За Гражданска институция – редом с партийните

За Гражданска институция – редом с партийните

© Красимир ЮскеселиевПолитологът и социален изследовател Деян Кюранов представи свое предложение не точно за рубриката "Идеи за изход", а като дългосрочно решение за представителството на гражданите и възможността им за влияние. Основните му тези са в този текст, а във вторник четете в "Дневник" разговор с него, в който обсъждаме силните и слабите страни на предложението, кога и как може да се случи, как да се контролира и т.н. Ще продължим темата и в разговор със специалисти по конституционно право. Вашите въпроси и коментари - споделяйте във форума или на [email protected]:


Тезиси за гражданско строителство


1. В България политическото пространство на демокрацията се оформи около един стожер – партиите.
- Тук всичко е в множественото число: целта през 1989-1990 беше да бъде разбит монополът върху властта на единствената "партия" – българската комунистическа.


2. В резултат цялото политическо пространство се оказа партизирано.


- Днес не може да започне никакво обществено начинание, без да бъде обявено за партийна инициатива под прикритие.


- От този пункт разсъждението обикновено продължава така: партиите са дискредитирани, защото са само прикрития за тази или онази олигархическа групировка. И стига до резигнацията "Затова сме така!" За да не ни се случи това, нека тук и засега да се ограничим с проблемите на официалната структура на политическото у нас. А като ги решим, ще имаме основа да се заемем и с неофициалните. Останалото е оплаквачество.


3. Стигнахме дотам, че в редките случаи, когато партийната класа се убеди, че едно обществено начинание действително е не-партийно – тази класа казва:


Стани партийно, защото иначе те няма, иначе политически не съществуваш!


- Така бе казано на Февруарския Протест. И Февруарският протест чу, и тръгна да се партизира, мъчейки се да излъчи представителни тела, лидери и политически послания. Тогава му се надсмяха, объркаха едни, купиха други и от Февруарския протест остана... граждански опит.


4. Именно този опит не даде Юнско-Юлския (...?) протест да тръгне към партийното обезличаване: протестът запази своето Гражданско лице.


Тук най-неинтересен граждански е въпросът, който е най-интересен партийно, а именно за кого ще гласуват хората у нас на следващите избори. Оказали се от примадони - в миманса, партиите бързат да напомнят за себе си чрез всякакви електорални въпроси, рейтинги и проценти. Но гласуват избирателите – а днес


на улицата протестират не избиратели, а Граждани


5. Улицата е добро място за окончателни послания като "Оставка!". Но протестът показва, че е време да помислим и за схема, при която могат се формулират и комуникират по-сложни политически послания.


- Но не както досега – гражданите само да предлагат и предполагат, а партийните Господа от централите и парламента да разполагат!


6. Решение: гражданите се преборват за създаването – по метода на убеждението под натиск – на


нова институция: Граждански омбудсман на Република България


(може и съкратено Громбудсман, че е по-неразбираемо и "страхуващо" за страхливите) – и избираме човек за този пост на преки национални избори, като Президента.


- Както премахнахме в 1989 еднопартийния монопол, сега премахваме многопартийния монопол – и включваме гражданството като пълноправен деятел в политическото пространство, като втори стожер на демокрацията. Без да разрушаваме първия, партийния. Няма нужда да разрушаваме системата - но имаме историческия шанс да я усъвършенстваме.


7. Вследствие прекия избор, този "Громбудсман" ще има влияние, не по-малко от това на президента; властта му ще бъде толкова, за колкото гражданите успеят да се договорят – по гореспоменатия метод - с партийците.


Във всеки случай, Громубдсманът трябва да разполага с опцията за отлагателно вето, по-силно от това на Президента днес; да може да се обръща към Конституционния съд; да участва по своя преценка лично или чрез пълномощници в работата на всяка държавна комисия или съвет и да обнародва информация и коментар по обсъжданата тема, ограничен само от Закона за класифицираната информация.


И – ако е


изчерпал всички средства, но безобразието продължава - да може да обявява Граждански протест


- Сегашната наша институция "Омбудсман" беше създадена под натиска на Неправителствени организации – но те можаха да изборят само минимална власт – властчица дадена сякаш по милост и за успокоение на гузни съвести.


8. Изборът за "Громбудсман" ще става на непартийни начала.


- Кандидатът за "Громбудсман" трябва да бъде безпартиен. Ако е партиен член, длъжен е преди официалното си кандидатиране да напусне партията си (не "да замразява" членството си и под. палиативи).


- Изборната кампания не се води от партийни активисти и не използва партийни помещения, нито партийни пари. Нарушението на този параграф от бъдещия Закон за Гражданския Омбудсман ще бъде престъпление.


Засега – толкова - и да помислим. Да помислят и специалистите - конституционалисти, електоралисти и тути кванти – но хайде тоя път първо с гражданския си акъл!


П.П. Авторът приема, че партизацията на политическото пространство у нас е проблем, очевиден за всички освен за мижащите на инат.


Авторът заявява, че предложеното тук не трябва да се използва, под предлог че се налага промяна в Конституцията, за отлагане на оставката на правителството и разпускането на парламента.


Що се отнася до предложеното решение, то естествено е само едно от възможните; авторът го излага тук с мисълта, че е достатъчно добро да бъде представено на гражданството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Конфедерация на гражданите!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Авторът приема, че партизацията на политическото пространство у нас е проблем, очевиден за всички освен за мижащите на инат. "

  Авторът приема ли, също така, че ако навремето беше направена лустрация, сега нямаше да сме по площадите?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В България гражданското общество никога не е било по обединено и целеустремено както сега в борбата си срещу наглата мафия Бсп/Дпс69Болен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  минаха 20 г докато се усетим ,че БКП клонира свои копия и всички балъци гласуват уж за новите , а те пак старите ,сега отново протести ,стачки ,ивждаме комунистите как реагират -никак не им пука ,затова единствен вариант за промяна е абсолютно всичко да се избира ,полицай ,кмет ,съдия прокурор ,омбудсман и т н на всеки 4 години .

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  Политическото е висша форма на гражданско осъзнаване.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Весело

  А няма ли да е по-добре, една анархия да обявим!

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Горното казано от мен, може би няма да се хареше особено на част от "гражданите", но това няма да го направи по-малко вярно. Гражданското чувство прелива в политиката, това го казвам съвсем откровено, защото иначе не бихме тръгнали да правим партия. Вярно, засега сме се събрали 16 човека, щото моментното ниво е такова и повечето предпочитат да изживяват гражданската си позиция с подаряване на доверие, вместо с упражняване на права и контрол.
  Обаче с времето ще узреем достатъчно, като общество.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  пак мислим системи нови дето гражаданите ще бла бла, партиите ще се обезсилят и така нататък. мислители разни и разбирачи аха да измислят нещо революционно дето ще промени всичко, ама не стават така нещата.

 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Много добре казано, само дето парите управляват. Навсякъде по света. А парите отидоха на определено място веднага след небезизвестния указ 56 на МС (на бай тоша!). Верно, ЕС може да помогне в случея, ама все пак парите не миришат. БСП ще му намери цаката, пак ще сме в позицията на губещи. Едно обаче е страшилище за тях, независимия, мислещ, информиран и достоен човек. Този човек гласува, пита и протестира когато трябва. Не се съобразява с партийни позиции или обръчи от фирми. Този човек се роди и ще расте. Май ние българите ще съкратим Мойсеевите 40 години в пустоща...

 10. 10 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Омбудсман, Громбудсман ... Ще кажа каквото ми е на душата, пък да става каквото ще. Мажоритарни избори в 2 тура. Точка.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Уважаеми г-н Деян Кюранов,
  Не е този начинът, по който може да бъде отговорено на императивното Послание на всякак протестите ни,
  "За повече Общество в собствено Политика-та !"...
  То може да бъде реализирано само през дълбока Структурна реформа във властите и отделните им подсистеми .
  Всякак стигаме до острата необходимост от нова, Работеща конституция . Не я ли сторим, все в този кръг ще въртим...
  През призмата на това изискване, днешната ни е архаична...

 12. 12 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Идеята не е безпочвена. Не ми е обаче съвсем ясно защо не може самият президент да бъде Громбуцман?!? Може би защото е партийна личност.
  Ако това е основната разлика, трябва да се обсъди алтернативен механизъм за издигане на Громбудсмана. Да се забрани издигането на кандидати от партии и дори обявяването на официална подкрепа за кандидатите да е неприемливо. Издигането да става от НПО и граждански движения.

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Дневник, защо не направите рубрика - "Децата на червените динозаври" или "Малките червени изкопаеми артефакти" и там след Владо Любомир Левчев или Милена Дико Фуче или сина на члена на ЦК на БКП др. Чавдар Кюранов да пуснете "статии" на Евгения Живкова или на Калин Балев или на внука на бай Добри Джуров. Не стига че родителите им ни наставляваха и ръководеха, дай сега и децата им. Заприличахме на Северна Корея.

 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Проблемът не е в изборите, а в това, че има 3 групи избиратели, които по същество са паразитен електорат. Те също ще избират т.н. "Громбудсман". Но те се "движат" от небългарски мотиви при всички избори: електоратът на БСП е проруски (особено твърдото ядро); електоратът на ДПС се бори за джамии, изучаване на турски език наравно с българския, т.е не икономически съображения. Електоратът от циганските махли е под контрола на местни феодали, които продават гласове им. И понеже останалият електорат не винаги гласува, се стига до изкривено представителство в ВС и до днешните протести. Значи трябва да се увеличи тежестта на непаразитния електорат чрез ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ. И преференциални листи на участниците в изборите.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Любопитно

  Това сурьозну ли?
  От "политолог и социален изследовател"?

  Деян Кюранов или е тотална калинка в занаята - или е мошеник.
  Нагъл при това.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  [quote#6:"ban"]А няма ли да е по-добре, една анархия да обявим! [/quote]
  Не!
  Ще има Громбудсман и Президент!
  Като двамина консула.

  Като погледнем - има си сенатори, и с плебса сме добре, и роби дал Госп ... опс! ... Юпитер
  Кррррасата! Схема стройна, проверена преди векове

 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  --------------"6. Решение: гражданите се преборват за създаването – по метода на убеждението под натиск – на

  нова институция: Граждански омбудсман на Република България

  (може и съкратено Громбудсман, че е по-неразбираемо и "страхуващо" за страхливите) – и избираме човек за този пост на преки национални избори, като Президента."------------------


  Дрън дрън, че пляс! Егати глупостите!
  След громбудсман, правим новбудсман, след това минибудсман, след това макси, след това на майка му у шортите!
  То бива, бива простотии, ама чак толкова не бива!
  Малко са ни всякакъв вид паразитиращи и не функциониращи структури и власти, та да създаваме нови до безкрай и никой да не работи, а само да отчита дейности!
  Я ги хванете тези всичките, управлявали ни до сега, и им хвърлете по един як бой, па да видим всички следващи, как ще мислят и работят! И почнете от ДУпетатите, че те са на дъното на всичко в България и всякакъв вид беззакония!

 18. 18 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  пълни глупости

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 19. 19 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Как пък за 20 години различните НПО - та и типинг - пойнт не успяха да привлекат интелигентни хора, ами непрекъснато разчитат на втръсналите на всички деца на комунистическата номенклатура? Явно целта не е да се търсят можещи и знаещи хора с личностно и професионално достойнство, които да произвежда идеи и концепции, а вернопреклонни посредственици, които за едните кинти са готови на всичко. Няма как да постигнете нещо с тия "експерти на прехода", господа. Какъвто е бил комунизма на бащите им, такава е и "демокрацията" на отрочетата. С други думи, пълен отврат, посредственост, приспособенчество и липса на всякакви смислени идеи за обеществото.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 20. 20 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  явно се опитваме да заменим една нормална парламентарна система с някаква си измишльорина , която никой никъде не е виждал че да може съвсем никой да не знае кой за какво носи отговорност в тая държава

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 21. 21 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ех Деляне, Деляне, сине Кюранов. Интересно ми е как зад гръмките титли "политолог" и "социален изследовател", се опитваш да преразказваш, и да внушаваш като свои идеи, неща известни още в Древния Рим. По-добре да беше дал линк към понятието "народен трибун":
  Народните трибуни (на латински: tribunus plebis, букв. плебейски трибун) били длъжностни лица, (от 490 г. пр. н. е.) ежегодно избирани от плебеите на събранията по триби. Длъжността народен трибун била въведена за да се защитят правата на плебеите от произвола на магистратите, избирани сред патрициите. Трибуните има право да налагат вето върху разпорежданията или постановленията на всички магистрати (освен диктатора и цензора) и сената, да арестуват и наказват с глоба магистрати (освен диктатора) и обикновените граждани, да свикват събрания на плебеите, заседания на трибутните комиции и сената и да ги председателстват, да издават едикти и да предлагат законопроекти. Личността на народния трибун била считана за неприкосновена. Народните трибуни били задължени постоянно да държат вратите на домовете си отворени за гражданите, нуждаещи се от защита и нямали право да напускат Рим за повече от денонощие.

  /не се чете/
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  [quote#20:"stg"]явно се опитваме да заменим една нормална парламентарна система с някаква си измишльорина [/quote]
  Не се опитваме.
  А се опитваТ.

 23. 23 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Проф. Янко Янков разказва как след излизането си от затвора по комунистическо време отишъл директно в посолството на САЩ, които преди това били обявили по "Свободна Европа", че той се намира под тяхна закрила. Та там се разминал с Владимир Левчев, за когото му казали, че ще бъде уреден на работа в Щатите. Когато Янков поискал и той за замине от комунистическа България, секретарят на Посолството Маршал Фриймън Харис откровено и любезно го уведомил, че както в САЩ, така и в Европа шанс за нормална професионална самореализация ще имат единствено децата на комунистическите величия, но не и такива като него. Както се вика: ноу комънт!
  http://iankov.blogspot.com/2013/03/blog-post_25.html

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 24. 24 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivan_lozev": Граждански организации да,НПО-та като нашите тук,не защото те са независими от нашето правителство,но се финансират от Америка,а това вече е опасно защото откъдето идват парите на този се защитават интересите.

 25. 25 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Задължително гласуване, мажоритарни избори и безпартийно правителство (забрана на партиите) и забрана на хора от последните няколко правителства да стъпват в парламента би трябвало да оправят тая държава донякъде.(или поне аз така мисля).

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 26. 26 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 778 Весело

  Именно този опит не даде Юнско-Юлския (...?) протест да тръгне към партийното обезличаване: протестът запази своето Гражданско лице.
  ...................
  Да, да! А един мармот завива шоколад под зоркия поглед на гражданските лица Плевнелиев, Безуханова, Прокопиев и Цветелина Бориславова...

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 27. 27 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ама разбира се! Що да не си сложим нова институция от стар тип и да видим какво ли пък ще стане...

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  [quote#23:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]секретарят на Посолството Маршал Фриймън Харис откровено и любезно го уведомил, че както в САЩ, така и в Европа шанс за нормална професионална самореализация ще имат единствено децата на комунистическите величия, [/quote]
  Това явно Янков си го е поизмислил .
  "Шанс за нормална самореализация" в щатите и
  Западна Европа получиха стотици хиляди хора,
  без родство с комунистически функционери.

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  [quote#21:"Тони Шнайдера"]и нямали право да напускат Рим за повече от денонощие. [/quote]
  Абе, като гледам какво се вихри ... не даже да не напускат София, малко е!
  Тях трябва самите протестанти да ги запрат по къщята им о'време, от сега.
  Поне да не плещят велемъдри глупости.
  И задължително на климатик, че прегряват, гледам.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#2:"Питанка"]Авторът приема ли, също така, че ако навремето беше направена лустрация, сега нямаше да сме по площадите? [/quote]
  Ако на времето БКП/БСП бе заклеймена, закрита и забранена, сега изобщо нямаше да имаме такива икономически и политически проблеми.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":
  Е, очевидно не се е изразил съвсем точно. Изглежда става дума не за само реализация, а за подпомогната реализация.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 32. 32 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":
  Специално за Владимир Левчев "Фулбрайт" са направили каквото могат, ама не им е по силите да пишат стихове, достойни за Нобелова награда, вместо него, все пак... След като се е убедил, че не може да впечатли американската аудитория с творчеството си, е предпочел да се върне в България, вместо да работи като даскал в едно гето, за което сам признава, че не му е било съвсем по вкуса.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 33. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#22:"xm..."]Не се опитваме.
  А се опитваТ. [/quote]
  точно , приемам поправката

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 34. 34 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ -дано е добре.
  Това е нещо ново и съществено.
  Кои влизат в състава на конклава?

 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Кюранов и събираш 100 000 граждани на площада и ..който вика най- силно : Оссаана или Разпни го ..))
  Или започваш да разтягаш локуми , като баща си - който ни убеждаваше , че ей сега - БКП- става "социалдемократическа" .
  И си вярваше или ни лъжеше - най- нагло ..)
  Кюранов , защо не си смениш "професията" ???
  Това че така се казваш , не означава , че имаш какво да кажеш :)
  Или "народните" съвети на Ленин предлагаш ??:))
  Ако някоя партия не ти харесва - гласуваш за друга или правиш НОВА партия ..или излизаш на площада :)
  И това няман нищо общо с празните ти приказки ..:)
  И хонорар ли си взел ??? :)))))

  BIG AL
 36. 36 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  явно се връщаме на добрите традиции на 19 и началото на 20 век, епохата на социалното инжинерство, дето всеки полуграмотен специалист е откривал топлата вода, абе разберете че Утопия на Томас Мор не е пътепис а литературно произведение бе

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#25:"happyappy"]безпартийно правителство (забрана на партиите)[/quote]
  да това е познато забраната на партиите , има си и име но то не е демокрация

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  хайде сега тук присъстващите новатори да ми обяснят каква точно е разликата дали съм основал движение, партия, или конфедерация на гражданите и селяните

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Гражданите , кюранов , са се събирали , когато са били 10-30 блока - по брой - от днешните панелки ..И решавали :))
  С оратори или без, с речи и без да има нужда дори от мегафони - нямали са :))
  Изобщо , кога ще дойде краят на комуно глупостите ви ????
  Перестройчици ...:))))))

  BIG AL
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  [quote#39:"BIG AL"]Перестройчици ...))))) [/quote]
  Чудесно, кратко и изчерпателно определение!

  Респект!
  Макар че е тъжно, а не весело.
  Имаме ново поколение, което пак се опитват същите по същия начин да го опаковат и яхнат.
  Поне да бяха осъвременили методиката, малко творчество да внесат. А те ... явно толкова си могат, скопците интелектуални ...

 41. 41 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 988 Неутрално

  [quote#37:"stg"]да това е познато забраната на партиите , има си и име но то не е демокрация [/quote]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Non-partisan_democracy#Elections
  пада точно под графа "демокрация".

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 42. 42 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Г-н Кюранов е уважаван специалист, но в случая сякаш пада от от друга планета.
  Първо да отговори на въпроса доколко "спонтанен" е този протест и от кого се движи и управлява?
  Ако не му е ясен отговорът на тези въпроси остава въпросът на къде е тръгнал с тези предложения.
  И той и Левчев само допълват говорилнята на протеста.

 43. 43 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Весело

  Хахахахахаха....
  Не, тая държава е нерална.Не е истина!

  Аз викам да пристъпим към закриване!

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 44. 44 Профил на врачански змей
  врачански змей
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Прави са пишещите по-горе, че нито перестройките нито утопиите ще подбрят политическия климат в България.

  Ех сега, както е напращяло, да се намери един нов Бащица Спасител, ще видим как поне 50% ще гласуват за него.

  Държава с нашите размери е по-добре да се управлява от аристократи, маскирани под някаква съвременна форма, каквито за съжаление няма, комунистите ги утрепаха.

  На много места чета - имало ескалация на напрежението. Ескалация на напрежението очевидно няма, но ескалация на тиражирани от медиите злословия и малоумия е налице.

  Медиите паразитстват удобно върху развихрилата се по инициатива на Борисов студена гражданска война. Преяждат, повръщат и продължават да се хранят от бързо никнещите плодове на постоянно сеената от тях омраза и разделение. И така ще бъде до окончателната победа на прогресивните сили над нормалните хетеросексуални българи.

 45. 45 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  "Стани партийно, защото иначе те няма, иначе политически не съществуваш!

  - Така бе казано на Февруарския Протест. И Февруарският протест чу, и тръгна да се партизира, мъчейки се да излъчи представителни тела, лидери и политически послания. Тогава му се надсмяха, объркаха едни, купиха други и от Февруарския протест остана... граждански опит.

  4. Именно този опит не даде Юнско-Юлския (...?) протест да тръгне към партийното обезличаване: протестът запази своето Гражданско лице."

  Абсолютно вярно!!!

 46. 46 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много дечица на комунисти се изказват за протестите - Евгени Дайнов, Деян Кюранов, Иван Кръстев...
  От тези ли очаквате да дойде промяната?

 47. 47 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  1. В България политическото пространство на демокрацията се оформи около един стожер – партиите.
  ----------
  В Чехия как се оформи?
  Около какво?

 48. 48 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  нова институция: Граждански омбудсман на Република България
  ------
  Пенчев какъв е сега?
  И кои ще го избира този граждански омбудстман.

 49. 49 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#6:"ban"]А няма ли да е по-добре, една анархия да обявим![/quote]

  Има и алтернатива, популярна напоследък на Запад, така наречената "Вувузелна демокрация", най-модерното държажно устроиство !
  Които организира най-яките вувузелни шествия прави правителство, и му дават и награда - два коша с царевица.

 50. 50 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#18:"stg"]пълни глупости
  [/quote]
  Абсолютно.

 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поредната безсмислица. Решението - оставка, нови избори, Реформаторският Блок вътре. Всичко е ок.
  (Стига само лидерите им да не се изпокарат пак заради "Кокала", кой е по-големият лидер).

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Весело

  Платена,глупава писаница.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 53. 53 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 487 Неутрално

  ДК: "Изборната кампания не се води от партийни активисти и не използва партийни помещения, нито партийни пари, на улицата протестират не избиратели, а Граждани".

  Какво правим с "Гражданите", които използват пари на чужди фондации - за помещения, плакати, медии, арт изяви, и прочее професионални атрибути ....

  ДК: "Няма нужда да разрушаваме системата - но имаме историческия шанс да я усъвършенстваме."

  Това казва всичко и за автора и за колегите му "експерти" и за "приемливите" олигарси, родни и чужди, зад гърба им - сакън , не пипайте системата!

  Кюранов, нали сте били критик на Маркс - все нещо трябва да Ви е останало от марксовото учение - там нещо битието, съзнанието... Та, как ще настъпи тази Гражданска идилия в страна, в която 500 местни и неизвестно колко чужди притежават всичко и изсмукват огромната част от БВП ( и така, на глава на населението, по-малък от този в недемократична Белорусия)? Ама откъде да знае един добре платен професионален "гражданин", че над 50% от съГражданите му живеят с под 310 лв на човек на месец...

 54. 54 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кюранов да си прочете закона за политическите партии. Те са именно граждански сдружения за участие в избори. Какви други граждански организации, каква нова топла вода? Няма ли да свършат популистите най-сетне?

 55. 55 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#51] от "socialen":
  Реформаторският блок е прекалено ляв за да свърши нщо смислено.

 56. 56 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#10:"Иван55"]Мажоритарни избори в 2 тура. Точка.[/quote]

  Ами, пребройте колко мажоритарни депутати спечели ДПС на изборите 2009, пък после си мечтайте за мажоритарен вот....

  [quote#12:"ivan_lozev"]Издигането да става от НПО и граждански движения.[/quote]

  т.е., предлагате - от професионални "граждани", и от аматьори граждани... тези, "професионалистите", не са ли пак свързани с (географски по-отдалечени) "партии"....

  [quote#14:"ck"]"движат" от небългарски мотиви при всички избори: електоратът на БСП е проруски (особено твърдото ядро); [/quote]

  май е пропуснат част от електората - по схемичката: "електоратът на ДСБ, СДС и проч. "десни" е проамерикански (особено твърдото ядро)"

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ. [/quote]

  За задължителното гласуване сте напълно прав - това ще ограничи всички твърди електорати.

 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#55] от "LegalEagle":

  Избщо не става въпрос за това.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#46:"bobop77"]Много дечица на комунисти се изказват за протестите - Евгени Дайнов, Деян Кюранов, Иван Кръстев...
  От тези ли очаквате да дойде промяната? [/quote]
  И от тези - промяната ще дойде от политическата смърт на всичко, съществувало между 1989 и 2013 г.

 59. 59 Профил на врачански змей
  врачански змей
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#10:"Иван55"]Мажоритарни избори в 2 тура. Точка. [/quote]
  А какво против имаш в "задължително гласуване + мажоритарни избори в един тур"? Искаш ли да позная?

 60. 60 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 580 Весело

  Дрън-дрън, как така във всички останали държави има партии, а у нас трябвало да има Гпроцман? Имаше избори и има демократично избран парламент, който се съмнява, че парламентът не е демократично избран, веднага ще получи отсвирване на Плевнята. Плевнята ви е единствената надежда пак да назначите нищожество като Марин Райков и да заметете следите на Тиквата. Ние ги знаем тези гражданя с вувузелите - точно те докараха Тиквата на власт.

 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#60:"Васик"]Ние ги знаем тези гражданя с вувузелите - точно те докараха Тиквата на власт. [/quote]Не допускаш ли, че може и да не е така? За 20 години на хората им омръзна от лъжливи и крадливи партии - половината изобщо не виждат за кого да гласуват, а 1/4 от гласувалите не успяха да излъчат свой представител в парламента. Това показва, че политическата система не работи.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#16] от "xm...":

  +++++++++++ Поздрави !!! Умрях от смях . S P Q R

  klimentm
 63. 63 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 367 Весело

  Отроците на комунистическите велможи напоследък групово са се качили на черешата. Да сменят гъбите, щото ще почнат да пелтечат на "гр" - грездент, гремиер, гренистерски съвет, граодно събрание и други халюцинации.

 64. 64 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#2:"Питанка"]Авторът приема ли, също така, че ако навремето беше направена лустрация, сега нямаше да сме по площадите?[/quote]
  Да, ама тогава партийни назначения като маринчо райков никога нямаше да станат посланици.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 65. 65 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Деян Кюранов, а доколкото сещам и участници в дебата до тук, внушават тежко усещане за неразбиране на дълбочината и високата сложност на Проблема, пред който от дълго време е изправена националната ни Общност.
  Системата на общият ни живот в модерно Общество се нуждае от дълбока Структурна реформа, а подобни хинициативи са само хазартно пилеене на Социално време и ресурси...

 66. 66 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Оппа, още един потомствен номенклатурен стратег изпълзя на припек. Вчера един, днес друг! Дневник, тези ли са менторите на обществото? Вчера техните бащи направиха преврат, гътнаха ТЖ, построиха ни най-гадния капитализъм, днес отроците им ни дават уроци как този отвратителен капитализъм да стане по-гъвкав и да одере още една кожа на народа. Хайде стига, бе!

  нели ангелова
 67. 67 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#2] от "Питанка":
  Авторът приема ли, също така, че ако навремето беше направена лустрация, сега нямаше да сме по площадите?

  Не е нужно авторът да ти отговаря на този елементарен въпрос. Група номенклатурци направиха преврат, защото бе сключена сделка от Горбачов и капиталът, системата да се срине. В резултат СССР, СИВ, Варшавският договор се разпаднаха. Сложи се началото на прехода. Тези, които направиха това, са бащите на днешните ментори. Е как тези, които правят преврат, да се оттеглят доброволно, да приемат решението за лустрация? Проблемът е, че България нямаше, няма и днес автентична десница, която да бе инициирала тези процеси. Десницата бе създадена на кръглата маса през 1990 г. от същата БКП, която сама си направи преврата.И последно управлявалата дясна клика също произхожда от средите на БКП, дори премиерът е бил не само партиен член, но обслужващ персонал на партийните велможи. Народът беше само декор. И днес е декор.

  нели ангелова
 68. 68 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Не очаквам промени в структурата на институциите да подобрят нещо. По-скоро очаквам чрез интернет технологии да се провежда постоянен контрол върху всеки един от политиците. Всеки законопроект да се изготвя в интернет.

  подпис
 69. 69 Профил на k
  k
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Четейки такива статии в "Дневник", ми става тъжно, че над Монтерей никога не вали сняг. Просто климата е калифорнийски!

  Но пък коментарите ме изпълват с някаква надежда!

  Ако не се появи български Аденауер/Тачър/Рейгън, няма как да минем без български Франко/Пиночет! Звучи страшно, но това показва историята!

 70. 70 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Простотиите на разни набедени писачи са нескончаеми като наглостта на БСП/ДПС. Преди всичко авторът трябва да осъзнае, че ПАРТИИТЕ са доброволни организации на ГРАЖДАНИ, а не на извънземни. И доколкото всяка социална група има различни интереси, и партиите прокарват съответните политики, отговарящи на интересите на електората им. Та как този нов "месия" ще се справи с искането на пенсионерите за по-високи пенсии, което може да стане само с увеличаване на данъците на работещите? Кои са гражданите, чийто интерес ще защитава? Защото и пенсионерите, и работещите са граждани, но в случая имат коренно противоположен интерес! Не може политически неграмотни индивиди да ни завират в очите пиянските си хрумки с претенцията да са сериозни решения за проблемите на страната!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 71. 71 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хм?!? Нелепо ми се струва: Един човек да се грижи за интересите на няколко милиона? Освен това "гражданин".
  Един човек се купува най-лесно. Или му се влияе най-лесно.

  Защо трябва да откриваме колелото - това че има партии не е лошо, лошото е че те са се изолирали в техни бутикови занимания. Лошото е че много хора не търсят политики и представяне чрез партиите, а си го карат като да подкрепят "ЦСКА или Левски". Управлението чрез партии, не е може да е еднократно занимание: с първия перфектно премерен "удар" да спечелиш игра на билярд за следващите 4 години. Трябва непрекъсната връзка. Е - поне технологиите сега предлагат 101 начина за комуникация. Остава само да ги открием за целите на управлението.

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  Малийй..
  Е, нямам думи. Честно.
  Ако това са ни интелектуалците и интелигенцията, да взимаме лопатите.
  Ще свършат повече работа.
  Както казах, спасение няма от продуктите на идеологическите факултети на соца. А и жегата очевидно си казва думата. Щом възкресиха новоговора и креативното езиково строителство на ранния соц, значи нещата съвсем са отекли у канаФката..
  Упсс..
  У хоремага.
  Нещо като "крупнейшая литературная организация МАССОЛИТ", павсеки да си го превежда както ще.
  Громубдсманът, а?
  Непартиен президент, втори с ... охрана от НСО може би.
  Бе тия, дечицата на бащите си, нормални ли са?

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Боже, какви тъпотии! г-н Кюранов има редкия дар на чистата и безкористна глупост. Ще добавим още един избираем като президента (какъвто вече имаме) и действащ като омбудсмана (какъвто също вече имаме) "орган". И какво? Престанете да си мислите, че със създаване на някакви отделни органи и процедури ще решим генералния проблем, че гражданите не знаят как да са граждани. Всеки нов орган или процедура ще бъде корумпирана, докато няма кой да отстоява гражданската им собственост. А това става само от активни в лично качество граждани. Аман от изобретатели на нови органи и форми на демокрация!!!!

  verum esse ipsum factum
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#72] от "Graf":

  Освен това трябва да се учреди и дружество кифбанмекгеврек (б.а. мек е съкращение на мекици) за да се подкрепи инициативата за сутрешното кафе, щото само на кафе не върви.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Всъщност авторът ни предлага едно позабравено старо нещо - ОФ.

  Едно време всички драпаха със зъби и нокти да станат членове на БКП за да докопат някоя по сгодна службица и основно го правеха, като ОФ активисти.

  Само дето сега ОФ активистите ще могат да драпат за разлини партийни производни на разноцветните издънки на БКП-то.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Хайде, заради дискусията да си метна мнението около "оправянето на нещата":
  Свиква се:
  1. Велико народно събрание със задача създаване на втора(горна) камара на парламента.
  Увеличаване на броя на депутатите на двукамерния парламент от 240 на 480, като горната камара се съставя или от председателите на общинските съвети, или народните представители от горната камара се избират на общински принцип с мажоритарен вот.
  Гласуване на законопроектите и в двете камари, последователно, и превръщането им в закон след преминаването им с над 50% от общия брой на гласовете на депутатите на всяка от камарите.
  Предвиждат се съвместни(общи) заседания на двете камари при вето на Президента над закон, при избор на конституционен съдия и при гласуване и приемане на ЗДБРБ. Председателят на долната камара председателства общите заседанията на двете камари, а председателят на горната камара го замества.
  Премахва се институцията ВНС и функциите му се поемат от двукамерния парламент. Промени в Конституцията се приемат на съвместни(общи) заседания на двете камари с мнозинство от 2/3 от гласувалите народни представители.

  2. Прокуратурата се изважда от съдебната власт и се разширяват на правомощията на Президента, като главният прокурор се назначава от Президента за срока на мандата му.
  Прокуратурата структурно минава в състава на министерството на правосъдието, а фигурата на несменянемия магистрат - прокурор се заличава. Кадровата политика в прокуратората се осъществява от главния прокуратур и министъра на правосъдието заедно.

  3. Висшият съдебен съвет се образува само от магистрати - съдии, като членовете му се излъчват квотно на съответващите нива на съдебната система - от районните, градските апелативните и върховните съдилища.

  4. Право на законодателна инициатива имат само МС и депутатите от долната камара на парламента(не по-малко от 5).

  5. Предвид тежестта на избора на Президент - с пряк вот от избирателите, същият назначава ръководителите на службите за сигурност с мандат - срока на мандата на президента.

  6. Министър председател и Министерския съвет се избира от долната камара на парламента. Горната камара може с обикновенно мнозинство (50% плюс един от общия брой на депутатите) да поиска от долната камара гласуване на доверие или недоверие на МС.
  Ако долната камара на парламента не може да състави кабинет се спазва досегашната процедура в конституцията.

  7. При отхвърлени от горната камара на парламента последователно на три приети от долната камара законопроекта, Президентът разпуска двете камари, назначава служебен кабинет и насрочва избори за долна камара и горна камара в двумесечен срок.
  Ако горната камара се излъчва от общинските съвети(председателите им), то Президентът насрочват и местни избори заедно с парламентарните.

  Ecrasez l’infâme
 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Я да видим какво е казал сина на Чавдар Кюранов-виден бивш деец на БСП по виденово време...

 78. 78 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Громбудсман - освен непроизносимото наименование не виждам и предимства пред съществуващия омбудсман, който е грамотен юрист и почтен човек, когото винаги бих избрала.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#4] от "tur671":


  [quote#4:"tur671"] единствен вариант за промяна е абсолютно всичко да се избира ,полицай ,кмет ,съдия прокурор ,омбудсман и т н на всеки 4 години . [/quote]Не мисля така.Виж на местните избори какви индивиди се избират.Представи си,че някои местни дерибеи си изкарат по едно право в ЮЗУ и кандидатстват за съдии,например.Или Галеви кандидатстват за шефове на местно РПУ(те бяха барети май).Ще бъдат избрани като нищо.Нее до това как се избират кандидатите,а до това кой ги избира,и по-точно какъв процент от имащите право на глас участват в избора.Ако гласуват предимно цигани и пенсионери и твърд електорат,каквато и система за избор да има,резултатът ще е все същия.Българите трябва да разберат,че само от тях зависи и ,че на избори се ходи да се гласува.Щото баба ти и Бат Сали,ще изберат вместо тебе иначе.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван55":


  [quote#10:"Иван55"]Ще кажа каквото ми е на душата, пък да става каквото ще. Мажоритарни избори в 2 тура. Точка. [/quote]Предполагам,че си фен на някоя малка партия-знаеш ли какво ще стане при едни мажоритарни избори-ще се получи двупартиен модел(в българския вариант ще е трипартиен с вечната ДПС в средата.) Няма да ти хареса тогава резултата.

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#14] от "ck":


  [quote#14:"ck"] Значи трябва да се увеличи тежестта на непаразитния електорат чрез ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ.[/quote]Сега остава и да кажеш как ще накараш НЕПАРАЗИТНИЯ електорат да гласува.Как ще го накараш да гласува и как ще го санкционираш,ако не го прави.И друго-това може да стане само с промяна на конституцията,защото всеки има Право д агласува,но правото не е "задължение" .

 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#25] от "happyappy":


  [quote#25:"happyappy"]безпартийно правителство (забрана на партиите) [/quote]Ми то и сегашното правителство е безпартийно.И половината депутати са безпартийни(не са членова не партии) От "Гражданска квота" са най-неприятните индивиди на БСП например..

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Весело

  До коментар [#34] от "nelva":


  [quote#34:"nelva"]КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ -дано е добре. [/quote]Супер направо!Джамахирията на Кадафи беше нещо такова..

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#38] от "stg":


  [quote#38:"stg"]хайде сега тук присъстващите новатори да ми обяснят каква точно е разликата дали съм основал движение, партия, или конфедерация на гражданите и селяните [/quote]е едни звучат добре,а другите са поизтъркани.Друга разлика няма.Малко става като името на С.Корея.Която официално се казва Корейска Народно-Демократична Република.Където народ се повтаря три пъти(и на английски,гръцки и латински) ,а управление два пъти(на гръцки и латински) Можем да преведем името на С.Корея като "Народно Управление на Народа" ,което е безсмислено,ама как хубаво звучи като кажеш Народно-Демократична,че и Република...

 85. 85 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#79] от "yanne":
  [quote#79:"yanne"]Българите трябва да разберат,че само от тях зависи и ,че на избори се ходи да се гласува.[/quote]

  Е те тук си заслужи плюса.
  Аз съм стигнал и до по-крайната идея за задължителното гласуване. За да не могат активните малцинства да налагат де с бюлетини, де с пачки волята си на "мълчаливото мнозинство", което после реве по площадите, че го управляват дебили.

  Ecrasez l’infâme
 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Весело

  До коментар [#51] от "socialen":


  [quote#51:"socialen"]Решението - оставка, нови избори, Реформаторският Блок вътре. [/quote]А на Блока ще му запазваме ли определена бройка депутатски места?!Щото май иначе не е сигурно.Че какво ви пречеше да вкарате ДСБ(на,които си фен най-вероятно) в сегашния парламент.И без друго избирателната активност беше доста ниска.Май не са достигали избиратели,а.

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#85] от "Graf":


  [quote#85:"Graf"]Аз съм стигнал и до по-крайната идея за задължителното гласуване.[/quote]Само кажи как може да стане реално.Аз не виждам как.Трябва промяна в конституцията,а мнозинството от хората няма да са съгласни да бъдат задължени.Това е като задължителното образование,дето хем е задължително,хем има доста дето са необразовани.

 88. 88 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#87] от "yanne":
  [quote#87:"yanne"]Трябва промяна в конституцията,а мнозинството от хората няма да са съгласни да бъдат задължени.[/quote]

  Ако питаме мнозинството и за данъците, ще се окаже, че народния вот е съвсем практичен. Ще ги премахне напълно, но ще чака от държавата.
  Състоянието "гражданин" не е съпроводено само с права, но и със задължения. В интерес на истината, много малко ме интересува "съгласието" или "несъгласието" на гъбарите с една такава норма. Същото важи и за данъците и осигуровките.
  Не е въпрос на конституцията, как гражданите ще си осъществяват правото, па и задължението да гласуват. На закон е, но пък има едно особенно консолидирано малцинство, което ще опищи орталъка от едно подобно действие. И за данъци и осигуровки е същото.

  Ecrasez l’infâme
 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "...И – ако е изчерпал всички средства, но безобразието продължава - да може да обявява Граждански протест..."

  Кюранов, ако го мислиш сериозно - вземи да си изхвърлиш дипломата.

  I Want To Believe
 90. 90 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Мачът е ясен.
  1. Мажоритарни избори в два тура.
  2. Никакво задължително тласуване. Белгия и Гърция да ви обяснят защо.
  3. "Вследствие прекия избор, този "Громбудсман" ще има влияние, не по-малко от това на президента; властта му ще бъде толкова, за колкото гражданите успеят да се договорят – по гореспоменатия метод - с партийците." ИДИОТЩИНА!
  4. Оставка на предварително провалилото се правителство. Това още по-ясно го доказва: http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/07/30/2113096_iordan_conev_se_opasiava_ot_recesiia_do_kraia_na_2013_g/ Избори.
  5. Задължително гласуване за реформаторския блок!!!! Това показва защо: http://bnt.bg/bg/news/view/105533/martin_dimitrov_za_alternativata_reformatorski_blok

  Ала, бала!
 91. 91 Профил на deelee
  deelee
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Е за това монархията е добър модел, но нашия си пропиля шансовете...

 92. 92 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Нужно ли е пак да търсим топлата вода?

  Познайте на кого са следващите думи и откога:
  "След протестите България не е същата. Тя вече е променена. Въпросът е резултатът от тази промяна да е повече демокрация, укрепнали институции на демокрацията, а не нихилиране и отрицание на демократичната система, защото ако въобще има алтернатива на демократичната система, то тя е една – тоталитаризъм. Никой не е измислил междинна форма. Нищо в поетите ангажименти от основните политически сили не трябва да поставя под съмнение легитимността на България като член на ЕС и НАТО и това е най-безспорният критерий, по който трябва да бъде оценявана политическата отговорност на основните политически сили в страната",

  Думи на истински демократ, а? Това е Местан след февруарските протести (пропускаме коментара за естеството и произхода им) и след оставката на правителството на Герб.

  Но все пак, в същото това интервю, бай Местан
  „предупреди, че "има потенциален риск политическият процес от страната да влезе в един своеобразен италиански сценарии на перманентни парламентарни кризи и честа смяна на правителства".

  Пред лицето на днешните протести същият тоя демократ казва:

  „Когато се появи алтернатива на ГЕРБ, може да се мисли за избори”. !?!?

  А в Италия просто практикуват демокрация - колкото и трудности и неудобства да произтичат от това. Търсят си едно след друго по-добри правителства (единствено по критериите на Суверена). Експертът Монти си замина по реда, въпреки че дръпна Италия от ръба на пропастта, Берлускони отива в затвора и т.н. Всичко отминава, но Демокрацията в Италия остава.
  Защото, както правилно се сещат нашите башибозуци, но само когато им отърва, алтернативата е Диктатура. В каквато живеем в момента.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 93. 93 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 712 Весело

  До коментар [#87] от "yanne":

  Има много тарикатски и "недемократичен" начин!
  Ще постигнеш "задължителност" като ограничиш правото!
  Тези, които не могат да прочетат какво им се предлага и не могат да напишат какво искат - нямат правото да определят правилата по които ще живее обществото!
  Ще видиш каква борба ще настане за извоюване и консумиране на правото!
  Хем ще се повиши образователния ценз на обществото, хем ще отпадне необходимостта от забрана за купуване и продаване на гласове!

  pastor
 94. 94 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 444 Неутрално
 95. 95 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#76] от "Graf":
  Я, ти забълба много надълбоко!

  Аз пък излизам с контраоферта. Минимизирана.
  1. Разделя се протеста и освен пред НС се отива да се думка и свирка под прозорците на Цацаров и ВСС. Да си движат делата. И в двата смисъла
  2. Провежда се много сериозен и най-важното - аргументиран - дебат за представителството. Цел - промяна в Изборния Кодекс
  3. Провежда се същият сериозен дебат и се отива на ограничаване на мандатите.
  НС- на 3 години
  Президент - на 4 години
  Главен Прокурор - на 5 години
  Плюс намаляване на имунитетите, особено в прокуратурата.
  4. Вадене на светло и най-подробно собствеността върху медиите и финансирането им. Включая рекламния пазар.
  Въвеждане за рекламите както за парите на държавата и държавните дружества ограничения и надзор за концентрацията на реклами в една медия.
  5. Вадене на светло финансирането на НПО-тата. Като при медиите и рекламния пазар.

  На първо време мисля, че стига.

 96. 96 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#95] от "xm...":

  +++++++++

  Ала, бала!
 97. 97 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приемам идеята за департизация на общественото пристранство.Много често сме свидетели,когато мнение по даден въпрос се прави с утоворка,че не е политическо,но по-точно би било да се каже,че не е обвързано с определена политическа партия.Т.е.чувства се такава нужда,въпроси от обществения живот да не са обвързват партййно.Но,не ми се вярва една личност,независимо с какви права е въоръжена да се справи с всичко.Един друг автор даде пример със САЩ,където значителен брой обществени служби се заемат чрез преки избори,напр.шерифи,съдий,прокурори и т.н.В някои градове представителите в градските съвети не се избират на партиен принцип,а са представени от от местните общности.Местното самоуправление в САЩ дава много примери за прякото участи на гражданите в управлението на града,а и материал за разсъждения,на тема демокрация.

 98. 98 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#95] от "xm...":
  [quote#95:"xm..."]Я, ти забълба много надълбоко! [/quote]

  Да не викат, че само критикувам и хейтвам.
  Иначе, всяка промяна в Конституцията рови дълбоко, щото засяга всякакви баланси на интереси.

  Ecrasez l’infâme
 99. 99 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#98] от "Graf":


  Иначе, по същество - добра основа за прословутия "дебат".
  Лично аз се съмнявам, че българското мат'рял е узрял за такова оджуркване на властта.
  Мнооо сложно ще му е ...
  Не го подценявам, а си мисля, че такива промени са следствие, а не би трябвало да са трактор, с който да се влачи развитието на обществото.

 100. 100 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#99] от "xm...":

  По същество правя нещо простичко.
  По-точно, няколко неща.
  Първо, ограничавам скоростта на законодателстване. Нема да приемат закони на един дъх, обслужващи Пешо, Гошо и Пеевски.
  Второ, дисперсирам властта и прехвърлям част от нея към общините, като увеличавам представителството на гражданите в законодателната власт.
  Трето, давам дължимото на Президента, според начина на избиране.
  Махам прокуратурата от съдебната власт и я връщам на обичайното и място - като адвокат на държавата.
  Това стига.
  А, и махам малоумието ВНС, зад което се скриват любителите на статуквото.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK