Цугцванг

Цугцванг

© Красимир ЮскеселиевВ рубриката "Идеи за изход" публикуваме текста на Калин Тодоров:


Това е позиция в шахмата, при която всеки следващ ход води до влошаване на положението и няма полезно или неутрално местене на фигура. Такова е положението на България днес.


Нека приемем,че тя е голяма шахматна дъска и в нея важат правилата на гениалния американец Боби Фишер за игра на шест души едновременно. Управлява правителство, подкрепено от две (или три) партии, с парламентарно мнозинство, постигнато на избори, признати от ЦИК и Конституционния съд за законни. Имаме партия, спечелила същите избори, но неуспяла да състави правителство. Тя не иска да играе ролята на опозиция, която Избирателния закон и конституцията са й написали. В това време мощен уличен протест в София и на други места в страната, на "най-интелигентната и смела" част на обществото, настоява за незабавна оставка и нови избори. Имаме президент, които подкрепя улицата. От друга страна, мълчаливо мнозинство, плахо настоява да бъде даден шанс на правителството. Някъде отзад стоят не много ясни, мощни икономически сили, наричани олигархия, мафия, задкулисие или "подземие".Те оказват влияние върху правителството, но вероятно и на опозицията и на по-голяма или по-малка част от протеста и президента.
Нито един от тези играчи


няма полезен ход


Ако правителството не подаде оставка, улицата ще се радикализира, през зимните месеци ще излязат и тези, които не могат да си плащат тока, и ситуацията ще излезе извън контрол. Ако подаде оставка, ще предаде интересите на хората, гласували за подкрепящите го партии и на мълчаливото, но несъгласно с протестите, мнозинство.


При отсъствието на нови сериозни политически субекти изборите или ще възпроизведат статуквото в парламента, или ще създадат друго, вече пометено от улицата преди това. Ако победилата в предишните избори партия продължи да бойкотира депутатските банки, лека-полека ще се маргинализира, защото не защитава интересите на избирателите си. Ако се върне в парламента, ще го легитимира и ще поеме част от гнева на улицата.


Протестът? Ако успее да свали правителството, вероятно ще бойкотира изборните урни. Поне това показа избирателната активност на кметските избори в другия бунтовен град - Варна. Избори се печелят не с протести, а със структури, организация и преди всичко с пари. Няма гаранция, че новото правителство ще хареса на улицата и тя няма да свали и него.


Така рискуваме да влезем в омагьосана спирала на нови и нови избори


– нещо, наблюдавано в Италия през шейсетте и седемдесетте години на миналия век. Но "Планът Маршал" беше създал там мощна икономика от малки и средни предприятия, незасегнати от непрекъснатата политическа криза. Тук държавата е главният работодател, а и нашите и чуждите инвестиции искат стабилност, та ако всичко продължи така, едва дишащата българска икономика окончателно ще предаде Богу дух. А ако хрисимата външност на дребен европейски чиновник на Станишев лъже и той се окаже твърд като "желязната лейди"? Маргарет Тачър смачка не само проточилата се много месеци общонационална стачка на британските миньори, но и протестите на Ирландската републиканска армия - ИРА-извънредни, въпреки щафетната гладна стачка на активистите й и Боби Сендс, който за разлика от Сугарев наистина умря от глад заедно с още десет души.


Живея до трасето на протеста и вечер слушам шума от свирки, крясъци и викове "червени боклуци." Линейки променят маршрутите си, транспортът се задъхва, и не ми се вярва, че това харесва на всички софиянци. Що се отнася до президента, той вече взе страна и това едва ли го прави обединител на всички българи.


Най-интересната част от шахматната задача е така наречената олигархия


Не изпитвам особени симпатии към нея, но да се поставят богатите хора в България под един знаменател едва ли е толкова просто. Голяма част от нея наистина бе създадена "ин витро" с парите на бившата комунистическа партия. Друга обаче получи реституция, а трета апетитни парчета от българската икономика, и то по времето на Иван Костов и Стефан Софиянски. И после - първоначалното натрупване на капитала никога и никъде не е било сантиментална разходка из лунен парк. Бертолд Брехт пишеше,че ограбването на една банка е детска игра в сравнение с основаването й. Нито сър Френсис Дрейк, нито Ротшилд, нито Морган, нито Круп са започнали като гимназиални учители. И после, президентите и министър-председателите на страните, чиито посланици безцеремонно ни учат на ум и разум, едва ли вървят срещу интересите на свръхбогатите транснационални коорпорации и тайни общества като "Билденбергите". Та нали и Хенри Кисинджър, и Збигнев Бжежински завършиха кариерите си в транснационални коорпорации. А бившият канцлер на Германия Шрьодер стана съветник…в руската "Газпром"!?


И най-накрая – искрата на бунта тук пламна след наистина безумното предложение Делян Пеевски да бъде директор на ДАНС. Но каква толкова е разликата между Делян Пеевски и Бойко Борисов и Пашата? Затова цялата тази позитивна обществена енергия би било по-полезно да се насочи не към кадрили от оставки и избори, които само продължават агонията.


Един разумен диалог и нов обществен договор


биха избистрили по-успешно националните идеали и биха помогнали за създаването на новите политически елити и новите водачи на нацията. Не е толкова съществено какво толкова ще пише в този договор. Има богати и спокойни и парламентарни и президентски републики и монархии. По-важното е под него да положат подписите си представителите на парламентарните, извънпарламентарните партии и двата (януарския и сегашния) протеста. И след това да го спазват!


Защото както казва още римското право: договорите просто трябва да се спазват! От всички.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stutzer
  stutzer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Както казвали хората едно време:Самтаймс уин,самтаймс люн...

 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Цунг-цванг? Калин Тодоров, казва се цуг, не цунг.
  Приятели мои, спътници мои,
  Горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра...
  Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса...
  Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър...
  Горко на народ, който на сън презира някоя страст, а на яве й робува...
  Горко на народ, който издига глас само, когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника...
  Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието...
  Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари...
  Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката...
  Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ...
  Из “Странникът” – Джубран Халил Джубран
  Населението намалява и застарява, селата обезлюдяват, така ни и управляват! И поставя въпроса за какво управление ще гласуваме ...? Това нещо е като ЦУГЦВАНГ(нем. Zugzwang, от Zug - ход и Zwang - принуждение, принуда, под натиск.), т.н. липса на полезен ход.

 3. 3 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 571 Неутрално
 4. 4 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#2] от "Гневник":

  Цунг-цванг? Не, анцунг.

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Мдаа, явно протестите и желанието за добруване на народа са голям трън в очите на някои...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 853 Неутрално

  автора забравя през 90-те беше подписан такъв договор и имаше кръгла маса от опозиционери и комуняги от другата страна. И какво от това ? Автора не го интересува каква ще е договорката в този "обществен " договор,дали в него ще пише например всичко да си продължи по старо му. Именно там се корени проблема- модела с кръглите маси , с измислените "обществени"(те не са такива а просто договори подписани от една група ня която й е платено) договори той не може да продължава. Защо ? ами защото олигарсите и техния модел топи населението,защото продължаваме с модел на развитие от късния соц. където работника понеже е гладен и на 200 лв ще работи и каквото и както искаме ще прави, като не другия.Защото съдебната система и изобщо всички обществени системи са продънени и пълни с ДС доносници ( включително медиите ). Така че една договорка отново и наш толеранс към тази мафия означава край на тази държава- в момента сме 6 милиона ако продължим така ще останем 4 вероятно.Тук битката ще е докрай ДС мафията и фантазиите за светло комунистическо бъдеще платено от гърбовете на българите срещу тотална промяна метла за ДС , включително закон за лустрация , нов изборен кодекс.С комунистите не се преговаря , не се правят договори, нито отстъпки.

 7. 7 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "palermo88":

  +++++++++++++++++

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Не е толкова съществено какво толкова ще пише в този договор..."

  Как да не е? Но я да напъдим първо комунистическата мафия от тръбата, през която ни пие кръвта, пък тогава "да бистрим националните идеали".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  целия проблем идва от непроведената лустрация ,навсякъде където комунистите бяха отстранени ,сега има средна класа и просперитет ,у нас няма и двете ,много скоро политическата криза ще срине напълно икономиката ,ако я има изобщо и останалите работещи тук също ще се махнат ,защото друг изход няма ,очертава се червена диктатура на пролетарията ,с малката подробност ,че не е 2008 година да има външни инвеститори будали да си дават тук парите или да купуват къщи ,сега нещо ги няма ,а и спокойствие няма за да се развива човек и да прави кариера

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#4] от "nmw":


  [quote#4:"nmw"]Цунг-цванг? Не, анцунг. [/quote]
  Както би се изразил Стоичков, по неговата програма за изучаване на немски - анцу, цвайнцу, дрън, Калин Тодоров!

 11. 11 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Авторът колкото разбира от шахмат, толкова и от това за което е писал.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 12. 12 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Несериозно и подвеждащо!

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Весело

  Поне има автор. Е оправдава името си. После що така се говорело за ентелектуалците. Да ли пък не е заради интелекта им?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#11:"Питанка"]Авторът колкото разбира от шахмат, толкова и от това за което е писал. [/quote]
  Авторът се опитва да прокара политиката на БСП. Същата дето я пробутват още от 1989-та. То не бяха плачове (без извинение), не бяха повсеместно огласявани "ПРОМЕНИ", не бяха договори на "кръглата маса" и под масата, не бяха салтоморталета, не бяха катарзиси! Последиците от цялата тази червена вакханалия ставах все по-отчайващи и по-жалки....
  СВЪРШИ СЕ!
  ОСТАВКА!
  СЕГА И ЗА ВИНАГИ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Zugzwang на български се превежда като "принуждаване да направиш ход" ... В шаха типичен пример е да трябва да си местиш царя, защото е шах и след това ти вземат някоя фигура.. царица, топ, офицер

  Цугцванг обаче не описва ситуация на безизходица, а само, че щеш-нещеш трябва да реагираш...

 17. 17 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Няма полезен ход
  при потъващ
  параход!

  www.berbenkov.hit.bg
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#16:"Ф.Нинов"]Цугцванг обаче не описва ситуация на безизходица, а само, че щеш-нещеш трябва да реагираш...[/quote]

  [quote#2:"Гневник"]ЦУГЦВАНГ(нем. Zugzwang, от Zug - ход и Zwang - принуждение, принуда, под натиск.), т.н. липса на полезен ход.[/quote]

 19. 19 Профил на query
  query
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#6:"palermo88"]автора забравя през 90-те беше подписан такъв договор и имаше кръгла маса[/quote]
  Да де, ама авторът смята явно, че онова е било кръгъл тейбъл, а трябва да бъде круглой стол. И тогава ни цунг, ни цванг ами направо путин мат.

 20. 20 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  Е дневник напишете нещо и за шибидака!

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Допълнение към пост 16

  .... трябва да реагираш..... с точно определен от другите играчи и неизгоден за теб ход...

 22. 22 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  След сгрешеното заглавие, дори не си правя труда да я чета статията - анализ.Да използваш термини от спорт или някаква друга дейност, която не разбираш и не вършиш е единствено опит да бъдеш интересен.Мерси - не!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 23. 23 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Има само един полезен ход - ОСТАВКА и ИЗБОРИ! И така - колкото пъти се наложи! По-добре да дадем дори и 5 пъти по 30-40 милиона за избори, отколкото да разрешим да откраднат нови 10-20 милиарда от нас и децата ни! Защо е този страх от избори? Ако едно управление не е легитимно, не представлява мнозинството избиратели и не се съобразява с динамиката в обществото, най-естественото е да слезе от политическата сцена. И колкото по-глупави са политиците, толкова по-близо до насилието ни отвеждат!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 24. 24 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Щеше ,да е много точно казано "Цунг-цванг",ако липсваха интересите на Русия и преразпределение зони на влияние в Европа.А бъдещето на България не може да се остави на "Цунг-цванг"
  Има ,интереси на България ,които ясно и точно трябва да се назоват и тогава лесно ще падне "Цунг-цванга" и разни "разколебители" също

 25. 25 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  Цугцванг е ситуация, в която играчът, който е на ход, при всяко местене, само и единствено, влошава позицията си.И не е "принуден" да направи ход, защото такива са правилата на шахмата - ход за ход, а ако не искаш да местиш, значи се предаваш или ти свършва времето и пак губиш.
  Не пишете глупости, без да сте наясно с играта шахмат.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 26. 26 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Драги ми, авторе, под един знаменател са ВСИЧКИ много богати в България, защото НЯМА КАК да имат богатството си от труд и честни сделки. А и просто богатите не са съвсем освободени от съмнения за пътя на придобиването на богатството, защото няма как този народ така да осиромашее, без да е изсмукан неправомерно. И освен това песимизмът не е продуктивна позиция. Самият факт, че може би сме единственият протест в света за морал и чистота в обществения живот, превръща политическата безизходица в победа на духа на свободомислещите млади хора. Мрънкащи пишещи, може да си мрънкат "насаме".

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":

  Не, че е по темата, но бъркаш. Цуг-цванг е когато нямаш полезен ход. Най-добре е да не играеш нищо, но правилата те задължават да играеш нещо. А не това което описваш.
  А цункането от калинката го прочетохме.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 28. 28 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Още като прочетох за Костов и ми стана ясно чия песен пее автора. ДС не спи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#25] от "salvador":
  До коментар [#27] от "Цецо":

  От шах нямам понятие, но от немския език, в който думата се използва всекидневно... интересно как е навлязла и в доста други езици.

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#25] от "salvador":

  Забравете шаха... Това е нормална дума в немския език.

  Ето и обяснението
  Notwendigkeit, sich zu einem bestimmten Zeitpunkt [in bestimmter Weise] zu entscheiden, etwas Bestimmtes zu unternehmen oder zu erreichen

  http://www.duden.de/rechtschreibung/Zugzwang

 31. 31 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално


  До коментар [#29] от "Ф.Нинов":

  Съществуват подобни ситуации и в други игри и спортове - като бриджа например, но там можеш да кажеш "пас" и продължава следващия, а в шахмата това е невъзможно.И думата цугцванг, наистина идва от немския език, но не се има предвид превод едно към едно, а именно казаното в предишния ми пост - този, който е на ход, неминуемо влошава позицията си, какъвто и ход да играе.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 32. 32 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  А бе, човек, това е дума, която с времето, значението и се използва единствено с играта шахмат.Това е!!!Така се използва и "рокада", примерно - чрез разбирането и за шахмата.
  Не всичко е едно към едно - така както се превежда.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Сега за тези, които не знаят немски и преводът на обяснението какво е Цугцванг:

  Необходимост в определен момент да се решиш [по определен начин] да извършиш или постигнеш нещо определено.


  Notwendigkeit, sich zu einem bestimmten Zeitpunkt [in bestimmter Weise] zu entscheiden, etwas Bestimmtes zu unternehmen oder zu erreichen

 34. 34 Профил на tedimar35
  tedimar35
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аман от червени демагози!!!

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#32] от "salvador":

  Добре сега в англ. и щатски реномирани медии също много използват Цугцванг в немския му (а не шахматния вариант)

  Например цугванг беше Бил Клинтън да си признае за Моника... цугцванг беше Уорлдком да обяви фалит... цугцванг беше Enerplus да намали размера на дивидента....

 36. 36 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 595 Неутрално


  Предложеното писание е христоматиен пример за комунистическа МАНИПУЛАЦИЯ от най-чист вид.

  Основното е да се преплетат полу-истини с откровенни лъжи, за да се вниши, да се "докаже", че "всички са маскари" и "по-добро" от партията няма.

  Основниата теза на писанието - "няма полезен ход е" наглата теза на комунистите.

  Ще попитам риторично писачът:
  - ДругарьО, в тоа ред на мисли ( от типа "няма полезен ход" що не си казахте направо, че ви се ще да забраним изборите изобщо (понеже "няма нищо да променят" в едно с "ненужните" граждански протести (дето "пречат" на "трудовитв хора" и така "да оставим правителството да работи"

  Писачът предлага "енергията да се насочи към ...Един разумен диалог и нов обществен договор"

  Ама другарьО, тоа филм вече го гледАхме.
  Вместо 1990 да изринем БКП, ДС и да им забраним да припарват до властта ние "сключинем нов обществен договор" и така 23 г по-късно виждаме, че БКП си е същата - нагла грабителка на България.

  Това нащо беше все едно на фашисти да дадем да строат демокрация, а на убиици ( ДС са убили стотици българи, включително писателят Г. Марков) да защитават граждански свободи.

  Ето на там ни побитва писачът, хайде пак да се "помиряваме" с национал-социалистите на Сергея.

  Е, не сме толкова тъпи!
  Умни и красиви, да , но с БКП повторно съгешение НЕ!

  Вън от властта - тоя път ЗАВИНАГИ и в затворите - там е мястото на доганци, сергейши и 'вся остальная ..."!

  ОСТАВКА И КЪМ ЦСЗ!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 37. 37 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Хубава статия, но за разлика от шаха, в политиката играта е безкрайна. Може да нямаш печеливш ход сега и веднага, но след време да се окаже, че си направил добър избор.

 38. 38 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#11] от "Питанка":

  Днес чета втори материал и двата са против протеста и за безмислието му. Калин Тодоров сравнява Делян Пеевски с други мутри, но "забравя" криминалния начин за назначението му. И да са му платили за статията, и да е лично убеден е еднакво лошо. НАРОДА има единственото мирно противопоставяне на неправидите и извършителите им-това са ПРОТЕСТИТЕ! Продължавам да търся други материали против- дано има, това е добър знак, означава, че само се правят, че не им пука! И последно:
  Не мога да се въздържа да не цитирам мнението на Лютфи Местан от депутатската трибуна: "...да на пианото, но не на павето”". Ами щом е "да" за пианото, какви ги дирят още в правителството и парламента- нали ви свириха "Траурния марш" на Шопен?!!

 39. 39 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "veneta.nedkova":

  Поздравления за коментара!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 40. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#28:"chaosfire"]Още като прочетох за Костов и ми стана ясно чия песен пее автора. ДС не спи. [/quote]

  Това не е само дежурното оплюване на Костов а финна обработка на общественото мнение за изменение на формата за Държавно управление и преминаване от парламентарна република към Президентска република или иначе казано Путинизацията на България продължава с всички сили. Преди дни по такъв въпрос се изказа и Божидар Димитров - агент на ДС с два псевдонима - Тервел и Телериг.
  =================
  Има богати и спокойни и парламентарни и президентски републики и монархии. По-важното е под него да положат подписите си представителите на парламентарните, извънпарламентарните партии и двата (януарския и сегашния) протеста. И след това да го спазват!

  Защото както казва още римското право: договорите просто трябва да се спазват! От всички.
  ===================

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 41. 41 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Какъв цуг какъв цванг като няма правила в политиката.
  в шаха за разлика има ...
  В България има закони,
  но не се прилагат за всички играчи еднакво т.е.
  статията издиша

 42. 42 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  Купих си официален анцунг за интервю за работа
  качвам се в колата отварям шибидака а едно птиче
  ме маркира за късмет и моментално ме постави в
  цунгцванг!

 43. 43 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Чиста проба демагогия и манипулиране на обществото,комундерите са царе в манипулациите.Не ме интересува изобщо какво ще стане с тяхната партия като подадат оствка,най доброто за българите ще е да се саморазпусне!

 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#23] от "mto":


  Има само един полезен ход - ОСТАВКА и ИЗБОРИ! И така - колкото пъти се наложи!"

  -Тежко и горко на децата ви.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#44] от "dedo pepo":

  Благодарим за фалшивата загриженост.

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#42] от "Zaphod Beeblebrox":

  Иначе като минеш през бирхалето, покрито с велпапее, може да пиеш какал (какао) докато монтират аспуха на фолцвагена.. да не забравиш да купиш бакпуловер за жената да сладките... да станат по-квалитетни...

 48. 48 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#45] от "prodann":

  Не знам защо вследствие на моя коментар ви напъват физиологични нужди вместо да се замислиш...да не би защото сте социалист?

 49. 49 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":  "целия проблем идва от непроведената лустрация "
  За това съм съгласен!

  "много скоро политическата криза ще срине напълно икономиката ,... очертава се червена диктатура на пролетарията ,"
  Тука обаче съществува противоречие!
  За да има диктатура на пролетариата, трябва да има пролетарии, а за да ги има тях - трябва да има икономика!
  Така, че според мене ни очаква мизерия на оставащите и миграция на младите!
  За да дойдат инвеститори е необходимо ниско ниво на корупция, а не ниско ниво на данъци!
  Необходим е също и стабилитет на законодателството.
  Как да дойде инвеститор като види, че за 36 месеца сме променили 12 пъти Закона за обществените поръчки?

 50. 50 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#11] от "Питанка":

  Това за което е писал може и да не ти харесва и да смяташ, че не разбира, но определено има понятия от шаха!
  Говори за хексагоналния шах, за който някои дори не са чували!

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  До коментар [#45] от "prodann":  До коментар [#43] от "Striker":

  най доброто за българите ще е- цитат на коментар #43 от “Striker”

  Някой да ти сере в устата.

  А в твоята сите форумци хи хи хи

 52. 52 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Не ругайте автора че е написал само бла-бла, той толкова си може. Но хонорара си е взел.

 53. 53 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Поздравления за смисления, реалистичен и балансиран коментар на автора. Два пъти повече поздравления за редакцията на Дневник, за това, чè дава и други гледни точки - на наистина уравновесени, възпитани и толерантни мнения.
  Щото тук освен бълващи обиди, нецензурни изрази /модератора , четете ли/

 54. 54 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Вместо коментар по темата ще преразкажа за илюстрация една сцена от Ал, Солженицин, в Арипелаг гулаг;
  Сталин чете обръщение по радиото , ако не се лъжа на 03.7.41
  "Уважаеми сънародници, скъпи братя и сестри, към вас се обръщам приятели мои..."
  При което на градския мегдан един човечец размахал дясната си ръка с присвит лакът към радиоточката, и казал горе долу следното, наа кур.о сега братя и сестри а преди години врагове нА Народа, кулаци , да пошли вь.

  Та и ние така , ако можем няма да се поколебаем да се противопоставяме на политолигархията, заради лъжите през годините, заради прокудените, заради кражбите.
  Нека носталгици те по социализма ви бачкат вместо мен, само за две годинки да видим как ще ви бъде властта.

 55. 55 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ф.Нинов":

  С такива като теб, никой не би могъл да излезе на глава, та и аз не искам да се ядосвам.Това е немска дума и естествено, че ще се използва в "немския" и вариант.Обаче има още стотици думи, които с времето си са променили значението поради някаква особеност и тази е идеален пример за това.Като се каже цугцванг се има предвид не, че еди кой си е на ход, а че всеки негов ход ще влоши положението, позицията му.И с Клинтън и с висчки останали примери се има точно това пред вид - вече си компрометиран достатъчно, че всичко, което кажеш или направиш, повече ще ти навреди и в никакъв случай няма да спечелиш.
  Наистина е хубаво да го запомниш, защото е смешно и нелепо, поради незнанието на значението на дадена дума, да разбереш от текст, абсолютно различно нещо от идеята му.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За мен - Каквото заглавието, такава и статията - неразбираеми.
  (Изразявайте се на български!)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Нещо прекалено усърдно автора се опитва да ни убеди че трябва да има сделка. Това е като да ти влезе крадец в къщата и да седнете мирно да се договорите колко да ти вземе и колко да ти остави. По-лошо е дори, също и колко месечно да му превеждаш на сметката.

  Чия страна защитава авторът се вижда и от терминологията му за шествията - "Живея до трасето на протеста и вечер слушам шума от свирки, крясъци и викове "червени боклуци." Именно "крясъци" а не примерно "скандирания". Отношението му си личи и от мнението му за изборите, той е твърдо убеден че там хората не изразяват свободно волята си а те просто се купуват. И естествено любимото на БСП внушение, че изборите нищо няма да променят и следователно тя трябва да си остане на власт.

  Накратко опит за соц манипулация но на малко по-високо ниво. Или според моите подозрения опит да се подготви почвата за една бъдеща сделка между два олигархични клона.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От друга страна, мълчаливо мнозинство, плахо настоява да бъде даден шанс на правителството.

  ---------------

  Единственото вярно нещо в изречението е, че мнозинството е мълчаливо. Т.е. гласно не подкрепят нито протестиращите, нито правителството.

  Според данни на НЦИОМ от 10 юли 2013 г. 58% подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", 42% не подкрепят протестите. 47% са на мнение, че за страната ще е по-добре да се проведът предсрочни парламентарни избори, а 35% са на мнение, че е по-добре правителството да изкара мандата си. Който има желание да си направи справка за тези данни в сайта на НЦИОМ.

  Не знам защо авторът приема по презумпция, че "мълчаливата" част от обществото подкрепя управляващите.

 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#58:"pcnikolova"]Не знам защо авторът приема по презумпция, че "мълчаливата" част от обществото подкрепя управляващите. [/quote]
  Защото такава е предварителната му теза - "дайте да седнат да се споразумеят". След което почва да мъкне от девет дерета вода да я докаже.

  В друго свое изказване обясних, защо нямахме своят Солженицин - защото социализмът купи интелигенцията ни. Този автор е от тези, готовите да се продават. Дали на социализмът, дали на мутрите, дали на Мултигруп - няма значение. Само да имат властта и парите.

  Всъщност не е от готовите да се продадат а от продалите се. Някои дребни детайли като "крясъците на протестиращите", "посланиците които безцеремонно ни учат" показват добре на кого се е продал. И че вътре в себе си ненавижда протестът за чийто успех уж е загрижен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK