Срещу приватизацията на пощите - със заблуди

Срещу приватизацията на пощите - със заблуди

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме анализа на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Заглавието е на редакцията.


За пореден път беше повдигната темата за евентуална приватизация на националния пощенски оператор Причината беше информация, че се търси "стратегически партньор" за 49% от акциите на "Български пощи ЕАД". В отговор от синдикатите веднага заваляха заплахи за протести и ефективни стачки. После "партньорът" се оказа фиктивен и всичко утихна.


В такива периоди истината често се изгубва зад синдикалните лозунги, които ехтят из родния ефир. Както винаги в дебатите липсваше едно: факти. Тъй като е много вероятно след има-няма няколко месеца темата пак ще дойде на дневен ред, искаме да насочим вниманието към няколко "неточности" (за да не ги наречем лъжи), които бяха широко отразени в медиите.
1. Във всички държави в ЕС универсалната пощенска услуга (УПУ) по закон е предоставена единствено на държавния пощенски оператор


Глупости. Има шест държави в ЕС, в които държавата се е разделила с част от собствеността на традиционния си оператор. В три от тях държавата има под 50% участие. В Директива 2008/6/ЕО изрично е разписано, че държавите-членки могат да прилагат една или съчетание от следните възможности за предоставяне на УПУ: предоставяне на УПУ чрез пазарни механизми; определянето на едно или няколко предприятия за предоставяне на различни елементи от обхвата на УПУ или за покриването на различни части от територията; възлагането на обществени поръчки. Никъде в европейското законодателство не пише, че предоставянето на УПУ е в прерогативите на държавни предприятия.


2. Никой частен собственик не би се заел с предоставянето на универсалната услуга, защото тя е губеща.


Глупости. Универсалната пощенска услуга е губеща по дефиниция. Именно затова се субсидира от държавата. Няма абсолютно никакво значение дали предоставящият я оператор е държавен или частен. Ако "Български пощи" ЕАД бъдат приватизирани, те ще продължат да предоставят УПУ на територията на страната и ще продължат да получават субсидия за това. Вече доколко пощите се справят с осчетоводяването на направените разходи, доколко Комисията за регулиране на съобщенията се е справила с нормативната уредба за определянето на размера на субсидията и доколко държавата като цяло е стриктна в ангажиментите си за нейното предоставяне са съвсем други въпроси. Те обаче нямат отношение към собствеността на оператора.


3. Около 35% от работещите в пощите са на намалено работно време – 4 часа примерно


Неточно. През 2012 г. на непълен работен ден работят не 35%, а 28,8% от служителите на пощите. На 4 и по-малко часа работят едва 11% от служителите. Повечето от тях са в станциите (206 на брой), обслужващи населени места, в които живеят под 150 души. Близо 1400 от пощенските станции са в селища с по-малко от 800 души население. В тях няма обективна нужда пощата да работи по цял ден. Освен това, както се вижда на приложената графика, в целия период, за който има налични данни (2008-2012 г.), делът на заетите на пълен работен ден в "Български пощи" остава стабилен.


Фигура 1: Разпределение на персонала по часова заетост през 2012 г. , %

Източник: Отчети на "Български пощи" ЕАД за периода 2008-2012<br />

© ИПИ

Източник: Отчети на "Български пощи" ЕАД за периода 2008-2012


4. Да се направи промяна в Закона за обществените поръчки, която да позволи държавните фирми и в частност "Български пощи" да обслужват по задължение всички общински, областни и държавни администрации.


Нахално и незаконно. През 2012 г. "Български пощи" са спечелили 51 броя обществени поръчки, като са кандидатствали за общо 119 такива. Прогнозната стойност на поръчките е 54,8 млн. лв., които включват 4-годишната ОП на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за разпространение на винетни стикери. Освен това публичният сектор генерира 58% от потреблението на пощенски пратки и колети, влизащи в обхвата на УПУ през 2012 г. Като сложим към това и субсидията, излиза, че близо половината приходи на пощите идват от самата държава. Явно това не е достатъчно.


5. Ако затворим станциите, бабите по селата няма да си получат пенсиите.


Глупости. Пощенските станции обслужват населението на 2616 селища от общо 5177 селища, обслужвани от "Български пощи". Останалите 2561 населени места и в момента се обслужват по алтернативни методи, които включват пощенски агентства, пощенски гишета, междуселищни пощальони и други методи. Процесът на обезлюдяване на малките населени места изисква намаляването и на пощенските станции и въвеждането на алтернативни методи за обслужване на населението, за да не останат възрастните хора без пенсии. Това се потвърждава и от данните на Евростат, където България заема едно от последните места в Европа по ефективност на пощенската мрежа.


Обслужвано население от една пощенска станция през 2010 г.

<em>Източник: Евростат</em><br /><br />

© ИПИ

Източник: ЕвростатЗабележка: В таблицата са включени последните налични сравними данни на европейско ниво.


И все пак


Синдикатите са абсолютно прави в две неща – дружеството не се управлява добре, а чиновническият щат е раздут. Трудно е да се обясни защо продажбата на част от акциите на дружеството на "стратегически партньор" не се разглежда като възможно решение на тези проблеми.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Да се продава. УПУ не трябва никому. Писма вече никой не праща, а ако има важна пратка всеки ползва куриер. А за пенсиите, нищо не пречи да се открие гише в селския магазин, или да се монтира един банкомат в селата където са по-грамотни.

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Няма какво да се каже повече по въпроса.Всичко е точно и ясно и не виждам смисъл да продължаваме да се правим на интересни,вместо да потърсим начин или за приватизация или за привличане на стратегически партньор.Защото ако продължаваме така,от една страна ще наливаме все повече пари в губещо предприятие и от друга частните конкуренти на пощите ще му откраднат всички читави клиенти.

 3. 3 Профил на georgisz
  georgisz
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пощите и БДЖ пътнически превози. Няма никаква причина да са държавни.

  (ако държавата иска да субсидира пътуването с железопътен транспорт има други по-ефикасни канали от черната дупка БДЖ)

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Авиокомпания "Балкан" и "Кремиковци" ни висят като обица на ухото. Понеже онези от ИПИ питат и не могат да си обяснят защо не се приватизират Пощите. Те това е обяснението.

 5. 5 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Тези институции биха могли да са държавни. Дори ще е по-добре държавата да се отърве от тях. Качеството ще се повиши значително.

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Германските пощи са на фондовата борса от 2001 г. и в момента с 21% държавно участие... и 428хил. служители.

  Ето фин.резултати (год.печалба €1.7млрд, дивидент €0.9млрд):
  http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/analyse/jahresbilanz.html?ID_NOTATION_INDEX=35803356&ID_NOTATION=144559&INDEX_FILTER=true

  След като излязоха на борсата пощите продадоха Deutsche Postbank.

 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Да очакваме ли скоро анализите: първа частна армия-защо не!? Срещу приватизацията на мвр със заблуда! Колко ще спестим от парламента при президентска република! Кое е по-изгодно, да се приъедим към турция, ще е по-евтино, и т.н размишления, правени най-вероятно преди да паднем под турско!

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#2:"moloko_"]Защото ако продължаваме така,от една страна ще наливаме все повече пари в губещо предприятие и от друга частните конкуренти на пощите ще му откраднат всички читави клиенти.[/quote]

  Умното ми то.
  Да бе чела внимателно.
  Да цитираме все пак.
  "2. Никой частен собственик не би се заел с предоставянето на универсалната услуга, защото тя е губеща.

  Глупости. Универсалната пощенска услуга е губеща по дефиниция. Именно затова се субсидира от държавата. Няма абсолютно никакво значение дали предоставящият я оператор е държавен или частен."
  Значи, въпросът опира да не "наливаме" субсидията в държавното, а в да я излеем в нечии частни джобове. Иначе пак ще си субсидираме, по признанието на пазарните фундаменталисти, но друго си е от държавния джоб да налеем у частния. По-честно е някак...

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама МОЛЯ МОЛЯ !!!
  Вече всички разбрахме Чии и Кой е "Института за Пазарна Икономика"-чак ме мързи да го пиша т.н. ИПИ
  С КОГО Е СВЪРЗАН,КОЙ ГО СПОНСОРИРА И КАКВИ ИНТЕРЕСИ ПРЕСЛЕДВА ?
  Който иска ще разбере
  И между другото това и мое мнение и имам правото да го декларирам и отстоявам според правото на "Свободното слово"-това е до Дневник.
  Не смейте да ме Цензурирате за пореден път - Защтото тогава ме печелите като "противник"! Заклевам се че ще ви разнеса по Всички Медии и Интернет,Приятели и Познати и не Само.
  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА !!!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Съвет от мен. Като чуете ипи или друг сорос институт, изобщо не им четете алабализмите....то е ясно чии интереси обслужват.....А точно тези интереси, са вредни за България......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Ти ми отвори очите за още една издънка на ИПИ с този цитат:"Няма абсолютно никакво значение дали предоставящият я оператор е държавен или частен." (Става въпрос за субсидираните пощенски услуги.) А така,значи от ИПИ казват,че няма разлика между частно и държавно управление (и собственост)!!!

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#9:"lubo__hristov"]НЕ НА ЦЕНЗУРАТА !!![/quote]


  АААААААААА....Как без цензура бре.....Ми нали веднага ще загубят спонсорите......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#8:"Graf"]Значи, въпросът опира да не "наливаме" субсидията в държавното, а в да я излеем в нечии частни джобове. Иначе пак ще си субсидираме, по признанието на пазарните фундаменталисти, но друго си е от държавния джоб да налеем у частния.[/quote]
  ...те тука Графе е заровено псето...Акълни и 'убави "бизнесменЕ" сА надя'ат да пра'ат парета с цицане от дрЪжавата... щот толкУ си мо'ат.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#11:"deaf"]А така,значи от ИПИ казват,че няма разлика между частно и държавно управление (и собственост)!![/quote]
  ... как сА тръгналЕ, тиА у ИПИ и други подобни, шА заФанат да драскат и бърборАт, че видиш ли имАло нЯщо 'убаво у плановата икономика при Тато. Не мо'ат скри колкУ вЕтАр вее между ушите им...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Петтях "неверни" твърдения в статията са преразказани в хипеболизиран вид, но в основата си са верни.

  Например във възражението по първото твърдение се казва, че има 6 страни в ЕС, в които държавата се е разделила с част от собствеността на традиционния си пощенски оператор. Тук може да се каже дори и нещо повече - в Европа има места, в които пощенските клонове са закрити и са заменени с пощенски центрове в магазини и бензиностанции (например в много населени места в Швеция). Но възниква въпросът - дали този опит е довел до положителни резултати, дори и в страна като Швеция, където пощенските услуги традиционно са били много надеждни?

  Истината е, че в повечето европейски страни определено се предпочита пощите да са държавни.

 16. 16 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 520 Неутрално

  трябва бързо всичко да се приватизира -пощи, бдж, болници , здравна каса и т.н., така ще се намали значението на държават, тоест комунистите

  BG e мини империя на злото.
 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Има разлика м/у държавно и частно управление.

  Сравнете само къде се намира Deutsche Post AG (в космоса) и къде се намира британската Royal Mail (в калта) + United States Postal Service (и те яко в калта) .....

  Ако не беше приватизацията Дойчо също щеше да е в калта... и да генерира милиарди загуба всяка година


 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Обявяваните и отменяни планове за съкращения и приватизация на държавни предприятия са главно за сплашване на недоволните.
  Властта непрекъснато напомня на държавните служители, че са зависими от благоволението и, така че да не смеят да протестират или да се бунтуват.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Има зер! Вече си представям как новото частно шефче, обяснява как субсидията не стига само за неговата заплата, и колко съкращения е направил, но все пак ако увеличат субсидията 2 пъти може и да смогнат да докарат колетите и писмата със съвсем малко закъснение!

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#16] от "pelagia":


  трябва бързо всичко да се приватизира -пощи, бдж, болници , здравна каса и т.н., така ще се намали значението на държават, тоест комунистите"

  -При такъв народ,от който си част,направо да я закриваме държавата.

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Тънкият момент се състои в това, че Дойче Пост от отвратителна държавна служба през 90-те години след приватизацията се превърна в световен логистичен концерн, който от писма прави само 10% от годишния си оборот от €53млрд.

  А къде са другите?
  Royal Mail (в калта) + United States Postal Service (и те яко в калта) .....

 22. 22 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Колега, не че нещо, ама не мислиш ли, че сравненията ти са изключително неуместни?
  Този който е спретнал статията е доста нахъсан тип. Личи си, че върви по пътя на някои от бг соросоидните светила в икономиката.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#22] от "mib58316647":

  Защо да са неуместни?

  Аз сравнявам разтвитието на пощите в последните 20 г. в три индустриални държави САЩ, Великобритания и Германия... като единствената разлика е собствеността - в първите две тази е държавна, а в третата тази е частна (неочаквано за българската публика това е в Германия, не в неолибералните САЩ & Великобритания).

  Нещата седят малко на опаки... нали?
  В Германия отавна приватизирана за доста добри парички, а в либералните САЩ и Великобритания все още държавна собственост, горяща яко кинти всяка година.

  Какво ми е лошото на сравнението?

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Някой трябва да спре ! Приватизирайте ЕРП-тата! След това, ама не дейте! Ама вече беше късно!
  У англия приватизираха железниците, после взеха много катастрофи да стават, щото частникът пести от сигурност! Докато няма поне един работещ модел в света на приватизирани пощи, който да работи поне 5 години, няма защо да експериментираме, само за да напълним гушата на поредния приближен до властта, или да създадем поредния полгарх, срещу когото да се протестира! Ох, забравих! Протестира се срещу по-малко лошите олигарси, които бъркат по-малко в джоба! А срещу ВЕИ олигарсията няма кой да организира $$ протести

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#22] от "mib58316647":

  Ето най-бруталният факт "The United States Postal Service (USPS) lost US$ 15.9 billion in 2012, and its revenue was US$ 65.2 billion"

  А Дойчо в същото време от €56млрд. оборот е направил чиста печалба от €1.7млрд, платил е дивидент от €0.9млрд, от които 21% са отишли за държавата...

 26. 26 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#7:"ban"]Колко ще спестим от парламента при президентска република![/quote]

  Парламент има във всяка държава В САЩ дори е двукамерен (и Конгрес и Сенат).

 27. 27 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ф.Нинов":

  До коментар [#25] от "Ф.Нинов":

  Не считам, че сравненията са коректни най-малкото защото тези три страни не са посткомунистически като България. Икономическото развитие е несъпоставимо. Отделно от това в много страни от Европа, Пощите извършват и банкови услуги. Ако правеше съпоставка с Румъния, Сърбия или дори Чехия - иди-дойди.
  Аз не съм против приватизацията, въпроса е да бъде взета реална цена, да има условия които да защитават интереса и на държавата и на работещите в Пощите. Не съм съгласен обаче дружествето да бъде продадено за жълти стотинки на някой заради пазарен дял или сградния фонд и той да спре да го развива.

 28. 28 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  И кои са тези държави които са приватизирали пощите си? Само шест! Явно има лобита за приватизацията им за да ги купи някой ,,наш" човек! Като ги приватизират, ще се получи от държавен, частен монопол! А по-лошо от държавния монопол е само частният монопол!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#27] от "mib58316647":

  Вижте сега - всичко е въпрос на гледна точка - аз Ви дадох супер аргумент във Ваша полза, който спокойно можете да използвате по-нататък, а именно:
  "Егие щатските държавни пощи правят годишна загуба от $20млрд. , значи чаааак толкова зле не сме!" <- този аргумент върви добре в доста страни.

  От друга страна скоростта, която е набрала приватизираната Дойче Пост се дължи именно на факта, че другите са калпави. Не трябва да се сърдите, ако един ден тен не само превземат Европа, ами целия свят < - това е майтап, апен13 ще ми натрака поне 20 минуса, като го види

  Аз иначе идвам от телеком бранша и се сещам за една интересна подробност свързана с БТК преди приватизацията, а именно това беше може би единствения телеком-монополист в света без собствен мобилен оператор.
  В другите страни (бившите) монополисти обезателно имаха първия, в някои дори единствения мобилен оператор. А в България - йок... нищо. За чужденци беше трудно разбираемо.

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#27] от "mib58316647":

  Сори прочетох по-внимателно Вашия пост и видях, че не сте против приватизацията, а само да се направи на читава цена.

  Значи, моля игнорирайте пост номер 29!

 31. 31 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой да е чел "Пощоряване" на Тери Патчет? Май живеем в света на Диска.

 32. 32 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  Какво му е на пост 29?
  То даже някак нещата между телекома и пощите са свързани. Липса на добро управление, пристан за партийни кадри на топли и уютни местенца през годините
  Аз също съм се чудил защо дълго време се осигуряваше тотален монополен комфорт на Мтел в първите му години. Едва ли Костов някога ще каже нещо по въпроса, защото през неговото управление се случи това. Помня сим-картите бяха по стотина лева тогава, за цените на услугите да не говорим.
  Имаше и Мобиком, беше 51% държавен, 49% на британска компания. Защо не го развиваха и да бъде конкурентноспособен на Мтел преди да остарее морално и това е загадка

 33. 33 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 652 Неутрално

  За пощите се говореше, че са им превели от ЕК 21 млн. субсидия, за така нареченото УПУ.
  Интересно ми е има ли ги наистина тези пари и ако ги има, къде са?

 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Де да беше толкуз просто с Deutsche Post AG.
  Не знам що да правя с Kreditanstalt für Wiederaufbau, което па си е съвсем дръжавно и държи у Deutsche Post AG..
  Бе викат, че фрии флоута бил така: Der Streubesitz lag danach bei rund 74,5 %.
  Значи, убаво е частното, ама Бундеса не се е отказал съвсем от държавното.

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  пощите вече са излишни.
  Услугите които предоставят са или ненужни (като разнасянето на писма), или могат да се свършат от частни фирми срещу съвсем прилично заплащане. Да се издържа цялата тая структура само защото някъде нямало как иначе да си получат пенсиите е пълен идиотизъм - за това лесно може да се намери в пъти по-евтино решение, което пак да е удобно за пенсионерите.
  Единственото ценно в пощите са имотите им ... разбира се, ако не са в техни ръце. Защото сега за поддръжката им само се пилеят пари.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#8] от "Graf":
  Ваше Благородие, ако позволите ще Ви осведомя, че във България е пълно с куриерски фирми на които Български пощи не могат да стъпят на малкият пръст,
  Почти всички тези фирми имат пълен лиценз за Пощенски услиги но не само за в нашата страна.
  Питам сега кой и защо предостави Личните Здравно осигурителни карти на Български пощи и с колко оскъпиха услугата която я предоставяха фирми оторизирани за това?
  Кой и колко зааплати за Здрвните карти на МО и МВР ? / 157 000 броя. /

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#34] от "Graf":

  Ами аз нали това казвам, че герм.държава си оставила 21% от акциите на Дойче Пост.

  Разликата м/у България, че Бундесът приватизира на максимални курсове... например Телекома го шитнаха през 90те на три транша от €17, €33 и €66 за акция... Сега курсът е €10.

  Иначе други приватизации в миналото във ФРГ са били Фолксваген, Луфтханза и Пройсаг.

 38. 38 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Достатъчно е да прочетеш,че въпросното лице написало анализа по-горе е от ИПИ. То от такива експерти и анализатори докарахме нещата до тука. Ако България беше суверенна държава отдавна да ги е разгонила тези анализаторчета и тути кванти. Да ходят да съветват Бараката Обамата,че нещо Америката се е запътила към фалит. Ще ги посъветват да си направят,заплатите като българските и едва тогава ще цъфнат и ще вържат. Ай сиктир.

 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ф.Нинов":

  Примерът Ви с Deutsche Post AG (оперираща под името Deutsche Post DHL) е интересен.

  Все пак, трябва да се има предвид, че до началото на 2013 г. държавната KfW bank е имала блокираща квота в собствеността на дружеството (близо 25%), а останалите дялове са се търгували свободно на борсата.

  Смисълът на тази приватизация (започнала през деветдесетте години) е бил при запазване на качеството на услугите в Германия да се излезе на нови пазари, включително чрез придобиването на мажоритарен дял в DHL.

  Т.е. ако се направи аналогия със ситуацията у нас, това би било все едно нашата национална пощенска компания да предлага свои акции на борсата, като същевременно закупи дялове в някоя международна куриерска фирма - да речем FedEx

  Разбира се, при всички положения нашите пощи трябва да се модернизират - нали пазарът на пощенските услуги в Европа вече е отворен и рано или късно някаква конкуренция ще се появи и у нас.

 40. 40 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 520 Неутрално

  комунистите не четат, каквото каже партията

  BG e мини империя на злото.
 41. 41 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#39] от "ijj":
  Реално има вече конкуренция от частни оператори, които взеха и по-добрите поръчки. Тази тенденция ще продължава. В момента в България няма пазарни условия за приватизация на пощите. Но също така нямаме ресурси постоянно там да потъват наши пари. Изходът е рязко съкращение на разходите и опитване за увеличаване на приходите.
  Сегашното супер "компетентно" правителство нищо свясно няма да измисли. Нещата в пощите, БДЖ, ВМЗ и подобни само ще се влошават. Но за наша обща сметка. По-късно реформите ще бъдат още по-болезнени.

  Миша
 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#39] от "ijj":

  Значи аз вкарах Дойче Пост в играта само да покажа разликата м/у държавно и приватизирано управление на пощите за един период от 15 г...

  Нека да оставим България и да погледнем окаяното състояние на британските и щатски държавни пощи.
  Да не би и тях би се навил някой да ги купи?
  Влакът отдавна е заминал... сега времената са други...

 43. 43 Профил на omniumgatherum
  omniumgatherum
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Кажете ЕДНО приватизирано предприятие в България, което да работи по-добре като частно, ако изобщо работи, а не е нарязано на скрап и закрито? Няма такова..
  Освен това пощите не са просто услуга, както образованието и здравеопазването не са просто услуги. Това са дейности без които държавата не може да съществува, затова не може да се прилагат само съображения за печалба.

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#43] от "omniumgatherum":

  Значи Мунчо ще ти кажа едно предприятие, което се казва Аурубис (бившият медодобивен комбинат Г.Дамянов) в момента има три пъти по-голяма продукция от времето на соца и с год. оборот от 4 млрд. лв е на второ място в страната след Лукойл, с тази разлика, че Аурубис има 200 млн. лв печалба и съответно е най-големият данъкоплатец в България.
  Дава хляб на хиляда работници и служители в Пирдоп и околия ....

  още интересен факт е, че 2/3 от суровините са внос от чужбина през пристанище Бургас, имат си дори собствен влак, който пуф-паф пуф-паф

  Факти, Мунчо факти, а не някаква фанатична пропаганда...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK