Мария Иванчева в "Гардиън": В България не протестира средна класа

Мария Иванчева в "Гардиън": В България не протестира средна класа


Мирните протестиращи (в България - бел.ред.) са описвани като "средна класа" от чуждестранните медии, които иначе ги пренебрегваха доскоро. Само че това засенчва реалността на място - те са хора, които едва свързват двата края със средни доходи в най-бедната държава от ЕС."


Това пише Мария Иванчева в текста си "Българската "класова борба" (Bulgaria's 'class war') в зоната за свободни коментари на британския вестник "Гардиън". Тя е aнтрополог и социолог и едно от известните лица на българското движение "Нови леви перспективи".


Иванчева обяснява още в коментара си, че говоренето за протестиращата средна класа е подето и в българския дебат - и от подкрепящите, и от критикуващите. "Създаването на силна средна класа като резултат от прехода на България към либерална демокрация и свободен пазар някога беше колективна мечта, а днес се използва да разделя страната. Десните интелектуалци представят протестиращите като "интелигентни", "морални", дори "красиви" и "усмихнати". Този самопровъзгласил се "културен и професионален елит" говори за себе си като за "европейски", "ненасилствен", "който си плаща сметките и данъците", за разлика от "нецивилизованите" българи, които организирали протестите през февруари", пише още Иванчева.
За разлика от това - продължава авторката - повечето протестиращи, които са държавни служители и студенти, смятат, че двата протеста са вътрешно свързани. "Те обаче не формулират никакви икономически искания или критики срещу вдъхновения от МВФ и ЕС дневен ред на приватизация и бюджетни съкращения, прегърнат от всички български правителства и довел до масова безработица и демонтирал социалните институции на социалистическата държава."


Иванчева добавя как БСП и медийните й поддръжници също говорят за "софийската средна класа", но с цел да настроят много българи срещу протеста, да го представят като финансиран от Вашингтон и Брюксел, а премиерът Орешарски да изглежда като борец против световна конспирация срещу обикновените българи.


"Това, което в действителност стои между протестиращите и радикалната политика, е неолибералната хегемония от предходните десетилетия, опразнила колективното политическо въображение. Протестите са представяни като "антикомунистически", а "комунизмът" на БСП е обясняван с връзките й с непрозрачни приватизационни сделки и съкращаване на бюджетните разходи. Говоренето за "антикомунизъм" пречи на реалния дебат за икономическите и обществените алтернативи. В същото време нови законодателни мерки правят изключително трудна появата на нови политически играчи и България остава подчинена на местната олигархия и властови блокове. В резултат на растящата политическа и икономическа криза и на несигурността за мнозинството българи реагира единствено расистката крайна десница, чиято електорална основа бавно се разширява", предупреждава авторката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Много правилно мнение. Това със средната класа го измислиха костовашките болшвици, защото такова име мисленето, марксическо, оттам и т.н. средна класа.

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За червената мафия ни дума. Сигурно ЕС е крив за безмилостния обир на поколения българи от 1944 година насам, провеждан от слугите на режима в Кремъл.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#2:"Dehumanizer"]за безмилостния обир на поколения българи от 1944 година[/quote]
  да ти кажа не знам колко е било обир, щом още крадат от това, което беше изградено от 1944 - болници, заводи, стадиони, отбори, университети, училища, винокомбинати, биракомбинати и т.н.

 4. 4 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "реагира единствено расистката крайна десница, чиято електорална основа бавно се разширява".
  Това твърдение е мое убеждение. Атака ще продължи да набира сила, защото е автентична организация и по език и действие съответства на все повече българи. За разлика от твърденията на дебелите гуши и лоените гуши. Факт е, че Атака са единствената партия при които няма колебания в подкрепата за нея и печелят нови симпатизанти.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "В резултат, на растящата политическа и икономическа криза и на несигурността за мнозинството българи реагира единствено расистката крайна десница, чиято електорална основа бавно се разширява", предупреждава авторката."
  =========
  Някой май не си е написал правилно домашното!
  Расистка? (коя раса)
  Десница? (Волен Сидеров - национализацията, западните колонизатори и Белене)
  Разширява? (дори и соци"Атака" под 4%).

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Женичката дали си е изчела пасквила след като го е написала?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мария Иванчева е aнтрополог и социолог и едно от известните лица на българското движение "Нови леви перспективи".

  Затова не пише за Червената мафия.

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Тази май никак не е в час. Изобщо не схваща какво се случва. На средната класа и писна. Средната класа е много по-умна и по-силна от всяко българско правителство. Единственото, което и липсваше бе организация, това са индивидуалисти по природа. Сега социалните мрежи дават възможност за организация и единни действия при запазване на индивидуализма.

  И правителството го отнася, това сега. Ако следващото не се съобразява и то ще го отнесе и така нататък. На средната класа и писна тъпи промити мозъци да избират крадливи и некадърни политици. И след като промитите мозъци са много повече от средната класа, това което може тя да прави е да прави работата на всяко правителство, което не и харесва невъзможна.

  Може да не може да издига правителства, но определено може да ги събаря.

 9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Каква средна класа, след като България е обявена от Европейската комисия за най-бедна държава!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  иванчева явно не е ходила на протестите от юни насам! там определено сме представители на средната класа борещи се за морал и ценности!!!

 11. 11 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 671 Весело

  тук няма средна класа има две класи богати и бедни.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 12. 12 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer": Може и да са крали, но за толкова години на власт не можаха да откраднат толкова,колкото новите квазидемократчета от всички цветове окрадоха за 24 години.

 13. 13 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Другото ценното в статията едва ли ще остане разбрано за фирумните папагали, дето се пишат големи антикомунисти при положение, че комунизъм липсва, а виждаме доведена до крайност неолиберална политика, разделяща народа на бедни и богати и продуцираща закономерно местни икономически олигарси.

 14. 14 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 631 Разстроено

  Мария Иванчева в "Гардиън": В България не протестира средна класа,щото няма такава.

 15. 15 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Другарката не дава обяснение на понятието "Средна класа". Ние сме еднакво средни в бедността си.Няма да търпим да ни пиете кръвта повече.Колко години ще сме в криза? ОСТАВКА!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 16. 16 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Дядо ми казваше, че овошки в градината около къщи основно се садят за внуци.
  Та битката е за това - какво ще дадем и оставим на внуците ни.
  И тоне само в материален смисъл, а ОСНОВНО в морален. Ако няма морал, няма как да има и материално благополучие за всички. Просто морала е този който предразполага такъв комфорт.
  За съжаление морал от хора които искат да рестартират проект за който е взето съвсем по закон решение, че няма да се развива и то няколко месеца след вземането му няма как да бъде търсен.

 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#10] от "kilmer":

  Колко ти е годишният доход?

 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#4] от "РАМ":


  [quote#4:"РАМ"]Това твърдение е мое убеждение[/quote]
  Добре, че декларираш че е твое убеждение защото е далеко от истината...а Волен е близко до медицинските учреждения...

 19. 19 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "РАМ":

  Плашещо е ако Атака набират дори нови симпатизанти! Това за мен означава, че интелектуалното равнище в страната е паднало драстично, а семейното възпитание и ценности са химера. Иначе не бих могъл да си обясня подкрепата за човек като Сидеров.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  В България не протестира средна класа
  __________
  Каква средна класа ? Как могат да се нарекат средна класа начетени дръвници - наемници в чужди компании и мушмороци от доходни министерства и ведомства?
  Да не говорим ,че и интелектуалното развитие на студентите не им позволява да имат мнение за нито един протест !
  Студените от зората на демокрацията поне имаха ясни мечти за развитие на собствен бизнес и свободни професии което би трябвало да е днешната средна класа която беше унищожена в зародиш от соросоидите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Статията е точна, а тукашните понятия са изродени ... изиграла е ролата на преводач =да обясни на публиката с разбираеми за англичаните понятия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "reakzioner":

  Тук си прав, но иди го кажи на заблудените на Бузлуджа.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 23. 23 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "plf":

  Абсолютно!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#19:"gogo2011"]Иначе не бих могъл да си обясня подкрепата за човек като Сидеров[/quote]

  Лесно е! Само бедните хора стават радикални. Понеже БГ е бедна държава, затова и имаме силни радикални партии. Ако бяха обединени Сидеров и Скат щяга да вземат над 10%.

 25. 25 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Весело

  [quote#3:"Каишков - Гласът на Америка"]да ти кажа не знам колко е било обир, щом още крадат от това, което беше изградено от 1944 - болници, заводи, стадиони, отбори, университети, училища, винокомбинати, биракомбинати и т.н.[/quote]


  Тъпоо, тъпо, тъпо ! Какво е било изградено, става ясно като сравняваме България с другите страни ! Там да не би да не е градено от края на Втората световна война до 1989 г ? България към тази година нямаше нито една изградена магистрала, столицата й беше без метро, а огромна част от населението й живееше без канализация, а се радваше на "лукса" на външни селски нужници ! Режимът на водата в много населени места и режимът на тока да не го припомням ! Пък да им таковам таковата на всички заводи, бирокомбинати, винокомбинати и прочие тъпи соц названия, щом бирата през лятото беше дефицитна /помните ли как обръщахме бутилка по бутилка на слънчева светлина за да видим дали вътре не плуват разни парцали/, щом за да си купиш щафета салам трябваше да имаш връзки или да излезеш от работа и да се редиш по опашки, щом за жилище се чакаше десетилетия, за лека кола също и всички промишлени стоки по правило бяха дефицитни !
  Айде мерси от еФтина соц пропаганда, пък за кражбите се сърдете на комунистите - от тях по-големи хайдуци няма ! Затова и сега най-крупни капиталисти са именно червените !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 26. 26 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Статия,в която и авторката не знае какво иска да каже

  В България властва беззаконието!
 27. 27 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "gogo2011":

  В грешка си колега. Не Атака са плашещите в България...В крайна сметка такива организации има в цяла Европа и е ясно защо се създават, кои ги подкрепят. За мен по-големият проблем е истеризацията на Атака, кой и защо го прави и от кои политически субекти се опитва да отклони вниманието. Проблемът е политическата система и обвързаността с организираната престъпност, а не шепа "националисти".

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 28. 28 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник, превеждаите, а не преразказвайте. Аз я прочетох в оригинал и е слаба статията, но всеки има право на мнение.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "There are many 'middle class' uprisings around the world, it seems. I wonder what it would take for Brits to revolt?

  Too many immigrants, probably?"
  Ей тоя коментар на оригинала едва ли го е писал Сидеров. Смрадта е глобална...

  От идиоти отговор не чакам
 32. 32 Профил на dixell
  dixell
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "reakzioner":

  Когато не знаеш отговора ,какво е средна класа,защо лъжеш?
  Реакционер или марксист-все тая : боклук. Стреляш не където трябва.

 33. 33 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Иванчева може си разтяга западно европейските левичарски локуми за неолиберализъм и подобни безсмислици предназначени за техните безработни им и социално слаби, но в България има една прослойка, която ще остане записана в Историята като "червените боклуци", в Историята локумите биват забравени, остават нещата с истинските им имена

  veni vidi fugi
 34. 34 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#4:"РАМ"]Атака ще продължи да набира сила, защото е автентична организация и по език и действие съответства на все повече българи. За разлика от твърденията на дебелите гуши и лоените гуши. Факт е, че Атака са единствената партия при които няма колебания в подкрепата за нея и печелят нови симпатизанти[/quote]

  Така е, но това не говори добре за България и за бъдещето, което ни чака.

 35. 35 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#32] от "dixell":

  Я назови отговора!

 36. 36 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "reakzioner":

  Доста от действията напоследък поразително приличат на болшевизъм. С отричането на различното и опит за представяне на лично мнение като такова на мнозинството.

 37. 37 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#33] от "zabejko":

  Къде са тези локуми? Има реалности, а те включват плосък данък.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Това не е статия, а коментар, написан в "зоната за свободни коментари" на в. Гардиън. Той по никакъв начин не отразява нито позициите на вестника, нито истината за положението в България.

  Хората, които едва свързват двата края в България, гласуват за червените милиардери или за крайнолевия национал-популист Сидеров. Другарката от "новия ляв проект" има газирана (прокисната) боза в главата си, само така мога да си обясня глупостите, които е наплещила.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Средна класа" при българският стандарт, според мен е Средното поколение...това, носещото на плещите си грешките от преди 10.ноември.98-ма и 23 години, опитващо се да съхрани ценностите на българинът...другите две "класи", всички добре, разпознаваме...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  [quote#5:"Депутат 241"]Някой май не си е написал правилно домашното! [/quote]
  Сидеров казва много истини покрай нещата които абсолютно няма как да направи защото финансовите вампири биха поставили страната в международна изолация ако тук започнат да ги жилят!


  [quote#19:"gogo2011"]интелектуалното равнище в страната е паднало драстично, а семейното възпитание и ценности са химера. [/quote]
  Това ниво на интелект се насърчава от тези които имат нужда само местните роби да разчитат етикетите в магазините !
  И същите насърчават и разбиването на семейните и религиозни ценности . Не случайно в ЕС вече голям брой от семействата са разбити а децата им практикуват енополова любов без изгледи и за репродукция ! В резултат масово семйствата за разделни на 5,4 или 7-8 ...има ли значение какво по хубаво от това да се плащат 5-6 наема , 5-6 електромера, водомера и т.н. ето това е формулата за растеж в сравнение със страните където 3-4 поколения си съжителстват в голяма къща живеят в не градска среда и от тях финансовите мародери не могат да вземат почти нищо !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  [quote#25:"БЕЗПАРТИЕН"]България към тази година (89) нямаше нито една изградена магистрала, столицата й беше без метро, а огромна част от населението й живееше без канализация, а се радваше на "лукса" на външни селски нужници ![/quote]

  На 100 домакинства имаше 3-4 автомобила (главно съветски), за които се чакаше по 15-20 години след задължително внесена 1/3 от цената; в магазините за хранителни стоки се продаваше доматено пюре с изтекла годност и вино "Меча кръв", върнато от СССР; разни Каишковци пазаруваха "Тоблерон" от Кореком и сваляха мазами с "дъвка за балончета"; тоалетната хартия и дамските превръзки се считаха за луксозни стоки...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Има истина в тази статия.
  Ако си добре в личен план едва ли ще протестираш, защото една партия била на власт вместо друга.
  На американците, англичаните и французите не им пука особено кой е на власт, освен, ако рязко не се влоши ситуацията. Говоря в периода между изборите, разбира се.
  Има и идеализъм, но той е до един момент - после нещата се разводняват.
  Затова протестите са най-полезни, когато имат конкретна кауза - отмяна на определено решение, взимане на друго.
  В този смисъл "Оставка" е прекалено общо - хубаво би било да има 5-6 конкретни искания.
  Ама кой съм аз да разбирам - просто мнение.

 43. 43 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  "те са хора, които едва свързват двата края със средни доходи" - клишетата са необходими, когато не се познава същността. Нямат значение доходите, има значение истинското възпитание за ДЕМОКРАТИЧНИ отношения навсякъде - зачитане на ПРАВИЛАта в живота, в семейството, в държавата. Протестират тези, които имат възможност и време, но в края ИЗБОРИТЕ ги печелят тези, които ги ПРАВЯТ. Мисленето на хората се променя, предвид информацията, която е навсякъде. Но възприемането и - това е различното, наслоеното страхопочитание пред партийните правителства или прекаленото незачитане на правата на различните. ОгръмОТЯВАНЕто е процес, който се подтиска и с клишетата, до съвършенство владеещ се от предишни и сегашни полит-агитатори. Нека ИМА "прозрачна" ИНФОРМАЦИЯ, всеки има възможност да я преценява сам, а "критериите" са обща направа, но на здрава основа. Каквито НЕЩА все още няма... Важно е желанието и то отдавна е налице, а малките прегради вече не са пречка, защото са временни.

  Коментиране на анализираното, вече...
 44. 44 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  През 1990 година нямаше никакъв "вдъхновен от МВФ и ЕС дневен ред на приватизация и бюджетни съкращения", но имаше тежки продоволствени проблеми, режим на тока и мизерия. При все още "непокътнато и неразграбено социалистическо стопанство". Което другарите обраха и си раздадоха сами един на друг, впрочем, но поради тежка некадърност го довършиха.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 45. 45 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#9:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Каква средна класа[/quote]
  Това е най-циничното в случая. Звучи тотално откъснато и дистанцирано от България написаното от Иванчева.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  [quote#2:"Dehumanizer"]1944 година насам, провеждан от слугите на режима в Кремъл[/quote]
  Да не говорим ,че първите вампирясани от соросоиди бяха Андрей Луканов и шайката която получи червени куфарчета за да прави "бизнес"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz": Старите нови крадци се организираха в реформаторски блок.

 48. 48 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много тенденциозно написано, с много неверни изводи. Да, нашата средна класа стои далеч под доходите на средноевропейския гражданин, но за това си имаме своето обяснение. В момента протестират млади, добре образовани и работещи българи. Наистина един наш специалист не е така добре възнаграден, но той не умира от глад и успява да плаща сметките си. Недоволството е насочено срещу системата, която ни управлява. Система, запазила в себе си всички черти на едни отминали времена,несъвместими с днешните реалности, възползвайки се от инерцията на застаряващата част от нашето общество, която не може да забрави миналото и не може да се адаптира в настоящето.
  Система, която изцяло обслужва една нова класа, наречена оигархична, поникнала и забогатяла върху ограбеното от същия този електорат, който ги подкрепя в момента и техните поколения години напред.
  Корупцията е техен специалитет, липсата на реформи и методичното манипулиране на обществото, всичко това събрано на куп доведе страната до колапс. Същите тези паралии размиха дясното и лявото политически пространства
  и обезсмислиха съдържанието им, като превърнаха политиците ни в техни служители. И когато българина казва всички са еднакви и маскари, той не греши. Това са реалностите в България, срещу това протестират просветените.

 49. 49 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "Тя е aнтрополог и социолог и едно от известните лица на българското движение "Нови леви перспективи"."

  За кой е известна, аз не съм чувал за такова лице, не съм срещал и името в публикации по социология и/или антропология.

  Google Scholar също има затруднения да я намери.

  ден година храни.
 50. 50 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Жената като е загрижена за лявата алтернатива в България, поне да покаже ясно виновниците, поради които у нас отсъства и засега е невъзможна същинска левица.

  Защото когато една крадлива олигархическа групировка (БСП) узурпира термина "левица", така тя тотално го обезсмисля.

 51. 51 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Тая Иванчева е голяма патица бе.

  1. Средната класа, напук на британските разбирания не е единствено извлечение от банковата сметка.

  2. МВФ и ЕС помогнаха да се създаде нещо като българска икономика за първи път от 60 години на тия 111 кв.км. Те спомогнаха, но българската икономика я създадоха. Българските граждани които искаха да изкарват хляба си, а не да се молят и превиват на 4 на някакво гише за да получат комат за семейството си.

  3. Протестите са антикомунистически, защото структурите срещу които са насочени протестите са зародени в съответния период; същите тези структури и хора раздават баницата на хората от телефонния си указател.

  Много е смешно когато западняци се опитват да обяснят нашата реалност с техни думи. Жалко е някакви претендиращи интелектуалци да бъдат българи и да говорят като туристи.

  Гардиън е нормално да си левее, но ако толкова ни завиждат за соцалната държава дето сме я имали, да бяха дошли при нас да живеят преди 30-тина години. Нещастници.

 52. 52 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#9] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":хм,събра ми очите


 53. 53 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"gogo2011"]подкрепата за човек като Сидеров[/quote]
  Аз пиша не за Сидеров, а за автентичните идеи на Атака. При идеите, имената имат подчинена роля и нямат особено значение.
  А симпатизантите на тази идея се увеличават и е факт в политиката не само на България, но и в ЕС и дори в света. А това, че този факт се омаловажава, за да скрие тенденцията за Протест срещу статуквото е нищо незначещо "усилие".

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 54. 54 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Весело

  "Тя е aнтрополог и социолог и едно от известните лица на българското движение "Нови леви перспективи"." Това обяснява всички глупости, написани от госпожата ! Дясно, ляво, средна класа - при нас нещата са доста по-различни от обичайните стандарти !
  Най-десните у нас /според общоприетите разбирания на Запад/ са хора, които произлезли от средите на БКП, комунистическата ДС и поддържаните от тях определени групи в криминалния контингент ! Хора като Гергов, В. Златев, Гриша Ганчев, Николай Банев и тн. и т.н ! Хора които реват за хубавото при социализЪма и обвиняват държавата, че не им помага /по-точно че все още допуска у нас да има и друг бизнес освен техния/
  Тези хора десни ли са или не, след като са постигнали всичко единствено благодарение на Партията - майка и на услужливата държавна администрация ?
  И обратно - хора предимно на умствения труд : лекари, инженери, архитекти, икономисти, юристи, артисти, творци и т.н./ такива на Запад оформят групата на левите интелектуалци/, които разчитат само на собствените си умения и не чакат с паничка в ръката държавата да им сипе - те леви ли са , след като не са толкова заможни като първата категория ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 55. 55 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dehumanizer": ++++++. Правилно. Каквито бяха комунистите,такъв ни беше комунизма. Каквито са ни демократите,такава ни е и демокрацията.

 56. 56 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 986 Неутрално

  протестът не бил антикомунистически? Нито един от тези, дето познавам и ходят на протести, няма нищо друго предвид освен изчегъртване на комунистическата чума от родината.
  Долнопробна клевета е тази статия, ма какво да очакваш от ляв интелектуалец освен вопиюща неграмотност и мириз на лук и вкиснало.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 57. 57 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#51] от "Трезвен":

  +++++++++++++++++++

  Моите мисли не се различават от написаното от Вас !

  Но тази практика е нормална - някое комунистическо или в най-добрия случай левичарско лайно написва дописка до западен вестник, след което информацията се връща у нас и на туземците се обяснява, как "авторитетната британска, френска, американска и прочие медия" /по правило левичарска/ отразява събитията у нас ! И матриалът цъка с език и приема инфото за вярно ! Нали не е дело на Сорос, я

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#4:"РАМ"]Това твърдение е мое убеждение. Атака ще продължи да набира сила, защото е автентична организация [/quote]
  Авторката е с леви убеждения а Атака е създадена от ДС/КГБ, естествено е да говорите на един език.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#39] от "Γαλλα":

  Фамилията ти не е Маркс, предполагам. А с БДЖ не знам как се оправяш...

  От идиоти отговор не чакам
 60. 60 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "средната класа в България нямало защото България е бедна"?!
  протестирали "държавни служители и студенти"?!
  за всичко била виновна "неолибералната политика"?!

  левичарските лъжи и манипулации са стигнали чак в английската преса. явно на левичарския Гардиан са им изгодни тези глупости, за да противодействат на неолиберализма в собствената си страна. сигурно според тях и в Египет, Турция и Тунис либерализма е виновен.

  Истината ни прави свободни.
 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Протестираме само софиянци. Ние сме що годе добре в най-бедната държава в Европа . Другите хора в страната протестите не ги интересуват изобщо и ни се чудят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В България няма нито десница,нито левица,а посткомунистическа шайка парцелирала страната между своите хора. Нито има демокрация,нито има свободен пазар. Това се вижда от всеки нормално мислещ българин. Има приближени до този или онзи и печелещи благодарение благодарение на тази близост. Да живеят баджанаците. Там е далаверата.

 63. 63 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#53] от "РАМ":

  Сидеров е лицето на Атака, те са едно цяло. А Атака, ако оставим настрана някои хубави идеи, които имат, в момента е олицетворение на простащината.

 64. 64 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#9:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Каква средна класа, след като България е обявена от Европейската комисия за най-бедна държава!?[/quote]

  Каква най - бедна държава като Йордан Цонев по известен като Данчо Ментата каза, че със сегашния мин. председател са правили перфектни бюджети.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 65. 65 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#37] от "reakzioner":

  Вместо плосък данък - по-високи данъци, за да има по-малко пари в насенелението и повече пари в червените боклуци ли ? За мафиотска държава, плоският данък е най-доброто решение.

  veni vidi fugi
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#51:"Трезвен"]Жалко е някакви претендиращи интелектуалци да бъдат българи и да говорят като туристи. [/quote]
  Чрез сложна система от структури и стимули Тодор Живков създаде системата на продажната интелигенция. Тази която получаваше заплати и скромни привилегии за да възхвалява публично социализмът и оправдава престъпленията му. Това беше главно художествено-творческата интелигенция защото инженерната строеше мълчаливо заводите. Всеки който не искаше да изпълнява ролята си беше изхвърлян мигновенно и пращан в работническата класа, губеше привилегиите. Некадърниците растяха служебно защото кариерата зависеше от това колко верен си а не от таланта, той винаги е бунтар.

  Така се държаха редиците "чисти", затова нямахме своят Солженицин и затова сега са толкова малко честните хора в тези среди и ни залива помията на автори като тази, псевдосоциолози, телевизия и въобще всички средства за масова информация. Което е по-лошо, възпроизвеждат се защото в средата им не може да поникне нищо свястно. И защото олигарсите възнаграждават такива.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#61] от "socialen":

  В малките градове и селата трудно ще намериш човек, който дори знае, че ще теглят млрд. заем, а камо ли да има обяснение за какво ще го харчат. Последиците от това действие пък да не говорим. Те знаят и, че АЕЦ-а дава евтина енергия - такива са легендите за руското инженерно творенир, и пак не разбира защо има съпротива за Белене.

 68. 68 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#17] от "reakzioner": а твоя?

 69. 69 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#65:"zabejko"]Вместо плосък данък - по-високи данъци, за да има по-малко пари в насенелението и повече пари в червените боклуци ли ? [/quote]

  Уфф...мислех да те пропусна, ама хайде ще ти отговоря. Какво разбираш ти под повисоки данъци? Кое му е лошото примерно Черепа да плаща по високи данъци, а един беден човек да плаща по малко от 10% или нищо? Не оставатали така повече пари в населението?

 70. 70 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какво значи най-бедната държава в ЕС, с най-нисък процент на задлъжнялост и най-висок процент на собственици на собствено жилище, с един от най-високите проценти на обитаема жилищна площ на човек ? Иванчева защо не пише за това, вместо да повтаря недомислиците на ЕС бюрокрация и журналисти ?

  veni vidi fugi
 71. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Айде каишков пак влезе в безкраен цикъл...

 72. 72 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абсолютно безмислена статия. Авторката борави смело, но глупаво с понятия като "неолиберализъм", "расизъм", "крайна десница" и накрая успешно забърква безвкусен тюрлюгювеч.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 73. 73 Профил на block
  block
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#4] от "РАМ":
  [quote#4:"РАМ"]Факт е, че Атака са единствената партия при които няма колебания в подкрепата за нея и печелят нови симпатизанти. [/quote]
  Опаааа! Наистина всеки ден човек научава по нещо ново и интересно. хахаха атака печели нови симпатизанти.. това да не ти е компютърна игра, че да конвертваш чужди юнити с цъкане на мишката? Атака и симпатизанти хахаха айде стой на сянка малко, а?

 74. 74 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Преди няколко дни написах по един повод коментар, че като чуя на фона на нашето дередже понятия като "Ляво", "Дясно" и "Център" си представям нещо друго. Фантазията е Ваша.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 75. 75 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#61] от "socialen":
  Абсолютно съм съгласен. По последни данни на ЕК София град е на 105% от равнището на ЕС. Това и потвърждава моето твърдение по долу че протестиращите сме за ценности а не за пари. Жалко все пак че в провинцията не п размери проумяват, поне по голямата част, това. Или пък го правят но са многа по зависими и комплексирани , пак стигаме до парите и мирогледа.

 76. 76 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#13:"reakzioner"]Другото ценното в статията едва ли ще остане разбрано за фирумните папагали, дето се пишат големи антикомунисти при положение, че комунизъм липсва,[/quote]
  да,де..комунизъм липсвало,хаха! Ще се баламосваме ли сега или..ДА?! Не минава номера,драги!
  Да,де...член първи го няма..ама УЖ го няма! Ръководната роля на мафията БКП-ДС си е непобутната и до днес и същите Мутри и котилото им държат нац.ресурси,бизнеси и вся и всьо !! И правосъдната система е тяхна,затуй сме и НЕПРАВОВА страна-както многократно го откриха това и откъм чужбина даже!! И последно- вероятно няма комунизъм щото сме в зельозелевата пазарна икономика,хахах?! На кое викате икономика-на мутренската такава ли?! На куйо викате пазар в БГ?!
  КОМУНИЗЪМ СИ ИМА-СЛЕД КАТО ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИ МУТРИ СА НАЧЕЛО И ПОЛИТИЧЕСКИ,И ИКОНОМИЧЕСКИ- ТЕ И ЧЕЛЯДТА ИМ!!
  ТАКА ЛИ Е?????????????????????????????
  А?????

 77. 77 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#69] от "reakzioner":

  не остава, защотопрактиката показва, че такива като Черепа 1во имат достатъчно възможности да избягват данъци и тези възможности се увеличават право пропорционално на увеличаването на данъците и 2ро защото такива като черепа поради това че са голямо малцинство, а мнозинството от населението с относително ниски доходи, се оказва че приноса на такива като черепа дори по високо обложени е незначителен, а вредите върху икономиката значителни

  veni vidi fugi
 78. 78 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#13:"reakzioner"]дето се пишат големи антикомунисти при положение, че комунизъм липсва[/quote]

  ОК, нека заменим за точност "комунизъм" с "тоталитаризъм". бсп е по същество тоталитарна партия. прасчо шеф на данс, ерго "твърда ръка" беше опит за тоталитаризиране на властта. Завоят към тоталитарния Кремъл е третият катализатор.

  Протестите са анти-тоталитарни както в 1997, но тогава бяха в същото време и гладни бунтове (като през февруари) и не се знаеше кое колко процента е. Вероятно през есента пак ще се смесят двата потока на недоволство. От което комунягите няма да станат по-малко нагли или некадърни, но поне ще бъдат отново изритани.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#70] от "zabejko":

  Виж какво, моето момче/моето момиче!

  Прибери се в страната и по-обиколи няколко дена с колата страната - София не е подходяща - и тогава напиши коментар.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#76] от "triton123":

  Трябва да прецизираме малко терминологията. У нас имаме олигархична система, близка до системата в болшинството латиноамерикански и африкански страни, които комунизъм даже не са и помирисвали.

 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#48:"baxter"]В момента протестират млади, добре образовани и работещи българи. [/quote]
  Не се хващайте на въдицата на клишетата и особено когато те водят до противопоставяне и разделяне. Ето, аз например съм пенсионер, не умирам от глад но съвсем естествено е да съм с ограничени доходи. И въпреки това протестирам. Клишето че протестира само богатите и средната класа отпада.

  И впрочем през февруари когато протестите започнаха като икономически не протестирах въпреки че през зимата положението е по-трудно. Не протестирах защото веднага видях зад икономическите искания сценарият на ДС/КГБ.

  На протестите виждам много познати с които сме заедно от 1989г. Естествено и те като мен са минали вече средната възраст така че и клишето че протестират само младите отпада.

  Единствено което разделя двата протеста е, че през февруари те бяха манипулирани и яхнати от сценаристи а сега не са. Въпреки че има настойчиви опити това да стане. А участниците в огромното мнозинство са един и същи, хората които не са доволни от Системата и искат да я променят. През февруари бяха по-неориентирани отколкото сега кой всъщност държи системата и залитаха по услужливо пъхнати им фантастични сценарии, сега вече ги виждат по-ясно, това е другата разлика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Единствената страна в Европа, тотално ограбвана от комунистите, в която 92% от хората имаха собствени жилища, която заемаше едно от първите места по производства на плодове и зеленчуци. върви сега и се разходи по селата за да видиш тоталната разруха. Твоите приятели, т.н. демократи съсипаха селското стопанство, раздадоха по 5-6 дкр наследствени парчета земя с надеждата че хората ще се юрнат с мотиките да се издържат от тези 5-6 дкр. Естествено, че това нямаше как да стане и наследниците продадоха парчетата на възникналата вече аграрна олигархия. Няма страна в Европа в която може да се притежава неограничено земеделска земя. Има го като латифундии в Южна Америка. Кой създаде промишлената олигархия? Спомнете си масовата приватизация. Срещу късчета хартийки, които не струват нищо (имам 50 акции и не съм получил стотинка) хитреците получиха хиляди предприятия. тъй като никой не се интересува какво стана с тях, повечето отидоха на скраб и естествено получилите ги станаха милионери. Ами РМД-тата? Така че човек трябва не само да слуша, но и да мисли. Ето от доста време се внушава че единствено чуждите инвестиции ще ни оправят. Нова лъжа. Чуждите инвеститори единствено могат да поддържат някаква приемлива безработица. Но да повишат доходите до европейските, естествено че няма да го направят по обясними причини. В моя град има няколко големи чужди инвеститори. И какво? Мижави заплати. Хайде сега кажете как едно правителство, каквото и да е, ще ги принуди да плащат по 2000 лева заплати. те просто ще си грабнат партакешите и ще отидат в Бангладеш.
  Аз съм пенсионер и никога не съм бил партиен член. Но пък и не съм бил на море от 30 години. Преди това (ах тези изедници комунистите) ходех всяка година.

 83. 83 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#78] от "Milen.Ivanov":

  Бсп си е просто една организирана група по икономически интереси, използваща методи, близки до тези на някои италиански мафиотски кланове.

 84. 84 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Протестират тези, които искат спокоен, предвидим живот, справедливост и закони , отнасящи се за всички...

 85. 85 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мишето_66":не се пише така ангро - има макар и малка средна класа в Бг - това са дребните собственици и самонаетите лица - свободните професии - най-много са в София затова при нас гори земята под Келешарски и сие!

 86. 86 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз говоря за себе си и "моите хора". Ние сме балъци/наивници и ходим да "викаме" със семействата и децата си за морал и ценности. Срещаме и немалка група хора, които искат бившото СДС и НДСВ (ДСБ, ДГБ, СДС и т.н.) да са в Парламента, защото не можело "селяндурите" да са вътре, а "нашите" не (демек интелигенцията). Има и много ГЕРБ-аджии, които сега "треперят" за държавната си работа заради "зулумите" на ББ и Цв.Цв. Има и много "студентчета" прибрали се за лятната ваканция. Както и много народ учили по Америката, Англия и Европата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 87. 87 Профил на Радко Шопов
  Радко Шопов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дълбоко погрешен анализ на Иванчева, публикуван в The Guardian. Само цитирам едно от нейните основни предположения, което тя представя като фундаментална причина за протестите.
  What really stands between the protesters and emancipatory politics is the neoliberal hegemony of previous decades, which emptied the collective political imagination. (Какво наистина стои между протестиращите и политиките на еманципиране е неолибералната хегемония на предишните десетилетия, която е опустошила колективното публично въображение.) Тя има ли престава какво е неолиберална политика и какви са разликите ѝ с мафиотската организация на нашето общество, корумпирано и унизително свързано с руската олигархия, чиито клонинги безпрекословно раздават и крадат България?! Такива заблудени овце като тая жена и мъжът Волгин (май така се казваше оня журналист от БНР) водят до никъде. Защото обърканите им и тревожни съзнания на тези проповедници на измамата и лъжци продуцират единствено демони и страхове от това да си свободен, да разчиташ на своите умения и знания, да си активен субект на социалните събития, да създаваш свой богат интимен свят, да постигаш просперитет за своето семейство.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jul/26/bulgaria-class-war-protest-soros-oids?INTCMP=SRCH

  Радко Шопов
 88. 88 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#76:"triton123"]КОМУНИЗЪМ СИ ИМА-СЛЕД КАТО ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИ МУТРИ СА НАЧЕЛО И ПОЛИТИЧЕСКИ,И ИКОНОМИЧЕСКИ- ТЕ И ЧЕЛЯДТА ИМ!!
  ТАКА ЛИ Е?????????????????????????????
  А?????[/quote]

  умниците с минусите-не ми кликайте ,а ОТГОВОРЕТЕ на горното!!
  Ама пусти ръчички ганьовски,които плачат за пречупване-мозъкът няма какво да рече,но ръчичките сами натискат копчалъка,нали!?
  От много баране на копчалъка ,на дюкяна... явно някой народ е поослепял!! По-леко,по-малко буткайте ,бе!

 89. 89 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Слабичка статийка. Не разбрах какви са изводите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 90. 90 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Иска ми се да кажа за себе си , че съм от средната класа, но все повече усещам по олекването на джоба ми, че бавно и мъчително се свличам надолу - към бедността и свързването на двата края.Но пък си плащам данъците, сметките и всичко там, преди всичко друго и редовно.
  И за това са виновни всички правителства от Симеончо насам, а след безумията, което тези управляващи започнаха да вършат на третия ден от мандата си, не ми остана нищо друго, освен да изляза да протестирам.Още повече, че помня добре живота преди 10 ноември, а още по-добре жалкото оцеляване по време на Виденов и той изобщо, ама хич не ми харесваше.
  БСП никога не е била и няма да бъде европейска лява, социална левица, а единствено сбирщина гладни жадни за власт мародери, целящи само колкото повече да са във властта и да крадат и грабят.
  Оставка!!!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 91. 91 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Разбира се, че не протестира само средната класа. Нима само средната класа иска да не бъде брутално ограбвана и да се намали тежестта на корупцията и олигархията?
  Всички искаме справедливост. Искането за справедливост не е нито само ляво, нито само дясно. То е в основата на самата демокрация.

 92. 92 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#62] от "neznaiko_2011":

  Споделям мнението ви до голяма степен.

  А, по мои наблюдения, срещу малкото хора, изповядващи истински убеждения, било то леви или десни, обикновено се подемат мощни кампании за маргинализиране, и то със завидна агресия и задружност.

 93. 93 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#80] от "reakzioner":

  Много ми е интересно какво разбира публиката от олигархия? В Укипедията има следното определение:
  "В съвременния смисъл на думата, олигарси са онези състоятелни граждани, които са монополизирали държавната изпълнителна и законодателна власт". Ха сега кажете в коя страна не е така? В САЩ ли, в Англиа ли, където има пожизнени лордове или в Италия с пожизнените сенатори. Кой плаща на Обама за предизборната му програма? бедните негри ли? Знаете българската поговорка: "Който бие тъпана, той събира парсата". Така че хората тотално са заблудени. В коя държава гражданското общество управлява страната. Е, ако под гражданско общество се разбира соросовото ,може и да е така.

 94. 94 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Този самопровъзгласил се "културен и професионален елит" говори за себе си като за "европейски", "ненасилствен", "който си плаща сметките и данъците", за разлика от "нецивилизованите" българи, които организирали протестите през февруари", пише още Иванчева.

  --------------------------

  Никой за никакъв не се е "самопровъзгласил". Това е част от активните мероприятия на управляващите, целящи да приложат принципа "разделяй и владей". Първо беше протест на "умните и красивите" срещу едва ли не "глупавите и грозните", последва богати срещу бедни, София срещу провинцията и т.н. Любимото ми е соросоиди срещу обикновените граждани. Скоро ще сме извънземни срещу човечеството.

  Протестът не е длъжен да създава готови решения. Единственото логично продължение за излизане от политическата криза и за да се избегне по-нататъшно радикализиране на ситуацията, което БСП продължават индиректно да търсят, са нови избори, предшествани от промени в Избирателния кодекс.

  Всичко останало след това - обсъждане на промяна на Конституцията, модел на управление, икономически, социални и т.н. политики ще се обсъди в широк обществен дебат. Такива решения нито могат да се създадът нито да се приемат от днес за утре.

 95. 95 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#76:"triton123"]КОМУНИЗЪМ СИ ИМА-СЛЕД КАТО ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИ МУТРИ СА НАЧЕЛО И ПОЛИТИЧЕСКИ,И ИКОНОМИЧЕСКИ- ТЕ И ЧЕЛЯДТА ИМ!!
  ТАКА ЛИ Е?????????????????????????????
  А????? [/quote]

  Не.
  В България отдавна няма комунисти. Бившите комунисти захвърлиха паравана на комунистическата идеология и сега грабят с пълни шепи от капитализма.
  Те никога не са били комунисти, а нагли опортюнисти.

 96. 96 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Които развлечения да си намират,
  само те в БГ протестират!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 97. 97 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#82:"stoicho2"]Аз съм пенсионер и никога не съм бил партиен член. Но пък и не съм бил на море от 30 години. Преди това (ах тези изедници комунистите) ходех всяка година. [/quote]

  30 години са 1983, тогава на власт са твойте хора комунистите, така че или и при тях не си ходил на море, или лъжеш. Агроолигархията и въобще цялата олигария я направиха твоите хора комунистите чрез създаването на мутробизнесмените. С малки изключения чуждестранните инвеститори дават повече от българските работодатели. Това е истината, колкото и да не ти се иска.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 98. 98 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "zabejko":

  Минете през някоя по-северна страна и вижте колко са "безсмислени" европейските "левичарски локуми."
  Нашите червени боклуци са си червени боклуци, те нямат нищо абсолютно общо с демократичното ляво - каквото у нас никога не е имало.

 99. 99 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мишето_66"+++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#82] от "stoicho2":

  За съжаление си прав в много неща. За управленските грешки на десницата и на конкретните личности там няма да говоря, факта че се дръпнах от тях говори достатъчно. Но за мен комунизмът е исторически обречено решение, най-малкото защото е тромаво и бюрократично. Затова връщане към него няма.

  А за нашето положение в момента обяснението е просто - капитализмът има много форми. При предпоставките които имахме можеше за 8-10 години да имаме съвсем приличен капитализъм от европейски вид. Не богати като тях но съвсем приличен и после полека по техният път. За съжаление при нас се получи най-уродливата, латиноамериканската му форма на капитализмът.

  Причини за това много, и "капиталистите" ни бяха такива, и ние като народ го допуснахме, и десницата не изпълни ролята си на демократичен коректив, може и южняшкият ни манталитет да има значение, гледам че в Европа да си на юг по-скоро е недостатък, много причини.

  И въпросът сега е дали можем да се измъкнем от блатото в което сме? Добре поне, че почнахме да го осъзнаваме защото доскоро и това го нямаше. Няма да е лесно и бързо но дано поне тръгнем по правилният път.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK