Последният задочен репортаж на Георги Марков

Георги Марков

© Дневник

Георги МарковС разрешение на сайта desebg.com публикуваме последния от "Задочни репортажи" на Георги Марков. Днес се навършват 35 години от покушението срещу писателя- дисидент в Лондон, довело до неговата смърт четири дни по-късно - на 11 септември 1978 г. Сайтът desebg.com припомня и какво точно се случва на 7 септември 1978 г. с поредицата "Атаката срещу Георги Марков".


Репортажът е излъчен от радио "Свободна Европа" ден преди кончината на писателя под заглавие:


"Празникът на свободата и празникът на милицията". 
"Не вярвам да има много страни по света, където съответният режим да е заповядал на подчинените му граждани в определен ден да празнуват свободата, а на следващия ден да празнуват Държавната сигурност, милицията или полицията. Струва ми се, че в това тясно съседство на двата празника в България – 9-ти септември "Ден на свободата", и 10 септември "Ден на милицията и държавна сигурност" – някой без да иска е изразил по най-ироничен начин същността на 34 годишната българска ера. Само талантът на голям сатирик би могъл да постави редом очевидно несъвместими понятия. Денят на свободата бива следван на другия ден от Деня на нейното отрицание, деня на онзи институт, чиито най-мек синоним е потисничеството.


Ако можех сега да запитам един някогашен мой познат, полковник от Държавна сигурност и настоящ член на Съюза на писателите, защо "Денят на свободата" се придружава от деня на Държавна сигурност, той вероятно би ми отговорил:


"Че каква свобода може да има без Държавна сигурност? Кой ще я пази свободата?"


И ако при тази декларация аз изразех мълчаливо съмнение, той би продължил по следния логичен път:


"Ако нямаше свобода в нашата родина, тогава не би имало нужда от Държавна сигурност. Колкото по-голяма е нашата свобода, толкова по голяма и по-силна трябва да бъде нашата Държавна сигурност. Ето защо ония страни, които нямат свобода (нито ден на свободата) нямат и Държавна сигурност, което означава, че не ги е грижа за свободата. Разбираш ли, съществуването на държавна сигурност не е нищо друго, освен необходим израз на грижата за свободата. Не можеш ти да оставиш свободата току-така свободно да се разнася нагоре-надолу и всеки да прави с нея каквото си иска. Трябва грижа и грижата сме ние!"


"Но за да не бъде човек голословен, когато борави с такива опасни понятия като свобода и потисничество, бих се опитал за 34 път да направя едно сравнение между живота на българите през кой и да е девети септември на 30-те години и кой да е девети септември през последните трийсет години. По този начин ще стане ясно дали денят на свободата наистина е направил българите по-свободни или пък просто ги е освободил от самата свобода. А единият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден-днешен, са правата (или свободите), на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и свободните държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата за своите отделни обикновени граждани. На нормален човешки език не съществува друг критерий за свободна страна.


За никое здраво човешко създание не е възможно да приеме, че например едно общество от затворници, живеещо според затворническия правилник, откъснато от света с високи стени, обучени кучета и стреляща без предупреждение охрана, може да се нарича СВОБОДНО ОБЩЕСТВО. Нещо повече, и това специално искам да подчертая, ако същите затворници спят на пухени възглавници, ядат фазани с кестени, имат разкошни телевизори и още по-разкошни автомобили, ядат със сребърни прибори и могат да се радват на най-скъпи удоволствия – това с нищо не променя статута им на затворници. Те не са и не могат да бъдат свободни хора, поради простата причина, че не могат да отидат отвъд стените и кучетата.


Тази елементарна истина изглежда странно пренебрегната от ония, които казват, че българите сега били със 720 процента по-щастливи, отколкото българите преди 40 години, тъй като имали асфалтови шосета и броят на тракторите се е увеличил с 490 процента или нещо подобно. Асфалтовите пътища и тракторите безспорно са важно нещо от живота на съвременния човек, но те сами за себе си едва ли имат някакво значение за свободата на кой и да е отделен българин. Още по-малко щастието му.


Преди идването на комунистите на власт в България повечето пътища наистина бяха прашни (както бяха по онова време в много страни по света). Но по тези прашни пътища се ходеше значително по-свободно и те водеха човека много далеч. Притежаването на паспорт за чужбина беше зачитано гражданско право и не представляваше проблем за никого, нито пък съществуваше страшната машина на днешния паспортен отдел при Дирекцията на Народната милиция. Почти сигурен съм, че ако човек запита днешните български граждани какво биха предпочели – да имат прашни пътища с паспорти или асфалтови пътища без паспорти – отговорът категорично би бил в полза на прахта.


Но когато говорим за правото на гражданите на свободно движение, ние не трябва да изчерпваме въпроса с пътуването за чужбина. Преди Девети септември – още по-точно, преди войната – в България не съществуваше системата на закрепостяване на гражданите ДО ЖИВОТ към дадено предприятие или дадено населено място. Въпросът с промяната на жителството беше въпрос на лично желание и материални възможности. Така че денят на свободата освободи българските граждани от една традиционна българска свобода.


Прехвърляйки се в сферата на най-основното човешко право, словото, ние не можем да не потръпнем от огромната разлика между "черното" (както го ругаят) минало и светлото (както го славословят) настояще. Въпреки известни ограничения в дадени периоди, в страната съществуваше принципна свобода на словото и дори комунистите в значителна степен се ползваха от нея. Онзи, който се съмнява в това, нека отиде в народната библиотека и просто прелисти издаваните дори по времето на войната вестници. Цялата комунистическа и лява литература (даже чисто подривната литература) се разпространяваше почти безпрепятствено. Не е възможно да си представим днес, че ако един писател напише роман, с който атакува идейната и нравствена същност на строя, този роман ще види бял свят.


Но романът "СНАХА" на Георги Караславов, на комуниста Караславов беше не само публикуван, но получи и официална награда... от "фашисткия мракобеснически режим". Цензорът от старите времена, на мен поне, ми изглежда мил и наивен човек в сравнение със страхотната тотална цензура на днешния режим. Но да оставим литературата и вестниците, а да преминем на нещо далеч по-важно. Ако при някогашните диктаторски и полудиктаторски режими проблемът на гражданите беше как да изкажат на всеослушание това, което мислят, проблемът на гражданите в днешните комунистически страни е как да скрият това, което мислят.


Днес никой българин не може да си представи, че би имал дързостта да стане и каже на представителите на режима точно какво мисли за тях. И дори когато такива импулси на гражданска смелост се появят, те бързо се стопяват в страхливата тишина на масата. Дори уж поощряваната официално критика и самокритика в края на краищата се свежда до перверзни комплименти към режима и си остава далече от истината.


Другото човешко право – на което българите по традиция са се радвали в миналото, дори и при полудиктаторски режими, а именно правото на свободно сдружение – днес принадлежи към царството на отдавна умрелите блянове. Никак не е необходимо да влизам във всеизвестни подробности. Но за онези млади български граждани, които биха изпитали някакво съмнение към това, което казвам, бих предложил – опитайте се да образувате някакъв най-безобиден кръжок или дружество... Кой би дръзнал да говори за свободно професионално, религиозно идейно или политическо организиране? На българските граждани без съмнение е предоставена свободата да членуват задължително в отечествения фронт и разни други казионни организации.


Тук естествено стигаме до правото на свободни избори. От всички досега споменати права това е най-абсурдното в днешна България. Ето ви типичен случай, когато целият смисъл на глагола ИЗБИРАМ – а именно ПРЕДПОЧИТАНЕТО на ЕДНО НЕЩО от НЯКОЛКО НЕЩА – е ликвидиран, и днес на българските граждани е предоставена шизофреничната възможност да ИЗБИРАН ЕДНО НЕЩО от ЕДНО НЕЩО. Въпреки ликвидирането на партиите с преврата от 19 май 1934 година, в Народното събрание все пак се озоваха огромен брой народни представители – противници на тогавашното правителство, защото въпреки всичко глаголът ИЗБИРАМ все още имаше смисъл.


Трябва ли да говоря за неприкосновеността на кореспонденцията, когато и децата в днешна България знаят за рутинното отваряне на кореспонденцията на всеки български гражданин, към когото Държавна сигурност проявява интерес. Трябва ли да споменавам за трите списъка за подслушване на телефонни разговори – постоянно, периодично и временно – с които бяха удостоени софийските граждани по мое време.


А какво да кажем за неприкосновеността на жилището, за правото на справедливо правораздаване, за равенството пред законите, за свободно вероизповедание и така нататък.


Всички тия човешки права и свободи, които дори се съдържат в духа на прокламацията на отечествения фронт и в името на които неговото правителство взе властта на 9-ти септември – "Денят на свободата", изглежда бяха бързо погребани на другия ден – 10 септември, "Денят на народната милиция и Държавната сигурност!".


И сега си спомням за онзи лозунг, опънат навръх 10 септември на една голяма българска гара, където върху червеното платно с "революционна искреност" беше написано:


"Да живее десети септември, ден на Народната милиция – единствена опора на Народната власт!"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Бог да го прости!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Да живее десети септември, ден на Народната милиция – единствена опора на Народната власт!"
  =====================================
  Този човек е бил умен. Само че, комунистите затова са го утрепали. На "народната власт" и на "народната мелиция", умните са им трън в очите! За тях най-добре беше да цари безпросветна тъпанарщина. Обаче не познаха! Народът не е улав!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Задочните репортажи трябва да се изучават в училище. Никое друго произведение не е описало така истински и въздействащо ужаса на социализма. Поклон!

 4. 4 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бог да го прости.След толкова точни описания на същността на "народната власт" става ясно защо пътя към свободата на българите е толкова труден.

 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#3:"aleko"]Задочните репортажи трябва да се изучават в училище. [/quote]
  Съгласен. +++++

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Този е бил соросоид и либераст!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#3:"aleko"]Задочните репортажи трябва да се изучават в училище.[/quote]
  В училище се изучават само класици, а не автори на заплата в идеологическа редакция на силно пристрастно към "американските ценности" радио.

 8. 8 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Просто нямам думи като го чета...
  Сякаш го е писъл днес!

  "Празникът на свободата и празникът на милицията".
  Само този цитат всичко казва!

  Бог да го прости!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Този човек е бил умен. Само че, комунистите затова са го утрепали. [/quote]
  Нито първото е верно, нито второто доказано, само приказки на хора без работа.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тогава изборът наистина " едно от едно " , днес едно от 200, които са се пръкнали от "едното", най – вече тези , които влизат в парламента по разработен изборен кодекс на Задкулисието...
  Дойде време много хора да мислят като Георги Марков, дефилиращи месеци по тесните площади на София за нормален избор на свободни хора.

 12. 12 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Че каква свобода може да има без Държавна сигурност? Кой ще я пази свободата?"

  - Горе ръцете! Пазим демокрацията!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 704 Неутрално

  С риск да бъда погрешно разбран не мога да кажа, че съм впечатлен от написаното.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  ...съществуването на държавна сигурност не е нищо друго, освен необходим израз на грижата за свободата"..."
  ---------------------------------------
  Върха на айсберга,ДС!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  [quote#9:"boby1945"]И какво имаме на практика, 450 000 безработни, хората се палят по улиците и се самоубиват по семейному..... малко далавераджии забогатяха и докараха до просешка тояга народа на България.... [/quote]
  Ами ще го имаме,разбира се.
  Нали ни управлява БСП-БКП.
  В коалиция с ДпС - със 100 % РЪКОВДСТВО - АГЕНТИ на ДС.
  В НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ.
  И такива като теб наричат ДОСТОЙНИ ХОРА като ГЕОРГИ МАРКОВ "кариеристчета".
  Точно както са го наричали ТОГАВАШНИТЕ ПАРТИЙЦИ приживе.

 16. 16 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":

  Бог няма какво да му прощава! Но се надявам да не прости на убийците му!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 17. 17 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поклон пред паметта на един достоен българин, варварски убит от престъпния комунистически режим, чрез филиала на КГБ у нас!

 18. 18 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  От написаното всеки може да си направи извода,че покушението срещу Марков е точно на 7 септември - рожденият ден на Правешкия цар и овчар! До такава степен е вбесявал чугуните, че те са замислили убийстовто му като подарък за рождения ден на един мръсник, който трябваше да свърши като Чаушеску!

 19. 19 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":

  Eдин съвет, ако позволиш. Прочети цялата книга и тогава ще се подреди мозайката.

 20. 20 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Синът на куката, която е разработила плана за убийство на Марков, беше доскоро представител на Бг в Брюксел и Европейската комисия, а сега е посланик в Москва - 24 години след Свободата...

 21. 21 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Солженицин отдавна е в програмите на руските училища. Творбите на Георги Марков трябваше да са в нашите учебни програми. Все още има живи дейци на соцкултурата, на които той не прости. Те, а и бесеперати въобще, като № 9, например, изпитват паника и ужас, че децата ще учат творбите на писателя. Засега са доволни от учебните програми, защото са по техен вкус и тертип. Но и това ще стане. Защо обаче няма поне нови издания на въпросните творби? Защо няма паметна плоча, ако не паметник на писателя?

 22. 22 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 792 Неутрално

  трябва да се чете и Оруел

  BG e мини империя на злото.
 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#21] от "nik_177.":

  НИЕ - БЪЛГАРИЯ, поне едно извинение към вдовицата не сме изпратили, а за обезщетение и дума да нестава...

  И то при доказано и разкрито ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!

 24. 24 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално


  А самата Народна милиция днес се ръководи от лицето Йовчев, син на пълна с шумкари и активни борци срещу капитализма овчари

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#20] от "richardnixon":

  ПРОТЕСТИТЕ са и за това безгранично духовно падение, на едни самозабравили се егоцентрични маниаци!

  Те са все още тук и сред нас, като приносители на една заразна смъртоносна болест!

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Поклон пред паметта му.
  Остава написаното от него за поколенията.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":
  Вие шиб...те комунисти го направихте тоя шиб.н преход!
  Вие комунистите направихте 450 000 безработни!
  Вие комунистите изгонихте 3 мил. българи от страната!
  Вие комунистите създадохте олигарсите!
  Да ги изброявам ли поименно?
  Вие комунистите трансформирахте политическата власт в икономическа!
  Вие комунистите обслужвате чужди икономически и политически интереси на Изток!

  ОСТАВКА БЕ! МАХАЙТЕ СЕ! ПИСНА МИ!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 28. 28 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#18:"richardnixon"]От написаното всеки може да си направи извода,че покушението срещу Марков е точно на 7 септември - рожденият ден на Правешкия цар и овчар! До такава степен е вбесявал чугуните, че те са замислили убийстовто му като подарък за рождения ден на един мръсник, който трябваше да свърши като Чаушеску! [/quote]
  Историята трябва да се гледа правдиво. Има много неща, на които първо трябва да се даде отговор.
  Когато се напише всичко, правдиво, от а до я, тогава ще има вярно разбиране и за Марков, и за Живков, и за действията на разните служби. Френски, английски, български, съветски.


 29. 29 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Гласът на Америка":

  ЖИВКОВ е май е класик и Титан на една отминала епоха!

  Дай предложение до Министерството, хем ще се изучава редом с Марков.

  Епохално ще е като хрумване, нали?

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Като те чета разбирам колко мащабни са мозъчните увреждания на не едно цяло поколение, а на поне няколко включая синове, дъщери, внуци, че и правнуци.

  Има десетки, ако не и стотици клинични случаи!

 31. 31 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "...Народната милиция – единствена опора на Народната власт!"
  А днес:
  родната полиция - ЕДИНСТВЕНА опора на тройната коалиция...
  Не е за вярване просто.....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  ..И същата комунистическа партия управлява, само че си е сменила една буква от името...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#33] от "mitko11":

  Ккак няма да управлява като срещу нея има некадърни, крадливи политически маргинали, водени от алафранги, меки китки, нарциси и подобна измет.....
  Да почвам ли да изброявам или ти сам знаеш близката политическа история на България....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#18] от "richardnixon":

  Ако искаш да с точен не правеше никакво впечатление, един от малкото голи видо след писателите, дето си мислеха че на Запад ги чакат с отворени "обятия" и че ще ги носят на ръце...
  ДА ама се получи НЕ.......
  Например по известен беше, сред българите, като сценарист на филма "На всеки километър" и като клакьор от интелигенцията в ловната дружинка на тато..... не беше само той, имаше и други.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1201 Гневно

  До коментар [#9] от "boby1945":

  ..Вместо да ръсиш глупости, отивай и събери другарите за отпразнуване на рожеденния ден на Правешкия овчар...И да се подготвите добре за 9_ти, вашият "НАЦИОНАЛЕН " празДник...!!!

  Виж си минусите !!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 39. 39 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Истеричните напъни на Марков звучаха достоверно преди десетилетия, когато самите българи нямаха представа, че милицията и телените огради ги има и в т.нар. свободен свят. Държавна сигурност е много лоша, стига да не я сравняваме с английската полиция, която застреля Жан Де Менезес с 7 куршума в главата и след това се оправда, че ситуацията не се различава от стрелбата на полицаи срещу банкови обирджии. Английската полиция дори не позволи на шествието заради смъртта на Менезес да стигне до центъра на града. Марков сигурно щеше да ръкопляска...

 40. 40 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#16:"Георги"]Бог няма какво да му прощава! Но се надявам да не прости на убийците му![/quote]

  На него, мисля че има, но на убийците му, не.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 41. 41 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Репортажите на Марков могат да бъдат интересни за младите, ако въобще се интересуват от близкото ни минало. За тези, които живяха по онова време Марков не казва нищо ново. С изключение на написаното за Живков - все пак той е бил до Живков по време на лов.
  Бил е сред комунистическия хайлайф, после легално отива на Запад и отказва да се върне. Може би е имал намерението и на Запад да е голямата работа, но в един момент е осъзнал, че ще трябва да се бори трошичка хляб и постъпва на работа в радиостанция. Вероятно това е драма за него - от Някой в Бълъгария става Никой на Запад.
  Не е герой. Излишни са опитите да бъде представен за такъв. Не е българския Хавел.
  Да, опитал е живота в соц. България, който живелите тогава добре знаеха и това е.

 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Така е, младите няма нужда да четат Марков, за да имат идея какви уроди са комунистите. Достатъчно е да видят какво представляват тези от БСП/ДПС/ГЕРБ в днешно време.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#41] от "richi":

  Затова и написах горния коментар.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 44. 44 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#42:"Свинчуга"]Така е, младите няма нужда да четат Марков, за да имат идея какви уроди са комунистите. Достатъчно е да видят какво представляват тези от БСП/ДПС/ГЕРБ в днешно време.[/quote]

  В бързината си пропусна лицето (за пред нас и за пред света) на т.нар. Реформаторски блок Куневица-Пръмовица, затова те допълвам, защото иначе ще останеш неразбран от аудиторията.
  Гледай лицето на т.нар. Реформаторски блок и му крой фашистката каска!

  Разтурям колоквиума!
 45. 45 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  А Георги Марков си го убиха тогавашните вражески, а сега партньорски, служби от една мъглива държава с една мъглива столица (кх-кх!) и в това, надявам се, никой не се съмнява.

  Разтурям колоквиума!
 46. 46 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#3:"aleko"]Никое друго произведение не е описало така истински и въздействащо ужаса на социализма. [/quote]
  Оруел го е видял в мислите си, а някои са го живели наистина.
  Лично аз не помня лагерите, но има огромен брой хора, които помнят подмяната на понятията с тяхната пълна противоположност. И задължителните манифестации на възторг от най-свободния живот в най-справедливото общество, представени на площада от хора, организирани срещу подпис, чиято апатия никой не е в състояние да прикрие. Свободата е робство и невежеството е сила. Апропо силата на невежството продължава да ни нанася ударите си, като те не отслабват, а се усилват. Арогантността надделя над зле прикритата подмяна. Позорно е, но това се случи сега, а не в последните години на соца, което по-никой начин не му дава предимство, а просто е израз на ужасни последствия от него. Не ми се мисли можеше ли да ги няма, за да не се отчайвам повече, отколкото и без това се отчайвам.

  Дишаме ли? Дишаме. Живи сме. И не сме вързани. Само не ни е дошъл ум в главата още. Не е наш патент да се постъпва разумно чак след като са изчерпани всички други начини.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 47. 47 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Деййй...Просто не е вярно!
  Три пъти чета репортажа и пак казвам, сякаш е писан днес!
  Свобода, избори, милиция, медии, лична кореспонденция, вероизповедание....
  Отказвам да цитирам!
  Че ще трябва целия репортаж!
  Че то си е 1:1 с днес!

  Накъде тръгнахме...къде стигнахме?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4190 Гневно

  Светла му памет !
  Убийците на Марков не получиха възмездие те живеят сред нас и гордо показват медалите си !
  Убийците на хиляди невинни хора в Беляне и Ловеч също не получиха възмездие !
  Тези хора смениха тоягите и чадърите с банкови сметки и тлъсти постове те гордо се разхождат сред нас !

  klimentm
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ганий":

  Те ли организираха ГУЛАГ , опитаха се да убият папата а сетне влязоха в Афганистан .Те ли сваляха пътнически самолети, изпращаха оръжие в Близкия Изток и Африка .
  Те ли ???

  klimentm
 50. 50 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#39] от "Васик":

  Но истината за това убийство стигна до обществото, нали?
  И обществото го заклейми. И шествието не е забранено и протестиращите не са арестувани и пратени по затворите. Никой не твърди, че едно демократичното общество е напълно застраховано и че няма накъде да се усъвършенства и че нищо в правилата му не трябва да се подлага на дискусия.
  Само и единствено "ръководната роля на партията" беше такова благо, което няма накъде по-благо да става и естествено неподлежащо на дискусия.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 51. 51 Профил на Snoopy
  Snoopy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#41:"richi"]Репортажите на Марков могат да бъдат интересни за младите, ако въобще се интересуват от близкото ни минало.[/quote]
  Щях да напиша "за задължително четене в училищата". После се сетих че извадиха Хамлет и Тютюн от учебната програма.

 52. 52 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Задочните репортажи" в учебните програми.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 53. 53 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Интелигентно, последователно и информирано описваше социализъма и комунизъма. И точно затова го убиха. Вечна му памет. Дано някой се сети да го включи в някой учебник, децата трябва да знаят как сме живели някога. И защо живеем така сега...

 54. 54 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Имам един въпрос. Сега видях, че Марков е бил заедно със Павел Вежинов сценарист на филма "На всеки километър". Някой знае ли защо?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 55. 55 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Георги Марков е активен участник в сценария на "На всеки километър" и активно е изхарчил полагащия му се хонорар за образа на Бате Серго - бъдещата Държавна сигурност, която години по-късно самият Марков ще плюе. Може би ще е любезно да твърдим, че е изхарчил хонорара с отвращение, но това няма да е вярно. Марков е образ на човека, сменил една цензура с друга, диктатурата на пролетариата с диктатурата на английския консерватизъм, пролетарския интернационализъм с английската ксенофобия. Дори да беше жив по времето на тачъризма, Марков щеше да продължи да плюе комунизма, защото никой не плюе господарите си, нали?

 56. 56 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#55:"Васик"]Дори да беше жив по времето на тачъризма, Марков щеше да продължи да плюе комунизма[/quote]
  А случайно дали знаеш ако Вапцаров беше жив на 11 септември 1978 -ма много ли щеше да му хареса убийството на ренегата и невъзвращенец Георги Марков? А дали щяха да се спогаждат с Радой Ралин или щяха да си скубят брадите?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 57. 57 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#22] от "pelagia":

  А също и Хъксли.

 58. 58 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#9:"boby1945"]Гола вода, на практика, се оказаха всичките писаници на кариерстчето и лумпенче Г. Марков..... [/quote]

  Много са убийците на Георги Марков и ти си един от тях.

 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Репортажите са много интересни. Силно субективни са, но общата картина е вярна. Слагам Георги Марков редом до З.Стоянов - и двамата са много емоционални, доста субективни, талантливи писатели-публицисти, описващи значими исторически периоди в нашата история.

  Смятам, че когато се изучава българската публицистика, той трябва да влиза в програмата. Всъщност дъщеря ми си го избра за матурата по българска литература (матура по бг литература може да се държи не само в бг училища) и беше много впечатлена от Репортажите.

 60. 60 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#13:"zo"]С риск да бъда погрешно разбран не мога да кажа, че съм впечатлен от написаното.[/quote]

  Няма риск, веднага ставаш ясен.

 61. 61 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#32:"Свинчуга"]Комунистът става единствено за резервни части [/quote]

  А, не! Предпочитам да си умра, отколкото да ми сложат сърце на комунист.

 62. 62 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Четейки последния му задочен репортаж ,
  си припомних как даже в къщи съм се крил да не разберат майка или татко , че търся чужди радиостанции.
  Как за да исе избегне заглушаването им руката ми бе постоянно на копчето и с леко въртене в ляво или дясно се разбираше за какво се говори.
  След Хелзинкската конференция вече беше по-лесно , защото тогава подписаха спогодба да се спре със заглушаването

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 63. 63 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#56:"metalogy"]А дали щяха да се спогаждат с Радой Ралин [/quote]
  Радой Ралин с никой не се е спогаждал, доколкото разбрах от един близък до него човек. Бил комунист, но не ги понасял към края на живота си. Не е понасял и близачите им.

  trol
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  [quote#39:"Васик"]Английската полиция дори не позволи на шествието заради смъртта на Менезес да стигне до центъра на града[/quote]

  А вие убивахте и разтрелвахте по тъмно, в каменните кариери,на края на града,в подземията на ДС,на сутринта измивахте кръвта от ръцете си и горди от себе си отивахте да
  грабите имуществото на убитите и да се нанасяте в къщите им

  klimentm
 65. 65 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Според мен Джери Марков е бил убит, защото вместо да лае срещу КГБ, ГРУ и СССР, е лаял срещу Тодор Живков и Държавна сигурност, които са резултат от дейността на първите три фактора.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 66. 66 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#63] от "Kir4oKirov":

  Може да не е било много ясно формулирано, но въпросът ми беше за Вапцаров / Георги Марков и Вапцаров / Радой Ралин.
  А не Радой Ралин / някой, без значение кой точно, комунист и/или лизач.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 67. 67 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Виж сега, "Васик". Марков безспорно бе най-талантливият млад български писател. Юношите от онова време го четяха както Селинджър, Стайнбек, Голдмън, Радичков... Прозата му бе свежа глътка, упойваща, омайваща, безкрайно интересна и провокираща. Сравнена с прозата на Ст.Ц. Даскалов, Георги Караславов, Андрей Гуляшки и т.н. бе като да сравниш Бийтълс с Йосиф Кобзон. Нищо чудно Живков да го кани на излети и пр. заедно с другите творци - поети, артисти, режисьори, учени т.н. Нямало е как иначе. Живков ги е държал изкъсо. Бил е болен на тази тема. Да не му погодят номер, да не го игнорират в творбите си... Нямало е начин безспорно най-талантливият млад писател да не бъде привлечен и за "На всеки километър". Първите серии са почти изцяло на Марков. И сам той пише, че се е постарал да направи приключенски сюжет и да придаде нова трактовка на Гешев чрез Велински. Очовечава го. Що за глупост да съдиш Марков, че се е вписал /по негов начин/ в културния бит на епохата. Ако там е въпросът Оруел е бил пламенен марксист-ленинец до участието му в испанската гражданска война, когато вижда с очите си вакханалията на НКВД в Барселона. Но Марков и такъв не е бил.

 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#9:"boby1945"]И какво имаме на практика, 450 000 безработни, хората се палят по улиците и се самоубиват по семейному.[/quote]
  Но са свободни дори и това да направят по свой избор.
  В онова време и това право беше отнето. Семейството на самоубиец по политически причини го чакаше тормоз до живот.

 69. 69 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#61:"fribble"]
  А, не! Предпочитам да си умра, отколкото да ми сложат сърце на комунист.[/quote]
  Хахахаха...и аз това си помислих, като го прочетох. Ужасна представа. Въпреки че съм мед.работник.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#54] от "raining":

  Защото са плащали и защото посането е била една възможност за напредък и по добър живат с по малко усилия!
  Макар и по евтино от днес и при Тато в 70-те сиренето беше с пари, 1.40-2.40 лв/кг......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#70:"boby1945"]Макар и по евтино от днес и при Тато в 70-те сиренето беше с пари, 1.40-2.40 лв/кг...... [/quote]
  Да, ама Тато получаваше тогаз 2500лв заплата месечно и по 15 бона премии, докато матряла опъваше жили по за 80.
  Коминизъм, работническа класа, авангард - алабала.

 72. 72 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Български преход към демокрация" : посткомунизъм начело с "нашите"+мафия +страх +бедност и повече алкохол + повече полиция + повече свобода зад решетки по прозорци и тристранно заключени врати...Днес истински свободни са само усмихнатите протестиращи : "хулиганите ", "безделниците", "интелигентните",
  "образованите"...Такива имаше и по времето на Г.Марков с "буржоазен уклон ". Марков го имаше и ще го има .Колкото повече го има, толкова по – добре за всички ни.

 73. 73 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1421 Гневно

  До коментар [#64] от "klimentm":


  [quote#64:"klimentm"]да
  грабите имуществото на убитите и да се нанасяте в къщите им[/quote]
  =====================

  На всеки избягал и се отървал от комунизма ,
  на така наречените НЕВЪЗВРЪЩЕНЦИ -
  се конфискуваше цялото движимо и
  недвижимо имущество в полза на държавата !
  И ако в имота му живееха негови родители
  или деца и съпруг/а -
  то биваха изгонени на улицата
  само с личните им дрехи !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 74. 74 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Ако нямаше свобода в нашата родина, тогава не би имало нужда от Държавна сигурност. Колкото по-голяма е нашата свобода, толкова по голяма и по-силна трябва да бъде нашата Държавна сигурност. ..."

  Да се чуди човек това Станишев ли го е казал, Кутев ли или пък Йовчев?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 75. 75 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да си спомним с почит за Георги Марков!
  Да се обърнем с гняв назад към неговите убийци и да продължим да сме гневни,за да бъдем свободни!

  Tony
 76. 76 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#75:"Free person"]убийци и да продължим да сме гневни,за да бъдем свободни!
  Tony[/quote]
  И не само това. Нека най после престанем да делим синия цвят.
  Какво още трябва да се случи, че да разберем - Лошите са там - в това правителство с уродливи черти и още по- уродливи решения.
  Трябва да се иска само ОСТАВКА. Не бива самите протестиращи да допуснат предизборни агитации. Нароиха се толкова провокатори от всякакъв калибър.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Отново много коментари по темата Г. Марков. Нека си вдигнат ръката тези които наистина са прочели 3-4 пъти "репортажите". А да изказват мнение и да "съдят" само тези които знаят повече подробности. За личния му живот, за болестите му, за хонорарите му, за взетия аванс от 25 000 лв /заплатите са били от 60 до 90 лв!/ непосредствено преди бягството му и дали е върнат?
  Талантлив е, словото му е разбираемо... но първото БМВ, валутните хонорари....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":
  Това с аванса много ме впечатли! Как убит да връща пари. И да -чела съм книгата, но не 3-4 пъти. Дори първите 50 страници са достатъчни, за да е ясно защо го убиха. Или пък се е самонаранил с КГБ чадъра-пушка, заредена с пречистен рицин.Запазена марка на руската "наука".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":
  Чичка, той тия неща точно за вас ги е писал.
  Дето сте му следили авансите, хонорарите и болестите, колите и жените.
  Ние знаем, че вие не можете да си представите, че тия неща са нередни и неприемливи.
  Не 3-4 пъти, сто пъти да го прочете пак няма да го разберете.

 80. 80 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Наверно съм един от 10-те най-големи апологети на творчеството на Г. Марков! Явно не ме разбрахте. А като човек го смятам за един от малцината "прогледнали" в този исторически момент от развитието на България. Направих забележката в първия си пост, защото е неприемливо да се дават категорични оценки или коментари за човек и творчество, което не се познава в дълбочина.
  raining, както тук, така и в книгите на Политковская, първите 50 страници са обяснение за смърта на авторите.
  Успех.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#41] от "richi":

  ДА СИ БИЛ НЯКОЙ, ПОКРАЙ ЖИВКОВ това е едно морално падение.

  А да бъдеш на лов със сатрап и то прикрит хитро само да заблудиш не себеси, а цял един народ, да подмамиш една нация в лоното на разврата на ГОТОВИТЕ ПАРИ изкарани със слагане, гъзене, близане и разкрачване, изобщо е било и позорно само да си помислиш точно за смисъла на това, което втршиш и колко може да продължи цялата тази духовна вакханалия завлякла стотици хиляди, ако не и милионите населяващо България.

  Не е Марков нито първият, нито последният, който съзря това ДУХОВНО ПРОСТИТУИРАНЕ на което Живков бе Главният сутеньор и сводник предоставил държавата си да бъде икономически унищожена единствено и само в името на облагодетелствното съществувание на определен кръг от абсолютни меркантилни продажници.

  Тези тенденции на управление и ръководство стават традиционни за България и с подобаващи темпове и методи продължават и до днес.

 82. 82 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":
  съжалявам, не съм те разбрал.

  Подразни ме:


  [quote#77:"chichka"]Талантлив е, словото му е разбираемо... но първото БМВ, валутните хонорари.... [/quote]

  Талантливите живеят на макс. И какво странно има в това, че си е купил първото БМВ? Няма да си купи Москвич, я.
  Таланта е мотивиран от желанието за признание. Ако е талантлив, но го няма това желание таланта загива.
  А това да валитните хонорари, дори ме респектира още повече, защото доказва, че е знаел че е талантлив и си е искал това което му се полага. Защото тогава каскетите бяха омазани до лактите от бъркане във валутната каца. По мое време Жени Живкова, същата дето сега се опитва да се пише модна дизайнерка се качи на чистак нова Мазда по второ направление още на 20г, а ното беше талнтлива, нито беше умна.

 83. 83 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Цвете в памет на Г.Марков на моста Ватерло.
  И протест пред сградата на посолството.

 84. 84 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Лицето Иван Ценов- политолог, е публикувал през юли едно писмо на Георги Марков до неговия колега и приятел-журналиста Димитър Бочев. Това се твърди от Ценов. Във материалите-текстови и видео от предаване на СКАТ, въпреки че имаше зададен въпрос към него как е попаднал на/намерил/ писмото, той избегна умело отговора, като се прехвърли на последната му публикувана книга. Ако някой знае някакви детайли около този казус, моля да ми отговори. По-долу е линка, който ми беше подаден от форумен участник.

  http://nikikm.blog.bg/politika/2013/06/24/pismo-na-georgi-markov-ot-1977-g-do-dimityr-bochev-za-koeto-.1123455

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 515 Неутрално

  #73: "На всеки избягал и се отървал от комунизма ,
  на така наречените НЕВЪЗВРЪЩЕНЦИ -
  се конфискуваше цялото движимо и
  недвижимо имущество в полза на държавата !
  И ако в имота му живееха негови родители
  или деца и съпруг/а -
  то биваха изгонени на улицата
  само с личните им дрехи ! "

  Въобще не е така ( особено след 1977г.), нещо не си запознат с материята! Познавам няколко такива невъзвращенци - един, който живее в момента в Пенсилвания, избагал през 1986, и едно семейство, което в момента живее я Ню Йорк, избягали през 1987г. Българите, които бягаха на Запад през Югославия, Гърция или Турция, ги пращаха най-напред обикновено в Австрия, а от там след време - в страна по техен избор. Моят познат от Пенсилвания си имаше апартамент в Пловдив преди да избяга, и никой не му го пипна, нито някой от близките му пострада ( баща му беше пенсиониран от БНА подполковник). Познатото семейство са избягали без малкото си дете, което е било на 3 годинки, и през следващата година успяха да си го вземат в САЩ, не без съдействието на сенатора от Аризона Джон Маккейн ( те тогава най-напред са отишли в Аризона) и американското посолство в София. Те са ми го разправяли всичко това. Не са се оплаквали, че някой бил тормозил близките им и т.н. Въобще през 1977г. се подписаха т.н. хелзински документи и БГ пое някакви ангажименти по отношение на спазване на човешките права на бегалците. Нямаше как България да игнорира тези работи, тъй като западните страни имаха активни дипломатически мисии, които гледаха за всичко.

 86. 86 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 515 Неутрално

  #73, плюс това ти как си представяш преди 1989 изгонени на улицата хора? Нали това щеше да бъде тълкувано като удар по идеологическите устои на системата по онова време - уж най-хуманното общество, пък гони хората на улицата. Хора на улицата по ония времена нямаше. Както и безработни, поради същите идеологически причини. Бездомничеството и безработицате се смятаха за типични явления за "прогнилите капиталистически общества" и несъвместими с "най-хуманния строй". Сега разбра ли защо говориш глупости и как не може тия неща да са верни.

 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#85] от "lindentown":
  Да, така е. След Хелзинки режима почна да се държи по-меко.
  Единствената причина - почнаха да искат пари от Запада, а от там им казаха че може, ама ако не тормозят толкова хората. Поради тази причина и закриха лагерите.
  Преди това национализираха и изселваха. На улицата не оставяха. Друг похват, който почнаха да прилагат след закриването на лагерите - вкарване в лудница на непокорните. Следване в университет на близки роднини на невъзвращенец (братя, сестри) - забрави.
  Имаха шанс само, ако се съгласяха да им станат доносници.
  Що се отнася, до безработните.
  Имаше, разбира се, но не официално. Аз лично имам роднина без нито един трудов стаж през соца. Бачкаше нещо подмолно пластмаса частно. Три апартамента на пъпа на окръжния град, като единия го купи от някво комунистическо номенклатурно пиянде, величие от окръжно ниво, което беше затънало в дългове от комар.
  Хазарта тогава се песледваше жестоко, но от определено ниво нагоре в комунистическата номенклатура законите не важеха.

 88. 88 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#87] от "k_":


  [quote#62:"Чардо"]Четейки последния му задочен репортаж ,
  си припомних как даже в къщи съм се крил да не разберат майка или татко , че търся чужди радиостанции.
  Как за да исе избегне заглушаването им руката ми бе постоянно на копчето и с леко въртене в ляво или дясно се разбираше за какво се говори.
  След Хелзинкската конференция вече беше по-лесно , защото тогава подписаха спогодба да се спре със заглушаването [/quote]
  =========================

  [quote#73:"Чардо"]На всеки избягал и се отървал от комунизма ,
  на така наречените НЕВЪЗВРЪЩЕНЦИ -
  се конфискуваше цялото движимо и
  недвижимо имущество в полза на държавата !
  И ако в имота му живееха негови родители
  или деца и съпруг/а -
  то биваха изгонени на улицата
  само с личните им дрехи ! [/quote]

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 89. 89 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#30:"convince"]ако не и стотици[/quote]

  искаш да кажеш стотици ХИЛЯДИ!!!

  Път без препятствия не води до никъде.
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Че те сега в САЩ са по-зле от описаната "несвобода". За 70-те да не говорим - подслушвания, произволни арести, ненаказани престпъления, несправедливо осъдени, за подслушванията и следенето да говорим ли?

  Да не почвам за системата им да си раменят децата, когато спрат да ги кефят. СВОБОДНО!

  Близкия изток му е майката - там са си най-добре. Може би само Северна Корея са по-добре.

  За България да не говорим.

 91. 91 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Альо таваричшч Бобы сорак пят, като е бил клакьор на Бай Тошо, защо , защо твоите колеги -милиционери унищожиха досиетата за Марков? Че имаше и дело срещу някой си болшевишки генерал Тодоров , който дори мелодраматично се самоуби, на гроба на своя приятелка генералката Семерджиева...
  И защо , пазарихте оново нещастно момче -италианец , да убие Марков?

 92. 92 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  "Да живее десети септември, ден на Народната милиция – единствена опора на Народната власт!"

  Извенете ме ако повтарям някой, но този лозунг важи и за днешната власт. Много възмжно е да седи още на онази гара....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 93. 93 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Едно време го слушахме с огромен интерес, попивахме всяка негова дума и въздишахме по радио "Свободна Европа". Тогава бяхме луди по поп и рок музиката, по американските филми отразяващи хипи- движението ("Коса" например), но днес всичко изглежда различно. Едно е да четеш за наркоманите и хипарите в Америка или за жертвите от войната във Виетнам, или за заробващите кредите на американците, за безработицата, за невероятната мизерия в държавите от западен тип, но съвсем друго е всичко това да влезе в къщата ти , да го гледаш ежедневно, на живо! Георги Марков, така и не е могъл да опознае другата , обратната страна на буржоазния свят, затова и "репортажите" му са от и за България. За последните 23 години под железния ботуш на МАФИЯТА, опознахме най- лошото от западната демокрация. Проклети да са !

 94. 94 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Точно червените галфони по горе, поставят най добрата оценка на Георги Марков. Писателя захвърля живота на галеник на партията и става обикновен журналист и чужденец в Англия, без привилегии. Само от любов към свободата. Таланта му няма как да бъде оценен от илитерати като червените тролове.

  chavo64
 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 813 Весело

  "Ако нямаше свобода в нашата родина, тогава не би имало нужда от Държавна сигурност. Колкото по-голяма е нашата свобода, толкова по голяма и по-силна трябва да бъде нашата Държавна сигурност. ..."

  Това е като лениското -"Проверката е висша степен на доверие"

  Т.е., ако човек не е проверяван/следен/, то това е недоверие...

 96. 96 Профил на brum
  brum
  Рейтинг: 244 Неутрално

  жалко е, че за тези от нас, които нямат спомени от това време, просто няма обективен източници, свидетели и мнения. Ето, този човек например: едните го обиждат, другите го хвалят като светец и гении, а на мен прозата му ми се струва доста обикновена, има добри и ясни идеи, но някаква дребнавост и пасивна агресия прозират през нея. Това е съвсем обективно мнение, лишено от идеологически предразсъдъци. Може нарочно да е написано така, за да допада на повече хора. Но не може и да има сравнение със социалните коментари на Оруел. Ето затова когато анти-комунистите го хвалят като гении,, малдите оставаме с усещането, че сляпата идеология надделява над обективоността. Как тогава можем да ви вярваме за другите неща?

 97. 97 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Марков е избрал на хляба мекото. Не разбрах той лично в кой момент от живота си е бил преследван и тероризиран? Отишъл е в Англия, където службите на свой ред са го подслушвали и пронумеровали.

 98. 98 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За съжаление, въпреки че днес на повърхността нещата изглеждат "променени", на ниско, човешко, всекидневно ниво, са си същите. Както ги описва Марков.

 99. 99 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До 84 - лицето Иван Ценов мирише много на руски тайни служби...

 100. 100 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ето защо ония страни, които нямат свобода (нито ден на свободата) нямат и Държавна сигурност, което означава, че не ги е грижа за свободата.
  ...............................

  На това внушение за кретени се смях с пълен глас!

  Не съм магаре;-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK