За една среща с мои червени приятели в квартално ресторантче

Сергей Станишев по време на събора на БСП на Бузлуджа, тази година

© Красимир Юскеселиев

Сергей Станишев по време на събора на БСП на Бузлуджа, тази годинаТекстът е от личната страница на Николай Слатински. Акцентите са на "Дневник".


Снощи за малко минах да се видя с малко по-възрастни приятели и с техните също така възрастни приятели. Те са симпатична група с твърдо БСП-ориентация и се събират веднъж в месеца в скромно квартално ресторантче, където винаги сметката се плаща от един от тях - ларж "червен реститут" (както те му казват с тиха завист).


Чули ме веднъж как бил съм бил "нарязал" по радиото Петър Волгин и решили да ме поканят да поспорим за протестите.
След като изслушах традиционните им обяснения:
как протестите били платени,
били в полза на сикаджията Бойко,
как се искало за това сложна предварителна организация и сериозни финанси,
как никоя държава нямало да позволи на 20 човека да си пият бирата на "Орлов мост" и да преграждат движението... и т.н., накрая какво излезе?


Ами те до един, повтарям - до един! - се съгласиха помежду си, че Станишев е вреден за партията и лявата идея, че "Там Горе" са лъснали косъма и пет пари не дават за бедните хора, че подхвърлят на народа стотинки, за да го манипулират и насъскват, че не си нарушават рахатлъка в Евксиноград и Палма де Майорка, че Орешарски е "слабак" и никакъв не е ляв, ами си е чиста проба "Луканов седесар".


Ето какво се получава:


Те са наясно, че Станишев съсипва партията, че цял живот е гледал и на партията, и на народа високомерно, че винаги е "цицал" от хората и държавата (все техни думи, макар че стажът им в БКП и БСП сигурно общо е около 400 години!), но не могат да го махнат. И затова се подчиняват на партийната дисциплина!


Значи важното е БСП да е на власт, защото десните са продажни хора, на които "онзи негодник" Сорос налял 10 милиона, за да спечели после 100.


Вярно, ръководството на БСП са бездушни милионери, които си гледат кефа и богатството и лъжат и мамят левите избиратели, но не могат да бъдат сменени. Затова нека по-добре БСП да е на власт, та макар и с това ръководство, макар и със Станишев начело!


Защо казвам всичкото това? Защото съм абсолютно сигурен - от разговори и трупани впечатления, че точно такова е масовото настроение на симпатизантите и членовете на БСП - не понасят, изобщо не понасят, вътре в червата си не понасят Станишев, но не могат да го сменят.


Е, може ли това да е отговорна партия, която да управлява държавата!?


Може ли това да е отговорно отношение към политиката от членовете на една партия?


И как се чувства един електорат, който не уважава тези, за които гласува, но гласува за тях само защото са "наши"...


Както завърши ядосан и нахъсен накрая един от вчерашните ми про-БСП приятели-опоненти в кварталното ресторантче: "Такива сме и това си е, затова единственото, което е вярно в скандиранията на ония почти откачени протестиращи е, че наистина си заслужаваме да ни викат "Червени боклуци!"...".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK