Да се молим за Сирия и Египет

Бежанци от Сирия в България

© Reuters

Бежанци от Сирия в БългарияПрепубликуваме текста на Теодора Димова от портала "Култура":


Наскоро попаднах на ето такава снимка – египетски християни копти се молят в своя разрушен, полусъборен храм. Явно той е бил бомбардиран от "Мюсюлмански братя". Явно църквата е разрушена, но храмът на вярата в душите на тези хора е цялостен, непокътнат. Събрали са се заедно в своя молитвен дом, въпреки разрухата, събрали са се заедно, за да се молят в страданието си.


Сложих тази снимка на страницата си във фейсбук и веднага се появиха следните коментари: "Извинете, но това няма как да са православни християни, само вижте позицията на ръцете им…", "Като гледам положението на ръцете на двамата, все едно, че държат книга, ми приличат повече на мюсюлмани…".
Тези коментари ме изумиха. Цялата преживяна трагедия, цялото страдание, цялата болка, целият ужас остават незабелязани, невидяни, неусетени. Забелязана е единствено позата на ръцете им. И веднага е изразено мнение – категорично, безапелативно. Мнение от хора, претендиращи да са "правилни", православни християни, които знаят каква е правилната поза на ръцете на правилния християнин. Мнение на хора, които свеждат православното християнство до позата на ръцете.


Хората, които разсъждават по подобен начин и в подобни категории далеч не са само двамата читатели, написали коментари под снимката. С подобни братя и сестри се срещаме доста често в нашите храмове. Слава Богу, нашите храмове не са разрушени. Не са разрушени отвън. Но явно разрухата вътре е налице. Изразява се в безсърдечие, непричастност, студенина, самодостатъчност. Подобно отношение означава, че ближен ми е само този, който се моли в правилната поза, с правилните думи, с правилните формули, с правилните правила.


Въпросът: "А кой е моят ближен?" е особено важен не само за всеки християнин, но и за всеки, който иска да бъде човек. Този именно въпрос зададе един законник, когато дойде при Иисус. И в отговор на въпроса му, Иисус му разказа историята за добрия самарянин.


Как да очакаме от такива християни да дадат залък хляб на гладния и чаша вода на жадния. Как да очакваме да посетят болния, а камо ли пък затворника. А нали точно това ще ни пита Христос. Нали точно това, всъщност единствено това ще бъдат въпросите към всеки един от нас, когато се изправим пред Неговия съд. А ние сме изправени пред Неговия съд във всеки един миг, Страшният съд не е нещо, което ще се случи еднократно и незнайно кога. Божият съд се извършва във всеки един момент над всеки един от нас. И нашият праведен Съдия със сигурност няма да ни пита или да ни съди за молитвената поза на ръцете ни. Но дали сме осъждали някого за молитвената поза на неговите ръце със сигурност ще ни пита. Защото няма как да произнесеш категорична присъда над някого и в същото време да имаш милостиво отношение към него и да го нахраниш, и да го посетиш, и да го приютиш, и да превържеш раните му. Защото Добрият самарянин дали щеше да е добър, дали щеше да превърже раните на нападнатия от разбойници и оставен полумъртъв Човек, ако беше гледал на него като на другородец и друговерец, както погледнаха свещеникът и левитът и го отминаха безучастно. Но той погледна на него като на брат и затова се смили и превърза раните му, и се погрижи за него.


Сега в Сирия е пред война. Погледнете етническата й карта – невероятно пъстър конгломерат от етноси и религии – араби, кюрди, евреи, арменци, друзи, копти, левантийци, асирици, арамейци…. Цялата тази пъстрота е създавана от векове. От векове са натрупвани и вражди, и приятелства. Доскоро в Сирия тези етноси и религии съжителстваха в мир. Чуждият не ни е враг. Другият, различният може да ни бъде не само съсед, но и приятел и ближен. Нашето сърце и нашият разум определят дали ще го възприемем като враг или като ближен, дали ще стреляме в него или ще превържем раните му. Над милион бежанци от Сирия вече напуснаха родината си. Стотици от тях съдбата доведе в България. Дали ще ги възприемем като врагове или като ближни. Зависи от това дали ще гледаме в каква молитвена поза са ръцете им или ще проявим състрадание към бедата им.


Във фейсбук се появи и се споделя от страница на страница призив "Да се молим за Египет и Сирия". Нашата Църква не се е произнесла по този болен въпрос. Фейсбук изпревари Светия синод. Пред очите ни е трагедията на войната, кадрите с обгазените хора, с умиращите деца, разрушените сгради, улици, ежеминутният ужас на хиляди, на стотици хиляди хора. Затова призивът да се молим е особено актуален и насъщен. Да отворим сърцата си за съчувствие и състрадание. Защото използването на химическо оръжие наистина е "морална гадост", както го нарече Джон Кери. Такава гадост не си позволиха даже Хитлер и Сталин през Втората световна война. Можем да им помогнем на жертвите единствено с молитвата си. Но молитва, която говори от сърцето. Нашата молитва ще има стойност само когато се съедини с молитвата на онези египетски християни, които се молят в разрушения си храм, както и на хиляди други, които се молят в разрушени храмове и домове.


При срещата си с покойния коптски патриарх Шенуда ІІІ Руският патриарх Кирил му подарява патриаршески посох – символ на архиерейското служение и архиерейската власт и когато му го подава, казва: "Като се опирате не този посох, помнете, че имате братя, на които също можете да се опирате".


Дано да бъдем такива братя и сестри за нашите страдащи братя и сестри.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Наистина трябва да се молим за тях.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3180 Разстроено

  Там е страшно.Ядат сърцата на враговете си, тровят се с бойни газове....В кой век живеят?Май няма невинни?

 3. 3 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Войната е ужасно нещо. Християни, мюсюлмани, няма значение. Като удари куршума, всички еднакво умираме.

  I don't want to believe. I want to know.
 4. 4 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "....Доскоро в Сирия тези етноси и религии съжителстваха в мир. Чуждият не ни е враг...."

  Това е неправилна постановка. Фамилията Асад мародерства Сирия много много години и всичките са подложени на тоталитарно мачкане....
  Но нека да се молим за добрите обикновени хора. Те го заслужават.
  Но колко са те?
  Колко сирийци приемат христианите и евреите ....
  Мюслюманските братя направо си колят...
  А ние да си обърнем и другата буза...

 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  [quote#0:"Статия"] Тези коментари ме изумиха. [/quote]
  Мен също, подобно отношение от уж християни винаги ме покъртва.
  Майстер Екхарт беше казал в "Проповеди и трактати", че "който търси Бог по определен начин, постига начина и изпуска Бога в него"!
  Та така, как беше, "нека безгрешният хвърли първия камък" (по памет цитирам, съжалявам)...

 6. 6 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Можем да им помогнем на жертвите единствено с молитвата си."

  Не. Можем да им помогнем с човечност, състрадание и действия.
  С молитви никой на никого не е помогнал в историята на човечеството.
  Човечността няма нищо общо с религии и молитви - и няма нужда от тях.

 7. 7 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 610 Неутрално

  А тези двамата "православни" християни случайно да знаят , че коптите /египенските християни/ след православна днес Армения са ВТОРИТЕ В СВЕТА, ВЪЗПРИЕЛИ ХРИСТИЯНСТВОТО ОЩЕ В ЗОРАТА НА ВЪЗНИКВАНЕТО МУ... Така че уважаема г-жо Димова, не се безпокойте за тях, те са имунизирани против състраданието и нищо не може да ги трогне. Дори и съдбата на бедстващите сирийски християни не може да ги трогне. Аз съм атеист, но се срамувам заради такива наши сънародници, уж "вярващи". Колко жалко, че има и такива българи...

 8. 8 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 608 Неутрално

  В молитвите си сме с вас!

 9. 9 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 446 Неутрално

  От началото на конфликта в Сирия, до сега са убити стотици свещеници и християнски активисти, само защото са християни.
  Постоянно се палят и взривяват църкви от ислямистките бунтовници, ежедневни са нападенията над жени и деца от християнските общности от ислямистки паравоенни формирования, с един единствен призив - "Смърт на християните в Сирия".
  Населението на Сирия е около 22 500 000 души и е разпределено неравномерно, като повечето сирийци живеят в западната част на страната, в и около Дамаск и Халеб и по поречието на река Ефрат.
  Малко над 90% от населението са араби, останалите над 9% са кюрди, арменци, туркомани и сирийски гърци.
  Християните в Сирия се оценяват на 12%-15%, или надхвърлят 2,5-3 млн души.
  Християните в Сирия са изключително заплашени от сунитската инвазия. Подобно на християните в Ирак, християните в Сирия- халдеи, мелкити, униати, арменци и православни се оказаха най-нападаната група от населението, след алауитите -шиитската секта на президента Башар ал-Асад.
  Християните са едни от основните поддръжници на управляващата Арабска социалистическа партия (БААС).
  Подкрепата им пък се дължи на факта, че БААС създаде тоталитарна ,но и светска и секуларна държава.
  Сирия осигури на християните пълна свобода на вероизповеданието им.
  Сирия в момента е единствената ислямска държава, в която е разрешено мюсюлмани да приемат друга религия.
  Всичко това доведе до пълна солидарност на християните с режима и съответно до войната, която ислямистите им обявиха.
  Десетки хиляди християни в Сирия - членове на най-старата християнска общност в света - са били принудени да избягат от земите на предците си в североизточните провинции Деир ал-Зоур и Хасака заради ислямистки секти, пише британският вестник „Дейли Телеграф“.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/08/blog-post_30.html

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 609 Неутрално

  „Цялата тази пъстрота е създавана от векове. От векове са натрупвани и вражди, и приятелства. Доскоро в Сирия тези етноси и религии съжителстваха в мир. Чуждият не ни е враг. “
  Сега стожерите на световната демокрация и върховен пазител на истината в цялата галактика ще сложат край на това за около 60 дни. Толкова е прозорецът, одобрен от Сената, за заличаване на „различията" в тази иначе колоритна държава.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 12. 12 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 456 Весело

  [quote#5:"Antonio Candreva"]Майстер Екхарт беше казал в "Проповеди и трактати", че "който търси Бог по определен начин, постига начина и изпуска Бога в него"!
  Та така, как беше, "нека безгрешният хвърли първия камък" (по памет цитирам, съжалявам)...[/quote]

  това е добре , но не става ясно едно:

  Майстер Екхарт "Старозаветен" ли е или "Новозаветен".....

  това решава въпросите по същество

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  Христяните в Сирия се борят за съществуване.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 498 Гневно

  Рядко гнусен по своя цинизъм и лицемерие текст, който поставя знак за равенство между жертвите - сирийските и египетските ХРИСТИЯНИ, сирийските алевити, сирийските и египетските мюсюлмани-секуларисти и ислямисткия халифатско-шериатски платен башибозук, щедро спонсориран от едни доказани феодални "демократи" от Саудитска Арабия и Катар и техните ултралевичарски нео-троцкистки ментори от Вашингтон. Такова демонстративно медийно-пропагандно лицемерие и агресивно адвокатстване на тези които системно и целенасочено плащат да бъде разрушавини светските принципи и секуларизма в арабския свят е достойно единствено за крайно "демократичната" радикално-ислямистка медия АЛ Джазира...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 15. 15 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коптите не са православни християни, те са в схизма с Римската църква от 6 век някъде. От Римската църква произлиза и днешната православна (византийска) църква

  Amizade
 16. 16 Профил на KT
  KT
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И все пак религиозните хора убиха Христос нека не се лъжем. Библията казва, че хората с които Исус се припираше най-много бяха религиозни, хора със своите традиции и празници, Исус каза на законниците: Горко и на вас, законниците, защото товарите хората с бремена, които трудно се носят; а вие сами нито с един пръст не се допирате до тях. Истинската вяра идва от познаване на сърцето на Бога а не от традиции. Наскоро говорих с един клисар и ми каза: те и свещениците не познават Бога според това което е в Библията; каза ми: Вчера имаше ритуал с охлюви за един умрял човек и само някакви ритуали.
  Апостол Павел казва: Вярата идва от слушане на Христовото слово.

 17. 17 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"№55"]Сега стожерите на световната демокрация и върховен пазител на истината в цялата галактика ще сложат край на това за около 60 дни.[/quote]

  Да напомня ли, че над 100 000 души бяха избити в тази страна, а 2 милиона бежанци я напуснаха в последните две години? На кое точно ще сложат край иронизираните от вас американци? На "съжителството в мир"?

 18. 18 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Русия официално обвини бунтовниците, че са използвали зарин.
  В близо 100 страничен документ се посочва, че опозиционните Бригади „Ал Насър", които тясно свързани с „Ал Кайда", стоят зад химическите атаки.
  Използваните край Алепо боеприпаси не се числят на сирийската армия и са били изработени ръчно, съобщиха от руското външно министерство с позоваване на изводи на руски специалисти, разследващи инцидента с използването на токсични вещества.
  В пробите са били открити следи от зарин и диизопропилфторфосфат, използван от Запада през Втората световна война като химическо оръжие.
  Путин обвини властите във Вашингтон, че лъжат, когато казват, че американските удари няма да доведат до укрепването на позициите на „Ал Кайда” в Сирия и , че терористичната организация не развива дейност в страната:
  „Лъжат естествено. Аз гледах дебатите в Конгреса. Конгресменът пита Джон Кери: „Развива ли дейност „Ал Кайда” в Сирия? Казват, че терористичната организация ще укрепи позициите си в страната”. Кери отговаря: "Не, заявяваме най-отговорно, че „Ал Кайда” не развива дейност в Сирия", разказа Путин.
  Той припомни, че „Ал Кайда” е една от организациите, воюващи на страната на сирийската опозиция.
  „Основното бойно звено на „Ал Кайда” това е подразделението „Ал Нусра”. Властите във Вашингтон знаят много добре. И просто не ми стана приятно. Удивително е. Общуваме с тях и изхождаме от факта, че са сериозни хора. Но лъжат. И знаят, че лъжат. И това е печално”, коментира Путин.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/09/blog-post_5.html

 19. 19 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е резултатът само досега от "мирното и умерено" ислямистко правителство в Турция. Какъв ли мир и умереност ни чакат в бъдеще? И да не забравяме, че преди да нападне Сирия, Ердоган се правеше на пръв приятел на Асад.

  Amizade
 20. 20 Профил на juventus
  juventus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Иран трябва вече да се намеси,ако ще и 3-та световна да стане,каквото остане и това е,иначе ще я караме по старому и нищо няма да се промени!

 21. 21 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "Кодкод": Което не значи, че не са християни, или че православните са по-добри от тях, разбира се...

  Amizade
 22. 22 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "juventus":

  Иран не знам дали успя да си построи петролна рафинерия. Но доскоро нямаха и петролна рафинерия. Не мисля, че са в състояние да се намесят където и да било ...

  Amizade
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Молете се и за Израел !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#20:"juventus"],каквото остане и това е,иначе ще я караме по старому[/quote]
  Ъмерика ке падне !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "appen 13":

  Правилен е по принцип. Само че така не може да се мисли държавнически. За Теодора Димова е нормално да пише това, но държавата да пусне тука ислямисти е безумие. В крайна сметка, сунитите са базата от която произлиза бунтът против Асад. Нека си седят те в Турция, другите - както искат ...

  Amizade
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#25:"Кодкод"]държавата да пусне тука ислямисти е безумие. [/quote]
  Българските пенсионери ако се пишат бежанци от Сирия ще преживеят зима леко и достойно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 498 Гневно

  И звучи като черен хумор или пък агресивна неграмотност, споменаването в това пропагандно мат'рялче и името на един от основните ментори и активни поддръжници на кървавия и брутален ислямистки халифатско-шериатски религиозно-етнически геноцид в Сирия, американеца с юдейски произход и юдейско вероизповедание - Джон Кери....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 28. 28 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante":

  Да, щото държавата за да не се изложи пред ЕС ще гледа бежанците, а пенсионерите ще ги остави да мрът

  Amizade
 29. 29 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Terrorists invading and attempting to destroy churches, monasteries and other properties in Maaloula, an ancient Christian town in Syria. This is one of the very last towns anywhere in the world where the main language of the people is Aramaic, the language of Christ.

  http://www.youtube.com/watch?v=mbHWMGzzsZM

  Amizade
 30. 30 Профил на true
  true
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Oще миналата седмица Папата обяви
  7.09.2013, Събота, за Световен Молитвен и Постен ден за Мир в Сирия.

  Той призовава Всички хора по света на този ден да се Молят за Мир в Сирия , Близкия Изток и Целия свят .

  "От 19:00 24:00 ще се съберем на площада пред базиликата Свети Петър, за да се молим Сирийската Нация да получи този дар. "

 31. 31 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бог е един!
  Религиите само разделят хората.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#30:"true"]на този ден да се Молят за Мир в Сирия , Близкия Изток и Целия свят . [/quote]
  Има поне 10 големи банкерски клана които от 2008 се молят(заповядват) на администрацията на Белия Дом света да бъде въвлечен в кървави конфликти и да се пуснат главорезите на Ал Кайда в страните с "контролиран хаос"

  Иначе няма как се се прикрият безумията на американската корпокрация и алчността на банкстерските фамилии !

  Ще видим чии молитви са били по-силни и чути $  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#31:"niamalosho8"]

  Бог е един!
  [/quote]
  "Почти всички говорят за мир и искрено го желаят. Защо тогава държавите се бият и човек за човека е звяр? Каква е тази голяма сила, която ни принуждава да се стремим към нещо, което ни е противно и действа срещу нашите интереси? Не е ли това някаква невидима сила, която контролира целия свят?
  На какво се дължат всички тези нечувани и невиждани жестокости и средства за масово унищожение на човече-ството, като отровни газове, напалм, атомни бомби и други? Не е ли това пак дело на тази невидима и добре замаскирана сила, която дори и самата Библия предсказва.
  Въпросът кой управлява света, в който живеем, ме е интересувал още от юношеските ми години. Много ми беше необходимо да се добера до истината. Истината е като звездите, които се появяват само в непроницаемата нощ. Тя както всички красиви неща в света — не разкрива споите желания освен на този, който пръв почувствува въздействието на лъжата."-Никола Николов

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#17:"persifedron1"]Да напомня ли, че над 100 000 души бяха избити в тази страна, а 2 милиона бежанци я напуснаха в последните две години? На кое точно ще сложат край иронизираните от вас американци? На "съжителството в мир"? [/quote]

  На какво ще сложат край ли американците? На това да не подстрекават и подкрепят Ал Каида да избива и руши, а останалото ще си свършат сирийците сами. Този народ стотици години живее в мир и разбирателство, до този момент в който демократирите решиха да въведат демокрация в Сирия чрез Ал Каида.

 35. 35 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Чакат евреите да си отпразнуват спокойно празниците и ги почват след 9-ти септември.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 36. 36 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "baxter":

  Приемате, че подкрепата и подстрекаването на Ал Кайда от страна на САЩ е стопроцентова истина. Ако е истина, бихте бил напълно прав в позицията си.
  Но аз не съм привърженик на конспиративните теории. Не виждам нито причина, нито доказателства Ал Кайда в момента да е подкрепяна от САЩ, за да избива и руши в Сирия.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  Много хубава статия! Поздрави за авторката!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#36:"persifedron1"]Но аз не съм привърженик на конспиративните теории. Не виждам нито причина, нито доказателства Ал Кайда в момента да е подкрепяна от САЩ, за да избива и руши в Сирия. [/quote]

  Няма нужда да навлизаме в конспиративните теории. Това е факт. Тероризма в Сирия е Ал Каида/доказано/, основните военни операции с правителствените войски се водят от Ал Каида/доказано/ и нейните подразделения/доказано/, САЩ и нейните съюзници в момента въоръжават и финансират противниците на Асад, които в момента водят война с него/доказано/. Къде виждаш конспирация, освен факти?

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  [quote#33:"comandante"]Каква е тази голяма сила, която ни принуждава да се стремим към нещо, което ни е противно и действа срещу нашите интереси?[/quote]
  Силите са две — простотия (масова неграмотност) и крайна (или-или) религия, която се възползва от първата сила. За "фитил" служат тарикатите на ключови позиции.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#36:"persifedron1"]Но аз не съм привърженик на конспиративните теории. Не виждам нито причина, нито доказателства Ал Кайда в момента да е подкрепяна от САЩ, за да избива и руши в Сирия. [/quote]

  Това е също истина, а не конспирация:Руските експерти стигнаха до извода, че използваният зарин не е произведен по промишлен начин. Боеприпасът е направен саморъчно. По всички параметри той представлява реактивен неуправляем снаряд, каквито се произвеждат в северна Сирия от т.н. бригада „Башаир Ан-Наср”. Освен това, при взривяването му е използван хексоген – вещество, което не се използва в армейските химически боеприпаси.
  Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_09_05/Himicheska-vojna-na-informacionnoto-pole-8634/

 41. 41 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Това не е също конспирация и показва по безапелативен начин за кого работи Обама, за да бъда по точна кой е работодателят му.
  "Вчера Пентагонът обнародва приблизителните разходи за атаката. Съгласно най-скромни изчисления, ще се наложи да се похарчат близо $200 милиона.

  Както каза държавният секретар Джон Кери, няколко арабски страни вече са обещали да покрият разходите. Той не уточни кои именно страни ще дадат парите.

  „С уважение към арабските страни, които предложиха да компенсират всички разходи, нашият отговор е „Разбира се, да!”. Редица страни заявиха, че ако САЩ направят в Сирия това, което са правели и в други страдащи страни, проблеми с парите няма да има. Не се съмнявайте, тези страни са информирани относно нашите планове” – каза Джон Кери.
  Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2013_09_05/Arabi-shhe-platjat-za-vojnata-4032/

 42. 42 Профил на zia
  zia
  Рейтинг: 5 Неутрално


  Наистина, трябва да се молим за всички ранени и болни, бездомни и гладни, страдащи поради войната в Сирия. И не само на 7 септември, а всяка вечер. Може би дори да си уговорим един вечерен час, в който всички да отправяме едновременно молитвите си за мир в Сирия.
  Но разбира се, че можем да им помогнем с човечност, състрадание и действия ( коментар №6 -persifedron1). Добре казано, но предложете как! 43. 43 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Лозето не ще мо0литва, а МОТИКА!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 44. 44 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Лигла. Лъжкиня.
  Да започнем от второто, то е по-лесно. На 25. 06. бе прието Изявление на поместните православни църкви в защита на преследваните християни /то е очевадно, че всички, независимо от позицията на ръцете – там е казано ХРИСТИЯНИ/, подписано от …, делегациите, в т.ч. и нашата – Неофит, патриарх Български, Гавриил, митрополит Ловчански, Алекснадра Карамихалева /знаеш я/ и т.н. Това не е ли официална позиция на БПЦ? Бе публикувана на всички официози на БПЦ и ти прекрасно знаеш това. И затова го увърташ хъката-мъката. Както и с коментарите.
  Да се върнем на първото. Ах, мъка, мъка голяма е да измислим правдоподобна тема за публикуване, дори когато съм преизпълнена с християнство, като девица с негърски член.
  Щото не върви просто така, без повод, да ги светвам на етика, проповеднически се получава и сайтовете не плащат. Та затова трябва да захапя БПЦ /напоследък и затова не плащат, то е просто бон тон, бонбон/, дай да гръмна и по зилотите. Да им напомня за самарянина. Самарянинът толкова се е изтъркал, че Кошлука като се върна от уса-то направи самарянско дружество и усвои добри пари. Що не напомниш за фарисеите и преди това добре не си самонапомниш за фарисеите? За фарисеите, бейби, дето все ходиш с тъмни дрехи и задължително с черни чорапогащи, да ти стегнат допълнително дребната сексапилна фигурка и да подчертаят смирението ти?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK