Нова приказка за стълбата

Рудник "Ораново"

© Александра Кишишева

Рудник "Ораново"На 16 юли 2013г. свлякла се земна маса затрупва четирима миньори в мина "Ораново" край Симитли. Двама от тях, Асен Стойнев и Христо Младенов, са извадени мъртви от галерията още същия ден. Осемнайсет дни по-късно, след прокопаването на обходна галерия, в дъното на затрупаната шахта са открити телата и на другите двама миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов. Междувременно загива още един миньор – на 1 август Асен Грънчаров получава инфаркт на работното си място. След края на издирването министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев нарежда проверка в мините и обявява от трибуната на Народното събрание, че "алтернативата – хляб или смърт, е недопустима". Докато тече проверката, в мината не се работи.


Симитли, 03.08.2013. Втори ден на траур, обявен в общината. Пристигаме в града по обед. Горещо е и очакваме всичко да е притихнало. Магазините обаче са отворени, кафенета са пълни, хората щъкат и прескачат от сянка на сянка. Единственият знак за нещастието са черното знаме, окачено върху сградата на общинския съвет, и наполовина спуснатите знамена на България и ЕС на централния площад.


Искаме да заговорим някого. Пред общината са седнали двама едри мъже. Опитват се да се вместят в малкото сянка от короната на тумбестите дръвчета над тях. Опират си гърбовете и от време на време извръщат глава, за да разменят по някоя дума. Явно не им е особено удобно и изпитват досада. Когато ни виждат, че снимаме знамената, бързо се раздвижват. Заглеждат ни повикателно и поизпъват крака. На свой ред забелязвам символите на непосредствеността – късите панталони, чехлите, шлюпките от слънчогледови семки около краката. После забелязвам голямата златна гривна върху ръката на единия. Усещам нещо нагласено и карам А. да отминем.
Тръгваме из парка покрай железопътната линия. Нови пейки, окосена трева, наскоро засадени палми, нови катерушки. Търсим един възрастен мъж, когото на път към общината сме зърнали да разгръща вестник. Няма го. Намираме друг на няколко метра от мястото, на което сме забелязали първия. Тъкмо си слага очилата, за да разгледа брошура на мобилен оператор. Заглеждам стъпалата му – обути в спретнати спортни сандали. Докато го приближавам, виждам, че е широкоплещест и белокос. Под ризата гърдите му изглеждат загорели. Заключавам, че е миньор.


Опитвам се да го заговоря възможно най-спокойно. Не се получава много добре. Става нащрек. И все пак не ни пропъжда. А. го пита дали можем да седнем до него. Сядаме. Питам го какво мисли за случилото се в мината. "Какво да мисля, нещастие и трагедия!", отвръща той. Обаче при изричането на последното се усмихва лукаво. Знае, че е казал нещо формално и за да не секне разговорът, бърза да добави, че навярно питаме за нарушенията в мината.


Вече съм решил да не слушам това, което някой ще бърза да ми каже. Отклонявам темата за нарушенията и питам дали хората в Симитли са бедни. Не са, казва той. Имат работа – в шивашки цехове, в малки земеделски фирми, в общинската администрация. "А може би тези, които влизат в мините, нямат работа и влизат поради недоимък?", питам аз. Отговаря умерено. Има и такива, които влизат поради недоимък, предимно роми. Те отиват да работят като забойчици. Но мнозинството, в това число и немалко пенсионери, влизат заради допълнителния доход и не работят на предна линия. Дава пример с единия от загиналите. "Здраво момче, имотно, имаше кръчма".

Мината след инцидента

© Александра Кишишева

Мината след инцидента


Понеже предполагам, че това, което става под земята, е свързано със ставащото над нея, питам още за живота в общината. Отбелязвам, че градът не ми се струва запуснат. Потвърждава. Тогава питам за кмета. Името зове към мисия на земята. Апостол Апостолов. Три мандата кмет. "От коя партия?", допълвам въпроса си. Втора лукава усмивка. "На последните избори – от партията "За Симитли". "Защо го харесват и гласуват за него?", питам. Оправил пътищата и градинките с европари, осигурил и постоянна заетост на стотина души. Това е казано с осъзната дистанция. Отново разбира какво по-сложно стои зад дежурните названия. Не го коментира, симпатията към кмета постепенно набира преднина. Съживил футбола в общината. Отборът на Симитли стигнал и до Б група. Където имало равно поле, вдигнал около него трибуни и направил стадион. Напомня ми на някого, на него също. Така идва и следващата тема – за политическата обстановка в страната.


"Ами протестите в София, какво мислят за тях хората тук?", питам аз. Заявява, че ще изрази личното си мнение. Сторил ми се е деликатен човек – и поради лукавостта, и поради лекото заекване. Сега обаче се разпалва и това, което казва, ми прозвучава крайно. "Преди при Бойко имаше ред, сега няма никакъв ред", е първата му преценка. "Тия комунисти всичко ще окрадат и съсипят", е втората. Дотук нищо, което не съм чувал, но ето и третата: "С пляскане и усмивки нищо не става, атентат трябва, някой да се жертва". Думата "атентат" ме жегва. Не отговарям нищо, но не спирам да мисля за казаното. На следващия ден обаче минаваме покрай гроба на Яне Сандански в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" край Рожен. На една от стените плоча, на която пише, че ктитор на църквата е "гражданинът Яни Сандански". Гражданин! По тия места май във всеки гражданин дреме по един барутлия, в желанието за свобода и ред припламва безредие. Та вероятно в очите на моя информатор и аз, и всички мирно протестиращи приличаме повече на порцелановата Мис Стоун, отколкото на истински общественици.

Некролозите

© Александра Кишишева

Некролозите


След думата "атентат" не мога да не го питам с какво се занимава. Деликатността бързо се връща. Земеделец. После уточнява. Лозар. Има няколко декара лозе, произвежда вино и ракия. Не се е регистрирал като производител, продава без да плаща акцизи и не вижда нищо нередно в това. Внушава ми, че не го прави за да мами. Просто това е главоболие, което ще го разсее от важното в работата му. С красив жест описва над главата си дъга, все едно за да покаже как милва растенията. "Изсмукват ми негативната енергия", обяснява с думи. Сега разбирам, че загарът, който съм видял в началото, не е от въглищния прах, а от слънцето. И че този човек никога не би приел доброволно да слезе под земята. Нито метафорично, нито буквално. Разказва, че по-рано, в началото на 90-те, въртял бизнес на средна нога. Зареждал магазини в София, търгувал с Гърция и Турция. Споменава имената на Карамански и Божков. С фина наслада, че ги е познавал, когато са били дребни измамници на Магурата. И с удовлетворение, дето не се е почернил като тях.


После естествено заговаря отново за мината. Преди години изпитал любопитство да види каква е работата. Всички от неговото село отивали, поработвали, изкарвали допълнителни пари и точки за пенсия, само той странял. Та най-сетне, уговорен от някакъв братовчед, се наканил. Обаче подранил за срещата. За да влезе в забоя, трябвало да изчака да излезе дневната смяна и да застъпи нощната. Чакал десетина минути пред тъмния отвор, от който излизал смразяващ въздух. После, без да разбере защо и как, краката му сами го изнесли надалеч от района на рудника. Повече никога не се върнал и не проявил желание да разбере как се работи там.


Разделяме се с Никола. Подобно на Омиров герой, който първо разказва пред своя сътрапезник историята си, а после си казва името, чак в края на разговора нашият информатор казва своето. Подаваме си още веднъж ръка и бързо се отдалечаваме. Остава ни да видим рудника. Пресичаме моста над Струма и попадаме в Ораново, преди отделно село, сега квартал на Симитли. На фона на оживения център, тук безлюдно, занемарено и безжизнено. Полуокръжност от окъртени блокчета – от онези, на чийто балкон очакваш да видиш сателитна чиния и овехтяло пране. Няма нито чинии, нито пране. Навярно никой живее тук. Същото е и с рудника. Ако го гледаш отвън, не би казал, че той работи. Съоръженията са потрошени, всичко тъне в зеленина, бръшлян е превзел портата на мината, паянтови курници са намерили опора на металната ѝ ограда, кокошки и пуйки тичат в зейналото край нея дере. Обикаляме няколко пъти. Никой не се появява.

Предизборен плакат на ЛИДЕР

© Александра Кишишева

Предизборен плакат на ЛИДЕР


За да се върнем, минаваме под малък надлез. Засипан е с въглищен прах. На едната стена поредица от некролози, опръскани с черни петна. Срещу тях самотен поокъсан плакат. Зачитам го. Настоящият ръководител на мината Валери Манов и група негови съмишленици се явяват на последните общински избори. В листите на партия "Лидер". Партия "Лидер"! Върху надлеза няколко жълти вагона с надпис ТЕЦ "Бобов дол". Припомням си нещо, което Никола каза в началото на разговора. Че на последните парламентарни избори всеки миньор трябвало да осигури по пет гласа (неговият и на четирима роднини) за партия "Лидер". Партията на Христо Ковачки, основният изкупчик, чрез ТЕЦ "Бобов дол", на суровината, изкопавана в рудник "Ораново". "А платиха ли им гласовете?", попитах Никола. Трета лукава усмивка.


В неделя се изкачаваме до Роженския манастир. Край входа на църквата "Рождество Богородично" стенописи от XVI в., изобразяващи Страшния съд. Вляво от входа на църквата един от тях ме поразява. Стълба между отворилото се небе и зейналото като огромен червен змей пъкло. Обикновено върху библейските стълби има само един ред люде. Тук са два. Едните, короновани, с помощта на ангели, сигурно се изкачват, други, изкушавани от хвърчащите покрай тях дяволи, зашеметени губят равновесие и пропадат, за да бъдат погълнати от чудовището. Групите са много близо една до друга и са строго симетрични, но между тях няма пряка връзка. Няма и не може да има. Така са мислели хората през XVI в., отърсили се от феодалното мислене: доброто не може да се докосва до злото, тези, които се изкачват, вече не притежават душите на тези, които слизат, ами всеки е сам за себе си и решава съзнателно в коя от двете групи ще участва.

Стълбата в Роженския манастир

© Александра Кишишева

Стълбата в Роженския манастир


Дали, в крайна сметка, този мит за разделението между изкачващите се и пропадащите по небесната стълба не е един от най-страшните митове на българския преход? Дали станалото в Ораново не ни подсказва, че в България продължават да съществуват горен и долен свят, които външно нямат нищо общо помежду си, не желаят да знаят нищо един за друг и всячески избягват да се срещат и общуват, и все пак са свързани и зависими един от друг.


Отприщила се природа, нещастен случай, може би чиновническо недоглеждане, непремерен риск от страна на работниците и дори глупост – да. Но има и друга причина за нещастието. Симбиозата между човешката слабост и обществените изкупчици на души. Битовият феодализъм, укрит в покрайнините на трудно живващите ни градове. И псетата на столичните олигарси, охраняващи правото им върху живота и душите на българите.


* Авторът е главен асистент по старогръцки език и старогръцка литература в Нов български университет.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Тъжна,тъжна родна картинка.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  ДКЕВР определя квоти и цени. Частниците се мешат в политиката, за да повлияят на ДКЕВР. Пълно срастване на държава и бизнес, което никъде и в никоя държава не е довело до нещо добро. Ето какво намерих по темата в една дисертация:

  "Едни от важните причини за по-лесното възприемане на комунизма в България, в сравнение с другите централно-европейски страни, е нейната относително по-голяма неразвитост. В България модернизационният процес, започнал след Освобождението, до към 1944 г. още не е приключил. Съпротивата срещу правилата, които капитализмът налага в България е много силна. На практика у нас се изгражда един полуразвит „комунален капитализъм” (Румен Аврамов), т.е. капитализъм от предимно държавен, кейнсиански тип. "

  М. Дойчев, Нов Български Университет

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изводът? Еееех, да имахме мъже с топки като Яне Сандански, че да отърватнарода си от игото на мафията!

 4. 4 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Битовият феодализъм, укрит в покрайнините на трудно живващите ни градове. И псетата на столичните олигарси, охраняващи правото им върху живота и душите на българите."

  Прав ще излезе този Никола ,че " тези псета и олигарси" от добро не разбират и някои трябва да им помогне да паднат в ада.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Малко е късно вече, доста след трагедията. В Чили всички медии отразяваха борбата за живота на миньорите, а тук медиите бяха заети с много по-важни, според тях, неща. А трагедията на миньорите не ги интересуваше, там няма пари и политически интереси ( на медиите, имам предвид). А това щеше да бъде много по-въздействащ пиар от това, което вършеха.

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "в България продължават да съществуват горен и долен свят, които външно нямат нищо общо помежду си, не желаят да знаят нищо един за друг и всячески избягват да се срещат и общуват, и все пак са свързани и зависими един от друг."

  Ако тези, които се изкачват запазят своята човечност, а тези, които слизат запазят своя кураж, няма да има такава пропаст и няма да пишем нови и нови приказки за стълбата, коя от коя по-страшни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Тъжна действителност.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  [quote#3:"blame"]Еееех, да имахме мъже с топки[/quote]

  Нямаме мъже с топки. Не можем да направим най-елементарни реформи, които в други държави са приключили отдавна. Политическите партии добре си измиват ръцете с "каквото каже народът, това изпълняваме", а той никога няма да каже да се затварят училища с 6 ученика и болници с външен вид като на снимката по-горе. За това трябват визионери с топки, а не смятат политиката като "изкуството да управляваш най-дълго".

  А че ги няма мъжете с топки, тази оценка я дават самите жени. Блянът на нашенската девойка е да се задоми с някой чужденец далеч от дома и да лиши деца и внуците си веднъж завинаги от страданието, което родната картинка произвежда всекидневно и обилно.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  Така е, за съжаление. Но надеждата умира последна, а като умре, викаш неволята и се справяш сам.

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#2:"cinik"] Съпротивата срещу правилата, които капитализмът налага в България е много силна.[/quote]

  Братчед, тази съпротива срещу правилата, едва ли е дошла с капитализма. Тя има своите корени още от турско, когато поробителят е събирал данъци от раята, но когато идват "кърджалийските времена", не е бил в състояние да ги защити и ги е оставял да се оправят сами. Данъчната тежест преди 9-ти 1944-та, не води до кой знае колко по-различен резултат, след няколко загубени войни. Социалистическата залъгалка, твърде скоро е била разобличена, като инструмент с който "другарите" на отговорни постове, са си построили "личния комунизъм". След промените идва началото на Последния голям национален грабеж. Няма как, българинът да не е отчужден от държавата си, която гледа да му вземе колкото се може повече от джоба, а да му даде колкото се може по-малко, за да облагодетелства върхушката и приближените и бизнес кръгове, за негова сметка. Ако преди 9-ти, капитализмът е бил недоразвит и е бил от "комунален" тип, то днешният е съвършено развит в своята отблъскваща безчовечност, която може да предизвика само погнуса. Неизбежно такъв е образът и на днешния българин, принуден да съществува в джунглата на беззаконието. Иначе и в България се раждат свестни хора, но никой няма да позволи, да останат дълго такива.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]Блянът на нашенската девойка е да се задоми с някой чужденец далеч от дома и да лиши деца и внуците си веднъж завинаги от страданието, което родната картинка произвежда всекидневно и обилно.[/quote]

  Братчед, а може би точно в това е "великата шаячна правда"! Държава, която е мащеха към народа си, рано или късно остава, без народ.

  /не се чете/
 12. 12 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Парадоксът обаче е следния, ако мината наистина беше спряна заради небезопасни и незаконни условия на труд преди нещастието, това щеше да се изтълкува веднага от собствениците, а и от самите миньори /!/, като разчистване на кланови и партийни сметки, на конкурентни фирми ,т.е. "защо ни отнемате хляба"...
  Да не звучи цинично, но такива обекти се затварят само след нещастия...

  Работил съм в подобни условия, и съм бил свидетел , как савите работници /!/ пъдят, специалисти на министерството на труда /или както е да се е казвало тогава/, които правеха замервания за нивото химичните вредности в работното хале.
  Страхът беше , че при по малки вредности, може да им се вдигне категорията за пенсия...

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  [quote#11:"Тони Шнайдера"]Братчед, а може би точно в това е "великата шаячна правда"! Държава, която е мащеха към народа си, рано или късно остава, без народ.[/quote]

  Глобализацията работи здраво. Конкуренция за инвестиции, конкуренция за пазари, конкуренция за ресурси, включително за човешки ресурси. Който не тича достатъчно бързо, попада под колелетата....На този фон Дойче Тройхандсагентур раздържави цялото ГДР, заедно с горския и поземления фонд, казармите, собствеността на ГЕСП. Всичкото за 24 месеца и се самозакри. Тук имаме една сюрия държавни и полудържавни структури, които ни бъркат здраво в джоба.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  битовия феодализъм! да - два много важни пирона в ковчега на българия

 15. 15 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "...шлюпките от слънчогледови семки около краката"
  Моля, това на какъв език е?

  malart.blog.bg
 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#13:"cinik"] Който не тича достатъчно бързо, попада под колелетата...[/quote]

  Братчед, ти си умен човек и затова предполагам, че отдавна си наясно, че под колелата попадат и много от тичащите - особено тези, които го правят прекалено бързо.

  /не се чете/
 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3781 Неутрално

  Да чакаме ли и в Бобов дол да се случи нещо подобно, за да се направят проверки?

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  До коментар [#3] от "blame":

  Уви трябва да се съглася с теб.Имало е няколко преди Освобождението сетне Стамболов и после..... .
  Иначе България е щто годе европейска в големите градове а в малките цари наистина феодализъм .Аз лично съм от малък град и тук 2-3 човека владеят всичко . Интересно че точно тук където хората трябва най-много да негодуват, те са най- слепи и глухи. Тук е Ориента а не Европа .

  klimentm
 19. 19 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 402 Весело

  Нов жанр в журналистиката на протестърите. Репортаж с елементи на авторови догадки, размишления и психологически портрети. Причината за странната структура на текста вероятно е убеждението на автора, че четящите са заоблени и трябва да им бъде обяснено какво да разбират. Не че няма и по-елегантни начини, но чак пък по маркс-ленински... "Оправил пътищата и градинките с европари, осигурил и постоянна заетост на стотина души. Това е казано с осъзната дистанция. Отново разбира какво по-сложно стои зад дежурните названия. Не го коментира, симпатията към кмета постепенно набира преднина."

  Клавиатурата понася всичко.

 20. 20 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 402 Весело

  Сега да изясним за какво разделение ни говори текста или кои са от двете страни на стълбата:

  От едната страна очевидно са онези, които уж са в траур, но "магазините обаче са отворени, кафенета са пълни, хората щъкат и прескачат от сянка на сянка". Битието им е белязано от непосредствеността на "късите панталони, чехлите, шлюпките от слънчогледови семки около краката... голямата златна гривна върху ръката". Матряла от сатанинската страна на стълбата не "плаща акцизи и не вижда нищо нередно", осигурява по 5 гласа на "Лидер" и получава пари за правилно гласуване. Наред с "паянтовите курници, кокошки и пуйки" виждаме и зейналото като пъкъл дере, където заслужено ще се пържат душите на персонажите от некролозите. Така е вдолния свят на грозните и неинтелигентните провинциалисти.

 21. 21 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 402 Весело

  Другата страна на стълбата, онази на праведните, е леко забулена, но да видим кои все пак са те.

  Освен мистериозната "А." разбираме, че там има и един "Аз", който заедно с "всички мирно протестиращи приличаме повече на порцелановата Мис Стоун, отколкото на истински общественици." То май няма какво да се добави.

  Така е в горния свят на красивите и интелигентните столичани.

 22. 22 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  ivodor.atanassov@abv.bg
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "malart":

  във ваше село как им викате на шлюпките?


  Заговори, за да те видя!
 23. 23 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Репортажът се гради на "интервю" с правилният представител на "работническата" класа", който харесва диктатурата на представителя на "пролетариата": "Преди при Бойко имаше ред, сега няма никакъв ред", е първата му преценка. "Тия комунисти всичко ще окрадат и съсипят", е втората.".
  А финала е прекрасен. "И псетата на столичните олигарси, охраняващи правото им върху живота и душите на българите."
  Като се отчете неоспоримия факт, че Прокопиев е един от столичните олигарси, дали авторът не е едно от "псетата" му?

 24. 24 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "С пляскане и усмивки нищо не става, атентат трябва, някой да се жертва". Думата "атентат" ме жегва.
  __________________________________

  За нищетата в България е виновен безкръвния преход! Врезултат на него пак от клановете на ЦК на БКП ни управляват!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 25. 25 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Знам, че ще си отнеса минусите!
  Защо загиналите са влезли да работят, при условие, че обекта не е бил обезопасен? От лакомия! От всякъде в статията прозира, че всички са там за доброто заплащане и ранното пенсиониране!
  Явно за да се регулират нещата, това трябва да се промени. Ако се пенсионираха не на 40 години, а на 60, дали наплива за миньори щеше да е същият? Дали тогава работодателите щат не щат щяха да създават добри условия, с които да привличат работещите, или просто щяха да затварят поради липса на работници, а сега наплив голям и няма нужда от сигурност и обезопасяване, а и самите работещи не го искат, както е упоменато в статията!? Работа има и извън рудниците и всеки който иска, както героят на разказа може да я работи, но ще се пенсионира на 67 години! Пустата му българска лакомия, за пари, за ранно пенсиониране, за облаги и да не се минеш!
  А сега към минусите МАРШ!

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#25] от "razlichen123":

  Минуси ще отнесеш не от това което си написъл, а от простотията която лъха от това което си написъл....
  В живота има неща с коит не се прави гаргара никога....
  Едно от тези неща е преживяването и изкарването на хляба, всичко останало следва....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1438 Гневно

  Трябва дупе за да се спре това перпетум мобиле.
  Мините работят неефективно с остаряла технология тецовете също.
  Нооо всички са в микса и се върти далаверата.
  Никой не смее да пипа щото ще доидат с кирките.
  В мините като в МВРто един под земята десет отгоре ама всички чакаме ранна пенсия щото ще доидат с кирките.
  Пари за пенсйи няма щото никои не плаща осигуровки ама държавата ще национализира фондовете щото ще доидат с кирките.
  Маришките въглища са най лошокачествените възможни и да работи ТЕЦ с тях може да си го позволи само социалистическата ни държава те никога не могат да са на печалба но всичко е наред разбира се щото ще доидат с кирките.
  Винаги са ревали тези от въгледобива защото там никога не е имало икономика а далавера.
  Другите добиват руда минерали копаят тунели язовири даже метро но не се оплакват що така?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 28. 28 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  НБУ-уманитарчето, напуснало за ден жълтите павета, опитва да осребри идеологически и човешката трагедия...

 29. 29 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik": капитализъм от предимно държавен, кейнсиански тип въобще не е лошо нещо и даже е желателен (за справка Скандинавските държави с изрядна икономика и най високото качество на живот дори имайки предвид относително неблагоприатният климат) В България на власт са непотизма и кронизма (политическото връзкарство) което но поставя в графата на връзкарският капитализъм където вурховенството на закона е обезчестено пред силата на връзките.

 30. 30 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  [quote#29:"svet23"]До коментар [#2] от "cinik": капитализъм от предимно държавен, кейнсиански тип въобще не е лошо нещо и даже е желателен [/quote]

  Нали го имахме вече. До Жан Виденов

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 32. 32 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Осъзнавам, че съм тъп и не съм чел много, а и съм политнеграмотен, АМА ТВА АНАЛИЗ ЛИ Е ??? Последните два абзаца, залепени като кръпка на задник, показват опит за размисъл, ама толкоз постен, че чак ми иде да го нарека модерно - БИОанализ.

 33. 33 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Прави впечатление, че правителството на БСП, ДПС, “Атака” и Пламен Орешарски сякаш кара по списъка от грешки, за които ГЕРБ си признава. И се стреми да запуши тези дупки, да се откупи. Логиката не се отличава с някаква дълбочина – да дадем едни пари или поне да не вземаме – и да се надяваме, че хората ще се успокоят.

 34. 34 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Де да имахме мъже с топки като Яне Сандански ....... един път , два пъти и на третия път ще треперят пред народа..... Ама за съжаление и на мен не ми стиска , а и май на никого

  15.02.1989 - 07.02.2018
 35. 35 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 771 Неутрално


  До коментар [#22] от "Босил": От гугъл : Что такое шлюпка? Шлюпки — беспалубные плавсредства, способные передвигаться по воде с помощью весел, паруса или подвесного мотора

  malart.blog.bg
 36. 36 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  ivodor.atanassov@abv.bg
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "malart":

  http://rechnik.info/%D1%88%D0%BB%D1%8E%D0%BF%D0%BA%D0%B0

  Заговори, за да те видя!
 37. 37 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#32] от "munchoaz":
  Създава се тягостна атмосфера.... нямало хора... ами жега е, какво да правят по улиците. Пък и е срещнал ЕДИН, дето неясно какво е говорил.... може и местния луд да е бил.
  Много слаба статия.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo": Малко е късно вече, доста след трагедията.

  Щом е след трагедията, дори ако е секунди след нея, вече е много късно. Тя вече е станала. Своевременно е само когато грижата за това, което може да се случи, е предотвратила трагедията. А след като се прекатури колата, пътищо много, казва народната поговорка. Но те вече са излишни.

 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А, има ли някой, който да не знае, че има горен и долен свят? Има ли обитател на горния, който да не се бои от пропадане в долния? Има ли пропаднал, или роден в долния, който да не се стреми / обикновено без успех / към горния? За кого е тайна, че хората си жертват масово здравето и живота, забравили са си свободата и човешките права заради хляба?

  goblenka
 40. 40 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  В т.н."преход",имаше и такива,но бяха безжалостно низгвернати,очернени.Тя сивата маса яхнала икономиката на прехода не търпи такива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK