Забравената първа дама на експресионизма

Изложба на Бистра Винарова

© Красимир Юскеселиев

Изложба на Бистра ВинароваГолемият гръцки писател, поет, драматург и философ Никос Казандзакис - автор на "Зорба Гъркът", е бил безумно влюбен в българска художничка. Това личи от обширна лична кореспонденция, подредена преди дни в Националния музей на българското изобразително изкуство, заедно с още 200 живописни творби на Бистра Винарова – масла, графики, акварели, рисунки, гравюри върху дърво, създадени между 1915 и 1963 година. Експозицията ще продължи до 30 септември. 


Изложбата е първата и, за жалост, последна среща


на българските ценители с изкуството на една от най–талантливите европейски експресионистки.
Казандзакис се запознава с Винарова на първата й самостоятелна графична изложба във Виена през 1923 година. Той публикува възторжена рецензия, на другия ден отива отново, на третия пак, безспирно я преследва и накрая й предлага ръката си. От десетките му писма струи любов, но и отчаяние от липсата на внимание.


Подобна е съдбата и на нежния германски поет Райнер Мария Рилке, по онова време секретар на гениалния френски скулптор Огюст Роден. Веднъж Винарова и Рилке се срещат в художествена галерия и той казва: "Щом се срещаме, значи съдбата ни свързва". Поетът й посвещава интимни любовни стихове, които Гео Милев превежда и отпечатва в списанието си "Везни".

Изложба на Бистра Винарова

© Красимир Юскеселиев

Изложба на Бистра Винарова


Бистра е била изключително красива жена, с искрящ интелект и талант, вроден аристократизъм, обаяние, тънко чувство за хумор и изтънчени светски маниери. Тя е наследила майка си Луиза – съпруга на генерал Винаров, украсявала с хубост и ум светските събирания и приеми. Нежененият още княз Фердинанд я кани няколко пъти в двореца, но среща непреклонен и категоричен отказ.


Френският граф Робер дьо Бурболон отбелязва в дневника си – едно от достоверните свидетелства на епохата, че между генерала и Фердинанд съществува взаимно уважение и затова той отминал със съжаление прелестната госпожа. Но Бистра Винарова е преди всичко художничка.


В България тя се учи от Елисавета Консулова-Вазова, а в Германия при професорите Дарш и Хофман. След това дръзко налага името си сред европейския авангард, като влиза в кръга на художниците  експресионисти от Червения кръг – Ото Дикс, Оскар Кокошка, българите Бенчо Обрешков и Жорж Папазов, както и в дружеството "Мост" на Конрад Феликсмюлер и Ани Еренфест. В творбите й се усеща известно влияние от Парижката школа, с членовете на която тя поддържа приятелски отношения, а с Пабло Пикасо се познава лично. Това е причината нейните работи да се свързват с експресионизма, кубизма и абстракционизма.

Забравената първа дама на експресионизма

© Красимир Юскеселиев


Но в българската история Бистра ще остане най–вече като вярна


спътница на Симеон Радев


- блестящия историограф, дипломат, общественик, борец за свободна Македония, автор на "Строителите на съвременна България". Книгата разказва за създаването и развитието на Третата българска държава. Със завидно майсторство на страниците й са описани политиката, икономиката, историята и задкулисните игри в годините след Освобождението. Това е произведение, което в най-пълна степен дешифрира нашата нация и разкрива същината на епохата. То обхваща периода от Берлинския конгрес до възкачването на Фердинанд на княжеския трон. В трите издадени до днес тома историята на България буквално оживява. Езикът е блестящ и по остроумие може да съперничи дори с този на Алеко Константинов. По историческа и литературна стойност книгата е безспорно национално богатство.


Бистра Винарова и Симеон Радев се срещат за първи път през 1910 година. По това време той вече завършва събирането на документи за "Строителите…" (Първият том излиза през 1910, а вторият - 1911 година). Радев е планирал да интервюира вдовицата на генерал Винаров за съпруга й и други исторически личности, но е запленен от дъщерята. След 13 години двамата се виждат отново във Виена и любовта се разгаря бурно.


Тогава Симеон Радев е на 44 години, говори пет езика, включително арабски и турски, и е бил пълномощен министър в Букурещ, Берн и Хага. Сгодяват се през 1922 година и след това се женят в Цариград. Дипломатическата му кариера продължава от 1925 до 1940 година в Турция, Англия, Швейцария, Белгия и САЩ. Бистра се превръща в перлата на дипломатическите среди зад океана. Предизвиква истинска сензация, като на прием в посолството се явява в рокля с кринолин в стила на Втората френска империя. В Америка тя контактува с Пол Клодел – брат на завършилата трагично живота си френска скулпторка Камий Клодел. Дипломатическата кариера на Симеон Радев е прекъсната от правителството на Георги Кьосеиванов и през 1940 година семейството се завръща в България.

Забравената първа дама на експресионизма

© Красимир Юскеселиев


След 9 септември 1944 година


то е сполетяно от съдбата на повечето видни общественици и интелектуалци. Бистра е отстранена от всякаква изложбена дейност. Самият Радев е уволнен от външно министерство и пенсиониран. Забранено му е да се занимава с политическа и обществена дейност. В тежките години Симеон Радев пише спомени, които продава за нищожни суми на Българската академия на науките. Новата власт настанява в дома им двама младоженци, а синът Траян дели стаята си със студент по медицина. Въпреки трите си висши образования – история, френска филология и библиография, години наред той не може да намери работа. С тежък физически труд печели дребни суми. Единственият постоянен доход е малката пенсия на бащата.


Управляващите многократно предлагат на Симеон Радев да си промени възгледите и да фалшифицира факти от историографските си съчинения. Макар че семейството мизерства, той не променя нищо. Едва след 50-а година бащата е частично реабилитиран, много по-късно синът с огромни усилия успява да издаде третия том на "Строителите на съвременна България". Бистра Винарова умира забравена през 1977 година, а Симеон Радев единадесет години преди това. Последните му думи са: "Успях ли да направя нещо за България"?


А България какво направи за тях?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Кои са им наследниците на днешно време. Тая фамилия Радев нещо ми говори...

 2. 2 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  тогава Бългрария най-сетне се отърва от агентите фашисти и започна да строи цоциализма - справка магистрала Тракия единствената построена 1960 - 2013 - най-дълго строения път в историята на човешката цивилизация

  veni vidi fugi
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Весело

  ''Д''.......доста оптимистично !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Поздравления за статията. Синът им се казваше Траян Радев, приличаше на баща си и работеше в Народната библиотека, след 10ти ноември помогна при утвърждаването на езиковата гимназия "Симеон Радев" в Перник. Траян Радев почина преди 3 години. Повече подобни българи са потребни днес на Отечеството. Поклон.

 5. 5 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#1:"Дива селянка"]Тая фамилия Радев нещо ми говори... [/quote]

  A бе да е някоя фамилия комундери, всички старшинки щяхте да ги знаете. А ма на, Радеви ги няма на флашката.

 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Чудесна дописка. Съжалявам, че политизирам темата, ама Е това е комунизма! Не търпи интелигентни хора, защото те разбират уродливата му същност!

  Последните му думи са: "Успях ли да направя нещо за България"?

  Това изречение трябва да си го набием в главите!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#6] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  +!

 8. 8 Профил на snail
  snail
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Нобеловият лауреат, големият гръцки писател, поет, драматург и философ Никос Казандзакис - автор на "Зорба Гъркът".

  Само да направя поправката, че Казандзакис НЕ е спечелил нобелова награда. Губи с един глас от Албер Камю. Проверявайте ги тези неща.

  "In 1946, The Society of Greek Writers recommended that Kazantzakis and Angelos Sikelianos be awarded the Nobel Prize for Literature. In 1957, he lost the Prize to Albert Camus by one vote. "
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nikos_Kazantzakis

  Иначе много интересна статия. Радващо е, че може да се намерят такива в Дневник. (:

 9. 9 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Ето и една статия на Пламена Димитрова за тази забележителна българка:

  http://a3.stalker.bg/11_06_22/page_6.php

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Със сигурност тази жена е била много интересна личност и е малко жалко, че е представена единствено през познанствата И.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Изложбата е първата и, за жалост, последна среща

  на българските ценители с изкуството на една от най–талантливите европейски експресионистки.
  ............
  Защо последна?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Тогава Симеон Радев е на 44 години, говори пет езика, включително арабски и турски, и е бил пълномощен министър в Букурещ, Берн и Хага. Сгодяват се през 1922 година и след това се женят в Цариград. Дипломатическата му кариера продължава от 1925 до 1940 година в Турция, Англия, Швейцария, Белгия и САЩ.
  ========================================
  Вигенииин, четеш ли бе!? Такъв дипломат, ТИ няма да видиш ни на яве, ни на сън!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 13. 13 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#6] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Да добавя само, че след 9ти септемри, на Бистра Винарова й се налага да рисува портрети на Ленин и Сталин, за да може семейство Радеви буквално да преживява... Просто нямам думи. Ето два линка към статии за сина, Траян Радев:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=3395&rid=12
  http://www.klassa.bg/news/Read/article/78429_%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D1%83+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2

 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  От много "братя", затова сме на това дередже:
  "През април 2012 година става известно, че статуя на Симеон Радев е поставена в комплекса на Министерството на външните работи в Скопие, което предизвиква скандал. Първоначало от македонска страна е обяснено, че статуята е на Теодор Рузвелт. Впоследствие от МВнР на Република Македония признават, че статуята е на Радев, но съобщават, че са променили идеята си и статуята на българския дипломат ще бъде преместена в Музея на Македония в Скопие"

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "А България какво направи за тях?"
  Нищо.
  Но би трябвало българите да не ги забравят. Само толкова!
  Защото хора като Симеон Радев и Бистра Винарова не са се нуждаели от никаква особена материална помощ, защото те са имали своя талант и трудолюбие. Нуждаели са се от признание и човешко внимание.
  Защото "Строителите на съвременна България" трябва да бъде прочетена от всеки българин. От всеки. За да се изпълни с гордост и самочувствие.

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#15] от "Realistka":
  А България какво направи за тях?"
  Нищо.
  Но би трябвало българите да не ги забравят. Само толкова!
  .............
  Не България, а НРБ. България бе ликвидирана през 1944 г.А с нея и българският елит, към който принадлежаха двамата. Едни от многото вегетиращи титани в Народната република на пигмеите. Ако Винарова бе жива сега и пишеше коментари, същите тези които и се възхищават умряла, щяха да я псуват: "ти ко са прайш на различна маааа, я си глей манджътаааа ма."
  НеРеБейството е живо в главите на съвременните българи, самовъзпроизвежда се, резистентен вирус, няма убиване.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  "... Бистра Винарова умира забравена през 1977 година, а Симеон Радев единадесет години преди това. Последните му думи са: "Успях ли да направя нещо за България"?..."

  А можеха просто да ги убият...

  Както се казва в безсмъртния виц за единственият останал жив руснак, дето бил виждал на живо Ленин (Реалистка, поправи ме, ако бъркам):

  От казионната преса го начоколили журналисти, и питат:

  - И какво, и какво?

  - Ами ... нищо - отвръща човекът, вече много възрастен.

  - Е, как нищо бе? Ами за какво ни занимаваш тогава?!

  - Ами ... можеше да ме убие...


  [quote#6:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Е това е комунизма! Не търпи интелигентни хора, защото те разбират уродливата му същност![/quote]

  Мдам, "класовият усет" на шумкарите работи безпогрешно - от километри надушват читавия човек, дето не е от тяхната жалка пасмина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Преди седмица четох мемоарите на С. Радев от ранните му години - родолюбец, останах за пореден път възхитен от него. Представяте ли си хората като него и съпругата да не бяха изолирани, затваряни, гонени, убивани, а да бяха продължи ли едва прохождащата аристокрация на духа в България. Но както беше казал един друг Радев - Милен - Когато цървулите вземат властта стават ботуши.

 19. 19 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Аз имах привилегията...всъщност това беше резултат на една неимоверна случайност...да работя под крилото на една от тези "недоубитите".
  Аз вече съм споменавала това - професор Елисавета Карамихайлова.
  Познавах баща й - д-р Иван Карамихайлов и нейната леля - народната художничка - Елена Карамихайлова.
  Мисля, че тази фамилия са се спасили от някой благодарен комунист, чийто живот е бил спасен от д-р Карамихайлов.
  Така си мисля. Това е моя теория, която съм си съчинила. Защото нали не можеш да питаш тези хора: - Ама вие защо сте живи?!

  The best way out is always through Robert Frost
 20. 20 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zaffirov":

  Съжалявам, но името на Милен Радев излезе като име на сътрудник на ДС.
  Така че неговото мнение (и на всички като него) за мен има нулева стойност.

  The best way out is always through Robert Frost
 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":
  А можеха просто да ги убият...
  .........
  Дай да не изкарваме светци хора, за които малко се знае.
  Аз съм запознат лично с това, какво се случи на заслужили почести и слава патриотични фамилии, отдали се за благото на България.
  И никоя от тях няма членове наградени със соц. медали:
  "Винарова е награждавана с ордените „Св. св. Кирил и Методий“ I и II степен в 1963 и в 1970 година, а в 1975 година е удостоена с орден „Червено знаме на труда“."
  А това е малко странно, или!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#19] от "Realistka":
  Мисля, че тази фамилия са се спасили от някой благодарен комунист
  .............
  Оф, абе стига...Няма благодарен комунист, това са крадци и мошнници, рецидивисти. Тях ги интересува само парата и отдушник на съдизма си, любими жертви им са най-талантливите и чувствителни патриоти. Ето защо са я оставили:
  "Елисавета Карамихайлова умира от рак през 1968 година.[Тя завещава цялото си имущество, включително и бащината си къща на БАН.
  В нейна защита застават физици от университета, в резултат на което тя запазва мястото си, но е принудена да прекара последните години от кариерата си във Физическия институт на Българската академия на науките."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "СДС":

  И Норман е прав и ти си прав!
  В живота на толкова много хора има случайности с положителни или отрицателни последици.
  Могли са да ги убият за много по-незначителни неща.
  А могли са и да оцелеят поради много дребни подробности и струпване на случайности.
  Така е , когато цари беззаконието в цялата страна.
  Колко пъти ви казвам да гледате филма "Горяни". Там ще видите как най-обикновени селски хора са били избивани.
  А даже имаше споменато за един селянин, който от съчувствие към вдовицата на един горянин (майка с 3 деца) оставя пред вратата й една кола дърва за огрев. за което бива изпратен и лежи в лагера в Беляне цели 3 години! Само затова!

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "СДС":

  Знаеш ли на кого е дадена къщата й, която тя дари ?!
  Не знам дали е дарена на БАН или на Съюза на физиците.
  Изтъргувана е със Съюза на архитектите в България.
  И не мога да се добера до завещанието й, защото аз не съм нейна роднина и нямам достъп до завещанието.
  Но правя опити!

  The best way out is always through Robert Frost
 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Онзи ден в някаква статия пишеше за Евгения Гинзбург, та и аз се зачетох. Много неща за "интересните" им времена знам, но има и много странни подробности, които сякаш са преобръщали животите на хиляди.

 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#24] от "Realistka":
  Знаеш ли на кого е дадена къщата й, която тя дари ?!
  ...........
  Във вики пиши , че цялото си имущество дарява на БАН, това са патенти, открития, библиотека, недвижими имущества, както и предмети от колекционерски интерес.
  Движимото имущество е със сигурност отдавна влязло в джоба на БАН-феодали.
  Недвижимото е вероятно усвоено, застроено, "приватизирано".
  Става дума за имоти в центъра на номинална стойност на днешни цени милиони €.
  Затова и дирите са прикрити. На тове място бих се обърнал към находчив нотар или адвокат и срещу процент наел да рови, души и дири.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Годината на смъртта на Ел. Карамихайлова е сгрешена. Тя почина 1967 г.
  Моля за извиненее от модераторите за отклонението от основната тема!

  The best way out is always through Robert Frost
 28. 28 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "СДС":

  Предпочитам да се отвори отделна тема, защото много "писатели" дето не са се срещали даже с нея, са си поупражнили перото.

  The best way out is always through Robert Frost
 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#28] от "Realistka":
  Аз така и не разбрах, защо изложбата на г-жа Винарска е първа, зова как да е, и последна!
  Какво значи това?
  За мен лично само едно,
  ще разпродадат картинити и на колекционери.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#20] от "Realistka":
  Така е - излезе, но преди да излезе той сам си каза и се разкая, а не се направи на герой на тихия фронт. Но и това няма значение. Въпросът е как тази нечовешка система - комунизмът смазва елита, награждава шумкарите и тероризира добрите. До някъде разбирам защо може да накарат някой да подпише за агент, семейство, живот и прочие, не искам да съдя хората, не знам аз как бих постъпил на тяхно място. Ноо след промените да си признаят - това е

 31. 31 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Zaffirov":

  Съдбата на лекета от този калибър не ме интересува!

  The best way out is always through Robert Frost
 32. 32 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#3] от "EREBUS":


  [quote#3:"EREBUS"]''Д''.......доста оптимистично ![/quote]

  Тоест?


 33. 33 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#1] от "Дива селянка":


  [quote#1:"Дива селянка"]Кои са им наследниците на днешно време. Тая фамилия Радев нещо ми говори...[/quote]

  Но фамилията Брена ти говори, както всички знаем...

  Я ни бични пак някой клип на Лепа Брена, или друга подобна турко-сръбска кафания.

  Много те бива по тая част.

  Но фамилията Радеви, естествено е на хиляди мили и от Брена и от тебе.

  Нищо ново всъщност, що се касае за дивотията и селенията...

  Всяко стадо си има мърша, та и ние с теб така...

 34. 34 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  "Успях ли да направя нещо за България"? - Поклон на българите пред ТАКИВА личности...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#19:"Realistka"]Мисля, че тази фамилия са се спасили от някой благодарен комунист[/quote]
  Асен Борисов Дацев завършва физика в Софийски университет през 1933 г.. Година по-късно специализира в Париж . През 1938 г. защитава докторска дисертация в Сорбоната на тема "Потенциални бариери и решения на уравнението на Шрьодингер".Съветник в посолството на България в Москва в периода 1946 г.-1947 г....
  Акад. Христо Янков Христов (1915 - 1990)
  Роден на 12 юни 1915 г. във Варна, Христо Христов завършва физика и математика в Софийския университет през 1938 г., специализира в Сорбоната и в Московския държавен университет. От 1942 г. е асистент във Физико-математическия факултет на Софийския университет. От 1947 г. е доцент, а през 1951 г. е избран за професор. Член-кореспондент на БАН от 1952 г., а през 1961 г. е избран за академик. Ръководител на Катедрата по атомна физика във ФМФ в периода 1958 - 1965 г.

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#25:"ju.li"]Онзи ден в някаква статия пишеше за Евгения Гинзбург[/quote]
  Може ли да видя линк към тази статия?
  Интересно, дали се споменават там следните
  факти за родителите на прочутия писател Аксенов:
  Отец, Павел Васильевич, был председателем Казанского горсовета и членом бюро Татарского обкома КПСС. Мать, Евгения Соломоновна, работала преподавателем в Казанском педагогическом институте, затем — заведующей отделом культуры газеты «Красная Татария», была членом КПСС. Впоследствии, пройдя ужас сталинских лагерей, во времена разоблачения культа личности, Евгения Гинзбург стала автором книги воспоминаний «Крутой маршрут»

 37. 37 Профил на bosilegrad
  bosilegrad
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Симеон Радев е и доброволец в Балканските войни, а преди точно сто години има несравнимо болезнената и трудна задача да бъде един от защитниците на България по време на Букурещката конференция. След подписването на жестокия договор е написал на френска журналистка: "Историята постига трайност, само чрез справедливост".

  Дали можем да осъзнаем любовта към родината, вярата и достойнството на великите българи преди сто години?

 38. 38 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1793 Весело

  До коментар [#36] от "тулса":

  Съжалявам, статията беше за някакви нашенски проблеми и само се споменаваше името И. Фактите са такива, каквито вие ги пишете, а подробностите, които ме впечатлиха мен са, че сталинските затвори преди войната са били пълни и с разни бежанци от Германия, Италия и т.н..

 39. 39 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ''Подобна е съдбата и на нежния германски поет Райнер Мария Рилке.''
  защо немски...това е австрийски поет,роден в Прага!

  ''Новата власт настанява в дома им двама младоженци, а синът Траян дели стаята си със студент по медицина. Въпреки трите си висши образования – история, френска филология и библиография, години наред той не може да намери работа'' И сега да беше жив човека-пак нямаше да намери,защото и до днес БГто си е в полумрака на ПОСТКОМУНИЗЪМ!!
  ''Тогава Симеон Радев е на 44 години, говори пет езика, включително арабски и турски, и е бил пълномощен министър в Букурещ, Берн и Хага. Сгодяват се през 1922 година и след това се женят в Цариград. Дипломатическата му кариера продължава от 1925 до 1940 година в Турция, Англия, Швейцария, Белгия и САЩ. '' и следва : ''След 9 септември 1944 година....Бистра е отстранена от всякаква изложбена дейност.Самият Радев е уволнен от външно министерство и пенсиониран. Забранено му е да се занимава с политическа и обществена дейност. ''
  КОМУНИЗЪМ !!! Но и до днес му се сърба попарата,лапа народът и даже ушите му плющят..де го КРАЯ..ЧИСТКА...ПРОМЯНА,дей я??!!

 40. 40 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 653 Неутрално
 41. 41 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":
  не вярвам в тези две лица!
  Но това е мое лично впечатление и впечатление на хора, на които вярвам, но нямам доказателства!


  The best way out is always through Robert Frost
 42. 42 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "triton123":[quote#39:"triton123"]'Подобна е съдбата и на нежния германски поет Райнер Мария Рилке.'' [/quote]
  Чела съм, че Марина Цветаева е имала продължителна духовна връзка с Рилке...мисля, че кореспонденцията им се е пазила...  The best way out is always through Robert Frost
 43. 43 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За семейството на Симеон Радев съм чувала от моя колежка и приятелка, тъй като нейният дядо е бил домакин...по-скоро иконом, който Симеон Радев е водил винаги със себе си във всички дипломатически мисии, където той е бил по света.

  The best way out is always through Robert Frost
 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тази изложба ще трябва да се посети.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Когато четеш за съдбата на интелектуалците след 1944 г ти става ясно защо такива толупи ни управляват.
  Уважавам Симеон Радев и с удоволствие прочетох статията. Не приемам всеки, вкопчен от ДС, да бъде охулван.

 46. 46 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Изложбата е в Националния музей на българското изобразително изкуство. Това е официалното име, но мисля, че по-известното и популярно име е Национална художествена галерия.

 47. 47 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  В заника на живота си съм,чел съм и притежавам "Строители на съвременна България",а се оказва,че много малко знам за бележитите българи.
  Изумявам колко къс е човешкият живот и улисани в ежедневните си ангажименти към семейството и личния просперитет,пропускаме толкова важни неща.
  Един живот не стига.

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#41:"Realistka"]Но това е мое лично впечатление[/quote]
  Я кажи колко ти писаха по ММФ и КМ
  Вярваш , не вярваш...бяха си комунисти
  ,но това не ги прави по малко крупни учени.
  За Дацев знам, че е бил ученик на Дьо Бройл.
  Христов също е бил в Сорбоната преди войната.
  п.п. Чудя се генерал Иван Винаров дали им се
  пада някакъв роднина.Макар и комунист, също
  е много значителна личност...Работил е с Р.Зорге
  например , а и е построил повечко от Бат Бойко.
  Неговата къща музей се рушеше до скоро в Кайклъка.

 49. 49 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#48] от "тулса":

  Аз съм пълна отличничка драги?!В курс от 80 души съм на първо или второ место по успех! Само по технологиите имах мн.добър. Всичко останало отличен. Затова съм тук. Много съм добра...Такива като мен са рядка находка и затова съм в този форум - за особени заслуги!
  А за тези двамата , моля те не ми говори. Дацев е предавал тайни шифрограми до руското посолство. Заедно с Молдованова. Та той май е успял да измести (за тези си заслуги) титуляра на катедрата - Манев (или Манов).
  А за Христов - семейството на мъжа ми има особени заслуги. защото имало един адвокат - комунист (по фашистко време), който се казвал Кукумявков, колега на моя свекър. А свекър ми е един интелигент от старата школа - морален и етичен.. И когато този комунист го уволняват, свекър ми го приютява и го издържа 1 (една) година. След н-на брой години идва великата дата 9-септември и фамилията Кукумявкови се прекръщават на Тихомирови (за по-благозвучно) . Те заемат някакви министерски постове, а грозничката им дъщеря се омъжва за един красавец (с къдрава лимба на челото) физик, който лудо се влюбва в нея (а може би и в баща й!) . Който след време става академик...of course!
  Свекър ми не се обажда на бившия си приятел, а бившият приятел също забравя да му благодари...Така дружбата се разсъхва...и както виждаш всеки поема своя път към светлото бъдеще.

  The best way out is always through Robert Frost
 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дива селянка":

  С коментара си искаш да докажеш отново как силно си повлияна от билиографията изчетена на един дъх ли?

  Или смяташ, че нашият прославен борец Боян Радев има нещо общо с фамилията ли?

  Според мен на съмнения може да бъде подложена единствено и само осбената психична нагласа към собственият ти критерий за интелигентност... Нищо друго, каквото и да е то, не би трябвало да измести силата му!

 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Благодаря за статията! Иначе нямаше да зная за съществуването на тази наша художничка, даже и заради Симеон Радев.
  А за това, което нашата пета колона е причинила на хора като Симеон Радев и семействата им, мога да кажа само "Порклет да е Цеко!".

 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#45] от "stedim":

  Мойто момче всеки вкопчен не нито бит, нито изнасилван да бъде корпоративно приобщен към една анормалност.

  ТОЙ просто се е нагодил към статуквото тогава, което и бе крайната цел - сервилност, нагаждане, просперитет.
  Да не си въобразяваш наивно, че днес не е същото?

  ДОПУСТИМО Е, ЗАЩОТО ДНЕС Е ПО-ЗЛЕ !!!

  Я виж това...

  http://youtu.be/wth43xQp03I

  Този човек, е само един бегъл пример за "строител" на съвсем съвременна България !!!

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мондиана":

  Ако Симеон Радев беше по възможност жив и способен, би написал следващият том под заглавие:

  "Унищожители на съвремена България", начиная от бележитата дата 9.9.1944 година та до ден днешен, защото днес жънем жътвата на посятите отровни семена на тази дата, засявани с умение и далновидност, за една безподобна резултатност.

 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#37] от "bosilegrad":

  Отговорът е кратък и ясен:

  НЕ!
  Защото беше направено всичко възможно това да бъде заличено! Системно, последователно и старателно!

  Цели 69 години...

 55. 55 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Тази статия и други подобни трябва да обикалят всички - поне 1001 причини намерих и днес да съм навън на протест срещу комунистическата холера! ОСТАВКА!

 56. 56 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Препрочитам тази история, гледам снимките и си мисля, че има належаща нужда от нова "Епопея на забравените".

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 57. 57 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1050 Весело


  [quote#12:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Вигенииин, четеш ли бе!? Такъв дипломат, ТИ няма да видиш ни на яве, ни на сън! [/quote]

  че кои ще си плюе на името, че да контактува с червени мамини синчета!

  Тъжно за България, но ще надживеем скоро комуфлажното ви правителство!

 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#40] от "4itatel":

  Но не виждаме 'изключителната' красота на Бистра, която е умайвала мъжете.
  Статията на Дневник ни занимава предимно с 'големите' мъже, свързани по някакъв начин с Винарова, вместо да се концентрира на нейното творчество. Това е тенденция, която ще продължава - никой не се интересува колко 'красив' е бил Радев и колко жени са си падали по него, нали? Жените-творци и техният принос са били открай време принизявани с отклоняване на вниманието към мъжете в техния живот.

 59. 59 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Благодаря Дневник .
  Чудесна статия!

  "Бистра е била изключително красива жена, с искрящ интелект и талант, вроден аристократизъм, обаяние, тънко чувство за хумор и изтънчени светски маниери."

  Още повече ме впечатли, че въпреки международното почитание от много известни личности, тя остава българка и приема само българин в своя живот!

 60. 60 Профил на Maria Chalieva
  Maria Chalieva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Националния музей на българското изобразително изкуство" е просто Националната галерия...ако някой се чуди

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK