След предсрочни избори

След предсрочни избори

© Красимир ЮскеселиевСтатията "След предсрочни избори" изпрати на редакционната ни поща Георги Ангелов - преподавател  в Техническия университет - София, доцент доктор във Факултета по електронна техника и технологии


Време е да се разшири дискусията какво ще се предприеме след едни нови избори. Очевидно, доверието в статуквото е изчерпано и въпросът е не дали да има избори, а кога да бъдат те. Защото провеждането на предсрочни избори не е само по себе си гаранция за развитие напред. Какъв е смисълът от нови избори, ако в парламента влязат почти същите партии или се изправим пред проблема с ниската избирателна активност (по подобие на местните избори във Варна) и съответно след това отново се образува коалиция, базирана на аритметичния сбор от гласове необходими за избор на правителство. Ето защо, до провеждането на нови избори е необходимо да се посочат причините за сегашната ситуация и начините за излизане от нея.


Налице e липса на представителност, изчерпване на политическия морал, липса на развитие в икономиката. Това беше налице преди изборите през май тази година, прояви се е и след това. След майските избори обаче пролича криза на представителност и в парламентарно представените партии – очевидно в БСП много малко хора са съгласни с маниера на взимане на решения там, очевидно и за ГЕРБ много хора гласуваха просто защото реално нямаше друга партия в политическото пространство в дясно и център-дясно. Видя се, че решаването на въпроса с представителността едва ли ще стане по начина, по който се опитаха редица граждански движения от февруарските протести – те не излъчиха лидери, не успяха да формулират реални и приложими идеи и виждания и съответно не влязоха в парламента.
В краткосрочен план би било добре:


1) да се обсъди промяна в изборната система, така че да се разшири възможността за парламентарно представителство


2) ръководствата на парламентарно представените партии да поемат политическата и морална отговорност за неспособността си да отговорят на обществените очаквания за промяна 


3) да се даде път на нови необременени хора, които да поемат работата по икономическо развитие на страната 


4) те да работят по формулирани приоритети. А формулирането на приоритети изисква ясна и разпознаваема визия за бъдещо развитие без илюзии и създаване на нереални очаквания. Това ще срещне трудности и ще отнеме време, но без него няма да се постигне съществена промяна и напредък.


Когато не знаем какво искаме,
винаги ще има повод за недоволство


В момента сме в ситуацията всички да виждат, че не може да се продължава повече по същия начин, но когато някой изложи идеи и виждания за развитие, никой не го слуша. Самата дума ‘идеи‘ е изпразнена от съдържание. Създаде се среда, в която всеки, който се занимава с политика или бизнес е подозиран в неискреност, всеки който е активен и работи по значими и дългосрочни проекти, е подозрителен. За да се преодолеят тези обществени нагласи, нелишени от основание, е необходимо да се прекрати пълното разминаване между политически послания и намерения и реално провеждани действия. Иначе всяко ново правителство ще е заплашено от протести и лишено от доверие и представителност, ще бъде обвинявано в задкулисност и лицемерие.


Положителното е, че днес вече не сме изправени пред коренно изключващи се пътища за бъдещо развитие на страната - вече сме част от Европа не само в географски смисъл и това няма алтернативи. Пред нас не стои въпросът за смяна на политическата система, а за начина на функциониране на тази система и за влиянието й върху икономиката. В този смисъл проблемите са колкото големи, толкова и разрешими. Въпросът е да се даде воля за решаването им и да се започне работа върху решаването им.


Пътят напред


Очевиден основен дългосрочен приоритет за всички е ‘отпушване‘ на икономиката и икономически растеж. Растеж чрез умения и иновации. Пазарът трябва да стане водещ при структуриране на икономиката. Но за да може да се разчита на пазара като коректив, той трябва да се предпази от изкривявания, породени от злоупотреби и корупция.


В глобален план, страната ни трябва да тръгне към икономика, основана на знанието, икономика с висока добавена стойност. В локален план, трябва да се стимулират новозапочващите предприятия, конкурентоспособното производство, да се заложи на увеличено качество в образованието, за да се осигурят добре подготвени експерти в инженерните науки, технологиите и икономиката.


Посоките за икономическо развитие и сега присъстват в програмите на БСП, ГЕРБ и на десните партии. Проблемът е, че в сегашната ситуация няма представителност те да бъдат изпълнени (друг е въпросът дали и кой иска да ги изпълни). Затова основните задачи, по които трябва да се работи, включват задаване и обосноваване на пътищата за развитие на страната, успокояване на обществото и възвръщане на доверието в институциите и в експертите. Възможен подход е иницииране на обществени дискусии. Но не обществени дискусии по подобие на ‘кръглите маси‘ от началото на 1990-те години или публични събирания (тук не става дума за протестите), на които никой не слуша другия - те едва ли ще доведат до формиране на обществено разпознаваеми виждания за развитие. На хората им е омръзнало от ‘масовки‘ и празни приказки.


Трябва да се работи по реални проблеми с реални действия. Да започнат


серия от дискусии по различни теми в обществото


които да са достъпни за всички граждани - наличието на интернет комуникациите напълно позволява осъществяване на пълна достъпност, а примери за такива дискусии са налице и в момента в някои телевизии и предавания, да не говорим за интернет изданията на информационните медии. В резултат да се съставят експертни екипи в различни области, включващи експерти (както български, така и чуждестранни) в съответните области, които да разработят конкретни икономическите приоритети. Важно е тези приоритети да бъдат дългосрочни и да се формулират така, че да бъдат приложни и измерими в конкретен аспект, за да могат да бъдат усетени и разбрани от хората. (Тук ‘експертност‘ остава ключова дума за прагматичен изход от ситуацията макар да се компрометира изцяло от сегашното правителство.)


Водещо при формулирането на измерими цели и приоритети трябва да е засилване на отговорността на всеки човек в неговата конкретна работа, независимо дали е политик, бизнесмен, служител във фирма или държавен служител. Така ще се редуцират възможностите за корупционни практики, защото там където има ‘колективна безотговорност‘ няма как да се очаква липса на корупция и обратно, там където има измеримост и проследимост, корупцията е значително затруднена. Важно е също и да се засили обратната връзка между тези, които формират политиките и тези, за които тези политики са предназначени.


Например, за да се ускорят бизнес процесите (да се ‘отпуши‘ бизнесът, който в крайна сметка е основният работодател), е необходимо бизнесът да се стимулира да работи върху добавяне на стойност, а не да се товари прекалено с бюрокрация и разходи. Да се повиши ефективността на държавната/общинската администрация, като се делегират повече права и отговорност върху работещите по различните нива от административната йерархия (например с въвеждане на ‘мълчаливо съгласие‘ и дефинирани срокове при разглеждане на дадени държавни/общински процедури). В същото време увеличената отговорност и изисквания трябва реципрочно да се подплатят с адекватно високо заплащане. Това ще бъде свързано със сериозно редуциране на администрацията, но от друга страна ще даде възможност да се привлекат способни хора в управлението и да се премахнат предпоставките за злоупотреби и корупция. Отделно да се създадат форми за насърчаване на способните специалисти в институциите на бюджетна издръжка. Да се изгради диференциран данъчен подход (данъчни облекчения) за приоритетните сектори и направления в икономиката, да се стимулират стартиращи предприятия в тези направления.


Специално внимание трябва са се обърне на образователната система и научноизследователските дейности в България – да се задели по-голям бюджет за образование, наука и развойна дейност (в момента публичните разходи за образование в България са в размер на едва 3.4 % от БВП, докато средно в ЕС този процент е 5.1%, а в САЩ – 5.4%). Да се увеличи количеството от научни и инженерни специалисти, специалисти във финансите и икономиката, да се задържат повече специалисти у нас, за да се засили конкурентноспособното производство в България. В тази връзка освен бюджетно финансиране от страна на държавата могат пълноценно да се използват съществуващите механизми за финансиране в рамките на Европейския съюз – напр. програмата "Европа 2020" е насочена специално към насърчаване на научните изследвания, иновациите и конкурентоспособността в Европа. Като цяло сега е моментът България да договори в максимална степен колко и от какво има нужда, за да развива своите приоритетни икономически направления през следващия програмен период 2014-2020, във връзка с приетия през юни дългосрочен бюджет на Европейския съюз за 2014-2020 г.


Изобщо могат да се формулират десетки теми за дискусия за това какво трябва да се направи. В света има предостатъчно опит и добри практики, които могат да се ползват. Остава да започне да се работи. Без разминаване между послания и намерения и реални действия. Когато се поставят ясни цели със съответните персонифицирани отговорности, позволи се прозрачност при проследяване на тяхното изпълнение и измеримост на резултатите, няма да има основания за немотивирано недоволство. В крайна сметка, ще се демонстрира променен морал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Съжалявам, че трябва да го кажа - изглежда ние сме увредени до такава степен, че просто не сме в състояние да изведем каквото и да е смислено послание. Пример - горният опит. Имам чувството, че това нещо е писано от Първанов. Дрън-дрън ярина. Добре, не всеки е призван и може да свърже смислен текст. Защо Дневник го публикува, каква е целта. Да се покаже безсилие?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мисля, че трябва да се започне с един много сериозен анализ точно на политическата ни система, която всъщност в България не се смени, а се изроди в някакъв посткомунистически вариант на олигархичен капитализъм, който не позволи да се формира нормално дясно, ляво и център. Цялото политическо пространство се зае и се контролира от откраднатия капитал. От тук идват проблемите. В едни последващи избори статуквото по всяка вероятност ще се бори отново да надделее, но това което се промени е чувствителността и непоносимостта към това статукво. Партиите трябва да знаят, че ще бъдат контролирани и наказвани при всяко разминаване на предизборните заявки и изпълнението им ако им бъде дадено доверие. Българина трябва да се обедини и солидаризира точно в този контрол, независимо от вижданията си и да бъде точно толкова критичен към избраниците си, колкото и към останалите на които не симпатизира. Това което ще спаси България сме самите ние и и разбирането че тази държава е наша и тя трябва да работи за обществения интерес. Силен граждански контрол и солидарност при исканията за промени във всеки бранш, във всека структура, във всяка институция. Трябва да наложим чуваемост на всеки на когото сме доверили управлението на страната ни.

 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#1:"simval"]Имам чувството, че това нещо е писано от Първанов. [/quote]

  Напълно съм съгласен. Заучени фрази, на правилен български, нищо друго.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#3:"grand funk railroad"]Напълно съм съгласен. Заучени фрази, на правилен български, нищо друго. [/quote]

  По скоро на мен ми звучи като поръчкова статия, така че ми се струва че има и нещо друго.

 5. 5 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално

  В краткосрочен план би било добре:

  1) да се обсъди промяна в изборната система, така че да се разшири възможността за парламентарно представителство

  2) ръководствата на парламентарно представените партии да поемат политическата и морална отговорност за неспособността си да отговорят на обществените очаквания за промяна

  3) да се даде път на нови необременени хора, които да поемат работата по икономическо развитие на страната

  4) те да работят по формулирани приоритети. А формулирането на приоритети изисква ясна и разпознаваема визия за бъдещо развитие без илюзии и създаване на нереални очаквания. Това ще срещне трудности и ще отнеме време, но без него няма да се постигне съществена промяна и напредък.

  Глупости - имаме нужда от един умерен авторитарен режим от типа на Ердоган за едно поне 12 години да оправи щетите, които т. нар. демокрация нанесе на България. Ахам.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Дневник", какви са тези скучни "тезиси"??? Прилича на упражнение на ученик от горните класове, който се е напънал да напише нещо, колкото да мине номерът. Подценявате читателите си, според мен.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#3] от "grand funk railroad":

  +++++

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Просто казано........за сега алтернатива на тройната и Тиквата няма !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#5:"Мильо Лудия"]Глупости - имаме нужда от един умерен авторитарен режим от типа на Ердоган за едно поне 12 години да оправи щетите, които т. нар. демокрация нанесе на България. Ахам. [/quote]

  Така ли? Няма да е много трудно, като махнем ер-ът си имаме един Доган който може да свърши тази работа.

  "да се даде път на нови необременени хора, които да поемат работата по икономическо развитие на страната [/quote]

  И агнетата на Христос да свалим в България няма да променят нищо докато не се смени системата на управление и корупцията. Като казвам системата нямам предвид това което е казал автора на горе написаното.

  4) те да работят по формулирани приоритети. А формулирането на приоритети изисква ясна и разпознаваема визия за бъдещо развитие без илюзии и създаване на нереални очаквания. Това ще срещне трудности и ще отнеме време, но без него няма да се постигне съществена промяна и напредък. [/quote]

  Мина това време. В голямата си част хората знаят какво искат. Все по малко остават вярващите в една партия която раздава безплатно илюзии, особено преди избори

 10. 10 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално

  [quote#9:"baxter"]Така ли? Няма да е много трудно, като махнем ер-ът си имаме един Доган който може да свърши тази работа. [/quote]

  Глупости говориш...айде да не е като Ердоган, че дразни, да е като на Стамболов да се успокоиш.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Казаните неща са важни,но е пропуснато най-важното- съд.система! Без правосъдие няма справедливост. От там трябва да се започне.А в изборите няма нищо страшно.Нека да видим какъв ще е резултата,а не да ни плашат с Варна.

 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#10:"Мильо Лудия"]Глупости говориш...айде да не е като Ердоган, че дразни, да е като на Стамболов да се успокоиш. [/quote]

  Глупости? И как ще прекършиш мисленето на един млад, образован и интелигентен човек с методите на Ердоган или не дразнещата поправка Стамболов? Винаги съм казвала че мисленето на мюсюлманския брат и комуниста е много подобно, макар и с различен генезис...

 13. 13 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Държавничеството е сложна наука . Нашите пишман политици се оказаха слаби ученици.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Гневно

  Мисля, че автора е пропуснал нещо много важно - системата трябва да бъде СПРАВЕДЛИВА!!!! Приоритетите на държавата трябва да се насочат към качествените хора, а не към лумпените....Не може социалната пенсия да е 110 лева, а пенсиониран преди 15-20 г. висшист да взема 180лв.!? Или един келнер да бъде осигуряван на 430 лв. а един даскал на стотина лева повече....

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ние знаем защо стигнахме до дъното и защо продължаваме да копаем. Всичко започна с мутро - мЕлиционерската приватизация. От мутрите и милиционерите бизнесмени, управители и въобще ръководители не става и не стана. Още по-лошо е, че мутрите и милиционерите прогониха хората с идеи, въображение и предприемачески дух през сто планини в сто и първа и те не искат и да си помислят за бизнес в България. Това състояние при което обществото ще продължи да копа дъното ще продължи, докато мутри и милиционери имат достатъчно представители във властта, които са в състояние да скапят по устав всеки и всичко което им попречи на единственото, което те могат да правят, а именно - умножение и събиране.

 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Неутрално

  празни приказки ...след едни предсрочни избори в България нищо истински няма да се промени и ние всички знаем това

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Гневно

  [quote#15:"442"]милиционерите бизнесмени[/quote]

  Офффф....Много сложна тема подхващаш. В Добрич полицейските началници контролират бизнеса със зърно. От който се пИчелят милиони...Зетя на нашия главен шериф работи във фирмата на известен тука търговец на зърно и перач на пари /както говорят/ Тиню, дъщеря му застрахова земеделските земи, автомобилите им "случайно" носят едни и същи номера 05-05 /за да се знае с кого си имат работа/, разликата е в марките...

 18. 18 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Виртуално празнодумие

 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Без ефективна и справедлива съдебна система - няма държава. България е държава със затихващи функции , от която до края на този век , ще остане само едно географско понятие, населена с всичко друго , но не и с българи....

 20. 20 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ето един трезвомислещ човек, който не крещи само оставка.

  nikoia
 21. 21 Профил на Радко Шопов
  Радко Шопов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "nikoia":

  А трябва да се крещи с пълно гърло ОСТОВКА, драга никоя!
  Освен това посанието по-горе е пример за скудоумие и нарцисизъм. Гооолям бълвоч! Ужасно ми напомня на проекто доклад за поредния конгрес на БКП.

  Радко Шопов
 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Партиите гледат само в рамките на един мандат,на принципа ние срещу всички останали. Сменят се управляващите и се почва,махане на тия назначени от предишните,без анализ на способностите и свършената работа. Нали не са от наште.
  И така на всеки четири години все почваме отначало, и все си седим в долна мъртва точка.

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Весело

  "Очевиден основен дългосрочен приоритет за всички е ‘отпушване‘ на икономиката и икономически растеж. Растеж чрез умения и иновации. Пазарът трябва да стане водещ при структуриране на икономиката."

  ...доста смешно четиво!
  Подобно тезиси от някой конгрес на БКП - глупост след глупост...
  Растеж, чрез умения и иновации - звучи ми познато: mutual pleasure... забързва нея, забавя мен.
  Аvе, доценте.

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  "Кардиналната задача сега е решително преустройство и безрезервно внедряване, съобразно новите промени в структурата, и това не е опит за морализиране, другари!"
  ...
  Цитатът не е от статията, а от един български филм, ..за ени братчеди, дето ноо си мязаха. Ама спокойно би могъл да е.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 25. 25 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Статията я бива...но тя самата поражда и десетки въпроси????
  По-горе има две точки/ 3 и 4/ . Няколко думи за тях.

  3) да се даде път на нови необременени хора, които да поемат работата по икономическо развитие на страната

  Да се даде път...да се даде път....
  Абе уважаеми, кой да им го даде тоя път...как да ги посочим/методика/ тези необременени хора....Нека първо, ако обичат тези необременени хора да се заявят кои са...от дека идат...какво са правили до сега през тези 23 години...и преди това/ако са по възрастни/. И още може по тая точка...но стига засега.

  4) те да работят по формулирани приоритети. А формулирането на приоритети изисква ясна и разпознаваема визия за бъдещо развитие без илюзии и създаване на нереални очаквания. Това ще срещне трудности и ще отнеме време, но без него няма да се постигне съществена промяна и напредък.

  Те да работят по формулирани приоритети. ..за бъдещо развитие...

  Абе, уважаеми....кой да ги формулира тия приоритети, и какви точно да бъдат. Приоритети за бъдещо развитие са различни за децата, за младежите, за по-възрастните, за пенсионерите ...и т.н. Тази задача е изключително сложна. Дано някой/или екип от хора/ успее да го направи.

  А, за начало на дискусията аз бих предложил...следния приоритет. Нека ДЪРЖАВАТА да осигури от всички лица/физически и юридически/ да се спазва чл. 60 от Конституцията...всеки да плаща данъци/ и осигуровки/ според доходите си.

  Не може най голямата компания в България по приходи /2012 год. над 8 000 000 000 милиарда лева/ да бъде пета поредна година на загуба...и това да не притеснява въобще държавата. Като при това има 22% повече приходи от 2011 година...а пак я изкараха на загуба. Явно, че там правят "счетоводни фокуси"...иначе не може да бъде.

  Нека, и ДЪРЖАВАТА да осигури на гражданите си работеща справедливо съдебна система...като втори приоритет.

  сократ1
 26. 26 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#23] от "2.5":
  "Аvе, доценте."
  ...
  Доцент Денев?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 27. 27 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#21] от "Радко Шопов":
  Сложих Ви + от куртоазия.
  Това, че не Ви харесва написаното, не го прави невярно. И аз бих искала с една оставка всичките ни проблеми да се разрешат, но вярвам ще се съгласите, че това е опростенческо мислене и не е възможно.
  Помислете, какво ще се получи ако във следващия влязат едни нови хора, които нямат никакъв управленски опит и им трябват години да го придобият. Да ви напомня, че политиката е изкуство на възможното и в този контекст ще се работи с това което имаме като човешки потенциал. Няма откъде да си внесем ангели небесни да ни управляват.

  nikoia
 28. 28 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "На хората им е омръзнало от ‘масовки‘ и празни приказки."
  ...
  И като си даваш сметка, що ни губи времето тогава?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 29. 29 Профил на Радко Шопов
  Радко Шопов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "nikoia":

  Въпросът сега не е кой ще дойде след така исканите нови избори, а че ще бъде контролиран и това те, новите или старите, трябва да са наясно. Това е, което искаме.

  Радко Шопов
 30. 30 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#27] от "nikoia":На тези управленският им опит се състои само в това как да крадат повече. А не, благодаря.

 31. 31 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радко Шопов":
  По тази логика и Орешарски може да бъде контролиран.
  Не мислите ли, че голямата победа на протестите е именно това, на всеки управляващ да му пари под краката и да знае, че не е недосегаем.
  В този ред на мисли аз много се страхувам от това протестите да постигнат целите си и хората пак да запят зимен сън.
  И да се събудят пак едва тогава, когато доложението отново стане отчайващо.

  nikoia
 32. 32 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#30] от "neznaiko_2011":
  Я обяснете кое правителство от последните 23 години не е било крадливо в по малка или по голяма степен.
  Не мислите ли, че смислените решения трябва да се подкрепят, а откровенните глупости и кражби да бъдат по възможност предотвратявани.
  Ако на Вас това правителство не Ви харесва, кое гарантира че утре новото няма да се хареса на някой друг и той ще протестира .

  nikoia
 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  "Какъв е смисълът от нови избори, ако в парламента влязат почти същите партии или се изправим пред проблема с ниската избирателна активност (по подобие на местните избори във Варна) и съответно след това отново се образува коалиция, базирана на аритметичния сбор от гласове необходими за избор на правителство"

  Кое не е вярно тук? Г-н Ангелов е прагматик, имаме нужда от идеите на мислещите хора. Това, което на мен ми липсва най-много в последните няколко правителства е именно представителност. ЕС не спира да коментира изпуснатата ни съдебна система. Мафията вилнее. Време е да се обединяваме, за да решаваме проблемите, от които страдаме всички, не да коментираме стила на изразяване на един от нас - човек, когото го е грижа за България.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Гневно

  "със сериозно редуциране на администрацията" - На практика какво се случва:....." в обществения сектор е отчетен ръст от над 14 000 души - от почти 565 000 през юни 2012 г. до над 579 000 сега. Няма и никакви индикации за орязване на чиновниците, тъй като в държавното управление продължават да работят над 116 400 души, с 400 повече, отколкото преди година"....

 35. 35 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1868 Гневно

  [quote#11:"hodounski"]Казаните неща са важни,но е пропуснато най-важното- съд.система! Без правосъдие няма справедливост. От там трябва да се започне.А в изборите няма нищо страшно.Нека да видим какъв ще е резултата,а не да ни плашат с Варна.[/quote]

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Да. Съдебната система?
  Там е "заровено кучето" на всичките ни проблеми.
  Да се "удари съда", т.е. да се промени до такава степе, че да има справедливост. И всеки да бъде защитен, а не само олигарсите, политиците и "нашите хора".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 36. 36 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1868 Гневно

  [quote#16:"Stewie"]празни приказки ...след едни предсрочни избори в България нищо истински няма да се промени и ние всички знаем това[/quote]

  До коментар [#16] от "Stewie":

  Разбира се.
  Защото вие комунистите пак ще ни натресете "вашите хора": боце, серГей, местан и волен.
  Не, благодаря.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 37. 37 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "nikoia": Искам ревизия на прехода. Искам да знам кой кой е в България.

 38. 38 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Весело

  [quote#12:"baxter"]

  Глупости говориш...айде да не е като Ердоган, че дразни, да е като на Стамболов да се успокоиш. - цитат на коментар #10 от “Мильо Лудия”


  Глупости? И как ще прекършиш мисленето на един млад, образован и интелигентен човек с методите на Ердоган или не дразнещата поправка Стамболов? Винаги съм казвала че мисленето на мюсюлманския брат и комуниста е много подобно, макар и с различен генезис... [/quote]

  Айде, още един пишман демократ, който иска България да изчезне демократично от картата...нищо не става от вас.

 39. 39 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мильо Лудия":

  Умерен авторитарен режим не съществува!
  Само на акацията и викат "желязното дърво"!

  В своя труд Желю Желев споменава, че демокрацията ще настъпи след авторитарен режим!
  Доколкото такъв беше на И.К. се надявах демокрацията да настъпи, но не би! Последва СС и пак не би!
  Ако и след ББ не настъпи, то ще трябва да си внесем авторитет като Фердинанд!

 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Време е да се разшири дискусията какво ще се предприеме след едни нови избори."
  Досега имаше много статии, потвърждаващи необходимостта от протести, оставка и нови избори.
  Време е вече да преминем на следващия етап: какво ще правим след това. В този смисъл тази статия е една от първите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#20] от "nikoia":

  Значи не е актуален!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално  [quote#39:"ПАСТОРА"]
  Умерен авторитарен режим не съществува!
  Само на акацията и викат "желязното дърво"! [/quote]

  Айде ся, на Путин, Ердоган, Стамболов и пр. какви са ?
  Ограничени граждански права срещу икономически растеж и силна държава.

 44. 44 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#41] от "ПАСТОРА":
  Да явно хората, здраво стъпили на земята не вървят.
  Не мислите ли, че след евентуални предсрочни избори ще има много разочаровани, понеже промяната нито ще се случи веднага, нито новоизбраните ще приличат на ангели.

  nikoia
 45. 45 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мильо Лудия":

  Авторитарния режим не може да се степенува!
  Това просто е РЕЖИМ! Следващата стъпка на развитие на авторитарния режим е ДИКТАТУРА!
  Трябва да се прави разлика между "авторитарна власт" и "авторитарен режим"!

  "Авторитетът" на власт е полезен само, ако използва своя авторитет за налагане на демократичните принципи и правила, за изграждане на функционираща сиситема за обществено комуникиране.
  Когато авторитетът се насочи в икономиката, заиграват парите и личните контакти - разбирай корупцията!

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#45:"ПАСТОРА"]! Следващата стъпка на развитие на авторитарния режим е ДИКТАТУРА! [/quote]

  Зависи? Франко завеща властта на демократични структури след своята смърт, същото направи и Пиночет преживе...Мнозина се надяваха на бат Боко да направи необходимите промени към по добро. Но той се оказа слаб човек и още по слаб държавник....Затова е сега тази безизходица и всеобщо недоволство.

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Проблемите пред системата на политическото ни общуване в модерно Общество не се свежда само до моралните им аспекти.
  За да постигнем желаната ПРОМЯНА в нея, тя трябва да претърпи и дълбоко Преструктуриране, с оглед на трайното и ефективно преодоляване на смущаващото днес анахронично функциониране на отделните власти, законодателна, изпълнителна, съдебна.
  Без умно откровение именно за такова преструктуриране и невъзможно органичното включване на гражданското общество в тяхното функциониране...
  Общият ни живот в Общество се нуждае от тази Реформа, тя трябва да бъде проведена и постоянно развивана в посоката на своя дълбок замисъл, За по-модерна и ефективно работеща система на Политическа демокрация...

 48. 48 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  всичко тук е казано точно както трябва да стане но при неграмотни избиратели и липса на кадърни управници нищо от това няма как да стане а на сегашните уроди едва ли им дреме за благополучието на народа

 49. 49 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#44] от "nikoia":

  Точно това си мисля!
  По горе колега спомена, че следващите управляващи щели да бъдат контролирани!?!?!? - Ха-ха!
  Ако не се формулира и систематизира контрола, ще ги контролира, колкото сегашните!
  Илюзия е, че ако има оставка и веднага избори, то нещо ще се подобри! Това, което ще се получи е запазване на статуквото с други играчи!
  Има доста неща, които трябва да се променят в правилата за избор и в правата и задълженията на избраниците. Трябва да има промяна в избирателната система, а според мене и в правата за избор, съдебната система, системата за местно управление и децентрализация и много други.
  Ако оставим на сегашните управляващи (не правителство на което се иска оставката, а на парламента) да създаде правилата без граждански натиск, то надали ще има и една положителна промяна. Надали ще отрежат клона на който седят - това го направи само ББ разрушавайки връзките с други десни партии.
  Формулирането и съгласуването на нови правила изискват интелект, време и нерви, което протестиращите не са съгласни да признаят. Ако това не се възприеме и изборите са след 2 месеца ще се потвърди сентенцията - "Замислихме го различно, а се получи както винаги"!
  Трябва обаче да обърнем внимание и на "неуспелите депутати", които ако останат 4 години извън политиката, то на следващите избори може дори да не се кандидатират! Те попадат под влияние на параграф 22. Голяма част от тях са опитали от сладостта на статуквото и се борят чрез протестите да имат възможността за нов опит и едновременно с това трябва да яхнат протеста за изработване на правила за промяна на статуквото. Затова и всички те се крият зад нови форми на организации и блокове, но няма формулирани и предложени искания за промяна. Основния призив е "Изберете ни нас на мястото на тези шарлатани, та да ви покажем колко сме добри"! Надяват се на късата памет, защото вече са били там и сегашното статукво е и благодарение на тях!
  Остава въпроса - Какво да се прави?
  Отговорът - незабавни избори само ще потвърди приказката за "Бързата кучка"!
  Трите партии (БСП, ДПС и АТАКА) могат да понесат относителни загуби в брой депутатски места, но не и абсолютни в брой гласували в подкрепа. Множеството парламентарно непредставени партии (с 3-4%) не са готови, а и след поражение трудно се излиза на грандиозна победа.
  Най голям губещ е ГЕРБ, защото спада в подкрепата от 1,6 на 1,1 млн. продължава. При следващи избори ще е още по голям и загубите ще са не само относителни, а и абсолютни, като в комбинация може да ги наречем катастрофални. Колкото по късно са тези избори с нови правила, толкова катастрофата за ГЕРБ ще е по-голяма по пътя на НДСВ! Затова и ББ бърза с изборите за да запази поне малкото оставащо!
  Искащите незабавна оставка без предварителна подготовка дори не осъзнават, че са маша в ръцете на политиците и всъщност ни хвърлят от трън на глог!

 50. 50 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Толкова много написано, а толкова малко казано...."Трябва" не върши работа....Копане му е майката...

 51. 51 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#46] от "dobrich":

  Принципно ще се съглася, с уговорката, че това са военни диктатури. Можем да посочим и примери от нашите южни съседки!
  Характерното за военните диктатури е, че те имат изградена, добре смазана и функционираща система за управление почиваща на принципа на единоначалие.
  "Военната" система за управление може да доведе до изключителни резултати в определена област за период от време. Не би следвало тя да се отрича "по принцип"! Примери има много, но не бива да забравяме, че тя е недемократична и все пак използвайки я в за обществено управление в 21-ви век, е крачка назад е еволюцията на човека.

 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Причините за сегашната ситуация са пагобните управления на БСП, СДС, БСП, СДС, НДСВ, БСП, ДПС, ГЕРБ и техните политически и коалиционни партньори като АТАКА през годините от 1990 насам.
  Именно хората от тях учатствували в управлението през последните 24 години трябва да си отговорят на въпроса, защо страната е най-бедната в ЕС.
  Сега като гледам, че и ДСБ, ДГБ и останалите партийни отпадъци от миналите СДС и НДСВ си точат зъбите за Парламента, то майка и мила на страната.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално

  [quote#45:"ПАСТОРА"]Авторитарния режим не може да се степенува!
  Това просто е РЕЖИМ! Следващата стъпка на развитие на авторитарния режим е ДИКТАТУРА! [/quote]

  И какво лошо има в това ? На тебе явно по ти харесва територия без държавност и закон като врата в полето през която никой не минава и да избираш между Боко Тиквата и Сер-гея.
  Навремето в гръцките полиси когато е имало обществени неразбории специално са канели някой чужденец за диктатор, за да ги оправи, щото са виждали, че "демократично" няма да се справят...сега ние като чуем диктатор...все едно кой знае какво...

 54. 54 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#47] от "dimko":

  "Без умно откровение именно за такова преструктуриране и невъзможно органичното включване на гражданското общество в тяхното функциониране... "

  Напълно съгласен!
  Виждам обаче сериозен проблем в осъществяването!
  Липсва рупора за излъчване на откровението!
  Този рупор за мене са медиите, които вместо да спомагат за диалога в обществото осъществяват налагането на мнението на своите собственици!
  Дори в националните медии с държавна собственост липсват диспутите с обща тема "Сега накъде?"
  Освен това диспутите трябва да се водят не от професори, които трудно се разбират от обикновения човек, а от представители на гражданството, защото човек възприема определена същност, когато сам достигне до очевидните истини, а не когато те му бъдат предоставени наготово!
  Да си спомним Мирча Кришан:
  -Другарю! В този панталон ще влязат двама като вас!
  -Ще влязат, ако ги пусна!

 55. 55 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#53] от "Мильо Лудия":

  "..сега ние като чуем диктатор...все едно кой знае какво..."

  Не е кой-знае какво!
  Единственото, което трябва да направим е да си признаем своята некомпетентност и безпомощност да се справим със ситуацията!
  Смяташ ли, че някое наше политическо величие има способността да го направи!
  Колко пъти се прокрадваше идеята за "внос на съдии" във футболното първенство? Все едно нашите съдии да си признаят, че са корумпирани!

 56. 56 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално


  [quote#55:"ПАСТОРА"]Смяташ ли, че някое наше политическо величие има способността да го направи! [/quote]
  Колко пъти се прокрадваше идеята за "внос на съдии" във футболното първенство? Все едно нашите съдии да си признаят, че са корумпирани! [/quote]

  наше величие....няма да може, нали знаеш, че в българския ад няма нужда от дяволи, щото българите сами си натискат главите в казана.
  Много ти е точен примера със съдиите....положението с българската държава е същото. За съжаление.

 57. 57 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо Германия след Хитлер се превърна в това, което е сега> една демократична европейска държава, основателка на ЕС, държава уважавана и от бившите си врагове? Беше ли немския народ демократичен? Не!
  Как стана, за колко време и с какви кадри?
  Стана за 20 г. със старите нацистки кадри и недемократичен народ.
  Защо стана? Защото американците ги денацифицираха (лустрация), написаха им конституция и промениха образователната система така, че да произвежда демократи.
  Тези уроци германиците не само, че ги научиха великолепно, но и ги приложиха успешно при декомунизацията на бившето ГДР. Така, че няма какво да измисляме пак колелото, всичко е измислено и изпробвано.
  Като начало ОТСТАВКА, немска избирателна система + непрекъснат контрол над управляващите чрез допитвания до народа както в Бавария по подобие на Швейцария.
  После изграждане на пазарно стопанство но регулирано (немците го наричат социално пазарно стопанство), което изисква от работодателите отговорност към държавата и към работниците и.т.н. и т.н. А не капитализъм по Маркс от началото на 19 век, какъвто нашите доморасли олигарси марксисти изградиха.
  Тогава българските деца ще спрат да се изселват за същата тази Германия, а може и някои да се върнат.

 58. 58 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Да се признават избори за легитимни при 20% избирателна активност е лудост и противоречи на всяка логика! По същия начин би трябвало да може и да се състави правителство с представителност под 50%! Или ЗАДЪЛЖИТЕЛНО участие в изборния процес или минимален праг от поне 70% избирателна активност за да се признаят изборите за ЛЕГИТИМНИ!

 59. 59 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#58] от "poluivanov":

  "Да се признават избори за легитимни при 20% избирателна активност е лудост и противоречи на всяка логика!"

  Щом такива са правилата и не са нарушени, значи са легитимни!
  Друг е въпроса дали тези правила са морални и етични.
  Задължителността е трудно осъществима!
  Има много начини за промяна на правилата на играта, без да се засяга тяхната демократичност! Например:
  Мажоритарност с минимален вот в зависимост от района!
  Ограничаване на избирателното право на база образователен ценз!
  Забрана за участие в различни листи о много други!

 60. 60 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#49] от "ПАСТОРА":
  Радвам се, че има и хора мислещи като Вас.
  Ужасявам се, че повечето се поддават на пропагандата за незабавна оставка. Явно не осъзнават, че войната ще бъде дилга и кървава, ще има и загубени битки.

  nikoia
 61. 61 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Докога ще пускате гимназиалните есета на измислени преподаватели?

 62. 62 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално

  НЕВЕРОЯТНО КОЛКО УПОРИТО НИ СЕ ПРОБУТВАТ ВСЯКАКВИ ШАМАНИ .
  АКО . КАКВО , КОИ , АМИ .
  ВСЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ БЕЗМИСЛИЦИ .
  ЗАЩО НЕ РАЗБРАХТЕ , ЧЕ НАРОДА ПРОУМЯ ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА РЕЗУЛТАТА И ОТКАЗА ДА УЧАСТВА В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НАРЕЧЕНО ИЗБОРИ.

  СВОБОДЕН
 63. 63 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ЗАКОН ЗА НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . КОМИСИЯТА ВПИСВА САМО НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ БЮЛЕТИНИ ПО НОМЕРА . ИСТИНСКОТО БРОЕНЕ , ЕЛЕКТРОННО , СТАВА КАКТО В ТОТОТО ЦЕНТРОЛНО . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА E .!!!!!!!

  А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ , САМО АКО СЕ ПРЕМАХНЕ СУБСИДИЯТА .

  ГЛАСУВАТ САМО БЪЛГАРИТЕ = БЪЛ. ПОДАНИЦИ = БЪЛ. ГРАЖДАНИ .

  Т. Е. ,С ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ .!!!!!!!!!!!!!
  ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ,БЕЗ ВСЯКАКВИ ДОПИСВАНИЯ И РАЗНИ БЕЛЕЖКИ.!!!!!!!!!!!!

  ТОВА Е ЗАКОНЪТ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ДАЛ СЪМ ГО БЕЗПЛАТНО ПРЕДИ 10 г.

  ГЛАСУВАНЕ ЗА 5 минути И РАЗПУСКАНЕ НА СБИРОТЪКА .!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 64. 64 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално


  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .

  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .

  И ВЕДНАГА НА ИЗБОРИ.

  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.
  СВОБОДЕН
 65. 65 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално  САМО В БЪЛГАРИЯ ИЗБОРИТЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ЗАКОННО.
  ЗАКОНЪТ Е НАПРАВЕН, ДА БЪДАТ ФАЛШИФИЦИРАНИ.

  САМО У НАС ,МОЖЕ ДА ОБЕЩАВАШ ВСИЧКО И ДА НЕ НАПРАВИШ НИЩО ,ЩОТО СИ В КОАЛИЦИЯ С ОБЕЩАЛИ ДРУГО . ТЕХНОТО ОПРАВДАНИЕ Е СЪЩОТО.

  БЕСЕН СЪМ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  САМО У НАС ПАРТИИТЕ ОТИВАТ НА ИЗБОРИ С УЖ "ПРОГРАМИ" .
  "ИЗБРАНИ" , ВЕДНАГА ЗАБРАВЯТ ЛЪЖИТЕ СИ.
  И ПРАВЯТ КАКВОТО ИМ ЩУКНЕ.

  Т.Е. ВЕЧЕ НЕ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА "ИЗБРАЛИТЕ" ГИ.

  ФУНДАМЕНТА , ТУК СЪМ ДА РАБОТЯ ЗА ДРУГИТЕ , ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ НЯМАМ , ИЗЧЕЗВА.

  ТОВА НЕ Е ОБИКНОВЕНА РАБОТА ЗА ЗАПЛАТА .
  ТОВА Е ОБЩОНАРОДНО СЛУЖЕНЕ .

  ДАЖЕ И КЛЕТВА ИМА . БОЖЕ ПРИВИКАЙ ГИ НА ОБУЧЕНИЕ .

  МНОГО ЩЕ ПОМОГНЕШ НА БЪЛГАРИЯ. НИЕ ТИ ВЯРВАМЕ , МОЛИМ СЕ , КРЪСТЕНИ СМЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ОТ 27 ЮНИ 2013 г.

  СВОБОДЕН
 66. 66 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално


  Преглед на профил
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  82
  14:30
  13 фев, 2013  КАК ДА ИМАМЕ РЕАЛНИЯТ РЕЗУЛТАТ, ЧЕТЕТЕ 10 г. НАЗАД.

  КАТО СЕ НАПРАВИ НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА , НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ПРЕДСЕДАТЕЛ ,КОЙ ЗЯПАЧ .!!!!

  РЕШЕНИЕТО СЪМ ДАЛ ОТДАВНА ,БЕЗПЛАТНО .!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 67. 67 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално


  Преглед на профил
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  39
  10:55
  20 юли, 2013  САМО КОГАТО ЗНАЕШ ЧЕ ЗАВИСИШ ОТ ИЗБОРА НА БЪЛГАРИТЕ , А НЕ ОТ ПАРТИЙНИЯТ ''лидер'' , ЩЕ МИСЛИШ КОГА ДА ДИГНЕШ РЪКА . ЩЕ БЪДЕШ ВЕРЕН НА ПРОГРАМАТА И ЗАВОИТЕ НЯМА ДА ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ.

  ИЗБРАНИКЪТ ЩЕ СЕ ЯВЯВА ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ХОРАТА ГЛАСУВАЛИ ЗА НАМЕРЕНИЯТА . И ПАРТИЯТА (''лидерът'') , РЕШАТ ЧЕ МОЖЕ ДА ПРАВЯТ ОБРАТНОТО .ЗАЩОТО ; еди какво си .?? . .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 68. 68 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално


  Преглед на профил
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  30
  19:48
  20 юли, 2013  ПРОТЕСТА Е ПРОТИВ НЕЛИГИТИМНИЯТ ПАРЛАМЕНТ (фалшифицирани избори) .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ОТ ТАМ НЕЛИГИТИМНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ДПС-БСП .
  ОРЕШАТСКИ МОЖЕШЕ ДА Е ВСЕКИ ДРУГ .!!!!!!!!!!!!
  ТОЙ Е ПРОСТ ИЗПЪЛНИТЕЛ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 69. 69 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Пред нас не стои въпросът за смяна на политическата система, а за начина на функциониране на тази система и за влиянието й върху икономиката"
  Авторът се опитва да ни внуши, че у нас системата вече се е сменила и демокрацията е налице. Това обаче не отговаря на истината. Страна, в която се провеждат избори по бай Ганъовски, не може да бъде демократична. Агитация в деня за размисъл, купуване на гласове, отправяне на лъжливи обещания и безпринципни коалиции след изборите, това са все елементи на българската псевдодемокрация и най-вече на политиката на една партия, свикнала да печели избори с 99,99%.

 70. 70 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#5:"Мильо Лудия"]Глупости - имаме нужда от един умерен авторитарен режим от типа на Ердоган за едно поне 12 години да оправи щетите, които т. нар. демокрация нанесе на България[/quote]
  Ми ние имахме такъв за едно петдесетина години, не помниш ли? Даже хич не беше "умерено" авторитарен. За кола (и то съветска) се чакаше по 20 години, а за панелна гарсониера по 30. Но пък бозата от 6 ст. струваше 6 ст.

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Пак някоя "трета" страна виновна на българина.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Преподаватели и пр. атомни глави не се отучиха да изнасят правилни и досадни /псевдо/научни доклади към които дори и научните работници вече получават алергия докато ги четат. Вземете пример от Бойко, изкажете се просто и живо с риск да ви обвинят в малокултурие!

 73. 73 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Частна собственост,
  Правова. Държава,
  Правителствена намеса до 30-40% в икономиката,
  Зачитане правата на човека,
  Нулева толерантност към всякаква вид престъпност.
  Намордник за магнати/ олигарси/ монополи,
  И най- вече обикновения човек да се вземе в ръце и да си упражнява правата.
  Приоритети в образованието, здравеопазването.
  Мандатност до ниво държавен служител по един два мандата на всяка държавна служба след това толкова време вън от държавната хранилка - това работи в САЩ.
  И още две три неща и сме готови.
  Нуждата и интереса са голяма движеща сила и могат да Се Впрегнат успешно да работят.

 74. 74 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Весело

  След като прочетохме как Слатински писал в блога си какво мислели негови позначти, червена номенклатура, сега четем какво мисли някакъв даскал по електронни технологии за политическото устройство на страната.

  Якооо, да си умреш от кеф.

  Икономедия, горещо ви препоръчвам един сайт - E-bane.net. Определено част от публикациите там са доста над нивото на материалите, които препечатвате (или поне не изглеждат като преписано от учебник по полит-икономия на социализма)

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 75. 75 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Да допуснем, че авторът е искрен, а няма поръчка да замаже очите на хората. Но той само теоретизира на тема политическо устройство на една държава, без да формулира основните проблеми на нашата такава. Знае ли авторът, че трябва първо да спрем кранчетата на онези, които източват публичните средства и после да философстваме по всички останали теми? Ако не се сеща, да гледа своите си науки и да не се бърка където не му е работата.

  fff
 76. 76 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално

  СВОБОДЕН : НОВИ И НОВИ И НОВИ ХРАНЕНИЦИ НА ГЪРБА НА НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .
  БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  НЕ ГИ УЛЕСНЯВАЙТЕ . НЕКА СЕ ПОИЗМЪЧАТ.

  ОТГОВОРЕТЕ СИ ЗАЩО .???

  СЕ ПЕЧАТАТ И ВНАСЯТ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ БЮЛЕТИНИ ОТ БРОЯ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ И КАКВО СТАВА С НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ПРИ 30 - 40 % ГЛАСУВАЛИ.????

  ЗАЩО СА ВПИСАНИ ВСИЧКИ ДАННИ И САМО ЕДИН ПОДПИС ТЕ ПРАВИ ГЛАСУВАЛ .???

  И ЗАЩО НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНА НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА С КОЕТО СТАВАТ НЕНУЖНИ ВСИЧКИ ТИЯ МАНЕВРИ С КОМИСИИ НАБЛЮДАТЕЛИ , КОТРОЛЬОРИ ,БОРДОВЕ , ВСЕ ЛАПАЧИ НА НАРОДНАТА ПАРА .

  НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ ,НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "ИЗБОРИ" ,ЗА ДА ВИ КАЗВАТ ЧЕ СТЕ ГИ ИЗБРАЛИ ,СЛЕД КАТО НЕ СТЕ .

  НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА БЮЛЕТИНА ЩЕ ПУСНЕТЕ .
  ТЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ ВЕЧЕ .

  НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ПАРИЧКИ ЩЕ ТЕКАТ И КЪМ "ЗАГУБИЛИТЕ" .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ГУБЯТ САМО НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .

  БОЙКОТ БЪЛГАРИ ,ВСЕКИ ПОДИС ИМ ГЛАСУВА ДОХОД ОТ ВАШИЯ ДЖОБ ,МИЛИОНИ .!!!!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ.!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 77. 77 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ето още един въпрос който не сме решили все още, и не се знае кога ще го решим. Статия от Иглика Трифонова.

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2217222

  сократ1
 78. 78 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 63 Неутрално

  [quote#70:"Ментор"]Ми ние имахме такъв за едно петдесетина години, не помниш ли? Даже хич не беше "умерено" авторитарен. За кола (и то съветска) се чакаше по 20 години, а за панелна гарсониера по 30. Но пък бозата от 6 ст. струваше 6 ст. [/quote]

  Забравил си и, че банани имаше само по Коледа.

 79. 79 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Като прочетох статията до средата (не продължих, разбира се), се върнах да видя кой е писал това гениално творение, излязло като изпод перото на някой комсомолски секретар. Като видях името, веднага си помислих за един псевдо-икономист, който пише абсолютни глуости като истина от последна инстанция. Да, ама не. Оказа се че е някакъв инженер (аз съм инженер) и то по сродна специалност, че и Др и доцент като мене (аз съм професор, но това е разлика в нюансите). Почувствах срам от самия себе си, понеже приличам на него! Мислих много по разни въпроси:
  1. Защо уважаван вестник като ДНЕВНИК публикува такива никакви памфлетчета? Свършиха ли се добрите му дописници?
  2. Авторът явно има много елементарно мислене. Как е станал Др и доцент? Да не би с публикации в списания от типа на "Каспичански глас" и вестник "Стършел"? Ако някой познава този екземпляр, моля да ни осветли.

 80. 80 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Разбрахме: въпросният новоизпечен доцент е от "Игнатовските" доценти, там даже публикации не са нужни, и магаре можеш да избереш за професор:

  О Т Ч Е Т
  на Деканското ръководство на Факултетa по електронна техника и технологии за периода декември 2011 г. – февруари 2013 г.

  3.3.2. Заемане на академични длъжности:

  Доцент
  доц. д-р инж. Георги Василев Ангелов – кат. МЕ

  http://fett.tu-sofia.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=97

 81. 81 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#1:"simval"]Защо Дневник го публикува, каква е целта.[/quote]
  Ами, май първото искане показва каква е целта. Бързи избори за да се промени нещо без да се променя нищо- да се разшири малко "представителството". С тоя"протест" тотално бе подменено искането на протестиращите през февруари- смяната на политическата система чрез мажоритарни избори. Тогава задкулисието бе изненадано от протеста и колкото и да се мъчеха да го овладеят исканията за мажоритарни избори, макар и редки останаха почти до изборите. Сега с контролирания "протест" за мажоритарни избори почти не се говори. Коя от двете основни части на олигархичната мафия, организирани най вече около двата клана, наречени партии - дали кланът БСП или кланът Герб, няма значение, но и двете дадоха своя принос за смачкването на това искане на гражданското общество- да бъде основно променен начинът на подбор на народните представители.

 82. 82 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  Какви избори когато трябва първо КОНСТИТУЦИЯТА ДА ПРОМЕНИМ И Я НАПРАВИМ ОТ УЛТРА-ДЯСНА, НАТО-ПЕТРОЛ, ГЕНОЦИД-МАРИОНЕТНА, И ЕВРО-ЛОБИСТРСКИ, ЧУЖДО-ПОКЛОННА, В ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА!!
  ТАКАВА ЗА КОЯТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА И ДЯКОНА И БОТЕВА И ВАПЦАРОВА!

  Разумни Българи-хора на 21-ви Век,
  Нека спрем с Евро-Лобистските "плевненски" констатации , и започнем да даваме идеи за ИЗХОД ОТ ЕДНО ИЛИ ДРУГО СОЦИАЛНО, БЕДСТВЕНО-ПОЛОЖЕНИЕ, ЕТО ТАКА!!

  1/ ИДЕЯ ЗА ПЕНСИИТЕ;
  ИСТИНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ-БЪЛГАРИ ОТ НАЧАЛOТПО НА АВГУСТ МЕСЕЦ 2013г. ПИСАХМЕ ДО Парламента, ЗА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРА И ИЗРАВНИ СТАНДАРТА НА ЖИВОТА НА ЧОВЕКА в България, СЛЕДНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ;

  ‘ЕЖЕМЕСЕЧНО ДА СЕ ОТДЪРЖАТ 2% ОТ ЧИСТИЯТ ДОХОД НА ВСИЧКИ РЕГУЛЯРНО НАЗНАЧЕНИ МЛАДИ ( от 20 до 55 години) ТРУДОВИ служители, и сумата да се внася държавно в пенсионниоят фонд за ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОЙТО ДА БЪДЕ СТРОГО-ДЪРЖАВНО ОШЧEТОВОДЯВАН И ПРЕДАДАВАН ЕЖЕМЕСЕЧНО!!’

  ЦЕЛТА НИ НА ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ като ДЕВИЗ:
  "Задължение на младитe към РОДИТЕЛИТЕ",
  Е ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ ДЕЦАТА И МЛАДОО ПОКОЛЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ И ВЪЗРАСТНОТО ПОКОЛЕНИЕ В РОДИНАТРА НА ДЯКОНА, И ДА СЕ ПОДПОМОГНЕ НЕ МАЛКО куцащият СЛЕД ГОРБИ-ПЕРЕСТРОИЧНАТА АНАРХИЯ в таз насока, БЮДЖЕТ на БЪЛГАРИЯ!!

  Хей Българи, можели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ЖИВОТА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ??
  Mожели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ВЯРАTA?
  НЕ... , РАЗБИРАСЕ, ТOЧНО ЗА КАКВОТО СТАВА ДУМА СЕГА.
  А АЗ ЕНЧЕВ ЩЕ ВИ КАЖА;

  ЖИВОТА ТОВА ЗНАЧИ ОТГОВОРНОСТ КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА РЯДОМ ОКОЛО НАС!
  ДА ИМЕННО ОТГОВОРНОСТ, А НЕ ДРУГО!!
  A ВЯРАTA, това значи МОРАЛНО УСЪРДИЕ НА ДУШАТА ЗА ОБЩ ПРОГРЕС.

  ТОГАВА КАКВО МОЖЕ ДА КАЖЕ ОРЕХ-ЗАКЕСТЕНЯЛОТО САМОНАЗНАЧИЛО СЕ ПСЕВДО-ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ОТГОВОРНОСТТА МУ КЪМ ИСКА НА РЕВОЛЮЦИОННО НАДИГНАЛИЯ СЕ НАРОД, ЗА ИСТИНСКЛИ-ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА, А ТО БЕЗОТГОВОРНО И ВСЕ ОЩЕ ЕВРО-ЧУЖДОПОКЛОН-ЛОБИСТСКИ НЕ СЕ И ВСЛУШВА В ТОВА?

  2/ ИДЕЯ ЗА БЮДЖЕТА;
  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-ПЕРЕСТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО ЗАХВЪРЛЕНИ;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г.;
  “КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!”

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНO-ОТЧЕТНА "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТTA НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА ПРОКУРОР-СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, след обаче издържан ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ И СВЕЩЕННА КЛЕТВА ЗА ЧЕСТНОСТ ПРЕД НАРОД И ДЪРЖАВА, ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  Забележете каква масонизирала сбирщина е €вро-Ш€НГ€Н-конгломерата!
  ПРАВИЛНОТО НАЗВАНИЕ НА €C / €U-то е;
  АВАНТЮРИСТИЧНО-Н€ДООБМИСЛ€Н €-КОНГЛОМЕРАТ на
  КОНЦЕПТУАЛ€Н, Ш€НГ€НO-МАСОНСКИ, КОЛОНИАЛЕН-(и в прекият и коствен смисъл на думата)-КОНСТРУКТИВИЗЪM.

  КОЛОНИАЛЕН КОНГЛОМ€РАТ-Сбирщина от Царства, Кралства, Р€публики, Монархии и даже най-срамното, в чл€нство € допуснат най-голямия КОЛОНИАЛИСТ в момента на планетата; Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛ€Н-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИ€ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I

  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИРЩИНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТ€ ПРЕСТЪПНИЦИ - "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru > ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В €ВРО-КОЛОНИЯЛ ЧЛЕНСТВО, НИКОГА Н€ € БИЛА А И Н€МОЖ€ ДА БЪД€ в тази си ФОРМА, съюз, а кмоли "демократичен", както са се самоназвали, незнаейки значението на истинската ДЕМОКРАЦИЯ!
  Къде въобще има, истинскa-демокрация в света?

  БЪЛГАРИЯ;
  ДЪРЖАВА ЗАЛЪГВАЩА НАРОДА СИ С ПОДАЯНИЯ ОТ КРАДЦИ.
  ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА ХАРЧЕЩА ДВА ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ГОДИШЕН ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОДУКТ.
  ДЪРЖАВА С ПСЕВДО-ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ДОПУСНАЛА И НЕЙНОТО ЧЛЕНСТВОТО В €-КОНГЛОМЕРАТА С КОЛОНИАЛИСТИ, продължаваща да проповядва "православие".
  ДЪРЖАВА НА ТРОИЧНАTA-БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ ОТ / ПОЛИТ-КУЛТОВИ-ИДЕОЛОГИИ, МУЛТИ-РЕЛИГИИ, МНОГО-ЕТНИЧЕСТВО / ПОСТОЯННО-ПОБОРНИЧЕСКИ, ВРАЖДУВАЩИ-ПАРЛАМЕНТАРНО, СЪЗДАЛИ и потдържащи БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА И ПАРЛАМЕНТАРНАТА-ДИСКРИМИНАЦИЯ.
  ДЪРЖАВА ПРЕВЪРНАЛА ШКОЛАТA СИ В СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГАШСКИ ФИРМИ А ДЕЦАТА СИ, В ИНСТРУМЕНТ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, диферeнцирани с дух расисткото прозвище-"ИНДИГО".
  ДЪРЖАВА Б€З НИТО ЕДНА СОБСТВЕНА НАРОД-ОДЪРЖАВЕНА БАНКА, НО С 25 МАСОН-РОДШИЙЛД-ЧУЖДИ КЛОНОВ€, ДОИЗГЛОЗГВАЩИ ПС€ВДО-Р€СТИТУЦИОННО ЦЯЛАТА И Н€ДВИЖИМА-НАЦИОНАЛНА СОБСТВ€НОСТ.
  БРАТЯ БЪЛГАРИ,
  ДО КОГА ТАКА ЩЕ КРЕТАМЕ и ще си въобразяваме че живeeм?

  “Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда”!
  Стара Славянска поговорка

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK