Турският духовен водач, който може да определи бъдещето на Ердоган

Фетхуллах Гюлен

© Reuters

Фетхуллах ГюленРядко изразено несъгласие с Реджеп Тайип Ердоган от страна на глобално, но развивано от чужбина, ислямистко движение разкрива пукнатините, които могат да се отворят между турския премиер и негови принципни поддръжници, разказва агенция "Ройтерс".


72-годишният Фетхуллах Гюлен е ислямски духовен водач, живеещ от 15-на години в САЩ и създал глобална мрежа от близо 500 частни училища и ръководещото ги движение Hizmet (в превод – услугата, службата). Той проповядва вяра, основана на модерния живот, толерантност и диалог между религиите и вдъхновява милиони турци да даряват времето и парите си за образование. Срещал се е с папа Йоан Павел II и други религиозни водачи, заради което е обвиняван от много фундаменталистки настроени мюсюлмани в предателство.


Неговите последователи твърдят, че наброяват милиони, а влиянието му върху политиката в Турция е обект на постоянни спекулации. Симпатизантите му като цяло произлизат от същата религиозно настроена професионална класа, качила на власт ислямистката Партия на справедливостта и развитието на Ердоган през 2002 г. Те почитат Гюлен като просветен лидер и своеобразен посредник и го определят като прозападното лице на прогресивния ислям.
Според привърженици и защитници на светското начало в Турция целите на теолога-емигрант са доста по-зловещи – те подозират, че той непрекъснато инфилтрира свои хора в правителството и културните институции. Те смятат, че той упражнява влияние върху организации от полицията и съдебната система до централната банка и медиите, и че иска да унищожи светската държава и да наложи шериата. Също така те обвиняват Гюлен, че чрез мрежата си от училища иска да подготви кадри, които да ръководят една бъдеща ислямска държава.


Поддръжниците на Гюлен в Турция оформят част от стабилното ядро на избирателите на Партията на справедливостта и развитието, но отношенията им с Ердоган напоследък показват признаци на напрежение.


След обвинения, появили се в социалните мрежи, че Hizmet стои зад анти-правителствените протести през юни, фондация, представляваща движението, публикува становище, в което отхвърли подобна роля. Освен това обаче, в рядък политически коментар Фондацията на журналистите и писателите непряко смъмри Ердоган и демонстрира подкрепата си за президента Абдулах Гюл, вицепремиера Бюлент Арънч и други, отправили много по-помирителен тон към демонстрантите.


В становището се казва, че коментарите на Гюл за това, че демокрацията е повече от просто победа пред урните, извинението на Арънч за полицейското насилие и признанието на депутата на Партията на справедливостта и развитието Идрис Бал, че са направени "стратегически грешки" при реакцията на правителството, "не се различават значително от възгледите на движението Hizmet".


Имението, в което живее Гюлен от 1999 г., Golden Generation Worship and Retreat Center, построено сред горите на планините Поконо в щата Пенсилвания, на 145 км западно от Ню Йорк.

© Reuters

Имението, в което живее Гюлен от 1999 г., Golden Generation Worship and Retreat Center, построено сред горите на планините Поконо в щата Пенсилвания, на 145 км западно от Ню Йорк.


В реч, произнесена по време на протестите, самият Гюлен каза, че демонстрантите не трябва да бъдат наричани "сган" - дума, често употребявана именно от Ердоган.


"Когато протестите започнаха в самото начало, те бяха напълно мирни и единствено в защита на природата", казаха от Фондацията на журналистите и писателите.


Запитан от журналисти за реакция на изявленията на Гюлен, миналата седмица Ердоган не пожела да отговори, давайки да се разбере, че предпочита да пази взаимоотношенията си с движението на теолога извън общественото внимание.


По-голямата част от електоралната карта на Турция, с изключение на егейското крайбрежие, основно кюрдския югоизточен район и малки области на европейския континент, е оцветена в оранжевите багри на партията на премиера, спечелил три поредни избори и готвещ се да се кандидатира за президент през 2015 г. При все това, протестите през юни разкриха пукнатини в железния му образ, както и деликатните му отношения с Hizmet.


"Видяхме, че фигури, близки до движението, възприеха критична позиция...относно инцидентите на "Гези", написа колумнистът на либералния всекидневник Radikal Орал Джалъшлар, отбелязвайки, че Гюлен би могъл да окаже влияние върху предстоящите местни, президентски и парламентарни избори. Според социологически проучвания, цитирани от турските медии, движението Hizmet може да получи между 3% и 8% от гласовете. Това не е масивна подкрепа, но би могло да бъде решаващо при оспорвана битка.


Според повечето анализатори обаче истинската сила на Гюлен се крие в способността му да организира масова подкрепа за или срещу кандидатурата на Ердоган за президент в рамките на самата Партия на справедливостста и развитието. "В този смисъл движението разполага с коз", коментира Джалъшлар.


Без значение дали теологът ръководи движение с идеални цели, чиято "мека сила" подпомага турските интереси в отдалечени кътчета на Земята, или играе сложна игра, упражнявайки дълбоко влияние върху турската държава, управляващите признават неговата значимост. Почти всички министри от настоящото правителство присъстваха на 11-тата Олимпиада на турския език, провела се през юни, на която деца от училищата на Гюлен от цял свят пеят турски песни и рецитират поеми.


Пред вестник Radikal вицепремиерът Бекир Боздаг заяви: "Има групи, които се опитват да навредят на топлите взаимоотношения между Партията на справедливостта и развитието и общността на Гюлен, и ние знаем кои са те. Това, което правят, е безполезно."


Турският духовен водач, който може да определи бъдещето на Ердоган

© Reuters


Интервюто за "Атлантик"


Преди седмица американското списание "Атлантик" публикува интервю с Гюлен. Той дава интервюта изключително рядко и го обяснява с желанието си да живее собствен живот и защото идва от скромно семейство и е срамежлив в контактите си с хората. Авторката Джейми Тарабей описва, че той живее в много скромни стаи, макар имението да е обширно и да може да си позволи луксозна среда.


Запитан как ще коментира факта, че мнозина се страхуват от него и от евентуалното му завръщане в Турция, Гюлен отговаря: "Не съм нито първият, нито последният, създаващ подобно поляризирано отношение. Вероятно не се представяме достатъчно добре и не обясняваме разбрано на хората, че няма за какво да се опасяват от нас. Хората имат право да се съмняват. По света цели общества са превземани от параноя и хората в Турция също са засегнати от това. Трябва да действаме и да се изразяваме така, че да премахнем всякакви негативни мисли или подозрение, но и трябва да да приемем, че някои хора имат исторически бетонирани нагласи и не могат да се променят. Не може еднакво да бъдеш обичан от всички."


Избора си да остане в Пенсилвания Гюлен обяснява, че от САЩ работи по-добре за интересите ан Турция и на движението си. "По принцип няма правни пречки да се завърна в Турция, но се опасявам, че някои среди чакат за възможност да върнат назад демократичните реформи, започнати в началото на 90-те години и ускорени през последното десетилетие. Загрижен съм, че тези елементи ще опитат да се възползват от мое завръщане и да поставят правителството в трудна позиция. Трябва да живее с болката си от желанието да се завърна и това да остана тук, докато не изчезнат притесненията за консолидирането на демократичните реформи."


По отношение политическите амбиции на Турция и мястото й в света, Гюлен обявява, че е много важно страната да съхрани и развие демократизацията, включително чрез отношенията с ЕС, но и да играе по-активна роля в региона. "Ако има благосклонно отношение и положително възприемане на Турция заради историческите й връзки в района, Турция трябва внимателно да ги съхрани, за запази репутацията си. Добрите отношения и влиянието са зависими от любовта, уважението, добрата воля и сътрудничеството в постигането на взаимно приемливи цели. "Прави ли това Турция днес или не?" - това е въпросът, който трябва да се дискутира. Ако Турция наистина е способна да развие добри дипломатически отношения в района, вярвам, че това ще бъде в интерес на Европа, САЩ и света. Но не мисля, че в момента Турция прави това, което може."


Джейми Тарабей пита и за мнението на Гюлен за мястото на жената в ислямското общество на фона на нестихващият дебат в Турция и действията на Ердоган, възприемани от мнозина като пълзящо ислямизиране на държавата.


"Мястото на жената не е ограничено само в майчинските задължения. Смятаме, че като се вземат предвид специфичните им нужди, би трябвало да е възможно жените да изпълняват всякаква роля, включително да работят като лекар, военен офицер, съдия или президент на държава. Без съмнение не бива да се ограничава животът и дейността на жените. За съжаление, изолирането им от обществена дейност на някои места - практика, произтичаща от погрешна интерпретация на ислямските източници - стана предмет на световна пропагандна кампания срещу исляма."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Любопитно

  Хм ... Ройтерс ...
  Кроят му капа на Ердоган?

  И като гледам, май по стария тертип.
  Дето ги накроиха от Афганистан, през Тигър и Ефрат, Нил, та чак до пясъците на Либия, май ...

 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Фундаменталистките ислямисти грешно интерпретират ислямските източници. Параноикът Ердоган също.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Радостно е, че има повече гласове в полза демократизирането на огромна ислямска държава като съседска Турция - дано се създаде там някакъв баланс между религия и демокрация, само ще е в полза на всички умерени хора в района. Ердоган не иска и не съдейства за такъв баланс - неговите идеи за страната за отживели и затова и не безопасни , според мен. Нали сами казват, че зорлан гюзеллик олмаз ...

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 5. 5 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#2] от "xm...":

  Хи хи хи,много си в час.
  Направо не е за вярване.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Вероятно, опитите на Ердоган за потискане и унищожаване на светско настроената интелегенция и висшите военни, ще унищожи политическото му бъдеще..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Демокрация(разбирана по европ критерии) и ислям са две несъвместими понятия - едното е излишно
  Ако се нарушат догмите на исляма за да се утвърди демокрацията това веé няма да бъде ислям

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2513 Любопитно

  """ В реч, произнесена по време на протестите, самият Гюлен каза, че демонстрантите не трябва да бъдат наричани "сган" - дума, често употребявана именно от Ердоган. ЮЮ
  ===============================

  А интернет лумпени може ли ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2513 Любопитно

  """"Прави ли това Турция днес или не?" - това е въпросът, който трябва да се дискутира. Ако Турция наистина е способна да развие добри дипломатически отношения в района, вярвам, че това ще бъде в интерес на Европа, САЩ и света.

  Но не мисля, че в момента Турция прави това, което може.""""
  ======================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Dum vivimus, vivamus
  Dum vivimus, vivamus
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Военните винаги са били ревностни стражи на Републиката. За съжаление последните двайсетина години властта им се изроди в корупция с безобразни размери. Това даде шанс на Ердоган да дойде на власт.А властта го побърка - реши, че е Сюлейман Великолепния. И си мисля, че краят му е неизбежен. Вероятно ще свърши като Мохамед Морси.Надявам се..... Че инак лошо.....

  In God We Trust
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Опонент на Ердоган.Иначе идеите му за мястото на жените са светски.

 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Турският политически процес не е само бизнес и не бива да се американизира...
  И обратното, турският политически процес не е само копие на американската политическа доктрина . Тази страна граничи с ЕС и трябва да спести немалко от своите хамбиции за самоволно влияние и въздействие над другите !!!...

 13. 13 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "Варна":

  Каква демократизация може да се очаква от религиозни фанатици ???... Гюлен е ревностен привърженик на Исляма. Неговите разбирания са ,че религията може да се наложи чрез по -модерни способи. Не е от тези,които понася друговерци и неверници. Целият е пропит от ислямски хитрости...

 14. 14 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Здравите сили от ЦРУ имат подготвени кадри за всичко.

  Гюлен ефенди макар да живее в най-малкия килер на имението от снимката, или има 770 г. трудов стаж, или е успял да задигне 3 тона алтън от Р Турция.

 15. 15 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Движението на Гюлен, показва своеобразна реакция на положението на исляма по света и в Турция.

  Ватиканът и историческото послание на Фейтуллах Гюлен :

  http://bg.fgulen.com/content/view/234/19/

 16. 16 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 647 Неутрално

  С или без Ердоган - Турция ще стане една ислямска държава. Такива са й религията, корените, и традициите.

  Конците тук ги дърпа мюсюлманския клир, и той решава какво и как. Ердоган засега им беше удобен, но ако не слушка - ще намерят друг послушко.

  А нашите Доган, Дал и други правнуци на българи и християни, дето се правят на турци - ще ги слушкат или ...

  Да, българите сме велик народ !!!
 17. 17 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от "sapka6":

  Прочетох с интерес внимателно подбираните думи на Гюлен, само последните му думи ме смутиха ..

  " В света съществуват два вида хора. Едните се опитват да се адаптират към обществото. А другите приспособяват обществото към собствената си ценностна система, вместо да се адаптират към него. Обществата дължат цялото си развитие на вторите. Благодарни сме на Всевишния, че ги сътворил."

  Мдааа, и си представих как отиват християни, например, с техните си (християнски, западни) ценности в Анадола и как приспособяват тамошното общество към тяхната ценностна система, вместо да се адаптират към него... Или обратното, мюсюлмани приспособяват към тяхната ценностна система западното общество..Ами няма да стане ниото едното, нито другото, ако не е вътрешно усещане на "друговереца". Слава Богу , религиите не ме вълнуват лично, с все уважението към умерените вярващи.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 18. 18 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#17] от "Варна":

  И моите уважения към религиите !

  ''.....само последните му думи ме смутиха .....''
  Хм..........кръвта вода не става !

 19. 19 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Весело

  А дано, ги поемат ислямистите и въведат шериата - от това по-хубаво няма:
  За по-малко от година държавата ще е съсипана, а правоверните ще са твърдо убедени, че имението на теолога е построено лично от Аллах, защото е адски богоугодно да спестиш парички за къща от 400 стаи до Ню Йорк...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Турция е може би единствената страна в света, която преминава от парламентарна към президентска форма на управление, при това на основата на традиционни религиозни ценности - доста "лош" пример за останалите страни, поради което ми се струва, че Ердоган би имал проблеми занапред.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  Чел съм много интересни неща от Гювен, лично аз имам само добро мнение за него... той олицетворява какъв трябва да бъде мирния и уравновесен мюсюлманин.... ето нещо написано от него:

  http://bg.fgulen.com/content/category/9/18/18/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#6:"Captain Shakespeare"]Вероятно, опитите на Ердоган за потискане и унищожаване на светско настроената интелегенция и висшите военни, ще унищожи политическото му бъдеще.. [/quote]Няма - повечето турци стоят зад него и фанатично го подкрепят, както руснаците Путин.[quote#16:"lubomir1"]Конците тук ги дърпа мюсюлманския клир, и той решава какво и как. [/quote]Не съществува мюсюлмански клир, който да има решаваща дума в Турция- това да не ти е папоцезаризма? Влиянието на шейх юл ислям в отоманската империя никога не е било такова, кактово е на римския папа по същото време, още по-малко днес. Ходжите и имамите в Турция са държавни служители, т.е. Ердоган им дава заплатите, а още Ататюрк навремето изряза от корен всичко, което не му харесваше сред "мюсюлманския клир".

 23. 23 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#14:"heineken"]Гюлен ефенди макар да живее в най-малкия килер на имението от снимката, или има 770 г. трудов стаж, или е успял да задигне 3 тона алтън от Р Турция.[/quote]
  Превержениците на Гюлен са по целия свят и са страшно сплотени. Правят бизнес и откриват училища по целия свят. В своите командировки дори и в най забутаната африканска страна много често съм срещал от тях . Много са услужливи, човечни и помагат без всякъкви очаквания. Именно заради тези свои качества са много са уважавани по местата където са се настанили.

 24. 24 Профил на ecan
  ecan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  TÜRKİYE VINAGI E OPRAVLAVANA I ZA NAPRED STE BIDE OPRAVLAVANA OT GLADİO GLADIO E EDNA MNOGO STARA TAINA ORGANIZACIA TA OPREDELA POLITICITE IZPOLZVA GI I POSLE GI MAHA S TEHNİ UNSTRUMENTI KÜRDİNAT GÜLEN E POD UPRAVLENIETO NA CIA A GRUZİNECAT ERDOĞAN SI IGRAYE POSLEDNITE KOZOVE

 25. 25 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#21] от "Иво":

  Дрън - дрън, приятелю.

  Едно море мастило се изписа, за да убедят наивните че исляма с тероризма нищо общо няма.

  Следващата крачка? - сигур ще те убедят, че Ал Каида са ... евреи. :о)))

  Да, българите сме велик народ !!!
 26. 26 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Типичен шеф на секта.
  Сигурен съм, че в имението стават сектантски извращения!
  Ах, тези заблудени ученички!

  If you are going through hell... Keep going!
 27. 27 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#22] от "emils":

  Турците ще подкрепят всеки, когото им посочат от минарето. Просто ще го обявят Ердоган за евреин (както стана с Ататюрк) и ще посочат "истинския" патриот.
  И светът ще научи за поредната марионетка в ръцете на ислямския клир.

  В мюсюлмаските държави е така, и не се прави че не знаеш, аркадаш.

  А това дето го пишеш ти за Ататюрк - мавзолея му ще го престроят, много красива джамия ще излезе ...

  Да, българите сме велик народ !!!
 28. 28 Профил на «◄-Berk®-►»
  «◄-Berk®-►»
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Фетхуллах Гюлен си е лидер на сектата си ''Gülen Cemaati'' както и по целя свят така и в България си има 3 училища.Ако не е грешка мисля че и вестник ЗАМАН (ZAMAN) е негов или в същата линия.... Приятен ден.

  Животът е само един миг между две вечности." Платон"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK