От блоговете: Моят изход

Кадър от 64-тата вечер на протести

© Юлия Лазарова

Кадър от 64-тата вечер на протестиТекстът от личния сайт на Йовко Ламбрев. Вътрешните заглавия са на "Дневник":


Вероятно щях да започна този текст по друг начин, но на 64-ата вечер от протестите #ДАНСwithme (16 август - бел.ред.) неволно дочух отблизо за кой ли път любимия въпрос на журналистите по жълтите павета: "А вие за какво протестирате?"… Наистина ли? След два месеца?… Все този въпрос?…


И после следващия: "А след това какво?" Наистина не разбирам! Имам познати, които ме докарват до напълно искреното желание да им извия врата заради малодушието и безразличието им – най-често прикривано зад интелектуални брътвежи и умувания в стил как не се правело или как било по-добре… И как протестът трябвало да предложи решение за изход. И не – няма да ви простя – дори и все още (но все по-трудно) да се опитвам да си общувам с вас –
няма никога да простя бездушието ви


защото не мога да преглътна, че произволни две неща от този списък не са достатъчни да си мръднете задниците, да захвърлите политическите си доспехи и клишета, да надвиете съмненията си дали един или друг манипулира едно или друго и в крайна сметка – дори да има такива елементи… да обърнете гръб и да видите, че в своята същност манипулация няма – освен в главата ви, освен в ежедневието ви на страхливци, в което сте се вкопчили.


Протестът няма лидери и не предлага изход, защото всички там са лидери. Лидери на собствената си позиция и мнение. Справедливо нетолерантни към подменената действителност. Изискващи дезинфекция и ампутация на гнилото. Това е протест на погнусата от летаргията, в която с широко затворени очи живеем с години, недовършили… или може би… дори проспали пътьом… прехода си към (явно неосъзнатата) необходимост от демокрация и простичък набор от базови житейски ценности.


Изход ще предложат партиите – така работи демокрацията – площадът сочи проблемите, а те се решават от управляващите партии, експертите им и съдействието на външни формации, НПО-та и други, разбира се. Да – знам, че партия е мръсна дума, но тя е такава, защото манипулаторите и вие – същите тези с псевдоинтелектуалните брътвежи – се опитвате да оправдаете пасивността си с удобния извод, че всички са маскари и нищо няма да се промени. Забравяйки, че със 100% сигурност не успява само този, който не опитва.


Снощи вървях близо до човек, който носеше огромен плакат с надпис "Партии – Не! Проекти – Да!". Нещо, с което никак не съм съгласен всъщност. Понеже какво са партиите, проектите, движенията… в крайна сметка са колективни формирования на хора, споделящи някакви сходни убеждения как трябва да се случват нещата. Тогава какво значение има дали ще се нарича партия, проект или нещо друго? Каква е разликата?… Не е ли по-добре, вместо да се гнусим от една или друга дума, да я напълним със съдържание и смисъл!


Но


нямам проблем да бъда рамо до рамо с този човек – нищо че не съм съгласен с него


Понеже разбирам прекрасно защо го е написал. Защото и аз съм отчасти виновен, че той мисли така. Всички ние, които веднъж и друг път сме били безразлични или пасивни за важни неща от живота ни, сме по малко виновни. Защото всичко това – как живеем – е следствие на това какви сме ние, как работим, колко сме отговорни към себе си, другите, фирмата или клиентите си… следствие е на това колко и какво четем, как възпитаваме децата си… какви са реперите ни за добро и лошо, за правилно и неправилно. Всичко това е важно. И… изненада! Всичко това е политика! И към нея е нормално да има различни гледни точки.


Затова нямам проблем да марширувам ден след ден с хората около себе си – те са и леви, и десни – вероятно някаква част от тях са гласували за ГЕРБ, докато аз не съм и не бих. Вероятно някои ще гласуват пак за ГЕРБ или дори за БСП и ДПС – знам ли? Но там всички сме против липсата на усет за прекрачена граница, против толерантността към липсващия морал, против принципната безпринципност! Затова сме там – и различията ни нямат значение в тази плоскост на търсене на отговорност.


Аз винаги съм се осмислял като десен избирател, но на повечето си леви приятели винаги задавам вечния въпрос –


няма ли да направите нещо смислено вляво?


Защото парадоксът на днешния ден е, че десницата може да е в криза, но там нещо започва да се случва, дясното ще намери пътя си и ще покълне отново, но на него ще му трябва релевантното ляво, с което да спори, обсъжда, сравнява, провокира. Така работи демокрацията! А вляво няма никой – там дори не е започнал процесът на случване. Защото БСП не е ляво – БСП е престъпление!


А изход има – няколко – просто всички, за да имат изобщо някакъв смисъл, минават през оставката на марионетния кабинет "Орешарски" и 42-то Народно събрание – списъкът на хора с неустойчив морал в пленарната му зала надвишава приемливата норма на търпимост.


Иначе аз нямам проблем да споделя своя изход и той е свързан с участието на Реформаторския блок в управлението на страната. И не като конструктивна опозиция, както някак неловко все още не смеят да повярват в себе си някои от основателите му, а именно участие в управлението – нищо по-малко. Време е за смяна на поколението във властта. И голяма част от партиите в Реформаторския блок вече направиха такава вътрешнопартийна смяна. За да бъда максимално честен и конкретен – моите политически симпатии принадлежат на ДСБ – считам, че програмата, идейната платформа и принципите, които ДСБ следва, съдържат максималния потенциал за отскок във вярната посока и са най-близо до моите политически убеждения.


Разбира се, от една страна, предсрочни избори трябва да има максимално бързо, а от друга – Реформаторският блок няма как за толкова кратко време да акумулира енергия и електорална маса за самостоятелно управление. Но няма лесни битки – особено когато става въпрос за бъдещето на цяла нация.


Встрани от моя изход, но в контекста на бъдещето на страната, се надявам (дори и в по-далечно време)
на


разпад на годзилогрухтера БСП (+ ДПС) – там няма нищо ляво, а очевидно няма и нищо здраво.


Между другото около #ДАНСwithme се срещам непрекъснато с хора от БСМ – младежката организация на БСП, която Станишев съсипа, за да не му се пречкат като вътрешна опозиция, което само показва колко безпрецедентно вредно е явлението БСП и политическите мажоретки като Станишев – със или без преживените им катарзиси. И колкото по-рано вляво се появи смислен и адекватен на времето субект, толкова по-добре ще бъде и за лявото, и за дясното, и за България.


Всъщност в една по-мъдра България (какво – не подхожда ли на 13-вековната ни възраст да сме малко по-мъдри?) текущото политическо ръководство на ГЕРБ би подало оставка, защото би искало да провокира вътрешен оздравителен процес (без Цветанов и Борисов), след който опционалните следизборни партньорства биха били една идея по-лесни и възможни. В името на политическия компромис и бъдещето на всички, но… това опира до периферията на хумористичната фантастика.


А на всички тези приятели и познати, които продължават да мрънкат как не виждат какво могат да променят и за какво по-различно могат да гласуват, бих им подхвърлил това видео и това интервю – сумарно няма да ви отнеме повече от 15 минути от живота, а те са важна част от моя изход…


Друга важна част е малцинство на безразличните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Моят изход - оставка и нови избори.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  "Но там всички сме против липсата на усет за прекрачена граница, против толерантността към липсващия морал, против принципната безпринципност!"
  ======================
  ++++++++++++

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 3. 3 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  ОСТАВКА на марионетното правителство

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 4. 4 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Казано точно както трябва - звучи наивно, но е правилно.

  CONTADOR GRATUITO!
 5. 5 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 654 Неутрално

  и аз няма никога да простя бездушието ви

  и да, сами сте си виновни за ниските пенсии, защото помагахте на приятелите си с червените куфарчета да ги изнесат и им помахахте за сбогом, но не направихте нищо

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 6. 6 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 572 Гневно

  Изходът е един: Мафията вън от политиката.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "... Всъщност в една по-мъдра България ... текущото политическо ръководство на ГЕРБ би подало оставка, защото би искало да провокира вътрешен оздравителен процес (без Цветанов и Борисов)..."

  И тогава ГЕРБ ще стане нещо като "царското движение" (НДСВ) без "царо" - т.е. нищо.

  Колко членове на ръководството на ГЕРБ можем да назовем поименно без Борисов и Цветанов? Едва ли са повече, отколкото на извънпарламентарната ДСБ. През цялото време, докато беше на власт, Тиквата внушаваше с думи и поведение, че ГЕРБ - това е той. Всички решения взимаше еднолично, всички "успехи" приписваше на себе си - за какъв оздравителен процес може да става дума в едно тяло с отрязана глава?!

  ГЕРБ е партия, олицетворявана от един човек. Дори да допуснем, че с подслушване, изнудване, складиране на компромати и т.н., реалната власт в ГЕРБ я е държал Цеко Милюцинерина, това не променя факта, че "матрияла" няма да гласува за никого, освен за Тиквата, и без Тиквата ГЕРБ ще изпадне от парламента.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Същевременно, по-обезличена, унизена партия от БСП ми е трудно да си представя. Ръководството на БСП вече доказано не може да изкара повече от 300 души на улицата, та разчита на циганите и турците (много от които не могат да прочетат какво пише на плакатите им и едва ли знаят, че в България ИМА Народно събрание), за да симулират "народна подкрепа" за национал-социалистическата им хунта, като същевременно си плащат на нацистите в парламента за всеки ден кворум в пленарна зала, който маломерното Дуче благоволи да им осигури.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Браво!!!
  БСП е престъпление. и е било през цялата история на тая шайка бандити през каквито и мимикрии да е минавало

 10. 10 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "mystery":

  Изходът по-скоро е в това, да намерим начин да изгоним мафията от политиката.
  Щото тя сама няма да излезе!

  novina
 11. 11 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Всички негативни послания, насочени към определени формирования (най-вече в дясно), целящи тяхното дискредитиране, разпад или неутвърждаване, "мантрите" "нищо няма да се промени" и "всички са маскари", първо, доведоха до 50 % гласували, като хората, чрез отказа си да гласуват, всъщност избраха БСП-ДПС, а си мислеха, че това е форма на протест срещу "лошите политици", и второ, очевидно е, че те се разпространяват от бившата комунистическа партия (понастоящем БСП-ДПС), защото тя е с онзи "твърд" електорат, който по далеч от 89-та и по-встрани от СИВ не вижда. Докато статуквото не се промени, ще продължим през четири години да ги избираме (с или без гласуване.

 12. 12 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Все повече започвам да си мисля, че изхода е един - Терминал 2.... и не мога да повярвам, че аз си мисля за това... снощи разбрах, че и жена ми си го мисли.... гадост....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Добра статия.Като оценка на ситуацията и като опит да подтикне колебаещите се да застанат зад определена партия.Два момента не ми допадат.

  " Имам познати, които ме докарват до напълно искреното желание да им извия врата заради малодушието и безразличието им – най-ция)".
  Малко пресилена е нетолерантността към чуждата позиция.Ако аргументите на някой не са достатъчно убедителни за друг то това не би трябвало да води до такава вътрешна агресия.Защото е признак на слабост.И е отблъскващо.
  Второто ми несъгласие е по повод (според автора) "обезглавения" труп на ГЕРБ. Н е мога да се съглася че тя е политически труп,но е близо до истината че някой от много време се опитва да я "обезглави".
  С недоказани и доста гнусни компромати,мощни манипулативни внушения състоящи се от удобни полуистини.И за мен подсъдната манипулация в която се включиха и ДСБ.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на ves_d
  ves_d
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не знам какво трябва да стане, за да се махнат тези чудовищни недоразумения, които са в парламента!!! За съжаление, ако продължава така, за пръв път от толкова много години и аз мисля за Терминал 2. И се чувствам наистина ужасно...

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Към коментар №13:
  .....подсъдната манипулация към която се присъедини и ДСБ - тази със "фалшивите" бюлетини от Костинброд.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всъщност най-жалки са избирателите на БСП и ДПС с пълната си липса на критичност към тези, за които гласуват, с овчедушната подкрепа, независимо от простотиите , от кражбите и провалите на любимите им партии. Като зомбирани идиоти са...
  Благодарение на тях годзилогрухтелите БСП/ДПС непрекъснато спъват европейското развитие на България и я дърпат към съветско-ориенталското ѝ минало.
  Иска ми се да ги съжалявам, но не мога.
  Аз ги презирам и се отвращавам от тях- червени боклуци!

 18. 18 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "novina":

  Изходът да се изгони мафията от политиката е по избори да се гласува с разум.

 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Терминал 2...това е най-лесното.
  Означава, че ще оставим прекрасната си земя на комунизите, циганите и турците...
  Означава, че ще се изгаврим с кръвта на хиляди наши предци, умрели, сражавайки се за да имаме тази наша прекрасна земя.
  Мисля, че това е подло, грозно и недалновидно, защото ще оставим нашите бъдещи поколения без свое парче земя на тази планета и ще им завещаем съдбата на скитници- подритвани и презирани от чужди, защото не са запазили своето!

 20. 20 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ситуацията е много проста. Ако си извикаш майстор в къщи и му плащаш за да направи ремонт към по хубаво, а той вземе та изпочупи сумай ти неща, ти го изхвърляш. Той не те пита защо, не ти казва, ама така харесва на съседа ти, не води с автобуси доволни клиенти да те убеждават колко е добър, не иска от тебе да му кажеш как да си върши работата.
  Ние и в частност аз плащаме заплата на властвуващите, ние искаме морал и прозрачност и реално управление, а не театър.
  Ако не могат, което е очевидно, да си ходят.
  Брус Уилис казва в един от филмите си, по памет "Аз съм най- добрия защото работя с най- добрите".
  А вие г-н Орешарски?

  Пътуващ
 21. 21 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз го писах няколко пъти.
  Защо трябва ние да страдаме и да се мъчим с тези идиоти? Да си губим времето и да им висим под прозорците, а те да не ни е--ват и за слива?
  Спираме да плащаме данъци и точно след два месеца, като се изпразни хазната и няма за заплати и пенсии, те сами ще си дадат оставката и ще забравим за тях! Ако го бяхме направили преди 2 месеца, вече да има насрочени дати за нови избори и тези да са минало. А подкрепящите ги да плащат ако искат и двойни данъци, за да компенсират нас противниците им. Тогава ще се види на практика, колко са противниците на правителството и колко са поддръжниците му. А и ще стане съвсем ясно, че тези, които трябва да определят бъдещето на България са плащаштите данъци, а не старческият и увреден вече мозъчно електорат, както и мързеливите и паразитстващите цигани!

 22. 22 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо никой не говори за Любен Гоцев , това е човека заради когото всъщност всички сме на улицата?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  """ А вляво няма никой – там дори не е започнал процесът на случване. Защото БСП не е ляво – БСП е престъпление! """
  ==================

  "" . . . БСП е престъпление! """

  +++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#21] от "razlichen123":


  [quote#21:"razlichen123"]Спираме да плащаме данъци и точно след два месеца, като се изпразни хазната [/quote]
  ===================

  Те са алчни и много бързо в Нар.събрание ще вземат решение и ще обявят неплащането на данъци за престъпление .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Любопитно

  До коментар [#16] от "РАМ":

  Другарю Лильов, вие ли сте?

 26. 26 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чардо":

  А ние ще ги обявим за противоконституционни и мафиотски партии, ще отворим досиетата и ще извършим лустрация, за да си дойде всичко на място. То това трябваше да се направи още 1990 година!

 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#26] от "razlichen123":


  [quote#26:"razlichen123"]То това трябваше да се направи още 1990 година![/quote]
  ===============

  ТРЯБВАШЕ ! ! !
  И макар и доста късно и сега е нужно за да се прочисти държавата от мършата !
  [quote#23:"Чардо"]"" . . . БСП е престъпление! """ [/quote]

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#21] от "razlichen123":

  ...спираме да плащаме данъци....и т.н....
  Чудесно "браточка" ....ама, я се опитай да организираш операцията ..."неплащане на данъци"....
  Сам ще разбереш, че да напишеш нещо готино е лесно...но я се опитай да го организираш.... веднага ще "клекнеш"...защото да се организира това в България е невъзможно.....
  Ако отговориш, че няма невъзможни неща....добре чакаме ти "стратегията и тактиката" на "операция" ...спиране на плащане на данъци и осигуровки....

  сократ1
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  БСП е партия на номенклатурата.

 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "mystery":
  Изходът е един: Мафията вън от политиката."

  -Добро предложение,но нали мафията управляваше чрез мутрата Боко.

 31. 31 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "razlichen123":
  За съжаление тази идея няма как да проработи. Единствено може да забавиш е данък сгради и смет, но няма как ДОД, ДДС и прочие данъци да не платиш, ако не си в сивия сектор.
  Иначе и аз не съм щастлив, че им плащам заплатите и екскурзиите на поддръжниците им, но поне се утешавам, че плащам и пенсиите на тези излъгани, но все още обичащи ги трудови хора.

  Пътуващ
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Уважавам позицията на автора. Протестирах в началото активно, когато трябваше да се поправят очевадни грешки. Тогава акцентът на Протеста беше за коректура, морални ценности и спиране на реваншизма. Противореча на Йовко за ролята на Площада. Според мен той я надценява. Смятам, че това трябва да е ролята на избирателя на урните. Партиите са дискредитирани, защото в тях има много дискредитирани хора. Промяната, реформите в партиите към по-добро, води и обществото към по-добро. Нови партии на всеки 6-8 години не са решение на Проблема.
  Съгласен съм с мнението на автора му за Станишев, за Борисов и за Цветанов, за Доган, че БСП, ГЕРБ и ДПС трябва да се разделят с тях, да се реформират и дадат отговорност на други.
  Очаквам също Реф. Блок да анализират критично ролята на Костов, Михайлова (Нейска) и Кунева и тяхното участие в политическия процес и управлението на страната през последните 24 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 572 Разстроено

  До коментар [#30] от "dedo pepo":

  "Свято място пусто няма." или ако искаш и така може "Стани да седна"

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#17:"marsena"]Всъщност най-жалки са избирателите на БСП и ДПС с пълната си липса на критичност към тези, за които гласуват...[/quote]

  Абсолютно точна констатация.

  Атакаджиите поне гласуват за НЕЩО, колкото и да е отвратително.

  Комунистите, циганите и турците гласуват за онзи, за когото им кажат, че е НАШИЯТ човек. Ама защо е НАШ - "секретарката от бесепето" тъй рече.

  Стадо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#18] от "mystery":

  Ами досега не е било достатъчно! Нали затова се опитваме да сменим изборната система!

  novina
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#25:"Blood Red Skies"]Другарю Лильов, вие ли сте?[/quote]

  Yes, a voice from beyond.


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  БСП е престъпление! ++++

  БКП е обявена от Народното събрание за престъпна организация а БСП, като продължение на БКП-НЕ Е! Все едно, Джак изкормвача, като си смени името на Джон, вече не е изкормвача! БСП си е също престъпна организация и трябва да се забрани!А лидерите и, да полежат по 15 години из затворите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "lz2":

  БСП е еничарска партия, която може да е на власт само с помощта на чужди сили и интереси.
  Преди- на руснаците, а сега с помощта на турците и циганите.
  Затова тя никога не е защитавала българските интереси, а само интересите на ония, които я крепят .

 39. 39 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Горният словесен буламаче е надращен от типичен костовак сектант.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  До коментар [#11] от "millton":

  Не забравяйте и ГЕРБ-те са деца на същата майка-БКП.Не забравяйте и как и в НС, и преди изборите, ББ громеше наред десните лидери,като си мислеше,че така ще остане единствен в дясно.

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#40:"rosiraycheva50._"]Не забравяйте и ГЕРБ-те са деца на същата майка-БКП.[/quote]

  и 1 000 пъти да повторите една лъжа, тя няма да стане истина! Народът поумня!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  НА ТАЯ ЩЕ И ОТИВА -
  ГОЛО ДУПЕ И ОСТАВКА !

 43. 43 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#31] от "En route":

  Защо да не може? Значи държавните фирми не плащат осигуровки с години, данъци и ДДС-та, но към тях няма претенции, а ние трябва до безкрайност да бъдем стригани? Просто не внасяме едни пари и обявяваме официално, че го правим в знак на протест, а когато правителството се смени, ще си внесем данъците, ако трябва с лихвите! Въпроса опира до принципи! Или до безкрайност ще ни третират по различен начин и тези, които плащаме данъци в тази държава ще бъдем пренебрегвани до безкрайност и като работодатели ще бъдем постоянно унизявани и презирани!
  Къде е закона за защита на работодателят?
  Ами да си представят как ще изглежда България след като всички си ликвидираме фирмите и минем през терминал 2! Може би тогава на някой ще му дойде акъла в главата!

 44. 44 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#35] от "novina":

  Мога ли да попитам кой ще го направи, защото управлявали и управляващи нямат желание за промяна, а камо ли за смяна на изборната система?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА И ИЗБОРИ!

  Tony
 47. 47 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "И как протестът трябвало да предложи решение за изход. И не – няма да ви простя – дори и все още (но все по-трудно) да се опитвам да си общувам с вас – няма никога да простя бездушието ви "

  Надут и глупав блогър - "интелектуалец":
  1. не може всички да са Нютон....
  2. Всяка нация си има лидери, само ние нямаме живи, сега, а разни хора казват: нямаме нужда...
  3. На всичко отгоре и надути - няма да общуваме, щото аз съм велик... 48. 48 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#44] от "mystery":

  Ами този автор, тук, дето ни го предлагат....

 49. 49 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Формулата "Оставка. Нови избори" като възможен изход

  На настоящия етап от развитието на цивилизцията не се е доказала друга по-добра система за управление на обществото от демократичната система прилагана във всички развити държави. Управлението на човешкото общество бихме могли да оприличим с това на един жив организъм. Колкото този жив организъм е по-съвършен, толкова устройството на това управление е по-сложно. Така например устройството на управление на организма на един червей е далеч по-опростено от това на организма на човека. Също така е очевидно, че е невъзможно да приложим устройството на управление на организма на човека в червея за да стане по-съвършен, както и обратното – да приложим устройството на управление на организма на червея върху човека за да стане това управление по-опростено. Но в организацията на устройството на управление и на двата организма има контролно-регулационни механизми осъществявани от по-опростени (при червея) или изключително сложни (при човека) органи. И обърнете внимание - контролно-регулационни механизми при които е застъпена така наричаната „обратна връзка”. Схемата на действие на контролно-регулационните механизми е една и съща и при двата организма: контролните органи реагират моментално при регистрирано отклонение от нормалното и подават сигнал към регулиращите органи; регулиращите органи подават сигнал за подтискане на регистрираното отклонение; контролните органи отново подават сигнал („обратната връзка”!!) ако отново има отклонение от нормалното и т.н., докато въпросното „отклонение” бъде отстранено.
  И ако се върнем на въпроса за управление на обществото и конкретно - на нашето българско общество, какво имаме като даденост на настоящия етап?
  Имаме конституция – преписана и преведена от подобни такива на развитите демократични държави, пригодена в най-общи линии за нашите условия.
  Имаме закони съобразени с конституцията и регулиращи управлението на обществото (подобни такива на развитите демократични държави!).
  Имаме изградена организация на управлението на обществото(подобна такава на развитите демократични държави!).
  Имаме изградени контролно-регулационни механизми, но при които за съжаление – нарочно или умишлено, липсва или е подтиснато действието на „обратната връзка”, т.е. да, ние контролираме процесите – регистрираме настъпилите отклонения; да, ние взимаме мерки за отстраняване на тези отклонения; но я няма „обратната връзка” - при неудачни, недостатъчни или погрешно взети мерки, да се задействува автоматизма на контролно-регулационните механизми до отстраняване на отклонението!!
  Като краен резултат какво се получава?
  В полицията-корупция!
  В медиите-корупция!
  В политиката-корупция!
  В образованието-корупция!
  В здравеопазването-корупция!
  В правораздаването-корупция!
  Има ли някоя овластена институция, която да не е корумпирана(подкупна)?!
  Та нима не е така (разбира се в много по-малка степен заради и засилената функция на „обратната връзка“!) и в най-развитите страни?!Прикриването или затаяването на истина от овластени държавни институции за вероятна или потенциална опасност грозяща обществото се приема за престъпно деяние в развитите западни демокрации.При разкриване на подобни деяния от разследващата журналистика в повечето случаи се достига до подаване на оставки от ръководителите на сгафилите институции, за да се избегне или тушира търсенето на съдебна отговорност от тези ръководители.Това е обратната връзка, която поддържа отговорни пред обществото държавните институции.При нашата “демокрация” все още не е изградена докрай действуваща обратна връзка.
  Не е ли Интернет новата „религия”, където можеш на всеослушание да назовеш и разобличиш престъпника, оставяйки в анонимност без каквато и да било опасност за тебе самия?!
  Не сме ли ние форумците новите „християни”-наивници?!Изпитвайки удоволствието да казваме на глас кривиците, с което да компенсираме поне малко неудоволствието от реалностите ...
  Колчем по-дълго се заседя пред компютъра, възхищавайки се на коментарите и размислите на множеството ерудити в този форум, винаги оставам озадачен от една и съща повтаряща се ситуация – основната, възлова тема бива измествана я от някои злобни двустранни, тристранни или многостранни заяждания “кой е по-велик”, я от нещо съвсем отвлечено и нямащо нищо общо с темата…Навярно такава е нашата човешка природа – по-важно е нашето его, себеутвърждаването и себеизявата, отколкото съвместното обсъждане, обективно анализиране и търсене на решения на общочовешки проблеми.Групираме се в общности (на футболни отбори, на политически партии, на религии и т.н.) за да можем по-мащабно да се противопоставяме и по-дълбоко да се разделяме дотолкова, че взаимната нетърпимост и непоносимост между тези общности ескалира до омраза и желание за унищожение на съперника, който вече се нарича противник, враг.Или едните, или другите!Няма алтернатива “и двете”!
  Независимо, че участниците във форума са анонимни, тяхното поведение с нищо не се отличава от това на публично известните личности.Анонимността с нищо не помага човек да бъде по-склонен към компромиси, признаване и оценяване на чуждото мнение, когато е аргументирано, убедително, добронамерено и макар и с малко, но по-добро от “нашето”.За съжаление и Интернет не може да повлияе положително върху нашата човешка природа...
  Всички до болка познати „анализатори” непрекъснато повтарят, че насрочването на нови избори е най-лошия изход от настоящата ситуация, тъй като това означавало връщане отново на власт на ГЕРБ! Ако трябвало да се проведат нови избори, трябвало да се изработи нов изборен закон, нова конституция - ами нека да ги направи този парламент и това да е неговата задача!
  Несекващите примери и доказателства за корумпиранността, безочието и мафиотизирането на политическия “елит” постепенно изграждат и утвърждават сред все по-разширяваща се аудитория убеденост в нуждата от смяна на този политически “елит”, с друг, който не се е оял, осрал и осмърдял като настоящия такъв.И с новите никому неизвестни водачи (санким първите водачи на СДС бяха много известни!!) може да стане след време същото (и те са “грешни” създания като всички нас!), ако не се подобрят контролно-регулационните механизми на нашето общество. Настоящият протест е проява на най-активната и борбена част от нашето общество.Партийните формирования също са проява на политически активната част от нашето общество.Защо не можем да приемем, че протестът оказва положително влияние и върху поведението на членската маса и симпатизантите на сегашните партийни формирования?Та нали и те са част от нашето общество!Сегашната мантра на управляващите и маститите анализатори е, че едни нови незабавни избори щели да повторят предходните изборни резултати – разбирай, че ще се запази сегашното статукво!Да, може след едни незабавни избори изборните резултати да повторят предходните такива!Но протестите не са за промяна на изборните резултати, а за промяна на поведението и действията на избраните управляващи!!Защо не можем да приемем, че следващите управляващи (които и да са те!!) ще се съобразяват в много по-голяма степен с интересите на цялото общество?!
  Когато един организъм се разболее, активира се неговата имунна система и започва борба за оцеляване и възстановяване на жизненото равновесие.В едни случаи организмът не оцелява и загива, в други – след продължителна борба и пълно изтощение започва бавно възстановяване, а в трети случай – болестта е преодоляна с лекота и организмът е придобил имунитет срещу подобно заболяване.
  Дали е така и с обществото?
  Дали сегашния протест е индикация, че се е задействувала “имунната” система на нашето “политически” болно общество?
  Защо не можем да приемем, че настоящите дадености – партии, закони, институции са отражение на степента на развитие на нашето общество?
  Защо не можем да приемем, че масовите протести са онази корекция на нашето общество, която се налага, когато решенията на овластените (от същото това общество!) са в крещащо противоречие с интересите на обществото?
  Ако на следващи избори спечелят ГЕРБ, значи обществото дава своето доверие на тази партия; ако спечели БСП, значи обществото дава своето доверие на тази партия и т.н. И ако новоизбраните овластени сбъркат грубо стъпките, отново ще бъдат отхвърлени чрез масови обществени протести. Това е демокрацията съответствуваща на нашето обществено развитие.
  Да, ама не! Ако сме действували по този начин, нямало да се решават най-важните проблеми на обществото, щяло да се предизвика дестабилизация и гражданска война! Затова трябвало да се остави настоящото правителство, независимо, че още с първите стъпки управляващите показаха, че те не решават, а задълбочават проблемите на обществото! Та в настоящия момент именно сегашното правителство е най-дестабилизиращия фактор! Като че ли Белгия пропадна като държава след няколкото месечни неуспешни избори на правителство?!
  А дали реалните властелини и техните пионки не виждат истинската заплаха именно в тази безспорна коригираща функция на обществото? И дали затова започва да се набляга на коментарите около мирния, интелигентния характер на протестите – ами протестирайте, това е ваше право, няма нищо лошо в това да се отстояват различни убеждения!? Колко дълго ще може да продължава това? Ами вие сте интелигентни – колкото искате, докато се уморите и не ви омръзне избрания маршрут – НИЕ сме готови да чакаме до края на нашия мандат...!

 50. 50 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  оставката и нови избори,то е ясно!Не ми е понятно само бягството,което предлагат някои чрез терминал 1 или 2 и това ли
  е изходът ?Ако се върнем в историята ни назад ще открием прекрасни образци на родолюбци пред които не е имало дилема,а ясно осъзнат избор.Ето ви откъс публикуван във в-к "Свобода" от 23 януари 1871 г.: "докато някои плачеха и проклинаха съдбата си,чухме гласа на Костаки/Хаджипаков/:"А защо плачете бре ,глупаци?Не бойте се!Лесно не се освобождава отечество,лесно не се достига свободата.Трябва да умрем,за да живеят нашите братя,деца,майки и сестри и да ни благославят името ни.Без кръв и мъки нищо не може да стане.Всички народи са страдали за своята свобода...Нека нашият народ се научи да умира за свободата на отечеството си". Това за времето си, а от нас сега се иска да бъдем граждани на тази страна и да направим своя цивилизационен избор,с който да не бъдем принуждавани да търсим изхода в терминал 1 и 2.Надеждата ми е в онези 50%,които дежурно не излизат да гласуват,чиято гражданска позиция се е загубила някъде в" превода"и точно техния непукизъм ми е непонятен.И аз съм съгласна с позицията на автора на горната статия,за ролята на партиите в една демокрация.Партиите с политически средства трябва да решат проблемите на гражданското общество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK