Дойдох свобода да ви дам

Дойдох свобода да ви дам

© Иван КутузовТекстът, който юристът и медиен експерт Нели Огнянова публикува в блога си, е провокиран от вчерашния дебат в парламента, по време на който депутати от БСП  отправиха нападки към работата на Съвета за електронни медии (СЕМ) и на обществените медии БНТ и БНР. "Дневник" публикува пълния текст от блога: 

Дойдох свобода да ви дам.
 Шукшин нарича така един свой роман. Заглавието е подходяща оценка за атаката на властта към медиите и журналистиката. Това управление ескалира усилията си за контрол върху информацията.


Пропагандно представяни като усилия да се освободят медиите.


Войната за контрол над информацията
се водеше и при управлението на ГЕРБ, но основните симптоми  бяха:


- концентриране на собствеността, забранени теми в контролираните медии,
- насърчаване на трафика на добри новини с финансиране с публични средства,
- влошаване на качеството на журналистиката


и в резултат от горното – паралелен свят с паралелни добри  и  лоши  в поръчковата журналистика.


Тази практика   е регистрирана и документирана в анализи, макар че предишното управление избягва да я признава.  По времето на ГЕРБ   медиите  се отдалечиха рязко от мисията си да информират и се приближиха до желания от властта модел на пропагандни машини. По времето на ГЕРБ парламентът прие или отмени разпоредби в полза на правилните олигарси, Цветанов честваше рождения си ден с торта – със сцена Цецо подарява часовник на Бойко -  направо в  студиото на Бареков, а КТБ акумулира повече публични средства, отколкото при Тройната коалиция.


Тройната коалиция


Тройната коалиция показа какво смята да бъде бъдещето на българските медии в контекста на цифровизацията много ясно: от това време са


- идеите за овладяване на регулаторите преди изборите 2009 (двойната КРС с девет члена)


- Закона за публичното радиоразпръскване и чрез него – контрол върху БНТ и БНР, този закон отваряше и вратата за олигарсите  към обществените медии,


- промените в закона (конкретно в интерес на обръчите и заради продажбата на ТВ2)
и – разбира се – овладяването на медиите през КТБ и с помощта на КРС и разрешенията за използване на честоти.


След изборите 2013 се налага да си спомним методите на Тройната коалиция.


Дойдох свобода да ви дам -


- на медиите,


- на журналистите,


- на регулатора СЕМ – защото другият регулатор КРС начело с Веселин Божков е добре интегриран елемент в машината на властта,


- на обществените медии,


- на гражданите, защото сега регулаторът пречи те да бъдат информирани.


Остриетата на атаката са в парламента – той и така е конструиран.


Дойдох свобода да ви дам: мнозинството, което  издържа абсолютния си тест: гласуването за Пеевски за шеф на ДАНС.


Пеевски, предложен от Орешарски. От ДПС естествено. Съвместно, зад което застанах. Връщането към въпроса е добре премислен сценарийНелогично е да се пита за Пеевски. Въпросът е изчерпан. Отговорът е очевиден. Отговорите да убодат очите ви.


Къде сте тръгнали с тези въпроси.


Ще се освобождаваме май.


Обществените медии, ало. Регулаторът, ти къде с брадясалите си методи.


Това, което вчера се е случило в парламента по повод внасянето на отчета на СЕМ за 2012, няма нищо общо с експертен разговор по проблемите. Нищо експертно няма в обвинението, че СЕМ е виновен за забавянето на цифровия преход. Но какво да очакваме: какво експертно основание се чу за назначаването на Пеевски, освен беглата фраза, че е работил като магистрат. Ако качествата на магистрат бяха водещи за това назначение, измененията в Закона за ДАНС щяха да подчертаят професионалните критерии.


Експертен разговор за медиите има, но и в опита да се назначи Пеевски, и в исканията на Миков за успокояване чрез медиите, и в ролята на Станишев от началото на цифровия преход досега,  и в удивителното поведение на Местан към водещи журналисти има друго, едно и също – и това не е грижата за свободата или за медиите.


Контрол върху информацията, това е целта.


Технологиите за контрол? Има изявление от КТБ,  според което


КТБ АД не притежава нито чрез свое дружество, нито директно проценти от собствеността на бТВ, както и на нито една друга медия.

Вежди Рашидов като министър твърдеше същото, но сега твърди, че става дума за контрол върху 90 на сто от медиите.


Това е наистина  добро начало за експертен разговор. За властта, публичния ресурс и  технологиите за контрол. За журналистите, медиите, мултиплексите и банките. За разпределянето на евросредствата. За медиите в предизборната кампания -  и новите идеи за контрол, които има опасност да се реализират в бъдещия Изборен кодекс.


Време за избор:  искаш да участваш в технологиите за контрол или в усилията за  разкриване на технологиите за контрол и създаване и прилагане на правилата за прозрачност и гарантиране на свободата на информацията.


Подкрепилите Пеевски са избрали.


П.П. Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK