Медийните стандарти на Мирослав Найденов (изводи от хакатон)

Заседание на министерски съвет Мирослав Найденов

© Георги Кожухаров

Заседание на министерски съвет Мирослав НайденовПубликуваме материала на Давид Джамбазов - обобщение на резултатите от хакатон за проверка на поръчка по Програмата за развитие на селските райони. "Дневник" ще продължи темата, като търси за коментар компаниите и институциите, споменати в текста:

Представяме ви разказ, базиран на анализ на данни, извършен и представен в рамките на хакатон, организиран от Института за развитие на публичната среда. Хакатонът е 4-часово събитие събрало компютърни специалисти, журналисти и активисти за отворени данни. Идеята е да се анализират само публично достъпни данни, които всеки би могъл да намери от компютъра си вкъщи. Гражданската журналистика с данни не предполага задължителна необходимост от по-традиционни методи на разследващата журналистика като интервюта, развиване на източници или търсена на всички гледни точки. Статията изцяло следва стъпките на разследване по правилата на хакатона и представя изводите от него. 


Едър мъж в зелена фанелка без ръкави се качва в огромен комбайн, паркиран по средата на поле от неапетитно изглеждащи сухи слънчогледи. "Стотици са примерите за успешното реализиране на проекти по Мярка 121", с приповдигнатия тон на телевизионна синоптичка женски глас чете зад кадър, "и резултатите от нейното действие се виждат във всички области на страната."


Друг едър мъж вече гали теленце по главата. Големият комбайн жъне изсъхналите слънчогледи в далечината.
Не, това не са архивни кадри от кинопреглед, постнат на Фейсбук страницата "Спомени от Народната Република". Носталгичният трепет е разбит от следващата сценка – едрият земеделец Константин Стоилов от село Порой, община Несебър, и роднините му гордо сочат "новата църква в селото – финансирана до голяма степен от родолюбивите стопани".


Следва задължителното интервю, в което героичният труженик от "Стоилов АГРОИНВЕСТ" ЕООД обяснява в недобре осветен кадър на фона на хале как реколтата е силна въпреки 3-месечната суша в района.


Възниква въпросът какво е това и


защо някой би гледал подобно нещо в слънчев летен съботен следобед


в София? Основателен въпрос, защото всъщност за 3 месеца от публикуването на клипа във Youtube той е гледан само 20 пъти (към датата на хакатона, към датата на публикацията - е гледан 50 пъти - бел. ред.). Специалната 21 прожекция е по време на хакатон, организиран от Института за развитие на публичната среда. Негова тема са парите за популяризиране на европейските оперативни програми в България и тяхното влияние в медиите. 


Петминутният Youtube селскостопански кинопреглед е продуциран като част от обществена поръчка с мистериозното наименование "Изработване и излъчване на петминутна специализирана рубрика в телевизионни канали във връзка с Комуникационния план на ПРСР".

Детайли за поръчката

Детайли за поръчката


ПРСР е, разбира се, Програмата за развитие на селските райони, а медииният й компонент бе популяризиран от бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов чрез Фейсбук страница и Туитър профил, създадени срещу 57 хиляди лева от бившата ПР-ка във ведомството Кристина Спасова.


Но нека не се разсейваме, а все пак видим какво точно представлява "изработването и излъчването" на петминутната рубрика, която успя да ни върне, макар и за миг, толкова много хубави години назад.


Анализ на заснетия клип


Около 70% от 5-те минути и 29 секунди на клипа представляват едни и същи комбайни и камиони, движещи се от ляво на дясно и обратно в една или две локации. В други 10% от метража Константин Стоилов, държейки сам микрофон в ръка, обяснява за намеренията си отново да кандидатства по Мярка 121. Оставащите 20% са неловки приближавания на изсипващата се реколта в камион и авангардни кадри от кабината на движещ се комбайн. Всичко е снимано явно от ръка и от не особено стабилен статив. Индикации за присъствието на осветителна техника и звукоператор липсват. 

Необходимият снимачен период за такова видео е ден, екипът – армия от един. Видната снимачна техника са един брой камера и гореспоменатият микрофон. Ще се върнем на камерата след момент. Постпродукционно, имаме една шапка с графика от Windows 3.0 и три надписа. За монтаж не може да се говори, освен че някой явно е сложил някакви кадри един до друг. Цветова корекция не се забелязва. Ситуацията със звука е още по-плачевна. Звукова постподукция не е имало, защото нито нивата са изравнени, нито пуканията при рязането на интервюто са изчистени. През микрофона се чува и нещо като ураганен вятър в нивата. Целият постпродукционен процес изглежда като да е извършен от един човек за един ден на най-обикновен личен компютър. Човекът явно не е използвал слушалки.


Преди да можем напълно да определим бюджета на този малък шедьовър, остава само да разберем все пак с каква камера е сниман той. За тази цел търсим в Google връзка между поствалата видеото Таня Николчева и рубриките по Мярка 121 на ПРСР. Това веднага ни довежда до интернет страницата на малката "филмова къща Астаник", притежание на г-жа Татяна Николчева/Йончева и нейния син.


Анализ на използваната техника


Освен непрофесионално изглеждащия уебдизайн няколко снимки в дъното привличат вниманието. На едната пише "професионална техника" и показва човек в сламена шапка, придържащ малък двуметров кран с прикрепен фотоапарат и микрофон към него. На друга, озаглавена "таймлапс", се вижда същият фотоапарат върху нисък клас фотографски статив. На трета – странно кадриран човек върху кон с отрязани от рамката крака демострира уменията на оператора в отдел "фотография".


Бърза справка във фотографски уебсайт установява, че двуметровият кран се продава на цена 300 долара; микрофонът, който може да се постави върху фотоапарат, е около 100 долара; обикновен фотостатив може да се купи под 100 долара. Фотоапаратът е загадка само докато не отворим Google+ страницата на сина на Татяна. Там той е запечатал ваканция до Белоградчишките скали в удобен фотоалбум с данни за фотоапарата: Canon EOS 500D – явно същият, използван за занемането на клипа по Мярка 121. Цената му със стандартен обектив 18-55 mm: 700 долара.


Тоест цялата "професионална" кино/телевизионна техника на "Астаник" явно възлиза на 1200 долара. Монтажното студио е не повече от стандартен Windows лаптоп за около 700-800 долара. Щедро можем да заключим, че цялата техника на компанията възлиза на 2000 долара. Но защо пък не? Явно техническите параметри на проекта го позволяват, при положение че видеото е прието и одобрено от клиента – Министерството на земеделието и храните.


Изчисляване на цената на клипа


Нека сега погледнем финансовата страна на самия клип. Оборотна фототехника с цена 2000 долара би се наемала за по-малко от 150 лева на ден. Тъй като фирмата притежава необходимата техника, тя може да си начисли този наем директно като приход. Резонно заплащане за екип от трима добри млади оператор, звукар и режисьор е общо около 1000 лева на ден. В случая имаме един човек, и то не особено добър в която и да било от тези професии. Но нека бъдем щедри – да кажем 600 лева на ден (една средна българска месечна работна заплата) за усилието. Плюс 200 лева бензин и дневни за пътя от София до морето и още 50 лева за хотел. Общо 1000 лева за един снимачен ден. Добавяме едни също толкова щедри 500 лева за наем на "монтажна станция" и хонорар за монтажист и получаваме, че пазарната цена на едно такова видео на "Астаник" би трябвало да е около 1500 лева. Тъй като това все пак бизнес, нека предвидим и 10% печалба за компанията – 1650. За момента забравяме непрофесионалното изпълнение.

Кадър от клипа

© Youtube, YouTube

Кадър от клипа


Заданието на поръчката


За да добием сега обща представа за цялата "рубрика", пак се обръщаме към Google и намираме спецификацията на договор за обществена поръчка № РД51-171 от 21.11.2011:


1. Изпълнителят трябва да изработи 24 различни специализирани рубрики;


2. Продължителността на всяка една от рубриките е 5 минути;  


Кратко и ясно – 24 петминутни клипа за обща стойност 40 хиляди лева.  


Да видим дали можем да открием тези пари във финансовите отчети на "Астаник", налични в  Търговския регистър. Намираме годишния финансов отчет само за 2011. Нека погледнем все пак. За 2011 (годината на присъждане на обществената поръчка) "Астаник" ООД е записала общо приходи от 272 лева и същото количество разходи – 272 лева и 0 стотинки. Това е неочаквано. Тази фирма всъщност няма никаква дейност за 2011.


За да разплетем загадката, се вглеждаме по-внимателно в графата по възлагане на поръчката:


V.2) Информация относно офертите


Брой на получените оферти: 1


V.3) Наименование и адрес на икономическия оператор, в чиято полза е взето решение за възлагане на поръчката


Телефон: ГД "Устойчиво земеделие за България и Европа" с партньори Вирус Креатив Студио" ООД с ЕИК 175231260 и ЕТ "Агроформ - Татяна Николчева" с ЕИК 121744804, жк "Яворов", бл. 39, вх. Б, ет. 1, ап. 13, 1000 София, БЪЛГАРИЯ +359 28722781


Аха. Татяна Николчева си има и друга фирма, ET "Агроформ-Татяна Николчева", спечелила поръчката в партньорство с "Вирус Креатив Студио" ООД. Брой на офертите – 1. E, явно не е имало други желаещи за европейски пари.


Бърза справка в Търговския регистър установява, че на уебсайта годишен финансов отчет на ЕТ "Агроформ – Татяна Николчева" има само за 2010, 2009, 2008 и 2007. Още по-интересно е, че приходите и разходите в четирите години отново се покриват идеално, като за последните 3 години те са съответно 49 хиляди, 47 хиляди и 49 хиляди лева. 


Ситуацията с другия партньор изяснява защо тези малки компании изобщо са получили възможността да се занимават с такава обществена поръчка, изискванията за която са да има общ оборот за 2009, 2010, 2011 не по-малък от 2 милиона и 40 хиляди лева. За 2011, "Вирус Креатив Студио" ООД има приход от 5 милиона 456 хиляди лева и разход от... правилно познахте, точно 5 милиона, 456 хиляди лева. Компанията е собственост на Ангел Петров (67%) и Владимир Владков (33%). Тя е най-известна със спечелването на поръчка за комуникационно обслужване на спортния тотализатор през 2011, което беше обжалвано в КЗК. Те често участват в търгове заедно с партньори без финансова или професионална история. 

Кадър от клипа

© Youtube, Youtube

Кадър от клипа


Но все пак колко е струвала на МЗХ тази поръчка? 


В Указанието за провеждане на процедурата по възлагане на поръчката е индикирано, че "предвиденият от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ максимален бюджет за тази поръчка е 680 000 лeва без ДДС". Оценката на офертите се извършва на следната база:


а/ техническо предложение - 50 %


б/ предложена цена от участника – 50% 


"Техническото предложение" (каквото и да означава този термин) явно има общо с качеството и техниката на заснемане. Видяхме точно как изглежда това. Но каква е предложената цена?


661 хиляди и 200 лева. Без ДДС. За състезание с един кон – толкова. И все пак, ако изготвянето на цялата рубрика е струвало 40 хиляди, къде и за какво са отишли другите 621 хиляди и 200? Следният параграф дава някаква възможна насока:


5. Рубриките следва да бъдат разработени и излъчени съгласно медия план, изготвен от участника/изпълнителя, които също следва да бъде съгласуван с МЗХ и/ или консултанта, избран за изпълнението на услугата "Избор на координатор за информационната кампания на ПРСР".


Медияпланиране


Тоест би трябвало да е имало някакъв план за излъчване, за който обаче не са упоменати никакви изисквания. Нека сега проверим кой е този координатор за информационната кампания на ПРСР, с когото може (или не) да се съгласува планът. 


Спечелил обществената поръчка за услугата "координатор" на стойност 183 хиляди и 600 лева с ДДС е ДЗЗД "Маг Адвъртайзинг ООД - Агробизнес ПР" – формирование с годишен приход (и, разбира се, разход) за 2011 от 0 (нула) лева и директна връзка с Красен Кралев, главен бенефициент на медийни пари по европейски програми и нов собственик на "Уеб Медия Груп". Вторият партньор в ДЗЗД-то е "Агробизнес ПР" ЕООД – фирма с 2 лева капитал и никому неизвестен собственик – Румен Митков Дедиков.


Медиен план за излъчването на тази рубрика не откриваме публикуван.


А колко ефирно време могат да купят 625 хиляди лева? Най-добрата отправна точка е отново публикуваният от правителството списък с изпълнени поръчки по европейски програми. Там виждаме, че за изготвяне и излъчване в БНТ на една минута специализирана рубрика за популяризиране на ОП "Регинално развитие" са отделени 310 лева. Нашата рубрика е вече изготвена, но да не издребняваме. По тези изчисления 621 хиляди лева се равняват на 2003 минути ефирно време по БНТ. Това са 33 часа, или по един час на седмица в национален ефир в продължение на 8 месеца. 


Дори ако изключим факта, че продуктът на "филмова къща "Астаник" не би минал на ОТК (отдел "Технически контрол"), той не би трябвало да е бил излъчван по водещите национални радио и телевизионни канали, защото поръчките за тяхно ефирно време са отчетени по други, специфични проекти. Тогава къде според медийния план се е случило това излъчване? В Youtube? Да, там има 20 гледания. Извинете, 21.


Но да продължим до логичния завършек. Остава още едно формирование, за което да разберем малко повече. Самият контрагент по сключения договор - ГД "Устойчиво земеделие за България и Европа". 


Негов управител е 29-годишният Николай Папанов. В статия от вестник "Капитал" от 13 юли 2013 са посочени силни косвени връзки чрез "Стандарт Нюз" между Папанов и бившия оперативен директор на "Стандарт" Боян Томов, човека, изготвил техническите задания по комуникационната програма на ПРСР заедно със съветника на Мирослав Найденов, Мирослав Иванов, и, разбира се, ПР-ката Кристина Спасова. Боян Томов е и обект на част от записания (и неопроверган) разговор между Николай Кокинов, Мирослав Найденов и Бойко Борисов в Банкя.


Въпросът остава – какво си е купило МЗХ с 661 хиляди и 200 лева без ДДС освен 24 негледаеми, евтини аматьорски петминутни клипчета?


За сравнение


"Без загуба" е американски документален филм, продуциран през 2011 с бюджет от 500 хиляди долара – малко повече от стойността на тази обществена поръчка. Филмът е носител на "Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм за 2011 г. 


В крайна сметка дали си казваме нещо ново? Да, има ги тези медийни кампании по европейските програми. Да, все някой трябва да ги усвои тези пари и да заснеме някакви клипове. 


Но защо трябва всичко да бъде с толкова ниско качество? Защо трябва тези пари да бъдат толкова очевидно разпределяни и "усвоявани" от хора не само без морал, но и без никакви професионални умения освен близост и присъствие в административната власт? 


Защо в изискванията на тези обществени поръчки винаги е заложен оборот от милиони? Оборот, не само неопределящ качествено изпълнение, но и представляващ стена, директно издигната пред всички малки и талантливи бизнеси, способни да извършат поръчките на пъти по-ниски цени и несравнимо по-добре.


Епилог


Родолюбивият стопанин от видеото от село Порой, Константин Стоилов, земеделец и църквостроител, до момента е бенфициент на европейски субсидии за 590 хиляди евро. На 15 май 2013 година Административният съд в Бургас е отхвърил жалба на неговата компания "Стоилов АГРОИНВЕСТ" ООД против ревизионен акт, с който са определени задължения на дружеството по ЗДДС в размер на 30 124,94 лева на основание процесни фактури, издадени в противоречие с разпоредбата на чл.114 от ЗДДС, тъй като документират услуги, които не са получени реално от задълженото лице. Фирмата е осъдена да плати съдебно-деловодни разноски в размер на 1052 лева.


Добре дошли в България, член на Европейския съюз!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Няма как да се достигнат медийните стандарти на серГей, Овчарски и Болен Сидероглу.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Колко пари се изляха в тези безсмислени реклами на изсъхнали слънчогледи, соф.метро и несбъднали се канализации. А тъпотията с цифровата телевизия колко ли струва?

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Весело

  Дневник, чакам подобен анализ за "Цифровизацията" - брой излъчвания по медии, парички -седемцифрени и коментар за качествата на кампанията. Да не вземе разхода да изпревари разхода на Кока Кола за реклама и само Протър да се съревновава с тях.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Весело

  До коментар [#3] от "stoiank":

  В рекламата на цифровата има само едно хубаво.Въпросът-какво ще стане на 1-ви септември?

 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 491 Неутрално

  И сега ще правим нов ГЕРБ с нов морал и тъй-нататък......Прокуратурата вместо да чете разни тефтерчета,да види и тези документи показващи перфектни беззакония макар и привидно узаконени.

 6. 6 Профил на Цоциалист за 1 нощ
  *****
  Весело

  Клипът е заснет професионално!

  Другото някак не го разбрах, малко бил гледан, ми да почна да кликвам на всеки 5 секунди, за да му "дигна" гледаемостта?

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#4] от "hodounski":
  Казваш: Има пророчество и затова е толкова скъпа......

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  А питахте ли "бизнесмена" дали не е платил и той за "рекламата"?

 9. 9 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 537 Любопитно

  По програмата за развитие на селските райони държавата ще строи мост през езерото в Правец, свързващ хотела и голф-игрището на Валентин Златев. За някои, без значение кои са на власт, държавата се грижи винаги.

  Sapere aude
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Весело

  До коментар [#7] от "stoiank":

  ++++++

 11. 11 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 488 Гневно

  Нали на всички е ясно, че това не е прецедент?! Това е т.нар. усвояване на европейски средства в България. Сгиурно 90% от парите заминават по този начин

 12. 12 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дотук нищо съществено не е направено за българското село, абсолютно нищо, а парите откраднати....ето затова от тук нататък ще има протести срещу всеки държавник дръзнал да открадне дори 1000 лева....

 13. 13 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#9] от "Сизиф":
  +++++
  Правец не е ли село?

 14. 14 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#13] от "blackboard":

  Дори и село да е мостът няма да се ползва от селяните!

  Sapere aude
 15. 15 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Това е един разтърсващ клип и е дребнаво от наша страна да му смятаме парите.Не сме дорасли до там.
  Според мен с парите за "разясняване" на цифровата телевизия можеше да се купят приемници за хората които приемат ефирно и да им се подари,те не са чак толкова.

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Браво за статията и за положения труд! Чакам продължение за други подобни "проекти", където са "усвоявани" европейски пари.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  И този човек иска да прави нов партиен проект, май ?

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Много щастливи изглеждат земеделските производители

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Няма какво да сваляте вината на Мирослав и приятелите му, тези "капиталистически" врътки станаха възможни САМО, заради строителите на капитализЪма у нас от типа ФД, ИК, Деди, Бат Бам и компания и порочната практика на ЕК да харчи чуди пари бадеява .......
  При тато нямаше такива номера, за един кг злато, уж скрито в гащите на царицата цар Киро го вкараха не на шега в панделата за 15 години...... за хитреците около Людмила да не говорим.... Добре че доде 10-ти та отърваха панделата... някои и без зъби, ама ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#17] от "daam":

  И ще го направи, балами у нас дал Бог!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam": и ще го направи, неучки мантрадии и балами, дал Бог!! Я ОФ, я РБ, я "Нормалност"..... все ще се намери форма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Paul Kane
  Paul Kane
  Рейтинг: 381 Гневно

  [quote#19:"boby1945"]Няма какво да сваляте вината на Мирослав и приятелите му, тези "капиталистически" врътки станаха възможни САМО, заради строителите на капитализЪма у нас от типа ФД, ИК, Деди, Бат Бам и компания и порочната практика на ЕК да харчи чуди пари бадеява ......[/quote]


  Стига бе - не знаех, че комунистите разбирате и от земеделие!

  Досега си мислех единствено, че разбирате от това как се хранят прасета с хора!!!!

 24. 24 Профил на Paul Kane
  Paul Kane
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"boby1945"] Я ОФ, я РБ, я "Нормалност"..... все ще се намери форма....[/quote]

  Ти не си РБ а НРБ, чиче!

  Хайде, да те пращаме на лечение в Сочи?

 25. 25 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  А ми е то ти факт - МАФИЯТА си има ДЪРЖАВА ! За това протестирам ! ОСТАВКА !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 26. 26 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 882 Разстроено

  Епилога е изкъртващ! Наистина това се случва в България.
  Дребните (и неприближени до властта) хорица биват глобявани, мачкани и осъждани, дребния и среден бизнес - директно хвърлян в калта, докато дерибеи като Красен, Миро и подобните им безнаказано крадат милиони! Без някой да им търси отговорност!
  Докога???

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#19] от "boby1945":

  Нещо си в грешка и то много голЕма!
  Точно такива врътки със страшна сила си течаха и преди 10/11 напр. в "Булгареклама". По онези цени за оформление на панаирна палата се взимаха 5 цифрени суми. Така буквално нЕкои хора бяха станали червени милионери. Само за пример - братът на известен ексдепутат от партия, която вече не е в парламента(А на квадрат).
  Горчивата истина е, че открай време за такива глупости са се изсипвали пари като в каца без дъно и с това няма нищо общо нито ФД, нито Деди, нито ИК, нито ББ...
  Виждам, че любезно си изтървал пладнежкия грабеж на Станишев и Моника в комбина с онзи Хохегер - споко всички знаем, че не е случайно! Никой не храчи там където се храни...

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Неутрално

  бих призовал хората да не си продават земята на безценица или преодстъпват за нищожна рената

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 29. 29 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1872 Гневно

  България е окрадена държава. Окрадена в последните 23 години от всичките си управляващи.
  Но най голяма вина имат последните три, защото бяхме в що годе прилично състояние, но лакомията им ни затри. Боце е световен пример за некомпетентност и крадливост.
  Проблема е, че червените не са мръднали и на 1 милиметър в разбиранията и манталитета си от преди 10 ноември.
  Няма ли честни хора в тази държава?

  ... май няма.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 30. 30 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Но защо трябва всичко да бъде с толкова ниско качество? Защо трябва тези пари да бъдат толкова очевидно разпределяни и "усвоявани" от хора не само без морал, но и без никакви професионални умения освен близост и присъствие в административната власт?[/quote]

  Аз имам други "защо".

  Защо липсват статии като Вашата в днешните медии?
  Защо са необходими хакатони за да се установят толкова явни деяния?
  Защо се напъваме изобщо пред Европейските институции с толкова долнокачествено замазване на очите?

 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре дошли в България, член на Европейския съюз!
  ..........
  Силно казано!
  Мекица е това, висулка. Благодирим ти Партийо, каквито лидерите ти, такива членовете.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#27] от "2.5":
  Е йок малчо, някои хора при цоциализъма, такива по акъллиий и по способни като, например, оформителите на панаири, просто живееха по добре от трудовите маси, единствен най.добре живееше Батето, и то до 1982 година....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От патоса, с който е написана статията, е видно, че явно "Икономедиа" са зажадняли за лесните пари от Обществените поръчки за медии.....Целта е да се дискредитират предишните, за да се освободи и пространство за новите лапачи....Колко прозаично. Видя се, че Икономедиа е групировка, крепяща се на глинени основи.

 34. 34 Профил на petar_kunchev
  petar_kunchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  През тия фирми не се ли касираха парите, които трябваше да се дават на Сталийски и Сечкова за Борисов. Мирослав Иванов беше нещо като личен ПР на Мирослав Найденов. Той уговаряше поръчките и докладваше лично на Найденов, а хората около Сталийски взимаха парите и му се отчитаха. Така се затваряше кръгът от хора, фирми и институции. После Сталийски се отчиташе на Борисов, който пълнеше касата на ГЕРБ, а също така и личната си банкова сметка. Това, което пише Дневник е само върхът на айсберга, останалото е дълбоко под водата и не се вижда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK