Възможен ли е комунизъм с човешко лице

В Музея на социалистическото изкуство

© Красимир Юскеселиев

В Музея на социалистическото изкуствоПо времето, когато Дубчек заговори за "социализъм с човешко лице" в Чехословакия, под "социализъм" в нашите страни се разбираше това, което сега наричаме комунизъм. Тоталитарната система ръководена от комунистическите партии в Източна Европа и Съветския съюз наричаше себе си социалистическа. Независимо дали го наричаме реален социализъм или развит социализъм, или болшевизъм, или марксизъм, или нещо друго, възможен ли е комунизъм с човешко лице?


Комунистическият манифест е публикуван през 1848 г. в Лондон. От тогава насам светът е преживял множество комунистически революции и множество различни, повече или по-малко репресивни, комунистически режими – от Северна Корея до Куба, от Ангола до Китай, от Югославия до Виетнам и Камбоджа. Разбира се, най-важната комунистическа революция беше болшевишката в Русия през 1917. Октомврийската революция доведе до създаването на Съветския съюз, а след Втората световна война и на цялата Социалистическа система в Източна Европа, включваща и Н. Р. България.
За "човешкото лице" на съветския комунизъм има многобройни свидетелства, но е достатъчно да прочетем само класическата новела "Един ден на Иван Денисович" на Солженицин. Най-малко 20 милиона руснаци и граждани на Съветския съюз са намерили смъртта си по сталинските лагерите в "архипелага" ГУЛаг. Да не говорим за терора на ниво всекидневие, за страха от репресии, за невъзможността да се говори и действа свободно на работното място или на улицата, или дори вкъщи. Да не говорим за пълното информационно затъмнение и невъзможността да се напуска страната. Дори в някои случаи, в Русия – невъзможността да се напуска без разрешение града или селото, където сме закрепостени.


У нас комунистическата власт беше внесена от Червената армия "освободителка", на която са посветени познатите ни десетки внушителни и добре пазени паметници в цялата страна. Комунистическата власт се утвърди у нас с масов терор, убийства, лагери, пълно задушаване на всякаква възможна опозиция още в първите години след преврата. Тя доведе до лишаване на хората от правото им на частна собственост, от правото им на лично мнение по какъвто и да било въпрос, от правото им на човешко достойнство. Тази власт пренаписа историята. Тя затвори границите на страната. Тя инфилтрира цялото общество – от фабриките до университетите, от комсомолска организация до църквата с доносници на Държавна сигурност.


Моралните поражения от комунизма са факт и днес. И днес агенти на бившата Държавна сигурност са на ръководни места във всички сфери на обществото – в политиката, икономиката, медиите, дори образованието.


Българската социалистическа партия (преименуваната след 10 ноември 1989 Българска комунистическа партия) никога не се разграничи от престъпленията на комунизма. Напротив, носталгията по времето на Живков и Димитров, дори по Й.В. Сталин, се толерира напълно в тази партия. Това се видя и от събора на Бузлуджа, и от докарания с автобус гражданин, който подкрепяше правителството на Орешарски с портрет на Сталин миналата седмица в София.


От редовете на същата партия, продължила да управлява де факто България през почти 15 от последните 23 години след падането на Живков, възникна и нашата олигархия, чийто действия за вземане на цялата политическа власт станаха напоследък напълно безпардонни.


Но защо през тези 165 години от публикуването на Комунистическия манифест до днес така и не се появи поне една държава в света, в която комунизмът да е бил наистина с човешко лице?


Защо не е имало поне една комунистическа държава, в която хората са живели наистина свободно, без репресии и затвори, без цензура и манипулации, в която хората сами са избирали правителството си?


Защо не е имало никога комунистическа държава, в която стандартът на живот на обикновения човек е бил близък до този в западните демокрации?


Кой привърженик на комунизма може да отговори на тези въпроси?


И днес в посткомунистическа Русия и в неокомунистически Китай ножицата между най-богатите и най-бедните е много по-голяма отколкото в която и да е Западна демокрация...


Един от последните опити на вярващи комунисти-реформатори да създадат свободно и справедливо комунистическо общество, както те го наричаха "социализъм с човешко лице", беше Пражката пролет от 1968 година.


Демократизацията на комунистическа Чехословакия започва още преди това, но от началото на 1968 година, с избирането на Александър Дубчек за първи секретар на партията и Лудвиг Слобода за президент, в страната се премахва цензурата, създават се нови вестници и независими сдружения, тръгва се към пазарни реформи, поставят се под парламентарен контрол репресивните органи, води се обществена дискусия по всички въпроси...


Но това се приема с възмущение в Москва. На 21 август 1968 година армиите на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия и слагат край на опита да се създаде там "социализъм с човешко лице".


В превземането на Чехословакия, наричано от комунистическата пропаганда "братска помощ", участват 600 хиляди войници, 6 300 танка и 800 самолета. И България участва в окупацията на "братската страна" с около две хиляди войника – два мотострелкови полка от Елхово и Харманли.


Пражката пролет беше бързо задушена с военна сила.


Чехословашката трагедия зловещо отекна в цяла Източна Европа. Задушена беше наивната надежда на мнозина, че десталинизацията извършена от Хрушчов е сложила началото на по-нататъшна демократизация на комунистическата система. Започна мрачната Брежнева ера на застой и бавно гниене на системата – и в Съветския съюз и в целия подчинен на Москва Социалистически лагер.


Макар и времето да е различно сега, макар и да се надявам, че мащабите този път са различни, подобно разочарование преживяхме в България и през тази година. С назначаването на правителството "Орешарски" бяха помрачени надеждите ни, че след присъединяването към Европейския съюз България е станала нормална демократична държава. Дано историята да не се повтаря!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (274)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  "Възможен ли е комунизъм с човешко лице"

  Не е възможен. Според В. Суворов, на СССР се е наложило да се обградят със санитарен кордон (нашите държави) за да остане някакво население и там, иначе всички бягали...
  А сега така се наредихме, че бягаме и от себе си

 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дали е възможен ... Не, определено не!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А възможен ли е капитализъм с човешко лице, Уважаеми Дневник!

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Какъв комунизъм? Какъв Орешарски? Какви 5 лева? А аз си мислех, че протестите са срещу мафията, олигарсите и сие.. А то се оказа че били срещу комунизъм/който го няма/...
  БСП е дясна партия - колко ли мозък трябва за да се проумее това?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Комунизма е абсолютно мъртъв в България и в още ред страни. Лошото е, че го замества нещо не по-малко опасно от него - близнака му неолиберализма!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Моля, Дневник, припомнете на форумците, някои от великите демократични риформи! Риформата в армията! Приватизацията! Здравната реформа! Покажете на хората, най-после великите постижения на 25 години капитализъм, 2-та милиона българи извън България, 1 милион безработни, циганизацията, и застаряването, защо това го нямаше при соца, с нечовешкото лице!

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално
 9. 9 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#4:"ban"]

  А възможен ли е капитализъм с човешко лице, Уважаеми Дневник! [/quote]
  Може, може, все пак на банкнотите все лица на хора има. Друго не му трябва.

 10. 10 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Възможен е! Само в добре охраняван строг тъмничен затвор....

 11. 11 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  всички "изми" са нечовешки... както пее Кирил Маричков в "Аз съм просто човек"

  veni vidi fugi
 12. 12 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Според мен комунизъм с човешко лице е много по-възможен, отколкото демократичен капитализъм, без алчни и ненаситни банкери и богатири.

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 994 Разстроено

  комунизъм = фашизъм

  Те нямат лица и няма как да са човешки.

  Това са двете идеологии убили най-много хора!

 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Възможен ли е канибал-хуманист?

 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "bednjaka":сто процента е така

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  [quote#6:"Geoimg*"]комунизма... и близнака му неолиберализма[/quote]

  За разлика от комунистически режими, аз неолиберални такива не можах да намеря.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#9:"patladjan_1991"]Може, може, все пак на банкнотите все лица на хора има.[/quote]
  То и при социализъма имаше банкноти с лица на хора.

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":

  че къде пък има комунистически режими!

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#16:"cinik"]аз неолиберални такива не можах да намеря[/quote]
  Бангладеш, Зимбабве, Сомалия, Афганистан. Да изброявам ли още!?

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Фактите говорят много красноречиво! За съжаление, все още има заблудени, които дори не се опитват да схванат това!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#6] от "Geoimg*":


  До коментар [#7] от "ban":

  Само да не забравяме, че последните 25 години в България бившите комунистеска номенклатури си изградиха една клептокрация, която няма нищо общо от с капитализма

 22. 22 Профил на Farragut West
  Farragut West
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Комунизъм с каквото и да е лице води само до глад, канибализъм, безпросветност и деградация на всеки що-годе интелигентен индивид имащ нещастието да се роди в пределите на съотв. комунистически концлагер, наричан от някои държава.

 23. 23 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Весело

  [quote#17:"wanderer"]То и при социализъма имаше банкноти с лица на хора. [/quote]
  Парите са механизъм за поробване и ограбване на обикновения човек под какъвто и да е строй. Премествам се да живия там, където ги забранят със закон.

 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Отличен материал. И не, не е възможен комунизъм с човешко лице, Зад красивата фразеология и празните лозунги, комунизма крие лице на звяр и масов убиец.

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  НЕ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 26. 26 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  Всякакви "изъми" са вредни за човечеството. Не го ли разбрахте ? Ако не сте прочетете познатата История на Света.

 27. 27 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#2] от "Питанка":

  Ко??!? НЕ!!!

  Няма шики-мики.
 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Много заблуден народ, божеее! Някои свързват комунизма с БСП и ГЕРБ...хаха..Та по-дясно от тяхното няма накъде бе, драги... Гарантирам, че мнозинството от поддържащите Реформаторският Блок са с много по-леви убеждения от вихрушката ГЕР/Б/СП... Затова и този блок не може да излезе с абсолютно никаква платформа и идеи освен извадените от гардероба скелети на комунизма Ало, събудете се!!! Всички крупни КАПИТАЛИСТИ, ОЛИГОПОЛИ...са в ръцете на ГЕР/Б/СП! Тоест всичко вдясно е заето!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#21:"zenola"]клептокрация,[/quote]

  Много точно определение!!! Браво.!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#21] от "zenola":
  айде бе, другия виц, нашия капитализъм бил фалшив! Ами що при другите като е истински, дължат толкова пари, че не могат да ги върнат 10 години, ако ще и нищо да не ядат, що спят под мостовете, що има огромна младежка безработица, спомняш ли си Лондон, Берлин, Ню Йорк миналата година, какви протести имаше!

 31. 31 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#4:"ban"]А възможен ли е капитализъм с човешко лице, Уважаеми Дневник! [/quote]
  И към него бягат десетки хиляди от северна и черна Африка, както и от Близкия изток, и цяла Западна Европа се е видяла в чудо от хората, желаещи да се заселят при техния капитализъм.
  Да не говорим и за десетките хиляди руснаци, дето бягат от матушката.

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Много съжалявам, но тези държави окупират челото на списъка на НЕ-свободните държави, като си правят компания с комунистическите режими. Още по-видима е приликата на ниво индивид. Тези деца с калашници от репортажите, пратени да отнемат свободата на съседното племе, са идентични със средностатистческия български комуняга, който още след 2-рата ракия почва да обяснява, как ако му дадат един калашник, ще оправи държавата за 5 дена. Как? Първо строй се-преброй се на цялото население. Всеки 10-ти крачка напред и разстрел на място. Останалите 9 как ще се научат на ред, ще станат работливи като пчелички и т.н. После казарма по 20 години като при Николай II, Белене, Ловеч, Скравена....Само такива неща се въртят в главите на сомалиеца и на комуниста.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#5] от "ostin22":
  Там е работата, че БСП играе двойна игра. От една страна залъгва, че е социалистическа, а от друга се стреми да се узакони като икономически властник в условията на капитализъм...
  В същност те са си една мафиотска организация, чиято икономическа власт е изградена на базата на ръководната роля, която все още имаше комунистическата номенклатура веднага след Ноември 1989-та. Сегашните олигарси и тяхното монополно положение бяха изградени толкова бързо именно благодарение на тоталитарността на властта на БКП/БСП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#28] от "ostin22":

  Ама, и аз това от кога го пиша, да направят една лява партия, да забравят малко русофобството и антикомунизма, и са в парламента, ама те, не та не, искаме да взривяваме паметници и мавзолеи!

 35. 35 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "ban":
  Да, имаше протести, но освен пияндето Жерар никой друг не избяга от тези страни за да отиде в Русия.

 36. 36 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Комунизъм, както се оказа, изобщо не е възможен, защото човекът е алчно, користолюбиво, властолюбиво, ненаситно, подло и егоистично същество. Винаги иска да има повече, отколкото му е необходимо. Затова човешките цивилизации се самоизяждат.

 37. 37 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#7] от "ban":Колко си прав в мисленето. ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА СЕБЕ СИ! Но продължавай ! Не ни пречиш!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#34:"ban"] искаме да взривяваме паметници.....![/quote]
  и това ще стане

 39. 39 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#7] от "ban":

  нямаше го по времето на соца ,защото на комунистите им разрешаваха строго определени привилегии и ако се отпуснеха да крадат безконтролно ,ги прибираха на равно с другите опоненти на партията и ги трепеха в Белене за заслуги ,сега е демокрация ,от която се възползваха най много именно комунягите ,разграбиха всичко безпрепятсвено и просто няма кой да ги спре или контролира ,затова са и толкова нагли и арогантни ,те ве че са богати капиталисти без да са работили нищо и затова няма сила ,която да ги спре ,така е и с оставката ,тя няма никога да бъде подадена

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#28] от "ostin22":

  Нещо си се пообъркал!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#36:"murttle"]Комунизъм, както се оказа, изобщо не е възможен, защото човекът е алчно, користолюбиво, властолюбиво, ненаситно, подло и егоистично същество. [/quote]
  Комунистите и комунистическите капиталисти ли имаш предвид? Най-алчните, най-големите кожодери.

 42. 42 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#4:"ban"]А възможен ли е капитализъм с човешко лице, Уважаеми Дневник![/quote]

  Да и примери колкото искаш, най-вече на запад от България.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  [quote#35:"shumkar"]освен пияндето Жерар никой друг не избяга от тези страни за да отиде в Русия. [/quote]
  Абе имаше един американец, който по незнам каква причина избяга в ГДР. Дийн Рид после игра в индиански филми заедно с Гойко Митич.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Статията е много добра.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 45. 45 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#41] от "shumkar":

  Не, имам предвид класическото понятие за комунизъм, онова, дето и Ботев беше писал за него. Тук много хора използват това понятие без дори да знаят какво означава то. БСП, бивша БКП и тем подобни образования нямат нищо общо с комунизма. Както и системата, в която живеехме до 89-а.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  "Но защо през тези 165 години от публикуването на Комунистическия манифест до днес така и не се появи поне една държава в света, в която комунизмът да е бил наистина с човешко лице?" Нека да сме наясно - не всяка утопия се сбъдва. А тия, които са се осъществили, не са такива, каквито са били представяни (летеното от Икар, през да Винчи и в наши дни; подводницата на Жул Верн и пътуванията в космоса; получаването на злато от алхимиците и в наши дни).
  Всъщност, ако се следва марксизмът, то така наречените "комунистически режими" не са нищо друго, а тоталитарен държавен капитализъм. Сравнен с "износа на демокрация" на една "западна държава" не е чак толкова неприемлива форма на икономическо развитие. Зависи от времето, мястото и манталитета на народа.

 47. 47 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Любомир Левчев - комунист с (почти) човешко лице. Владимир Левчев - измислен новоизпечен антикомунист без лице.

 48. 48 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#44:"grand funk railroad"]Статията е много добра. [/quote]
  За човек израсъл в станцията на ЦК на БКП в Евксиноград - знае Владо Левчев човешкото лице на комунизма.

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Гневно

  [quote#39:"tur671"]сега е демокрация ,от която се възползваха най много именно комунягите [/quote]
  Именно!Рухването на комунизма е изцяло дело на комунистите.То се оказа еднакво пакостно,както и изграждането му.Статията не е кой знае какво,но авторът й си е направо класика по отношение на това,което се случва в момента в България.Усилните му изяви показват как децата на комунистите,попрепрали биографиите си зад граница,са впрегнати във великото дело да увековечат властта на комунистическата компрадорска буржоазия.
  Не знам,а и не ми се вярва да има платени протестиращи,но платените идеолози на протестите съвсем се набиват на очи.

 50. 50 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#45:"murttle"]Не, имам предвид класическото понятие за комунизъм, онова, дето и Ботев беше писал за него. Тук много хора използват това понятие без дори да знаят какво означава то. БСП, бивша БКП и тем подобни образования нямат нищо общо с комунизма. Както и системата, в която живеехме до 89-а. [/quote]
  А къде е имало комунизъм, във вида му от утопичните книги? Че някой яхнал народния гняв и избил елитът, след това се настанил не неговото място, значи ли, че е по-различен от тези, които е утрепал?

 51. 51 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#34] от "ban":

  А, дано! Защото има ужасен вакуум вляво! Десните БСП, ГЕРБ и ДПС се дърлят за кокала, а пък Реформаторите искат да ги заобиколят още по-отдясно.. Е, там място вече няма!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 52. 52 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 527 Неутрално
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#32:"cinik"]Тези деца с калашници от репортажите, пратени да отнемат свободата на съседното племе, са идентични със средностатистческия български комуняга[/quote]
  Аз пък мислех, че подражават на рамбовците, "тюлените" и асовете, прелетели над съседните племена с изсипване на "демократични" бомби.
  Какво става в Ирак!? В Либия!? В Египет, в Сирия, Колумбия, Боливия, Уругвай, Хондурас, Панама, дори Аржентина, Чили и Бразилия. Тия последните не са ли "западни демокрации"!?
  Аз едно не мога да разбера, що спикувачи като автора и други под "западни демокрации" все подразбират бившите колониални империи.
  Ха дано поживеете малко в Швейцария, да видите какво значи "свобода" и какво значи "донос" и какво значи "санкция на държавата"! Там си свободен колкото съседът ти разреши.

 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  [quote#47:"Каишков - Гласът на Америка"]Любомир Левчев - комунист с (почти) човешко лице. Владимир Левчев - измислен новоизпечен антикомунист без лице.[/quote]

  ++++++++ Бих предложил дори следното:
  НИКАКВА ОСТАВКА ДОКАТО ТАЗИ СГАН НЕ СЕДНЕ НА ЗАДНИКА СИ!

 55. 55 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Не е.

  Съвсем по човешки, когато едни хора разпределят безконтролно благата, се стига до резултатите в България, Русия и прочие. Най-успешната, ама не човешка, форма на комунизъм е тази на краен държавен капитализъм -- справка Китай.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 56. 56 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Комунизмът, както и всяка друга формация за "общ" живот на хората, е винаги с човешко лице, според историческото стъпало на тяхното "очовечаване"...
  Хеволюцията е непрекъснат процес...

 57. 57 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "човешко лице" и комунизъм? По възможен е задник(бил той и човешки) и комунизъм.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 58. 58 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Да искаш облагородяване на комунизма е също като да искаш облагородяване на сифилиса. Комунизмът няма човешко лице, защото човекът не е човек в такива системи.
  Най-долните болшевики, които се пребоядисаха и днес са "новодемократи" преди 25 години хвалеха комунизма и активно съучастваха в престъпленията против хората.
  Най-болният безсъвестен мизерник и водач на блюдолизническата помиярска банда казваше:
  "Не можете да ми забраните да Ви обичам другарю Живков!"
  той беше удостоен с приемане в ловната дружинка на правешкия изверг. Абсолютен комунистически лакей хапна доста от народната отечественофронтовска софра. Изключително мизерна отрепка и връх на човешкото падение.
  А когато веднъж правешкият изнасилвач, наречен Тато, подхвърлил че ще си подаде оставката като генерален секретар на БКП, същото нищожество проплакало: "На кого ни оставяш бащице?".
  Ето такива "човешки лица" е оставил комунизмът, който днес продължава да стяга робските стада с желязна пребоядисана хватка. А старата хвалителска придворна комунистическа измет днес е преназначена за..."демократична".

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 59. 59 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А възможно ли е да има дървено желязо?

 60. 60 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е класически оксиморон. Възможен е колкото дървено желязо.

 61. 61 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 714 Неутрално
 62. 62 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#59] от "millton":

  Писали сме едновременно. Сменям оксиморона: умен глупак - също толкова невъзможен.

 63. 63 Профил на dgbox
  dgbox
  Рейтинг: 334 Неутрално

  За комунизъм не знам ,защотовсе още е нямало такъв , но за капитализъм определено НЕ!

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#59:"millton"]А възможно ли е да има дървено желязо?[/quote]
  Да! Нарича се диамант. По-твърд и по-остър от желязото.
  Кое е възможно и кое не, зависи от познанието и организацията на обществото.

 65. 65 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Социализъм с човешко лице има само в Скандинавието, само че там няма леви партии в управлението.
  Иначе добрите идеи за социализъм бяха прегърнати от тези които чуваха, на всекиго по равно и за никои повече, тоест тарикатите.
  Сега те и затова не искат капитализъм, защото конкуренцията ще ги издуха и още носят гордо името Социалиалист.
  Станишев е дал най- точния отговор на случващото се със заглавието на неговия бестселър - Защото сме Социалисти.

  Пътуващ
 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това Левчев, синът на Левчев ли е?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Възможен ли е комунизъм с човешко лице..

  - НЕ !!!,
  - Не може да се вярва във нещо,
  което го няма...

  urkobozambo
 68. 68 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#7:"ban"]Покажете на хората, най-после великите постижения на 25 години капитализъм, 2-та милиона българи извън България, 1 милион безработни, циганизацията, и застаряването, защо това го нямаше при соца, с нечовешкото лице![/quote]

  защо не отворихте границите (те всъщност сами паднаха поради гнилоча!) 1970г..или 1980 г. например?!!
  Не два милиона,а двойно повече биха се изнесли към''гнилия '' капитализъм с витрините и стоките,на които Ганчо се дзвереше като паднал от Марс!! То да беше само това!
  хвали ми работещите в комунизма,които не получаваха нормални заплати като бели хора..а и какво да си купят -ако вземаха?! хвали ми многодесетилетния обир от труда на хората??!!

 69. 69 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#66:"др. Иванов"]Това Левчев, синът на Левчев ли е?[/quote]

  йес............

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#23] от "patladjan_1991":

  Че това е много лесно и няма нужда никъде да се местите - подарете си цялото имущество и айде в гората. Или в произволно обезл'дено българско село. Гледайте си животни, земеделие и си преживявайте като първобитните хора.

 71. 71 Профил на geopolitic60
  geopolitic60
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Не е този авторът от който ще почерпите правилна информация.Нито Левчев нито Суворов боравят с правилните цифри.Изкривявания имаше при страните от Варшавския договор но не по малки бяха и от другата страна.Щом сега в САЩ има доброволци с имплантиран чип в тялото-предвестник на задължителния такъв, благодаря но не съм фен на западната демокрация.Обвиняват СССР и соц.страните с планова икономика и държавна собственост а когато САЩ употреби парите на своите данъкоплатци за да спаси своите големи банки и застрахователни дружества от фалит а после им се подигра след като менеджърите си платиха огромните БОНУСИ за разорението и унищожението на милиони пенсионни фондове всички се правят на ни чул ни видял.Не забравяйте че печатницата на фалшивите долари без покритие е в ръцете на САЩ и даже при тези условия успяха да влязат в криза от която вече няма излизане за тях. Армията на САЩ е заради факта че ако не искате да използвате долара като разплащателно средство ще ви докарат наблизо я самолетоносач я някоя военна част за да преосмислите по бързо своите намерения. В по голямата си част форума може да бъде охарактеризиран както Ботев е казал" Смешен плач".
  Един от десетките участници беше казал посочете един некорумпиран, честен и заслужаващ уважение комунист или социалист.Спомнете си за чий призрак който броди из ЕВРОПА писа Ботев.
  Така е, като има хора които изплуват сега по телевизии и се хвалят че не са прочели нито една или само една книга.
  Народ който не познава своята история няма бъдеще.

 72. 72 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#68] от "triton123":

  о, каратиста, ами значи всичко е нормално с БГ капитализма, просто хората искат да пътуват, да пазаруват, така че и никой да не остане, няма лошо, тогава пък не разбирам от какво се оплаквате!

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#67:"Urkobozambo"]- Не може да се вярва във нещо,
  което го няма... [/quote]
  Кое е това нещо, дето го няма - "човешкото лице" или комунизма?
  Защото вярата в Бог, дори и без лице или многолик, си остава.

 74. 74 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1251 Гневно

  [quote#47:"Каишков - Гласът на Америка"]Любомир Левчев - комунист с (почти) човешко лице. Владимир Левчев - измислен новоизпечен антикомунист без лице. [/quote]
  Каишка, съвсем първосигнално показваш една от най-мръсните черти на комунистическата зомбирана идеология - вменяването на наследствена обремененост върху свободната личност. Това работи за прости и невежи хора, но истински свободната личност не я интересува на кой какъв е бил баща му. Всеки индивид си има глава на раменете си и отговаря съгласно собствените си дела и убеждения. Аре у лево, че завоня на партенки и зелени чорапи!

 75. 75 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Пак ли това червено чучело от рода Левчеви ще ни обяснява що е комунизъм и има ли той почва у нас? След като толкова години цоца от соца.

 76. 76 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Весело

  Възможно е !
  Справка - СЕВЕРНА КОРЕЯ
  Ха-хаааааааа.....
  Идете там !
  В рая с човешкото лице !
  Стига сте страдали тук
  Или където и да е.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Любопитно

  До коментар [#71] от "geopolitic60":

  Ако не цитирах автора, смисълът щеше ли да се промени?

 79. 79 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#65] от "En route":

  "Социализъм с човешко лице има само в Скандинавието "
  Ето това е една огромна манипулация: да се приравни комунизма със социализма в Германия, Франция, Скандинавия и т.н. Те са две напълно РАЗЛИчНИ неща!!! Единствената идеология, която е близнак на комунизма (няма разлика освен в детайлите), е фашизма.
  Да, има капитализъм с човешко лице. Според мен, бъдещето е на капитализма със социални елементи, както е в Мексико, където живея повече от 15 години.
  А на въпроса в заглавието: НЕ!!!

 80. 80 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Гневно

  Възможен ли е ГЕРБ с човешко лице?
  Общините по места са на ГЕРБ.
  СТОЛИЧНА ОБЩИНА РЕШИ:
  В най-горещият летен ден кметА реши да напръска въздуха с окосена и опикана от кварталните кучета трева.Получих кислородна недостатъчност,зачервиха ми се очите,наложи се за няколко дена да отида на море.Но като се върнах още не беше валял дъжд.Чакаме дъжда.
  ОСТАВКА НА ФАНДЪКА!О-С-Т-А-В-К-А!

 81. "Текстът е писан по повод 45 години от съветското нахлуване в Чехословакия..." Уви, Владимир Левчев НЕ написа този текст преди 1989 година, когато баща му Любомир Левчев беше комунистически палач на творческата свобода в Съюза на българските писатели...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 82. 82 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#70] от "m17":

  Къде му е кефът на това?

 83. 83 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#67:"Urkobozambo"]Не може да се вярва във нещо,
  което го няма... [/quote]

  Така казаха и онези 7 милиона души нарочно избити чрез глад в Украйна през 1933. Те мислеха, че комунизмът ще отпадне от само себе си и ще ги отмине. Затова не се организираха да се бият против ордите на Ротшилдовото хомосексуално синче - Йосиф Вайс-Ааронович Джугашвили, което им отне зърното и причини гладомора. Тогава Ню Йорк Таймс прикриваше от американското общество тази комунистическа масакра. Пишеше лъжливи репортажи и изграждаше "човешко лице" на хомосексуалиста изверг - Сталин. Дори еврейчето репортер Уолтър Дюранти получи...най-голямата награда Пулицър. Именно за успешното пропагандиране на "човешко личице" на комунистическия еврейски масов убиец. На всичкото отгоре еврейският комунистически институт "Пулицър", символът на журналистиката в САЩ, и до ден днешен...отказва да признае комунистическия геноцид в Украйна и заявява, че прикриването на масовото убийство от комунистическите орди е В РЕДА НА НЕЩАТА!!!
  Ето какво е истинското "човешко лице" и на пребоядисания комунизъм. Брюкселските джюиш-масони също упорито отказват да признаят комунистическите престъпления - ПЕТ ПЪТИ досега...
  Казват, че...нямало комунистически концлагери в поробената Източна Европа. А комунистическите съдии, които издаваха смъртните присъди и пращаха хората да бъдат избивани в концлагерите, бяха извикани в съдебните институции на Европейския съюз да...правораздават в съдилища за "Правата на човека".
  Например окървавената другарка Здравка Владимирова Калайджиева в момента е съдия в Европейския съд за защита на правата на човека. При положение, че е тази щерка на масов убиец, политкомисар на комунистически партизански отряд и висш функционер на престъпния български комунистически режим, е била съдийка издаваща смъртни концлагерни присъди...
  Само че, както не е било приемливо децата на висшите нацистки престъпници да участвуват като съдии в Нюрнбергския съд, би трябвало да не е приемливо и децата на високопоставените комунистически съдии престъпници да участвуват като съдии в Стразбургския съд.
  Както е известно, че някои от децата на най-зловещите нацистки престъпници се отказаха от придобитите от бащите им материални богатства, и станаха християнски проповедници, така е известно, че децата на висшите комунистически престъпници не само не се отказаха от икономическите облаги от престъпленията на техните бащи, но и станаха съдии, включително и в международните и европейските съдилища, за да могат да подлагат на още по-перверзни репресии жертвите на техните бащи.

  Всъщност перверзията, в която съответни европейски политически и магистратски институции са се съгласили да участвуват, не спира дотук, тъй като чрез нейния ченгеджийско-мафиотски брак с Борислав Христов Дионисиев Здравка Владимирова Калайджиева другарката е и високоинституционално подставено лице на украинския клан на руската Червена мафия, организиран и ръководен лично от Владимир Шчербицки – Председател на КГБ на СССР, член на Политбюро на ЦК на КПСС и Първи секретар на Украинската комунистическа партия.

  Това е европейското комунистическо "човешко лице"!!!
  Живейте си в блянове за демокрация и справедливост.

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 84. 84 Профил на by_chechi
  by_chechi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да си уточним понятията !
  Комунизмът е доказана утопия ! Като в детските приказки !
  Комунизъм никъде и никога не е имало и не може да има - в явни противоречия е с природните закони !
  Съвсем друго е ако говорим за обществена система - както си искате я наречете !
  За да бъде тя с "човешко лице" е необходимо в системата наличие на обратна връзка - контрол (да не се бърка с управление!) от управляваните над управляващите !
  При социализма някакъв самоконтрол представляваше идеологията , която обаче режеше и в двете посоки.
  Сега и този изроден контрол отсъства.
  Иначе казано кранчето е отворено и няма кой да го спре - на корпоративния и банков капитал не му изнася сам да си го затвори !!
  С малки изключения , това е световен проблем !
  За разлика от другите "цивилизовани" страни обаче , у нас този проблем съществува в най-отвратителните си и уродливи форми....

 85. 85 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  истинските поддръжници на комунизма са простите хора - необразовани, лесно манипулируеми и донякъде глупави в сляпата си подкрепа за един толкова човеконенавистен режим.

  кой би отрекъл контраста между контрапротестиращия бай мангау, жертва на платената любовна връзка с днешното БКП, и свободно и спонтанно излезлите да протестират млади и образовани хора?

  само слепец (или платен трол) би ги сложил под един знаменател "гражданин на България".

 86. 86 Профил на geopolitic60
  geopolitic60
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#78] от "ju.li":

  Дайте пример за друг обществен строй където благодарение на собствените производителни сили без колонии, без източване на средства от Африка, Азия и прочие континенти, при това в непрестанна борба с чудовищната мощ на финансовата олигархия и влагане на немалки средства за отбрана друга държава освен Китай и СССР.
  На въпрос на недорасъл руски държавник след убийството на Сталин към японски мениджъри - на какво се дължи успеха на Япония ? Отговора е озадачаващ и кратък.Следвахме вашия пример до 1955 година.Сталин бе убит в 1953.
  Който има глава на раменете си да разсъди сам.
  Китай има над 20 годишен цикъл на нарастване на БВП с двуцифрено число.Бяха по разумни и предпазливи и тяхната "Перестройка" бе убита в зародиш.
  Не съм фен на идеологиите обаче виждаме че поне засега друг заместител няма.Кое може да обедини една нация или по точно хората от нашата планета?Твърде много разлики има между нас а те са в полза засега на по организираните и безскрупулните.

 87. 87 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#75:"canuck99"] След като толкова години цоца от соца.[/quote]
  такава им е философията практична,използваческа....тогава са цоцали,но след като пада онова,и те го захвърлят(няма накъде!) ,защото са се прехвърлили на ново място да цоцат! Но уж громят старото,от което дълги години са бозали!
  Ганчо е така,''волна '' пеперудка и..от цвят на цвят! За меда не казвам какъв е ! )

 88. 88 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#72:"ban"]о, каратиста,[/quote]

  чул нещо,ама недочул,неразбрал.... Интерпретира!
  наречете ме и колоездач-щото навъртам по 700-800 км на месец, наречете ме най-вече и проектант..може да ме наречете и още други работи ама...притрябвали са ми нарИчанията ви бабешки!

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#84:"by_chechi"]Комунизъм никъде и никога не е имало и не може да има - в явни противоречия е с природните закони ![/quote]
  Кои точно природни закони? Не че вярвам в комунизма, ама навремето и Плутарх е твърдял, че въртене на Земята около Слънцето не може да има поради противоречие с известните закони, а именно, че Земята е център на вселената. Пък и всеки можел да види как Слънцето изгрява от изток, ОБИКАЛЯ Земята и залязва на Запад.
  Апропо, защо вижданията (принадената стойност като единствен източник на печалба; има обществени строеве/класи, определени от избран начин на производство, уж основен, определящ и т.н.) на Маркс и Енгелс трябва да са единствен "център" за развитието на цивилизацията!?

 90. 90 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Въпросът е почти библейски...не е възможно разбира се.Но е възможно всеки да направи избора си.Вечния - между доброто и злото.И да си носи последствията.Защото сделки с Бог не се правят.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 91. 91 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#85] от "хм":

  [quote#85:"хм"]истинските поддръжници на комунизма са простите хора - необразовани, лесно манипулируеми и донякъде глупави в сляпата си подкрепа за един толкова човеконенавистен режим. [/quote]

  Абсолютна глупост! Всъщност, лесно манипулируемите са точно ентелегентете. Освен това те винаги са ония, чето се надяват да докопат кокала, ако нещо се смени. Сиреч, освен манипулируеми са и продажни. За съжаление, те имат и по-голямо влияние в обществото, затова когато ентелегенцията е манипулируема и продажна тогава цялото общество страда. Това е случаят с България!

  Човеконенавистнически режим е капитализма. Доказателства? Повечето хора при капитализма живеят в по-голяма мизерия отколкото по соца. Факт! И на всичко отгоре са по-малко свободни.

  [quote#85:"хм"]кой би отрекъл контраста между контрапротестиращия бай мангау, жертва на платената любовна връзка с днешното БКП, и свободно и спонтанно излезлите да протестират млади и образовани хора?[/quote]

  Отново глупости! БСП и платените мангали нямат нищо общо със социализма, а с моралния и духовен упадък на капитализма. С тоя упадък е свързано и твоето делене и контраст, между "млади и образовани" и "мангауи".

  [quote#85:"хм"]само слепец (или платен трол) би ги сложил под един знаменател "гражданин на България".
  [/quote]
  Е и ти какво предлагаш? Да избием едните или да ги затворим в лагер? Ама хуманен лагер, демократически, с газови пещи.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 92. 92 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Любопитно

  [quote#21:"zenola"]Само да не забравяме[/quote]
  Да си сваляме и капаците!? Къде става дума за България!?
  Въпросът е :
  КомунизЪм(въобще) с човешко лице!?
  НеолиберализЪм(въобще) с човешко лице!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 93. 93 Профил на geopolitic60
  geopolitic60
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#81] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Верно е че е бил в прекалено сервилни отношения с Живков, но има голям принос за провеждането на срещата на писателите в България което е немалък успех по това време.
  Познайте за какво му завиждат американските писатели в България?
  Затова че имат писателски съюз че са почитана и уважавана организация докато в САЩ писателството е занятие на самотници и изключително труден процес чрез който малцина могат да се издържат.
  Между другото средствата които Левчев получава от публикуването на стиховете си на ЗАПАД са заради факта че се харесват на хората и не са партийна поръчка както беше с трудовете на Живков издавани от един вече убит еврей Максуел !!!
  ПАРАДОКС но е факт.

 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И накрая на въпроса "Възможен ли е комунизъм с човешко лице?"

  Обществения строй е човешко дело, той не се спуска от космоса и не е природен закон. Какъвто си го направите, такъв ще го имате. Лоши хора каквото направят ще е лошо, добри хора каквото направят ще е добро. Въпросът е само вие какви сте?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 95. 95 Профил на by_chechi
  by_chechi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#89] от "wanderer":
  Платон го зарежи!....
  В основота на комунизма са заложени изключително висока степен на самосъзнание и обществено съзнание ...
  Те такова животно нема и не може да има....!
  За това става дума когато казваме , че противоречи на природните закони !....

 96. 96 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Възможен ли е комунизъм с човешко лице

  Един призрак броди из Европа. И той си остана призракт хи хи хи

 97. 97 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#93] от "geopolitic60":

  Международните писателски срещи са били повече от една и едва ли може да се твърди, че на общия фон на културното отваряне на държавите от Варшавския договор към света извън съветския блок след смъртта на Сталин са били някакво особено изключение или постижение. Вътре в самата Народна република България през втората половина на 80-те години паралелно на разширяващата се свобода на мисълта и словото в СССР по време на горбачовата Перестройка течеше обратен процес на затягане на дискретната репресия върху инакомислието, в който като организатор участваше и Левчев баща.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 98. 98 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"ban"]припомнете на форумците, някои от великите демократични риформи! Риформата в армията! Приватизацията! Здравната реформа! Покажете на хората, най-после великите постижения на 25 години капитализъм, 2-та милиона българи извън България, 1 милион безработни, циганизацията, и застаряването, защо това го нямаше при соца, с нечовешкото лице![/quote]

  До коментар [#7] от "ban":

  Всичко това бе направено от преоблечени комунисти.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 99. 99 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Разстроено

  До коментар [#86] от "geopolitic60":


  [quote#86:"geopolitic60"]Дайте пример за друг обществен строй където благодарение на собствените производителни сили без колонии[/quote]


  "Строй" проспериращ върху жива човешка плът и кръв?!?!
  Не ми казвайте, че милионите изгинали по лагерите в СССР са си техни и не бива да ги броим.
  При това не са били само техни, милиони чужденци са били роби на този "стой".
  Собственият ми дядо е умрял в казахстански лагер. Без съд и присъда... просто така...

 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#94:"kihano"]Какъвто си го направите, такъв ще го имате.[/quote]
  А ние знаем ли какъв строй искаме?
  [quote#94:"kihano"]Лоши хора каквото направят ще е лошо, добри хора каквото направят ще е добро[/quote] Пътят към ада не беше ли постлан с добри намерения?

  [quote#94:"kihano"]Въпросът е само вие какви сте?[/quote] Въпросът не е ли по-скоро дали сме заедно, гребем в една лодка, или се прецакваме взаимно? Защото с доброто намерение (да платя данъци) току виж съм те измамил (продал стока, която не ти трябва).
  Ей на, актуализацията на бюджета: за да се направи "добро" (подпомагане на майките и първокласниците общо с около сто милиона лева) се набутват останалите/държавата с един милиард лева. Тая разлика от почти 900 млн. лв. в чий джоб ще влезе!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK