Да продаваш плодовете на труда си, но не себе си

Да продаваш плодовете на труда си, но не себе си

© Юлия ЛазароваБунтът на средната класа


 1. Пазар и морал

Добрият писател може да продава текстовете си (особено ако е и добър търговец или има кой да му прави рекламира), но той никога не продава себе си.


За Ърнест Хемингуей моралната победа след дълги години на творчески блокаж, последвани от издаването на един напълно неуспешен роман, който поставя под съмнение мястото му в литературата, е големият успех на "Старецът и морето". Макар и тя да е по-популярно написана, в новелата "Старецът и морето" Хемингуей не само че не е изневерил на себе си, за да спечели отново пари или слава, той е изразил себе си, своята житейска философия, своя стил на мислене и живот по по-прост, ясен и разбираем начин. Кубинският рибар Сантяго в схватка с огромната риба, която накрая е изядена от акулите, и неговото заключение, че "човек може да бъде унищожен, но не и победен", е метафора и за писателския труд, както го вижда авторът. Рибарят няма да спечели нищо от огромната риба, която е успял да победи и улови. Защото я изяждат акулите. Все пак той е морален победител.
В условията на пазарна икономика, в които свободният свят живее, всеки човек се стреми да продаде труда или стоката си. Рибарят продава рибата си. Селскостопанският работник – своите домати и ябълки. Занаятчията – своите предмети за бита. Художникът, композиторът или актьорът продават плодовете на своя артистичен талант. Учителят продава своето знание.


Има обаче една тънка, но много важна граница между това да продаваш плодовете на своя труд и това да продаваш себе си. Тази тънка, понякога едва забележима граница, е най-очевидна в някои емблематични занаяти, при които продавачът продава тялото си или ( още по-лошо) съвестта си – като проституирането и извършването на наемни убийства. Тази морална граница прескачат без проблем и много политици. Същото важи например за търговеца на оръжие, който обслужва кървав диктатор или опасен гангстер. Или за журналиста или икономическия експерт, който обслужва олигархията.


От една страна, проблемът е чисто морален. Ако нямахме понятие за морал, не би имало никаква разлика дали печелим пари като наемни убийци или като лекари, стига да си вършим работата добре. Модерната идея за относителността на всеки морал води именно до това – заличаване на разликата между лекаря и убиеца, между полицая и престъпника. Важно е само колко добре продаваш труда и уменията си.


Това "модерно" мислене се отнася с насмешка към състраданието, към способността да виждаш по-далеч от собствения си интерес, да можеш да се идентифицираш с другия. Или с другите около теб – с обществото. Именно способността да се абстрахира от себе си и да се идентифицира с другите отличава човека от звяра, който се ръководи само от инстинктите и апетитите си.


(Също и голяма литература не може да се направи, ако авторът не е способен да се абстрахира от себе си и да се идентифицира с някой друг или нещо друго, да изпита съпричастност дори към съдбата на най-отрицателния герой или неприятен обект, който описва. Етика и естетика не са напълно различни неща.)


Така че, от една страна, да продаваш съвестта си е проблематично от морална гледна точка. От друга страна, обаче този начин на мислене – че няма проблем да се продадем на този, който плаща добре – ни прави напълно несвободни. Това е робско мислене. То не е творческо. Нямаме собствена воля и се подчиняваме на волята на господаря си, който и да е той, за да бъдем нахранени от него.


За съжаление има както политици, така и журналисти и общественици, които изповядват точно тази философия: "Ако не си се продал добре, сигурно не е имало какво да продадеш." Така робът разбира пазарната свобода. Той трябва да се продаде добре. Днес на ГЕРБ – утре на БСП. Винаги на този, който има повече власт и пари."


По тоталитарно време най-лесният ( да не кажем единственият) начин да успееш в кариерата си беше да се продадеш на комунистическата власт. Както Фауст продава душата си на Дявола. Сега за тези "пазарни" интелектуалци (които най-често са доста далеч от драмата на Фауст и са по-близо да безпроблемността на пазарски шарлатани) единствената промяна е, че вече има свободен пазар. Те имат възможност да се продават на конкуриращи се партии. Или на конкуриращи се политически клики, обградени с "обръчи от фирми".


Бившият интелектуален роб на комунизма сега може да избира – като търси най-изгодната цена за съвестта си. Може да се прехвърли веднъж от БКП към СДС, после от СДС към ДПС или друга партия, после към ГЕРБ и накрая – пак към БСП. Такива покупко-продажби се извършват на робския пазар на духа.


 1. Роби и свободни хора

Говорим за робския пазар на духа днес. Но мисля, че корените на робското самосъзнание у нас водят доста назад. Дори по-назад от времето на комунистическата власт.


В други страни националистите се гордеят със своите непреклонни революционери и могъщи крале, които не са позволили на народа си да робува на други народи. Да, някои от тях са били разбити или убити в бой. Да, народът им е бил завладян, страдали са, държавата им е била унищожена. Но не са били поробени! А у нас националистите се обиждат, ако им кажеш, че прадядовците ни не са били роби. Много си обичаме следите от хомота и синилата от бича!


Понятието турско робство не съществува нито в Сърбия, нито в Гърция. Въпреки че османското завоевание включва тези две страни. При тях го няма това постоянно вайкане и припомняне на робството.


Да наричаме себе си роби или наследници на роби не е никак добре за националното ни самочувствие. Човекът с робско самочувствие не вижда проблем в това да се продава на силните на деня. Или ако има морал и не се продава, той все пак търпи гнета безропотно, повтаряйки: "Нищо не можем да направим! И да се смени властта – пак ще е същото! И да има избори – пак ще дойдат същите. Ние сме обречени като народ."


От друга страна, наши продажни политици ( от "Атака" например) под прикритието на националистическата си идеология се поставят в услуга на чужди страни, обслужват чужди ( руските) национални интереси. Те нямат никакъв проблем да продадат не само себе си, но и нацията си.


Нашите социалисти (говоря за ръководството на БСП, не за всички хора, които се смятат за социалисти) също не са това, за което се представят. Те не са нормални социалдемократи от европейски тип. Те не обслужват интересите на трудещите се и на средната класа, както твърдят, а само интересите на свързаната с ДС наша олигархия. От последните 23 години социалистите не са били на власт само осем. Какво направиха за бедните през всичките тези години? Не обедняха ли българите именно заради тях и тяхната червена олигархия?


Презрителното отношение на ръководството на БСП към средната класа у нас е симптоматично. То е естествено продължение на някогашното враждебно отношение на комунистическата аристокрация към средната ( и градска и селска) класа, така наречената "дребна буржоазия". Това е класа от свободни хора, хора с някакъв ( макар и малък) материален или духовен капитал.


Ръководството на БСП се обижда от прозвището "червени боклуци". Но именно то поддържа класово-партийната реторика от времето на Студената война. Ако не служиш робски на червената диктатура или на олигархията, създадена от ДС и БКП, рано или късно ще бъдеш обявен от социалистите за предател. Ще бъдеш обявен за проводник на чуждестранни интереси: на Джордж Сорос и на американския империализъм.


Разбира се, ръководството на БСП никога не се разграничи и от лагерите, убийствата, престъпленията на комунизма, на БКП. Така че то не може да претендира да е ръководство на една нормална европейска социалдемократическа партия.


Комунистите винаги са имали враждебно отношение към средната класа. Това включва както градското население с някаква собственост, така и селяните, които са собственици на земя. Тази средна класа е страдала най-много от комунистическия гнет. Това не са роби на труда, чието послушание може да бъде купено за една паница леща.


 1. Какво иска средната класа?

В навечерието на буржоазните революции в Европа е имало три основни класи: селяни ( в Русия все още крепостни, на практика роби, до средата на 19-и век), аристокрация и накрая – средна класа, буржоазия – т.е. свободни граждани, които не са нито аристократи, нито зависими селяни. От буржоазните революции насам обратно на Марксовите предвиждания средната класа не изчезва в развитите индустриални общества. Тя не се прелива в новата класа на най-богатите, на капиталистите, нито в класата на пролетариите, на безимотните работници, а напротив – нараства и укрепва постоянно, за да стане класата на мнозинството в съвременните западни демокрации.


С развитието на технологията, с въвеждането на нови машини, вместо средната класа да изчезне, да се пролетаризира, пролетариатът постоянно намалява и се прелива в средната класа на хората с някаква собственост, професионална квалификация и образование. Към средната класа днес принадлежат не само хората на дребния и средния бизнес, но повечето работници, които работят с високи технологии. Също така и работещите в сферата на услугите и администрацията. Разбира се, част от средната класа са и лекарите, учителите, учените, артистите, юристите, журналистите – общо взето, всички образовани хора. Средната класа е мнозинството от хората в съвременна Европа.


Това са свободни мислещи хора, които макар и да не са много богати, не са роби. Това са хора, които най-често продават продуктите на своя труд. Но отказват да продават своята съвест.


Днес навсякъде по света заедно с икономическата криза се забелязва и криза на ценностите. Навсякъде по света все по-могъщата средната класа обеднява, разочарова се от арогантността и корумпираността на управляващите.


Без стабилна и доволна средна класа обществото е на прага на революцията. А в България средната класа  живее с мизерни заплати от няколкостотин лева. Тя в този смисъл е наистина пролетаризирана. Макар и да не е поробена.


Навсякъде по света (от Кайро до Рио, от Истанбул до Мадрид) бунтовете на средната класа са бунтове не само срещу обедняването, а срещу липсата на истинска демокрация или морал в политиката. Във всяка отделна страна ситуацията е различна. Средната класа в някои страни е по-лява, в други – по-дясна. Тя въстава както срещу държавната бюрокрация, така и срещу мултинационалните компании монополисти, които винаги намират начин да влязат в симбиоза с държавната власт. Така че е трудно да се дефинира тясно политически като ляв или десен този световен бунт на средната класа. Тя възстава и с дясноцентриска (срещу държавната бюрокрация и корупция) и с лявоцентриска (срещу икономическите монополи) идеология. Или с продемократична и прозападна идеология (срещу религиозния фундаментализъм). Класическите понятия за ляво и дясно, изглежда, са променили смисъла си.


Самата средната класа е доста различна днес от това, което е била в миналото. Тя е все повече класата на образованите хора – компютърни специалисти и офис работници, адвокати и лекари, дребни и средни собственици с модерно образование, учители и учени, артисти, писатели и журналисти, пишещи в електронното пространство млади хора.


У нас тези "четящи хора", както ги определи Георги Господинов, въстанаха срещу червената олигархия и нейните, общо взето, нечетящи, изостанали от времето слуги. "Четящите хора" въстанаха срещу фалша, корупцията и робското, недемократично мислене, наследство от комунизма. Хората от средната класа работят или имат някакви професионални познания. Те искат да продават на адекватна цена плодовете на труда си. Но отказват да продават себе.


У нас всичко е обърнато надолу с главата.Така наречените леви, социалистите, са всъщност партията на олигархията, на най-богатите. (Известно е, че нашата олигархия израстна през 90-те захранена от комунистическата Държавна сигурност и БКП с парите на комунистическата държава.)


Десните и дясноцентриски партии в България защитават всъщност интересите на средната класа. Макар и силно обедняла, средната класа е мнозинството от българския народ.


Мнозинството мисли все по-свободно. То не може да бъде купено с дребни подаяния от олигархията. Това е гражданското общество.


Хората са на улицата не защото искат просто смяна на една власт с друга. Те искат морална и духовна революция. Мнозинството, което активно или пасивно протестира срещу правителството на задкулисието, отказва да робува на олигархията.


Робите се продават и купуват за пари. Средната класа се състои от свободни мислещи хора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Големи глупости са изнаписани в тая статия и ни дума за това че докато останалите бъхтят да плащат с данъците си заплатите на държавните служители осигуряващи евросредствата за земеделските субсидии, същите тия селтаци дори са на различна ставка за здравно осигуряване а министъра дето искаше да барне го посрещнаха с трактори в София.
  Дали някого го боли фара дали те трябва да плащат данъци?
  Дали някого би проявил снизхождение че те трябва да вадят фискален апарат по същия закон като останалите търговци?
  Ами, ... да! Или законите не важат за Андрешко в таз държава?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 893 Весело

  Брей, Десен ))) Доживях да ти ударя плюсче
  Ама вярно големи глупости са написани

 3. 3 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 822 Неутрално

  И до ден днешен де юре може да няма роби, но фактически има милиони роби навсякъде по света. Ако в България не е имало турско робство, нямаше да бъде написано: "Под игото"; или ... "стига робство и тиранство". Статията е пълен кошмар, бръщолевения на напълно объркан, прочел от тук от там човек.

 4. 4 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 395 Весело

  "Робите се продават и купуват за пари."
  Соросоидите - не?!

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Изгони РФ и дишай свободно. Руските робовладелци и техните български мекерета трябва да бъдат осъдени, за геноцид и държавна измяна, и натирени от България.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много добре е хванат във фокус реалността към днешна дата!!
  Добра статия!!! Прочете те я!!! Има за какво да се замислите!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всеки нормален работещ човек дава "под наем" своята работна сила, а не я продава. Тя си е негова собственост и ако реши да развали договора (може да го направи всяка от страните), той си тръгва със своите умения, знания и опит и може да си търси друг "наемател".
  Тава, че Левчев не го разбира, си е негов проблем.

 9. 9 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Смислена статия, нарочно написана на достъпен и ясен език. И въпреки това, оскотелият пролетариат и рушняшките еничари не могат и не искат да я разберат.

 10. 10 Профил на romanzz
  romanzz
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нито една оригинална мисъл, скучно повтаряне на очевидни неща, които се говорят от всички вече години. Бащата, който пишеше оди на Живков, поне не беше лишен от талант.

 11. 11 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Макар и не достатъчно стегнато, текстът много добре ни посочва какво е разминаването между цялата ни политическа класа (без особени изключения) и засега недоубитата средна класа в България. Тъжно е, че голяма част от тази средна класа е безмълвна, както във форумите, така и в протестите.

  А е много просто: ние искаме да живеем и работим в страна, в която честността и трудолюбието не са пороци, а мненията ни могат да бъдат чути без да прибягваме до крайни мерки. Защо това не се харесва на политиците, а и на много от сънародниците ни е обяснено в статията (а и става ясно от някои коментари под нея).

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  Каква средна класа, бе бате?
  Средна класа има в Германия и Франция щото имат и земеделие и индустрия, има и национален капитал има и работническа класа, затова и има и средна класа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Статията има смисъл , ако този който я чете е с дясно политическо мислене ! За другите е само драсканица !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отново силна статия в "Дневник". Отново точна, директна, без витиевати увъртания. Отново червените чугунени руБлофили нямат какво да кажат освен стандартните си мантри, нямащи смисъл дори за тях.

  chavo64
 15. 15 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#12] от "boby1945":

  Не е като при нас да няма предпоставки за това. Страни като Полша, Финландия и Естония, например, при далеч по-неблагоприятни естествени дадености имат средна класа, макар и много различно близко минало. За разлика от нас обаче не са обременени от комуноидният цинизъм, мързел и вродено влечение към общото на много от нашите сънародници.

 16. 16 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Стартът за формиране на средна класа у нас е даден, но финалът все още е твърде далече.

 17. 17 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#13] от "Радко":

  Съгласен съм с теб, освен с едно: колкото по-рано спрем да използваме безвъзвратно опетнени термини като "ляво" и "дясно", толкова по-добре. БСП не са леви: те са олигарси. ГЕРБ не са десни: те са политически представители на силовите групировки и "дясна" ръка на БСП. Политически представени десни така или иначе в момента в България няма.

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Комунистите винаги са имали враждебно отношение към средната класа.
  ====================================
  Интересно, значи баща му на Левчев, старият Левчев е враждебен към средната класа. Владимир Левчев като е бил в Америка с връзките на баща си, като комунист ли е бил или като мразена средна класа, толкова мразена че изпратена с връзки в Америка.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 723 Неутрално

  ОБЩО ВЗЕТО ТОЧЕН АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА У НАС !!! КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА СЕ ИЗЛЕЗНЕ ОТ ТОЗИ БАТАК !!! ПЪРВО ОСТАВКА НА ОЛИГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО !!! ВТОРО ИЗБОРИ ЗА ВНС КОЕТО ДА СМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА И ТРЕТО ТРАБВА ДА СЕ СМЕНЯТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА, ПО КОИТО ВЕГЕТИРА НАШАТА МИЖАВА ДЕМОКРАЦИЯ !!! НОВИ ХОРА С НОВ МОРАЛ, ИЗБИРАНИ И РАБОТЕЩИ ПРОЗРАЧНО И В ПОЛЗУ РОДУ, ИНАЧЕ ДА ИМА ЛЕСЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА СМЯНАТА ИМ С ПО-ДОСТОЙНИ И ПОЛЕЗНИ ЛЮДЕ !!! АКО НЕ НАПРАВИМ ТОВА, ОЩЕ 1000 ГОДИНИ ТУК НИЩО ХУБАВО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ !!!

 21. 21 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Средна класа - група от хора в обществото, които успяват да натрупат някакви активи в процеса на ограбване на низшата класа от висшата.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Да продаваш плодовете на труда си е едно, да продаваш труда си е друго, а да продаваш себе си е проституция.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 24. 24 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#17] от "borisuser":

  ОК !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#13] от "Радко":
  Съгласна съм с вас,с уточнението че статията ще бъде разбрана и аплодирана от хора не само с дясно мислене.Но от всички с космополитно такова.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 734 Любопитно

  До коментар [#3] от "bobhunter":

  А ти какво си чел, бе симпатяга?
  1. В Османската империя българи не са били роби. Те са плащали данъци, ако поне това помниш от училище, а робите НЕ плащат данъци. Дори напротив, в Османската империя не е имало крепостничество, така че в този ред на мисли българите в рамките на империята са били много по-свободни от своите съвременници в Англия или Франция по това време.
  2. Българите на са били войници и не са загивали в многобройните тогава войни.
  3. Факта, че в продължение на 450 години почти не е имало големи бунтове и въстания се дължи не на това, че българите имат робска психика, а на това че властта им е осигурявала относително спокойствие и сигурност, за разлика от 2-рото Българско царство, когато от север непрекъснато са ни нападали всевъзможни племна и народи. Излючение е края на 18, началот на 19 в. (около 15-20 г.) - кърджалийските времена.
  4. Българите са имали и сигурен поминък. Те са хренели и обличали турската армия и близкият Цариград - един на практика огромен пазар, което им е осигурявло едно много добро съществуване. Освен това те са имали и възможността да търгуват без мита и такси от Индия до Мароко (Бенковски е бил търговски представител в Александия).

  Причната за редикализирането на българите всъщност е извън Османската империя - това е английският тъкачен стан, който ни засяга пряко икономически. Армията започва да се облича със сукно произведено от англичаните, а не с шаяк. Не случайно през Априлското въстание най-активни са богатите подбалкански градове, Копривщица, Панагюрище - техният бизнес е най-силно засегнат.

  Краят на Османската империя е бил закономерен. По начина по който е била устроена, нейното благоденствие е зависело от непрекъснатите нови завоевания. В момента в който те приключват, започва и краят на империята. Тя не съумява да осъществи належащи реформи, които да осигурят по голяма представителност на народите живеещи в нея, и най-важното, да осигури пътя за икономическа модернизация. Към 19-ти век нейното разпадане е било вече просто въпрос на време.
  А робството е една метафора, използвана от нашите революционери, с която да онагледят липсата на права и свободи, с цел да подтиканат сънародниците си към въстание.

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 27. 27 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До Митко Василев : И кое според теб е най-доходното в България ? А на бас , че е последното !!! За съжаление това е картинката в България !!!

 28. 28 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#25] от "raining":

  Съгласен 100% с това уточнение ! ! ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 29. 29 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Поправете ме, ако греша, но презрителното отношение към хората, към труда, започна много ясно да се формира още при предишните управляващи - при ГЕРБ. Една плеада от калинки се гавреха с всеки, който не прекланя главица пред техния батко/братко/началник/министър. Трябва да пееш в общия хор на "Осанна", иначе... А средната класа не би трябвало да е зависима от калинките, би трябвало да е свободна и спокойна да си гледа работата, да е независима от партийните калинки, да е в центъра на интереса на държавата, а не държавата да поставя себе си в този център. Държавата трябва да прави така, че на средната класа да и е добре.

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#20] от "mils5656":

  ! НОВИ ХОРА С НОВ МОРАЛ, ИЗБИРАНИ И РАБОТЕЩИ ПРОЗРАЧНО И В ПОЛЗУ РОДУ,

  И кой ще ги посочи тия Честни Непорочни Бесребърници,м?И слезе Господ,и се скриха Олигарсите от лика му и посочи той най-достойните...

 31. 31 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво за темата!
  Какво значение има дали интелигентността е с червени или сини корени!
  Дори дали самата тя е червена или синя!
  Приветствам!

  novina
 32. 32 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това момче е наследило изцяло творческия плам на баща си.
  Има същата трепетна връзка, отдадеността и възвишения патос!
  Как само умело въвежда образа на лирическия герой - "рибарят от Куба"!
  А, до него застанал с твърда решимост за саможертва и другарят Джордж Сорос..
  О! Време, поспри!

 33. 33 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#26] от "Torlak":

  Тези исторически анализи ги има на свободен достъп в Лондонската забележете ГРАДСКА библиотека , но не се намери и един ПОЛИТИК в БЪЛГАРИЯ , да ги копира и анализира публично в дебат по общественните медий ! Хак да им е !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "....Самата средната класа е доста различна днес от това, което е била в миналото. Тя е все повече класата на образованите хора – компютърни специалисти и офис работници, адвокати и лекари, дребни и средни собственици с модерно образование, учители и учени, артисти, писатели и журналисти, пишещи в електронното пространство млади хора....."

  Авторът видимо го е срам от обикновените работещи, немалка част от които с добра и висока квалификация. Но трябва да му е ясно, че те му произвеждат "хляба"

 37. 37 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо изключвате ГЕРБ. ГЕРБ също са партия на олигархията и мафията, практически между ГЕРБ и БСП няма никаква разлика. И двете партии нямат идеология и двете партии идват на власт не да управляват а да източват национален доход и двете партии идват на власт за да овладеят контрабандата и търговията с наркотици и двете партии нямат никакво намерение да се борят с престъпността , просто те са огледални образи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#10] от "romanzz":
  Бащата, който пишеше оди на Живков, поне не беше лишен от талант. "

  -Вярно.Трудно четях бащата,наистина само заради големия му талант,а синчето е тунеядец,възползващ се от славата на баща си ,дебне къде да пробута/продаде/прочетеното оттук-оттам.

 39. 39 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  След 23 години реален капитализъм мисля че да продаваш себе си и труда си е едно и също.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#4:"leftisright"]
  "Робите се продават и купуват за пари."
  Соросоидите - не?! [/quote]

  Соросоидите съществуват единствено е главите на робите. Едно време им казваха "световен империализъм". Днес, поради значителното изпростяване на робите в резултат от гледането на ТВ7 и Планета, империализЪма е персонифициран за по-лесна консумация.

 41. 41 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "kihano":

  преди да не е било различно?

  първото нещо, което разбира всеки търговец зад какъвто и да е щанд е, че продава не стока, а себе си. отношението, поведението продават. занаятчите пък имат само името си и толкова.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 42. 42 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "Радко":

  Е много по- доходоносно е да се подържа етническо напрежение. ДПС направиха милиони от това. Воленчо върви по същия път.
  Кой го интересува обективната истина.
  П.С. +++++ за коментара на Торлак

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 43. 43 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Много са смешни тези, с постоянното "Сорос това, Сорос онова". Чули нещо по ТВ7 и сега повтарят като папагали някаква безсмислица. Че и дума измислили - "Соросоиди". Какво значи, още не знаят, чакат да им кажат от Телеграф...
  Ако си мислите, че ме обиждате (като участник в протестите) с това определение, много се лъжете. Само ми напомняте на дечицата в детската градина - чуят някаква дума и повтарят с надеждата да засегнат друго дете. Всеки ден го виждам това на детската площадка. За 5-годишните връстници на сина ми е нормално.
  За възрастни да демонстрират такова интелектуално ниво е обидно. Не за мен обаче...

 44. 44 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ще започна с нещо, което преди малко публикувах на стената на протеста.
  "Активисти на ПМ (Протестна мрежа) казват, че я създали, за да обединява протеста, а онези от нас, които изказват съмненията си за почтеността на начинанието, били мръсни комунисти, платени провокатори и така нататък, искащи да разединяват.

  Засега ПМ е обединила 6400 от над 83000 участници в протеста."

  Причисляването на редовия протестиращ към така наречените "соросоиди" е обидно и некоректно. Това че 10 човека са намерили начин да цуцат пари, не означава, че останалите са като тях.

  Тия, дето взимат парите правят само проблеми и ни цапат имиджа на хора, искащи нормална държава. Правят проблеми, правят мрежи, ще се извърнат направо, за да оправдаят хонорарите си. Е, имат и самоотвержени безплатни поддръжници, но полезните идиоти никога няма да свършат, както и тарикатите, които ще да има намерят поредната "кауза".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 45. 45 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#26] от "Torlak":


  [quote#26:"Torlak"]Факта, че в продължение на 450 години почти не е имало големи бунтове и въстания се дължи не на това, че българите имат робска психика, а на това че властта им е осигурявала относително спокойствие и сигурност[/quote]

  Прав си в целия си коментар. С една малка поправка. За времето между 1400 и 1800 година не знам да е имало въстание в Гърция или Сърбия, а у нас въпреки че сме най-близо до Цариград е имало въстания непосредствено след падането под османска власт, имало е и първо и второ Търновско въстание и Чипровско въстание, които са вдигани точно от желание за възстановяване на държавността, въпреки относително доброто икономическо положение. Но това не пречи на многобройна тълпа чукундури да реве какви Юнаци са сърби и гърци (въпреки, че не са въставали) и какви роби сме ние, бай-ганьовци, андрешковци и каквото се сетиш.

  Няма шики-мики.
 46. 46 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Преди много време ми бяха минали някакви спомени на Димитри Иванов, в които това, което ме втрещи най-много беше, че той намира за напълно нормално да работи за когото и да е, стига да не се намали качеството на това, което може да си позволи. В случая ставаше дума за марката уиски. Отврат.
  Та, не е от днес това понятие да се продадеш.

 47. 47 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Преди много време ми бяха минали някакви спомени на Димитри Иванов, в които това, което ме втрещи най-много беше, че той намира за напълно нормално да работи за когото и да е, стига да не се намали качеството на това, което може да си позволи. В случая ставаше дума за марката уиски. Отврат.
  Та, не е от днес това понятие да се продадеш.

 48. 48 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Понятието "турско робство" не съществува нито в Сърбия нито в Гърция.
  ================
  ВЯРНО!
  Думата "ГЯУР", е практикувана навсякъде в Отоманската Империя, но при тях НЯМА РУСКО ВЛИЯНИЕ.
  Русия си остава НАШЕТО ОСНОВНО ЗЛО и то по-скоро заради комунизма, с който ни ЗАРОБИХА!

  МНОГО ДОБЪР АВТОРСКИ ТАЛАНТ! БРАВО!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 49. 49 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Много добра и смислена статия. Концепциите, които материалът засяга са малко извън схващанията на болшинството граждани в държавата, но със сигурност вървим в правилна посока, идвайки от така любимито "ко че му работим на тоа".

  България, къде е нашия change we can believe in?
 50. 50 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Красиви Думи !
  Хората, които сега ни омайват да не се продаваме на ония са децата на тия, които направиха грозотиите, с които шумкарите нацвъкаха България .
  / визирам паметници и сгради, а не заводи /

  Същите хора ни обясняват вече 120 години,
  че бялото е черно и когато убият 10 000 - 20 000 българи нещата ще се оправят и ЗАЕДНО с децата на убитите ще живеят щастливо .

  Че Маркетингът е много силно оръжие ...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 51. 51 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Подразбирам от статята че колкото повече произвежаме адвокати ,артисти,учители толкова се увеличава средната класа.Авторът живее в неговите академични видения.Питам кой ще произведе високо квалифицирани работници и специалисти. Нация от келнери не може да направи средна класа.

 52. 52 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobhunter":

  А Винету е истинската история на индианците... Боже колко мъка има по тоя свят
  Невероятно наивно е, някой прочел "Под Игото", да претендира че има исторически познания. Нелепо е човек със (надявам се, защото е задължително) поне основно образование, да напише подобен коментар.
  Има си причина Под Игото да се изучава в часовете по литература, а не по история.

 53. 53 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  НАЙ-ВЕЛИКАТА ТЕЗА!
  И КОНЦЕПЦИЯ над ВСИЧКИ КОНЦЕПЦИИ!
  Този СЕКС, който ВЪРТИ СВЕТА, като ДУШЕВНО МОТИВИРАНА СИЛА на ПРИРОДАТА е и ЧОВЕШКАТА ПЪРВОНАЧАЛНА ПРИЧИНА на Земята.
  Тази ТЕЗА на ЧОВЕШКАТА РАСА, трябва да се възприеме, преди да се въведе ЦЕВИЛИЗАЦИЯ на ЕДИНСТВО и БЕЗПАРТИЙНО ПОБРАТИМЯВАНЕ.
  Гениалното ни ДАРЕНИЕ със СЕКСОВА мотивация, като СВЕТЛИНА командва нашето ВЪОБРАЖЕНИЕ, ХАРАКТЕР, ЧУВСТВО и са онези които НИ СБЛИЖАВАТ и РАЗДЕЛЯТ със СВЕТА на ДОСТОЙНИТЕ. Секса е ВЕКОВНА ВОЙНА м/у ЧОВЕШКИТЕ ПОДСЪЗНАНИЯ, която без СЪЗНАНИЕ, няма НИКОГА да бъде СПЕЧЕЛЕНА. Не случайно, НАЙ-ВЕЛИКИТЕ Революционери и покорители, са НАЙ-СТРАСТНИТЕ СЕКСАПИЛИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 54. 54 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много точен анализ на Владимир Левчев!Моите поздравления към автора!
  Едно уточнение - ние все още нямаме истинска средна класа!Като съзнание - да,като съзидателни възможности - все още не по простата причина,че все още на нас се гледа като на буржоа.
  Важното е,че ние не се продаваме - нито морално,нито физически,нито партийно.Т.е. ние сме СВОБОДНИ!
  И като такива искаме Свобода за Свободните хора.Не на олигархията,не на политическата проституция,не на кукловодите и куклите!

  Tony
 55. 55 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Симеон Дянков направи най-много срещу средната класа - наложи модата държавата да не се разплаща с бизнеса. Пример за това, как не трябва да се отнася държавата към средната класа.

 56. 56 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Днес по ТВ рекламираха концерт!
  Рекламата е платена. Разбира се с нашите данъци.
  Концертът, който си рекламира е "Моцарт" в Правец.
  Повтарям - Моцарт в Правец!
  Представям си, че Вальо Златев е поръчал мероприятието, та докато боде салатката с ракийката някой симфоничен оркестър да му свири на ухо Моцарт.
  Доживяхме!

  The best way out is always through Robert Frost
 57. 57 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#51] от "chuggun":

  Подразбирам от статята че колкото повече произвежаме адвокати ,артисти,учители толкова се увеличава средната класа.
  ==========
  Увеличава се КАНЦЕЛАРЩИНАТА. Там се работи със СРЕДНА ЗАПЛАТА. Нали знаеш какво казват родителите на децата си, „Учи мале, да не работиш като нас”. Бюрокрацията е плод на Комунизма и си остана НЕИЗЛИЧИМА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  На автора всичко му е объркано в главата ... както и на повечето българи = Не може да раздели мухите от кюфтетата и "ромите" от "ромеите". Нещо не е наред и всичко му е криво. Бърка "иго" с "робство" и свободен пазар с робски пазар. Откровено му липсва робията и лакейството = мечтата на мнозина е да бъдат богати лакеи. Не е задължително да си богат , за да си свободен. Свободата е личен въпрос на духа = силата е да кажеш "НЕ" на силния, а не желанието да кажеш "ДА" на първия срещнат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  Има обаче една тънка, но много важна граница между това да продаваш плодовете на своя труд и това да продаваш себе си."
  Алоо! Герберастията! Това се отнася именно за вашите продажни душици)))))

 60. 60 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защо червените боклуци мразят средната класа? Ами защото не могат да я купят. Гледам хората на контрапротеста - бездушни, изтискани, изцедени роби. Същите, които търпяха комунизма 60 години за по едно кебапче и една бира на ден. Те са склонни за 20 лева да се продадат. Всъщност те не продават идеалите си, защото такива нямат. Едни вечно преклонени глави приемащи низостта като форма на съществуване. Защо ние се различаваме от тях и от Бузлуджанските бездучници, които за едно позеленяло кебашче продадоха родината? Защото ние вярваме в себе си! И знаем че имаме способността да си осигурим сами каквото ни трябва. За това когато господаря комунист ни подава позеленяло кебапче го бием през ръката. За това ние не се продаваме! Нещо, което червените боклуци не могат да разберат защото са свикнали да работят само с продажници.

 61. 61 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В България в момента, ЦАРИ СВОБОДНА, УГОДНА и ИЗГОДНА Демограция. Искам да формулирам нейната Дефиниция; „Свободна, Угодна и Изгодна Демокрация е ТАЯ, която УВЛИЧА, МАМИ, ГЕПА и ГРАДИ Старошумкарска Корумпирана Държава”. Тя е ОКТОПОДА зад която се крият онези, които я БРАНЯТ, ДС, БСП, ДПС, АТАКА и др.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 62. 62 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#9:"the_sceptic"]И въпреки това, оскотелият пролетариат и рушняшките еничари не могат и не искат да я разберат. [/quote]

  Много добре я разбират те, но нямат аргументи да я оборят изатова карат по познатият начин - авторът бил соросоид, космосът бил крив и т.н.

  Моралът не е порок!
 63. 63 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Същите, които търпяха комунизма 60 години за по едно кебапче и една бира на ден.
  ------------------------
  ТАКА БЕШЕ!
  Един живот, една борба, бира и шкембе чорба .....
  -----------(От наш поет).

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 64. 64 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1113 Весело

  Авторът е забъркал една статия, пълна с тривиални твърдения:

  1. Съществуват "неморални" професии (например проституцията). Тук има много какво да се каже, но не му е мястото, защото темата е друга.

  2. Съществуват престъпни професии: наемен убиец, бандит, наркотърговец и т.н. Тук няма какво да се коментира, има си закон.

  3. Съществуват професии, в които въпросът е как прилагаш уменията си. В много от тези професии има етичен кодекс и специалистите имат моралното задължение да го спазват: лекари, финансисти, журналисти.

  4. Не е важно за кого работиш, а дали спазваш етичния кодекс и общоприетите морални принципи. Можеш да си журналист във вестик на Пеевски и да отразяваш обективно протестите. Ако ти оказват натиск и редакторите изкривяват твоите статии, си свободен да ги предупредиш за своята позиция и накрая да напуснеш, ако не вдянат. Друг пример: ако работиш като счетоводител във фирма на олигарх и честно съставяш документите, ти не си се "продал". Ако обаче икономист или адвокат разработва схеми за източване на ДДС, той определено е сключил сделка със съвестта си.

  5. Хората в България са също толкова "роби по дух", колкото и в съседните страни, да не кажа в ЕС. "Турското робство" е традиционен термин, може би неудачен, но борбата с него според мен е безсмислена. Само дето уважаемият автор е използвал въображаемия робски дух, за да се противопостави на справедливия въпрос "защо да има избори сега и какво ще се промени, ако ги има?". На това хората му викат манипулация и съотвено не пасва на морализаторската тирада.

  6. Преди да говори за средна класа, не е зле авторът да уточни кое определение използва. Отначало средна класа = буржоазия, след това става дребен и среден бизнес плюс специалисти. Била мнозинство, обеднявала, но се борела не срещу обедняването, а за морал в политиката, срещу корупцията, бюрокрацията, монополите и фундаментализма. Т.е. протестиращите обикновено са представители на средната класа. Само че, като в песента "А дали е така, кой, кой ще ми каже..."

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 65. 65 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#8:"focusnik"]Всеки нормален работещ човек дава "под наем" своята работна сила, а не я продава[/quote]
  Глупости!
  Да беше прочел поне един учебник, или дори "Капиталът" на Маркс и да не пишеш щуротии.

 66. 66 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 340 Неутрално

  За ужас на платените интернет пролетарии, отново статия от протестите, която разцепи мрака.
  Синове сме на роби и това по принцип не е срамно, ако тези роби са се освободили. Но за съжаление много голяма част от нас все още са роби. искат да са такива, харесва им, мразят свободата. Мразят средната класа, защото ги превъзхожда и може да си позволи да издигне глас. Тъпкани са и искат да бъдат тъпкани, искат да стъпчат и те някой. Това е патологичната роля на насилието, което се предава от поколение на поколение. Пият, бият жените и децата си, след това отиват на нискоквалифицираната си работа, където техния бащица- господар им потрошава кофата, но за тях не съществува друга алтернатива. Мразят образованите хора, които изкарват хляба си със своите знания и умения, а не с робски труд. И бият децата си. когато порастнат, децата им ще работят същата робска работа и ще се напиват, ще бият своите деца... има изход от този кръговрат и това е образованието........ Понякога някое от тези деца има късмета да завърши добро училище, да получи професия, да започне нормален живот... да стане част от средната класа, да упражнява занаят, технология или изкуство, може би да се занимава с наука...И вече не е роб...Или поне има избор. Защото има и богати и образовани роби- купени интелектуалци, продали са душата си за повече пари, за да станат и те господари. Ето тези са най- опасните. другите са роби по принуда..или поне по рождение.Те имат шанс да достигнат свободата. Но тези, които са я имали и са я отказали заради пари- за тях спасение няма...

 67. 67 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "boby1945":

  [quote#12:"boby1945"]Каква средна класа, бе бате?
  Средна класа има в Германия и Франция щото имат и земеделие и индустрия, има и национален капитал има и работническа класа, затова и има и средна класа.... [/quote]

  Еее боби, как как да няма средна класа първо на първо - по дефиниция в повечето държави това са топ 10% от населението по доход, като по правил същите са високообразовани и предприемчиви. Интересното е, че според теб средна класа е някой, който се занимава със земеделие или работник в индустрия, въпреки че по принцип това са 'блу-колар' или работническа класа - твоите любимци!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Всъщност комунистите не обичат средната класа по принцип - тя не се вписва във графата на лесно манипулираните хора. Не случайно ленин е изтребил маса народ след революцията.

  Това което е важно в случая е че нашите управници в последните 24 години, всячески се стремят да не позволят създаването на средна класа у нас. Защото когато човек си е осигурил хляба, той не може да бъде манипулиран лесно. Когато единствената ти мисъл е какво ще яде семейството ти днес, ти не се замисляш много върху това какво правят/говорят/крадат политиците - ти мислиш само какво да ядеш. И тогава е много лесно да бъдеш манипулиран. Типичен пример в това отношение е ДПС и неговия електорат. За 24 години ДПС не направи абсолютно нищо за да подобри жизнения стандард на хората които гласуват за него. Даже напротив - по всякакъв начин се стремят да ги натискат надолу в мизерията. Защото от там отдолу от мизерията никой не задава въпроси, всички слушат вожда и се надяват на поредната троха.
  Подобна е тактиката и на останалите партии с променлив успех. Всъщност в основата на всяка силна икономика стоят малкия и средния бизнес и нормално платените работници. У нас за съжаление точно тези групи са най-потърпевши от икономическата политика на всички правителства след 1989 година. За съжаление това продължава и не му се вижда края.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 70. 70 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#12] от "boby1945":

  Ей, голяма глупост си написал.
  Явно главата ти е пълна с шаблони от социалистическото образование и пропаганда. Можеш ли да ми дефинираш, що е то "работническа класа". Каква е разликата между инженера конструктор и оператор на роботизиран стенд във фирма за производство на автомобили? Работническа класа ли е програмист в софтуерна фирма?

 71. 71 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 340 Неутрално

  тоталитаризма се стараеше да създаде средна класа от роби, но се оказа невъзможно
  масовото образование беше насочено към създаване на малко по- интелигентни и квалифицирани машини за труд. срещу това им осигури малко по- луксозно съществуване, вместо в колиби от кал- в панелки. Душите им обаче останаха робски. тънката прослойка интелектуалци със свободен дух постепенно бива смачкана. Защо обаче тоталитарното общество се разпадна? По същата причина, поради която се разпадна и османската империя- пороците на господарите, не бунта на робите. Робите си останаха такива... както след 03.03.1878, така и след 10.11.1989...едва сега се е зародила прослойка, която взе живота си в свои ръце, превъзмогна робството и се бори сама. Как се роди това ново поколение- от глобализацията. Глобализацията, която превърна много хора в роби на корпорациите, все пак създаде и една нова, недоволна, знаеща и можеща средна класа, която не търпи това робство. корпорациите обсебват държавите по различен начин. у нас това става чрез престъпни групировки. другаде под по- лицеприятна форма. но навсякъде има противодействие, именно от тази средна класа. Глобализацията засегна и ислямския свят и конфликтът се прояви най-остро там, защото там има най- остро противопоставяне между феодалните семйства, които създадоха свои корпорации и глобализираха бизнеса си, и новата средна класа, създадена именно в резултат на това отваряне към света.

 72. 72 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#64] от "stein":

  докато фундаменталните истини за свободата на човешкия дух ги смяташ за тривиални факти, ще си останеш РОБ

 73. 73 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1113 Весело

  До коментар [#72] от "dsc":

  Радвам се, че си открил за себе си фундаменталните истини за свободата на човешкия дух. Това, че са фундаментални, не им пречи да са тривиални

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 74. 74 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  "За съжаление има както политици, така и журналисти и общественици, които изповядват точно тази философия: "Ако не си се продал добре, сигурно не е имало какво да продадеш."

  И по-лошо, изповядвайки тази философия, те използват своя (спорен, но често несъразмерно голям) авторитет, да я вменяват на хората.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4185 Разстроено

  Мисля че в България отдавна съществува един голям проблем,той е проблема за общите морални и национални ценности .Ако другите посткомунистически страни отидоха по-далеч от нас това се дължи на различната им народопсихология.В България няма морални ценности както на лична така и на обществена основа.Такова общество не може да изгради нормално функционираща държава . За нас почти няма нищо свято и ценно.Защо и как станахме такива ? Вижте историята ни масово сме предавали дейците на Освобождението последвалото след това също не е повод за голяма гордост.
  Вижте какво става и сега много голяма част от хората не им пука какво става вън на улицата и не протестират въпреки че са недоволни и живеят зле.Не знам какво още трябва да стане за да се събудят!
  Честно казано много съм скептичен за бъдещето на България !Много !!!

  klimentm
 76. 76 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#26] от "Torlak":

  "А робството е една метафора, използвана от нашите революционери, с която да онагледят липсата на права и свободи, с цел да подтиканат сънародниците си към въстание. "
  Тука направо си пролича колко зле ти работи логиката.
  Робството не е метафора, а ЛИПСА НА ПРАВА И СВОБОДИ. Робът е такъв, именно защото не е свободен и няма права!!! направо се чудя как може да има толкова малко мисъл в толкова много зле преразказани думи от неща. които си прочел, но не си разбрал!
  1. плащането на данъци не прави един човек свободен, напротив, увеличението на данъчната тежест го прави зависим.
  2.по-важно е за какво са харчени данъците- за данъкоплатеца, или за да си живее данъкосъбирача???
  3.липсата на възстания 450 години е пълна смешка, която ще бъде опровергана от първото дете от трети клас, което хванеш!
  4. това, че българите не са били войници, не е вярно! първо- еничарският корпус, като грубнак на османската военна машина, претъпкала средиземноморието и централна европа, се състои поне 80% от българчета, взети насила на възраст до 12 години.второ- големи области от България са били задължени да осигуряват техническа и инженерна поддръжка на операциите, коне, обоз и др.т. нар "войнуци' са били значителна част от българите- цели села. срещу по-малки данъци, те са били задължени да служат определено време в обоза и да доставят свои коне и оборудване. Без нашите войнуци и еничари, армията на султана е била неорганизирана шайка от номадски конници- спахиите, които само са грабели плячка и особено в по- късен етап са били само в тежест...
  5.Това, че българите са осигурявали основната земеделска и промишлена продукция на империята всъщност е доказателство за силата и напредналостта на българското общество дори през смятания за упадъчен 14 век, когато сме били поробени... пет века след това, българската средна класа е оцеляла и носи на гърба си цялата империя.....
  6. причината за упадъка на империята- техническата и обществена революция на запада, подтикната от ренесанса, застой на изток, поради недоразвитото номадско общество на османците, българската средна класа изостава, дърпана назад от този застой, липсват и ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ, благодарение на които англичаните постигнаха индустриалната революция и създадоха тъкачната машина...
  7. Разбира се, че най-активни ще са тези градове... средната класа на поробена България...... тя винаги води народите към въстания.... както и сега....

 77. 77 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Понятието турско робство не съществува нито в Сърбия, нито в Гърция. Въпреки че османското завоевание включва тези две страни. При тях го няма това постоянно вайкане и припомняне на робството."

  А???????

  Афтуре, виждал ли си книжни гръцки драхми? На половината от тях имаше мотиви от борбата на гърците срещу турците. Имаше, не помня на коя, изобразено килийно училище - калугер учи деца на писменост, а до вратата ги варди хайдутин от турците.

  Афтуре, темата за гръцкото освобождение от турците, турското робство и - голямата болка на гърците - непълното освобождение, са централни теми в Гърция и до ден-днешен. Не минава ден без някой историк или преподавател да не се изкаже по темата. В много градове и села има констници, подобни на тази в Батак, на паднали в боевете с турците гърци.

  Афтуре, никога ли не си виждал картините на Пая Йованович? Ако не си - запонзай се час по-скоро. Там ще видиш всичко: и падането на Царигард, и еничари, и изселението на сърбите, и взимане в робство...

  Афтуре, сърбите бяха жертва на бомбардировки заради Косово. Не го дават. А не го дават, защото е за тях историческо място. Историческо е, защото там са се били с турците. И после са паднали под робство. До ден - днешен помнят това, разказват за всеки срещнат за Косово и за Цар Лазар. Ти никога ли не си чувал за това?

  Афтуре, половината им народни песни на сърбите са за турското робство. Не би ли трябвало това да значи нещо?

  И така нататък.

  Ама как само сладко го е написал:"Понятието турско робство не съществува нито в Сърбия, нито в Гърция. Въпреки че османското завоевание включва тези две страни. При тях го няма това постоянно вайкане и припомняне на робството."

  Уникално е. Как е успял да направи така, че да няма една вярна дума?

 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#67] от "yoankata":

  Не ги разбираш тези работи със средната класа! "Средната класа" и то в разбиранията на Макс Вебер е м/у работническата класа ( working class) и капиталетата (upper class). Ама затова трябва да има индустрия, земеделие за да има якиа working class и капиталетата (upper class) за обслужване, дуене на бузи, гъзареене и пунтиране различие ..... https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_class

  А у нас ни земеделие, ни индустрия, гола вода нещо като Нигерия ама в Европа...!!!
  От где тогава средна класа???? всите голу фудули, една шепа богаташчета......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#77] от "Вишински":

  Не бързай да плюеш автора, гърците и сърбите не искат и да споменават, а най малко да си признават че са били под робство (в частност турско)
  Примерът дето даваш, точно това показва: някакъв турчин се въртял на повън, ама ние гърците си учим, а андарта ни пази.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 80 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#79] от "boby1945":

  Не е така. Погледни, например, изкуството им, картини на големи художници (гурци или югославяни) от миналия век - туркото робство е навсякъде.

  Радован Караджич, например, плашеше сърбите, оставащи в контролираните от Босна територии, че ги чака ново турско робство и ги агитираше да се изселват.

 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#70] от "marker":

  Не ми се спори с нахални неучки като тебе, хем не знае, хем дуе бузи... на наивните ти до припадане въпроси, те ти и отговорите
  https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_class ако щеш в разбиранията на Маркс, ако щеш в тези на Макс Вебер, ако щеш в разбиранията на днешните хамериканци.....
  Чети, образовай се тогава пиши по форумите..... Антилигент вишист и даже може би, среднист.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#80] от "Вишински":

  Радован Караджич е третостепенен зъболекар и политик по случайност....
  Аз съм бил хиляди пъти в Сърбия и със сърби от 1960-насам. И днес работя със сърби, хървати....
  Те наистина "пропускат" да произнасят на глас, че са били нечии роби (турски в случая)
  Я прочети на "Дрина кюприя" - Иво Андрич, даже и не намирисва, няма и "полъх" сърбите, босняците, разните там герои да са били в робство ..... а Иво Андрич ги знае нещата....
  Книгата е готина, прочети я на сръбски.... най-добре.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Класите са големи групи от хора, отличаващи се по мястото си в исторически определената система на обществено производство, по отношението си (често оформено като закони) към средствата за производство, по ролята си в обществената организация на труда и следователно, по начина на получаване и по размера на онази част от общественото богатство, с която разполагат. Възможно е една от класите да е способна да присвоява труда на друга класа, благодарение на различното място, което заемат в общото стопанство."

  Това е дефиницията за класите. Харесва ви, не ви харесва - това е. Има и други, по-красиви и по-кратки, за съжаление са и доста по-неверни.

  Хайде сега някой да обясни какво е средна класа. Защото, такова животно няма.

  Можем да говорим само за множество от хора, които са нито много богати, нито много бедни. Само за това, за нищо друго.

  Това множество е аморфно и между членовете му липсват каквито и да били общи черти. Също толкова аморфно, колкото е, да кажем, множество от хора по-високи от метър и петдесет, но по-ниски от метър и деветдесет. Какво ги обединява, те какво общо имат? Нима можем да считаме, че имат общи интереси? А такова едно множесто по нищо не се отличава от предходното, онова на средно - богатите. За каква класа може да се говори тук? Кои са класовите ценности на тази "класа"?

  Нали знаете, че ако приемете едно невярно нещо за вярно, то можете после да докажете каквото си искате. Е, точно това прави и автора.

 84. 84 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 689 Неутрално
 85. 85 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#81] от "boby1945":

  Като те питам за круши, не ми философствай за сливи. Не ме пращай в Уикито за средната класа, като те попитах какво наричаш по-горе работническа класа.
  И никой не иска да спориш, зададох ти два конкретни въпроса, но явно не можеш да отговориш. Затова и по комунистически маниер раздаваш квалификации.
  Какво да ви прави човек, не всеки може да разсъждава. То в статията е казано.

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#85] от "marker":

  Ти драги ми нефелко, не раздавай нахално простотията и незнанието, като норма за поведение и "добър" тон.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  много е спорно кое е робство и кое свобода. Историята ни напомня, 4е винаги като се опитваме да идеализираме не6то, то се опоро4ава. Потрудил се е авторът, но не бих приела да се продават сега пък интерпретации за свободата в крехката обстановка на "свободен пазар" и скоро настанил се капитализъм като слон в стъклапски магазин. Няма такава свобода, за нея би трябвало дас е пи6е само поезия. Корпорациите в България дават финансов заряд, а не свобода; достъп до информация, което не е достъп до свобода или свят без ограни4ения. Хората, които запо4ват кариерата си в корпоративни условия се нау4ават да мислят в рамките на корпоративната им система, което не е универсално приложимо. Финансовият заряд оба4е им дава увереност, 4е може да прокарат това мислене навсякъде. За жалост гре6ат и се излагат на опасност да са много малки, а да си мислят, 4е са много големи (т.е. да станат балони в самовъзприятието си). Много реки трябва да изтекат, за да отмине това.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 88. 88 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  интересно на какви точно антидепресанти е автора за да твърди за съществуването на "средна класа" в България ?

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Гледах и аз като медицинска сестра да се открия към коя класа принадлежа,и открих че съм към работещите бедни. Напъвах се цели 33 години та поне да почукам на вратата на тая пуста средна класа,белки ме пуснат там ама не би. С такава заплатка изчезваща на 10-тия ден не ставам за там.

 91. 91 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Весело

  Средната класа е като средния пръст, прилича на нещо ама не е то, не става за тая работа. Хубавото е, че винаги можеш да го вдигнеш.....за "общата" кауза , разбира се.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#89] от "yoankata":

  Ти невежата не се фичкай, "средна класа" не са слугините и камериерките по хотелите, обущарите кърпещи патъци.... с услеги и зърнопроизводство само, средна класа не се прави....
  Така че ти вземи прочети статията.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на petsim
  petsim
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това което пише за средна класа автора, така ли е според вас?
  Не познавам нито автора нито татко му, ама нещо не е наясно по въпроса, или иска да измисли нов тип "средна класа"- така е нали трябва да се яде.

 95. 95 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Опа. Още един за лечение.

  Ся ... ако стаа въпрос, че непременно протестиращите са непременно от средната класа (по неизвестни определения), което е ставало на въпрос и преди известно време ... тя средната класа мнооо малобройна ве списвателя... има-нема къде 200-300 чиляка с бебетата.

  Ама тя целттттъ е друга...да се внесе елемент на лека обида към останалите...да има леко разделение и раздвоение ... едни ей такива гербаво-бесепарско-депесарско-атакистки мероприятия на които ги е учила партията-майка и закрилница БКП.
  Ние нямаме икономика а он бълнува за средни класи. И кои са низшите и висшите ма ?

 96. 96 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този път съм раздвоен от писанията на Вл.Левчев. да започна с края , робите се купуват и продават, но те не виждат тези пари...Да продаваш сам себе си срещу пари, вършейки неща, противоречащи на съвестта и морала, е много по-гнусно нещо от робството! И Спартак е бил роб, но нима потомците му трябва да се срамуват от това?! В днешно време се налага да продаваме труда си, но никой не може законно да ни накара да го правим против желанието си. Това не е робство, защото винаги можем да си тръгнем. А по въпроса за Турското робство, както и да го наричаме , то си остава такова - това да си длъжен в собствения си дом да изпълняваш командите на някого, да могат да вземат децата ти - как да наречеш такава липса на свобода ?! Сега е модерно да казваш роми, но всички знаят, че става дума за цигани или афроамериканци - все по-изчанчени думи, но променя ли това съдържанието ?! Не в думата е проблема, а в главите !

 97. 97 Профил на siolen
  siolen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "Torlak":

  1. В Османската империя всички христиани са били роби. Просто са били "общи" роби, ако реферираш към класическото робство в Римската империя.
  2. Българите са давали кръвен данък, което е даже по-лошо от гибелта във войните. Защото във войните се губи част от населението и от двете страни; а кръвния данък - едната страна "печели" население за сметка на другата.
  3. Факта, че на всеки 10-20 години е имало ГОЛЯМО въстание в българските земи е една от причините османската армия да спре при Виена. Кофти тил, кофти снабдяване ... В края на 16-ти век в България българи е имало основно в планините - около 800'000 човека
  4. Българите са имали поминък, който обаче е можел да бъде отнет във всеки един момент. Само централната власт (отслабваща в края на империята) е гарантирала че местните бейове няма да правят каквото им хрумне.
  5. Империята се разпада по същите причини, поради които се разпадат всички империи - богатството се концентрира в Центъра и боричкането е за него, Периферията не е интересна, отнема време за управление и по-добре да я няма.

  ... а, да аз ям зелени краставици!

 98. 98 Профил на petsim
  petsim
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "Torlak":
  Мале, колко хубаво им е било там.
  Да направим референдум та да се върнем!!!
  Нема такава демагогия - отговаряте си на ника .
  много -------------

 99. 99 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Добра статия. За трудно разбиращите кхмерчета накратко- има два вида роби:
  1. Насилствено поробени- както в древните робовладелски държави , средновековна Русия, ако щете и черното робство в САЩ или С. Корея.
  2. Доброволнни роби- такива като вас- феновете на БСПто и еквивалентите ви в съвременна Русия.

 100. 100 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Винаги ще има хора, които искат да са роби. Те са напълно негодни да са средна класа, т.е. част от гражданското общество. За Левчев знам, че няма нагласа за вечен роб, но за теб не съм съвсем сигурен. Средната класа набира сили дори в държави като Китай. Тя е гръбнака на прогресиращото общество. Ако трябва да се изразя с термините на някои симпатяги от форума - тя е гробокопачът на комунистическия феодализъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK