На избори с нов късмет

Плакати за предсрочните парламентарни изборите

© Надежда Чипева, Капитал

Плакати за предсрочните парламентарни изборитеЛеа Вайсова е докторант по социология в Нов български университет, хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на Портрети на изчезваща София (в съавт., 2012) и публикации по съвременна политическа философия, социална теория и социология на околната среда. Публикуваме текста й, изпратен до "Дневник".


Една от критиките срещу протеста е, че изборите няма да доведат до промяна. Затова може би си струва да се помисли как става възможно едно такова твърдение да изглежда валидно и да се погрижим то да не стане реалност.


Тезата ми е, че кризата на представителството, особено осезаема по време на изборния процес, е следствие и на криза на идеологическото говорене.
Стъпвайки върху всекидневния си опит в постсоциалистическа България, бих казала, че думата "идеология" тук събужда спомени отпреди 1989 г. и едновременно с това изглежда като притежание само на политическите партии отвъд гражданите, които партиите би следвало да представляват. "Идеология" е мръсна дума, защото означава едностранчив диктат на интерпретацията (вероятно на марксистко-ленинската), а не множество интерпретации. Второ, при открито заявяване на идеологическа позиция сякаш директно представяш себе си като привърженик на дадена партия. А нали партиите са компрометирани и политиката е мръсна работа, затова не е добре да си цапаме ръцете.


Незаявяването на идеологическа позиция e опит да държим ръцете си чисти, защото е бягство от партокрациите. Обаче заедно с това е и отдръпване от битката на визии за това какво е доброто общество, отдръпване и от представителство заради нелегитимността на официалните представители.


Но плътта на идеологията е в публичното говорене/писане и в предлагането/провеждането на последователни политики от страна както на гражданите, така и на политическите представители. Различието се очертава в конфронтацията между предложения от страна на групи, заявяващи своите интереси. При липса и на двете в съчетание с отхвърляне на думата "идеология" се отваря пространство за популизъм, национализъм и черен PR по време на предизборните кампании.


Тъй като проследих "битките" и развоя на предизборната кампания за общинските избори във Варна тази година, смея да твърдя, че ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на избирателите позитивно да идентифицират себе си с наличните политически представители. Това е така поради безмилостната компроматна война и липсата на каквото и да е обсъждане на проблемите на управлението на града. Така партийните субекти, колкото и взаимно да се клеветят, са рамо до рамо в пазенето на статуквото, което е да се държат гражданите далеч от визиите за това как да живеем съвместно.


Същото се отнася за предизборната кампания на парламентарни избори 2013 г., за които симптоматично не мога да си спомня нито едно дискусионно студио. Именно така бива възпрепятствана възможността позитивно да се идентифицирам, т.е. да бъда представян. Остава наказателният вот, вотът срещу, предизвикващ празното усещане, че няма за кого да се гласува. Това усещане, че всички някога докоснали се до политика са маскари, услужливо бива подклаждано именно в предизборните кампании, предизвиквайки мечти за поредния нов.


В такава политическа ситуация друг изход е популисткото говорене през "народ". Затова нека да си припомним, че Бойко Борисов беше толкова позитивен герой на нашата болна европейска демокрация, защото е човек от народа, т.е. човекът идващ отникъде, новият човек. Опасната хлъзгавост на думичката "народ" е широко обсъждана и анализирана от българските социолози и изследователи. Но бих искала да припомня, че първо тя лесно се етнизира – например версията "Ще гласувам срещу ДПС, защото турците ще ни превземат и срещу купените цигански гласове" лесно обединява срещу, но не може да даде проект, лесно се поддава на консервативни интерпретации – "народът е глупав и неспособен" – и в този смисъл е в полза на статуквото, но не и на гражданите. В капана на "народа" тази година попаднаха февруарските протести и парламентарните избори 2013.


Борейки се за демокрация в настоящия протест, аз вярвам, че се борим и за разумна предизборна ситуация, в която биват обсъждани въпросите на общото ни управление и биват наказвани всички, които рамо до рамо си се калят, за да ни държат погнусени надалеч. Нека да спрем да копнеем за новия човек, а да се опитаме да практикуваме демокрация по нов начин в една бъдеща предизборна ситуация.


Затова смятам, че говоренията за нов изборен кодекс изместват проблема. Сигурна съм, че няма да са малко тези, които ще кажат, че това е едно нереалистично предложение – как да накараме партиите да водят свястна предизборна битка. На тях ще кажа: не вярвам да стане бързо, засега политическите субекти не показват, че се учат.


Затова на ръба на силите си протестът продължава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Цял живот вече чакам да се появи партия, която да подреди програмата си примерно така:
  1. Ще управляваме с 6 министерства
  а) финанси
  б) здравеопазване
  в) образование
  г) правосъдие
  д)МВР и МНО
  е) икономика
  2.
  3.
  и т.н.
  да си я напишат сами...

 2. 2 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Тази партия е партия без партия, ако ме разбираш Ето и най-после финалния доклад на ОССЕ - дано скоро го пуснат и на български за по-широка гласност - ще го прочета с интерес, преди да го коментирам: http://www.osce.org/odihr/elections/103891

 3. 3 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 789 Разстроено

  Докторант, хоноруван преподавастел и т.н. и т.н. и пр.!
  Накрая - ""Идеология" е мръсна дума, защото означава едностранчив диктат на интерпретацията"

  Щом разбрах, какво означава за нея идеологията - спрях да чета!

 4. 4 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 464 Неутрално

  "Остава наказателният вот, вотът срещу, предизвикващ празното усещане, че няма за кого да се гласува."
  Точно наказателния вот, който е в полза на статуквото и се поддържа целенасочено от него е проблема! Първо не трябва да има наказателен вот и второ не трябва електората на наказателния вот да отива в полза на партиите, които представляват малцинствата в БГ като ДПС-представлявана от около 400 хил. граждани предимно етнически турци и БСП-представлявана от около 800 хил. граждани предимно пенсионери. НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ ТРЯБВА ДА ОТИВА В ПОЛЗА НА ПЪРВАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, А НЕ В ПОЛЗА НА ПОСЛЕДНАТА!

 5. 5 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#4] от "poluivanov":

  Най-голяма част от наказателния вот отива точно в първата политическа сила!
  Остава да поискаш, целия наказателен вот да отива за първата политическа сила и то само ако е твоята партия!

 6. 6 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПАСТОРА":

  Да и точно затова в момента 1,3 млн. гласа властват върху останалите 5 млн., но слава богу това ще им е за последно!

 7. 7 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "на ръба на силите си протестът продължава"
  Добре казано. Протестът си отива.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  [quote#3:"ПАСТОРА"]Докторант, хоноруван преподавастел и т.н. и т.н. и пр.!
  Накрая - ""Идеология" е мръсна дума, защото означава едностранчив диктат на интерпретацията"[/quote]
  Мдам. Тъжно, наистина.

  От една страна - младо е момичето, та да не бързаме да го олайваме. Ех, младост, младост!
  Ама от друга ... явно се смята за теоретик и познавач, изтъквайки такава визитка. И се изпляскала с това.
  Дали за да се хареса на мат'ряла или защото наистина го вярва - все тая. За освиркване си е ...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":
  Емчи ... ще има да чакаш. Защото не четеш.

  Такива програми - дал Господ. Само че след изборите не се изпълняват. Защото са си едно смокиново листенце. Царят е гол, всички знаят, че е гол, ама куртоазията требе да се спазва.
  То затова и не се дебатират въпросните програми, а мат'рялът ни ги търси, ни ги чете, ни ги помни.
  Пък и защо, след като от петнайсе годин българската мат'рялоединица не само я вкараха, ами и тя с удоволствие го кльопа и иска ли, иска, че даже се и натиска да гласува за Вожд, който да я оправи?

 10. 10 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  доста зле

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1746 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  Вярно е, че преди да разлистя каквото и да е четиво, се осведомявам за автора и когато нещо не ми е таман с него, четивото оставям за друг път

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3646 Весело

  До коментар [#11] от "ju.li":
  Па нема да са сагласа.

  Афтура го бъркаш с Вождо, който се е закичил отпреде с произведението, та да изпълни племенния ритуал при встъпване във владение и обладание.

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1746 Весело

  До коментар [#12] от "xm...":

  Не че го бъркам, ама се изразявам деликатно (като за икономедия) да не ме плеснат по клавишите

 14. 14 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално
 15. 15 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ЦРУ пак ли ми изтри коментара !
  До кога.
  Гадняри такива.

 16. 16 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  аааааааааааааааааа
  ААААААААААААААААААААА
  ПАК И ПАК И ПАК
  ЦРУ У НАС РАБОТИ МНОГО ДОБРЕ !
  ГАДОВЕ.

 17. 17 Профил на kocetogr
  kocetogr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  юрист съм. докторант. хоноруван преподавател по право с постоянна месторабота в съдебната система. в момента се намирам в университет в сърцето на европа и работя по дисертацията. заклевам се, че този текст го започнах заради визитката и приключих след първия абзац. не съм дорасъл за подобно творчество.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Ами,издържах и този текст.Да идва следващият.
  Дневник ги открива и не пропуска.

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedo pepo":
  Институт „Отворено общество“ – София, Леа Вайсова, Образование и кариера: студент; (координатор към Изследователски център по социални науки). [email protected]. Кампус "Изток", 4 блок, 4 ет.; каб. 411.

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  „.... с отхвърляне на думата "идеология" се отваря пространство за популизъм, национализъм и черен PR по време на предизборните кампании.״

  Я, след почти 24 години анатемосване на термина „идеология״, доживях да видя неговата употреба и то правилно употребен!

  Съгласен съм с автора, че неподправената политическа идеология на всеки политик (и неподпрравената идеология на политическите партии също) трябва да е напълно известна на избирателите. Защото само тогава той ще може да сравни тяхната идеология със своята и да гласува за този (тази; тези), чийто идеология е най-близо до неговата собствена.

  Колкото до опасния термин „народ״, в него няма нищо опасно, ако се вземе предвид, че той е многозначен и има цели четири значения:

  От гледна точка на междзународната политика, народът – това е съвкупността от всички граждани на държавата, които имат само едно гражданство. При двойно гражданство проблемът е по-сложен и не му е тук мястото да се разглежда.

  От гледна точка на вътрешната политика народът – това е съвкупността от всички обикновени хора измежду гражданите на държавата (гражданите се делят на обикновени и на елит). Тук е сложен проблемът, къде е границатяа между обикновените хора и елита. Но мястото за неговото решаване не е тук.

  От етническа (генетична) гледна точка народът – това е съвкупността от всички хора с една и съща народност.

  В бита народ = множество от хора. Например: Народът излезе на лощада. Или: Там беше пълрнво с народ.

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Искам да се въведе възможност за гласуване с бюлетина ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ.Резултатите ще се окажат много и нтересни и неприятни за партиите.

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  [quote#21:"neznaiko_2011"]Искам да се въведе възможност за гласуване с бюлетина ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ.Резултатите ще се окажат много и нтересни и неприятни за партиите.[/quote]ИМА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ и сега ! Пускаш НЕвалидна бюлетина (да кажем задраскваш няколко партии)! Това повдига броя на гласувалите и малките партии остават под прага 4 % Много неприятно за някои !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  НОВИ ИЗБОРИ - НОВ КЪСМЕТ !!! ЦИТАТ = "ако изборите са днес, БСП ще получи 19.3 на сто, а ГЕРБ 16.9 на сто от гласовете. В парламента ще влязат още ДПС със 7.8% и по всяка вероятност Демократичния реформаторски блок, който има подкрепата на 3.9 на сто. На ръба на 4-процентната бариера са националистите от АТАКА и НФСБ, смятат от Сова Харис."
  http://dnes.dir.bg/news/sova-haris-sotziologi%D1%87esco-prou%D1%87vane-izbori-2013-14560998?nt=4

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  И аз подкрепям с две ръце тази идея ! Но не знам, има ли поне 10-тина човека в България, които да искаме това. Може и да има доста, но много рядко чувам такива идеи... Приятен ден.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Още ли искате НОВИ ИЗБОРИ
  ... и то точно сега и веднага ???

  БСП =19.3 %
  ГЕРБ = 16.9 %
  ДПС = 7.8 %
  Демократичния реформаторски блок =3.9 %
  АТАКА ~ 4 % ?
  НФСБ ~ 4% ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "ПАСТОРА": Накрая - ""Идеология" е мръсна дума, защото означава едностранчив диктат на интерпретацията"
  Щом разбрах, какво означава за нея идеологията - спрях да чета!

  Пасторе, не сте разбрали добре, сигурно защото сте бързали и не ви е останало време да се вгледате. Авторката, напротив, е за това, политиците да не крият своята идеология от избирателите. Ето, прочетете откъс от нейната статия:

  „Незаявяването на идеологическа позиция e опит да държим ръцете си чисти, защото е бягство от партокрациите. Обаче заедно с това е и отдръпване от битката на визии за това какво е доброто общество, отдръпване и от представителство заради нелегитимността на официалните представители.״

  Впрочем, прочетете внимателно статията и ще се убедите.

 27. 27 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1946 Любопитно

  [quote#25:"EVOLYUCIONER"]БСП =19.3 %
  ГЕРБ = 16.9 %
  ДПС = 7.8 %
  Демократичния реформаторски блок =3.9 %
  АТАКА ~ 4 % ?
  НФСБ ~ 4% ?[/quote]

  До коментар [#25] от "EVOLYUCIONER":

  Но защо не казваш нещо за социологическата агенция и по чия поръчка е направено проучването, а?
  Какво става - пак плитка манипулацийка, а?

  ПП. И нали знаеш, че на партиите които си дал % общия им сбор е: 48.1%? Нещо за останалите близо 52% ще споделиш ли?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 28. 28 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1946 Весело

  До коментар [#25] от "EVOLYUCIONER":

  Сигурно останалите 52% са за АСП?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Хората не се интересуват от идеологии.Те гласуват за царо,пъдаро,тато или някоя гражданка без изразена идеология ,защото се бие с миналото ѝ.

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  [quote#28:"За мен? Само 20%."]Сигурно останалите 52% са за АСП?[/quote]# АСП вече е история ... направихме каквото трябваше тогава ! Имахме силата да се изправим срещу чугунарията !
  # Сега има нужда от истинска левица и истинска социал или либерал -демокрация
  # ... и от истинска десница на предприемачи , а не на реститутки има нужда !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#27] от "За мен? Само 20%.":

  Според същото проучваане, рейтингите са: 1. Борисов, 2.Станишев, 3. Бареков????

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#27] от "За мен? Само 20%.":
  Дал съм линк - питай тях
  ... или умножи по 2 =лесно е !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Мога само да подкрепя тезата на авторката. Ако изборите престават да са състезание на идеи и се превръщат в упражнение по популизъм и очерняне на опонентите, легитимността на парламента е под въпрос.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  [quote#15:"nelva"]ЦРУ пак ли ми изтри коментара !
  До кога.
  Гадняри такива.[/quote]
  Не. Световната конспирация Ви подсказа джентълменски, че и със, и без Вашия коментар Вселената се увеличава.
  Наистина, защо нямате и един съдържателен коментар?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "EVOLYUCIONER":

  Кой е поръчал тези проучвания, къде са правени, кой е стъкмявал статистиката? Защо ли ми се струва, че това са тези, които се радват на "народната любов" и се пазят от нея със заграждения, полиция и безброй охранители!

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  [quote#35:"silvanatam"]Кой е поръчал тези проучвания[/quote]Дал съм линк ... Зная колкото вас
  За другото разсъждавайте сами

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#6] от "poluivanov":Имаш директна връзка с Господ ,ли ?

 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гневник":Я ! Аз помислих ,че имаме работа със сериозен човек , пък то било от Соросовите хрантутници. Значи скоро ще имаме още един Доктор по соросова философия.

 39. 39 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#25:"EVOLYUCIONER"]Още ли искате НОВИ ИЗБОРИ
  ... и то точно сега и веднага ???

  БСП =19.3 %
  ГЕРБ = 16.9 %
  ДПС = 7.8 %
  Демократичния реформаторски блок =3.9 %
  АТАКА ~ 4 % ?
  НФСБ ~ 4% ? [/quote]
  Определено искаме избори. Интересно защо вие не искате, щом според горните данни комунистите вече могат да спечелят и да управляват с чест? Или не вярват много на Сова Харис, предвид успеваемостта на прогнозите им?
  И защо плашат матряла, че новите избори щели да върнат ГЕРБ? И най-важното, дори да има такава вероятност, трябва ли да теглим ножа на демокрацията, защото предполагаемият резултат от действието й не се харесва на комунистите? А Местан (Доган) да заявява, че "избори ще има, когато се появи алтернатива", тоест, избори ще има, когато кажа аз.
  Избори трябва да има, за да стане ясно, че в България все още има демокрация, а не диктатура.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 40. 40 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  Стандартна юдейска НБУ-шорош графомания от стандартна юдейска шорош-конфекция НПО-продукт. Разбирам отлично форумния колега kocetogr, който е издържал едва първия абзац на това смехотворно и крайно претенциозно писание, което набляга на преливане от пусто в празно на изтъркани шорош-мантри и троцкистки шорош-идеологеми, превърнали се във верую на нео-троцкисткия американски и част от западноевропейския , политически и академичен, истаблишмънт. Жалко, че девойчето не цитира директно съплеменниците си Шорош и неговия духовен гуру-Лев Бронщайн. Те поне имат перо и жива еврейско остроумие и е забавно да ги четеш, като през цялото време се чудиш, как е възможно някой нормален човек да се хваща на такива елементарни еврейски лъжи и масали.....ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 41. 41 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "neznaiko_2011":
  Вместо бюлетина ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ сега има ОТКАЗ ОТ ГЛАСУВАНЕ..Всички, оприличаващи себе си като домашни животни и домашни любимци, не ходят да гласуват. След изборите само лаят, мучат и куткудякат след кервана.....

 42. 42 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Весело

  Освен голословните твърдения, повечето от които направо копирани от собствената и дипломна работа, докторантката дори не прави опит да отговори на собствения си въпрос: По какъв начин новите избори ще доведат до нов парламент? Тиквата бил лош, но ако влезнат в парламента, седерастите пак няма да са нищо друго, освен мезе за Тиквата. Нали затова подскачате? Искате да влезнете пак в парламента и Тиквата пак да ви попилее парламентарната група.

 43. 43 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "hinin37": Въздържал се,е действителен глас,който не трябва да се разпределя пропорционално според мен. А за гласуващите ,като теб задавам един въпрос. Какво променихте,към по-добро?

 44. 44 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Искаме смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна.

  X
 45. 45 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз ,лично,не възприемам думата "идеология"като мръсна.Мисля,че тя отразява филсофията на живота .Комунистите имаха своя идеология и десетилетия ни индоктринираха с нея.Но я имаха.Настъпи огромен прелом през 89год.всички сфери на живота.Липсата на ясна,стройна система от възгледи,която да обясни този прелом остави хората объркани жертви на свойте погрешни очаквания и надежди.Политиците не помогнаха на хората да разберат логиката на новия живот,напротив така се впуснаха в спекулаций,компромати ,лъжи и манипулаций,че е адски трудно да намериш двама души о бщо мнение,ползващи общи знания и критерий.Няма диалози,няма спорове с аргументи, а преперни,лъжи издребняване в темите,.Мисля,че политическите партий трябва да имат ясна идеология,на чиято база програмите им биха били ясни и разбираеми.

 46. 46 Профил на M37_Unseen
  M37_Unseen
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Нов стар късмет.

  http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK