Вишински"]Едва ли и авторът, и харесващите внушенията му ще разберат какво искам да кажа. Важното е, че другите ще го направят.[/quote]
  Не и необходимо да си правят труда да ти обръщат внимание.
  Може би Боце ще те разбере, той е по простеещите изкази.

 40. 40 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Страхотен текст. Не се съмнявам,че фукарите ( потърсете в гуглето) не само, че го плюят, но просто не го разбират. Иначе плюят каде по навик, каде за заплащане.

  chavo64
 41. 41 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#28] от "aeronaut":

  Ми който има манталитета на роб, а не на бюргер, така ще бачка, че и по лошо.

  chavo64
 42. 42 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Добра статия! Оставка на Олигарски!
  Повече не смея да пиша, за да не ми се изтрие коментара....

  Пазете се от доносника vesolr
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  "Най-важното обаче е, че спрямо тази прослойка на новата "буржоазия" привичните лъжи и измами на "бесепарската" политическа олигархия са съвършено безсилни."

  Бих заменил "първичните" с "първосигналните", иначе нямам възражения.

  +++++++++++++++++++++++++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  На времето Стамболийски ги пращал в бургашките блата да си правят комунизма, ама те сега са си заплюли центъра на София да си разширяват Евроазийското пространство.
  Ако мислят да карат 4 години ще трябва да си намерят площадка където Путин да им пуща от въздуха неща от първа необходимост.
  А в бъдеще може да си спретнат и държава и изберат нещо като червен папа и ударят в земята Ватикана.
  Ще си имаме туристическа аттракция да показваме анклава на света.

 48. 48 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#22:"reakzioner"]Абсолютн си прав. У нас има от всичко, истински интелигентните хора се броят на пръсти. [/quote]От вашите мнения, ние, "красивите, умните и богатите", трябва да признаем първо пред себе си, но по-важно - пред вас двамата, че всъщност представляваме точно обратното, така ли? А, забравих най-важното, и наивни...

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 49. 49 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#22] от "reakzioner":

  Интелигентният човек (да не се бърка с интелектуалец) винаги е наивен. Той вярва, че с мирен протест ще трогне социалистическия чугун. Оттук излиза, че може би и не е толкова умен.
  Умният за нашите ширини обаче доста често се засича с дефиницията за "тарикат".
  Напоследък за особено "интелигентни" и "умни" се смятат всякакви типчета, изпълнени със оригинален сарказъм и цинизъм. Типчета, които преди две години, визирайки гражданското общество говореха за овце и плява, която не си защитава правата, а днес за лумпени и хулигани.
  Ама, хайде най-после се изяснете!

  CONTADOR GRATUITO!
 50. 50 Профил на demiblue
  demiblue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо не мога да добавя към поредния прекрасен анализ на проф. Калин Янакиев. Мога само да се възхищавам от човека, който всеки път доказва с участието си в протестите, и не само в тези, че е възможно, и не е срамно, да си интелектуалец и гражданин едновременно.

 51. 51 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Като е лепрозорий, кога ще заковем вратите и ще го запалим, че да се отървем от прокажените? Или май лепрозорият е извън парламента, проказата дреме и се пръква само по избори, а вътре са се събрали свинете от Фермата и цакат карти?

  И Калине, извинявай, ти ако протестираш само и единствено срещу БСП, не значи, че останалите не протестират срещу правителството като цяло. Щото то на практика друго, освен филизите и фъндъците на старата БКП - няма.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 52. 52 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#16:"nea"]Чудесен аналитичен текст. За пореден път търся съвет от форума: как да направим подобни текстове от Дневник и Култура достаяние на повече българи и най-вече на хора извен София?[/quote]

  Знаеш ли, аз пък първо се съмнявам, че текстът е достатъчно аналитичен и второ, доста често като чета препечатките от портал "Култура" се чудя как на някои автори им се удават такива уникални полюции.

  Нека да ти напомня, че Дневник вече не излиза на хартия, а този, който би си купил Уй-Кент (http://e-vestnik.bg/11319) надали би дал пари за нещо от портал Култура (честно казано и аз не бих ги дал, ама по други причини, нещо българката култура се носи в такива необятни висини, че сама се пише, чете, анализира и разбира).

  Така че - безсмислено е да се правят такива статии достояние на плебса - който има интернет и умее (да не се бърка с може) да чете - ще си я намери. Който не може - няма и да я потърси.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 53. 53 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#38:"choss"]"Дневник" са пропуснали, но смятам че трябва да се посочва, че г-н Калин Янакиев е професор по философия, богослов и член на Националното ръководство на ДСБ.[/quote]

  Това обяснява доста неща в текста - очевидни са намеците, че на следващите избори може да се играе с герб и задължителните нареждания на вожда, че трябва само и единствено да се плюе БСП.

  Направо се питам защо ли не се обърне за съвет към Христофор Събев, по-известен като Фори Светулката. Не го ли помните? Ама как така, нали и той свещеник, богослов, запопил се атомен физик, видна личност от СДС.....Опс....Какво беше това СДС?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivo Baev":
  Хайде аз да ти отговоря с един цитат от интервю
  на Янакиев от 2008.Става дума за "непрокажени":
  - Може ли една, честно казано, изкуствено създадена и по повод опозиция да бъде естествен коректив на парламентарното и управленско национално безхаберие?
  >>
  - Отговорът на този въпрос се разбира от само себе си. Ако говорим за изкуствено създадена опозиция, тя не би могла да бъде каквато и да е било алтернатива. Допускам, че във въпроса се има предвид тъй наречената и самовеличаеща се напоследък извънпарламентарна опозиция в лицето на една новосъздадена партия. Аз не знам, не съм сигурен дали тя е тъкмо изкуствено създадена опозиция, но че тя е една неавтентична десница, в това съм абсолютно убеден. Не е възможно истинската алтернатива на това управление да представлява една политическа сила, която представя себе си за дясна, а в същото време на изборни длъжности в местната власт е изпълнена с хора, свързани с бившата ДС и с органите на комунистическата милиция. Не е възможно да бъде същинска дясна опозиция една политическа сила, която така и не е намерила мъжеството да осъди ясно и отчетливо престъпленията на комунистическия режим и комунизма като цяло. Едва ли може да бъде истинска българска опозиция една политическа сила, говоря конкретно за ГЕРБ, която няма ясно послание, ясно разбиране за все по-задълбочаваща се зависимост на европейска България, с която започнахме, от руските енергийни и имперски интереси. По нито един от тези проблеми ние не сме чули ясен, конкретен и отчетлив отговор от партията ГЕРБ, която се ласкае да представлява обединителен център на опозицията. В този смисъл са прибързани изказванията, че в България има стара и нова десница, десница на прехода и десница след прехода. По мое скромно мнение десница в България продължава да бъде тази, която е в парламента. Неин най-автентичен изразител според мене е ДСБ. Другата, тъй наречена следпреходна десница, все не се е доказала като десница. Ние се надяваме тя да се идентифицира истински с десните ценности, с десните политики."
  Доказа ли се ГЕРБ до сега или не?Не намирам пряк
  отговор в доста екпресивното есе на Янакиев.

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  [quote#38:"choss"]и член на Националното ръководство на ДСБ. [/quote]
  Определено последното не трябва да се
  пропуска...Трябва да се знае, че само
  Петият елемент ще ни спаси.

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  [quote#36:"pentcho"]Статията прилича на такава, излязла изпод перото на Ботев ! [/quote]
  Има нещо общо...в емоционалността:
  "Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне.
  Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий..."
  ( Смешен плач, 1871)
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3182&Level=2

 57. 57 Профил на Протестирам
  Протестирам
  Рейтинг: 409 Неутрално

  " Ето защо най-накрая, острието на омразата на този протест, колкото и да се чудят обектите му, е насочен срещу българските социалисти (срещу БСП), а не например срещу "Борисов и Цветанов", срещу "офшорния" Плевнелиев и т. н. "

  Е то не е и угодно на Председателя ,защото той като си плаща няма да плюя по него я,ако и да има записани разговори за бандитизъм и избягване от правосъдието. Слагам си тъмните очила и започвам и аз като него да правя. Че кой друг ако не той предизвика цялата тая какофония сред българите./ материала де/

 58. 58 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#47:"k_"]Ако мислят да карат 4 години ще трябва да си намерят площадка където Путин да им пуща от въздуха неща от първа необходимост. [/quote]
  Площадката я има - в Кремиковци! Място много и единственият път може да бъде блокиран без огромни разходи на данъкоплатците. Пък и той си е тяхно творение. Да ги карат с влакове!

  Knocking on heaven's door
 59. 59 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 647 Любопитно

  Думи, много думи. За да стигнем до заключението, че омразата е само срещу БСП и съвсем не срещу ББ, ЦЦ-тата, ИФ и подчинените им калинки. С нетърпение чакам следващата умнотия, където ще ни кажат в прав текст, че "партията" ГЕРБ е единствена и незаменима за вечни времена.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 60. 60 Профил на Проф. д-р Марин Паунов
  Проф. д-р Марин Паунов
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Държавата на абсурдизма

  "Веднъж Орлов преяде с мачкан грах и умря. А Крилов, като научи това, също умря. Спиридонов пък си умря просто така. А жената на Спиридонов падна от бюфета и също умря. Децата на Спиридонов се удавиха в езерото. А бабата на Спиридонов се пропи и тръгна да скита. А Михайлов престана да се реши и хвана кел. А Круглов нарисува жена с камшик в ръка и се побърка. А Перехрьостов получи с телеграфен запис четиристотин рубли и така си вирна носа, че го изгониха от работа.
  Хубави хора, а не могат да си стъпят здраво на краката."
  (Даниил Хармс)  Някои от нас сме живяли като че ли достатъчно, за да сме загубили илюзиите, че политиката като такава, и при най-зрелите и развити демокрации, неизбежно съдържа една видима и няколко невидими действителности. От древна Гърция досега винаги и навсякъде е съществувал задкулисен елемент, винаги е имало някакви (различни) степени на разминаване между политическото говорене и политическото действие. Това е колкото недвусмислено ясно, толкова и теоретично разбираемо. И можем, примирявайки се с въпросната неизбежност на органично несъвършената демокрация и ползвайки Русо, да наречем поносимостта на обществото спрямо това обстоятелство вид обществен договор.
  Обаче, признавам си, колкото повече успявам да погледна събитията в България с очилата на изследователското любопитство, т.е. „отстрани” и „отгоре”, толкова повече по врата ми запълзяват мравки и нещо около слънчевия ми сплит започва да ври. С други думи, изследователското ми любопитство зарязва хладнокръвието си и прераства в безсилен гняв с нотки на ужас. За Бога, та ние сме по-абсурдни от сюжет на Хармс и Бекет! Действителността ни е по-кафкианска, отколкото самият Кафка е дръзнал да фантазира. Сериозно и съвсем честно! И далеч не съм уверен, че някой чужденец от останалите европейски демокрации наистина би могъл да допусне и да разбере как такава действителност е въобще възможна и що за обществен договор е налице в България.

  Управленската наглост у нас е анекдотична. Обществените нрави са трудни за осъзнаване. Всичко в България е някаква гигантска обида към разума и към най-елементарните критерии за нормалност (поколебах се дори да напиша думата почтеност).

  Две партии нарушиха закона. Две партии, имащи интерес от ниска обща избирателна активност, защото те си имат твърд електорат. Нарушиха го не тайно този път, а по телевизията. След седмици внушения, че опонентите им непременно ще манипулират изборите (предварително оправдание за собствения им резултат), след нагнетяване на многодневно напрежение, че се готви „преврат”, те оповестиха, че в някаква печатница има напечатани по-голямо количество бюлетини от поръчаните за изборите и обясниха, че опонентите им искат с тяхна помощ да манипулират вота. Прокуратурата се втурна да помага, шумейки неудържимо, давайки интервюта, броейки бюлетини. А нямаше нито дума за това, как точно са щели да бъдат ползвани тези бюлетини (защото реално няма как), как точно е щяла да бъде осъществена измамата и (никой и до днес не може да обясни), има ли обвинен в нарушаване на закона, къде точно е нарушението.... Няма човек, който да не си е задал въпроса, дали не е по-вероятно това да е инсценировка. Така или иначе, медии гърмяха, политици говореха, даваха се пресконференции в деня преди изборите. Избирателната активност беше много ниска. Извън парламента останаха класически парламентарни партии. Основният конкурент, управлявал доскоро, инкасира макар и временен, но достатъчен и премерен във времето спад в доверието. Облагодетелстваха се тези с твърдия електорат - партиите Б, Д, и А. А Главният прокурор се изказа витиевато.

  А Конституционният съд на България обяви, че проблем няма, а прокуратурата е действала безукорно. Все едно Конституционният съд да каже в полунощ, че е посред бял ден. Моите уважения към тази институция с негласен статут на свещена крава, но искам простичко и човешки да попитам: първо, нямаше ли агитация в предизборния ден, и второ, как точно преценихте, че събитията не са повлияли на намеренията за гласуване и не са въздействали върху изборните предпочитания?

  Партията А плюе по партията Д десетилетия наред. Няма значение в случая има ли основание, или не. Партията А ту плюе по партията Б, ръсейки най-долнопробни обиди, ту си мълчи, в зависимост от това, кое е изгодно. И изведнъж, партиите А, Б и Д са в коалиция. При което партията А обяснява, че това, което виждаме, не е коалиция. Все едно някой да каже в полунощ, че е посред бял ден.

  Партиите Б и Д променят целенасочено закони, за да нагодят изискванията на една длъжност към намислен преварително скандален кандидат. Променят с определен стратегически умисъл силови структури в страната и назначават въпросния кандидат да ги ръководи. Първата работа на главния прокурор е буквално един час след този избор да се срещне с назначеното лице, за да си „координират усилията”. После партиите Б и Д казват, че са се объркали не за друго, а че този човек няма престиж в обществото. И, „пречистени” от „признатата” „грешка”, назначават още десетина като този на най-различни позиции. Все едно някой да каже в полунощ, че е посред бял ден. А главният прокурор се изказва витиевато.

  Из София седмици наред вилня с мегафон в ръка, пищов на кръста и обидно за нацията поведение един истински лумпен - лидер на партийката А. Обиди директно европейските посланици. Обиди куп институции в държавата. Обиди всеки от нас, българите лично и поотделно. Провокира протестиращи, държа се недостойно по десетки начини. Същият лумпен обаче по стечение на обстоятелствата е отговорен за съществуването на 42-рото българско Народно събрание. А главният прокурор каза, че ако се наложи по-късно, ще се изкаже витиевато.

  Партиите Б, Д и А си назначават правителство, за което твърдят, че е експертно. Тези експерти са познати в най-добрия случай в тесни партийни среди, а премиерът дори не им знае имената. Междувременно главният прокурор подема акция след акция срещу свалената от власт партия. Без нито един, никакъв, дори нищожен намек за активност спрямо десетки вопиющи безобразия на оказалите се на власт. (Няма никакви основания да се повдигне въпросът, че някой философ получава милион лева хонорар за консултации по хидроинженерен проект. Няма никакви основания да се питат оказалите се на власт какво става, например, с Хохегер. Това са примери. Списъкът е дълъг и обезкуражаващ.) И отново, все едно някой да каже в полунощ, че е посред бял ден. Главният прокурор, естествено, се изказва витиевато.

  По време на протест срещу властта, такси причинява произшествие. Първата работа на прокуратурата е да направи всичко възможно да хвъли директно вината върху протестиращите за една забавила се линейка. За щастие, появяват се няколко видеозаписа и показания, които светкавично оневиняват протестиращите. (Между другото, един от големите проблеми на политиците и пропагандата им е, че не осъзнават какви промени в гражданското общество внасят новите информационни технологии и социалните мрежи.) Какво следва? Прокурорът даже не се изказва витиевато.

  Партията Д е подчертано етническа, колкото и умело в нея да са се приютили шепа сметкаджии от доминиращия етнос. Името на партията съдържа „права и свободи”. Какви права? Какви свободи? На кого са нарушени правата и свободите? Каква е идеологическата платформа на тази партия? Какво по-точно иска тя в политически план? Тайна ли е за когото и да било етническият й характер? Чисто социално, тази партия няма ли интерес да противостои на естествените за България мирно и добро етническо съжителство; не разграничава ли изкуствено и целенасочено едни граждани от други на основата на етническа или верска принадлежност чрез самото си съществуване и поведението си? Все едно да питаме в полунощ, дали не е посред бял ден.

  Председателят на партия Г вози своя квартален футболен отбор в правителствения самолет за приятелски мач с друг квартален футболен отбор. Това е комично. Това е и недопустимо и укоримо, разбира се. Шумът е злостен и зверски. Но стихва светкавично, след като се оказва, че сега управляващите са използвали този самолет за къде по-зрелищни неща на къде по-атрактивни места на другия край на планетата. А на всичко отгоре, на никого не му идва наум да излезе извън сиромахомилството и да си даде сметка, че правителственият самолет е за правителствата. Той е лице, престиж. Той е част от пакета привилегии, които получава един премиер в замяна на отговорността, която трябва да носи. Питат ли Обама защо ходи на почивка с Еър форс 1 или с хеликоптер и кога кого е качвал там? Не става дума за аналогии, принципът е важен. А моралната страна на въпроса е друга тема - който трябва, да си носи отговорността.

  Огромна част от нацията се вълнува. Протестира със седмици, шуми, недоволства. Излиза социолог, човек с диплом по социология, и обяснява по телевизора, че изборите са нещо недемократично. След което се прибира с чиста съвест на работното си място в партийната централа на управляващата партия Б. Протестиращите пълнят огромни площи в столицата – от Министерски съвет до Орлов мост. Полицията ги брои и ги докарва до половин НДК. Зад всяко назначение на новата власт се вижда с просто око какви мотиви и намерения са предопределили всеки избор. Тези мотиви са такива и тези назначения са такива, че на човек му секва дъхът. (Примери: Разцепва се без всякаква логика едно апетитно министерство, за да могат от две коалиционни партии да си имат свой министър там. ГДБОП се слага под шапката на ДАНС малко преди в европейски мащаб въпросните национални структури за сигурност да започнат да играят качествено нова роля в координацията между страните в борбата с престъпността и при прилагането на правосъдието. Това са само примери, списъкът е колкото дълъг, толкова и ужасяващ.) И това се случва в разгара на народно недоволство, в сърцето на мащабни протести.

  И какво? Нищо. През цялото време все едно в полунощ да ти кажат, че е посред бял ден. Без капка свян. С неописуема наглост. В очите. В лицето. Без никакъв такт или старание за поне малко по-убедителен театър. Обидно, дълбоко обидно. Като че ли ние, гражданите, сме събрани от лудниците и заведени насила на кино – да гледаме съветски филм, в който ще ни обясняват, че царевицата расте по-добре при социализма (Мичурин и Хрушчов).

  Тези хора, заграбили с измама и апаратни игри властта, тези хора, които управляват сега чрез марионетното си правителство, разпънаха на кръст и после разкъсаха обществения договор, който и без това е уникално български.

  Уникален е с нелогичните нива на търпимост и толерантност към безобразията (които всъщност са нещо друго, а не точно търпимост и толерантност, но поне така изглежда отстрани), с ниската чувствителност към изглеждащите „естествени” управленски идиотщини и алчност. С късата си памет. С продажните си медии, които организират дебат след дебат дали е ден или е нощ. С това, че повече от месец след протестните шествия няма нито една обърната кофа, нито една счупена витрина, нито един ден потребност дори да се мете след протестиращите. (Само от възпитание ли, само от доброта ли?) С липсата на взаимно слушане, единство и готовност за компромиси в името на това единство сред самите протестиращи.

  Този, и без това странен, обществен договор сега управляващите унизиха и подиграха. Все едно в полунощ някой да ти каже, че е посред бял ден. И най-много главният прокурор да се изкаже витиевато, а висши съдии, съвестта на нацията, да обяснят, че всичко е наред. Всичко е наред. А Михайлов престана да се реши и хвана кел. А някой се изходи върху чистата и свята република на Левски. А Круглов нарисува жена с камшик в ръка и се побърка.

  Хубави хора, а не можем да си стъпим здраво на краката.

 61. 61 Профил на Калоян
  Калоян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважение господин Янакиев!
  В страната, сме много, които подкрепяме протестите срещу "отвратителните", макар и наши съграждани. Надявам се, че заедно ще успеем да извървим пътя докрай.

 62. 62 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 646 Весело

  Както разбрахме от изтънчената буржоазно-бюргерска статия, буржоата е дотолкова прибързан към бургера, хамбургера и чийзбургера, че дори е готов да излезне по площадите заради тях. Това, без съмнение, е поразително, понеже същинският балкански буржоа - Бай Ганьо, никога нямаше сам да излезне да бие клинци по площадите, след като може да прати там Бодкова и Асланова (също буржуи, но petit bourgeois, дето вика овехтелия и глупав, по думите на Е. Дайнов, Маркс). Мярка ми се едно съмнение, че и в действителност Бай Ганьо е направил точно това на сегашните протести, като е изпратил там по-низшия офисен планктон, но ще запазя това съмнение за себе си.

 63. 63 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Весело

  Аз не очаквам тия протести да свалят това правителство; защото това ще е малка плочка от доминото което следва; защото тези протести не са краят, а началото - началото на истинско общество в което свободни и добри хора ще отвоюват правото си да съществуват като свободни и добри.

  ''Защото не Мир Ви нося, а Меч''

  С нас е Истината и Правдата, а зад червената сган- бездънните пламъци на тартара. Нямаме от какво да се плашим- бъдещето е наше.

 64. 64 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Въпросът е: "А сега накъде?" или по-скоро как да променим статуквото.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 65. 65 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#60:"Проф. д-р Марин Паунов"]Всичко в България е някаква гигантска обида към разума и към най-елементарните критерии за нормалност (поколебах се дори да напиша думата почтеност). [/quote]
  Чудесно казано! "Витиеватият" ЦаПаров повдига леко завесата към по-голямото зло - съдебната мафия, която всеки ден намира начин да "легитимира" зоната на здрача. Само великият Булгаков (според мен от безсилие) е намерил спасението от такъв абсурден театър... и защита за разума... Сатаната.

  Knocking on heaven's door
 66. 66 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 646 Весело

  Що се отнася до "откритието", че буржоата е тесногръд простак и парвеню само според овехтялата глупашка марксистка схема (както по всяка вероятност Е. Дайнов нарича Ленинско-Сталиновата версия на марксизма), то сигурно от вниманието на автора са убегнали, и то в значителна степен, вероятно защото е твърде зает с наблюденията върху протестите, автори като Молиер - "Буржоата благородник", Булгаков - "Полоумный Жарден", работите на Валтер Бенямин или разсъжденията за бюргера на Степния вълк (вероятно прикрит, прокажен марксист, готов да се скрие при първа възможност в лепрозориума, за да избяга от вида на бюргерските саксии, миризмата на кисело зеле и наденички и други ценни буржоазни придобивки).

 67. 67 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Ще заплюя февруарските протести, за да се прегърна с ГЕРБ? Никога. Никога няма да ги противопоставя на настоящите, защото те са свързани. В основата на изригването им е едно и също престъпление, една и съща бутафорна демокрация, една и съща продажна полика. Възмутително. Гнусно. И тогава, и сега.
  Но крепя надежда в Реформаторския блок. Силно се надявам, че не са забравили назиданията на Боко, допускайки, че може да се реши въпросът дали земята е плоска или кръгла чрез гласуване, референдум или нещо друго, което завици единствено и само от броя на мненията.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 68. 68 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#50:"demiblue"]Нищо не мога да добавя към поредния прекрасен анализ на проф. Калин Янакиев. Мога само да се възхищавам от човека, който всеки път доказва с участието си в протестите, и не само в тези, че е възможно, и не е срамно, да си интелектуалец и гражданин едновременно.[/quote]

  Сугарев, ти ли си бе? Как е гладната стачка? Как е подкрепата от интелектуалците (каквото и да си разбирате под това)?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 69. 69 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "В сградата му се събира една

  изгубила всякаква легитимност, уплашена, криеща се, гузна политическа олигархия

  от чиито действия зад барикадите отдавна никой не се интересува, понеже и без това знае от какъв характер изобщо биха могли да бъдат те."
  Тази фраза е доста изчерпателно резюме на това, което се случва сега. Барикадират се и се ограждат с цел да продължават да ограбват народа, защото това може да им е за последно.

 70. 70 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#56:"тулса"] "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне. [/quote]


  Ако имаш предвид великия немски поет Heine, да знаеш, че той на руски само е Гейне, на български е Хайне.

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  [quote#70:"8th_ball"]Ако имаш предвид великия немски поет Heine[/quote]
  Питай Ботев кого е имал предвид.
  Ако отидеш на линка отодолу ,
  ще видиш, че (училият 3 години
  в Русия ..) Ботев е изписал името
  на Хайне именно така.
  Нещо друго по ..същество да отбележиш?

 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  [quote#60:"Проф. д-р Марин Паунов"]Държавата на абсурдизма [/quote]
  Това ваше ли е , Паунов?
  Звучи даже по... аналитично и от написаното
  на един дъх от Янакиев.Добро и се заинтересувах
  от други ваши публикации.Не знаех, че сте
  изследвали сериозно българска народопсихология.
  "Впечатли ме вашия отговор на въпроса за омразата
  на българина към институциите в интервю от 2009:
  - Според резултатите от изследването българите мразят всичко - държавата, здравеопазването, образованието, полицията… Какво е бъдещето на такава нация?////
  - Отговорите на българите, свързани с доверието в институциите, сочат пълно отрицание и липса на уважение. В случая наистина може да се говори за омраза. Дори наскоро попаднах на убедителна студия, озаглавена „Омразата като вечния двигател на българското общество”. Институциите в огромна част от българската история може би са си заслужили това отношение. Но всъщност отново става дума за крайно индивидуалистична реакция."

 73. 73 Профил на akuto
  akuto
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Поздравления на Калин Янакиев!!!

  Като бивш студент на Проф. Янакиев съм го запомнил като радетел на християнските ценности. След като и той заговори за "индивидуализъм" и "еротика" в положителен аспект - значи вече наистина сме НАРОД, ОБЕДИНЕН СРЕЩУ ЗЛОТО!

 74. 74 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ !!!" ЕТО ТАЗИ ПЕСЕН СИ ПЕЯТ КОМУНИСТИТЕ ОТ ПРОВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА !!! ЕТО КОГО ПАЗИ ПОЛИЦИЯТА ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ !!! АМИ ДАЙТЕ ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ, ПЪК УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА СИ !!! И БЕЗ ТОВА ЯКО СА КРАЛИ ДОСЕГА !!! ЕТО ТОВА СМЯТАТ КОМУНИСТИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВЪРШИ ПОЛИЦИЯТА, НЕ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА ,А ДА ПАЗИ НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ ОТ ТОЗИ УЖ ДЕТО ГИ Е ИЗБРАЛ !!! КОМУНИСТИ ПАЗЕНИ ОТ МИЛИЦИОНЕРИ !!! ЖАЛКА КАРТИНКА !!!

 75. 75 Профил на Проф. д-р Марин Паунов
  Проф. д-р Марин Паунов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "тулса":

  Благодаря, мое е. Което не е мое, цитирам го. Вкоренен от професията навик. И това тук е просто "вопъл", по-аналитични текстове имам колкото щеш, но... Онази студия за омразата е наистина добра, но и омразата си има обяснение. Поздрави и успех.

 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#2] от "Къти":

  Жалко, не знаеш българската история, демокрацията у нас е суспендирана още с "режима на пълномощията" на първия княз Александър Батемберг още на 27 април 1881 година.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#60] от "Проф. д-р Марин Паунов":

  Благодаря ви, г-н Паунов. С някои детайли, наистина не съм съгласен, но като цяло ви стискам ръка. Не само за съществото на написаното, а то не е малко, а също - именно това е форумът - излагане на идеи, мнения, а не клюкарник и плювалник, в какъвто се превърна, особено напоследък.

 78. 78 Профил на Проф. д-р Марин Паунов
  Проф. д-р Марин Паунов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#77] от "8th_ball":

  8th_ball, Благодаря за четенето и за оценката. А иначе е естествено да не сме клонинги в мисленето. Поздрави и успех!

 79. 79 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#60] от "Проф. д-р Марин Паунов":
  Поздравления, проф. Паунов. Съгласен съм с всичко, което казвате - и най-вече с детайлите.
  Текстът не заслужава да го криете като коментар, особено сред поръчково хейтърски, с каквито е пълен този сайт. Би трябвало да го прочетат повече хора. Защо не го предложите на Дневник (или друга медия) да го публикува като статия?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 80. 80 Профил на Проф. д-р Марин Паунов
  Проф. д-р Марин Паунов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#79] от "Конституционен съд? Е, сега вече ядосахте Европа!":

  Благодаря ви за оценката. Опитах с един друг, по-аналитичен и по-добър текст от това, което е просто "вопъл", но нямам отговор от Икономедия. Не, че нямам къде да публикувам текстовете си, но наистина е жалко. Благодаря още веднъж, радвам се, че ви е харесало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK