Не, или за силата ни да променяме сценарии

Кадър от 83-тата вечер на протести

© Анелия Николова

Кадър от 83-тата вечер на протести1988 г., Чили.


Аугусто Пиночет обявява, че на 5-ти октомври в страната ще се проведе референдум. След 15 години брутален диктаторски режим, по време на който са убити около 3000 политически опонента, други 3000 са "изчезнали" и около 10 пъти по толкова са измъчвани, малтретирани и изнасилвани от тайната полиция на Пиночет, чилийците ще бъдат попитани какво е мнението им за режима. Възможните отговори са два: "Да" или "Не" на още 8 години власт за Пиночет.


Анализаторите и до днес спорят какво е подтикнало генерала да прибегне до подобна рискована инициатива. Някои смятат, че Пиночет го е направил, провокиран от чистотата на своите добри намерения към Чили и че, макар да е допускал известни "крайни" мерки, той дава на своя народ най-демократичния механизъм за оценка на управлението. Другото мнение е, че референдумът се налага поради силния вътрешен и най-вече външен натиск този режим да се легитимира. За разлика от левите тоталитарни лидери в Латинска Америка, Пиночет "играе" с богатите западни държави, това носи икономически постижения на Чили, но създава и ангажименти. САЩ и Великобритания не могат да бъдат приятели на един своеволен зъл деспот. Те имат нужда от гаранции, поне на хартия, че чилийците са свободни и доволни от своя президент.
Пиночет вероятно е смятал, че референдумът му е в кърпа вързан. Вярвал е, че мнозинството от хора са му благодарни или се страхуват от неизвестността, от това какво би дошло след него, или са твърде смазани, или твърде дезорганизирани, за да създадат проблеми. Благодарение на тази негова самоувереност, кампанията за "Не" получава по 15 минути телевизионно време всяка вечер в продължение на месец, за да представи своята гледна точка върху режима. На другата страна, извън своите 15 минути, кампанията за "Да" разполага с всички останали телевизионни програми и медийно време, за да разпръсква пропаганда. Никой не предполага, че "Не" клипчетата, пускани късно вечер, биха произвели кой знае какъв ефект у зрителите.  


Но тук идва най-интересното. На какво да заложи кампанията? Първото, което хрумва, са образите на подтисничеството, лицата на жените, загубили своите синове, на насилие, сълзи, мрак. Всичко, което е изобразявал Пиночет за инакомислещите. СТРАХ. Страхът не продава, отсича главният герой във филма "No", посветен на събитията в Чили и наместо това залага тъкмо на обратното.


Мъж чете книга със сериозно изражение на лицето, отдолу излиза надпис "Господине, какво бихте казали на един диктатор?", мъжът поглежда втренчено в камерата, с лека усмивка се озърта наляво, после надясно и внезапно се изплезва, а на езика му пише "Не". Танцуващи деца, пеещи песни жени, усмивки, оптимизъм. На пръв поглед клиповете изглеждат нелепо за зрителя днес. Но те постигат невъобразим ефект в една държава, парализирана от страх, в която хората излизат от вкъщи и повече никой не чува нищо за тях, където деспотизмът не само не е критикуван, но е закрилян от международната общност и няма никакви възгледи отнякъде да дойде помощ.


В такава среда най-голямата опасност е хората, получили неочакваната възможност да кажат "Не!", просто да не идат да гласуват... от страх. Разбира се, редица други фактори предопределят изхода от вота, опозицията се организира, международният натиск се засилва, армията започва да се колебае. Но кампанията е тази, която работи върху отделните хора, тя изолира болката, оставя равносметките за по-нататък и с позитивни образи провокира положителни емоции у зрителите, вдъхва им увереност, че имат право да получат нещо по-добро и изцяло залага на вярата в бъдещето. В нощта на 5-ти октомври резултатите заварват Генерала неподготвен, случва се доскоро немислимото – около 55% от гласувалите 7 милиона чилийци събират смелост и казват: "Не, Пиночет!".


25 години по-късно, на другия край на света


"Плачете приятели, плачете за нашата мила България!", това е написал мой познат във Фейсбук. Евгени споделя на стената си статия, която разказва за приетите изменения в бюджета. Емитира се дълг от 1 млрд. лв. Много хора са докарани от страната в София с партийни автобуси, за да подкрепят поквареното правителство. Само 2 месеца по-рано това правителство е предложило съмнителен медиен магнат с неясен произход на средствата за председател на държавната сигурност. Последвали са куп други нелепи до обидност назначения. Платени коментатори шестват из вестниците и телевизиите. Виждам статуса точно след като съм изгледала филма "No". И, въпреки че има поводи за лошо настроение, за пореден ме хваща яд на този тип говорене, отличителният белег на българите. Този мой познат Евгени има добро образование, работа, семейство и въобще е типът човек, от когото, независимо в коя държава се е родил и живее, би трябвало да тръгне инициативата за позитивна промяна. "Плачи", ми казва той. "Плачи и страдай, задето всичко в България е толкова ужасно и никога няма да се оправи." Извинявай, Евгени, ама сега не ми се плаче. Стига сме плакали, по дяволите. Време е за малко позитивизъм.


Оказва се, че политическото говорене е разделено на две. Едните са четирите партии в Парламента, "лошите", статуквото, издигнати с парите на богати бизнесмени с едничката цел да ги направят още по-богати, барикадирани зад популистка риторика, неизпълними социални идеи и продажни медии. Другите са онези, които протестират масово и впечатляващо вече два месеца и половина. Най-честата критика на първите към вторите залага на негативното и на страха: "Хубаво, ще подадем оставка и после какво, някой още по-лош ще дойде."


А какъв е отговорът на вторите? Почти толкова негативен - "Плачете". Манипулират ни с платените си медии, завличат ни с дългове, перат парите си пред нас, правят хората още по-бедни и после им е още по-лесно да се възползват от тях, подменят истината. "Плачете"?


Да, Евгени, негативното често има по-бърз ефект у четящия, но не и дълготраен. Активните хора в България днес, като теб, Евгени, влизат в капана на тази критика, като най-често й отговорят с негативизъм. Превръщат се в онези, които отричат, мотивират емоции у хората, залагайки на страховете им, карайки ги да се самосъжаляват, плашейки ги с бъдещето. Но това няма как да бъде градивно. Хора, които живеят животите си, изпълнени с вътрешна неудовлетвореност, са нещастни. И въпреки че негативното произвежда реакция, то не произвежда прогрес. До какво би ни докарало - в един момент да паднем и да се задушим от воплите на самосъжалението поради това, че личности като Мая Манолова и Делян Пеевски управляват животите ни?


"7000 километра, 6 държави, няколко полудържавички, две планини и един извод - България изобщо не е лошо място за живеене", това пък го написа един приятел, след като обиколи планините около Турция, Грузия и Русия този август. Мисля си, че част от проблема ни се крие в това, че като пътуваме, все е на запад - я екскурзия в Париж, я някоя бригада в Щатите. Сравняваме България с това и се комплексираме. Рядко някой ходи в държави, в които наистина нищо не е наред, а на никого извън тях не му пука. Ако го правехме по-често, щяхме да разберем, че България всъщност изобщо не е толкова зле и това, което й трябва е повече самочувствие у хората. Самочувствие ежедневно да залагаме на политиците си критериите на Европейския съюз, без комплекси, че не сме идеални, а с ясно съзнание за правилно и неправилно.


Да, прав си, Евгени, някои хора нямат пари да пътуват никъде. Нека сега обсъдим автобусите, в които май се корени твоят песимизъм. Да, тези хора бяха натоварени на партийни автобуси, по всяка вероятност те са лесно манипулируеми поради своята бедност и необразованост. Да, те послужиха за показна демонстрация, с цел да дескредитират теб като твърде презадоволен, за да имаш право на мнение. Да, те бяха използвани от страна на БСП, една псевдосоциална партия, слугуваща на хора като Делян Пеевски ("Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада"). Но не партии, позволяващи си подобни долнопробни действия ще накарат тези хора да се чувстват значими, не те ще ги накарат да повярват в себе си, а оттам – и във възможностите да променят средата около себе си? Те ще ги потискат, за да ги използват и изстискват докрай.


И да, доста е тъпо хората в София, които имат достатъчно добър живот, за да могат да формират собствено мнение и които не разчитат на "случаен превоз", да им се подиграват, още повече да ги мразят, но и да ги съжаляват е ужасно. Съжалението, макар и често инстинктивно чувство с нищо не помага. Алтернативата му е разговор. И тук идва оптимизмът. Тези хора съществуват и именно появата на автобусите в София провокира разговор за тях. А да говорим за проблемите в обществото ни, това е единственият път към разрешаването им. Тези проблеми са твоя работа, Евгени. Не съжалявай хората. Мисли, например, за учителите и за реформите в образованието, които само ти можеш да изискаш от управляващите.


И се радвай, защото всичко, което се случва от юни насам е позитивно. Откакто демокрацията се е възцарила по нашите земи, правителствата на България летят все по-надолу, като това последното безспорно стигна дъното и поради падението си е на път да създаде едно структурирано, безкомпромисно, модерно гражданско общество. 


Общуване


Хората днес общуват помежду си. Кога преди, Евгени, си се оказвал на едно място с всичките си приятели? Кога си имал възможност да ги запознаеш, независимо от възрастта и интересите им? Кога родителите ти са ставали приятели с Жоро от гимназията, а той - с инструкторката по йога, а тя - с учителя ти по география, а те - с изследователката от онова НПО и то - само по силата на общите си политически възгледи? Кога последно всички тези хора открито са говорели за политика, помежду си, ежедневно, с мейли, в социалните мрежи? Мрежи, да, мрежи от твоите хора, които вече се познават, които дори са приятели. И които действат заедно. Нима това не е кошмарът на статуквото, Евгени? Кога последно сериозното политическо говорене за бъдещето е било куул?


Ами какво ще кажеш за Волен и тъпите му идеи, надъхващи омраза? Волен, който се превърна в антиреклама на фашизма дотолкова, че за пръв път масово хората се подиграват с идеите му. С продажното си и лабилно поведение, той легитимира антинационалистическото говорене от хора, които преди биха се страхували да не бъдат обвинени в предателски възгледи. Това не мислиш ли, че е хубаво, Евгени? Още ли ти се плаче? Ами всички онези хора, които с любителските си камери се превърнаха в медии? И ти сега ми казваш да плача, защото бъдещето е несигурно. Бъдещето зависи от нас, Евгени. И ние сме тези, които можем да го променяме. Каквото и да ти казват хората наоколо, никоя неправда не е непоправима. И ако не ти харесва примера на Чили, чуй този на Мартин Лутър Кинг: "Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи". А неговото време е било доста по-тъмно.


Противодействието на страха е да излезем, да изразим мнението си, да търсим и намираме информация, а междувременно да се усмихваме. Правим го. Тези, които трябва да се страхуват, в момента са в Парламента. И както виждаме, страхуват се – колкото по-широка става зоната с железа и полицаи около Парламента, толкова по-близо сме ние до успеха. По-силни от всякакви конспиративни теории, от мръсни пари и корумпирани политици, от Русия, хората просто излязоха на улицата и отмениха едно назначение. А дотогава - някой някъде е допускал чудовищната мисъл, че такива номера биха минали в България. Имаме силата да променяме сценарии.


И да, Евгени, стига да я потърсиш, ти имаш информация, която те прави силен. Можеш да я споделяш и тя може да стига чак до Ню Йорк Таймс, оттам да провокира реакция в Германия и след това външният ни министър с нелепите си изказвания да се оказва в изолация. Благодарение на теб. Така че, снимай, Евгени, снимай, разконспирирай всяка лъжа, шервай, превеждай на английски всичко, което ти се струва скандално. Но не плачи. Безсмислено е. Достатъчно плакахме, хленцахме, мрънкахме.


Сега ни е време за промяна - нека Станишев, Орешарски, Местан, Сидеров поплачат малко, заедно с Цветан Василев и Делян Пеевски, с Бареков, Емил Димитров и Мирослав Найденов, заедно с Борисов и всички, които мислят, че могат да се възползват от песимистичната ни пасивност и от страха за бъдещето до безкрай.


Това лято дойде, за да им го каже. Не могат. Хубаво, Евгени, лятото свършва, идва есента, но и тя има нещо за казване. Все още не могат.


Не! 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  1988 г., Чили
  След 15 години брутален диктаторски режим, по време на който са убити около 3000 политически опонента, други 3000 са "изчезнали"
  ....
  25 години по-късно, на другия край на света

  "Плачете приятели, плачете за нашата мила България!", това е написал мой познат във Фейсбук.
  ----------

  Ха-ха-ха
  Това е до

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този път че им видиме сметката?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#0:"матряла"] Не, или за силата ни да променяме сценарии [/quote]

  Сценарии , конспирации,манипулации.........
  а ние къде сме в схемата ??

  безучастни зрители,слушатели,статисти....
  ръкопляскащи,мразещи..

  ...........

  Както казва Умберто Еко -
  няма нужда от конспирация Там - където властва .........????

  Хората обичат да слушат за сценарии,конспирации...защото така се чувстват оправдани,невинни.......
  т.е. Друг е виновен

  а истината е , че няма Луд-който яде баница , Лудите са другите

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Лично аз си мислех, а и Боко даваше такъв вид и намерение, че неговото правителство ще оздрави страната. Разбира се не с такива брутални средства и престъпления, както Пиночет в Чили...

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Супер е Мирела!Не е време за плач.

 6. 6 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Евгени споделя на стената си статия, която разказва за приетите изменения в бюджета. Емитира се дълг от 1 млрд. лв.
  ----

  А сподели ли Евгени на дувара си кога ГЕРБ емитираха не 1 , а 4 млрд. лева 2009-2013?

  Или е пропуснал да забележи.

 7. 8 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Много емоционален и приятен за четене текст!
  "И въпреки че негативното произвежда реакция, то не произвежда прогрес."
  "Достатъчно плакахме, хленцахме, мрънкахме.
  Сега ни е време за промяна - нека Станишев, Орешарски, Местан, Сидеров поплачат малко... и всички, които мислят, че могат да се възползват от песимистичната ни пасивност и от страха за бъдещето до безкрай."
  +++++++++!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 8. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Е, мрънкането е част от националната психология. Като се почне от "Как е? - Не е зле" вместо "Добре е", през нежеланието да похвалиш нещо "за да не се урочаса" и се стигне до тоталното недоверие към всички.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 11 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да, Евгени, да, громи идеологическия враг, с камера, с фотоапарат, с постване във Фейсбук. Да, Евгени, само чрез свалянето на "комунистите" ще има свобода и правда на този свят. Само така демокрацията, спусната ни от "неолибералите", като Плевнцьо, Кристалина, Кунева и другите "богати, усмихнати, интелигентни и т.н" могат да гарантират благоденствие и просперитет на една малка "градска част", която е свикнала да и се слага лъжичката в устата. Само така Евгени, оцветявайте паметници, демонтирайте ги, премахнете миналото, само така можете да измиете срама от лицето на своите баби и дядовци, които благодарение на привилегиите си, са ви изпратили да учите на Запад. Само така Евгени, така се създава свобода и просперитет. Бедните, та, макар и докарани като овце с автобуси не заслужават твоето внимание, защото "те", същите "те", са си виновни, че са необразовани и неуки. А, ти Евгени, със скъпата си камера и смартфон, снимай Евгени, снимай, само така можеш да се легитимираш като модерен европеец. И, не забравяй Евгени да вземеш знаменцето на ЕС, защото само така Евгени ще разберем, че ти си символът на промяната.

 11. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Весело

  Странен паралел м/у Чили и България! В Чили 'Не!' след 15 години Диктатура, в България 'Не!' след 24 години Демокрация!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#1:"Малката Пица"]След 15 години брутален диктаторски режим, по време на който са убити около 3000 политически опонента, други 3000 са "изчезнали" [/quote]

  Комунистите колко души убиха след 1944? Сега ни "управляват" техните наследници.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 14 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Страхотен текст, направо останах без думи...Благодаря!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 14. 15 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  интересна статия - ОСТАВКА

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 15. 16 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Като прочетох за статуса на "Евгени", а после стигнах и до "поквареното" правителство, се отказах... Бойко излапа 4 милиарда, но тогава Евгени едва ли е написал нещо във Фейсбука, а авторката и през ум не и е минало за поквара на правителството - нито при Мишо Бирата, нито при телефонния номер-ЕГН. Уважаеми протестъри, моето лично мнение, че гражданска позиция се изявява не само когато "другите" са на власт. Тя трябва да се изявява постоянно и да служи за коректив. Промени в парламента и управлението се правят само и единствено на избори. Тогава, когато ходите за гъби.
  Затова не се чудете, че т.нар протести с вувузели не срещат подкрепа. Предложете някаква алтернатива на Орешарски и Борисов, но нека това да не е кукувицата Пръмова или оня смешко Радан (надявам се помните как сните дори не прескочиха 4%-ната бариера). Помните и че изборите бяха през м.май тази година.
  Не подкрепям нито една партийна клика от последните 20 години. Но протести в стил: "Станете вие за да седне Бойко" не мога и не искам да одобря. Защото когато умн и интелигентни се водят по популизма на един прост и ограничен човек, то вярвайте ми, отстрани не се вижда никаква разлика.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 16. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Извинявай, Евгени, ама сега не ми се плаче.[/quote]
  Извинявай, Евгени. И на мен не ми се плаче. Защото трябва да разплачем едни други. И да ги спрем да разплакват децата ни.

  Благодаря на Мирела за хубавите думи. Ще е добре повече хора да я разберат.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 17. 18 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Това е готино:
  .......Ако пък Вие решите да защитавате черния си колан в Парламента, да биете чембери на Станишев или да громите на канадска борба Местан – ваше право ....

 18. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мoni56":

  Боце се опита да приравни протеста до контрапротеста, Не успя!Това се видя на 4-ти вечерта,когато бяхме там без автобуси и съмнителни агитки

 19. 20 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#13:"virakocha"]Комунистите колко души убиха след 1944? [/quote]

  Французите колко души убиха след 1944?

 20. 21 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "...Да, те бяха използвани от страна на БСП, една псевдосоциална партия, слугуваща на хора като Делян Пеевски ("Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада"..."

  OCTABKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 21. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Тираничните,супер манипулатори,управляващи в момента България поради народностно малоумие,сега имат наглостта да ни поучават що е туй протест и има ли почва у нас.Снощи,след отпътуването на рейсовете,Гражданите със съвест и достойнство изпълниха отново пространството от Ларгото до Орлов мост.Не ни дрънкайте за яхване,ние не сме магарета,оседлани в нечия услуга.Ние сме хората,които искат всички да имат възможност да успяват благодарение на труд и талант.Казваме НЕ на партокрацията,раздаваща благинки,НЕ на тайните договорки и ДА на истинските права,законност и свободи.

 22. 23 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Егати бълвоча.

  Как в тоя сайт не беше публикавуна и една статия, която да защити и обратното мнение? Все едно протестиращите са свещени крави и нямаме право да ги критикуваме. Това е просто жалко.

  Ако за едно нещо са полезни протестите, това е, че покрай тях се разбра кой колко струва. Който протестира сега, а не протестира срещу Бойковия режим, той не струва. Поне при мен всичките ми познати, които протестират, търпяха всички безобразия на Бойко и им беше хубаво. Това показва, че тези хора не се борят за морал. Те просто се дразнят от боята. А самите те са двулични.

  Пилците се броят на избори.
 23. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":
  Лично аз си мислех, а и Боко даваше такъв вид и намерение, че неговото правителство ще оздрави страната."

  -Дано си си променил мисленето,защото точно след него страната е най-болна.

 24. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мoni56":

  Много интелигентно и свободомислещо момче е Самуил Петканов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#6:"Малката Пица"]А сподели ли Евгени на дувара си кога ГЕРБ емитираха не 1 , а 4 млрд. лева 2009-2013?
  Или е пропуснал да забележи.[/quote]
  До коментар [#6] от "Малката Пица":
  Пропуснал е, но на 12.05., който е забелязал е свалил ГЕРБ от власт. Сега БСП/ДПС, със "златната" акция на Атака, сте на власт и вас следят под лупа.
  Правилно казва авторката - ВИЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ.
  Ние усмихнато и позитивно ви казваме ОСТАВКА!!!

 26. 27 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Весело

  „САЩ и Великобритания не могат да бъдат приятели на един своеволен зъл деспот.“
  Ауу, колко мило... Насълзиха ми се очите. Разбира се, тези държави могат да са „приятели" само със стожери на демокрацията като например Саудитска арабия и „опозиционерите" от ислямисткото движение Джабхат ан-Нусра.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 27. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  Разбира се, че отдавна съм го променил....

 28. 29 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много добре написано! И приликите с Чили са добро попадение! Но има и по-друга истина за Пиночет! Той прочисти страната си от комунисти подобно на прочистване от въшки или хлебарки! И след това я предаде за нормално управление! Не вярно, че защото се е чувствал непоклатим на върха на властта е направил грешка допускайки най-добрата възможна кампания за агитация за собственото си пропадане. Направил го е нарочно. Той се е жертвал и морално и политически за проспериттета на страната си и един ден това ще бъде признато и оцененео.

 29. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#20:"Малката Пица"]Французите колко души убиха след 1944[/quote]

  Франция беше окупирана държава.....Лъжливи са ти сравненията!?

 30. 31 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#24:"dedo pepo"]Лично аз си мислех, а и Боко даваше такъв вид и намерение, че неговото правителство ще оздрави страната."

  -Дано си си променил мисленето,защото точно след него страната е най-болна. [/quote]

  Той е "отгоре"........няма нужда да си сменя мисленето

  тежкО на тези "Отдолу"...те трябва да си сменят главите , но мизерията ги устройва

 31. 32 Профил на dgbox
  dgbox
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Тежко му на тоя ,който се срамува от тези които са му дали живот и отгледали! Никой няма право да дава оценка на родителите си. До коментар [#11] от "bubolino":

 32. 33 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 457 Неутрално

  НЕ ме наричай Евгени,
  Не го познавам.
  Не плача.
  Няма нужда да ме надъхваш.
  НЕ!

 33. 34 Профил на dgbox
  dgbox
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Горкият Пиночет! А какво ли си мислят тия които са били на стадиона в Сантяго? Писна ми от неграмотни недорасляци!До коментар [#29] от "gibi":

 34. 35 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мoni56":

  Благодаря за този текст. Писмото на този млад мъж е най-смисленото нещо, което съм чела по темата.
  Благодаря.

 35. 36 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#26:"choss"]Ние усмихнато и позитивно ви казваме ОСТАВКА!!! [/quote]
  (чат пат и някое паве хвърляте с изкривено от злоба лице, ама найсе ... знаем че си послъгвате редовно)

  Ние усмихнато и позитивно ви отказваме.

  На изборите 12.05.2013 БСП, ДСП и Атака , които поддържат правителството имам 143 (?) депутата - тоест пълно мнозинство.
  Вот на недоверие не може да събори правителството.

 36. 37 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#30:"dobrich"]Франция беше окупирана държава[/quote]

  Тоест ако са те оупирали фашагите на Хитлер може да се трепат после колаборационистите, но ако доброволно колаборационираш имаш извинение?

  Чудна логика

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Страхотен материал! ++++++++
  Управляващата наглост е безочлива,но нашата Надежда е непобедима!

 39. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Винаги съм се чудил, защо в този така наречен вестник ме трият!?! ами вижте им журналистите! С малки изключения, нЕкакви журналисти, както би казал любимият им вожд Боко ръпона. Да сравняваш Пламен Орешарски с Пиночет, това го могат само "вестниците" на фон Сингапурски! Е и тези на Дилян Пеевски разбира се!? Е и всички в колонията България! Да ме извинят съфорумците, но това не е само констатация на фашизоида Болен, а и на много други граждани в тази територия на ограбените- минало,настояще и бъдеще! Но за ограбеното бъдеще все още не съм сигурен, мръсници!!!

 40. 41 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  АЛО ДНЕВНИК!
  Отпуснахте юздите нещо... Как позволявате текстове, в които се плюе режима на Пиночет? Нима забравихте, че Пиночет беше пръв приятел на Марго Тачър и ако Дайнов научи, ще имате имейл с опровержение. Срещу боговете ли се бунтувате?

  А относно съдържанието на статията - авторката забравя (случайно или не) да прави съпоставки с други български управления отпреди Пеевското.

  И тук нещо интересно: по времето на Пиночет, Чили отстъпват половината си икономика (разбирай приватизация на природните си богатства) на Великобритания и США.
  Подобна е ситуацията и тук по времето на Костов, когато Прокопиев взема рудник и мини под своето крило зад заем, който така и не връща, щото е фиктивен и щото Костов така го е измислил със схемата с РМД-тата.
  Защо не се прави това сравнение на събитията, а се продължава да се натяква за Пеевски, който така и не стана шеф на ДАНС.

  Забавно е, че именно в електронното издание на КАПИТАЛ през 2001-ва се написа подробно изследване за долната измама с РМД, които Костов приложи с бляскав успех. Ирония?!

 41. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "demonoid":

  Може би и вашите опити за политическа ограмотеност и не само такава, не са за останалите в тази територия, а за онези три милиона изчезнали(не само според гладуващият до "смърт" Едвин)? То наистина ги няма тези наистина красиви, умни и мислещи за бъдещето три милиона, но в изборните списъци сме си 7 милиона?!

 42. 43 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Весело

  "с "изследователката" (?) от онова НПО"...

  Внимание, НПО!

  Мирела Заричинова, Български хелзинкски комитет
  http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/raboteshti/

 43. 44 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "demonoid":

  Добре казано, щом се стигна с тия протести да има хора които да ненавиждат БСП и Станишев, но от погнуса към протеста и неговите водачи да симпатизират на Орешарски. Протеста на (айде тия дето не са платени) е на едни "красиви", работещи манипулируеми хорица които не дават никаква алтернатива.

 44. 45 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#23:"altarf"]Това показва, че тези хора не се борят за морал. Те просто се дразнят от боята. А самите те са двулични. [/quote]

  Абсолютно точно казано. Надписът на Парламента е "Съединението прави силата". На изборите през май обществото даде гласът си кой да влезе там. Да намери общ език, защото това е волята на суверена. А не да се дели.

  [quote#42:"Гражданин"]Може би и вашите опити за политическа ограмотеност и не само такава, не са за останалите в тази територия[/quote]

  Ограмотяването изисква съзнателно усилия и от страна на ограмотявания. Тук такова липсва. Има неразбиране за диалог, неразбиране за аргументи. Позицията е: Който не е на моето мнение, значи е червен, бабичка или комунист.
  Въпреки, че мнозинството от жълтоустите вувузеловци не са виждали жив комунист през живота си, а през 89-та са били в корема на майка си. Съмнявам се да познаят комунист, дори и да са покрай него.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 45. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Весело

  [quote#41:"peshkobg"]США. [/quote]
  А въи из советского посольства крайно време е да научите български.

 46. 47 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 405 Разстроено

  Абе много сте смешни всички комунета тука бе! Без значение какв а е статията, веднага включвате боко, костов и прочие в нея! Ако не сте разбрали, хората критикуват сегашната власт - не предната, царя или Костов! Обаче едно си баба знае едно си бае - боко ЦЦ, костов, и прочие колко лоши били! Смешници!

  Тук се говори за СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ - то вълнува хората! Ама вие като нямате доводи в негова защита и се почва - ама вие що биете негрите. Доводи на едни нещастни хора смачкани от живота, готови за жълти стотинки да продадат достойнството си!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 47. 48 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  още една " изследователка" от същото НПО

  за Ботевото "стихотворенийце"

  „Долу Ботевото „Майце си”! | Юлиана Методиева, 28 Юни 2013

  "Не по-различно стои и днес въпросът с “Делба”, “Борба”, “Към брата си”,”Елегия”. Никакво демитологизиране не е да кажем просто, че тези стихотворения не стават, че са архаични, плод на юношеското бунтарство на Ботев, без да се комплексираме от налагащия се извод, че “гениалността” му е леко преувеличена, а дори “На прощаване” носи стопроцентово влиянието на европейския романтизъм върху българската поетична система."
  http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/iuliana-metodieva/2013-06/ostavka-na-bozhidar-dimitrov-dolu-botevoto-majce-si/

 48. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "dobrich":

  Не цяла Франция беше окупирана държава, имаше достатъчно голяма неокупирана част, на Виши.
  Само избитите след зверски публични изтезания проститутки във Франция са повече от убитите общо в България.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 49. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#49:"др. Иванов"]имаше достатъчно голяма неокупирана част, на Виши[/quote]

  С проокупаторско управление, което преследваше освободителното движение на французите.

 50. 51 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#9:"Малката Пица"]А само преди 5 месеца премиер беше човек, които има общи фирми с половината гангстери от 90-те:
  http://siankata-borisov.com/ [/quote]
  [quote#9:"Малката Пица"]Къде баха Евгени и Мирела тогава?[/quote]
  До коментар [#9] от "Малката Пица":
  Пица, задаваш въпросите, които аз, като човек извън остта БСП/ДПС - ГЕРБ трябва да задавам. Точно отговорът на тези въпроси показва генетичната обвързаност между БСП и върхушката на ГЕРБ.
  Мен и много като мен не са успели, но Евгени и Мирела, навярно са част от тези 1.5 млн. граждани, които Бойко и група ДС инженери, с помощта на "услужливи" /разбирай платени/ медии, успяха да подведат и измамят с "харизмата" и популисткото му говорене. Е, лъжата тогава мина, но втори път - едва ли.
  А вчера, с организирането на автобусите с гербаджийски протестиращи, по подобие на рейсовете с бесепарските контрапротестиращи, лъсна и еднаквия им недемократичен манталитет.

 51. 52 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  С примера за Пиночет (най-лютия враг на комунизЪма и социализЪма) ми се объркаха координатите...
  Да не забравяме, че същия този Пиночет, управляваше с помощта на дянковчета и миленвелчевчета...

  Емоционалната част на текста ме докосна, но вече беше късно...

 52. 53 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Статията ми хареса.
  Оставка.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 53. 54 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#34:"dgbox"]Горкият Пиночет! А какво ли си мислят тия които са били на стадиона в Сантяго? Писна ми от неграмотни недорасляци![/quote]
  Тия, които са били на стадиона нищо не си мислят. Бяха избити до един, като хлебарки! Аз може да съм "недорасляк", но за разлика от теб съм жив свидетел на тия събития. Разбра ли дорасляко! И тогава по нашите есттради се пееше тъжната политическа песен "Савадор Алиенде го няма" по латиноамеркански мотиви. Даже мисля и дадоха награда на "Орфея". И се пишеха във вестниците репортажи как героично е загинал този чилийски комунистически предател с калашник в ръката. Но истината е точно такава каквато я описах без значение на кой какво си мисли. Както и в резултат просперитета на Чили. Защото дорасляко миналото лято в Сунгурларе си купих две кила чилийско грозде, и навсякъде по света чилийското вино се смята за едно от най-добрите, а за сунгурларското никой не е чувал! Разбра ли ме дорасляко!

 54. 55 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Най ме кефи че последните 80 и кусур дни не прочетох в тоя форум едно конструктивно предложение от уж протестиращите само едно "оставка" като банална песен стана.

 55. 56 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "bubolino":
  Обръщам Ви внимание, уважаеми форумци, а и само четящи граждани, на такива, като написалия ПОСТ #11. Разбиранията и отношението на днешните бесепари-комуняги към интелигентните и можещи българи не се отличават по нещо от разбиранията на комунягите от 40-те год. на миналия век - те са за тях врагове, а бедните и необразовани хора продължават да третират като овце - зер само такива са им необходими.

 56. 57 Профил на stoykov.g
  stoykov.g
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "bubolino": "
  Само така Евгени, оцветявайте паметници, демонтирайте ги, премахнете миналото, само така можете да измиете срама от лицето на своите баби и дядовци, които благодарение на привилегиите си, са ви изпратили да учите на Запад. Само така Евгени, така се създава свобода и просперитет. Бедните, та, макар и докарани като овце с автобуси не заслужават твоето внимание, защото "те", същите "те", са си виновни, че са необразовани и неуки. А, ти Евгени, със скъпата си камера и смартфон, снимай Евгени, снимай, само така можеш да се легитимираш като модерен европеец."
  Оцветените паметници не са моето минало . Те нямат място в моите и на децата ми разбирания за национални цености . Но виж при Вас явно е обратно . Вие се радвате и сте доволен над главата Ви да има шмайзер , а не венец или факел на свободата . Вие сте доволен друга държава с импониращо на Вас управление от една партия , довела народа си до канибализъм и унищожавала елита си в лагери и душегубки миналото , но и сега . Но аз и моите деца не искаме това , не сме го и искали никога . И ако Вие и Вашите другари сте ползвали превилегиите на роднините си или на партийното си членство , не мислете , че и другите са като Вас . Има хора които са постигнали неща в този живот и без са членове на БКП/БСП и без да имат активни борци в родата . Но явно Вие не сте от тях. И затова Ви дразнят хората със смартфони , камери , колела и домашни любимци , а дори и хора с деца . Защото за Вас все още лагерите в Ловеч , Белене , Скравена са едно "добро място" за различните . Но различните се увеличават и Вас ви е страх . Различните изразяват мнение и Вас ви е яд . Но различните трябва и да гласуват , за да забравиме за Вас , Делян , Мая , Сергей , Цецка , Цецо и други подобни .
  Просто трябва да гласуват . Те знаят .

 57. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Май като гледам коментарите, на път е Фейсбук да заплаче.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 61 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не страхът, а безразличието е най-големия враг на българина. Ежедневието, държавата, животът изобщо ни е направил такива. Типична картинка - возиш се като пребит след работа в претъпкания градски транспорт, прибираш се, сядаш пред телевизора с ракия и салата и псуваш политиците. Без активна гражданска позиция, всеки народ ще бъде управляван от който си иска по безкруполен и заграбащ начин. Не се ли вземат в ръце хората, не вдигнат ли глави срещу нечестното и корумпирано управление, няма да има никога промяна. Така е вече 24 години! А дали ще продължава да бъде - зависи изцяло от нас!

 60. 62 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#51:"choss"]Мирела, навярно са част от тези 1.5 млн. граждани, които Бойко и група ДС инженери, с помощта на "услужливи" /разбирай платени/ медии, [/quote]
  а, не - Мирела от БХК чете и слуша НПО-гуруто Иван Кръстев, а той, с парите на Бориславова, Прокопиев, Светослав Божилов и пр. олигарси, докараха на власт
  Бойко, не някакви, вече сенилни, старци от ДС. И своя, "целева", телевизиядаже си спретнаха горните "инженери", веднага закрита след "победата" на мутрата..

 61. 63 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#29] от "gibi":

  Нека позная... "анти комунист" и "демократ" който поддържа ББ и иска той да бъде българския Пиночет?? Хайде отиди в Чили или говори с някой чилиец избягал надалеко от Чили и ги питай тях те какво мислят за управлението на Пиночет. Той и Хитлер се оптиа да прочисти страната си от разни хора, наричайки ги точно както ти, ама не случайно е заклеймен от всеки що годе демократично мислещ човек на планетата! А и така мразения от вас Путин си е един обикновен руски ББ, който е натикал комунистите в миша дупка и е направил от Русия една мафиотска структура! Това ли искате бе "демократи"??? Кажете си го в прав текст тогава и да сваляме "демократичните" маски!!!

  А сега понеже на "демократи" като вас ви е мнооого трудно да си напрягате мозъка и да мислите логически, хайде да ви помогна пак с онази лесна логическа конструкция, с която 3 годишните деца в САЩ се забавляват: "If it looks like a duck, walks like a duck, and quacks like a duck, then it is a duck!", т.е. ако изглежда на диктатор, говори като диктатор и действа като диктатор, не ми го хвали и не се надявай да дойде да ни "оправя", щото съвсем ще загроби и без това гинещото ни общество!!!

 62. 64 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тъй и иначе! Ама, където се защитава сегашния кабинет и се плюе Бойко, червените точки са повече....Всичко друго е без значение...Те, бастуните и ченетата намаляват....

 63. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 66 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "demonoid":
  Лично познавам Мирела и е участвала на всеки един протест с/у глупостите на Бойко. Не се изказвай неподготвен.
  Ако беше дочел статията щеше да видиш решението - няма значение кой е на власт, ако има силно гражданско общество.

 65. 67 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Всеки диктатор накрая започва да се възприема като безсмъртен и това е неговият край. За щастие.
  Не сме потопени в кръв като Чили преди 25 години, но живеем с страх и изгубени илюзии.
  Няма по-страшно от "съня без край".
  НЕ!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 66. 68 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Силен текст, личи и по яростта и засичането на ТРОЛОВЕТЕ. Като надраскана грамофона плоча са.

  chavo64
 67. 69 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Другари и другарки,
  Пиночет не е бил добър и никой не го защитава. Но той е убил по-малко хора отколкото вашите светли вождове, оправил е икономиката на страната си и на практика сам се е оттеглил. Предполагам, че тези неща вие трудно ще проумеете.
  Радва ме особено вашата злоба към Борисов, както по-рано към Костов. Те не са безгрешни, но както и Пиночет, са явно повече мъже от ....... във вашето ръководство.

 68. 70 Профил на an.elica
  an.elica
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Като дете много внимателно и със затаен дъх слушах историите и преживяванията на моята баба с моя дядо.
  От техните патила и тревоги съм разбрала, че ненаказано зло няма и това, което пожелаваш на другите се връща и на теб.
  Пораснах, създадох свое семейство и до днес се старая да бъда в добро разположение на мисълта си , за да вземам правилни решения в личен,семеен и служебен план.
  Научих се на търпение и толерантност , за да се случват нещата обмислено и разумно.
  В политиката на живота ни е като в ПАРЛАМЕНТА:
  всеки иска да блесне смазвайки способните и интелектуалните, за да има собствен път на развитие.
  ГЕРБ ги приемам с всичките позитиви и негативи , тъй като единствено и само в тях усетих ЧОВЕЩИНАТА.
  "НЕ" на неестественото и подлизурско отношение с цел лични облаги и йерархично израстване във властта.

 69. 71 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  А бе и комунистическите ви майки ще заплачат скоро,ама да видим колко още ще ви търпим да се подигравате с хората по улиците

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 70. 72 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"demonoid"]Промени в парламента и управлението се правят само и единствено на избори. Тогава, когато ходите за гъби. [/quote]
  А когато се разиграват истерични инсинуации с "фалшифицирани бюлетини"? Дето така и се оказаха кьор-фишек, ама кой ти гледа - бомбата беше взривена и си свърши мръсната работа!
  А когато свръх-лошите "подслушваха" всеки и всичко, пък досега така и не излезе нищо за никого от "подслушваните"? И кой знае защо се изляха тонове послушани разговори на самите уж "подслушвачи"! Е, тогава кой кого е подслушвал? Няма отговор нали? Няма и да и има! Ама и тая бомба си свърши работата!
  А когато батальоните комсомолци-кутевчета, вероятно внуци на "активни борци" заливаха и продължават да заливат нет-пространството с помията на най-долна пропаганда и дезинформация? И промиват мозъците на несведущата част от обществото?
  А когато цели цигански гета под строй отиват да гласуват за БеСиПету или за ДеПиСеТу, зависи кой е купил местния цигански барон?
  Да продължавам ли?
  Това избори ли са?

  шуменско пиво
 71. 73 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#24:"dedo pepo"]-Дано си си променил мисленето,защото точно след него страната е най-болна.[/quote]
  Ами, болна ще е! Я виж кой узурпира властта и сега я стиска с нокти и зъби!

  шуменско пиво
 72. 74 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "virakocha":направи си труда да сравниш с убитите представители на $левите$ и с малтретираните такива в периода 1923-1944 и тогава картината ще ти бъде ясна - всяко действие си има последействие За съжаление ние нямаме житейската мъдрост на испанците Но демосратите сте такива - винаги гледате едностранно на нещата- извадени от контекста на събитията и винаги само вие имате право да протестирате

 73. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#74:"vse_o6te_jiv"]:направи си труда да сравниш с убитите представители на $левите$ и с малтретираните такива в периода 1923-1944[/quote]

  Да, това е било в следствие на червения терор и атентата в "Света София". Терора поражда терор.
  Но какво са направили десетките хиляди интелигентни хора, които са били пращани по лагерите например за политиески виц? Така, че изобщо не ми сравнявай, а се засрами!

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#71] от "sashobal":

  Не се дърви, неподготвен, да не плачкаш като Бат Бам, че МВР-то бетер ДС-то го притеснявало (вчера в парламента)!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#1:"Малката Пица"]"Плачете приятели, плачете за нашата мила България!", това е написал мой познат във Фейсбук.[/quote]
  Нямаше да плачете, ако ФД не унищожи земеделието и хранителната промишленост, после се развихриха Лостови и Деди и от индустрията и папер не остана, накрая "вождът" Бат Бам + Флик докараха нещата до просешка тояга, 450 000 безработни и хората да се палят по улицата и да се самоубиват по семейному....
  То наистина си е за плачене.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 80 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#66:"glatzial"]Лично познавам Мирела и е участвала на всеки един протест с/у глупостите на Бойко. Не се изказвай неподготвен. [/quote]

  Нещо не съм чувал за протести срещу Бойко. Освен едни поръчани протести, за да може да има основание да си подаде оставката.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 79. 81 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ненавиждам БСП,но също толкова ненавиждам ГЕРБ и т.нар.Реформаторски блок съставен в по-голямата си част от стари компрометирани във всяко едно отношение хора. Лично аз бих гласувала за партия ,която се наеме да въведе скандинавския икономически и политическимодел на управление. Между боричкащите се за власт български партии такава няма. Всички до една са поклонници на социал-дарвинизма.

 80. 82 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#63:"fortunes"]Това ли искате бе "демократи"??? Кажете си го в прав текст тогава и да сваляме "демократичните" маски!!!
  А сега понеже на "демократи" като вас ви е мнооого трудно да си напрягате мозъка и да мислите логически, хайде да ви помогна пак с онази лесна логическа конструкция, с която 3 годишните деца в САЩ се забавляват: "If it looks like a duck, walks like a duck, and quacks like a duck, then it is a duck!", т.е. ако изглежда на диктатор, говори като диктатор и действа като диктатор, не ми го хвали и не се надявай да дойде да ни "оправя", щото съвсем ще загроби и без това гинещото ни общество!!![/quote]
  Виуж какво голищарче, не ми пречи да ти отговоря на перфектен Английски, защото от над 20 години съм не вБългария и всекидневно използвам само този език. Но няма да го направя защото искам да ме разберат и другите, а това е важно. Да "демократче" младо аз подкрепям ГЕРБ, но това има много малко общо с Бойко Борисов, който за срамотите е най-доброто в политиката, което се намери в България. Точно така, не е срамно, че беше избран. Срамно е, че това беше и май си остава най - доброто! Но аз подкрепям онези над милион български избиратели, които са за мен всъщност истинският ГЕРБ. Защото това са хората, застанали на най-прагматични и здрави позиции и никакви протести не биха имали успех, ако тях ги нямаше. Това са хората, които макар и интуитивно в много случаи успяха да провидят пълната перфидност и измама на "прехода" ни и на фасадната ви демокрация. Това са хората, които, ако още не са го прозряли напълно то поне са на път да го направят, а именно, че борбата се води против вреговете и унищожителите на България и "комунисти" е само кухо и безсъдържателно понятие, целящо заблуда на хората и успешно прикриване на тези врагове. Това са хората, които разбират, че е безсмислено да се говори за демокрация и прогрес даокарто тези врегове нае бъдат смазани и България не се освободи от тях. А тези врегове се крият във всички партии, не само в БСП! Но точно те представляват така наречения "политически елит" който ни тласка към гибел. За мен хора претендиращи, че са демократи нямат никаква стойост, ако не виждат, че първо всички сили трябва да се обединят за освобождаване на България от Петата колона на русия, тази прохазарска сган, която ни яде държавата открай време. Още от кубрат. И тази същата сган днес наричащи се евреи е завладяла и самата Русия и дърпа конците на марионетки, като Путин, ако той самият не е един от тях. Но има още много фурни хляб да ядеш докато разбереш тези неща! Да не електоралните единици на ГЕРБ не сме толкова "префинени" демократ, но ако все още има някакво бъдеще за България то е в нас. Защото за да стане България нормална демократична страна първо трябва да я има! Всичко останало е последствие!
  Did you understand, my dear дорасляк!

 81. 83 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#40:"Гражданин"]Да сравняваш Пламен Орешарски с Пиночет[/quote]

  Всъщност никой не ги сравнява. Все пак от времето на диктатора Пиночет са останали някои дълготрайни икономически ползи за страната /без да се оправдават зверствата/, което със сигурност няма да е случаят с Орешарски.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 82. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#16:"demonoid"]Предложете някаква алтернатива на Орешарски и Борисов, но нека това да не е кукувицата Пръмова или оня смешко Радан (надявам се помните как сните дори не прескочиха 4%-ната бариера). Помните и че изборите бяха през м.май тази година. [/quote]
  Желязно!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 85 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#70] от "an.elica":

  Направо трябва тук един Йосариан, който да се съжали над теб и да реши да ти помогне...

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 84. 86 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  [quote#12:"socialen"]Странен паралел м/у Чили и България! В Чили 'Не!' след 15 години Диктатура, в България 'Не!' след 24 години Демокрация![/quote]
  Много мъдра статия, предизвиква доста размисли, за разлика от повечето коментари из форумите. Интересна демокрация има в България, много интересна, чак да се разплачеш... Дали под маската на демокрацията не стават някои недотам демократични неща? Тези мисли се появиха в мен, когато видях Октай Енимехмедов да втрещява Ахмед Доган на трибуната на конференция на ДПС и после депутати да го ритат в ташаците и да викат "убийте го".
  Управление на ДПС, Атака и БСП? На едните другите им разплакаха майката със сменяне на имената, та избягаха в друга държава, вторите получиха мандат да се борят за закриване на първите, а третите се "пречистиха" и от яростни врагове на частната собственост, църквата и НАТО станаха първи бизнесмени, строят параклиси и пращат войска в Афганистан!?!? НАРОДЕ !!!!

 85. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#29] от "gibi":

  В реда на твоите перфекти мисли на английски, можем да приемем че и Хитлер и камарилата около него, са се жертвали за доброто на Германия, както са заявявали впрочем...
  Наивник!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 88 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 616 Разстроено

  До коментар [#2] от "Къти":

  Ха дано,ама надали...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 87. 89 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#80] от "demonoid":
  Протести имаше малобройни и преди това. Най-масовия беше с/у закона за горите

 88. 90 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  [quote#40:"Гражданин"]Да сравняваш Пламен Орешарски с Пиночет,[/quote]
  Извинявам се, но сравнението в статията не е между тези двамата, а между позитивизма и негативизма като протестно послание срещу една власт! Трябва да сте много надъхан, за да видите в тази статия сравнение между Пламен Орешарски и Пиночет!

 89. 91 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#82:"gibi"]тази прохазарска сган, която ни яде държавата открай време. Още от кубрат. И тази същата сган днес наричащи се евреи[/quote]

  Викаш не е задължително да сте расист и мизантроп, за да сте истински гербер, но помага?

  "Да бъдеш гербер не лесно," да.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 90. 92 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1132 Весело

  [quote#16:"demonoid"]Като прочетох за статуса на "Евгени", а после стигнах и до "поквареното" правителство, се отказах... Бойко излапа 4 милиарда, но тогава Евгени едва ли е написал нещо във Фейсбука, а авторката и през ум не и е минало за поквара на правителството - нито при Мишо Бирата, нито при телефонния номер-ЕГН. [/quote]
  Рано си се отказал, ако беше прочел докрай, щеше да прочетеш, че и Борисов трябва да поплаче редом със СтаниШеф:
  "Станишев, Орешарски, Местан, Сидеров поплачат малко, заедно с Цветан Василев и Делян Пеевски, с Бареков, Емил Димитров и Мирослав Найденов, заедно с Борисов и всички, които мислят, че могат да се възползват от песимистичната ни пасивност и от страха за бъдещето до безкрай."

 91. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Гневно

  Не харесах текста.Признавам че не мога и не искам да обичам или най малкото да съм безразличен към хората които съсипаха страната в която живеем,отмъкнаха всичко което е възможно и най важното,направиха така че думите „свобода' и„демокрация" днес в България звучат грозно и безсмисленно.
  Да им се усмихвам мило,и да им говоря човешки !?
  Та те не разбират това.Те разират само от две неща !

  klimentm
 92. 94 Профил на cecun4o
  cecun4o
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Благодаря за хубавия текст. И аз плаках - докато четох, но не от отчаяние, а от вълнение!

 93. 95 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#87:"boby1945"]В реда на твоите перфекти мисли[/quote]
  В реда на моите перфектни мисли на Английски, или на урду мога да ти кажа, че ми се мержелееш пред очите по форумите още от 2007-ма и мога да ти кажа, че си едно дребно ченгенце, дето се изхранва с дребни хонорарчета спуснати от "Позитано" 20!

 94. 96 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#95] от "gibi":

  Привет gibi!
  Ама не си прав! Той не е дребно ченгенце, той е едно гадно миризливо ченге, най-вероятно изпаднало от каруцата на ченгеджийницата и сега обикаля по форумите за да си допълва липсите в нещастното его!
  Освен подянията от Позитано разбира се, както си писал!
  ))

  шуменско пиво
 95. 97 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#56] от "choss":

  Истината боли, ама да знаеш много боли. Изобщо знаеш ли, кой финансира протестите? Само не ми казва, че група "ентусиасти" са излезли, за да изразят гражданската си позиция. Що не излезе, когато беше стачката на учителите, що не излезе, когато бяха и другите протести, ааааа. Важното е да громим "идеологическия враг"....Другото не е важно. Жалки сте, жалка и евтина Ви е пропагандата. Тоя филм сме го гледали няколко пъти през 90-те години. Измислете друг сюжет, че тоя нещо е поовехтял.

 96. 98 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Рузвелт има една мисъл: " По-страшно е не да не успееш, а да не си опитал".
  Ако не опитаме, няма как да спечелим.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 97. 99 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#57] от "stoykov.g":

  Само не разбрах, кои сме тия "ние". Може би комунисти, хахаа, не съм комунист, а така "Шах"....Или всички, които не са съгласни с протестите, са комунисти. Ха, е, ква по-комунистическа реторика от това...."Който не е с мен, е срещу мен". Май ти е трудничко да го осмисли малкото ти "демократично" мозъче. Ама, май мама и тате са били у БКП-то...аааааа.

 98. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK