До моя съвременник - от Георги Марков (част 1)

Георги Марков

© Дневник

Георги Марков
Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. Завършва индустриална химия и работи като инженер-технолог. През 1958 г. се разболява от туберкулоза и докато е на лечение из санаториумите започва да пише. В 1961 г. са публикувани първата му книга "Анкета" и сборникът с разкази "Между деня и нощта". През следващата 1962 г., излиза "Мъже", която получава наградата за най-добър роман на годината. Следват книгите "Победителите на Аякс", "Портретът на моя двойник" и "Жените на Варшава", с които си спечелва име на един от най-талантливите български писатели от 60-те години. Партийната цензура не допуска издаването на неговия роман "Покривът".


През 1969 г. писателят заминава за Италия на посещение при своя брат Никола. Установява се за постоянно в Лондон, където става щатен сътрудник на Би Би Си. Също така сътрудничи на "Дойче Веле" и Радио "Свободна Европа". През август 1974 г. неговата пиеса "Архангел Михаил" спечелва първа награда на Международния театрален фестивал в Единбург, като няколко месеца преди това, на лондонска сцена, е поставена пиесата му "Да се провреш под дъгата".


На 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в Лондон Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма, изстреляна от неизвестен похитител. Талантливото перо на един голям писател, драматург и радиожурналист е пречупено, той издъхва на 11 септември в лондонската болница "Сейнт Джеймс". След неговата смърт на Запад излизат "Есета" и "Задочни репортажи за България". У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 г.

Публикуваме седем малко известни миниатюри на Георги Марков от портала "Култура". Текстовете са предоставени от най-близкия родственик на писателя – Любен Марков. Поводът е 35-ата годишнина от покушението срещу дисидента (7 септември) и от смъртта му на 11 септември 1978г.. Втората част - може да прочетете тук.


Позицията
От теб искат да заемеш определена позиция, т.е. да заявиш против какво си и за какво си, или което е по-нагледно – с кои си? С тия отляво, с тия отдясно или с тия в средата?


И тия отляво, и тия отдясно, и тия в средата твърдят, че човек не може да живее, ако няма определена позиция, че неговите отношения с другите човеци и обществото ще бъдат в пълен хаос. Защото мястото, което ще заемеш, щяло да определи мирогледа ти, ако вече мирогледът ти не е бил определен от мястото ти. И те ти внушават, че ти си ти доколкото си ляв, десен или в средата.


А ти чувстваш, че от теб се иска нещо странно, което идва да те задължи, да те принуди, да те прикове и може би да те осакати. Ти наистина разбираш, че ако заемеш определена позиция – ляво, дясно или средата, животът ти ще се улесни. Ти веднага ще получиш точния списък на нещата, които трябва да обичаш, и на нещата, които трябва да мразиш. Ти ще получиш полезния списък на приятелите си и враговете си. Ти не ще трябва да се колебаеш повече между някакъв избор, защото всичко ще бъде отнапред избрано за тебе. Ти просто ще го приемеш. Особено ще бъдеш улеснен от простия закон "Който не е с нас, е против нас". Позицията също ще ти даде чувството за сигурност, защото не ще бъдеш сам и защото тя ще даде посока на живота ти и ще те измъкне от кръстопътя на собственото ти многопосочие. Казват ти, че чрез позицията ти сам ще се узнаеш, и другите също ще те узнаят. Между теб и тия около теб не ще има неизвестни.


Ала бедата е, че ти искрено опитваш, а не знаеш какво да избереш. Не знаеш отляво ли си, отдясно ли си, или си в средата. Би могъл да се закълнеш, че безброй пъти си се опитвал да заемеш някакво място – ляво, дясно, средата. Но всеки път, когато си помислиш, че си отляво, всъщност се оказва, че си едновременно и отдясно, и в средата. Защото показателите, които биха определили мястото ти, важат еднакво и за трите места, или въобще не важат. Така че ти си едновременно навсякъде и никъде. Ти стоиш, чудиш се на себе си и си повтаряш, че тия отляво са хора, тия отдясно също са хора, и тия в средата също са хора. А и тия, които знаят къде са – и те са хора. И че и едните, другите, и третите са точно толкова добри, колкото и лоши, че лошото отляво е толкова лошо, колкото и лошото отдясно, колкото и онова в средата. И защо трябва да отречеш едните хора, за да принадлежиш на другите? Кой е казал, че в едната посока в живота има повече смисъл, отколкото в многото посоки или просто в безпосочието?


Ти се усмихваш, като си помислиш, че единственият смисъл да си избереш позиция е само за да се отречеш по-късно от нея.


Ала ти много – много губиш от това, че нямаш позиция. Просто всеки те смята, че си там, където не си. Отсъствието на собствена позиция също те лишава от възможността да се хвърлиш срещу другата позиция или да защитаваш до последен дъх своя окоп, да загинеш там, да бъдеш герой, за да проехти над гроба ти чудесният глас на радиоговорителя:


"Той падна за…".


Цялата работа е в това "за".


Какъв пропуск на природата да етикира бебетата с по някакво "ЗА".


Поръчката


Поръчаха ли ти нещо ново? Изпълни ли всички предишни поръчки? Ще приемеш ли още една?


Ти се усмихваш над усмивката си. Ти си ироничен над иронията си. Откакто свят светува, винаги е имало поръчки, всекиму е поръчвано. Навсякъде се работи главно по поръчка. На много места се и живее по поръчка.


Поръчката – това е заявката отвън теб. Заявката на обществото, на обстоятелствата, на събитията, на властта на света. Заявка, която произтича от външни интереси и не се съобразява с твоите интереси. И тъй като ти си изпълнителен, добросъвестен жител на тази планета, ти изпълняваш тези поръчки, макар те да поглъщат огромна част от твоето време и твоята енергия.


С всеки изминал ден ти правиш все по-малко неща, които са органично твои, раждат се в тебе, узряват в тебе, носят твоята кръв, отразяват твоя образ, представляват естествените въпроси и отговори на личността ти, започват и свършват в тебе, имат и нямат стойност за другите.


Все по-често ти се занимаваш с неща, които са ти напълно чужди, които не те интересуват, откликваш на събития, които нямат нищо общо с тебе. И постепенно потъваш в реката на обезличаването, на неусетното принудително отказване от себе си. Защото поръчките на обществото идват да изгонят твоите собствени поръчки. Ти съзнаваш това, ти искаш да се спасиш, искаш да поръчваш сам на себе си, искаш да прекратиш монопола на външната поръчка в твоя живот, но как?


Поръчката отвън има оловната сила на закон. Поръчката отвътре има моментната искра на подтик.


Чувството ти за компромис те води към стари хитрости. Ти си казваш: "А защо поръчката отвън да не бъде само повод да изразя себе си?", което значи тя да стане фактически твоя собствена поръчка. С други думи, ти искаш да налееш в чуждата форма на чуждата поръчка свое съдържание. Искаш просто да използваш тяхната хартия, техния печат, техните корици, тяхното заглавие, дори тяхната тема, за да изразиш себе си.


Ала старата хитрост издъхва тук. Бедата е, че в момента, когато тяхната поръчка стане наистина твоя собствена поръчка, тя вече не е тяхна поръчка. Следователно те не ще я приемат и, разбира се, не ще я платят.


Затова ти пак се връщаш обратно и работиш техните поръчки с надеждата, че един ден ще бъдеш толкова богат (ще си изработил толкова много техни поръчки), че ще можеш да започнеш да работиш само собствените си поръчки.


Но дали тогава ще има някаква разлика между твоята и чуждата поръчка?


Приказването


В началото беше словото, но по-нататък? По-нататък дойде приказването.


Понякога ти искрено желаеш да онемееш, или от устата ти да излизат само несвързани, неразбираеми от никого звуци, или просто да бъдеш някакъв луд свирач върху собствените си гласни струни. За кой ли път си убеден в ужасното несъвършенство на приказването, в пълната му неспособност да се изразяват вярно мисли и чувства, убеден си, че този начин на изказване и общуване е толкова принизяващ и чужд на човешката сетивност и мисловност, колкото са чужди сечивата от каменния век в днешната цивилизация.


Колко пъти думата не само не може да поеме ясната форма на мисълта или чувството, но безпомощно я смачква и превръща в полумъртъв изрод. Колко пъти се измъчваш в търсене на несъществуващия обем на думата, в несъществуващата й тежест, в намиране на нейния единствен и неповторим звук. Струва ти се, че мисълта или чувството са винаги единствени, че няма две еднакви мисли, докато думите ти се виждат непоносимо еднакви. И същевременно усещаш някъде дълбоко в себе си, че първичното, истинското слово притежава тази магия да изрази всичко, но че то е изчезнало някъде и вместо него човечеството е усвоило приказването. Думи, думи, думи.


Ти можеш да кажеш, че приказването така е изродило отношенията и живота на приказващите, че може би е възпряло развитието на човечеството. Защото инфлацията на думите е най-жестоката инфлация, тъй като тя води до инфлацията на отношенията. И колко пъти е трябвало да стоиш ням, в невъзможност да намериш думите, които да изразят това, което става в тебе. Колко пъти произволът на думите те е тласкал към произвола на делата, защото това е измамата на приказването – никога да няма определено съдържание. Квадратността на думите води до квадратност на отношенията.


Ти слушаш речи на държавници, които те ужасяват с тази страшна злоупотреба на словото. Ти не чуваш думи, а дрипи от думи. Или слушаш обяснения на близки или приятели, които нищо не могат да обяснят, защо те не говорят, а приказват. Дори когато пеят, те продължават да приказват. Но най-лошото е, че и когато мълчат, те пак приказват, или поне ти не можеш да се отървеш от чувството, че приказват.


Ти мечтаеш за деня, когато ще изчезне вулгарният звук на приказването, когато човешкият глас ще се отлее отново в меките, чудни форми на словото, когато и общуването ще се смени и дори звукът няма да бъде необходим, а тишината ще казва повече и по-богато. Точно идеята за словото на тишината мъждука пред теб като безкрайно далечна илюзия. Тогава, когато мислите ще срещат мисли и чувства и никой не ще превръща пространството около теб в говорилня.


Но няма ли да бъде малко скучно?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако не бяха убили изродите преди 35 години, щяха да го убият другите изроди днес. Толкова е истински!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 2. 2 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре, че не доживя Георги!!!

  Убийците ти управляват България и до днес!

  Абе, както е казал дядо Славейков: "Не народ, а мърша!"

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "В началото беше словото, но по-нататък? По-нататък дойде приказването."

  Наслушахме се.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#2:"Johnnie"]Убийците ти управляват България и до днес! [/quote]

  ЦРУ или MI6 ?

 5. 5 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Гневно

  До коментар [#4] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  "ЦРУ или MI6 ?"

  Това наистина е подигравка с паметта на Г. Марков!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Защото инфлацията на думите е най-жестоката инфлация, тъй като тя води до инфлацията на отношенията. И колко пъти е трябвало да стоиш ням, в невъзможност да намериш думите, които да изразят това, което става в тебе.
  =========
  Ти слушаш речи на държавници, които те ужасяват с тази страшна злоупотреба на словото. Ти не чуваш думи, а дрипи от думи. Или слушаш обяснения на близки или приятели, които нищо не могат да обяснят, защо те не говорят, а приказват.
  =========

  Поклон.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Гневно

  Да си спомним за Георги Марков точно днес е наш дълг и почит към него и неговата памет.
  Колко актуално и днес,още повече днес звучат написаните и казаните от него мисли!
  И до ден днешен не искат да си признаят комунистите,а те знаят и поръчителя и извършителя.
  Моята позиция е ясна - Свободна България,със свободни граждани и зона свобдна от комунизъм!

  Tony
 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Колко пъти думата не само не може да поеме ясната форма на мисълта или чувството, но безпомощно я смачква и превръща в полумъртъв изрод.......за съжаление.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "А ти чувстваш, че от теб се иска нещо странно, което идва да те задължи, да те принуди, да те прикове и може би да те осакати. Ти наистина разбираш, че ако заемеш определена позиция – ляво, дясно или средата, животът ти ще се улесни. Ти веднага ще получиш точния списък на нещата, които трябва да обичаш, и на нещата, които трябва да мразиш. Ти ще получиш полезния списък на приятелите си и враговете си. Ти не ще трябва да се колебаеш повече между някакъв избор, защото всичко ще бъде отнапред избрано за тебе."

  "Какъв пропуск на природата да етикира бебетата с по някакво "ЗА"."
  _________
  И още веднъж, Поклон!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 10. 10 Профил на dgbox
  dgbox
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Писмото на двойния агент !

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално


  * * *
  Виждам макар и бавно
  светлина
  променяща настроенията,
  прелитаща като птица в дъжд и сиво.
  В отражения възкръснала
  отблъснала,мрежи от пух разпръснати
  копнежи-изоставям ги
  целувки-забравям ги
  очертания загаснали върху безцветни прегради.
  Срещи -пропуснати,влакове- изпуснати...
  Ден дълъг, а не стига света да отразя както
  преминава светлината в потока от Безкрая.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Гневно

  Стой където си не се връщай ! Убийците от КГБ и ДС са още между нас и не са наказани !!!

  klimentm
 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#4:"Граф Влад Задунайски - semper idem"]ЦРУ или MI6 ?
  -----------------
  Графе,изпростяваш...маркирам ти (-).

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В един и същи ден, муцката на този, и на Станишко, идва ми в повече. Колко са сходни - нищо не си е отишло. Поне четохте ли му прозата - "Жените на Варшава", например??? За "Портрет на моя двойник", не питам. А "Репортажите" са видимо поръчкови, от кого ли???

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#14] от "munchoaz":
  Абе и на мен ми идва в повечко от вас...но ви прощавам с думите на Георги Марков

  "....страшна злоупотреба на словото. Ти не чуваш думи, а дрипи от думи."
  Дрипави хора...дрипи от думи..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да добавя за протокола, че този човек не е писал против строя, в който е живял... Той е писал за отношенията, наречени икономически и произтичащите от това последствия... Когато някой плаща на някого заплата, той му възлага поръчки, така че да не може никога горкият човечец да помисли за своя собствена... Освен това, човечецът приказва, каквото е необходимо, иначе може да няма поръчка и естествено и заплата... И т.н. в този дух и ред на мисли се оказва, че "от никъде помощ не иде" и че не се знае какво щеше да напише още Марков, ако беще жив...
  Прав е единият от коментиращите, че ако не го бяха убили ония, щяха да го убият тия.... /законно следствие от аксиома на един друг велик българин " и едните и другите са маскари" . Всяко поколение си има Дочоолу, Бочолу и Данко Хърсъзина! /

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  that`s all folk
 17. 17 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Неукост+ПС+Интернет=свежи коментари в Дневничето. Незнание по темата Г. Марков ражда нови същности, като Бочолу??? Но и омраза. Дрипави мозъци. Дори не се опитвам да споря, само се дивя...

 18. 18 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  До № №14

  Драги Мунчо /или както и да се четеш/,

  Непохватно манипулираш, тъй като муцката на Станишко наднича всеки ден от всякъде , за Георги Марков се сещаме еднъж на няколко години...

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Познавам някои десни хора, които мразят БКП и комунистите и мислят Г. Марков за агент, убит от ми6. Не знам, наистина, отгоре на какво. Факт е, че разказите му са брутални и един от малкото запазени извори за бита по време на комунизма, не такъв, какъвто си го спомнят оглупяващите ни родители и техни родители, а такъв, какъв то е бил. Това е тъжната истина...

 20. 20 Профил на somon
  somon
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"munchoaz"]А "Репортажите" са видимо поръчкови, от кого ли???[/quote]
  Драги "мунчо". Нямам идея с какви очи виждате, че "Репортажите" са поръчкови(в увода Георги Марков: ... "Това желание ме заклева да разкажа каквото знам, така както е било, за да знае светът, че България не е само красива курортна страна, износ на домати и грозде .... , а е страна на нестихващо кипене, стрна, където жестове и думи са многоизмерими ...), но Ви питам: ТОВА КОЕТО ПИШЕ, ВЯРНО ЛИ Е? Това произведение лично за мен има голяма стойност за историците, които ще анализират този отвратителен за историята ни период(остатъци от който, както виждаме все още мъждукат в обществото ни).

 21. 21 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 547 Неутрално

  за какво е спора, комунизма хората го признаха за престъпен строй, той е противочовешки в него живеят добре само жестоките убийци и крадци

  BG e мини империя на злото.
 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Интересно, използват се едни думи като "инфлация", "ляво", "дясно"', които при социализЪма бяха лишени от смисъл.

  Така че няма да повярвам, че това е авторско. Някой се е упражнявал на гърба на Марков и това е по-скоро някой роднина.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  подаръкът за 67-мия рожден ден на генсека Тато е не само тематично свързан с новата „линия“ на Партията, но е и много специален за интимния мир на диктатора. Главорезите от тайните служби поднасят на Живков нещо отдавна жадувано от “човека от народа” – главата на най-мразения от него и приближените му дисидент. Именно на седми септември 1978 г., на лондонския мост „Ватерлоо“ писателят-невъзвращенец Георги Марков е наранен със зареден със съветска отрова „български чадър“. Бившият член на ловната дружинка на правешката династия през последните девет години се е превърнал в най-ужасния хулител на режима по вражеските радиостанции „Дойче веле“, „Би Би Си“ и „Свободна Европа“

 24. 24 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "pelagia":

  Ритуалното убийство в британската столица е подготвяно дълго време, а сигурната и мъчителна смърт на жертвата е грижливо подбрана сред изпитаната продукция на стопанисваните от КГБ съветски лаборатории на смъртта. Това, което палачите на Марков няма как да „профилактират“, е безсмъртието на таланта му.

 25. 25 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петър Иванов":големият урок от убийството на писателя преди 35 години е, че истината, изговорена на висок глас, е непоносимо страдание за диктатурата. „Тогава тя побеснява, тя изпитва истински „религиозен“ бяс и започва да се гърчи, да гори, да скърца със зъби като някакъв подложен на екзорсизъм срещу обладалите го зли демони и духове нещастник. Подобна реакция е налице не само в случая на Георги Марков, но и в развиващата се по същото време голгота на низвергнатия от Империята на злото Солженицин, осмелил се да напише истината за ГУЛАГ. Откровението за дълбоката лъжа на комунизма вбесява комунистите. Едва сега, близо 4 десетилетия сред „репортажните“ послания на Георги Марков, „летните“ български протести дават знак, че страната излиза от мрака

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Благодаря за това.
  Не бях го чел.
  Рядко се среща подобно съчетание на проникноеност и талант.
  Жалко, че си е отишъл млад. Не само България, светът е загубил много.

 27. 27 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Капсулата, която е открита в тялото на Марков, не е съдържала следи от отрова, включително рицин. В тялото на Марков не са открити следи от рицин. В тялото на Марков дори не са открити следи въобще от отрова. Всичко останало е дъра-бъра и една жена каза.

 28. 28 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Репортажите" на убития от комунистическата ДС Георги Марков по радио "Свободна Европа"...
  А помните ли кой уби самото радио "Свободна Европа"? Не? Припомням ви - лятото на 2006 г., предизборната кампания за президент на РьБь, радио "Свободна Европа" бе убито по поръчка на Гоце, чрез купуването му от Гергов (медийният рекламен олигарх, не свинаря) и превръщането му в ЗиРок...
  Почивай в мир радио "Свободна Европа" и ти Георги! Вашите убийци продължават да управляват страната ни и днес...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вие, комунистите не сте животни.
  Вие сте изверги!
  Но понеже Господ винаги въздава възмездие всекиму, а истината рано или късно пробва своя път, помнете, че вашите деца ще палят свещи на неговия гроб, а ще пикаят на тоя на вашите кумири.
  Понеже е казано - да нямаш други кумири и да не се кланяш на никой друго освен на Господа. Забравихте че не трябва да убивате.
  Затова Господ ще въздаде своето възмездие над ВАС и както вие самите искате - и над ВАШАТА челяд дорде тя не се отрече от вас и злочестивите ви деяния.
  В ада ще горите изчадия, до един ще си правите компания в ада завинаги.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK