Трафик на хора: Трудова експлоатация

От изложба, посветена на борбата с трафика на хора

© Красимир Юскеселиев

От изложба, посветена на борбата с трафика на хораАвторът Борислав Герасимов работи в европейската мрежа срещу трафика на хора La Strada International


Когато чуем "трафик на хора", в съзнанието ни обикновено първо изниква образът на вързана, окована жена, пребита, разплакана... и така нататък. Мислим си за младо, наивно момиче, което е било отвлечено или излъгано, продадено, купено, принудено да проституира някъде в западна Европа. В България този образ е допълнен и с това, че момичето вероятно е бедна, неграмотна ромка, която може и да е била продадена от семейството си, или пък сама решила да проституира на Запад, но я намерили сводници, започнали да й взимат парите и да я бият и затварят... и така нататък. Тази картина може да е напълно реалистична, разбира се, и аз нямам намерение да я опровергавам, защото наистина има много жени в това положение. По-скоро искам да посоча защо е и вредна и да обърна внимание на едно от по-малко познатите лица на трафика на хора - трудовата експлоатация.


Стереотипът
Не е никак чудно или случайно, че точно този образ, който описах, изниква най-често в главите ни като чуем "трафик на хора". Години наред някои неправителствени организации и държавните институции, които се стремят да говорят за проблема и да организират кампании за превенция, се концентрират върху трафика с цел сексуална експлоатация и насочват кампаниите, образите и посланията си към млади момичета. Причината е, че НПО (не само в България, но и по света), които работят по проблема с насилието над жени, се захванаха преди години с превенция на трафика на хора и естествено акцентираха върху сексуалната и икономическата злоупотреба с жените в трафик. Тяхната активност оказа влияние и върху държавните институции, които с готовност приеха, че гражданското общество може да се грижи за тези неща. Медиите, от своя страна, подхващат идеята и я усилват десетократно. За тях е важно старото добре познато и изпитано мото "сексът продава". Освен това проституцията по принцип, независимо дали доброволна или насилствена, е противоречива тема, която предизвиква интерес, поляризира обществото и в крайна сметка носи читатели, внимание, обаждания на горещи линии, предавания, дебати и т.н. Все пак образът (или историята) на младото невинно момиче, превърнато в "секс робиня" от мазни, мустакати чичковци е много по-силен от този на дете, което бере какаови зърна, шивачка в цех или строител на обект (по-късно ще се спра на тези образи).


Проблемите с това стереотипизиране, обаче, са няколко. От една страна, хората, които виждат подобни кампании, образи и послания, се изпълват с възмущение, че в света може да съществува такава жестокост, със съжаление към "горките жертви" и може би с добрите намерения "да направят нещо по въпроса", но не и с внимание и бдителност към същинския проблем. Тези образи са толкова ужасяващи, че съзнанието ни автоматично решава, че "това не може да се случи на мен", че това се случва само на другите хора - на жените и младите момичета, на бедните и безработните, на ромките, на необразованите, невнимателните, наивните...


Повечето хора не се идентифицират с този образ, защото не биха си помислили "аз съм необразован, невнимателен и наивен и трябва да внимавам да не попадна в трафик". В тази ситуация всички участници са "другите", а ние, широката общественост, сме отстрани, пасивни наблюдатели, нямащи нищо общо с този процес. От друга страна, професионалистите, които биха могли да срещнат жертви на трафик в работата си (полицаи, гранични полицаи, социални работници и т.н.) също запомнят този образ от кампаниите и медиите и не успяват да разпознаят жертвите, които не отговарят него.


Полицията знае къде има публични домове и прави проверки, социалните работници "се оглеждат" за посинени жени в компанията на съмнителни типове, с други думи - всички гледат към проститутките. И на последно място, но първо по значение, в световен мащаб сексуалната експлоатация съвсем не е най-разпространената форма на трафик.


Макар че е много трудно да се направи каквато и да е преценка за мащаба на трафика на хора, според данни на Международната организация на труда (МОТ), представени миналата година, от 21 милиона души в света, които са в ситуация на принудителен труд (което е равносилно на трафик), жертвите на сексуална експлоатация са 22%, а жертвите на трудова експлоатация - 68%. Данните за Европейския съюз са много малко по-различни от световните - жертвите на сексуална експлоатация в ЕС са 30%, в сравнение със 70% жертви на трудова експлоатация. Но през април тази година Европейската комисия и Евростат публикуваха данни за идентифицираните жертви на трафик в 28те страни-членки и Исландия, Черна Гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Турция. Докато данните на МОТ са събрани по изследователска методология, тези на Евростат са за действително идентифицираните жертви в дадените държави и показват, че 62% от тях са били трафицирани за сексуална експлоатация и едва 25% - за трудова. Това огромно разминаване в данните на МОТ и Евростат вероятно потвърждава казаното по-горе - че институциите и НПО много по-често разпознават жертвите на сексуална експлоатация, защото това са запомнили и това виждат.


Трудовата експлоатация


Отдавна се знае за ужасяващите условията на труд в китайския клон на Foxconn, която произвежда и сглобява части за различна електроника, включително iPhone и iPad. Наскоро британският The Guardian публикува статия под заглавието "Жената, която за малко не умря докато правеше вашия iPad", в която разказва как 17-годишната (тогава) Тиан Ю скочила от четвъртия етаж на фабриката, след като трябвало да работи по 12 часа на ден, шест дни в седмицата, за минимално заплащане и в лоши условия на живот. Деца и възрастни в Узбекистан са принуждавани чрез заплахи от държавата да берат памук за нищожно или никакво заплащане. Международна кампания изисква от Kraft и други производители на шоколад и шоколадови изделия да спрат да купуват какаото произведено с детски и принудителен труд в Брега на слоновата кост.


И ако си мислите сега, че тези неща се случват по-скоро в "нецивилизования" свят на средна и източна Азия или Африка, ето още няколко примера, които са географски и културно по-близки до България.


През 2009 година бе разкрит един от най-големите случаи на трафик с цел трудова експлоатация в Европа. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ASTRA (НПО в Сърбия) сигнализирали Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) за 700 работници от Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония, които били наети от азербайджанската фирма SerbAz да работят на строителни обекти в Азербайджан. При пристигането си в страната, работниците получили туристически визи и паспортите им били иззети от работодателя. Така и не получили законни разрешителни за работа, което автоматично ги направило незаконни работници мигранти. От лятото на 2009г. заплатите им били постоянно забавяни и намалявани, а през октомври не получили изобщо никаква заплата. Освен това живеели в ужасяващи условия, без храна, вода или медицински услуги, което довело и до два смъртни случая. Според показанията на работници, освен че не получавали заплати за свършената работа, те били подложени и на системен физически и психически тормоз.


След октомври, SerbAz започнала да организира завръщането на работниците по домовете им по такъв начин, че да прикрие всякакви следи от експлоатация. Синдикати, НПО, международни организации и консулства помогнали в процеса на завръщане и предоставяне на услуги на работниците. Според информация от завърналите се работници, SerbAz след това наела 50 работници от България. Българските синдикати били уведомени за това и били отпечатани информационни материали на български език, но засега няма данни българите да са били експлоатирани. Властите в Босна и Херцеговина и Азербайджан започнали разследване по случая. (източник: МКП).


През 2009 и 2010 година няколко чешки фирми наели стотици работници от Виетнам, Украйна, Румъния, България и Словакия за засаждане на дървета и друга лесничейска работа в чешките гори. Фирмите били подизпълнители на Less Forest, една от най-големите горски компании в Чехия, която печелела търговете на държавната "Чешки гори". Месеци наред наетите работници извършвали тежък физически труд по 10-12 часа на ден, шест-седем дни в седмицата. Вместо обещаните 800-1000 евро на месец, те или не получавали нищо, или получавали минимални суми, които не били достатъчни дори за храна. Когато поискали да спрат да работят или да докладват положението си на полицията, били заплашвани с насилие. Според чешката организация Ла Страда общият брой на експлоатираните работници може да е достигал и до 1500-2000. Това е типичен пример за трафик на хора, тъй като присъстват елементите на измама, принуда чрез заплахи за насилие и депортиране, задържане на заплати и злоупотреба с положение на уязвимост (много от работниците, особено тези от Виетнам, били взели заеми, за да дойдат на работа в Чехия). "Мислех си, че съм в цивилизована Европа, но вече не вярвам, че мога да получа някаква справедливост", споделя един от виетнамските работници. През 2010г., адвокати, с помощта на Ла Страда, завеждат 60 съдебни дела от името на пострадалите. Първата осъдителна присъда става факт чак през 2012г. , като основната трудност идва от подвеждащи тълкувания на чешкия Закон за борба с трафика на хора, както и недостатъчните знания на прокурорите и съдиите в областта на трафика за трудова експлоатация. По случая бе направен и документален филм. (източник: Ла Страда).


През 2008г. съдът в Лауфен, Германия, осъжда 48-годишна жена инвалид на една година и три месеца затвор за експлоатирането на четири румънки. Жените работели по 13 часа на ден, седем дни в седмицата като чистачки, готвачки и камериерки в почивна станция, въпреки че нямали разрешително за работа в Германия. Вместо договорената заплата от 850 евро за 40-часова работна седмица, жените не получили нито цент. Не говорели немски и нямали никакви социални контакти и били настанени да живеят в импровизирана стая без легла и нормални санитарни условия. (източник: Федералното Министерство на труда и социалните въпроси на Германия и мрежата KOK)


През 2011г. холандската Инспекция по труда получила сигнал, че една фирма за отглеждане на гъби експлоатирала 70 български работници, които освен това нямали разрешителни за работа. Те трябвало да работят по 10-13 часа на ден, понякога и през уикенда, и да боравят с вредни за здравето химикали, за нетно заплащане от само 3 евро на час, което е по-малко от половината от законовото минимално заплащане на час. Освен това работниците се оплакали от лоши условия на живот като трябвало да спят по шест души в една стая. След проверка полицията арестувала и двама български посредници, които се опитали да възпрепятстват разследването. (източник: Nu.nl)


Колко роби работят за теб?


Трафикът на хора е наричан понякога "съвременно робство". Жертвите са държани в подчинение, изолация, бити, заплашвани, манипулирани. Веднъж попаднали в тази ситуация, те стават на практика нечия собственост.


Започнах тази статия с кампаниите срещу трафика с цел сексуална експлоатация и как обикновено мислим за трафика като проблем свързан с проституцията. И докато повечето от нас вероятно не биха използвали услугите на проститутка ако подозират, че може да е принуждавана, ако се замислим за трудовата експлоатация, това означава да погледнем и в себе си и как стоките и услугите, които нашето консуматорски общество толкова обича да трупа, може да са произведени с принудителен труд. Т.е. трафикът просперира не са само онези другите – мазните чичковци, измамните гаджета и членовете на организираната престъпност. Ние, потребителите, консуматорите, също носим отговорност за него.


Сайтът Slaveryfootprint.org изчислява колко "роби", т.е. хора в ситуация на принудителен труд или експлоатация, са били нужни за производството на продуктите, които имаме в дома си. Методологията е съставена съвместно с американското Министерство на труда и Международната организация на труда и се основава на информация за процесите, при които се произвеждат тези продукти и разследвания в страни, за които се знае, че използват принудителен труд. Проверени са доставчиците на над 400 от най-популярните продукти на пазара.


Макар че по всяка вероятност далеч не всички дрехи, бижута и електроника, които притежаваме и ползваме в ежедневието си са произведени чрез експлоатация, сайтът ни дава достатъчно повод да се замислим за поведението си и как можем да бъдем по-отговорни.


Ако планирате да приемете предложение за работа в чужбина или имате съмнение, че ваш познат може да е жертва на трафик, можете да се консултирате на някой от телефоните тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "Трафик на хора: Трудова експлоатация"

  Ние имаме привилегията да бъдем трудово дискриминирани в собствената си страна. Няма нужда да ни отвличат поединично. Колко по-просто е да отвлечеш цялата държава, заедно с жителите.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Евроатлантик
  Евроатлантик
  Рейтинг: 434 Неутрално
 3. 3 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 437 Неутрално

  За трудова експлоатация попитайте другаря Росен Плевнелиев колко спечели от строителните работници закарани от него в Германия.

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тъжно и срамно. Светът понякога сякаш спира да върви напред...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  Всичкото му хубо, но не разбрах що автора разправя, че е от някаква група на потребители и консуматори. Щом пък се възприема като такъв...нема лошо. Навсякъде се знае за какво става въпрос от съответните органи и навсякъде се заплаща на съответните органи по ценоразпис, действащ в съответния район. Е ... от време на време се пореве малко из медиите за да се поддържа напрежението, но на практика не могат да се вземат мерки, понеже е платено за закрила пък и производството на евтини джунджурийки не може да бъде прекъсвано. Реването си е реване обаче работата си е работа.

  Ако искаха да се преборват - да се се преборили.

 6. 6 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Страхотна статия! Трябва по-често да се говори за трудовото робство, защото то е факт!
  Ние, консуматорите, също имаме огромна вина при покупката на стоки, когато изобщо не се интересуваме от произхода, производството и т.н.
  ... Аз затова нямам ай фон Старая се да купувам продукти изключително от български (местни) производители. Ако всеки от нас се замисли поне малко над това и бойкотира потреблението на известни марки продукти, които използват неправомерен човешки труд, положението би се променило.

  От друга стрна в България всички сме до някаква степен трудово излъгани.
  Няма логическо обяснение на факта, че собтвеници на хотели, заведения, банки, хипермаркети и каквото се замислите живеят и тънат в охолство, цените на продуктите са на европейско равнище, а заплатите на работещите там - повече от мизерни! Нямат защита нито от синдикати, нито от каквото и да е трудово законодателство!

 7. 7 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да, в България много, твърде много работници са почти в същата ситуация, главно в заплащането. Но сънародникът българин-бизнесмен, пет пари не дава за състоянието на хората, важното е да печели, да лъже и държавата, за да живее в разкош, както се наложи модата първо от червената буржоазия, продължена от престъпната мутренска класа. Не познавам НИТО ЕДИН човек, който работи при българин-собственик на каквото и да е "предприятие" да получава подобаващо възнаграждение, да му се изплаща навреме, а да не говорим как го "осигуряват". Така че тази статия е плач над собствения ни гроб.

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Докато има балами ще има и тарикати...

 9. 9 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "pentuer":

  Извинявай , но ще те поправя. Докато няма Държава ще има тарикати!!!

 10. 10 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно
 11. 11 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "pic"
  Абсолютно си прав, самата поява на тарикати, т.е. хора играещи не по правилата означава липса на държава...

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#11:"pentuer"]Абсолютно си прав, самата поява на тарикати, т.е. хора играещи не по правилата означава липса на държава...[/quote]То за това има само два въпроса свързани с такива "работодатели" ...
  1. За всеки поотделно ли трябва да се вика военна музика /заслужили са си я/
  2. Трябва ли и един контролен между рогата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#7:"petrana6"]Не познавам НИТО ЕДИН човек, който работи при българин-собственик на каквото и да е "предприятие" да получава подобаващо възнаграждение, да му се изплаща навреме, а да не говорим как го "осигуряват". [/quote]+++ Т О Ч Н О !!! +++ Не ми се мисли какво ще стане с "работодателите" при първия катакли- зъм - земетресение, наводнение , война или граждански вълнения - българин неплатени сметки няма и за отмъщение давност няма ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  КапитализЪм котенца, няма какво да мъркате, капиталистът има средствата за проивдоство и си търси наемни работници, готови да си продадат труда...
  Ако ви бендисва!!!
  При цоциализъма имаше ТБ, това онава, някакви норми, сега йок, ако не си ти има още 450 000 които чакат за твоето място!!! прави си сам сметката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#3:"валчан"]За трудова експлоатация попитайте другаря Росен Плевнелиев колко спечели от строителните работници закарани от него в Германия.[/quote]

  Ама той как ги е "закарал"...на синджир ли?

 16. 16 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Разстроено

  за знаещите немски, едно филче за отношението на Амазон към наемните си работници...макар и да не е точно горе посочения вид робство, този вид не е много по-различен...

  http://www.ardmediathek.de/das-erste/reportage-dokumentation/ausgeliefert-leiharbeiter-bei-amazon?documentId=13402260

  за незнаещите груб разказ по спомени: Работници от Испания са канени да работят в амазон в Германия в зимния сезон заради Коледа и т.н. Няколко дена преди заминаването им се казва, че няма да работят за амазон, а за друга фирма- посредник и заплащането ще е по-малко... живеят в някакви къщи за гости, има само 2 пъти на ден транспорт от тези къщи до обекта на амазон, а охраната им е поета от фирма, която има тясни връзки с неонацити...

  Fortuna favet fortibus!
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5075 Неутрално

  Прочетох статията на г-н Герасимов за трафик на хора. Много ми хареса , издържана и поучетелна за младите момичета и момчета .Трябва повече да се говори и пише по този проблем.

 18. 18 Профил на elica62
  elica62
  Рейтинг: 8 Разстроено
 19. 19 Профил на elica62
  elica62
  Рейтинг: 8 Неутрално

  УЖасно е вси4ко това-особенно младите мом4ета с надежди за добри доходи и бързо забогаТЯВАНЕ-И ПОСЛЕ Е КЪСНО-СТАВА ТАКА-Ела въл4о-изяж ме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK