За тинк-танковете и "левите" интелектуалци

Огнян Минчев

© Асен Тонев

Огнян МинчевОгнян Минчев публикува текста си във Фейсбук. Заглавието е на редакцията


Въздържах се - по съвет на моите колеги от неправителствената общност - да участвам в абсурдния "дебат" за "експертите на прехода", чиято цел е да отмие интелектуалната и гражданска нищета от тези, които 20 години не генерираха нито една стойностна идея за развитието и бъдещето на България - "левите" интелектуалци.


Не случайно слагам "леви" в кавички - защото поддакващите на червената олигархия са... част от едно отвратително статукво - а не от алтернатива, идейна, социална или политическа. Аз познавам доста леви граждани и интелектуалци, но те не принадлежат към общността "възмутена" от "експертите на прехода". Леви са активистите на Хелзинкския комитет, леви са Антонина Желязкова и Евгения Иванова - експерти по етническите отношения. Леви са Ивайло Дичев и Бойко Ламбовски - или поне аз ги смятам за леви, защото са част от тази идейна-политическа общност, която представлява левия спектър на днешна Европа. "Левите" интелектуалци около 120 годишната развратница или участваха в грабежа на посткомунистическата олигархия - за което бяха възнаградени с голф клубове, или гузно мълчаха дотогава, докато се появи възможност да обвинят за престъпленията на собствените си патрони ... "експертите на прехода".
Чашата ми преля едно телевизионно интервю с вечната и незабравима жрица на


червеното псевдоморално безсрамие


- Велислава Дърева. Поканена в едно предаване да говори за Левски, тя за пореден път се опита да джироса наглостта на собственото си партийно обкръжение като морален стандарт, едва ли не родеещ се с Левски и достоен за подражание. Без да даде възможност на участващия в дебата Димитър Бечев да изложи тезата си, Дърева захрачи ... "експертите на прехода". Не само че нямали общо със строителите на България, ами били "неканени приятели отвън"... Нейните съпартийци - слуги и сътрапезници на Газпром са добре дошли. Продажните й съпартийци, оглавяващи от 94 години петата колона на съветската империя у нас са "поканени" да разсипват и унищожават България. Неправителствената общност, която постави България на картата на света след половин век забвение, хората, които направиха възможно участието на българите в европейския и световния дебат за сигурност, развитие, демокрация и прозрачно управление - те, те са "неканени приятели..."!


Е-е, стига толкова! Велислава Дърева - съзнателно или не е прислужница и глашатай на червената олигархия. Дърева изгради своята позиция на дисидент през 80-те години, когато се противопостави на поредица безобразия, извършени от комунистическия режим. Но месеци след 10 ноември тя застана в охранителната позиция на крепител на статуквото. Дърева искаше да бъде отстранен Тодор Живков, но тя искаше да съхрани останалото - тя беше съюзник и глашатай на Андрей Луканов, който разработи стратегията за обуздаване на прехода в полза на червената номенклатура, бързо мутираща в червена олигархия. Не си спомням случай, при който Дърева да не е подкрепила своята партия, мутираща в безсрамна олигархия, при това с позата на непогрешим ЕТАЛОН на морала и съвестта. Не, Дърева - вие сте еталон само на "морала" на вашата партия. Ще станете нормален морален индивид тогава, когато престанете да споделяте идиотското вдъхновение на поета - "ти си права и когато съгрешиш дори". Хвърлянето на Дърева на амбразурата да брани столетната безобразница от всеки справедлив обществен гняв през последните 23 години е достатъчен сертификат да й бъде отказано правото да назидава когото и да било.


Дърева много обича да говори срещу олигархията. Когато беше близък приятел и доверен съветник на президента Георги Първанов - авторът на "големия шлем", на стратегията за полагане на България в краката на руската енергийна мафия, Дърева ходеше по медиите и се горещеше срещу олигархията. Когато бичуваше всяко поредно не-червено правителство за опитите му да промени страната и да ограничи - често много плахо - властта на червените милиционерски барони, Дърева назидаваше срещу олигархията. Дърева и до днес вярва, че е възможно да подкрепяш Андрей Луканов, Георги Първанов, Румен Овчаров, Сергей Станишев и Ахмед Доган и да да бъдеш ПРОТИВ олигархията... Онзи ден в "Панорама" Дърева съвсем зацапа метеното - наметна се с Левски за


да охули "тинк-танковете" -
"виновниците" за днешното ни дередже


Когато преди години студентката по антропология в Париж Достена Лаверн вземаше интервюта от неправителствени активисти, едва ли някой си е представял, че една докторска дисертация ще се превърне в библия на гузната съвест за "левите" интелектуалци, пропуснали да осмислят и повлияят на прехода от последните 25 години. Мислил ли е някой, че едно такова изследване ще бъде прегърнато като индулгенция за престъпленията на пост-комунистическата номенклатура, разграбила страната си и обрекла на мизерно съществуване народа на България.


Какъв е патосът на тезата за "експертите на прехода"? С две думи: не са виновни грабителите и рушителите на българската икономика, които създадоха мутрите, изградиха входно-изходната икономика, претакаха държавните финанси през рефинансирането на частните банки от БНБ, изсмукаха Кремиковци и цялата индустриална база на България до празна черупка. Виновен е Красен Станчев и Институтът за пазарна икономика, които въведоха радикално схващане за "свободен пазар".


Вярно, може да се спори за това доколко трябва да е свободен пазарът и ограничавана държавата - тук стратегията на прехода не бе балансирана по силата на редица причини, включително предоверяване на модния тогава неолиберализъм. Но защо Полша на Балцерович - гуруто на "шоковата терапия" - не рухна икономически, а възкръсна от пепелта на разрушението, а България на Луканов, Първанов, Станишев и Доган рухна за броени години? Ах, този Красен Станчев - този дяволски експерт на прехода, виж какви ги свърши!


Иван Кръстев - политически изследовател, приеман радушно и с респект както в Брюксел, така и в Москва, както във Вашингтон, така и в Белград е най-коварният експерт на прехода. Той и други като него успяха да поставят България на картата на света като страна с интелект и визия, като гражданска общност с воля за промяна и развитие. Кръстев и общността на "тинк-танковете" успяха да защитят присъединяването на България към НАТО и ЕС като български идеи и българска воля за принадлежност към демократичния свят.


Десетки, стотици инициативи на


"тинк-танк" общността


направиха възможен не само публичния дебат за промяна на страната - те изградиха интелектуалната и организационна инфраструктура на българската стратегия за развитие като част от обединена Европа. Това се случи в епоха, когато българската държава отслабваше - интелектуално и организационно, подложена на безмилостния грабеж от мутиралата в капиталистическа олигархия милиционерска номенклатура. Образование, сигурност, административна реформа, борба с корупцията, местно самоуправление - огромната част от идеите, програмите и стратегиите за осъществяване на всичко това дойде от неправителствената общност и захрани анемичните институции на преходната кризисна държава.


Докато мутрите и генералите на червената олигархия грабиха и рушиха, неправителствена общност изграждаше. С какви пари? Ах, какви лоши "тинк-танкове" - с парите на Сорос... Аз не се наемам да адвокатствам на Джордж Сорос като глобален финансист и застъпник за множество стопански и обществени инициативи. Аз съм благодарен на Сорос и на неговата фондация Отворено общество за това, че в продължение на 20 години дадоха възможност за НЕЗАВИСИМА от червената олигархия изследователска и обществена дейност на неправителствения сектор в България и цяла Източна Европа.


Проектите на гражданските организации се финансираха и отчитаха открито - публично. В нито един момент от моята работа с Отворено общество не съм се сблъсквал с внушение - още по-малко с нареждане - да се придържам към определени официални за фондацията гледни точки в осъществяване на финансиран от нея проект. Отворено общество, Американската Агенция за развитие и другите международни фондации, финансиращи "експертите на прехода" не са дали нито една стотинка не-публично, без-отчетно и извън деклариран публично механизъм за състезание и разпределение на своите фондове между кандидатстващите организации. Да припомням ли, че в същите тези години мутрите и милиционерите грабиха и изнудваха без право, без ред, без закон. Да добавя ли, че в този период руската енергийна олигархия и нейните корпоративни мастодонти разпределяха между политици, мутри и чиновници ГИГАНТСКИ рушвети за да наложат своите цели против българския национален интерес? Колцина овластени българи се противопоставиха на това крушение на националния ни интерес от страна на руско-българската енергийна мафия и въобще - срещу петата колона в България? Не ви ли е срам, г-жо Дърева § С-ие да глаголствате срещу "експертите на прехода" когато много добре знаете всичко това?


И все пак - защо са им криви няколкото десетки граждански организации на "левите" интелектуалци и на милиционерските им патрони? Защо ругаят Сорос, а не, да речем, Рокфелер или Дюпон? (Защо не ругаят Путин и Милер можете да се сетите сами...) Ами защото Сорос и другите международни фондове създадоха пространство на независима изследователска и гражданска дейност, неподконтролна на червената олигархия и на постимперските й стопани. Комунистическата номенклатура мутира в пост-комунистическа олигархия с ясната цел отново да подчини по нови правила икономиката, политиката и обществения живот на страната. И успя - в основното. Само в един тесен сектор - гражданския - на червените олигарси им мина котка път. Ах, този Сорос..., негодник такъв...


И още нещо - Сорос § С-ие давали пари на "номенклатурни отрочета"... Ами да, има сред "експертите на прехода" и деца на бившата номенклатура. Как не ги е срам! Защо не отидоха да крадат и да беснеят заедно с другите деца на партията в "Мултигруп", във Внешторгбанда и на "Позитано" - ами със Сорос се съюзиха...! Е-е-х, колко мъка има на този свят, другарко Дърева...!


Казано е - "Оставете мъртвите да погребват своите мъртъвци" (Мат. 8:21, 22), затова бих предпочел Дърева да дебатира на страниците на "Дума", а аз да живея обикновен граждански живот от второто десетилетие на 21 век. Но не би... Ругаят ме и ме назидават негодници и комплексари - неудачници за това, че не съм станал един от тях. Затова, че съм оползотворил възможностите да упражнявам професията си открито, чрез прозрачни процедури и в полза на каузи, в които вярвам. Няма да си обършете засраните биографии с "експертите на прехода", господа. Нито пък вие, "леви" интелектуалци, ще избегнете ада на собствената си съвест, че останахте малодушни по средата в битката за бъдещето на България.


Аз съм грешен - колегите ми "експерти на прехода" са грешни, допуснахме много грешки, пропуснахме много възможности. Но съм благодарен на Бог затова, че имах възможността да правя това, в което вярвам в разделното време когато България трябваше да поеме или към Брюксел и Европа, или към Беларус и Туркменистан... Поехме натам накъдето трябва.


А вие погребвайте своите мъртви - и с по-малко арогантен шум, ако е възможно...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (275)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Достена Лаверн Сега ще ме обвините , че съм комунист , да ама не

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  Но съм благодарен на Бог затова, че имах възможността да правя това, в което вярвам в разделното време когато България трябваше да поеме или към Брюксел и Европа, или към Беларус и Туркменистан... Поехме натам накъдето трябва.++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БСП няма нищо общо с лявото. Това е криминална групировка, която обслужва местни и чужди олигархични интереси.
  Аз се определям като човек с по-скоро леви убеждения - и никога не съм искал да имам нещо общо с тази организация.
  Сигурен съм, че много хора мислят като мен - но защо има все още "леви интелектуалци", които поддържат БСП - това ми е непонятно.

 5. 5 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Аз съм благодарен на Сорос и на неговата фондация Отворено общество за това, че в продължение на 20 години дадоха възможност за НЕЗАВИСИМА от червената олигархия изследователска и обществена дейност на неправителствения сектор в България и цяла Източна Европа."
  Само този цитат стига... и не се възнасяй в небесата, всичко за теб е ясно.
  Обаждай се по-често, а не само, когато Дърева те срита, за да си заслужиш парите от благодетелите си.

 6. 6 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  И "левите", и "десните" интелектуалци (а може би "интелектуалци" у нас са слуги. Забавното е обаче, че всяко от слугинските крила обвинява другото в собствените си грехове.

 7. 7 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Единственото което ми два наум след този текст е,че колкото са опасни и вредни левите екстремисти,също толкова са опасни и десните.Не мога да разбера що за спор е кое е по-хубаво русофилството или американофилството,нито едно от двете.Не може да спориш чия радиация е по-полезна руската или американската!

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело
 9. 9 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  От пълно отрицание на задкулисието и ролята на Сорос по отношение на прехода-- , то при ''експертите на прехода '' се забелязва тенденцията към изразяване на абслолютна благодарност , хехе Така е ръката , която храни не се хапе От цялата дандания ,протести ,оставки , избори и прочее НАЙ ХУБАВОТО Е ЧЕ МАСКИТЕ ПАДНАХА И СИ ПРОЛИЧА КОЙ -КОЙ Е Поздрави

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#7:"simeonov_"]Не може да спориш чия радиация е по-полезна руската или американската![/quote]

  Може, може. Ако ти се плаща за това.

 11. 11 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  На хората трябва да е ясно че Сорос защитава американските интереси.Другото е бош лаф.

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  "когато България трябваше да поеме или към Брюксел и Европа, или към Беларус и Туркменистан... Поехме натам накъдето трябва.

  А вие погребвайте своите мъртви - и с по-малко арогантен шум, ако е възможно..."

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#8:"elevation04"]Нещо се е налютил ......[/quote]

  Накокържил се е.

 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Весело

  До коментар [#2] от "voltaire":

  Иска ли ти се, ченгьо? Не става.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Дърева ако не се подмазва на олигархията,няма да има кой да я закара до село!Толкова.

  4itatel
 16. 16 Профил на noo
  noo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Достена Лаверн много истини написа в книгата си. Номенклатурното минало на семействата на водещите тинк-танковете, двуличието и двойния им стандарт, пътищата на финансирането им, начините им на действие и още доста неща - доста безкомпромисно е писала. За всички желаещи да прочетат http://www.scribd.com/doc/46545214/Ekspertite-na-prehoda

 17. 17 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "voltaire":

  Този псевдофилософ къде започна работа някога? В ЦК на Комсомола? Дали е бил партиен член. Сигурно. Ще ми хвали Отворено общество, а не казва колко доларчета е натъпкал в търбуха си. Стотици "граждански сдружения", като Отворено общество, без някой да ги избира заработват тлъсти парици от чуждите си господари като нидават акъл как да живеем.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абе Минчев, като говориш за руската пета колона, защо един път не спомена нещо за "Южен поток" през последните три-четири години? Въртиш, сучеш, все "Белене" ти е на езика, ама си траеше за потока, докато твоя любимец и спонсор ББ посрещаше скъпи гости от Москва. Аман от двойните ти стандарти! Докато твоето НПО лапаше финансиране от различни проекти по времето на ГЕРБ, всичко в България бе цветя и рози. Когато твоята питомница Диана Ковачева стана министър на правосъдието забрави за проблемите в съдебната система.. Докога такива като теб, Кръстев, Отворено общество и пр. ще паразитират върху гърба на българите?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Но съм благодарен на Бог затова, че имах възможността да правя това, в което вярвам в разделното време когато България трябваше да поеме или към Брюксел и Европа, или към Беларус и Туркменистан... Поехме натам накъдето трябва.++++++++++++++++ +++++++++

  4itatel
 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  [quote#7:"simeonov_"]Не мога да разбера що за спор е кое е по-хубаво русофилството или американофилството,нито едно от двете.[/quote]
  Ами не, не е така. По една много проста причина. Русия не може да даде на България нищо хубаво, защото собствените й граждани живеят по-зле от нас, в по-изостанала в политическо отношения страна. Докато от Америка може и трябва да се попива всичко добро, което съществува реално там - и като свобода, и като демокрация, и като материални блага. Така че е нормално да харесваш Америка - там са новите технологии, там са готините джаджи, без които днес живота ни е немислим. Ненормално е да харесваш Русия - изостанала азиатска сатрапия.

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  До коментар [#20] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  Шаяк, бегай в Дума - там дават трибуна на твоите хора.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Слушах въпросното интервю на Дърева. Стана ми мъчно, когато си спомних за първата среща отблизо с нея - в края на 80-те, като ръководител на кръжока по журналистика в пловдивската Английска гимназия. Гледахме я в устата, все едно сам Господ говори чрез нея. После известно време я следях с голям интерес. През последните години умишлено я подминавам. Каква замръзнала деградация, колкото и абсурдно да звучи съчетанието. Уважавам правото й да има различно мнение, но е и зловещия начин, по който изглежда и по който го "проповядва"...

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на ger_123
  ger_123
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много благодаря за тази статия - тези факти трябва да се изтъкват всеки път, когато назидатели от типа на Дърева започват да ни учат на морал.

 29. 29 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Любопитно

  [quote#15:"4itatel"]Дърева ако не се подмазва на олигархията,няма да има кой да я закара до село![/quote]

  Книжка ли няма или кола?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  [quote#6:"Митридат"]И "левите", и "десните" интелектуалци (а може би "интелектуалци" у нас са слуги. [/quote]
  Всички са маскари, нали? Ех как я обичате тази теза мильовците. Така се чувствате не толкова гадни.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#24] от "Blood Red Skies":
  [quote#24:"Blood Red Skies"]Шаяк, бегай в Дума - там дават трибуна на твоите хора. [/quote]
  Самонабедителите се за "десни" болшевики страшно ме забавлявате с командите си кой къде да ходи!


  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 33. 33 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#18] от "voltaire":

  Аз го написах в този форум миналата седмица, може и да не са го изтрили. В момента у нас върви ожесточена борба между ядрената и ВЕИ мафията. Спонтанното възмущение на протестиращите от свинщините на комунягите се оказа манна небесна за ВЕИ мафията за оказване на натиск върху ядрената мафия.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 736 Разстроено

  Махленски стил, език и дълбочина на мисълта!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 36. 36 Профил на rhiad13
  rhiad13
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Левите" интелектуалци около 120 годишната развратница..."

  Страхотна статия! Но е доказано, че както в Гърция по островите 90% от живущите са слепи, така и у нас, червените са глухи.

  "Не отстъпвай от правдата заради множеството..."
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#30:"Blood Red Skies"]Всички са маскари, нали? Ех как я обичате тази теза мильовците. Така се чувствате не толкова гадни.[/quote]

  Дръж се прилично.
  Фактът, че самият Минчев в текста си се прехласва пред Сорос спестява по-нататъшна необходимост да се обяснява защо позицията и патосът му не са безплатни.

 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  [quote#32:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]командите си кой къде да ходи! [/quote]
  Командите са при вас, старшинка. Аз предлагам най-логичното - щом не харесваш медиата, я игнорираш. Аз например не се пъна да коментирам в Дума и не се ядосвам. А ти - хем не ти харесва Дневник, хем висиш денонощно тук. Явно при теб става въпрос за служебни задължения. Едва ли е от мазохизъм.

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#7:"simeonov_"]колкото са опасни и вредни левите екстремисти,също толкова са опасни и десните[/quote]

  Да, но танковете на Младенов са различни от тинк-танковете, нали. Слагането на тия два вида танкове в едно изречение си беше жив бисер на Дърева.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 42. 42 Профил на rhiad13
  rhiad13
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blood Red Skies":

  Дори е безсмислено да се спори по темата. Всички комунисти по времето на Тато живееха по американски стандарти, докато народът по севернокорейски. Глухотата и амнезията се превърнаха в отлечителна черта на червените хусари.

  "Не отстъпвай от правдата заради множеството..."
 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Поредния слуга на Сорос !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1125 Весело

  Закърши го Дъръбърева,ама .."щом е за парата,човек изяда си и месата"/по Славейков/.
  " Не, Дърева - вие сте еталон само на "морала" на вашата партия. Ще станете нормален морален индивид тогава, когато престанете да споделяте идиотското вдъхновение на поета - "ти си права и когато съгрешиш дори". Хвърлянето на Дърева на амбразурата да брани столетната безобразница от всеки справедлив обществен гняв през последните 23 години е достатъчен сертификат да й бъде отказано правото да назидава когото и да било."
  http://www.slovo.bg/old/prs/pesenpar.htm

 45. 45 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#6] от "Митридат":
  И "левите", и "десните" интелектуалци (а може би "интелектуалци" у нас са слуги. Забавното е обаче, че всяко от слугинските крила обвинява другото в собствените си грехове."

  -Това е така-всичко все пак се върти около възнагражденията в съответния ареал.

 46. 46 Профил на rhiad13
  rhiad13
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "Blood Red Skies":

  +++++++

  "Не отстъпвай от правдата заради множеството..."
 47. 47 Профил на lazarin
  lazarin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blood Red Skies":Ти знаеш ли че средната доход в Русия е 1200 /хиляда и двеста / долара а в България е 520 долара. Ти знаеш ли че жизненият стандарт в Русия е над два пъти по висок от България. Ти знаеш ли че високият темп на развитие /над 8%/ на Турция се дължи на добрите и връзки с Русия. Ти нищо не знаеш защото си с манталитет на комунист и не си се развил и на сантиметър след 1989 год. Затова и България е на това дередже.

 48. 48 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#40] от "Blood Red Skies":
  Форумите са място за дискусия и изразяване на различни тези, включително относно редакционната политика на дадена медия. Поне така е за хората с демократично мислене. Но болшевик като теб, който иска да слуша само собственото си ехо и изпада в истерия, ако някой мисли различно, няма как да го разбере.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Дърева публично критикувана,но Сорос хвален.Доколкото знаем той се оттегли от фондацията.

 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  .[quote#6:"Митридат"]И "левите", и "десните" интелектуалци (а може би "интелектуалци" у нас са слуги. Забавното е обаче, че всяко от слугинските крила обвинява другото в собствените си грехове[/quote]

  Какво повече да добавя? Казали сте най-важното.
  Слугинаж и то какъв слугинаж. С видни от всички страни представители. България е бездуховна територия.

 52. 52 Профил на rhiad13
  rhiad13
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#47:"lazarin"]Ти знаеш ли че средната доход в Русия е 1200 /хиляда и двеста / долара а в България е 520 долара. Ти знаеш ли че жизненият стандарт в Русия е над два пъти по висок от България. Ти знаеш ли че високият темп на развитие /над 8%/ на Турция се дължи на добрите и връзки с Русия. Ти нищо не знаеш защото си с манталитет на комунист и не си се развил и на сантиметър след 1989 год. Затова и България е на това дередже. [/quote]

  Линк с цифри за да докажеш тезата си?

  Преди 60 години с подобен патос малочислените комунисти са спорели със всеки "гяур" (разбирай политически опонент) - ти знаеш ли наборе колко е хубаво туй нещо ТКЗС-то?

  "Не отстъпвай от правдата заради множеството..."
 53. 53 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво за убийствено точните квалификации на посткомунистическите кръвопиици на България .А за Дърева просто не трябва да се говори-природата или Бог са я ощетили достатъчно.

 54. 54 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  [quote#51:"Мърмор"]България е бездуховна територия.[/quote]

  България е колониална територия. На колониалните територии не се позволява да имат собствена визия за развитието им, подават им се чужди. По тази причина колониалните територии нямат и собствени интелектуални визионерски кадри и личности, които да са способни да разсъждават самостоятелно и в полза на родината си.

 55. 55 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Любопитно

  До коментар [#47] от "lazarin":

  Като е толкова богата Русия, защо не заминеш да живееш там, а се измъчваш в "бедна" България?

  Gunter glieben glauchen globen
 56. 56 Профил на vsjelev
  vsjelev
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#39] от "Митридат":

  Абе мистър Гьотферен - я кажи на аудиторията какво точно ти е крив Сорос и "Отворено общество"... Ясно е, че на твоите задунайски работодатели пари за образование, просвещение и култура не им се дават - къде къде е по ефективно някое рушветче под масата на ръководните кадри и по някоя трохичка на такива като тебе -да вдигат пушилка

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 58. 58 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#56] от "vsjelev":

  Истерясваш ли? Или просто възпитанието ти е катунарско колкото на онзи другия по-горе.

 59. 59 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 554 Неутрално

  !70 килограмовият Огнян Минчев замахва да смеже 40 килограмовата Дърева.
  Смешно,защото и като интелектуалец, и като публицист, и като изследовател Дърева е по-тежка категория от Минчев.
  Дърева няма да остане длъжна на побеснелия жаргон на Минчев.
  "Дневник" дали ще публикува отговора на Дърева ?

 60. 60 Профил на rhiad13
  rhiad13
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "Митридат":

  Съгласен съм донакъде с тезата ти, но дай ми пример за бедна колония (на Великобритания, Франция, Холандия) и богата губерня след комунизма. Където е стъпил комунистически ботуш, трева не никне...

  "Не отстъпвай от правдата заради множеството..."
 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  [quote#54:"Митридат"]България е колониална територия[/quote]
  Болене, ти ли си бил, бе... Това обяснява всичко. Само не знам защо нямаш нищо против руския колониализъм на Газпром, Лукойл и Атомстрой. Дразни те само западния. Защо така? Да не би да вземаш помощи от руското посолство?

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  [quote#49:"voltaire"]Даже ме преследват с реклами да купя едно или друго. [/quote]
  Ма не си купувай бе, старши. Карай си с вьефа и москвича.

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на vsjelev
  vsjelev
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#58] от "Митридат":

  Защо бре батка, питам те само... ама като се допре до факти вие от АОНСУ почвате веднага да го усуквате?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  [quote#59:"magistrat"]"Дневник" дали ще публикува отговора на Дърева ? [/quote]
  Дума публилува ли коментара на Минчев?
  Иначе бях сигурен, че неминуемо ще се появи коментар, че Минчев е дебел. Такива си ви аргументите на шаяците.

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на vsjelev
  vsjelev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#58] от "Митридат":

  А иначе се вижда че си учен чиляк - научил си правописа и граматиката даже... ама явно с професионалната реализация се е объркало, (не вярвам, че ви плащат чак много много за писанията) Другия вариант грамотен човек като тебе да ги плещи такива е да е изперкал съвсем, ама тая тема няма да я отваряме

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#60:"rhiad13"]Съгласен съм донакъде с тезата ти, но дай ми пример за бедна колония (на Великобритания, Франция, Холандия) и богата губерня след комунизма. Където е стъпил комунистически ботуш, трева не никне...[/quote]

  Аз говоря за колониален статут без да уточнявам какъв е. Ние сме под двоен или троен.
  Един пример ще ти дам, за да разбереш, че който не калкулира фактори като национално достойнство и традиции, а си мисли, че "пазарът оправя и решава всичко", прави голяма грешка.
  През 1809 г. Наполеон решава да сложи за крал на Испания брат си Жозеф. По това време Испания е в пъти по-изостанала и мизерна страна от Франция и страна с полуфеодален строй. Наполеон смята, че като даде на Испания модерни закони и създаде условията за развитие на буржоазен тип икономика, страната ще приеме брат му с отворени обятия. Само че испанците спретват такава партизанска война на французите без да им пука за прогреса, носен на щиковете им, че им разкатават фамилията. В Света Елена Наполеон признава, че злощастната испанска война му изяла главата.

 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Весело

  "Чашата ми преля едно телевизионно интервю с вечната и незабравима жрица на червеното псевдоморално безсрамие
  - Велислава Дърева."

  Горещата вълна е изгорила реутаните?!

  I Want To Believe
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Един занаят може да се брои за "наука", ако произвежда правилни прогнози. Прогнозите на Минчев не струват. Пример: НДСВ трябваше да се разпадне за 6 месеца, а то издържа барем 8 години. Местото на Минчев не е в университет, а в ресторант. Това е очевидно. Лесен е за наемане да оплюе това-онова, щото сам не може да си плаща консумацията.

 73. 73 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#63:"vsjelev"]Защо бре батка, питам те само... ама като се допре до факти вие от АОНСУ почвате веднага да го усуквате?[/quote]

  ЕГН-то ми не позволява да съм имал каквото и да е общо с АОНСУ.

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Весело

  Мммм ...
  Четох го и го препрочетох. Два пъти препрочетох, че търсех.
  Търсех някакъв друг смисъл извън този, че ДърИвъ била за Газпром, което е лошо, а Минчев и компания били към Сорос и колко добро било това.

  Е, вярно, с някои "главозамайвания от успехите по места", ама само е споменато в тарикатски ракурс ... цитат ...Вярно, може да се спори за това доколко трябва да е свободен пазарът и ограничавана държавата - тук стратегията на прехода не бе балансирана по силата на редица причини, включително предоверяване на модния тогава неолиберализъм. Но защо Полша на Балцерович - гуруто на "шоковата терапия" - не рухна икономически, а възкръсна от пепелта на разрушението, а България на Луканов, Първанов, Станишев и Доган рухна за броени години? Ах, този Красен Станчев - този дяволски експерт на прехода, виж какви ги свърши! ...

  Мдам, свеждайки казуса до абсурд (Красен Станчев персонално срещу Балцерович) Минчев ... се измъква по терлици. Барабар со се "колегите". Не бе, те нямат нищо общо с "прехода"!
  А в България не стана като в Полша защото българите не успяха да излъчат ни своя Лех Валенса, ни своя Войтила! Защо?
  Ами заради окупирали публичното пространство такива като дЪрИвъ, Минчев и компания. Интелигенция, а не интелектиуалци. Които сътвориха обществената обстановка за Кръглата маса, която закопа България, за разлика от Шоковата терапия на Балцерович.
  А сега ... се сетете кой автор на тази статия се натискаше февруари месец тази година за ... новата Кръгла маса при Плевнелиев, както я бяха замислили?

 75. 75 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#23:"lazarin"] подобре сигорен социализъм отоколкото крадлив капитализъм. [/quote]

  Спиндерман, ти ли си?

 76. 76 Профил на rhiad13
  rhiad13
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#68] от "Митридат":

  +

  "Не отстъпвай от правдата заради множеството..."
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  [quote#7:"simeonov_"]Не мога да разбера що за спор е кое е по-хубаво русофилството или американофилството,[/quote]
  Е, кво има да му разбираш толкова.
  Еднота е СВОБОДА, другото е РОБСТВО.
  Оставям на теб да си избереш кое кво е.
  И преди да си почнал да ми обясняваш, че СВОБОДАТА хубо, ама като няма кво да се яде за чий ни е тая СВОБОДА, да ти напомня:
  СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ, БРАТИЯ!

 80. 80 Профил на vsjelev
  vsjelev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#73] от "Митридат":

  Туй е символично казано, аз не ги знам как се назовават новите школи за млади партийни агитатори ама признай си накрая, че от такава идеш...

 81. 81 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Онова нещо-Велислава неДървева(казвам нещо,защото ми е трудно,даже не възможно, да си я представя като жена) си говори с приомите и похватите на червената пропагандата от 60-70 години.
  Пример:
  опонент:...Орешарски бърка с назначенията...
  В.неД. ..а ГЕРБ като назначаваха калинки?
  с една дума(нейна и на всички от тройната коалиция"Гей,бей, злодей" Ние правим така,както вие не трябваше да правите.Защото биете негрите....
  Толкова ниско пропагандно ниво може само да е платено.В цигари.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 82. 82 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#56] от "vsjelev":
  .... я кажи на аудиторията какво точно ти е крив Сорос ...

  Честно казано - никой не знае.
  Ама още по-незнайно защо Минчев се е метнАл да го защитава

  А ако говорим сериозно - Сорос наистина не е проблемът. И го превърнаха пропагандно и умишлено в клише и плашило, което идеално обслужва и двете страни на "барикадата".
  Едните си намират удобно плашило, за да "заклеймяват" без да се впускат в подробности, а само лепейки етикетчето.
  Другите - чрез Сорос се легитимират като "одобряваните отвън" и "модерните", башка и емоционалната екстра да си "гонен от лошите", един вид десиденти някакви.
  Резултатът - и едните, и другите окупират и затапват общественото пространство олайвайки го с глупости и крайности и изтиквайки разум и истинския дебат в ъгъла, та да не му се чува думата.

 83. 83 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  „Експертите на прехода” натресоха на България уродливата групировка ГЕРБ. Иван Кръстев, който според г-н Минчев поставил „България на картата на света като страна с интелект и визия”, е от хората, които любезно „предлагаха” на Борисов министри. Целта на „експертите” беше да използват „човека от народа” като ракета носител за своите протежета (защото без такава ракета те нямаше как да се доберат до властта) и после елегантно да го шутират (като пробутат някоя „консенсусна” фигура като Кри /Сталинка Георгиева). За срамното умилкване на Кръстев около Борисов – ни вопъл, ни стон. Сакън, да не се обиди великият интелектуалец. Всичко вече е забравено, сега на дневен ред са новите грандиозни планове за „оправяне” на туземците от Булгаристан.

  Що се отнася до г-н Минчев, той беше шеф на „Прозрачност без граници” – организацията, която буквално проспа тежките изборни нарушения на президентските и кметските избори. Вместо да сезира международните си партньори за безобразията (депутати от управляващата партия, мъкнещи чували с бюлетини; измислени „забранителни” списъци на МВР; невероятно количество „невалидни гласове”; меко казано странни „обръщания” на резултати в областни градове), Минчев седеше като кибик и мълчеше.

 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Весело

  Опссс ...!
  дИсиденти, разбира се.
  Сорри.

 85. 85 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#17] от "stoicho2":

  [quote#17:"stoicho2"]Този псевдофилософ къде започна работа някога? В ЦК на Комсомола? Дали е бил партиен член. Сигурно. Ще ми хвали Отворено общество, а не казва колко доларчета е натъпкал в търбуха си. Стотици "граждански сдружения", като Отворено общество, без някой да ги избира заработват тлъсти парици от чуждите си господари като нидават акъл как да живеем.[/quote]

  Чудесен пример за манипулиране на мнението описан в статията:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/07/21/2107460_kak_se_manipulira_obshtestveno_mnenie/

  Цитирам:

  "Там се изнасят преиначени или измислени скандални факти от личния живот на неудобния човек. Целта е изместване на вниманието от реалния проблем към биографията на човека, който го поставя. Например аз казвам нещо против Сергей Станишев и веднага ми се отговаря, че баща ми също като неговия е комунист, т.е. каквото и да кажа против Станишев, няма как да е достоверно. Децата на комунисти не може да са различни. Аз имам някаква полза да се правя на различен, или съм ренегат."

  Много добре се справихте господине сигурен съм, че от Позитано ще продължат ви финансират от новият 1 милиард заем, който си одобриха. Тук обаче не минават подобни неща. Препоръчвам да се насочите към форумите на в. Дума.

 86. 86 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#52] от "rhiad13":

  Говориш глупости. 1200 $ е в мечтите на онези селяни дето ди получават хляба на "вериги"( демек с трактори).Дохода на семейство в Каснодарския край е около 150 евро на месец.Пари имат някои хора в Москва и Питер.Изключително нисък стандарт на живот.70 % алкохолици с генетични увреждания от алкохола.ЗАПОМНИ ЕДНА ИСТИНА: БЯГАЙ НА ЗАПАД,НЕ НА ИЗТОК.Само един американски професор беше избягал през соца от САЩ в България.В Пловдив работеше в института по овощарство.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 87. 87 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Темата е много сериозна, не е традиционно "вестникарска". Нито г-н Минчев, нито г-жа Дърева са еталон за трайно интелектуално възхищение. Впрочем, всеки фен на своя клуб страда от кокоша слепота. Обръщам внимания на два факта. Първо, "ляво" е повече морална, отколкото икономическа категория; "дясно" е повече икономическа, отколкото морална категория. Второ, по тези причини нито БСП е традиционно "лява" (тук г-н Минчев е съвсем точен); нито "новите реформатори" са наясно какво е модерно "дясно". Предлагам този диспут да продължи на страниците и в блоговете на уважавания "Дневник", при това - без храчки.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#82] от "xm...":
  Сорос е пич. И без него щеше да съмне, но той със сигурност е спомогнал за разпада на системата няколко деситилетия по-рано, което донесе свободата поне на моето поколение.
  Естествено и нормално и тираните от всички нива да го мразят, защото им издърпа килимчето из под краката.
  Колко ли от младите знаят, че през соца всяка пишища машинка подлежеше на регитрация в кварталното. Считаха ги за томкова опасни колкото и пищовите. И така беше в целия източен блок. Красота за каскетите!
  И някъде в средата на 80-те Сорос дарява 200 копирни машини на унгарските читалища и тамошните бабайковци ги приемат с което почват да изтърват положението.

 89. 89 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "voltaire":


  [quote#57:"voltaire"]ОМ може да е бил един от прототипите мотивирали Волгин да напише въпросната статия. [/quote]
  След статията на Волгин и аз първо се сетих за Огнян Минчев.

 90. 90 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ми аз не видях какво лошо са направили " следовниците" на Сорос, но ясно видях бедите за България донесени от следовниците на Ленин, Сталин и Путин. А иначе Дърева е толкова душевно нечистоплътна, че "вонята" задушава.

  chavo64
 91. 91 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 450 Весело

  И левите, и десните "интелектуалци" са един дол дренки - бомбирал полуфабрикат на АОНСУ!!!

 92. 92 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#36] от "rhiad13":

  Кой и кога е доказал и едното и другото?

  На 40жгодини съм и съм живял достатъчно дълго на остров в Егейско море за да опровергая първото ти твърдение, а възрастта ми би трябвало да ти подскаже, че съм живял преди 10.11.1989 г. достатъчно за да знам какво беше лошото и какво доброто. И имам база засравнение, и съм преживял емоциите на СДС, и видях докъде я докарахме.

  Та затова моля както теб така и другите видни десни активисти да понамалите малко патоса. Звучите като комсомолски секретари.

 93. 93 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#78] от "bilyar":


  [quote#78:"bilyar"]дневник, на кого му пука за мнението на това .....? [/quote]
  Мене ме кефи О.М.
  СДС-то като го слушаха видя ли до къде я докараха.
  Нека сега новите десни да го слушат.
  Вече и Евророма ще ги пердашат на избори.

 94. 94 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митридат":
  [quote#13:"Митридат"]Накокържил се е.[/quote]
  И с право. Тая Дъра-бърева не е за изтрайване.

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  [quote#87:"Боян Дуранкев"]Първо, "ляво" е повече морална, отколкото икономическа категория;[/quote]
  "Левият" морал е морала на приматите в групата, където лидера е натоварен с охраната на територията и храната срещу която получава правото да оножда първи женските, докато другите пасат или рупат бананите.
  Да се твърди, че в "дясното" няма морал или той е на по-ниско ниво от икиномическите приоритети е елементаризъм.
  "Десният" морал е се появява когато приматите стават човеци и разбират/осъзнават, че могат да останат в групата или да изберат СВОБОДАТА и вземат съдбата си в свои ръце с всички последствия.
  В края на левия експеримент през отминалия 20-ти век левите тирани стигнаха до абсурд, като оградиха човеците с телени мрежи в големи пространства, като застрелваха всеки който се опитваше да напусне стадото на дееволюиралите до примати общества.

 96. 96 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#86:"д-р Петроff"]ЗАПОМНИ ЕДНА ИСТИНА: БЯГАЙ НА ЗАПАД,НЕ НА ИЗТОК.Само един американски професор беше избягал през соца от САЩ в България.В Пловдив работеше в института по овощарство.[/quote]
  Тогава в соцлагера бягаха само криминални престъпници, обявени за издирване от Интерпол.

 97. 97 Профил на 4erenmetar
  4erenmetar
  Рейтинг: 450 Гневно

  Винаги съм харесвал казаното/писано от Минчев, Кръстев, Станчев и т.н.
  Винаги през тези 23г. съм гласувал последователно антикомунистически, без да се поддавам на месии, като почнем от Жорж, през цар, та до ББ...
  Последният обаче, като продукт на "тинк-танк"-вете, ОПРЕДЕЛЕНО МИ ДОЙДЕ В ПОВЕЧЕ!!!
  И стана така, че особено след участието Му, в последната Панорама не намирам аргументи срещу думите на Дърева.
  Вашият /на тинк-танковете/ продукт, г-н Минчев, направи така, че дори Дърева да ни стане симпатична - препратките и сравненията и между тефтерчето на Апостола и тефтерчето на оня гнус, от комисията по конфликт на интереси, си бяха съвсем на място!

  Добре е тинк-танковете хубаво да си дадете сметка, какъв Мефистофел ни/си натресохте, в лицето на "политикът Борисов" за последното десетилетие...
  С което перфектно обслужихте интересите на червената олигархия, отблъсквайки болшинството истински дясно мислещи хора - едни през Терминал-2, а други във "вътрешна емиграция".
  Долу!!!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#97] от "4erenmetar":

  А за битността си на антикомунист преди 23 години би ли ни казал нещо?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 100. 100 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Дърева спомена една книга - Експертите на прехода на Доста Лаврен, нарече цялата кохорта от синчета на разни номенклатурчици така, както им се полага и те изпищяха на умрело.
  Факт ли е че Оги Минчев е преподавател по нАучен комунизъм в СУ?
  Факт е.
  Факт ли е, че Иван Кръстев е син на номеклатурчик в ЦК на БКП?
  Факт е.
  Факт ли е, че Красен Станчев също е кадър на АОНСУ?
  Ми, факт е мама му стара, както е и факт, че е ленинградски възпитаник по философия от времето на СССР.
  Няма да питам кои одеха до учат у большая.
  Същото няма да питам и за Евгений Дайнов, нито за Деян Кюранов.
  И що пищят така неистово соросоидите?
  Що пищят, че Дърева им каза "И вие сте отговрни за разрухата, дечица угоени."?
  Ма мноо чувствителни тез пъргави идеологически работници на Луканов бе.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK