Тефтерът на шефа като огледало на модела (кой да ни пази от пазачите)

Филип Златанов

© Юлия Лазарова

Филип ЗлатановПроучване на германската фондация "Бертелсман", огласено тези дни, поставя България в дъното на класация за нивото на вяра в институциите, уважението към социалните правила и солидарността. По съвпадение в същия ден прокуратурата показа личния бележник на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси (КПУКИ) Филип Златанов и съдържанието му обясни и затвърди резултатите от проучването.


Нещо повече - препълнените с указания, бележки, съображения страници кой да се удари, за кого да се изчака, кой да се пита доказват системност на "стила" и задават основателното питане дали за две години съществуване комисията е взела поне едно решение въз основа на фактите и закона.


Делегитимиран е един държавен орган, чието създаване донесе похвали за България от Европейската комисия в предишните й мониторингови доклади. Сега, в устния доклад на закритото заседание на ЕК (на 18 юли) според информация на БНР, темите са две - "ефективността на комисията за конфликт на интереси и назначенията в сферите "Правосъдие" и "Сигурност". Нямаше начин и първата тема за комисията, и втората за назначенията в правосъдието и сигурността да не влязат във вниманието на ЕК, особено след като изборът на Делян Пеевски за началник на ДАНС изкара десетки хиляди хора на протеста за ценностите, взриви площадите и тътенът отекна в европейските столици.
Обвързаността на двете теми не е случайна, а направо непреходна. Тя беше илюстрирана още в първото произнасяне на току-що създадената през 2011 г. комисия с шеф Филип Златанов - че липсвал конфликт на интереси на избраната със скандал и протести на съдии нова председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, известна най-напред със семейното приятелство с вътрешния министър Цветанов, въпреки че е държала без движение едно от делата за общинската фирма "Софийски имоти", по което подсъдими са лица, с които тя е сключвала имотни сделки от името на баща си... Пред вадещия очите конфликт на интереси замълчаха всички органи - пазачи на върховенството на закона - тогава Цветанов беше в апогея на властническата си мощ.


Базисният проблем - кой да пази закона от пазачите му


Тефтерът на шефа ще си остане пикантерия за медийна употреба, ако от него не бъде измъкнат истинският проблем на българския преход - защо в България върховенството на закона се е превърнало в празна фраза. Без този въпрос от ахкането ни пред тефтера и от прокурорските реалити пресконференции ще се носи дъх на лицемерие и конюнктурност.


Нямаше да е така, ако прокуратурата се беше сезирала не сега, а преди - да повторя - в апогея на властта на Цветанов и Борисов - поне от един отминал текст за злополучната комисия  - например онзи за "удара" по подалия оставка председател на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество Тодор Коларов и оневиняването на бившия шеф на комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Да напомня, че стотината кредитополучатели, излъгани от Комисията за защита (!) на потребителите, че тя ще заведе иск срещу банка за неравноправни клаузи в договорите, нямаха право по закон да обжалват пред съда решението на Златановата комисия, която не откри конфликт на интереси. Прокуратурата имаше право да обжалва, излъганите потребители я молеха, но тя им отказа, а те пишеха писма и даваха пресконференции, които никой не чуваше и не виждаше.


Днес прокуратурата е смела, показва ни тефтера на шефа, медии и прокурори се дивим заедно, сякаш току-що сме чули и разбрали, че няма кой да ни пази от пазачите ни. Така се дивихме над записаните разговори в Банкя между бившия градски прокурор, бившия премиер и бившия земеделски министър, разговор, в който прокуратурата не видя нито престъпление срещу правосъдието, нито търговия с влияние и власт.


Моделът на зависимостите и на безнаказаното газене на законността (за морал и обществена отговорност изобщо няма смисъл да говорим) е здраво бетониран и не се вижда реално (и реалистично) намерение да бъде разбит. Докато не бъде извадена на светло и изяснена и последната неясна подробност (или зависимост) от задкулисното вземане на решенията, не можем да се надяваме да бъде разрушен моделът на прегазеното върховенство на закона - колкото и многобройни, колкото и дълго да продължат протестите срещу този модел. Отговорност носят и обяснение дължат всички онези, които са изпълнявали и изпълняват ролята на пазачи през тези 23 години и днес.


И понеже говорим за прокуратурата, и понеже


без изясняване на всяка неясна подробност моделът ще си остане непокътнат,


няма как да отминем и въпроса към президента - на 21 декември, само ден след избора на новия главен прокурор, той подписа указа за назначаването му въпреки непозната по света процедура за този избор (не обсъждам личността на главния прокурор) - при трима кандидати да се гласува за един. Президентът би могъл да постави въпроса за процедурата - след като три месеца медиите се занимаваха с нея, по-точно с нейната очебийна нагласеност от Висшия съдебен съвет - и можеше да подпише указа при втори избор на същия главен прокурор, но избор извършен по безукорен и неоспорван ред. Обществото трябва да знае защо това не беше направено.


(Оставям без коментар ехидното подмятане на бившия премиер Бойко Борисов - ами нали твърдяха, че ние сме го предпочели новия главен прокурор, а пък ето - той ни разследва, значи добър е бил изборът ни. Когото и да преследва новият главен прокурор, порочната процедура ще хвърля сянка върху избора му.) 


И още: На 13 юни държавният глава подписа указа за обнародване на новия Закон за ДАНС, превръщаш агенцията в безпрецедентна с правомощията си спецслужба. Обществото трябва да знае дали президентът е бил обезпокоен (след това каза, че се чувства "измамен, омерзен") от възможното превръщане на свръхмощната служба с началник, закован с 5-годишен мандат, в дестабилизиращ фактор за всяко бъдещо правителство.


В още много посоки буди песимистични размисли бележникът на шефа на комисията за конфликт на интереси. Тефтерът олицетворява деградацията на идеята за държавност. И обяснява защо сме в дъното на класацията по вяра в държавните институции - ами защото те са това, което виждаме, но не само в тефтера. А което виждаме в действията на надзирателите на законността.


На този фон надали си заслужава да поставяме въпросителната, която юристи коментират: Защо прокуратурата обвини шефа на въпросната комисия Филип Златанов в престъпление по служба заради неправилното движение на преписките (което е по-скоро отговорност на деловодството, отколкото на председателя), а не в търговия с влияние, за каквато говори повече от ясно неговият бележник?


Мисля си, че причината е ясна: търговията с влияние ще принуди прокуратурата да установи и оповести реалните лица, които стоят зад инициалите в тефтера, както и конкретната роля на всеки от тях в скандала, а не само да ни го показва на пресконференции, за да има какво да пишем и говорим.  А прокуратурата явно няма такива намерения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Продължава упоритото заобикаляне около истината:

  Защо тефтерчето на Златанов е било стерилизирано, чрез облъчване?

  Ето какво написах тук, в материала За мръсните гащи на един ядрен ЧЕП. на 8-ми април 2013-та (ЧЕП = Член на ЕвроПарламента):
  На 3-ти септември 2012-та година аз и още един буден гражданин подадохме сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, по повод закононарушенията на ЧЕП Владимир Уручев. Минаха повче от шест месеца, през което време комисията беше заета с харченето на вашите пари, за заплати, премии, командировки, семинари и оборудване на нови офиси, категория лукс, в центъра на София, на пешеходната отсечка на булевард „Витоша”. Решение по казуса ЧЕП Уручев нямаше. На третия ден от седмия месец след подаването на сигнала (06/03/2013) се наложи лично да се срещна с председателя на комисията Филип Златанов, в повече от луксозната и прясно оборудвана с тежка мебел заседателна зала към личният му кабинет. След близо две седмици (на 19/03/2013) комисията е постановила решение, което можете да прочетете по-долу 1:1, но в продължение на следващите две седмици все не ни го изпращаше, нито пък публикуваше на интернет страницата си, каквата е практиката. Първоначално бяха публикувани решения взети от комисията след това за ЧЕП Уручев, но навярно след интервюто ми за програма Хоризонт на БНР, на 5-ти април 2013-та, където оповестих случая на всеослушание, те все пак са го публикували. Ето частта, в която комисията изиграва ролята на мръсното бельо на ЧЕП Уручев:
  В хода на производството Комисията установи качеството „член на Европейския парламент“ на В.У.. Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /Обн., ДВ, бр. 94 от 31.10.2008 г., в сила от 1.01.2009 г./ се прилага спрямо всяко лице, заемащо публична длъжност. Чл. 3 от ЗПУКИ дава изчерпателна дефиниция за това кои са лицата, заемащи публична длъжност.
  Заеманата от У. длъжност на член на ЕП не може да бъде отнесена към нито една от изчерпателно изброените в чл. 3, т. 1-25 от ЗПУКИ. Действително съгласно чл. 3, т. 3 от ЗПУКИ народните представители са лица, заемащи публична длъжност. Нормата на чл. 3 от ЗПУКИ не може да се прилага разширително. В чл. 121 от Изборния кодекс е установено ясно разграничение между статуса на член на Европейския парламент и този на народен представител в националния парламент. Обстоятелството, че У. е избран пряко от гражданите на Република България за член на ЕП не го приравнява на народен представител от гледна точка на ЗПУКИ. Този извод се обосновава и от факта, че членовете на ЕП се групират по политически групи и са независими от държавите-членки, които са ги излъчили. Съгласно чл. 2 от Правилника за дейността на ЕП членовете на Европейския парламент упражняват мандата си независимо. Те не могат да бъдат обвързвани с каквито и да било указания и не могат да поемат задължителен мандат.Предвид тези съображения Комисията приема, че В.У. като член на ЕП не е лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3 от ЗПУКИ.
  Ето какво гласи цитираният в решението член 121 от Избирателния кодекс:
  Чл. 121. Статусът на член на Европейския парламент е несъвместим със:
  ........................................................
  13. изпълняването на друга служба или извършването на дейност, която е несъвместима с положението на народен представител.
  А несъвместимостта със статута/положението на народен представител е ясно и точно обяснена не къде и да е, че в Конституцията на Република България:
  Чл. 68.
  (1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
  Независимо че лично и неколкократно обърнах внимание на председателя на комисията Лозанов на този член 68 от Конституцията на РБ, той даже не е споменат в решението!!!
  ......................................................................................
  След цялата тази сага сега „слугите на народа” ни показват откъси от тефтерчето на момчето за поръчки Филип Златанов, но на никой не му прави впечатление, защо в него не фигурират имената или инициалите на ЧЕП Вл. Ур.??? Всички обичат ЧЕП?
  Минаха цели пет дни от момента на обиските на домовете на Лозанов (в София и Перник) до момента на оповестяването на избрани откъси от тефтерчето. Доста мощни облъчващи дози ще да са използвани, за да се заличи всичко свързано с ЧЕП Ур.?
  И още нещо. Нито една поУитическа „сила”, нито един поУитик, нито една медия „не забелязва” липсата на ЧЕП-а в тефтерчето. НИТО ЕДИН ПОуИТИК, нито една медия или институция. Колко ли взривоопасно е изобличаването и справедливото наказване на този престъпник? Вече втори месец столицата се тресе от протести против системата. Най-цинично в протестите продължават да „участват” поУитици като Мартин Димитров (СДС), Иван Иванов (ДСБ – с Иванов говорих лично за Уручев на 21-ви март 2013 г. в гр. Кюстендил, а той ми отговори, че „нищо не може да се направи”), техния доскорошен съветник в НС, в комисията по енергетика, Емил Горанов и екс-министър Асен Василев – Прозрачното. Жалки нищожества!
  Искрено се надявам, че когато неизбежно и в най-скоро време „геройствата и заслугите” на ЧЕП-а станат публично достояние и „щедро възнаградени” да не е станало прекалено късно.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Филип Златанов уби змея с ластик. Това за сега води всички класации и е върха на кретенизма по най-високите етажи на властта.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Нищо няма да се промени в България докато манталитета на българина е винаги да мине метър защото така е по-лесно.Не мога да разбера,защо си заравяме главата в пясъка като щрауси и се правим,че проблема е само в политиците? Проблема е във всички нас,които даваме подкупи на катаджиите,които плащаме на измамници по телефона да отърват детето ни от затвор защото е направил нещо си,които винаги търсим връзки за да уредим някого или да си свършим някаква работа.Честните хора са малцинство и в България ги смятат за глупаци,тарикати те са на мода и са модел за подражание това е истината!

 4. 4 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"442"]Филип Златанов уби змея с ластик[/quote]
  А тефтерчето на Красьо черничкия възвеличи с фанфари , до висотата на чиста сълза, върховете на предната власт.

 5. 5 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чипосването на българите по времето на комунизма, че постоянно им трябва "спасител" - Левски, Ботев и т.н., а не вярата в собствените възможности и народа като цяло.Това обяснява липсата на наченки на гражданско общесвто след 89г., а това забави всички важни и необходими промени за обществото ни - пълната лустрация на ДС, тотална реформа във всички обществени институции, така, че трайно установилата се по партийна линия "шуробаджанащина" да се прекъсне и ограничи.
  Всичко това обяснява защо на ръководните длъжности в институциите по естествен път не се заемат от истински лидери, а от удобните за "партията" другари. Така няма как очакваме, че вървим напред като народ, след като начело са само "калинки", а отзад са "избраните другари" .

 6. 6 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много добра и точна статия за Държавата Мащеха България. И да не се чудят защо поданиците и се разбягват по света.

 7. 7 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  " прокурорските реалити-пресконференции ще се носи дъх на лицемерие и конюнктурност."

  ПОведението на прокуратурата силно ми напомня,поведението на милицията - екшън-герой в зората на Бойковото управление. Покрай това дежа вю, ме гложди силно съмнение и явно подозрение за мотивите на тези прокурорски риалитита. Милицията получи Златна малинка,много вероятно е и пркуратурата да се сдобие с такъв приз.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Браво на авторката, много силен текст! И.Бедров пък в dw.de за "тефтерчето на Писанчев". Накъдето и да се обърнеш все тефтерчета ...

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Типичната оплаквачка, която едно си знае едно си бае.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  А ето ви и една прясна, от 22.07., информация.
  Без коментар!

  Филип Златанов обжалва решението на Софийския градски съд да го отстрани от длъжността председател на Комисиятa зa предотврaтявaне и устaновявaне нa конфликт нa интереси. Заседанието на съда ще е днес.
  Златанов категорично отрича скандалните записки в личното му тефтерче, които бяха огласени от прокуратурата, да са получени нареждания как да се работи. Те били негови лични хрумвания и бележки.
  Според съда е възможно, ако Златанов остане председател на комисията, да окаже "неправилно въздействие на останалите служители на комисията" и да създаде пречки за бъдещото събиране на доказателства по делото. Златанов е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление по служба.
  "Невинен съм и се надявам да продължа да изпълнявам задълженията си", настоя обаче в петък Златанов. На въпрос какво означава някой да бъде "ударен", той каза: "Да бъде установен конфликт на интереси, може би". Попитан за схемата, фигурираща в тефтерчето му, свързваща инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б., Златанов отговори: "Не мога да кажа каква е тази схема. В даден момент съм си надраскал нещо". Той каза, че не помни кого визира с инициалите.

 11. 11 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тръпки ме побиват от подобни "висши" чиновници, които са поставени на високи постове, за да ни изнудват,Златанов да върне всички заплати, които е взел....

 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  (кой да ни пази от пазачите)
  =====================

  - Как кой ще Ви пази .... ?!?

  1. Делян Цацаров
  2. Писанчев
  3. Недялков
  4. Чуков ......
  а Чуков ще го съветва Алексей Петров ....

  - Владимирова,
  вече би трябвало да знаете кой ще Ви пази ......

  А Бубук-TV
  и медиите на Мама Пеевска ще отразяват обективно ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":
  До коментар [#5] от "radoslavivanov":
  Интересни коментари: Свеждат се до следното:
  Политическите и властови извращения, извършени от ГЕРБ се обясняват с народопсихологията на кофтия материал. Тези , извършени от другите, с ДС, мафия, олигархия и руски интереси.
  Интересни, но неприемливи. Независимо кой ги е извършил, извращенията , извършени от политиците водят до недоверие в държавата и нейните институции и до разпад на държавността в крайна сметка. И за да се спре този разпад, политиците следва да носят отговорност, за нещата, които са ги извършили. Което е и подчертано в статията.

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  (кой да ни пази от пазачите)
  =====================

  Вече знаете кой ще Ви пази ....


  - А как ще Ви пази знаете ли ... ??!!

  1. Галерия до дупка
  2. Записи във WC-тата ....

  То сега и да Цвъцкате не можете .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И за децата стана ясно, че повечето назначения във властта целят издигането на компрометирани хора, за да могат да бъдат управлявани чрез изнудване и да изпълняват поръчки. Само като го гледаш този тип ти става ясно, че е нечистоплътен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако някой не е разбрал - протестите на улиците са, и трябва да са срещу което е написано в статията. Яхването им и опитите за "приватизирането" и канализирането им друга посока би било пагубно за всички. Щото който и да е на власти и продължи със "синдрома на тефтерчетата" - жална ни майка

 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  "Проучване на германската фондация "Бертелсман", огласено тези дни, поставя България в дъното на класация за нивото на вяра в институциите, уважението към социалните правила и солидарността По съвпадение в същия ден прокуратурата показа личния бележник на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси (КПУКИ) Филип Златанов и съдържанието му обясни и затвърди резултатите от проучването "
  И какво? Кучетата си лаят, кервана си върви
  Гаф след гаф, виновни няма! И не говоря само за сегашното управление, а за всички през тези 23години, които крадоха лъгаха, гавриха се с доверието на хората иги облъчваха с обещания за прекрасно бъдеще, ако потраят още малко За какво доверие мое да става дума?

 18. 18 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#11:"pentuer"]Златанов да върне всички заплати, които е взел [/quote]

  Според мен, ако всички висши "слуги на народа" от последните 7-8 години, дружно си върнат заплатите, както бонусите и възнагражденията от Директорските бордове в държавните дружества, към които са били на хранилка, бюджетът ще генерира излишък за години напред

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#4:"rorikabc"]А тефтерчето на Красьо черничкия възвеличи с фанфари ,[/quote]

  Пак пропускаш

  При Мутрата Красьо Черния

  имаше черно на бяло разпечатки от телефонни разховори

  РАЗПЕЧАТКИ - а не Тефтерче с инициали !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 496 Неутрално

  браво Петя, отново коментар право в десятката

 21. 21 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ха-ха-ха! Макар че не е смешно
  Алоооу, герберастите, двама от върховните ви вождове, а именно най-върховният, както и партийната секретарка, са казали, че са шокирани от фактите:
  http://www mediapool bg/tsetska-tsacheva-trudno-mi-e-da-asimiliram-teftercheto-na-zlatanov-news209154 html
  А вие - или поне някои от вас - не сте Нещастници! Ами вие сте същите като автора на записките и ИФ

 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Според мен това е една " опашка" за наивници Кой в днешно време ще остави така важна информация

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Петя Владимирова пак метна камък в блатото
  Ама блатото си е блато - гълта безпроблемно и засмуква в тинята камъни всякакви и продължава блажено да си пуска зловонни мехури

  Тая пасмина е неизтребима докато продължава политкоректността и "реалполитиката" Не само в България На прословутата "Европа" - също Защото, ако сте забравили, баш "Европа" в лицето на ЕК адмирира "процедурата" по избора на Цацаров Говоря в чисто процедурен план
  Така се легитимира и вътрешната българска пасмина - отвън
  Станишев беше ли "Мистър Клийн"? Беше! Кой го свали после?
  Свали го "Европа"
  Борисов беше ли изтъпанен като мутра в "Конгрешънъл куотърли"? Беше! Кой го припозна после и го легитимира? Пак същите - САЩ и Европа
  Велчев тупаха ли го по рамото пак отвън - тупаха го!
  Ерго - спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се! Тоест - на мат'ряла болгарский!
  А съдебната система не е такава от вчера Просто вече съвсем гангреняса И си мисля, че трябва да се почне от Прокуратурата Имам си наблюдения Те са от десетилетие поне в положение на недосегаеми богове, освен ако не им изнесат СРС, което едва днес, и то само за някои, има последствия Да им се резнат мандатите като продължителност и да подлежат на по-строг контрол и най-вече отговорност са задължителни стъпки

 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Правилен линк, дано сега да работи:
  http://www mediapool bg/tsetska-tsacheva-trudno-mi-e-da-asimiliram-teftercheto-na-zlatanov-news209154 html
  Може да липсват точките преди bg и html

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#22] от "xalikarans":
  Може лесно да се провери дали почеркът е негов Това вероятно, ако не е направено, ще се направи А и той сигурно си е признал, че е негово

 27. 27 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Цецка Цачева: "Тефтерчето за мен, както и за вас предполагам, е била една шокираща новина Все още съзнанието ми не допуска възможност по такъв начин да работи"
  "Бойко Борисов пък коментира, че "това тефтерче е негативната част на нашето управление Властта не е за всеки Когато не се упражнява по правилния начин, явно петното остава за нас Не мога да се направя на сляп, че това не се случва" "
  Партийната секретарка и върховният вожд признават проблема и това, че е огромен, но герберастките форумни тикви не
  Е, те това вече си е трагедия

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#27:"Красимир Кабакчиев, дфн"]Партийната секретарка и върховният вожд признават проблема и това, че е огромен, но герберастките форумни тикви не
  Е, те това вече си е трагедия [/quote]
  Хм трагедия?
  Герберастията си е трагедия сама по себе си, а тези простотии на гербаджийчетата за неглижирането на тефтерчето са само поредното и проявление
  Трагедията е другаде - в системата, която е изпедепцана вече до нивото, което лъска от тефтерчето
  И като "схема на управление", и като "изпълнители"

 29. 29 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Авторката винаги е имала правдива и смела позиция Притеснителен е и въпросът, за който намеква а именно поведението на прокуратурата На кой господ служи и какво цели Всеки случай не и е чиста работата

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Отдавна казвам, за държавните служители закона трябва да предвижда двойно наказание Не може полицаи, прокурори, съдии нагло и арогантно да правят каквото си искат!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  сега малко е смешно но очаквано гербаджиите отговарят на въпросите ( на всички въпроси) с вечния рефрен - а вие що биете негрите

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#31] от "stg":

  Това пише в тефтерчето на Шефа

 33. 33 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Аплодисменти за авторката! Много точно казано и много логични въпроси към президента и прокуратурата Но докога няма да има отговори? - Докато демонстрациите срещу кабинета Орешарски и срещу непрозрачната ни политическа система не прераснат във всенародна стачка, във всеобщо недоволство Не виждам други предпоставки Колкото по-дълго управляват сегашните, толкова по-зле ще става!

 34. 34 Профил на Say
  Say
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Петя! Професионално

 35. 35 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И от мен, браво на авторката!
  След като нашите юристи са безкрайно тъпи, злоумишлени и зловредни за България, не е ли по-добре да се преведат законите на една нормална западна държава, заедно с това, как са били прилагани и какви са присъдите по дадени казуси и да се прекрати с този кошмар!
  Всичко останало си е просто подигравка с нас данъкоплатците, отказ от правосъдие и беззаконие!

 36. 36 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  държавна сигурност си пази комунистите, това си е и ако искат могат да те унищожат колкото и малък да си и това всеки го знае

  BG e мини империя на злото.
 37. 37 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  само като ги видиш как лъхат на простотия и невежество, дошли от село момчета и момичета готови на всичко за малко благинки

  BG e мини империя на злото.
 38. 38 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#36] от "pelagia": А ти как разбра,че " това всеки го знае" ? Пита ли всички тези "всеки" ,или имаш собствена социалогическа агенция ? Аз съм един от тези,които не са знаели до сега,че зад този нещастник Златанов стои ДС.Но зная,че Златанов е някъде около 36 годсишен,седователно на 10 ноември 1989г. е бил 12-13 годишен и е много съмнително да е бил щатен служител на ДС или агент. Майка му е депутатка в парламента от сквотата на ГЕРБ и е върла антикомунистка.Та питам все пак,за каква ДС става дума ? И дали тази всемогъща ДС е искала да защити от нещо антикомуниста и русофоба и отявлен американофил Росен Плевнелиев,чието име също е в тефтерчето ,но не за да бъде "ударен",а за да бъде спасен.

 39. 39 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "xalikarans":
  Ами по принцип не се оставя, а се помни. Но в случая има и тефтерче, което е и веществено доказателство. Едно е ЕД да каже: "Чух, че се дават указания от ИФ да бъда ударен", а съвсем друго - да го има черно набяло.
  Вариантите в случая са два:
  1. Този Златанов е толкова тъп, че не може и да помни.
  2. Указанията са били толкова много, че не е имал възможност да ги помни.


 40. 40 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Да се е разбрало за конфликт на интереси които са обявени от тази комисия?

  Beyond the horizon....
 41. 41 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#38] от "molesan2":това са второ поколение ДС , а ДС си я има и сега , това , че не сме 89 те не го знаят, зависимостите си стоят, я виж 500 те фамилии който управляват страната, всички от от политбюро

  BG e мини империя на злото.
 42. 42 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#38] от "molesan2":

  а ти си платен писач на ДС

  BG e мини империя на злото.
 43. 43 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Гневно

  Кой да ни пази от прокурорите с изкривено мислене и сляпа вяра в собствената си непогрешимост? Ето за какво говоря:
  http://razuznavane.com/?p=16318
  Така прекърши Цацаров живота на едно семейство.Майната му ,че е крил данъци ,дакато не го хванаха....Помислете какво може да се очаква от такъв човек.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 44. 44 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 705 Разстроено

  Тефтерът на шефа ще си остане пикантерия за медийна употреба, ако от него не бъде измъкнат истинският проблем на българския преход - защо в България върховенството на закона се е превърнало в празна фраза.

  А кой да утвърди върховенството на закона? Съдии и покурори завършили престижния правен факултет в Симеоново ли? Ако съдия подписва лъжлива декларация за жилищните си проблеми мислите ли, че за него върховенството на закона е приоритет? Иска ми се да вярвам, че има принципни съдии и прокурори - нещо като съдията Фалконе който здраво подгони мафията в Италия ама нещо не съм оптимист

 45. 45 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Заради това "тефтерче" ще осъдят Златанов,когато осъдят Цветанов за "катерушката".
  Ако всички доказателства на великата прокуратура са такива, направо да се откажат от воденето на дела с такива доказателства и бай Асан от долно Куйнаре немогат да осъдят!

  sdg
 46. 46 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Нали тази комисия оправи и ААмеда Доганов.После и съдът го погали по главичката.Затова никой не ни ще.

 47. 47 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не съм казал,но повтарям: СЕГА НЯКЪДЕ СЕ ПИШАТ НОВИ ТЕФТЕРЧЕТА.За след оставката...Героите от записките,указанията,директивите са невинни -Р.Овч(това сигурно не е Румен Овчаров) - Краси Черничкия(съдебно признат за невинен) сега и този дръвник Златанов.Изглежда много виновен ,ама си знаем,че ще се оправи.Защото в " прокуратура in live" беше показано само онова което искаха прокурорите.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#15] от "rhiad":Имало едно време един криминалист - Ломброзо. Той съставил каталог на престъпници по физиономии. Този липсва в него защото още не е бил роден.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#22] от "xalikarans":Ами кой - глупаците , дето ни управляваха досега.

 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#32] от "batzdravo":То ако вземат да проверят
  GSM -те на Шефа и другите дребни бозайници и изпратените есемеси потресът ще бъде унищожителен !

 51. 51 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Критикувал съм я и не съм бил съгласен винаги с нея, но тази статия поставя добри въпроси. Хареса ми.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 52. 52 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Безкрайно точна статия.
  Нека съдебната система да не се смята за застрахована от протести.
  Въпрос на време е обществото да "прогледне" и с другото око.

 53. 53 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 705 Любопитно

  [quote#3:"purple_rain"]Нищо няма да се промени в България докато манталитета на българина е[/quote]
  Контролът променя навика, навика съзнанието, съзнанието манталитета, манталитета живота!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Тефтерът олицетворява деградацията на идеята за държавност."
  А колко ли още тефтерчета ще станат скрити.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  ЦЦ сега се страхувал да не намерят тефтера на Флоров,щото и той всичко си записвал.

 56. 56 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1912 Гневно

  Аз отдавна съм си направил изводите за мен.
  Но от статията става ясно:
  - Нямаме държава и не сме имали;
  - Управлява се "държавата" като бащиния. Който както го може и както му харесва;
  - Прокуратурата е "измислена" институция изпразнена от съдържание, но не и от прокурори на заплата. Решаващи личните проблеми на управляващите и своите в частност.
  - Съд? Ами - няма.

  В родината ни институциите обичат да "вадят нож на умряло куче". Но не че нещо в крайна сметка се случва, но ги пишат по вестниците и ги показват по ТВ-то.
  Иска ми се да цитирам мисълта К. Иречек за България и българите, но ще се въздържа.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 57. 57 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много тъпи парчета,се оказха българските журналя,.А АКО на това бушонче СА му казали да си напише тези драсканици,срещу некой лев, за да може смешната българска прокуратура да го намери "случайно" и да си развие тъпия сценарий??Аз съм си написал в тефтерчето "Пл.Оршск.-пачавра на маф.В.Бжкв "Чрпа".Ако го пратя на Цацаров той ще скочи ли веднага на Пл.Оршск. с белезниците???

 58. 58 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  До коментар [#57] от "aramissss":

  По съм склонна да вярвам, че тефтерчето е съвсем автентично...

  Жената е покана за щастие
 59. 59 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ...и моето тефтерче е автентично.И кво правим сега с Пл.Оршск???

 60. 60 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  БГ прокуратурата може да действива само по сценарии горката.В реална ситуация се оплита като пиле в кълчища.За това упорито страни от реалните престъпления и реалните престъпници.

 61. 61 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#57] от "aramissss":
  Зависи. Ако сте шеф на комисия или агенция - да.
  Ако сте бачкатор или някакъв дребен чиновник - не.
  Както е казал храбрия войник Швейк: "Аз мога да направя (в случая - напиша) това защото съм освидетелстван идиот".
  Не цитирам съвсем точно, но смисъла беше този.

 62. 62 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Така нареченото тефтерче, или как управлява мафията предишните четири години!

 63. 63 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До georgievp..
  Немаше нужда да се самокритикуваш толкова жестоко.А шефовете на комисии са най-лесно манипулируеми.Те и затова ги правят такива.Бачкатора никой не може да му пр...на к... щото е по-независим и от всеки премиер,хеле пък от тоя сега...

 64. 64 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  [quote#58:"bgpainter"]По съм склонна да вярвам, че тефтерчето е съвсем автентично... [/quote]
  естествено, че е автентично - т.е. наистина е писано от въпросния Златанов. Но все пак цялата работа страхотно смърди. Прокуратурата получава анонимен сигнал, който светкавично разследва не как да е, а чрез незабавен обиск. Друг такъв случай до момента няма. При обиска, въпросното тефтерче чака да бъде намерено - седи на бюрото. И го намират в баш най-удобния за правителството момент. Да не говорим, че единствено абсолютен дебил би водил и пазил подобни бележки.
  Най-логичното обяснение е, че въпросния Златанов наистина е сгазил лука яко - но не с тефтерче, а с нещо съвсем друго. И не е имал никакъв друг избор, освен да изфабрикува тефтерчето и да признае, че е негово. И без друго не може да бъде осъден по никакъв начин въз основа на "съдържанието" - което разбира се не попречи на цацаратурата да изнесе поредното си нелепо представление.
  Цялата тая история е съшита с бели конци и е втората измама в особено големи размери, извършена от прокуратурата в рамките на два месеца.

 65. 65 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ментор":

  Подкрепям тази версия! На много активни мероприятия се нагледахме (започнаха с "опита за покушение" над Доган с газовото пистолетче с пипер в единия от халостните патрони )

  После този бивш земеделски министър дето някой го прати при Бойко закичен с микрофони и никой не разледва как е направен записа (за такива незаконни записи на Запад съдят...) - тука се оказа че с вирусен софтуер са му включили микрофона на мобилния... абсолютен майтап с публиката!

  Въобще (1944-2014) 74 години "Народна Власт" = 74 години Цирк!

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 66. 66 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ментор":

  Подкрепям тази версия! На много активни мероприятия се нагледахме (започнаха с "опита за покушение" над Доган с газовото пистолетче с пипер в единия от халостните патрони )

  После този бивш земеделски министър дето някой го прати при Бойко закичен с микрофони и никой не разледва как е направен записа (за такива незаконни записи на Запад съдят...) - тука се оказа че с вирусен софтуер са му включили микрофона на мобилния... абсолютен майтап с публиката!

  Въобще (1944-2014) 70 години "Народна Власт" = 70 години Цирк!

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Никога не съм се съмнявала, че ни управляват с такива тефтерчета, използвайки властта на институциите. По-скоро, изненадана съм, че се отваря вратата на кухнята и се показва какво се случва там. Естествено е при тази дългогодишна, натяквам, дългогодишна практика, няма доверие в институциите!

  goblenka
 68. 68 Профил на batko_radko1
  batko_radko1
  Рейтинг: 221 Весело

  Все с такива тИфтерчета ни управляват.Със страничка от такова тефтерче гласуваха и избора на г-н Пеевски. Разгеле, че страничката остана в историята, само като средство да почистване на задни части след облекчаване на дебелото черво!

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Гневно

  Толкова навременното откриване на тефтера е живо доказателство за предназначението на тази толкова секретна свръх натоварена организация ДАНС, чието предназначение виждам като средство за сплашване на непокорните!
  Средство което очевадно излиза толкова много от предназначението и идеите на демократичността!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#64:"Ментор"]Прокуратурата получава анонимен сигнал[/quote]
  Нима не виждате, че...."анонимните" сигнали твърде много преляха и удавиха всички степени на демократичност и честност!?
  Нима вярвате, че Станишев и Маноловица са действали по....."анонимни" сигнали!?
  Смях в залата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Знаете ли кое е лошото? Че с жълти стотинки могат да насочат вниманието от темата за тефтерчетата и тяхната власт, към нещо друго. А, не може да направиш крачка, без да се спънеш в тефтерче! Моят въпрос е, защо излизат само тефтерчета, уличаващи една партия, след като е пълно с такива? Освен това, вчера ми зададоха един въпрос: не може ли някой да си измисли и напише такова тефтерче и да го подхвърли на медиите? Щом ще сме в зоната на манипулации и демагогия, защо не?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK