Да си гражданин не е само протест, да си гражданин е процес

Писателят Васил Георгиев <a href="http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2013/07/11/2101122_kak_pisateli_i_poeti_grabnaha_telata_sreshtu/" target="_blank">в акцията "Грабвайте телата"</a>, в която с колеги поети и писатели прескочиха загражденията пред парламента

© Георги Кожухаров

Писателят Васил Георгиев в акцията "Грабвайте телата", в която с колеги поети и писатели прескочиха загражденията пред парламентаПротестите и процесите, които те са способни да предизвикат, може да се окажат най-важното събитие за България от 1908 г. насам. Това ще се случи, ако успеем да създадем такава политическа система, която да отстрани или поне да отслаби всички тези не съвсем легални и изцяло нелегитимни образувания, които в момента ръководят политическия процес.


Може обаче да се окаже и нищо.


Тогава ще трябва да намерим своя поносим път обратно към "нормалния", лишен от идеали живот, да отгледаме своите деца, които няма да искат да живеят в тази България, а когато след двадесет или тридесет години се наложи да искаме от държавата това, което сме й давали през годините, ще получим една ехидна усмивка и отговор "няма". Но няма да ни слушат краката, главите ще ни тежат и
няма да имаме сили да направим това, което правим днес


Няма да го правят и децата ни, които ще се прибират от чужбина през няколко години, за да ни видят по протокол, и може би ще отсядат в някой от хотелите на мафията вместо в старата си неугледна къща. И когато някой ден тези, които днес протестираме, напуснем този свят, децата ни ще вземат отпуск от нормалната държава, за да могат да дойдат и да продадат прашния и нерадостен дом на детството си и да прекъснат с България завинаги.


Вечерта, преди с няколко писатели да прескочим загражденията на парламента, приспивах деветмесечната си дъщеря и си мислех: нужно ли е да го правя. Какво ще промени едно прескачане нещата? Ще напрегне ли тези хора това, че дори и иначе мирни хора са готови да прекрачат една граница, поставена, макар и незаконно, пред "храма на демокрацията"? 


Марина вече беше заспала, а аз продължавах да мисля безплодно и да люлея леглото. Тогава ми хрумна следната глупост: има смисъл, разбира се! Дори и нищо да не се случи, когато след време тя напусне България,


ще имам някакво основание да ѝ кажа, че не съм бил някакъв мухльо, когато родината ми е била ядена и насилвана от мафията


Ще й показвам някакви снимки от днешните дни и сигурно ще се просълзявам ей така, без причина, старчески.


Това ще ме оправдае ли обаче, че не съм си свършил работата сега?


Не, защото тези протести също са борба за независимост – независимост от общество, наложило правила, различни от тези, които са написани в конституцията и законите. Независимост от местни феодали, от натискът на уж легални бизнеси, които оставят хората без собствен бизнес, без апартаменти, без перспектива. Борба за независимост от мафията, която изпраща своите адвокати и метреси в парламента.


Но най-вече това е борба за онзи независим дух, с който всеки човек се ражда и който е единственият дух, с който един свободен човек може да живее. Заради нея


трябва да прескочим не загражденията, да прескочим себе си


за да сме сигурни, че сме поставили началото на нещо, което има стабилни основи и може да бъде продължено от следващите ни поколения – тук, в България.


Оставката на правителството е само една стъпка в тази посока. Но тя е неизбежна. Въпреки престъпните групи, взели връх в държавата, които ще продължават да ни предизвикват един срещу друг, за да се получи кръвопролитие и да натрият гражданското общество. Те знаят, че няма как да го унищожат, но тяхната цел е да го държат слабо, подчинено и разединено, за да могат да крадат и източват държавата. Затова изпращат провокатори по нашите митинги. Затова пращат автобуси, които да минават през хората. Затова има само няколко медии, които отразяват протестите честно. Но всичко това показва, че тях ги е страх и времето им е малко. Един август обаче няма да ги спаси!


По-голямата стъпка, тази, заради която смея да сравнявам събитията сега с обявяването на независимостта през 1908 г., обаче предстои. И успехът на първата стъпка съвсем не предопределя успеха на втората.


Трябва да подкрепим тази политическа платформа, която ще има силите и желанието заедно с нас, гражданите, да изтласка престъпните и сенчести групи и зависимости от живота ни.


Наистина, искаше ми се протестите да родят ново политическо движение, което да тръгне необременено с ценностите на свободата, честната игра и толерантността и което да измести съществуващите партии. Искаше ми се също така то да обедини както десни, така и леви хора, които след време да оформят новата политическа карта на България. Сега ми се струва, че е по-скоро наивно да разчитам това да се случи в близките месеци, защото изисква време - за създаване, да получи доверие и да бъде проверена неговата искреност. Лично за себе си, като човек участвал в глупавите десни спорове от последните десет години, знам едно - ако ние, протестиращите, разпръснем своите гласове, ако влезем в познатата дясносектантска кавга, то със сигурност "умрялата лисица" ГЕРБ, която сега се е кротнала и отваря по някое оче, ще скочи, за да изконсумира позитивите на протеста. Така че единството е необходимият урок, който трябва да научим, когато гласуваме (за някои - необходимият компромис, който трябва да направи), за да не тръгнем бавно и завинаги към своя залез.


И третата стъпка е най-важната, споменавана хиляди и хиляди пъти. Да си гражданин не е само протест. Да си гражданин е процес. Процес на създаване на идеи, на убеждаване на хората в правотата на тези идеи, на отстояването им. Процес на постоянен контрол на всички публични въпроси. Процес на защита на този независим дух, необходим на всяко свободно същество.


Това е допълнителна работа, допълнително задължение, допълнително усилие, което трябва да извършваме постоянно, за да не останем след години само старци в прашните си домове.


* Заглавието е на редакцията.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Напълно съм съгласен!

  Beyond the horizon....
 2. 2 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Граждани протестират срещу цървулите слезли от шумата.

 3. 3 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  "Оставката на правителството е само една стъпка в тази посока. Но тя е неизбежна. Въпреки престъпните групи, взели връх в държавата, които ще продължават да ни предизвикват един срещу друг, за да се получи кръвопролитие и да натрият гражданското общество. Те знаят, че няма как да го унищожат, но тяхната цел е да го държат слабо, подчинено и разединено, за да могат да крадат и източват държавата. Затова изпращат провокатори по нашите митинги. Затова пращат автобуси, които да минават през хората. Затова има само няколко медии, които отразяват протестите честно. Но всичко това показва, че тях ги е страх и времето им е малко. Един август обаче няма да ги спаси!"
  .................................................................

  така е - те разчитат хората да са разделени, разчитат август да отмие гнева и силата на протеста - мисля, обаче че процеса който почна неможе да бъде спрян

  ОСТАВКА

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 4. 4 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Абсолютни истини е споделил автора, с които съм напълно съгласна.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 5. 5 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  [quote#2:"Striker"]Граждани протестират срещу цървулите слезли от шумата. [/quote]

  ++++++++++++++

  гражданите неискат повече да ги управляват бивши партизани, комсомолски секретари, активни борци и техните деца

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 6. 6 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Весело

  Меланхолия и печал се излъчват от този текст. А "оставка!" къде се дяна? Е-еех, грустно, грустно!

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Ако един депутат не може да мине по най-оживената търговска улица в града от единия край до другия с високо вдигната глава, и да разговаря с хората свободно, означава, че не е за депутат.
  НаЩе милите, ходят с полицейска защита на работа, и си тръгват с брониран рейс, като затворници !!! Абе, живота не Ви е само депутатския стол, не забравяйте, че все пак един ден ще трябва да се движите между хората, и няма по-страшно нещо от това те да извръщат глава и да ви псуват на ум, или явно.

 8. 8 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Престъпната шайка "комунисти" и "социалисти" идва на власт преди близо 70 г. на върха на съветските шмайзери и с помощта на ботушите на мужици и криминалната подкрепа на чекисти.
  Единственият начин да бъдат изметени е ясен...

 9. 9 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Така е, защото да си гражданин е право по рождение, което никой не може да ни отнеме. То е до живот, за разлика от мандатите на временноуправляващите, които и да са те.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#5] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  [quote#5:"Sinite - завоят наляво забранен"]гражданите неискат повече да ги управляват бивши партизани, комсомолски секретари, активни борци и техните деца [/quote]

  Те не ги и управляват по същество.... управялват ПАРИТЕ....
  КапитализЪм драги....... "Парица. Царица" както казва Алеко още преди 120 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И тук е бъкано с провокатори и комуноидна утайка. Веднага почват да пляскат минуси, да разводняват темата, да "бесят негрите", да се чудят какво има под вола...

  А протестите искат ОСТАВКА и това е.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 12. 12 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#5:"Sinite - завоят наляво забранен"] комсомолски секретари, [/quote]
  Почваме от президента тогава

 13. 13 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Всеки Българин е длъжен да вземе отношение и да подкрепи протеста. Това е морален дълг към родината.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  А на мен ми омръзна да слушам, че протестът нямал идеи за бъдещето и щяло да се върне същото, ако имало оставка.
  И се запитах - така ли са мислили Левски, Ботев, Раковски, Волов, Стамболов, Стоянов и всичките знайни и незнайни, които са организирили и участвали в Априлската епопея?
  Било ли е важно за тях какво ще правят, ако победят?
  Или е било важно да се освободят от тиранията?
  Да - след тях се роди свободна България...

  И се питам...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Добре написано-дълбоко и без излишни емоции.
  Знам само едно а именно че всеки ден с това правителство е като да бъде допуснат педофил да дарява шоколадчета на деца в детска градина,за да компенсира злото което им е причинил.
  Цинично и много опасно!
  Затова оставка и избори до края на годината!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  ++++++++

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Любопитно


  "По-голямата стъпка, тази, заради която смея да сравнявам събитията сега с обявяването на независимостта през 1908 година, обаче предстои."-
  Дали авторът би се съгласил че това,за което ме мразят в този форум,е голямата стъпка?-възстановяването на Търновската Конституция,правната основа на Третото Българско Царство.Един акт,с който да покажем на себе си и на света че официално скъсваме с наложената ни от Сталин,Рузвелт и Чърчил съветска република.

 18. 18 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 434 Гневно

  Точно за това сме на протеста - последен опит да запазим България като родина на нашите деца.

 19. 19 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Наистина, искаше ми се протестите да родят ново политическо движение, което да тръгне необременено с ценностите на свободата, честната игра и толерантността и което да измести съществуващите партии. Искаше ми се също така то да обедини както десни, така и леви хора, които след време да оформят новата политическа карта на България. Сега ми се струва, че е по-скоро наивно да разчитам това да се случи в близките месеци, защото изисква време - за създаване, да получи доверие и да бъде проверена неговата искреност."

  Хич няма да е лесно ... Много от нас пречупват нещата през погледа на това, което виждаме в София, но София не е България. А в провинцията е страх и бедност, чиста форма на средновековен феодализъм и това го направиха нарочно. Още повече в провинцията научават какво става чрез медиите, които отразяват протестите от кумова срама. Една медия нямаше, която да направи един анализ и да каже право на Овчев в очите, че лъже за броя на хората. Какво става с градове като Пловдив, Варна? ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 20. 20 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако нещо наистина си заслужава, то е това - хората да разберат, че те са важните, че от тях зависи домът, в който живеят. Не само на избори и на протести, а всеки ден, в който не се съгласяват да бъдат манипулирани, лъгани и ограбвани.

  Човек има един шанс за живот и да бъде човек, да остоява ценностите си. Горко им на тези, тръгнали срещу доброто на хората, сребролюбци и мошеници по всички етажи на властта- техният живот е бил напразен.

 21. 21 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Крайно време е да спрем да чакаме Месията, Човекът, който ще ни измъкне, а да погледнем безпристрастно на миналото и да разберем, че столетницата е деградивна и противоестествена на стремежа към свобода, независимост върховенство на закона, защото тя все още живее в/чрез миналото (когато партията беше държавата) и разчита на него да бъде връщана отново и отново на власт.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Светът още помни историческата снимка на дребничкия човечец, понесъл в ръце полупразни пазарски мрежи, който се изправи пред колона танкове на площад Тянанмън. Съдбата му по-нататък е неизвестна; смята се, че малко след това е бил арестуван и е изчезнал, както става в тоталитарните държави. И все пак неговата фигура е титанична - този неизвестен мъж е вдъхновение за много ГРАЖДАНИ, на които е писнало да бъдат третирани като добитък от управниците си.

  Затова всеки жест на предизвикателство към оядения български политически картел, към който с чиста съвест причислявам и ГЕРБ, е историческа крачка на отърсване от летаргията, на превръщане на "народо" в гражданско общество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ако ние, протестиращите разпръснем своите гласове, ако влезем в познатата дясносектантска кавга, то със сигурност "умрялата лисица" ГЕРБ, която сега се е кротнала и отваря по някое оче, ще скочи, за да изконсумира позитивите на протеста.
  Така че единството е необходимият урок, който трябва да научим, когато гласуваме (за някои - необходимият компромис, който трябва да направи), за да не тръгнем бавно и завинаги към своя залез.

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#14:"Депутат 241"]Било ли е важно за тях какво ще правят, ако победят?
  Или е било важно да се освободят от тиранията? [/quote]
  Задаването на този въпрос показва знанието по въпроса или по-скоро незнанието.Хубаво е човек да знае да пише,ама като не знае какво е много лошо. И за пишещия и да четящите.

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#5:"Sinite - завоят наляво забранен"]гражданите неискат повече да ги управляват бивши партизани, комсомолски секретари, активни борци и техните деца[/quote]

  ... и милиционери.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Добре де, това дясносектанска кавга ли е ?

  Освен ГЕРБ, и Реформаторският блок на петте десни партии -"Движение България на гражданите", Демократи за силна България, "Зелените", Народна партия "Свобода и достойнство" и "Синьо единство", отказват да приеме при себе си движението на Саша Безуханова - „България може".

  Лидерите на петте политически сили се опитаха да се разграничат от бизнес дамата, за която стана ясно, че е приближена на Иво Прокопиев.

  Read more: http://politics.actualno.com/Desnite-se-razgranichiha-ot-Sasha-Bezuhanova-news_431421.html#ixzz2ahhkyhYs

 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Благодаря за статията! Даже и аз не бих могъл да го напиша по-добре.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#26] от "Мoni56":Десни? Тия? При българските партии това е словоблудство.
  Това,че някой се е обявил за някакъв, не означава че е такъв.
  Едва ли знаем колко Наполеоновци има в лудницата.

 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дива селянка":
  Почваме от президента тогава "

  -Аз съм твърдо-ЗА.

 30. 30 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много ми хареса статията. Но това:

  "И когато някой ден тези, които днес протестираме, напуснем този свят, децата ни ще вземат отпуск от нормалната държава, за да могат да дойдат и да продадат прашния и нерадостен дом на детството си и да прекъснат с България завинаги".

  Това, звучи страшно.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 31. 31 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#7] от "442":

  Ако един депутат не може да мине по най-оживената търговска улица в града от единия край до другия с високо вдигната глава, и да разговаря с хората свободно, означава, че не е за депутат

  Ако един депутат не може да издържи едно паве в главата, означава че не е депутат. И всичко това гарнирано с викове боклук, мафия. Ако това не е готов да изтърпи, значи да не е ставал депутат.

  нели ангелова
 32. 32 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално


  [quote#11:"moriarti"]И тук е бъкано с провокатори и комуноидна утайка. Веднага почват да пляскат минуси, да разводняват темата, да "бесят негрите", да се чудят какво има под вола... [/quote]

  И ,чукат минуса анонимно ,със злоба и задоволство ,без разум и отговорност!

 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#24] от "cobanmaala":

  специална школа по софистика ли си завършил или си самоук...засега се справяш горе-долу

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Да, вярно е гореказаното от Васко,съученик на сина ни Сашко.Извинявай Васко ,че ние вашите майки и бащи не си свършихме работата и да приключим веднъж завинаги с "рубладжийската " партия през далечната 1990г.

 35. 35 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#29] от "dedo pepo":

  вси4ки са за паламатова. затова сега се цепят на светци и дяволи - но са с една закваска.

 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#30] от "Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)":
  Не е страшно а от години вече е реалност.Отровена е България.Отровени са душите на хората.Детоксикацията ще отнеме дълги години.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]трябва да прескочим не загражденията, да прескочим себе си [/quote]
  И да спрем да си заравяме главата в пясъка, а после да крещим, че друг ни е виновен. От нас зависи да променим живота си - тук и сега. Прав е авторът.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#32:"aboto"]И ,чукат минуса анонимно ,със злоба и задоволство ,без разум и отговорност![/quote]

  На мен ми е странно кой може да пише минус под мнението ми за китайския протестиращ, който спря танковете с тялото си (пост № 22 по-горе).

  Това са някакви психопати-садисти, които с радост биха гледали, отново и отново, видеозапис как предният танк размазва човека по паважа.

  И тези изроди са гласоподаватели, избират управниците ни...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дива селянка":

  Ооо Селянке За започващите тролове работа - Едно голямо добро утро с поздрва музика

  http://vbox7.com/play:e0963d4982

 40. 40 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#19:"zong"]Хич няма да е лесно ... Много от нас пречупват нещата през погледа на това, което виждаме в София, но София не е България.

  А ,и се забравя ,че тези хора извън София се дразнят когато им се говори от високо. За това и Борисов има успех - той говори на техния език !

 41. 41 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Това едно на ръка, ала според мен много от заработващите тук цъкат минуси само по име, без значение мнението.

 42. 42 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Абе Селянке, днес ти ли си първа смяна? Май се редувате с 4i4e-то а?

 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#38:"Norman Granz"]И тези изроди са гласоподаватели, избират управниците ни... [/quote]
  И гласуват за БСП(к).

 44. 44 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Всичко добре, но предишната дилема остава! Няма за кого да се гласува, никоя от съществуващите партии не иска да промени сегашната престъпна политическа система.

 45. 45 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#17:"vjacho"]това,за което ме мразят в този форум[/quote]
  Приятел, никой не те мрази. Тук всеки споделя мнението си или изразява позицията си. Фактът, че колекционираш повече минуси, произтича от начина ти на изразяване, който не се приема от мнозинството.
  Често споменаваш Търновската конституция. Това означава ли, че си монархист и искаш Симеон да получи престола, както вече си получи имотите, планините и горите, които не му се следват?...
  Бъди точен, за да те уважават.
  И бъди здрав, разбира се.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 46. 46 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Напълно съм съгласна с автора. Това са истини, които най-сетне трябва да разберем. И най-важното - да проумеем, че отникъде няма да дойде чудодейно спасение. Никой няма да се погрижи за нас, ако не го направим сами!

  fff
 47. 47 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#5] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  гражданите неискат повече да ги управляват бивши партизани, комсомолски секретари, активни борци и техните деца

  Защо ТИ гласуваш за тях?

  нели ангелова
 48. 48 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#42:"Desolater"]Абе Селянке, днес ти ли си първа смяна? Май се редувате с 4i4e-то а[/quote]
  ревнуваш или тролиш. Можеш направо да попиташ за 4и4ето - наясно съм с либералните ти тръпки към мъжкарите..хе-хе-хе

 49. 49 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравления за автора - прекрсни съждения!
  Проблемът е,че никой от нас не е гласувал за тези депутати.Аз гласувах за Радан Кънев - ДСБ.
  Депутат означава НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ,но нито един от тях не ни представлява в момента.
  И една от причините е,че хората от провинцията гласуват със страх,много млади хора,дори и в София , не отидоха да гласуват.
  Аз продължавам да мисля,че всеки от нас трябва да гласува,за да срине фасадната и създадем истинска демокрация.Знам,че това е дълъг процес,но е лесно да се започне с ОСТАВКА и
  България,зона , свободна от комунизъм,корупция,олигархия!Това поне го дължим на нашите деца!

  Tony
 50. 50 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Еднакво виновни ,за досегашния провал на протестите са ,както манипулаторите комунисти ,така и псевдоелитарните десни ,които целенасочено се капсулират, като игнорират всичко което не отговаря на"елита"им.
  Не е възможно ,след близо два месеца протести ,да са запазени електоралните нагласи . На изборите излязоха 50% другите също имат мнение ,но ето ,че за 50 дни не им бе посочена възможност да се обединят около нещо ,което за тях е рационално!

 51. 51 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#39] от "Desolater":

  пфу -рап. това не е в българската ми душевност.Поздравявай някой от Люлин 5 с такива музики..хе-хе-хе. А падне ли ми - ше крадна ,ма има такива факири, брато...не се вреждам - нито с жица, жица пълна паница ,нито с давай ме ,мамо,на Олигарски,Олигарски още Офшорски, по Халкидики да ходя,по Бояна да бродя..

 52. 52 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#48] от "Дива селянка":

  Щом казваш направо пита: Колко човека с колко профила сте платените драскачи тролове и колко ви е тарифата?

 53. 53 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#49:"Free person"]но е лесно да се започне с ОСТАВКА и[/quote]

  И избори до дупка докато моя депутат не влезе в народното сьбрание. Всички други да бьдат отсреляни като олигарси, леви, и прочие... Така ли да разбирам светлото ДЕСНО бьдеще кьдето ляво няма да има.... А и да се забрани всичко което е ляво включително и левия завой.

 54. 54 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1986 Любопитно

  [quote#17:"vjacho"]възстановяването на Търновската Конституция,правната основа на Третото Българско Царство[/quote]

  До коментар [#17] от "vjacho":

  То може, ама нека Симо горския и домочадие да не са ни царете, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 55. 55 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дива селянка":

  Обърни внимание на лирическият герой с пушката - вие сте от другата страна на цефта

 56. 56 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#52:"Desolater"] Колко човека с колко профила сте платените драскачи тролове и колко ви е тарифата? [/quote]
  ба ли го... аз съм на милион месечно,а другите не ги знам към коя офшорка са...

 57. 57 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво, българско момче! Само една четвърт от хората в България да мислят, да чувстват и действат така, както ти, България ще започне да се възражда, защото тя е като безсмъртната птица Феникс, дадена ѝ е силата да се възражда от пепелта. Да ни благослови Бог с много момчета и момичета с такова съзнание и с такава воля за истински човешки живот - в истината, в справедливостта на християнския морал, в братството и разбирателството.

 58. 58 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#55:"Desolater"]Обърни внимание на лирическият герой с пушката - вие сте от другата страна на цефта[/quote]
  аха, такава лирика ме е напънала ... да мушна някой да ми разглежда..ъъъъ.. багажника отвътре и да го разходя по Витоша..

 59. 59 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#54:"Чарли"]То може, ама нека Симо горския и домочадие да не са ни царете, а?[/quote]

  Добре го рече ама нема друг освен Симо... Е бих минал и без Тьрновската конституция при положение че Симо ще ми става цар. А и толкова ли не може да се препише/преведе тая пущина за 5 дена и да се свьрши?

 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Да си гражданин е ПроТест за интелект.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 61. 61 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мoni56": Прочетох статията внимателно. Харесаха ми разбира се и изводите но ......става въпрос за един компромис,който лично аз не съм готова да направя по отношение на раздробените десни , и не само. Несъм съгласна да забравя и да простя 23 годишния грабеж осъществяван последователно и от леви, и от десни.Искам да знам срещу каква комисионна българските политици разпродадоха на безценица материални активи заради които,е делено от залъка на нашите родители ,пък и не само от техния, а и от нашия,които днес сме на 55-60 години. Искам да знам защо подземните богатства на страната ни, бяха джиросани за управление на чужденци,въпреки че в конституцията чл.16 изрично е записано,че те са изключителна държавна собственост,която трябва да се управлява единствено и само в интерес на българският народ. Искам да знам,как така прословутия български преход към демокрация,стана приход за едни ,и преход към нищото за по голяма част от хората.Искам да знам,кой кой е в България. Защото,колкото и, да ме убеждават ,че всичко направено преди промените е било боклук, не хваща дикиш. Да имаше не малко нерентабилни,направо глупави решения в икономиката,но имаше и отрасли които произвеждаха, имаха добър пазар навън-безшевни тръби,завода за корабна ламарина,фармацевтичните заводи,консервните фабрики и още и още. Продадени на офшорки с незнаен собственик,разпродадени на скраб с малки изключения. Не съм противник на приватизацията или на концесионирането,но това трябваше да стане приясни правила и прозрачни процедури за да бъде гарантиран обществения и нтерес. Искам хората вземали решенията, и подписвали подобни унизителни и откровенно грабителски договори да бъдат съдени за държавна измяна. Зад тези подписи стоят конкретни личности с имената си и моля не ме убеждавайте,че това няма как да се случи. Поставям тези въпроси защото, една част от виновните за днешното състояние на държавата отново се намърдаха в разни измислени движения,реформаторски блокове , псевдонационалистически и псевдолеви партии и отново очакват звездния си миг.Няма как нагазили с двата крака в тинята от която се носи миризма на гнило,без да се почистим да тръгнем да градим нещо различно от това което преживяваме през последните 24 години. Нито забравям,нито прощавам.

 62. 62 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 537 Неутрално

  За вас не знам. На мен ми писна от високопарности.

  Авторе, писателю - и на мен, като теб, това правителство не ми харесва. И аз като теб съм на мнение, че можеше да е по-добро. И аз искам нещата у нас да вървят от година на година към по-добро, а не да е обратното.

  По това си приличаме. Дай сега да видим по какво се различаваме. Различваме се първо по това, че на мен и предишното правителство не ми харесваше. Нали няма да е нужно да обяснявам защо, спомените са достатъчно силни. И предишното, преди тях не ми харесваше, не приемам за нормално решенията в страната ни д асе вземат, както тогава, от някакъв нелегитимен "съвет на старейшини", чийто състав е от некачествени и откровено нечестни хора. И предшиното не ми харесваше, недпосутимо е човек с претенции за цар и за синя кръв да е на практика най-обикновен джамбазин и интересчия. Предишните също не ги харесах - те крадяха точно толкова, колкото и онези, с които уж се бореха, а най-близки им бяха същите тези, които днес наричаме с мъглявата и никому неясна дума "олигархия". И предишните не ги харесвах, защото бяха тотално некомпетентни хора...

  И така нататък.

  Писателю, авторе - знаеш ли какво означава това? Означава че, чисто статистически и исторически, в България е невъзмжно да има правителство, което да ни харесва. Няма да има такова. Никога. А без правителство пък хептен не може, нали така? Следователно, нашата задача, като избиратели, е да избираме такова, което ще е най-малкото зло.

  В това (бъдещо) правителство, като и всеки път до сега, няма да влязат най-честните, умни и скромни хора измежду нас. Ще влязат, както обкновено, най-нахалните, завиращите се най-отпред, най-убедително лъжещите и най-добре пласиралите се пред хората с пари люде. В това можеш да не се съмняваш.

  Нашата задача, авторе, е да се мъчим да правим така, че да не ни смятат за безгласна буква. И ти, и аз отидохме на протест в първите два дни, веднага след назначаването на Пеевски. И двамата бяхме възмутени от тази наглост. И хиляди като нас. Тогава веднага успяхме: Пеевски беше разкаран.

  Тук трябваше протестите да спрат. Да, пак ще го повторя - да спрат. Посланието към властта беше ясно и силно: внимавайте! Ние ви държим под око. Следим под лупа всеки ваш ход. При следващата ваша погрешна стъпка ще излезем пак и тогава ще бъде още по-страшно. Внимавайте!!

  Това си беше една съвсем ясна заплаха. И онези, срещу които се протестираше, го разбраха и проумяха. И се стреснаха, при това сериозно.

  Когато вдигнеш ръка над лицето на някого, той инстинктивно се снишава. (Справка - Ахмед Доган и пластмасовия пистолет). Защото знае: ти не вдигаш ръка току така, ще последва удар - освен ако той не направи така, че да те омилостиви.

  А когато вдигнеш ръка и я оствиш така - онзи ще мижи, мижи и след малко ще отвори очи - няма да го удряш, ръката явно си я държиш само така. И той не се страхува.

  Това и стана. Страхът, след 3-я или 4-я ден някъде изчезна. Вече всички спряха да приемат протестиращите насериозно. Те проиграха шанса си.

  Какво искаха протестиращите? Оставка? Това не плашеше "лошите". Тази оставка винаги можеше да бъде дадена, защото едни нови избори автоматично връщат пак същата конфигурация. А може и да не е същата. Може пък ГЕРБ да имат превес. И пак да започат наплюнчените моливи да пишат по тефтерчетата "да се удари, вече не е фактор".

  Какво искат протестиращите? Избирателите на БСП вече да не гласуват? Няма как да стане. Никой не се съобразява с такива искания. Никой не се съобразява с такива протестиращи.

  И стига, авторе, си писал по принцип и ангро. "Независимост от местни феодали, от натискът на уж легални бизнеси, които оставят хората без собствен бизнес, без апартаменти, без перспектива." Да беше казал, че си делови човек, предприемач, с частна дейност, която местни феодали за разрушили, че са ти отнели перспективата - да ти повярва човек. Ама ти, авторе, си писател, нали така? Ти си свободен човек, твоят капитал е перото ти. Пишеш книги - и хората ги харесват, купуват и четат. С това се издържаш, нали? Е, кой феодал ти попречи да пишеш, кой мафоит забрани на читателите ти да те четат?

  Емигриращите емигрират най-вече защото страната ни е бедна. Така правят и емиграните от Африка, дето се давят със стотици в Средиземно море. Те бягат не от мафия, феодали, комунисти и олигарси, те бягат натам, където има повече пари. Затова бягат и мексиканци, и пакистанци, и бербери...

  А е бедна страната ни, авторе, защото, ние, нейните жители, толкова си можем. Тя е била винаги бедна. И след Освобождението е била такава. И преди девети. И след девети. И след десети.

  Не е проблем, авторе, че БСП събира един милион избиратели. Проблемът е, че другите, уж по-добрите (дали? лично аз отдавна вече не вярвам) не успяват да съберат милион и половина. Ако можеха, нямаше да им пречат избирателите на опонентите. Не могат, но затова вина имат те, само те и никой друг освен тях.

  Това е.

 63. 63 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#61:"neznaiko_2011"]Прочетох статията внимателно.

  В корупцията и организираните мафии няма ляво и дясно!
  Корумпираните некадърници , които пълзят пред Мамона за да се продадат, винаги ги е имало и скоро няма да свършат!

 64. 64 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#62] от "Вишински": И аз ,като теб,ходих първите два дни,после спрях по същите причини,които си изложил в поста си. Избираме ги ,а те започват с гафовете от първия ден. И вместо както сега за няколко часа да излезем и им напомним ,че няма да толерираме подобно поведение независимо от цвета на правителството, седим и чакаме. Чакаме защото партийните пристрастия пречат да признаем,че всъщност и "нашите" крадат като предишните но ги търпим само защото са наши. Поне това личи от коментарите във форума. Лично аз не съм склонна на компромис с морала на хората за които съм дала гласа си.

 65. 65 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "web_2.0_vs._dc":

  омръзна ми да повтарям,че онези 50% които не гласуват трябва вече да станат хора с гражданска позиция.Те са тези,които дават възможност с негласуването си ,БСП,ДПС и Атака да са винаги в парламента,а тези които трябва да са вътре,гледат отвън.Не е вярно,че няма за кого да се гласува.Има,и както днес сме на улицата,така и ако десните грешат,ще бъдем отново там.Българи,стига са ни разединявали,настало е време за революция в най-добрия смисъл на думата,веднъж завинаги да покажем ,че сме народ.Призовавам и българската интелигенция да се събуди и застане начело на протеста.Видяхме синдикатите/обвързани както винаги с конюктурата/ свири отбой,а те отдавна осребриха де що имаше в брашнения чувал-български.Няма смисъл да се замеряме словесно и да трупаме гняв и злоба един към друг/върхушката червена от това потрива ръце и винаги е на плюс/.В крайна сметка искаме ред в държавата,почтеност,смислени реформи в най-важните сектори и начело да застанат добрите специалисти , а нашата задача е да очертаем приоритетите и пътят по който ще въървим.

 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#8:"heineken"]Единственият начин да бъдат изметени е ясен...[/quote]
  Бъди по-конкретен, че не разбирам иносказанието ти... Нима предлагаш да се повтори 19 май 1934 г.? Може, ама го нема царот...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Взето на заем от друг форум:

  Господа протестиращи, героизмът не се състои от надуване на пищялки и тромби и с викане до прегракване. Питам тези, които протестират, ако някога бъдат призовани под бойните знамена, дали ще се отзоват. Отговорът е известен. Миши дупки и мизерни душици бол. Ако съборят правителството какво точно си мислят, че ще постигнат? Няма ли да забият поредния пирон в ковчега на народа и държавата, в своя собствен ковчег? Защото нестабилността е хранителната среда за олигархията, срещу която „богатите неолигарси” (Боже, какъв оксиморон) протестират, подстрекавани по същество от олигархията. Защото нестабилността води до срив на икономиката, до по-малко инвестиции, до по-малко доходи, до по-високи цени, до по-нисък растеж, до по-малко работни места, до повече мизерия. Защото няколко хиляди талибани така и не могат да разберат, че техният проблем не се нарича Орешарски, който само за месец направи за тях повече, отколкото всеки един друг за последните 23 години. Техните проблеми се наричат ГЕРБ, Буда и неговият пророк Цвинокио, които 3,5 години се гавриха с тях, рушаха държава и народ, камък върху камък не оставиха, каквото можаха заграбиха. Вересиите, които Буда и Цвинокио оставиха за следващите поколения, са невиждани от 1997 г. досега. Тогава поне имаше някаква държавна собственост, която беше криминално разпродадена и част от вересиите бяха платени. Тези на ГЕРБ ще трябва да се плащат от една опоскана от ГЕРБ държава. Как да го набиеш това в канчетата на хора, които протестират заради самия протест. За това, че днес е модерно да се протестира и че са си въобразили, че щом протестират значи са млади, интелигентни и красиви, че са каймакът на българската нация. Не е вярно. Вие сте циници и комформисти. И това си личи от всяка ваша дума, от всеки ваш лозунг, от всяка една обида, хвърлена върху хората, които видите ли имат "наглостта" да не ви подкрепят.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 68. 68 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 776 Разстроено

  "И когато някой ден тези, които днес протестираме, напуснем този свят, децата ни ще вземат отпуск от нормалната държава, за да могат да дойдат и да продадат прашния и нерадостен дом на детството си и да прекъснат с България завинаги."

  От позицията на човек, който почти е стигнал този момент, прочетох статията със сълзи на очи...

  Stupidity should be painful
 69. 69 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напълно споделям написаното. И аз искам да благодаря на автора за статията, а и за гражданската му позицията.

 70. 70 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Гледам,некъф "депутат 241" ли е,кво ли,явно завалията сегашните 240 човешки подобия са му малко-почнал,ненормалника,да сравнява сегашната скитаща по улиците сган с Ботев,Левски и останалите ни икони!Алоуууу,фотоволтаиците,сегашна шарена,мекокиткеста,мереща с домати гмеж не може да се сравни дори и с хората от февруарския протест,бе,241? Станахте за смях,бабите по селата зарязаха сериалите.заради вас,че сте по-интересни и от пепел от рози...И продължавате да менторствате кое как,трябвало,налагало и т.н.Ми няма да стане,България не е зад вас,това е...Не ви припознаваме,не харесваме наследниците на червената аристокрация,която ви води за носа и заради тях не ви и вярваме!97 се случи,защото беше блокирана страната,магистралите,синдикатите бях най- активни,в Дупница буквално си имаше революция...А сега -СМЯХ ТОТАЛЕН-артисти,певци,бракувани манекени и незнайни поети,познати само кучето и жена си.А,и човека глад,вечния практикуващ съветското изобретение- гладната стачка.Ми няма да стане...С тия хора не...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 71. 71 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "Вишински":

  "Посланието към властта беше ясно и силно: внимавайте! ... При следващата ваша погрешна стъпка ще излезем пак и тогава ще бъде още по-страшно. Внимавайте!... И онези, срещу които се протестираше, го разбраха и проумяха. И се стреснаха, при това сериозно..."

  ВИШИНСКИ, крайно съм тъпа, да му се не види!!! Протестиращите са ВИНОВНИ за ситуацията!!! Те толкова силно "стреснаха" управляващите, че последва ето това :

  17 юни
  Георги Димитров - бивш посланик в Сърбия, съветник на президента Георги Първанов и агент на Държавна сигурност, е назначен за постоянен секретар на външното министерство.

  19 юни
  За зам.-министър на вътрешните работи е назначен Иван Иванов, който е бил управител на клона на мутренската групировка СИК в Шумен. След няколко часа Иванов е уволнен.
  Волен Сидеров оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

  20 юни
  Консултативният съвет по национална сигурност при президента не успява да постигне съгласие и не стига до решения за политическата ситуация в страната и сигурността. Волен Сидеров предизвиква скандал с лични нападки срещу Росен Плевнелиев.....

  още по темата:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/26/2111208_sedmicite_na_absurda/  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 72. 72 Профил на tolbuhin
  tolbuhin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  поредното детинско писание: някакъв човечец си мисли, че не е "мухльо" само защото е излязал да протестира... Другари! Забравихте ли страстите на 90-те когато наистина протестирахме, историята си, поуките й или сте още деца?... Какви е това детинско чувство за историческа значимост сред хора, които се тюфкат дали да "прескочат бариерата" или не.

 73. 73 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#71:"mlu666"]че последва ето това : [/quote]

  тюрю-гювечът от примери не опровергават казаното от Вишински

 74. 74 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#70:"ministry09"]Ми няма да стане...С тия хора не...
  [/quote]

  Прав си Ето такива хора ни трябват, ето такива хора е нужно да се следват:
  http://www.youtube.com/watch?v=0thE7hkIZCw

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 75. 75 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Глупава статия. Защо не пишат че сме станали нация от келнери, а келнерът значи слуга. Защо не пишат че децата учат само за социални работници,юристи ,психолози.

 76. 76 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  Протестите и процесите, които те са способни да предизвикат, може да се окажат най-важното събитие за България от 1908 г. насам."
  Ама наистина ми омръзнахте с глупостите си! Защо най-после не се каже на висок глас, че алтернативата на комунетата, които се гаврят с властта са онези, които са именно виновни за днешните неразбории - герберите? Свалянето на червените ще доведе наново малоумниците на власт, които знаят само едно - да съсипват икономиката. Чисто и просто..като Цецко след баня. Аман от йезуити! Казвайте нещата такива, каквито са в главите ви, а не както си мислите, че можете да облечете "актьорите" в политическите събития в други роли. Дърводелци.

 77. 77 Профил на block
  block
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дива селянка":
  [quote#58:"Дива селянка"]аха, такава лирика ме е напънала ... да мушна някой да ми разглежда..ъъъъ.. багажника отвътре и да го разходя по Витоша.. [/quote]
  То верно е романтично. Ма доста от тия с багажниците стъпнаха накриво...

 78. 78 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Весело

  [quote#54:"Чарли"]То може, ама нека Симо горския и домочадие да не са ни царете, а?[/quote]

  Какво да Ви отговоря,с Вас,червените е трудно да се разбере човек.Научихте раята да наричат законния български цар"Симо горския" и мислите че сте си увековечили червената републиканска кочина.И на какво основание,господа офицери?Нямате никакво основание.Освен ако имате впредвид онзи виц:за стражарите и апашите.Перефразиран така:СДС изгони БСП от властта,БСП превзе властта и изгони СДС,и така нататък,докато през 2001 г. дойде горският и ги изгони в опозиция и едните и другите.Това ли не може да му простите,та измисляте какви ли не небивалици?

 79. 79 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 440 Неутрално

  #31:"Нели Ангелова"
  "Ако един депутат не може да издържи едно паве в главата, означава че не е депутат. И всичко това гарнирано с викове боклук, мафия. Ако това не е готов да изтърпи, значи да не е ставал депутат. "
  Ангелова, явно мисълта не ти е силно качество !!! И щом у нас повечето депутати си заслужават замерянето с павета, то отговора какво са направили за народното благо се набива от самосебе си !!! И той е- НИЩО !!! По-скоро работят за себе си и против народа и това си личи по материалното състояние на министри и депутати !!! Повечето са за разстрел по примера на китайските другари, но понеже ние сме велики демократи, затова тук всякакви комунистически педерунгели ни вършеят тръни на главата и нагло искат да им плащаме сметката и дори да ги аплодираме!!! Ако бяхме достоен народ като цяло, отдавна да сме пуснали водата след тях, ама не би !!! Те пак са тук и пак ни яхат, но ако и този път им простим , не сме народ, а стадо, мърша , която по-добре дая няма на този свят!!! О С Т А В К А !!!

 80. 80 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 420 Неутрално

  "Наистина, искаше ми се протестите да родят ново политическо движение, което да тръгне необременено с ценностите на свободата, честната игра и толерантността и което да измести съществуващите партии. Искаше ми се също така то да обедини както десни, така и леви хора, които след време да оформят новата политическа карта на България. Сега ми се струва, че е по-скоро наивно да разчитам това да се случи в близките месеци, защото изисква време - за създаване, да получи доверие и да бъде проверена неговата искреност. "

  Пряка демокрация, или "единството е необходимият урок, който трябва да научим"? Аз съм за пряката демокрация, щото помня СТРАШНОТО ЕДИНСТВО!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 81. 81 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Доста съм по възрастен, та си спомних с умиление как младият войн, боец, борец, партизанин, защитник на родното огнище, (все клишета от миналото), с умиление люшка рожбата в люлката, целува (по бузата) съпругата, проронва мъжка сълза, и устремно влиза в бой, (или боя) за по смилаемо. Това е някакво проклятие от регионален мащаб. Стига лозунги, правете правилното, но не пропагандирайте по този смешен начин. Прочее подкрепям и участвам в протестите, но не го декларирам публично.

 82. 82 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#21] от "millton":

  Едно точно изказване и мислене ,но непонятно за мнозинството българи ,които търсят корена на злото навсякъде другаде ,а не в комунистическата действителност ,обхванала ,като раково образование цялата ни държава и нация.Мнозинството от българите все още не разбират ,че проклятието за държавата е комунистическата система на управление,която въобще не си е тръгвала от тук. и вилнее с пълна сила по всички нива на управление.Всички червени уредени и подредени.,от Президента до последния гавазин във всяка една държавна институция.

 83. 83 Профил на tolbuhin
  tolbuhin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#82:"adenauer"]Мнозинството от българите все още не разбират ,че проклятието за държавата е комунистическата система на управление,[/quote]

  Комунистическата система на управление бе формулирана от Маркс, Енгелс и Ленин. Тя гласи: липса на частна собсвеност, еманципация на работническата класа и равенство... Няма комунистическа система на управление в България. Оправи си понятията, натрупай знание, преди да повтаряш като папагал. С лозунги нищо не се постига, знаем го от БАЙ ТОШОВОТО "комунистическо" време...

 84. 84 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ефектът от протеста,дори да изглежда че буксува на моменти,е че страхът става все по-малко.И когато изчезне съвсем тогава гневът няма да може да бъде спрян....

 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#67] от "geo_19":

  Какви бойни знамена ??? Какви ги дрънкаш???

  klimentm
 86. 86 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Да си гражданин не е само протест, да си гражданин е процес"


  [quote#20:"Bluesky"]Ако нещо наистина си заслужава, то е това - хората да разберат, че те са важните, че от тях зависи домът, в който живеят. Не само на избори и на протести, а всеки ден, в който не се съгласяват да бъдат манипулирани, лъгани и ограбвани. [/quote]

  Написаното ми харесва. Подкрепям !
  Хората трябва да разберат и друго, че по-добрия живот не идва по право а чрез положени усилия. Трябва да знаят, че освен права имат и отговорности. И не на последно място - необходима е търпимост и толерантност към тези които изглеждат различно, изповядват различна култура и религия, към тези които просто мислят различно...
  Да, да си гражданин е и процес, който за повечето от нас е труден, сложен и продължителен...

  Stupid people make me sick
 87. 87 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#8:"heineken"]Единственият начин да бъдат изметени е ясен...[/quote]

  Много е яко да се пъчиш пред клавиатурката нали ?

  Stupid people make me sick
 88. 88 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 728 Неутрално

  България наистина се владее от мафията, но свалянето на едно или друго правителство няма да разреши проблема. За да се унищожи мафията , за да анемизира , да се обезкръви, трябва да я лишиш достъпа до парични средства, с които тя си купува власт и правосъдие. Паричните потоци към мафията са най- вече от така наречените "лесни" кредити, раздавани на всеки с лична карта. Парите от тези кредити се вливат в мафията чрез: продажбата на наркотици, широко разпространения хазарт ( по казина на глава от населението със сигурност бием всички държави в света), проституция и други не дотам полулегални бизнеси. Без силно гражданско общество, без активността на всички граждани, борбата с мафията е обречена. Едно време заклеймявахме поведението на Павлик Морозов, който предел баща си, но благодарение на Павлик Морозовци, комунистическата власт, диктатурата на пролетариата Е успяла. За да успее едно гражданско общество, всеки трябва да следи всекиго дали спазва законите на държавата и да докладва; освен това да следи дали съответните държавни органи реагират своевременно на подадените сигнали. В държави като Германия , където това се прави, МАФИЯ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!

 89. 89 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 434 Весело

  Всичко това би било вярно, ако гражданите протестираха срещу мутрите и политическата мафия, узурпирали вече 24 години властта в България, а не срещу демократично избрани парламент и правителство.
  Но зависи кой плаща - и за протестите, и за писането на материали по медиите...

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 90. 90 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално

  "И стана безпощадно ясно": няма да подадат оставка, нито сега, нито през септември, а едва ли и през май.

 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#84] от "aramissss":

  Гневът на част от обществото, особено на гъзарията и гаменорията тръгнала по разни чужди мантри практически винаги може да бъде овладяна... нопример по линията на полицейско-жандармерийско въздействие което знаем от практиката на "площадите", "Болотная Площадь" Москва, Уол стрийт, Таксим, Тахрир та стигнеш до Тянанмън....
  Все примери на решения.....
  По добре първите, отколкото последните, но човек не знае....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#90] от "waterfall":

  Ако мерките на правителството на Орешарски се окажат ефективни и полезни за обикновените хора, а най-вероятно така ще стане, избори през май 2014 може и най-вероятно ще има!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Формулата "Оставка. Нови избори" като възможен изход

  На настоящия етап от развитието на цивилизцията не се е доказала друга по-добра система за управление на обществото от демократичната система прилагана във всички развити държави. Управлението на човешкото общество бихме могли да оприличим с това на един жив организъм. Колкото този жив организъм е по-съвършен, толкова устройството на това управление е по-сложно. Така например устройството на управление на организма на един червей е далеч по-опростено от това на организма на човека. Също така е очевидно, че е невъзможно да приложим устройството на управление на организма на човека в червея за да стане по-съвършен, както и обратното – да приложим устройството на управление на организма на червея върху човека за да стане това управление по-опростено. Но в организацията на устройството на управление и на двата организма има контролно-регулационни механизми осъществявани от по-опростени (при червея) или изключително сложни (при човека) органи. И обърнете внимание - контролно-регулационни механизми при които е застъпена така наричаната „обратна връзка”. Схемата на действие на контролно-регулационните механизми е една и съща и при двата организма: контролните органи реагират моментално при регистрирано отклонение от нормалното и подават сигнал към регулиращите органи; регулиращите органи подават сигнал за подтискане на регистрираното отклонение; контролните органи отново подават сигнал („обратната връзка”!!) ако отново има отклонение от нормалното и т.н., докато въпросното „отклонение” бъде отстранено.
  И ако се върнем на въпроса за управление на обществото и конкретно - на нашето българско общество, какво имаме като даденост на настоящия етап?
  Имаме конституция – преписана и преведена от подобни такива на развитите демократични държави, пригодена в най-общи линии за нашите условия.
  Имаме закони съобразени с конституцията и регулиращи управлението на обществото (подобни такива на развитите демократични държави!).
  Имаме изградена организация на управлението на обществото(подобна такава на развитите демократични държави!).
  Имаме изградени контролно-регулационни механизми, но при които за съжаление – нарочно или умишлено, липсва или е подтиснато действието на „обратната връзка”, т.е. да, ние контролираме процесите – регистрираме настъпилите отклонения; да, ние взимаме мерки за отстраняване на тези отклонения; но я няма „обратната връзка” - при неудачни, недостатъчни или погрешно взети мерки, да се задействува автоматизма на контролно-регулационните механизми до отстраняване на отклонението!!
  Като краен резултат какво се получава?
  В полицията-корупция!
  В медиите-корупция!
  В политиката-корупция!
  В образованието-корупция!
  В здравеопазването-корупция!
  В правораздаването-корупция!
  Има ли някоя овластена институция, която да не е корумпирана(подкупна)?!
  Та нима не е така (разбира се в много по-малка степен заради и засилената функция на „обратната връзка“!) и в най-развитите страни?!Прикриването или затаяването на истина от овластени държавни институции за вероятна или потенциална опасност грозяща обществото се приема за престъпно деяние в развитите западни демокрации.При разкриване на подобни деяния от разследващата журналистика в повечето случаи се достига до подаване на оставки от ръководителите на сгафилите институции, за да се избегне или тушира търсенето на съдебна отговорност от тези ръководители.Това е обратната връзка, която поддържа отговорни пред обществото държавните институции.При нашата “демокрация” все още не е изградена докрай действуваща обратна връзка.
  Не е ли Интернет новата „религия”, където можеш на всеослушание да назовеш и разобличиш престъпника, оставяйки в анонимност без каквато и да било опасност за тебе самия?!
  Не сме ли ние форумците новите „християни”-наивници?!Изпитвайки удоволствието да казваме на глас кривиците, с което да компенсираме поне малко неудоволствието от реалностите ...
  Колчем по-дълго се заседя пред компютъра, възхищавайки се на коментарите и размислите на множеството ерудити в този форум, винаги оставам озадачен от една и съща повтаряща се ситуация – основната, възлова тема бива измествана я от някои злобни двустранни, тристранни или многостранни заяждания “кой е по-велик”, я от нещо съвсем отвлечено и нямащо нищо общо с темата…Навярно такава е нашата човешка природа – по-важно е нашето его, себеутвърждаването и себеизявата, отколкото съвместното обсъждане, обективно анализиране и търсене на решения на общочовешки проблеми.Групираме се в общности (на футболни отбори, на политически партии, на религии и т.н.) за да можем по-мащабно да се противопоставяме и по-дълбоко да се разделяме дотолкова, че взаимната нетърпимост и непоносимост между тези общности ескалира до омраза и желание за унищожение на съперника, който вече се нарича противник, враг.Или едните, или другите!Няма алтернатива “и двете”!
  Независимо, че участниците във форума са анонимни, тяхното поведение с нищо не се отличава от това на публично известните личности.Анонимността с нищо не помага човек да бъде по-склонен към компромиси, признаване и оценяване на чуждото мнение, когато е аргументирано, убедително, добронамерено и макар и с малко, но по-добро от “нашето”.За съжаление и Интернет не може да повлияе положително върху нашата човешка природа...
  Всички до болка познати „анализатори” непрекъснато повтарят, че насрочването на нови избори е най-лошия изход от настоящата ситуация, тъй като това означавало връщане отново на власт на ГЕРБ! Ако трябвало да се проведат нови избори, трябвало да се изработи нов изборен закон, нова конституция - ами нека да ги направи този парламент и това да е неговата задача!
  Несекващите примери и доказателства за корумпиранността, безочието и мафиотизирането на политическия “елит” постепенно изграждат и утвърждават сред все по-разширяваща се аудитория убеденост в нуждата от смяна на този политически “елит”, с друг, който не се е оял, осрал и осмърдял като настоящия такъв.И с новите никому неизвестни водачи (санким първите водачи на СДС бяха много известни!!) може да стане след време същото (и те са “грешни” създания като всички нас!), ако не се подобрят контролно-регулационните механизми на нашето общество. Настоящият протест е проява на най-активната и борбена част от нашето общество.Партийните формирования също са проява на политически активната част от нашето общество.Защо не можем да приемем, че протестът оказва положително влияние и върху поведението на членската маса и симпатизантите на сегашните партийни формирования?Та нали и те са част от нашето общество!Сегашната мантра на управляващите и маститите анализатори е, че едни нови незабавни избори щели да повторят предходните изборни резултати – разбирай, че ще се запази сегашното статукво!Да, може след едни незабавни избори изборните резултати да повторят предходните такива!Но протестите не са за промяна на изборните резултати, а за промяна на поведението и действията на избраните управляващи!!Защо не можем да приемем, че следващите управляващи (които и да са те!!) ще се съобразяват в много по-голяма степен с интересите на цялото общество?!
  Когато един организъм се разболее, активира се неговата имунна система и започва борба за оцеляване и възстановяване на жизненото равновесие.В едни случаи организмът не оцелява и загива, в други – след продължителна борба и пълно изтощение започва бавно възстановяване, а в трети случай – болестта е преодоляна с лекота и организмът е придобил имунитет срещу подобно заболяване.
  Дали е така и с обществото?
  Дали сегашния протест е индикация, че се е задействувала “имунната” система на нашето “политически” болно общество?
  Защо не можем да приемем, че настоящите дадености – партии, закони, институции са отражение на степента на развитие на нашето общество?
  Защо не можем да приемем, че масовите протести са онази корекция на нашето общество, която се налага, когато решенията на овластените (от същото това общество!) са в крещащо противоречие с интересите на обществото?
  Ако на следващи избори спечелят ГЕРБ, значи обществото дава своето доверие на тази партия; ако спечели БСП, значи обществото дава своето доверие на тази партия и т.н. И ако новоизбраните овластени сбъркат грубо стъпките, отново ще бъдат отхвърлени чрез масови обществени протести. Това е демокрацията съответствуваща на нашето обществено развитие.
  Да, ама не! Ако сме действували по този начин, нямало да се решават най-важните проблеми на обществото, щяло да се предизвика дестабилизация и гражданска война! Затова трябвало да се остави настоящото правителство, независимо, че още с първите стъпки управляващите показаха, че те не решават, а задълбочават проблемите на обществото! Та в настоящия момент именно сегашното правителство е най-дестабилизиращия фактор! Като че ли Белгия пропадна като държава след няколкото месечни неуспешни избори на правителство?!
  А дали реалните властелини и техните пионки не виждат истинската заплаха именно в тази безспорна коригираща функция на обществото? И дали затова започва да се набляга на коментарите около мирния, интелигентния характер на протестите – ами протестирайте, това е ваше право, няма нищо лошо в това да се отстояват различни убеждения!? Колко дълго ще може да продължава това? Ами вие сте интелигентни – колкото искате, докато се уморите и не ви омръзне избрания маршрут – НИЕ сме готови да чакаме до края на нашия мандат...!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Гневно

  Какви избори когато трябва първо КОНСТИТУЦИЯТА ДА ПРОМЕНИМ И Я НАПРАВИМ ОТ УЛТРА-ДЯСНА, НАТО-ПЕТРОЛ, ГЕНОЦИД-МАРИОНЕТНА, И ЕВРО-ЛОБИСТСКИ, ЧУЖДО-ПОКЛОННА, В ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА!!
  ТАКАВА ЗА КОЯТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА И ДЯКОНА И БОТЕВА И ВАПЦАРОВА!

  Разумни Българи-хора на 21-ви Век,
  Нека спрем с Евро-Лобистските "плевненски" констатации , и започнем да даваме идеи за ИЗХОД ОТ ЕДНО ИЛИ ДРУГО СОЦИАЛНО, БЕДСТВЕНО-ПОЛОЖЕНИЕ, ЕТО ТАКА!!

  1/ ИДЕЯ ЗА ПЕНСИИТЕ;
  ИСТИНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ-БЪЛГАРИ ОТ НАЧАЛOТПО НА АВГУСТ МЕСЕЦ 2013г. ПИСАХМЕ ДО Парламента, ЗА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРА И ИЗРАВНИ СТАНДАРТА НА ЖИВОТА НА ЧОВЕКА в България, СЛЕДНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ;

  ‘ЕЖЕМЕСЕЧНО ДА СЕ ОТДЪРЖАТ 2% ОТ ЧИСТИЯТ ДОХОД НА ВСИЧКИ РЕГУЛЯРНО НАЗНАЧЕНИ МЛАДИ ( от 20 до 55 години) ТРУДОВИ служители, и сумата да се внася държавно в пенсионниоят фонд за ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОЙТО ДА БЪДЕ СТРОГО-ДЪРЖАВНО ОШЧEТОВОДЯВАН И ПРЕДАДАВАН ЕЖЕМЕСЕЧНО!!’

  ЦЕЛТА НИ НА ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ като ДЕВИЗ:
  "Задължение на младитe към РОДИТЕЛИТЕ",
  Е ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ ДЕЦАТА И МЛАДОО ПОКОЛЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ И ВЪЗРАСТНОТО ПОКОЛЕНИЕ В РОДИНАТРА НА ДЯКОНА, И ДА СЕ ПОДПОМОГНЕ НЕ МАЛКО куцащият СЛЕД ГОРБИ-ПЕРЕСТРОИЧНАТА АНАРХИЯ в таз насока, БЮДЖЕТ на БЪЛГАРИЯ!!

  Хей Българи, можели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ЖИВОТА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ??
  Mожели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ВЯРАTA?
  НЕ... , РАЗБИРАСЕ, ТOЧНО ЗА КАКВОТО СТАВА ДУМА СЕГА.
  А АЗ ЕНЧЕВ ЩЕ ВИ КАЖА;

  ЖИВОТА ТОВА ЗНАЧИ ОТГОВОРНОСТ КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА РЯДОМ ОКОЛО НАС!
  ДА ИМЕННО ОТГОВОРНОСТ, А НЕ ДРУГО!!
  A ВЯРАTA, това значи МОРАЛНО УСЪРДИЕ НА ДУШАТА ЗА ОБЩ ПРОГРЕС.

  ТОГАВА КАКВО МОЖЕ ДА КАЖЕ ОРЕХ-ЗАКЕСТЕНЯЛОТО САМОНАЗНАЧИЛО СЕ ПСЕВДО-ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ОТГОВОРНОСТТА МУ КЪМ ИСКА НА РЕВОЛЮЦИОННО НАДИГНАЛИЯ СЕ НАРОД, ЗА ИСТИНСКЛИ-ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА, А ТО БЕЗОТГОВОРНО И ВСЕ ОЩЕ ЕВРО-ЧУЖДОПОКЛОН-ЛОБИСТСКИ НЕ СЕ И ВСЛУШВА В ТОВА?

  2/ ИДЕЯ ЗА БЮДЖЕТА;
  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-ПЕРЕСТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО ЗАХВЪРЛЕНИ;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г.;
  “КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!”

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНO-ОТЧЕТНА "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТTA НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА ПРОКУРОР-СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, след обаче издържан ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ И СВЕЩЕННА КЛЕТВА ЗА ЧЕСТНОСТ ПРЕД НАРОД И ДЪРЖАВА, ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  Забележете каква масонизирала сбирщина е €вро-Ш€НГ€Н-конгломерата!
  ПРАВИЛНОТО НАЗВАНИЕ НА €C / €U-то е;
  АВАНТЮРИСТИЧНО-Н€ДООБМИСЛ€Н €-КОНГЛОМЕРАТ на
  КОНЦЕПТУАЛ€Н, Ш€НГ€НO-МАСОНСКИ, КОЛОНИАЛЕН-(и в прекият и коствен смисъл на думата)-КОНСТРУКТИВИЗЪM.

  КОЛОНИАЛЕН КОНГЛОМ€РАТ-Сбирщина от Царства, Кралства, Р€публики, Монархии и даже най-срамното, в чл€нство € допуснат най-голямия КОЛОНИАЛИСТ в момента на планетата; Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛ€Н-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИ€ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I

  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИРЩИНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТ€ ПРЕСТЪПНИЦИ - "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru > ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В €ВРО-КОЛОНИЯЛ ЧЛЕНСТВО, НИКОГА Н€ € БИЛА А И Н€МОЖ€ ДА БЪД€ в тази си ФОРМА, съюз, а кмоли "демократичен", както са се самоназвали, незнаейки значението на истинската ДЕМОКРАЦИЯ!
  Къде въобще има, истинскa-демокрация в света?

  БЪЛГАРИЯ;
  ДЪРЖАВА ЗАЛЪГВАЩА НАРОДА СИ С ПОДАЯНИЯ ОТ КРАДЦИ.
  ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА ХАРЧЕЩА ДВА ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ГОДИШЕН ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОДУКТ.
  ДЪРЖАВА С ПСЕВДО-ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ДОПУСНАЛА И НЕЙНОТО ЧЛЕНСТВОТО В €-КОНГЛОМЕРАТА С КОЛОНИАЛИСТИ, продължаваща да проповядва "православие".
  ДЪРЖАВА НА ТРОИЧНАTA-БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ ОТ / ПОЛИТ-КУЛТОВИ-ИДЕОЛОГИИ, МУЛТИ-РЕЛИГИИ, МНОГО-ЕТНИЧЕСТВО / ПОСТОЯННО-ПОБОРНИЧЕСКИ, ВРАЖДУВАЩИ-ПАРЛАМЕНТАРНО, СЪЗДАЛИ и потдържащи БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА И ПАРЛАМЕНТАРНАТА-ДИСКРИМИНАЦИЯ.
  ДЪРЖАВА ПРЕВЪРНАЛА ШКОЛАТA СИ В СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГАШСКИ ФИРМИ А ДЕЦАТА СИ, В ИНСТРУМЕНТ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, диферeнцирани с дух расисткото прозвище-"ИНДИГО".
  ДЪРЖАВА Б€З НИТО ЕДНА СОБСТВЕНА НАРОД-ОДЪРЖАВЕНА БАНКА, НО С 25 МАСОН-РОДШИЙЛД-ЧУЖДИ КЛОНОВ€, ДОИЗГЛОЗГВАЩИ ПС€ВДО-Р€СТИТУЦИОННО ЦЯЛАТА И Н€ДВИЖИМА-НАЦИОНАЛНА СОБСТВ€НОСТ.
  БРАТЯ БЪЛГАРИ,
  ДО КОГА ТАКА ЩЕ КРЕТАМЕ и ще си въобразяваме че живeeм?

  “Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда”!
  Стара Славянска поговорка

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 96. 96 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 800 Неутрално

  настръхнах, поплаках
  Това са мои мисли изречени в думи!
  респект, Васил

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 97. 97 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Формулата "Оставка. Нови избори" като възможен изход

  На настоящия етап от развитието на цивилизцията не се е доказала друга по-добра система за управление на обществото от демократичната система прилагана във всички развити държави. Управлението на човешкото общество бихме могли да оприличим с това на един жив организъм. Колкото този жив организъм е по-съвършен, толкова устройството на това управление е по-сложно. Така например устройството на управление на организма на един червей е далеч по-опростено от това на организма на човека. Също така е очевидно, че е невъзможно да приложим устройството на управление на организма на човека в червея за да стане по-съвършен, както и обратното – да приложим устройството на управление на организма на червея върху човека за да стане това управление по-опростено. Но в организацията на устройството на управление и на двата организма има контролно-регулационни механизми осъществявани от по-опростени (при червея) или изключително сложни (при човека) органи. И обърнете внимание - контролно-регулационни механизми при които е застъпена така наричаната „обратна връзка”. Схемата на действие на контролно-регулационните механизми е една и съща и при двата организма: контролните органи реагират моментално при регистрирано отклонение от нормалното и подават сигнал към регулиращите органи; регулиращите органи подават сигнал за подтискане на регистрираното отклонение; контролните органи отново подават сигнал („обратната връзка”!!) ако отново има отклонение от нормалното и т.н., докато въпросното „отклонение” бъде отстранено.
  И ако се върнем на въпроса за управление на обществото и конкретно - на нашето българско общество, какво имаме като даденост на настоящия етап?
  Имаме конституция – преписана и преведена от подобни такива на развитите демократични държави, пригодена в най-общи линии за нашите условия.
  Имаме закони съобразени с конституцията и регулиращи управлението на обществото (подобни такива на развитите демократични държави!).
  Имаме изградена организация на управлението на обществото(подобна такава на развитите демократични държави!).
  Имаме изградени контролно-регулационни механизми, но при които за съжаление – нарочно или умишлено, липсва или е подтиснато действието на „обратната връзка”, т.е. да, ние контролираме процесите – регистрираме настъпилите отклонения; да, ние взимаме мерки за отстраняване на тези отклонения; но я няма „обратната връзка” - при неудачни, недостатъчни или погрешно взети мерки, да се задействува автоматизма на контролно-регулационните механизми до отстраняване на отклонението!!
  Като краен резултат какво се получава?
  В полицията-корупция!
  В медиите-корупция!
  В политиката-корупция!
  В образованието-корупция!
  В здравеопазването-корупция!
  В правораздаването-корупция!
  Има ли някоя овластена институция, която да не е корумпирана(подкупна)?!
  Та нима не е така (разбира се в много по-малка степен заради и засилената функция на „обратната връзка“!) и в най-развитите страни?!Прикриването или затаяването на истина от овластени държавни институции за вероятна или потенциална опасност грозяща обществото се приема за престъпно деяние в развитите западни демокрации.При разкриване на подобни деяния от разследващата журналистика в повечето случаи се достига до подаване на оставки от ръководителите на сгафилите институции, за да се избегне или тушира търсенето на съдебна отговорност от тези ръководители.Това е обратната връзка, която поддържа отговорни пред обществото държавните институции.При нашата “демокрация” все още не е изградена докрай действуваща обратна връзка.
  Не е ли Интернет новата „религия”, където можеш на всеослушание да назовеш и разобличиш престъпника, оставяйки в анонимност без каквато и да било опасност за тебе самия?!
  Не сме ли ние форумците новите „християни”-наивници?!Изпитвайки удоволствието да казваме на глас кривиците, с което да компенсираме поне малко неудоволствието от реалностите ...
  Колчем по-дълго се заседя пред компютъра, възхищавайки се на коментарите и размислите на множеството ерудити в този форум, винаги оставам озадачен от една и съща повтаряща се ситуация – основната, възлова тема бива измествана я от някои злобни двустранни, тристранни или многостранни заяждания “кой е по-велик”, я от нещо съвсем отвлечено и нямащо нищо общо с темата…Навярно такава е нашата човешка природа – по-важно е нашето его, себеутвърждаването и себеизявата, отколкото съвместното обсъждане, обективно анализиране и търсене на решения на общочовешки проблеми.Групираме се в общности (на футболни отбори, на политически партии, на религии и т.н.) за да можем по-мащабно да се противопоставяме и по-дълбоко да се разделяме дотолкова, че взаимната нетърпимост и непоносимост между тези общности ескалира до омраза и желание за унищожение на съперника, който вече се нарича противник, враг.Или едните, или другите!Няма алтернатива “и двете”!
  Независимо, че участниците във форума са анонимни, тяхното поведение с нищо не се отличава от това на публично известните личности.Анонимността с нищо не помага човек да бъде по-склонен към компромиси, признаване и оценяване на чуждото мнение, когато е аргументирано, убедително, добронамерено и макар и с малко, но по-добро от “нашето”.За съжаление и Интернет не може да повлияе положително върху нашата човешка природа...
  Всички до болка познати „анализатори” непрекъснато повтарят, че насрочването на нови избори е най-лошия изход от настоящата ситуация, тъй като това означавало връщане отново на власт на ГЕРБ! Ако трябвало да се проведат нови избори, трябвало да се изработи нов изборен закон, нова конституция - ами нека да ги направи този парламент и това да е неговата задача!
  Несекващите примери и доказателства за корумпиранността, безочието и мафиотизирането на политическия “елит” постепенно изграждат и утвърждават сред все по-разширяваща се аудитория убеденост в нуждата от смяна на този политически “елит”, с друг, който не се е оял, осрал и осмърдял като настоящия такъв.И с новите никому неизвестни водачи (санким първите водачи на СДС бяха много известни!!) може да стане след време същото (и те са “грешни” създания като всички нас!), ако не се подобрят контролно-регулационните механизми на нашето общество. Настоящият протест е проява на най-активната и борбена част от нашето общество.Партийните формирования също са проява на политически активната част от нашето общество.Защо не можем да приемем, че протестът оказва положително влияние и върху поведението на членската маса и симпатизантите на сегашните партийни формирования?Та нали и те са част от нашето общество!Сегашната мантра на управляващите и маститите анализатори е, че едни нови незабавни избори щели да повторят предходните изборни резултати – разбирай, че ще се запази сегашното статукво!Да, може след едни незабавни избори изборните резултати да повторят предходните такива!Но протестите не са за промяна на изборните резултати, а за промяна на поведението и действията на избраните управляващи!!Защо не можем да приемем, че следващите управляващи (които и да са те!!) ще се съобразяват в много по-голяма степен с интересите на цялото общество?!
  Когато един организъм се разболее, активира се неговата имунна система и започва борба за оцеляване и възстановяване на жизненото равновесие.В едни случаи организмът не оцелява и загива, в други – след продължителна борба и пълно изтощение започва бавно възстановяване, а в трети случай – болестта е преодоляна с лекота и организмът е придобил имунитет срещу подобно заболяване.
  Дали е така и с обществото?
  Дали сегашния протест е индикация, че се е задействувала “имунната” система на нашето “политически” болно общество?
  Защо не можем да приемем, че настоящите дадености – партии, закони, институции са отражение на степента на развитие на нашето общество?
  Защо не можем да приемем, че масовите протести са онази корекция на нашето общество, която се налага, когато решенията на овластените (от същото това общество!) са в крещащо противоречие с интересите на обществото?
  Ако на следващи избори спечелят ГЕРБ, значи обществото дава своето доверие на тази партия; ако спечели БСП, значи обществото дава своето доверие на тази партия и т.н. И ако новоизбраните овластени сбъркат грубо стъпките, отново ще бъдат отхвърлени чрез масови обществени протести. Това е демокрацията съответствуваща на нашето обществено развитие.
  Да, ама не! Ако сме действували по този начин, нямало да се решават най-важните проблеми на обществото, щяло да се предизвика дестабилизация и гражданска война! Затова трябвало да се остави настоящото правителство, независимо, че още с първите стъпки управляващите показаха, че те не решават, а задълбочават проблемите на обществото! Та в настоящия момент именно сегашното правителство е най-дестабилизиращия фактор! Като че ли Белгия пропадна като държава след няколкото месечни неуспешни избори на правителство?!
  А дали реалните властелини и техните пионки не виждат истинската заплаха именно в тази безспорна коригираща функция на обществото? И дали затова започва да се набляга на коментарите около мирния, интелигентния характер на протестите – ами протестирайте, това е ваше право, няма нищо лошо в това да се отстояват различни убеждения!? Колко дълго ще може да продължава това? Ами вие сте интелигентни – колкото искате, докато се уморите и не ви омръзне избрания маршрут – НИЕ сме готови да чакаме до края на нашия мандат...!

 98. 98 Профил на M37_Unseen
  M37_Unseen
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Важното е, че бъгларския народ вече узря за протести и никой повече няма да си играе с него!

  http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.
 99. 99 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  След като българина единствен не успя да види сметката на комунягите от страните на империята на злото ,то най-голямото доказателство за осъзнаване е бойкота и то пълен на предстоящите избори и тотално неплащане на данъци,такси,глоби и т.н.на комунистическата ни държава.Не ставайте съучастници на престъпление -фарса избори при комунизма.Цялата държава се държи от комунета и доносници на ДС.Надежда за промяна чрез избори е празна работа.Вече 26 год.наблюдаваме изборни престъпления.Другото решение е тотален бойкот на изборите и неплащане на дънъци и задължения към комуннистическата ни псевдо държава.

 100. 100 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#5] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Както пише Евростат от обществения живот на държавата трябва да бъдат изгонени повече от един милион комунистически ,коммсомолски и ДС престъпници за срок от мин.35 г.Само тогава България ще мръдне напред в правилна посока.Ако това не стане в близките две-три години надежда всяка оставете.Национализацията на заграбеното решава проблемите на финансите на държавата.С една дума декомунизация на обществото и Лустрация е лечението на държавата.Всичко друго е заблуда ,която продължава вече повече от 70 год.и е насочена към шараните .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK