От Испания до Факултето

Училище в Нова Загора, в което учат предимно роми

© Цветелина Белутова, Капитал

Училище в Нова Загора, в което учат предимно ромиТе са навсякъде, по всяко време. Едни в дрипи, претърсват контейнери за боклук. Други - срещу Централна гара дишат лепила от мръсни найлонови торби. Трети събират железни отпадъци с каручки, теглени от дръгливи кончета. Четвърти, с липсващи крака и ръце или страшни недъзи -вероятно фалшиви, просят по спирките в центъра. Раздърпани деца мият прозорци на колите по кръстовища. Евтини малолетни проститутки обикалят Лъвов мост след девет вечерта. Стари врачки гадаят бъдещето.Улични музиканти разтягат вехти акордеони…


Според стереотипите са мръсни, мързеливи, необразовани, множат се като зайци, оставят бебета в родилните домове или ги продават, пресушават обществени фондове и никога не плащат електричество. Поетът Усин Керим, художниците Сюлейман Сеферов и Кеазим Исинов, певицата Софи Маринова, боксьорите Борис Георгиев и Серафим Тодоров, лекарят Александър Чирков… Тези групи са застанали в двата края на социалната стълбица. Това поставя под сериозно съмнение тезата, че няма начин да бъдат интегрирани.


Ромският въпрос
При преброяването през 2011 година 325 343 души са се самоопределили като роми. Според реалните оценки броят е около 700 000. Като съотношение към останалата част от населението те са около 9,94 процента, което ни поставя на първо място на континента. При население от 7 милиона, 5 млн са българи, 1млн турци, около 300 000 от други етноси.Трайната демографска тенденция е ромите да се удвояват на всеки двайсет години. Като резултат от масови емигрантски потоци, ниска раждаемост и висока смъртност, българското население намалява. Ако картината се запази, през 2020 година турците ще станат 1 500 000, другите етноси 500 000, ромите около 1 200 000, а българите 4 000 000, по-голямата част възрастни хора.


България има и може да има тежък социално-икономически проблем с ромския етнос. Повече от 80 процента от членовете му са безработни. Това води до крайна бедност, много ниска степен на образованост, висока детска смъртност, 15 години по ниска от средната за страната продължителност на живота. Преобладаващата част от ромите разчитат на социални помощи. За много от тях престъпността се е превърнала в начин на съществуване.


Присъединяването на България към Европейския съюз беше шанс за ромите.Законите му изискват спазването на правила, гарантиращи правата на малцинствата и справедливо разпределение на обществените средства.Създадени бяха множество правителствени и неправителствени програми с цел да се ускори процесът на десегрегация и интеграция. България беше една от страните, които обявиха Десетилетие за включване на ромите (2005-2015 година) - обширен проект за подобряване на социално–икономическия статус на малцинствата в страните от Централна и Югоизточна Европа с големи ромски общности. Основните направления засягат жилища, здравеопазване, образование и възможности за работа.


Европейски фондове и различни спонсори направиха нещо за подобряване на живота на ромите, но много пари бяха прахосани за ненужна администрация или откраднати. По преценка на авторитетни издания Европейската комисия, страните от Европейския съюз и самите роми са на едно мнение – Испания е моделът за интеграция на етноса.


Испанският модел


Трийсет и пет години след диктатора Франко, когато не разрешаваха на ромите да работят, да учат и дори да се събират на групи над четирима, страната ги приобщи, даде им права, прослави ромската история и ги накара да се чувстват у дома. Там те са втората по големина общност в Европа – 970 000 души или 2 процента от населението. За приобщаването им се харчат 36 милиона евро годишно според публикувани в пресата данни.


Инвестициите са в област, която е ключова за измъкването от мизерията –образованието. Всички деца се записват в началното училище, а над 85 процента от ромите могат да четат и пишат. Половината имат собствен дом, а 75 процента - стабилни доходи. Те са се претопили в испанската култура, а танцът фламенко и традиционната испанска рокля са заимствани от общността. 


Българите сме не по-малко толерантни. Неотдава кметът на един френски град заяви на местните роми: "Явно Хитлер не е избил достатъчно от вас". Той определено подценява трудолюбието на фюрера. Нацисткият институт за расова хигиена беше определил ромите като "примитивни същества, лишени от всякаква култура". В "Пораймоса"- циганският холокост, в газовите камери изгоряха над един милион роми.


Ако се обърнем назад и погледнем напред


Малко хора знаят, че България е единствената държава, която спаси от изтребление в лагерите и над 160 000 свои роми. В нито една европейска държава няма и най-бледо съответствие на този акт. Напротив–цялата история на континента е пронизана от омраза, гонения и изтребване.


Българската толерантност трябва да бъде проявена и сега. При интелигентна инвестиционна политика спрямо ромския етнос, преди всичко в образование и приобщаване към трудовия пазар, той може да се превърне от част от проблема в част от решаването му. И в бъдеще да помогне за подобряване на демографската и икономическата картина в страната.Така както стана с индийците и пакистанците във Великобритания, турците в Германия и индонезийците в Холандия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Правилно г-н Тодоров! Ще дойде време, когато ромите ще бачкат, а ние ще започваме деня с мастика и маанета.
  Ех, веднъж да ги интегрираме!

  /мечтателно/

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  При преброяването през 2011 година 325 343 души са се самоопределили като роми. Според реалните оценки броят е около 700 000... ?!?!?!?!?!?!?!

  При население от 7 милиона.... малко повече са записаните гласоподаватели

  Проблемни сме българите, нито може да преброим ромите, нито имащите право на глас. А докато не се оправим ние, всеки опит да оправим малцинствата е обречен на неуспех ХАХАХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  В неделя ти е позволено да се отнесеш в мечти. По-вероятно е морето да се подкваси, отколкото ... въпросната интеграция.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Имах един приятел който казваше : Къде се е чуло и видяло циганин да е чорбаджия и българи да са му чираци...

  Но благодарение на европейците вече и това чудо на чудесата ще стане...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много добра статия!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Авторът изглежда е много млад и не помни усилията които бяха положени за интегриране на циганите по времето на Т.Ж. Резултатите бяха плачевни и за пет-десет години направеното се срина. За да има смисъл от усилията (парите) вложени в каквото и да е инициатива е необходимо желание от двете страни - ама от страна на ромите няма! Докато желаят да живеят по цигански - така ще живеят. Няма да помогне нито смяна на името (роми-цигани), нито подарените пари, къщи и т.н.

 7. 7 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  те няма да се интегрират никога това е техния начин на живот.Те могат да се интегрират само в трудови лагери и затвори.Те сами трябва да изкарват помищите ,който получават от държава

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 8. 8 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Докато им се подарява,така ще е. Нека сами си построят домове/в буквалният смисъл/,като държавата помогне само с материали и техническаа помощ. Едва ли ще тръгнат да рушат създаденото със собствените им ръце.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Не циганите са проблемът на България, а Политиците циганизирали политиката и управлението.

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Единствен изход е България да си остане бедна,по-бедна,най-бедна, а Европа богата и примамлива.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#7] от "In my world":


  те няма да се интегрират никога това е техния начин на живот"

  -Може,видно е и от статията.
  Ние не можем да го направим.

 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Правилно с малко добра стратегия може да е ползва този човешки ресурс

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Склонността на българина да толерира дискриминацията, стига да подмине него, се изразява вербално със следната изключително често чувана "сентенция" : "Батко, то у тойо живот грозен се некой ч' гризне дръвцето, ама ъ глеъме ъ не сме ние, че си е***ло майката!". Така поне звучи по софийско, в други краища на страната ще има друг диалектен оттенък.

  Тази настройка на обществото по зловещ начин се обръща срещу самото него и си отмъщава десеторно. Помните ли шведския турист с баща-иракчанин, убит чрез скоци върху главата пред дискотеката в Несебър? Или нигерийския футболист, когото скинар беше наръгал в гръб пред НДК и дълбал с ножа в бъбрека като професионаелн касапин? Много лежерно бяха приети оправдателните присъди, но скоро по същия тертип масово започнаха да се умъртвяват самите българчета. Дискотека "Соло", Стоян Балтов, д-р Михаил Стоянов - все същото - или наръгани в гръб, или съборени на земята, обездвижени и доумъртвени с продължителни във времето скоци върху черепа....Извергщина и срам за човешкия род....Невиждан срам....

  Но ако това са криминални случаи, то има доста "невинни" форми на дискриминация, затова пък масови. Защо едноличните търговци бяха оставени единствени да плащат ДОД от 15%, при обща ставка от 10% ? Това като някакво знаково назидание към дребния бизнес ли трябва да се чете? Защо 50 хиляди деца в София останаха без детски градини и не само никой не помисли да ги подпомогне, ами от вчера имаме нова дискриминация - което дете не посещава детско заведение, нямало право на детски надбавки!!! Вече правим цели вериги от дискриминация. Което дете го вземат в ясла, после му дават достатъчно точки за детска градина, а което дете ходи в детска градина - му плащат и детски надбавки!

  И най-лошото е, че обществото вместо да подкастри по една сопа и да слезне пред общината и парламента, да им кресне "Изчадия неземни, влизайте в час, докато не е заиграла тоягата", то се чуди как да се спасява по единично - кой рушвет ще даде, кой медицинско ще си извади за детето, кой болничен лист от НОИ ще си извади, за да го гледа у дома 6 месеца...Едноличните търговци масово се пререгистрират в ЕООД...

  На този благоприятен фон обичам да казвам, че ако опитът за депортация на евреите от 1943 се беше случил днес, вместо спасители щяхме да имаме стотици йордечки, еленгерджиковци, клисаровици, тодорчобановци, пламенорешаровци, лютвиместановци и други подобни, които не само нямаше да се противопоставят, ами щяха да звънят като побъркани, за да уредят приближени фирми до държавните поръчки и свои хора за щатовете около работата по товаренето на вагоните.  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 605 Любопитно

  В Испания харчили само €36 млн за ромската интеграция?!? Прекалено ниска ми се вижда сумата, ама иди знай...

  П.С. Що не дойдат испански експерти по ромска интеграция да приложат това и в България?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Темата за циганите е много сериозна. Исторически са се появили в нашите земи, защото са предлагали занаятчийски услуги. Били са ковачи, вретенари, кошничари, калайджии и т.н. Местели са се постоянно, за да могат да предложат услугите си на нови клиенти. След западането на занаятчийството, по време на социализма, живеят уседнало и работят предимно в селското стопанство. Връщането на земята в реални граници и недообмислената ликвидация на ТКЗС ги оставя без работа и средства да преживеят. Ето как в България си създаваме излишен проблем: от лакомия, глупост и социално късогледство.

  Демографските процеси при циганите са същите като при българите, но с няколко десетилетия закъснение. Раждаемостта пада, продължителността на живота се увеличава. Така че катастрофалните прогнози обикновено са едно търсене на сензация.

  В сегашния им вид повечето социални и интеграционни програми са безполезни или даже вредни. Основният проблем е неграмотността и липсата на професия. При социализма имаше поне привидно желание всички деца да ходят на училище, а в строителни войски циганите получаваха някаква професия. Дано испанският опит да помогне.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Отпадането от училище на циганските деца води до тяхната маргинализация и до социалното им (само)изключване.

  Затова отпадналите от училище трябва да бъдат върнати в образователната система. Необхванатите трябва да бъдат обхванати в нея. А подлежащите на отпадане трябва да бъдат задържани.

  Учителят Конфуций казва:
  "Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!".

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Като ученик бях в един клас с цигани до 7-и клас.И това беше през 80-е години,когато уж били интегрирани в обществото.Циганите идваха на училище единствено по необходимост,повечето трудно дори можеха да пишат и четат,нито един не продължи образованието си след 8-и клас.В клас постоянно разваляха дисциплината,караха се с учителите и с другите ученици.Просто образованието е на последно място в ценностите на циганите и ако някой си мисли,че ще ако дава пари за образованието им те ще се образоват-то жестоко се лъже.Има само един начин за интеграцията им-и той е да се интегрират в богатите страни от ЕС.Лошото е ,че и тези държави се усетиха и не ги искат,но рано или късно ще почнат да ги приемат.Друг начин за справянето с циганския проблем няма/ имало е такъв през 40-е години на 20-и век на територията на Полша,но в наши дни е неприложим/.

 18. 18 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако ромите можеха да бъдат интегрирани, нямаше да бъдат изхвърлени от пределите на Белгия, Испания, Великобритания и ред други бели държави.

  Статията е просто неуместна на фона на ставащото в "държавата", а изводите са повече от спорни. Истината за това племе е ясна на всеки нормален гражданин. С едно съществено допълнение - политиците УМИШЛЕНО поддържат дезинтегрирането и живеенето в средновековието на тези хора. Ясно е и защо.

  Питаме се с какво се е напушил автора.

 19. 19 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В България има политически субекти, които имат интерес от тоталната зависимост на ромското население. Това са БСП и ДПС. В известен смисъл и Атака, защото за нея е по-безпроблемно да напада циганите, отколкото турците. Циганските гласове печелят не една изборна победа на БСП и ДПС. Това е златна гласоподавателска мина. И тя ще бъде пазена като безпросветна и управляема с подаяния маса, докато съществуват БСП и ДПС.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 20. 20 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Защо децата отпадат от училище?

  https://www.google.bg/#bav=on.2,or.r_qf.&fp=315ef3492206f43&q=%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#18:"tily_lily"]нямаше да бъдат изхвърлени от пределите на Белгия, Испания, Великобритания и ред други бели държави.
  [/quote]

  Кога са били изхвърлени, може ли да ни просветиш? Изключваме показните акции за вътрешна употреба, тип 3 самолета с по 80 роми или 4 автобуса с по 50...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Между другото, според последното преброяване турците са 585 024(а не 1 000 000). Демографските предсказания на автора за 2020-та са пълна фантастика.

 23. 23 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много лесно могат да бъдат интегрирани - единствено трябва ВСИЧКИ закони в страната да бъдат прилагани не само върху българи, турци, арменци, евреи, но и за циганите.

 24. 24 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik": През Средновековието масово са били гонени, затваряни, избивани ... Да не забравяме и Хитлер.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#24] от "fec32306340":

  През средновековието са били гонени и изтребвани още евреите, богомилите, "еретиците" като Дж. Бруно и Н.Коперник. То затова Средновековие и се асоциира с нещо, което не искаме да се повтаря около нас.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 26. 26 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 657 Неутрално  Според мен,да ги интегрираш е обречена кауза.
  През 80те години,когато започнаха да ги настаняват в апарта
  менти в "Красна поляна",те изгориха паркета и вкараха коня в хола на 4-я етаж.
  Преди 10-на години евангелистка организация във Франция дала
  на група цигани овощна градина.Те изяли реколтата,изсекли и
  продали дръвчетата и дим да ги няма.
  2002 г. пак еван. организация дала на румънски мургави братя
  прасета и съвременна техника за свиневъдство.Изяли прасета
  та,продали техниката и духнали.
  Същото направили и 15 века по-рано,когато персийският шах
  Бахрам Гур им дал мулета,за да станат скотовъди а те изяли мулетата и изчезнали.
  Ще ги интегрираш,ама някой друг път.
  Изглежда е прав един приятел,който ми каза: "...ромът се пие,
  циганинът се бие. И държавата върви...:

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 27. 27 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Днешната БГ държава е структурирана по този порочен и разрушителен за нацията модел: да произвежда търтеи.
  Циганите са просто частен случай.
  Самият български етнос деградира (дано да не е безвъзвратно!).
  Това са плодовете на 'социалната' уравновиловка в обществото и последващата псевдо-демокрация.
  Казано съвсем накратко: на сег. партии са им нужни евтини и разделени избиратели, а не достойни и самоотговорни личности!
  Под претекст за соц. държава и други мили и мазни лозунги хората са ДРЕСИРАНИ до ниво 'кучето на Павлов'. Помощи, добавки, 'соц. грижи' на държавата и т.н.
  И всичко това се прави не за добро, а с цел КОНТРОЛ и хора на каишка.
  Докато държавата не спре да взима от едни за да храни други с цел с парите на първите да се купуват избиратели за политическите шайки все повече ще затъваме!
  Не случайно социализмът е наричан ЧУМА преди 80 и повече години. Допреди дори не осъзнавах, как това не е било никак пресилено. Сег. разложение на обществото е просто фактическо потвърждение. И най-лошото тепърва предстои, защото просто 'матряла не става'. Минали сме критични момент в който търтеите в кошера са много повече от пчелите. Дори т.нар. контра-протест е пример за тотално оскотяване на населението.Това е схемата на социализма: първо хората биват ограбени, а после дресирани чрез подаяния.
  Рецептата е една, но неприложима за сег. бг общество:
  функциите на държавата трябва да са точно 3:
  1. Вътрешна сигурност.
  2. Външна сигурност.
  3. Правосъдие.
  Това е най-схематично!
  По-добре да имаме соц. общество от соц. ангажирани индивиди отколкото соц. държава.

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#17:"kermit"]Има само един начин за интеграцията им-и той е да се интегрират в богатите страни от ЕС.Лошото е ,че и тези държави се усетиха и не ги искат,но рано или късно ще почнат да ги приемат.[/quote]

  Склонен съм да мисля същото. Тези държави имат устойчиви системи, които прихващат отрано проблемните за обществото индивиди и им подбират така мястото, че много-много да не пречат. Например с някоя нискоквалифицирана работа, която на края на работния ден да не ти оставя сили да вършиш простотии.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#14:"Мойше. Толкоз!"]Що не дойдат испански експерти по ромска интеграция да приложат това и в България?[/quote]

  В Южна Европа май няма цигански гета. За цигани се броят само баш циганите, които си живеят в каравани и номадстват. Другите нещо ги няма, за сметка на това доста италианци, испанци и гърци мургавеят повече от европейските разбирания, сиреч дядовците и бабите им са поработили за баш интеграцията....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Прекалено розова е статията. Съгласен съм, че може да се постигне по-добра интеграция, но е илюзия да мислим, че изобщо някой ден циганите ще имат социалния статус като българите - и то няма да е заради дискриминация.

  Този песимистичен сценарий го основавам на впечатлението си от ЮК. Тук местните роми (наричат ги по-скоро "travellers" живеят основно в каравани, занимават се с отглеждане на коне, събиране на метални отпадъци и дребни кражби. Социалният им статус се различава съществено от този на болшинството - те напускат образователната система рано, имат висока раждаемост, висок процент на безработица и престъпност и ниска продължителност на живота. И това при условие, че Великобритания като цяло е страна доста по-отворена към други култури и, че местните роми са по-малко от четвърт процент от населението.

  Ако ЮК не може да интегрира 0.2% от населението си, не виждам как бедна и изостанала България ще интегрира 5-10%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  [quote#27:"ali_ibn_isa"]Днешната БГ държава е структурирана по този порочен и разрушителен за нацията модел: да произвежда търтеи.Циганите са просто частен случай.Самият български етнос деградира (дано да не е безвъзвратно!). [/quote]Съгласен съм - за мен много по-голям проблем е "циганизацията" на българите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на it
  it
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Ха, до всички, които искат да интегрират ромите - що не си пратите децата в ромско училище или не се преместите да живеете във Факултета? Я да почакаме някоя друга държава първо да успее да ги интегрира, пък после ние да ползваме опита на готово. А иначе - ето какво правят за няколко кебапчета:
  http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1559367&t=1559367&phorum_uriauth=

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Това е статия за един случай, който нашумя във Великобритания, когато един табор британски цигани бяха принудени да напуснат незаконно заета ферма: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2162933/Legacy-Dale-Farm-Nine-months-7m-battle-remove-travellers-site-meant-green-belt-fly-tippers-paradise.html

  Като погледнете ще разберете колко малко разлики има между британските цигани и българските. Нищо, че първите са живяли в продължение на векове в една от най-развитите страни в света. Е, явно няколко века не са им стигнали да се интегрират.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на it
  it
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Преди доста години в Пловдив имаше следния случай: Мангали нападат с хвърлени бутилки семейство на излизане от блок. Ударена е бременна жена, която по случайност се оказва племенничка на бивш партизанин. На следващият ден милиционери от Пловдив, Пазарджик и Стара Загора влизат в циганската махала с бронетранспортьори и бият де кой сварят. Резултатът - няколко години след това не можеше да се види циганин по пловдивските улици след осем вечерта...

 35. 35 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Интеграция на циганите? Само че това е двустранен процес, в който едната страна липсва и е ясно коя е тя!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#34] от "it":

  И сега трябва така тъй ли ?
  А може би самолети и ракети ?

  klimentm
 37. 37 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 657 Неутрално

  След като бяха съборени няколко къщурки от циганския квар
  тал "Татарли",живущите в тях бяха настанени в блокове от другата страна на бул. "Константин Величков",южната част на
  "Зона Б19".Няма да описвам золумите и проблемите,които са
  натворили/имам първи братовчед,който живее там/.
  На 1-вия етаж от тяхния вход,настанената бълг. гражданка от
  ромски произход-Цанка или Цонка ,не помня- на 30 години
  родила 12-то дете.Фертилната й способност ще се запази поне още 10г и ако тази фертилност е наследствена,след 20-ина
  години ще има стотици внуци.С темпото с което се размножават,да не се наложи ние да се интегрираме.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 38. 38 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До ком.#37

  Официално за българите -5.5 на хиляда
  но той е -8.5 на хиляда
  турците +2.7 на хиляда
  мангалите +19.4 на хиляда

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 39. 39 Профил на it
  it
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#36] от "klimentm": Не, не трябва да бъде така. Но трябва да работят и да си плащат осигуровките като всички останали. И да не лишават децата си от училище и здравеопазване.

  Но да ти кажа какво беше продължението на историята. След няколко години решиха да променят подхода. Бутнаха няколко коптора, на тяхно място построиха блокове и настаниха в тях мангалите. След няколко месеца паркетите в апартаментите бяха изгорени в печките, а баните се превърнаха в курници .

  Подобен опит имаше и в София, в квартал Младост. Там решиха да направят друго: в няколко блока събраха цигани и военни - един етаж цигани, един етаж военни. Познай дали се постигна някаква интеграция. Въобще - кауза пердута!

 40. 40 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Законите да важат и се прилагат еднакво за всички, циганите имали права, а забравят за задьлженията си, интеграцията им е почти невьзможна поради необразованост , различен начин на живот , битова и др. престьпност . Страна като Англия не може да ги интегрира, вьв Германия в Дуисбург общината се е видяла в чудо от тях , камари боккуци, крясьци и бой пред очите на местните жители , просене и протистуция

 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#38:"С С К"]Официално за българите -5.5 на хиляда
  турците +2.7 на хиляда
  мангалите +19.4 на хиляда[/quote]

  А при избирателната активност положението е следното:

  българите: 300 на хиляда
  турците: 900 на хиляда
  "мангалите": 950 на хиляда

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 42. 42 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#32:"it"]до всички, които искат да интегрират ромите - що не си пратите децата в ромско училище или не се преместите да живеете във Факултета? [/quote]

  ++++++

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "Ако картината се запази, през 2020 година турците ще станат 1 500 000, другите етноси 500 000, ромите около 1 200 000, а българите 4 000 000, по-голямата част възрастни хора."

  При такава перспектива, кой здравомислещ родител би посъветвал децата си да остнат тук?

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  По комунистическо време се прилагаха различни форми на принудителен труд. Както баха принудителни бригадите за студенти и служители, така и за ромите се налагаха форми на принудителен труд. След 1989 г. няма принудителен труд. Заедно с това се осигуриха разни помощи и всичко се срина. Политиците вместо да помогнат ги използват като гласоподаватели. Не можем да помогнем на ромите докато не изринем политиците.
  Само по себе си 50% роми не е страшно ако не се налага да ги изхранват работещите. В крайна сметка работещите ще намерят начин да се защитят дори като емигрират и ромите ще бъдат отново жертви.

  подпис
 45. 45 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#6] от "emilm13":

  Едва ли е точно така. Някой може ли да даде пример за реално действаща, активна НПО, постигнала реални резултати в работата си с роми? Всички средства дето идват отвън или се дават от самата ни държава по безбройните програми, реално си остават на ниво добри пожелания и потъват с изключителна скорост в джобовете на такива като Цветелин Кънчев и колегите му. Но не е само в него вината де, и двете страни на барикадата, т.е. правителството и НПО-тата всъщност работят в доста добър синхрон в усвояването на парите.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 46. 46 Профил на it
  it
  Рейтинг: 464 Неутрално

  По-младите, които не са ходили войници, може би не знаят какво е КЕЧ (квартиро-експлоатационни части). Та тогава мангалите, като навършеха възраст за казарма, ги пращаха в т.нар. "строителни войски' и КЕЧ - да се бъхтат по строежите. На тях дължим красивите панелени гета около големите градове, както и някои пътища и ж.п. линии. Покрай това се научаваха да зидат, мажат и боядисват, т.е. осигуряваше им се някакъв занаят. Ама сега е демокрация и тези методи някак си не се вписват в европейските ценности.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Гневно

  До коментар [#8] от "neznaiko_2011":
  Я си е** м**** . На мен държавата една керемида не ми е дала даром а на циганите да им помага . Няма да стане тая

 49. 49 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Ако можеше да се интегрират цигани, защо след 500 години съвместен живот, те все още не са се интегрирали.
  Защо българите не се интегрираха с турците за 500 години.

 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Автора си мисли, че като посочи поименно десетина интегрирани роми, значи има решение на проблема. Не е така, г-н Тодоров - това че има само десетина интегрирани говори за тотален крах на интеграцията.
  И двете изречения посветени на успеха на испанския модел и нищо за същността му и прилагането му, не предлагат нищо, дори не казват нищо.
  Дори Хитлер замеси и ромски холокост спасили сме 160 000 роми - евала.
  И само каканижеш трябва да сме толерантни, трябва да сме толерантни. Само че не искаш истински тази толерантност - защото за електората на ДПС това означава да лежат за престъпления, както не-ромите, да плащат данъци, да плащат сметки и да си правят сметката; общо казано - да нямат повече права и привилегии и по-малко задължения и отговорности.
  Кой е луд да слиза от уберменш стола у нас и да стане наравно с не-ромите. И аз да бях ром и аз щях да квича ако ме третират наравно с не-ромите у нас - за к'во съм се борил за правата на малцинството в Брюксел, ама-ха.
  А казват че всички сме раввни, но да-ромите са по-равни - по-равната раса, разбирай по привилегированата.
  Извод:
  В 21 век расизмът се проявява в толерастията.

 51. 51 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "България има и може да има тежък социално-икономически проблем с ромския етнос. Повече от 80 процента от членовете му са безработни. Това води до крайна бедност, много ниска степен на образованост, висока детска смъртност, 15 години по ниска от средната за страната продължителност на живота. Преобладаващата част от ромите разчитат на социални помощи. За много от тях престъпността се е превърнала в начин на съществуване."

  Точно това налага, да сещаме циганите като Етносоциална група, която трябва да бъде припозната от националното ни Общество . Всяко друго е говорене, за тъпанарско пренасяне на вниманието му, вън от неговите вътрешни проблеми...
  При този подход, говоренето ни на Ромският проблем на България винаги и автоматно се отнася до тупика с т.н. "лоша безкрайност" при Хегел.
  Тази работа е за нас, Колеги, от нас зависи как да й хванем "дамара" . Дано сещате, че той е заформен още от Кръглата маса на "прехода"/1990/ и в днешната "обща ситуация", само може да насочи вниманието на обществото ни, натам, накъдето требе, но винаги ведно с темата за всички темелни пробойни, които носи днешната ни Конституция.
  Накратко, циганите са само мухи над бунището на общият ни живот в "модерно" Общество, но ние упорито продължаваме да ги делим от него. Дано разбирате, че така няма да стане. Циганите, срещу които изправяме своето "единство", като нешо различно от тяхното, никога няма да свършат, но ние винаги сме длъжни да прибираме, "своята продукция" от тях.
  Българското Общество трябва да се отвори към ромската етносоциална група в народната си популация, като я припознае, като Свое качество .
  Иначе, тя винаги ще бива евтина плячка за днешните миковци, местановци и разбира се, за процъфтяващите Ромски кланове .
  Без тяхното разбиване със силите на самото Общество, всяко говорене за интеграция няма своите смислени и реални основания...

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#49] от "timtim":

  [quote#49:"timtim"]Ако можеше да се интегрират цигани, защо след 500 години съвместен живот[/quote]

  По време на османското робство Ботев казва на ромите обидното "джагали" и описва как са помагали в издевателствата на османците над българите - така че 500 години съжителство е нямало. Сега потърсих в нета, но е орязана тази част в Читанката - политкоректност.

 53. 53 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Ето една интересна, макар и малко стара статия по въпроса:

  http://e-vestnik.bg/5912

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 54. 54 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  И един анализ на Илона Томова от 2011-та година:

  http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/ilona-tomova/2011-10/stereotipi-i-predrazsdci-za-romite-v-periodichniya-pechat/

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  Етническите проблеми не само няма да се решат, ами ще се нагнетяват до точката на взрива, докато турци и роми служат на политическите партии като резервоар за гласове на избори и референдуми.

  Съвършено ясно е, че една еманципирана, образована и със самочувствие турска или ромска общност няма да гласува като един, слагайки х-че (кръгче, чавка) в квадратче с определен номер, само защото така е казал кварталният координатор на БСП (ДПС, ГЕРБ) или в най-баналния случай - онзи, дето раздава кебапетата (бирите, кайметата).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  не знам някъде опитите за "интеграция" да са успели. Примера с Испания е тенденциозно подбран и няма никакво отношение към ситуацията у нас. Ако и тук бяха 2%, интеграцията нямаше да е проблем. При 10% нещата стоят по съвсем друг начин. Всъщност да се постави акцент върху образованието е правилно, но насила хубост не става. Затова родители на непосещаващо училище дете не трябва да получават никакви помощи, детски и пр. Същото трябва да важи за всеки, който няма средно образование - никакви помощи, и лишаване от избирателно право. В противен случай не е далеч времето, когато електоралната тежест на утайката на обществото ще надхвърли тежестта на всяка друга група (то при масово негласуване и в момента е почти така).
  Така че циганите няма какво да се интегрират. Трябва за тях да важат правилата, които важат за всички други, и толкова. Всеки човек има "особености", но неясно защо моите особености не се приемат като основание да не си плащам тока, водата и данъците.

 57. 57 Профил на julianatanassov
  julianatanassov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "za1221":

  циганите в дуисбург са от българия и румъния, дошли през последните 12-16 месеца. в германия проблемът с циганите отдавна е решен.

 58. 58 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "e.lady":

  Съгласен. И аз съм го твърдял винаги.

  chavo64
 59. 59 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#54] от "stein":
  Добре е да прочетеш и "по-ранната" Илона Томова /1992/.
  Дано ти светне предстартовата "обслуга на прехода", както и доднешната му "продукция", над която тук се вайкаме...

 60. 60 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#46] от "it":
  Не само това - научаваха ги на някаква дисциплина, включително трудова дисциплина и някои от тях после можеха да се бъдат назначени на реална работа.

  А и не всички цигани са лоши и мързеливи; и попаднали в "нормална" среда можеха да се приобщят. Но сега като няма как да попаднат в такива условия (да са смесени с българи и принудени да работят а не да крадат) практически всички с излючение на тарторите и половин процент образовани са обречени те, децата им, внуците им и българите които живеят наблзо...

 61. 61 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#59] от "dimko":

  Имаш предвид "Аспекти на етнокултурната ситуация в България."? Ами кажи накратко какво мислиш за тези два тома, аз нито ги имам, нито смятам да ги чета.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 62. 62 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има достатъчно цигани, които живеят нормален живот в нормални жилищни квартали, а не в гето, работят и гледат 1 или 2 деца. Но тези цигани не са интересни за медиите и единствените цигани, които виждаме по телевизията, са тези с 10 деца, крадци, просяци и т.н.

 63. 63 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Ако има и най-малкия шанс това да стане съм за с двете си ръце, но не вярвам. Някъде е станало. То някъде стават много други неща, за които ние само мечтаем. Познавам две ромски семейства, които по начина си на живот напълно отговарят на това интегриране за което говорим. Високообразовани, културни, много българи ще се почустват неловко ако влезат в домовете им от чистотата и подреденоста. До тук всичко говори че интеграцията е възможна. Но едно пиле пролет не прави. Тез самите интегрирани роми, които не се срамуват от произхода си и по интересното е че не се определят като роми, а като цигани. Та тез същите първо: изобщо не вярват че ромския етнос може да се интегрира, защото не желае, защото начина на живот който трябва да водят е против общо казано гена им. И второ: тез интегрираните роми странят от етноса си повече от средностатистическия българин.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  [quote#44:"Иван К"]След 1989 г. няма принудителен труд.[/quote]
  То.. и възможностите за доброволен такъв силно
  намаляха, като почнаха масово да се закриват
  губещите държавни предприятия.Божков и Костов
  особено се отличиха в това отношение.
  Ако има някой от Лом, може да поразкаже..
  Трябва да потърся стенограмата от заседание
  на НС , където кумуняга от Лом задава на Костов
  някои въпроси , как така хиляди цигани изведнъж
  остават без работа..

 65. 65 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Миналото лято пътувах с влак от София до Пловдив във вагон без купета. След Пазарджик една ромска група от две момчета и три момичета, която беше в купето тръгна към входа и там двете момчета като луди започнаха да блъскат и чупят каквото им попадне. Аз се ядосах, отидох при тях и спокойно, но много твърдо им казах да престанат да се държат като диваци, ако не се чувстват такива. Те бяха много изненадани, но престанаха, като започнаха да ми обясняват, че го правят, защото били ядосани нещо на българите. Казах им, че влака не е само на българите, а на всички, и че утре и самите те ще трябва да се возят в гаден изпочупен влак. С това всичко приключи. Останалата част от вагона не реагира, всички само гледаха. Като слязох в Пловдив един възрастен мъж от същия вагон ме настигна и каза: " Ама вие сте луда, това не трябва никога повече да правите. Кой знае какво можеше да ви се случи". Аз му казах: "Ама всичко стана пред очите на толкова хора, шагонът беше полупълен". Човекът ми отговори, че всички ги е страх и затова не се намесват. Тази простичка история просто ме потресе, защото:
  1. Ромите имаха някакво усещане за ред и и реагираха адекватно на една справедлива и неагресивна забележка, макар и да бяха много разгорещени.
  2. Около 20 - 25 човека гледаха смутено една диващина и не предприемаха нищо, макар и да бяха много повече от ромите.
  3. Същите тези 20-25 човека сигурно не биха се намесили, дори и на мен да ми се беше случило нещо.
  С две думи: загубили сме като народ усещането, че съединението прави силата, и че ние всички сме тези, които сме длъжни да кажем "Не", когато някой прекрачва определени граници. Ние не можем систематично да наложим и да изискваме от тях да спазват правилата, които изискваме примерно нашите деца да спазват, когато те, дори и вече възрастни, си позволяват да се държат безотговорно като деца. Как искаме тогава те да се държат като възрастни, когато толкова лесно ги оставяме да правят каквото си искат.

 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  [quote#52:"Deaddark"]Ботев казва на ромите обидното "джагали" [/quote]
  Б Записките на Захари Стоянов има
  доста интересни страници за цигани оръжейници,
  които работят за въстаниците:
  "Ще кажа само, че в тукашния арсенал работеха най-много майстори, повечето цигани, турски и български, всичките на брой около четиридесят души, на които главен майстор беше Стоян Иванов от с. Мухово. Тоя последният практически беше се научил да работи иглени пушки и пищови от системата Лафуше. Аз видях един пищов от тая система, направен от него на Иван Ворча, с марка отгоре на желязото: „уста Стоян Муховченин на 1875 г. № 1“, който стреляше куршум на 400 крачки и биеше много по-добре, отколкото калпавите европейски револвери, които имахме.
  Еледжикският арсенал бе устроен отделно от семействата, в същата долина покрай бистрия поток. Да не помислите, че главите на майсторите турски цигани бяха обвити с пъстри шалове, както трябваше и да бъде? Тия бяха турили отдавна български калпаци, по свое желание, разбира се, и дотолкова се бяха влюбили в тях, познато от какви съображения, щото не приемаха да ги отложат на минута даже във време на тежката работа около огъня, когато българските им събратя не вардеха това правило. Още повече: в късо време тия дотолкова бяха обикнали нашето православие, щото собствените им имена Филджан, Рамадаи, Мехрем и пр. бяха заменени с Никола, Христо — а най-много Васил, понеже, както е известно, циганите имат особена страст към свети Василя. Българските цигани ги викаха на турските им имена за подигравка, понеже знаеха новите им настроения към православието.
  — Хем, Иван ага, стига вече толкова — казваха тия сърдито. — Шега-шега, но най-после ще ни принудите да хвърлиме харзувал на пашата (т.е. на войводата). Ние не сме вече турци…"
  http://chitanka.info/text/3748/14#textstart

 67. 67 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Авторът явно наистина не знае каква интеграция падаше по време на соца, дори жилища им раздаваха. Но интеграция означава не само да ти дават нещо безплатно, а да те накарат да спазваш задълженията си, законите на едно общество. Само така можеш да станеш част от него. Ромите в други европейски държави много се различават от нашите и не създават такива проблеми. Да питаме защо.

  fff
 68. 68 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#65] от "heliana":

  Наистина смела и отговорна постъпка. Но запитахте ли се защо хората не реагират. Ето две повтарящи се паралелно ситуации днес. В София по линия 75на автобусите основните пътуващи са роми и редовно се случва това което вие сте видели без никаква реакция на хората. По други линии също се случват подобни неща и хората реагират, просто там няма роми, или ако е извършено от ром, групата да е не повече от 2-3 тогава има реакция иначе пак няма. Хората ги е страх, защо ли?

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  [quote#62:"Васик"]Има достатъчно цигани, които живеят нормален живот в нормални жилищни квартали[/quote]
  Така е , ама те не са интересни за НПО тата и
  медиите.Имаше преди няколко години между
  народно изследване на образователния,
  имуществения и семейния статус на циганското
  население в Източна Европа.Данните бяха дадени
  по страни и показваха,че положението нито е
  толкова зле, нито...толкова розово.По
  настояване на циганските лидери у нас и
  кой знае още кого,потулиха това обективно
  изследване.

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  За да отучим ромите да краднат първо трябва повечето от българите да приемат, че кражбата е лошо нещо.

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  Ето и съответният доклад ..Оказа се, че е времето
  лети по бързо отколкото ми се струва.
  http://hdr.undp.org/en/reports/regional/europethecis/name,3203,en.html
  Има пдф файл, който може да се свали и разгледа.
  Интересно е например, че 65% от циганите
  (ромите)в България смятали(2003), че
  положението им се е влошило в сравнение с
  предишното, около 30% смятат че е същото
  и само 5% твърдят, че сее подобрило( а на бас
  , че знам кои са тези)
  Вижте на стр.16, граф.3.
  Интересно защо някои хора обвиняват циганите,
  че като цяло гласуват за БСП и сие...
  Специалистите по отваряне на обществата нека
  да обяснят.

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#39] от "it":

  Вярвам ти на това което казваш аз също съм виждал същите неща . Вярвам също че много хора са пострадали от тях особенно в селата .Но не мисля че с бой може да се постигне нещо добро.

  klimentm
 73. 73 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Статията не трябва да се оценява като хубава/лоша, а като статия по най-актуалния за страната въпрос. Циганският проблем - това е проблема на България. Няма по-важен от него. Защото, докато днес някои си играят на демокрация и управление, утре децата на тези от жълтите павета ще бъдат изметени от циганета. В буквалния смисъл на думата. И няма да хабят енергията на държавата за оставката на поредното правителство, а ще се борят да ги приеме министър-председателят Цигано-Романски, за да му изложат проблемите на българския малцинствен етнос.

 74. 74 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Любопитно

  С извинение - статията е тъпа. Примерите за успели роми - са просто онова изключение от правилото, което просто доказва правилото.

  Явно написалият статията никога не е виждал ром отблизо, никога не си е говорил с ром, никога не е бил в радиус по-малък от 5 метра от ром.

  Те нямат, а и няма как да имат желание за интеграция, при положение, че сега са в по-добра позиция. "Ми, ние само си крадем." Щом някой може да го каже това в ефира на национална телевизия, то този някой, определено има повече права от другите граждани в държавата.

 75. 75 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#68:"magistrat1"] Хората ги е страх, защо ли? [/quote]
  Мога да разбера хората, когато става за голяма група. Тогава те просто трябва да извикат полиция, която да дойде на някоя от следващите спирки и да прибере всеки, който нарушава реда. Но в моя случай бяха 2-ма срещу поне 20. Ако тези 20 ги наобиколеха и им кажеха да престанат, биха ли продължили? Но дори и да се бяха обадили на полицията, пак би било много по-адекватно от това да гледат на другата страна. Когато оставим малкото зло без да реагираме, ние си подготвяме сигурно почвата за голямото.
  Моето мнение е, че тази битка можем да я спечелим само ако последователно си наложим да изискваме от тях да спазват реда и закона. Не стоенето в училище, а успешното преминаване от един клас в друг трябва да е условие за получаване на детските, или поне на пълния им размер. Завършване на всеки клас да се отчита с централно организиран изпит, за да се елиминират подкупите (да не е много труден, просто да гарантира минимум знания, за да не затормозява излишно децата). Да намалят детските на повтарящите един клас. Да се поучим от другите държави и примерно около 12 г. възраст тези, които не вървят добре в училище, да се насочат към по-практично обучение, включващо и усвояване основите на някакъв занаят.
  Аз лично бих въвела около 10-ина дни годишно общественополезен труд за всички ученици. За ромчетата това трябва да е свързано задължително и с подобряване на собствената им среда - почистване на улици, озеленяване или поддържане на зелени площи там. Само така могат да се научат да пазят.
  Да не се затварят очите пред тези, които крадат ток, чупят и рушат, а да им се налагат адекватни наказания (а не като сега да влизат в парламента). Но тук навлизаме в дълбоки води, за циганизацията на българската политика, както сполучливо се изрази някой по-горе.

 76. 76 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#61] от "stein":
  Има два сборника с нейно участие, в големите библиотеки .
  В тях намирам свое обяснение за решението на националната Кръгла маса от 1990. Чини се, по него циганите бяха изритани от формиращия се за преход, общ "керван на демокрацията". Търсих връзка между фразата на МРоманов "А какво ще стане с нас, циганите?" и последвалия срив на техните форми на организираност преди първите стъпки на "прехода", а непряко и такава, с появата на ДПС в политиката...
  Този период от гражданската и политическата ни история е все още, плътно забулен за по-любопитната публика...

 77. 77 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#75] от "heliana":

  относно позицията ви мога единствено да си поздравя и изкажа уважението си към нея, както и подкрепа. Но така трябва да разсъждават повече хора за да има някакъв ефект, а и полицията да действа адекватно а не да се покрива когато стане дума за роми.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 78. 78 Профил на julianatanassov
  julianatanassov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "k_":

  100% подкрепям това мнение

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3183 Весело

  До коментар [#4] от "kasko":В Златица местният цигански главатар наема за прислуга в имението си само българи - циганите не ставали за слуги, били мързеливи и крадливи.

 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3183 Весело

  До коментар [#17] от "kermit":При социализма търсенето и заплащането на неквалифициран физически труд бе такова, че нямаше особен смисъл да се учи. Учеха българите, усвоили за три поколения принципа: "Учи, мама, за да не работиш!" - защото трудът зад бюро не се смяташе за труд.

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimko":по данни от 2001 /по-нови няма по етноси/, средната продължителност на живота е била 73 години при българите, 70 при турците и 66 при ромите. Така че приказките за 15-години по-ниска продължителност на живота при ромите са фантазия, както и изчисленията в статията за етническия състав на българското население към 2020 година.
  Около 15 години по-ниска продължителност на живота при ромите в сравнение с основното население е регистрирана през периода 1970-1980 в... тогавашна Чехословакия.
  То не били компютри, а компоти!

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#76] от "dimko":Илона Томова е моя съученичка и днес добра приятелка.
  Още през 1995 в "Циганите в България през преходния период" тя предупреждава, че създалото се дотогава положение /около две трети без постоянна работа, повечето вече от няколко години/ ще има тежки последствия, защото повече от шест месеца безработица при една трета от дадена общност води до деградацията й и аномизацията й. /а - не, номос - закон/. Тя отбелязва, че при изследването й през 1994 година /а тогава тя обикаля всички гета и махали в България/ аномиралите цигани са 15-20% - десет пъти повече, отколкото пет години по-рано /1-2%/.
  Но кой в България се интересува от мнението на учените, като си имаме експерти като Д.Пеевски и тутти кванти с различен политически цвят?

 83. 83 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#82] от "patsis":
  Изследванията с нейно участие са издадени през 1992 г. и нямат разминаване с решенията на "националната" Кръгла маса от 1990-та, защото са взаимно подкрепящи се...
  Демократичният проект на България е зловещо сбъркан.
  Обществото, което си измисляме, е заредено с разединение и все по-остро несходство между "видовете", които мъчим да сещаме и "уважаваме" в него, като Система...Карай да върви...

 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#81] от "patsis":
  Нека оставим подобни данни, на четящи с повече въображение...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK