За естетиката на протестите

За естетиката на протестите

© Красимир ЮскеселиевПубликуваме текста на Калин Янакиев "За естетиката на протестите" от портала "Култура".


Забелязвате ли една съществена (манталитетна) разлика в духа на софийските протести срещу правителството на Орешарски и т. нар. контрапротести (понятие, както вече отбелязвах, достатъчно абсурдно: протести срещу протестите, протести в подкрепа на онези, които имат властта)?


Участниците в последните са удивително лишени от креативност и преди всичко, преди всичко – имат ужасяващ дефицит в чувството за хумор. Това личи толкова повече, защото поначало т. нар. контрапротести винаги следват онова, което протестиращите правят на своите шествия-хепънинги. Те никога не "измислят" някакви свои форми. Докато идеите, микроспектаклите, декорацията, дори "облачението" на протестиращите срещу правителството са искрящи, парадоксалистични, дръзки и – най-вече – остроумни и красиви, техните имитации у "контрапротестиращите" са насилени, изкуствени и, ако са смешни, това е не защото това е целено, а защото буди смях, гледано от страни, защото е, нека ми бъде позволен този израз – жертва на смеха на гледащите го.
Може би най-гротескният контраст "контрапротестът" ни поднесе в онзи ден, последвал 14 юли (денят на падането на Бастилията, националния празник на съвременна Франция), когато едрогърда, едрогабаритна и с вулгарно излъчване жена в зряла възраст заголи гръд пред очите на беловласите привърженици на "плана Орешарски", с което се опита да контра-репликира еуфорично-празничната и същевременно искрящо, радостно-иронична "възстановка" на известната картина на Дьолакроа "Свободата води народа", която група протестиращи неслучайно разиграха именно на тази дата и с очевидно културно "намигване" към изявлението на френския посланик малко преди това. Защо "контрапротестиращата" фурия трябваше да изпълни въпросния стриптийз, какъв "виц" можеше да има в него, никому не стана ясно. Ясно стана само (и от контрастът това стана още по-ясно), че "контрапротестът" е до гротеска лишен дори от зачатък на чувство за "пърформънс", за артистично обживяване на откритото градско пространство, от чувство за хумор.


Но същото оттогава бе повторено много и много пъти: протестиращите се появиха с маски на политическите лидери на управляващата тройна коалиция – изработени с остроумно преподчертаване на характерните черти на лицата им, контрапротестиращите инсталираха пред Президентството (пак на фона на намусена "масовка" от бивши партийни секретари) някакъв безвкусен клоун, който трябваше специално да обяснява на "отразяващите го" журналисти, че изображава марсианец (защото президентът Плевнелиев бил казал, че не е чувал за себе си все още само това, че е марсианец). Неловко, почти срамотно, както след разказване на глупав виц, при това по скучен начин.


Като "контра" на блестящите, запомнящи се карикатури по плакатите на протестиращите – карикатури на президента и на Бойко Борисов, изпълнени в най-добрите традиция на социалистическата карикатуристика, изобразяваща свръхдебелия Чърчил и зловещо втренчения в зрителя "Чичо Сам". Може би и злощастното "изнамиране" на подробно представения от мен по-рано Мишо "Шамара" също представляваше бездарна реплика на богатото артистично присъствие на протестите пред Министерския съвет. Вижте, т. е., при вас може да са Кирил Маричков, Славчо Пеев, Милена, шоу пред вас може да прави дръзко-инвентивният (но и подчертано добродушен, усмихнат) Найо Тицин, ние пък си имаме Мишо Шамара. Кой е той ли – ами един "модерен певец", както простодушно-неосведомено обясни една възрастна поддръжничка на премиера Орешарски.


Но разлика, съществена разлика има не само в най-видимите, най-спектакуларните изяви на протеста и на контрапротеста. Тя се забелязва включително в най-малките, най-спонтанните детайли. Вижте например колко очарователно (и да, да – красиво, почти "еротично") се обгръщат с българското знаме девойките, които тръгват от площад "Независимост" към Народното събрание. Върху тях то почти цъфти. И забележете казионния размер, заплашителната "копиеносност" на байраците, размахвани като партизански тояги у повечето от "контрапротестиращите".


Сравнете карнавалното разнообразие на звуковете на различните свирки, пищялки, тромби и вувузели у протестиращите и мрачното, намусено мълчание у "контрапротестиращите" (сигурно за да не пречат на отдиха на обитателите на околните "жилдомове"). Сравнете даже лицата на онези, които биват "интервюирани" от дежурните журналисти вечер (при протестиращите) и сутрин (при контрапротестиращите). Колкото и гневни и радикални отговори да дават понякога първите те най-често са усмихнати, отнасят се дружелюбно към интервюиращите ги, гледат ги в лицата. Обратно: контрапротестиращите все ги тегли да се скарат на репортера, обръщат се и търсят с очи стоящата зад тях "отговорничка", която бърза да вземе вместо тях думата и да изстреля заръчаното за днес "послание": най-често свързано с това, че на "ония" им плащал империалистът Сорос (интересен експеримент би било да бъде попитана въпросната "отговорничка" какъв според нея е този митичен Сорос, с какво се занимава, в коя държава живее).


Каква е дълбинната причина на тези различия в атмосферата, в таланта, ако щете в жизнения "цвят" на двете публични изяви в София (абстрахирам се тук от абсолютната несъизмеримост в количеството на участниците в тях, която единствено отделяното им медийно внимание някак си "равнопоставя")? Разбира се, най-базисната е в това, че участниците в софийските протести са граждани (не влагам в това понятие никаква асоциация с мястото на произхода и занятието). А гражданинът по естеството на манталитета си е спектакуларен, остроумен, артистичен. Неслучайно дори революциите на гражданите от последните 30 години са "нежни" революции – революции на морално-естетическия жест, на словесността, на – и това е особено важно – готовността да надделееш чрез саможертва, а не чрез груба сила.


В протестите в София, макар да участваха десетки хиляди хора, по улиците не бушува човекът-маса, не дефилира "народът", а много и много лица. Напротив, на контрапротестите сякаш са се събрали потомците на онези, които преди 70 години (след 9 ІХ 1944 г.) крещяха за очакващите присъдите си т. нар. Народен съд писатели, офицери, университетски преподаватели и др. – "фашисти", "убийци" и "смърт". Това са хора необичайно избухливи, когато са в по-голяма група, поотделно органически ненавиждащи – някога "суингите" и "зозите", завчера – "онези с дългите коси и късите поли", днес – тези "дето им плащат от Запад" и все защото са остроумни и имат разноцветни лица, изобщо разнообразни са, защото са граждани.


Другата причина за абсолютната некреативност, имитативност и бездарие на т. нар. контрапротест обаче е, че той е абсолютно неспонтанен. Тези хора са призовани пред НДК и Президентството единствено, за да могат да регистрират медийно събитие, за да "ги дадат по телевизията" и по този начин да покажат на провинцията, че в София има и такива и такива.


Накрая, най-вероятно някъде в дъното на душите на тези хора действа (подсъзнателно действа) усещането за политическия абсурд на правеното от тях. Защото е безспорен политически абсурд да демонстрираш в полза на онзи, който в момента разполага с властта. Та нали щом той разполага с нея, той не би трябвало да се нуждае от публична демонстрация на подкрепа, да се нуждае от такъв ресурс. Още повече, ако подобна демонстрация се нарича "контра-протест", т. е. – помислете колко безумно е това – протест срещу нечий протест, протест срещу протеста на опозицията. И ако някъде дълбоко в себе си усещаш този абсурд, какво ти остава освен да го умножаваш ден след ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Весело

  Готини мацки 3:0 Червени бабички

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Толкова са жалки меренията на мускули между PRотеста и онова жалко нещо, незнайно защо наречено контрапротест. Това доказва, че PRотестът съществува единствено заради себе си и не го интересува нито нечия оставка, нито някакъв си там политически морал! Доказва още, че ситуацията с излизането на някакви чистосърдечни, но изключително наивни хора по жълтите павета, се използва по много изкусен начин в усилията на една меркантилна прослойка за попадането й в един следващ парламент. Разбира се, телевизионното риалите, наречено PRотест преследва и още много други цели. Полза от него имат цели партии - управлявалите до вчера, но и управляващите днес. А специално партията на "червените боклуци" ги използва в опита си за вътрешен сталинистки преврат.

  Язък, че толкова хора от столичните офиси не разбират това нещо и с гордост и желание вършат толкова много от най-мръсната работа в политиката. А текстове като горния, ако не са нарочни, то са жалки в наивитета си!

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  [quote#2:"Митев"]А текстове като горния, ако не са нарочни, то са жалки в наивитета си! [/quote]

  Ако не знаеш да ти кажа - Калин Янакиев е професор по философия.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ОСТАВКА!!!!!МАФИОТИ ПРОДАЖНИ!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Да, познавам го! Добър и наивен човек!

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#5] от "KATARAMA":

  Отвори си очите, Юкселиев е фотограф. Друг е автора на статията.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 941 Неутрално

  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/0d7eb9aae3801341f6c96d5f79121940_XL.jpg

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 9. 9 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Можеше и да опрости езика, има достатъчно изразни средства и в българския. Но, добре казано.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Комунистите никога не са имали чуство за хумор.Даже названието конрапротест е толкова гротесктно,а те не го осъзнават.Да протестираш срещу правото на другия да протестира!Залпа на Аврора още кънти в главите им и им пречи да мислят.

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Отново, Портал Култура, обяснява на простите, какво трябва да виждат в протеста и "контра-протеста". Отново, полит. просветници (?!...), по комунистически маниер, разясняват "правата" линия. Е няма скъсване с комунистическия манталитет! Едно време, същите тези "пропагандатори на светлото бъдеще" ни уверяваха, колко щастливи ще сме по сегашно време, когато ще сме построили "развития(?!) социализъм". Сега, едва ли не, сме го построили и само "ретроградници" ни спъват да прекрачим през прага. Върховна "естетика", няма що!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Калин Янакиев-Този е същият като онзи!

 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1425 Весело

  Имахме лекция на времето:"Романтиката на войнската професия!"
  Преподавателя я завърши с пример от едно тежко учение и думите:"Да ти е.а и романтиката!"
  И тук така!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 459 Неутрално
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":Ако не знаеш да ти кажа - Калин Янакиев е професор по философия.

  Това прави ли го естет?!

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#3:"Bulgarische Motoren Werke"]Ако не знаеш да ти кажа - Калин Янакиев е професор по философия. [/quote]
  По марксистко - ленинска философия по точно, той това е учил и това е завършил. Сега се прави на богослов.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  "... Те никога не "измислят" някакви свои форми..."

  Защото са ялови в главите.

  Тук един другар от три години бродира вариации на брилянтната фраза на Хелмут Кол за Русия: Горна Волта с ракети.

  Ако можеше да измисли нещо свое, нямаше плочата му да чегърта все в една и съща бразда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Весело

  Ами ясно е, че от тъпите и грозни камуняки не може да се очаква друго освен тъпи и грозни изпълнения и нямаше нужда проф. Калин да открива топлата вода. Хвърлянето на сърп и чук и ръгане с тояга е стар специалитет на чугуните.

  Но мен ме вълнува един друг въпрос. Защо протестърите "за артистично обживяване на откритото градско пространство" са толкова лесно обидчиви, а егото им накърнимо като на дете? Всяко изразено мнение, различно от тяхното, води у "пърформънса" до силен гняв и докачение като ислямист на карикатура на Мохамед?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Сигурен ли си? Материалът ми прилича по-скоро на театрална критика: Креативност срещу кич. Еротика срещу порнография. Забравил е само сравнението хъски срещу уличен пес
  Две пиеси.
  Пиеси.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Много е тъпо когато наричаш всичко извън София „провинция“, Калин Янакиев изрично иска да се разграничи от партизанската война по линията „граждани“-„селяни“ като дава някакви определения за „граждани“, но не успява.

  И не, не говоря от позицията на засегнат провинциалист/селянин, злобещ към всичко софийско, а като „софиянец“. (още по-жалко е, че такава уговорка трябва да се прави)

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Моля, за Вниманието на съфорумниците!
  Постоянните лични заяждания на основата на "ник"-ове и мнения, според мен, показват нивото на възпитание и култура. Имам предвид получилият се спор, по-горе, а и въобще, между изповядващите различни идеологични позиции. Споделям, че липсата на доводи, води до изпростяване на диалога. Моля, из казвайте си мненията по-възпитано, без лични обиди и ругатни към опонента! Ние сме възпитани хора, нали! Благодаря за вниманието ви!

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Пристрастно писание на уважавания от мен К.Янакиев,което ни води към подготавка за възприемане на коалирането на РБ с ГЕРБ.Никога няма да го приема.Никога повече ГЕРБ.
  А контрапротеста не е изобретение на тия протести-да си спомним, февруарските,когато не се засрамиха да контрапротестират прасетата на Боко.
  Незаобиколим е въпроса,защо тогава нямаше възмущение.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#33:"zo"]„селяни“ като дава някакви определения за „граждани“, но не успява. [/quote]
  То си е манталитет- както едно време със софийско жителство и без софийско жителство.Простолюдие ,което няма на какво да се дели го избило на градско-селско.Ами като си няма потомствена аристокрация напр. така ще е. На запад аристократите живеят или далеч от града ли на село,но никой ''гражданин'' от градското гето не може им стъпи на пръста или да ги обижда на селско.

 38. 38 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Подкрепям протестите, но подобни писания, освен да помпат самочувствието на гравитиращата около тях масовка, едва ли имат някакъв друг полезен принос. Много пошлост видяхме и сред проявите на протестиращите (естетиката на превъплъщението на въпросната "Свобода" също е доста спорна). Сред протестиращите също има възрастни хора, както и сред привържениците на правителството - млади. Които не толкова одобряват това управление, колкото се страхуват, че на негово място ще се върне предишното.
  Мислете такива хора как да привлечете, стига сте се превъзнасяли колко сте "елитарни" и какви "червени бабички" са другите.

 39. 39 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#34] от "batzdravo":

  Какво възпитание те гони. Всичко тук са пенсионери,безработни,дребни служителчета или гастербайтери.

 40. 40 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#35:"dedo pepo"]писание на уважавания от мен К.Янакиев,което ни води към подготавка за възприемане на коалирането на РБ с ГЕРБ[/quote]

  Това пък къде го видя?
  Би ли се аргументирал.
  Благодаря предварително.

 41. 41 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#37] от "NanoStation":

  Всъщност това деление град/село, столица/провинция е рефлекс от комунизма в главите и от домашното възпитание на хората. Независимо от гледната точка и посоката.

 42. 42 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#35] от "dedo pepo":

  Изоткъде Ви се привидя коварната подготовка за коалиране с герб, пу пу пу, плюй, пък се обърни три пъти!
  Големи шпиони са туй сините комунисти. Веднага нацелват врага с партиен билет и след това недоверието им е неизтриваемо.
  А какво, прочее, като сте я подфанали темата, правите с кунева и йонко грозев? Или те са настоящие коммунисты и с тях проблем няма да се коалирате?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 43. 43 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  да припомним, че дедо пепо, като до гроб верен на вожда костов, от самото начало прозря в протестите пъкления план на ревизионистите и контрареволюционерите - хвала за неговата идеологическа бдителност!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 44. 44 Профил на raya_27
  raya_27
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прочетен с правилната интонация и съвсем малко патос, този :труд:звучи като изваден от учебник по история на БКП, което не е изненада...не просто бедна мишка е авторът, а жалка-най-вече креативно жалка.., както и редакторът, впрочем :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#43:"hhhuuunnnn"] хвала за неговата идеологическа бдителност! [/quote]
  хе-хе-хе -да ,ама Костов се спаси от феновете си и се изсули за да си живее живота като аристократ,а тях ги остави с пръст в устата.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#5:"KATARAMA"]Красимир Юскеселиев"- Платен драскач на един олигарх,срещу друг олигарх![/quote]

  Този господин е само фотографа. Авторът на статията е Калин Янакиев. Не се гневете така. Днес е един от най-светлите християнски празници. Честито Рождество на Пресвета дева Мария!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#39] от "NanoStation":"Какво възпитание те гони. Всичко тук са пенсионери,безработни,дребни служителчета или гастербайтери."

  Това означава ли, че и Вие сте от гореописаните?
  Поставих акцента върху индивидуалността, а не към социалната прослойка. Мисля, че това обобщаване на мнението Ви за другите е също некоректно. Вероятно и други, освен Вас, мислят и се открояват на фона на "тълпата" безличностни същества, на които, би трябвало да признаете Вашият статус!

 49. 49 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  След 86 протестни дни, е излишно да четем за естетиката на протеста и антиестетиката на контрапротеста. Крайно време е за друга тема: "Прагматиката на протеста".

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 50. 50 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#48] от "batzdravo":

  Не разбира се -аз съм от безработните кибици хе-хе-хе

 51. 51 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Любопитно

  явно обективноста е нещо напълно непонятно а и непосилно за българските журналя ,затова те предпочита да правят крайно субективни "анализи" или пък поръчкова полит пропаганда

 52. 52 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Лично на мен професор по философия ми звучи доста плашещо...Поне за двама нечистоплътни кукувци се сещам с подобни титли.Единия успя да побърка и жена си-много свястна и всеотдайна женица.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 53. 53 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#48] от "batzdravo":

  да,и да не кажеш ала-бала ям от държавата на аванта помощи или борси - нищо не вземам от държавата -само и давам.

 54. 54 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Авторът защо не е споменал, че за художественото оформление на антиправителствения протест се грижат добре "мотивирани" продуцентски къщи?

 55. 55 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Протестите са граждански дълг в този труден момент. Не оставайте безразлични към съдбата на родината. Тройната се е наточила да фалира икономиката ни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#11:"batzdravo"]Отново, полит. просветници (?!...), по комунистически маниер, разясняват "правата" линия. [/quote]

  Смешничко е, че вие комунистите, като искате да очерните някого го изкарвате че е като вас.

 57. 57 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#56] от "fribble":

  Я да обясниш що,аджеба,батздраво е комунист.Ако се аргументираш силно,шъ тъ черпя една боза.

 58. 58 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "През изтичащата седмица се случи нещо много важно. Не, не говоря за началото на политическия сезон, нито за стоте дни на кабинета, нито за автобусния десант, който изсипа привърженици на различни политически сили пред парламента. Имам предвид нещо съвсем друго. Тази седмица дори и слепите прогледнаха, т.е. разбраха, че това нещо, дето му викат “спонтанен протест за морал и смяна на системата”, всъщност е една зле скроена манипулативна сценка. Главната роля в нея играят провалените на изборите десни партии, структурите на ГЕРБ, както иNGO-активистите, близки до олигархичните “типинг-пойнт” кръгове.Много пъти съм го казвал, но ще го повтаря пак – спонтанността на протеста приключи някъде на петия ден от неговото начало. Оттам-насeтне започна политическото инжинерство.

  Много смешно ми става, когато слушам някакви анализи, според които до 4 септември протестът си бил спонтанен, хубав, красив, граждански, обаче на 4 септември дошъл лошият Бойко Борисов, яхнал го и го опорочил. Няма по-невярна интерпретация от тази. Защото още в самото начало този протест беше яхнат от вече споменатите партии и използван за техните цели. Провалилите се на изборите десни формации – ДСБ, СДС, фалшивите зелени, Кунева го използват с надеждата, че скоро ще има нови избори и тогава някак си ще успеят да се промъкнат в парламента. Неслучайно тези и още няколко маргинални групи съставиха онзи смешен Реформаторски блок. От сто километра е ясно, че този блок е изграден с една единствена цел – да събере десните отломъци в отчаяния им опит да додрапат до Народното събрание. Нека най-после изречем и една друга, свенливо пазена тайна. Въпреки високопорните им приказки, призивите за морал и чисти ръце, лидерите на десния реформаторски блок ще се хвърлят на шията на Бойко Борисов в момента, в който той ги покани да участват във властта. А той, разбира се, ще се възползва от тях – защо да не се възползваш от партии, които сами ти се предлагат в желанието си най-сетне да влязат във властта – след което ще ги изработи по същия начин, по който се справи с РЗС и Атака в миналия парламент.

  Така че, скъпи приятели, разходките из софийския център не са нито революция, нито раждане на гражданското общество, нито битка в защита на морала и на прозрачното управление. Това си е един класически опит за реванш от страна на старата десница, подкрепен с герберски човешки ресурси и с парите на онази част от олигархията, която се смята за “умна и красива”. Радвам се, че все повече хора проглеждат за тази истина. Все повече българи осъзнават как справедливият им гняв бива използван, за да могат едни шмекери да си направят поредния политически проект или да получат допълнително финансиране от чуждестранните си донори. Затова и огромното мнозинство от българите отказват да участват в организираните от десницата марширувания. А най-доброто доказателство за десния характер на тези марширувания е, че никой от организаторите им така и не постави дори и най-минималистично социално искане. Никой не споменава за необходимостта от достойно заплащане на труда, от по-високи заплати и пенсии. По цял свят искрено протестиращите хора поставят именно такива искания, само нашите протестъри се гнусят от тях. Това наистина е първият в света неолиберален протест, който не само няма социални искания, но и яростно отхвърля всеки опит за подобряване материалното състояние на обикновените хора.

  Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против гласоподавателите на ДСБ, ГЕРБ, пък и на която е да е друга партия да правят митинги, да маршируват, да искат оставката на правителството. Това е съвсем естествено човешко право-когато нещо не ти харесва, да излезеш на улицата и да изразиш несъгласието си. Силно протестирам обаче срещу измамата, срещу опитите на костовистите, герберите и деснитеNGO-активисти да представят частните си политически и финансови интереси за желания на целокупното българско гражданство. Толкова ли е трудно да бъдеш честен и да кажеш например следното: “Аз съм фен на Борисов, на Костов или и на двамата, поради което не ми харесва настоящото правителство, искам то да си подаде оставката и пак да ме управлява Борисов и/или Костов.” Кратко, ясно и най-вече искрено, отговарящо на истината. Много по-почтено е това изречение, отколкото лицемерните приказки за морал, почтеност в управлението и европейски ценности.

  Като споменах европейските ценности, няма как да не кажа, че тези ценности най-силно биват дискредитирани от онези посланици на европейски държави, които си позволяват да се намесват във вътрешните работи на България. Всеки нормален българин, когато види как един посланик на голяма европейска държава се е изтъпанил на Орлов мост редом до десните протестъри, не може да не възприеме това действие като поредния пример за опит на великите сили да казват какво и как трябва да се случва в една васална държава. Вчера отбелязохме деня на българското Съединение. Да припомня, че хората, които са го извършили, не са обикаляли чуждите посолство със сълзливи прошения и не са изразявали слугинска благодарност пред тогавашните велики сили. Напротив, през 1885 г. всички велики сили са били срещу Съединението и въпреки това ние сме имали смелостта да им се противопоставим и да го направим. Смелостта на днешните десни стига дотам да се ядосват, задето на един нетактичен,меко казано, посланик не е връчен орден “Стара планина”. Извинете, такива посланици трябва да бъдат гонени с шутове, а не награждавани. Само някоя ирландска пастирка може да блее от възторг при гледката на посланик, който раздава правосъдие в чужда държава.

  Хубаво е, че ирландските пастирки, колкото и високи постове да заемат, все пак са малцинство в България. Хубаво е, също така, че повечето българи не се оставят да ги водят за носа и отдавна са наясно, че целта на активистите – протестъри не е да извършат революцията на съзнанието и да възцарят почтеност в политиката. Техните действия са чисто и просто нескопосан опит за десен реванш, обречено пи ар усилие за вдъхване на живот в едно отдавна разложено политическо тяло. Да, България е демократична страна и всеки е свободен да създава политически зомбита. Единствената ми молба към създателите на тези зомбита е да бъдат искрени, да не се крият зад лицемерни лозунги и да казват какво точно ги мотивира. Нали искат прозрачност, нека дадат пример."
  Петър Волгин

 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално


  Подкрепям протестите, но текстът на Янакиев само подкрепя политиката "разделяй и владей," която е целта и на контра-протеста. Съгласна съм с Мария, Че обсъждането на естетиката на протеста в този момент е пилеене на енергия. Ако наистина сме умни, да измислим ефективна форма на гражданско неподЧинение.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мария":

  Точно така е!... Но ти можеш ли да си представиш каква каша е в главите на обикновения протестър, като виждаш какво занимава главата и перото на един от "професорите" им. (Впрочем, кога стана професор, доскоро го срещах само като доцент?)

 61. 61 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тая простотия по улиците е патент най-вече на РБ. Герберастията я игнорирам,на тях им липсва фантазия.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митев": ≪Това доказва, че PRотестът съществува единствено заради себе си и не го интересува нито нечия оставка, нито някакъв си там политически морал! Доказва още, че ситуацията с излизането на някакви чистосърдечни, но изключително наивни хора по жълтите павета, се използва по много изкусен начин в усилията на една меркантилна прослойка за попадането й в един следващ парламент.≫

  Това е най-точният коментар за неадекватно патетичната статия за това, колко креативни, красиви и съблазнителни били протестите на протестиращите. Авторът аха-аха да получи дамла от прекаления възторг, който го е обхванал. И не вижда (или се прави, че не вижда), че по начина, по който тези протести с се ръководят или модерират (манипулират), вече загуби първичната си ефективност от преди няколко месеца. Нещо, което е напълно логично. Защото в борбата за овладяване на политическата власт или за нейното отнемане от тези, които я притежават, изисква постоянно засилване на натиска върху тези, които я притежават. А вече почти три месеца, откак по улиците на София виждаме едно и също нещо. Рутина, към която управляващите вече дотолкова свикнаха, че Станишев се престраши отново да постави въпроса за реанимиране на идиотския проект за атомна електроцентрала на Белене.

  Сега за сега протестите са в политически застой и естетическите приумици от рода на тези, от които се прехласва авторът на коментираната статия, не могат да повишат тяхната ефективност. А за разлика от изкуството, където едно от най-важните неща е естетическата наслада (другото е неговата идеологическа насоченост), в политиката най-важни са две неща: Социално-икономическата насоченост на политиката и нейната ефективност. А народът фактически не знае за каква точно политика са протестиращите (голяма част от които гледат на народа с пренебрежение и презрение, защото бил беден, нехубав и некреативен), а и вече вижда, че техните лидери не умеят да водят ефективна борба за налагане на своята политика. Което може да стане и началото на края на протестния маратон, който за сега, макар и вече със силно намалена политическа ефективност, все още продължава да функционира.

  Безпристрастните анализи показват, че само обща еднопосочна политическа борба на протестиращите и на поне една сериозна политическа партия (по-добре е да са поне 2) би могла да озапти напъните на парламента и на правителството да разпродаде за една-две години интересите на България на Русия като държава и на нашата си плутократична олигархия като експлоататорска класова прослойка. Но лидерите на протестиращите очевидно не искат да влязат в равноправни договорки с никоя от политическите сили.

  От друга страна дори ако успеят да накарат БСП-ДПС-Атака да се откажат от властта, лидерите на протестиращите няма как да спечелят каквито и да било политически предимства от това, ако не са си създали вече политическа партия, която да е поела отговорността за протестите и да е вече припозната от народа. Нещо, което много ясно се видя на предходните избори, когато нито един от полуанонимните лидери на зимните протести не успя да попадне в парламента, макар десетина от тях да се опитаха да го направят.

  Въпросът е: Каква е точната истинска политическа цел на лидерите на протестиращите – прекъсване на връзките между олигарси и политици, защита на интересите на държавата и на народа или просто самите те да влязат в политиката и да станат управляващи, та да могат и те да се пооблажат от нея? И толкова ли са боси в политиката, че не виждат, че по начина, по който модерират протестите, няма как да реализират нито една от тези цели?

  И ако наистина са толкова боси, защо тогава се занимават със сериозна дейност, от която ни гък не разбират, като по този начин дават възможност на сегашните управляващи да продължат своята компрадорска политика на продаване на интересите на България?

  И така, едно от двете: Или лидерите на протестите ги е грижа за интересите на България и на българите – и тогава трябва радикално да променят тактиката, статегията и целенасочеността на своята политика. Или не им пука за тях – и тогава могат да вървят по дяволите, а на народа трябва да му стане ясно, че отново е бил подведен.

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]брилянтната фраза на Хелмут Кол [/quote]

  Хелмът Шмидт - още щом го написах, и се сетих, че съм сбъркал, но ... нали няма опция за редактиране...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Нека продължават да се излагат почитателите на мишо гумената глава...

 66. 66 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е, чувството за хумор на "протестърите" не може да се отрече - едва ли има по-голяма шега от Реформаторския блок и проекта на Безуханова, които се опитват материализират политически тримесечния карнавал по софийските улици. Няма как да мине вече номера за безмерни красивите, одухотворени и не на последно място - морално чисти протести. Не и след автобусното причествие на 4-ти, не че същността на събитията не беше ясна и много по-рано. Впрочем, разголената манекенка не беше "еуфорично-празничната и същевременно искрящо, радостно-иронична възстановка". Беше си чиста проба ПР-ска чалга. Лустросана чалга, но все пак чалга - безвкусна и жалка, не по-малко от гротескното си повторение на "контрапротеста". Точно такива акции окипазиха гражданската енергия това лято и я вкараха в политическото блато на статуквото. Ако някой наистина милее за демокрацията и чистотата на народния гняв, първи трябва да се отрече от ПР–ите и десните блогъри, вместо да ги венцехвали. п.п. Впрочем, точно такива озлобени религиозни философи като Янакиев някога са измилили инквизицията и са горели на клади... Сериозно, кога за последно сте го чували да говори без да плюе жлъч и да демонстрира болезнено чувство за превъзходство?

 67. 67 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тя и естетиката на протеста срещу Орешарски се понаруши малко след като ББ и ЦвЦв се включиха с групата си "граждани" - провинциални бюролрати и придворни "бизнесмени", но авторът "анти комунист" явно е проспал това. Или пък, съдейки по неговата погнуса от " карикатурите" към Борисов, която изразява в текста, явно е намврил присъствието на ББ и ЦвЦв на протеста за нещо съвсем нормално...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#63] от "glog":

  Благодаря за оценката! Още повече благодаря за разработката ви по темата!

 69. 69 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#58:"johnyossarian"]Провалилите се на изборите десни формации – ДСБ, СДС, фалшивите зелени, Кунева го използват с надеждата, че скоро ще има нови избори и тогава някак си ще успеят да се промъкнат в парламента. Неслучайно тези и още няколко маргинални групи съставиха онзи смешен Реформаторски блок. От сто километра е ясно, че този блок е изграден с една единствена цел – да събере десните отломъци в отчаяния им опит да додрапат до Народното събрание. Нека най-после изречем и една друга, свенливо пазена тайна. Въпреки високопорните им приказки, призивите за морал и чисти ръце, лидерите на десния реформаторски блок ще се хвърлят на шията на Бойко Борисов в момента, в който той ги покани да участват във властта. А той, разбира се, ще се възползва от тях – защо да не се възползваш от партии, които сами ти се предлагат в желанието си най-сетне да влязат във властта – след което ще ги изработи по същия начин, по който се справи с РЗС и Атака в миналия парламент. [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 70. 70 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#63] от "glog":

  Модераторите на протеста се целят нависоко! Целта е не просто да попаднат във властта, а да бъдат в нея без тя да е променила принципите си на работа. Т.е. да управляват по същия непрозрачен комунистически начин, но благата да изтичат само в техните джобове. Това е положението!

 71. 71 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]Даже названието конрапротест е толкова гротесктно,а те не го осъзнават.[/quote]

  -Това название "контрапротест" го измислиха журналята,които пеят химни,оди и дитирамби в подкрепа и възхвала на "протестантите". Раздават имена в публичното пространство. И ако някой от тях те нарече умен не се чуди дълго вярно ли е.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Весело

  " Неслучайно тези и още няколко маргинални групи съставиха онзи смешен Реформаторски блок. От сто километра е ясно, че този блок е изграден с една единствена цел – да събере десните отломъци в отчаяния им опит да додрапат до Народното събрание...." Из бълнуванията на едино много жалко човече , икона на чалга журналистика от периода на българският посткомунизъм

 74. 74 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Между естетическите върхове на протеста се нареждат също дрискането в моноблок, което е културно намигане към Реформаторския блок, превземането на парламента на абордаж, което олицетворява "Окупирай Уолстрийт", и гаврата с Жельо Бойчев, която имитира акция на хунвейбини.

 75. 75 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#58] от "johnyossarian":

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/09/07/2136265_tancut_na_chadurite_v_pamet_na_georgi_markov_na_86-iia/?ref=id

  Колега, вчера под коментар №25, е "публикуван" същия текст от друг акаунт. Независимо, дали вие пишете от двата или сте двама души, които постват един и същ безобразно дълъг и предизборен текст, Ви моля да престанете с тази безвкусица меко казано! Ако нямате собствено мнение по коментираните теми, няма какво да правите в този форум. Опитайте с Работническо дело.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 76. 76 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Авторът да ме извинява - голият мъжки задник върху тоалетна чиния може и да е оригинален начин за протест, но не и особено естетичен. Не съм я виждал едрогърдата контрапротестираща, но сигурно е изглеждала по-добре.

  Такива "ентелектоалци" като него със статиите си за естетиката на протестите отдавна ми охладиха симпатиите към протеста и протестиращите. Това вече не е толкова и протест, а манифестация "Баси кви сме готинииии!!!". Вероятно някои хора изпитват потребност да си повтарят как са част от групата на мислещите, можещите, красивите, умните, усмихнатите, успелите, оригиналните, креативните и активните и т.нар. протест им дава повод за това. Само че мен това не ме интересува. Аз искам прозрачно и компетентно държавно управление. Стана така, че хора с елитаристични въжделения успяха да узурпират медийно недоволството срещу кабинета Орешарски и донякъде да капсулират съпротивата срещу него.

 77. 77 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Някой може да е забравил, но протестиращите проведоха някакъв "поход" до Варна, който не беше видян от никого, освен от дежурните телевизионни репортери. Даже имаше такъв репортаж, на който се вижда как протестиращите стоят на място и изчакват даден знак от камерата, за да тръгнат срещу нея, като имитират дълго ходене. Те не можаха да обяснят смислено по кои пътища са стигнали Варна, след като законът гони пешеходците от магистралите.

 78. 78 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ще напиша своето мнение за протеста,игнорирайки ГЕРБ анализирайки само напъните на РБ/така наречената автентична десница/.Когато нямаш политически идеи,прибягваш до инструментариума на плюенето,присъдите,лепенето на етикети,изобщо всичко което се побира в понятието озлобена безпомощност. Хора,които нямат елементарна търпимост към "другите",не могат да бъдат демократи,нито пък притежават така необходимата за страната способност за управление на кризи. България вече преживя комунизма,едно общество на затворено,фанатично мислене,където носителите на доктрината ,посочваха хора извън доктрината и те биваха унищожавани. Абсурдно изглежда,но българската десница не е отворила ума си за различни идеи. Тя е изпълнена с архаичен гняв,омраза,гнусни похвати за дискридитация с нестихващо отлюспване на всеки ,който не е от матрицата. Унизително е да наблюдаваш тясното схлупено мислене на тези хора,които обитават своята секта,изповядват самообожественост,и кълнат да измре всичко,което е извън затвора на техния ум.Това определено е патология. Точно заради комуникационния си проблем,т.нар автентична десница,към този момент е абсолютно изпразнена от способности за държавничество. Тя няма политически и експертни обеми на хоризонта. Тя се занимава само с това кого да мрази. Десницата ни е самовлюбена,егоцентрична и се смята за носител на абсолютната истина. Политическото и алиби,цялата и мотивация,нейният език,стилът и на общуване,критерийте за оценка на действителността,отношението към партньорите и избирателите,всичко това поставено под единствения аргумент-страх от комунизма е безкрайно остаряло. Синдромът на забавеното мислене отдавна заплашва нейното съществуване и свежда изборните и резултати до нуждата от реанимация. Десницата вече имаше своя исторически шанс но арогантно прецака надеждите на милиони българи. Днес безумно смешната сбирщина от отломки нарекла се РБ,протестира срещу ДС.Когато обаче имаше пълната власт /1997-2001/ и можеше да приеме закон за лустрацията-не го прие.Когато тази псевдодесница трябваше да създаде широка средна класа,която да бъде именно неин електорат-тя предпочете да опоска държавата давайки начало на една нискограмотна олигархия без чувство за родственост. Когато можеше да отвори досиетата ,не го направи за да може прехода да бъде рекетьорски и контролиран. Когато трябваше да изхвърли от редиците си ренегатите-не го направи. Когато трябваше да се договори за власт и пари с новите социалисти,бивши комунисти-е, договори се. Сега какво точно иска тази "автентична десница" от същия този народ,който в посткомунистическия период гласува за нея и и даде правото да управлява държавата. Днес претоплената манджа РБ ни се представя за нещо различно от онова,което надроби по време на прехода. Дори протеста на десницата продължава да е такъв,щото все едно е развлечение. Истинския гняв и натиск за дълбока промяна на обществото ,острата тревожност на големи маси хора,които искат да променят системата няма нищо общо никъде по света с бутафориите на родния протест някой да си свали сутиена,друг да свали гащите и по гол гъз да седне на тоалетна чиния и т.н. Всичко това е в контекста на РБ разбира се,но то не е натиск за реформа на обществените правила и статуквото,които да уточним са такива с 24 годишното съучастие на тази толкова непримирима днес" десница".

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#79] от "johnyossarian":

  Не ти се сърдя. Приятно тролене!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 81. 81 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мойте уважения към автора.
  ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ към един
  контра протестиращ от журналист на ТВ.

  Какво работите? - БЕЗРАБОТЕН СЪМ!
  Кой ви плати автобуса! - САМ, ПЛАТИХ 10 ЛЕВА!
  За какво протестирате? - ПОТКРЕПЯМ ПРАВИТЕЛСТВОТО!
  Кой е президента сега? - Ми СТАНИШЕВ!
  "ВИЖ МУ АКЪЛА и МУ КРОЙ ШАПКАТА", на такъв дрът циганин.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 82. 82 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1757 Весело

  Съмнителна естетика + високомерие...

  Най-сполучливия начин да отвратиш хората, които не си вадят хляба със словоблудства

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#78] от "neznaiko_2011":

  в този твой текст има толкова много празнословие ,изтъркани клишета, и баналности , че най вероятно зад "незнайко" се крие самият волгин ?

 85. 85 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#75] от "raining":
  Вие да не би го играете моралния съдник, който определя кой да е във форума и кой не?
  Не е ли твърде претенциозно да давате наклон на шапката на други, освен на себе си?

 86. 86 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#84] от "Stewie": Може и ббанално да звучи в нежните Ви уши,но на въпросчетата не сте дали нито един отговор и май там ви стяга чепика. Кой ви пречеше да отворите досиетата? Кой ви пречеше да приемете закона за лустрацията? Ако имаш отговор,дай да го видим.

 87. 87 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#56:"fribble"]вие комунистите, като искате да очерните някого го изкарвате че е като вас.[/quote]

  Много вярно наблюдение! Поздравления!

  Точно така е, на комуноидите им е напълно ясно, че са втора категория хора, и затова имат навика да обиждат чрез себе си. Един форумец преди време имаше подпис "Всеки простак се побеснява, когато го наречеш простак". Същата работа е! Простакът си знае подсъзнателно (или дори съзнателно), че не струва, и става дори агресивен при наричането му с правилния термин. Нормален човек може да се развесели или огорчи или каквото и да е, но няма да побеснее, ако бъде наречен простак, щото знае, че не е такъв.

  С комуноидите е нещо подобно. Те си въобразяват, че слагат точка в спора, показвайки принадлежността на противника си към своята каста (дали е истина или не е съвсем друг въпрос), а всъщност показват, че на фундаментално ниво се гнусят от себе си. С основание, естествено

 88. 88 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Весело

  Скоро ще започнете да пишете за козметиката на протестите ...

 89. 89 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Отговвор на горният ми пост естествено няма. Трудно е да признаеш,че това за което питам не стана,защото трябваше да скриете час от мръсничките си биографии на кариеристчета и неуспели марксисти-ленинци. Със същия комсомолски жар с който бранехте СССР ,днес слугувате на задокеансия брат и Брюксел.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Че нашият протест е по-интелигентен, весел и артистичен спор няма. Разлика от небето до земята и обяснението е просто, там са задръстени от идеологията си хора а при нас всеки е самостоятелна личност. Те говорят това което им спусне партийната централа а при нас всеки казва собственото си мнение. Те са в униформа при нас е разнообразието.

  Наистина е смешно като ги гледаш как повтарят клишета които си чул от Станишев предният ден. Репортерите лесно ги правят смешни като ги накарат да обяснят това което казват, веднага започват да заекват и да се оплитат, става ясно че нямат никаква собствена мисъл в главите и колко примитивни са.

  Но едно нещо ме тревожи. Не се ли увличаме ние и особено идеолозите на протеста от тази красота? Не стана ли тя самоцел, самовлюбеност? Не ни ли отклонява от основната цел, свалянето на правителството? Как изглежда тя в очите на обикновеният човек, този който не идва всеки ден на протеста?

  Как изглежда отвътре ни е ясно, всеки ден сме там и я виждаме в пълният и обем. Но обикновеният човек виждаме само кратки мигове от нея по ТВ новините и те веднага биват затрупани от следващата новина. Представете си, че сте на филм и ви дадат да видите само няколко минути от него. Какво ще разберете от този филм? Това е едно от обясненията за недоумението с което хората от провинцията /а и тези от София които не ходят на протестът/ се взират в него. Някакви там танцуват, една се разголила, но това пък за какво е. А, май че беше там от някаква картина за тези които я знаят. А колко са те? И докато си спомнят следващата новина ги затисне.

  Не трябва да забравяме, че основната цел на този протест е свалянето на правителството. А това няма да стане с песни и танци, гарантирам ви го. Хората на изкуството имат огромната ми благодарност за прекрасните мигове които ни подариха. Но като че ли обсебиха протеста и го превърнаха в сцена за изявата си а не в оръжие на борбата.

  Трябват конкретни действия, удар по невралгичните точки. Да, но когато такъв удар бъде нанесен например с бутане на загражденията те ужасени се дърпат назад и викат "Не, протестът трябва да остане мирен и красив!". Нежните им души ли не издържат грубата реалност, сцената ли ги е страх да не си я загубят не знам. Знам само, че и най-оригиналният плакат няма да свали комунистите от власт. Ще ги свалят "варварите" да използвам фразеологията на един мой "любим" автор.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  [quote#23:"Lemmy"]Защо протестърите "за артистично обживяване на откритото градско пространство" са толкова лесно обидчиви, а егото им накърнимо като на дете? Всяко изразено мнение, различно от тяхното, води у "пърформънса" до силен гняв и докачение като ислямист на карикатура на Мохамед? [/quote]
  Те живеят за одобрението на другите. Влагат цялата си душа в нещо, влюбени са в това което правят. И същевременно са тревожни ще бъде ли то оценено и признато. По вътрешният им критерий е прекрасно но верен ли е той? Това води до дълбока тревожност и лесна ранимост.

  И ако някой изрази неодобрение имат само 2 изхода - да признаят поражението и на практика да загинат или да се борят до смърт за правотата си.

  Като се има предвид, че са дълбоко емоционални личности защото истинското творчество е концентрирана емоция наистина понякога му става тъжно на човек като ги гледа. Как да му кажеш че не струва като е вложил цялата си душа в него и с такава тревога и надежда те чака да го забележиш и оцениш? На мен лично ми е много неудобно като минавам край тях и гледам как хората ги отминават безразлично, какво ли им е на душата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Любопитно

  До коментар [#86] от "neznaiko_2011":

  хора вторачени или по точно обсебени от миналото нямат бъдеще ,а да преписваш цялата вина за днешната свинска ситоация в България върху сините които не са били в управлението на държавата повече от цяло десетилетие си е плитък популизъм или направо лудост . повярвай ми незнайко ,сините не са виновни за мизерията в главата ти

 95. 95 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bulgarische Motoren Werke":

  манталитет женски пазар

 96. 96 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#86] от "neznaiko_2011":Кой ви пречеше да отворите досиетата? Кой ви пречеше да приемете закона за лустрацията? Ако имаш отговор, дай да го видим.

  Имат: Ами и ние сме "вътре"! Как да стане? Плюс това, трябва да се отчитат за криминални "дейности", поне някои от тях! Да не ги посочвам поименно, те си знаят. Но освен лустрация, трябва да се проведе и декомунизация. Може ли някой да ми дефинира това?!... Обичам да използвам тези препинателни знаци: питам се, чудя се и не мога да си отговоря.

 97. 97 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#56] от "fribble":


  До коментар [#87] от "the_sceptic":

  Попитали Далай Лама, какво предизвиква най-голямо удивление. Отговорът бил: човекът!
  Първоначално, жертва своето здраве, за да спечели пари. След това харчи парите си за да възстанови здравето си. При което, така се безпокои за бъдещето, че никога не се наслаждава на настоящето. В резултат, не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее, сякаш никога няма да умре, а умирайки, съжалява, че никога не е живял!

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#97] от "batzdravo":

  Даа, блестящо! В един форум открих тема "Цитати от форумите", ще го използвам. Благодаря.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на пацо
  пацо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#91:"Fred"]Наистина е смешно като ги гледаш как повтарят клишета които си чул от Станишев предният ден. [/quote]
  На теб ти е смешно, но на мен ми е тъжно. А и на изборите гласовете ни са равни.

 100. 100 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1005 Весело

  всъщност не е толкова важно колко изобретателен е единят и колко скучен е другият. Един протест не е хепънинг. Човек отива на протест, губи няколко часа от времето си на едно нехубаво място, за да покаже, че протестът му има една цел, а не да пие бира, за което Протестът беше заклеймен от всички, на които така им изнася, дори на някои отвъд тази бройка.

  Особеното на този протест е, че той е нещо невиждано у нас - сплотява хората, разнася интелигентност, ангажира всеки и пробужда интерес у младежта към политиката.

  подкрепям заключението на текста

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK