1968 For(n)ever

Прага, август, 1968

© Národní archiv Praha

Прага, август, 1968Годишнината от събитията в Прага през август 1968 това лято предизвика по-голям интерес. Той беше провокиран от акцията "България се извинява" и оцветените в розово войници на Паметника на съветската армия.


Като част от дискусията, споделянето на спомени и обсъждането на темата препубликуваме текста на писателя Георги Господинов от сборника "Невидимите кризи" с негово разрешение. В страницата си във "Фейсбук" той помоли всеки, който има спомен от 1968 г., да го публикува на стената му. Ако вие имате история/спомен, който искате да разкажете - може да го споделите там или във форума под текста. 


Лични версии
След като лекомислено се съгласих да напиша "нещо" за 1968-а, си дадох сметка (твърде късно), че съм изпаднал в онази ситуация, която, ако перифразираме Св. Августин, звучи така: като не ме питат за 1968-а, знам, но трябва ли да обясня - не мога. Има нещо ирационално в тази година, нещо изплъзващо се и придърпващо в същото време. Понякога ми се струва, че трае повече от останалите или всмуква като черна дупка в себе си неща, случили се в други години. Често сме склонни да кажем: "А бе това не беше ли през 68-а." Разтягаща се, разширяваща се, необозрима година.


Зарових се в Народната библиотека, за да си набавя някои детайли, защото също така безотговорно вече съм писал насам-натам, че помня тази година в подробности поради единствената причина, че съм роден в седмия й ден. Което ме кара да се чувствам част от случилото се и неслучилото се тогава и по някакъв начин отговорен за това. Разгръщах вече чупливите страници на "Работническо дело" от 1968-а (винаги съм мислел, че официозите ги правят на по-специална, издръжлива хартия, но май не) и си припомних цялата кухота, кухота, кухота на онзи език. Ако някой изпитва непреодолима носталгия по социализма, бих му препоръчал един брой на вестник от онова време.


"Работническо дело" регистрира по дни единствено отсъствието на тази година. Поръчах си "Поглед", защото знаех за статия на тема "Чешки жени се опитват да прелъстяват войниците на Варшавския договор", но не успяват поради доброто възпитание и подготовка на българските и съветските войници... След малко поръчката ми за "Поглед" се върна с резолюция, че точно 1968-а е на реставрация. Нямало после реставрация, а? Не ми излезе и "Филмови новини" от същата година, което било в складовете в "Изгрев" и т.н. Е, как да не е проблематична наличността на 1968-а в България?


Тук е мястото да обявим проект.


Не е ли време да се направи един каталог, опис, архив на българската 1968-а, включващ документи, публикации, снимки, песни, литература, музика, всекидневни артефакти, кинопрегледи, лични истории на свидетели, джунджурии, ширпотреби и всичко, каквото се сетим от тази година. Архив на една година. Твърде вероятно е да се получи нещо като онази китайска енциклопедия, описана от Борхес, но какво от това. Може да се смята за покана. Поровете из таваните си и се обадете. Ако трябва да я съчиним тази година, да я измислим отначало докрай, за да не ни преследва с призрачността си. Колекционирам я*.


А засега ще се наложи да карам по памет.


Лично календарче за 1968


Януари


На 5 януари Дубчек станал лидер на Чешката компартия.


След два дни майка ми получила силни коремни болки, поради което трябвало да се родя и оттук насетне мога да говоря в сегашно време.


Същият ден Джордж Харисън заминава за Бомбай, като не след дълго и останалите трима от Бийтълс отиват там.


Февруари


Бийтълс са в Индия, медитират при Махариши, ходят в бели роби и по тази причина в останалия свят не се случва нищо особено.


В България се случва единствено прогнозата за времето - сравнително топло за сезона (5-9 градуса).


Забравил съм. Делегация на ЦК на БКП начело с другаря Тодор Живков заминава за тържествата в Прага, където последният, в смисъл Първият, произнася реч.


Март


На 27 съветският космонавт Юрий Гагарин загива при самолетна катастрофа. Поради липса на повече информация тръгват всякакви слухове за смъртта му, включително и този, че са го взели извънземните.


Баща ми пътува за първи път със самолет. Оцелява.


Купуваме си "Опера", първият български телевизор. Виж ти, всъщност светът бил черно-бял. Оттук насетне ще можем да гледаме цялата 1968-а по телевизията.


Април


В САЩ е убит Мартин Лутър Кинг.


В Прага се запролетява.


Без връзка с горното майка ми си купува първи минижуп, макар вестник "Работническо дело" (и баща ми) да твърдят, че минижупът вече изобщо не е на мода.


Мартин Лутър Кинг

© Associated Press

Мартин Лутър Кинг

Май


На 6 май започват вълненията в Париж. Студентите водят първа битка с полицията в Латинския квартал. Пролива се кръв.


Същият ден в България официално е Ден на животновъда, а неофициално – Гергьовден. Колят се агнета. Пролива се кръв.


От 20 до 22 май в София се провежда първи конгрес на съюза на писателите. Потулен скандал около словото на чешкия гост Пужман. На приема по повод закриването на конгреса др. Т. Живков произнася слово. То започва с "Драги другарки и другари" и завършва с "Наздраве другарки и другари". (По пет пъти е употребен сонорът "Р" – общо десет пъти в двете реплики. Дали Р-то прави езика по-мажорен и вкарва революция във фонетиката? Или това е таен шифър с инструкции само за комунистите...)


Юни


Застрелян е Робърт Кенеди.

Убийството на Робърт Кенеди

© Reuters

Убийството на Робърт Кенеди


На 17 юни в Лондон е премиерата на филма "Yellow Submarine".


Официално е премахната цензурата в Чехословакия. На 27 юли програмата "2000 думи" е публикувана в "Литерарни листи".


Цензурата в България пречи да бъде забелязана цензура в България. Същата година, без да съм сигурен в месеца, в пещите на Полиграфическия комбинат е изгорена книгата "Люти чушки" на Радой Ралин и Борис Димовски.


Българските студенти организирано се готвят за Световния фестивал на младежта и студентите. На националния стадион текат денонощни репетиции. Хиляди девойки и младежи с ленти и кърпи се превръщат едновременно в петолъчка, която по даден сигнал се разпада на сърп и чук. После сърпът и чукът размахват крила - ах, гълъб на мира. Гълъбът каца на главата на Ленин. Главата на Ленин е направена само от девойки с отличен успех. Една моя леля по-късно цял живот ще се гордее, че е била в ухото на Вожда на световния пролетариат.


Юли


На 18-и е публикувано писмото на Централните комитети на комунистическите и работническите партии в България, Унгария, ГДР, Полша и Съветския съюз до ЦК на Чехословашката компартия. А редакционната статия на "Работническо дело" от същата дата завършва с твърдото "Да бъде разгромена контрареволюцията" (четири "Р"-та. Значи това е кодът за нападение. След месец заповедта е изпълнена.)


В България всичко е спокойно, радваме се на един хубав юли.


На 28-и в София се открива ІХ Световен фестивал на младежта и студентите.


Във връзка с това майка ми вижда за пръв път на живо чернокож студент (жив негър), купува си джапанки и разучава песента "Една българска роза", написана специално за фестивала. С което нейното участие в революцията на 68-а се изчерпва.


Под прикритието на данданията в София два български полка тайно са извозени от югоизточниите райони някъде в СССР. Престояват там законспирирани цял месец.


Пониква ми първи зъб.


Август


Войските на Варшавския договор влизат в Чехословакия.

Съветски танк блъска автобус близо до сградата на Чехословашкото радио. Прага, август 1968

© ТЕЛЕФОТО/ЧТК (фотоархив на БТА)

Съветски танк блъска автобус близо до сградата на Чехословашкото радио. Прага, август 1968


Бийтълс пускат в сингъл Hey Jude. На обратната страна е Revolution.


Баща ми тегли заем и купува "Варшава" – дебела, тромава, но мощна (като Варшавския пакт) кола. Един съсед казва на баща ми, че тези коли се водят на военен отчет и при мобилизация само й слагат едно леко оръдие, с което тя автоматически се превръща в малък танк. А шофьорът – в танкист. Същият съсед тайно подшушва на баща ми, че в Прага нещо се мъти и ще трябва да ги освобождаваме. От кого – пита баща ми. От тях – отговаря съседът.


Усещам, че баща ми се бои да не го мобилизират с "Варшава"-та в Прага.


Септември


Цензурата върху пресата отново е въведена в Чехословакия.


Майка ми и баща ми се абонират за списание "Филмови новини".


Баба ми прави 80 буркана с лютеница, 45 компота от праскови и 15 буркана царска туршия.


Нашите войници още са в Чехословакия.


Октомври


Жаклин Кенеди се омъжва за Аристотел Онасис.


България побеждава Холандия с 2:0 в квалификационен мач за Световното по футбол. Гледаме го по новия телевизор "Опера".


Докато ме къпят вечерта на 7 октомври към 19:30 по радиото съобщават: "От Шумен днес бяха изпратени 12 тона грозде и ябълки за българските офицери и войници в Чехословакия. В писмото си кооператорите изразяват своята обич към българските бойци, които..."


Нататък не чувам, защото баща ми започва да смята на глас колко български войници и офицери трябва да има в Чехословакия, ако им пращат 12 тона грозде и ябълки, и колко време ще продължат събитията, ако този Х брой войници и офицери ядат по 1 кг. на ден. Майка ми се обажда, че на офицерите може да им се полага по-голяма дажба, което напълно обърква сметките на баща ми. Баба ми се обажда не на място, че също може да задели няколко буркана за войничетата. Баща ми я скастря.


Точният брой на българските войници и офицери в Чехия ще науча 35 години по-късно след отварянето на секретните архиви – 2164 души. Тогава ще науча още по-секретната информация, че за мисията си там те са получавали сумата от 3 рубли на месец. Баба ми все пак трябваше да им прати консервите.


Пониква ми втори зъб.


Ноември


Ролинг Стоунс изтърколват един от най-великите си албуми "Beggars Banquet". Майка ми и баща ми никога не са ги слушали.


Умира Джон Стайнбек. Започвам да подозирам нещо, което ще установя с фактическа точност едва след 35 години, а именно, че 1968-а е пълна със смърт. Освен смъртта на Гагарин, убийството на Мартин Лутър Кинг и Робърт Кенеди, 11 000 загиват при земетресението в Иран, десетки убити в Прага, много повече във Виетнам...


Същата година "смъртта на автора" е забелязана първо от Роланд Барт. Смъртава година.


Декември


Първи космически кораб с екипаж обикаля около луната. Сутринта на Коледа пилотът James Lovell чете от Космоса първите строфи от Битие. Ако предположим, че е ползвана версията на Крал Джеймс, ще е звучало така:


In the begining God created the heaven and the earth.


And the earth was without form, and void; and darkness was upon the face of the deep. And the Spirit of God moved upon the face of the waters.


Същата сутрин баща ми с група коледари броди из пустата и неустроена земя на село и пее:


Стани ми, стани, нине, нине господине,


че ти идат добри гости, добри гости коледари...


Няколко часа по-късно групата е задържана и отведена при партийния секретар, който обяснява, че Бог няма и няма да се роди, което прави Коледата безсмислена и дори официално забранена.


Вече съм почти на година и мога да ходя сам от леглото до вратата. 1968-а свършва, но още не ми е мъчно. Подозирам, че след 30-40 години ще давам мило и драго да си спомня поне нещичко от сега. Ако знаех думата, щях да "злорадствам", но не я знам и само се изплезвам.


1968 като антиманифест


1968-а никога не се е случвала. Това е единствената съчинена, въобразена, преразказана, украсена отначало докрай година. Всички събития оттогава сочат единствено това. Ние, родените през 1968, също.


Твърде е възможно тя да е измислена като грандиозен проект от Анди Уорхол, който по това време празнува 40-годишен юбилей.


Твърде е възможно 68-а да е пореден номер на бойно учение, организирано от войските на Варшавския договор в чест на петдесетата годишнина от създаването на Съветската армия и флот, чествано същата година.


Твърде е възможно 68-а да е изцяло съчинена от източноевропейски младежи, след умопомрачително слушане на Бийтълс в тайни тавански помещения. Доказателство за това дава внимателното прослушване на Yellow Submarine. В средата на парчето (точно на минута и 35 секунди от началото) във фоновия шум ясно се чува репликата "пусни ми веригата" с ударение на "у", произнесена много бързо, на чист български. Ето така: "пуснимиверигата". Ако това не е конспиративно послание на Бийтълс към българската младеж... За жалост го разконспирирахме твърде късно, в средата на 80-те, когато всичко вече беше изгубено.

Бийтълс

© Associated Press

Бийтълс


В крайна сметка това е годината, съчинена от мечтата на всеки да е друг и другаде. Това е годината, в която за последен път всички са били млади. Само там Джон Ленън е на 28, Мик Джагър – едва на 25, майка ми на 20, аз на няколко дни. И Хендрикс, и Морисън са млади – и живи. Ако един ден се събудим рязко остарели, можем спешно да се спасим в "жълтата подводница" на 1968.


Твърде е възможно 68-а да е грандиозна суперпродукция на Метро Голдуин Майер, Киностудиа имени Горького, Френската, Чешката и Българска държавна кинематография (оттук кадри на Младежкия фестивал).


Най-добрият филм на всички времена.


60-те като епиграф или епитафия


60-те не родиха нищо, защото тогава беше измислено антибебе хапчето.


1968-а като питане за изгубеното

София в навечерието на IX Световен фестивал на младежта и студентите. Юли 1968

© фотоархив на БТА

София в навечерието на IX Световен фестивал на младежта и студентите. Юли 1968


Знам, че съм загубил толкова неща, че не бих могъл да ги преброя, и че тия загуби сега са всичко мое... наше е само онова, което сме изгубили.
Борхес, "Притежаване на миналото"


Ще си позволя да кажа, че още по-наше е онова, което сме изгубили, без да е сигурно, че сме го притежавали някога. И в този смисъл 1968-а е нашата година. Завинаги нашата година. Важна тъкмо с отсъствието си, с неслучеността си по тези места.


Понякога времето и географията драматично се разминават. Една и съща година може да се случи в Париж, Прага, Берлин, да стигне до Белград и да не успее да влезе в София.


Преди да започнем да запълваме тази година, да я измисляме или обясняваме, трябва да се спрем замалко върху факта на нейното българско несбъдване. Върху премълчаното. Несъстоялите се разговори около несъстоялото се рано или късно ще се състоят. И ще бъдат много лични, като питане към родители.


Какво правехте през 68-а? Разбрахте ли случилото се през май в Париж? Чухте ли изобщо за него? Имахте ли личен проблем с нахлуването на войските (в това число и български) в Прага? Слушахте ли Бийтълс? А "The Who", а Джими Хендрикс, Дженис Джоплин... Беше ли ви неловко от карикатурата в "Работническо дело" от 9 февруари по повод самозапалването на Ян Палах на 16 януари?


Както след време нашите деца, надявам се, ще ни попитат (защото непитането е по-страшно). А вие лично какво правехте през 1989-а? А после? Мълчахте ли при Луканов, а при Беров? Беше ли ви неловко при Симеон?


Защото всяка несбъднала се година ражда след себе си куп други несбъднати.


И ако искаме да се питаме за днешното ни неслучване, ще трябва да се обърнем поне към 68-а, ако не и по-назад.


* Докато подготвях този текст (през 2003 г.), пуснах на Google да търси "1968, България". И най-добрата Интернет търсачка тогава виновно изписа - "did not match any documents". А за "1968, Bulgaria" (на латиница) излязоха 187 споменавания в чужди сайтове, предимно за футболните срещи на националния отбор от тази година. Есето, публикувано тогава във в. "Култура", предизвика възмущение и одобрение с няколко последвали публикации. Част от описаните липси в паметта ни за тази година бяха запълнени през "юбилейната" 2008 г. Несъстоялият се разговор в някаква степен все пак се състоя.


***
За припомнянето на някои детайли от 1968-а съм задължен на Малина Томова, Диана Иванова, Яна Генова, Петър Чухов и Зорница Христова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 926 Неутрално

  17 ноември 1968
  Левски - ЦСКА 7:2

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво!
  и непреходната тема да бурканите и туршиите е засегната......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Изпуснати са някои събития от 1968 г. Едното - Левски побеждава ЦСКА със 7:2 през ноември (и само два месеца по-късно отборът става милиционерски. И друго - през същата година за първи път Коледа е на 25 декември. Друг е въпроса, че официално не се празнуваше.
  През 1968 г. има студентски вълнения и стачки в Полша.

 4. 4 Профил на kironki
  kironki
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В 1968 Г. Е СЪЩОТО, КАТО В НАЧАЛОТО И СРЕДАТА НА 1941Г.НА

 5. 5 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  11 декември 1968 г. :  http://www.youtube.com/watch?v=SG9fJnfIrLI

 6. 6 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Весело

  Виц: Един успява да избяга през границата по "време оно", хващат го граничарите от другата страна, и му проверяват раницата. Гледат има малко дрехи, тоалетни принадлежности, документи и...5 броя Раб. Дело!

  Питат го-какво е това?

  -Лекарство!

  -Е как вестник може да бъде лекарство? За коя болест?

  -Може, може, против носталгия

  Това във връзка със следния цитат от статията:"...Ако някой изпитва непреодолима носталгия по социализма, бих му препоръчал един брой на вестник от онова време...."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Добре. хреса ми.
  Ако бяхте използвали Яндекс за търсене щяхте да намерите различни от спортните новини.
  Ах, да.... руско езична е т.е неподхожда на хумора.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  Май се е получил компот на темата 1968 ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#6:"Мойше. Толкоз!"]"...Ако някой изпитва непреодолима носталгия по социализма, бих му препоръчал един брой на вестник от онова време...." [/quote]
  Предвид просешката тояга до която докара българите 24 годишния реститутски преход, изпитващите носталгия май гонят милион, не са само "някой".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Весело

  От личното тефтерче...на един познат(бая съкратена версия)

  -След януарската сесия съм за 2 дена в Прага. Нещата изглеждат различно от миналата есен, по куп параметри.

  -Някъде май-юни пак съм там, въобще не прилича на соц' държава. Стряскам се и си казвам-тая няма да я бъде. След връщането имах бая дълъг (и неприятен) разговор с "другарите" от Московска 5. След това...взимам Решението.

  -В края на юли пътуваме с приятел до Полша. На връщане, в Белград му казвам "ты налево, я-на право (към Италия)". На 5 август съм в Италия. На 28 чувам новините, и си казвам "прав бях"!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Интересно календарче се е получило. Шегаджийски прочит на доста трагични събития.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Баща ми тегли заем и купува "Варшава" – дебела, тромава, но мощна (като Варшавския пакт) кола.
  =====================================
  Варшава и Победа ( ГАЗ 20 М) са всъщност Опел Капитен, модел 1938 получен от руснаците след войната от Дженерал моторс, които пък дават лиценз на поляците да го правят.

 14. 14 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В тази тема съвсем заслужено трябва да намери място името на историка Ангел Николов.
  Това име научих от предаването на Лили Маринкова по Канал 3 - "Вън от рая" на 22 август 2013 г., (четвъртък - 21:30 ч.) , в което той участваше.
  По това време (1968 г. ) той е бил студент в Прага.
  Своите впечатления е описал в книга под заглавие ГОРЕЩОТО ЛЯТО НА 68-МА. Пражка пролет. Братска помощ и Народна република България. Издадена с помощта на Фондация д-р Желю Желев.
  Книгата е 469 страници и вече е в търговската мрежа. Цена 20 лева. Аз я купих от книжарница "Български книжици" , ул. Аксаков №10, под колоните. Прегледах я все още "по диагонал" и намирам, че е изключително информативна. В нея читателят ще намери информация не само за случващото се по това време в Чехословакия, но така също и у нас, както от авторския текст , така и от многото източници, пояснения и допълнителната информация.

  The best way out is always through Robert Frost
 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Горещото лято на 1968 год.Какво остава завинаги в сърцето и паметта ми?
  Наистина беше горещо и в прекия и в преносния смисъл на думата.
  Аз очаквах първото си дете,а мъжът ми беше войник/тогава това беше задължително/.Бях щастлива,че ще имаме рожба и тя се роди на 9-ти август-прекрасна дъщеря,мъжът ми го пуснаха 2 дни в отпуск.
  Много се тревожих,че ще го изпратят в Чехословакия,за щастие той не беше от изпратените.
  Дъщеря ми много плачеше,а аз слушах ББС и Гласът на Америка.
  Знаех какво става в Чехословакия.Знаех и какво става тук,та нали по това време иззеха "Лютите чушки" на Радой Ралин.
  В къщи коментирахме тихо всички събития,защото в съседство живееше милиционер,а на горния етаж комунистическо семейство.Татко се разболя,влезе в болница,откриха му рак на белите дробове и почина на Бъдни вечер.Аз плачех и същевременно пеех и танцувах "Дилайла" с бебето в ръце.
  Никога няма да забравя 1968 год.А,забравих,май имаше някакъв младежки фетивал в София пак през същото това лято.
  Г-н Георги Господинов,дано съм Ви била полезна!
  Ваша Тони

  Tony
 16. 16 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 19 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#4:"kironki"]В 1968 Г. Е СЪЩОТО, КАТО В НАЧАЛОТО И СРЕДАТА НА 1941Г.НА [/quote]

  т.е. уханието на свободата се носеше из въздуха...

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  "Във връзка с това майка ми вижда за пръв път на живо чернокож студент (жив негър), купува си джапанки и разучава песента "Една българска роза", написана специално за фестивала. С което нейното участие в революцията на 68-а се изчерпва."

  Като се замисли човек, хич не е малко...

  I Want To Believe
 20. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  лапсус [quote#17:"Гневник"]Настоящият казус попада в хипотезата, според която не се изисква съгласието на трето лице, в случаите когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена по смисъла на закона. [/quote]

 21. 22 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realistka":

  Ето нещо, което прекрасно илюстрира разликата между Чехословакия и България - изказването на Петер Пуйман през май 1968 г. в София и изказването на Орлин Орлинов през ноември същата година:

  Петер Пуйман:

  http://1968bg.com/index.php?option=com_content&;task=blogcategory&id=6&Itemid=14

  Орлин Орлинов:

  http://1968bg.com/index.php?option=com_content&;task=blogcategory&id=6&Itemid=14

 22. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Опел става част от Дженерал Моторс няколко десетилетия след войната. Не е достоверна информацията ти,Каиш.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 926 Любопитно

  До коментар [#5] от "richi":

  Да, така е, но шедьовърът на Гунди си беше лично постижение, докато на 17 ноември размазването беше отборна работа. Навремето се разправяше като мълва разборът на Къци Чакъров на полувремето на мача. Влиза Чакъров в съблекалнята, чака да утихнат радостните възгласи на играчите и казва, "Момчета, още едно такова полувреме и аз удвоявам премиите." И излиза. Останалото е история.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 24. 25 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  През 1968 г. в Хетфорт е създадена рок бандата Deep Purple и още същата година те издават два албума - Shades of Deep Purple и The Book of Taliesyn.

  В Бирмингам са създадени Black Sabbath.

  Новото поколение не чука, а направо блъска по вратата.

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Битълс и кокока кола бяха опасни думи!
  Първите се описваха като пияни вечно дрогирани дългокоси хулигани.От тогава е израза"какво се държиш като битълс" т.е неприлично.Ако имш малко по -дълга коса си направо битълс и тогава подлежиш на остри хване нула номер.За плочи и дума да не става.
  Кока кола са давали на американските войничета във Виетнам за да се напият.Имаше карикатура в Раб. дело на американски войник с кока кола в ръка който беше пиян от нея.
  Паша Христова и песента си спомням и до днес.
  Живеехме като в затвор и не знаехме абсолютно нищо какво става по света.За Чехословакия се говореше само тайно на ухо вечер който можеше се опитваше да слуша ВВС или Гласа на Америка/заглушаваха ги жестоко/.
  Сега тук някой ми обясняват колко хубаво било тогава!?
  Мерси но пасаран !!!
  П.П
  Какво общо има биографията на автора или моята с текста по горе?Тези методи на оплюване най-малкото не са почтени ,да не кажа и по-лошо.Напомнят ми ДС

  klimentm
 26. 27 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Родените през 1968 г. имахме великата възможност да сравним лично двете системи. 21 години живот преди 1989 г. и 23 г. след това, са достатъчно много време човек да си състави устойчиво и просветено мнение както за онова общество, така и за сегашното. Ако трябва да се каже с едно изречение: трябва да сме благодарни на историята за падането на комунизма. Зная, че ще последват безброй аргументи от рода на "сиренето беше 3,40 лв.; здравеопазването - безплатно, правехме мотокари" и пр. уморителни неща. Обаче ако при сравнението се използват критерии като свобода (икономическа и всякаква), възможности за инициатива, за развитие и пр. изконни човешки ценности, сравнението е излишно. Разбира се, че днешният "капитализъм" ни струва много, но свободата винаги е значела и отговорност; затова - пази, Боже, от онова "спокойствие" на социализма. Нашите деца са несравнимо по-свободни от нас. Никога не бих им пожелал онази "сигурност" отпреди 1989 г. Освен че е измамна, тя просто е и невъзможна...

 27. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Гневно

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Тогава живеехме като просяци .Панталоните с които ходех на училище майка ми беше кърпила хиляди пъти бяха лъскави на задника и коленете.За обувките да не говорим. Не бях само аз така а почти всички.Сивота и мизерия,или ще кажеш че не е истина ?
  Признай тогава живеехме като скотове,но най-гадното беше усещането че това никога ама никога няма да свърши ,че трябва цял живот да живееш в тази лъжа тази измама.Това беше гадно за това не лъжете днес че ми напомняте онези квази лъжци от миналото ! Моля !!!

  klimentm
 28. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Аз помня Световния фестивал на студентите в София, татко ме носеше на раменете, сегашният паркинг при зала Универсиада (май заради това събитие я построиха) беше пълен с народ, а в далечината имаше тринуба и Валентина Терешкова произнасяше реч. Помня, че я виждах като малка точка в далечината и се чудех какво му е толкова интересното.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 30 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Божичко, колко много имаме за наваксване с толкова много "бели петна" в паметта ни от него време - атакувана и изнасилвана перманентно от червенотиквениците дали на света и ЮНЕСКО (например...) боковски дъщери и синове, да ни прославят и гаврят с чувството си за вина и мезета и с Работническото Дело на бащите си в сърцата... Прославят, тъй както само те си знаеха - по старому. 1968 Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ И МЪКА ЗА ЧЕХОСЛОВАКИЯ, а аз - аз няма никога да забравя това което не съм знаела и запомнила ( благодарение на боковците ) .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 30. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#28] от "klimentm":

  Вярно, някои и тогава в 1968 живеехте като скотове, това е така, вярно е обаче, че и сега в 2013 имама официално 450 000 безработни, хора се палят по улиците, самоубиват се по семейному, ровят в кофите за боклук, изнасяме цигания вместо електрокари ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  А моя роднина отива като студентка през август на екскурзия в Прага и там я заварват събитията. "Чудничко" си изкарала - забранили им да излизат изобщо от хотела няколко дни, а те гледали от прозореца (не помня от кой етаж) как съветските танкове минавали по улицата отдолу, та чак стъклата се тресяли.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 33 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "След като лекомислено се съгласих да напиша "нещо" за 1968-а,.."
  Наистина лекомислено сте се съгласили, Господинов, наистина. И напразно, дори...

 33. 34 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Разстроено

  На 21.08.1968 г. румънският комунистически диктатор Николае Чаушеску произнася своята знаменита реч на площада на Революцията в Букурещ, в която остро се противопоставя на инвазията в Чехословакия. Това действие поставя и началото на разграничаването на Румъния от съветските сателити - нещо, което е заплатено с цената на жестоки лишения от народа, но действие, което кара всеки румънец да се гордее днес.
  Бае ни Тодар в същото време беше най-първият, по-бетер комунист от комунистите, който скачаше на бой. В БГ по това време е имало хора, които са си мислели, че покрай събитията в Чехословакия и при нас ще има разведряване, но правешкият лизгар набързо им е набил колците.

  CONTADOR GRATUITO!
 34. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#16] от "richi":

  Много интересни снимки за поколенията - да видят как е изглеждало Черноморието преди бетонната инвазия

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 36 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Тогава бях студент първи курс, помня нахлуването в Чехословакия, слушахме ВВС и Свободна Европа на ВЕФ - единственото радио с 13 м къси вълни. Фестивала - гледахме учудени - толкова чужденци в София! Концерти на сръбски и унгарски рок групи в парка на свободата (ако някой не знае как се казваше тогава Борисовата градина . Татковците на пишещите тук бобита и гневници спираха по улиците момчетата с по-дълга коса и момичетата с къси поли, момчетата подстригваха, а на момичетата удряха печати на бедрата, за да не могат да носят минижуп. Иначе бяхме млади и щастливи, не бяхме виждали друго, освен развитото соц. общество и не се тормозехме много, че нямаме това или онова. Много може да се каже за онези времена.

 36. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#27] от "inn":

  Май си позабравил нещо.Я ми припомни какво толкова стана през 89г.,че ми се губи нещо.Смениха Т.Ж с друг подобен индивид.ТОВА БЕШЕ! Какво си се хванал 89,та 89.... Народното събрание си работеше по старому и милицията и съдът....какви 5 лв бе,бате?
  Системата си работеше по старому до 10.януари 90г. Тогава започнаха видимите промени.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 37. 38 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На Фестивала бях участник във "фона" (изписани с цветни флагове картини заемащи целия сектор Б на стадиона). Спукаха ни от тренировки цяло лято! На откриването чехословашката младежка група, делегати на фестивала хвърляше по трибуните огромни надуваеми пластмасови топки и скандираше: "София събуди се!" А водещия на "фона" само съскаше по микрофона: "Пукайте топките!" Събудихме се, събудихме се, но в 2013! Малко късничко, но по-добре късно, отколкото никога!

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално
 40. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  [quote#27:"inn"]Родените през 1968 г. имахме великата възможност да сравним лично двете системи. 21 години живот преди 1989 г. и 23 г. след това, са достатъчно много време човек да си състави устойчиво и просветено мнение както за онова общество, така и за сегашното. [/quote]И аз сравнявам двете системи. ама не откривам нито едно предомство на сегашната пред социализма ... ама нито едно и ТОВА Е ПРОБЛЕМА = Докато не постигнем по-висок БВП и по-висок стандарт на живот, по- голямо производство от социализма поне за критична маса хора винаги соца ще ни дърпа назад

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  [quote#31:"boby1945"]Вярно, някои и тогава в 1968 живеехте като скотове, това е така, вярно е обаче, че и сега в 2013 имама официално 450 000 безработни, хора се палят по улиците, самоубиват се по семейному, ровят в кофите за боклук, изнасяме цигания вместо електрокари ...[/quote]+++ Браво = така е ! Трябва и това да се знае. 1968 Започваха да се издигат квартали нови апартаменти от домостроителните комбинати. улиците започваха да се пълнят с НОВИ леки коли. Вървяхме на добре и се чувстваше !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Весело

  [quote#28:"klimentm"]Тогава живеехме като просяци .[/quote]

  Ама аслъ като просяци! Очакваше се с едни гащи да изкараш три години образование. Че и бяха под бройка - униформа се купуваше с бележка от даскалото. Демек ако овапцаш гащите - мисли му!
  Ходехме не само като просяци, ами и като измекяри - на такава униформа, какво да и сложиш отгоре през зимата?
  Кой има балтон или шлифер? Ходехме като гъски със скиорски якета и стърчащи поли на саката отдолу. Аз успях да изкрънкам от дядо си австрийския му скиорски пуловер на 40 години и ходех с него под сакото до началото на декември, за да приличам на човек и да ме харесват мацките (това беше най-важното все пак).

  CONTADOR GRATUITO!
 43. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  [quote#10:"boby1945"]Предвид просешката тояга до която докара българите 24 годишния реститутски преход, изпитващите носталгия май гонят милион, не са само "някой".....[/quote]За 24 години вандалите потрошиха труда на поколения преди тях и го продадоха на скрап. Това което бяхме построили и работеше с пълна пара и заливаше цели континенти с българска продукция, бездарниците го окрадоха , ама не можаха да го управляват.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 45 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#41] от "EVOLYUCIONER":

  Вярно е, сега няма никакви предимства. Тогава имаше много, особено за "активните борци" и децата им - предимство за купуване на апартамент, предимство за купуване на кола, телевизор и доста други предимства. А сега - анархия

 45. 46 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1254 Весело

  [quote#45:"aralambi"]А сега - анархия [/quote]

  Благословена да е тази анархия - бачкаш, каквото си искаш. Ако си добър имаш пари. С парите правиш пак, каквото си искаш - инвестирай, дари ги на електората на Станишев, изпий ги!
  Ето това е свобода!

  CONTADOR GRATUITO!
 46. 47 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 998 Весело

  [quote#42:"EVOLYUCIONER"]Започваха да се издигат квартали нови апартаменти от домостроителните комбинати[/quote]

  Мда. Те точно за такъв квартал една холандка ме попита - не са ли ви много големи затворническите общежития?
  Всъщност отговорните другари не са живели в тези невероятни постижения на строителната мисъл. Е го "Изток" - строен изцяло за отговорните другари - тва ниски кооперацийки, тва дворчета. Подражавали са нещо на гадните капиталисти и техните кооперации в центъра.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 47. 48 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 998 Весело

  [quote#41:"EVOLYUCIONER"]И аз сравнявам двете системи. ама не откривам нито едно предомство на сегашната пред социализма [/quote]

  Е па как ще откриеш, сега не си партиен секретар.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 48. 49 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ние може да забравим, но не и да простим ...

 49. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  [quote#31:"boby1945"] някои и тогава в 1968 живеехте като скотове, това е така,[/quote]
  Благодарение на вас другарю !

  klimentm
 50. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  [quote#42:"EVOLYUCIONER"]1968 Започваха да се издигат квартали нови апартаменти от домостроителните комбинати. улиците започваха да се пълнят с НОВИ леки коли. Вървяхме на добре и се чувстваше ![/quote]
  Кого лъжеш ? Господи,всички комунисти си приличате !
  И тогава говорехте така а бяхме до шия в ..батака !

  klimentm
 51. 52 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Авторът ме подсети и имам страхотна идея за протестите на есен! Моят клас английската парлелка в 32-ра гимназия в София си имахме химн на класа и това естествено беше "Жълтата подводница" на Бийтълс. Беше есента на същата тази 1968 с още пресните вълнения от Чешките събития, когато по стар комунистически табиет ни строяваха преди часовете и трябваше да влизаме клас по клас с маршировка и песен. Ние бяхме вече в 11-ти клас, стари пушки, както се казва по военному и вместо да маршируваме стегнато, като новобранци се влачехме с намусени физиономии и мълчаливо без никакви песни от блудкавия училищен репертоар. Беше дошъл нов заместник директор и веднага ни изкомандари да се върнем и да се "придвижим подобаващо"! Тогава някой подаде тон:
  In the town where I's born
  leaved a man who sail the sea
  and he told us for his life
  in a yellow submarine...
  Всички подехме "марша" с небивало въодушевление и само с с насмешка с крайчеца на очите видяхме как учителката ни по Английски език Генка Генова (сестра на композитора Генко Генов) смутено обяснява на номенклатурния другар как сме изучавали този "марш" в часовете по Английски език! Та ми дойде идея, че може да стане марш на протестите ососбено с логото: ПУСНИМИВЕРИГАТА!

 52. 53 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Седящата стачка на участници в Младежкия фестивал пред американското посолство на ул. Съборна. Сигурно е било нещо свързано с войната във Виетнам и нескопосаните опити на комсомолски активисти да разгонят седналите. За първи път виждахме такова нещо. Концерт на "рок" група в Парка на свободата (така се казваше тогава Борисовата градина) и милиционери на коне, които разгонват тълпата. Естествено за нахлуването в Чехословакия научиха първи следящите топ тен-а на ББС и Свободна Европа (сряда беше и вместо музика имаше новини със съобщението, че днес съюзнически войски са нахлули в Чехословакия).

 53. 54 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#52:"gibi"]Моят клас английската парлелка в 32-ра гимназия в София си имахме химн на класа и това естествено беше "Жълтата подводница" на Бийтълс....
  --
  In the town where I's born
  leaved a man who sail the sea
  and he told us for his life
  in a yellow submarine... [/quote]

  Ужас! Ужас!! Ужас!!!
  (1) In the town where I was born,
  (2) Lived a man who sailed to sea,
  (3) And he told us of his life
  (4) In the land of submarines
  т.е.
  (1) I was, а не I's
  (2) Lived, а не leaved
  (3) of, а не for
  (4) In the land of submarines, а не in a yellow submarine...

  Разтурям колоквиума!
 54. 55 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#52] от "gibi":
  Пеехме си я `Подводницата` и не само нея...
  Пеехме си и John Brown's Body кат марширувахме по бригадите... Особено се кефехме
  Glory! Glory! Hallelujah
  http://www.youtube.com/watch?v=bSSn3NddwFQ
  не точно този вариант пеехме, но и това е достатъчно!
  Не си спомням някой да е бил арестуван, влачен по земята, бит и пр.

  Разтурям колоквиума!
 55. 56 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#55:"Ганий"] кат марширувахме по бригадите... [/quote]

  Марширувахме даже на `There Is A Tavern...`
  http://www.youtube.com/watch?v=CnVkj41ybnE

  Местните баби много се впечатляваха!

  Разтурям колоквиума!
 56. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Разстроено

  [quote#16:"richi"]Българско Черноморие 1968 г. [/quote]
  Като ги гледам тези снимки ми се плачи. И не само за черноморието...

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 57. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#45:"aralambi"]Вярно е, сега няма никакви предимства. Тогава имаше много, особено за "активните борци" и децата им - предимство за купуване на апартамент, предимство за купуване на кола, телевизор и доста други предимства. А сега - анархия [/quote]
  Да, имаше някакви предимства за АБПФК, но те бяха ЕДИНИЦИ. А, колко сега са само МИЛИОНЕРИТЕ "бизнесмени"?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 59 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#16:"richi"]Българско Черноморие 1968 г. [/quote]

  Чудни години!!!
  Никога няма да се върнат
  Тогава, мисля, за първи път чух Lady Madonna

  Разтурям колоквиума!
 59. 60 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Интересно - авторът нищо не споменава за това, че през 1968 г. бойните антикомунистически отряди на Командиря Иван Костов са водили епични боеве срещу многократно превишаващите ги като сила и въоръжени до зъби комунистически орди...

  Разтурям колоквиума!
 60. 61 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ЗА СВЕДЕНИЕ

  През Юли 1969 беше същото - НРБългария беше единствената страна в света (без СССР), където телезрителите не видяха нищо от кацането на Луната, а единственото вестникарско съобщение беше на другия ден в официоза Работническо дело на последна страница, каре колкото 4 пощенски марки.
  Познайте какво стана 40 гг по-късно (2009): колкото беше отразено в през 1969 толкова и в 2009, е може би малко повече, най-вече в Нечервената преса (5...10% от всичките)
  КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ:
  Ако своевременно не погребем Комунизъма, той със сигурно ще погребе България.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 61. 62 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#43:"foster"] Очакваше се с едни гащи да изкараш три години образование[/quote]
  Да не би да са били безработни или баща да е пийвал доста?
  Що ние имахме и кола и ТВ, всяка година ходехме по 20 дена на почивка на морето? Родителите ми бяха обикновенихора.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#62] от "cobanmaala":

  Какво работеха родителите ти , и в кой град?

  klimentm
 64. 65 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#64] от "klimentm":
  В село работеха. Е, ставах и в 3 часа сутринта да нижа тютюн, ама е така, като има работа за вършене. Няма хляб без кора. Затова пък след като свършех с тютюна към 10 часа сутринта- на язовира за риба, а надвечер ритахме топка.


 65. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Авторът е направил добра хроника на знаменателната 1968г. Сравнението между бунтовните събития в Прага и Париж и как нашата младеж послушно изпълнява масовката на стадиона със знамената е повече от показателна. Днес май още само в Северна Корея се правят подобни масови прояви символизиращи единството на народа и партията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 67 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Антикомунисти,Русофоби и прогрес демократорчета от форума и авторчета на статии за Пражката пролет.Къде бяхте вие,вашите майки и татковци и вашите баби и дедовци през пролетта на 1968г?

  България над всичко!
 67. 68 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  У Т О Ч Н Е Н И Е

  АБпФК* (званието има няколко категории) бяха на брой:
  1. първоначално ок 7000 - вс членове на БКП(р) към 09.09.1944
  2. към 10.10.1989 нараснаха над 60 000, а се твърди, че са и повече (точната бройка тепърва ще се установи от разсекретените архиви, защото потомците им се укриха и станаха невидими, а иначе те са навсякъде...)
  Привилегии (видно от тогавашните нормативни документи):
  - приемаха се във ВУЗ и НАВСЯКЪДЕ, където се изискваха кандидатски изпити, по ОТДЕЛНИ КВОТИ
  - за обучение в чужбина ТЕ СЕ ПРЕДПОЧИТАХА, А ЗА ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ БЯХА 100%
  - имаха отделни почивни станци
  - винаги можеха, ако заемаха подходяща номенклатурна длъжност или бяха по-висока степен (АБпФК), да пътуват НА ЗАПАД, а в много случаи това важеше и за децата им
  - специални магазини за снабдяване (те бяха няколко категории), тъй като от тяхната среда се "издигаха" 99.9 % от ВСИЧКИ номенклатурни кадри на ЦК
  Изобщо АБпФК бяха партийните князе, партийната аристокрация. Те управляваха Партията(всъщност ТЕ бяха Партията), службите, армията, съд. сисдтема, стопанските и административните структури, те имах достъп до вс блага. И което е най-важното ТЕ бяха живата връзка с КПСС/СССР и съветските служби, т.е. те бяха на 100 % доброволни и безкористни Агенти на СССР. СССР беше всичко за тях - защитник и покровител, извор на блага и ръководител във всяко едно действие. Ако те държаха на България за нещо, то беше само това, което не противоречеше на интересите на СССР.
  След 10.10.1989 те реагираха светкавично и адекватно.Опирайки се на съветските служби, бързо мимкрираха, смениха името на Партията (и името на Съюза - вече не е Съюз на АБпФК, а Съюз на Антифашистите, само мястото му остана същото - на Позитано, където се премести и много изтънялата Партия, с други думи нещата си отидоха на мястото) и станаха невидими, превърнаха се в капиталисти, извършиха приватизацията във всички сфери. Дали са на власт или в опозиция, за тях няма голяма разлика, те държат вс. политически и стопански лостове в ръцете си. Затова, когато Човекът с Черното сърце беше издигнат от антикомунистическата вълна и съсредоточи ЦЯЛАТА власт в ръцете си, много бързо разбра това и "джентълменски" се договори с децата и внуците. Сега, 24 г по-късно нещата принципно не са се променили: само дето СССР е заменен с Русия, АБпФК са или в пенсия или при Маркситкия Бог, но на власт са децата и внуците. Те държат на 90% от медиите (чрез собственост или чрез преобладаващо журналистическо влияние), над 60% от службите (които активно, макар и тайно си сътрудничат с руските), пак толкова от магистратите и адвокатурата, също толкова, ако не и повече от началниците в Науката (особено в Червената Хранилка БАН), 60...70% от администрацията на средно ниво (общинска и държавна, да не говорим за малките градове и селата - там просто комунизмът никога не си е отивал), да не говорим също за т.нар. културен фронт - сегашният СБП, пряк потомък на онзи, гъмжи от агентура и руски шпиони (не случайно онзи СБП се смяташе за филиал на ДС)
  ____________________________________
  Това е корпус (организация уникална дори за целия комунистически свят, гениално изобретение на българските комунисти - предимно от селски произход ), генерична организация на убийците.От старите членове (защото по-младите нямат нищо общо с "антифашистката борба", званието по-късно се раздаваше, като благородническа титла, знак за произход "от нашите" повечето са с кървави ръце. Още преди 9.09.1944 те убиват около 5000 души цивилни - чиновници и др. "врагове на народа". Правило е било например, когато ги преследвали, комунистическите партизани "шумкарите" да залавят местни хора за водачи, които да им показват пътя, за да се укрият и след това да ги убиват. След "победата" най-вече през Октомври 1944, организирано и планомерно, по заповед от Москва от Г. Димитров, под ръководството но Т. Живков и Ан. Югов (щабът им е в х-л Славянска беседа в София) са убити между 20 000 и 30000 души пак от бъдещите АБпФК (идеята за този "корпус" се реализира по-късно). Тук не става дума за убитите от Народния съд и убитите хиляди в лагерите 1947 -1962, както и в борбата с Горяните 1944-1956. Сега децата и внуците са се укрили и само по фамилиите могат да се познаят. Затова не се учудвайте, когато за даден политик биографията му започва само с: "Роден на ... в ...Учил ..." и толкоз.
  ЗАЩОТО ТОВА Е НАЙ-СЪКРОВЕНАТА ТАЙНА НА ПОСТКОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ: имената и постовете на децата и внуците на АБпФК.
  Защото, ако това стане публично известно, ще има потресаващият ефект на бомба за обществото. То ще се усети, че досега е било в пълно неведение - ще се окаже, че децата и внуците на АБпФК СА НАВСЯКЪДЕ, МНОЗИНСТВО ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ, СТОПАНСКИТЕ И КУЛТУРНИ ОБЛАСТИ НА ОБЩЕСТВОТО И ТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО УПРАВЛВАТ СТРАНАТА И СМУЧАТ НЕЙНИТЕ РЕСУРСИ, КАТО ВАМПИРИ, разбира се в съюз с Русия.
  Затова и борбата с тях може да се води само по един начин, както с вампири - КАТО СЕ ОСВЕТЯТ!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 68. 69 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  "Чехословашките събития" от 1968 г. изобщо не се коментираха по онова време. Спомням си, че в час на класния към края на 70-те, класната ни (много мила жена) ни разказа как по време на тези "събития" чешка учителка извела класа си на улицата. Съветски танк, за да запази децата, се отклонил от пътя, преминал през парапета на мост и паднал в реката (излиза, че трябва да е била Вълтава). Мога да кажа, че по това време всичко казано в час ми се "лепеше от раз" в съзнанието и разбира се запомних този разказ на класната, приемайки го за абсолютна истина.
  По същото време всяка есен в родния ми Пловдив имаше Международен панаир и децата от близката махала бяхме абсолютни спецове по събиране на списания, емблеми, найлонови торбички, химикалки и шапки от чужденците – най-вече западногерманци и австрийци (трябва много ясно да кажа, че тази рекламни материали бяха като от друга планета, просто защото много от тях нямаха никакъв аналог по нашите магазини). Та може би година – две след разказа на класната ми за съветския танк, при редовните ни обиколки на Панаира, ме заговори един г-н от Австрийската палата – говореше български доста сносно, макар и с много силен акцент. Обръщаше към мен с "комзомолце", макар че си бяхме приятели (или точно заради това). Заради езиковата бариера с никой чужденец не е ставало дума за противопоставянето на двете системи, но с този г-н това се случи - дококото си спомням по негова инициатива. Преразказах му за случката със съветския танк от Прага, а той горчиво се засмя. Така и не ме убеди, че това не е било истина; аз продължих да вярвам за хвърлилия се в реката танк още доста години.
  Въобще, по онова време огромна част от казаното от властта се приемаше като несъмнена истина, никой не е допускал, че тази система може да падне. Затова и пътят ни след 1989 г. е доста по-различен спрямо този на чехи, поляци и унгарци...

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#65] от "cobanmaala":

  Моите родители работеха във фабрика, за по 80 лв.Никога не си позволяваха нищо излишно дори на кино не ходеха.

  klimentm
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 74 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#71:"klimentm"]Моите родители работеха във фабрика, за по 80 лв[/quote]
  добре е да се уточнява времето,
  минималната месечна работна заплата е била 80 лв през 1973

  http://plusminus.com/bg/info/naview.aspx?type=art&id=355144

  в онези години работниците бяха не по-зле (а понякога и по-добре) платени от инженерите...

  за сравнение, по това време аспирантската стипендия беше 105 лв, с 5 лв повече от заплатата на начинаещ асистент в университет...

 74. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  [quote#72:"kyphacah71"]ЧАКАМ КОМЕНТАРИ ОТ ЛАПАЧИТЕ ,ДРАСКАЧИТЕ ,И ЧЕРВЕНИТЕ
  ДРИСЛЬОВЦИ ! [/quote]
  Няма да получиш смислен коментар,до един приказват едно и също така са се клели на партията.Тогава живееха добре ама им развалиха рахатлъка.Сега вият до бога !

  klimentm
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  [quote#74:"petrov9"]минималната месечна работна заплата е била 80 лв през 1973 [/quote]
  Уважаеми ,не съм чувал за мин раб. заплата по онова време абсолютно нищо.Всеки взимаше колкото му дават и не смееше да каже нищо.нещо повече да се говори за пари беше срамота,защото за пари ли работи раб. класа ? НЕ ! Ние работихме за пълната победа,или не си спомняш ?

  klimentm
 77. 78 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#70:"kyphacah71"]после към 17 мин- заплаках ! [/quote]

  предполагам, че си се съвзел към 20 минута при думите му:

  "у нас цялото богатство е на народа и ще остане за народа",
  " не искаме връщане на капитализма",
  "искам да ви гарантирам, че социализмът у нас ще остане"
  и т.н.

  кой знае как щяха да се развият събитията в Чехословакия, ако Пражката пролет не беше смазана, но е ясно, че беше изпусната възможността за експериментиране по плавно реформиране на системата, без познатия ни катастрофален "преход"...
  парадоксално, но най-тираничната от соц държавите, Китай, единствена съумя да намери "трети път"...


  А моят личен спомен за историческия ден на август 1968 е необяснимо безкрайната колона от коли с чешка регистрация, които си тръгваха от морето - после пуснахме радиото...

 78. 79 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ИЗОБЩО

  Ако своевременно не закопаем Комунизъма, той непременно ще закопае България

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 79. 80 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#77:"klimentm"]или не си спомняш ?[/quote]

  предпочитам да се доверявам на статистиката,

  "спомените" имат свойството да се променят "в крак с времето"

 80. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  [quote#62:"cobanmaala"]ходехме по 20 дена на почивка на морето? Родителите ми бяха обикновенихора. [/quote]
  Тогава платената отпуска бе 2 седмици (14 календарни дни). Твоите родители да не са били безработни?

 81. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  [quote#42:"EVOLYUCIONER"]Започваха да се издигат квартали нови апартаменти от домостроителните комбинати. улиците започваха да се пълнят с НОВИ леки коли. Вървяхме на добре и се чувстваше ! [/quote]
  Истина е! Семействата започнаха да се измъкват от таваните и мазите след 15 години живот там, и най-после да попаднат в АПАРТАМЕНТ! 15 години живот на 4-членни семейства в маза или таван от 12 кв.м. В това помещение децата учеха и пишеха домашните си, слушаха радио и гледаха ТВ, а в неделя евентуално докато децата отиваха на савецки филм мама и тате имаха възможност да се обичат! 1967г. найлоновите ризи от 15 лв. (при РЗ от 80 лв.), найлонови мъжки чорапи от 2лв. (уф как пахнеха), трандафори от 15 лв. и обувки "Кавалер" от 22 лв., чорапогащи още нямаше.
  Лошото е, че този "просперитет" не продължи дълго - ТКЗС-тата бяха уедрени, появиха се АПК-та, съответно недоимъка и вноса на боб и леща, за да се стигне до режима на тока и преименуването на бг мюсюлманите от 1985г.
  Добре е, че се напомни за "пражката пролет" от юли 1968г. Но все още се мълчи за "будапещенска есен" от 1956, за "горяните" само се чу, няма го покаянието за лагерите, и "активността" на бащите на сегашните БСП лидери - разни изроди АБПФК като М. Спасов и Газдов, или бащата на Ирина Бокова, убил собственоръчно Райко Алексиев.

 82. 83 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Разстроено

  [quote#69:"inn"]Въобще, по онова време огромна част от казаното от властта се приемаше като несъмнена истина, никой не е допускал, че тази система може да падне[/quote]


  Колко "добри" трябва да са били боковците, а ?! Тъй си беше, ЖИВЕЕХА НИ както си знаят, а ние като скопени в главата не допущахме за себе си нещо друго освен менажерията в която се бяхме родили и отраснали - системата беше като даденост, като бетон излят за веки веков... И още ни тежи бетона !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 83. 84 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#71] от "klimentm":Ходенето на кино не е до пари, а о потребност. По онова време киното бе 10 ст.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 86 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ето това са истинските събития които трябва да се помнят в историята. Погазването на свободната воля и стремежа на хората към свобода.

  Too much цензура Баце.
 86. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#84:"cobanmaala"] По онова време киното бе 10 ст.
  [/quote]
  Глупости! Ученическите билети бяха 16 ст., а за възрастни 0.20 лв, 0.25, 0.35. Даже и за детските прожекции не е имало подобна цена.

 87. 88 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#41] от "EVOLYUCIONER":


  [quote#41:"EVOLYUCIONER"]И аз сравнявам двете системи. ама не откривам нито едно предомство на сегашната пред социализма ...[/quote]


  Предварително ти се извинявам, ако си стар или болен, но не мога да не ти задам въпроса: Какво работиш? Днес.

  И още нещо: сравнявай двете системи не само по критерия "хубост - нехубост", а и по критерия "жизнеспособност - нежизнеспособност". Защото по втория критерий историята май си каза думата, с което спорът по първия критерий става безсмислен. Да, животът днес е много "по-труден" от тогава, определено е по-неспокоен, обаче при повечко и правилно насочени усилия, могат да се постигат прилични резултати като стандарт на живот. И най-важното - друг начин просто няма.

 88. 89 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#87:"shumkar"]Глупости! Ученическите билети бяха 16 ст.[/quote]
  Става въпрос за около 1970 година. Една бира беше 12 ст.
  Май късно си слязъл от гората?

 89. 90 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#88:"inn"] И най-важното - друг начин просто няма.[/quote]
  Ти май се майтапиш. Начините са много и различни. Сравни Сащ, Швеция, Германия и Италия. Еднакви ли са? На пръв поглед - да. Ама не са и много се различават ,особево в социалната област.

 90. 91 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#54:"Ганий"]Ужас! Ужас!! Ужас!!![/quote]
  Човече стар съм вече и снощи многоп ми се спеше, но явторът ме развълнува със спомените! Други неща мислех, не за текста на "Жълтата подводница" а и паметта ми изневерява. Пишех механично мислейки за тогава извинявам се за грешките от които и аз се ужасявам! Ето поднасям извиненията си:
  The Beatles-Yellow Submarine lyrics - YouTube

  YELLOW SUBMARINE

  In the town where I was born
  Lived a man who sailed the sea'
  And he told us of his life,
  In the land of submarines,
  So we sailed on to the sun,
  Till we found the sea of green,
  And we lived beneath the waves,
  In a yellow submarine

  We all live in a yellow submarine
  Yellow submarine,
  Yellow submarine
  (2 times)

  And our friends are all of aboard,
  Many more of them live next door,
  And the band begins to play.

  We all live in a yellow submarine
  Yellow submarine,
  Yellow submarine
  (2 times)

  Звуци от корабна палуба между които ясно се чува командата:
  "Пускайте веригата!"

  As we live a life of ease,
  Everyone of us has all we need,
  Sky of blue, and sea of green,
  In our yellow submarine.

  We all live in a yellow submarine
  Yellow submarine,
  Yellow submarine
  (2 times)

  We all live in a yellow submarine
  Yellow submarine,
  Yellow submarine
  (2 times)

  Надявам се, че сте доволен сега.
  Поздрави!

 91. 92 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#69:"inn"] Съветски танк, за да запази децата, се отклонил от пътя, преминал през парапета на мост и паднал в реката (излиза, че трябва да е била Вълтава). [/quote]
  Случаят със танка и аз си го спомням като многократно повтарян по радиото тогава.
  И аз съм бил тогава на твоята възраст и ми се е набил в съзнанието, както и кадрите на запалени от протестирещи чехи съветски танкове и "беседи" между чешки младежи и руски войници които се опитваха да ги убедят че са освободители на което чехите им отвръщаха, че са окупатори.
  До коментар [#69] от "inn":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 93 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Обезличената памет е най-страшна.
  Другото страшно е не само ако поколенията не задават въпроси, а и ако не можеш да им отговориш достойно.
  Това го пиша във връзка с това:

  [quote#0:"статията"]Както след време нашите деца, надявам се, ще ни попитат (защото непитането е по-страшно). А вие лично какво правехте през 1989-а? А после? Мълчахте ли при Луканов, а при Беров? Беше ли ви неловко при Симеон?[/quote]
  Аз лично ужасно бих се срамувала, че народът примираше от страх, изпаднал в летаргия и някаква странна апатия, оставил шепата комунисти да продължат гаврата със същия този народ....

 93. 94 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#90] от "cobanmaala":

  Ако не вадиш последното изречение от контекста му (въпрос на коректност и уважение към опонента), ще забележиш, че възможният и невъзможен начин, за които говоря, са "капитализъм" - "комунизъм". Познай от първия път кой от тях е невъзможният. Иначе съм съгласен с теб, че в рамките на "капитализма" има много начини, обаче най-важното е да не се посяга на: 1) неприкосновеността на частната собственост и 2) на политическия плурализъм. Това всъщност бяха и смъртните грехове на комунизма (но самата му идеология), а с тях той отиде в небитието...

 94. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Интересна и значима година, както и цялата втора половина на 60-е. Парижката пролет започна, тя беше малко повече отразена - това бяха слабостите на капитализма. Предвид предстоящия фестивал, милицията се беше активизирала и от момчетата, който имаше по-дълга коса, беше закарван до най-близката бръснарница и ако имаш пари, те подстригваха доста ниско, но все пак не „гола глава“. Ако кажеш или наистина нямаш - гола глава. Сега и двете прически са модерни, но тогава, по първия начин се подстригваша военните и милиционерите, а по-втория затворниците и войниците. Момичетата с по-късички минижупи получаваха син печат с трудно заличимо мастило, та да се срамуват да го носят. Ако носиш широки (клош) панталони - пак си обект на милицията - хващат те и ги разцепват. Имаше случаи на временни изселвания, на „съмнителни‘елементи, да не се изложим пред чужденците и в същото време, да прилича малко и на демохрация.Спомням си чехската група на фестивала - скандираха Дубчек - с един приятел, издебнахме милиционерите по булевард Руски да си отклонят вниманието и се пъхнахме между тях ( все пак по външни белези почти си приличаме), викахме заедно с тях Дубчек и така не само влязохме на стадиона за откриването ( входа беше само с покани, за избрани), но можахме да видим откриването от сектор А на стадиона. Майтапехме се, че ако случайно нашите родители ни видят по телевизията, ще имаме проблеми. За следващите дни това ни стана система.
  Имах по-голям от мен съсед, който беше от изпратените в Чехия, не обичаше и не искаше да разказва, но все пак сподели, че е било страшно - в смисъл че и той се страхувал, докато е патрулирал по улиците ( имало е въведен полицейски час) Това е хипарския период на света ( в смисъл на цивилизования свят). Слушахме проникнали записи на най-великите и до днес групи, разбира се и на Джими Хендрикс - Джени Джоплинг открих за себе си няколко години по-късно. Живота наистина не беше нито лек, нито „евтин“, както говорят разни носталгици. Далеч не във всяка къща имаше телевизор - ходехме по приятели да гледаме някой друг мач, а за колите да не говорим - улиците бяха празни - само по себе си това не е лошо, но като стандарт бяхме доста зле. Алкохола и българските цигари бяха хубави и достъпни и макар и ученици, бяхме доста напреднали в употребата, но повтарям - годините бяха хипарски. В нашите павилиони за цигари, бяха пуснали доста „вносни“ такива и си купувахме египетски - Клеопатра- говореше се че в тях имало малко трева. Един от изразите в употреба беше „Раждаме се уморени и живеем за да си починем“ и други подобни глупости, като да не забравяме, че за младостта, няма лоши години и сезони. Мога да кажа, че поне средата в която се движех, никой не споделяше и не приемаше като оправдана инвазията в Чехия.

 95. 96 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Вижте, страшно глупави, някак си непропорционално глупави са днешните упорити опити на България да се вменява вина за събитията в Чехословакия през 1968.

  Вината си е на СССР. Пълна и цялостна. Те вземат решението, те го организират, те го изпълняват. Можели са спокойно да минат и без участието на разните му там Полши, Унгарии, ГДР-та и прочие.

  И хептен пък са можели да минат и без мижавото, символично и ненужно участие на България.

  Участието на братските страни и опърпаните им армии е нужно на СССР за парлама. За масовост. За демостриране (неуспешно), че нахлуването в ЧССР не е едностранен акт, а колективна проява.

  Нито е била наша инициативата, нито ни е влизало в работата, нито сме можели тогава да влияем сами по какъвто и да било начин на събитиятав ЧССР, та днес да ни се вменява вина. Че и да трябвало да се извиняваме. Защо? Ние какво сме направили? Да се извинява този, дето е виновен, да се извинява СССР и легендарната и несъкрушима съветска армия. Те да си берат срама, ние каква вина имаме?

  По времето на Варшавския договор в прерогативите на МНО и на Генералния щаб влизат мобилизационната готовност на БНА, военно - политическата подготовка, изграждане на военни обекти и поддържането им, въоръжаване и тилово осигуряване и други, по-маловажни неща. Не и бойното използване на войските. Това ни е било забранено да решаваме сами. Да си припомним, че при война цялата БНА, от Добри Джуров до последния КЕЧ-аджия стават една недотам важна част от Югозападното Стратегическо Направление на несокрушимая и легендарная. Така че, не е можело да не изпратим войски в ЧССР, това е било невъзможно.

  Как така невъзможно? Ами Румъния? Те да не би да изпращат войски?

  А, няма проблем. Можело е и така. За целта е трябвало просто да станем като Румъния.

  Някой не се ли е чудил някога? Как става така, че СССР нахлува не в Румъния през 1968, а в ЧССР? През 1968, че и след това, в Румъния се разгръща една яростна анти - СССР реторика. Чаушеску открито нарича всички съветски ръководители "опортюнисти", замразява членството си и в СИВ, и във Варшавския договор, обтяга докрай отношенията със СССР, приема курс към тясно политическо и военно сближаване с Китай... и какво ли още не. Обратно, в ЧССР (поне на думи) възпяват и възхваляват вечната дружба със СССР, не говорят за излизане от СИВ или Варшавския договор, а само искат "социализъм с човешко лице". И - чудо на чудесата! - СССР нахлува именно в ЧССР, а на Румъния не прави нищо. Защо?

  Лесен отговор. При "социализъм с човешко лице" в ЧССР ще се появи мощен стимул за емиграция: чехите и словаците ще искат на Запад, а гражданите на останалите братски страни ще искат в ЧССР или - още по-лошо - и в техните страни да става така.

  А в тогавашна Румъния е като в СССР през 1950. Свиреп, зъл и безпощаден режим, подчинен на безсъвестен човек и злобната му жена.

  В такава страна никой няма да се гласи да бяга, а и да побегне - сам ще иска да се върне. А в ЧССР не е така. Това е прецедент, който, ако СССР го допуснел, е можело да доведе до само едно: до разпад на тогавашния соц-лагер.

  Можел ли е тогава СССР да допусне това? Изключено!

  Можела ли е България да не участва? Да, ако е станела като тогавшната Румъния, с всички последици за страната и населението. Иначе - изключено.

  Впрочем, същото имахме и при нахлуването в Ирак. Новият Варшавски договор на Буш. Можеше ли САЩ да нахлуят в Ирак и без България и Унагрия? Можеха, колкто с нас - толкова и без нас. Ние им трябвахме за пралама и за театър, трябвахме им, за да покаже САЩ, че това не е тяхно си само хрумване, а акт на международната общественост. И САЩ успяха да убедят света точно дотолкова, колкото успя и СССР през 1968.

  Има и други разлики. В Словакия (а не в Чехия) българските войници не убиват и не окупират никога, пък в Ирак...

  Не сме направили нищо на никого в Словакия, че да се извиняваме или да се чувстваме виновни.

 96. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  [quote#88:"inn"]И най-важното - друг начин просто няма.[/quote]Л Ъ Ж А Т ВИ , че няма друг начин ... Винаги има алтернатива - (Бен Уан Кеноби -Междузвездни войни) Гледай Китай и Виетнам ... и пак ми кажи какво казва историята

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  [quote#45:"aralambi"]Вярно е, сега няма никакви предимства. [/quote]Ами така е! При СОЦа беше ПО-ДОБРЕ от сега!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 99 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#98] от "EVOLYUCIONER":

  Всичко това, което казваш е самата историческа правда! Ха-ха-ха! Но от всичко най ме възхищава твоя псевдоним: еволюционер = (ЕВОЛЮция + милиЦИОНЕР). Някой може да каже, че е оксиморон...

  The best way out is always through Robert Frost
 99. 100 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#96] от "Вишински":

  Чудя се аз как ще си дойдем на думата и...ето дойдохме си на думата:
  [quote#96:"Вишински"]Впрочем, същото имахме и при нахлуването в Ирак. Новият Варшавски договор на Буш. Можеше ли САЩ да нахлуят в Ирак и без България и Унагрия? Можеха, колкто с нас - толкова и без нас. Ние им трябвахме за пралама и за театър[/quote]
  Излиза, че между Вършавския договор и НАТО няма разлика. По-важното е обаче да си "Вишински"...Кой разбрал - разбрал!
  Аз обаче да не взема да изкарам някой бан?! Щото заради споменаването на биологичния факт, че всяко "пиленце" , което е по-възрастно от 2 месеца е "кокошка" , човек може да бъде баннат! Случва се!

  The best way out is always through Robert Frost
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK