От блоговете: Червеният автобус сгази претенцията на БиТиВи за независимост

От блоговете: Червеният автобус сгази претенцията на БиТиВи за независимост

© БиТиВиИзбори 2022

Бел. ред. - В понеделник стана ясно, че водещите на сутрешния блок на БиТиВи Анна Цолова и Виктор Николаев преминават в "Нова телевизия", където ще водят публицистично предаване от септември. Трансферите преди есенния телевизионен сезон не са изненада и този сигурно също щеше да предизвика достатъчно реакции, но основно за гледаемост, хонорари, ефирна война итн. Протестите срещу кабинета "Орешарски", основна тема на предаването почти всяка сутрин, високият му рейтинг, неочакваното му спиране за ваканция през август и предположенията, че това е свързано с натиск върху медиата, заради отразяване на събитията срещу правителството обаче поставят в съвсем различен контекст новината. Естествено тя предизвика много реакции в социалните мрежи и форумите. Преобладаваща сред тях е версията, че има влияние от управляващите и опити за цензура. Съобщенията и на двете медии бяха лаконични, а двамата водещи запазват мълчание. Дали свалянето на предаването и бъдещето им в ефира на БиТиВи е било катализатор за трансфера, дали интервютата и въпросите им към премиера и представители на управляващите са предизвикали натиск към медиата или е "за парата" (както пише читател във форума на "Дневник") итн. - засега версиите остават за зрителите и наблюдателите.


По темата препубликуваме коментара на Иво Инджев от блога му:


Преди да кажете, че Анна Цолова и Виктор Николаев, които преминават от БТВ в конкурентната НТВ, са маскари от маскарада на медиите и поради това случката не си заслужава коментара, замислете се все пак над важната причина, която предизвика тази шокова за медийните ни параметри рокада. Защото водещите на водещото по рейтинг предаване на водещата по зрителска аудитория телевизия не се търкалят толкова лесно към окопите на конкуренцията без някой да ги е бутнал.
Основателно или не, можем да говорим за маскари, за пари и за продажност дори, но един явен факт няма как да бъде скрит: БТВ скри своите водещи лица в момент на възход на зрителския интерес към събитията около българския парламент в сутрешния сегмент на програмата си.


Този абсурд беше лесен за разгадаване и лъжите на телевизионното началство за внезапното спиране на предаването, за да си починели водещите, само го направиха по-контрастен.


Е, " починаха си", а с тях почина и надеждата за искрица искреност от страна на ръководството, което отдавна трябваше да бъде изпратено на (не)заслужен отдих.


Именно сутрешните протести предизвикаха яростната реакция на управляващите срещу медиите, които ги отразяват и емблема на тази параноя стана заплашителната декларацията на председателя на Народното събрание Михаил Миков срещу медиите, показващи протестите срещу властта.


Ако не сте забелязали, да добавя още една ясна индикация за това как властта е стъпила на шията на БТВ, претендираща да е независима: в централната информационна емисия на тази медия вече показват приоритетно контрите и техните изяви ( подписки "за" Орешарски и подписквания срещу злодея Плевнелиев), а за антиправителствените протести препращат зрителите към късната емисия в 22 часа.


Така тази вечер (19 август - бел.ред.) зрителите на БТВ не разбраха, че на протеста на площада в центъра на столицата хората събират средства в помощ на собственичката на заведението на жълтите павета, разрушено вчера от взрив, защото е подкрепяла протестите с 10 процента намаление за клиенти, ако са демонстранти.


Интересно, нали?


Не и за водещата ( по съобразяване с властовия натиск ) телевизия. Там "интереса клати ПЕСа" на Станишев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK