Ляв марш

Паметникът на Съветската армия беше боядисан в розово с извинение към Чехия

© Красимир Юскеселиев

Паметникът на Съветската армия беше боядисан в розово с извинение към ЧехияТекстът е от портала "Култура"


Писмо до един приятел социалист
В страната, която все пак е наша родина, ние, уви, трудно намираме време за разговор. Затова реших, че е най-добре да напиша това писмо. Така ще е по-лесно и за двамата: пиша ти с надеждата за бърз и спонтанен отговор.


Няма да ти губя времето с дълбинни размисли от рода на "защо сме такива?" Искам да говорим за съвсем конкретни неща и започвам с основните три въпроса. Как мислиш: докъде ще стигнем така, изправени едни срещу други? Накъде вървим? И колко Българии има? (ако допуснем, че въобще има такава България, която да е "запазена територия" на Орешарски и Станишев, Лютви Местан и Делян Пеевски)?
Нормално е в един такъв спор никой да не абсолютизира собствената си позиция. Ето защо преди да прехвърля топката "вляво" (с цялата относителност на тези деления в българския политическия спектър), е редно да кажа няколко думи за "дясното". Знам добре какви обвинения се повдигат през последните години: историческият грях на част от интелигенцията било "сакрализирането на десницата",  поставяна над всичко и над всички, която по тази причина не носи отговорност за нищо. Не мисля обаче, че е точно така, а и разговорът за "дясното" и личните отговорности продължава.


Но равносметката, дори количествено, се набива в очи: общо 5 години управление на "десницата" (правителствата на Филип Димитров и Иван Костов) спрямо всичките останали 23 години на прехода (Бойко Борисов го оставям встрани от "дясното", а и него не интелигенцията, а медиите го сакрализираха). Иначе, няма какво да увъртаме: крахът на СДС като кауза (независимо от настъпилите промени) е факт; ето го обяснението за политическия дисбаланс, за безпътицата и попарените надежди. Затова хората отново са по площадите. Напълно съгласен съм с Франсоа Мориак, който твърди, че десницата исторически има своя грях, който опира до арогантността и глупостта, но пък левицата е изначално греховна в друго – тя е потопена в лъжата по установяването на царството Божие на земята. Ала изобщо не съм съгласен с твърденията на хора от миналото като Васил Проданов, че през 1990 и 1997 г. гражданите искали "демокрация", а получили "капитализъм". А сега ги чакало пак същото – "нова порция капитализъм" (няма да се подпишеш под подобни безсмислици, убеден съм в това).


Пак обаче се връщам към лъжата на лявото и искам да те попитам:


1. Ляво ли е всъщност правителството на Орешарски? Не те питам, приятелю,  за неговата програма, самият Орешарски изглежда не е наясно с нея, щом ще представя прословутия си план чак през септември. Питам те друго: това ли е наистина правителството, за което си гласувал ти и хилядите други хора със социалистически възгледи? Нима не виждате, че то е странен "сурогат",  съответстващ най-вече на "корпоративната стратегия" на ДПС и  приятелския кръг около Сергей Станишев и Моника Йосифова, подкрепен с ресурса на медийната империя на Делян Пеевски? Не ми отговаряй само, моля те, с иносказателността на Е.М. Чоран от прочутото му "Писмо до един далечен приятел", че е така на Балканите: имаме естествено предразположение към подчинението, затова вкусът към свободата бива винаги удавен в деспотизъм.


Да огледаме аргумента от обратната страна: има ли друго правителство през изминалите двайсетина години до такава степен въплъщение  на администрацията? Представи си само премиера Орешарски, чиято управленска харизма (по Татяна Дончева) се изчерпва с манталитета на счетоводител. Друг наш приятел, университетски преподавател по история, твърди, че възможен аналог на Пламен Орешарски е единствено буквоедът и директор на Статистиката Тодор Иванчов, за зла участ министър-председател на България от 13 октомври 1899 до 25 януари 1901 г. Тъкмо с управлението на Тодор Иванчов се свързва връщането към натуралния десятък, заради което избухват селските бунтове в Дуранкулак и Шабла, потушени с кръв. Когато протестното шествие, в което имало жени, деца и старци (това не ти ли напомня нещо?) тръгва за Варна, то е застигнато от кавалерийски ескадрони и конна полиция, а убитите и тежко ранените са около 500 души.


Толкова по "харизмата на счетоводителя". Най-лошото е, че тази администрация, възпроизвела се по върховете на сегашната власт (справка: регионалната министърка или министърът на транспорта), носи всички недъзи на българското чиновничество от Освобождението насам. Администрация, която в този си вид е създадена още от руското окупационно управление. Независимо, че хора като Петко Каравелов, готвени за министри, все са повтаряли, че не бива в България да се възпроизвеждат порядките на руското самодържавие, разединили отвътре живота на руското общество, за да се стигне 1917 г. В българския случай тези порядки (макар и с европейска лакировка) се съхраняват до 1944 г., когато българската администрация е наново и вторично "русифицирана" (по-точно съветизирана). С цялото познато ни унизително преклонение пред чиновника и раболепие пред Системата.


2.  С което стигам до второто си питане: а накъде вървим ние? Допреди няколко години отговорът изглеждаше очевиден: връщаме се към "европейското", пробуждайки у гражданите уважение към закона и зачитане на човешката личност. Казвам допреди години, защото от времето на Тройната коалиция, да не говорим за последните месеци, все по-ясно се прокрадва тезата за някакъв наш особен път, за специфичната ни "евразийска приобщеност" към Русия. Лично на мен "евразийството"  ми напомня на някаква налудничава смесица между Византия и Монголия, в която деспотизмът на хана би трябвало да се уравновеси с умерената просветеност на василевса, а цената на пролятата кръв  да се компенсира с християнско разкаяние. Но да не навлизаме в споровете между Чаадаев и Киреевски, между "западниците" и "славянофилите". Честно да си призная, стъписан съм от онова, което напоследък може да се прочете по страниците на официоза ви в. "Дума" (все пак си член на тази партия).

Ляв марш

© Красимир Юскеселиев


Обясни ми, моля ти се, тези програмни статии за "Русия и славянството в XXI в." (с подзаглавие: "днес у нас битката каква да бъде България продължава – особено ожесточено и сякаш за последно…). Човек направо занемява: "от държава на духа" (по Дмитрий Лихачов) се нареждаме в раздела на т.нар "провалени държави" (по Чомски). Затуй трябва спешно да поемем по верния път (остави метафората, но не не вървяхме ли по него цели 45 години?). Явно не, имало глава да пати. И така: "Русия е бъдещето на Европа" (Достоевски), затова "има Русия – има България, няма Русия – няма България." Последният цитат се приписва на славянофила С. С. Бобчев, ала комай е реплика от думите на митрополит Климент (Васил Друмев): "Има православие, има България, няма православие – няма България"). Липсва само максимата на д-р Стоян Данев: "С Русия политика на правя", благодарение на която сме цъфнали и вързали, защото именно тя довежда до проваления арбитраж на руския император в края на Балканската война, избухването на Междусъюзническата война и първата ни национална катастрофа. Не ми се сърди, но това ме подсеща за отговора на Захарий Стоянов в прочутото му  отворено писмо до славянофила И. С. Аксаков: "Не ви щем камбаните, не ви щем самоварите…не желаем татарска цивилизация." Казвам го с половин уста, защото очаквам да чуя в отговор някоя унищожителна реплика за "соросоидите".


Ситуацията в БСП наистина буди тревога. Виждаме как тази партия, уж оглавявана от лидера на европейските социалисти, носталгично се връща към времената на Вълко Червенков или Тодор Живков, съдейки по това, че отвсякъде й се привиждат тиктакащи "тинк-танкове", либерали, неолиберали и западни колонизатори. С една дума: "Соросиада" – явно по подобие на позабравения роман  на Константин Гълъбов "Гологаниада" (спомняш си, преди време говорихме за него).


Ала глупостта и безумството край нас изобщо не настройват към хуморески. Ето защо те запитах в началото дали ти, изобщо мислещите хора в БСП, си давате сметка какво вършите.


3.  И най-важното: "колко Българии има" (както питаше в един свой разказ Деян Енев)?  Колко наистина? Две, три или повече? Една на хората, докарани в автобуси  в София (и сбрани с надница – дано поне са им я платили!). И друга на онези, дръзнали да се нарекат граждани (остана ли обаче грях, в който по тази причина още да не са ги обвинили). Една от "февруари" (гневна, но немощна политически). И друга – "юнска" (станала фактор по силата на моралното си безпокойство). Една, носталгична по миналото и все още посрещаща Червената армия, и друга – пак извинила се за потъпкването на Пражката пролет през 68, след като паметникът на същата тази Червена армия осъмна в розово. Моят отговор е ясен: но съзнавам, че той идва от средите на "лумпените".  Затова очаквам твоето обяснение. Кажи ми: накъде ни водят стъпките на днешния  "ляв марш", всъщност онзи знаменит "Ляв марш" на Маяковски (Левой! Левой! Левой! ), чийто рефрен, покрай евразийското ни насочване, отново кънти в ушите ни. Означава ли това, че пак вървим едни срещу други?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защото в България дясното е умряло/убито преди 69 години и докато не спре съФецката окупация няма шанс да възкръсне.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Весело

  Много сложни въпроси отправени към комунист.Той може да мие паметници, а шамара и петното да мислят вместо него.

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "колко Българии има"...
  ==========
  ;;; И една трета България на тези, които са я напуснали, за да запазят честта и достойнството си, работят някъде по света, изпращат пари на родители, деца или роднини, и гледат със загриженост на жалките опити на сънародниците си да уважават околните и да се самоуважават, както се прави по цивилизования свят.
  И както се подават оставки.
  И както в БГ не се случва...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]И най-важното: "колко Българии има" [/quote]
  Една. И няма да я оставим в комуняшките лапи.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Нищо не се разбира...
  Обаче ми хрумна нещо: понеже ние българите сме доста късопаметни, в училищата трябва да се въведе нов предмет - История на България от Освобождението насам. И да се дъвче всяка година от началото до края едно и също. А в зависимост от възрастта на децата да се увеличават детайлите. Няма друг народ на тази земя, който да прави едни и същи грешки и да ги повтаря постоянно. Само имената са други, а понякога дори се повтарят с разлика от 4 години. Но се оказва, че не помним какво е ставало дори 4 години назад. Няма да стане иначе.

 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#5] от "Кака Пенка":

  Паметта се губи автоматически, когато ти се изпречи възможност за аванта. Последствията нямат абсолютно никакво значение. Справка : в резултат възможността за аванта цели 500 години после не можем да се оправим.

 7. 7 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много се шуми за Пражката пролет, а защо и т.нар. "демократи", и комунистите забравят за Горяните, които оказаха на мръсните комунисти много по-силна и дълготрайна въоръжена съпротива?!

  Както документирано се обосновава Стефан Цанев в четвърти том на "Български хроники", горяните са участници във въоръжената съпротива на българския народ срещу комунистите, продължила от 1947 до 1953 година. Четниците от въоръжената съпротива, за цялото време на съществуването си, са почти 2000 души, подпомагат ги над 8000 ятаци и горяни занимаващи се с пропагандна дейност. По данни от документи на ДС, всички чети са около 160. Според други източници от ДС, имало е 440 чети, а общия брой на горяните възлиза на 384 000 души!
  Съпротивата на горяните е най-силна в Южна България, особено в Сливенско, Старозагорско, Велинградско и в Пиринския край. Движението съществува дори и в равнинни области, като Добруджа и Русенско.
  Горянитв нанасят не само отделни удари на комунистите, но водят и истинска ВОЙНА и завземат села и райони. Например, пред 1953 горянска чета от 106 души, начело с Георги Стоянов-Търпана, наричан Бенковски, е обкръжена от 6000 души армия. На 1 и 2 юни те водят сражение две денонощия, като накрая се измъкват от обкръжението и въпреки тежката битка, успяват да изнесат ранените; пленени почти няма. Загиват над 40 горяни. При това сражение, милицията и армията са командвани от министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната, а в един бронетранспортьор, недалеч от гората, жалко трепери първият секретар на БКП Вълко Червенков. Водач на русенските горяни е Цанко Иванов Цанков — Мечето, а идеолог — Цветана Попкоева — Цена, клетвата е написана от Тодор Цанев.

  Та, чехи, поляци и унгарци ореваха целия свят за своята съпротива срещу комунистите, а НИЕ ЗАЩО МЪЛчИМ?

  Забележете, че и досега в България се мълчи за горяните. Нищо чудно че комунистите мълчат, ама защо мълчат т.нар. "демократи" и седерасти? Ами щото току-виж ни се вдигнало самочуствието, и откажем да ближем задниците както на руснаци, така и на западняци!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 8. 8 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  две Българии има : задунайската губерния и бугаристан

  veni vidi fugi
 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Търпана":

  Ми нали точно Горяните бяха повода, за построяването на огромния "фалос" на ЧА в центъра на София

  chavo64
 10. 10 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Закъсняла статия. Авторът си е човъркал в носа по времен на целия мандат Борисов. Тогава администрацията придоби чудовищни измерения и се превърна в реален образ, излязъл все едно, от фейлетон на Алеко Щастливеца. БСП и ДПС просто "жънат плодовете" и продължават печалната практика. А пък за лявото и дясното - същите въпроси могат да бъдат зададени на всеки дясно мислещ човек като смениш абревиатурата "БСП" с тази на ГЕРБ и смениш ироничните подмятания за Маркс и Ленин, с такива за Айн Ранд и Соросоидите.

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Дневник....
  Ако не се сблъскаш с Енев ще нагазиш на Николов и на култ, култ-ура...
  Да ма прости Тони Николов не ще подмина диалога му с въображаемия читател на "Дума". Не се вписвам в този нотюрел, та ще скоча директно тук: "Една от "февруари" (гневна, но немощна политически). И друга – "юнска" (станала фактор по силата на моралното си безпокойство).
  Е, Тони, те затова ще си останете у портала "кулутура", на площада около белия роял, или предвождани от "Марияна" по без нищо, но фактор ще бъдете у шестък...

  "Напълно съгласен съм с Франсоа Мориак, който твърди, че десницата исторически има своя грях, който опира до арогантността и глупостта..."
  Нужно му е било само малко време, на Тони, докато стигне до дъното на писмото , за да измаа един шут на съгласието си, па да се гмурне смело обратно у естественото състояние на жълтопаважната ни "десница".
  Мъка...

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Едно не мога да разбера - "Дневник" ли е станал притурка на портала на интелектуалните сноби на свободна практика "Култура" или обратното?

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 13. 13 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Честно да си призная, стъписан съм от онова, което напоследък може да се прочете по страниците на официоза ви в. "Дума" (все пак си член на тази партия)"
  И аз четох виртуалния "Дума" и не съм стъписана, потресена и отвратена съм. Мислех, че са в нормалното "ляво". А сайта на БСП е недостъпен за нечленове. Живеят в друг свят тези хора! Отчаях се, с нормални хора можеш да спориш, да доказваш правотата си и да разчиташ да ги убедиш, но с бесепари не става. Хора, трябва масово да се гласува! Нямаме друга възможност да ги победим и махнем от пътя си! Не вярвайте на провокации, не забравяйте, че вестниците и телевизиите са техни и сипят лъжи и манипулации!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":
  Това не е портала "Култура", а халтура…терминът "халтура" има конкретно съдържание.

 15. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Егати глупостите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 17 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Защо му публикуват главоблъсканицата на този обърканият?

  И защо пише на приятелят си социалист а не вземе да напише писмо до нас, бившите симпатизанти на СДС и да ни обясни, защо е десен, с какво ни е полезен той, какво може да ни помогне ако му гласуваме доверие въпреки обърканата му мисъл и поведение?

  Общо взето "яйцеглава" работа!

  Яйцеглавите - "Те могат да Ви дадат решение на всеки световен проблем, но оставени ами едно яйце не могат да сварят!" - откъс от предизборна реч на Линдън Джонсън, президент на САЩ.

  Това писмо и тази публикация показват пълната липса на стойност в т.нар. "жълто паважна десница"(от пост на Граф по горе)
  [quote#11:"Graf"]естественото състояние на жълтопаважната ни "десница".
  Мъка... [/quote]
  Браво , Ваша светлост!
  Напълно са изтрещели!
  А патериците които им слагат , само им позволиха да изложат най-грозното от себе си!

  А сега нещо и от мен.

  Аз не държа да съм десен за да се харесам на объркан интелектуалец като авторът по горе и такива като него. Не държа да съм, красив, умен, преуспял (по нечии натрапени критерии) аз съм си такъв какъвто съм!
  И с ПР няма да ме накарате да ви заобичам даже напротив!

  Просто не сте ми нужни!

  НЕ СТЕ МИ НУЖНИ,

  а даже противни!

  Хитростта пречи на мисълта!
 17. 18 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#7:"Търпана"]Забележете, че и досега в България се мълчи за горяните. Нищо чудно че комунистите мълчат, ама защо мълчат т.нар. "демократи" и седерасти?[/quote]

  Мълчат защото едните са производна на другите! Мълчат защото са еднакви а даже и по-лоши! Мълчат защото нещата се объркаха когато начело на демократичното помръдване поставиха онзи плагият Жельо Желев вместо д-р Дертлиев или някои като него. За това мълчат.

  Хитростта пречи на мисълта!
 18. 19 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#12:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]"Дневник" ли е станал притурка на портала на интелектуалните сноби на свободна практика "Култура" или обратното? [/quote]

  БРАВО!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Хитростта пречи на мисълта!
 19. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Безспорно историята трябва да се помни, защото е много поучителна. Но не и да се спекулира с нея. От историята могат да се изсмучат всякакви факти и да се ползват във всички посоки. Крепостничеството в Русия например съществува наравно с робството в Америка. И т. н. Вярно е че комунизмът едва не довърши България. Но е вярно и че сегашният капитализъм може да го направи и го прави успешно. Още по-лошо, капитализмът в световен мащаб може да унищожи човечеството. Нека да бъдем по-внимателни в преценките си.

 20. 21 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  С П Е Ш Н О!!!СЪОБЩЕНИЕ ЗА ГАВРА
  Току що беше официално съобщено, че Руското правителство е поискало от Колониалното Българско правителство, да издири и строго да накаже лицата, които боядисаха паметника на Червената армия. Руското правителство отбелязва, че в България изобщо не търсят лицата, които осквернявали паметниците на съветските войници, загинали за свободата на България.
  Звучният шамар идва по време, когато на власт е колониално марионетно правителство, което се управлява и направлява от Лубянка.
  Покрай гаврата с българския суверенитет, обаче има и една смешна страна - най-много съветски войници са загинали в Бургас, където масово са се отровили със спирт, когато нападат една цистерна. Иначе има загинали - умрели най-често от препиване и свързани с това болести, вкл дори и разстреляни за мародерство (има и такива случаи)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 21. 22 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ПАМЕТНИКЪТ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ Е ГАВРА С НАЦИОНАЛНОТО САМОЧУСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  Това е символ на съветско/руското господство и на националната зависимост. Това е символ на господството на ЧервеноРуската Мафия. Не случайно е издигнат непосредствено след най-голямата битка на Вътрешни войски с горянските отряди край Сливен, издигнат е ЗА ДА ПЛАШИ!
  Има Паметник - няма България!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 22. 23 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ЗА СВЕДЕНИ НА ЧЕРВЕНИТЕ ИСТОРИЦИ- едно уточнение

  Това за сравнението между робството в Южните щати и крепостничеството в Русия
  1 робството в Русия е наложено върху 70 до 80% от коренното руско население - подчертано Това са били руснаци християни говорещи руски не са внесени отвън чужди дивашки изглеждащи хора от друга раса и т н
  2 робството в Русия продължава повече от 300 години и слага неизтриваем печат върху идните поколения - днес по-голямата част от руснаците имат за прадеди крепостни роби затова в Русия тази тема е ТАБУ

  Иначе статусът на чернокожите роби и на руските крепостни е бил един и същ - продавали са ги като животни и съдбата им е зависела изцяло от волята на господаря С тази разлика че в Южните щати те са били малцинство а и там никой и не е могъл да си помисли че коренен американец може да бъде роб докато в Русия това се е разбирало от само себе си
  И двете категории роби са освободени по едно и също време - 60-те гг на 19 век

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 23. 24 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Култово! Казване с половин уста: "Не ви щем камбаните, не ви щем самоварите…не желаем татарска цивилизация."

  При тази лигава, безволева и страхлива интелигенция с половината уста, докъде смятате да я докараме. Именно на интелигенцията се пада участта да изрича на висок глас, ако трябва и да крещи, че ние принадлежим към Западната цивилизация, а не към монголо-татарската. Обаче г-н Тони го е страх да не го помислели за соросоид. Пародия, братя, с елементи на водевил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK