Как да си "за", щом си "против"

Искане в превод за тези, които не разбират от българска дума

© Георги Кожухаров

Искане в превод за тези, които не разбират от българска думаТекстът е от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията


След толкова много думи, изписани и изречени по повод протеста срещу управляващите, струва ми се, че кристализираха два основни "упрека", които противниците на протестиращите от десетина дни им повтарят напоително и без каквото и да било въображение.


Първият се състои в това, че хилядите хора от площадите
"не знаели какво точно искат"


и затова на техния протест нямало как да се отговори. И това, въпреки че репортажите в електронните медии и клиповете в мрежата всекидневно отехтяват един-единствен и абсолютно еднозначен като съдържание на български език вик: "оставка". Оставка искат протестиращите и който се прави, че не чува това "искане", наистина може да бъде заподозрян в ментална недостатъчност (ако не е бездруго ясно, че той в действителност именно се прави, че не чува това).


Съвсем ясно е също, че, искайки оставка на правителството на Орешарски, протестиращите не казват, че вместо него биха приели едно правителство, оглавено от Кристиан Вигенин например или от Димитър Дъбов (има такъв депутат). Или пък биха си отдъхнали, ако то бъде съставено с мандата на ДПС и оглавено от някой "съвсем независим експерт" от Кърджали. Казвам това, защото именно от ДПС допуснаха и формиране на "друго правителство в рамките на този парламент". Като искат оставка на правителството, протестиращите, разбира се, настояват същевременно този парламент да се разпусне и да се проведат нови избори – незабавно, веднага.


Това "искане" също е напълно еднозначно и в най-разнообразен, включително грубоват или саркастичен вид, може да се прочете по стотиците плакати, които хората носят всяка вечер. С две думи и казано напълно откровено, протестиращите имат


ясно и недвусмислено политическо искане


Защо го имат, защо настояват за него без умора вече повече от един месец, ставайки все по-разгневени и нетърпеливи, се опитвах да обяснявам в последните си поне четири статии. Ще повторя накратко, че хората не приеха истеричния реваншизъм на БСП и ДПС по отношение на ГЕРБ да бъде единственият национален приоритет на управлението през следващите четири години. И нека се разберем, не защото харесват ГЕРБ – ако го харесваха толкова много, щяха да му дадат абсолютно мнозинство, – а защото им се стори отвратително страстта на "червените" да бъде приоритет и на държавата. Стори им се отблъскващо и отвратително и започналото по повод този реваншизъм нагло ровене на социалистите и ДПС по дъното на обществото и изваждането оттам на един от друг по-отвратителни "кадри", с които този реваншизъм да се реализира.


Защото цялата кампания на БСП срещу "олигарсите", "подслушвачите" и "изнудвачите" от ГЕРБ в един миг се обърна в мощна контракампания срещу червената партия, когато на мястото на тези "изнудвачи", "олигарси" и т.н. тя започна да инсталира уникални, абсолютно уникални "мутри". Че чак такива субекти ще ни управляват, вече не сме подозирали – взривиха се хората и ако в края на управлението на Б. Борисов вече едва издържаха неговите "ганьовци", сега – при вида на дънните бабаити, с които решиха да ги заменят БСП и ДПС, – буквално се потресоха. Най-накрая, самата комбинация от ДПС и БСП (сама по себе си, трябва да се знае, омразна на хиляди хора в страната), принудени да правят "мили очи" на непоносимия Волен Сидеров, който започна да задава цялостния тон на политическия ни живот, доведе до позив за политическо повръщане, както писах в една от предишните си статии.


Но тук аз няма повече да се задълбочавам в причините за взривяването на политическата криза. Ще повторя обаче, че е абсолютна лъжа, че протестиращите не знаят какво точно искат. Напротив, всички знаят какво искат протестиращите. Само че чисто и просто комунистическото (тук това прилагателно е напълно уместно) самолюбие не позволява на БСП да изрече и дори да допусне до съзнанието си, че много и много хора биха могли да не ги искат, да не ги понасят, да им се гади от тях.


Разбира се, по-перфидните поддръжници на тезата, че протестиращите не знаели какво точно искат, правят една лукава редакция на този упрек, като ни казват: да, протестиращите говорят какво не искат,


говорят "срещу" кого са,
но не казват (не знаят) "за" какво са


И даже се заемат да ни демонстрират колко много не знаят "за" какво точно са тези протестиращи. За тази цел с микрофон и бележник в ръка (понякога дори в студио) започват да обикалят хората и да ги "анкетират" какво биха желали да видят на политическата сцена на страната ни вместо правителството на Орешарски. И, съвсем естествено, получават различни отговори.


Защото всичките "добри идеи" на едно разбунтувано гражданство (което не е единно като политическа партия) не биха могли да се изредят в пет или десет точки, при това от всеки един от анкетираните без изключение. Още повеч, че хората съвсем естествено възприемат въпроса към тях като питане за базисния хоризонт на желаното – на желаното не отвъд Орешарски, а отвъд целия модел на управление от последните десетина години.


И ето: едни казват, че биха желали политици с чисти лица, други наблягат, че е нужна нова партия (или партии), трети настоятелно биха желали депутатите да не се избират вече с купените с по десет-петнадесет лева гласове на безпросветни и оскотели хора от най-дълбоките гънки на държавата и значи искат промени в избирателния закон…


Да, дават се различни отговори, да, хората не са единодушни – по въпроса за избирателната система, за преференциалното гласуване, за това, за онова… Но цялото ветрило на желанията "за", колкото и да е широко, все пак е разтворено над едно абсолютно единодушно прието предварително условие – ще обсъдим, ще изберем какво точно "за", когато се освободим от тези. Ето защо е и абсурдно, и съзнателно подло да се иска от протестиращите да формулират някакви свои "искания" към сега управляващите (та да видим дали те биха ги удовлетворили).


Казах го по-рано, ще го повторя и сега:


протестът не иска никакви "неща"
от БСП, ДПС и "Атака"


не защото не знае какво иска, а защото не иска тях самите. Подло е, повтарям, да се тормозят хората от площадите с питания: добре де, ясно е срещу какво сте, но я кажете какво искате. Искате ли по-високите майчински, които правителството ви даде? Не? Това е абсурдно. И енергийни помощи ли не искате? Дори пенсионна система, изградена по "швейцарското правило" (каквото и да значи това)? Е, тогава какво изобщо искате? Ето, вие не знаете какво искате, ето, вие не знаете "за" какво сте изобщо. Забелязвате ли елементарната уловка? Понеже искате оставка, вие очевидно не сте "за" прекрасните намерения на правителството на "експерта" Орешарски. А понеже те всичките са прекрасни, вие не сте "за" нищо добро, вие въобще не сте "за".


Не, уважаеми, би трябвало да има дисциплината и разума да отговаря на тези фокуси всеки протестиращ. Ние сме и за разбиването на монополите, и за разплащането на държавата с бизнеса, и за осигуряване на условия за развитието на средния и дребния, семеен бизнес, и за пресичането на контрабандата, и даже за по-високи майчински. Но не сме "за" това тези неща да оставим в ръцете на това управление, защото не му вярваме, защото сме даже напълно убедени, че то не може да извърши всичко това. Защото му нямаме доверие! Толкоз!


Добре, а защо не му вярвате? Че дали ли сте му време, за да видите? Отговорът тук е – никакво време не можем да даваме на хора от типа на Делян Пеевски (който даде повода за всичко), но и от типа на областния управител на София-област – бивш "висаджия" и побойник ("младежка история"), който не бил "застраховал силово" (във ВИС?), от типа на г-н Писанчев (автора на одиозната "разработка "Галерия" отпреди четири-пет години), от типа на шефката на НЗОК ("квалифицирана" единствено с това, че е сестра на г-жа евродепутатката не знам коя си), от типа на председателя на парламентарната комисия по етика ли беше, по корупция ли – Волен Сидеров… Нужно ли е да се продължава?


"За" какво са протестиращите – нека обобщя – всеки от тях трябва да отговори, заявявайки:


"за" какво сме ще кажем на онези,
които изберем на мястото на тези


и когато започнем да ги избираме. А за да им го кажем, за да стигнем изобщо до това, първо тези трябва да си идат. Което е и нашето ясно и определено искане. Не можеш да си "за" и "против" в едно и също време и най-вече в едно и също отношение.


Тук следва вторият "упрек" към протестиращите (или по-скоро "неудобен въпрос" към тях). Добре, казват и повтарят до втръсване: това правителство действително е изгубило общественото доверие (65%, съобщиха ни, днес не го подкрепят), в страната действително има политическа криза, но ако се изпълни вашето искане за оставка и нови избори, най-вероятно ще се повторят същите резултати ("всички социолози казват това"). Или – упрекът битува и в този вариант – на власт ще се върне ГЕРБ. Тогава? И вдигат многозначително вежди.


В порядъка на шегата ще коментирам тази "мъдрост" първо като кажа, че ако това е вярно (особено ако е вярно, че "ще се повторят същите резултати"), БСП, ДПС и "Атака" би трябвало колкото се може по-бързо да разпуснат този парламент и да направят избори, защото ако ги спечелят пак, ще бъде много, много по-трудно бунтът да избухне отново с такава сила. "Ще се повтори същото ли" – трябва да попита всеки протестиращ, когато го атакуват с тази "всеобща" социологическа прогноза – ами тогава хайде тръгвайте на избори, а ние ще трябва да ви обещаем, че ще наведем глави, ако ги спечелите отново. Само че не през май догодина (когато ще сте опасали държавата с "делян-пеевци"), а сега, тутакси – когато социолозите ви дават въпросните проценти. Защо не разрешите по този така благоприятен за вас начин политическата криза, която инак признавате?


Или ако трябва да бъдем по-сериозни: аргументът, че ако сега е много лошо, но в резултат на определени действия в близкото бъдеще може да стане пак лошо и затова трябва "да се снишим", посяга към една от най-лошите черти на българския национален характер: фаталистичното примирение със страданието, защото е възможно (задължително) пак страдание ("ние сме в чрево адово"). Примирение, водещо до ситуация, в която кракът ти е гангренясал и ще умреш, но доколкото се намираш в голо поле, далеч от цивилизацията, отказваш той да ти бъде ампутиран с подръчните средства, защото от инструмента може да се отрови кръвта ти и пак да умреш. Е, в нашия случай не е дори толкова страшно. Ако "се повторят същите резултати" (как ли, след като вече 65% не одобрявали това правителство) или ако "се върне пак ГЕРБ", националното тяло при всички положения няма да умре, защото все пак живее в демокрация, а в нея винаги има изход – нови протести и нови избори, и пак нови протести и пак нови избори. Това не е трагедия, това е оздравяване.


А то би могло и да бъде дълго.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "Защото цялата кампания на БСП срещу "олигарсите", "подслушвачите" и "изнудвачите" от ГЕРБ в един миг се обърна в мощна контракампания срещу червената партия, когато на мястото на тези "изнудвачи", "олигарси" и т н тя започна да инсталира уникални, абсолютно уникални "мутри" Че чак такива субекти ще ни управляват, вече не сме подозирали – взривиха се хората и ако в края на управлението на Б Борисов вече едва издържаха неговите "ганьовци", сега – при вида на дънните бабаити, с които решиха да ги заменят БСП и ДПС, – буквално се потресоха "
  ОСТАВКА!!!!

 2. 2 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  "ържаха неговите "ганьовци", сега – при вида на дънните бабаити, с които решиха да ги заменят БСП и ДПС, – буквално се потресоха Най-накрая, самата комбинация от ДПС и БСП (сама по себе си, трябва да се знае, омразна на хиляди хора в страната), принудени да правят "мили очи" на непоносимия Волен Сидеров, който започна да задава цялостния тон на политическия ни живот, доведе до позив за политическо повръщане"


  ей това ако могат да го схванат комунистите и всички платени драскачи тук ще е много добре

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Аз съм ЗА безабавната оставка на арогантните, некомпетентни и крадливи депутати от БСП, ДПС и Атака
  Има ли нещо неясно?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Протестиращите искат да се прекрати задкулисното кукловодство на БКП/ДС/КГБ/ФСБ! Лустрация и нова Конституцияя!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как да си "за" престъпници които дори не са срамежливи а напротив - нагли и всеки ден ни облъчват натрапчиво с присъствието си от всякъде?

  http://twitter.com/zasmiah
 6. 6 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  "протестът не иска никакви "неща" от БСП, ДПС и "Атака"
  не защото не знае какво иска, а защото не иска тях самите "


  точно така - не искаме тези некадърници - разкарайте се

  ОСТАВКА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Как да си "за", щом си "против"
  Автора има своето право на мнение Но има и други становища - щом си "за", как да си "против"
  Много е трудно да се каже по колко са привържениците на двете тези Още по трудно е да се приеме това, че някои се представят за говорители на "всички", и понеже искат нещо - то трябва да стане задължително
  А последната теза на автора звучи почти абсурдно - да провеждаме избори, докато резултатите се харесат На кого?

 8. 8 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лелка":

  и на теб същото ти е направило впечатление

  поздрави

  и разбира се - ОСТАВКА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 9. 9 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Весело

  - Тате, искам сладолед!
  - Добре, ще ти купя бисквитка
  - Но тате, аз искам сладолед!
  - Добре де, ще ти купя вафличка
  - Ама тате, аз искам сладолед!
  - Добре, ще ти купя бонбонче
  - Ама тате, аз искам сладолед!
  - Айде стига глезотии, че ей сега ще ти дръпна един бой! А-а ма-ха! Не знаеш какво искаш!

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 10. 10 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#7:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Много е трудно да се каже по колко са привържениците на двете тези[/quote]
  така ли?
  ако сравниш числеността на протеста и "контрапротеста" в софия получаваш доста ясна представа

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 11. 11 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добър текст, но с една забележка: Навсякъде "БСП и ДПС" да се чете "шайките, оглавили БСП и ДПС"

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 12. 12 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2332 Любопитно

  [quote#9:"Орешко Монтерейски - избирателно сляп и глух"]- Тате, искам сладолед!
  - Добре, ще ти купя бисквитка
  - Но тате, аз искам сладолед!
  - Добре де, ще ти купя вафличка
  - Ама тате, аз искам сладолед!
  - Добре, ще ти купя бонбонче
  - Ама тате, аз искам сладолед!
  - Айде стига глезотии, че ей сега ще ти дръпна един бой! А-а ма-ха! Не знаеш какво искаш![/quote]

  До коментар [#9] от "Орешко Монтерейски - избирателно сляп и глух":

  А поуката е ?
  Кажи, че нещо не те разбирам
  5% процента намаление на тока са ни достатъчни, така ли?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 13. 13 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Калин трябва да е много т за да продължава да твърди, че целта била оставка Нормалните хора под цел разбират крайната цел Там където искаш да стигнеш, а не просто да минеш и да заминеш
  Тук е голямата манипулация Оставката на сегашното правителство води задължително до:
  1 Даване на мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство (възможно ГЕРБ + ДПС)
  2 Ако не стане ново правителство, съставяне на ново служебно правителство от Плевнелиев (посочен от ГЕРБ) и организиране от това правителство на нови избори по стария кодекс
  3 Нови избори, при които БСП и Атака ще се сринат и ГЕРБ ще се върне на "бял кон" в парламента
  И в двата варианта крайният резултат е: ГЕБР получава властта отново, сам или ли с други "риби-лоцмани"!
  Аз не виждам друга възможност Сигурно ще ми насвяткате минуси, но това го определя Конституцията (чл 99)
  Ще ми бъде интересно, ако посочите друг реален законов вариант за развитие

 14. 14 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Знаят, всички знаят, ама се правят на утрепани И Сергей Станишев знае, и Картечарката Мая знае, и Курнелия, и Ангел Найденов, даже и Антон Кутев - т е В С И Ч К И знаят какво искаме Но какво от това? Те изпълняват поръчка срещу заплащане и си "заработват" възнаграждението За тях България е територия Те са интернационалисти

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Калин Янакиев - ясен, добър текст Вече втори или трети път

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  Искам, искам, искам
  Добре, ако днес бсп се закрие и спре да съществува като организация, авторът какво би препоръчал на хората им?
  Да се гръмнат? Или просто да изчезнат?

  Какво да правим утре? Какви хора дебнат зад ъгъла?
  Ако авторът знае, би трябвало да сподели, а не всеки ден да ни осведомява какво иска или не иска

 17. 17 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Неутрално

  аз като протестиращ българин искам не едно, а две неща: първо оставка и второ затвор за всички, които си позволиха да сменят правилата на играта, за да назначат некомпетентен човек за шеф на ДАНС Има и примери от предишни управления за такъв вид законови промени с цел угода на един човек (Ванко 1?!?) - и тях ги искам в затвора Второто го искам, защото те извършиха престъпление срещу народа, защото такива престъпления трябва да се наказват много сурово и защото това ще играе роля на спирачка за всяко следващо управление И не ми пука кой ще дойде после (сегашните ще са в затвора, т е няма да са те), стига да играе по правилата, които ние - гражданите - сме наложили

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ако изборите са сега,не знам за кого да гласувам Такъв няма За сметка на това има няколко особено зловредни субекта,със шанс да се докопт до властта ГЕРБ,РЗС ,някой друга креслива национастическа формация,възможно и радикална лява формация Не исключвам и възможността за статукво по-лошо от сегашното За нещо значително или поне достатъчно по-добро шанса е нулев

 19. 19 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Това не е трагедия, това е оздравяване "
  Да наречеш евентуалното връщане на ГЕРБ на власт "оздравяване" е цинично А пък поговорката, към която ни навежда мисълта авторът, без да я изрича /защо ли?/, "стой зло /БСП-ДПС/, че без тебе по-зло/ГЕРБ/", в случая е разумна Въпреки непристойните опити , разумното да се изкара негативна черта на националния манталитет /Лош човешки материал, а?/ Противоречието между нескопосания медицинския пример , където леталния изход ни дебне отвсякъде и последващия алогичен оптимизъм , че националното тяло нямало да умре, щото имало демокрация , бие на очи Общо взето /айде и от мен една метафора/ авторът ни предлага , защото ни болят бъбреците , не да отидем на лекар, а в районното , та да могат милиционерите , да ни излекуват с палките ГЕРБ имат воля за това

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#10] от "trippleseven":
  "така ли?
  ако сравниш числеността на протеста и "контрапротеста" в софия получаваш доста ясна представа"

  Така ли? Аз мога веднага да Ви извадя контрааргумент - а ако видим подписката "За", с кое да я сравняваме Но самия аз осъзнавам, че този аргумент, както и Вашия са не състоятелни По една или друга причина , не може да се каже кои са повече Истината е, че въпреки неистовото желание на някои да премащабират и легитимират протестите /в които има много резон - но това е друга тема /, те нямат тези размери и всеобхватност, които могат да ги определят като масови - даже и да са /не се наемам да кажа дали е вярно/ 30-4о хилядни Стигна се до комична ситуация, някой да организира движението по улиците, така, че да можело по-точно да бъдат преброени?!? Като, че ли ако не са 10 хил, а са 15 хил е нещо най-важно, а не значноста И не бива речовитоста и гласовитовитоста да е едничък аргумент, за това, че нещата да бъдат приемливи за всички


 21. 21 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Шорошки глупости
  Народът не иска нито БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака, нито онези, които не можаха да минат "бариерата", но най-малко иска Борисов и олигархичната креатура около назначения от Борисов и любовницата му Бориславова за президент
  Народът иска справедливост и свобода, работа и достойно заплащане за тази работа, което се постига чрез по-крайни действия от платени протести, тези които протестират безплатно са заблуденото стадо на фалирата политическа система - СДС, ДСБ, РЗС, ВМРО, БГ и т н

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 22. 22 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 765 Неутрално

  да в сибир комунистите или да се променят, да станат добри и морални

  BG e мини империя на злото.
 23. 23 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Безпощадно точен Калин Янакиев!!!

  "Я з москалями не балакаю!"
 24. 24 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#21:"marquis"]Народът не иска нито БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака, нито онези, които не можаха да минат "бариерата", но най-малко иска Борисов...[/quote]
  Аха, а кой беше първа политическа сила на последните избори?
  Сигурно си забравил и знаменитата констатация на проф. Георги Близнашки - бивш член на НС на БСП:
  "Колкото и да мразят хората Бойко Борисов, два пъти повече ненавиждат самия Сергей Станишев"

 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Много силен текст! Много силно манипулативен!... Силно манипулативен е, защото дори най-умната и красива част от матряла му се вързва детински!

 26. 26 Профил на phg
  phg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Точно така, незабавни избори през май 2017 г.!!!

 27. 27 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#20:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Но самия аз осъзнавам, че този аргумент, както и Вашия са не състоятелни По една или друга причина , не може да се каже кои са повече...[/quote]
  Ето това е най-силният довод за необходимост от спешни предсрочни избори, след като една власт се е делегитимирала. Изборите не са партия, за да си 'за' или 'против' тях, а демократична процедура. Само авторитарните режими прибягват до подписки в тяхна подкрепа (част от народа можеш да лъжеш винаги) като аргумент да няма избори.
  Иначе освен в многолюдността на митингите 'за' и 'против', има сериозна разлика във външния вид, излъчването, възрастта и интелектуалното равнище на участващите... и тя не е в полза на защитниците на БСП-ДПС-Атака.

 28. 28 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ама как аз все пак съм за! За ОСТАВКА на правителството и за ОСТАВКА на парламента. Я май станаха две за-та.

  Beyond the horizon....
 29. 29 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Колко време трябва да мине, за да разберете, че нещата не стават така.
  Бавно ви увират кратуните.

  България е древна и заслужава много повече!
 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Много добре аргументирани тези на автора, но хората, които трябва да ги чуят, са си запушили ушите.
  А всъщност, те прекрасно знаят за какво става дума...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  (особено ако е вярно, че "ще се повторят същите резултати", БСП, ДПС и "Атака" би трябвало колкото се може по-бързо да разпуснат този парламент и да направят избори, защото ако ги спечелят пак,
  -----------------------------
  Ето го мисленето на дребната душичка: Ако аз съм ня кяр от нещо то непременно трябва да го направя.

  БСП ще спечели изборите ако са сега, ДПС ще има 2-3% повече, а Атака същото или 1-2% по-малко или повече, това е факт, но пораженията върху държавността (не върху държавните финанси) ще са огромни, защото ще се създаде прецедент и при всеки по-голям протест ще се искат нови избори, което ще обезмисли демокрацията. Сега глупчовците се чустват силни, защото една група хора се разхождат по софийските улици, но как ще се чустват ако спечелят изборите и БСП и ДПС блокират напълно 10-12 области, вкл. всички международни пътни и ж.п. трасета? По-нови избори 2 месеца след новите?
  Основата на демокрацията е, че на всеки 4 години може да се смени управляващата партия и хората го правят със собствения си глас. Защо да ходим на избори и да се замисляме за кой гласуваме, след като ако изборните резултати не ни харесат можем да протестираме и след 2 седмици да направим нови избори?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#31:"др. Иванов"]ще се създаде прецедент и при всеки по-голям протест ще се искат нови избори, което ще обезмисли демокрацията.[/quote]

  Я, бисер!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 33. 33 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 843 Неутрално

  На мен ми е ясно какво искам. Не ми ясно, обаче, тези които ме обвиняват, че не ми ясно какво аз искам, дали са наясно какво искат те. Тези от контра протестите например. И на какво се надяват. Лъв да пасе сочна тревица редом със зебрите и газелите ли? Както се знае, че мъж не може да забременее, така е очевидно, че интересите на управляващите нямат никакви допирни точки с интересите както на протестиращите, така и на тях - контрите. В това ние, протестиращите, сме убедени и ако внезапно прекратим протестите и се приберем по домовете си, много бързо в това ще се убедят и контрапротестиращите. И ще станат свидетели на Жан Виденов 2. Но те са наивници, лесно се баламосват и бързо ще им намерят цаката. Тези същите на които сега искат "да дадат шанс". Знае се, че мъж не може да забременее но в някои държави опитите продължават....

 34. 34 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почти всеки ден, откакто има протести, още от зимата, аз се чувствам виновна. На улицата излизат някакви хора, за да направят нещо за себе си, за децата си, за България, значи и за мен. Започнах да се интересувам от политика повече, отколкото ми се иска и всеки материал по темата за протестите, всяка статия, анализ - като този тук, ме отблъсква от тези хора. И аз като тях искам да живея в България, искам "бъдеще за децата си", искам същите смачкани лозунги да са реалност, но не мога да ги подкрепя. Не мога да приема, че някой от портал Култура може да се изразява така "гласове на безпросветни и оскотели хора от най-дълбоките гънки на държавата и значи искат промени в избирателния закон…" - типична арогантност, надменност, достойна за настоящ политик. Не мога да приема заключението, също както по-горе е коментирано
  [quote#7:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А последната теза на автора звучи почти абсурдно - да провеждаме избори, докато резултатите се харесат На кого? [/quote]
  На кого наистина. Това е безотговорно.
  Протестът ще е успешен, когато първо промени протестиращите и те разберат, че не са само те в тази държава, че има много хора, които са точно там, в гънките на дълбоката провинция и които нямат време да викат и искат, нито пък желание да подкрепят протест на хора, които мечтаят да ги лишат от избирателните им права, които ги обиждат и игнорират. Протестиращите, дори да пишат за портала Култура, нямат нужната емоционална култура, те са егоцентрични, самодостътъчни, доволни да слушат собствените си викове, да се гледат в новините, да си се броят и, въпреки опита на автора, все така да не знаят какво искат. Или - добре, айде - оставка, разбрах, но, след като искате смяна на политическата класа, единственото, което можете да направите, е да я създадете. Създайте я тази партия, напишете си програмата, съмнява ме да е трудно, в България има толкова много проблеми, предложете решения, спрете да обиждате хората, които са потенциални ваши избиратели и се явете на избори. Дайте сигнал, че мислите за България, а не че си играете на България. В крайна сметка нови богове да искахте, щеше да е по-лесно - с една книга, главният герой да умре, оставяйки набор от правила за поведение и после да се промотира и да стане бестселър. Последното е гарантирано, ако в книгата успешно се комбинират модерните вярвания за конспирация на фармацевтичните компании, кемтрейлс, бъдеще с чипове в мозъка и т.н., а главният герой да умре от смътроносна комбинация Е-та. Но тази нова партия, откъде да се пръкне, ако не от вас?

 35. 35 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#16:"ju.li"]Добре, ако днес бсп се закрие и спре да съществува като организация, авторът какво би препоръчал на хората им?
  Да се гръмнат? Или просто да изчезнат?
  [/quote]

  Ако днес БСП се самозакрие, ще направи единственото смислено нещо в 100 и кусур годишната си история.

 36. 36 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  нови протести и нови избори, и пак нови протести и пак нови избори. Това не е трагедия, това е оздравяване.


  Избори до дупка! Калине, Калине, калинка мамина! Това не е трагедия, а драма, катастрофа! Язък ! Толкова ли са дълбокомислени нашите професори?

  нели ангелова
 37. 37 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#31] от "др. Иванов":

  Така ли разсъждаваше през февруари т. г. ?
  Така ли разсъждаваха твоите съпартийци през 1992 г. когато свалиха правителството на Филип Димитров с помощта на доносниците на ДС от ДПС ?

  Аре бегай у лево, дори не си и помисляй, че още 4 години ще ви търпим да слагате разни мутри и крадливи мангали по възлови постове !
  Пък това : [quote#31:"др. Иванов"]как ще се чустват ако спечелят изборите и БСП и ДПС блокират напълно 10-12 области, вкл. всички международни пътни и ж.п. трасета? [/quote] може да стане, само ако и новите управляващи действат както БСП и ДПС в момента, иначе държавата има достатъчно ресурс да се справи с шепа некролози и амуджи и да им начука тъпите кофи така, че да не смеят да припарват дори и на километър от пътната инфраструктура

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 38. 38 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#36] от "Нели Ангелова":

  Какво предлагате, другаркЕ ? Да чакаме крадливата червена и депесарска измет да уреди с постове цялата си рода до девето коляно ли ?

  Е, да ама няма да стане !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 39. 39 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#34] от "arete":
  Какво очакваш от болен мозък? Същите неща говореше в предаването "Лице в лице". До него седеше едно младо интелигентно момче, също от протеста, което не се съгласяваше с тезите на недоволния от живота си Калин Янакиев. Деструктивна личност с деструктивно мислене. Тази територия наистина е налазена от дебили.
  Демокрация означава да се съобразиш с мнението на мнозинството, да зачиташ правата и на другите. Но калинката се интересува само от себе си. Да отиде на някой необитаем остров и да си построи калинчовата демокрация!

  нели ангелова
 40. 40 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#38] от "БЕЗПАРТИЕН":
  А ти какво предлагаш - да правим избори? Да не спазваме Конституцията? Няма да стане!

  нели ангелова
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#27] от "ambros":
  Че изборите си бяха законни и легитимни. Напълно. Потвърдено от КС.
  Това, че на някои не харесаха резултатите, а други потърсиха оправдание за недобрите си резултати, НЕ Е правен аргумент
  за отричането им или още по малко за делегитимирането на власта. Вие вероятно знаете какво точно означава легитимация.

  На мен пък ми се струва, че прибягването до опити за овладяване на протестите, пренасочване на целите на протестите и създаване на впечатление за много голяма масовост в тяхна подкрепа (част от народа можеш да лъжеш винаги) не е съвсем рационално и демократично

  А аргумента за ".... има сериозна разлика във външния вид, излъчването, възрастта и интелектуалното равнище на участващите... и тя не е в полза на защитниците на БСП-ДПС-Атака" е толкова смехотворен /ще ме извините/, че просто се чудя дали да го коментиран. Вие можете ли да ми посочите дали в Конституцията, или в изборния закон да се прави разлика между избирателите, или някой може да има някакви предимства спрямо други?
  Или щом твърдите, че едните са защитници на БСП-ДПС-Атака, то вероятно другарата страна са защитници на кого - на ГЕРБ? На неуспелите да съставят правителство? - че той президента им даде възможност да го направят напълно законно

 42. 42 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нели Ангелова":

  Изборите са в нарушение на Конституцията ? Хайде бе ! Нарушенията на Конституцията се правят вътре в парламента, не от протестиращите ! Никъде в основния ни закон не е указано, че криминални престъпници трябва да заемат държавни постове !
  Ще има предсрочни избори и още как !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 43. 43 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#33] от "petyo9":
  Аз не съм убедена, че " интересите на управляващите нямат никакви допирни точки с интересите както на протестиращите"
  Напротив, виждам много ясни и добри намерения! Напълно социални в полза на протестиращите. И лично в моя полза. И на моите деца! Няма правителство, което да е понижило цената на тока! Орешарски го направи! Няма правителство, което да стимулира раждаемостта, като даде детски надбавки за всички деца и вдигне майчинските като запази продължителността на майчинството! Няма правителство, което да помисли за живота на хората, но правителството на Орешарски мисли и затова ще стопира пенсионната система, защото герб безобразно вдигна шоково възрастта за пенсиониране, без да подобри условията на труд, без да отчита здравното състояние на нацията, хоп - до 67 години работиш, 40 години пълниш касичката на НОИ, пък ако на 68 все още не си умрял, ще получиш някаква мижава пенсийка! Браво, браво на Орешарски! Държавник, мислещ за народа!

  нели ангелова
 44. 44 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Неутрално

  [quote#41:"ПРОРОК ИЛИЯ"]

  До коментар [#27] от "ambros":
  Че изборите си бяха законни и легитимни. Напълно. Потвърдено от КС.
  Това, че на някои не харесаха резултатите, а други потърсиха оправдание за недобрите си резултати, НЕ Е правен аргумент
  за отричането им или още по малко за делегитимирането на власта. Вие вероятно знаете какво точно означава легитимация. [/quote]

  Оооо, я не се правете на по-тъпи, отколкото сте ! Делегитимирането стана с Пеевски, със сикаджията, със висаджията, със сестрата на рижата Йотова, със крадеца на ток и купувача на ромски гласове, с безбройните скандални назначения !

  Айде мерси, ама предпочитам цената на тока да не се намалява с процент, в резултат на който сметките ще спаднат със стойността на 2 /ДВА/ ХЛЯБА, но и гореизброените боклуци да ги няма !
  ОСТАВКА ! СЕГА И ВЕДНАГА ! НАСРОЧВАНЕ НА ДАТА ЗА НОВИ ИЗБОРИ !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 45. 45 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нели Ангелова":

  Признавам си, че идея си нямах кой е, но тъкмо се запомнавам с него в уикипедия. Преподава етика. Уау! Философ. Уау! Забавно е, представям си съсредоточената му физиономия, докато е подготвял текста.

 46. 46 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#42] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Непризнаването на законни избори, сваляне на правителството чрез уличен натиск не е конституционно! Няма такава разпоредба в Конституцията. Правенето на поредица от избори и непризнаването на изборните резултати е противоконституционно!
  Непротивоконституционствувателствувайте

  нели ангелова
 47. 47 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#43] от "Нели Ангелова":

  С колко ви намалиха цената на тока ? Със стойността на 2 хляба ? А това че на циганките ще се дадат добавки за децата им, които да се изпиват и изпушват от мъжете им, вас какво ви топли ?

  Вижте, уважаема, нямам намерение да хрантутя социалистически и мангалски търтеи с данъците си ! Така че вземайте си ядковия и се пръждосвайте !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 48. 48 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  Признавам си, че идея си нямах кой е, но тъкмо се запомнавам с него в уикипедия[/quote]


  То пък щеше да е чудо с вашия интелект, познания и обща култура да имате каквито и да е идеи !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 49. 49 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#44] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Господине, това че не ви харесва резултата от изборите си е ваш проблем. И аз смятам, че тези избори са фалшифицирани от герб, тъй като се извършиха от служебното правителство на герб и костинбродските бюлетини доказаха подготвяния фалш.
  Но правителството напълно конституционно дойде на власт - втората партия в НС получи мандата от президента и състави кабинет. Това стана пред очите на България! Вие не знаехте ли?

  нели ангелова
 50. 50 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  А, хората от контрапротестта за какво са ? За цялото безобразие с неадеквнатни назначения, популистки решения, цинични лъжи. Още веднъж от същото и така много пъти.

 51. 51 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Какво ще стане, ако се спрат помощите за малцинствата? Аз се сещам за увеличаване на престъпността, а вие?


 52. 52 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#48] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Не са длъжни всички да познават професор Калин Янакиев нали? Не е толкова известна личност! Да не кажа че не блести с интелект!

  нели ангелова
 53. 53 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Благодаря, значи много за мен!

 54. 54 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#47] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Ооо, а какво щяхте да ме питате ако ББ бе взел мандата и сега от 1.08. цената на тока бе увеличена с 40%, каквото намерение имаха?

  нели ангелова
 55. 55 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#50] от "daam":

  цинични лъжи

  Няма да е лошо да си конкретен - кои точно лъжи, изброй ги.

  нели ангелова
 56. 56 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#47] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Така че вземайте си ядковия и се пръждосвайте !


  А ти си вземи сливата Безуханова и Ушевия и дим да те няма!

  нели ангелова
 57. 57 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#49] от "Нели Ангелова":

  Този постинг показва, че всички клакьори на Ядков не само не сте в час, но дори и не знаете къде се намира училището !
  Не срещу резултатите от изборите протестират хората, а срещу резултатите от уродливото управление на извратената по своята същност коалиция СМС - станишев + местан + сидеров !
  Протестираме срещу назначения от сорта на бат Сали и другите отрепки като него ! А подкрепящите подобни назначения сте същите отрепки като назначените ! Отрепки и кухи лейки като овцата arete, която смята че за да не се увеличава престъпността, трябва всички крадливи мангали да бъдат назначени на високи постове, а просещите, проституиращите и джебчийстсващите им жени да бъдат хрантутени с парите на данъкоплатците !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 58. 58 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#44] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Като изключим Пеевски, който беше наистина крайно неприемлива и неудачна кандидатура, и който беше отстранен след справедлив протест, за другите имате ли някакви доказателства че са боклуци. Или само предположения, в бъдеще неизвестно. Че то имахме МП - борче от ИПОН- а когото също се говореха най-различни неща?. И който успя с действията и бездействията си напълно да деинституционализира управлението на държавата. При това реално, не в бъдеще време. Вие протестирахте ли тогава?Протестирате ли и сега срещу такива методи на управление?
  Щото аз протестирам, но не считам трябва да настъпи анархия и безвластие.
  ПП Делигитимирането е и правно понятие, а признаването на върховенството на закона е най-висш белег на демокрацията.
  Колкото за двата хляба - ако желаете, можете да продължите да си плащате енергията по старите цени - считам, че никой няма да Ви пречи, или да протестира


 59. 59 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#57] от "БЕЗПАРТИЕН":
  бат Сали и другите отрепки като него


  "коалиция СМС - станишев + местан + сидеров ! "

  Те не са ли избрани законосъобразно! Щом бат Сали е влязъл чрез гласуване, какво значение има дали на мен и на вас това се харесва?

  "срещу резултатите от уродливото управление"

  Колко е уродливо управлението аз горе се аргументирах - пост №43! Ето още веднъж:
  Няма правителство, което да е понижило цената на тока! Орешарски го направи! Няма правителство, което да стимулира раждаемостта, като даде детски надбавки за всички деца и вдигне майчинските като запази продължителността на майчинството! Няма правителство, което да помисли за живота на хората, но правителството на Орешарски мисли и затова ще стопира пенсионната система, защото герб безобразно вдигна шоково възрастта за пенсиониране, без да подобри условията на труд, без да отчита здравното състояние на нацията, хоп - до 67 години работиш, 40 години пълниш касичката на НОИ, пък ако на 68 все още не си умрял, ще получиш някаква мижава пенсийка! Браво, браво на Орешарски! Държавник, мислещ за народа!

  А Волен да не би да ти харесваше като поддържаше малцинството на герб в 41-то НС? Не знам Волен да има министри в правителството, та го виждаш като коалиционен партньор. Ма ти си знаеш!


  нели ангелова
 60. 60 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#41:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Това, че на някои не харесаха резултатите, а други потърсиха оправдание за недобрите си резултати, НЕ Е правен аргумент...[/quote]
  [quote#46:"Нели Ангелова"]Непризнаването на законни избори, сваляне на правителството чрез уличен натиск не е конституционно! Няма такава разпоредба в Конституцията. [/quote]
  Напротив. Изборите са съвсем законна и демократична процедура за премахване на силно социално напрежение в обществото, към която прибягва всяка демократична власт, щом големи маси хора са недоволни от действията на управляващите. Тук изобщо законността на последните избори няма отношение. С поредица от налудничави, опасни и направо злонамерени действия, тройната коалиция БСП-ДПС-Атака се делегитимира, а наглостта, цинизмът и отказът й да се подложи на избори я доближава повече до авторитарното управление на Морси и Ердоган, отколкото до ЕС. Затова и от Европа недвусмислено подкрепиха протестиращите.

 61. 61 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#57:"БЕЗПАРТИЕН"]Отрепки и кухи лейки като овцата arete, която смята че за да не се увеличава престъпността, трябва всички крадливи мангали да бъдат назначени на високи постове[/quote]
  Между помощи и високи постове има такава разлика, че дори овце като мен я забелязват.

 62. 62 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "БЕЗПАРТИЕН":

  О, и да не забравя, благодаря отново!

 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дъвчете, дъвчете, трябва да е вкусно. Поне поискайте провокаторите от Дневник да не са толкова нагли.
  Или пък да има нещо си някъде ....
  За всичко останало се искат топки, защото се пролива кръв.

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#57] от "БЕЗПАРТИЕН":
  А може би Митко Каратиста и със заплата от 30 000лв в борда на НЕК не е извратено назначение? Или щерката на Боцковия приятел - Калина Илиева? И още стотици калинки и бръмбари, които опоскаха държавата?

  нели ангелова
 65. 65 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#57] от "БЕЗПАРТИЕН":
  "Не срещу резултатите от изборите протестират хората, а срещу резултатите от уродливото управление на извратената по своята същност коалиция СМС - станишев + местан + сидеров ! "

  А можете ли да изброите 10 резултата от управлението на БЛЯ-БЛЯ-БЛЯ?
  И понеже сте многоумен , красив, богат и готин, да Ви припомня нещо което ще искате вероятно да напишете - Бат Сали не е назначен, той е избран /и към момента няма доказателства да е осъждан или да е престъпник


 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#55] от "Нели Ангелова":

  Има ли смисъл на комунист да се обяснява разлика между черно и бяло? Не, нали!
  Едното е каквото каже партията, второто- също!
  Та, така, другарке.

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#60] от "ambros":
  Изборите са съвсем законна и демократична процедура за премахване на силно социално напрежение в обществото, към която прибягва всяка демократична власт, щом големи маси хора са недоволни от действията на управляващите.

  Ми не може понеже 3000 софиянци, повечето от които са платени да протестират срещу правителството, което се опитва да спаси България от социална и икономическа катастрофа! Не може да правиш преврат. Направете референдум за нови избори. Ако съберете 500 хиляди гласа, назначете дата и чакайте да съберете над 2 милиона гласували. Ето това е конституционно!

  нели ангелова
 68. 68 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#66] от "flagellumdei":

  За себе си ли говориш? Огледай се дали пък не си заобиколен от другарки. Ако е така, то аз не съм там!

  нели ангелова
 69. 69 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#67] от "Нели Ангелова":

  ДругаркЕ, това че ти и другите като тебе не познавате числа по-големи от четирицифрените е лично ваш проблем ! 68 % от хората не искат другаря ви Ядков ! Не може шепа комуноиди и неграмотни амуджи и цигани да разигравате цялата нация на пръста си !
  И не може 50 некролога около НДК и един дрогиран Шамар да се изживявате като народ, НАРОДЪТ СМЕ НИЕ, които ще обрулим всякакви орехи, лешници, кюстендилски сливи и прочие ядкови и костилкови !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 70. 70 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#64] от "Нели Ангелова":

  Е, и като герберастите правеха такива назначения, смятате че и СМС коалицията има право да продължава, така ли ?
  Няма да стане, пробвайте се в някоя друга държава, не и у нас !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 71. 71 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 922 Весело

  [quote#67:"Нели Ангелова"]Ако съберете 500 хиляди гласа, назначете дата и чакайте да съберете над 2 милиона гласували. Ето това е конституционно! [/quote]


  Много повече от 2 милиона не ви искаме, ама като имате проблеми дори и с петцифрените числа и не можете да определите броя на протестиращите, какво да ви правим ? Нищо, те и милиционерите на Цветлинчо са също толкова умни като вас, затова броят до няколко хиляди, щото нататък за тях е висша математика !
  Пък когато БСП вземе на следващи избори повече от 500 хиляди души, ми се обадете ! Въпросът е да си идете с мир, а не да ви гоним пак както през 1997 г !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 72. 72 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мдаа, след като призоваха за създаването на "ново СДС", инициаторите на тази нелепа идея тръгват да ни убеждават, че ние не искаме БСП, ДПС и Атака, но много искаме провалените политически субекти, влезли в "реформаторския блок" за един последен напън да се набутат във властта. Айде не, благодаря.

 73. 73 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#60] от "ambros":
  И колко са "големите маси" от хора?. Документирано.
  Щото маса от хора пък не искат в момента предсрочни избори.

 74. 74 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#60] от "ambros":
  И колко са "големите маси" от хора?. Документирано.
  Щото маса от хора пък не искат в момента предсрочни избори.

 75. 75 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#67:"Нели Ангелова"]Ми не може понеже 3000 софиянци, повечето от които са платени да протестират срещу правителството, което се опитва да спаси България от социална и икономическа катастрофа! Не може да правиш преврат. Направете референдум за нови избори. Ако съберете 500 хиляди гласа, назначете дата и чакайте да съберете над 2 милиона гласували. Ето това е конституционно![/quote]

  Къде ли ги дават тези пари, че аз съм останал на сухо вече близо 40 дни?
  Това с референума за изборите обаче много ми хареса - демокрация по путински или ердогански. Дано в управляващите е останал малко здрав разум, защото ако скоро не насрочат избори, ще ни замразят членството в ЕС. Такова бандитско управление тук някои комунистически промити мозъци може и да изтърпят, но в ЕС няма да стане.

 76. 76 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#60] от "ambros":
  И колко са "големите маси" от хора?. Документирано.
  Щото маса от хора пък не искат в момента предсрочни избори.

 77. 77 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#74:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Щото маса от хора пък не искат в момента предсрочни избори.[/quote]
  Това няма никакво значение. Меродавни са тези, които искат, а подкрепящите Орешарски ще си гласуват за БСП-ДПС-Атака. Изборите не са партия, за да си 'за' или 'против' тях, а демократична процедура. Щом има социално напрежение, трябва да се проведат. Поне на малко политическо мъжество да се бяха научили от Борисов, а не сега управляващите да се крият като лалугери в подземията и зад кордон от полиция и жандармерия, защото от един момент нататък и те няма да ги спасят.

 78. 78 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#75] от "ambros":
  "..защото ако скоро не насрочат избори, ще ни замразят членството в ЕС. Такова бандитско управление тук някои комунистически промити мозъци може и да изтърпят, но в ЕС няма да стане. "
  Сериозно?! И защо да вярваме на фантазиите Ви?


 79. 79 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#16:"ju.li"]Добре, ако днес бсп се закрие и спре да съществува като организация, авторът какво би препоръчал на хората им?
  Да се гръмнат? Или просто да изчезнат? [/quote]
  Прекалено хубаво, за да е истина - нека бъдем реалисти!
  На първо време да се образоват (коланите и пагоните на РККА не е знание за 21-ви век).
  На второ време да придобият някаква професия.
  На трето време да се погрижат за своята конкурентоспособност.
  На четвърто време да родят идеи за включването си в обществото като продукти, експертиза, просто идеи.
  Ще кажете - много искаме?!?
  Да не искаме толкова от горките хорица?!?
  Щом ние, противниците на това правителство, го можем всичко това и даже сме го постигнали - тия от върхушката на БСП би трябвало също да го могат - поне това казват с надменното си поведение на "стоящи по-високо" от нас, обикновените трудови хора.
  За пенсионерите от клуба на БСП в Орешарово това не се отнася. Те имат какво да правят - и доматиту, и овцете, и дървата за зимата - все работа се иска.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 80. 80 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нели Ангелова":
  [quote#39:"Нели Ангелова"]Какво очакваш от болен мозък? Същите неща говореше в предаването "Лице в лице". До него седеше едно младо интелигентно момче, също от протеста, което не се съгласяваше с тезите на недоволния от живота си Калин Янакиев. [/quote]
  Нели, Нели, типично по комунистически се опитваш да дезинформираш и манипулираш форума. Става въпрос за предаването "Лице в лице" от 18.07. /препоръчвам да го гледат повече хора - http://tv.dsb.bg/#/video/2013/07/18/682 /. Това младо интелигентно момче също подкрепяше протестите, но просто не можеше така добре да защити тезата си, както проф. Янакиев.

 81. 81 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#45] от "arete":
  [quote#45:"arete"]Признавам си, че идея си нямах кой е, но тъкмо се запомнавам с него в уикипедия. Преподава етика. Уау! Философ. Уау! Забавно е, [/quote]
  Това че не знаете кой е проф. Калин Янакиев не е укорително, но с неуместната си ирония, относно личността и интелекта на професора, наистина си нямате идея за степента на собствената си излагация в очите на интелигентните хора.

 82. 82 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#67:"Нели Ангелова"]Ми не може понеже 3000 софиянци, повечето от които са платени да протестират срещу правителството, което се опитва да спаси България [/quote]
  Много лъжи от една комунистическа простакеса!
  Първо, МОЖЕ.
  Второ, не са 3000, а повече от 10х 3000 на моменти, като например от Университета до Плиска в шест ленти по 3,50м, включително и локалното от север.
  Трето, не са само софиянци, а горди плевенчани, пловдивчани, перничани и джумайци, дошли с колите си.
  Четвърто, никой не е платен. Дайте ЕДНО доказателство за тази лъжа. Защото аз имам 50хиляди доказателства против лъжата Ви. Мразим ви безплатно! Няма нужда да ми плащат, изкарвам си достатъчно пари с труда си, обидно е да ми плащат, че съм гражданин с убеждения, а не селянин с предубеждения. Платени бяха някакви биячи на Болен Сидер ага ПРОТИВ протестите.
  Пето - това правителство не работи, за да спаси България, а точно обратното - да й надене воденични камъни като Белене, нови борчове, Южен Паток - пък нека плува Българията...
  Но дали ще е жива плуваща с такива непосилни тежести, на нас ни пука, комунистическа лъжло!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 83. 83 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нели Ангелова":
  [quote#49:"Нели Ангелова"]Господине, това че не ви харесва резултата от изборите си е ваш проблем.[/quote]
  Проблемът колкото е наш, два пъти повече е ваш, защото социологическите изследвания показват 65% одобрение на протестите и 85% неодобрение на действията на БСП/ДПС. Толкова висок процент неодобрение само за месец управление е показателен за абсолютно неадекватното поведение на "експертите" от правителството на баш "експерта" Орешарски, който дори не знаеше кои ще му са министрите и обърка имената на двама от тях при представянето им.

 84. 84 Профил на arete
  arete
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "choss":

  Ако той може да си я позволи ( цитата, който копирах някъде горе, а и цялата незряла емоция в текста му ), на обикновен човек като мен също е позволено. Интелигентните хора са именно за това, бързо и лесно да категоризират другите.

 85. 85 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ето там е проблемът, драги! Вариант 1: да не харесваме някого, но да го приемаме; и вариант 2: всеки ден да има безпрецедентни многохилядни протести срещу някого.

  Явно трябва да ви се обяснява защо заменихме вариант 1 с вариант 2 още в първите дни на Орешарски. Защото не това избрахме. Защото тези хора пренебрегнаха интересите на хората и защитават едни други интереси - тези на мафията. Защото твърдят, че само президента трябва да е обединител на нацията, а забравят задължението на депутатите да представляват целия народ.

 86. 86 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересно! С такива прийоми разбиха единството на януарските протести. Сега се пробват с тия. И, понеже не им се получава, започнаха да набиват мантрата: не знаят какво искат. Въобще са глухи за постоянното повтаряне: От вас не щем нищо! Следователно, въпросът: кой ще дойде и какво ще искате от него не стои! Поне не днес!

  goblenka
 87. 87 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нели Ангелова":

  Възможно е ГЕРБ да са се опитали да фалшифицират изборите и да не са успели. Възможно е обаче и БСП да са се опитали да фалшифицират изборите. Защото са знаели, че печатницата е свързана с човек от ГЕРБ още от самото начало. Или пък са смятали да правят индиански нишки, но да са разбрали, че са по петите им и да са решили да изманипулират нещата. А може да са си взели бюлетините и да са оставили част от останалите, за да пуснат бомбата.

  Във всички случаи, тези избори бяха изманипулирани. Само това е достатъчно основание за провеждането на нови избори.

 88. 88 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#67:"Нели Ангелова"]Ми не може понеже 3000 софиянци, повечето от които са платени да протестират срещу правителството, което се опитва да спаси България от социална и икономическа катастрофа![/quote]
  Ей, како, ама ти наистина счупи глупомера!
  Вземи да млъкнеш, че наистина стана за смях. Имаш само едно оправдание, ако си любовницата на Ореха.

 89. 89 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#59:"Нели Ангелова"]Няма правителство, което да е понижило цената на тока! Орешарски го направи! Няма правителство, което да стимулира раждаемостта, като даде детски надбавки за всички деца и вдигне майчинските като запази продължителността на майчинството! Няма правителство, което да помисли за живота на хората, но правителството на Орешарски мисли и затова ще стопира пенсионната система...[/quote]
  Това ми звучи като "Няма правителство досега, което да ми е купило играчки, семки и бонбонки."
  Тези "понижения" от джоба на Орешарски ли идват, от този на Моника и Станишев или за сметка на увеличаването на държавния дълг - да закупуват на килограм лековерни избиратели. А стопирането на пенсионната система е такава глупост, че може да ни докара санкции от ЕС.

 90. 90 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 780 Гневно

  До коментар [#67] от "Нели Ангелова":

  Никой не твърди, че правителството е незаконно избрано. Не слагайте в устата на другите Ваша собствена теза, която да громите с плам и целия арсенал от средства от Наръчника на пропагандатора и агитатора.
  Това което ме изкара на площада е брутално демонстрираната наглост, безочие, безцеремонност и високомерно опиянение от упражняването на властта (по лениски - комчванство) със случая Пеевски. Протестът (поне моят личен) е срещу това, че ВСИЧКИ ПАРТИИ КОИТО В МОМЕНТА СА В ПАРЛАМЕНТА демонстрират ВСЯКАКВА ЛИПСА НА ПОЧТЕНОСТ.
  Всички политици в предизборните си кампании обичат да казват - Гласувайте за нас и после ни съдете по делата. Е, аз това и правя - по делата ги съдя.
  Дори и след одиозният случай с Пеевски обаче, нито един политик НИТО ОТ БСП НИТО ОТ ДПС не прояви какъвто и да било симптом на покаяние. Усещайки че са минали всяка граница на приличието се опитаха набързо да претупат случая, като с редица последващи действия практически доказаха, че не са си направили извод по същество. Просто си казаха - жалко че ни хванаха, но следващите пъти ще сме по внимателни. И пак не успяват и си карат по старому. Ако мен ме хванат с подобен гаф, ще потъна в земята от срам.

  За да не съм голословен - При промяната на закона за ДАНС, прекрояван за Пеевски е отменен следния текст, който е основание за предсрочно прекратяване на мандата на председателя - чл.8,ал.4, т.5. Той гласи следното - " при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията".
  T.e. ТАКИВА ПОЗОРНИ ДЕЯНИЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ПО ЗАКОН НЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТА НА ПИСАНЧЕВ.
  Така новите управляващи продължават нагло да ни гледат в очите и да лъжат.
  Именно поради това всеки ден съм на протестите (и никой нито ме организира, нито ми плаща).
  Информацията която изнесе прокуратурата за тефтерчето на Златанов е симптоматична. Тя въобще не е „патент“ на този нагъл субект и на некадърните милиционери от ГЕРБ. Това което ме души е, че така функционират "независимите" институции у нас, НЕЗАВИСИМО КОЙ Е НА ВЛАСТ. Това не мога, не искам и няма да приема и простя.
  В личния си живот следвам призива на Солженицин - "Жить не по лжи". Ако всички правим това, животът ни ще е коренно различен.
  Едва след като постигнем като общ знаменател ПОЧТЕНОСТТА на депутатите, тогава можем да разсъждаваме за ляво или дясно
  ЗАТОВА БЕЗУСЛОВНА ОСТАВКА И НЕЗАБАВНИ НОВИ ИЗБОРИ

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 91. 91 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ОСТАВК! Толкова ли трудно за разбиране?! Не е естествено но сега им е дошло пак време да се краде, кой бандит да се откаже?! Еле пък червения!

  chavo64
 92. 92 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално


  До коментар [#75] от "ambros":


  До коментар [#83] от "choss":


  До коментар [#79] от "Торбеш":


  До коментар [#71] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Вие не сте ли на протеста да се борите срещу алчните олигарси? Така ли правите революцията? С много злоба във форума? Очаквам още борци да се включат и да съскат от злоба! Нещастници!
  Иска се акъл за да протестираш, да аргументираш, да убеждаваш дори. Смешен плач! Сбъркани хора! С голи цици, маратони, свирки и балони свалят олигархията и правят социалистическа революция! И кои сте вие? Непредставените в парламента? Нали имаше избори, защо не ви избраха? Искате да правите подмяна на вота? Няма да стане! Фалшиви сте, както е фалшив и протеста ви! Затова редиците ви редеят. В моя град няма протести. Опитаха се и се отзоваха 20 души! Защо? Защото не харесват правителството?

  А що се отнася до момчето, което беше в студиото с калинката , то също бе за нови избори, но не веднага, а след като се свършат важните неща, беше против оставката в този момент, защото това значи да няма парламент и да не се приемат нужните закони. Но калинката бе против и не се интересуваше, тя здрав разум не показа.

  нели ангелова
 93. 93 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#91] от "chavo64":
  Ние не желаем да ви разберем! Хайде извикайте пак!

  нели ангелова
 94. 94 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#90] от "Rhapsody of Fire":

  със случая Пеевски

  Този случай не беше ли решен? Още преди месец?

  нели ангелова
 95. 95 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#90] от "Rhapsody of Fire":
  ВСИЧКИ ПАРТИИ КОИТО В МОМЕНТА СА В ПАРЛАМЕНТА демонстрират ВСЯКАКВА ЛИПСА НА ПОЧТЕНОСТ.


  Това ти го твърдиш! Ти не си цяла България! В нито един град няма протест!!!! Няма протест! В нито един град!!! Това разбирате ли го? Тълкувате ли го?

  нели ангелова
 96. 96 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#93] от "Нели Ангелова":

  Душевната нечистоплътност никога не ме е привличала, както и физическата. Но човек може да се научи, да си взема душ. Как обаче да си очисти мръсната душица?!

  chavo64
 97. 97 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2420 Весело

  На руски трябва, за да го разберат.

 98. 98 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#92:"Нели Ангелова"]В моя град няма протести. Опитаха се и се отзоваха 20 души! Защо?[/quote]
  От провинциалния манталитет в разсъжденията веднага си личи, че човекът е далеч от мястото, където се случват важните събития в държавата - и географски, и идеологически (някъде в 50-те години на 20-ти век).

 99. 99 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#90] от "Rhapsody of Fire":

  Да, ти си вярваш! Уважаеми протестиращ, уважавам протеста ти, защото го аргументираш.
  Преди 20 години и аз протестирах, вярвах, исках избори, бях щастлива от победата. Ноо ... за кратко. И ни излъгаха, и ни продадоха, а се кълняха в обратното. Сега НЯМА да изляза, не защото ти искаш лоши неща, това и аз го искам, но то е УТОПИЯ! Дивият капитализъм ще продължи, българинът не го очаква нищо хубаво. Олигарсите са силни и богати. Борбата с тях е тежка, неравна. Само революция може да промени системата. Но това няма да го допуснат и отвън, защото ние храним и чужди олигарси. Ще има нови избори рано или късно! Ще видиш, че съм била права! Сега, ако искаш, не ми вярвай. Времето ще покаже. Дано ти да си прав.

  нели ангелова
 100. 100 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#96] от "chavo64":


  До коментар [#97] от "Deaddark":


  До коментар [#98] от "ambros":

  Познах, че ще се включат и нови поплювковци! Не сбърках!

  нели ангелова
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK