Фискалната илюзия, че рибата съществува*

Премиерът Пламен Орешарски (на преден план) и финансовият министър Петър Чобанов

© Надежда Чипева, Капитал

Премиерът Пламен Орешарски (на преден план) и финансовият министър Петър ЧобановПрепубликуваме коментара на Красен Станчев от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).
* Заглавиeто (оригиналното е "Вето върху актуализацията на бюджет 2013") и вътрешните заглавия са на редакцията:


Прави са представителите на БСП и ДПС, които твърдят, че ще е конституционен прецедент едно евентуално вето на президента върху закона за актуализация на държавния бюджет за тази година.


Но
този прецедент ще е предизвикан от други прецеденти


Първият от тях е самата актуализация по чиста презумпция, два месеца преди края на процедурата на обсъждане на бюджета за следващата година. За 2014 г., твърди се, може да са необходими допълнителни разходи. Логично би било да се види докрай изпълнението за полугодието и третото тримесечие за тази година и тогава да се заложат реалистични параметри за 2014 г.


Другият прецедент е съзнателното увеличение на дефицита значително над предполагаемия ръст на БВП. Ако, например, ръстът се окаже 0,5% от БВП, а дефицитът – 2% от БВП, за първи път от 1998 г. дефицитът ще е значително над ръста на икономиката.  (Актуализацията на бюджета през 2010 г. беше корекция на грешни параметри, както се видя от изпълнението на приходите от данъци за предходната година. Затова не е правилно този опит да се взема като пример за подражание.) За целия петнадесетгодишен период от 1998 г. насам почти винаги е бил 4-5 пъти под ръста на БВП, до 2008 г. бюджетните години завършват с ефективен излишък, за 2009 г. дефицитът е далеч по-малък от спада на БВП, а за 2011-2012 г. – практически равен на ръста на БВП. 


Прецедентът на 2013 г. с четирите пъти по-висок от ръста бюджетен дефицит е


смяна на философия на управление на публичните финанси


към която са се придържали самите сегашни управляващи. Преди се е предполагало, че доход, който не се предвижда да бъде произведен, не може да се преразпределя. Един вид не можеш да изядеш риба, която не съществува. Сега е точно обратното: преразпределя се доход от парите на данъкоплатците, за който всички са съгласни, че няма да бъде произведен. Един вид нарочно се създава фискалната илюзия, че рибата съществува.


Прецедент е и относително бланкетното групиране на възможни и желани от правителството разходи. Самият сегашен премиер през 2005 г. постави като условие за своята служба като министър на финансите намаляването на усмотрението при изразходване на парите на данъкоплатците.  Сега той и неговият финансов министър искат увеличаване на усмотрението при увеличението на дефицита и поемането на нов държавен дълг.


Досегашната философия беше, че не е проблем да вземеш заем, проблемът винаги идва с изплащането на дълга. Затова със заемите трябва да се внимава. Сега се тръгва от


илюзията за безпроблемното вземане на дълг


все едно че няма да дойде момент да се плаща.  


Всъщност предварителното харчене без положителен ефект за ръста на икономиката е повече от обикновен похват изобщо, а и в опита на сегашните управляващи. Последният такъв случай е началото на 2009 г., когато само през насърчителната банка бе пуснат в оборот ресурс, равен приблизително на 1% от БВП.  Резултатът бе, че икономиката се сви с 5% от БВП.  (Отделно от това имаше значими допълнителни увеличения на разходите – заем на НЕК за "Белене", залпово увеличаване на минималните осигурителни прагове и други подобни "нововъведения", които сега тежат върху плещите на фирмите и гражданите.)


Известно е, че първият урок на икономистите е, че ресурсите са ограничени. А също и че първият урок на политиците е, че трябва да забравят първия урок на икономистите. Прецедент в историята на последните петнадесет години е, че


този урок сега го забравят и премиерът, и финансовият министър едновременно


Изводът от тези наблюдения е следният: ако президентът наложи безпрецедентно вето, то ще е предизвикано от изброените по-горе стечения на обстоятелствата. 


Подобна практика е доста разпространена, по-често като заплаха от страна на други президенти от нова Европа да подложат на вето бюджет на някое правителство. Досега тази заплаха е била почти винаги разумен коректив. 


Ако това се случи в България, процедурата ще протече според конституцията, която изисква просто мнозинство от всички народни представители за преодоляване на ветото. Т.е. "АТАКА" и ГЕРБ държат ветото върху мнозинството, което може да преодолее ветото на президента върху актуализацията на бюджета за 2013 г.


Ползата от него би била известно избистряне на политическите предпочитания на партиите в парламента. Но не повече.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Разстроено

  Тези комунета ще разрушат държавата!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Аз предлагам на Орешерски, първо да си скъса дипломата, след това смело да подаде иставка, щото от тук на татък, деиствията му ще са само погрешни...не, че до сега бяха правилни...
  Аиде, чакам...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1085 Весело

  "Преди се е предполагало, че доход, който не се предвижда да бъде произведен, не може да се преразпределя. Един вид не можеш да изядеш риба, която не съществува. Сега е точно обратното: преразпределя се доход от парите на данъкоплатците, за който всички са съгласни, че няма да бъде произведен. "

  Другарите от БКП, пардон БСП, знаят само да харчат чужди пари за наша, на данъкоплатците, сметка!

  ОСТАВКА!

 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Знаят, че няма да се задържат на власт и залагат "бомба" на следващите управляващи, като крадат безогледно...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1085 Весело

  "Изводът от тези наблюдения е следният: ако президентът наложи безпрецедентно вето"

  И Желю Желев е връщал бюджет за прегласуване.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/31/2114010_i_jelju_jelev_e_vrushtal_bjudjet_za_preglasuvane/

 6. 6 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Явно е че Орешарски и Чобанов са заложници на комунистите. А както знаем комунистите могат само да обещават, да крадат и да бият.
  Жалко за това, че десни експерти допуснаха такъв натиск. Жалко за България!

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#4:"Питанка"]Знаят, че няма да се задържат на власт и залагат "бомба" на следващите управляващи, като крадат безогледно... [/quote]

  Знаят, че ще са на власт само известно време...ето, тук е проблема...всички които ни управляват от 23 години, знаят Само това...иначе, нищо друго...срам, срам, срам...за мен и всички обикновени хора, които им позволяваме да ни правят на идиоти...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#2:"Γαλλα"]след това смело да подаде иставка[/quote
  Смело постъпват смелите хора. Шушумигите се крият зад думи, като - ние сме избрани от 900000 избиратели.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Еваш-еваш ше стане работата

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1085 Весело

  "Прецедентът на 2013 г. с четирите пъти по-висок от ръста бюджетен дефицит е смяна на философия на управление на публичните финанси"

  Точно тази философия доведе Гърция до дълг равен на 170.3% от БВП през 2011г. и практически фалит на държавата. Тях ги спасява за сега само факта, че са в еврозоната!

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:2013-04-23_Deficit_Debt.png&filetimestamp=20130423080933

 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#8:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]ние сме избрани от 900000 избиратели. [/quote]
  .... т.е. 14% от българският народ!!!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":

  Естествено. Те винаги я разрушават когато са на власт. Нека изброя: Тодор Правешки - 3 пъти, Луканов, Виденов.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това ли коментира за Антиправителствена информационна служба (www.noresharski.com) председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика плужека Красен Станчев?
  Гергана Жулева, съпругата на Красен Станчев, пък е изпълнителен директор на “Програма Достъп до информация”. Да, другарката Гергана Жулева, дъщерята на болшевишкия генерал-майор от академия на ГЩ в СССР Дело Жулев.
  http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9E%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%E2%80%9C
  Това е една и съща група хора и интереси, които са се клонирали в няколко НПО-та за изпълняване на политически поръчки и усвояване на пари от държавния бюджет и донори. Свързани помежду си с разменено участие в управителни органи са Хелзинския комитет, ПДИ, Отворено общество, Институт за пазарна икономика, Институт за икономическа политика, Център за либерални стратегии, РискМонитор. Някои от тях са в роднинска връзка - примерно: Гергана Жулева, шеф на ПДИ е съпруга на Красен Стефанов Станчев, основател на Института за пазарна икономика. Димитър Тотев от ПДИ е син на Иванка Петкова, шеф на Института за икономическа политика. Поредното зависимо НПО от американското посолство, Сорос и съмнителните олигарси съдържа едни изключително нагли копеленца, които във всички новини и предавания дават акъл, единият от тях е с най-селският акцент, който може да чуе човек. Като ги гледаш с какъв житейски и професионален опит са, просто изумяваш кой и защо им тика микрофона и бързо осъзнаваш, че това става НЕСЛУЧАЙНО. Достатъчно е да се отвори регистъра и да се види, че това не са различни организации, а свързани лица. Оттам и кредибилността на техните становища се поставя под силно съмнение. Ако пък се направи проверка на имущественото състояние на хората от тези няколко НПО-та, ще се открият скандални неща. Тези "активни граждани" само от проекти и завличане на пари от тях станаха милионери за последните 15 години. Някои от тях имат огромни къщи на Халкидики и по нашето Черноморие, обикалят шикозни световни курорти, а иначе не можеш да им затвориш устите колко били корумпирани политиците. Време е да се види корупцията в тези зависими "неправителствени" организации.

 14. 14 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  изводът е само един:

  СМЪРТ НА КОМУНИЗМА!
  АБпФК - в Сибир!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 15. 15 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Безумието на ДС мекеретата (ДпС и бивши комунисти) няма край. Наглостта им е дори по-голяма. Лошото е, че за всичко това ще плащат децата на сегашните протестиращи (и, разбира се, децата на тези, които не протестират също)

 16. 16 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Какъвто и да е, който и да е, в случая Кр. Станчев
  Е АБСОЛЮТНО ПРАВ!!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":
  Кои по-точно, защото едните вече натрупаха 4 милиарда дълг!

 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"BlueWater"]Един вид не можеш да изядеш риба, която не съществува
  ----------------
  По този повод има народна поговорка - рибата в морето,те приготвят тигана...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Затова ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Е те тука е казано може би най-важното :
  """ Последният такъв случай е началото на 2009 г., когато само през насърчителната банка бе пуснат в оборот ресурс, равен приблизително на 1% от БВП. Резултатът бе, че икономиката се сви с 5% от БВП. (Отделно от това имаше значими допълнителни увеличения на разходите – заем на НЕК за "Белене", залпово увеличаване на минималните осигурителни прагове и други подобни "нововъведения", които сега тежат върху плещите на фирмите и гражданите.) """
  ==============

  """. . . КОИТО СЕГА ТЕЖАТ ВЪРХУ ПЛЕЩИТЕ НА ФИРМИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ . """

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Дългът на България в момента възлиза на 17% от БВП. При разрешени от ЕС 60%.
  Разбирате ли,че не е проблемът във взимането на заем,(което е неизбежно),а в това,че той ще бъде откраднат от комунистите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Точен е Станчев.
  Необяснимо е поведението на Орешарски.

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Г-н Пресзидент,Вие сте на ход!И то час по-скоро!

  Tony
 26. 26 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чардо":

  И които доведоха до закриването на стотици хиляди работни места....и 40% от фирмите с един работник т.е. собственикът....

 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#26] от "pentuer":


  [quote#26:"pentuer"]и 40% от фирмите с един работник т.е. собственикът.... [/quote]
  =======================

  Из между тези 40 % бях и аз с неработеща фирма и не закрита поради липса на пари !
  Изчаках да ги закрият масово всички НЕработещи фирми.
  Така че и тези 40 % са нереални.

  [quote#26:"pentuer"]И които доведоха до закриването на стотици хиляди работни места[/quote]
  Преди това имах 19 сътрудника . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ветото си е просто задължително.

 29. 29 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 515 Неутрално

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2002/11/16/218463_globalna_bulgariia_-_sdrujenie_za_cennostite/

  "Глобална България"

  Цветелина Бориславова, Валентин Златев и Сашо Дончев,

  Красен Станчев от Института за пазарна икономика,

  Иван Кръстев, Огнян Шентов
  Иво Прокопиев, Венелина Гочева, Красимир Гергов

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 30. 30 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 515 Неутрално

  „марксистко-ленинската ценностна система”
  ->„европейската и евро-атлантическа ценностна система“

  „съветски и социалистически интерес”
  ->„европейски и евроатлантически интерес”

  „народна демокрация и командно стопанство”
  ->"демокрация и пазарна икономика”

  "Да живей Стамболов!" -> "Долу мръсния тиран Стамболов!"

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 31. 31 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Никога не съм бил върл фен на икономисти подвизаващи се в НПО-та... не съм отделял време за коментар на глупостите им... но статията сама по себе си е достижение... на глупостта...

  - Не съм чувал, т.е. не бях чел за ключов индикатор ръст на икономиката сравнен с дефицит... Предполагм има десетки хиляди страници авторитетна литература, коментиращи въздействието на дефицита върху възстановяваща се икономика (в една или друга посока)... ама такава глупост си е новост. Мисля де...
  - Автора насмете знаците + и - по едно време и как да се представи дефицитната година в неговия ред... е реши я като момче в 5 клас
  - Промяната на закона на бюджета не включва номинална промяна в дълговата експозиция на България а промяна в емисиония календар. Поне засега никой не взима пари да си харчи.
  - През 2009 не беше изразходван 1% от БВП (доста по-малко), а беше капитализирана единствена държавна банка - каналите за въздействие не са много... А този е любим на Орешарски и от икономическа гледна точка е съвсем логичен... хората знаят, как да инвестират, ние само ще ги КРЕДИТИРАМЕ... (Идеята би била подкрепена дори от по-либерални икономисти)

  В творбата няма икономика... има само лозунги... Ако някой е прочел толкова дълго нещо, благодаря...

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чардо":

  До коментар [#26] от "pentuer":

  Е те тука е казано може би най-важното :
  """ Последният такъв случай е началото на 2009 г., когато само през насърчителната банка бе пуснат в оборот ресурс, равен приблизително на 1% от БВП. Резултатът бе, че икономиката се сви с 5% от БВП. (Отделно от това имаше значими допълнителни увеличения на разходите – заем на НЕК за "Белене", залпово увеличаване на минималните осигурителни прагове и други подобни "нововъведения", които сега тежат върху плещите на фирмите и гражданите.) """

  И така тогава през 2009 година езборите са били на 06.07.
  или на 7 Юли са били изборите.

  Значи изборите са станали след половината на годината, случаят за който става дума се случва в началото на годинана.

  Та и малко историйка за пенсиите. Пенсиите които са били отпеуснати преди 2001 година се преизчисляват през октомври 2008 година върху заплата 380 лв, при което някъде на сто хиляди пенсионера пенсиите им се вдигат средно с около 50 до 80 лева. И всичкото това нещо БСП го завещава на следващото правителство.

  И наскоро чух от Данчо ментата че през управлението на ГЕРБ безработицата се е увеличила с 400000 безработни, това по официални данни.
  А ето колко са безработните по официални данни за първото

  тримесечие на 2013 г. 456 400 безработни през първото

  А ето и броят на безработните през 2008 г.
  26.01.2009 - Средномесечният брой на безработните през 2008 г. е 233 719,

  Така че някой да говори че по времето на ГЕРБ езработицата се е увеличила с 400000 човека много лъже хи хи хи

 33. 33 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Затова съм бясна!
  И казвам, че БСП и ДПС ни грабят с този бюджет през некадърните си назначения в администрациятя!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#31] от "Нощен злодей":

  - Автора насмете знаците + и - по едно време и как да се представи дефицитната година в неговия ред... е реши я като момче в 5 клас
  - Промяната на закона на бюджета не включва номинална промяна в дълговата експозиция на България а промяна в емисиония календар. Поне засега никой не взима пари да си харчи.
  - През 2009 не беше изразходван 1% от БВП

  Каде го прочете в тази статия бре момче. Едно друго момченце като тебе много бъркаше статийте хи хи хи

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#31] от "Нощен злодей":

  - Не съм чувал, т.е. не бях чел за ключов индикатор ръст на икономиката сравнен с дефицит...

  Такава риба в тази статия нема бре момче, явно си объркал нещо.
  Я си преписал това което са ти писали да пишеш.

  Тука в тази статия човека пише, че Дянков е казвал, че рибата е още в морето и ние не тлябва да я режем на софрата.
  Докато сега Олигарски и неговото джудже фин мина казват рибата е в морето ама ние ще я нарежем на парчета. АНАДЪМУ ХИ ХИ ХИ

 36. 36 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#32] от "сидер":


  [quote#32:"сидер"]И така тогава през 2009 година езборите са били на 06.07.
  или на 7 Юли са били изборите. [/quote]
  ======================

  Лично аз това го знам отлично !
  За точната дата на изборите не споря , бяха в средата на годината !
  Па дорде се констутуира новия парламент мина още доста време .
  После чак избор на правителство !
  И като подчертавам с думите си :
  [quote#21:"Чардо"]Е те тука е казано може би най-важното : [/quote], точно това съм имал предвид , че БКП и ДуПеСе отново ще ни разкатаят фамилите !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 37. 37 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Чудесно, чудесно... Аз съм доволна! Колкото повече се оливат сегашните управляващи, за толкова повече хора ще станат ясни лъжите, които БСП разпространяваше за ГЕРБ, а и на следващите избори мнозина ще се замислят сериозно, преди да посегнат към червената бюлетина. Както е показала самата непогрешима история, всяка глупост трябва да бъде заплатена. Е, ще плащаме, а другарите за пореден път изиграха българските граждани. Да ни е честито!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#28:"apollo"]Ветото си е просто задължително[/quote]
  Да, много е просто. Първосигнално просто. Вместо да се повтарят клишета, по-добре някои демократични люспи да започнат да се готвят за избори. Защото, ако и този път останат върху жълтите павета, няма да са им виновни парламентарните банки и текущия жълто-заветен щурм няма да има с какво да се оправдае в нов вариант. Народът се нагледа на театрални постановки - кеф ти драма, кеф ти комедия, кеф ти фарс.

 39. 39 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#34] от "сидер":

  "за 2009 г. дефицитът е далеч по-малък от спада на БВП"

  Те тук... Как се представяше по математика в училище как работеше с отрицателните числа, илии просто ги игнорираш...

 40. 40 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Красю Станчев е един тъп манипулатор. Примерът с несъществуващата риба е невалиден. Това че дефицита растял по-бързо от БВП не означава, че се раздава нещо което го няма и няма да се поизведе. Ако въобще се реализира по-голям дефицит то това означава само, че държавата временно взема заем от едни свои граждани за да даде на други. Сиреч има само увеличаване на преразпределителната роля на държавата, т.е. на преразпеделението на произведените, а не на несъществуващи неща. И Станчев това го знае, ама се прави на ударен. Манипулира читателите.
  Нарастването на преразпределителната роля на държавата е желателно тъй като по този показател България е доста назад. Що се отнася до увеличаването на дефицита, аз няколко години подред разправям, че в момента условията са такива, че трябва да се допусне по-висок дефицт до 5-6%, като се раздава на най-бедните за да купуват.
  Смяната на философията на публичните финанси трябваше да стане още 2009 година. Закъсняваме с 4 години. И трябваше да стане тогава зашото тогава кризата смени условията. Премина се от инфлационен растеж към дефлационна стагнация. Затова трябваше още тогава да се прави дефицит и да се пускат някак пари. БНБ пак оплеска нещата тогава.

  Тук идва следващата манипулация на "експерта" Станчев: "Последният такъв случай е началото на 2009 г., когато само през насърчителната банка бе пуснат в оборот ресурс, равен приблизително на 1% от БВП. Резултатът бе, че икономиката се сви с 5% от БВП. " Пускането на този ресурс 2009 е било напълно правилно. Икономиките на почти всички страни се свиха през 2009, както Красю добре знае, поради световната криза. И почти всички страни пуснаха някакъв паричен ресурс, т.н. "количествени улеснения", така че тази политика тогава беше правилна и ако не беше пуснат тоя ресурс икономиката верочтно щеше да се свие с повече от 5%. Та ако Красю разчита че всички са забравили за световната криза - греши.

  Та анализът на "експерта" Красю Станчев е под всякаква критика. Потчти пълно извращаване на фактите. Типичен продукт на обществено вредният ИПИ.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 41. 41 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#37:"Кокетна - за касиране на вота!"] лъжите, които БСП разпространяваше за ГЕРБ[/quote]
  Ама досега нито един коментатор не се е справил с лъжите на ГЕРБ... те са заплетени

 42. 42 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#35:"сидер"]Такава риба в тази статия нема бре момче, явно си объркал нещо.
  Я си преписал това което са ти писали да пишеш.

  Тука в тази статия човека пише, че Дянков е казвал, че рибата е още в морето и ние не тлябва да я режем на софрата.
  Докато сега Олигарски и неговото джудже фин мина казват рибата е в морето ама ние ще я нарежем на парчета. АНАДЪМУ ХИ ХИ ХИ [/quote]
  Постинга ти съдържа много поезия, но малко съдържание... Дянков говореше за пица...

 43. 43 Профил на valdodoval
  valdodoval
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#32] от "сидер":

  Пишеш глупости като за световно(за безработицата имам предвид).Много добре знаеш,че има два вида,официална и реална,да за официалната съм съгласен(така пишат НСИ) а реалната сам можеш да разберш като от броя на трудоспособното население извадиш броя на заетите лица и това е реалната цифра.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Те Гоце, Станишев и компания крещяха по всички медии, че нямало криза в началото на 2008. А бе, дай да раздаваме едни пари... а после даже се поправиха - те искали да кажат, че нямало финансова, а имало икономическа криза. После пък обърнаха нещата наопаки - имало финансова, а не икономическа криза. Купон да става... дай да раздаваме едни пари!

 46. 46 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Жалко, гледам че икономистите тука в Дневник са слаби. Или са от чикагската школа - което е реципрочно де

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Рибата съществува - балъците сме ние, ако им позволим да продължават по същия начин.
  ОСТАВКА!

  fff
 49. 49 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Смях в залата:
  Обажда се Бойко Борисов на Цветанов:
  -Цецо,обади се на Орешарски да му кажеш,4е вземат много малък
  заем!
  -Шефе как малък,1 млрд.вземат попитал Цецо.
  -Само му кажи на Орешарски,4е в Реал Мадрид с тези пари могат
  да купят най-много 2-3 футболисти,като Бейл и Роналдо.

 50. 50 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Човек взема на заем по две причини: или е толкова закъсал, че не може да си покрие ежедневните разходи, или да прави бизнес. Мисля, че понастоящем става дума за първия случай. Ако ще развиваме бизнеса, то трябва да е най- вече за сметка на ресурсите, с които разполагаме. Повече труд, усърдие и по- малко разходи. Да бяха организирали поне една национална бригада за така наречените протестиращи. 1976г., за 30 дни работа , прокопаване на канал за телефонен кабел от връх "Шипка" до Казанлък получих 9лв и 1/2 литров термос като награда за бригадир- ударник. Ежедневно трябваше да прокопаваме канал дълъг 6 метра , 80 см дълбок и 60 см широк. Работехме много, без пари, но учебниците ни в университета бяха евтини, общежитията (много добре поддържани) бяха за по 5 лв месечно, включително ток, вода и парно, а купонът ни за стол струваше 30 до 60 стотинки дневно. На 22 години имах нова кола, получавах стипендия 70 лв месечно и можеш да си позволявам почти всякакви удоволствия, каквито си поискам, включително ежегодна екскурзия в чужбина. Да допринесем/ допринесат и ТЕ нещо за народа (за себе си), преди да имат претенции и искания. Все пак някой трябва да ги организира!

 51. 51 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е по-бързо формиране на дясна коалиция за да поведе страната към истинска и свободна пазарна икономика, а не псевдопазарна социалистическа икономика.

 52. 52 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Бог да я прости България...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#24] от "xmm":


  Точен е Станчев.
  Необяснимо е поведението на Орешарски."

  -Правилното е да се разменят имената.

 54. 54 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  лешника е само момче за поръчки

  да се търси консистентност в позиция му през годините е безсмислено

  квото му наредят, той това прави: наредят му пеевски, казва, че пеевски е без алтернатива, ново нареждане "без пеевски", айде катарзис...

 55. 55 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#11:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]ние сме избрани от 900000 избиратели. - цитат на коментар #8 от “КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ”

  .... т.е. 14% от българският народ!!! [/quote]

  Така е, когато другите ходят за риба на избори. И после разправят, че станало преврат.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 56. 56 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Орехов част от пасмината, недоносче!

 57. 57 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Дневник пак си запълват пространството с безполезни и безинтересни статии.
  Дневник, преди да публикувате някоя статия, отговорете си на няколко въпроса:
  1. Носи ли някаква информация?
  2. Какави изводи могат да се направят.
  3. Кой би я прочел.
  4. Има ли някаква новина?
  5. Има ли важни факти?
  Статии от сорта:" И днес , както обикновено, слънцето изгря от Изток, но за сметка на това ще залезе на Запад..." не са полезни и свалят нивото на сайта, като цяло.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 58. 58 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Един вид не можеш да изядеш риба, която не съществува. Сега е точно обратното: преразпределя се доход от парите на данъкоплатците, за който всички са съгласни, че няма да бъде произведен. Един вид нарочно се създава фискалната илюзия, че рибата съществува"

  Рибата съществува във вид на един милион шарани, с чийто гласове тия рибари влязоха във властта.

 59. 59 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#57:"widowmaker Борисов е единствената партия !?!"]Дневник пак си запълват пространството с безполезни и безинтересни статии[/quote]

  Я бегай под пилоните да се подписваш.
  А и ще послушаш полезни и интересни неща от Мишо Шамара. Или поне такива неща, които мозъчето ти може да асимилира.

 60. 60 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Целта на мафията е да открадне 1 млрд., който да бъде събран с лихвите от всички български граждани. Отделен въпрос е, че икономиката и финансите са поверени на няколко некадърници. Това е типично за кликата БСП/ДПС. Така негативният ефект се умножава.
  PS. Вето върху бюджет не е прецедент. Налагано е от Желев и Първанов. Финансовото недоносче да не си пуска езика на разходка.

 61. 61 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 461 Неутрално

  И Германия я натискат отвсякъде да прави повече дългове, че било адски полезно. За съжаление на експертите като "нощния злодей", това са изключително леви икономисти и леви правителства като френското например. Да, ама германците си имат друг опит и други експерти, които са на обратното мнение. И вижте по резултатите кои са прави? Кой има прираст, Германия. Кой има спад, страните където дълго са управлявали или още управляват социалистите. Какво да чакаме да ни фалират ли? Тогава "нощният злодей" ще си оправдае напълно името, но ще е късно.

 62. 62 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Всъщност предварителното харчене без положителен ефект за ръста на икономиката е повече от обикновен похват изобщо, а и в опита на сегашните управляващи. Последният такъв случай е началото на 2009 г., когато само през насърчителната банка бе пуснат в оборот ресурс, равен приблизително на 1% от БВП. Резултатът бе, че икономиката се сви с 5% от БВП. "
  ---
  Интересно защо Станчев реши, че точно на това се дължи спадът на БВП с 5%? В другите страни, където по същото време имаше спад каква е била причината? Типично манипулативно представяне за ИПИ, Индъстри Уоч, Отворено общество и т.н.

  А и в случая въобще не е проблем реализирането на дефицит в такъв размер при ниските изходни нива на държавния дълг - дори след заема пак ще сме една от най-стабилните в това отношение страни в ЕС. Проблемът е доколко парите ще се използват целесъобразно и ефективно.

  Въобще цялата тази глупост на фискалните талибани да балансираш бюджета в рамките на една астрономическа година не ми е понятна - времето, за което Земята обикаля около Слънцето има малко общо с пулса на една постиндустриална икономика и използването му като ограничителен срок е също толкова произволно, колкото и един или пет, или десет лунни цикъла. Заем се тегли, когато има нужда - важното е в средносрочен период да се предвидят нужните приходи за погасяването му и да не позволява изплащането му да стане бреме за икономиката.

 63. 63 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "bawarec":

  В края на 2012 г. делът на правителствения дълг към БВП е 18% за България и 81% за Германия - по данни на Евростат. Преди да пишеш, че германската икономика растяла, понеже нямала дълг, може да погледнеш данните.

  България е на второ място в ЕС след Естония по най-малка дългова задлъжнялост, но сме доста далеч от второто място и по растеж, и по равнище на БВП. Очевидно не това е водещия фактор за икономическо развитие.

 64. 64 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  По-добре прецедент и оплют от комунистите президент - отколкото тия смотани капути да повлекат финансите и икономиката...

 65. 65 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#59] от "fireball":


  [quote#59:"fireball"]Я бегай под пилоните да се подписваш.
  А и ще послушаш полезни и интересни неща от Мишо Шамара. Или поне такива неща, които мозъчето ти може да асимилира.[/quote]
  Ако ти си научил нещо ново от тази статия, значи или не си бил в България през последните месеци, или си твърде тъп да смелиш информацията и се нуждаеш от повтаряне и потретяне.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Какъв коментар може да се чака от човека на Сорос ?

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":Значи тебе те стиска задника ,че точно комунистите ще го откраднат ? Значи , ако го откраднат вашите не е загуба ?

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#29] от "Несъществуващата социаллиберална партия":...Меглена Кунева , Цветелина Бориславова ...

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#31] от "Нощен злодей":Тук имаше един много добър икономист -Графа, но глупаците го изгониха от форума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK