Тефтерче, частна ГДБОП и телевизия

"Тефтерчето на Красьо Черничкия беше надминато по своето откровение от това на Филип Златанов – бивш шеф на КПУКИ и дребна риба в контролния апарат на държавата, който се оказа, че е действал под прякото ръководство на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. И.Ф. изглежда е знаела за ситуацията, докато Б.Б. – по неговите думи – нищо не е подозирал", пише в анализа Даниел Смилов (на снимката - Златанов в съда)<br />

© Надежда Чипева, Капитал

"Тефтерчето на Красьо Черничкия беше надминато по своето откровение от това на Филип Златанов – бивш шеф на КПУКИ и дребна риба в контролния апарат на държавата, който се оказа, че е действал под прякото ръководство на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. И.Ф. изглежда е знаела за ситуацията, докато Б.Б. – по неговите думи – нищо не е подозирал", пише в анализа Даниел Смилов (на снимката - Златанов в съда)Демокрацията е управление на мнозинството плюс конституционни ограничения под формата на разделение на властите и човешки права. У нас тези елементи изглежда са допълнени от тефтерче, частна ГДБОП и телевизия. Тефтерчето решава проблема с разделението на властите.


Избира се "независим" орган – регулаторен, съдебен или парламентарен. След това на избраника му се дава тефтерче, в което да си води записки с нареждания. Ако е с по-добра памет, може и без тефтерче, но тогава рискува да не може по никакъв начин да докаже, че е следвал инструкции, ако нещо се провали. Така че тефтерчето е и нещо като застраховка, доказателство за лоялност и алиби, че все пак става дума просто за изпълнител. Тефтерчето на Красьо Черничкия беше надминато по своето откровение от това на Филип Златанов – бивш шеф на КПУКИ и дребна риба в контролния апарат на държавата, който се оказа, че е действал под прякото ръководство на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. И.Ф. изглежда е знаела за ситуацията, докато Б.Б. – по неговите думи – нищо не е подозирал. Ц.Ц. може би е знаел, но е забравил, сигурно понеже не си е записал.


Контролните органи на държавата са само част от управленската структура, обаче. Към нея трябва да добавим и два други елемента: (частни) структури за набиране на дискредитираща информация и медии (също най-вече частни). С тези два елемента системата се затваря и функционира по следния начин. За даден човек се набира информация с компрометиращ характер: не е необходимо тази информация да е за извършено престъпление или да е вярна – просто трябва да е злепоставяща. За целта се използват всякакви методи, като подслушване на телефони, преглед на лична кореспонденция и т.н. Правата на човека очевидно не са особена пречка в страна, в която подобни материали вече излязоха и за (бивш) министър председател и за президента на републиката. Някой очевидно слухти и прониква в това, което би трябвало да е защитена частна сфера.
Набраната информация след това се пуска през лоялни медии. Те завъртат цяла кампания, която да срине набелязаната жертва в калта. Под формата на разследваща журналистика и независими анализи потичат потоци нечистотия, които имат две функции. Първо, да дадат възможност на независимите органи с тефтерчетата да се сезират по случая. Второ, да осъдят жертвата още преди какъвто и да било съдебен процес е започнал.


Демокрацията е върховенство на закона и стабилност на институциите. У нас върховенството на закона е с отложено действие. Справедливостта може и да възтържествува, но чак на последна инстанция във върховен съд. Докато това стане, жертвата ходи по мъките и е де факто изолирана от обществения живот. Пресен пример е казусът със съдийката Мирослава Тодорова: ВАС отмени нейното уволнение от независим регулаторен орган (с тефтерче?), но вече когато правителството се е сменило.


Стабилността на институциите по принцип се гарантира чрез спазването на основни правила независимо от смяната в политическия контекст. У нас подобен феномен все още не сме наблюдавали (с редки изключения по повод дейността на органи като КС, настоящия омбудсман, БНБ и някои други). За да се гарантира все пак някаква предвидимост, изглежда се назначават хора със зависимости, които са държани от някого в шах било то с истинско или фалшиво досие. А сигурно има и плашливи, които и без да имат какво да крият, само при мисълта, че цялата машина на компромата ще се задейства срещу тях, започват да адаптират поведението си.


И ставаме свидетели на "необясними" решения: от политическата област до правосъдието. Една партия ту уволнява, ту славослави Б.Б. Други са сини, но Синята коалиция не е достатъчна синя за тях. Но най-показателно е поведението на наказателната машинария на страната: очевидно е, че със смяната на всяко правителство тя започва да развива активност срещу бившите управляващи. Явно у нас корупцията засяга единствено тях.


Кой дърпа конците?


Когато в страната се е развил такъв модел на управление, въпросът е кой се възползва от него? Тефтерчето дава отговор – Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. Но това е само едната страна на уравнението. Събитията напоследък показват, че ползвателите са временни и могат да се сменят. Машината, която три години и половина обслужваше едни политици, сега изглежда е извън техен контрол, но опасението е, че все още функционира. Тефтерчетата може би са сменени или са на нова страница, частните информационни структури са може би други (или пък същите, но със сменена лоялност), докато медиите май са си пак същите. От това следва, че моделът може да подменя елементите си в движение и пак да се възпроизвежда, като запазва основните си черти: "една партия, една медийна империя, единен контрол върху тефтерчетата".


Популярна е версията, че политическите играчи са просто марионетки, които обслужват определени икономически интереси на едри бизнесмени. Т.е. скрити интереси управляват, а политиците изпълняват. Това е опростенчество, обаче. Политическите действащи лица са ключов фактор в модела и без тях той не би могъл да функционира. В този смисъл и политиците и бизнесмените, и медиите, и частните "информационни" структури са почти равностойни елементи в схемата: всеки един от тях влияе върху съдбата на другите. В теорията това е известно като "мрежова структура" и проблемът с нея е, че се губи отговорността. В някакъв смисъл всички са колективно отговорни. Демокрацията обаче няма механизми за реализацията на такава колективна отговорност. Освен гражданския протест, оставката и новите избори.


Възможно ли е ново начало?


Нали имахме протести и оставка преди изборите през май: защо новото начало не се получи? Назначението на "медийния магнат" Пеевски за шеф на ДАНС демонстрира, че разграждането на модела се отлага. Той изглежда е останал същият в медийно-информационната си част, докато партийно-политическата му шапка е подменена. Към нея – освен БСП и ДПС – се присъедини и Атака, която оглави комисията срещу корупцията и започна – предвидимо – да се разправя с политическите си опоненти. Волен Сидеров като чели е тунингована версия на Филип Златанов, при която тефтерчето е интернализирано. Функцията и на двамата обаче е същата.


Някои вярват, че новите ползватели на модела са решили да го разградят цялостно (явно по-късно). Злополучното гореспоменато назначение, а и събитията след него, говорят по-скоро в полза на това, че новите ползватели се окопават във властта, възползвайки се от изградения вече модел, а разграждането му остава за бъдещи времена.


Възможно ли е тогава ново начало изобщо? Едни нови избори, сами по себе си, могат да доведат до политически размествания, но дали ще спрат възпроизвеждането на същия медийно-тефтерен управленски стил? Ясно е, че с напълно нови партии, медии и корпоративни структури няма да се сдобием, колкото и да сменяме изборното законодателство. Подобни опасения не бива да се използват за извинение за бездействието и запазване на статуквото. Това, което трябва да се направи е следното:


1. Основните партии да се договорят за деполитизация на назначенията в регулаторни, съдебни и други независими органи. Тези назначения трябва да стават на професионален принцип и на базата на широк партиен консенсус, като се вземат под внимание и аргументите на авторитетни организации на гражданското общество в съответната област. Водещо трябва да бъде умението на кандидата да отстоява своята независимост и да следва закона и морала.


2. По отношение на медиите, управляващите да спрат да се възползват от услугите на медийни империи, като гарантират медиен плурализъм, конкурентна среда и свобода на словото. Ако това не стане, всеки управляващ ще се оплаква, че "спонтанното" медийното обслужване, което е получавал, докато е на власт, се е превръщало в злостна атака срещу него, когато се раздели с нея.


3. Основните партии да се договорят да изолират от политическия процес – поне временно – инженерни политически структури и анти-европейски, ултра-националистически партии, които правят политическия процес непрозрачен, безпринципен и объркан. В такава мътна вода медийно-тефтерният модел на управление става доминиращ.


Това са и параметрите на един принципен консенсус между политическите субекти – управляващи и опозиция. Той трябва да бъде и скрепен с решение за предсрочни избори, които да дадат едно съдържателно ново начало на българската политика. Отлагането на тези избори просто дава време на "неполитическата" част на медийно-тефтерния модел да се окопае и да обсеби новите си ползватели.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Една малка подкрепа за свободата и прозрачността остана Дневник. Всичко останало, както каза Рашидов...

 2. 2 Профил на chichokuncho
  chichokuncho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да се надяваме, че Вежди Рашидов не е прав за това което каза -а именно: "..така останаха независими, но те ще ги задушат.." относно "Дневник"

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Основните партии не могат да се договорят за друго, освен за преразпределяне на сфери на влияние.
  Медиен плурализъм? Така наречените "магнати" притежават пазара с всичките му механизми. Биха ли позволили действия, накърняващи техния интерес?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":


  [quote#1:"Handy"]Една малка подкрепа за свободата и прозрачността остана Дневник[/quote]

  Някак си по детски наивно...!

  Искате ли да Ви изброя поне 5 теми по които тук няма да прочетете нищо критично?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":


  Една малка подкрепа за свободата и прозрачността остана Дневник."

  -Едно голямо съмнение...

 7. 7 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тази морална помия и престъпно поведение са възможни винаги когато избираме агресивен неук мафиот за министър-председател. Всичко в предишното управление беше еманация на наглеца Бойко Борисов.

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Изглежда кукловодите намериха най-малкото си общо кратно.
  Жалко, че не успяхме да ги държим в състояние на открита война по-дълго време.

 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не разбирам мазохистите, които не харесват този вестник, но твърдо кибичат по форумите, плюят и слагат минуси. Както естествено и колекционират съответната порция от минуси в много по-голям обем.
  И на мен ми се струва, че на тях им се плаща на брой отрицателни вота. Просто защото стоят и пречат.
  Затова предлагам на такива да им се чукат информации до модератора, за са им се отрежат приходите...
  А че демокрацията алтернатива няма - това е безспорно. Само трябва веднъж завинаги да се приключи с комунистическия проект.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#7] от "myth":


  [quote#7:"myth"]Тази морална помия и престъпно поведение са възможни винаги когато избираме агресивен неук мафиот за министър-председател. Всичко в предишното управление беше еманация на наглеца Бойко Борисов. [/quote]

  А сегашните са сто пъти по-зле. Смятай!!!

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Тъп анализ.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":


  [quote#9:"Депутат 241"]Не разбирам мазохистите, които не харесват този вестник, но твърдо кибичат по форумите, плюят и слагат минуси.[/quote]

  Просто са платени червени тролове, какво не разбираш . Задачата им е да разводнят и ос.рат всеки форум и да наложат своята пропаганда или най-малкото да окалят и да посеят съмнение.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":

  Да, и Канал 3 са го ударили ...

 14. 14 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":

  Не съм съгласен. Освен "Дневник" и "Капитал" има и други що годе независими медии в България. Някои повече, някои по-малко.
  БНТ (донякъде), БНР, в. "Сега", Канал 3 (до скоро), Радио К2 и множество блогове, където човек може да прочете различните гледни точки и да успее да си формира мнение.

  Fortuna favet fortibus.
 15. 15 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поредната храна за хейтъри и костоваци. Само тъп и озлобен човек може да бъде манипулиран с това ... нещо , трябва да желае да бъде манипулиран толкова просто или просто трябва да е прост.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#9:"Депутат 241"]Не разбирам мазохистите, които не харесват този вестник, но твърдо кибичат по форумите, плюят и слагат минуси.[/quote]

  Бих казала, хора с прекалено много свободно време, разполагащи с достъп до интеренет във времето от 8 до 17...
  Като правило, неудовлетворени от живота, един вид, аутсайдери без самочувствие и способност да се възпротивят срещу проблемите си на живо...нетът е тяхната среда за "публична изява"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  Тефтерче...
  "Тефтерчето на Красьо Черничкия беше надминато по своето откровение от това на Филип Златанов – бивш шеф на КПУКИ"
  Егати и абревиатурата!

  Тефтерче...Тия или нарочно го правят или са просто тъпи.
  Оно вече има смартфони, таблети, нотбуци, файлове, криптиране на информация....

  Они са седнали да пишат на хартия...
  Явно да оставят следа?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  Въпрос не е до харесване или не харесване!

  Въпроса е, че всяка медия изразява и защитава интересите, на издателите и собствениците си! Нито една медия не може да се определи, като носител на инстината от последна инстанция! Светът не е черно-бял! Написаното се отнася както за България, така и за всяка друга страна!

  Написали сте ...


  [quote#9:"Депутат 241"]Само трябва веднъж завинаги да се приключи с комунистическия проект.[/quote]

  ... и кое Ви дава право да казвате "който критикува, да се маха", не Ви ли минава някакво съмнение, че този проект може би включва и "независими медии"?

  Бихте ли напрвили търсене в прехвалените от Вас медии с името на едно калифорнийско градче и вижте дали ще има и 2 публикации.

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Така е. При компютрите, като направиш чиста нова инсталация получаваш практически нов компютър, работещ според очакванията ти. Вярно, загубил си важни файлове. Но точно те те дърпат назад. Политиците ни обаче изпитват панически страх от работа, мислене и отговорност. Затова е крайно време да се махнат и да дадат път на истински такива. Не е задължително да са само млади.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добра статия Смилов, до МОМЕНТА на предложенията ти..:)))
  Те показват младежки наивитет, илюзия , мечти , намерения , които НЯМА как да станат , защото не знаеш с КОГО си имаш работа ..:)
  Онези там - ще ти се смеят на предложенията ...
  По т.1 . : Мафията с НИКОГО не се договаря ..
  Особено ДС- мафията в България :)
  Понятията 'деполитизация, "независимост" и т.н. , ги НЯМА в техния репертуар, мисли , намерения , освен ако - няма ЛУСТРАЦИЯ или ПАНДИЗ за тях ..:)
  По т. 2 : Медиите ..
  Докато ГРАНИЦАТА на монополизъм , ограничаване на ЕДИНИЯ собственик , преобладаващо или както и там да се нарича собствеността на медии - не падне ПОД 10 % -от всички - в България , няма да има свободни медии..
  Трябва и тук -лустрация , разбира се ..Прозрачност и яснота на капитали , собственост и т.н..
  ДС- мафията и тук няма интерес от това ..)
  По т.3 ...Изолирането на партии- антиевропейски - не е административен акт - в демократична държава ..Лумпените също имат права ..Важно е да са по- малко по брой - тези лумпени ...И да няма нарушаване на Закона - по време на избори ...
  Иначе популисти, лъжци , винаги ще има ...И в България - уви ,,,И руски агенти - също ..))
  Наивитет ЛЪХА от предложенията ти - макар да ги предлагаш с добри намерения..
  Радикализъм и лустрация - трябват ..
  Това , което НИЕ не успяхме навремето..
  И сега не е късно ..

  BIG AL
 21. 21 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо тефтерчето на Златанов е било стерилизирано, чрез облъчване?

  На 3-ти септември 2012-та година аз и още един буден гражданин подадохме сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, по повод закононарушенията на ЧЕП Владимир Уручев. Минаха повче от шест месеца, през което време комисията беше заета с харченето на вашите пари, за заплати, премии, командировки, семинари и оборудване на нови офиси, категория лукс, в центъра на София, на пешеходната отсечка на булевард „Витоша”. Решение по казуса ЧЕП Уручев нямаше. На третия ден от седмия месец след подаването на сигнала (06/03/2013) се наложи лично да се срещна с председателя на комисията Филип Златанов, в повече от луксозната и прясно оборудвана с тежка мебел заседателна зала към личният му кабинет. След близо две седмици (на 19/03/2013) комисията е постановила решение, което можете да прочетете по-долу 1:1, но в продължение на следващите две седмици все не ни го изпращаше, нито пък публикуваше на интернет страницата си, каквата е практиката. Първоначално бяха публикувани решения взети от комисията след това за ЧЕП Уручев, но навярно след интервюто ми за програма Хоризонт на БНР, на 5-ти април 2013-та, където оповестих случая на всеослушание, те все пак са го публикували. Ето частта, в която комисията изиграва ролята на мръсното бельо на ЧЕП Уручев:

  В хода на производството Комисията установи качеството „член на Европейския парламент“ на В.У.. Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /Обн., ДВ, бр. 94 от 31.10.2008 г., в сила от 1.01.2009 г./ се прилага спрямо всяко лице, заемащо публична длъжност. Чл. 3 от ЗПУКИ дава изчерпателна дефиниция за това кои са лицата, заемащи публична длъжност.

  Заеманата от У. длъжност на член на ЕП не може да бъде отнесена към нито една от изчерпателно изброените в чл. 3, т. 1-25 от ЗПУКИ. Действително съгласно чл. 3, т. 3 от ЗПУКИ народните представители са лица, заемащи публична длъжност. Нормата на чл. 3 от ЗПУКИ не може да се прилага разширително. В чл. 121 от Изборния кодекс е установено ясно разграничение между статуса на член на Европейския парламент и този на народен представител в националния парламент. Обстоятелството, че У. е избран пряко от гражданите на Република България за член на ЕП не го приравнява на народен представител от гледна точка на ЗПУКИ. Този извод се обосновава и от факта, че членовете на ЕП се групират по политически групи и са независими от държавите-членки, които са ги излъчили. Съгласно чл. 2 от Правилника за дейността на ЕП членовете на Европейския парламент упражняват мандата си независимо. Те не могат да бъдат обвързвани с каквито и да било указания и не могат да поемат задължителен мандат.Предвид тези съображения Комисията приема, че В.У. като член на ЕП не е лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3 от ЗПУКИ.

  Ето какво гласи цитираният в решението член 121 от Избирателния кодекс:

  Чл. 121. Статусът на член на Европейския парламент е несъвместим със:

  ........................................................

  13. изпълняването на друга служба или извършването на дейност, която е несъвместима с положението на народен представител.

  А несъвместимостта със статута/положението на народен представител е ясно и точно обяснена не къде и да е, че в Конституцията на Република България:

  Чл. 68.

  (1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.

  Независимо че лично и неколкократно обърнах внимание на председателя на комисията Лозанов на този член 68 от Конституцията на РБ, той даже не е споменат в решението!!!

  ......................................................................................

  След цялата тази сага сега „слугите на народа” ни показват откъси от тефтерчето на момчето за поръчки Филип Златанов, но на никой не му прави впечатление, защо в него не фигурират имената или инициалите на ЧЕП Вл. Ур.??? Всички обичат ЧЕП?

  Минаха цели пет дни от момента на обиските на домовете на Лозанов (в София и Перник) до момента на оповестяването на избрани откъси от тефтерчето. Доста мощни облъчващи дози ще да са използвани, за да се заличи всичко свързано с ЧЕП Ур.?

  И още нещо. Нито една поУитическа „сила”, нито един поУитик, нито една медия „не забелязва” липсата на ЧЕП-а в тефтерчето. НИТО ЕДИН ПОуИТИК, нито една медия или институция. Колко ли взривоопасно е изобличаването и справедливото наказване на този престъпник? Вече втори месец столицата се тресе от протести против системата. Най-цинично в протестите продължават да „участват” поУитици като Мартин Димитров (СДС), Иван Иванов (ДСБ – с Иванов говорих лично за Уручев на 21-ви март 2013 г. в гр. Кюстендил, а той ми отговори, че „нищо не може да се направи”), техния доскорошен съветник в НС, в комисията по енергетика, Емил Горанов и екс-министър Асен Василев – Прозрачното. Жалки нищожества!

  Искрено се надявам, че когато неизбежно и в най-скоро време „геройствата и заслугите” на ЧЕП-а станат публично достояние и „щедро възнаградени” да не е станало прекалено късно.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Вашингтон поуст " или "Ню Йорк таймс" ..Едните клонят към републиканците , другите - към демократите :)
  Не е толкова страшно ..
  ВАЖНО е да ИМА различнни , противооречащи си мнения , тълкувания , факти дори , анализи , повод за размисъл и т.н..
  Това , каоето у нас го НЯМАШЕ десетилетия ..
  И след като се дава възможност на старите Дс- муцуни да завладяват рекламата , собствеността на медиите и т.н..., положението не е розово ..
  Комунист не обича , мрази, ненавижда свободата във всичките и измерения - и в медиите в частност ...)
  Свободата в медиите се изразява в РАЗЛИЧИЯТА на мненията ,в различните тълкувания , в критиката на всеки и всичко , в достъп на иформацията - до всеки и т.н...
  Червените боклуци мразят това :)))

  BIG AL
 23. 23 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Анализът си е добър, но т.2 няма как да се случи. Просто нормално мислещите хора ще се информират от няколко места и ще преценяват за себе си, както правят и сега. За жалост, все още има една маса, по-лесно манипулируем електорат, който си гледа само една медиа (вестник, телевизия) и се оставя да я обработват...

 24. 24 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Първо - единственото нещо, което може да скъса веригата е хората!. Те трябва да спрат да вярват на нелепи компромати и откровени лъжи, а да се информират сами.

  Но това изисква усилие и умения за критическо мислене.

  Преодоляването на умствения мързел, вкопан дълбоко в иначе "трудолюбивия" народ само по себе си е много трудно.

  Но с критическото мислене, нещата са съвсем трагично. Защото то се възпитава, заедно с уменията да се ползват прибори за хранене например.
  Възпитава се в дома и училището.
  А не става добре да се възпитават 40-50-60 годишни хора. Те са загубени. На тях им повтарят, че Виденов бил жертва на лошия вълк Костов и те вярват. Нищо, че са го преживели. Напълно отчайващо е.

  Не че сега училището възпитава такива хора де.
  Тоест, простете се с надеждата, ще нещо ще се смени скоро. Ако образованието се подобри (естествено, за това никой не говори) и спре да произвежда тъпи зубъри (наизустили "анализите" по литература от мухлясало томче) или пълни неграмотници, които не могат, буквално да възприемат текст от 1500 думи (вие защо мислите Телеграф списва с 100 думи на "статия"?), чак когато тези образовани граждани станат мнозинство, ще има промяна.

  Та чакайте де.
  Иначе както пише горе "Партиите да се разберат...", "Партиите да спрат да използват", това са наивни илюзии, неподходящи и за мечтаеща девойка...

 25. 25 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 661 Неутрално

  няма свободни медии, аз очаквам и на интернет да посегнат, като овладеят всичко, в Русия, Китай има цензура върху интернет, а в най-върлите държави -Сев. Корея, Куба, Венецуела няма интернет.

  BG e мини империя на злото.
 26. 26 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С едно изречение: Партиите да преживеят катарзис! А дано, ама надали. Според мен има и друг път - пряка демокрация.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 27. 27 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#10:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]А сегашните са сто пъти по-зле. Смятай!!![/quote]

  От кого са по-зле?

  От мутрата рапоня? Или от Цветанов? Или от Найденов? Или от Флоров? Или от Урко? Или от Цачева?Или от Дянков? Младенов? Каратиста? Харизанов? Йелева? Веждю?

  Никога повече мутри начело на България.
 28. 28 Профил на Екатерина Грънчарова
  Екатерина Грънчарова
  Рейтинг: 119 Любопитно
 29. 29 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Винаги съм го казвал - обществения строй в България е някъква перверзна имитация на демокрация но няма нищо общо с демокрацията. Икономическия строй е мутренско монополистичен пост-социализъм с частна собственост, нищо общо с капитализъм. Медиите са собственост на мутрите и непрекъснато подпикват дезинформация и насъскват пенсионерите, че виждате ли положението е такова заради демокрацията и капитализма. Добавете към това че и народеца е беден и простичък и резултата е ясен. Добре че поне една група се събуди и започна протеста иначе сме за никъде.

  California Über Alles
 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  "....Демокрацията е управление на мнозинството плюс конституционни ограничения под формата на разделение на властите и човешки права. У нас тези елементи изглежда са допълнени от тефтерче, частна ГДБОП и телевизия. Тефтерчето решава проблема с разделението на властите...."

  ...Не могат да бъдат махнати /Бойко Борисов говори за правителството на Пламен Орешарски – бел. Л.М./, те имат мнозинство в парламента трите партии, с демократични средства не могат да бъдат махнати. Ето, вие виждате как ние се опитваме всячески всеки да обясняваме колко е погубно това, което правят, те си приемат, лъжат си, най-фрапантното е тези 800 милиона...

  КАТО НЕ МОЖЕ С ДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА, ПРЕВРАТ МУ Е МАЙКАТА!
  И започнаха поредица от опити за дестабилизиране на държавата, с една едничка цел - идването на Бочо на бял кон отново във властта.
  Първи опит - аферата с бюлетините.
  Втори опит - "спонтанните" протести.
  Трети опит - слугинажът на Сламеното чучело, което заигра политическа ангажираност към назначилия го патрон.

  В коя държава политическата партия, спечелила изборите и отказала мандат да управлява, организира протести за предсрочни избори?

  Само в понятията на жителя на Банкя вероятно това е демократично възможно?!

  Да сте чули в друга страна-членка на Европейския съюз отказалия управленски мандат да твърди, че поелите управлението „нямат морално право да управляват”? Няма как да чуете!

  Да сте чули в друга страна-членка на ЕС бивш премиер да говори, че правителството, току що започнало да управлява „не може да бъде свалено по демократичен начин” – няма как да чуете подобна глупост! Самопризнания за готвен преврат на отказалата властта партия?!

  Дали ще успеят? Времето ще покаже...

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":
  както винаги-точен и ясен
  подкрепям

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#30] от "alexsilver":
  Как може да се напишат толкова много нищо не означаващи думи!!???
  Или пък може-толкова ви е страх....
  Не се съпротивлявайте-по малко ще боли
  Мъртъв субект сте...и го знаете/визирам БСП,ДПС,Атака/

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 434 Весело

  Само аз ли забелязвам сериозна еволюция в позицията на нашенските НПО-та? Онзи ден Кръстев обяви протестите за провалени, макар и успешни?! А днес Смилов иска ПАРТИЙНИ ДОГОВОРКИ!?, след като преди две седмици твърдеше, че грозната, проста и неподкрепяща протестите България води кална война срещу красивата, интелигентната и протестиращата...
  Очевидно зациклиха и в момента не могат да извадят на политическия пазар нов "продаваем" продукт... А донорите искат реални резултати, не либерални мъглявини... ОК, нека тефтерчетата тогава да станат две: едно за управляващите и едно за опозицията! Така и "добрите", и "лошите" олигарси ще са доволни, и евроатлантическите камаради ще са доволни, и мат'ряла ще е щастлив, че го стрижат с любов и внимание...

 34. 34 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#32] от "vivian62":
  Това, че отказвате да приемете истинноста на думите, нищо не означава.
  Фактите остават.

 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  В България нещата могат да се оправят само и единствено с намесата на ЕС.За да стане това обаче,целият народ трябва да помогне на бюрократите от ЕС да проумеят ,че българите не желаят да бъдат управлявани от комунисти.Това засега не става и повечето българи са болни от глупостта комунизъм.Няма друг народ ,който след толкова изживяни гаври и първобитна бедсност,да избира отново и отново комунистическите тиквиници-Бойко,Сергей ,Бей и другите многоцветни и сами деполитизирали се комунистически празноглавци.Народ ,който не е в състояние да направи тотален бойкот на изборите ,не заслужава съчуствие.Затова и отношението на ЕС към нас ,като държава има подигравателен тон.Нация от угундури и чукондури.,както казваше Р.Ралин в епиграмите си "Люти Чушки".Това е за Икономедия,която се срамува от своя комунистически род и произход.

 36. 36 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "k":

  Да, много е вероятно в този вестник (и във всеки друг вестник) да не намерите материали, които пряко атакуват собственика и бизнесите, с които се занимава. Нима това може да учуди някого? Учудващо би било обратното. За мен е достатъчно, че мога да прочета достатъчно критични материали и за предните управляващи, и за сегашните (за разлика от медийната група, която обръща посоката на плюене след избори и все е с победилите. И заради която именно у нас няма медийна свобода).

 37. 37 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотен анализ. Нека да добавя: безнаказаността е ключова съставка на системата. Забележете колко гръмко обявиха въпросното тефтерче, преди да са събрали каквито и да било доказателства за пред съда. Това постига две цели: 1) вдига медийна пушилка за моментално дискредитиране на потърпевшите, но едновременно с това 2) минира тотално съдебния процес (ако изобщо се стигне до такъв след години). Ако някой бъде наистина наказан, това ще е гибелно за системата защото омертата ще се разплете, а пък гражаните може погрешно да си помислят че справедлимост има и не всички са маскари. Затова бавят с години процеса срещу Алексей Петров, затова и Цветанов ще се измъкне целият в бяло. Идеята е: надежда всяка оставете, не гласувайте, пропийте се, бъдете цинични и подкупни, а ако не - емигрирайте, на нас мислещи хора не ни трябват.

  Но този път не са познали. Наесен ще им се случи случка.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  И това тефтерче, и аферата с Мишо Бирата, и записът на Кокинов при Тиквата в Банкя, и още десетки примери показват, че ГЕРБ в никакъв случай не бива да се връща на власт. Това е една престъпна шайка, опитала се да превърне цяла България в нещо като СИК от 90-те.

  Разбира се, сегашната национал-социалистическа хунта трябва да падне възможно по-скоро.

  Необходими са нови политически лица, нов граждански договор.

  Никой от протестиращите на жълтите павета не бива да се отказва от протеста, докато не изчистим България от Златановци, бат' Салита, чернички Красювци, Станишевци, Менти, Фриволен Сидеровци, Тикви и цялата тази отвратителна гмеж, която драпа за власт, за да разпределя порциите в държавата.

  ВЪН ВСИЧКИ!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  [quote#37:"kman"]Ако някой бъде наистина наказан, това ще е гибелно за системата защото омертата ще се разплете, а пък гражаните може погрешно да си помислят че справедливост има и не всички са маскари. Затова бавят с години процеса срещу Алексей Петров, затова и Цветанов ще се измъкне целият в бяло.[/quote]

  ГЕРБ и БСП са съответно Б и А отборът на червената шайка. Те може да се хващат за косите и да се ритат по кокалчетата, но никога няма да си навредят ефективно - под което разбирам някой абсолютно доказан престъпник да влезе в затвора, да му се конфискува имуществото или да бъде изтласкан от властови позиции.

  Какво стана с циркаджийския арест на бившия военен министър Цонев? Оправдан по всички обвинения. Какво стана с десетките гръмко обявени и напоително отразени полицейски акции с имена, на които почнаха да се подиграват и амбулантните търговци (във Варна имаше Акция "Сутиен" или нещо подобно - намаление на дамско бельо)? Пълно фиаско по всички линии, с изключение на еднадви изгорели дребни риби.

  Дребните риби са заменяеми като клечки за зъби, докато големите сомове са недосегаеми, кротко си лежат в подмолите и трупат подкожна мазнина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо се правите на ударени? Сякаш за пръв път чувате за " тефтерчета" съдържащи указания и отчети? За връзките на които се основава всяка власт? които И дават смисъл! Защото тя за никого не е самоцел! Тефтерчетата винаги са били единствената власт! Всеки кръг се бори за властта, за да управляват нейните тефтерчета! И, това няма да спре!

  goblenka
 41. 41 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Първо решение на автора: Упс, Местан каза, че няма политически стерилни хора. Видяхме, че НПО могат да се нароят както се печатат фалживи пари.

  Второ решение на автора: Упс, те партиите не се възползват открито, а задкулисно, от медийния комфорт. Отразяването на спонтанния контраротест е купен медие комфорт от БКП, по-явен и от този, за който обвиняват ГЕРБ.

  Трето решение на автора: Упс, когато ДПС е откровена престъпна организация, БСП+БКП са със съмнителен морал, ГЕРБ и десните са млади и неоренатирани политици (вероятно действани задкулисно) как временно да изолират една партия като в ледващия момент могат те да се озоват изолирани.

  Решнието е едно:
  промяна на законите под граждански натиск с цел разделение на трите власти с два принципа : органичаване на политбюрата (изборно начало в партиите) и не-ограничаване на правата на гражданите (равноправие на гражданите).

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 42. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "mi6kro":

  Упс! Еретично утопична идея! Сори! И на мен ми се ще, ама на " специалните" - не! А, управляват те!

  goblenka
 43. 43 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "goblenka":

  Странен коментар. Кое е еретично утопично ?
  Че номинираният от НПО шеф на ДАНС ще е по-добър, че партиите ще спрат да се възползват от медиите, че Атака ще бъде изолирана "временно" ?

  "Специалните" си признаха за схемите. Въпрос на време е да започнат да падат като мухи.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#43] от "mi6kro":

  Знаеш ли, ако това се случи ще съм адски щастлива! Но ми изглежда утопично. Не виждам предпоставки за това! А, относно по-добрия шеф на ДАНС това пък съвсем! Само наивник може да си мисли, че след структурните промени, истинският шеф на ДАНС ще е който бъде назначен! Все едно да ме убеждаваш, че Орешарски е фактическият премиер. Той е такъв де юре и носи премиерската отговорност, но не и де факто. Няма правото и възможността на инициатива. Всички политически смени и назначения са все такива! Като на Орешарски! Имена на хора, които ще носят отговорност за действията на други!

  goblenka
 45. 45 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 434 Разстроено

  риторично: кой господ ми пося семето в това гюбре?

 46. 46 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#17] от "drakar65":

  ....."Така че тефтерчето е и нещо като застраховка, доказателство за лоялност и алиби, че все пак става дума просто за изпълнител."....

 47. 47 Профил на estella_k
  estella_k
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "myth":

  Той дори не е и мафиот, а една проста мутра.

 48. 48 Профил на Yordan Assenov Agov
  Yordan Assenov Agov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко малко хора могат да опишат толкова добре съвременната ситуация в държавата... Браво!

 49. 49 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Чудесен коментар. Той обяснява защо февруарските протести не постигнаха нищо, освен смяна на правителството. Исканията бяха умело дирижирани срещу "чуждите" монополисти - номерът с външния враг е запазена марка за нашенските комунисти. Само разграждането на описаната система ще ни спаси от властта на онези, които раздават тефтерчетата.

  fff
 50. 50 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#25] от "pelagia":

  От първа ръка Ви казвам,че във Венецуела има интернет.Скъпо удоволоствие е но го има.
  Венецуела не е зле уредена държава,корумпирана по латиноамерикански,но пък това си има много плюсове
  Като видят хартиени 5 евро и очите им светват
  Нмя нужда от електрификация защото всички имат генератори.Кубинци лекари и китайци терапевти,руснаци инженери.
  Не е лошо там.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 51. 51 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#22:"BIG AL"]Вашингтон поуст " или "Ню Йорк таймс" ..Едните клонят към републиканците , другите - към демократите [/quote]

  Измама. И едните, и другите подкрепят само местните цоциалисти, наричани за благозвучие "демократи", заедно с тяхната тиква, наричана пак за благозвучие Обонго.

 52. 52 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А що се отнася до наивника Смилов, само прочетете в края идеите му как "основните партии" щели да преборят досегашния модел. Блажени са верующите. Тяхно е царството небесно.

 53. 53 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  [quote#32:"vivian62"]Как може да се напишат толкова много нищо не означаващи думи!!??? [/quote]

  Май ти е трудно да си признаеш, че не можеш да схванеш за какво става дума. Ще ти го напиша БАВНО: Бочо, Цочо и цялата им кеІнеф команда трябва да си получат заслуженото за системното разсипване на държавност, законност, морал, почтеност, което продължава и в момента. Какво друго означава да не се признават резултатите от парламентарните избори, дори когато си ги спечелил? Ако това не стане, България загубва и последния шанс да стане европейска страна. За последните 4 години стигнахме дъното с най-ниски заплати, най-висока смъртност, без обединяващи национални идеали, разиденени и враждуващи в интерес на 3 - 4% свръхбогати хора. Едва след това можем да започнем нов проект.
  До момента за последните 24 години у нас няма НИТО ЕДИН осъден министър. В Чехия ги арестуваха незабавно.

 54. 54 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Разбира се. Почина е въведен от великата демокрация наречена Китайска народна република , после възприет възторжено от апарата на лисия кремълски гном, а оттам естествено и при нас .

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 55. 55 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#4:"k"]Искате ли да Ви изброя поне 5 теми по които тук няма да прочетете нищо критично? [/quote]
  ..........
  Давай, любопитен съм. Ако не са критично настроените читатели и без външен натиск Дневник, Капитал и който и да е друг вестник биха се "самозадушили".

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 56. 56 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тази работа с "отложеното разграждане" не е от вчера. Още като дойде за първи път на власт СДС, изведнъж спряха приказките за ВАК като политически инструменти и там се наместиха нови лица в същата роля и зад тях новите политкомисари от дясно. И така всяко правителство отлагаше закриването на тази по същество репресивна структура.
  Подминавайки Игнатовия период, когато се събра политическа воля да бъде закрит ВАК по причини, които са извън обсега на този кратък пост, отбелязвам, че в днешни дни проклятието на БГ науката бай Иванушка-академичок е подхванало кампания за възстановяването на ВАК, макар и с друго име. Удобно си е.

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "myth": Тази морална помия и престъпно поведение са възможни винаги когато избираме агресивен неук мафиот за министър-председател.

  Глупости. Това не започва с Бойко и не завършва с него, а дори се стабилизира и усилва. А началото му е в нелустрираните бивши служители на комунистическата ДС и на хората от бившата комунистическа номенклатура.

 58. 58 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#57] от "glog":

  Мислиш ли, че те разбра?

  goblenka
 59. 59 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "alexsilver": За последните 4 години стигнахме дъното с най-ниски заплати, най-висока смъртност, без обединяващи национални идеали, разеденени и враждуващи в интерес на 3 - 4% свръхбогати хора. Едва след това можем да започнем нов проект.
  До момента за последните 24 години у нас няма НИТО ЕДИН осъден министър. В Чехия ги арестуваха незабавно.

  Браво, така е! Но я си помисли, само през последните 4 години ли сме без обединяващи идеали и интереси (захвърлени още през 1944 година, а сега продавани от върхушката на БСП), само от четири години ли сме в дъното на Европа за всичко положително и нима ГЕРБ е управлявал цели 24 години без да осъди нито един министър? А не беше ли тройната коалиция тази, която беше създала закон, който предварително оневинява министри и замминистри за извършени от тях икономически кражби и разхищения?

  Че ГЕРБ са виновни за много неща, две мнения няма и не би могло да има. Но хвърляйки цялата вина на ГЕРБ, вие оневинявате БСП и ДПС, които очевидно са ваши любимци, но които са много по-виновни от ГЕРБ за това, по което плюете.


 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#45:"frequentflyer"] кой господ ми пося семето в това гюбре?[/quote]РОГАТИЯ !
  Благия Господ е на бюрото за безработни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#59:"glog"] За последните 4 години стигнахме дъното с най-ниски заплати, най-висока смъртност, без обединяващи национални идеали, разеденени и враждуващи в интерес на 3 - 4% свръхбогати хора. Едва след това можем да започнем нов проект. [/quote]Това е идеята ! Докато и сини и червени сме нанизани като пъдпъдък на шиш и се печем на един огън от олигархията , да се плюем и хапим един друг за благото на 3 % крадци. Няма начин да се обединим когато едните крещят "червени боклуци" на 996 000 бивши членове на БКП и семействата им. Това са реалностите след соца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  [quote#59:"glog"]Че ГЕРБ са виновни за много неща, две мнения няма и не би могло да има. Но хвърляйки цялата вина на ГЕРБ, вие оневинявате БСП и ДПС, които очевидно са ваши любимци, но които са много по-виновни от ГЕРБ за това, по което плюете.
  [/quote]

  Костов беше казал преди много години "Доган (ДПС) е проклятието на България". Сега вече се твърдеше, че Костов е проклятието на България. Никой не е нанесъл по-тежки удари върху законността, морала и почтенността в политиката от Боко. Опитът му за еднолична "мека" диктатура почти успя. Трябва да не допуснем по никакъв начин връщането му обратно във властта. Едва тогава можем да се заемем с тия, които далеч по-малко газеха Конституция, закони и морал. Но ДПС си остава като творение на ДС...

 63. 63 Профил на M37_Unseen
  M37_Unseen
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Искра още повече ще се обездвижи в затвора.

  http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.
 64. 64 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#6] от "dedo pepo":

  Оди у Дума!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 65. 65 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#61] от "EVOLYUCIONER":

  Май, и ти си от тези останки от комунизма.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 66. 66 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#54] от "rex":

  Какво чакаш? Заминавай! Може и на Сахалин...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Весело

  [quote#65:"Captain Shakespeare"]Май, и ти си от тези останки от комунизма.[/quote]А ти да не би да не си от останките на комунизма ??? Да ти отстъпя ли автара си на АЛФ, ако си извънземноВсички сме такива, защото идваме от соца и в някаква степен ВСЕКИ е свързан с това време.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK