Какво пропуснахме, докато протестирахме

Какво пропуснахме, докато протестирахме

© Анелия НиколоваПрепубликуваме текста на Еми Барух от "Дойче веле"


Едва ли някой се е усъмнил в достоверността на съобщението, че близки до Камен Ситнилски прокурори са лобирали за избирането му за член на Висшия съдебен съвет. Така е в България. Модерното понятие "лобизъм" има най-различни производни в родната публичност. Ако проследим разнообразните примери за ходатайства, застъпничества, посредничества и връзкарства, ще добием пъстър сбор от устойчивите практики за смесване на личния с обществения интерес.


В същото време едва ли някой се е усъмнил в основателното предположение, че уличаващите Ситнилски и компания записи са извадени тенденциозно от "гардероба със скелети" (по Сотир Цацаров) точно в онзи момент и с точно определена цел. Това неслучайно съвпадение с други събития по същото време (разчистване на сметки във връзка с избора на ръководител на Софийска градска прокуратура - прокуратурата, която следи за нарушенията на депутати, министри, магистрати) отразява цялото коварство на симулациите, около които се лутаме като в сбъркан чертеж с много разклонения.
И пак задкулисие...


Опитваме се да разгадаем зад коя маска коя личност се крие - и се проваляме. Защото съществуващите регламенти и правила са привидности, заблуда. Те съставляват онази непропусклива мрежа на двойнственост, която апаратните играчи знаят как да заобикалят и превръщат в удобен трамплин, в ускорител за лична изгода, в инструмент на едно от най-популярните днес понятия - българското задкулисие.


Задкулисието в съдебната система - нека не забравяме това - е особена и опасна зараза, която срива имунната система на обществото и парализира всички негови жизнени функции. В този лабиринт няма "невинно" ходатайство. Доказаната схема "ти на мене - аз на тебе" е поли-функционалeн щам, силно заразен и много прилепчив. Съставен е от бартери, размяна на услуги, пари, влияние и други изгоди, чиято истинска "цена" по условие остава скрита.


Когато всичко това бъде имплантирано в основополагащата система на модерната демокрация, в която по дефиниция магистратите трябва да са политически неутрални, абсолютно независими и подчинени единствено на закона, разпадът на обществената конструкция става неизбежен.


Отвъд казуса "Ситнилски"


Казусът "Ситнилски" е в случая просто отправна точка към най-важната и най-трудна за публично обсъждане тема - етичните норми в правосъдието. Той е само едно от доказателствата за съмнителния пътен лист на най-висшия административен орган на съдебната власт - ВСС. Тази удобно подбрана върховно-съсловна организация, на която по конституция е възложено да осигури независимостта на съдебната власт и за която се предполага, че обединява юристи с високи професионални и нравствени качества, продължава да трупа доказателства за конюнктурни реверанси, услужливо кадруване и липса на професионални стандарти.


Това бе демонстрирано по време на последните конкурси за кариерно израстване на съдии и прокурори, когато в рамките на по-малко от половин час ВСС взе две коренно противоположни като разбиране на закона решения; бе демонстрирано още по-брутално и покрай откровеното нежелание на членовете на ВСС да подкрепят предложението на Калин Калпакчиев за унифициране на правилата за формиране на съдебни състави, така че да бъде гарантирано случайното разпределение на делата и с помощта на подходящ софтуер да бъде елиминиран човешкият фактор - единствената променлива в уравнението, която е податлива на корумпиране.


Случайното разпределение на делата е кръвоносната система на независимото правосъдие. Случайното разпределение на делата е превенция срещу корупцията. Нека не забравяме, че според изследване на международната организация "Трансперънси Интернешънъ" съдебната система е вторият най-поразен от корупция обществен сектор в България.


По-опасно от скандала "Пеевски"


Нарушаването на случайното разпределение на делата е съизмеримо и дори по-опасно от скандала "Пеевски". Случайното разпределение на делата е антивирусната програма в матрицата. Защита срещу произвола на всички инициали в тефтерчетата на Златановци. Случайното разпределение на делата е усмирителна риза за Цветановци, Борисовци, Догановци, Сидеровци... Нарушаването на този принцип има много лица и много имена. Поради това не е възможно проблемът да бъде "персонифициран" и "скандиран" от протестиращите. Общият знаменател обаче се съдържа в най-популярната през последните петдесет дни дума - мафия.


Когато наесен се върнат на жълтите павета, протестиращите трябва да поискат именно това - презареждане на съдебната система, гарантиране на правила за формиране на съдебни състави на принципа на случайния подбор. Трябва да го поискат по един категоричен начин от висшите администратори на Темида, от хората, призвани да решават въпросите на почтеността в системата.


И на първо място трябва да го поискат от институцията, овластена да осъществява надзор и ръководство на всички прокурори в страната - институцията на главния прокурор Сотир Цацаров, чието влияние над членовете на ВСС е безспорно. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Любопитно

  спомням си старата поговорка, че със стари труженички ново увеселително заведение не се отваря. чудя се, дори и да има нови системни правила за българското правосъдие (разпределение на дела, кариерно израстване и т.н.) как те ще се справят с простия проблем на корумпираните магистрати....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ситнилски е доста мерзка и отвратителна фигура. Останах с такова впечатление, след като го гледах преди дни в сутрешния блок на НОВА ТВ.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 651 Разстроено

  Какво пропуснахме, докато протестирахме,има си една приказка за кучетата и кервана.

 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Т.н. протестиращи протестират по някакви неясни правила . Също толкова мътни колкото избирането на съдии. Протестират чат-пат. Раз-два в седмицата , когато някой ги прати. Така рече пред камерите един от тях. "Рекоха да дойдем тук...". Един петък протестираха със зверски ревове до три часа през нощта.Докато изпият хонорарите.

 5. 5 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще се изокам полупрофесионално!
  -------
  Вече двайсетина години повтарям едно и също - последното място, където може да се търси правосъдие, справедливост, логика и граматика - това е т.нар. съдебна система.
  Но ОСНОВНАТА вина е в гюбрето (т.нар. политическа класа) и джурналята (вкл. Еми Барух и подобните й), които непрекъснато КРЕЩЯТ следното ВЪРХОВО БЕЗУМИЕ: трябва реформа в правосъдието, в правната материя, нямало закони, законите били СТАРИ(!?) и пр. и пр. ИДИОТЩИНИ, плюс неоправдана катадневната кадрова кадрила!
  Правото е НАЙ-КОНСЕРВАТИВНАТА СИСТЕМА на обществото и всяко НЕПРОФЕСИОНАЛНО бъркане в нея води до обезмислянето и парализирането й.
  А по-големи непрофесионалисти, не само в областта на правото, от гюбрето и джурналята, вервайте ми, НЕМА!!!
  Dixi!

  Разтурям колоквиума!
 6. 6 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  нищо не сме пропуснали ,системата на правосъдието е изградена по време на комунистите и зависи пряко от това там да се проведе лустрация ,тоест всичко живо ,което е станало адвокат ,завършило е или е прието право до 10-11-1989 е креатура на партията и трябва да се премахне от системата със закон ,защото иначе ще се премахне България ,ситнилски е ангелче спрямо мнооого други бандити в системата ,които оставиха държавата да се опоска

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Съдебната система, може да се излекува, само с една лекарство-разпускане на съдиите и ИЗБОР на нови! Може избора да има недостатъци, но все пак ще станат съдии и честни юристи, вместо сегашните- до един са или комунисти, или децата им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Какво пропуснахме, докато протестирахме? Монополистите, безобразията на монополистите! ЕТО КАКВО СЕ ИСКАШЕ http://www.segabg.com/article.php?id=637084
  Каква я мислихме, тя каква стана...

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Ех,дано демократите да променят гадните комунистически закони и да смъкнат прага на педофилията до 8 години,чи комшийската щерка мноо арна бееее...И да съдят за убийство,само ако претрепеш 10 човека,чи има едни 9 чиляка дека ме дразнят,ръйш ли.

 10. 10 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 941 Разстроено

  "Задкулисието в съдебната система - нека не забравяме това - е особена и опасна зараза, която срива имунната система на обществото и парализира всички негови жизнени функции" .

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2126 Неутрално


  Не мисля, че съдебната система е пропусната от смислените протестиращи, просто натрупванията за 23 години няма как да се изчистят за няколко месеца.
  Обяснете ми как така всеки втори тук твърди, че протестът е платен, голословно, разбира се, а аз не познавам нито един човек, който е взел пари или би го направил?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1652 Весело

  Боя се, че авторката е романтичка. "Задкулисието" едва ли съществува в романтичния вид представен в статията. Вероятно там отдавна всичко е автоматизирано и се получават някакви случайни пробойни благодарение на отделни безочливи и невъздържани еднодневки.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4292 Гневно

  [quote#5:"Ганий"]Правото е НАЙ-КОНСЕРВАТИВНАТА СИСТЕМА на обществото и всяко НЕПРОФЕСИОНАЛНО бъркане в нея води до обезмислянето и парализирането й. [/quote]
  Още по-лошо става ако се бърка професионално, но със задни мисли и лоши намерения. Точно това се е правело още от времето на бай Тошо, а продължава и сега!
  Така че, зовът ти към "журналята" и останалите непрофесионалисти да не се бъркат е най-вече зов за запазване на ПРОФЕСИОНАЛНО наредените "правила", но наредени със гореспоменатите задни мисли и намерения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  [quote#12:"ju.li"]Вероятно там отдавна всичко е автоматизирано и се получават някакви случайни пробойни благодарение на отделни безочливи и невъздържани еднодневки.[/quote]
  Именно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ангел Илиев - Апелативният прокурор на София си призна, че "случайно" е разпределял дела на...себе си.
  И какво се случи с него и делата, след като досега той е единственият доказано уличен в това престъпление?
  Той си прокурорства и продължава търговийката си с влияние като редови редовен апелативен прокурор на "сянка" в Апелативна прокуратура София.

 16. 16 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Весело

  Нарушаването на случайното разпределение на делата е съизмеримо и дори по-опасно от скандала "Пеевски"
  ************************************************

  Г-н Борисов е доказан олигарх заедно с бившата/настояща си наложница, които превьрна дьржавата в дьржава на мафията и никой не видя дори и Дойчовците... А сега некакьв си там. Айде стига с тия зальгалки а?

 17. 17 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Еми, горното го написах, защото ти звучиш добре, но това са общи лафове.
  Напиши една статия"Случайното разпределение на делата и конкретните имена, свързани с него."

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Случайното разпределение на делата е усмирителна риза за Цветановци, Борисовци, Догановци, Сидеровци...
  ...........
  Ето това пропуснхаме, да пишем обективно, а не по поръчка и според нулите в сумата.
  Цветанов и Борисов са една бира,
  Доган и Волен са мултигрупова-друга.
  И вие го знаете, но нали така са ви казали, между редовете ги пускате манипулативно в едно изречение, и интересно защо в него, изречението, липсват Овчаров, Петков, Станишев, Орешко...? А, срещу ръжена не се ритало, а

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ганий":

  Уважаеми, там е бъркано силно непрофесионално!
  И докато се подредят нещата, така че да работят ще мине много време. Но все отнякъде трябва да се започне.
  А по мое лично мнение трябва да се започне от законотворящия орган.
  Затова незабавна оставка и нови избори.
  Нищо трягично няма да се случи ако тази ходина има избори, следващата пак и т.н. докато им уврат чугунените тикви, че така повече не може!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 20. 20 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не е ясно кое дава основание на авторката да говори за "пропуск" в изявата на Протеста - морал и откритост във всички институции и изборност на всичко що взема решения за хода на държавата, къде е пропускът?! А да се пишат статии - поводи всякакви.

 21. 21 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Когато наесен се върнат на жълтите павета, протестиращите трябва да поискат именно това - презареждане на съдебната система, гарантиране на правила за формиране на съдебни състави на принципа на случайния подбор. Трябва да го поискат по един категоричен начин от висшите администратори на Темида, от хората, призвани да решават въпросите на почтеността в системата.

  И на първо място трябва да го поискат от институцията, овластена да осъществява надзор и ръководство на всички прокурори в страната - институцията на главния прокурор Сотир Цацаров, чието влияние над членовете на ВСС е безспорно.

  Еми Барух не е запозната с нашата съдебна система. Затова тя е готова да насочи протестиращите лично към Цацаров, който видите ли имал влияние над членовете на ВСС!?!?!? Еее, драга, прочети правилника за дейността на ВСС, запознай се със състава на съвета, с квотите на избраните, не на последно място решенията на съвета са особен вид индивидуални административни актове, които подлежат на съдебен контрол от ВАС относно тяхната законосъобразност. Така че тук се вижда една манипулация и насочване на протестиращите персонално към Цацаров, който разбира се няма никакво влияние над ВСС, освен с един глас "за" или "против" гласувано решение на ВСС.

  нели ангелова
 22. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#21:"Нели Ангелова"]Когато наесен се върнат на жълтите павета, протестиращите трябва да[/quote]
  ..видят единствено МЕН - Великият Водач! После да паднат на колене в знак на почит към Бойко Борисов - феномен в българцката полика. Несрещаното чудо на политический небосклон! Надеждата на яска домакиня, че ще може да си плати тока, за да не готви на семейството си на дръва ил кимур

 23. 23 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#22] от "Култура ми Бойко":

  Хахахаха! Искам и аз като сяка домакиня да те срещам, но само във форума на Дневник! Тук свежият ти хумор е необходим!


  нели ангелова
 24. 24 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#23:"Нели Ангелова"]Искам и аз като сяка домакиня да те срещам,[/quote]
  Благодарско! Ето какво слушам в момента..чувствата са бурни, душевната сила е завладяваща.. нека да си имаш убаф ден
  http://www.youtube.com/watch?v=dimp3L2jCQI

 25. 25 Профил на miami3
  miami3
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#24] от "Култура ми Бойко":

  Хайди бре.....Ти не си Бойко.....той слуша само чалга !

 26. 26 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#25:"miami3"]той слуша само чалга ! [/quote]
  И София разсте..но ни старее! А Ас, така да са кажи, тръпя "развитийе", надам са..па и по английски сам цанил хора, дан говорим за граматиката! Един ден ще ми потрябват за заслужения ми нов мандат, дет ми го отнеха червенити комунисти, толкос подло!

 27. 27 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Ситнилски съди както е съдил бащата на Е. Барух в народния съд. Странни обрати след 70 години.

 28. 28 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "serafin":

  Абсолютно не си прав!!!
  Днешните задачи на Суверена са следните (обърни внимание на последователността!!!)
  (1) неутрализиране на преврата,
  (2) катурване на правителството/НС.

  Мога да ти го кажа и по друг начин:
  (1) незабавна неутрализация на преврата, последвано от (2) незабавна оставка на правителството/НС.
  Но първо трябва да се неутрализират превратаджиите!
  Това са приоритетите на Суверена!

  Разтурям колоквиума!
 29. 29 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1027 Весело

  Моля, прочете блога на Калин Калпакчиев, член на ВСС. В него има много добри статии за това как трябва да се промени състава и начина на избиране на ВСС така, че да се изпълни препоръката на ЕС повечето от членовете му да са избрани от съдии, а не от политици.

  http://kalinkalpakchiev.wordpress.com/

  Има много добра обосновка защо има основателно, подкрепено с факти, съмнение, че Сотир Цацаров не отговаря на високите морални изисквания за заемане на длъжността главен прокурор и за връзки с бизнесмена и областен лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов!

  цитирам:"2. По отношение на притежаваните от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров нравствени качества се установиха следните факти:
  2.1. На 04.02.2008 година Цацаров и неговата съпруга са придобили недвижим имот, като съзнателно в договора за покупко-продажба са вписали невярна цена – вместо 60 921 евро, е вписана цена от 1000 лева. Налице е т.нар в облигационното право относителна симулация по отношение на цената като съществен елемент от съдържанието на договора за покупко-продажба.
  Цацаров твърди, както в медиите, така и при изслушването пред етичната комисия на ВСС, че към датата на изповядване на сделката са заплатени дължимите местни данъци и такси по действителната продажна цена, а не според симулативната цена по договора. Факти и въпроси по тази тема постъпиха от разследващите журналист Атанас Чобанов и Асен Йорданов, по които ВСС не направи пълна, задълбочена и изчерпателна проверка. Установява се, че Цацаров не е представил пред ВСС първичен документ за плащане на дължимите публични вземания. От приложеното удостоверение № 560/23.11.2012 г. на Община Марица, област Пловдив се установява, че по сделката са платени 10 лева данък при придобиване на имуществото. Дължимият данък по действително платената цена е заплатен едва на 26.02.2010 г. заедно с лихвите.
  Безспорно е, че Цацаров и неговата съпруга са придобили недвижим имот чрез симулация – прикриване на истинската цена. Този факт не е безобиден, защото пред магистратите и техните семейства има висок стандарт за публичност на техните доходи (в това има дълбок резон, тъй като това е антикорупционна мярка по същество, но и спокойствие за хората, че стандартът на магистратите е видим и не е непропорционален на доходите ми). Симулацията е притеснителна и от гледна точка на това, че съпругата на Цацаров е била съгласна действителната воля на страните да остане скрита за държавата и трети лица (това е особеността на този вид сделки). От изявленията на Цацаров до момента, от двусмислените му обяснения не може да се изключи съмнението, че данъците са платени върху действителната цена не веднага, а тогава, когато плащането им е било необходимо, за да се ползва като доказателство за действително платената цена, защото съпругата му като ищец е претендирала от съда да й бъде присъдена тази сума, а не вписаната в нотариалния акт.
  От решението на Апелативен съд-Пловдив по делото за разваляне на симулативния договор, се вижда, че никой от свидетелите, установяващи симулативната цена, не твърдят, че по-ниската цена е била вписана по искане на продавачката.
  В същото решение на Апелативен съд-Пловдив има позоваване на “собственото признание на продавачката по приложената по гражданското дело преписка №5838/2008 г. на Окръжна прокуратура – Пловдив. Това “самопризнание” по наказателното дело е станало доказателство за истинската цена по гражданското дело. Оставя се впечатлението, че съпругата на Цацаров печели гражданското дело и благодарение на прокуратурата, тъй като прекратяването на наказателното дело става след като вече то е обслужило гражданското дело.
  2.2. В становището на етичната комисия към ВСС се коментира сигнал срещу Сотир Цацаров с твърдение за “търговия с влияние” по търговско дело с предмет чл. 72 ТЗ – касаещо извършени апортни вноски в дружество, контролирано от бизнесмена Георги Гергов. По този въпрос ВСС не извърши необходимата задълбочена и всеобхватна проверка. Не беше даден убедителен отговор на множеството поставени в сигнала въпроси и по време на изслушването в етичната комисия – че Гергов е посочил трите вещи лица, които да извършат оценката и защо съдът е назначил именно същите вещи лица за да оценят имотите в рамките на охранителното производство.

  2.3. Основна и същностна ценност за всеки магистрат е независимостта. Според цитираните по-горе Бангалорски принципи съдията е длъжен не само да остава незасегнат от неподходящи връзки с изпълнителната и законодателната власт и от влияние от тяхна страна, но и да създава у разумния наблюдател впечатление, че наистина не е засегнат от подобни фактори. Съдията е длъжен да демонстрира и утвърждава високи стандарти на поведение като магистрат, за да укрепва общественото доверие в съдебната власт, което има основно значение за поддържането
  В свое интервю пред вестник “24 часа” през януари 2012 г. Сотир Цацаров заявява следното: „Моята оценка за работата по наказателните дела е повече от добра, колкото и по-твърдата наказателна политика на съдилищата в Пловдив да е обект на критика от някои представители на адвокатурата”. В редица от публични коментари и изказвания на висши представители на изпълнителната власт (министър-председателя и министъра на вътрешните работи) еднозначно се изразява положителна оценка за дейността на председателя на ОС-Пловдив, както и за неговата личност.
  Видимостите сочат, че:
  – делото срещу министъра на вътрешните работи се разглежда в Пловдивския районен съд;
  – че Цацаров признава, че е запознат с материалите по делото (по време на изслушването признава, че го е прочел преди да бъде разпределено на съдия-докладчик) срещу вътрешния министър, въпреки че по служба няма право на това;
  – факт са големият брой разрешения за използване на СРС, дадени от председателя на Пловдивския окръжен съд, въпреки неговата декларация в концепцията, че СРС е краен способ за събиране на доказателства, която е в противоречие и с неговото интервю пред „24 часа”, че СРС е „нормален способ за разкриване на престъпленията”;
  – безспорна е концентрацията на осъдителни решения на ЕСПЧ по случаи от съдилищата в Пловдивския съдебен район.
  Тези факти недвусмислено показват, че е създадено впечатление у независимия и разумен наблюдател за това, че Цацаров е засегнат от неподходящи за един магистрат връзки и влияния с представители на другите власти, което сериозно компрометира високите изисквания за неговата независимост.
  По отношение на наказателната политика на съда и доколко съдебната независимост позволява водене на наказателна политика от съдилища препращам къв написаното от Генко Митов в списание “ПРАВНА МИСЪЛ” от 1937 г., то е изцяло актуално към днешния момент:
  “Съдилищата в България по предназначение, по закон и по положение са избавени от нещастието да правят политика, та била тя и наказателно-правна. Следователно, всеки съвет, под каквато и форма да е даден, който подтиква или препоръчва възприемането на някаква политика от съдилищата, във връзка с наказателно-правната им дейност, е не само недомислие, но и опасно внушение. Българските съдилища са поставени да действат в строгите рамки на материалните и процесуални закони. Те, при упражнение на своето високо предназначение, са оградени от всякаква възможност за посегателство и влияние върху тяхната важна служба.”

  Подробният анализ на изброените обстоятелства показва, че е формирано основателно, подкрепено с факти, съмнение, че кандидатът за главен прокурор Цацаров не отговаря на високите морални изисквания за заемане на длъжността.

  Световни стандарти за нравствените изискванията за заемане на висши длъжности:

  А) Стокхолм. Шведската министърка на културата стана втората жертва на неплатените данъци в рамките на няколко дни. Сесилия Стгьо Чило подаде оставка, след като призна, че не е плащала цели 16 години задължителната такса за телевизия и не е внасяла осигуровки на детегледачката си. Данъкът за телевизията е около 109 евро на година и отива за шведската държавна тв, която е под шапката на министерството на културата. Това е вторият министър в новото шведско правителство, който подава оставка заради неплатени данъци. По същите причини в събота поста напусна министърката на външната търговия Мария Борелиус.

  Б) Мона Салин (зам.-министър на икономиката) предизвика възмущението на своите сънародници, след като в началото на миналата седмица попадна в черния списък на Данъчната полиция – Кронфогден. На 10 януари двата вечерни вестника Aftonbladet и Expressen писаха, че Мона не е платила в срок годишния данък за собствения си автомобил Volvo и едновременно с това не е минала на годишен технически преглед. Поради това компетентните органи веднага й наложили двойна забрана да ползва автомобила си. След като прочел в пресата за провинението на министърката, главният прокурор на Стокхолм взел решение веднага да започне следствие по подозрение, че Мона Салин е използвала автомобила си въпреки забраните. А подобна политическа своенравност се наказва строго според шведските закони.

  В) Британският министър на енергетиката и околната среда Крис Хюн е подал оставка, след като бе уличен в лъжа пред полицията. Хюн е обвинен в това, че е превишил скоростта при шофиране, но излъгал полицейските служители за това, че зад волана е била съпругата му Вики Прайс. Инцидентът е стнал през пролетта на 2003 г., когато Хюн все още е депутат в Европарламента"

 30. 30 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър": И си прав и - не!

  Да, съдебната система трябва да е консервативна.

  Но тя не може да е оградена с непроницаеми стени за нас - простосмъртните - земя, защото е част от общественото пространство. А в момента тази система е точно такава "terra incognita" и виждаме, какво се случва.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 31. 31 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Всички възпитаници на БКП и ДС имат ,като че ли едни и същи физиономии и поведение.Ситнилски този комунист-престъпник на мене ми прилича по физиономия и наглост на Собственика на мина Ораново",където загинаха без време пет невини души.Колко е затрил Ситнилски не мога да кажа,но хиляди клетви и заклинания сигурно има срещу него.Комунист с добро не се помни.От тях излизат само крадци и престъпници.Историята го е доказала многократно.Закон на НС за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.бр.37 от5 май 2000г.

 32. 32 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#7] от "lz2":
  Не се ли приложи Германския модел за декомунизация,Лустрация,Национализация и народен съд,надежда всяка оставете.Не случайно в Германия процеса на Лустрация беще продължен до 2019 г.Не трябва да има никаква милост и компромис с наследниците на комунягите и ДС.Те се множат в геометрична прогресия.Комунистическата мантра ,че децата не отговарят за действията на родителите ,налива вода в мелницата на комунистите.А тези същите деца можеха да правят всичко ,което си поискат.да учат ,където си поискат,да пътуват ,където си поискат/като тази еврейска комунистка Барух/,да извършват без наказано престъпления вкл.и убииства и такива ,като Ситнилски да се правят на глухи и слепи.Само и единствено Германския модел за смяна на политическата система ще изпрати българските комунисти в гюбрето на политическата история.Друг път няма и води към нищото.

 33. 33 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#18] от "СДС":
  А на допускате ли, че макар и много да Ви се иска, че имената на Станишев, Орехов, например, не са включни напълно съзнателно?
  Защото няма нити един факт, чè са имали задкулисна намеса в делата на съдебната власт, или са замесени в търговия с влияние в тази система. Щото статията е ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - ако изобщо сте я прочели, де.
  Може да дадете едно доказателство за съновиденията си ? Или си съчинявате евтини, но смехотворни манипулацийки?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ганий":
  [quote#5:"Ганий"]трябва реформа в правосъдието, в правната материя, нямало закони, законите били СТАРИ(!?) и пр. и пр. ИДИОТЩИНИ, плюс неоправдана катадневната кадрова кадрила! [/quote]

  Що викала оная на младоженеца: "И я не знам, ама и така не е!".

  Законите са правени от същата "Политическа класа", която и ти и аз така ненавиждаме. И са правени така, че да обслужва именно нея. Справка - последният закон за ДАНС, който беше правен по мерка за определен, с извинение, "Народен представител". По моя бегла преценка 99% от законите са такива - по мерка на определени личности, а това не е добре, според мен (и не само).

  Второ, както казваше Джугашвили, "Кадрите решават всичко!". И затова кадрите в правосъдната система беха старателно подбирани през годините. Доби се и династичен уклон и така нещата станаха непробиваеми. Значи, най-евтино ще ни излезе, ако закрием целата т.н. "Съдебна система" и въведем надежден софтуер (веднага ще ни го направят, даже - безплатно, по линията на ЕС). Ще спестим пари (много пари), и нема да има дефицит на справедливост, а за корупция - и дума да не става.

  И това са само две от точките, които чакат решение, но с избори това нема да стане, а с протести - още по-малко.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 36. 36 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нели Ангелова":


  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Нели, ти сложи пръст в раната. Това е проблема на прехода. Всичко останало е следствие...

  Stupid people make me sick
 37. 37 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#21:"Нели Ангелова"]прочети правилника за дейността на ВСС, запознай се със състава на съвета, с квотите на избраните, не на последно място решенията на съвета са особен вид индивидуални административни актове, които подлежат на съдебен контрол от ВАС относно тяхната законосъобразност[/quote]

  Сред толкова много приказки беглото подмятане за "квотите" остава да виси във въздуха. А е толкова съществено. За каква независимост на съдемната власт говорим, след като има КВОТИ? какво значи "Квота"? Ами значи това, че този, който има "квота" може да ѝ нарежда как да гласува при определена ситуация. При това положение "Български независим съд" не е нищо друго освен оксиморон. И целата ни "Съдебна система" е оксиморон. И е един от трите кита, на които се крепи съвременната политическа трагедия на България. Тя, "С.С" в този си вид е вредна за България. Тя просто не требва да съществува!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 38. 38 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#2:"Къти"]Ситнилски е доста мерзка и отвратителна фигура.[/quote]
  Ситнилски е фигура представляваща образа на много хора. Нека всеки който не е ползвал връзки за лична облага, да хвърля камъни по него.

 39. 39 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#37] от ".dru":
  Уважаеми, аз визирам последния абзац най-вече, където Еми Барух призовава протестиращите като се върнат наесен да протестират срещу главния прокурор Цацаров, като поискат от институцията, която той представлява "презареждане на съдебната система, гарантиране на правила за формиране на съдебни състави на принципа на случайния подбор. Смущава ме това, че се правят няколко нагли манипулации. С уговорката, че лично не харесвах Цацаров и още повече, че нагло бе избран от герб за главен прокурор, ето манипулациите в този абзац:
  1. Отговаря ли главния прокурор лично за принципа на случайния подбор на делата? Вменява се лична отговорност на Цацаров за това.
  2. Има ли наистина такова въздействие върху ВСС Цацаров? Защо трябва да се отнесат протестите към него, а не към НС? Цацаров НЕ може да има безспорно влияние над членовете на ВСС, както твърди авторката.
  3. Цацаров се оказа костелив орех и макар и предпочетен от герб, сега не е удобен точно на тях? Затова нека протестиращите отидат пред неговите прозорци да недоволстват!

  Не коментирам квотите. Моето мнение, е че съдебната система не е независима. Не може един съдия и прокурор да обвинят и осъдят някой силен и най-вече богат политик. Все пак и те са хора, имат семейства, нямат охрана като нашите политици.С което разбира се не ги оправдавам, но това е положението. Как трябва да стане работеща съдебната система, как да стане работещ парламента, правителството, медиите са въпроси, които изискват много умни и компетентни глави да решат.

  нели ангелова
 40. 40 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ганий":
  Аз не съм експерт по съдебни системи, но и с просто око може да се види.
  СПРАВЕДЛИВОСТ НЯМА!
  Колкото и да не си съгласен, колкото и да не се правело така, съдебната система трябва да започне поне малко да изпълнява основната си функция а именно върховенството на закона. Ако това не се случи, скоро народа сам ще изрине гюбрето в съда.
  Решението е най- простото възможно, поне за неграмотен като мен. Трябва прозрачност, всяко едно съдебно решение трябва да бъде публично и мотивирано. Ако щеше всички заседания на съда да се публикуват в интернет.
  Ако това не помогне, остава радикални подход. Да уволним всички съдии от горе до долу и да назначим завършващи студенти.
  Колкото и да са недоучили все ще има повече от сегашната нулева справедливост.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 41. 41 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#40:"Краси"]Трябва прозрачност, всяко едно съдебно решение трябва да бъде публично и мотивирано. [/quote]

  Това вече се прави...
  -----
  Аз се произнесох полупрофесионално, защото срутването на съдебната система стана пред очите ми... В един друг форум съм писал десетки, стотици, хиляди съобщения за това срутване - дет се вика - от фронтовата линия.
  Но нещата са обвързани - какво друго е наред, та да е наред и съдебната система!?
  Накратко - шансовете са оправия ВЪОБЩЕ са МИНИМАЛНИ!
  Първата крачка за изпробване на този МИНИМАЛЕН шанс е БОЙКОТ ДО ДУПКА! Бойкот до сетен дъх!

  Разтурям колоквиума!
 42. 42 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#40:"Краси"]Трябва прозрачност, всяко едно съдебно решение трябва да бъде публично и мотивирано. Ако щеше всички заседания на съда да се публикуват в интернет.
  [/quote]
  Да, личи си, че не си "експерт по съдебни системи", а съвсем пък – по това, на което му се казва "право" и "правна наука". Но пък не си само ти – нивото на правна грамотност (не експертиза, а обикновена правна грамотност) в БГ е ужасяващо...
  1.Няма съдебен акт, който да не е мотивиран. Мотивите са задължителна част от всеки съдебен (а и доста други–напр. административните) акт и съгласно правната доктрина, а И ПО ЗАКОН! Друг е въпросът– колко качествено. Именно за това "липсата на мотиви" е основание за обжалване на по–горна инстанция от категорията на "съществено нарушение на процесуални правила".
  2. Всички дела (вкл. развитие – т.е. заседания, протоколи, актове и т.н.) ПО ПРАВИЛО са публични. Изключение от публичността се прави само при разписани в закона предпоставки и основания. Друг е въпросът, че в последните години се стигна до доста извращения на законовите разпоредби, и с подзаконови актове – вкл.дори със заповеди на председатели на съдилища се въведе идиотско ограничение на достъпа до делата, вкл. и по отношение на адвокатите (което е абсурдно!), в опит да се контрира злоупотреба от граждани и др.–напр.– изчезване на доказателства, страници от делата, а има случаи на задигнати дори цели дела, и прочие...
  3.В голяма степен вече е в ход компютъризацията в съдебната система и качване на хода на делата, протоколи и актове.
  Пак друг – не нормативен, а зависещ от човешкия фактор, е проблемът, че масово на много места не се поддържат сайтовете, и инфото не е актуално, или въобще е невъзможно за ползване.
  А това:
  [quote#40:"Краси"]Да уволним всички съдии от горе до долу и да назначим завършващи студенти.
  Колкото и да са недоучили все ще има повече от сегашната нулева справедливост. [/quote]
  е толкова смешно и абсурдно, че не подлежи на коментар. Това не "неексперт", ами и 5 годишно хлапе, нямащо представа що е то правораздаване и право въобще не би го изрекло насериозно....

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 43. 43 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  До коментар [#42] от "chinesedemocracy":

  Каква е ролята на така наречените "съдебни заседатели"?

 44. 44 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#43:"ju.li"]Каква е ролята на така наречените "съдебни заседатели"?[/quote]

  Общественото мнение.

  Разтурям колоквиума!
 45. 45 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В какъв смисъл– каква е ролята? Чисто процесуално ли, или житейски?
  Такива има само в наказателните дела. По принцип играят нещо като роля на "журито", дето го гледаме в американските филми, нещо като представители на гражданското общество, които не са юристи. Обикновено имат обаче представа от право, защото голяма част са напр. бивши административни служители в съдилищата. Честно казано, на мен малко ми е анахронична и бутафорна тая роля на "съдебните заседатели" у нас, защото в края на краищата на практика решението (и мотивите) всъщност го взема съдията, точно защото той е професионално юридически подготвен.

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 46. 46 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#45] от "chinesedemocracy":

  Да. Но често се подминава и тази язва. Назначават се от общинския съвет (струва ми се), често са лели, чичовци и други роднини на по-пробивните тунеядци.

 47. 47 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не знам как е извън София, възможно е. Но за това пак трябва да обвиняваме "човешкия фактор", а не системата, както е модно. В края на краищата си има въведени нормативни правила и за това, а извращението им, както обичам да казвам – е проблем на "човешкия фактор"...
  Пък и вече казах –
  [quote#45:"chinesedemocracy"]малко ми е анахронична и бутафорна тая роля на "съдебните заседатели" у нас[/quote]

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 48. 48 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Еми Баух говори за морал?!

  И иска да призовем Цацаров да направи и да спазва хубави правила? Ами може и да поиска да призовем БСП да не краде и да не мачка почтените и талантливите.

  Цинизмът, лъхащ от статията, е невъобразим, но така е винаги с тази авторка. Дори Дайнов е за предпочитане.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 49. 49 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се протестира срещу орешарковото п-во, но трябва да се помисли и за една друга власт-съдебната. Мафията, омертата, неадекватното правосъдие е точно там. Ще дам само един пример-Борилски. Нашите полицаи, следователи , прокурори били некомпетентни-добре, ами френските? Ако не беше френският посланик как щеше да завърши това "знаково" дело? Не може за всяко дело някой посланик да се намесва (и не трябва) - трябва и малко съвест при магистратите(ако им е позната тази дума).

 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Когато наесен се върнат на жълтите павета, протестиращите трябва да поискат именно това - презареждане на съдебната система, гарантиране на правила за формиране на съдебни състави на принципа на случайния подбор. Трябва да го поискат по един категоричен начин от висшите администратори на Темида, от хората, призвани да решават въпросите на почтеността в системата."

  Наивно, а в немалко и нечестно иде тази теза, Еми Барух...

 51. 51 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Авторката имплицира, че съдебната система не са слуги на комунистическата мафия - което не е просто лъжа, това е злонамерено моделиране на реалността в полза на същата тази комунистическа мафия. Да пренасочим желанието си за промяна от корена на злото - бсп и бившата дс - към слугите ѝ, би било отлична услуга на същата тази мафия. Естествено, че съдебната система определя нивото на беззаконие и безобразия, но не поради собствените си кусури, колкото поради ролята, в която е поставено от господарите ѝ, така любовно премълчавани от Барух. Щото аджендата на авторката е съвсем съвсем различна.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 52. 53 Профил на testtest
  testtest
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Другарката Еми Барух сияе в средата на кадъра</strong>. <strong>Каква чест</strong> – <strong>да я запечатат на кадро лице в лице с нейния любим вожд и учител Тодор Живков</strong>. <strong>Историческо събитие в живота на всеки болшевик</strong>!</p>
  <p><strong>Сама комунистка</strong>, <strong>след 10 ноември 1989 г. дъщерята на червения фашистки радиопропагандатор Виктор Барух побърза да се преквалифицира на</strong>&#8230; „<strong>демократка</strong>“. <strong>Разбира се</strong>, <strong>от болшевишки тип</strong>. По заповед на непроменената власт тя първо оглави редакцията на президентския седмичник „1000 дни“. <strong>После беше подслонена от радиостанция </strong>„<strong>Свободна Европа</strong>“. <strong>Понастоящем от червения юдеошпионски </strong>„<strong>амвон</strong>“<strong> на радио </strong>„<strong>Дойче Веле</strong>“<strong> раздава морални присъди на истинските антикомунисти</strong>, <strong>които</strong>, <strong>естествено</strong>, <strong>оценява като</strong>&#8230; „<strong>антисемити</strong&gt;“!</p>

 53. 54 Профил на testtest
  testtest
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Другарката Еми Барух сияе в средата на кадъра. Каква чест – да я запечатат на кадро лице в лице с нейния любим вожд и учител Тодор Живков. Историческо събитие в живота на всеки болшевик!
  Сама комунистка, след 10 ноември 1989 г. дъщерята на червения фашистки радиопропагандатор Виктор Барух побърза да се преквалифицира на „демократка“. Разбира се, от болшевишки тип. По заповед на непроменената власт тя първо оглави редакцията на президентския седмичник „1000 дни“. После беше подслонена от радиостанция „Свободна Европа“. Понастоящем от червения юдеошпионски „амвон“ на радио „Дойче Веле“ раздава морални присъди на истинските антикомунисти, които, естествено, оценява като „антисемити“!

 54. 55 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#52] от "testtest":

  анджък, или както викат древните гърци - икзактли май пойнт

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 55. 56 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Народни избори за членовете на ВСС и за всички висши длъжности в държавата!

 56. 57 Профил на ОЗАРЕН
  ОЗАРЕН
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#56] от "poluivanov":

  Много хубаво звучи, ама и много наивно. Ами ако за всяка важна длъжност в държавата ходехме на избори, то 52 недели в годината нямаше да стигнат, друг и не по маловажен е въпроса и кой и как ще ги плаща и на последно място дали хората ще са мотивирани толкоз често да ходят на избори. Ако тез в парламента са читави та и другите ще са, нещата са вързани.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 57. 58 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#42] от "chinesedemocracy":
  Доста алабала си написал.... правната система не е самоцел.
  Върховенство на закона и спреведливост това е целта на правната система.
  Е има ли ги в България?
  Очевидно законите са врата в полето и не са за всички.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 58. 59 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#58] от "Краси":
  На колко години си?...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 59. 60 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#59] от "chinesedemocracy":
  На 37...
  Но това няма връзка.
  Не мисля, че въобще е нужно да изброявам.
  Е има ли справедливост и върховенство на закона?

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 60. 61 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ох... Дълъг разговор провокираш, и то на морално–етична тема, а не юридическа.
  Знаеш ли, на 37 още има време да учиш. Щом те вълнуват тези неща, що не вземеш да запишеш право, много неща ще разбереш.
  Със сигурност–няма да обобщаваш ангро и политизирано, като говориш само с чисто етични понятия за неща, които изобщо не разбираш. Не се заяждам, и не го казвам с лошо чувство.
  Но наистина това,за което търсиш обяснение, не се крие там, където си се прицелил... Опитай, почети...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 61. 62 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#61] от "chinesedemocracy":
  Да приемем, че не ми отговаряш на въпроса, защото си съгласна с мен.
  Аз очевидно съм неграмотен......
  ЕК очевидно също е неграмотна......
  Важното е, че юридически всичко е наред.
  Казах ти го простичко, правната система не е самоцел. Създадена е да служи на хората.
  Очевидно за всеки е, че нашата служи на конкретни хора.

  Може да кажеш, с кое от написаното не си съгласна.
  В противен случай, приемам че си на моето мнение.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 62. 63 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#61] от "chinesedemocracy":
  Колкото и да съм неграмотен, никога не съм изполвал речника на един прокурор на високи позиции, един министър и един премиер.
  Ами отчайващо е, не ми се обсъжда какво са говорили, но речника беше на ниво селска кръчма.
  Хм, сещам се за още един образован юридически представител на съдебната система, който се опита да оглави ДАНС.....
  Ами извинявам се ама......

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 63. 64 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "Краси":
  Не знам какво имаш предвид относно
  [quote#63:"Краси"]речника на един прокурор на високи позиции, един министър и един премиер. [/quote] във връзка с правото.
  И не се засягай лично, като казвам, че нещата не са ти ясни, не съм казала–неграмотен, а лаик.
  Иначе по принцип за всяка система може да се синтезира недоволство, но не значи непременно, че крива е системата сама по себе си.
  Както вече казах горе – основното–[quote#47:"chinesedemocracy"]"човешкия фактор"... [/quote]...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 64. 65 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  живота си пропуснахте, както и възмлжността да избесите тираните си.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 65. 66 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Когато наесен протестирашите се върнат те трябва мирно и кротко да разглобят тухла по тухла сградата на Съдебната палата и да обезпаразитят парцела....

 66. 67 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#64] от "chinesedemocracy":
  Ами много ниско е нивото това имам предвид. Очевидно разговарящите не блестят с особен интелект.
  Въобще не говорим за някакво си недоволство, както вече многократно казах. Системата не изпълнява основните си функции, справедливост и върховенство на закона. От там нататък всичко останало са празни приказки.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK