Кой идва след "кмета на света"

Последният мандат на Майкъл Блумбърг, наричан от медиите "кмета на света", свършва

© Reuters

Последният мандат на Майкъл Блумбърг, наричан от медиите "кмета на света", свършваНюйоркчани с равни дози гордост и сарказъм обичат да казват, че са видели какви ли не кметове. Легендарният днес Фиорело Ла Гуардиа всъщност е откровен диктатор и манипулатор, генералът Уилям О’Дуаър поема града след Втората световна войнa, Джон Хайлън е някогашен влаков машинист, а ревностният католицизъм на Джон О’Брайън отнася много шеги в динамичния град. Джими Уокър пък е замесени толкова дълбоко в корупция, че му се налага да избяга в Европа едва ли не на следващия ден след напускането на офиса през 1932 г., за да не бъде съден. За личния живот на едни политици се знаеше толкова малко, че това стана повод за бум на слухове като в по-новата ера при Ед Кох. Любовните драми на други като Руди Джулиани дойдоха в повече на мнозинството.  


Въпреки тази дълга редица на разнолики политически нрави изборите през тази година за сто и девети кмет на Ню Йорк вече влязоха в историята като най-колоритните. При това още на ниво предварителен вътрешнопартиен вот преди истинския на 5 ноември. За демократическата кандидатура, която ще бъде гласувана във вторник, се състезават открита лесбийка, американец от азиатски произход, забъркан в сексскандали политик, афроамериканец и друг кандидат с бирасово семейство. При републиканците списъкът е по-кратък, но и тук не липсват интересни личности. Единият от претендентите на консерваторите например е жизнерадостният милиардер от гръцки произход Джон Катсиматидис. 


Така надпреварата кой ще замести сегашния кмет Майкъл Блумбърг се превърна не просто в състезание на идеи за бъдещето на световната метрополия. То привлече вниманието на страната и защото повдигна ред други теми извън обичайните политически за градската инфраструктура, образованието и данък сгради.
Кралицата и останалите претенденти

Трима от претендентите за кандидат на демократите (от ляво на дясно) - Бил де Блазио, Кристин Куин и Джон Лиу

© Reuters

Трима от претендентите за кандидат на демократите (от ляво на дясно) - Бил де Блазио, Кристин Куин и Джон Лиу


През пролетта надпреварата кой ще бъде следващият кмет на Ню Йорк започна официално с един явен фаворит – председателят на градския съвет Кристин Куин. Демократът влезе в историята като първата жена и първата открита лесбийка, избрана за негов председател през 2006 г. 47-годишната Куин миналата година се ожени на церемония, отразена напоително от американските медии за адвокатката Ким Катуло. Председателят на градския съвет е най-добре позната на избирателите като политически партньор на кмета Блумбърг и затова се смята за продължител на досегашната посока. Въпреки интересната си лична история на живо по срещи с избирателите Куин често е предпазлива и откровено скучна заради страха да не направи някоя политическа грешка. Може би най-добре я описва цитатът от бивш политически съратник в сп. "Ню Йорк", че "всички си мислят, че понеже Кристин е лесбийка, е и либерална. В действителност тя има манталитета на синдикален бос."


Главният одитор на Ню Йорк сити Джон Лиу е роден в Тайван, но израства в Ню Йорк и е първият американец от азиатски произход, избран на ръководен пост в града. Етносът му е особено интригуващ в метрополия, където азиатското малцинство е най-бързо растящото, но още няма истинско политическо представителство. Въпреки това останалите нюйоркчани до голяма степен игнорираха кандидатурата на Лиу, може би защото офисът за финансов одит не предполага раждането на кой знае какви интересни идеи. В последната седмица в опит да привлече вниманието, кандидатът предложи да се легализира марихуаната, а облагането на новия бизнес да се намалят наполовина таксите за местните университети.   

Антъни Уинър (вляво) и Бил Томпсън - другите двама, които се състезават за кандидат на демократите

© Reuters

Антъни Уинър (вляво) и Бил Томпсън - другите двама, които се състезават за кандидат на демократите


Някогашният конгресмен Антъни Уинър има точно обратния проблем. Личността му е толкова колоритна и противоречива, че никой не обръща сериозно внимание на идеите му. Демократът Уинър бе принуден през 2011 г. да напусне Конгреса заради разкритията, че разпраща свои разголени снимки на жени и после дни наред лъга пресата, че "Туитър" акаунтът му е хакнат. Бракът му за близкия съратник на доскорошния държавен секретар Хилъри Клинтън - Ума Абедин, придаде още повече пикантност на историята. Когато влезе в надпреварата за кмет на Ню Йорк, Уинър заяви, че е минал през десетки часове психотерапия и скандалното поведение е зад гърба му. Това даде надежди на онези наблюдатели, оплакващи от години пуританския уклон на американската политика и вниманието, обръщано на личните скандали вместо на идеите. Само за да се появят разкрития за нови онлайн афери на уж разкаяния съпруг и баща, при това под особено комичния псевдоним Карлос Дейнджър (Карлос Опасността от английски).      


Като единствения афроамериканец в надпреварата Бил Томпсън, някогашният директор на училищния инспекторат, който за малко да победи Блумбърг на миналите избори, би трябвало да поражда интерес. Той обаче е винаги любезен и спокоен, дори когато говори за крещящата разлика между богати и бедни в метрополията. Може би и затова сред толкова много колорит тази година медиите сякаш не го забелязват.               

Бил де Блазио с част от семейството си - съпругата му афроамериканка и дъщеря им (в средата)

© Reuters

Бил де Блазио с част от семейството си - съпругата му афроамериканка и дъщеря им (в средата)


Затова пък градският омбудсман Бил де Блазио в последния месец неочаквано започна да набира преднина и сега дори е водач сред кандидатите за демократическата кандидатура. Това, което първо привлече мощно вниманието на избирателите, бе рекламен клип със симпатичния му 16-годишния син Данте и фактът, че жена му е афроамериканка (виж видеото). После хората започнаха да слушат и предложенията, а сп."Ню Йорк" го определи като "готиния кандидат с идеите". Блазио явно кара избирателите да мечтаят за град и бъдеще с по-малко расово и класово неравенство. Основното предложение на прогресивния кандидат е за вдигане на данъците на богатите, за да бъде платена предучилищната за всяко дете в Ню Йорк. Блазио обещава и край на противоречивата полицейска практика за спиране и пребъркване на минувачите за наркотици и оръжие, т.нар. stop and frisk, която цели най-вече афроамериканското и латино малцинствата.    


История за два града


Набраната преднина от Блазио и неочакваната слабост на доскорошния фаворит сред демократите Куин разкрива и дълбокото разделение на нюйоркчани в оценките за досегашния кмет Блумбърг. За председателя на градския съвет се смята, че ще продължи политиката му и евентуалното й отпадане от листата би било ясен сигнал, че гражданите искат промяна.


"Три мандата, 750 хил. посадени дръвчета, 450 мили велосипедни алеи, пет милиона обиска и провал на кампанията срещу безалкохолните напитки", така обобщи в."Ню Йорк таймс" наследството на 71-годишния милиардер Блумбърг. Според допитването на изданието от средата на август самите граждани са дълбоко разделени в оценката за постиженията му - 46% смятат, че е бил добър или отличен градоначалник, а 52% го определят като слаб или лош. В сравнение с предходните кметове 38% посочват, че представянето му е било средна работа, докато 15% го нареждат сред най-добрите в историята.


В същото време повечето от инициативите на Блумбърг, в началото неодобрявани, осмивани и дори временно блокирани от съда, вече се радват на невиждана популярност. 82% одобряват забраната за пушене в заведенията, 81% намират за добра наредбата заведенията за бързо хранене да обозначават калориите, 72% харесват разширяването на пешеходните зони и 73% обичат последната му програма за въвеждане на колела под наем.


Едно от обясненията защо тогава левият Бил де Блазио привлича вниманието на избирателите се крие в усещането на 70% от запитаните, че досегашният кмет е обръщал твърде много внимание на бляскавия и все по-скъп Манхатън за сметка на останалите квартали. За тях са прословутите вече думи на Блазио, че Ню Йорк на Блумбърг е "история за два града", т.е. че разделението между богати и бедни се засилва.


Номинирането на Блазио за демократически кандидат и после дори избирането му на самите градски избори далеч няма да е сигнал обаче за фундаментална смяна на посоката. Въпреки често самонадеяния стил на милиардера прогресивността на повечето от реформите му получиха национално и международно признание. Затова, ако предшественикът му Руди Джулиани често бе наричан Кмета на Америка заради решителните действия след 11 септември 2001 г., то медиите кръстиха Блумбърг заради широкия мащаб на идеите му Кмета на света.


В този смисъл Блазио обещава да е по-съсредоточен върху по-малко амбициозни и знакови, но не по-малко нужни за живеещите в града хора. Както обобщи в."Файненшъл таймс", той говори за теми, които бяха важните за местната политика, преди кметовете да станат експерти по антитероризъм и затлъстяване.    Ню Йорк сити е съставен от 5 района – Манхатън, Бронкс, Бруклин, Куинс и Стейтън Айлънд     


Градът има 8, 337 млн. жители


4,3 млн. от тях са регистрирани избиратели    


3 мнл. са демократи и 470 хил. републиканци

Другият лагер


На фона на многобройната и колоритна група на демократическите претенденти републиканският отбор получава значително по-малко внимание. Също във вторник (10 септември) тук ще се изправят един срещу друг доскорошният шеф на градския транспорт Джо Лота и бизнесменът Джон Катсиматидис.

Един от кандидатите на републиканците - Джон Катсиматидис

© Reuters

Един от кандидатите на републиканците - Джон Катсиматидис


Особено когато първо чуят за втория, реакцията на много нюйоркчани е, че не им трябва още един кмет-милиардер с доморасли идеи как да оправи града. Катс, както е наричан накратко, е роден в Гърция и пристига в Америка като бебе. Издига се от общ работник до собственик на най-голямата верига супермаркети в града "Гристедис". Въпреки трите милиарда лично богатство бизнесменът рядко носи суперскъпи костюми, по ризата му понякога има петна, косата е невчесана, a фриволните забележки му осигуряват обилното внимание на пресата. Като например предложението полицаите по улиците да карат триколки за повече мобилност (после се разбра, че е имал предвид не велосипеди, а мотори).


Джон Катсиматидис обаче е забележително незаинтересуван от тяснопартийни идеологии и дава сигнали, че ще прегърне всяка прагматична идея, ясно предимство в град, предпочитащ центристите. Последните изследвания на общественото мнение показват, че милиардерът топи усилено разликата между него и водещия републиканската класация Джо Лота.          

Джо Лота, който води в класацията на републиканските кандидати

© Reuters

Джо Лота, който води в класацията на републиканските кандидати


С толкова много колорит и разнородни политически стилове не е учудващо, че още никой не се наема да пророкува какво ще се случи във вторник при избора на партийните кандидатури. Според изследването на общественото мнение на Университета "Куинипиак", цели 24% от демократическия електорат например твърдят, че още не са решили за кого ще дадат гласа си.


Още по-трудно е да се прогнозира за самия вот за кмет през ноември. Нюйоркчани са известни с това, че могат да гласуват за кандидат с идеи, дори когато не харесват особено личността му, нагледен пример бе Майкъл Блумбърг. Или пък както при Ед Кох да предпочетат характера, дори когато политиката не е много по вкуса им. Тази година им се предлага колоритен избор и от двете.       


Какво следва:
Предварителни избори за определяне на кандидатите на републиканците и демократите – 10 септември
Евентуален балотаж за партийните кандидатури – 1 октомври
Избори за кмет на Ню Йорк сити – 5 ноември


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK