Прочит на историята: Американски журналист: Видях как руснаците окупираха България през 1944 г.

Прочит на историята: Американски журналист: Видях как руснаците окупираха България през 1944 г.

© Анелия Николова"Дневник" препечатва превода на статията на американския репортер Чарлс Ланиъс от изданието на българите в САЩ EuroChicago във връзка с 9 септември. Статията в оригинал е открита преди няколко години от "Екстремцентър пойнт".


Чарлс Ланиъс, Reader’s Digest, октомври 1945 г.


Наблюдавах как Червената армия нахлу в разрушената от войната София, България, в 14.10 часа на 16 септември 1944 г.  Престоях в България осем месеца, за да видя какво става в тази окупирана от руснаците страна.
Пристигнах от Турция на 7 септември. Официалните лица на българското консулство в Истанбул искаха американски журналисти да дойдат в страната и да изпреварят руснаците. Един автомобил ме чакаше на границата и с двама тайни полицаи, въоръжени с пистолети, потеглих за София. На следната сутрин се срещнах с новия министър-председател Константин Муравиев, дългогодишен либерал. Неговото правителство бе съставено само преди седмица. Той ми направи впечатление на честен и искрено говорещ демократ. Съобщи ми колко безнадеждно се опитал да сключи примирие със съюзниците. На другия ден коалиционно правителство, доминирано от комунисти, свали правителството на Муравиев и той бе хвърлен в затвора.


Първите руснаци бяха преминали границата на 8 септември. Сега един лъскав американски автомобил "Пакард" водеше колона от изкаляни и изпочупени джипове и камиони, американско производство. Бойното поделение се състоеше от момчета с розови бузи, загрубели старци с увиснали мустаци и едрогърди жени – всички с общ знаменател: вид на свирепи безжалостни воини.


Слухове за изнасилвания и грабежи, идващи от провинцията, предхождаха руснаците. Одобрителните викове и приветствия на посрещачите започнаха, когато водещата колона премина под портрета на Сталин, окачен върху набързо построената победна арка, украсена с червени знамена. Вечерта софийските ресторанти и кафенета бяха препълнени с гладни руснаци. Контролираха движението военни полицаи, които скоро бяха заменени от едрогърдести рускини с ботуши и шмайзери. Една седмица по-късно руснаците приключиха окупирането на България.


Червената армия започна операции за събиране на храна. Селяни, които допреди часове развяваха червени знамена и крещяха приветствия, сега протестираха, когато съветските войници им грабеха прасета, говеда, коне и си присвояваха храната и фуража им. След няколко злополучни случая обаче селяните разбраха, че е най-добре да оставят войниците да вземат каквото си искат. Скоро стана явно, че Съветите ще управляват България твърдо, неумолимо и тоталитарно. Те действуваха косвено, но ефикасно чрез Отечествения фронт, безпартийна организация от типа


"предпочитан и покровителстван от Москва"


Отечественият фронт бе организиран от хитрата Цола Драгойчева, фанатична комунистка, обучена от Москва, а днес диктатор на България. При факта, че комунистите контролират въоръжените партизани и проникването на руската армия в страната, то за нея беше сравнително лесно да постави комунисти на най-важните министерски постове в новото правителство.


По времето на преврата комунистите не брояха повече от 5 процента от цялото население, което възлизаше на около 8 милиона. Мнозинство са селяни, традиционни симпатизанти на Русия, но със сигурност антикомунисти. Почти всеки селянин притежава собствената си земя и си е господар. Гражданите на София са синове и дъщери или внуци на селяни. Когато спечелят пари, обикновено ги влагат в недвижими имоти. Големи богаташи всъщност няма.


Във всеки град и село на България


комунистите завзеха цивилната администрация


Обикновени престъпници – убийци и крадци – бяха освободени от затворите и назначени на постове в полицията на Югов. Те често арестуваха хора просто защото са добре облечени. Решаваха с куршуми стари лични спорове с хора, на които имаха зъб. Българи ми съобщаваха, че почти навсякъде биещите полицейски началници, кметове, бирници и някои техни заместници били разстрелвани или пребивани до смърт. Повече от сто бивши регенти, министри, заместниците им, народни прeдставители и дворцови служители на починалия цар бяха осъдени на смърт от така наречения народен съд. Според официалните съобщения "народните съдилища" са осъдили на смърт и затвор над пет хиляди души. Десетки хиляди са избити и репресирани без съд и присъда.


Малко по-късно започна да се проявява силна реакция срещу Съветския съюз и поставеното от него правителство.


Българите очакваха либерално демократично управление, излъчено от народа, но вместо това получиха комунистическа диктатура


Пряк политически резултат бе, че започнаха да гледат към САЩ повече от когато и да било преди. Имаха достатъчно лош опит от фашизма и не искаха комунизъм. Мислеха, че Съединените щати ще им помогнат да станат демократична страна. Руснаците и комунистите обаче бяха добре осведомени за тази тенденция и започнаха усилено да пречат и подбиват престижа на Америка.


Първа възможност за това им се удаде, когато от Турция дойдоха четирима американски военни да търсят и освободят американски летци от свалени в България американски самолети. Възглавявана от поручик Хари Харпър, групата свърши отлична работа. Само за три дни 355 американски офицери и войници бяха на път за Турция. От Харпър и подчинените му зависеше да бъдат открити и други американски военни в провинцията. Една вечер обаче руски поручик им заявил, че не са желани в България. Харпър протестирал пред руския комендант, но той им дал 24 часа да напуснат страната. Британската мисия, оглавявана от Харолд Гибсън, получила същото нареждане.


Поручик Харпър искаше да остане с риск да бъде арестуван, но полковник Гибсън бе загрижен да не се предизвика международен инцидент. Затова към шест часа вечерта двете мисии с 15 автомобила се срещнаха пред хотел "България". Съветските представители задържаха потеглянето им с два часа, за да не разберат софийските граждани какво става. След това, придружени от руски конвой, мисиите потеглиха за Турция. Стотиците българи, станали свидетели на това престъпление, с право бяха слисани – нали руснаците, британците и амеиканците са съюзници? На следващия ден това събитие с добавки и украшения бе публикувано в българската преса.


Американски и британски членове на Съюзническата контролна комисия започнаха да изпитват големи трудности при получаване на доставки или влизане на техни сътрудници в България. Мнозина служители на американското външно министерство чакаха със седмици да влязат в страната, а после ги лишаваха от право да действат свободно. Без специално разрешение американците не можеха да се движат на повече от 6 км около София, а и тогава трябваше да бъдат придружавани от руски офицер. През зимата трябваше да имат специално разрешение, за да карат ски в неделя – въоръжени руснаци ги пазеха като че ли са военнопленници. Когато американски офицери отиваха на лов през януари, бяха задължени да доставят храна на придружаващите ги руски офицери. Ако генерал-майор Джан А. Крейн, началник на военната ни мисия, както и представителят на външното ни министерство Мейнард Б. Барнс, искаха просто да се разходят из страната, трябваше дни напред преди това да питат за разрешение и да вземат руски офицери със себе си.


През март един американски преводач, сержант Борис-Бъки Кувшинов, беше жестоко бит от двама съветски офицери. От болничното си легло той ми разправи какво е станало. Една вечер руснаци го спрели на главна улица в София и му поискали документите: "Разбрах, че искаха да предизвикат скандал, псуваха ме по руски и казваха, че американците били копелета и двулични съюзници. Предложих да отидем в руския щаб и там да покажа документите си, но единият офицер извади пистолета си и ме удари през брадата, а след това двамата започнаха да ме бият, повалиха ме на земята, ритаха ме и ми блъскаха главата в циментовите стълби".


Генерал Крейн изпрати официален протест. След три седмици руският командир полковник Смирнов повика в канцеларията си един американски офицер с преводач и каза: "Проведохме внимателно разследване и установихме, че тези мъже не са офицери от Червената армия. Те са били беларуси, които откраднали съветски униформи и нападнали сержанта ви, за да ви дискредитират храбрата Червена армия".


В София изобилстваха доносници и полицейски шпиони. В хотел "България" трима мъже седяха малко встрани от входа и мислейки се за незабележими, записваха влизането на всеки чужденец, освен на руснаците. Приятели и познати изведнъж престанаха да ме посещават. Когато ги срещнах на улицата, ми казваха, че били разпитвани от милицията и решили, че е много опасно да ги виждат заедно с американец. Дори отказваха да говорят на друго място, освен на открито, където никой не би могъл да ги подслушва. Даже лица, които имаха работа в американската легация, се притесняваха да отидат там. Неприятелското и подозрително отношение на руснаците и комунистите имаше двояк ефект: нашият престиж пострада много, а съветският се повиши. Българите бързо забелязаха пренебрежението на руснаците към нас. Повечето се чудеха как една самоуважаваща се и велика държава може да допуска такова отношение. Ден след ден българите живееха под все по-увеличаващата се сянка на Русия.


Когато новината за смъртта на президента Рузвелт достигна София, един комунист адвокат ме удиви с въпроса си: "Мислите ли, че новият ви президент ще бъде комунист? Нали знаете, че ние тук сме много силни и Сталин сигурно настоява за това."


Комунистите искаха да превърнат


България в икономически зависима държава от Русия


Познавам американски тютюнотърговец, който месеци наред се мъчеше да купи тютюн. Преговаряше с доминирания от комунисти търговски комитет на ОФ, който бе иззел всичкия тютюн. Предложи да плати в долари, но комунистите поискаха да заплати в натура. Тогава американският търговец им предложи 4 кг памук за 1 кг тютюн. Комунистите обаче продадоха тютюна на руснаците, които им платиха на цена приблизително 1 кг памук за 1 кг тютюн. По-късно в Америка научих, че Русия е предложила на американски тютюневи компании големи количества български тютюн на много високи цени.


Комунистите полагаха свръхусилия да русифицират страната. В училищата беше наложено политическо обучение от нови учители, а много от бившите учители изпратиха в концлагери за превъзпитание. Учебниците бяха преработени в комунистическо-руски дух. Руската пропагандна машина беше в пълен ход. Установен беше и контрол върху кината и театрите.


За мен беше невъзможно да пращам обективни и верни репортажи. Контактите с външния свят практически спряха. Съветската цензура наложи строг контрол. Нямах право да изпращам писма вън от страната. Телефонните и телеграфните съобщения бяха прекъснати. Само цензурирани телеграми до Ню Йорк и Лондон можеха да бъдат изпращани, и то само чрез Москва.


Въпреки всичко навън проникваше достатъчно информация за положението в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (308)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Това е много стар очерк. Може би трябваше да се изучава в училищата.
  Черен ден е днес, и би трябвало да е ден на траур.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  ...американският търговец им предложи 4 кг памук за 1 кг тютюн. Комунистите обаче продадоха тютюна на руснаците, които им платиха на цена приблизително 1 кг памук за 1 кг тютюн. По-късно в Америка научих, че Русия е предложила на американски тютюневи компании големи количества български тютюн на много високи цени.....

 3. 3 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За 45 години " окупация" България се превърна във индустрално силна държава на Балканите , а за 20 години "демокрация4 останахме без домати дори .Да живее демокрацията !

  Силата е в Истината
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонафетс":

  Интересно, що статистиката твърди друго...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#3:"Вонафетс"]За 45 години " окупация" България се превърна във индустрално силна държава на Балканите[/quote]

  Само дето е била доста по-развита преди преврата и окупацията, пардон - "всенародната револшция"

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Сега дрогарите ще се пенявят под тази статия за злия империализъм. Няма да пропуснат да добавят за българомразеца Чърчил и за бомбардировките. Удобно ще пропуснат комунистическите концлагери, национализацията на имоти, убийствата на "народни врагове". Статията изглежда доста истинска, особено в описанието на руснаците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Дали руснаците ще дойдат с танкове, или с пълни портфейли, като днес ?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]По-късно в Америка научих, че Русия е предложила на американски тютюневи компании големи количества български тютюн на много високи цени.....[/quote]

  Това се казва бизнес по братски. Социалистически капитализъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 402 Неутрално

  четете руски комунистически мекерета! но най-важното е да четат хора които все още имат илюзии че комунист може да донесе нещо добро за България.

 10. 10 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 630 Гневно

  "Американски журналист: Видях как руснаците окупираха България през 1944 г."

  Льльооооо, а не "видя" ли кога Рузвелт, Чърчил и Сталин си поделиха Света? Същите вие американци, не видяхте ли събитията в Чехословакия и Унгария??? Всичко е ставало с вашата благословия. Вие разрешихте на руснаците да завземат 1/2 Европа. Най се дразня, като се казват полуистини! Пишман демократи и моралисти. Пууу!

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Весело

  1 кг памук за 1 кг тютюн. Сложен народ - силна държава.

 12. 12 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Този журналист е станал свидетел на убийството на България. Бог да я прости!

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 13. 13 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На днешния ден е бил голям празник, единственото, за което съжалявам днес, че не се празнува е, че не е обявен за почивен ден

 14. 14 Профил на han_krum
  han_krum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прочетох го и се насълзих за това, че България наистина има тежка карма...през всички поколения само измамници, престъпници и лумпени ни хващат в лапите си

 15. 15 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонафетс":

  Прав си! Каквото създадоха бащите, децата им всичко разрушиха! Днес управляват наследниците им, които така са били възпитани - че всичко им принадлежи!

 16. 16 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 418 Неутрално

  69 години Съветска окупация .....

 17. 17 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Цола Драгойчева, както и хора от типа на Тодор Живков и Мирчо Спасов са агенти на "фашистката", царска полиция, вербувани - първата от "офицерите" на Пане Бичев, а вторите от небезизвестния Гешев(подобна схема на разправа с интелигнтните комунисти се слага след унищожаване на "троцкистите" - хазарски дегенерати в СССР). Цялата им "политическа" дейност се свежда до унищожаването на истинските комунисти, които имат знание за измекряската и предателската им дейност. Разбира се разправят и с полицейските началници, които са наясно с предателствата им...

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 18. 18 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонафетс":

  Заминавай в развита Москва !

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  [quote#3:"Вонафетс"]България се превърна във индустрално силна държава[/quote]

  Индустрията ни беше дотирана от държавата, едностранчиво ориентирана, насочена към непретенциозния съветски пазар. Фалира след разпада на СССР и саморазпускането на СИВ. Не може такава индустрия да е силна!? Такива са фактите, другото е демагогия...

 20. 20 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#3:"Вонафетс"]За 45 години " окупация" България се превърна във индустрално силна държава на Балканите [/quote]
  Направо един малък комунистиески рай е била България. Да им се чуди човек, защо с риск за живота си тогавашните ни съграждани са бягали през граница към Запада. Интересно, защо е нямало желаещи да влизат нелегално в България.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 21. 21 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Западна Европа и Америка предадоха непростимо България в ръцете на СССР. Хубаво е да им ги припомним и да се чувстват виновни за това.

 22. 22 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Чарлс Ланиъс, Reader’s Digest, октомври 1945 г.

  Наблюдавах как Червената армия нахлу в разрушената от войната София, България, в 14.10 часа на 16 септември 1944 г. Престоях в България осем месеца, за да видя какво става в тази окупирана от руснаците страна.
  ==============================
  а гледаше ли ''сеира'' с разрушаването на 10 януари,44г. в София или цоцаше уиски в топлото американско офисчe

 23. 23 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тони!":

  Стакмистиката -Да ,реалния живот - НЕ. Свали "демократичните " очила Бъди българин , не американец.И едно допълнение ,пазарна економика не е = на демокрация

  Силата е в Истината
 24. 24 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 458 Весело

  ''Гражданите на София са синове и дъщери или внуци на селяни.''
  Край на цитата.

 25. 25 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Колкото и да се изопачава и за колкото и да е дълъг период от време -истината си е истина , просто трябва информираност и малко интелигентност за да се разбере.

 26. 26 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "Красимир":

  някъде да съм писал че е било рай ? Нормално е несъгласните да бягат

  Силата е в Истината
 27. 27 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Гневно

  [quote#:""] Тогава американският търговец им предложи 4 кг памук за 1 кг тютюн. Комунистите обаче продадоха тютюна на руснаците, които им платиха на цена приблизително 1 кг памук за 1 кг тютюн. По-късно в Америка научих, че Русия е предложила на американски тютюневи компании големи количества български тютюн на много високи цени.
  [/quote]
  Братския комунизъм в действие. Повдига ми се.

 28. 28 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонафетс":

  индустриална държава викаш... с 3 фалита само в периода 44-89 г. след това още 2 фалита. все от същите комунисти и прогресивни индустриалци...

  РЕФОРМИ !
 29. 29 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано този ден никога повече не се повтори в българската ни история!

  Just ride.
 30. 30 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой хора защо си мислят че сега няма доносници, няма репресии и няма политически гонения? Каквото е ставало през тези 45 години соц го има и сега! Преди войната да не сме били цъфнали и вързали, правителствата са се сменяли през половин година, колко покушения и атентати е имало и публични убийства, историята се преповтаря и нищо ново не се случва!

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  До коментар [#23] от "Вонафетс":

  Във всеки град и село на България
  комунистите завзеха цивилната администрация
  Обикновени престъпници – убийци и крадци – бяха освободени от затворите и назначени на постове в полицията на Югов. Те често арестуваха хора просто защото са добре облечени. Решаваха с куршуми стари лични спорове с хора, на които имаха зъб. Българи ми съобщаваха, че почти навсякъде бивщите полицейски началници, кметове, бирници и някои техни заместници били разстрелвани или пребивани до смърт. Повече от сто бивши регенти, министри, заместниците им, народни прeдставители и дворцови служители на починалия цар бяха осъдени на смърт от така наречения народен съд. Според официалните съобщения "народните съдилища" са осъдили на смърт и затвор над пет хиляди души. Десетки хиляди са избити и репресирани без съд и присъда.

 32. 32 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "slon":

  Няма да ми казваш къде да ходя "ДЕМОКРАТ" С какво се различаваш от комунистите със тези писания ?

  Силата е в Истината
 33. 33 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  русофилството на по-голямата част от българите ще погуби България!!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Браво на янкито. Леле, колко е начетен. Колко много знае. Но, той вероятно знае още повече. Например това, че Чърчил и Рузвелт с отвращение харизаха България на Сталин. И това, че ние до последно бяхме с нормални дипломатически отношения със СССР, та като нямаше причина поводът за окупация беше формалната ни война с Англия и САЩ. Това янкито не го казва. Не му е изгодно. И не плащат за такива неща, а и никак не би било безобидно.

 36. 36 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Хайде стига глупости. Американци и англичани са ни продали на дивите съветски комунисти за сметка на Югославия. Няма нужда да се правят на ангели. Стояли са отстрани безучастно без да им пука. И така в продължение на 69 г. комунизъм у нас.

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Селяни, които допреди часове развяваха червени знамена и крещяха приветствия, сега протестираха, когато съветските войници им грабеха прасета, говеда, коне и си присвояваха храната и фуража им."

  Някой са протестирали по-бурно, та в последствие червената армия е дала свидни жертви тук, ама не след бой с фашистите, а пребити от лоши селяни. Тези жертви през 1952 са увековечени в Памятника на савецката армия в Софии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "mtmvb":

  Всякакво -филство губи страната .Но филството към държави с различна религия и манталитет води до пълно изчезване и растваряне във по големите общности

  Силата е в Истината
 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#36:"mib58316647"]Стояли са отстрани безучастно без да им пука.[/quote]

  И какво да направят - да се бият със СССР ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  "Слухове за изнасилвания и грабежи, идващи от провинцията, предхождаха руснаците" - Изнасилвани са били дори партизанки и партийки, дръзнали да влязат в съветските казарми, за да поздравят "освободителите". Ограбени са десетки хиляди българи - от ръчни часовници до каруци с коне! Тези престъпления, принуждават дори българските комунисти да протестират. Г.Димитров пише до Сталин, който му отговаря - какво искате вие, те са рискували за да ви освободят. По късно Тито също протестира, защото същите изстъпления се повтарят и в Югославия...

 41. 41 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "Rage Against":

  тези фалити не са важни , гледайте резултата , а той е " Това което ние построихме , вие не можете да го боядисате " Т . Живков

  Силата е в Истината
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#26:"Вонафетс"]Нормално е несъгласните да бягат[/quote]

  За това обаче разстрелваха.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#20:"Красимир"]Да им се чуди човек, защо с риск за живота си тогавашните ни съграждани са бягали през граница към Запада[/quote]
  Не се изхвърляй малец, бягаха единици и то по "правия" път с влак, кола и самолет, без съществен риск ..... "през границата" си беше найиситан опасно!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 405 Весело

  другари, камаради скъпи мои, не забравяйте, че комунистите нямат свян от нищо и никой. Също така не забравяйте, че те имат фанатична вяра в числата и стъкмистиката, която си произвеждат за самозадаволяване и реклама на епичните си достижения. Нали знаете как се взема власт от комунист???

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#34:"Вонафетс"]не ти прочетох коментара[/quote]

  Не е коментар, ами част от текста. Което значи, че не си прочел текста, но коментираш!?

 46. 46 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-голямата заблуда е че след 89 сме получили свобода! Никаква свобода не сме получили, сменя се само господаря, новия ни кара да мислим че имаме правото на избор да правим каквото ни харесва, и като е така, защо нещата унас не се получават и едва 5 процента живеят прилично?

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#28] от "Rage Against":

  Това дето построихме по времето на Тато, рестипутите не могат да разграбят и унищожат вече 24 години, а се стараят.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#42] от "virakocha":

  Не си измисляй!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#20:"Красимир"]Направо един малък комунистиески рай е била България. Да им се чуди човек, защо с риск за живота си тогавашните ни съграждани са бягали през граница към Запада.


  Интересно, защо е нямало желаещи да влизат нелегално в България.[/quote]
  защото си пазехме добре границите-

  да не влизат политически имигранти от САЩ и Западна Европа.........

  да не ни осквернят социализЪма

  каквото и да се каже.......
  ще е малко и в същото време-ИЗЛИШНО

  Никой не може да върне времето назад,загубите си.....страданията си

  Лошото е,че който забравя Миналото-винаги го повтаря

  а не сме същите като през 1944 - овации,псувни.........покорство

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#5] от "dgd":

  Не си съчинявай, царска България винаги е била едно от трите най-бедни страни в Европа !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "virakocha":

  Аз не отричам жестокоста на режима , но не гледайте от сегашна гледна точка ,защото ,тогава и пирамидите не биха могли да бъдат построени и Австралия и щатите заселени

  Силата е в Истината
 52. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Дневник" препечатва превода на статията на американския репортер Чарлс Ланиъс?
  "Дневник" да беше първо проверил имито на американския репортер. Не е Чарлс Ланиъс, а е Чарлз Ланиус - американски разузнавач изпратен за преговори зад гърба на руснаците. Оригиналът на статията: “Аз видях как руснаците завладяха България през 1944 година” е от ЧАРЛЗ ЛАНИУС от октомври 1945 г..
  Чарлз Ланиус е американски разузнавач под прикритие на журналист към вестник "Ню Йорк таймс", грък по произход.
  READER S DIGEST
  Oktober 1945
  Авторът Чарлз Ланиус от началото на Втората световна война
  е кореспондент на National Broadcasting Company
  в Европа – първо в Рим, после в Берлин.
  През 1941 година следва германската армия на Балканите,
  наблюдава нахлуването й в Русия. След това е преместен в Швейцария, а към края на 1943 г. – в Турция, в очакване да влезе отново на Балканите.
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/6284

 53. 53 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Няма нужда от коментар! Поне тази статия е нещо положително, на този черен за България, ден.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#46] от "mopper":

  щото няма общество на Земята от времето на Хамурапи 2 насам в което някои да има правото "... да правим каквото ни харесва,..."
  Правиш обикновено това което трябва, ако не знаеш как, те научават, ако не искаш те заставят!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#4:"Тони!"]статистиката[/quote]
  коя статистика бе човек, като пазаруваш в магазина нали виждаш какво пише, къде са произведени стоките!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#32] от "Вонафетс":

  Заминавай в Москва, казах! Там да си живееш в комунизъм! Там всичко е построено от най-добрите и честни хора , само за теб! Там е Ленин, твоя идол! Ще можеш да му се покланяш всеки ден!

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#41:"Вонафетс"] гледайте резултата[/quote]

  Товариш, бъркаш бъркаш "по лесно" с "по хубаво". При цоциализма се живееше в диктатура, но по леко. Това предопредели чудовишното изоставане на нашия народ и държава. По лесно, не значи по хубаво....Сега ни управляват главно синовете и дъщерите на червената номенклатура, които са се спотаили във всички партии. Затова, какъвто ни беше цоциализЪма, такъв ни е и капитализЪма..

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 924 Гневно

  [quote#3:"Вонафетс"]За 45 години " окупация" България се превърна във индустрално силна държава на Балканите , а за 20 години "демокрация4 останахме без домати дори .Да живее демокрацията ![/quote]

  Да живеят глупаците, които вярнат в подобни дивотии, бих казал аз!!!
  Индустриално силна е била България само според стъкмистиката на СИВ и само в илюзорния вътрешен социалистически пазар. Иначе някой можеше и да купи наш мотокар за да го претопи и използва метала за друго.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на internation
  internation
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#5] от "dgd":

  И вие ли сте свидетел на руската окупация???

  igra s otvoreni karti
 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#52] от "Гневник":

  То си личи провалил се амерички шпионин....
  Вероятно са му дърпали ушетата като се е върнал в САЩ и сега ние българите сме му виновни...
  Като не им харесваше руската армия в България, да я бяха преварили, фашетата ги бяха улеснили отвсякъде, даже война обявиха на САЩ на 13 12 1941....
  Какво се ослушваха, Дунав да потече в обратната посока и да удави Хитлер?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "NanoStation":
  [quote#22:"NanoStation"]а гледаше ли ''сеира'' с разрушаването на 10 януари,44г. в София или цоцаше уиски в топлото американско офисчe [/quote]
  Под каквито и никове да се подвизаваш, драга, ти си оставаш дива и проста селянка! Това не е за гордост! Това е за срам! Защото е имало български селяни, които могат да бъдат пример и гордост за младите деца на тази страна. Истината за тях може да намерите в YOUTUBE , ако напишете: Атанас Киряков Горяни.

  Ето линка за първата част:

  http://www.youtube.com/watch?v=18UJSWcsd0c

  и за втората част:

  http://www.youtube.com/watch?v=VdUIC21bQiI

  The best way out is always through Robert Frost
 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#23] от "Вонафетс":

  Американофил трудно ще ме наречеш мен. Но стандартът на живот към момента е значително по-висок от този през 89та година. Индустрията, за която тъжаш се разпадна в момента, в който се отвориха вратите към свободния пазар. Между другото, днес има не по-малко индустрия от тогава, но е значително по-организирана и модерна. Проблемът обаче е, че има хора, които искат да виждат огромни комини, бълващи пушеци, и като ги няма си мислят, че няма индустрия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":

  Идиотския начин на преход предопредели изоставането ни ,той и само той .Безумната приватизация на всичко , в края на която се оказахме със промишленост къде неработеща (в полза на конкуренцията на запад) къде собсвеност на западната конкуренция . Като печалбата се изнася извън държавата и ние печелим... 0!0

  Силата е в Истината
 67. 67 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#26:"Вонафетс"]някъде да съм писал че е било рай ? Нормално е несъгласните да бягат[/quote]
  А нормално ли е да стреляш по бягащите несъгласни с картечници? Или да ги пращаш в концлагери, заради несъгласието им?

  zenrus.ru
 68. 68 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Ха-ха-ха.
  Присмял се хърбел на щърбел.....

 69. 69 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#61:"Гневник"]Чарлз Ланиус е американски разузнавач и изпратен за преговори зад гърба на руснаците, другарче на Гемето и Гешев.[/quote]

 70. 70 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#65] от "Тони!":

  А що си мислиш , че ака продължаваха да бъдат държаввни някои предприятия "щяха да бълват дим " ?

  Силата е в Истината
 71. 71 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Разстроено

  9 септември трябва да бъде обявен за ден на национален траур в памет на хилядите българи, безжалостно избити от руските окупатори и техните слуги от БКП.

  zenrus.ru
 72. 72 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#60] от "b_d_s":
  ама, има едни дето не вярват, ами нарязаха, или още режат тези дивотии, и си купуват яхти!

 73. 73 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#66] от "Вонафетс":

  Напълно вярно !

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  До коментар [#66] от "Вонафетс":

  Казваш, ако си беше останало всичко по старому /модела Луканов с 60 долара средна заплата/, щяхме да сме по добре, а?.......Безумната приватизация дойде след безумните правителства на Луканов и Виденов. От МВФ искаха бързо да приватизираме, за да ни дават траншовете. Много бързо забравяте!?

 75. 75 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#67] от "SPQR":

  А от къде си сигурен , че човека който бяга тайно от теб не е диверсант? Крадец? А чувал ли си за турските диверсанти след 44г ?

  Силата е в Истината
 76. 76 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 627 Разстроено

  За разлика от американските журналисти и войници техният президент по онова време е бил на коренно различно мнение за съдбата на България. Рузвелт, Чърчил и Сталин поделиха света...

 77. 77 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#71] от "SPQR":

  Какви руски окупатори бе , артист ? Руски бази кога е имало у нас ? А американски ? Е , кой е окупатора ?

  Силата е в Истината
 78. 78 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#71] от "SPQR":

  все пак имаш ли точно информация колко са загинали в американските бомбардировки, и колко са избити от руснаците!

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#70] от "Вонафетс":

  Щот имаха достатъчно време да станат нормални предприятия. Комунизмът предпочиташе предприятия тип Радомир.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#12] от "postbot":
  Този журналист е станал свидетел на убийството на България. Бог да я прости! "

  -Ама ръководителите му са се съгласили на това.

 81. 81 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#74] от "dobrich":

  Стига си го слагал това гневно , кого плашиш ? Вие защо си мислите , че нещата щяха да замръзнат на ниво 1989г като заплати , бит и така нататък ? Глупави ли сте ? а ако се бяха въвели елементи на пазарна економика ? за това имаше предпоставки и беше започнато ?Как щяхме да сме сега ? А кажи ?

  Силата е в Истината
 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#77:"Вонафетс"]Какви руски окупатори[/quote]

  хехехехе.....Айде стига! До 1947 г. в България има сАвеЦки войски, до средата на 60-те години у нас по улиците на окръжните градове патрулират сАвеЦки мюлюцюнери в автомати...

 83. 83 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тони!":

  Всеки строй има минуси . Сега пък всички кълнат банкстерите . Така че , не е сигурно , че щяха да останат така , със комините

  Силата е в Истината
 84. 84 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":

  айде стига с глупостите вече. това, което построихте по времето на Тато беше неизползваемо. затова и не се използва днес. с изключение на пътищата, няколко големи цеха от рафинерии, няколко туристически комплекса и няколко шивашки и консервни фабрики... всичко останало, което направихте беше боклук. пълен и абсолютен боклук.

  дори Южна Корея, която до края на 70-те беше по-затънала и много по-бедна селска държава от нас ни задмина, защото си направи индустриализацията по правилен начин и си разви електрониката...

  РЕФОРМИ !
 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#81:"Вонафетс"]ако се бяха въвели елементи на пазарна економика[/quote]

  Икономика, товариш......Да я бяхте въвели бе? Китайците го направиха в 1978 г. Вие тогава люпихте семки и славехте Брежнев!?

 86. 86 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Брутална история! Най-отвратителното, е че винаги се намират лизачи да се продадат на "батко". 5% ама достатъчно да съсипят цялата държава за 50 години на пред...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 87. 87 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Който не се учи от исторята, ще я изживее отново. Комунистите са утайката на обществото - социопати по генетика, идеология и възпитание. Изплува ли благоприятен момент, със сигурност разказаната история ще се повтори още веднъж, с личното участие на всичките мазни физиономии, които днес говорят от екрана за демокрация и социална справедливост.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 88. 88 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Фантазьор -демократ

  Силата е в Истината
 89. 89 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#41] от "Вонафетс":

  точно така. а това, че сме изгладували тези грандомански и никому ненужни строежи е съвсем отделен въпрос...

  РЕФОРМИ !
 90. 90 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#82] от "dobrich":

  ма направо ужас, а сега на морето окупация, руска реч и толкоз, само тук там някой пиян англичанин!

 91. 91 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#39] от "virakocha":

  Щом винаги са били радетели за демокрация и свобода е трябвало да направят нещо, не мислиш ли? Или поне да се извинят като кажат, че не са могли да воюват със СССР и за това по нашите земи се е настанил трайно комунизма. От друга страна обаче за Югославия са се опънали здраво на Сталин.
  Не ме разбирай грешно, мнението ми, че в онзи период България е станала жертва на геополитическа подялба и на никой не му е пукало особено. Ако този журналист беше адресирал очерка до американската администрация с въпрос защо са го позволили, лично за мен щеше да има по-голяма стойност.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на михата
  михата
  Рейтинг: 226 Весело

  Докато О. е на власт, всеки ден е 9-ти! ОСТАВКА!

 94. 94 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#90:"ban"]сега на морето окупация, руска реч[/quote]

  Блядовете са добри туристи, яко пият и ядат.....И са колоритни:...."Как хочется жить снова" ми каза един "снощен" руски турист, след като отпи голяма глътка бира.

 95. 95 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#85] от "dobrich":

  Ами е това е грешката на нашите , че закъсняха с въвеждането на пазарната економика . И прочети за кооперациите при Сталин и как Хрущев унищожава тези кооперации и деференцираното заплащане по предприятията ,създава уравниловката , която погубва всичко

  Силата е в Истината
 96. 96 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 458 Разстроено

  И днес същото се повтаря, така е когато нямаме политици и все гледаме да се присламчим към едните или другите. 4 години сме със САЩ, после 4 години с Русия, все гледаме на легнеме на някого Нямаме свясна собствена, силна политика.
  И днес продаваме евтино на нашите "другари" от Изтока или Запада според това кой е бил на власт при сключване на договрите.. Вижте концесиите, вижте договорите, кой ни управлява водата, тока, газта, кой ни добива златото?
  Нищо не се е променило, все същите послушници сме ту на Изтока, ту на Запада и все повече западаме и все повече бягаме в чужбина.

 97. 97 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#35] от "judjuk":

  тва им го напомням при всеки случай когато повдиигнат темата "вие източно-европейците що тъй ..."

 98. 98 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#35] от "judjuk":

  тва им го напомням при всеки случай когато повдиигнат темата "вие източно-европейците що тъй ..."

 99. 99 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#84] от "Rage Against":

  Веднага ти повярвах, шепата богаташи у нас сами си построиха заводите и предприятията от които текат милиони, нали така?
  Барон Янсен доде и построи Солвей Соди Девня, а Аликперов набързо спретна Нефтохим Бургас....
  Чехите и австрийците си построиха ЕРП-тата, и донесоха светлина, нали така?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 100. 100 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#92] от "Леми Килмистър":

  да компютрите правец по нищо не се различаваха от ейпъл, дали са били копие, сигурно, но и цялата китайска и корейска електроника се явява копие, на нещо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK