Защо не им вярваме

Защо не им вярваме

© Георги КожухаровАнализът на Ивайло Дичев е от "Дойче веле"


През последните години станахме свидетели на невиждан изблик на недоволство - от Бразилия до България, от Турция до Индонезия, от Босна до Египет. Причините за гнева са много и различни: едни търсят обяснението в катастрофата на неолибералния икономически ред, довел кризата от 2007-2008, други - в порасналото усещане за права на новата средна класа от развиващия се свят, трети пък подчертават ролята на дигиталните комуникации и глобалните културни "вируси", които тя разпространява. Наред с всичко това обаче не бива да забравяме и най-важното: днес все по-малко вярваме в демократичния ритуал на изборите.


Защо ритуал ли? Защото в последна сметка изборите са въпрос на вяра - колкото и прецизно да са измислени, колкото и честно да са проведени, в последна сметка новата власт е легитимна само ако вярваме в процедурата. Дали ще се гласува с машини - което обсъждат сега в българския парламент - не е технически въпрос: става дума за това дали недоверието към политиците може да намалее малко благодарение на доверието към техниката. Защото ролята, която изборите играят, не е особено различна от генеалогията на средновековния монарх, чрез която той претендира за трона или тълкуването на знамения от жреците. Изборите в периферията на развития свят се оспорват все по-често не защото политиците непремено са станали по-безскрупулни от преди (те винаги са били такива!), а защото по някакви причини вече не вярваме в тях. България се сблъсква с този проблем, след като бяха попарени демократичните надежди на прехода, но другаде той фигурира отдавна.
"Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят"


Сега е моментът да припомним следния афоризъм на анархистката Ема Голдман: "Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят". Разочарованието от изборите през последните две-три десетилетия е свързано и с изместването на политическото от една все по-тясно обвързана глобална икономика, с прехвъряне на функции върху различни международни организации, неподлежащи на електорален контрол и свиването на полето за действие на националните правителства.


Живеем в свят на упадък, хората вече не смятат, че децата им ще живеят по-добре от тях самите, изчезват големите митове на прогреса и глобализацията - и разбира се всичко това се превежда в недоверие към властта. Защото повечето хора на планетата не мислят в тънки процедурни категории - просто препускат след онзи, който ги води към тучните пасища.  Вярно, това е популизъм, но работи: власт, която преразпределя, е по-легитимна за огромното болшинство. В тази перспектива ще разберете своеобразната легитимност на комунистическия режим, където гласуването беше само театър, но пък уволняваха зам.-министри, когато сиренето поскъпне. Е, знаем по какви причини се провали тази система, но дали може да я замени една съвършена машина за гласуване? 


Днес българите негодуват, че ги управлява правителство, избрано от всеки пети с право на глас. Е добре, американският президент, който за разлика от нашите управници има огромна власт, вече десетилетия избират петдесет и няколко процента от имащите право на глас. При положение, че половината са гласували за загубилия, излиза, че най-могъщата демокрация в света се управлява с вота на малко повече от всеки четвърти гласоподавател. Впрочем същият този американски президент миналата година, критикувайки страните от арабския свят, каза в предаването на Летерман: "Демокрацията не е просто пускане на бюлетини".


Е добре, а какво е демокрацията?


Да го кажем така, тя е начин на живот, тип съгласие на хората да се подчиняват на някакви правила. Това, което Обама има предвид, е, че дори най-прецизно и легитимно проведени избори не дават право на правителството да стреля по гражданите си. Или да им налага брутално решения, които ги изваждат на улицата. Формално имаш право, съдържателно - не. Мурси в Египет и Ердоган в Турция не спираха да повтарят думата легитимност, опирайки се на формално проведени избори. Само че легитимността не е природонаучен факт, а тип вярване. В момента, в който правителството на Борисов наби едни хора на площада, то загуби легитимност - и същото ще стане, ако Орешарски тръгне по неговия път.


Формално проведените избори дават някакъв мандат за управление (в нашия случай - четиригодишен). През 19-ти век вероятно това е изглеждало вълнуващо и прогресивно в сравнение с пожизнената власт на монарха.


Днес никой няма време да чака толкова дълго - правителство, което управлява обвито в тайни и непристъпност, се възприема като нелегитимно, независимо какво казват юристите по въпроса. И не случайно в дискусиите за нов тип управление се появяват идеи за скъсяване на цикъла, за междинни избори на депутатите, за тяхното отзоваване, за гражданско вето по всякакви теми. Наред с формалните избори, гражданите искат правото за непрекъснати проверки на управляващите, един вид полу-избори, при които неубедителните или скандални фигури да си отиват. Т.е. срещу легитимността на изборната процедура стои един друг тип легитимация, свързана с прозрачността, контрола, възможността във всеки момент да бъдеш махнат. Който не е готов да се подложи на това, не се възприема като легитимен. Станишев и Местан не са легитимни именно защото не се оттеглиха заради бруталния опит за овладяване на службите чрез Пеевски.


Формалният акт на изборите е само един момент от това сложно нещо, наречено демокрация. Да я сведем до тях е все едно да сведем семейния си живот до бракоразводната процедура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дичев,
  +++.
  Избраното правителство , което и да трябва да е повече правителство на тези които не са го избрали, а не на тези които са го избрали. То трябва да изпълнява исканията на неизбралите го.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Причините за гнева са много и различни: едни търсят обяснението в катастрофата на неолибералния икономически ред, довел кризата от 2007-2008, други - в порасналото усещане за права на новата средна класа от развиващия се свят
  ___________
  Пак да кажа ,че не всички ме четат - средната класа се подменя на всякъде по света от служителите в глобални компании с изпилени мозъци и средните нива държавни чиновници които са мушмороци с ясни директиви да служат на новия ред !
  Хората със собствен бизнес не милиардери и хората със свободни професии на всякъде са дискриминирани !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "... власт, която преразпределя, е по-легитимна за огромното болшинство."

  И тъкмо в тази самозаблуда тиктака бомбата, която ще взриви света. На няколко от протестите видях как към нас се опитва да се присъедини неголяма групичка хора, издигаща лозунги за "гарантиран базов доход за всички" - утопично искане, което в условията на българската бедност и ниска производителност на труда ще погребе националната икономика буквално за седмици.

  Мечтата на все по-големи маси от населението на планетата - да потребяват, докато други произвеждат - е самоубийствена и политиците са длъжни по максимално ясен начин да кажат това на електората.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  ..."Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят"...

  Изходът ?
  Нови избори !!!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":
  Ако имаше как щяхме да поръчаме от СИМЕНС техника за ежедневно гласуване !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Крайно време системата за контрол над е управляващите да бъде създадена и да заработи, да се повиши моралът на хората и тяхната култура. Прозрачност и обществени дебати, избор на шефове след консенсус, а не ударно е също много наложително.

  Поздравления за статията, много ми хареса.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Неизбралите го задават задачите , които трябва да се свършат в обществения ни живот.
  С уточнението разбира се да са определени справедливи насоки на развитие на обществото а не за разрушаването му. . С думи прости , това правителство , с действията си показва ,че макар и легитимно, води обществото и държавата към разруха.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Искаш да върнем времето назад, когато хората са раждали, за да има повече работна ръка на полето и във фабриките? Или си намерил решение на все по-голямата структурна безработица и съответно повече социални проблеми и по-висока престъпност?

  ББД не пречи на никого да е предприемчив. Разликата е преразпределението на приходите и облагането - https://www.facebook.com/EGIBBD?fref=ts . А и това не е българска хрумка (въпросните Апостоли, които са с плакатите на протестите, имат своя версия, ала по същество идеята е по-различна), а общоевропейска инициатива, подписи за нея се събират във всичките 28 страни-членки на ЕС - http://basicincome2013.eu/ubi/counter/ , а догодина ще има референдум в Швейцария по темата. Навярно виждаш, че капитализмът зацикля, а социализмът е компрометиран. Нужно е нова форма на социално-икономически отношения.

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  С уточнение разбира се.
  Трябва да са зададени неизменни насоки за развитие , които да изграждат а не да рушат обществото и държавата.

 10. 10 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  С Безусловния базов доход ще се промени нещо много съществено, поне в България - социалната система.
  Прочети и кажи кое не ти харесва ??

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И на медиите ли? То е ясно! Не ли?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Весело

  Аз и на тези ,които не им вярват не вярвам!

 13. 13 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Добра статия ! Напомня, че демокрацията не е нещо което се установява еднократно, а трябва да се отстоява всеки ден и да се иска прозрачност по всички взети решения.


  [quote#3:"Norman Granz"]И тъкмо в тази самозаблуда тиктака бомбата, която ще взриви света. На няколко от протестите видях как към нас се опитва да се присъедини неголяма групичка хора, издигаща лозунги за "гарантиран базов доход за всички" - утопично искане, което в условията на българската бедност и ниска производителност на труда ще погребе националната икономика[/quote]

  Да, прав си. Няко хора така залитат в популизъм. Искат гаранции, социални добавки, драстично вдигане на мин. работна заплата веднага и др. Но с ниска производителност на труда, неефективна икономика и образование, няма как да стане. Най-много да ни "вкарат" в големи дългове... Много сектори на икономиката има нужда да се реформират или преструктурират.
  Ама те не...само казват - открихме 1 зала, няколко км път, няколко детски градини, а междувременно се е влошила средата за правене на малък и среден бизнес.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]"гарантиран базов доход за всички" [/quote]

  Знам една етническа група в България, която много ще се зарадва.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Изчезнаха коментарите. Та извинете опитвам пак.
  Дичев,
  +++.
  Първо трябва да са зададени неизменни насоки за развитието на едно общество, държава.
  Всяко правителство да е длъжно да изпълнява тези насоки. Всяко правителство трябва да е правителство най вече на тия които не са го избрали. Защото те определят недоверието си че можеж да се справи с обществените проблеми.
  За това трябва да се слуша улицата. Сегашното правителство не оправдава това доверие, за това не им вярваме.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]На няколко от протестите видях как към нас се опитва да се присъедини неголяма групичка хора, издигаща лозунги за "гарантиран базов доход за всички" [/quote]

  Които немедлено бяха прогонени от умните, красиви и интелигентни .. глупаци. Които знаели па и били грамотни, информирани и разбира се, толерантни.
  Де да знаеха площадните герои, че в момента върви европейска гражданска инициатива по темата.
  Местните обаче са умни, красиви, богати и десни...
  Глупости на търкалета разбира се.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят"
  Промяната ще доиде от Смяна на Системата
  Живеем в свят на упадък, хората вече не смятат, че децата им ще живеят по-добре от тях самите, изчезват големите митове на прогреса и глобализацията -
  Изменение в пирамидата на ценнностите ---да започне ---1)Човека Солидарност Образувание и т.н и да се свърши с парите злато акциии и т.н

 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Демокрацията не е нещо, което пада от небето. Тя е в главите на хората и са необходими десетилетия, за да бъде научена.
  Имам чувството, че на червено-турската олигархия, ще й трябват столетия и няма как да й вярваме.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":
  Местните обаче са умни, красиви, богати и десни... "

  -За такива ги назначиха продажните медии и затова нито умеят да формулират актуални въпроси,нито дори се стремят да потърсят точните отговори.

 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  прав си. но работата на политиците не е просто да го казват, а да се погрижат образованието постоянно да повтаря това, и да намери начин родителите да се погрижат за възпитанието на децата си по същия начин.

  държавата и обществото трябва да полага грижи само за хора и индивиди, които сами не могат да се погрижат за себе си (парализирани, с инвалидност, сираци и т.н.).

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#16:"Graf"]Де да знаеха площадните герои, че в момента върви европейска гражданска инициатива по темата. [/quote]

  По-добре би било, да има европейска гражданска инициатива за ученолюбивост, предприемчивост, по-малко данъци, за доходи свързани с работа, а не дошли от небето и т.н.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Безусловния базов доход е социалистически проект.
  Блянът на мързеливеца е да получава, без да дава.
  Само че АЗ, трудещия се, отказвам да ви давам безусловен доход на вас, мързелите.
  НО ПАСАРАН, пасрани социалистчета!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Защо не им вярваме??? Защото те са крадците и мошениците , разсипали съвременна България и унищожили бъдещето 'и , подготвяйки я отново да стане турски вилает!!!!!

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":големи маси от населението на планетата - да потребяват, докато други произвеждат - е самоубийствена

  И какво да ги правим тези "големи маси" от населението, братчед? Те вече са се родили и така или иначе, ще потребяват, за да живеят. Освен ако не ги подложим на "принудителна евтаназия". Иначе ще станат престъпници и когато отидат в затвора, там щем не щем, ще ни се наложи, да им осигурим "базов доход".
  Самото преразпределение и базовият доход, са стари, като света. Те не са "леви" хрумвания, нито пък са чакали дядо ти Маркс, да ги измисли. Те са по-стари и от държавата. Дори да вземем, самия теб. Твоят доход, неминуемо се "презпределя" от децата ти, жена ти и евентуално - от възрастни родители . Не вярвам "базовият доход", който осигурявяш на семейството си, да те е разорил, нито пък да предизвиква такива душевни протести у теб. Ще кажеш, че в случая става дума за "чуждите". Явно за две хилядолетия след Христа, ние все още не сме се научили, да припознаваме "ближния си", извън семейството. И понеже споменах църквата, не мога да не направя един паралел с държавата. От една страна, ние не искаме "професионална" политическа класа, а от друга - държавното управление изисква доста добра подготовка. След като един шофьор кара курсове, нелогично е да допускаме до държавното кормило, неподготвени ентусиасти. И пак ще се върна на църквата. Това е единствената институция, която е надживяла робството, феодализма и социализма. Дори бих заложил, че ще надживее и капитализма. Защо? Църковната институция служи на Бога, точно както се очаква, Държавната институция, да служи на Народа. За Папата не се гласува на избори, както за Президент - той се избира от кардиналите. Самите кардинали, каквито и грехове да имат, при избора си винаги посочват най-достойния и най-отдадения, измежду тях. Те не правят задкулисни уговорки с него, нито разчитат на лично облагодетелстване за подкрепата си. Във Ватикана не се влиза за да се забогатее. Държавното управление има още много да учи от Църквата. Както и ние - от Христос. Затова не изпадай в ужас, когато чуеш за преразпределение и базов доход. Никой няма да ни "разпъва на Кръст", заради другите. Иска се нещо много по-лесно - малко да развържем кесията. Дори този акт, да е финансово неоправдан, той е дълбоко морален. И можеш да се гордееш с него, както се гордееш с това, че си отгледал децата си и не си оставил да умрат от глад, престарелите ти родители. Ти си умен човек и мисля, че ме разбра.  /не се чете/
 25. 25 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#20:"Rage Against"]държавата и обществото трябва да полага грижи само за хора и индивиди, които сами не могат да се погрижат за себе си (парализирани, с инвалидност, сираци и т.н.). [/quote]
  Ние имаме държава която създава "инвалиди" които не могат да се грижат за себе си..Имаме държава която толерира такова поведение. Имаме държава която тероризира , тези които могат да се грижат за себе си .Имаме държава в която тези които могат да се грижат за себе си , стигат до там , че не могат да гледат собствените си деца , защото се грижат за децата на "инвалидите"

 26. 26 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Да добавя!
  Моя скромност бях сред неколцината яростни граждани, които прогониха нечленоразделните искащи "безусловен базов доход" от фонтана.
  Най-ми хареса един висок млад човек с прическа "пънк", който с добре подбрани думи и твърд тон ги погна. На мен не ми остана нищо друго, освен да го подкрепя енергично и заедно с един по-възрастен господин буквално да ги изтласкаме преди дошлия полицай. Остана една грозна дебеличка дамичка с очилца да каканиже нещо за безусловния доход, но й креснах едно безусловно: "махайте се" и тя се изниза...
  Чуждо тяло в протеста, ползващо енергията и масата на протестиращите за своите соц-простотии.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 27. 27 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #3-Norman Granc- И защо тогава , постоянно реват , че раждаемостта у нас намалявала??? Ами на това трябва да гледат , като на печалба!!! По-малко деца, по-малко гърла захранене!!! Според теб излиза , че идеалният вариант за ДЕМОКРАЦИЯТА е държава без население , на което да се гарантират средства за оцеляване!!! Или пък обратното , държава в която доходите да отиват в 2% до 5% от населението , а останалите да мрат от глад!!!! Докарли сме я до там , че трудът на проститутките ни по морето е девалвирал до 1-2 евра на свирка!!! И в какво превърна "демокрацията" за 23 години България??? В страна на малоумни джигити -донори на органи,наркопласьори , сводници и проститутки...ма то и това е до време... ми сетне???

 28. 28 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ''Формалният акт на изборите е само един момент от това сложно нещо, наречено демокрация. Да я сведем до тях е все едно да сведем семейния си живот до бракоразводната процедура.''
  ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ НАГУШЕНИТЕ ''интелектуалци'' , ДА НИ УБЕЖДАВАТ ЧЕ ЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ НЕ РЕШАВАТ НИЩО.

  ВЯРВАМЕ ВИ . НО НЕКА ГИ НАПРАВИМ ,ЗАЩО СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ И ПРЕЧИТЕ . ЗАЩОТО ВИ Е СТРАХ ОТ ГЛАСА НА НАРОДА.!!!!!!!!!
  ЗАЩО НИ ПРОБУТВАТЕ МАШИНИ , КАТО РЕЗУЛТАТА ПАК МОЖЕ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРА .??????????????

  СВОБОДЕН
 29. 29 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#21] от "grand funk railroad":


  [quote#21:"grand funk railroad"]европейска гражданска инициатива за ученолюбивост, предприемчивост, по-малко данъци, за доходи свързани с работа, а не дошли от небето[/quote]

  +++++++++++++++++++

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 30. 30 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1926 Любопитно

  В България "демокрацията" прилича на тази в западна Европа, но ... ние нито им имаме икономиката нито производителността. Като казвам производителност не казвам, че те работят повече от нас, а дори обратното. Но при тях ресурсът с който работят и продуктите които създават води до по-голям доход.
  Ние нямаме доходи, не произвеждаме нищо а и политиците ни са "бедни" (финансово и духовно) което води до сегашното ни положение.
  Не ни е проблем на нас демокрацията, ние самите сме си проблем. Защото изповядваме принципа:
  "Моето си е мое, а чуждото общо".
  + Ненаситното желание да "придобиваме" в повече, особенно ако имаме власт;
  + Липсата на справедливост, т.е. ако сме придобили нещо незаконно бихме могли да се "оправим".

  Да откраднеш в България вече не е срамно. Срамно е ако не можеш да се "оправиш", нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 31. 31 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .

  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .

  И ВЕДНАГА НА ИЗБОРИ.

  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.  СВОБОДЕН
 32. 32 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ЗАКОН ЗА НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . КОМИСИЯТА ВПИСВА САМО НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ БЮЛЕТИНИ ПО НОМЕРА . ИСТИНСКОТО БРОЕНЕ , ЕЛЕКТРОННО , СТАВА КАКТО В ТОТОТО ЦЕНТРОЛНО . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА E .!!!!!!!

  А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ , САМО АКО СЕ ПРЕМАХНЕ СУБСИДИЯТА .

  ГЛАСУВАТ САМО БЪЛГАРИТЕ = БЪЛ. ПОДАНИЦИ = БЪЛ. ГРАЖДАНИ .

  Т. Е. ,С ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ .!!!!!!!!!!!!!
  ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ,БЕЗ ВСЯКАКВИ ДОПИСВАНИЯ И РАЗНИ БЕЛЕЖКИ.!!!!!!!!!!!!

  ТОВА Е ЗАКОНЪТ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ГЛАСУВАНЕ ЗА 5 минути И РАЗПУСКАНЕ НА СБИРОТЪКА .!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 33. 33 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#16] от "Graf":
  Ами тогава направо Болен Лидиров да им продаде своя "План", а после с парите от авторските права да изхранва населението за векове напред )))

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#10:"bbd.bg"]С Безусловния базов доход ще се промени нещо много съществено, поне в България - социалната система. [/quote]

  И към каква по-точно ще се промени?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 36. 36 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добър текст. Обаче как тези, "които не отменят изборите, защото не променят нищо", ще се съгласят да въведат система, която променя нещо. Това не става ясно. Новата средна класа има една виртуална (интернет) обществена сила. За насилствено сваляне от власт трябва реална сила. Нещо като разликата между 3D shooter и истински калашник.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#24:"Тони Шнайдера"]Иска се нещо много по-лесно - малко да развържем кесията. [/quote]

  Прекалено много сме си развързали кесиите даже, след като само охраната на Боко Тиквата и Цеко милюцинерчето - които на всичко отгоре не благоволяват да се явят в парламента, т.е. да си изработят заплатите - ни струва по 80 хиляди на месец.

  Аз лично бих те помолил да ми обясниш как парите от моята кесия ще отидат точно и именно в джоба на нуждаещите се - през какви институции ще се превъртят, кой ще определи по колко да се дава на нуждаещ се, дали по равно или според "нуждите" и т.н.

  От реакциите на постинга си по-горе виждам, че само в този форум има поне няколко души, които искат аз да ги издържам.

  На тях отговарям с думите на участника Торбеш:


  [quote#22:"Торбеш"]Блянът на мързеливеца е да получава, без да дава.
  Само че АЗ, трудещия се, отказвам да ви давам безусловен доход на вас, мързелите. [/quote]

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 536 Неутрално

  САМО КОГАТО ЗНАЕШ ЧЕ ЗАВИСИШ ОТ ИЗБОРА НА БЪЛГАРИТЕ , А НЕ ОТ ПАРТИЙНИЯТ ''лидер'' , ЩЕ МИСЛИШ КОГА ДА ДИГНЕШ РЪКА . ЩЕ БЪДЕШ ВЕРЕН НА ПРОГРАМАТА И ЗАВОИТЕ НЯМА ДА ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ.

  ИЗБРАНИКЪТ ЩЕ СЕ ЯВЯВА ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ХОРАТА ГЛАСУВАЛИ ЗА НАМЕРЕНИЯТА . И ПАРТИЯТА (''лидерът'') , РЕШАТ ЧЕ МОЖЕ ДА ПРАВЯТ ОБРАТНОТО .ЗАЩОТО ; еди какво си .?? . .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 40. 40 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  И какво излиза? За да е всичко наред, оставяме уличния боклук да определя правилата, да подменя вота на болшинството, определяйки легитимността на всяко правителство. Това е удобно за онези, които могат да плащат на едно малцинство организирано от Малцинството. Плащат на десетниците, стотниците и хилядниците на "протеста", за да поддържат духа на "протестантите" срещу вота на болшинството.
  Един протест с 3000 протестанта има 300 десетника, 30 стотника и 3 хилядника. Общата сума е 333, точно толкова колкото виждаме на протестите да пият кафе и да "подгряват" протеста до вливане на "работещите" до този момент "сили". При едно средно възнаграждение от 50 лв на "активист" сумата ще е около 17000 лв за 1 "протестоден". Ако прибавим още 3000 лв. за кафета, балони и други, сумата става около 20000лв на ден. За 30 дни протести около 600000лв. на месец, за да могат "инвеститорите" да управляват държавата чрез уличния боклук. Кой е този "инвеститор" ? Това са онова малцинство от 2-3 % в държавата, което е "заработило" 80% от ценностите в държавата на "протестантите".
  Много ли са 600000лв. на месец за "протести" срещу реда и закона в държавата? Никак, даже като за България много малко.
  И така "уличното малцинство", протестира без да се усеща в интерес на свръх богатото малцинство. Това богато малцинство даже има свои структури в Столична община, която не сигнализира МВР за нарушения на закона за митингите. Има и по високите етажи на МВР, поради което не се осигурява закон, ред и сигурност.
  За "протест" са необходими малко пари, шемети по улиците, бездействие на държавата и един сносен сценарий за връщане на властта не на Гражданите, а на Улицата.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 41. 41 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  ++++++++++++++++++++++++++

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#21] от "grand funk railroad":

  Знам че сте умни бе. Даже и акъл ще им дадете на европейците, какво да инициират. В смисъл, правилния път ще им покажете, със съмочуствие.
  Само не е ясно, що още се търкаляте в такава кочина, каквато е днес България.

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#38] от "Norman Granz":Аз лично бих те помолил да ми обясниш как парите от моята кесия ще отидат точно и именно в джоба на нуждаещите се

  Братчед, няма никакъв друг начин, освен да ти дам телефона си.
  За всичко останало си напълно прав.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#42:"Graf"]Знам че сте умни бе. Даже и акъл ще им дадете на европейците, какво да инициират. [/quote]

  Не е нужно да си кой знае колко умен, за да се сетиш, че европейцзите могат да си инициират, каквото си щат. Дали "иницчиираното" ще стане реалност, зависи от мощните устои на европейската демократична система. А там, да се надяваме, ще надделее здравният разум.

  Мечтите за лапане без труд се отлагат за построяването на комунизма; поне вие, левеещите, имате опит в това направление.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#13:"Велислав"]Но с ниска производителност на труда, неефективна икономика и образование, няма как да стане.[/quote]

  Както и с неработеща съдебна система, подвластна на политиците. Т. е., липса на справедливост и равенство пред закона.

 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#26] от "Торбеш":
  Единствената възможност за Базов доход е само в двете нули...

 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#26] от "Торбеш":

  Още един умен, красив, богат, природно интелигентен от площада...
  После се чудите, що на изборите имате 3%, яздят ви портиерите на комунистите и скимуцате получленоразделно около тях...

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Ти недей да ги издържаш, тя държавата се грижи, пък и те самите се самоиздържат, сещай се как. Провинцията става пустиня от самоиздържащи се, а в градовете трябва да влагаш солидни средства в охрана, да държиш надалеч самоиздържащите си. Пък и ББД не е само европейска, а глобална инициатива. Щом и швейцарците са стигнали до решението да я подложат на референдум, сигур са по-прости от гениалните българи, които бавно и сигурно се топят и изчезват като нация и държавата.

  Населението по света расте, нуждата от работна ръка намалява, ама някои хора не искат другите да живеят и да им пречат. Решението?

 49. 49 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#40:"КУМЧО ВЪЛЧО"]да подменя вота на болшинството, определяйки [/quote]
  Проблемът е не не кой е болшинство и кой малцинство. Проблемът е че болшинството искат да краднат , а малцинството не може да плаща. Закономерни обществени процеси.

 50. 50 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Мечтата на все по-големи маси от населението на планетата - да потребяват, докато други произвеждат - е самоубийствена и политиците са длъжни по максимално ясен начин да кажат това на електората. [/quote]

  +++

 51. 51 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#42] от "Graf":

  Извинявай, но доста тенденциозни коментари пишеш ! Държавен служител, нали ? Познах ли... Във вашия речник думата Предприемчивост остъства ! Но пък не е като да няма - събиране на приходи, бумащина, "Конкурси"..... А какво ви интересува производителност, ефективност на икономиката... нали те са в друг ресор...

  Така...пак се извинявам за безпокойството и лек ден !

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":
  За друго идеше реч, но понеже си умен красив и интелигентен...
  Нищо. Вие за сметка на онези изгонените маамте цици и бутафорни пушки, мъкнете бели рояли и се радвате на идеологическата чистота на протеста..
  Няма как, ще повтора. 3%  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#40:"КУМЧО ВЪЛЧО"]да подменя вота на болшинството, определяйки легитимността на всяко правителство.[/quote]

  Май е обратното. Вота на далите си гласа за това "мнозинство"е подменен. Със сигурност по-голямата част от гласувалите за БСП, не са имали предвид "коалицията" им с атака, и тези на атака, пък с ДПС. Още повече пък и избора на Пеевски...

 54. 54 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1926 Любопитно

  [quote#47:"Graf"]Още един умен, красив, богат, природно интелигентен от площада...
  После се чудите, що на изборите имате 3%, яздят ви портиерите на комунистите и скимуцате получленоразделно около тях... [/quote]

  До коментар [#47] от "Graf":

  Не така, уважаеми господин Графе.
  Твоите колко имат на последните избори?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Любопитно
 57. 57 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#50] от "the_sceptic":

  Може би следва да заменим комбайните с жетвари и жетварки, за да има работа за всички, поточните линии - със стругове и хиляди работници, е-пощата с бягащи куриери от времето на Древна Гърция? Хайде, колега, дай формулата на бъдещето. Кажи и как ще се възстанови потреблението, което да стимулира икономиката - тук и навсякъде, където светът е в рецесия.

 58. 58 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#54] от "д-р Замен":

  Ъъъ..
  0%
  Щото "моите" ги нема от 2002 година.

  Ecrasez l’infâme
 59. 59 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#47:"Graf"]яздят ви портиерите на комунистите[/quote]

  Такъв е законът на историята, братчед. Нали от своя страна, самите комунисти са били някога "портиери" на буржоазията.
  Революциите винаги са били извършвани от обслужващия персонал. Те са еманация на вековния стремеж на лакея, да седне вътре в каляската, вместо да го брули дъжда на капрата и да отваря вратичката с поклон, казвайки:" Ще благоволите ли да слезете, ваше Превъзходителство?"

  /не се чете/
 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#54] от "д-р Замен":

  0%

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#58:"Graf"]Ъъъ..
  0%
  Щото "моите" ги нема от 2002 година. [/quote]

  До коментар [#58] от "Graf":

  Та тогава защо в два коментара споменаваш 3% (които не са много) а много добре знаеш и "твоите" как са, нали?

  Това ни е един проблемите на нас живеещите по тези земи наречени България, но по-лошото е че сме големи "професори" когато стане въпрос за грешките на другите.

  Как ще я оправим България с това мислене?
  Или ние само ще гледаме?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 62. 62 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#59:"Тони Шнайдера"] Ще благоволите ли да слезете, ваше Превъзходителство?" [/quote]
  Защото сте некадърен да управлявате даже коня.

 63. 63 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално
 64. 64 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#61:"д-р Замен"]Как ще я оправим България с това мислене?
  Или ние само ще гледаме? [/quote]
  Ами ако искате да ви се чува гласа ще трябва да гласувате така че да се чуе. , а не да се губи. Гласувайте си за 1, 2 , 3 процента,

 65. 65 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Аз не съм делигирал гражданските си права на уличния боклук!
  Човек не е делигирал правата си докато е бил на дървото и веднага след слизането му оттам.
  Делигирането на права става за пръв път в родово-общинния строй. И от тогава до сега все е така, защото има Общество.
  Когато делегираш правата си на улицата, се отказваш от Обществото и правиш стъпки обратно към Дървото, в пряк и преносен смисъл. Уличния боклук не е моя избор.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#61] от "д-р Замен":

  Пробвам да обясня защо са 3%.
  Между другото, в България има безусловен базов доход и се казва гарантиран минимален доход, но понеже е пълно с занещи, интелигентни и красиви...
  Мъка. Интелектуална мъка.
  Как беше? Невежеството е сила. Нали?

  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#53:"fribble"]Със сигурност по-голямата част от гласувалите за БСП, не са имали предвид "коалицията" им с атака...[/quote]

  Абе ... съдейки по писанията на мнозинството прононсирани комунисти в този форум, атакаджийските лозунги се споделят напълно от червения боклук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма лошо в това да си изкараш главата от пясъка и да искаш да живееш като човек, а не като червей.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 69. 69 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Гневно

  хайде стига. това правителство трябва да се маха, не защото назначиха Пеевски или някой друг, а защото си позволиха (отново) да променят закон само заради един човек - явно нарушение на конституцията и клетвата им, според които те трябва да работят само в името на народа, а не на Пеевски. Не са Пеевски или Сали проблема, а изобщо методите, които управляващите ползват. Колкото до демокрацията, ами тя е изкривена и сбъркана по дефиниция. Къде е логиката да гласуваме за партии, които решават кой (депутат) ще ни представлява, които сами си измислят програмата и после правят каквото си искат? Нормалното, според мен, би било народа да каже каква да е програмата и да гласува за тези, които имат най-добър план за изпълнение. Е тогава вече ще има и реален начин да контролираме политиците.

 70. 70 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1926 Любопитно

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 71. 71 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#61:"д-р Замен"]Как ще я оправим България с това мислене?
  Или ние само ще гледаме?[/quote]
  Започваш, макар и накрая да схващаш положението. Ще мисли кой колкото може, а гледащите хващат мотиката, защото нивата иска това.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 72. 72 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#69:"kki"]народа да каже каква да е програмата [/quote]
  Така е. Общо взето си прав.
  Но кажи как народа да си каже програмата. Защото уличния боклук си е по улиците и няма идея за програма, а за кафе, балони, джаз и пустословие. Нямаш това в предвид. Нали ?

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 73. 73 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  не, нямам това предвид. При нас каналите за обратна връзка на хората с политиците просто липсват, а масата народ на улицата няма как да напише програма - това се прави от експерти бавно и целенасочено. Това, което имам предвид е, че технологиите вече позволяват качествено структуриране на проблемите, исканията и предложенията на народа - данни, които биха позволили на безпартиен и професионален екип да разработи необходимата за обществото програма. Това е в контраст с партийните експерти, които работят за себе си и за партията и които са ограничени само в разбиранията на "електората". Така че, според мен независима страна трябва да изготвя програмата на базата на сенсусни данни, а политическите структури трябва да търсят най-ефективното и ефикасно оперативно изпълнение. Тогава ще имаме какво да измерим и да кажем: "ти не си свърши работата в срок, махай се!"

 74. 74 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  и още нещо. моля, спрете да наричате протестиращите "уличен боклук". Всеки има право да протестира, а в случая това правителство трябваше да се махнало още в момента, в който си позволи да промени закон, за да може да назначи един конкретен човек. Това е недопустимо и хората на улиците показват ясно, че им пука... и са в правото си. И аз не искам такива политици и смятам, че само заради това си действие трябва да бъдат осъдени и завряни в затвора за подриване на демокрацията.

 75. 75 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  На снимката виждаме една дама ( така изглежда на пръв поглед ) от улицата да държи знамето на България с чуден надпис :
  "Оставка
  веднага
  не ви даваме време"
  1. Знамето само напомня за българското. Нашето знаме няма надписи;
  2. Оставка на кое? На трибагреника ли?
  3. "веднага", следователно още вчера;
  4. "не ви даваме време". Цайтнота е правило в играта и не зависи нито от "ние" нито от "вие". Кои са тези "ние", които управляват времето?
  АЗ, КУМЧО ВЪЛЧО, НЕ СЪМ ДЕЛЕГИРАЛ ПРАВАТА СИ НА УЛИЧНИЯ БОКЛУК !

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 76. 76 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  днес все по-малко вярваме в демократичния ритуал на изборите.:)
  ...........................
  Дичев , открай време си един червенеещ МАНИПУЛАТОР ..Но дори и за това не си достъчно компетентен:)Ти си един лаладжия ...))
  Изборите, когато са честни открити, контролирано почтени , без купени гласове, без влияние и "вотове" на олигарси , без БКП--ДПС криминалирано участие в тях , най- общо казано , са ЕДИНСТВЕНОТО демоктратично нЕЩО, "споходило" Родината ни .. Ние сме малка държава и всяко купуване на гласове и тези в Турция- с писани на коляно протоколи - оказват ВЛИЯНИЕ на резултата ..)
  Таварищ Дичев , върни хонорара за тази статия ..Извратените избори , налагани от ДПС и БКП - не са същински избори ..Те са криминални - в голямото си мнозинство - по села и по турски земи , по селските кметчета на селата и тяхната власт - дърва , казан , помощи ит .н.. Не е и нужно да бъда подробен , за да си видиш нищетата на'тезата"..Става дума за "криминализиране " на изборен процес - не в големите градове , а в малките такива - стара практика на БКП ..
  САМО слепец като теб , може да 'атакува" демократичните избори - като функция на свободното общество , с НЕатакувани от органите КРИМИ действия в този процес..
  Няма такива явления в САЩ и не ни давай примери с НОВИТЕ избори в Египет и т.н. - държави нямаши нищо общо с нашата в момента :)
  Както се казва - по-добро не е измислено - стига да е по ПРАВИЛАТА ..Забравил си да споменеш и отвратителната БКП - пропаганда -стар стил - насочена към простолюдието - за формиране на воля- за кого да гласуваш и т.н...
  Мазен , провокатор си ..:))
  "Остатък" от червения ти цвят..
  Не си чел достатъчно нито философия , нито право , нито политически о правни учения ...))
  В главата ти е един червен миш-маш..Няма нужда ти да съветваш , КАК и КАКВО да правят гражданите - които искат да свалят едно корумпирано правителство / дошло на власт с купени гласове/ ...:)
  Размиващи исканията на гражданите , вече има в 'ефира' достъчно ..
  ТЕ , гражданите обаче , повечето - НЕ мислят като теб ..
  КАКВО предлагаш да замени изборите ??? :)
  Или те страх от заключението :БКП и ДПС опорочиха последните избори ..Ясно и кратко :)
  Червената мафия си мислеше , че ПАК ще и се ..размине ..))
  Защо не посещаваш КОНТРАпротеста??
  Чудя се просто :)))
  Става дума , дичев , за ОПОРОЧАВАНЕ , умишлено , криминално , преднамерено , задкулистно , нагло ,корумпирано на ИЗБОРИТЕ - на вота на гражданите ТУК и в ТУРЦИЯ..
  За това става дума ,а не - за "демократичния " ритуал !!???
  А на ритуали и ЗАКЛИНАНИЯ , се нагледахме достъчно в твоята бивша партия - Конгреси , БКП , тошовци , Интернационала , 'избори- по това време , петилетки, планове и ..строеж на комунизЪма ..)) :)))))))

  BIG AL
 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Това , че изборите в България , НЕ протичат норално , честно и почтено , открито и свободно , НЕ ги ПРАВИ ритуал ...)
  Те са нещо мнофо по- важно ; функция , елемент на съвременната Демокрация , без който елемент , просто..НЯМА Демокрация ..
  Те са основно човешко Право- правото на ИЗБОР !!!Това , че ДПС и БКП го опорочават, не го прави , това Право - негодно и поглежащо на елиминиране - премахване ...:))))
  Това ли искаш ???
  Интересно , кой те обяви за 'капацитет" в тази материя или пък за Ентелектуалец !!??

  Нито пък , че трябва да премахнем изборите и 'измислим" нещо "друго"...Мечтата на болшевиките ли ???

  BIG AL
 78. 78 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#63] от "Graf":

  "Мисля че е време за социалдемократическа революция!"
  ------------------------------------------
  Кой ще я вдига?!

  Ти като социалдемократ, готов ли са хващаш пушката и да пушкаш тесните социалисти, сега "тесни капиталисти", гаврещи се с наемния труд?

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 79. 79 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#63] от "Graf":

  Бернщайн, Бранд, Сакъзов, Пастухов, Лулчев биха ли одобрили участието ти в такава революция?


  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Разликата с онзи свят - в САЩ и другаде ,е че там ако се издъниш , ИЗЛИЗАШ от системата , играта или възможността да те изберат:) Подаваш си оставката ..
  Тук ,обаче ,си имаме нагла ДС- номеклатура и МАФИЯ, която няма скрупули , не подава оставки и ..продължава ..Комунисти - така са научени ..
  Навремето , имаше един Гари Харт- сигурен кандидат - на едната партия и отиваше на ДВУБОЙ за президент ..Е , прелетя един хеликоптер над ЯХТАТА край Флорида - където глупакът разтоварваше с една гърла - не беше жена му ..
  И днес , никой не си спомня за Гари Харт- а можеше и президент да стане ...))

  BIG AL
 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Един английски минитър, просто бе засечен да ИЗЛИЗА от един ГЕЙ клуб- може и да се е объркал човека , като един мой познат - влязъл , без да иска - в НЮ Йорк - да пие една кОла , в такъв клуб.:).
  И на следващия ден - министърът си подаде оставката НЕ защото е ГЕЙ - а защото избирателите му - НЕ знаеха , че е такъв- не беше ги информирал , преди изборите :)))
  А преди 9-ти септември , един български министър , пък беше критикувам яростно , защото ЖЕНА му отишла на черква в НЕДЕЛЯ - с държавния ..файтон :)
  Такива ми ти работи..)

  BIG AL
 82. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#63] от "Graf":

  Ами Графе , желая ти успех ..
  Само че , къде са социалдемократите ???
  Има един мафиот в БСП - жорко анастасов- с него ли ? Или с томов ?? Или с нихризов и жена му ?? Или с още една - две партиии??
  С кого , по- точно ще го "докараш" това време ???
  Или вадиш 1-2 милиона и почваш ???
  И Дертлиев го няма , даже ...

  BIG AL
 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#78] от "Несъществуващата социаллиберална партия":

  Социалдемократите , за РАЗЛИКА от комунистите - и ТОВА трябва да се знае :)- винаги са поддържали БОРБАТА с БЮЛЕТИНАТА в ръка !! Там , на урните , а не с насилие и оръжие в ръка - като комунистите :)
  Там , е "малката" разлика между тях и комунистите :)

  BIG AL
 84. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И Лулчев , и Пастухов , ВИНАГИ са биели комунистите на избори- поне в София ..0 Дори и Гошо тарабата - руския агент - е губел от тях - в Коньовица и района :)
  Те и затова комунистите ги изтрепаха след 9-ти ...

  BIG AL
 85. 85 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#84] от "BIG AL":

  Ами социалдемократическият граф е писал за революция и затова го питам.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 86. 86 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#83] от "BIG AL":

  Ами социалдемократическият граф е писал за революция и затова го питам как това се вписва в идеологията му.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 87. 87 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#82:"BIG AL"]И Дертлиев го няма , даже ...

  BIG AL[/quote]

  Ето го Дертлиев...

  http://www.omda.bg/page.php?tittle=Rech_na_Petar_Dertliev_na_44-ti_kongres_na_BSP&IDMenu=555&;IDArticle=1554

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 88. 88 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#83:"BIG AL"]Социалдемократите , за РАЗЛИКА от комунистите - и ТОВА трябва да се знае - винаги са поддържали БОРБАТА с БЮЛЕТИНАТА в ръка !![/quote]

  http://en.wikipedia.org/wiki/German_Revolution_of_1918%E2%80%9319
  http://www.fesnepal.org/about/friedrich.htm

  Ами в този случай?

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 89. 89 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#86] от "Несъществуващата социаллиберална партия":

  Проблемът на либералите ви е в това, че като чуете думата революция и веднага се сещате за барикади.
  Или за мандри.
  А революционно(бързо) може да се измени нещо и с изобретение, нов вид политики, ъъъъ...нови данъчни системи ...даже.
  Примерно, да им махнем плоския данък на либерастите и да накараме горните 5% от стратификационната скала да си платят за награбеното. С данъци де, не с Белене и Пазарджишкия.

  Ecrasez l’infâme
 90. 90 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#16:"Graf"]Де да знаеха площадните герои, че в момента върви европейска гражданска инициатива по темата. [/quote]
  Това според теб прави ли "темата" по-малко малоумна?
  То и в момента бая народ се радва на "гарантиран базов доход" без да го заслужава с нищо.
  Знаеш, личния пример е важен. Що не вземеш под крилото си един-двама "обезкуражени" и да им даваш безусловно по 200-300 лв. на месец, пък те да продължават да лежат и да пъшкат поради тежката си съдба?

 91. 91 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...Наред с формалните избори, гражданите искат правото за непрекъснати проверки на управляващите, един вид полу-избори, при които неубедителните или скандални фигури да си отиват. Т.е. срещу легитимността на изборната процедура стои един друг тип легитимация, свързана с прозрачността, контрола, възможността във всеки момент да бъдеш махнат...

  Интересно кой ще се навие да управлява. Дадено решение може ли да е "правилно", "морално", "справедливо" за всички граждани? А дори да е такова за по-голяма част от тях, те ще успеят ли да го разпознаят.

  Тони Шнайдера
  ++++++

 92. 92 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Гневно

  "Дойче веле" е най-гнусното свърталище на анти-българи , предатели и слуги на КГБ!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 93. 93 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #44- Norman Granc- Ма ти , наистина ли си мислиш . че можеш да ни излъжеш , че в България някой е забогатял с ЧЕСТЕН труд???

 94. 94 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До # 44-rorikabc- "...проблемът е , че болшинството искат да краднат , а малцинството не иска да плаща..."

  Позволявам си да те поправя. Проблемът е , че малцинството открадна от държавата средствата за препитание на малцинството и то , няма нито какво да работи , дори и да иска, нито има какво и от къде да краде, освен от самото себе си...

 95. 95 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #50- skeptik- Ами нали тези които произвеждат , карат останалите да задлъжняват , за да потребяват продуктите им??? А у нас са и още по-нагли!!! Вместо да вземат заеми за своя сметка , ги вземат от името на държавата и сетне ни принуждават да им купуваме нежеланата от нас тяхна стока , връщайки заемите и пълнейки гушите им!!!!!!

 96. 96 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Сещам се до тук за 3-ма "честни" бизнесмени хакнали ми първите 3 минуса.Божков,Ганчев и Домусчиев!!! Останалите явно още не са се пробудили от следобедната си сиеста!!! Имате много поздрави и от собствениците на 300-те хиляди малки фирми , фалирали през последните 4 години. Явно са били големи търтеи , щом са се оставили да фалират!!!!

 97. 97 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #59- Тони Шнайдера- Седни си!!! Слаб 2 !!! Не знам колко свини е заклал баща ти , за да ти пишат 3 по история , но явно не са малко!!!! Метежите и въстанията са били извършвани от портиерите и... винаги са били несполучливи!!! За организирането на сполучлива РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ИЗИСКВА АКЪЛ , МНОГО АКЪЛ!!! И ако французите са казали , че зад всяко голямо мъжко постижение стои жена , перефразирано в афоризма им ,"Търсете жената!", то зад всяка успяла революция , стоят умни и изучени евреи и техните пари!!!! Така,че спокойно там , може да се каже:"Търсете евреина"!!!! Ще ти дам примери с факти и имена. Карл Маркс - евреин, Троцки , Каменев, Зиновиев , Урицки, Бухарин ... евреи, та дори и Фидел Кастро и Че Гевара са евреи!!!! А ..... точно тези никога не са били портиери...Ще речеш , ами пари от къде. За фамилия Ротшилд да си чувал някога?????

 98. 98 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #61- д-р Замен- Късно си се сетил докторе, да оправяш България!!! Една бременна жена , колкото и да я оправяш, няма да хване , защото вече е пълна!!!България вече отдавна е оправена , и коремът 'и е препълнен Мунчовци и Бат Салита...А тарторите от Е.С., ще искат да им се даде базов доход , за да не им загрозяват пейзажа пред Айфеловата кула и Бранденбургската врата... Така , че спокойно , ще имате кого да лъжете още някоя и друга годна , колко "честно" сте забогатяли...

 99. 99 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#89] от "Graf":

  Ами кажи тогава "еволюция" или "реформа", или "Време е за социалдемократическа партия".

  Човек иначе това би си представил
  -----------------------
  http://en.wikipedia.org/wiki/Revolution

  A revolution (from the Latin revolutio, "a turn around" is a fundamental change in power or organizational structures that takes place in a relatively short period of time.
  -----------------------
  А за прогресивното облагане - да!
  Социална държава - да!
  Солидарност - да!

  Либерализмът без това не може. Защото иначе за бедният няма да има свобода, а ще има само за богатия.

  Но на нашите нови червени буржоа това без истинска революция няма как да се наложи. Да не говорим, че на някои трябва напълно да се отнеме собствеността, защото е придобита криминално.

  А ти ще има да си чакаш още 30-40 години за социалдемокрация.

  Дотогава - ще гледаш БСП-то как им реже данъците и им пази офшорките.

  И ще слушаш Каролеви ченгета всяка седмица с шаманствата им.

  Това е съдбата на мирния човек в мирен "преход".

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 100. 100 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  От 20 години не се търкаляме в кочината.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK