Небето на нашето съединение

Снимката е архивна.

© Анелия Николова

Снимката е архивна.06.09.2013, Пловдив. Улиците около площад "Съединение" са отцепени от полицията. Тук са и колите на жандармерията. Защо е необходима, питаме се, толкова полиция, след като на площада са строени няколко армейски полка? Малко преди 20 часа разбираме. Не особено многолюдно, но шумно шествие приближава площада. Първо чуваме барабаните, свирките и виковете "Оставка" и "Мафия", после виждаме, начело на колоната, познатия от софийските протести лозунг "Граждани срещу мафията". Без много да му мислим, се присъединяваме към шествието. Полицията се опитва да ни отклони, но не ни спира. Нареждаме се на тротоара в началото на площада.


Около 20.30 часа церемонията започва. Задаваме си един на друг въпроса дали Пламен Орешарски ще присъства. Да, присъства. Когато се изкачва на трибуната заедно с другите официални лица, възгласите срещу правителството набират сила и почти заглушават звука от трибуната. Припомям си една случка, разказана от Симеон Радев в "Строителите на съвременна България". На 1 април 1884 г. т.нар. "казионна партия" на Източна Румелия свикала митинг в подкрепа на турската политика в страната. Изнанадващо сред множеството се появил Иван. Ст. Гешов, по това време още горещ привърженик на идеята за съединението, превзел митинга и го обърнал в демонстрация на съединистите.


Въпреки шума от протеста проверката на войските преминава по протокол. Идва речта на президента. Гласът му леко трепери. Може би от тъга, може би от напрежение, може би от неудобство, а може би и от изненада, че това, което говори, се случва пред него на момента.
Активното гражданско общество, което някога осъществило съединението на Източна Румелия и Княжеството, не е вече нещо абстрактно


не е просто куха фраза от политическите речи – то е тук и иска промяна. В такъв момент наистина няма никакво място за формалности. Както преди 128 години майор Данаил Николаев загърбил формалностите и обърнал войската, която му била поверена, срещу официалната власт на Гаврил Кръстевич, така сега ние загърбваме спазването на добрия тон и искаме оставката на това правителство, което ни разделя. "Г-н президент, поискайте тук и сега оставката на Орешарски", провиква се през мегафона една от участничките в протеста. Ясно е, че това не може да се случи. Но е важно да се чуе.


В този момент пред нас се появява камерата на БТВ. "Не смятате ли, че опорочавате празника с протеста си?", пита Габриела Наплатанова. Поради шума не чувам добре какво отговаря моят тъст, към когото е обърнат микрофонът. Вероятно то не би било много по-различно от онова, което бих отговорил аз. Първо, че се извиняваме на тези, които виждат в проявата ни обида срещу България. И, второ, че с това, което вършим, може би събуждаме заспалия, формализиран смисъл на думата "съединение". Защото това, което някога е водело съединистите, води и нас днес. Желанието за достойно и отговорно самоуправление.


Нетърпимостта да бъдем поданици на политическата класа


и да бъдем карани да гледаме на общественото пространство като чуждо. Погнусата от това външни сили нагло и без да ни питат да решават къде и как ще живеем.


Нямам съмнение, че мнозина от гражданите, дошли на площада, не одобряват нашия протест. Имат право. Празник е, а в България официалният празник означава политиците да говорят, гражданите тихо и кротко да се правят, че ги слушат. Особено ако празникът е в провинцията, а гостите – столични велможи. Затова и ще се намери някой, който да ни направи забележка. "Стига си пищяла, ма оууу", обръща се към съпругата ми едро, облечено в червена тениска момче. Държи се истерично и агресивно. Камерите, в по-голямата си част верни по един ученически начин на идеята за политическа коректност, бързат да получат мнението му. После към него се присъединяват и други едри момчета, и те агресивни. Явно търсят разправа. Започваме да викаме към полицията да се намеси. Никаква реакция. Намесват се по-едрите мъже от групата на протеста и пропъждат провокаторите.


Виждам, че и в групата на официалните лица има един човек, който не знае къде да се дене. Мястото му не е там, той чувства това, а навярно и го разбира. Но не може да направи нищо друго, освен да пристъпя от крак на крак и да хвърля кисели усмивки към протестиращите.


Пропуснал е да си тръгне с достойнство


и ще бъде опозорен в деня на най-светлия ни обществен празник. Треперко паша, така Захари Стоянов нарекъл губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич – и поради старческото му треперене, и поради нежеланието да скърши волята на султана и да вземе страната на своите сънародници. Треперко паша, това е и нашият министър председател. Един слаб, страхлив и много зависим министър председател.


Сигурен съм, че избухването на зарята е донесло облекчение за Пламен Орешарски. Позорището скоро ще приключи за него, а и има причина да не трябва да гледа право към онези, които го освиркват.


Поглеждам към него и виждам, че е обърнал глава нагоре към небето и дълго коментира нещо. За него тази нощ, това вечерно небе е небе на превратности. За него то е облачно и тъмно. А какво е за нас? Симеон Радев, колкото педантичен историк, толкова и страстен почитател на символизма на Бодлер, ни е оставил едно запомнящо се описание какво е небето в нощта между 5-ти и 6-ти септември 1885 г. Небе без облаци, чисто и ясно, небе, което не хвърля никакви сенки, небе, което не скрива нищо, небе, което по съвсем естествен начин превръща съзаклятието в открит обществен апотеоз. Такова е небето на нашето съединение. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 941 Весело

  Следващата статия ще е :" Земята на нашето разединение!"

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 941 Весело

  Уточнение за няколкото полка: На площада нямаше даже един цял армейски батальон!!!
  Полк е по-голяма военна единица и в България в момента има само един и то артилерийски!

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Ех, де да беше жив сега Захари Стоянов ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Габриела Наплатанова да го...
  Никога досега не съм бил вулгарен към дамите,но тоя път не издържах...

 5. 5 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Треперко паша, това е и нашият министър председател. Един слаб, страхлив и много зависим министър председател."

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  Една жена носеше плакат със цитат на Захари Стоянов,обаче не можах да го видя! Ти видя ли го?

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ха, ха Треперко паша право у десетката.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#3:"Нефертити"]Ех, де да беше жив сега Захари Стоянов ....[/quote]


  И кво като беше жив.....? Той е бил широко скроен човек и е мислил глобално.....Да не си въобразяваш, че щеше да се трогне от желанието на едни бандити и престъпници да издърпат властта от други бандити и престъпници....Не го подценявайте моля........Най-много да ни беше турил майните, че вместо да скочим и да ги изритаме всички, ние се делим на протестиращи и контра протестиращи.....А всъщност и едните и другите се бият за честта на гавазите......Абе жалка картинка сме у България.....Падение.....За тва се радвай, че не е жив ...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#5:"Питанка"]

  "Треперко паша, това е и нашият министър председател. Един слаб, страхлив и много зависим министър председател." [/quote]

  Ако имаше високо кръвно до сега да е сдал властта?

 10. 10 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Пишете си,знайни и незнайни аутсайдери,на никого не пречите...Добре.че все още намирате трибуна тук,навсякъде "протеста" отдавна свърши!Иначе големи революционери,ама като се опре до опъване на уши-"Чичко полицай,помощ,тоя ме бие"....Позор!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 11. 11 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  "Първо чуваме барабаните, свирките и виковете "Оставка" и "Мафия", после виждаме, начело на колоната, познатия от софийските протести лозунг "Граждани срещу мафията". Без много да му мислим, се присъединяваме към шествието."
  ========================
  само така

  готин текст

  ква стабилност бе
 12. 12 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2396 Любопитно

  "Нетърпимостта да бъдем поданици на политическата класа..." - Е, кой създава, подхранва, укрепва и налага продуктите И?! Ние самите продължаваме да си живеем в измислен свят, въпреки че се докосваме, опознаваме и искаме да СМЕ в реалния, където ПРАВИЛАТА, СВОБОДАТА на демократично мислещите "поданици" са отдавна "наложени" категории. Категории, с които мъдрите политици се съобразяват, заради народа си, заради самите себе си.

  Коментиране на анализираното, вече...
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Спомняте ли си Батак 2011г когато в деня за прослава на баташките мъченици хуните от"Атака"провалиха празника.Тогава Сидеров протестираше срещу ГЕРБ защото не гласували 17 май да стане на националния геноцид срещу народа.Тогава той беше порицан от всички политици и всички медии и с право.Аз мисля,че празничните чествания отдаване на почит към нашите герои не са място за политечски митинги и демонстранции.Както казваше Георги Русев във филма"Селянинът с колелото"-За прасета не може,а кучета и котки може.Нека не оскверняваме националните ни светини с нашите политически различия.Това е моето мнение.А иначе съм против всяка диктатура включително на Орешарски както и на професионалния футболист.

 15. 15 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Обединение за сваляне на тройната чума. Нито крачка назад.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Цитат: "Треперко паша, това е и нашият министър председател. Един слаб, страхлив и много зависим министър председател."
  Сравни го с Президента - и ще изглежда титан

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#3:"Нефертити"]Ех, де да беше жив сега Захари Стоянов .... [/quote]
  Ех, да беше жив сега Радой Ралин ....

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Браво!
  Много добра статия!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Треперко паша е на власт след три месеца протести и си управлява, а Тиквоч ербап паша си би камшика на втория ден и още го тресе.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Възрожденците са били повече българи от днешните българи...
  Някакси всички сме "Треперко Паша" - малко или повече...
  В общи линии треперим за оковите си...

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Не заслужаваше най-големият ни празник такава статия.

 25. 25 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#8:"ARRI"].А всъщност и едните и другите се бият за честта на гавазите......Абе жалка картинка сме у България.....Падение.....За тва се радвай, че не е жив [/quote]
  Жив е той, жив е! Живее в духа на българите. Но ти, ти трябва да се радваш, че не е физически там, защото наистина е твърде широко скроен и първата му работа щеше да е да ти пръсне тиквата на теб и на всички, като теб.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "gibi":

  Ихихихииииии....ма ти верно ли си мислиш, че Захари Стоянов щеше да дойде на протеста или на контрапротеста....? Ма верно ли го мислиш ? И как го виждаш да се бодне на паветата и неистово да се опитва да измъкне кокъла(властта) от едните крадци и да я даде в ръцете на другите крадци....??? Леле....Колко мъка има по този свят господи.....
  Абе ти да не си мислиш, че Захари Стоянов е марка сапун или герой на Дисни бре....? Ти изобщо знаеш ли кой е Захари Стоянов ? Как изобщо ти хрумна, че той би участвал в такива нечистоплътни неща като протести и контрапротести, които целят да сменят едни крадци с други крадци.....??? Аре моля протестиращите да не се асоциират с великите Българи....Същото важи и за контрапротестиращите, които пък бранят своите си крадци......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Може ли да не цапате интернет пространството с постоянното Оставка?

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Идеите които обменящият човек генерира в процеса на обмяна са стопирани до ниво Оставка,не мислите ли?

 31. 31 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Не смятате ли, че опорочавате празника с протеста си?"

  Опорочават го тези, които назначиха Пеевски и други като него. Те позорят всеки ден цялата нация с лъжите си. Ако бихме мълчали ние за тези неща, то тогава ние бихме опорочили празника и паметта на тези, които се бориха за една по-добра България, и които уж трябва да почитаме с този празник.

  www.zaednovchas.bg
 32. 32 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добра статия, но малко хайде малко историческа коректност.
  Гаврил Кръстевич тогава е казал "И аз съм българин, момчета"!
  Много добре е знаел какво става.
  Хайде да почетем малко история....тук например:
  http://liternet.bg/publish4/bgyrdev/istoria/gkrystevich.htm
  А какви реплики са си разменяли по онова време...
  Те ви една статия на Любослава Русева ако не сте я чели да чуете какви реплики са си разменяли тогава както и сега де
  http://reduta.bg/v2/article/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA

  Никакво сравнение не може да има между Гаврил Кръстевич и Олигарски!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 33. 33 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"Sinite - завоят наляво забранен"]готин текст [/quote]
  Наистина статията е добра. За който споделя идеите на автора де (жалко че липсва името му). А позитановите минусо'фъргачи да си цъкат минусите, и те трябва да заработят за насъщния

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Треперко паша, това е и нашият министър председател. Един слаб, страхлив и много зависим министър председател.
  ------------------------------------------------------------

  Липса на лично достойство, това е Орешарски! Ще бъде употребен от БСП/ДПС и после захвърлен на бунището, след като си свършат кражбите!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 36. 36 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#33:"Мойше. Толкоз!"]За който споделя идеите на автора де (жалко че липсва името му).[/quote]
  Пише го, Георги Гочев. Горе в ляво.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 37. 37 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#34:"Антони Де ла Реа"]Моля всеки от ПМ[/quote]
  Ако ПМ е съкращение от "Протестна мрежа", как бихте коментирали тези скандални разкрития? Оказва се, че те са по-ужасни и от комунистите - те поне имат доблестта да си признаят, когато са извършили атентат като този в църквата "Света Неделя". А вашите действия са изключително отблъскващи и неморални! Организирате провокации като тази с опита да се издърпат с вериги огражденията, с единствената цел да ги припишете на ГЕРБ и да хвърлите кал по г-н Борисов! Отвратително, наистина!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 38. 38 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Защо е необходима,питаме се толкова полиция?"

  Ами да пази правителството от народната любов.

 39. 39 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Човек иска да остави нещо,като си отиде от света.
  Какъв ще остане в историята на България господин Орешарски?
  Ако се замисли,би си тръгнал,поне да остане като човек с достойнство,макар и късно събудило се.
  Но той май не си е мислил по този въпрос.

 40. 40 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  На кой от тройната му пука?
  На никой.
  Времето си минава,парите си отиват по предназначение,а протестиращите чакат някой да ги обедини.
  Кой?
  Старите седеруги ли?Ами хайде!
  Но не би.
  Смесените усещания на грандоманщина и гузна съвест,ги правят врагове на самите себе си.И никога няма да се разберат.
  Протест без лидер не става.За успех да не говорим!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 41. 41 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1092 Разстроено

  Съединение с комунисти е невъзможно!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 42. 42 Профил на dino9491
  dino9491
  Рейтинг: 217 Неутрално

  браво
  за комуноидите - оставка и забрана

 43. 43 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#41:"grand funk railroad"]Съединение с комунисти е невъзможно! [/quote]

  Ами друм!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 44. 44 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#37:"Кокетна - за незабавна ОСТАВКА!"]Оказва се, че те са по-ужасни и от комунистите - те поне имат доблестта да си признаят, когато са извършили атентат като този в църквата "Света Неделя". [/quote]

  Сринке, това къде го прочете?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 45. 45 Профил на divataofca
  divataofca
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Няма по-уместно време и място да искаме оставката на това правителство,от Церемонията по Честване на Съединението на България!

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4145 Гневно

  Много точна статия !!!
  Мислите че нашите политици ги е еня за Съеденението ли ?
  Бошлаф !

  klimentm
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Твърдението на автора, че на честването на национален митинг имало провокатори само защото нормалните хора са се възмутили от дивашките викове и дюдюкания, е повече от отвратително. Полицията не е взела отношение, защото това не е политически коректната полиция в София и в провинцията хулиганите се определят чисто и просто като хулигани, а не като бунтуваща се буржоазия.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Как ще ги е еня? Съединението е било против волята на Русия, затова те не го подкрепят! А попитайте Доган и Местан, за да видим какво ще ви кажат?

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Имало ли е представители на ДПС на тържествата? Защо МВнР не е поканило представители на Република Турция, сигурен съм, че те биха приели поканата.
  Турция не е била против акта на Съединението, Русия е била ПРОТИВ!

 51. 51 Профил на danielagrigorova
  danielagrigorova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди около два часа министърът на културата Стоянович нарече скандиращите пловдивски граждани маймуни в предаването на П.ВОЛГИН по БНР!!! Какво става... Щом говори за цивилизационен модел, който в Пловдив бил нарушен, а той не бил виждал такова нещо никъде, макар, че бил обиколил целия цивилизован свят, та дори и в Русия не могло да се случи (ти да видиш...)... как така мирно протестиращи граждани са в неговите очи и уши маймуни??? Къде в цивилизования свят министър и то на културата ще нарича гражданите на страната си МАЙМУНИ!!!

 52. 52 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#51:"danielagrigorova"].. как така мирно протестиращи граждани са в неговите очи и уши маймуни???[/quote]

  Ами когато се четат имената бьлгарите паднали за свободата на Бьлгария има група от индивиди крещеши техните си лозунги, реакциата на хората е различна. Ако си вьобразявате че бихте могли така да се дьржите некьде по света дьлбоко се льжете... Там има полиция и ред.

 53. 53 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Социализмът е произвел хора без опори, без котви. Те лесно се лашкат, лесно се купуват и продават, а и лесно се делят.
  Годините след 1989 година не лекуваха това по същество болестно състояние, понеже на партийните върхушки единение не беше нужно. Напротив, беше им нужно разделение и тук БКП отново е първа. Комунистическата партия оспорваше всяка кауза, която приличаше на национална и обединителна. След тях дойдоха герберите - скакалци, които опскваха всичко след себе си. По комунистически...Оставиха нови разделителни линии, чийто господар е единствено антагонизмът. Лошо, Седлароф..лошо..

 54. 54 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Погледнато от малка дистанция се вижда как всички са се загледали в пъпа си и отново няма никаква перспектива. Едните си "управляват" на инат, другите позачистиха най-мърлявата си част, а третите си свиркат...

 55. 55 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#43] от "др. Иванов":

  Това го изпрати на Олигарски.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4145 Неутрално

  [quote#52:"nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )"]Ами когато се четат имената бьлгарите паднали за свободата на Бьлгария [/quote]

  Когато продавате България,не мислите нито за свобода нито за нищо нали?

  klimentm
 57. 57 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#49:"historama"]Как ще ги е еня? Съединението е било против волята на Русия, затова те не го подкрепят![/quote]

  Русия не само се е противопоставила на обединението на България, но е организирала мръсни политически интриги, политически убийства - вкл. убийството на българския зам.външен министър и дипломатически представител в Истанбул д-р Георги Вълкович през 1892 г в Истанбул, организирано и платено от Руското правителство заради независимата външна политика на България по това време, както и незаконния преврат през август 1886 г - когато само една година след обединението руски военен заговор сваля законно-избраното правителство и поставя руско марионетно правителство начело с един митрополит-руски шпионин, със задача да обяви съединението за невалидно и да го отмени, като в хода на незаконния военен преврат се оркестрира абдикацията на княз Батенберг. Само решителната намеса на председателя на Народното събрание тогава Стефан Стамболов проваля мръсната интрига и спасява Съединението, но още на следващата година руската пета колона внедрена в българската войска отново организира опит за преврат, стартирал от офицери-предатели в Русенския гарнизон като Петър Груев, Радко Димитриев и Анастас Бендерев. Слава Богу - предателският заговор се проваля, но щом един национален предател като Владимир Заимов - доказан платен съветски шпионин е все още с положителен ореол в учебниците по история, това говори много лошо за България и е признак за продължаващата мазохистична преданост към Русия въпреки безбройните ни беди, дошли от Русия - вкл. отнемането от България на Северна Добруджа, половинвековното болшевишко робство и съвременото обезкръвяване и обедняване на българската нация от руската държавно-олигархична мафия чрез нейните марионетки-родните олигарси и руската пета колона на русофилите в България.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Весело

  До коментар [#5] от "Питанка":

  а? а? не е ли перфектно казано?
  Треперко Паша!

  РЕФОРМИ !
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#57] от "GreenEyes":

  Не пищи дълги постинги на теми соито не са ти ясни!!! Всичките русофобски изгъзици на нашите пишман управленци тип Бай Ганьо дупетат, Фердо Василевс,Боби 3 строетл на нова Европа, завършиха с три национални катастрофи има няма за 32 години..... и то именно заради просташките заигравки на алафрангите около Фердинанд..... това са фактите от историята Букурещски, Няойски и Парижски мирни договори 1913, 1919 и 1947 к които България стана втората страна в Европа която граничи сама със себе си.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  Няма как да е жив, прекалено много обичаше пъстармата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#30] от "xalikarans":

  Няма как и да бъде иначе, да те изритата от властта по твое невнимание, винаги е обидно!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#63] от "Нефертити":

  Точно на правилното място съм го поставил.... бъди рахат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#60:"boby1945"]Не пищи дълги постинги[/quote]

  Яааа, тролчето Боби пак е оспамил нещата по комунистически. Ако на мен тези въпроси не са ми ясни, с които вече десетки години се занимавам професионално, то тогава промити мозъци като бобчевото съвсем ще го изяснят на публиката.
  Боби, щом не искаш дълги постове, които не се вписват в изпилената схема за историческите събития, ето ти накратко хронология на събитията около Съединението.
  Русия е против Съединението. Изтегля офицерите си.
  Съединението е подкрепено от Великобритания, чийто премиер е Уйлям Гладстон - приятелят на България от Априлското въстание.
  И Русия губи Задунайская губерния.
  Веднага насъсква сърбите - бием ги.
  После бием самите руснаци през 1916.
  Това е историята. Понимаеш?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  До коментар [#67] от "boby1945":

  А ти с какво си доказал, че знаеш новата история/ с постингите досега само доказваш, че си бивш текезесар, не знам въобще защо си губя времето с теб)? Навремето те сритаха от форума на Медиапул и сега спамиш тук. Ако може нещо по темата за Съединениеото, Др. 1945-ти.

 69. 69 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#41:"grand funk railroad"]

  Съединение с комунисти е невъзможно! [/quote]

  С комунисти, русофили и отцепродавци, което си е едно и също наистина НЕ МОЖЕ!
  Винаги ме е учудвал тихичкия начин по който се отбелязваше Съединението преди 10.11.89г. А тя каква била работата ... Да не дразним СССР, наследника на Русия. Тази Русия която ни е освободила, за да се доближи чрез нас до Проливите - заветната й мечта. В нейните планове ние сме трябвали да бъдем руска губерния или в краен случай - полунезависима държавица. НО .... задължително БЕЗ Тракия и Македония !!! Целта? Да не бъдем достатъчно силни, за да застрашим бъдещото й владение на Проливите, което е трябвало да включва Цариград, двата бряга на Мраморно море и Тракия до Стара планина. Затова през втория етап на Руско-Турската война 1877-78г. НИТО ЕДИН български опълченец не е допуснат ДА СТЪПИ на юг от Балкана. След превземането на София част от Руските войски тръгват на юг по Струма към Македония. Стигат до Рилския манастир и STOP. Ни шагу вперед. Македонските българи ги чакали, чакали и накрая вдигнали Кресненското въстание. Целият днешен Пирински край бил освободен. Изпратили пратеници при русите за помощ и оръжие. Отговорили им: Прекратявайте въстанието и се предайте на турците. На всичко отгоре наложили блокада за да не могат да се снабдяват с оръжие.

 70. 70 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 426 Гневно

  авторке,това което сторихте вчера вие беше позорно и нормален ,човек щеше да се скрие някъде камо ли да пише статий.Вие се изгаврихте с паметта на падналите за България,със церемонията ,със историята и със армията.Това което вчера по едно време искаха няколкото хиляди на площада плюс строените войници да ви направят беше наистина да ви разкъсат.И какъв е този рев и вой,че ви накацали та веднага търсите полиция,вие проваляте събитието,осквернявате паметта на национални герой и тичкате при чичко полицай.Не ми се ходи в БАН-ско иначе бих ви нарекъл със истинското ви име.И си имайте едно на ум на някое мероприятие някъде другаде из страната може и въобще да не ви се притече на помощ полицията

  България над всичко!
 71. 71 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Буби,
  ама ти изобщо не се свениш да нападнеш всички русофоби. такива живели преди 150 години, такива живели преди 100 години, такива живели преди 50 години и такива живеещи и днес.

  я кажи какво е постигнала България за последните 70 години, след като сме заедно със съветите?

  винаги съм се чудил какво се върти в главите на шумкарите, след поредната катастрофа, която изтърпяхме заради комунистите и руската мафия.

  РЕФОРМИ !
 72. 72 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#68:"GreenEyes"]А ти с какво си доказал, че знаеш новата история/ с постингите досега само доказваш, че си бивш текезесар, не знам въобще защо си губя времето с теб)? Навремето те сритаха от форума на Медиапул и сега спамиш тук. Ако може нещо по темата за Съединениеото, Др. 1945-ти.[/quote]
  Ей, поздравления за постингите, а най-вече за това как накара досадния склери да се изниже като зловоние от потури.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Вчера ходихме до крушунските водопади. Страшно много хора бяха решили да прекарат съботата там! Бяха като мравки. Не могат да се разминат. Толкова много! Със сигурност, имаше различни мисли и убеждения в главите им, но като ги гледах как си говорят непознати, взаимно си правят снимки, разминават се, на тесните участъци се изчакват, помислих си: това ни трябва! Това е съединението! Мъже, жени, деца, кучета, на различна възраст, с различно вероизповедание, етнос, имаше чужденци, партийна принадлежност - заедно! Дошли от къде ли не, да се порадват, да се възхитят на едно кътче от България! На тази България, за която някой казват, че не струва и просто, ще я сменят с друга страна!

  goblenka
 74. 74 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 374 Гневно

  Единственото спасение е ИЗБОРИ ВЕДНАГА ,докато не са се окопали БСП/ДПС/Атака.....по късно жална ни майко...

 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#71] от "Rage Against":

  Опазил ме Бог да нападам когото и да е било!
  "Нападнати" са споменатите пишман политици на България реално от трите мирни договора от Букурещ, 1913, Ньой, 1919 и Париж 1947г (трите национални катастрофи).....
  А какво сме постигнали то също се вижда реститутите и седерастите не могат да го окрадат и унищожат вече 24 години, а не е да не се стараят!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Весело

  До коментар [#75] от "boby1945":

  ти много обичаш да четеш история, нали? прочети и спомени на Огнян Дойнов (ако вече не си я прочел). там ще видиш по думите на самия Дойнов колко пропаднала е била икономически и технологично цялата комунистическа система в България между 50-те и до фалита през 89-90-та.

  нито земеделието на ниво, вечно на субсидии, нито тежката индустрия прави това, което й е отредено, нито електрониката и високите технологии...

  нашите "високотехнологични" заводи произвеждаха резистори през 89-та... резистори?!? което запада спря да произвежда сигурно преди войната Йом Кипур...

  така, че не хвали икономиката на социализма. тогава се построиха няколко грандомански фабрики от леката индустрия, които можеха да са конкурентни на западните продукти, леката военна индустрия (да я наречем гражданска ), селското стопанство имаше няколко добри инициативи по селекция на сортове, но всичко останало като тежка индустрия, химическа индустрия, електроника беше пропаднало и въпрос на време да се срути под напора на външната и вътрешната конкуренция...

  което и се случи след отварянето на пазарите ни.

  и ето днес, работи всичко от което имаме нужда и работи с тези пазари, с които имаме истинска търговия, а не соц. бартер.

  РЕФОРМИ !
 77. 77 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#75] от "boby1945":

  колкото до нападането, имах предвид думите ти по адрес на Захари Стоянов. думите ти не изразяваха народна любов по адрес на този българин и отявлен русофоб...

  РЕФОРМИ !
 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "Кокетна - за незабавна ОСТАВКА!"

  Браво, Кокетна!

  Не съм фен нито на Бойко, нито на Тачер, нито на десните, нито на наистина левите, докато ти очевидно си фенка на Тачер и на Бойко. Моята теза е, че държавата трябва така да се управлява, че, като се изключат тези, които не по своя вина не могат да заработват за да преживеят със заработеното и които поради това имат право на безвъзмездна помощ от държавата, всички други от обществото трябва да получават от него пропорционално на своите реални заслуги към това общество. Докато и Тачер, и Бойко считат, че богатите са тези, които трябва да получават повече.

  Но в случая това са подробности, защото проблемът тук е в това, как политиците, независимо дали си признават, че са такива, или не, се отнасят към своя народ. А това, което разкрива пренесеното от вас от Фейсбук в този форум, показва, че отношението на лидерите на протестиращите към народа е като към малоумно дете, което трябва да бъде излъгано и подведено, за да прави това, което неговите манипулатори искат от него.

  Независимо какви са крайните цели на протестите, подобно отношение е абсолютно погрешно. Защото дори ако по този начин народът бъде освободен от мъртвата хватка на олигархията и на продажните си политици, той не би могъл да защитава сам своята новополучена свобода и бързо ще бъде заробен отново. Защото думите на Левски, казани някога за Русия, че ≪Който ни освободи, той и ще ни зароби≫, за съжаление, почти винаги са верни. И дори ако лидерите на протестите не са такива, те по-бързо или по-бавно ще бъдат заменени от други, които ще побързат да се възползват от манипулирания и затова лесен за ново зомбиране народ, за да го поставят под своя по-мек или по-твърд тотален контрол.

  Затова независимо от това, какви са политическите намерения на даден политически или идеологически лидер (а организаторите на политически по своята същност протест са и политици, и идеолози), ако наистина иска да бъде полезен на държавата си и на нейния народ, в никакъв случай не трябва да се опитва да прави това чрез манипулиране на народа. Защото един манипулиран народ е нещо, което е аналогично на болния от спин човек: болестта спин не го убива, но го прави неспособен да живее без протекцията на лекарите и техните лекарства, тъй като всяка друга болест лесно може да го убие.

  Предполагам, че вие съвсем коректно сте пренесли написаното във Фейсбук тук без да го манипулирате. А ако е така, вече е ясно, защо лидерите на протестите се придържат към една толкова неефективна тактика и стратегия. Защото, изолирани и от народа (голяма част от водещите протестиращи се фъчкат колко са богати, умни и красиви и гледат на обикновените хора от народа с пренебрежение и презрение), и от политическите партии, те няма как да спечелят – дори ако успеят да свалят правителството и да разтурят парламента. И очевидно изобщо не ги е грижа, дали, докато те провеждат своите амбициозни любителски политически маневри, България няма да бъде невъзвратимо заангажирана с подписани от управляващите на нови, заробващи финансово-икономически България, договори с Русия.

  Според мен политическата обстановка сега е такава, че изисква всички, които наистина мислят за интересите на държавата и на народа,да поведат решителна обща борба срещу управляващите, до разтурването на сегашния парламент. След което могат вече да се разграничат едни от други и да водят, всеки за себе си и даже едни срещу други, кампания за бъдещо участие в управлението на държавата.А там вече каквото бюлетините покажат.

  Но както и да е! Отново: Браво!

 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#76] от "Rage Against":

  Кой беше този Огнян Дойнов?
  И защо трябва да му чета спомените?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  [quote#76:"Rage Against"]нито земеделието на ниво, вечно на субсидии, нито тежката индустрия прави това, което й е отредено, нито електрониката и високите технологии... [/quote]
  Аз съм активен съвременник на това време, бил съм бригадир по строежите, по слскостопанските бригади, участвувал съм в много големи капиталови проекти в енергетиката например, така че няма нужда някой, пък бил той и твой приятел, да ми обяснява кое как беше и защо беше.....
  Аз си го знам и без подсказване и указване...... знам и работи дето твоят авер сигурно не е написал в спомените си.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#77] от "Rage Against":
  Ами тези дето докараха Кобургите на власт, тези които "захапаха" ръката на Освободителката, включително и Захари Стоянов, определено не са ми любимци и са пряко виновни за трите национални катастрофи последвали в само 60 години време....
  Ако някой си ги обича русофобите тип Захари Стоянов, моля да си ги обича....
  Но да не се чуди на глас защо България граничи сама със себе си и е най-бедната страна в Европа.... кучето е заровено в глупавите политически ходове от далечната 1886-88 години.... като тръгне нещо карък, както виждаш, то е за дълго...... краят му се не вижда.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#74] от "sarasota":+++

 83. 84 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#80] от "boby1945":
  До коментар [#81] от "boby1945":

  щом си бил съвременник на онова време, участник в големите капиталови проекти, можеш ли да ми отговориш на въпроса защо няма нито една страна от СИВ и Варшавския договор, която да си постави високи цели и да ги постигна в сферата на леката и тежката промишленост, потребителските стоки, енергетиката, и много други отрасли?!?

  защо гражданите на ГДР искаха да прескочат берлинската стена с цената на живота си, за да избягат в прогнилия западен капитализъ, където човек за човека беше вълк?!?

  и да не забравяме, че не западните германци и американците построиха стената, за да се предпазят от нашествениците от изтока? стената я построиха съветите, за да попречат на хората, които бягаха към свободата...

  изобщо въпросът ми към теб е, кои са русофилите (включително самите руснаци), които да водят нормален, свободен и съвременен живот, защото са избрали да са русофили и да бъдат част от азиатското семейство на руските императори?

  РЕФОРМИ !
 84. 85 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Весело

  До коментар [#80] от "boby1945":

  аз си подбирам приятелите. и нямам приятели комунисти.
  както нямам приятели убийци, изнасилвачи, крадци и измамници.
  не работя за лоши хора и аз самият не извършвам лоши дела и злини.

  и ако някой ми вика в лицето "червен боклук" не се обиждам. за разлика от вас, които се вбесявате, когато чуете този рефрен на жълтите павета...

  РЕФОРМИ !
 85. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  [quote#84:"Rage Against"]защо гражданите на ГДР искаха да прескочат берлинската стена с цената на живота си, за да избягат в прогнилия западен капитализъ, където човек за човека беше вълк?!?
  [/quote]
  Този въпрос е най-лесен, щото като тебе и маса още съграждани, са невежи и прости момченца и момиченца подаващи се на масов ентусиязъм .....
  Сега след като "прескочиха" стената 1989-90, след 24 години яко наливане на пари от Запад на Изток в Германия, всепризната истина е че Оститата (така наричат жителите на бившето ГДР днес), са много по бедни, по безработни, по нещастни от Веститета (така наричат жителите на бившето ГФР днес)
  Апропо, аз пресякох "стената" при Фридрихсплатц на 01.09.1990, така че знам ентусиазма от първо лице единствено число, четири "ост" марки се сменяха за една "вест" марка без разговори.........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#85] от "Rage Against":
  Ако нещо те засърби отзад, откъм гърба, това е че ти прорастват ангелски крилца......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 850 Весело

  [quote#84:"Rage Against"]която да си постави високи цели и да ги постигна в сферата на леката и тежката промишленост, потребителските стоки, енергетиката, и много други отрасли?!? [/quote]
  Ами неучка, защото основната заслуга на мирксизма е че показа на света, че "преди човек да се занимава с политика, трябва да е нахранен, обут облечен и да има покрив над главата си" ....
  това е перефраза от речта на Фр.Енгелс на погребението на К(Маркс в далечната 1881 година.....

  Просто казано, като да разбереш, гладните, бедните, ровещите по кофите, безработните, томахавканите араби, арабите изгонени от родните им места, не гледят зя "високи цели", а за преивяване от днес за утре......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 89 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#86] от "boby1945":

  да, да. обяснение за провалите си винаги имате.
  и никога един комунист, шумкар или престъпник не носи вина и отговорност за деянията си.

  и сега ако те попитам защо Западна Германия беше много по-развита от Източна Германия, и защо комунистическа Корея е много по-западнала от капиталистическа Корея??? знам какви ще са ти отговорите...

  РЕФОРМИ !
 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2487 Гневно

  До коментар [#31] от "Тропчо":

  Много нелепо е присъствието на човека, който раздели нацията - Пламен Орешарски на празника на Съединението.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK