Сирийската война и Вестфалският мир

"Ужасите на войната" от Жак Кало (1632г.)

© Reuters

"Ужасите на войната" от Жак Кало (1632г.)При новината, че САЩ може да бомбардират Сирия, пазарите реагираха позитивно - кратка операция би била класически пример за "купувай според слухове, продавай според новините". Историята е показала, че в момента, когато започнат да падат американските ракети, поскъпналият непосредствено преди това петрол ще започне да поевтинява, а фондовите борси ще се активизират.


Но каква е по-широката картина? Как бомбардировка би засегнала стабилността в Близкия изток и глобалната геополитика?


Добре е да си припомним, че основният принцип в Хартата на ООН е този на ненамеса в делата на суверенни държави. Морално, този принцип е трудно да се спази. Той противоречи на "дълга да защитаваш" цивилни от варварското отношение на собствените им управници. Западните правителства са се позовавали на този дълг, когато са прекосявали международните граници в отговор на кланетата в бивша Югославия, Судан и Сиера Леоне. Този дълг би трябвало да бъде изпълнен за спиране на Хитлер през 30-те години и за предотвратяване на геноцида в Руанда през 1994 г.
Алепо, Сирия (2013г.)

© Reuters

Алепо, Сирия (2013г.)


Защо в такъв случай ненамесата все още се приема като фундамент на модерното международно право?


Стандартният отговор е Вестфалският мир - пакетът от договори в Европа от ХVII век, с който за пръв път юридически е фиксирано правото на национално самоопределение и ненарушимостта на границите. 


Но защо светът днес трябва да продължава да зависи от тези идеи на 400 години?


Може би защото Вестфалският мир идва след вероятно най-кървавата война в историята на Европа - война, която, за съжаление, ужасяващо прилича на събитията, които в момента заливат Близкия изток. Трийсетгодишната война от 1618-1648 е поредица от религиозни и групови сблъсъци - основно между протестантските и католическите владетели в малките германски херцогства и графства - които въвличат всички велики сили на континента. Вероятно в нея са били убити повече хора като дял от населението, отколкото в който и да е от европейските конфликти до Втората световна война.


Тази война е белязана от ужасяващи кланета на цивилно население и грабежи, изнасилвания, изтезания и геноцид, оправдавани от религиозната доктрина. В тях са заличени между 25 и 40 процента от тогавашното население на територията, която днес покрива Германия. Държави като Бранденбург и Вюртемберг, изглежд,а са изгубили до две трети от жителите си.


Има ли някакви паралели между 30-годишната война и религиозните убийства днес в Сирия, Ирак, Ливан, Либия, Афганистан и Пакистан, извършвани със скритата подкрепа от Саудитска Арабия и Иран и по-косвено - от САЩ, Египет и Израел?


Външните министри на САЩ и Русия, Женева (2013г.)

© Reuters

Външните министри на САЩ и Русия, Женева (2013г.)


Очевидният паралел е, че сунити и шиити се сражават вече от 30 години - като се започне от ирано-иракската война от 80-те години. Ако включим и конфликтите с Израел, ще се окаже, че религиозните войни продължават още по-дълго.


Така че бомбардирането на Сирия от САЩ едва ли ще направи Близкия изток повече или по-малко стабилен. Това само ще продължи статуквото. Но дори войните да продължат, може ли те да не са толкова варварски?


Едва ли.


Да бъде наказван Башар ал Асад за употребата на химическо оръжие и в същото време да се избягва всякакъв опит за "смяна на режима" може дори да се разбере като сигнал, че избиването на цивилни е приемливо, стига да се прави с куршуми, бомби или рязане на глави, но не и с отровен газ. В действителност възможно е провокативното пресичане на "червената линия" за употребата на химическо оръжие, очертана от Барак Обама, да е било тайната цел на Асад, за да получи разрешение за "конвенционално" избиване.


Протест в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад и Хасан Насрала, лидер на сражаващата се с редом с неговата армия ливанска шиитска групировка "Хизбула".

© Reuters

Протест в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад и Хасан Насрала, лидер на сражаващата се с редом с неговата армия ливанска шиитска групировка "Хизбула".


Дори ако ограничена бомбардировка не предотврати бъдещи кланета, възможно ли е тя да съкрати конфликта, като въвлече САЩ по-дълбоко в сирийския конфликт и доведе до свалянето на Асад?


И това е малко вероятно.


Сухопътна инвазия на САЩ в Близкия изток е политически неприемлива след опита от Ирак. Но без американско военно присъствие промяната на режима в Сирия вероятно ще доведе до ново управление, също толкова враждебно към западните интереси и вероятно също толкова смъртоносно като това на Асад.


Дори едно чудодейно процъфтяване на демокрацията може би няма да донесе по-добър резултат. Съдейки по събитията в Ирак и Египет, сунитското мнозинство в Сирия по-скоро би избрало един фундаменталистки режим, подкрепен от Саудитска Арабия и "Ал Кайда". Той ще изколи шиитите и алауитските "вероотстъпници" като отмъщение за сунитите, избити от алаутитите на Асад, подкрепяни от шиитски Иран.


Което отново ни връща към паралелите с 30-годишната война в Европа. 


Шотландски наемници на шведския крал Густав Адолф (1631г.)

Шотландски наемници на шведския крал Густав Адолф (1631г.)


Защо една война, мотивирана от религиозните различия - не само между католици и протестанти, но и между протестантските лутерани и калвинисти - е избила повече хора в Европа, отколкото предишните конфликти, предизвикани от икономически интереси и териториални спорове?


Отчасти защото религиозният фанатизъм умее да раздухва омраза, да легитимира насилието, да превръща жестокостта в справедливост и да заличава ценността на живота на неверниците. 


Но може би далеч по важен е бил начинът, по който религията успява да прикрие истинските мотиви - икономически, териториални или династически - на външни интереси, експлоатирали анархията в Централна Европа за собствено облагодетелстване.


Удължаването на религиозните войни в Европа за толкова много десетилетия не се дължи единствено на духовния фанатизъм. То се дължи на непрекъснатата намеса на външни сили - Австрия, Испания, Франция, Швеция, Светият престол, Турция и Дания. Всички те видели неустоими възможности да водят на германска територия своите войни чрез посредници, вместо да воюват на собствена територия.


Тези външни сили създали една военна машина, която не е можело да бъде спряна. Те изливали в разпадащите се германски държави наемници, пари и оръжие дълго след като местните човешки и икономически ресурси са се изчерпали.


Въздушна снимка на бежанския лагер Заатари в Йордания (юли 2013г.)

© Reuters

Въздушна снимка на бежанския лагер Заатари в Йордания (юли 2013г.)


Без външна подкрепа хилавите германски принцове вероятно щяха да приключат сраженията помежду си за няколко години или дори в рамките на няколко месеца, а не за десетилетия. Те щяха да се укротят, след като осъзнаят, че е физически невъзможно да продължаваш да воюваш, след като са загинали толкова много от собствените ти поданици. Но убийствата продължавали отново и отново, докато пристигали пари и наемници от Мадрид, Париж, Виена или Рим.


Едва след като великите сили на Европа банкрутирали, боевете в Германия постепенно намалели и се стигнало до споразуменията от Вестфалския мир. Междувременно Англия - единствената европейска държава, останала извън конфликта, започнала да се въздига като доминираща световна икономика и суперсила.


Както е казвано неведнъж - по-добре да се поучим от историята, вместо да я повтаряме.


Сирийската война и Вестфалският мир

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Близо половината от сирийските бунтовници са джихадисти или ислямски екстремисти,

  показва изследване, проведено от британския институт за отбрана "Ай Ейч Ес Джейнс" (IHS Jane's) и цитирано от вестник "Дейли телеграф". Според анализа, който предстои да бъде публикуван тази седмица, около 100 хил. бойци се сражават в момента срещу силите на режима на президента Башар ал Асад. Бунтовниците обаче са разделени на близо 1000 различни групи. Според експертите от британския институт около 10 хиляди бойци са джихадисти от групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.

  Други 30-35 хиляди влизат в ислямистки групировки, които се различават от първите само по това, че са се съсредоточили само върху сраженията в Сирия. "Бунтът (в Сирия) е доминиран сега от групи, които имат най-малкото ислямистка гледна точка към конфликта", предупреждава авторът на изследването Чарлз Листър.

  Той подчертава, че "идеята, че (сирийската) опозиция е ръководена по-скоро от светски групи, просто не е потвърдена". "Ако западняците изглеждат незаинтересовани от свалянето от власт на Асад, тогава умерените ислямисти вероятно ще преминат в лагера на екстремистите", предупреждава още Листър. Изследването е основано на разговори с бунтовници и на оценки на разузнавателни служби.

 2. 2 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 373 Гневно

  Горната ми статия е специално за талибана Янко,които не спря да пише 2 години ,че наемниците са 2-3 процента от бунтовниците.ИЗВИНИ СЕ БЕ,ИЗВИНИ СЕ.АНГЛИЧАНИ СА ГО НАПИСАЛИ,НЕ РУСНАЦИ.

 3. 3 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хм, и откъде се знае , че Той - Асад е използвал хим оръжие !? Доказателства има ли - Не , или една баба е казала , че е Асад !? А друга баба пък казва че не е Асад а тъй наречените "бунтовници " са използвали зарин , заган и .... за купени от Велика Британия чеи доставени через САрабия .
  Дори и западните държави не вярват за приказката "Асад е ихпозвал хим оръжие " , а нашите медии заливат пространството със статии , че Асад е използвал хим оръжие .... !?

  pacta sunt servanda
 4. 4 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Две неща ми направиха впечатление в статията "враждебен на Запада режим" и "религиозни войни".

  В момента в Сирия не се води религиозна война, поне доколкото Асад все още не са го обожествили. А религиозни фанатици се бият на страната на бунтовниците.

  Тоест, светския режим, който обаче е "враждебен на Запада" (между другото ако Асад беше купил 30-тина изтребителя от САЩ, моментално щеше да стане "приятелски режим" се бори срещу религиозните фанатици, повечето от които са към Ал-кайда, още една "враждвбна кум Запада" организация, и това бърка в здравето на Запада.

  Между другото защо инспекторите на ООН все още мълчат какъв газ точно е използван и как е произведен? Инструкци от САЩ ли чакат?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Да бъде наказван Башар ал Асад за употребата на химическо оръжие и в същото време да се избягва всякакъв опит за "смяна на режима" може дори да се разбере като сигнал, че избиването на цивилни е приемливо, стига да се прави с куршуми, бомби или рязане на глави, но не и с отровен газ.[/quote]
  За сведение на автора на статията с рязане на глави се занимават борците за свобода от "Свободната сирийска армия", те вече бяха заловени да използуват химическо оръжие и със сигурност стоят и зад последната химическа атака.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "epoc":


  [quote#4:"epoc"]В момента в Сирия не се води религиозна война, поне доколкото Асад все още не са го обожествили. А религиозни фанатици се бият на страната на бунтовниците[/quote]
  Сунитите въстанаха срещу властта на алауитското малцинство, сраженията са между шиити и сунити - Хизбула срещу Ал-Кайда!

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3707 Неутрално

  [quote#4:"epoc"]Тоест, светския режим, който обаче е "враждебен на Запада" (между другото ако Асад беше купил 30-тина изтребителя от САЩ, моментално щеше да стане "приятелски режим[/quote]
  Да, сигурно е така. А САЩ и НАТО щяха да са още по-щастливи, ако руските бази се ликвидират, и се преустанови намесата в Ирак и Ливан.
  А от това щезагубят и Русия, и Иран, защото цените на петрола веднага ще се стабилизират.
  Не ти ли се струва, че 110 долара за 159 л петрол (1 барел) е малко висока цена?

 8. 8 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Автора удобно пропуска православните християни , които също падат под ножа на брадатите канибали , защо ли ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Анатол Калецки: "...Както е казвано неведнъж - по-добре да се поучим от историята, вместо да я повтаряме..."

  На нас, българите ли го казваш?

 10. 10 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Не познавам автора, но да напишеш:

  "... Вестфалският мир - пакетът от договори в Европа от ХVII век, с който за пръв път юридически е фиксирано правото на национално самоопределение и ненарушимостта на границите..."

  е повече от глупост!

  Съвалявам да го кажа, но това поставя под съмнение, компетентността на автора!

 11. 11 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не разбрах само това:
  "Междувременно, Англия - единствената европейска държава, останала извън конфликта, започнала да се въздига като доминираща световна икономика и суперсила",
  като положително или отрицателно нещо се възприема от автора.

 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  [quote#2:"pancerdivision"]Горната ми статия е специално за талибана Янко,които не спря да пише 2 години ,че наемниците са 2-3 процента от бунтовниците.[/quote]

  И къде въобще става дума за наемници в това което си постнал, бе аланкоолу ! Къде става дума за наемници !!! Навсякъде става дума само за бунтовници. Наемника не е бунтовик !!! Съвсем зе объркахте вече. Непрекъснато ви повтарям, че са бунтовници, непрекъснато се опитвате да изкривите истината, САМ даваш статия в която се потвърждава, че са бунтовници и въпреки това продължаваш да лъжеш.

  ИЗВИНИ СЕ БЕ,ИЗВИНИ СЕ. И руснаците даже ги наричат бунтовници.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Весело

  [quote#3:"USSR +"]Дори и западните държави не вярват за приказката "Асад е ихпозвал хим оръжие "[/quote]

  Как да не вярват бе !!! Те насмалко щяха да го нападнат, а той не вярвали !!! Наложи се Путин да търчи да го спасява ...

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сирия вече е разрушена повече от Германия и СССР взети заедно, като процент население и територия. И най идеалният мир, неможе да я възстанови, а то такъв и няма! Целта на израилите е постигната! Всичко друго са словесни каламбури! Ако българите не бяхме с онази придобита в течение на векове ниЗка психика за оцеляване, и нас щяха да ни разбомбят като Югославия!

 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  [quote#3:"USSR +"]Хм, и откъде се знае , че Той - Асад е използвал хим оръжие !?[/quote]

  Защото той го притежава ! 1000 тона ! ДОКАЗАНО !!! Въстанницитя нямат такова нещо. Твоите измишльотини не се броят.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ама че неграмотно написана статия опитваща се да ни маниполира по безумно тъп начин койти би хванал декиш евентуално в Америка ....пред американските зомбита не и пред мислещи хора които малко от малко са наясно с историята и съвременната политика

 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  [quote#4:"epoc"]В момента в Сирия не се води религиозна война, поне доколкото Асад все още не са го обожествили. А религиозни фанатици се бият на страната на бунтовниците. [/quote]

  Удобно по коминтерновски пропускаш десетки хиляди религиозни фанатици, които се бият на странатта на Асад. Да ти ги изброявам ли или сам ще получиш просветление ?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  [quote#4:"epoc"]между другото ако Асад беше купил 30-тина изтребителя от САЩ, моментално щеше да стане "приятелски режим"[/quote]

  Приятелския режим на Мубарак купуваше колкосални количества оръжие от Запада, но това не им попречи да го натиснат и да си отиде с относително малко жертви, бе аланкоолу.
  ПП.Днеска фестивал на позитанското надлъгване ли имате ?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  [quote#5:"Julian Mall"]За сведение на автора на статията с рязане на глави се занимават борците за свобода от "Свободната сирийска армия"[/quote]

  А Асад се занимва с бомбардировка на градове и изтребване на населенеието им.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  [quote#5:"Julian Mall"]те вече бяха заловени да използуват химическо оръжие и със сигурност стоят и зад последната химическа атака. [/quote]

  Няма такова нещо.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 591 Любопитно

  Какви бежанци от Сирия искаме - http://kololoto.blogspot.com/2013/09/blog-post_7.html

  Защото има значение, а според това кой ще победи там, ще зависи и какви ще идват тук при нас.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  [quote#14:"Гражданин"]Целта на израилите е постигната![/quote]

  Оплачи се на Асад.

  [quote#14:"Гражданин"]Ако българите не бяхме с онази придобита в течение на векове ниЗка психика за оцеляване, и нас щяха да ни разбомбят като Югославия! [/quote]

  Те не са бомбили Югославия, а Сърбия - доста по-различно е. Може би щеше да е проява на висока психика и ние като Милошевич да тръгнем да колим някое малцинство ?!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Може да бъде направен паралел между Тридесетгодишната война и конфликтите в арабския свят, но само що се отнася до фанатичността, с която се воюва.
  Иначе автора показва дълбоко неразбиране на значението на Тридесетгодишната война и последвалия Вестфалски мир. Основните резултати от войната са: 1. утвърждаване на Франция като единна и абсолютна монархия; 2. превръщането на Франция в най-силната държава на континента; 3. затвърждаване на разпокъсаността на Германия до средата на 19-ти век.
  Превръщането на Англия във Велика сила не се свързва с неучастието й в Тридесетгодишната война, а с Революцията на Кромуел.

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 805 Весело

  [quote#4:"epoc"]Между другото защо инспекторите на ООН все още мълчат какъв газ точно е използван и как е произведен? Инструкци от САЩ ли чакат? [/quote]
  Не бе, чакат да му дойде времет, днес в 19.25 софийско време ще те светнат за подробностите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ian Smith":
  Очевидно е, че сте всезнаещ и много добре запознат със ситуацията.
  Единственото което Ви остава /ако вече не е станало/ да си пуснете една брада и да заминете за Сирия, за да хванете Асад за ....шлифера.
  Оставете ги комунетата тук - да умрат непросветени.

 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Има ли някакви паралели между 30-годишната война и религиозните убийства днес в Сирия, Ирак, Ливан, Либия, Афганистан и Пакистан, извършвани със скритата подкрепа от Саудитска Арабия и Иран и по-косвено - от САЩ, Египет и Израел?"

  Има. Религиозната война е инструмент за налагане на интереси. Но винаги работи безотказно.

 27. 27 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 464 Неутрално

  интересна статия

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 28. 28 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Дневник, недейте лъга индиректно. Виновник за атаките с хим. оръжие не е посочен, така че НЕДЕЙТЕ да говорите така, все едно непременно са сирииските власти.

 29. 29 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Инспекторите на ООН не се ангажират за сега с директни обвинения към страна в сирийската война, ма гледам, че във форума има участници, които знаят верния отговор, дето се вика, готови са за някоя викторина на Къци.

 30. 30 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Много хубава статия.
  Само не разбрах с какво "управлението на Асад е връждебно към западните интереси"?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 31. 31 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това какъв е произхода на бунтовниците е ясно вече на всички, но защо се надига вълна на ъсстрадание към Асад??? Този човек не направи и една стъпка в страни, за да смекчи режима!!! Тази война не го прави по-малко диктатор! Навремето същото пищене беше и за намесата в Югославия, Милошевич изкла хиляди хора в центъра на Европа, но ние си защитавахме каузата за ненамеса!!! Как тогава да се спрат подобни кланета?

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  има един неизменен участник и спонсор във всички конфликти в Близкия изток и това са Стражите на ислямската революция (КСИР) в Иран и подразделението им Хизбула.Ако тия бъдат ликвидирани,конфликтите и интензивността им в региона силно ще намалеят.А за Саудитска арабия,управляващата там династия и терористите сунитска мутация са непримирими врагове,ако ги "спонсорират" е колкото да отидат някъде извън Саудитска арабия ,където да бъдат избити,в Египет подкрепиха военните срещу Мюсюлманските братя.А "спонсорството" на фундаменталисти е с цел да ги убедят колко важен е хаджа,щото им носи многомилиардни приходи плюс престиж и влияние.

 33. 33 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Весело

  Даааам, богът на мира и любовта в действие... екзекуции, кланета, грабежи и изнасилвания... възхитително!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 587 Весело

  [quote#31:"Георги Иванов"]Навремето същото пищене беше и за намесата в Югославия, Милошевич изкла хиляди хора в центъра на Европа, но ние си защитавахме каузата за ненамеса![/quote]

  Личи си, че за войната в Югославия знаеш само от новините на БТВ по онова време

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 36. 36 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това, което е необходимо на Сирия е десетгодишна чуждестранна окупация с власт еднакво отдалечена от местните групировки.

 37. 37 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  от цялата чудесна статия ИЗВОДЪТ е един - САЩ(и запада) нямат физически, икономически и ПОЛИТИЧЕСКИ ресурси за тотална война в Близкия изток и срещу Русия. Ерго Лавров и Путин върнаха Русия на картата на световните суперсили! Оттук насетне ще чакаме да видим дали апетита на ПУТИН ще нарасне или ще намалее(както нашите дядовци чакаха Хитлер)! Все си мисля, че първата държава, върху която Путин ще се пробва като ВЕЛИК е България и ще се опита да я откъсне от ЕС и НАТО!

 38. 38 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 604 Гневно

  "При новината, че САЩ може да бомбардират Сирия, пазарите реагираха позитивно "

  Това ме отврати да чета останалото.

 39. 39 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Две неща:
  Първо, статията априори приема, че химическото оръжие е използвано от властта в Сирия, което меко казано е недоказано, да не кажем, че мирише на лъжа.
  Второ: Англия не е стояла извън конфликта, тя активно го е подклаждала, точно, за да подстигне целите, които е постигнала - хегемония. Тази идея им се е въртяла и Втората световна, но сметката се пообъркала и големия брат отвъд океана ги пр...л. Това не е нищо ново, освен разделяй и владей в по-глобален мащаб.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 40. 40 Профил на per18605334
  per18605334
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Както е казвано неведнъж - по-добре да се поучим от историята, вместо да я повтаряме."

  За съжаление тази максима у българино не може да хване корени. От общо 23 години (все още текущ) преход - 15 години (или три пъти) са ни управлявали БС(к)П. След тях все разруха и икономическа трагедия (дори не споменавам 45 години "неземен рай на социализЪма". И всичко се повтаря отново и отново, и отново и отново...

  Модераторът е педераст!
 41. 41 Профил на per18605334
  per18605334
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#3:"USSR +"]м, и откъде се знае , че Той - Асад е използвал хим оръжие !? Доказателства има ли - Не , или една баба е казала , че е Асад !?[/qu

  След последното и поредно фиаско на САЩ с опашатата лъжа за войната в Ирак, едва ли някой ще им се върже лесно за нова в Сирия.

  Модераторът е педераст!
 42. 42 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Какви бази, какви пет лева.
  В Гугъл има цяло руско филмче за базата в Тартус, виж го и не пиши неща изсмукани от пръстите.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 43. 43 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#30] от "Без соц":

  Малко си чел, за тръбопроводите от Катар.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Спомням си как САЩ и великобр. не намериха химическо и въобще оръжие за масово поразяване в Ирак /колкото и да им се искаше/Също толкова се съмнявам, че Асад е използвал химич. оръжие. Карла дел понте направо казау че са бунтовниците. В статията не се споманават християните, които са изключително потърпевши от действията на ислямските фундаменталисти.

 45. 45 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ian Smith":
  Абе човек на теб кой ти плаща да седиш по цял ден и да пускаш малоумни коментари, честно?

 46. 46 Профил на nasshole
  nasshole
  Рейтинг: 367 Разстроено

  После обяснявай на прости хора, че Бог е любов... Никога няма поука от историята, на озверелите, комлексирани и зомбирани примати просто не им пука...

  !яиссор аз рук
 47. 47 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 418 Неутрално

  мнооого отвлечени приказки - вижте това

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2286678

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гражданин":

  не си издавай съветизираното подсъзнание с изрази като
  ....и нас щяха да ни "разбомбят" като Югославия!....Такъв глагол в българския език НяМА!
  И къде видя толкова "разбомбена " Югославия??? Цапнаха основно военни обекти,предпрития и комуникационна инфраструктура на побеснелия комуняко-нацист Слобо за да му подрежат мераците за по нататъшни "подвизи" и кланета. Ако си позабравил, предупреждаваха го официално предварително за набелзаните цели за да махнат хората от там за да се минимизират на жертвите. Белградчани продължаваха да си пият каветата и седят в кафетата докато ги "разбомбяваха". Или това на любимите ти сайтове го няма?

 51. 51 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#12] от "Ian Smith":

  Абе, ти се насра с тези коментари, като ти гледам фанатичната пяна на устата направо си да ходиш при "бунтовниците" да се друсаш със зарин.

  Преди да продължиш с диарията, вземи се разходи в интернет, все още има статии от независими медии, почти нищо от това, което си мислиш, не отговаря на истината....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 52. 52 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Понеже отново разделението в коментарите избива на двата стари лагера - русофили /комунисти / и русофоби /демократи/ ,
  ще си позволя да припомня изначалния БЪЛГАРСКИ интерес :
  България трябва да е в отлични отношения със съседите на нашите съседи . Н е дай боже да се случи , но врагът на нашия враг е най-добрия ни приятел в трудни моменти .

 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Всеки вижда каква е ситуацията,но никой не дава решение.А решението за спиране на войните в Близкия изток и държави като Афганистан е само едно-прекрояване на границите на държавите,които в голямата си част са изкуствено определени след Първата световна война и разпадането на Османската империя,и Втората световна война и разпадането на Британската империя.Видя се в бивша Югославия как войните спряха след отделянето на етносите в различни държави.Наистина в Близкия изток етническите и религиозни малцинства са много,но по-добре да напуснат дома си,отколкото да живеят в постоянен страх от атентати и кланета.Един пример -Ирак може да се раздели на три части -сунитски,шиитски и кюрдски/кюрдите са сунити,но по-скоро се самопределят по етнически признак,а не по религиозен/.Към този Кюрдистан могат да се присъединят територии ,населени с кюрди от Турция,Иран и Сирия.

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  От повече от 60 години Великите сили водят една неспирна война,подклаждат перманентен сблъсък в Близкия Изток. Понякога се намесват директно,но през повечето време използват свои "оторизирани" представители. Ако съдим по резултатите и развитието на този конфликт, сме още безкрайно далеч от един бъдещ "Вестфалски мир"...

 55. 55 Профил на yulis
  yulis
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  ти не си човек а бот т'ва ми е ясно гледам ти коментарите и са само едно отрицание на логиката , сигурно лошо са те настроили някой скрипт ти се е бъгнал !

 56. 56 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#53] от "kermit":
  Това, което предлагаш неминуемо ще бъде придружено не само от масови прогонвания,но и погроми и геноцид.
  Не всички кюрди са сунити,има и милиони християни разпръснати навсякъде. В Ливан,Сирия, но и в Ирак и Иран,често в една долина живеят по 3-4 различни религиозни и етнически групи. В Бахрейн над 60% са шиити/местни, половината сунити са чужденци,а управлява сунитска династия. В Саудитска Арабия има милиони местни шиити,в Египет има близо 10 млн християни без определена територия.....Ко праим???

 57. 57 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#37] от "nando":
  Не, първата винаги ще бъде Украйна. Руското влияние там не е 100%,дразнещо е някак си....

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  Много хубава статия, мисля, че паралелите които се правят между 30-годишната война в Европа и тази в Сирия имат резон! Гражданската война е най-ужасното нещо, но когато и чужди държави се намесят в нея.... тя почти винаги става по-кървава и продължителна! И добър пример за това действително е 30-годишната война в Германия, както и Виетнамската война, както и Корейската война.... както и Ливанската, а сега и Сирийската граждански войни!

  П.П.
  Любопитен факт, наскоро четох статия за Ливанската гражданска война, тя е продължила около 15 години, като жертвите общо са 100 хиляди души! В Сирия само за две години гражданска война жертвите станаха вече над 100 хиляди души, което показва, колко ожесточена е войната досега....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на yulis
  yulis
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#37] от "nando":

  по скоро Латвия или Грузия , Грузия и без това е с половин крак на път !

 60. 60 Профил на yulis
  yulis
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#53] от "kermit":

  бегай питай турците да си дадът териториа за създаването на курдистан или вобще за създаването на курдистан !

 61. 61 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#6:"qnv53316818"]Сунитите въстанаха срещу властта на алауитското малцинство, сраженията са между шиити и сунити - Хизбула срещу Ал-Кайда! [/quote]
  Викаш, в сирийската армия няма сунити?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  До коментар [#18] от "Ian Smith":

  Да, това е вярно, така беше....!

  Иън, преди време беше казал, че по-време 8- годишната война между Ирак и Иран, САЩ не са помагали на Саддам... само, че САЩ наистина са помагали на Саддам - главно със разузнавателна информация по време на войната, ето повече подробности:

  http://news.firedoglake.com/2013/08/26/cia-files-show-america-helped-saddam-hussein-as-he-gassed-iran/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ""дълга да защитаваш" цивилни от варварското отношение на собствените им управници" е много опасна формулировка чиято цел е единствено оправдаването на агресия спремо суверенни държави. Защо? Много просто, управниците на коя да е държава са една шепа хора, които нямат физическа възможност да проявяват варварско отношение към "цивилни". Варварското, както и цивилизованото отношение се осъществяват от едни достатъчно големи групи от населението спрямо други големи фрупи от населението. Как ще се отнасят едни към други групите в коя да е страна по принцип си е тяхна работа. Ако се изтребват е жалко, но не виждам с какво ще помогне намесата на външна сила, която също да ги изтребва. Примери бол - ирак, Афганистан, Египет, Либия. А реално ситуацията е още по-лоша, тъй като обикновено западните тайни служби подклаждат размириците, а след това се намесват за да "спасяват цивилни". Западната цивилизация е цивилизация на злото! Когато тя изчезне, заедно с раните които е нанесла на много от народите, едва тогава на Земята ше настане мир.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 64. 64 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И още, ако трябва някой да се намесва в конфликти, то това трябва да е само и единствено по дипломатичен, а не по военен път. Такива постановки за "защита" на населението на някоя страна от самото него, чрез бомбардировки и разрушаване на поминъка му, са средство на западния империализъм, което може да се окачестви единствено като зло!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2409 Весело

  [quote#15:"Ian Smith"]Защото той го притежава ! 1000 тона ! ДОКАЗАНО !!! [/quote]Това че имаш нещо ... и то "доказано" (ако си мъж) ... прави ли те виновен за всяко изнасилване някъде по планетата ? Смешки ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  [quote#23:"simo87"] 3. затвърждаване на разпокъсаността на Германия до средата на 19-ти век. [/quote]

  Точно... след края на тази наистина ужасяваща война (30-годишната война), Германия спира да бъде някакъв военнополитически фактор в Европа, на страната и трябват около 100 години за да се възстанови демографски и икономически.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "simo87":Те англосаксонците трудно могат давидят о .друго място различно от тяхната камбанария...

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#56:"thepirineagle"]Това, което предлагаш неминуемо ще бъде придружено не само от масови прогонвания,но и погроми и геноцид.
  Не всички кюрди са сунити,има и милиони християни разпръснати навсякъде. В Ливан,Сирия, но и в Ирак и Иран,често в една долина живеят по 3-4 различни религиозни и етнически групи. В Бахрейн над 60% са шиити/местни, половината сунити са чужденци,а управлява сунитска династия. В Саудитска Арабия има милиони местни шиити,в Египет има близо 10 млн християни без определена територия.....Ко праим??? [/quote]

  Естествено не може да има пълно разделение,но поне между основните религиозни течения-сунити и шиити може да са направи такова разделение в отделни държави.А в Афганистан и Пакистан разделението може да стане на етнически принцип-пущуни,таджики,узбеки и така нататък.

 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#64:"kihano"]И още, ако трябва някой да се намесва в конфликти, то това трябва да е само и единствено по дипломатичен, а не по военен път. Такива постановки за "защита" на населението на някоя страна от самото него, чрез бомбардировки и разрушаване на поминъка му, са средство на западния империализъм, което може да се окачестви единствено като зло![/quote]

  Като ги мислиш тези неща защо тогава беше най-върлият поддръжник на руската инвазия в Грузия през 2008г?Тогава Русия се намеси във вътрешните работи на една православна християнска държава и изби хиляди православни грузинци.Или за вас русофилистиците е най-важен интересът на Русия и в зависимост от това си променяте и мнението?

 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  До коментар [#32] от "slonsco":

  Не съм съгласен с вас... и ще ви обясня защо! Отдавна ясно е доказано, че през последните да кажем 50 години, основния спонсор терористични организации е СА, а не Иран.... по-голямата част от ислямските фундаменталисти и радикали са сунитски групировки, а не шиитски! По-голямата част от атентати, както в Западния свят, така и в арабския свят са тяхно дело.... и мога да изброя, няколко атентатите на 11 септември в САЩ, атентатите в Мадрид, Лондон, остров Бали, в Бостън... мнозинството атентати във Ирак, Афганистан, Пакистан... списъка е дълъг!

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/12/06/1005780_wilileaks_sauditska_arabiia_finansira_teroristite/

  П.П.
  И да, това, че кралското семейство в СА са във лоши отношения с Ал Кайда е вярно, но не забравяй, че сунитските радикални групи по света са хиляди, не е само Ал Кайда.... и не само официалните власти в СА подкрепят терористите, правят много саудитски богаташи и бизнесмени, като ето тоя например:

  http://www.dw.de/%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0/a-16554757

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  До коментар [#56] от "thepirineagle":

  Да. точно така е.... етническото и религиозно (сектанско) разнообразие в държави като Сирия, Ливан и Ирак е толкова голямо, че практически е невъзможно тези страни да бъдат разделени само на етнически или религиозен признак, ето например какво е положението в Сирия и Ливан:

  http://maritimesecurity.asia/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/6c7b3_syria-opposition-group-map.jpg

  И това са сравнително малки по-територия страни, ако ги сравним с огромни държави като Индия, Нигерия или Индонезия, които също са мулти етнически и мулти религиозни държави.... истината е, че хората в тези държави трябва да се научат да живеят в мир, разбирателство, уважение и толерантност.... в противен случай алтернативата е безкрайна гражданска война...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 587 Весело

  [quote#62:"Иво"]Иън, преди време беше казал, че по-време [/quote]


  Хаха Янко бил казал. Той ако ти каже добър ден, погледни през прозореца да видиш дали не е вечер

  В този форум има някакво модерно течение на хора, които отказват да признаят исторически факти и спорят с учебника по история. Това може и да е вид психично разстройство...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 73. 73 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#59] от "yulis":

  не знам, но България изглежда много по-апетитна и лесна цел! Плюс това удара върху Запада ще е много силен, а и ще се разбъркат силно картите на Балканите! Така че ........ за мен БГ си остава основен вариант на КГБ. Нищо чудно откъм Валери Симеонов да дойде новото чудо или ще измислят там нещо. А и да не измислят ЩЕ НИ НАЛОЖАТ! Аз лично съм отчаян и даже съм си уредил пътуване в Западна Европа и мисля да се спасявам! Не мога да чакам още 100 годин..........

 74. 74 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#73:"nando"] Аз лично съм отчаян и даже съм си уредил пътуване в Западна Европа и мисля да се спасявам! [/quote]

  На добър път, безроднико.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 75. 75 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#74] от "galio":

  хаха заболя ли те - родоотстъпник ще казваш на Станишев и Местан! А аз съм като братята сирийци....просто се спасявам от безнадеждното положеине тук!

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#37] от "nando":

  ВАЖНОТО е не какво се споразумяват САЩ и Русия, а какво мисли КИТАЙ по въпроса, както за себеси така и по отношение на Русия и САЩ!

  Защото интереси много, но реално Русия и нейното завръщане, от където и да било, неможе да се гарантира единствено от нея. Такава предпоставка за завръщане, нито е гарантирана, нито е предпоставена, а е само предположена.

  САЩ е основен икономически партньор на Китай, докато Русия само се ползва за преговори, защото е стар източник на противопоставяне в региона.

  И за да се завърне някой от някъде, първо той е трябвало да отиде там, а не да стои на едно място и да ползва коментари, които само биха го ползвали по принцип, а не реално.

 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#3] от "USSR +":Нашите гьотверени дружно пригласят на Големия брат. Няма нито една медия която да каже : " Абе , вие акъл имате ли ? За Асад да употреби химическо оръжие е все едно да каже " Ела ,Мечко , изяж ме !". Ударът от САЩ му не мърда. Сега само това му липсва. Да го ударят от другата страна. Виж , за т.н. опозиция е много изгодно да го направи, защото ударът ще е по Асад. Пита ли някой защо Асад ще удря точно мирно население ? Защо не удари позициите на Ал Кайда ? Виж, мирното население е много удобно за бандитите - ако ударят войските на Асад , ще се разбере веднага кой го употребява. А мирното население е удобно - хем употреба на газ , хем срещу мирно население ! Това си е престъпление ! И като го препишеш на Асад , може и да спечелиш !
  По света вече пише , че американците отдавна са вкарали на страната на бандитите специалните си барети , тюлени и друга твар. И че химикалите с божия и американска помощ са от Либия.

 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#42] от "Captain Shakespeare":А филмчета за американските бази по цял свят има ли ?

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#60] от "yulis":Има някакво решение на ООН след Втората световна война за създаване на Кюрдистан. В една поредица географски книжки дори излезе такава за нея. Не беше приложено , обаче.

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#69] от "kermit":Жабешки работи ! Тогава Грузия нападна отцепилата се Осетия , обстреля руските мироворци , намиращи се там по решение на ООН .Осетия , както и Абхазия са били дадени на Грузия от Сталин. Преди са били самостоятелни. Освен това , половината от Осетия е на север от Кавказ , в пределите на Русия. Връзката им е един тунел. Осетия се е отделила практически от времето на Горбачов и от 20 години вече там не говорят грузински.

 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#72] от "Леми Килмистър":Обикновен инат ,съчетан с глупост. У нас , специално в София , има течение , което не признава изборните резултати. Искат нова избори. А после? Ако резултатът беде същия или по-лош ?

 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  [quote#16:"bolgaroliub"]Ама че неграмотно написана статия опитваща се да ни маниполира по безумно тъп начин[/quote]
  Ти не само си манипОлиран, ами си си направо полиран.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  "Така че бомбардирането на Сирия от САЩ едва ли ще направи Близкия изток повече или по-малко стабилен. Това само ще продължи статуквото."

  Сигурно е така, но очертаващата се алтернатива също е кървава. Истинска промяна на статуквото би се състояла, едва когато САЩ и Русия се договорят. Колкото и да се напъват играчи като Франция и Великобритания, тяхната "пара ще отиде в свирката".

  I Want To Believe
 84. 84 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 548 Любопитно

  "Междувременно Англия - единствената европейска държава, останала извън конфликта, започнала да се въздига като доминираща световна икономика и суперсила."

  Бог знае как да възнаграждава праведните. В началото на 17-ти век крал Джеймс финансира превеждането на Светото писание на английски език. Резултатите са видими.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 85. 85 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#75] от "nando":

  Заболя ме **я за тебе

  Станишев и Местан не са родоотстъпници. Те си вършат задачките и служат на тяхното си семе.

  Спасявай се където искаш - тук са нужни друг вид хора.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иво":
  Атентатите в Лондон и Мадрид бяха извършени от местни радикализирани мюсюлмани,2+ поколение емигранти.Генезиса на повечето терористични организации е в разни лявобрандирани,не казвам леви щото "каузата" на терористите е като шалчето на футболните хулигани,спосорирани и подпоимагани от съветския блок по линия "пролетарски интернационализъм '.Всякаква измет,развяла червен парцал получаваше такава помощ. И не говоря за шиитски тероризъм,а за Стражите на ислямската революция (КСИР) в Иран и подразделението им Хизбула,които са аналог на СС в Третия райх.
  И считам всички терористи за измет,без искюлчение ако ще и декларираните им идеи да съвпадат с моите,интересувам се единствено как да бъдат ликвидирани.

 87. 87 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#45] от "skrita_sila_m":

  Че посолството на САЩ ...то е ясно , какви са тия реторични въпроси...
  Бъди здрав !

 88. 88 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#69] от "kermit":

  Някак си бъркате нещата - инвазията беше грузинска и беше в Осетия, осетинците са с руски паспорти и са граждани на Руската федерация ...руската федерация защити своите граждани... толкова.
  Между другото това не попречи на CNN пет дни да показва грузински "ГРАД " обстрелващи Цхинвал и да твърди, че това руски "ГРАД" обстрелващи грузински град ...е след 5 дена се извиниха тихомълком, но кой резбра и кой не, не стана ясно.
  Това, че Грузия оспорва независимостта на Южна Осетия е право на Грузия.
  Случайно да сте чували Сирия да е присъединена към Американската конфедеративна структура и да е щат на САЩ, а сирийците да имат щатски паспорти ...аз лично не съм чувал.
  Освен това в Сирия , "опозиция" състояща се от неясно какви елементи , но по достигащите до нас сведения най -вероятно от башибозуци- главорези с крайно ислямистка ориентация, се опитва да унищожи законното правителство на държавата ...при действията си налага и жесток терор на цивилното население - нищо ново под слънцето, когато правителството на Керенски в Русия усеща ,че ще загуби Гражданската война в Русия пуска от затворите над 2 милиона криминални , за да осъществяват битов терор.
  Така ,че не сравнявайте несравними неща... колкото до това кой е агресор вижте на световната карта , кой е обграден от всички страни - май е Руската федерация.
  Какво стана с договора за неразширяването на НАТО ?
  Ракетите са точно до руските врати и не вярвам руснаците да се оставят без защита.
  Всъщност Осетия беше просто една проверка доколко е боеготова Руската армия ... е , показаха им ...сега каубоите дебнат за следващия Горбачов и още по -важно за следващия алкохолик като Елцин ...но аз се надявам ,че руснаците няма да сбъркат повече ... и повярвайте за нас също ще е по -добре, ще се върне онзи баланс , който вие вероятно не познавате ,но аз съм живял в тези времена и мога да ви гарантирам, че светът беше много , ама много по -спокоен.

 89. 89 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#88] от "istorik65":

  Откъде знаете кога съм живял?Какво точно му е било спокойното-баща ми го бяха арестували,затова ,че е слушал радио Дойче веле.Чичо ми лежа 3 години в затвора,затова че искаше да избяга от комунистическият рай.Разправяйте ги тези приказки на някой,който наистина не е живял през комунизма.Ако действително сте историк направо мога да ви съжаля,че сте с толкова промит мозък.През 2008г Русия нападна една суверенна държава като Грузия без одобрението на ООН,или която е друга международна институция.Южна Осетия е в състава на Грузия и тази област избухна бунт срещу законно избраното правителство на страната.И грузинското правителство естествено защити териториалната цялост на страната си,а впоследствие Русия окупира незаконно както Южна Осетия ,така и Абхазия.Значи според вас щом са им издали руски паспорти и дайте да превземат чужди територии.По същата логика утре турското правителство може да раздаде турски паспорти на населението в Кърджалийска област и те да искат да се отцепят от България.Тогава по вашата логика турската армия трябва да нахлуе в България и да отцепи тази област от България.Така ли да го разбирам?То даже ще имат повече основание,защото в Кърджалийска област живеят турци,а в Южна Осетия са осетинци,а не руснаци.През 2008г рухна митът за защитничката на православието Русия,която нападна една православна държава като Грузия и остави там да вилнеят чеченските бандити от батальоните Изток и Запад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK