Доживяхме 2013. Или за парадоксите на протестите

Доживяхме 2013. Или за парадоксите на протестите

© Красимир ЮскеселиевПрепубликуваме текста на Диана Иванова от вестник "Култура"


Доживяхме юни 2013.


Не ми хрумва нищо по-добро, с което да сравня усещанията си преди и по време на протестите, отколкото с думи на Вацлав Хавел.
В едно от прословутите си отворени писма през 70-те години на миналия век до комунистическия чехословашки президент Густав Хусак дисидентът Вацлав Хавел пише: Малко по малко загубваме понятието за време. Започваме да забравяме кое кога се е случило, кое е било преди, кое - по-късно и чувството, че всъщност е все тая, ни задушава. През 1989 г., вече по-оптимистично, Хавел казва: 

Времето отново става видимо, сякаш отново се включваме в историята


Не можех да участвам в протестите толкова, колкото ми се искаше, и в момента отново ги следя от чужбина, но докато бях в България, се опитвах да разбера хилядите чувства, които се бореха в мен. Така се случи, че протестите съвпаднаха с работата ми по документален филм и гледането на десетки архиви, включително от протестите през 1989, 1990, 1997… През деня гледах и слушах скандиранията «оставка» и «мафия», вечер се присъединявах към множеството, щастливо искащо «оставка» и скандиращо «мафия»… На протестите срещах приятели, които отдавна не бях виждала, запознавах се с нови хора – по-млади, по-възрастни… Една част от мен беше щастлива, друга стоеше странно безразлична и малко тъжна… Опитвах се да разбера тази, която се противеше на колективното щастие. Дали и в мен не беше започнал да говори цинизмът от толкова неслучили се протести (все пак вече съм на 45 и те стигат, както се пееше в една песен…). Дали защото съм с единия крак в България, с другия – навън.


После се наложи да обяснявам протестите и това, което става у нас, на множество приятели – германци, англичани, руснаци, турци, гърци… Виждах едно – че за мен най-важното си остава това потапяне в колективното щастие на протеста вечер, това плуване в емоции, които не предполагах, че вече ще ми се случат, и как плахо, но мощно тези емоции вече не искаха да ме оставят на мира. Нещо подобно на начина, по който идва любовта – нежно, но мощно…


Познавам тези чувства и


познавам тази колективна енергия на споделеност от друго място


– от фестивала на спомените в Бела Речка, който съорганизирам вече 10 години. Знам, че една от причините да правим този фестивал беше именно преживяването на чувството за заедност – с непознати хора, което изгубихме като нация през 90-те. Всъщност – за да съм по-точна – мисля, че за кратко преживяхме това чувство през 90-те, но никога, никога хора от моето поколение не са познавали това чувство истински. Заедността, с която израснахме в късния социализъм, беше на «задължителната доброволност». Свободата да правиш доброволно нещата, които искаш, да участваш заедно с други в създаването и отглеждането на нещо свое и да го отстояваш – това чувство започнах да преживявам едва в Бела Речка. Това преживяване е още по-силно, когато се случва в една малка, почти маргинализирана и отхвърлена част от България, изоставена и тъжновата. Но без такова чувство не си струват усилията да разбираш историята и травмите й. Като с любовта – тя те тласка да разбереш, да споделиш, да приемеш, да потънеш дори в историята на другия.


Ще разкажа една случка от този фестивал, защото за мен тя е свързана със ситуацията в момента. През 2009-а година Евгений Михайлов прожектира кадри от 1989-а година, прословутите реплики с «най-добре е танковете да дойдат» на Петър Младенов, произнесени на 14 декември 1989 година и довели до студентската стачка и оставката на Младенов през лятото на 1990-а. В аудиторията, бившата кинозала на бившето читалище, бяха много ученици от Монтана, Враца и Видин, както и много млади хора от София, които за първи път гледаха тези кадри. Нещо повече – те за първи път чуваха тази история! Особено децата от Северозападна България. Имах чувството, че те изпитват нещо подобно на моите първи филмови сблъсъци с Втората световна война. Историята на 14 декември, белязала като травма нас, тогавашните студенти и всички, преживели я, я нямаше в тяхната памет. Тя не е била разказана от родителите на тези деца от Монтана, Враца и Видин, защото те са преживели друга 1989-а – без протести, с шушукане, страхове и плахи планове за бъдещето. Не е била разказана и от учителите, защото и те са преживели нещо друго. Това плурализиране на паметта, което за всички нас след 1989 година е именно и една от най-важните форми на свобода – свободата да имаш различни спомени и свои преживявания от определени исторически събития – и която прави погледа към историята по-интересен, защото зависи от твоето участие, e един от смислените центрове на този фестивал. Осъзнаването на парадокса, че


историята се е случила на много места по различни начини


и последвалите въпроси – какво правим с толкова много версии на историята, как разказвам и защитавам моята? Какво правя, когато се срещна с множество, което не знае, не е имало откъде да прочете и да види, че като мен травма са преживели мнозина?

Доживяхме 2013. Или за парадоксите на протестите

© Георги Кожухаров


Тъй като 1989-а често се появява като сравнение сега през 2013-а и често чувам Евгений Михайлов да настоява да не забравяме манипулациите оттогава, както и фактът, че преходът и промяната започват с подмяна (мирните протести са наречени тълпа екстремисти от «Работническо дело» и Българска телевизия) – си задавам отново въпроса: как и от кого очакваме признание за това? Как това, което ние сме преживели, да стане «колективно преживяване» на цялата страна, да се постигне консенсус за фалша оттогава? И въобще –


по силите ли е на един протест през 2013-а да пренареди историята, да премахне пластовете на фалшификация


да спре подмяната на събития и значения? И какво правим с хората, които все пак помнят и са преживели друго?


Има вероятно нещо символично в това връщане към 1989-а. То ни напомня, че колкото и да сме помъдрели, поумнели, приели, опитали се да се смирят със случилото се, телата ни никога не забравят гнева и унижението, с което сме се принудили да живеем години наред. Като студентка по журналистика тогава аз самата никога няма да забравя собствения си шок от репортажа на телевизията след митинга на 14 декември, след това уникално за мен тогава преживяване на колективно щастие, думите «тълпа екстремисти», «заплаха за реда в страната», «няма да допуснем». Няма да забравя и разговора с майка ми, която на следващия ден ми се обади от Монтана с думите: «не излизай по улиците, майче, става страшно». Това първо осъзнаване, че собствената ми майка вярва на единствената телевизия тогава, а не на мен. Това страшно противопоставяне на столица и провинция, тази омраза, която започна тогава… Този шок ме накара да напиша дипломната си работа на тема «Масовият човек и неговият телевизионен образ», да изгледам купища архиви и рулони в телевизията тогава… Явно съм търсила начини да смиря стихийните си чувства, невъзможността да си обясня…


Двайсет години по-късно, в разговорите с ученици от Северозападна България, разбрах, че е изключително важно как разказвам тази история оттогава. Не мога да накарам никого да приеме моята история. Ако го правя искрено, почтено, талантливо, без насилие – тя може би ще бъде чута. Но това е избор на това следващо поколение, върху който аз не мога да влияя. Самата аз помня отегчителните разговори с ятаци и партизани, когато ни връчваха пионерски връзки, техните истории, от които не съм запомнила нищо. Защо? Именно защото те не бяха насочени към диалог и разговор върху миналото, а към потвърждаване на една вече избрана и заучена версия на историята.


Не бихме искали да се превръщаме в това, нали?


На моменти яростта, с която се настоява да се преразгледа миналото, ми напомня онази партизанска едностранчивост, която не познаваше нюанси и която просто беше скучна.


Парадоксът на тези протести сега е, че се случват след години на продължила подмяна на факти и събития, в откровено игнориране на истини именно в нашата страна, лишена от историческа памет, отблъскваща ни с политическия си фалш и лицемерие; че на улиците е поколение, което не помни и не знае нищо за 1989-а, за което навярно Народният съд и възродителният процес са еднакво отдалечени във времето, същото, което не знае какво точно е правила Държавна сигурност преди 23 години.


Същото това поколение, израснало в неавтентична среда, с подменена и фалшива история, роди автентичен протест.


Как да си обясним това?


За мен това е големият парадокс, голямата изненада на протестите и на 2013-а.


"Любовта и истината ще победят лъжите и омразата" – може би мнозина си спомнят тази крилата фраза, казана отново от Вацлав Хавел на Вацлавске намести на 17 ноември 1989 година. И ако България нямаше шанса да има морален стожер на прехода като Хавел, днес едно цяло поколение застава на мястото на липсващите политически лидери и им припомня това. Струва ми се, затова протестите не излъчват лидери, пазят се от тях. Една колективна сила иска да ни припомни това, което сме забравили и изтрили от паметта си, което всъщност още не сме преживели – че можем заедно.


Това поколение, макар и без историческа памет, вече е калено в няколко битки за настоящето и знае как да ги отстоява. То протестира за Рила и Иракли, за Натура 2000. То знае какво значи да си доброволец и да се посветиш на кауза. То знае автентичния смисъл на тези думи, защото ги прилага на практика. То е любопитно, когато му се разказва интересно. То иска да продължи традициите на рода и мястото си и за него България е «моята страна». То иска да мисли положително за страната си и травматичните теми не го плашат.


Наблюдавам това ново поколение в Бела Речка вече 10 години и знам, че то е една нова реалност. Голямата опасност пред общото ни съжителство си остава в липсата на историческа памет и приемственост за важни дати и събития в близката ни история. Както и липсата на отговори – как предаваме и комуникираме историческите истини и знание, така че да стигат, променят, бъдат осъзнати? Достатъчни ли са изследванията и публикациите? Кой ги чете?


Миналото вероятно ще продължава да ни разделя, но преди да се обединим в миналото и за миналото, ние трябва да сме способни да създадем общност в настоящето, тук и сега. Именно това преживяване на колективна заедност, което оставя трайни следи и в името на което човек е готов да отстоява свободата си по нов начин, може да се окаже истинският плод на протестите.


Емоцията променя гледни точки, създава друга нагласа и дързост


друга смелост да се обърнеш към историята. Може би дори – глад за история, за едно ново минало, за едно ново споделяне.


В един разговор в началото на протестите Васко Кръпката ми сподели огорчен най-странното преживяване, което е имал. След разговор с една от протестиращите решили заедно да има малко музика и той организирал всичко доброволно, със свои сили и средства – озвучаване, музиканти, разрешителни… Когато започнал да свири, три момичета дошли при него и му казали: "Моля ви, престанете да свирите, ние не искаме вашия провален преход." Васко посвирил малко и спрял, а начинът, по който разказваше, показваше колко много е бил засегнат наистина. Тази история развълнува и мен, защото си дадох сметка, че и аз с моите 45 години вероятно принадлежа на проваления преход, че и аз нося отговорност за ситуацията, в която се намираме. И че е много лесно да се повторят грешките на нашата история – едно ново поколение в ентусиазма си да отрече предишното, без да направи опит да разграничи хората, отстоявали и отстояващи свободата си.


Всичко това показва, че 2013 година носи със себе си всички клопки на предишните протести и на цялата ни история. Слава Богу, иначе няма да е реална.


Но все пак доживяхме да я преживеем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (309)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на icf
  icf
  Рейтинг: 367 Неутрално
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Щом и децата осъзнаха, че прехода е провален, значи БСП/ДПС са обречени.

  "Моля ви, престанете да свирите, ние не искаме вашия провален преход."

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Каквито и лакърдии да се публикуват истината е, че синът на комунистическия барон Димитър Станишев е мандатоносител, че комунистът ст. л-т ББ от пожарната е главният опозиционер, че агентът на ДС - Местан е коалиционен партньор на управляващата партия, а престъпник-изнудвач, осъден за това престъпление - Сидеров е даващ наклон на политиката в РБ. Да не забравяме, че отрокът на дребен функционер на БКП е президентче и всичко си иде на място - последният да загаси историята.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 4. 4 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Г-да Другари, преди да задръстите форума искам да ви питам от къде мога да си купя от онези хубави тениски "Шанс за Орешарски"? И каква е цената им?

 5. 5 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Историята се повтаря първо като трагедия, после като фарс!
  Днес сме свидетели на исторически фарс!

  нели ангелова
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Дано да е права авторката,и дано да е схванала за какво става въпрос!
  Иначе само олитературваме нещата,колкото да се намираме на работа.

 7. 7 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Тъй като 1989-а често се появява като сравнение сега през 2013-а и често чувам Евгений Михайлов да настоява да не забравяме манипулациите оттогава, както и фактът, че преходът и промяната започват с подмяна (мирните протести са наречени тълпа екстремисти от «Работническо дело» и Българска телевизия)"
  ==========================

  тъжно е как нищо не се е променило, днес 23 години по-късно отново лидера на БКП/БСП ни нарича екстремисти, тълпа, лумпени, пригласят им платени форумни драскачи, платена преса, телевизия

  абе няма ли да се разкарате - ходете си в сибир, оставете държавата на спокойствие, колко години минаха от 1944 - ВЪН

  ОСТАВКА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 8. 8 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  БСП са на власт
  - десните създават нов съюз
  - Едвин Сугарев обяви гладна стачка
  - синдикатите искат Велико народно събрание
  - „Доктор Куин – лечителката“ върви по една телевизия
  - Кеворкян води „Всяка неделя“
  - Къци се завръща в ефир
  Кажете ми сега честно – като прочетохте всичките тези събития, ще можете ли да ми отговорите коя година сме в момента?
  2013 или 1990?

  нели ангелова
 9. 9 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  За мен това е вероятно най-силната публикация по повод на протестите.
  "Именно това преживяване на колективна заедност, което оставя трайни следи и в името на което човек е готов да отстоява свободата си по нов начин, може да се окаже истинският плод на протестите."
  Бих добавила само и начина им на документиране.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Любопитно

  [quote#5:"Нели Ангелова"]Днес сме свидетели на исторически фарс![/quote]

  Не беше ли през 1989 г. фарс?

 11. 11 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#5:"Нели Ангелова"]Днес сме свидетели на исторически фарс! [/quote]

  фарс, е че има хора, които гласуват за БКП/БСП, защитават ги по форумите и дърпат държавата назад

  ОСТАВКА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  В началото на юли тук беше мой колега поляк. Каза ми, че протестите против комунизма в Полша са били до 1989. Там комунизма отдавна е изкоренен и неслучайно Полша е една от малкото държави, която се развиваше добре през последните кризисни години. Ние сме малко като албански реотан, но все пак по-добре късно, отколкото никога!

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Благодаря! Искрено и човешко! Отвори душата ми.

 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пореволюционираха и се прибраха като им изтече ваканцията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#2:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Щом и децата осъзнаха, че прехода е провален, значи БСП/ДПС са обречени. [/quote]

  Това беше много готин виц.Браво!

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#10:"vjacho"]Не беше ли през 1989 г. фарс? [/quote]НЕ !!! Не беше фарс ... а вътрешнопартиен катаклизъм. При тогавашното общество и обществени нагласи си беше истинска "културна революция на социализма" (демократите бяха хунвейбините) = тръгнахме с искания срещу НОМЕНКЛАТУРАТА за повече социализъм и равенство, гласност, перестройка и ЛИБЕРАЛЕН социализъм с човешко лице. Излъгаха ни и ни натресоха безчовечна ОЛИГАРХИЯ за да съхранят номенклатурата и да й трансформират властта.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати. Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация. Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.

  нели ангелова
 18. 18 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 968 Неутрално

  БРАВО на АВТОРА ! ! ! ОСТАВКА на ПРОРУСКОТО И АНТИБЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ! НЕЗАБАВНИ ама НЕЗАБАВНИ ИЗБОРИ ! ! ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  До коментар [#5] от "Нели Ангелова":


  [quote#5:"Нели Ангелова"]Днес сме свидетели на исторически фарс! [/quote]
  Фарса беше февруари месец...сега протеста не е материален...но как да го разбере един комунист това...

 20. 20 Профил на mahakalah
  mahakalah
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  +++++ Хахаха, Абсолютно!

  You don't have a soul. You are a soul. You have a body.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  [quote#7:"Sinite - завоят наляво забранен"]... тъжно е как нищо не се е променило...[/quote]

  Не съм напълно убеден, че нищо не се е променило. През 90-а година се деляхме на партийна номенклатура, обслужващ персонал (милиция, УБО, ДС) и плебс. Днес има и средна класа - всичките тези хора по площадите, плюс още доста, тъй като всяка вечер излизат различни.

  Политическата сила, за която аз гласувам, не е била на власт от 2001 г., но не мога да кажа, че съм изпаднал, понеже никога не съм зависил от властта, за да свързвам двата края. Абсолютно същото важи за всички мои познати, които или участват (като мен) в повечето протести, или ги подкрепят.

  През 89 и 90, и особено през 97, протестите бяха за физическо оцеляване - бяхме гладни, просто и ясно. Днес са за нравствено оцеляване - не можем да търпим наглите, мазни физиономии на разни Станишевци, Местановци, Деляновци, Ангел Найденовци и пр. боклук да ни се плезят в лицата и да ни учат на граждански мир и демократични ценности.

  Иначе най-лесно е да си отидем по офисите и да си "мърдаме пръстите" върху клавиатурите, както беше писал вчера един колега. Те нашето не могат да ни го отнемат, не сме 96-а.

  Но ще стоим, докато си идат. Защото идем ли си ние, няма да има кой да пълни бюджета, и тогава ще питам ония до пилоните кой ще ги храни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Споменавате Евгений Михайлов, но броят на тия, които с викачеството си болшевизираха СДС и го докараха до тоя печален край, е твърде голям, за да не може да се изчерпи нито с Георги Марков, който също гладува срещу Конституцията, а след това стана конституционен съдия да я брани, нито с Михаил Неделчев или Александър Йорданов. Вярно е, че човек се проваля бавно, но те имаха на разположение цели две десетилетия и ги оползотвориха в тая насока. Стават спасители на неспасяемия ГЕРБ, защото им бе присъщо все да прокарват разделителни линии, а гербаджийската разделителност на българското и без това насипно общество беше най-анахроничната през целия преход. Напират да се върнат съвместно, като изкуствено създават смутно време, в което е нужно викачество, а не качество. Всички се питат кога ще се оправим. Много ясно кога: когато бачкаторите в България станат по-многобройни от провокаторите.

  нели ангелова
 23. 23 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 213 Неутрално
 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  дисидентът Вацлав Хавел пише
  =======================================
  Госпожата от кОлтура нещо се е фиксирала върху дЕсиденството. Кой какво пише, мисли, открива, дЕсидентите под ръководството на главен дЕсидент Копринка в "колективна заедност" (демек в колективна колективност) громят комунизма - кво било 1989, пък 1970 какво станало. И всичко това под ръководството на мъдрия народен певец с американски убеждения Кръпката Васко.

 25. 25 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Както се видя БСП се гордее със своята над 100 годишна история. А щом се гордее значи признава и стореното през нея. Поведението на Станишев и останалите от ръководството на партията ясно показва, че те си живеят в онези комунистически времена, в които партията определя дали нещо се е случило и по какъв начин точно. Странно как всеки протест срещу червените е организиран все от вън. Не са гражданите, тези които не ги искат, а някой им плаща за това. Но пък протестите срещу други политически сили са автентични.
  БСП ясно показаха само за 2 месеца колко фасадна е демокрацията в България. Как на книга я има, но реалността си е "хепи соц.". Колко изкривено е чувството им за реалност, а управленската им стратегия е "разделяй и владей". Ето и едно друго разделение, което няма как да не се набива на очи след Бузлуджа. Протестират хора работещи в България и плащащи данъци, генериращи приходи в хазната. На Бузлуджа и контра протестът се виждаха основно лица, ползващите социални плащания. Консумиращи приходите в хазната. Странното е, че тези които плащат сметката всъщност според управляващите нямат право на глас. Те трябва да мълчат и да продължават чинно да плащат. Ами ако тези хора г-н Станишев се отчаят от вашето поведение и мозъците им изтекат в някоя уредена страна, която им осигурява ред, върховенство на закона, развитие и достоен живот. Тогава г-н Станишев, няма да има кой да плаща данъци, да генерира БВП и няма да има, от къде да правите социалните си плащания. И тогава г-н Станишев ще трябва да им отговорите на въпросът, който ще осъзнаят: Къде партио любима, отидоха парите, които ние плащахме за пенсия?

  www.economistbg.com/
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#0:"Диана Иванова"]..често чувам Евгений Михайлов да настоява да не забравяме манипулациите оттогава, както и фактът, че преходът и промяната започват с подмяна..[/quote]

  Всъщност опитите за подмяна на сегашните протести вече отдавна са в ход. Нали знаете, че се гласи (Забележете) тържествено внасяне на подписите от организираните от БСП контрапротести в подкрепа на правителството на Ореховски в парламента. В тях се искало да бъде създадена "кръгла маса" и преговори, за даване шанс на това правителство.
  Това горното би било хубаво ако не бяхме преживели всичките тези врътки, салтоморталета, промени, катарзиси на БСП/БКП вече 23 години. Тези преговори и "кръгли маси" са само опит за по-нататъшно легализиране на олигархическия модел на управление установен именно от лидерите (номенклатурата на БКП) на БСП. Ако не видяхме как народът обеднява все повече и повече, а горепосочената номенклатура, служители на ДС и всякакви други егоцентрични играчи стават все по-богати и по-богати. Ако не видяхме как не по грешка, а целенасочено и организирано БСП/ДПС се опитаха да вкарат същата тази олигархия във властта и да и дадат ексклузивни правомощия да репресира и наказва "законно".
  НЕ!
  "Спогодба не става между тях и нас!"
  ОСТАВКА! Сега и завинаги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "rakocho":

  За какво му е шанс бе другарю. За нова Виденова зима ли? За нов Пеевски ли ? За какво му е шанс той се опропасти още на старта.
  Моля те,осъзнай се, не е късно . Той има право на шанс само за едно и то се нарича ОСТАВКА

  jolly monck
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  [quote#24:"Каишков - Гласът на Америка"]И всичко това под ръководството на мъдрия народен певец с американски убеждения Кръпката Васко.[/quote]

  Имам чувството, че си почнал да се дрогираш - с всеки изминал ден глупостите ти стават все по-нелепи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#11:"Sinite - завоят наляво забранен"]фарс, е че има хора, които гласуват за БКП/БСП, защитават ги по форумите и дърпат държавата назад [/quote]БСП е едно ниво по-високо от другия боклук - подбират си кадрите !!! За това при ЛИПСА на друга алтернатива печелят прекалено много гласове. Десните са откровено неадекватни ( 3 % + 1, 7%), щом и техните "демократите" гласуваха за милиционерите от ГЕРБ = социалните инженери ни вкараха във филм на ужасите без добър или никакъв изход. Ужас !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 418 Неутрално

  лустрация и осветяване на Любен Гоцев !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#14] от "socialen":


  Пореволюционираха и се прибраха като им изтече ваканцията."

  -Пък и жегите се увеличиха,а паричките намаляха...

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#25:"Hristo Hristov"]Странно как всеки протест срещу червените е организиран все от вън. Не са гражданите, тези които не ги искат, а някой им плаща за това. Но пък протестите срещу други политически сили са автентични. [/quote]
  Всъщност именно БСП бе тази, която яхна (а защо не и организира) февруарските протести срещу ГЕРБ. Та те започнаха с искания само за по-ниски цени в енергийното обслужване на населението. Нещо за което най-голяма вина имат именно БСП (олигарсите в енергетиката са червенни).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Когато чета тези "анализи" недоумявам, как може интелигетни хора да са останали политически на ниво някъде между 1990 и 1997 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#8:"Нели Ангелова"] коя година сме в момента? [/quote]++++++++++++++++++++++++++++++
  Капитализма е отживелица и е неадекватен за нашето общество = замръзнало на ръба на Перестройката ! Живеем в "Огледален свят" ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Друго, което много ни пречи е тази необяснима любов към Русия. За мен е абсурдно преклонението пред руския ботуш. Направо ми се реве като чета проучването за европейските нагласи http://www.communitas-bg.org/uploads/files/TAT_2012_bg_ppt.pdf
  Един от последните слайдове е за одобрение към Русия. България е на първо място, 2011 сме имали 88% одобрение към Русия! Как тогава да се чудим, че дрогарите все натам ни влачат? Явно сме някаква особена форма мазохисти, уникални в света...

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  Да другарко за съжаление успяхте на върнете там .В началото на прехода. ако беше свършена работата както трябва тогава нямаше сега да преживявате ДЕ ЖА ВЮ

  jolly monck
 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#7] от "Sinite - завоят наляво забранен":
  "тъжно е как нищо не се е променило, днес 23 години по-късно отново лидера на БКП/БСП ни нарича екстремисти, тълпа, лумпени, пригласят им платени форумни драскачи, платена преса, телевизия
  абе няма ли да се разкарате - ходете си в сибир, оставете държавата на спокойствие...."

  Тъжно е как нищо не се е променило, днес 23 години по-късно отново някои хора да не виждат, че не живеят сами; че има и други хора - с други разбирания - и те имат същите права; че не разбраха, че е по добре да убеждаваш и да водиш диалог, отколкото да ги наричаш боклуци и ултимативно да налагаш волята си; че не осъзнават, че омразата поражда ответна омраза
  А бе, защо тези хора не си намерятдруга държава. В която няма да има други, и ще си живеят без да се съобразяват с никого


 38. 38 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Властта като самоцел за корупция, пари, обръчи от фирми и накрая мафия е главната причина за всичко случващо се в тази хубава страна на този народ!!

  Мамона е много силен и богат и некадърниците пълзят да му се продадат!

 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Просто самият текст подсказва, че авторката му не познава вече своята родина. София не е България. Дори преди 1989 имаше един лаф, че "София е друга страна". Днес това важи повече от всякога.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#27] от "br Tuck":

  Погрешно сте ме разбрали. Питам колко струват тениските защото предполагам, че са ги раздали безплатно. А има обвинения,че провокатори са раздавали знамена на протестите.
  Иначе споко осъзнат съм си ОСТАВКА!!!!

 41. 41 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz"]Не съм напълно убеден, че нищо не се е променило. През 90-а година се деляхме на партийна номенклатура, обслужващ персонал (милиция, УБО, ДС) и плебс. Днес има и средна класа - всичките тези хора по площадите, плюс още доста, тъй като всяка вечер излизат различни. [/quote]

  в това отношение си прав - като казвам, че нищо не се е променило имам предвид, че се борим отново срещу същата номенклатура, срещу хора със същите разбирания (виж МВР министъра - типичен КГБ), срещу хора, които използват същите методи - компромати, интриги, сплашване

  иначе да - живота днес е много по-различен, хората, които протестираме го правим най-вече за морал, справедливост и ценности - в това отношение нещата са се подобрили значително

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#19:"BGman1"]Фарса беше февруари месец...[/quote]Хората се самозапалваха на майтап ???? Хунтата на калинките доведе огромна маса до пълна безизходица .... И положението се влошава (все едно какво е правителството) УЖАСЪТ ТЕПЪРВА ИДЕ ... няма разминаване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#31:"dedo pepo"]Пореволюционираха и се прибраха като им изтече ваканцията."
  -Пък и жегите се увеличиха,а паричките намаляха... [/quote]
  С подхода си демонстрирате как са организирани протестите от Февруари. Че там е имало платени клакьори на БСП, които всъщност се показаха тези дни на преговори със същите господари, които са им плащали през Февруари.
  Да припомним как по онова време Станишев заплашваше ГЕРБ, че не разбирали какво ставало из народа. Напълно обяснимо е защо червените разбираха "какво ставало". След като сами го подготвяха!
  В тази връзка, добре би било да припомним на БСП една народна мъдрост:
  "Който копае гроб другиму, сам пада в него".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Снощи Коритаров беше поканил някаква жена с програма.За какво я беше поканил така и не разбрах.Та пита я Коритаров няма ли да се намери един достоен мъж в СДС,който да предложи разпускането му?

 45. 45 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Протестират хора работещи в България и плащащи данъци, генериращи приходи в хазната. На Бузлуджа и контра протестът се виждаха основно лица, ползващите социални плащания. Консумиращи приходите в хазната.


  Даа, разделяй и владей! Присвоявай си правото да прокарваш разделителните линии, защото няма какво да предложиш! Всички хора на Бузлуджа са консуматори! Протестиращите са създатели? Едните ползват принадената стойност от другите? Ей, по-голямо малоумие не бях чувала. Омразата е лостът на протеста! Предложения, идеи - никакви. Само лозунги и викане. Не става! Трябва и акъл.

  нели ангелова
 46. 46 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  [quote#8:"Нели Ангелова"]БСП са на власт
  - десните създават нов съюз
  - Едвин Сугарев обяви гладна стачка [/quote]

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  Уважаема Нели, Вие сигурно се мислите за голям манипулатор, но аз ще ви кажа че Вие сте лош човек.
  От това което изреждате не може да се разбере вие за тези неща да се повтарят ли сте или сте против?
  Какви са причините?
  Какво трябва да направим за да живеем добре?
  Вие понеже сте за комунистите, то явно смятате че нещата в момента са "супер". Вашите са на власт. Къци и агент Димитър са отново на екран. Тогава не ги харесвах тези неща сега още по-малко.
  Уважаема Нели бих искал да ви помоля да кажете на вашите хора от БСП-то, че това което е в България не може да се търпи. Пълна мизерия и мафиотско управление на държавата.
  Вашите хора са също мафиоти или може би обикновени крадци.

  Какво правим уважаема?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 47. 47 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Един цитат от Вазов , век и кусур по-късно

  И с тез сили малки, и с тез средства смешни,
  и с тез глави руси, и с тез пръсти нежни,
  и с тоз възторг луди, и с тоз дребен стан
  искаха да бутнат страшний великан!

  И в няколко дена тайно и полека
  народът порасте на няколко века!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#29:"EVOLYUCIONER"]БСП е едно ниво по-високо от другия боклук - подбират си кадрите !!![/quote]

  Да, затова власта се окупира от ДПС, зашото на БСП са им много качествени кадрите Това е претендент за цитат на деня!

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#24:"Каишков - Гласът на Америка"]Госпожата от кОлтура нещо се е фиксирала върху дЕсиденството.[/quote]

  Каишков, от психологията отдавна е знайно, че всеки забелязва само нещата, за които е подготвен, е в състояние да види. Това, че сте забелязали само горното в текста, подсказва на останалите просто колко можете да видите.
  Нищо лошо, всички сме такива

 50. 50 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#17:"Нели Ангелова"]Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.
  [/quote]
  .........................

  ти друго можеш ли да кажеш - все едно и също, кат няма се промени какъв е проблема да се отиде на избори - само да не кажеш че ше е скъпо - скъпо беше да правим безмисления ви референдум

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#33:"socialen"]Когато чета тези "анализи" недоумявам, как може интелигетни хора да са останали политически на ниво някъде между 1990 и 1997 година.[/quote]
  Ами при положение, че и от самолет е видно как управляващите са останали не само политически "на ниво" началото на миналия век!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#35:"virakocha (баниран за обида на комунисти)"]Друго, което много ни пречи е тази необяснима любов към Русия. За мен е абсурдно [/quote]Капитализма е ЯЛОВ и НЕ постигна по-голямо благосъстояние за КРИТИЧНАТА МАСА !!! Докато не постигне повече от социализма - винаги ще има носталгия !!! Адам и Ева са били в Рая преди 10 700 години ... и още се помни ! Познай колко време ще трябва да се преодолее Живковото време, ако не дойде по-добро?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Постът ми е адресиран до №25

  нели ангелова
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#48:"virakocha (баниран за обида на комунисти)"]Да, затова власта се окупира от ДПС, зашото на БСП са им много качествени кадрите [/quote]
  Пак ще го кажа. От зор да останат във властта БСП са готови и на национално предателство. Властта им днес се опира на съюза им с незаконни етнически организации (ДПС и Евророма) и за да останат там отстъпват на всяко тяхно желание за вмешателство в исконно български обществени управителства и организации.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Прекалено се героизират тези протести. Нито са първи нито ще са последни. Вчера даваха един(мисля, че беше по Канал 1), който ядеше сладолед, докато говореше и се оплакваше от жегата и Орешарски. По-спокойно - нека вече започне същинския дебат - кое искаме да се промени и възможно ли е това.

 56. 56 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#28] от "Norman Granz":
  Да, ама вижте какво пише автора по този въпрос::
  В един разговор в началото на протестите Васко Кръпката ми сподели огорчен най-странното преживяване, което е имал. След разговор с една от протестиращите решили заедно да има малко музика и той организирал всичко доброволно, със свои сили и средства – озвучаване, музиканти, разрешителни… Когато започнал да свири, три момичета дошли при него и му казали: "Моля ви, престанете да свирите, ние не искаме вашия провален преход." Васко посвирил малко и спрял, а начинът, по който разказваше, показваше колко много е бил засегнат наистина."
  Понеже, Вие със сигурност не се дрогирате /поне не в класическото понятие за това/, каква е според Вас причината за извода на тези момичета, и то казан точно на Васко кръпката?

 57. 57 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#30] от "gotze":

  "лустрация и осветяване на Любен Гоцев ! "

  Група номенклатурци направиха преврат, защото бе сключена сделка от Горбачов и капиталът, системата да се срине. В резултат СССР, СИВ, Варшавският договор се разпаднаха. Сложи се началото на прехода. Тези, които направиха това, са бащите на днешните ментори. Е как тези, които правят преврат, да се оттеглят доброволно, да приемат решението за лустрация? Проблемът е, че България нямаше, няма и днес автентична десница, която да бе инициирала тези процеси. Десницата бе създадена на кръглата маса през 1990 г. от същата БКП, която сама си направи преврата.И последно управлявалата дясна клика също произхожда от средите на БКП, дори премиерът е бил не само партиен член, но обслужващ персонал на партийните велможи. Народът беше само декор. И днес е декор.

  нели ангелова
 58. 58 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#22] от "Нели Ангелова"

  За мен разделителната линия е прокарана веднъж, завинаги
  на 09.09.1944г.,а следващите 70г.само се задълбочава.Няма шанс за единомислие, няма прошка след като няма разкаяние.Всички теоритизирания са бла,бла,бла!!!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 59. 59 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "Нели Ангелова":

  Ами това си е факт, който се вижда с просто око. След като БСП могат да правят разделения, на столица и провинция, на наши и ваши. Няма по малоумна ситуация от това този, който плаща сметката да бъде игнориран и да не може да има мнение. Да, права сте, че не трябва да има разделение, но защо Орешарски или Станишев не правят никакъв опит за диалог. Нали правителството е на всички, а не само на тези, които са гласували за тях? Говорят само кухи думи по медиите, че били готови на диалог, но не правят нищо по въпроса.

  www.economistbg.com/
 60. 60 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#52:"EVOLYUCIONER"]Капитализма е ЯЛОВ и НЕ постигна по-голямо благосъстояние за КРИТИЧНАТА МАСА !!! [/quote]

  Сигурно говориш за нашенския капитализъм. Щото на много други места си го е постигнал и то отдавна. Това, че у нас има някаква извратена форма на "капитализъм" създадена да обслужва бившите другари, не означава, че капитализма априори е лош! За справка - виж Западна Европа, част от бившия соцлагер, САЩ, Япония и т.н.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  [quote#52:"EVOLYUCIONER"]Капитализма е ЯЛОВ и НЕ постигна по-голямо благосъстояние за КРИТИЧНАТА МАСА !!! [/quote]

  Стига си дрънкал глупости.

  Социализмът е уравниловка по най-ниското равнище; ако някой вдигне глава, системата го перва по темето или просто му я отрязва.

  Капитализмът, без да е идеален, дава шанс на повече хора да се изявят, всеки според способностите си. Ако ти нямаш никакви продаваеми умения и разчиташ на някого да ти построи отново завода, в който да произвеждаш електрокарите си, както през 80-те - твоите проблеми са си твои и не ни занимавай с тях.

  През 21 век ще оцелеят онези, които са готови на всеки няколко години да усвояват нова професия, да настройват уменията си спрямо нуждите на пазара, да реагират изпреварващо на икономическите тенденции. Гарантирана "служба" като сменен майстор или началник-цех до пенсия никой няма да ти осигури.

  Свиквай и стига си мрънкал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#8:"Нели Ангелова"]БСП са на власт [/quote]

  Ето това е проблемът. на БСП народът НЕ Е ДАВАЛ ВЛАСТТА. БСП + ДПС имат 120 депутата. По-малко са от 121. Народът не им е давал властта. Да , те са в коалиция с Атака и показват желание за власт на всяка цена. Това не е нормално.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Виждам , че една част от колегите във форума не разбират смисъла на писмен текст. Няма ЕДНА ИСТИНА = всичко е истина. По-добре да им влязат и другите истини в главата, защото иначе ще им влязат "другаде", ама в зор-мажор Не сте длъжни да сте съгласни с мене ... само да знаете , че и това го има =стига ! Иначе , не само да ми чукате (-), ако ще и чекии да чукате -това няма да промени нещата. Моите думи се потвърждават от изборите на 12 май

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Преходът не е провален, защото житото е "прибрано"...
  Протестът е само Предложение, да се изясним и разберем "Кой, кой е" днес и влезем смело, в собствено политическата му Фаза...
  Фасул-чорба и нищо повече...

 65. 65 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#35] от "virakocha (баниран за обида на комунисти)":
  "Друго, което много ни пречи е тази необяснима любов към Русия.
  За мен е абсурдно преклонението пред руския ботуш"

  За мен е абсурдно и еднакво противно преклонението пред английския, американския, френския, италианския и прочие ботуши. Като гледам, вас ви притеснява само един ботуш. Така вашите дядовци платиха на турците злато, за да запазят имотите си през Априлското въстание, а бедните бяха обезглавени в църквата. Любители на ботуши!

  нели ангелова
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#46:"За мен? Само 20%."]Какво правим уважаема?[/quote]
  Тъпанари с червена окраска си мислят, че защитата на тяханата Партия е най-важното в живота им. Те дори на смеят да погледнат техните лични интереси и да видят зад тях, че унишожението на този кърлеж БСП би било от най-голяма полза и за тях самите.
  Да се изразяваш и държиш по този начин може да има едно от следните две обяснения. Или принадлежат към малобройната номенклатура на БСП, която действително има полза от това БСП да е на власт, но ползата им е лична и се дължи на подкупността и егоизма им. Или принадлежат към заблудените и зомбирани до неспособност да мислят дребни хорица, които не виждат собствения си интерес.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#45:"Нели Ангелова"]Омразата е лостът на протеста! Предложения, идеи - никакви. Само лозунги и викане. Не става! Трябва и акъл[/quote]

  Дрогарко, това ли ви е новата мантра - "давайте жить дружно". Само че не ние делим хората, протестиращите и т.н. Това е присъщо само на вас, комунистите - разделяй и владей, прави диверсии, взривявай църкви, открадни имотите и бизнеса на хората, пращай инакомислещите в концлагери, избий интелигенцията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#62] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":Ето това е проблемът. на БСП народът НЕ Е ДАВАЛ ВЛАСТТА. БСП + ДПС имат 120 депутата. По-малко са от 121.

  Комунистически отрок, твоят любим патрон ББ върна мандата! Питай го защо не състави той кабинет, за да управлява. Това ли бе целта на връщането на мандата? С протести да суспендирате Конституцията?

  нели ангелова
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#61:"Norman Granz"]Социализмът е уравниловка по най-ниското равнище; ако някой вдигне глава, системата го перва по темето или просто му я отрязва. [/quote]
  Това е една от причините България да не може да развие своя потенциал вече 45+23=67 години. Както и некадърността, и подкупността на избраните от БКП/БСП ужкапиталисти, ужбизнесмени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#61:"Norman Granz"]Стига си дрънкал глупости.[/quote]... Обясни го на тези 950 000 =БСП и 400 000 =ДПС + Атака / НФСБ ... Да мрат от глад ли ?
  ТЕ са "критичната маса", а не креативните.
  Ти ще си прав, когато креативните станат критична маса и те определят дневния ред.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  [quote#56:"ПРОРОК ИЛИЯ"]... каква е според Вас причината за извода на тези момичета, и то казан точно на Васко кръпката?[/quote]

  Васко, когото познавам, е една от най-емблематичните личности на ранния преход; може би точно с това се е изхабил - хората не са доволни от начина, по който протече преходът, и от резултатите, които донесе.

  В никакъв случай не мога да кажа, че Васко не е читав като човек, или че използва протестите за някаква лична изгода. Просто опозицията на червеното статукво явно има нужда от нови лица, с които да се идентифицира.

  Не и от Боко Тиквата, във всеки случай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#31] от "dedo pepo":

  Този коментар не е справедлив. Никой и стотинка не е получил! Всеки го прави доброволно. Това, което аз критикувах е, че от ден 5 до 40 Протестът имаше много лица, но не успя да намери своето истинско. Сега пак го обърнахме на старото - "СДС" с/у БСП. Малко ни бяха тези 23 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#63] от "EVOLYUCIONER":
  С всичките свои хпарадокси, този Протест е и сам-самичката ни, Революция на демокрацията, Сир !!!

 74. 74 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "rakocho":

  Извинявай но ми се стори че някой заблуден гоблин се е озовал не където трябва. А иначе не видя ли техния протест на Бузлуджа колко е спонтанен. Тези тениски предполагам се раздават в пенсионерките клубове по партийна линия със задължението да участваш в "спонтанния" контра протест

  jolly monck
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нели Ангелова":
  Изпускаш 23 годишната манипулативна и деструктивна политика на БСП/ДПС, а също и на ГЕРБ мила.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#37:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А бе, защо тези хора не си намерятдруга държава. В която няма да има други, и ще си живеят без да се съобразяват с никого [/quote]

  Аз ако бях "Пророк" бих се молила 24 часа в денонощието това да не стане. Махнат ли се тези 7% от старната а познай какво ще стане, нали си пророк. Дори и да изключим финансовата страна, която никак не е за пренебрегване.По вестниците госпожа ти Нели ще води многокилометрови монолози, по единствената телевизията ще дават "На всеки километър", а по радиото ще слушате само Мишо Шамара. Предполагам, че не сте чак такива мазохисти. Или?

 77. 77 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#34:"EVOLYUCIONER"]Капитализма е отживелица и е неадекватен за нашето общество [/quote]
  И как разбра бе Бай Тане?
  Капитализъм в Бг не сме помирисвали, пък ти вече го обяви за фалирал строй.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#69:"Храбър"]уж капиталисти, уж бизнесмени.[/quote]++++ Уцели десетката ...
  За това нашия капитализъм е ЯЛОВ !!!
  (### ... уж мъж си е жив п.......с)
  ... за това всичко е безплодно, защото е "УЖ"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Парадоксът е САМО един ..-Че досега е мирен :)
  Имайки предвид - КОГО имаме насреюа си - това е малко чудо..Или може би не ???
  Страх ги е повече от НАС - отколкото НИЕ се страхуваме от тях ..)
  Затова и досега не са реагирали изтърсаците червени .., а само се опитват да ни будалкат - както преди ...
  А за "нежната" революция и ПРОВАЛА на прехода - се обърнете към жельо селянина..
  Не само комунистите ни будалкаха тогава , а и някои от "нашите "" ...

  BIG AL
 80. 80 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  Само дано да не е 2015-та

 81. 81 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#52:"EVOLYUCIONER"]Капитализма е ЯЛОВ и НЕ постигна по-голямо благосъстояние за КРИТИЧНАТА МАСА !!! [/quote]

  Дрогарю, не сме 1989 когато не можехме да видим "гнилия капитализъм", защото не ни пускахте. Сега е 2013 - обиколил съм цяла Европа - не ми прави впечатление да е ялов капитализма

  The best way to predict the future is to invent it.
 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  [quote#70:"EVOLYUCIONER"]Обясни го на тези 950 000 =БСП и 400 000 =ДПС + Атака / НФСБ ... Да мрат от глад ли ?[/quote]

  А ти какво предлагаш - да ги хрантутим с данъците си, понеже за нищо не стават? Или да са вечно на власт, докато прогонят и последния кадърен българин и държавата имплодира?

  Ти представяш ли си какво би означавало за България връщането към някаква форма на социализъм, към "безусловния базов доход" или както там му викат? Незабавен фалит, изпразване на хазната, спиране на всякакъв вид икономически процеси, разбягване на населението по света.

  И тогава кой ще храни непроизводителните лумпени? Ще го ударят на канибализъм?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#68:"Нели Ангелова"]С протести да суспендирате Конституцията?[/quote]
  Живеем в демокрация, имаме право да изразяване съгласие, или несъгласие.
  От кога на изразяването на мнение, различно от твоето му се вика - Суспендиране на Конституцията?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 84. 84 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Любопитно

  [quote#71:"Norman Granz"]Не и от Боко Тиквата, във всеки случай.[/quote]

  Тъкмо и аз това се питам:Всичко е О.К.,но ако нашите млади хора намират управлението на ГЕРБ за нещо нормално,лошо ни се пише да им се доверим ей така.


 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  [quote#76:"heliana"]Аз ако бях "Пророк" бих се молила 24 часа в денонощието това да не стане. Махнат ли се тези 7% от старната а познай какво ще стане, нали си пророк.[/quote]

  Горе-долу същото съм написал и аз на бай Таню в пост № 82.

  Червените НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО прогониха от страната два милиона продуктивни българи в детеродна възраст, защото знаеха, че никога няма да гласуват за тях. Затова сега тръбят, че "критичната маса" била от лумпени, безделници и фашизоиди.

  Ако и тези от площадите си тръгнем, наистина ще настане спокойствие - гробищно. Тогава червените ще трябва да вземат не един, а 100 милиарда заеми, за да вържат бюджета и да нахранят електората си.

  Те наистина това заслужават.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 420 Весело

  До коментар [#8] от "Нели Ангелова":

  Със сигурност сме 2013г.През 90-та го нямаше тъпият фейсбук,и нямаше от къде да препишеш това.

 87. 87 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#65:"Нели Ангелова"]Така вашите дядовци платиха на турците злато, за да запазят имотите си през Априлското въстание, а бедните бяха обезглавени в църквата. Любители на ботуши[/quote]

  Новитя ви заместник министър на екологията се казва Онбаши.

  The best way to predict the future is to invent it.
 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#77:"Cherry_Paprika"]И как разбра бе Бай Тане?
  Капитализъм в Бг не сме помирисвали, пък ти вече го обяви за фалирал строй. [/quote]По делата ще ги познаете ... /Библия/
  ??? Не съм казал, че капитализма не работи в Дания или в Канада Казвам че в село Дрянково и в Каспичан НЕ работи ... Защото сме на по-високо ежолюционно ниво като общество и всякакви павиански мъдрости се израждат на местно ниво.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#82:"Norman Granz"]Ти представяш ли си какво би означавало за България връщането към някаква форма на социализъм[/quote]Не ! Не си представям социализъм ...
  представям си обществен катаклизъм ...
  Това радва ли те ??? Дано не позная пак !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на врачански змей
  врачански змей
  Рейтинг: 1086 Весело

  Немотията направи от ромите професионални избиратели. Сега немотията е а път да направи от българите "професионални граждани" (професионален гражданин – лице, упражняващо професията "изразяване на гражданска позиция". Така да бъде, щом живият живот го иска. Би било обаче коректно към обществото, ако професионалният гражданин (релевантно неговият работодател) декларира доходи и плаща данъци и осигуровки от гражданската си дейност. По този начин, след като се регламентира "професионален гражданин" като вид стопанска дейност, упражняващият тази професия ще бъде поставен в равностойна позиция с останалите данъкоплатци в РБ.

 91. 91 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#88:"EVOLYUCIONER"]Казвам че в село Дрянково и в Каспичан НЕ работи [/quote]
  Пак ще те питам, как разбра, че не работи като въобще не сме го пробвали?
  Ти не проумвяаш ли, че тепърва започваме да градим капитализъм?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 92. 92 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нели Ангелова":

  А бе ДРУГАРКЕ от Карлуково знаят ли , че си избегала ? ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 93. 93 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#88:"EVOLYUCIONER"]Не съм казал, че капитализма не работи в Дания или в Канада Казвам че в село Дрянково и в Каспичан НЕ работи [/quote]

  Ми той заради вас не работи, другарю. Не е причината в самия него. Не го ли разбрахте вече?

  The best way to predict the future is to invent it.
 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#81:"virakocha (баниран за обида на комунисти)"]Дрогарю, не сме 1989 когато не можехме да видим "гнилия капитализъм", защото не ни пускахте. Сега е 2013 - обиколил съм цяла Европа - не ми прави впечатление да е ялов капитализма[/quote]Стой си там където работи капитализма и му се радвай. Тук НЕ РАБОТИ !!! Сляп ли си ?[quote#88:"EVOLYUCIONER"]Не съм казал, че капитализма не работи в Дания или в Канада Казвам че в село Дрянково и в Каспичан НЕ работи[/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#33] от "socialen":

  интелигетни хора да са останали политически на ниво някъде между 1990 и 1997 година:)
  ..........
  А какво се е променило от тогава ???
  А , да ..:)
  Тогава беше първоначалното натрупване на капитала - ограбването на България от червената нафия -"идеалистите" комунисти от номеклатурата и ДС - обраха България ..
  Сега , вече, те искат да им се възхищаваме, гласуваме, молим, славославим , да сме благодарни , че все още са начело и .."мислят за нас" :)
  Искат да наведем главите си - пред тяхното "величие"- наследниците на криминални типове , закопали България с десетилетия ..Те , слугите на болшевиките ..
  Няма да станеееее, другариии..
  Червени боклуци сте , потомствени .>)

  BIG AL
 96. 96 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#85] от "Norman Granz":

  Много добре казано ! Напълно подкрепям мнението ти ! Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#93:"virakocha (баниран за обида на комунисти)"]Ми той заради вас не работи, другарю. Не е причината в самия него.[/quote]За какво пиша за "критична маса"?
  Нямаме нито условия , нито обществена нагласа за подобни отживелици. Нашето общество е далеч по-напред в еволюционното си развитие от капитализмаЗа това ! Когато сме свикнали на кораби с дизелов двигател да ни връщате на робска галера в която ние да бъдем роби-гребци ? Това ли ни предлагате?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1292 Весело

  [quote#84:"vjacho"]млади хора намират управлението на ГЕРБ за нещо нормално[/quote]
  Хахаха, стига, вее! няма такава опсаност! Трябва да си пълен ненорманик, за да не скиаш некадърността на тези илитерати..Умните хора не обичат комунистите. Не обичат и гангстерите, които са продукт именно на червената върхушка. Никой не може ма убеди, че бат Бойко Парцалий, не е рожба на компартийта, нале
  п-п Младите хора си чакат демократите. Има ги, но са в неизгодна позиция засега. Войнствуващата герберастка и комунистическа посредственост е на мода. Ами - ше чекаме, целото Време е Нашеее))))))))))) И докато чекаме, да слушаме:
  http://vbox7.com/play:adcedd94d9

 99. 99 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прочетох тази статия с огромно отвращение. Същото чувство изпитвам и когато гледам снимката - едно дете, въвлечено насила в света на възрастните и оставено само на себе си далеч от естествената си детска среда, натъкмено и снимано като кукла, за да не бъде самото себе си, а символ на комплексите на родителите си. Дотук само за снимката.

 100. 100 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ей, интересни неща стават на тия протести. Мартинчото Захариев рече, че протестиращите изкарали пари за море.

  Пък аз видях чудо - ранената полицайка от протестите оздравЕ бързо бързо и отиде къде?????? На Бузлуджааааааа
  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/q71/s720x720/935093_494387380645524_884518169_n.jpg
  дали пък не е получила парички за бързо заболяване, бързо оздравяване ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK