Реформаторският блок продължава да стои затворен за протеста

Лидерите на преговорните групи на петте партии от Реформаторския блок в деня, когато беше обявена формацията. Отлява надясно са: Йонко Грозев (Движение България на гражданите), лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов, зам.-председателят на ДСБ Петър Мсков, Андрей Ковачев от "Зелените" и Корман Исмаилов, председател на "Народна партия - Свобода и достойнство".<br />Днес към блока официално ще се присъединят СДС и БЗНС.

© Юлия Лазарова

Лидерите на преговорните групи на петте партии от Реформаторския блок в деня, когато беше обявена формацията. Отлява надясно са: Йонко Грозев (Движение България на гражданите), лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов, зам.-председателят на ДСБ Петър Мсков, Андрей Ковачев от "Зелените" и Корман Исмаилов, председател на "Народна партия - Свобода и достойнство".
Днес към блока официално ще се присъединят СДС и БЗНС.СДС и БЗНС се присъединиха към Реформаторския блок.


На пръв поглед - няма лошо. Колкото по-широко обединение, толкова по-добре. Какво обаче по-различно носят СДС и БЗНС извън претенциите на лидерите си и партийните структури за участие в бъдещото управление? 


Изглежда "реформаторите", както и управляващите, не разбират идеологическата и ценностна същност на протеста. Преди механичното обединение трябва да има съвсем ясно ценностно позициониране и разграничаване.
Не е известно например какво е отношението на СДС и БЗНС към политическата корупция и преплитането на бизнес, медии и политика организирано около КТБ, недопустимия конфликт на множество интереси, събрани на възел в Делян Пеевски, за опита за бъдат заграбени поредната крупна доза пари на данъкоплатците чрез сделките за "Южен поток", "Белене" и пенсионен фонд "Доверие" и т.н.


Ако от доверчивия избирател се очаква за пореден път да даде сляпо доверие само заради това, че следващите кандидат властници изглеждат малко по-прилично от предишните ГЕРБ и БСП-ДПС, изглежда, че няма да стане.  


ГЕРБ веднъж успя с тази стратегия. Хората обаче вече са уморени и изтощени от лицемерие.  От наглостта на декларацията. "Ние сме най-малкото зло. Щете, не щете, трябва да гласувате за нас."


Този път няма да стане така просто. За вече почти два месеца от съществуването си Реформаторският блок е обърнат назад да събира отломките на катастрофиралата стара десница, вместо да разбере протестиращите, да вникне в исканията им и да се опита да бъде техен политически представител. 


Вярно, това би било много по-трудно от това да се присъединят механично СДС и БЗНС. Много по-изискващо. Ще трябва да се дават отговори на неудобни въпроси. Много от познатите стари лица ще трябва да приемат реалността, че е крайно време да се оттеглят от активната политика, за да отстъпят мястото си за израстването на нови лидери. 


В този процес старите механизми за контрол и вземане на същинските властови решения неизбежно ще се разрушат. (Вероятно в това е големия проблем.) 


На тяхно място би трябвало да се създадат нови механизми, с които политическите представители са отчетни за действията си пред избирателите си в реално време.


Това е абсолютно неизбежно, ако целта е да се промени политическото статукво. Иначе за пореден път ни се предлага по-мека версия на ГЕРБ и БСП-ДПС или, с други думи, още от същото. 


Много жалко наистина, ако "реформаторите" не разбират нуждата от отваряне към протеста и от предефиниране на начина, по който се прави политика в България. 


Времето им за това неумолимо изтича.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK