Адам Михник: Ние сме копелетата на комунизма

Адам Михник: Ние сме копелетата на комунизма

© spiegel.deАдам Михник, бившият полски дисидент, известен антикомунист и настоящ главен редактор на най-големия полски вестник "Газета Виборча", смята, че основната причина за протестите в България е "липсата на политическа култура, на култура на компромиса". Това важи и за страните в Източна Европа, където по думите му "наистина съществува мощен стремеж към свобода, няма обаче демократични традиции. Над тях все още е надвиснала опасността от анархия и хаос. Демагогията и популизмът са широко разпространени. Ние сме незаконните деца, копелетата на комунизма. Нашият манталитет е продукт на комунизма".


Интервюто му за германското списание "Шпигел" е именно по повод българските протести. Така започва и разговора с първия въпрос "Вече шест седмици хиляди хора протестират в България срещу прогнилата политическа система. Цели двайсет години политическият дебат в Източна Европа все още е белязан от окопни битки и омраза. Каква е причината?"


Полякът казва още, че и в Полша, и в Унгария откъдето започна свалянето на комунизма, "никога не сме се учили" на компромис. Михник говори отново за България и на въпроса "Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната".
Отговорът му е "Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните."


Адам Михник

© Associated Press

Адам Михник


Той остро критикува натиска на унгарския премиер Виктор Орбан над местните медии и политическите възгледи на консервативния полски лидер Ярослав Качински. Според него те искат да извършат "пълзащ преврат" и ако намеренията им успеят, това ще е опасно. "И двамата имат авторитарна концепция за правото, за тях демокрацията е само фасада."


Михник отива още по-далеч, когато е запитан за призивите на Орбан за "централизирана мажоритарна демокрация", в която решенията могат - ако се налага - да бъдат взимани с укази. "Същото е казвал и Хитлер - специални укази, извънредни декрети... Това е пътят към ада. Честно казано, най-малко очаквах това да се случи в Унгария, която първа проби Желязната завеса. В Румъния и България - може би, но не и в Унгария. Случващото се е заради дълбокото разочарование от социалистите, чието предходно правителство докара страната до ръба на икономическа катастрофа. (...) Сега населението се съмнява във всичко, дори в това, за което някога е мечтало."


Адам Михник

© Associated Press

Адам Михник


Журналистът описва системата на Орбан с цитат от британския историк Норман Дейвис, наричащ подобна форма на демокрация "управление на канибалите". "Ще има демократични избори, но след това партията победител изяжда изгубилите. Това е пълзящ преврат - да обърнеш институциите на демокрацията срещу самата нея. Защото смяташ, че ти единствен притежаваш монопола върху истината. Понякога, когато партиите изгубят смисъла си, системата се основава отново на монолог на властта. Демократичните институции на Запад са по-дълбоко вкоренени, там демокрацията може да се защитава. При нас всичко все още е много крехко и неустойчиво, независимо че минаха повече от две десетилетия след края на комунизма."


Бившият дисидент говори и за това, че в България само частично са отворени архивите на Държавна сигурност, а в Румъния, например, служители на "Секуритате" още си действат. Михник казва, че тази ситуация е същата като това, което е повтарял навремето за бившата Западна Германия - че е пълно с бивши нацисти.


Запитан да коментира твърденията на Орбан, че просто довършва революцията от 1989г. и "как се живее в едно общество, където някогашните извършители на престъпления са по-добре поставени, отколкото техните едновремешни жертви", Михник отговаря, че е добре, че Полша е избрала пътя на помирението, а не на отмъщението и разплатата. "Всички страни, които са били под диктатура, се сблъскват със същия проблем – това важи също така за Испания и Португалия. Но това не е достатъчна причина да се въведе антикомунистически апартейд". Полякът смята още, че призивите най-после да се разчистят хората от бившия режим, включително от Запад, са опростенчески, че са пропаганден инструмент на десните - поне в Полша - които търпят подобни хора и в своето управление.


С Вацлав Хавел през 2011г.

© Associated Press

С Вацлав Хавел през 2011г.


"Подкрепях Аденауер - след войната той е имал няколко възможности: да тикне в затвора хората около себе си, които са били последователи на Хитлер, или да ги направи демократи. Той е избрал втория път." Нова Полша трябва да е за всички, казва още Михник, и допълва, че ако след 1989 г. опозицията тотално беше изолирала бившите комунисти "и ги бесехме по уличните лампи", щяхме да се окажем с управление на малка елитна група. "Това щеше да бъде антиболшевишкото лице на комунизма."


Полякът продължава да коментира положението в Унгария, национализма и антисемитизма и казва, че Европа не може да мълчи по този въпрос и ако трябва - да наложи санкции. "Когато в Полша бе въведено военно положение и Западът наложи санкции срещу комунистическия режим, ние казвахме, че с това нищо не може да се постигне. Но в крайна сметка те се оказаха ефективни."


Михник обяснява и мълчанието на Варшава за случващото се в Унгария с това, че в Източна Европа вече се е вкоренило усещането, че хората там са втора категория европейци и открити критики само ще засилят това чувство.


Адам Михник (вдясно) и Яцек Курон (вляво) във военния трибунал в Полша през 1984г.

© Associated Press

Адам Михник (вдясно) и Яцек Курон (вляво) във военния трибунал в Полша през 1984г.

Запитан в края на интервюто защо днес бившите дисиденти и опозиционери не играят никаква роля в политиката, той отговаря, че вероятно така и трябва да бъде. "Политиката при демокрацията изисква различна настройка. Борбата срещу комунизма беше по-скоро като война - надяваш униформа, отиваш на фронта и след победата мнозина се прибраха по домовете. Ние, дисидентите, имахме много високи морални стандарти и никой не вярваше, че комунизмът наистина ще рухне пред очите ни. Но се случи и внезапно начело на държавата се оказаха хора като мен с много по-различна биография от сънародниците си. И трябваше са водим политиката по правилата на демокрацията, които още не бяхме научили."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1993 Любопитно

  Странно конструирана статия. Цитират се въпросите, а отговорите са преразказани. Може и така да мисли човекът, ама сте компрометирали съдържанието....

 2. 2 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Така е те са у нас за съжаление.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните."
  ===================
  Нищо по-точно не може да се каже,за съжаление всички ние сме виновни които се оставихме да ни заблудят или които не гласувахме.

 4. 4 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поредния прах в очите за прикриване на факта, че страните от Източна Европа и бившия Съветски Съюз са колониално зависими от Вашингтон и Брюксел, поради което и техните икономики са задължени да плащат данък на победителите в Студената война, оттам да се задоволяват с огризките. Отново старите фрази за "демокрация", "свобода", "антиболшевизъм" с единствена цел статуквото да бъде запазено.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  А.Михник от няколко години защитава комунистите.Вероятно си е просто дисидент по душа.Винаги анти властта.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Гневно

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  Тези избори бяха всичко друго,но не и избори!

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не на не-то.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Болшевикът има болшевишки инстинкти и прилага азиатски методи, за да се запази на власт. Единият вариант е наистина "антикомунистически апартейд". Другият вариант е да ги "превърнем в демократи".

  Понеже в една демокрация народът е суверен, напълно е демократично токава, като тотална акция от бълграския народ, да се оказва демократичен натиск чрез мирни протести. Исканията са ясни - оставка на сегашното правителство, функциониращи институции (започва се с тези с мандат да въдворяват върховенството на закона), стабилна икономика (а не увеличаване на бюджетния дефицит). С други думи, суверенът казва: "Искаме нормална европейска държава!"

  Целта сега е, по най-демократичния начин, да научим болшевика да слуша. Което и се прави.

  А мантрата е: "Този път ще стане!"

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 9. 9 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  комунистите разделяха семества за да ги владеят и да си дават парите за разводи
  сега хората живеят на семеини начала и ги е страх да се бракосьчетават
  а комунистите са комбина с турците и имат здрави богати семеиства с традиции

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3239 Неутрално

  Пане Михник, Франция, която вие поляците толкова обичате, мина през:
  -революция,
  -якобинска диктатура,
  -Наполеон,
  -Реставрация,
  -революцията от 1830г,
  -революцията от 1848г,
  -Наполеон Трети,
  -Парижката комуна,
  докато установи републиканско управление, с трайни институции. За това бяха нужни повече от четирийсетте години на Мойсей.
  Хайде да не сме толкова толерантни към хора без демократични рефлекси като комунистите. Особено към балканските...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 11. 11 Профил на Димитър Ганчовски
  Димитър Ганчовски
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните"(казва Михник).
  Дали "умните" в България могат да разберат един по умен от тях европеец?!!!
  А ако добавим към умните - "красивите и интелигентните протестиращи", то този въпрос за останалите българи като че ли става излишен.

  dganchovski
 12. 12 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии."
  Михник тук нещо се бърка. Едно нещо са няколко морално укорими индивида, които си знаят мястото, съвсем друго — липсата на разкаяние, камо ли пък възмездие за мракобесния тоталитарен режим. Да действаме по християнски с комунисти просто не става.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 13. 13 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ивайло Чатов":
  Натиснах+, а излезе -!
  Но Михник е прав! Именно отварянето / частично или изцяло/ на досиетата на ДС направи ВСИЧКИ, които от страх/ беше си страшно/ за пари, за власт и по какви ли не користни подбуди, да се втвърдят като бивши агенти.
  Тука наскоро с някакъв форумец се дърляхме за обиди от рода на "комуноид", "свински комунист", "свиня", много свинстване имаше. След 9,9,1944 г. са наричали инакомислещите фашисти и са ги ликвидирали като опоненти.
  Сега е демокрация, да ги изслушаме. Между тях има и почтени хора, наивни, не всички са се облагодетелствали, дори те трябва да работят за демокрацията.

 14. 14 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Бившият дисидент говори и за това, че в България само частично са отворени архивите на Държавна сигурност, а в Румъния, например, служители на "Секуритате" още си действат.
  =================

  Михник не знам дали е наясно, че прочистване като това от нацисти на ключови постове не може да стане у нас и в Румъния, както стана в Германия, защото там то се проведе под контрола на победителите във войната. Ако беше оставено на местните сили, едва ли щеше да се случи. Що се отнася до Полша, Чехия и Унгария, там имаше стачки на Солидарност (+ спомен за 130 г. руска окупация), Пражка пролет, Унгарско въстание, които ясно показаха на народа кой е чуждият господар и след 1989 г. нациите като цяло бяха единни в стремежа да се изчистят червено-руските хора във властта.

  Интересно обаче защо никъде у нас не се говори за това дали и доколко в Полша, Чехия и Унгария бившата червена номенклатура и тайни служби контролират икономиката.

 15. 15 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#12] от "zoeker":
  [quote#12:"zoeker"]Едно нещо са няколко морално укорими индивида, които си знаят мястото, съвсем друго — липсата на разкаяние, камо ли пък възмездие за мракобесния тоталитарен режим. Да действаме по християнски с комунисти просто не става[/quote]
  А трябва! Нима вие имате разкаяние за малките си мръснички делца? Аз не! Днес се оказа, че пътувам на аванта, картата ми е изтекла.
  Възмездието е сложно нещо. Кой да получи възмездие, от кого, по какъв начин? Да го наплюем публично? наплюхме го. Да му кажем ти си лош? Направихме го. Да направим "дисидентите" Активни борци срещу тоталитаризма? С фининасови облаги? НЕ! НЕ!НЕ!

 16. 16 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#10:"Николай Колев"]Пане Михник, Франция, която вие поляците толкова обичате, мина през:
  -революция,
  -якобинска диктатура,
  -Наполеон,
  -Реставрация,
  -революцията от 1830г,
  -революцията от 1848г,
  -Наполеон Трети,
  -Парижката комуна,[/quote]

  Аз не виждам нищо добро в твоя списък. Първите 3 в списъка са свързани с огромни кръвопролития и изтребване на французи от французи. Само Лионските кланета са достатъчни като пример как още през 1792 г. се действа по болшевишки.
  Наполеон Трети пък докара на Франция разгрома във Френско-пруската война и загубата на Елзас и Лотарингия.
  Всички тези аномални събития и явления в историята на Франция нямаше да се случат ако не беше "Великата" революция от 1789 г., която изкара Франция от нормалния й път на развитие.

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Taka e, прав е за себе си. Мйак му Хелена и баща му Озйаш Шехтер са върли комунисти-активисти, създават кръжоци.
  Той самият никога не е бил дисидент или антикомунист, а комунист-реформатор, като чичо Андрей и Ванката Костов.
  Съответно Франция му подарява 4 печатарски машини през 1989 г, за да развива антикомунистически вестник, а той назначва в него само членове на комунистическата партия, както и такива с агентурно минало и става медиен олигарх.
  Адам Михник е един червен олигарх и не ме учудва, че е обезпокоен от вълненията в София против статуквото, към което принадлежи и той самият, пребоядисаният псевдо-дисиден, "комух" , както му викат поляците .

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митридат":
  [quote#14:"Митридат"]защо никъде у нас не се говори за това дали и доколко в Полша, Чехия и Унгария бившата червена номенклатура и тайни служби контролират икономиката.[/quote]
  Никъде не се говори за това, защото това е тема табу. Там е под сурдинка, на маса.
  И за съжаление "в Полша, Чехия и Унгария бившата червена номенклатура и тайни служби контролират икономиката"
  ВЯРНО!

 19. 19 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#16] от "Митридат":
  Изучаването на историята на света в БГ никога не е била толерирана от която и да е власт. Иначе ще се види, че има исторически аналози, ще се разбере, че историята е редица от събития, предизвикани с цел , а не зубрашки предмет.
  Много е трудно да позволиш на масите да имат собствено мнение и знания за истината.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#17] от "СДС":

  Нещо като Дърабърева?

 21. 21 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Гледайте и слушайте Гемания.Ако тази велика държава правеше безпринципни компромиси,нямаше да е там ,където е.Образец на държава и общество.Та тази държава продължи лустрацията за Източна Германия до 2019 г.Защо ли ?Защото с комунисти и агенти не може да се правят компромиси и да се оневиняват наследниците им.,с витиевото обяснение,че децата не отговарят за действията на родителите си:а можеха да ползуват привилегии,благини и оневиняване при разбойническо поведение и действия ,даже и при убииство.Никаква милост за комунистическите разбойници,наречени от цивилизования свят престъпници и античовеци.

 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#19:"Пърсифал - това съм аз!"]Изучаването на историята на света в БГ никога не е била толерирана от която и да е власт.[/quote]

  Не само у нас, не само у нас. Масите навсякъде се държат в слепота и историческите събития им се поднасят не само като суха поредица от факти, несвързани особено помежду си, но и избираемо. У нас обаче по стара традиция в общата история се учи тази на Франция, Англия, Германия, изобщо на големите, а се оказва, че имаме нищожни или никакви познания по историята на съседите си или на Източна Европа. А именно непознаването й не позволява да се правят аналогии и да се мисли.

 23. 23 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#21:"adenauer"]Ако тази велика държава правеше безпринципни компромиси,нямаше да е там ,където е.[/quote]

  Ми тя направи един такъв безпринципен компромис. Нарича се пакт "Рибентроп-Молотов" и стигна до там, докъдето стигна през 1945 г.

  П.П. Германофилията у нас е едно странно явление, да не кажа заболяване, чиито корени все още не са ми напълно ясни, но основната причина е в инфантилния манталитет на повечето от българите и на безполезни сантименти към "съюзниците от две световни войни".

 24. 24 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Илияна Йотова ,няма ли да реагира ,че това е намеса във вътрешните работи на България ?

 25. 25 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#20] от "hodounski":
  [quote#20:"hodounski"]Нещо като Дърабърева?[/quote]
  Абе не. Михник има акъл, а онуй неопределеното, което споменаваш, си няма нищо.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 26. 26 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 27. 27 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#21] от "adenauer":

  Вие сте прав, но аз просто не вярвам на преразкази.

  [quote#21:"adenauer"],наречени от цивилизования свят престъпници и античовеци. [/quote]

  А за чистоплътността на западняците и в частност немците (Меркел) позволете ми да се съмнявам. Примерите от преди само няколко месеца са много свежи.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  [quote#14:"Митридат"]да се изчистят червено-руските хора във властта. [/quote]
  Хубаво си ги поставил 3 те страни под един
  общ знаменател , на "червено руските "хора,но
  някак си не отчиташ различните исторически
  реалии в 3 те страни.
  Единствено руско полските отношения са
  били толкова конфронтационни и обременени
  исторически...
  Ако бе написал за съветска окупация( и
  сталинизъм )или събитията 1956 ,1968
  бих се съгласил с тебе.

 29. 29 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Тази персона съвсем е оглупял и изветрял.Навремето при Солидарност този човек имаше много спорна репутация и най-много викаше срещу комунизма.,затова и неговия политически път се оказа много объркан и противоречив.И тогава беше многознайко ,но му беше простено,предвид политическата обстановка тогава в Полша.Но сега да оправдава комунистите и да се помирява с тях,звучи странно.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#21] от "adenauer":

  +++++++Не е късно да започнем сега

 31. 31 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#29] от "adenauer":

  Това е поне от 10г

 33. 33 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  ПП 2. Всяка "филия/филство" в политиката и изобщо в обществетните отношения е признак за незрялост и липса на самочувствие на този, който я изповядва.

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  Прекрасен анализ на Адам Михник! Когато умният човек има мярка, морал, красноречие, пише така.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 402 Весело

  Браво на вас бе Заради няма и 2 месеца разходки, се изкарахте по-големи борци срещу митичния комунизъм от поляка. Това Бай Ганьо е жив благодарение на вас, никога няма да умре с такива последователи. Съдени сте и сте лежали в затвор ли нещо, че знаете по-добре от човека или какво? Съвсем се излагате вече и не се усещате. Тъжно ми е, за вас.

 36. 36 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Др. Буруджиева къде сте? Къде е вашият коментар? Защо допускате намеса във вътрешните работи на страната ни?

 37. 37 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Не защитава, а говори за израстване на по-високо интелектуално равнище!
  Ти го доказваш със следващия си коментар!

  pastor
 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Любопитно

  До коментар [#37] от "pastor":

  Кой?Комунистите да“ израснат“?Тепърва баба за дърва!

 39. 39 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията."

  Толкова по въпроса колко Михник познава ситуацията в България и как си говори едно към гьотере. Михник е ляв човек, с приповдигнато самочувствие на разумен дисидент. Когато през 90-те беше в България, показа среден път на антикомунистите. И тогава разбираше ситуацията колкото и днес. Ако тогава имаше повече антикомунизъм, България щеше да е друга. Това което имаме днес, не е недостиг на демокрация при протестиращите, а при управляващите. Може би защото е от малкото дисиденти, които станаха милионери, Михник изпитва симпатия към управляващата олигархия.

 40. 40 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#9] от "dearblue":

  направо не мога да повярвам, че толкова точно си го казал.

 41. 41 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#39:"dimihas"]показа среден път на антикомунистите.[/quote]

  ...показа среден пръст... Леко пиян, запотен, самовлюбен и раздаващ акъл.

 42. 42 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#38] от "hodounski":

  Ето това не си разбрал!
  Нужен е не опортюонизъм и реваншизъм, а реформизъм!
  Да се бориш срещу комунизма и срещу комунистите са две различни неща!

  "Подкрепях Аденауер - след войната той е имал няколко възможности: да тикне в затвора хората около себе си, които са били последователи на Хитлер, или да ги направи демократи. Той е избрал втория път."

  pastor
 43. 43 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#35:"abe_123"]Заради няма и 2 месеца разходки, се изкарахте по-големи борци срещу митичния комунизъм от поляка. [/quote]

  за ужас на всички комунета

 44. 44 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Къв дисидент е тоа, бре??? Вие полудехте ли???

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 45. 45 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от “abe_123”:

  Комунетата ако не бяха опорствали нямаше да ни изкарат верно по-големи антикомунисти от поляците. ама така хем имат властта, хем бг влезе в челната десятка на несъгласие с комунизма. много неудобна позиция, но нахалното съселче само се надена в нея. ))

 46. 46 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 402 Неутрално

  България ще се оправи, като се прогонят(или избият) всички, които се кланят на чужди идеологии и империи!

  Комунизма, социализма, капитализма, либерализма, ислямизма, толерализма, юдаизма, демократизма и т.н. са все идеологии, които не са създадени от българите! Подледователите на тези идеологии да се прогонят от България!

  Дневник е жълта медия!
 47. 47 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 402 Неутрално

  България ще се оправи, като се прогонят(или избият) всички, които се кланят на чужди идеологии и империи!

  Комунизма, социализма, капитализма, либерализма, ислямизма, толерализма, юдаизма, демократизма и т.н. са все идеологии, които не са създадени от българите! Последователите на тези идеологии да се прогонят от България!

  Дневник е жълта медия!
 48. 48 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Неутрално

  От коментарите съдя, че явно малцина са прочели статията, а още по-малко са в състояние да осмислят казаното от Михник. Да не говорим, че то едва ли би се харесало на тези, които смятат, че истината се измерва с децибелите на вувузелите. Нерде Михник, нерде Генчо Дайнов, Владо Левчев, Деян Кюранов, Огнян Минчев и т.н. "експерти" на БГ прехода и "дисиденти". Само си задайте въпроса (ако можете) къде е бил Михник през 1994г. и къде изброените от мен по-горе.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 49. 49 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Разстроено

  "Полякът смята още, че призивите най-после да се разчистят хората от бившия режим, включително от Запад, са опростенчески, че са пропаганден инструмент на десните...."

  Адам Михник прави капитална грешка, приравнявайки българските и полските комунисти !

  Ярузелски е истински аристоктат (произхожда от стария патриотичен рицарски род със собствен герб Шлеповрон (Ślepowron)) в сравнение със българското биологичното недуразумение от Правец !

  "Ние сме незаконните деца, копелетата на комунизма"
  Полските комунисти може би (!), но не и българските сталинистки пръдни !
  Затова тотална лустрация !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 50. 50 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#29] от "adenauer":
  Когато Михник е бил в затвора, ти къде беше бе бае "антикомунисте"?

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 51. 51 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мнооого точно казано!

 52. 52 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#49] от "detchopora":

  да, и аз не съм съгласна така да ни обиждат, той ако иска да се самообижда, да заповяда, ама да не се опитва да ни слага нас в кюпа. предпочитам да имам малко по-добро мнение за себе си )) мисля, че и другите наоколо също

 53. 53 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пърсифал - това съм аз!":

  Да имам, принципно съм доста коректен и притеснителен човек, отчитам се единствено пред себе си, но това е напълно достатъчно. Колкото до това, че "трябва" да се отнасяме към комунистите като към нормални хора — за съжаление това не е възможно — нормално хората имат достойнство, здрав разум, не драпат към властта като обезумели, за да могат след туй да ближат задниците на товарищи-те от Москва. И за капак имат безочието да говорят, че всичко правят за доброто на живеещите в социална нищета.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 54. 54 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "niko_tin":

  зависимостта от Брюксел и от Вашингтон може да ти донесе някакъв просперитет и примери за това има много...
  зависимостта от Русия, за жалост, никъде не е донесла никакъв просперитет....

 55. 55 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 853 Весело

  Другари болшевик - антикомунисти, последно ще обявяваме ли Адам Михник за враг на антикомунизма, в частност на прогресивните БГ антикомунистически сили?

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 56. 56 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#54:"raz_2_tri"]зависимостта от Брюксел и от Вашингтон може да ти донесе някакъв просперитет и примери за това има много...
  зависимостта от Русия, за жалост, никъде не е донесла никакъв просперитет.... [/quote]

  Ето един, който получава заплата от Брюксел и Вашингтон и се осмелява да плюе по тези, които получавали заплати от Москва.

  Дневник е жълта медия!
 57. 57 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Адам Михник: Ние сме копелетата на комунизма
  Г-н Михник -Кой сте ВИЕ и кой сме НИЕ - да се обеснява всичко с Антикомунизъм след повече от 20 год звучи като изтъркана грамофона плоча- И компромиса е присъщ на католиците -"ако ти ударят една плесница подложи другата буза за втора плесница "-беше казал някой има нема 2000 години
  Поколението се смени и е трудно да се манипулира

 58. 58 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Основният проблем на България е МАФИЯТА. Никой, по никакъв начин, още по- малко чужденец, не може да проумее колко богата е българската мафия, колко повсеместно са се разпрострели пипалата и с нейните атрибути: рекет, изнудване, проституция , наркотици, хазарт, корупция , подкупи в съдебната и държавна система. Парите захранващи мафията не се създават по един или друг начин в системата на материалното производства, а са пари най- вече от "лесни, бързи " кредити, до които имат достъп на практика всички, включително и лумпенизираните , необразовани, полуграмотни младежи. Ако не се приемат извънредни законни мерки за ограничаване достъпа на тези неплатежоспособни личности до кредитиране, ще се стигне до тотално заробване на нацията. Неплатежоспособните младежи нямат възможности до връщат кредити, но представляват част от семейства, имат родители , братя и сестри. Мафията, кредиторите оказват огромния си, тотален натиск най- вече върху тях. Най- голямата трагедия в мисленето на българите е допускането, че може и иначе! Може, но не и този път! Този път българинът е заврян к-чи г-з и няма мърдане!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Четейки думите на Михник,си мисля,че ако наистина искаме да възстановим демокрацията на мястото на фасадната настояща,най-вероятно ще се разделим на демократи и антидемократи,а не на комунисти и антикомунисти.Твърде много антикомунисти не искат да се замислят върху основните принципи на демокрацията-необходимостта да се търси компромиса при опитите да се разрешат конфликтите при решаване на противоположни интереси.Свидетел съм,че през тези двадесет години от демокрацията научихме само,че побеждава мнозинството,а от там нататък по старому.Най противното в поведението на настоящото правителство не е ,че не бърза да даде оставка,а че не прави опит да постигне съгласие.Днешният отказ на цар Орешарски да приеме публичен дебат с протестиращите е всичко друго само не поведение на демократ

 61. 61 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Или е тъп та не схваща важността на въпроса, или е поредното комунистическо внедряване и се прави на ударен.

  ''...на въпроса "Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната".

  Отговорът му е "Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията.''


  Какви "свободни избори" , каква "опозиция" , бе Адаме?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хора мили,
  Нека не забравяме Мая Сигналчик, Станишев и Местан с Бареков от следобеда на 11-ти май !!!
  Денят на преврата ...

 63. 63 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Продължение на коментар 61;

  С този си отговор доказва че НЕ е копеле на комунизма, а както и при нашите родени на 10 Ноември "демократи" , "демократични турци", "демократични националисти" , "демократични социалисти" и т.н. - и "Майката" се знае - и "Бащата" се знае

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 64. 64 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Този пич направил ли си е усилието да провери кой е спечелил изборите на скоро?

  Аман от хайдуци!

 65. 65 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Запитан в края на интервюто защо днес бившите дисиденти и опозиционери не играят никаква роля в политиката,
  =======================================
  Предлагам на пан Михник да замине за Северна Корея или Китай и там като дЕсидент да играе роля в политиката и да спечели свободата да си беден и мизерен и за други народи.

 66. 66 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#28:"тулса"]Единствено руско полските отношения са
  били толкова конфронтационни и обременени
  исторически...[/quote]

  Не е така. Унгаро-руските също са били конфронтационни. По австро-унтарско време маджарите са потискали славянското население в източната периферия на Унгарското кралство, а и да не забравяме че до март 1945 г. унгарците се биха до последно против руснаците в съюз с германците.

 67. 67 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#47:"Тракийско слънце"]Комунизма, социализма, капитализма, либерализма, ислямизма, толерализма, юдаизма, демократизма и т.н. са все идеологии, които не са създадени от българите![/quote]

  Е то за последно българска идеология (ама пак появила се като контра на византийската) сме имали преди 865 г.

 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  " Германофилията у нас е едно странно явление, да не кажа заболяване, чиито корени все още не са ми напълно ясни, но основната причина е в инфантилния манталитет на повечето от българите и на безполезни сантименти към "съюзниците от две световни войни". "

  №23


  Млади момко, германофилия има не само в България , но и в страни които са били винаги военни противници на Германия , като Сърбия или даже Франция напр. Тя е следствие от желанието за ред и просперитет, който пък е вид култура у немците.
  По странното за нас българите не е германофилията , а русофилията , при положение , че исторически, руското влияние ни е носело само беди, и че военни съюзници с Русия сме били само като следствие от руска окупация /още от времето на Светослав/, макар тези беди да се проявяват често като следствия или пък са прикривани в писаните ни в Москва учебници по българска история

 69. 69 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 458 Неутрално


  Нещо, в цялата, "демократическа" проповед на Михник ми се губят Пеевски и Сидеров.

  Твърде съществен пропуск, за един демократ не мислите ли?

 70. 70 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#64:"plf"]Този пич направил ли си е усилието да провери кой е спечелил изборите на скоро? [/quote]

  Защо само "наскоро"
  Ами преди това? Ами по-преди? Ами още по-преди.....и така до 1944. Или те бъркат креатурите на БКП/ДС?

  За какви "избори" изобщо дрънкате и ти , и Адама ??

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 71. 71 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  Нищо подобно! БСП загуби изборите и няма никаква легитимация да управлява и да взима съдбоносни решения от името на народа. ОСТАВКА!!!!

 72. 72 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#54:"raz_2_tri"]зависимостта от Брюксел и от Вашингтон може да ти донесе някакъв просперитет и примери за това има много...
  зависимостта от Русия, за жалост, никъде не е донесла никакъв просперитет.... [/quote]
  Твоето твърдение е вярно с точност до противоположното. Уви за да се опровергае едно такова просто твърдение като твоето се изискват страници описание и примери. Да започнем дори с това, че ти не даваш никакви факти, само твърдиш "примери има много" и "никъде не е донесла никакъв просперитет". Опонентът в този случай трябва да отговори с голям по обем фактически материал, за да докаже обратното, т.е. истината. Аз ще се огранича само в няколко факта.
  а) населението на България 1961-2010г: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Bulgaria-demography.png/800px-Bulgaria-demography.png
  постоянен растеж, пречупен от попадането под зависимост от Вашингтон и Брюксел
  б) населението на Унгария 1715-2007: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Hungary_historical_population.png/800px-Hungary_historical_population.png
  Ясно се забелязва спад през Втората световна война и последващия растеж, както и настъпилия постоянен спад след "демократичните" промени
  в) История на автобусите Икарус: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81
  Ключови фрази:
  1) Руска зависимост: "един от най-големите производители на автобуси в света", "награди на международни конкурси", "През 1977 г. се появява и съчленен модел предназначен за американския и канадския пазар".
  2) зависимост от Запада: "Фирмата е раздържавена. Епизодично се произвеждат малки серии автобуси", "значително намалила обема на продукцията си", "На 11 декември 2007 г. от завода в Секешфехервар излизат последните три автобуса на вече над стогодишния автобусопроизводител, който прекратява дейност"

  Sapienti sat!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 73. 73 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#72] от "niko_tin":

  Така е, икономиката на конкуренцията не търпи конкуренция!

  Дневник е жълта медия!
 74. 74 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "в България само частично са отворени архивите на Държавна сигурност"
  Продължават да управляват пак същите. Лустрация трябва, пълна лустрация.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 75. 75 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#70] от "Mickey":

  До колкото прочетох - (съжалявам не мога да го нарека човека), той се изказва, че на скорошните избори опозицията била спечелила.
  Сега, че не съм в ред не съм ама чак пък толкова....

 76. 76 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#75] от "plf":
  Е да де.
  И аз питам, за ква "опозиция" дрънка?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 77. 77 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#61] от "Mickey":Нашите реалности са чудовищни- Пеевски и Цацаров. Ако това беше в Полша щяха да ги изхвърлят зад граница. Той просто не знае нещата. Да му обясниш няма да повярва.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK