Оградените 2

Оградените 2

© Георги КожухаровПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник":


Сблъсъкът, от който със свито сърце се опасявахме през 40-те дни на протестите, се случи. След като властта сама се огради с намерението да функционира дистанционно от гражданите, след като в добавка тя реши да стовари върху "непокорните" заем от 1 млрд. лв. (въпреки отрицателните становища на известни макроикономисти), протестиращите граждани на свой ред предприеха дено(нощна) обсада на парламента.


Действието на протестиращите бе класическо: те блокираха властта в опит да деблокират обществото (по модела от зимата на 1997 г.). Изходът, намерен от властта – също: паническа реакция като при обсада; Цветлин Йовчев в ролята на Николай Добрев, може би със същите терзания ("искате да ме окървавите…"); докарване на силови подразделения от провинцията; полицейски палки призори, кръв и пукнати глави; снимки и репортажи за сблъсъците из световните медии; съпричастност на еврокомисаря Вивиан Рединг, която в туитър писа, че е с протестиращите; обвинения от страна на управляващите срещу водещи медии, загдето отразявали протеста; и накрая, безпрецедентната солова акция на председателя на парламента Михаил Миков, който сам призова депутатите да не ходят на работа (!).
Ако трябва да обобщя ситуацията накратко,

това е краят на политическата карантина


Само да припомня, че етимологията на думата карантина идва от италианското quaranta giorni – от онези 40 дни по време на чумните епидемии през Средновековието, когато носителите на заразата били поставяни под "санитарен кордон". А вече след изтичането на този срок гражданите предприемали решителни действия: чумният дом се опразвал, покъщнината се изгаряла, така че и помен да не остане от заразата. Всъщност така оцеляват гражданите на Рагуза (днешният Дубровник) през 1347 г., когато черната чума покосява 30% от населението на Европа.


Оздравяването идвало след очистване на телата и душите, едва тогава личният и социален живот започвал да се гради наново – нови хора, на нови места, с нови институции. Така в Европа са се справяли с реалната чума, докато избавлението от политическата чума винаги е било по-трудно. И все пак не е невъзможно.


Окуражаващо в момента е съотношението между тревога и надежда: 40-те дни на протестите бяха


този период на изпитание, който показа, че българското общество не може и не иска да живее както преди


"Не мога да живея в помийна яма" – ми каза преди дни колоездач, докато бавно, с демонстративно запушен нос, минаваше край парламента. Именно тази внезапно бликнала нетърпимост (която винаги е рожба на Духа) принуди властта да се самоогради и накара хората да излязат на улицата с усещането, че така повече не може да се живее. За да се стигне до Орешарско лято вместо Виденова зима, както гласеше един от лозунгите на протестите.

Оградените 2

© Красимир Юскеселиев


Очевидно тези 40 дни бяха необходимият Велик пост на българската демокрация (ако продължим с библейската символика: 40 дни и нощи продължават дъждовете по време на Потопа; 40 години трае Изходът на евреите в пустинята, за да стигнат Обетованата земя).


Въпросът е: как българите виждат своя Изход?


Ако говорим за управляващата коалиция, нейният "изход" е съвсем ясен: гражданите нямат право на собствен избор. Те са карантинно болните, ето защо трябва да бъдат политически, социално и дори полицейски лекувани, защото всичко се прави за тяхно "добро". Нали знаем: "който жали пръчката, мрази сина си; а който го обича, наказва го" (Притч.13: 25). Според Сергей Станишев протестиращите са явно "невменяеми", един вид полу-деца, полу-идиоти: те не знаят що е бюджет, не разбират нищо от това, което се прави с данъците им, тоест нямат никакви основания да блокират парламента и единственият проблем, с който правителството все още не се е справило (макар да е разбило някоя и друга глава), е да установи кой всъщност подстрекава гражданите. Човек направо не може да повярва, че лидерът на европейските социалисти (най-европейският български политик, както често го величаят) не е мръднал на йота от постулатите на Виденовия полицейски социализъм!


Абсурдът е, че уж живеем в многопартиен режим, че посткомунистическият преход продължава почти четвърт век, а явно "децата на политбюро" все още живеят в онова бленувано време на комунизма, което полският философ Лешек Колаковски изразяваше с абревиатурата

ЕНПННПЗБСГД


(разшифровам: управление на Единствено Непогрешимата Предводителка на Народа, Неизменно и Последователно заета с Борба със Собствените си Грешки и Деформации).


Да ви звучи познато? Не мислите ли, че тази пост(комунистическа) абревиатура побира всички усилия на БСП (любезно подпомагана, разбира се, от ДПС и "Атака") да преодолее катартичната криза, предизвикана от самите тях след избора на Делян Пеевски, след назначенията на висаджии и сикаджии, след опита тихомълком да се продаде пенсионния фонд "Доверие" на офшорка от Сейшелите, след непонятния напън за заем от 1 млрд лв. След… (списъкът е дълъг). След всички тези безумия протестиращи граждани тръгнаха да използват материали от градския плочник или от недостроения "български Лувър", за да се барикадират срещу парламентарната Бастилия.

Оградените 2

© Георги Кожухаров


Така мирната юнска революция прерасна в юлска. А през юли, както знаем от историята на Френската революция, гражданите са гневни, те не само пеят Марсилезата, следвайки Свободата, но и се радикализират и щурмуват. Който е искал да го избегне, да е мислил и действал отрано.


Ходовете на властта са на практика изчерпани


Колкото и Сергей Станишев, и Лютви Местан да се правят, че нищо не се е случило, сблъсъкът в нощта на 23 срещу 24 юли 2013 г. коренно промени ситуацията. Една власт, мине ли в глуха защита, може да изкара известно време. Ала една власт, която използва палки срещу собствените си граждани и ороси с кръвта им паветата пред парламента, вече няма никаква легитимност.


Политическата карантина, тази последна отсрочка, дадена на управляващите, изтече.


Изборите са неизбежни. А кардиналните въпроси са два. Първият от тях е: кога да са изборите (през октомври? през май?). А вторият е за политическата алтернатива: как сегашният парламент да не се възпроизведе при следващи избори.


Българската политика след прехода силно наподобява на митичния кораб на Тезей, който по особен начин бил съхранен от неговите съграждани през вековете. За целта те непрекъснато подменяли изхабените му дървени части, така че въпреки промяната, корабът си оставал все същият. Чрез този мит Лайбниц успява да формулира логическия парадокс на същото и другото.


Едва ли хората, които в момента протестират по улиците на България, искат да се качат отново в същия парламентарен кораб, макар и композиран по друг начин. Те искат нещо друго, така че изнамирането на нова политическа алтернатива предстои.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Изход има! Нови избори ASAP и спиране фалита на държавата от пиявицата с три гърла Бсп=Дпс69Атака.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  "Ходовете на властта са на практика изчерпани"
  Имат само един ОСТАВКА!!!

 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  О-СТАВ-КА!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ОСТАВКА!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Едва ли хората, които в момента протестират по улиците на България, искат да се качат отново в същия парламентарен кораб, макар и композиран по друг начин. Те искат нещо друго, така че изнамирането на нова политическа алтернатива предстои."

  Но: http://goo.gl/s6x9En - "Протестите срещу правителството, които продължават вече 40 дни, не родиха нова идея, не откриха път за излизане от кризата, нито посочиха алтернатива на системата против която се обявиха."

  И в крайна сметка: Накъде??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 6. 6 Профил на barmalei
  barmalei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  " гражданите нямат право на собствен избор."

  Не е вярно - имат, последно бе на 12 Май т.г.

  " накара хората да излязат на улицата "

  2-3 хил. са само нищожна част от всички хора

  "Изборите са неизбежни"

  Правилно -на всеки 4 години по конституция

  "Те искат нещо друго"

  На следващите избори могат да гласуват за предпочитана от тах партия. Друг начин при демокрацията няма.

 7. 7 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Според тази статийка - ако се казвам Борисов с около милиард краден(активите на Цеца), Цветанов с няколкото милиона крадени от консултации в областта на "правото"(добре, че не се е насочил и той към хидроинженеринга) или онази ... рабфаковка Цачева, получила само на зплата 2 милиона от парламента и платя на 2000 души по 50 лева - 100 000 лева ще мога за ден да свалям всяко правителство, което ще провокирам с каквото ми дойде на пожарникарския ум?

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 8. 8 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Полудявам вече!!! ОССТААААФФФФКАААА!!!!!
  Ще свърша някоя глупост, вЕрвайте ми...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 9. 9 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 433 Неутрално
 10. 10 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Да подадат оставка! 22 години "мирен-преход"-това си е пълнолетие...Така,че и Станишев и Янаки Стоилов да спрат да плашат вярно като,че сме непослушни деца с по-лошите "торбалани" дето щели да дойдат,ако те си отидат!

  haokarapora
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  В Централния затвор също има ограда - при това доста по-висока и непревзимаема отвън.

  Там национал-социалистите биха се чувствали в пълна безопасност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дневник - това, че ви слагат десетки коментари и стотици плюсове за всяка статия относно протестите в София, все пак не е достатъчно основание да пускате само такива материали.
  Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, както се пее в една песен...

 13. 13 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 936 Разстроено

  За да не се повтори същият избор и същата ситуация при следващи избори, депутатите трябва да работят само изборният кодекс и след това да се разпуснат. Агонията не може да продължава вечно, това не го разбраха управляващите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Любопитно

  [quote#12:"theanalyser"]да пускате само такива материали. [/quote]
  Какви материали?

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"lazy_and_sleepy"]Полудявам вече!!! ОССТААААФФФФКАААА!!!!!
  Ще свърша някоя глупост, вЕрвайте ми...[/quote]
  О, не само ти вЕрвам, ами се и надявам. И гледай да е достойна за премията на Дарвин.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Весело

  Какви материали - само за протестите се пише - като зомбита станахме.
  Вместо здравей вече ще си казваме - оставкаааааа...

 17. 17 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 374 Весело

  Съгласен с твърдението за карантината! Какво следва: да подпалим Парламента, както направихме с Партийния дом преди 22 г? Или да разчитаме на настоящите удавници да измъдруват нов, чист, прозрачен и най-вече справедлив Избирателен кодекс??? А дано, ама надали! Новото е Обществен договор между всички български граждани поставени при равни условия и възможност за дебат на една национална Асамблея. После следва референдум за постигнатите съгласия и така се ражда новата и реална българска Конституция. Че да чакаме Велико народно събрание да свърши работата ми е като да очакваме Годо

 18. 18 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 426 Неутрално
 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  До коментар [#16] от "theanalyser":

  Спокойно можеш да не четеш Дневник. Примерно в Дума и Земя има само положителни новини.

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ми беше хубав вестник, ама нещо.
  А тези последните си ги чети ти, благодаря.

 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#12:"theanalyser"]Дневник - това, че ви слагат десетки коментари и стотици плюсове за всяка статия относно протестите в София, все пак не е достатъчно основание да пускате само такива материали.
  Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, както се пее в една песен...[/quote]

  Всяка по-голяма електронна медия в момента изпълнява политическа директива - човек му стига да погледа бтв и да му се повдигне...

 22. 22 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#5:"niko_tin"]"Протестите срещу правителството, които продължават вече 40 дни, не родиха нова идея, не откриха път за излизане от кризата, нито посочиха алтернатива на системата против която се обявиха." [/quote]
  Ти нали си наясно, че всички искат нова политическа система, но във форума пишат "оставка" - това е просто бизнес, нищо повече.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 23. 23 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#16] от "theanalyser":

  Гледай Дудук-ТВ, като не ти харесва Дневник.

  Моралът не е порок!
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Оставка! Избори! Всеки да мисли преди да гласува,за да не се налага после да бродим по улиците.Умната!

 25. 25 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 426 Гневно

  [quote#6:"barmalei"]"Изборите са неизбежни"

  Правилно -на всеки 4 години по конституция [/quote]

  Понеже вашите червени кратуни обичат да четат закона, но както дявола чете евангелието, нека да ви припомня чл. 67 ал. 1:
  "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. ОБВЪРЗВАНЕТО СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН МАНДАТ Е НЕДЕЙСТВИТЕЛНО."

 26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Любопитно

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  От ТВ7 не ти ли се повдига?

  Gunter glieben glauchen globen
 27. 27 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "niko_tin":

  Не ги питай накъде след оставката, защото ще ти изтряскат минусите Това не е нещо , което ги интересува или имат отговор на него. Те направо вече не знаят на кой свят са. За манипулираните зомбита пред народното събрание става въпрос. Приличат на ислямски фундаменталисти, взимат заложници за да им се изпълнят исканията. Обяящсняват наляво и надясно "колко са нагли тия, как не си подават оставката" Ами зомбита вие сте 20000 макс, тоест вие сте 0,3% от населението на България. Така че вие сте наглите всъщност.

 28. 28 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  Абе тикво-мутрите и водещите ги ДС-офицери (настоящи олигарси) наистина ли си мислят, че ще им се размине и ще продължат муфтата?

 29. 29 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#1] от "web_2.0_vs._dc":

  днес сутринта трябваше да има не 200, а поне 2000 човека пред парламента. сега им дадохме глътка въздух и възможност за ваканция от следващата седмица, та чак до средата на септември.

  а до тогава милиардите им областни управители, зам. министри и други функционери ще изкрадат легално, полулегално или нелегално всичко, до което се доберат.

  така, че следете какво се уговарят хората в социалните мрежи и водете с вас близки и приятели, които споделят нашите искания и идеи.

  ОСТАВКА ВЕДНАГА!
  ИЗБОРИ МНОГО СКОРО (СЕПТЕМВРИ)!

  РЕФОРМИ !
 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Любопитно

  До коментар [#27] от "martinio":

  Старши, а колко процента сте 20-те червени бабички + Мишо Шамара, дето се събирате вечер под пилоните на НДК?

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  [quote#27:"martinio"]Ами зомбита вие сте 20000 макс, тоест вие сте 0,3% от населението на България. [/quote]

  Бе малко повече сме от стотината кукундела пред пилоните на НДК.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  До коментар [#32] от "martinio":

  Ушанка, кажи за процентите, не ми казвай къде ходиш, защото не ме интересува. Аз също не съм на протестите, но ги подкрепям. Как точно реши, че вие сте повече?

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  А и те процентите се смятат на избори, веднъж на 4 години, освен ако тези , които са ги загубили не решат да правят въстания като плащат на блогъри, журналисти и т.н. да манипулират хора като тебе, за да могат да си върнат властта.

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  [quote#34:"martinio"]А и те процентите се смятат на избори[/quote]
  Ами вие и изборите не спечелихте. Управлявате с гласовете на не повече от 20% от избирателите.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "Blood Red Skies":

  Кои ние да сме повече? Повече сме тези дето не ходят на протести от тези който ходят. Изборите бяха по-малко от месец преди да започнат опитите за държавен преврат наречен "протести"

 37. 37 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "Blood Red Skies":

  Пич и ти май си от платените. Ще ми обясниш ли как 120 депутата са по малко от 20%, всъщност са 50%. Тия дето ти плащат крадоха 3 години и половина с по-малко депутати и с купуване на недостигащите до 121, ама съм сигурен , че тогава не си ги смятал така.

 38. 38 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е дирижиран политически протест. Оня през 97 беше за икономическото ограбване на народа, когато след протестите си раздадоха предприятия на тесен кръг приятели.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  [quote#37:"martinio"]Ще ми обясниш ли как 120 депутата са по малко от 20%, всъщност са 50%. [/quote]

  На изборите спечелихте 20%. При това само от гласувалите. 50% не гласуваха. Значи реалната тежест на вашия вот е още по-малка. Това, че се съюзихте с ДПС и Атака говори само, че сте безсрамни, нагли и жадни за власт на всяка цена.
  [quote#37:"martinio"]Пич и ти май си от платените[/quote]
  По себе си ли съдиш?

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#39] от "Blood Red Skies":

  Как са спечелили 20% пък имат 120 депутата, не ти разбирам логиката. И кои сме ние , че аз гласувах за ДСБ на тия избори? Говорим за бсп и дпс , те спечелиха повече от ГЕРБ в предишния мандат, толкова ли ти е сложно, че не можеш да го разбереш.

 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  То пък има ли комунист, който да си признае, че е гласувал за БСП(к). Прочети изборния кодекс и ще разбереш какво имам предвид с процентите. Май трябва да ти се обяснява повече, но мен ме мързи. Оправяй се.

  Gunter glieben glauchen globen
 42. 42 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "barmalei":

  " гражданите нямат право на собствен избор."
  Не е вярно - имат, последно бе на 12 Май т.г.
  Отговор: 25% от гласувалите не са представени в парламента (повечето десни избиратели - в резултат от недалновидно разбиване на дясното) + 50% изобщо не са гласували. Освен това, с назначаването на Пеевски се разкриха НЕДОПУСТИМИ зависимости на сегашната власт. Не е нужно само да спечелиш мнозинство (БСП/ДПС дори и мнозинство нямат, ако не се брои Атака), необходимо е да оправдаеш търпимостта на тези, които НЕ са гласували за теб. След Пеевски такава търпимост няма!!!


  " накара хората да излязат на улицата "
  2-3 хил. са само нищожна част от всички хора
  Отговор: Добави още една нула 20-30 хил. в пиковите дни на протеста. Освен това, повече от половината от гражданите подкрепят протестите.


  "Изборите са неизбежни"
  Правилно -на всеки 4 години по конституция
  Отговор: и правителствата на Виденов и Луканов ли трябваше да си останат 4 години. А на Борисов?!?


 43. 43 Профил на nasshole
  nasshole
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#12] от "theanalyser":

  Мя-мя-мя-мя...

  !яиссор аз рук
 44. 44 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Няма ли да е по-ефективно вечерните протести и блокади да са пред резиденциите на Орешарски, Станишев и Местан? Към 5 следобяд те отдавна са по Бояна или при кукловодите си - Златев, Череп, Мустак итн и се присмиват ехидно над народа.

 45. 45 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#12] от "theanalyser":

  Бегай на друго место!

  Аре - къш!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 46. 46 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  По-добре ужасен край (за някого), отколкото ужас без край (за всички)

 47. 47 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  „Протестиращи граждани тръгнаха да използват материали от градския плочник или от недостроения "български Лувър", за да се барикадират срещу парламентарната Бастилия.”

  Обаче на другия ден много от протестиращите граждани (очевидно, с повече акъл в главата) се разграничиха от ония, които къртеха. Даже някои „истински протестиращи” се обединиха около идеята да възстановят изкъртеното, за да поправят пораженията от лумпенската истерия. Не разбрах - Тони Николов смята ли къртещите за част от "гражданското общество"?

  „Ала една власт, която използва палки срещу собствените си граждани и ороси с кръвта им паветата пред парламента, вече няма никаква легитимност.”

  Напротив. Модерната държава притежава монопол върху легитимното физическо насилие. Или както казва ударената от полицейска палка (или от бутилка, хвърлена от протестиращ) Letiashtata Kozzila Erato: „...полицията беше там за да си свърши работата. Ако някой е очаквал, че ще се дуелира с карамфили, да си беше седял вкъщи. Полицията бие и това е навсякъде.”
  Точно така, това е навсякъде – навсякъде в цивилизования свят. Във всяка цивилизована държава, ако група от пет-шест-десет хиляди граждани блокира националния парламент, ще последва само едно – бой до спукване. Нашите полицаи пипаха направо с кадифени ръкавици. Обаче това не пречи на Тони Николов да пробутва патетичните си глупости за оросените с кръв павета.

 48. 48 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#8] от "lazy_and_sleepy":


  Полудявам вече!!! ОССТААААФФФФКАААА!!!!!
  Ще свърша някоя глупост, вЕрвайте ми..."

  -вЕрвам ти,даже съм убеден.
  Ма,давай,свърши я.

 49. 49 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "А вторият въпрос е за политическата алтернатива: как сегашният парламент да не се възпроизведе при следващи избори."

  ==========

  И как? След 5800 знака патетика Тони Николов изведнъж се оказва, че не знае как.
  Снощи по Нова ТВ бяха събрали разни интелектуалци или "интелектуалци", да бистрят протестите. Единият от тях, Венци Мицов, в състояние близо до истерия, на въпроса на Милен Цветков кво прайм после, отговаряше само "да ги махнем, пък те нещата ще се наредят от само себе си".

 50. 50 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#42:"ivan_lozev"]Освен това, повече от половината от гражданите подкрепят протестите[/quote]

  Половината (че и повече) от пишещите в изданията на Икономедия - може.
  Половината (че и повече) твои приятели във Фейсбук - сигурно.
  Но да се каже, че половината от гражданите на България подкрепят протестите, е чиста манипулация.

 51. 51 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ще си позволя да не се съглася с автора на статията: има още един, нулев (т.е. преди поставените) кардинален въпрос - _как_ ще се стигне до новите избори. От отговора му зависят директно резултатите от следващите избори, а оттам и как да направим така, че парламенти като сегашния повече да няма.

  Много хора наивно смятат, че действията на властта са без значение и тя едва ли не е функция от твърдото си ядро, на което му е все тази как постъпват избранниците му; привръжениците на непарламентарните партии пък пак ще ходят за гъби или ще си останат разединени.

  Не мога да разбера наистина ли никой не помни математическото чудо, което не се е случвало никога в историята ни - съотношението точно 120:120, което се получи на тези избори? Не разбират ли хората, че ако резултатът беше друг, каквъвто и да било друг, сегашната ситуация просто нямаше да съществува (дори БСП + ДПС да имаха мнозинство, пак нямаше да е същото)?

  Така че дори нищо специално да не правим като граждани, просто да гласуваме отново и разплитането на възела ще започне от само себе си. Инерцията за това е достатъчна.

  Как ще продължим е вече въпрос за след изборите. Нека видим с какво реално разполагаме. До каква част на обществото е достигнало разбирането за неизбежните неща, които имаме да направим.

  Междувременно, работа на политиците е да формират послания между двата Парламента. Нека видим как ще се справят. Лично аз вярвам, че един професионалист може да реши специализирана задача като тази по-добре от мен и кибиците-критици.

  Моята работа като обикновен гражданин е да давам обратна връзка и да гласувам за справящите се най-добре, а не да правя политически програми и да обсъждам държавно управление. При цялото ми уважние към много от протестиращите, все пак вярвам, че имаме хора, които могат да се справят с това по-добре от обикновения човек на улицата - в интерес на човека на улицата.

 52. 52 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#47:"zechariah"]Във всяка цивилизована държава, ако група от пет-шест-десет хиляди граждани блокира националния парламент, ще последва само едно – бой до спукване.[/quote]

  Във всяка цивилизована държава никога не се достига до ситуация да се блокира националния парламент. Прилага се едно елементарно действие - оставка...

  Във всяка цивилизована държава...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 53. 53 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#49] от "Митридат":

  Остави ги интелектуалците. Те имат точно това държавническо мислене, което белокосите дядовци по пейките, които бистрят политиката.

  Какво има да се направи е ясно: да се подобрят правилата, по които работи държавата ни така, че да не могат неясни бизнес интереси да съсипват икономиката и от там - бъдещето ни. Само това да постигне следващия парламент, просто запазвайки сегашното ниво на благосъстояние е напълно достатъчно.

  После вече можем да обсъждаме леви, десни и всякакви други мерки.

  Ако питаш как - има маса конкретни идеи и някои политици, които са показали, че биха ги реализирали. Важното е гласоподавателите да осъзнаят, че създаването на нормална политическа среда е по-важно от намалянето на цената на тока и произволна друга социална мярка.

  Сещаш се за Франклин... който заменя свободата за сигурност... та и при нас така, с уточнението, че свободата произтича от справедливостта - която пък може да се гарантира само от правилно структуриране на държавното управление.

 54. 54 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#53] от "shristov":

  На мен буквоедите са ми доволно ясни, ама се чудя защо през ден "Дневник" пускат техните повтарящите се драсканици тук. Що не потърсят например някой човек от реалния бизнес, може и да е само с "вишо" образование, а не по-нагоре, който да напише как сегашното междуцарствие се отразява на икономиката и как ще се отрази занапред.

 55. 55 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2574 Весело

  [quote#12:"theanalyser"]Дневник - това, че ви слагат десетки коментари и стотици плюсове за всяка статия относно протестите в София, все пак не е достатъчно основание да пускате само такива материали. [/quote]

  До коментар [#12] от "theanalyser":
  Браво бе шогун, страхотна идея. Предполагам, че една статия за ЕДНОКРАТНИТЕ социални помощи биха ви зарадвали повече или 5% намаление на тока. Страхотна идилия. Перфектно правителство. Перфектни политици. Идеална икономика. Много добър стандарт на живот.
  И тези "мр@сници" от Дневник да вземат да развалят идилията на народеца. Да публикуват само лоши неща.
  Ах този лош, ама много лош "Дневник".
  Нали така колега шогун-железарев?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 56. 56 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2574 Любопитно

  [quote#21:"idiotstavrev"]Всяка по-голяма електронна медия в момента изпълнява политическа директива - човек му стига да погледа бтв и да му се повдигне... [/quote]

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  Колега като не ви харесва Дневник защо не си четете Монитор. Там живота е прекрасен. Или пък не харесвате ъТВ - спокойно може да си цъкнете на Барек-ТВ и нищо няма да ви притеснява.
  Ако не сте разбрал в този форум повечето от пишещите на харесват кхмерите във всичките им проявления.
  Но ако сте платен червен-трол наистина ви разбирам и ви съчувствам. Тук е неприятно място за вас.
  Чао и Оставка, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 57. 57 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2574 Весело

  [quote#22:"Зевс"]Ти нали си наясно, че всички искат нова политическа система, но във форума пишат "оставка" - това е просто бизнес, нищо повече.[/quote]

  До коментар [#22] от "Зевс":

  Браво бе шогун - разкри ни.
  Разбира се, че става дума за бизнес. Бизнес с протести. Нали са платени. Нали така?
  Ти какво очакваш тогава? Ходи в спорната или кулинарната секция - там никой не вика за оставка. Или се "премести" в прас-медия. Там е "истината".
  А за политическата система си се изхвърлил нещо и то "нова политическа система". Единственото, което не сме пробвали е "комунизъм". За него ли намекваш?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 58. 58 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#54:"Митридат"]ама се чудя защо през ден "Дневник" пускат техните повтарящите се драсканици тук[/quote]

  Предполагам се опитват да бъдат обективни, а на въпросните персони им е създаден образ на носещи греди.

  Предполагам по подобна причина е трудно да интервюираш бизнеса - веднага ще се намери някой пън, който да те обвини, че правиш платени публикации.

  Въобще, да образоваш хората е неблагодарна работа, ако от това си изкарваш хляба. Лично за мен е къде по-приятно да си пиша по форуми... ако помогна на някой - помогна; аз самият научавам интересни - и понякога полезни неща.

 59. 59 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2574 Любопитно

  До коментар [#34] от "martinio":

  Ти сигурно не знаеш, че в новата ни история - т.н. преход- само 3 (три) правителства са изкарали пълния си мандат: Костов, Симо и Сергея.
  Така, че какво пише в конституцията мога да ти го разшифровам по следния начин: ДО 4 години.
  Понимаеш?
  Но ти явно си червен-трол математик, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 60. 60 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2574 Любопитно

  [quote#37:"martinio"]Пич и ти май си от платените. Ще ми обясниш ли как 120 депутата са по малко от 20%, всъщност са 50%. [/quote]

  До коментар [#37] от "martinio":

  Не бъди скромен. Вашата т.н. национал-социалистическа коалиция "ГеБеЗло" има 143 дУпетата, т.е. 60%. Добре смятам а?
  Честито.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 61. 61 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Дошлите на власт с лъжа на 12май:
  БСП - обещаха 250хил.работни места, на 13май се отказват от това обещание; За тях гласуват 300хил. купени цигани; Коалиция с профашистката партия Атака, нещо немислимо за поддържащите тази партия.
  Това е измама в особено големи размери!
  Атака - обещаха 1000лева мин.заплата, 500лева мин.пенсия, на 13май се отказват от това обещание - не били разбрани - измама в особено големи размери! Накрая се коалират с ДПС след призиви за неговото забраняване - това било висш пилотаж в политиката, всъщност е елементарна измама;
  ДПС - това не е демократична партия, тя не обещава нищо, но има гласуващи за нея - своеобразна измама в особено големи размери!
  ГЕРБ - първа сила? след неуспешно управление, дори не са опозиция на първите три измамнически партии.
  Четири проруски партии с ангажименти към путинския фашистки режим.
  Формалната легитимност не ги защитава.
  Голямата измама няма легимност.
  Измамата се преследва от всички писани и неписани закони.
  Затова сме на улицата.
  Не сме платени.
  Защо личната ми почтеност трябва да се възнаграждава?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 62. 62 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нашето вече не е протест а бунт срещу БеСеПаКа .

 63. 63 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "martinio":

  Напротив, няма да спирам да ги питам. Аз искам манипулираните зомбита да се напънат да родят някакъв отговор на въпроса "А после накъде?". Така има шанс в нечия глава нещо да шавне и едно (дай Боже повече!) зомби да отпадне от магията.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 64. 64 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най-важното в тази статия, според мен, е последното изречение:
  "А вторият е за политическата алтернатива: как сегашният парламент да не се възпроизведе при следващи избори."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  "....След като властта сама се огради с намерението да функционира дистанционно от гражданите, след като в добавка тя реши да стовари върху "непокорните" заем от 1 млрд. лв. (въпреки отрицателните становища на известни макроикономисти)...."

  Аха, първо властта сама се огради, после Бочо отказа да признае изборите и започнаха "спонтанните" протести, още от втория ден на това правителство и ПРЕДИ номера с Пеевски. Особено готино ми звучи това журналистическо откровение - "стовари върху непокорните заем", като че ли този заем е за харчене от покорните и за плащане от непокорните. Аре съвсем започнаха някои да се гъбаркат с читателите, пък и с целокупното население. Бързо и удобно се забрави, че Бочовщината взе набързо заем от 800 милиона при особено НЕИЗГОДНИ условия, който трябва да се връща през август. Такъв заем нямаше да има нужда да се тегли от Бочовщината, ако субсидиите за земеделските стопани бяха изплатени малко по-късно. Но явно излизането на властта е било планирано по-рано и за да се осребрят дивиденти от тези субсидии, те бяха изместени напред. И сега някакви си външни и страшно кадърни и умни макроикономисти, които са извън властта, дават безценни и задължителни съвети на други хора, които трябва да носят отговорността за решенията. Въобще в последните месеци след пресметливата абдикация на Банкянския шмекер, намесата и съветите не само към служебното правителство, но и на всички следващи, стана норма на поведение. Един да съветва, напълно безотговорно, а друг да носи отговорността. А къде бяхте в последните 4 години? Аааа??

 66. 66 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 840 Неутрално

  На всеки политик трябва да се гледа като на чумав, до като не докаже че не е. И при първия симптом на чума - айде от дето е дошъл

  До като им прощаваме грешките, до като ги приемаме със слабостите им, ще ни сервират грешки и слабости. За тях това е изгодно. Щом се е хванал на хорото значи трябва да е безгрешен. Знаем го че не е, но и той трябва да знае, че щом направи грешка си ходи.

 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Как сегашният парламент да не се възпроизведе при следващи избори? – задават своя сакрален въпрос червените тролове и си мислят, че с това дават шах и мат на защитниците и на последователите на протестите. А всъщност този въпрос е свръхтъп и може да бъде измиислен само от човек, чийто познания по теорията на вероятностите не са дори и нулеви, а направо са с отрицателен знак.

  Защото след онези избори много неща се промениха. ДПС-то, което се опита да наложи Пеевски за шеф на ДАНС, предизвика протестите, нещата се размирисаха и е достатъчно човек да преброи колко са протестиращите и колко са контрапротестиращите, да сравни тези две числа и да се сети, че при такова състояние на нещата при нов избор БСП и Атака няма как да успеят да получат такава подкрепа, каквато са имали на предишните избори. А ДПС няма как рязко да увелечи броя на своите депутати. Което всъщност гарантира, че няма как при нови избори старите резултати да бъдат повторени. Още повече, че старият номер с бюлетините в Костинброд няма как да бъде повторен.

  Но нека да приемем, че се случи някакво чудо и при нови избори се получат абсолютно същите резултати. Е, и какво? Тогава БСП, ДПС и Атака просто трябва да дадат тридневен банкет на протестиращите. Защото повтарянето на същия резултат би показало, че протестиращите нямат право. Правителството на Орешарски може да бъда върнато на власт и БСП, ДПС и Атака ще могат да реализират всичко онова, което искаха, но което протестите им попречиха да направят. Дори ще могат отново да назначат Пеевски за шеф на ДАНС.

  Така че, драги червени б_к_у_и, подавайте оставки. Няма никаква опасност резултатите от последните избори да се повторят. А ако все пакк стане чудо и се повторят, вие печелите.Хайде сега да видим имате ли здрави гащи да го направите!

 68. 68 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#65:"alexsilver"]като че ли този заем е за харчене от покорните и за плащане от непокорните[/quote]
  Евала. Трудно бих могъл по-точно, кратко и ясно да опиша нещата. Наистина е точно така. В България около 1/5 от населението в активна възраст издържа всички останали - пенсионери, милиционери, държавни и общински чиновници, депутати и цигани, мафия, безработни, обезкуражени, лентяи, субсидирани и каквото още се сетиш. Това малцинство са донорите, върху които се крепи всичко. Останалите са консуматорите, които ползват създаденото от донорите.
  Точно донорите са това, което наричаш 'непокорните'. Ако направиш анкета между тях, 90+ % са за оставка на правителството. И естествено, те ще платят сметката - просто няма кой друг.

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  [quote#6:"barmalei"]" гражданите нямат право на собствен избор."
  Не е вярно - имат, последно бе на 12 Май т.г.
  [/quote]
  Това собствен избор ли беше, че на мен нещо не ми се вярва. Особено след грубо-нарушения ден за размисъл, заради който изборите трябваше да бъдат касирани, както става в нормалните държави. Да ама КС е назначен в болшинството си от Гоце- Първанов, а при такива хора истината просто не може да пробие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 426 Весело

  Ако авторът беше чел Лайбниц вместо статията за него в гугъл, щеше лесно да стигне до заключението, че сегашният парламент ще се възпроизведе във всички възможни светове. Надеждата, че отнякъде ще се пръкне нова алтернатива, граничи с фантастиката, понеже в строг смисъл единственото ново нещо в човешката история се е случило преди 2013 години. Ще си позволя да се усъмня, че не ни предлагат нищо ново, а някоя претоплена манджа, примерно ново СДС, но с няколко сменени дървени части...

 71. 71 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мисля, че ще паднат. Просто пазят авторитета на Серж да не се гръмне от мъка. Това го разбрах, след като Мишо Шамара напусна контрапротеста. Спукана им е работата.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 72. 72 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1637 Весело

  До коментар [#7] от "marquis":

  Ощавен маркизе я ми покажи кой е честния че с двете ръце и с трите крака ще гласувам за него. Само недей изкарва призраците миришещи на нафталин мойта

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 73. 73 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 809 Неутрално

  "Абсурдът е, че уж живеем в многопартиен режим, че посткомунистическият преход продължава почти четвърт век"

  Не, не е абсурд. Има много дълбоки политико-философски трактати, които обясняват народопсихологическите натрупвания по време на репресивни тоталитарни режими, като последния за сега продължил цели 45 г. Като крайно заключение и есенция на всички трактати се счита дефиницията предложена от Збигнев Бжежински: "Продължителността на прехода от тоталитарен режим към автентична демокрация е поне толкова дълъг колкото е продължавал тоталитарния режим"
  Според тази дефиниция можем да се надяваме да станем нормална държава към 2034 г.

 74. 74 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Голяма мобилизация на червените прашки в тоя форум!...Браво! Ще допринесете за по-скорощни извънредни избори....

 75. 75 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ментор":

  Подкрепям! И в тоя дух решението е просто и лесно.
  Всички тези издържащи останалите, ако са за промяна и смяна на правителството, просто спират да плащат данъци! Ако го бяха направили преди 40 дена, то отдавна тези да не са на власт, след като им се пробие бюджета с няколко милиарда и нямат пари за заплати пенсии и т.н.! Тогава ще могат и да оценят големината на недоволството срещу тях!

 76. 76 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#52:"ТНТ"]Във всяка цивилизована държава никога не се достига до ситуация да се блокира националния парламент. Прилага се едно елементарно действие - оставка...

  Във всяка цивилизована държава... [/quote]

  Ако в цивилизована държава се стигне до блокиране на парламент от агресивна тълпа, тълпата ще яде такъв лобут от органите на реда, че свят ще й се завие. Иди блокирай с твоите приятелчета сенатори в САЩ или парламентаристи във Франция. Ще ви смелят брутално, и после ни папата, ни Хелзинкски комитет ще се застъпи за вас. Дали в крайна сметка ще си постигнете исканията - божа работа. Но че ще бъдете бити, няма съмнение. Искате да блокирате, искате да се блъскате - блокирайте, блъскайте се. После що рИвете, че властта окървавила "мирния" протест? Дръжте се като мъже.

 77. 77 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Уморените" парламентаристи 1 месец ще управляват джетове на Евксиноград, а няма да управляват държавата. Бихме им го простили, ако преди това бяха успокоили народа,като определят дата за нови избори, че и народа да почива спокойно. Що си мисля обаче, че като се върнат със загар и леко понапълнели от евтините пържоли и алкохол в държавните резиденции още по-малко ще им се слиза от власт. Щото към държавните кифтета се развива пристрастяване и зависимост,по-силна и от наркотичната.Не са луди те, а ние ще сме луди, ако ги пуснем в отпуск преди да са определили дата за избори. Наесен - я камилата, я камиларя. Депутатът изяде баницата и каза - "Мен Д.Пеевски и Бареков да не са ме вкарали в парламента да плащам,че и отчет да ви давам. Аре бегайте! След 4 години ще имате шанса отново да ви излъжем!"

 78. 78 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  [quote#67:"glog"]Така че, драги червени б_к_у_и, подавайте оставки. Няма никаква опасност резултатите от последните избори да се повторят. [/quote]

  Аха, вече си съвсем сигурен, че Бочо Тиквочо и Цочо Ушото се връщат на белия кон и ще разкатаят фамилията на "червените б_к_у_и". Защото те са си "просто боклуци"...

 79. 79 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#77] от "perperikon":

  А кой ти каза че аз искам нови избори. Ти искаш аз не искам. От кьде на кьде ти си народа??? 3 до 20 хиляди могат да са племе но не и народ.

 80. 80 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#17:"lyubos"] Какво следва: да подпалим Парламента, както направихме с Партийния дом преди 22 г?[/quote]
  Партийния дом си го подпалиха сами комунистите - за да симулират пълно унищожение на архива си, в който бяха всички доказателства за престъпленията им срещу българския народ. Преди това, разбира се, е бил поизчистен от сръчковци, които сега шантажират с документи когото и когато им е удобно. Има цял филм по темата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 81. 81 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#76] от "zechariah":

  Момче, не дърпай дявола за опашката!
  Нито сме цивилизована държава, нито имаме свестни управляващи вече 23 години. Бъди благодарен, че хората са толкова търпеливи вече 43 дена! В други цивилизовани държави отдавна да има запалени стотина полицейски коли, изпочупени държавни учреждения и пребити полицаи! Щото тази маса от хора, ако отиде на протестите с по едно дърво и един молотов, то Тексим ще ви се види цвете.
  Пази се от гнева на търпеливите, защото той е унищожителен и всеобхватен!

 82. 82 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#76:"zechariah"]Ако в цивилизована държава се стигне до блокиране на парламент от агресивна тълпа[/quote]
  "Тълпата" беше много мирна в продължение на 40 дни. Защо правителството не я чу? Негова е отговорността за всичко, което стана!
  Борисов даде пример как трябва да се държи един цивилизован политик в подобна ситуация, макар че февруарските протести не бяха срещу него.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 83. 83 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#81] от "razlichen123":

  Именно. В цивилизованите държави се случва да има бесни тълпи, палежи, изпочупени коли, обърнати кофи и летящи камъни. На тази пълна програма по принцип се отговаря с друга пълна програма - разгонване, бой с палки, водни оръдия и т.н. Тази ответна реакция не е аномалия, а стандарт.
  Затова рядко медиите в тези държави изпадат в истерия от тези гледки. Отразяват, че има бити, но в същото време схващат, че ситуацията е била такава, че няма как да няма бити. А тук виждаме патетично хълцане - "вай, пребиха мирните демонстранти".
  Да не говорим, че поне половината от ранените са пострадали от свои "съмишленици", които са хвърляли камъни и бутилки, а не от палки. Хълцащите журналисти обаче си затварят очите за този факт.
  Затова призовавам онези, които доброволно участваха в екшъна, да се държат като мъже и да не се оплакват, а "журналистите" да ни спестят истеричните си напъни.

 84. 84 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#83] от "zechariah":

  Аз гледах доста репортажи. Единственото, което видях, е малоумни ченгета да налагат седящи мирно хора, да ги дърпат и разхвърлят и налагат жени и деца! Тези малоумници изобщо не могат да разберат, че заплатите им ги плащат същите тези, които те бият! Аз не съм видял работодател. които да го бият и той да се усмихва и да плаща заплати и да благодари за това! За това и призовавам данъкоплатците просто да спрат да плащат данъци 2 месеца, па да ви видим без пари как е и дано тогава можете да оцените хората, които ви хранят!! Или вие ще побързате да вземете нов заем от няколко милиарда, пък ние глупаците да го плащаме отново!

 85. 85 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  [quote#82:"Конституционен съд? Е, сега вече ядосахте Европа!"]Борисов даде пример как трябва да се държи един цивилизован политик в подобна ситуация, макар че февруарските протести не бяха срещу него. [/quote]

  Нещо ти са объркани ценностните понятия. Точно Банкянският шмекер да е цивилизован политик? С неговите непрекъснати лъжи и шикалкавения? Първото, с което започна Бочо, е непризнаването на изборните резултати, защото не му мина номерът с бюлетините.Това беше причината за безпрецедентния случай най-голямата парламентарна група да започне игра на детска градина и "Тука има, тука нема".
  И нещо за "спонтанните" протести и техните политически цели:

  http://www.glasove.com/koy-nasuska-bunta-do-kruv-28439#

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK