Къци, Мишо, неговите фенки и тяхната България

Мишо Шамара на протест пред посолството на Франция

© Красимир Юскеселиев

Мишо Шамара на протест пред посолството на ФранцияАвторът е главен асистент по старогръцки език и старогръцка литература в Нов български университет. Заглавието е реплика към филма "Готвачът, крадецът, неговата съпруга и нейният любовник" на Питър Гринауей (1989). (Текстът е написан преди 40-ия ден на протеста.)


Шест букви. Шест черни букви върху червен фон, изпълващи екрана на телевизора. Глухар. Да, думата е глухар. Птица от семейството на фазана, възрастен човек с увреден слух, може би един оглушал министър председател. Ако малката червена седмица в горния десен ъгъл на екрана не ми напомняше коя е телевизията, бих си помислил, че виждам лозунг от протестите на площад "Независимост". После чувам гласчето, което не бях чувал от края на 90-те. Детско и пискливо. След миг камерата потвърждава това, което вече знам. Руса грива, лъскава сребриста риза с отворена яка. Малкият принц на абитуриентски бал. Къци. Същият, какъвто го помня. Води същата зловеща игра – между човека, който се чувства жертва на живота, и съдбата, що може да го възмезди. Когато колелото на Къци се завърта, времето се е върнало назад с двайсет години. Страх ме хваща да сменя канала. Кой ли ще се появи още? Фори Светулката, Джуна, Кашпировски? Какво ли ще изпълзи от отворилата се Царичинска дупка? Карамански и насълзените, неполучили справедливост призраци на четиринайсетте войничета? Голият, спаружен труп на Луканов, проснат под металическа светлина върху първа страница на нощните вестници? Дони, който цъка ключа на лампата в хола, за да покаже, че не го е страх?  


Изпълзява Мишо
Човекът, който през 94-та припяваше с групата си "Гумените глави" - "Извинявай, скъпа моя, че те пребих от бой...", стана лице на водената от правителството социална политика. Бъхтичът, който любезно ти е обирал стотинките в стола на училището, стана добрият батко, който ще те закриля с думи и, ако трябва, и с юмруци от тия, дето ти обират стотинките. Това двусмислие трябва да ни напомня на нещо. Колко тънка беше през 90-те границата между тези, които се представяха, че ни пазят от беди, и онези, които ни ги създаваха! Колко тънка беше границата между съхранението и грабенето. Колко тънка беше границата между страха от разправия с местна мутра и възхищението от избитата врата на някоя трудна работа.


Кондотиерите на пост-социалистическия бит! Не са пропаднали, както изглеждаше, в Царичинската дупка. Лустросани от благоприличието на зрялата си възраст, или прикриващи се зад отроците си, те отново са тук. В могъщите жълти медии, в ДАНС, в парламента, в софийската областна управа. А един от тях и сред тъжните възрастни хора, протестиращи пред НДК. "Извинявай, скъпа моя, че те пребих от бой...", сега Шамара любезно малтретира пред НДК изтляващата идея за България на група тъжни, наистина много тъжни възрастни хора.


Събота е, преваляло е, въздухът е по-лек.


Решаваме да отидем на контрапротеста пред НДК

Не откривам информация в интернет, но от отразяването на предишни протести разбирам, че хората се събират около 18 часа. Десет минути преди този час сме на мястото. Две двойки – двама младежи и двама старци. Заставаме между тях и се заслушваме. Младежите разговарят на висок глас за политиката на Путин срещу Навални. Питаме ги за контрапротеста. Не знаят нищо и ни хвърлят насмешлив поглед.


Явно трябва да се обърнем към старците. Обръщаме се. Свили са се на кълбо като две котки и тихо си говорят. Ще ги подплашим. Чакаме още двайсетина минути. Старците си отиват, нищо друго не се случва и вътрешната ми ирония набира сила. Всъщност няма никакъв контрапротест, казвам си. Или е имало само веднъж и след това телевизиите са повтаряли едни и същи кадри. Или за да подчертаем протеста на младите, сме си въобразили този контрапротест на възрастните хора. А може би наистина нещо не е наред с времето. Да не би да съм закъснял? Или подранил? Някой е облепил мрамора около мястото със старите социалистически банкноти. Изглеждат съвсем нови. Мраморът също.


Докато се отдалечаваме, се разминаваме с други старци. Трима са, двама мъже и една жена между тях. It seems like they are not protesting tonight, Sasha, дочувам да казва единият мъж на другия. Саша, с лице на бяла сова, кимва. По-скоро примирено, отколкото разочаровано.


Правя втори опит в понеделник. Ще има


контрапротест пред френското посолство


Обявен е за 10 часа. Когато стигам пред посолството, полицията и журналистите са вече тук. Тук е и Мишо. Суети се – сигурно си задава въпроса, който и аз си задавам. Ще дойдат ли и старците? Присламчавам се към журналистите, за да не правя впечатление. Мърморят, че им губят времето. Десет минути след десет по улицата се задава малко шествие. Вървят като децата в детската градина – подредени по височина, по двойки едни след други.


Виждам, че Мишо въздъхва облекчено. Тръгва да ги посреща, подава ръка. Добрият внук. Възпитан и малко стеснителен. "Страшно хубаво слово дръпна вчера, Биг Ша!", казва облечена в бяло и синьо дама. "Беше малко остро, та не знам как се е получило", черви се Биг Ша. "Много добре се получи", ласкае го дамата. Прекъсва ги човек с вид на коминочистач. Носи мегафон. Подканя митингът да започне. Красотата на естествените повреди – понеже публиката недочува, се скупчва плътно около говорителя. Обгръща го. Гласовете стават като удари по възглавница. Някой тупа прашна възглавница, това си мисля, докато слушам. Ораторите громят пословичната френска толерантност. Пух, концесията за вода в София, пух, политиката срещу малцинствата, пух, агентите на Сорос. Но това, което е за мен прах в очите, за хората около Мишо и коминочистача е като звезден прах. За миг протърканите дрехи излъчват малко по-достойна мизерия, бръчките се поизпъват, напрежението в ставите намалява, стиснатите устни се поразмекват, все едно под сладостната слюнка на небет шекера от детството.


Подготвили са декларация срещу поведението на френския посланик. Четат я, показват и някаква таблица. "Абе, много дълга тая реч", започват да губят търпение двама старци. "Нека, нека, да видят милионерите от жълтите плочки", опитва се да ги надъха мъж на средна възраст с черно лице и мазна дълга коса. Не му обръщат много внимание. Постепенно забелязвам, че у старците няма гняв. Няма и желание за противопоставяне. Никой от тях всъщност не говори остро срещу протестиращите пред парламента. Защитата на правителството също е кротка. По-скоро в името на обществената дисциплина и от типичната за стария човек икономия на тревоги, отколкото в името на бленуваните социални мерки.


"Ами шумът, ами шумът, тероризират ни с тоя шум...", надава глас като за махленска кавга някаква трътлеста госпожа, облечена в кожа. Чувам да я наричат "актрисата, дето ние тука си я познаваме". Актрисата пуфти, разтваря с рязък жест кожения си жакет и хуква да търси помощ от Мишо. "Мишо, Мишо!" Мишо дава поредното интервю и мели за френския проблем с циганите. Старците нехаят за шума, нехаят и за циганите, нехаят и за Мишо. Защо тогава са дошли?


За да чуят, че България е тяхна. "Ние тука сме България! Ние!" Вдигам глава, когато ораторът удря последната удивителна. Над протестиращите, върху стената на сградата, край която са се събрали, голям плакат за изложба на Салвадор Дали. Художникът държи в ръка, точно под окото си, огромна лупа. И сякаш гледа с нея към старците. Вие ли? Вие ли, които сте толкова малко? Вие ли, които сте толкова незначителни? Въпросът, който примигва зад лупата, не е нито за количеството, нито за качеството на човешката материя. Въпросът е за нейната връзка с действителността.


Хронично лъгани по времето на социализма от партията, на която симпатизират, че България принадлежи поравно на всички, излъгани и втори път след краха на режима от същата тази партия, че тя ще работи за техните достойни старини, днешните възрастни хора гледат на действителността около себе си точно толкова отстранено, с неразбиране и дори с неприязън, колкото и протестиращите млади, които не искат да приемат, че свободата им е дирижирана от шепа олигарси. Те вече знаят много добре, че тази България не е тяхна и никога не е била тяхна. И знаят, че не могат да направят почти нищо, за да я приближат към себе си, освен да повтарят, че България е тяхна – както дете повтаря, че иска сладолед, осъзнавайки, че няма да му купят. Откъдето и голямата им тъга. Тъгата на сираци, които просто трябва да търпят.


Излезлите на контрапротеста не са защитници на БСП, те са


сираците на БСП


Не са фенките на Мишовата аура, а жертвите на всички обществени настойници, прелъстители и кондотиери в българския живот през последните петдесет години. И ни изглеждат съсипани, оглупели и неадекватни не защото са възрастни, а някои от тях и много бедни, а поради сринатата им имунна система срещу неистината в действителността. Времето наистина се е завъртяло назад – и за нас, и още повече за тях. Нищо неразбиращи, объркани, търсещи ръката на един късо подстриган батко с очила, който ту им се явява като пионерче, ту като дребен хулиган с голямо сърце, нашите старци са се превърнали отново в деца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 388 Весело

  "Бъхтичът, който любезно ти е обирал стотинките в стола на училището, стана добрия батко"...

  В даскалото ние закусвахме милинки, кашкавалки и бюрек, а Шамара...шамари.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мишо глупака .
  Тоя нали беше с Бинев или кой колко му плати.

 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Да го духат." Цитат на "Гумените глави"

  От вакуум между ушите, какво друго?...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  сега Шамарът любезно малтретира пред НДК изтляващата идея за България на група тъжни, наистина много тъжни възрастни хора.

  Ужасно точно описание! Браво!
  Страшна статия!

 5. 5 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Тъжно, тъжно...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 6. 6 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Излезлите на контрапротеста не са защитници на БСП, те са

  сираците на БСП

  Не са фенките на Мишовата аура, а жертвите на всички обществени настойници, прелъстители и кондотиери в българския живот през последните петдесет години. И ни изглеждат съсипани, оглупели и неадекватни не защото са възрастни, а някои от тях и много бедни, а поради сринатата им имунна система срещу неистината в действителността."


  !!!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Джуджето BIG Shame символизира как пилоните на НДК са притегателно място за утайката на обществтото. Все пак радващо е че са по 20-30 души с преко сили.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Доста неумна статия.

  Мишито и толкова внимание не заслужва, впрочем.

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Къцамун е ясен, но на Мишо явно малко са му дошли шамарите..

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 447 Неутрално
 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Мишо Шамара доказва правотата на думите - Никога не е късно, човек да се направи сам за резил.

 13. 13 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  За Къци Вапцаров ли става дума.
  Закъсали са я другарите.
  Ама много яко са я закъсали.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 14. 14 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Нищо неразбиращи, объркани, търсещи ръката на един късо подстриган батко с очила, който ту им се явява като пионерче, ту като дребен хулиган с голямо сърце, нашите старци са се превърнали отново в деца."

  Избиратели на БКсП/ДпС.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "Хронично лъгани по времето на социализма от партията, на която симпатизират, че България принадлежи поравно на всички, излъгани и втори път след краха на режима от същата тази партия, че тя ще работи за техните достойни старини, днешните възрастни хора гледат на действителността около себе си точно толкова отстранено, с неразбиране и дори с неприязън, колкото и протестиращите млади, които не искат да приемат, че свободата им е дирижирана от шепа олигарси. Те вече знаят много добре, че тази България не е тяхна и никога не е била тяхна. И знаят, че не могат да направят почти нищо, за да я приближат към себе си, освен да повтарят, че България е тяхна – както дете повтаря, че иска сладолед, осъзнавайки, че няма да му купят. Откъдето и голямата им тъга."

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 442 Разстроено

  [quote#0:"Георги Гочев"]сираците на БСП[/quote]

  Сираците на БКП бих поправил аз..... много тъжно за тези хора!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 17. 17 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Весело

  Авторът е главен асистент по старогръцки език и старогръцка литература в Нов български университет.
  ..............................
  "УчЕните" от соросовия Нов български университет за науката са това, което са Мишо Шамара и Къци за шоубизнеса.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 18. 18 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Отличен "разрез" на т.нар. "контрапротест".
  Мишо не ме изненадва... Свирене по тънката струна на поредното малцинство (отШамарова фл. точка). Защото там, сред малцинството, той може да изпъкне. Няма шанс обаче сред мнозинството от протестиращи...Просто така е решил, тези тъжни възрастни хора е избрал. За декор.

  VD
 19. 19 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 442 Неутрално  "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш."

  Волтер

 20. 20 Профил на Baldzhi
  Baldzhi
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Поздрави на автора, изключително точно описание на картинката отпреди и сега в България!

  когато забранят чалгата със закон, България ще просперира
 21. 21 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "И ни изглеждат съсипани, оглупели и неадекватни не защото са възрастни, а някои от тях и много бедни, а поради сринатата им имунна система срещу неистината в действителността."
  Трудно може да се каже по-точно.

 22. 22 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво, много добро!!!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 23. 23 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Яко.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 24. 24 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Етичен кодекс на българските медии

  1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.
  1.1.5 В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.
  1.1.6 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.

 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално
 26. 26 Профил на username333
  username333
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Миши смърка кокаин в ариенби бара, помниш ли моооой ?! При червените бабички ти е мястото, тъпоумен бездарник! Бой и е.ане не се връщат, глупак!

 27. 27 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "koko65bg":
  [quote#12:"koko65bg"]Мишо Шамара доказва правотата на думите - Никога не е късно, човек да се направи сам за резил. [/quote]
  ======
  Освен горепосоченият екземпляр, за мен в този списък на резила са още бареков и Болен.
  Айде тия последните двама могат да изкярат мнооооого кинти, ами тоа за...шамарите за какво го прави?! Да бе, забравих-за резил!
  Но и тримата ги чака голямата "народна любов", а барека и Болен-живот в богато изгнание!

 28. 28 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Весело

  "...нашите старци са се превърнали отново в деца." !!!!????

  Ало, ШиШарски, защо няма места за тези "дечица" във детските ГраДиНи ??
  И не забравяй(те) да сменяте редовно памперсите !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Невероятно точно статията отразява, което видях с очите си под пилоните на НДК преди около 3 седмици (когато си бях в България).

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 446 Разстроено
 32. 32 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  И Мишо стана прозрачен. Аха да му се възхитя за откровените атаки срещу Бойко. А то какво било, играел за БСП, ДПС и Атака.

  Защо ако не да?!
 33. 33 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Дребнаво и злобничко. Какво ви пречат?
  А пък аз мога да разкажа за "официалния" "протест", който се обърна кръгом (след кратко шушукане в редицата на "водачите" и заведе множеството да протестира по "Мария Луиза". Успяхме да изумим и вероятно да приобщим?! проститутките, сводниците и наркоманите населяващи този ареал. Е, вярно някои се валяха по земята и не ставаха за "приобщаване", но ние великодушно ги прескочихме....

 34. 34 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 519 Гневно

  Браво - това е бруталната картинка в момента!.... и ми става още по-жално, защото пред парламента са най-будните/младите хора на България, вътре в парламента е една клика която тайничко ги граби и надменно ги игнорира вече 40ти ден а пред медийте тази клика се опитва да оправдае започващото масово лапане (от техните си фирми) с това че на всеки 1000 лева ограбени ще дават по 1 левче за бедните пенсионери дето ги подкрепят на "контрапротеста" пред НДК...

  Те младите и недоволните просто ще спрат да стачкуват пред парламента и поредната вълна от емигранти през терминал 2 ще почне да работи за икономиките на други страни....

  .... и така до 2050та когато няма да има Българи в България...

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 35. 35 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 474 Неутрално

  и аз като доста други, считам че анализът е един от най-тъжните в последно време... дядо ми (светла му памет) през 1997-а се възмущаваше как чупеха парламента, но не го правеше заради червената партия, която подкрепяше, а заради нарушения обществен ред. Никой не тръгваше да му обяснява от семейството, че само това е начинът, защото така или иначе нямаше да се убеди. Той изначално вярваше, че от хаос ред не се сътворява. Така са и контрапротестиращите сега с изключение на Мишо Мижатура и още няколко глашатая (ей тоя вляво на снимката горе примерно).

 36. 36 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Брутално...Мишо-Ибрика (защиото парити на Бариека ни миришат, уа! Нал тъй?)

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 37. 37 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  БСП внася законопроект за приравняване на пенсионната възраст на рапърите с тази на военните летци! Още една социална несправедливост ще бъде изкоренена! се казва в мотивите към предложението....

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 38. 38 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Много вярно, много тъжно.

 39. 39 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Добър коментар за изкукуригалите старци.Горките, още си живеят със спомена за Тато. Само че и тези на жълтите павета ще пият една студена вода,щото са на път да сменят настоящите крадци с други такива.

 40. 40 Профил на room101
  room101
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако не беше финала щях да нахокам автора,че гаврата с трупове не е прилична.

 41. 41 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Световноизвестният варненски педагог Миша Шамаренко провежда показни сеанси с групичка вдетинени старци, ментално мигрирали в безкрайно далечното си болгаро-советско минало.

 42. 42 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Личи си, че авторът е литератор. Добра теза, сполучливи дефиниции, но твърде многословен и претенциозен текст.

 43. 43 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо някой ги дразни това че възрастните хора не могат да приемат ставащият през последният четвърт век преход от лошото към още по-лошото. Знаят ли младите хора колко висши учебни заведения са съществували в България преди 1944 година а от там и броят на специалистите в страната. Тези стари хора се радваха с изграждането на всяко висше учебно заведение, като се надяваха,че внуците им ще бъдат по образовани, а от там и както може да се очаква да имат по-добра реализация от тях. За съжаление това не се получи и внуците им останаха най-бедните в Европа.
  Навярно съществуват причини внуците им да се реализират по-лесно навън, а не за тяхна радост в собствената им страна.

 44. 44 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Де да бяха само старците. От столичната си камбанария авторът е видял само тях. Малките населени места далеч от столицата са пълни с млади хора, които аз наричам кибиците. Видях ги днес. Статуквото ги устройва превъзходно и очевидно не искат и да знаят за моралните апели "у София". Впрочем, и във Варна не изглежда да е по-различно. Жалко за Пламен.

 45. 45 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Авторът е зачекнал темата за отворилата се Царичина дупка, от която изпълзели разни субекти от 90-те, но незнайно защо е пропуснал най-емблематичните образи – гладуващият и възкръсващ Свети Едуин, параноикът Евгений Михайлов, и разните „интелектуалци”, сипещи мухлясали „мъдрости”.

  Ако Мишо се разхождаше и вувузелеше с Ентелигентните, тук щяха да се леят похвални оди за него. Ако Фори Светулката беше праснал една литургия в името на Ентелигентата „кауза”, пак щяха да се леят оди. Какъвто и дебил да се включи в пърформансите, ще получи одобрение от видиотеното вувузелещо гражданство.

 46. 46 Профил на bobi_s
  bobi_s
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Типично - видяха 100 - ина полицаи и се изпонасраха!Ми много ясно , че като мяташ камъни ще ти напукат кофата!Боя добре,ама ебане да нема!

 47. 47 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Великолепно написано. Направо ми стана тъжно

 48. 48 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какъв е изводът - махаме Станишко, Волен, Къци и Шамара и от утре мафията и олигарсите се предават сами.
  Настъпва всенародна любоффф и Алиса идва да живее в България.
  Браво на медиите - изключителна обективност и безпристрастност показват.
  Не че сме съмнявали...

 49. 49 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 442 Весело

  Хахаха, "бъхтичът обирал стотинките"... да да ми се се бе паднал тоя късмет... като го знам Шамара че е 1.60м и 50 кила с мокри дрехи, щеше да омита пода далеч по-добре от парцала на лелките.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 50. 50 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Малко се чудя, тази Ниагара от ерудиция и интелект, стоварена върху Биг Ша. Ми той трудно чете от листче и рядко използва вестник в клозета. Пълна шизофрения. Моля ви не разхищавайте даденото ви умение, насочвайте го към потенциални приемащи. А бе, гледайте си качествено работата. ОСОБЕНО за университетски преподаватели. А този не си струва дори да го забелязваш.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#48] от "theanalyser":
  Сигурно, е че ако сега не ги изритаме мафията, независимо от цвета й остава.
  Ако успеем, следващите ще си имат едно наум как се играе тая игра.
  Това е демокрацията - нищо повече.

 52. 52 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Възрастните хора обвиняват правителствата,че са причина младите хора да "бягат" от България.Не се замислят,че с техните действия(контра-протеста пред НДК) също е причина за това.Нима си мислят,че този Шамар ще изработи повишение на пенсиите,коледни добавки,майчински или по-високи заплати.Напротив.Курумбашев си има ВЕЦ,Кутев в енергото,ДПС -медийния пазар,а старците от трите най-дългото.......Хем не могат (старците),хем искат да ръководят живота на младите.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Браво Дневник!
  Искам повечето ви материали да са с такова качество.
  Нищо че е трудно!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 55. 55 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 423 Неутрално
 56. 56 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#53] от "Васик":

  Хомо талибан

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Актрисата" наистина е актриса и се казва Цветана Платиканова между другото.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много силен текст!....Друга переспектива,не се бях замисляла

 60. 60 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Чудесен текст!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 61. 61 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Много добър текст. бравооо

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на sulio_parvi
  sulio_parvi
  Рейтинг: 394 Весело

  До коментар [#45] от "zechariah":

  Удобно е зачеркнал темата защото от Парламента до НДК му личи, че е седераст и си тачи боговете. НЙяма да тръгне да богохулства срещу техните си светци я...

 64. 64 Профил на sulio_parvi
  sulio_parvi
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#62] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Не сме бе майка,вий уж сте демократи, пък не ни давате да си кажем и ние мнението настоявайки че вие държите Божията истина. И имай предвид, че някой от тези "изкукали" старчета са по образовани и с титли в ИСТИНСКАТА наука от всички тукашни форумни идиоти взети заедно? Знаеш ли сред феновете на БСП какви млади и ЗНАЧИТЕЛНО по образовани от всички ви хора има?
  А я сравни българските публикации в сп. Nature преди и след 1989 г. и пусни тук резултата? (жокер - след 1989 са 0 (нула)
  Я всички седерасти да одат да си направят харакири и да си тръгне държавата по правия път.

 65. 65 Профил на sulio_parvi
  sulio_parvi
  Рейтинг: 394 Весело

  П.С. Актрисата Цветана Платиканова също не е случайна и Луизи , Елени и прочие луксозни к... маскирани, като съвременни актриси не могат даже и прахта да и дишат...

 66. 66 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Приказката за старите хора и мравките сега ми се струва толкова жалка... И тъжното идва от това, че те НАИСТИНА са България.

  ...Мъдруваха бащите в къщи:
  "Така било е и ще бъде..."
  А ние плюехме намръщено
  на оглупялата им мъдрост... (Вапцаров)

  "Хора, обичах ви, бдете!" (Юлиус Фучик)

  И каквито и напосоки избрани цитати да избера от тяхната младост - всичко са забравили, нищо не са разбрали... Изпадам в ярост и весел бяс, особено когато говоря с подобни безполезни закопаеми!

 67. 67 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  Мързи ме да пиша толкова дълго, ама основното е, че и другият протест, оня на жълтите павета, по нищичко не се различава от този на старците... Смешното и жалкото...смешно за мен, жалко за вас - протестиращите е, че докато ревете от възторг от напъните на разни умници да окарикатуряват протеста в защита на правителството (не че няма основания), не забелязвате в каква гротеска се е превърнал и вашият "умен и красив" протест. И там, при вас усещането за дежа-вю е еднакво силно, и там, при вас изпълзяха старите втръснали на всички отровни рептили като Евгени Михайлов, Огнян Минчев (той май по скоро към динозаврите спада), Кирил Маричков, Александър Йорданов... Милена пак ви пее, (така и не си ги намери нервите двайсе години), Сугарев за пореден път гладува "до край", Слави Трифонов вие възрожденски призиви, бТВ предава всичко директно, а червеният цвят е винаги боклук .... въобще, едно такова задружно връщане към деветдесетте виждам и от двете страни, че .... само ви се смея! Не ви се ядосвам! Нито на едните, нито на другите! Претръпнал съм вече! Знам, че сте еднакво безсмислени и еднакво досадно - повтарящи се до втръсване. Нито те - старците, ще си запазят правителството, нито вие ще постигнете нещо по различно от всичките пъти преди. Ще махнете червената олигархия, пък ще наместите на нейно място синята, розовата, виолетовата или раираната.... Както винаги до сега. Всъщност, то има ли разлика вече?! Щото май...единствено олигархията успя да се държи адекватно на случващото се у нас през последните години. Успя да си създаде силни позиции навсякъде, така че, независимо кой е на власт, нейното да не се губи...

 68. 68 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мишо Шумкара щял да е DJ на червеното сборище на Бузлуджа

 69. 69 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#67:"Бай Колю"]въобще, едно такова задружно връщане към деветдесетте виждам и от двете страни, че .... само ви се смея![/quote]
  Да , докато комунягите ни връщат в деветдесетте ще виждаш и такива хора по улиците.
  Иначе и ние предпочитаме вместо да сме на площадите да си бачкаме в офисите и да си ходим на почивка и екскурзии.

 70. 70 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Бъхтичът, който любезно ти е обирал стотинките в стола на училището, стана добрият батко, който ще те закриля с думи и, ако трябва, и с юмруци от тия, дето ти обират стотинките.
  За Мишо не знам дали е обирал стотинки в училище,но Боко и останалите мутри,с които беше близък обираха доста повече от стотинки и заплашваха с повече от шамари.
  Да припомня,че Хиподил проби по това време с албумите"Алкохолен делириум",Некъф ужас ,некъф ат","С гол в ръката" и "Надървени въглища" с меко казано скандални текстове,но това не е проблем Витков да е част от "гражданското общество"
  Тези хора на изкуството ,на чието изкуството съм почитател ги няма и на двата протеста,както и мен ме няма.Просто не виждам представителство,нито в сегашното правителство,но не съм убеден,че протестиращите,и на двата протеста, не целят промотиране и налагане на техния вариант на социално и политическо инженерство,а аз не искам никакво и се противопоставям на всякакво.

 71. 71 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#64] от "sulio_parvi":

  А ти прочети (ако можеш вече да го намериш някъде) доклада на последния генерален секретар на БКП, г-н Петър Младенов, произнесен на септемврийския пленум на БКП през 1989 г. Той е инкриминиран (брошурата имам пред вид) и е иззет от всички възможни места където някой да може да го намери и да го прочете към днешна дата, защото представлява опасно четиво. На първо място разбива на пух и прах мита упорито тиражиран от БКП/БСП - кой опропастил държавата. През м. септември 1989 г. в този доклад г-н Младенов напоително и аргументирано обяснява, че държавата е във фактически фалит, че корупцията е превзела всички етажи на властта и много други прелюбопитни работи. Човек трябва малко от малко да е грамотен - иначе говори такива глупости, че СДС или Иван Костов разбили държавата. Чететебе!!!!

 72. 72 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 822 Весело

  сутринта научих един похват за разпръсване на "лоша, обременена, нечиста" енергия. Силно пляскане с ръце! Ша се дигна довечера да ходя да им пошляпам с ръчички, белким ме чули с апаратчетата си!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 73. 73 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3774 Весело

  Организаторите на шоуто при НДК трябва да забранят на Шамара да пее. Рехавите редици могат да изтълкуват "музиката" на М.Ш. като сигнал за разтуряне на седенката.

  I Want To Believe
 74. 74 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 674 Неутрално

  чудесна статия

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 75. 75 Профил на block
  block
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Ама и Къци Вапцаров ли е в стройните редици? Хахахаха нееее, пичове - танковете да идват хахахаха не мога повече!

 76. 76 Профил на karadzata
  karadzata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всеки път като прочета един грамотен анализ в български новинарски сайт, ми се доплаква от емоция. Надявам се в близките 5-10 години повече хора да се научат да пишат така, и аз да свикна, и да го примема като в реда на нещата, да не са скучни и неадекватни глупости.

 77. 77 Профил на КЛЮЧАРЪ
  КЛЮЧАРЪ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Идеята на червените работодатели на Шамара беше да привлекат млади хора на контрапротест и да покажат, че Олигарски има подкрепа. Действителността само показа на чии гласове се крепят Станишко и компания.

  А за Шамара - жалко, поредният закъсал и продал се за няколко хилядарки.

  ПОРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ИКОНОМИИ, СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ИЗГАСЕНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ. ПРИЯТЕН ДЕН!
 78. 78 Профил на Ruzha Smilova
  Ruzha Smilova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Един човечен анализ. Защо е толкова трудно?

 79. 79 Профил на m_s777
  m_s777
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това варненско наркоманче ли е новият Веско Маринов ???

  ...пада лист от календара...и шамара идва по нова по бтв по тв7

 80. 80 Профил на m_s777
  m_s777
  Рейтинг: 225 Неутрално

  БСП
  1. ЛУКАНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ( Гладната зима )
  2. БЕРОВ – създаване на ВИС 2 , СИК , МУЛТИГРУП( С бой и заплахи убиват зараждащия се бизнес в България )
  3. ВИДЕНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ (откраднаха на хората спестяванията , Кредитните милионери , Финансови пирамиди , заплати по 5-6 долара )
  4. СТАНИШЕВ - (Ограбване на Еврофондовете и спирането им ! Най-мащабният грабеж АЕЦ "Белене" )
  5. ОРЕШАРСКИ - ( Финансовият министър , при който спряха Еврофондовете става Министър претседател !!! СЛЕДВА ...

 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2436 Любопитно

  Не разбрах само каква е връзката на заглавието на статията със кулинарния horor на Грийнуей. Според мен никаква само за някакво помпане на липсваща интелигентност, присъща на преподавателите в Нов Антибългарски Университет.
  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Хареса ми сравнението със сринатата имунна система. Точно това е!
  Браво на автора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK