100-те дни: анонимност и псевдонимия

Пламен Орешарски на откриването на учебната година в УНСС

© Георги Кожухаров

Пламен Орешарски на откриването на учебната година в УНССПрепубликуваме текста на Калин Янакиев от портала "Култура":


През изминалите вече "първи сто дни" на правителството неговите парламентарни крепители, одиозните "контрапротестиращи" и най-различни други среди около управляващите, непрестанно повтаряха срещу софийския протест, че на Пламен Орешарски и неговия "екип" трябвало да се даде възможност да заработи, за да покаже, може ли или действително не може да се справя. Да, протестиращите нито за миг не се съгласиха, да "му дадат тази възможност", но правителството така или иначе си я даде. Добре е, следователно, да си дадем сметка какво то "изработи".


Направо ще кажа, че
никога от началото на "прехода" България не е имала по-безфизиономно правителство


Нека всички си дадат сметка, че за първи път огромното мнозинство хора дори не помнят имената на министрите на Орешарски. Добър или лош, всички знаеха (ругаеха, събираха подписки, издевателстваха срещу) "дошлия отвъд океана" Симеон Дянков; знаеха (дори когато му се надсмиваха) земеделския министър на ГЕРБ, помнеха добре (дори заради анекдотичния начин на избора им) различните здравни министри на Бойко Борисов. Днес – и то именно благодарение на протестите – хората имат представа може би единствено за името на вътрешния министър на "експерта-макроикономист". Опитомените "централни вестници" не успяха да популяризират нито едно друго име. Освен специално отговарящите за официалната хроника журналисти, убеден съм, никой не може да каже без продължително замисляне как се нарича (и какво именно е "заработил" за първите си сто дни) този министър на здравеопазването, този министър на земеделието, този министър (дали не беше министърка) на образованието. Това не се е случвало никога досега.


В началото на протестите управляващите – правейки се, че не разбират какво искат от тях гражданите – предъвкваха до припадък няколко "социални мерки", които трябвало да успокоят духовете. Нека да се опитаме да си ги припомним и да си дадем сметка каква бе тяхната съдба. Трудно ни е, нали? Аз лично съм запомнил най-ярко (защото и тогава това ми беше твърде смешно) "грандиозното" намаляване на сметките на ток с 5%. То беше нещо като много закъсняло ехо от едни отдавна мъртви към началото на юни "справедливи" февруарски протести. Е, какво стана с тази "социална мярка"? Първо, (още седмица след обявяването й) грандиозното намаление се превърна от решено и осъществено в "евентуално", като петте процента еволюираха в "до пет процента", за да финишираме с тяхното пълно забравяне и превръщането на "намаляването на цената на тока" в не-допуснатост на увеличаването на цената на тока (което злобните ЕРП-та желаели – каза ни го тези дни Орешарски – да бъдело с цели 40%).


Кои са другите социални мерки, които взе експертното правителство? За повишаването на минималната работна заплата след "100-те дни" продължава да се говори в (неопределено) бъдеще време, "майчинските" въобще не се увеличиха за всички майки, а "повишаването на пенсиите" в момента се е трансформирало в обещание една част от българските пенсионери да получат от държавата по 50лв. (отгоре) за Нова година – т. е. еднократно и, от сега съм сигурен, тези "50лв." също ще претърпят еволюцията от "50" в "до 50" и т. н и т. н. С други думи, станахме свидетели на


непрекъснато минимизиране дори на една абсолютно безлична социална политика на епизодичните милостини


И изобщо на непрекъснатото минимизиране на каквато и да било политика, заменена от абсолютно абстрактни и неподлежащи на установяване и обективно измерване "постижения" като например – "намалихме нивото на страха у бизнеса", "създаде се едно доверие, че държавата за в бъдеще ще се разплати с българския бизнес", че "има воля да започне един процес на законодателно ограничаване на злоупотребите на някои изкуствени монополни структури". Всички тези изречения (разбира се, цитирани не съвсем буквално) запомних от пространното интервю на премиер-министъра, което той даде в обсадената от протестиращи "Българска национална телевизия".


Изобщо, трябва да се каже, че ако това правителство е забележимо с нещо през своите "първи 100 дни", то – по парадокс – това е, че срещу него през всичките тези 100 дни има протест, че през тези 100 дни едни хора искат оставката му, а други ругаят онези, които искат оставката му. И ако тези обществени "пертурбации" ги нямаше, ние чисто и просто нищо не бихме могли да съобщаваме за него. Ще кажа дори, че "Орешарски" е име не на политическа личност, а на обект на скандиране, при това "Орешарски" е дори псевдонимът на този обект, семантична анаграма (нека ме поправи, ако не съвсем точно употребявам граматическата категория, Лютви Местан) на "Станишев-Мая Манолова-Волен Сидеров-Цветан Василев-Николай Бареков" и т. н. Защото – съвсем прав бе един мой познат от протестите, който наскоро определи злощастния ни премиер като


"институционална инсталация"


(в артистичния смисъл на тази дума), която определени политически и олигархични субекти са поставили пред себе си, за да избегнат собственото си инсталиране на най-първи план.


Наскоро видях съвсем отблизо този човек (когато, обграден от бодигардовете на НСО и от двойния кордон полицаи, изблъскващи обсадилите националната телевизия протестиращи, притича, снишил глава между раменете си във фоайето на медията). И изведнъж си дадох сметка, че съм учуден от мащаба на емоцията, която събира срещу себе си. Та този човек е екзистенциално пусто място!


Бутафорен манекен с практически отсъстваща емоционално-мимическа плът, костюм с вратовръзка, напълнен с човек, уморени очи, в които не се отразява нищо идващо отвън, пресъхнали уста, наподобяващо механична вътрешна повреда заекване на звука "п", забележителна реторическа немощ. И този човек събира в себе си като във фокус толкова много отрицателна емоция, на която е призван – точно защото той, той (а не Станишев или Местан) е в позицията на "министър-председател" – както нелепо пишеше в долния край на кадъра, в който остана инсталиран продължение на половин час! Това е удивително. Та той, дадох си сметка, е наистина псевдонимът на настоящата власт, нейното измислено за пред хората име, нейната прикриваща я "инсталация" в публичното пространство.


И тогава действително се запитах


що за човек трябва да си, за да се съгласиш да бъдеш това


Любопитно ми стана как този човек се мушва вечерно време под завивките на леглото си, дали прокарва през паметта си лентата на случилото му се през деня, как си го тълкува… Защо му е, най-вече защо му е всичко това? Какво му дава мотив да го продължава? Не съм психолог (нито психиатър), за да отговоря квалифицирано на тези въпроси.


Но навършването на "първите 100 дни" на "най-експертното" правителство от началото на прехода ще остане в съзнанието ми, освен с анонимността на неговите членове, освен с непрекъснато изпаряващите се в пространството негови "социални мерки" под знака на "петте процента", още и с това, внезапно споходило ме прозрение: Орешарски не е име на субект, Орешарски е псевдоним на нещо друго. Което протестиращите все още трудно могат да формулират съвсем точно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Много не разбрах тезата, това че министър-председател на Републиката е бил мутра, чието име сме знаели трябва да ни радва или какво!?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Гледах Бареков при Сашо Диков, Кольо обясняваше как TV7 била собственост на Алегро Кепитъл, това трябва да е никнеймът на Цветан Василев ?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1289 Разстроено

  Хората знаеха имената на бившите министри,щото правеха само знакови действия,и глупости......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1346 Весело

  """ този министър (дали не беше министърка) на образованието. ""
  ================

  А а а а ,
  не си прав !
  На тази го знам защото съвпада с името на личната ми лекарка с която са и даже били далечна рода

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"Чардо"]за първи път огромното мнозинство хора дори не помнят имената на министрите на Орешарски[/quote]

  И самият Орешарски дори не ги знаеше и не успя да прочете правилно името на поне един от тях при официалното им представяне в НС.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "...никога от началото на "прехода" България не е имала по-безфизиономно правителство..."

  ++++++++++++++++++++++++

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Много точно! "Иституциална инсталация"! Като оная, която представеше българия, като терска тоалетна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 599 Весело

  Aвторът си е фен на извънпарламентарния блок, така че няма начин да каже друго. Не, че казаното не е вярно де

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  За огромното мнозинство от населението е пределно ясно, че без оставката на тоя прогнил кабинет, прогрес не може да има!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  В.: Що за човек трябва да си, за да се съгласиш да бъдеш бутафорен манекен?
  Отг.: Екзистенциално пусто място!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 12. 12 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Още с първата си теза, автора сериозно издиша. Защо по дяволите на някой му е нужно да знае имената на всички министри? В нормалните общества това не се случва. Защо в България трябва да наизуст да помним имената на цяло правителство, на зам.министри, на шефове на агенции?

 13. 13 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нямат физиономия, но това не им пречи да са гьонсурати.

  Лошото е, че не сме имали по-компрометирано правителство. Експерт до експерта, а раждат гаф след гаф, далавера след далавера и край му се не види.

 14. 14 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво за статията, а сравнението "институционална инсталация" е трепач. Що се отнася до въпроса: "Какво му дава мотив да го продължава?", аз не намирам друг отговор освен пари, много пари..... вероятно това е мотива и на Волен, за да го крепи....

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Защо му е, най-вече защо му е всичко това? Какво му дава мотив да го продължава? -

  Много големите пари са били винаги мощен мотив.

 16. 16 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#13:"blame"]далавера след далавера [/quote]
  Давай ги на прокурора!Ч

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Позиция на ДСБ за корупционния проект “Южен поток”  ДСБ алармира, че обявеният за приоритет на правителството “Южен поток” се превръща във втория огромен корупционен проект на БСП, Кремъл и енергийната мафия, проект в България след АЕЦ “Белене”.

  Този проект е напълно в ущърб на българските национални интереси:
  1. България няма да получава 15 години нито една стотинка, като през този период целият приход ще отива в Газпром.
  2. България ще загуби за същия период 400млн. евро, поради затварянето на функциониращия сега участък след построяването на “Южен поток”.
  3. Държавата ни ще изплаща огромни финансови санкции към ЕС, поради нарушаване на европейското изискване половината от обема на тръбата да се достави на други доставчици (от 2008г. тройната коалиция предостави целия обем на Газпром). България няма да може да ползва собствен газ закупен от други страни.
  4. Проектът е корупционен и това доказва факта, че финансирането му няма никаква връзка с пазарните условия. Само в рамките на 5 години цената му беше повишена трикратно от 1,1 млрд. евро на 3,3 млрд, евро, без това да бъде обвързано с никакви конкретни причини.


  ДСБ оценяват този проект икономически като корупционен, а политически като застрашаващ евроатлантическата ориентация на България. Затова ние първо питаме управляващото мнозинство и премиера Пламен Орешарски, защо България е принудена да инвестира над 1 млрд. евро в чужд проект, в чието управление няма да може да защитава своите национални интереси. И второ настояваме правителството на Пламен Орешарски да не дава ход на започване на строителство на проекта на българска територия, докато:
  1. Не се получи становището на европейската комисия относно нарушенията на европейското законодателство и осигури тяхното отстраняване.
  2. Не се изготви международен ОВОС на подводната част на трасето.
  3. Не бъде представен цялостният инвестиционен проект с пълно финансиране.

 18. 18 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До автора- как заспива Орешарски- много лесно- изключват му захранването( шат даун един вид), на сутринта му го включват отново и готово- като нов е.
  Министрите - тази на образованието Клисарова стои добре, дава смислени предложения. Останалите са въй-въй. Що се отнася до страха, той наистина намаля, но не благодарение на правителството, а въпреки него. Вероятната причина е, че мокър от дъжд не се бои.

 19. 19 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Любопитно ми стана как този човек се мушва вечерно време под завивките на леглото си...[/quote]
  Лесно. И няма угризения, защото няма съвест, продаде си я отдавна. Марионетка.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "що за човек трябва да си, за да се съгласиш да бъдеш това"

  Амиии....Защото сме социалисти?

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1063 Весело

  Време е вече да изхвърлим боклука - той вече свикна с маршрута,остава само действието!
  ОСТАВКА!!!
  http://offnews.bg/index.php/243094/osvirkaha-oresharski-pred-unss-toj-pak-se-izmakva-prez-zadniya-vhod-video

 22. 22 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...Пламен Орешарски на откриването на учебната година в УНСС..."

  Както отбеляза друг съфорумец, в подобна тема, студентите не започват ли учебната година на първи октомври...
  Какво, аджеба открива Орешарски в УНСС и пред кого, пред незаписалите се, все още студенти...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 23. 23 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Един е Цв.Василев и Орешарски е неговият пророк...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#17:"Започваме фронтална война с мафията"]Южен поток” [/quote]
  Уики:
  Южен поток (на руски: Южный поток)представлява руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. На 5 декември 2011 г. България обяви тръбопровода за обект от национално значение.[1]

 25. 25 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 650 Неутрално

  1/ Нивото на този форум е посредствено, за което ми е тъжно. Щото и аз съм част от него.
  2/ Спечелиха полувремето, братя!, и по-добре да си го признаем, да се оттеглим за малко /ама съвсем за малко, ден-два, без да спираме протеста/ за да се измием, поотпочинем, най-важното, РЕОРГАНИЗИРАМЕ.
  3/ Ние очевидно няма да излъчи някаква нова полит сила. Но ако не излъчим мъченици или не дочакаме /повикаме, привлечеме/ гладните, просто ще увехнем
  4/ Остана само Българската Православна Църква, но, уви, толкова, малко вярват в нея

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  [quote#23:"Депутат 241"]Един е Цв.Василев и Орешарски е неговият пророк... [/quote]

  Едно е Падението, и Орешарски е негов Пророк!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#25:"stokn"]Но ако не излъчим мъченици или не дочакаме /повикаме, привлечеме/ гладните, просто ще увехнем [/quote]

  Ми кво чакаш...погладувай и ти малко, белким не увехнеш...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 28. 28 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Любопитно

  "И тогава действително се запитах що за човек трябва да си, за да се съгласиш да бъдеш това Любопитно ми стана как този човек се мушва вечерно време под завивките на леглото си, дали прокарва през паметта си лентата на случилото му се през деня, как си го тълкува… Защо му е, най-вече защо му е всичко това? Какво му дава мотив да го продължава? Не съм психолог (нито психиатър), за да отговоря квалифицирано на тези въпроси."

  И аз яесто се питам това. Що за човек трябва да си за да продължаваш?

  И дали г-н О няма да превърти в един момент и да яхне антилопата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Бутафорен манекен" добро определение за Орешарски.
  Любопитна съм колко струва бутафорността му.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "никога от началото на "прехода" България не е имала по-безфизиономно правителство"
  А-а, има физиономия правителството, има! Аз, чуя ли за правителството, веднага се сещам за физиономията на Мишо Шамара. Само че забравих той на какво беше министър!

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 31. 31 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не ечовек , а кукла на конци....

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  В България винаги ще се намерят хора да оплюят когото и да било (с съседна статия един нарече новата Мис Америка . крокодил!?!), та камо ли на министър председателя ще простят...
  Така или иначе, Орешарски се справя добре с управлението на страната...... много по добре от триото Цвъ Цвъ, Бат Бам + Флик!!!
  Най важното не му дреме за това кой какво казал!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Понеже авторът, този "професор" по всичко и нищо едновременно, е много чувствителен и тънкокож ще бъда възможно най-дипломатичен в мнението ми на поредната му еднотипна статия (както юежду другото е и целият му интелектуален труд!). Аз лично предпочитам миниатри, чиито имена не мога да запомня, но които се опитват да вършат нещо пред разни позьори и палячовьи, които са в телевизиите и пред мвдиите постоянно и ни залъгвар колко всъщност правят, докато некадърно разиряват и разграбват държавата! Някак си по-нормално е, колкото и на "професора" да му се иска формата, фасадата и пърформанса да ппбеди дълбоката същност! А "професорът" на (не)капеството и количеството по-добре да не губи времето нито на читателите, нито на студентите си с "красиви" форми и малко смисъл!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1015 Весело

  Е, при предния премиер-слънце знаехме и първите имена на министрите - той нали така си говореше с тях. Всеки се прочу със "знакови" издънки, та може да се спори доколко такава персонификация е полезна. Иначе Орешарски има харизмата на сушен чироз и по-добре да го показват по радиото

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Любопитно

  [quote#32:"boby1945"]Орешарски се справя добре с управлението на страната...... много по добре от триото Цвъ Цвъ, Бат Бам + Флик!!! [/quote]
  В какво конкретно се състои по-доброто справяне с управлението?

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Като него има много в редовете на БСП.
  Нямат морални задръжки а имат само материални интереси.

  klimentm
 37. 37 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#33] от "fortunes":
  Браво! И пак ще кажа: "Браво"! Четох те и си спомних Еклесисаста, дето мъж потърсил и намерил, един на хиляда, жена търсил...
  /скоро не бях виждал акъл в този форум. В сега съм фризиран до коледа, в култура е тъпо, другите не знам

 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#33] от "fortunes":
  Затова пък си имате др. Мая Манолова, която приказва колкото за всички министри накуп плюс още отгоре.

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#38] от "Blood Red Skies":

  Хехе... благодаря за напълно очаквания и типичен "аргумент"! Много им е лесно на някои хора наричащи себе си "анти комунисти" да слагат стигми на всеки инакомислещ коментар или мнение, което чуят. Тези хора с манталитет на иквизитори (и техните безропотни последователи), които громят ереста, във всичките и форми, където могат и видят с всякакви методи, са напълно естествена и необходима част от бързата трансформацията на България към пост-модерно средновековие! Без тяхната "интелектуална" помощ безправието, беззаконието и произвола в обществото не биха се възцарили! Сега благодарение на парадигмата "анти комунист" = добро/всичко останало (което е "комунизъм" разбира се, щом не е ограничено в тясната и задушаваща парадигма на това какво е "анти комунист) = лошо, всякакви лица, наричащи себе си "анти комунисти" и обещаващи кръстоносен поход срещу ереста са на абсолютна почит! Само това им трябва, да покажат най-яростната си "анти комунистичност"! Просто, семпло и ясно, като пърформанс!

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2424 Весело

  Калин Янакиев ли!
  Сега ще разберете що за що за човек е и как е свързан с мафията. Предлагам доказателства:
  1. Кучето му има бълхи.
  2. Баба му е била капитан в турската армия по време на балканската война.
  3. Калин е незаконен син на Тодор Живков.
  Има и още но оставям на вашето въображение

  подпис
 42. 42 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#41] от "Иван К":

  Тази статия според мен предлага по-добра характеристика за автора, отколкото изброеното (но добри попадения):

  http://reduta.bg/v2/article/%D1%85%D1%8E%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Портала "Култура". Аха, там е топло...

 44. 44 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#10] от "virtual brain Occupy parliament":
  Аа, Вие сте говорителя на "огромното мнозинство"?
  Гледай ти!

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Явно за ОСТАВКАТА на дружинката на Олигархо-боклушарски трябва да обградим централата на КТБ-там,пишат сценария. Парламентът е само зградата на безвкусния театър:най-бездарната пиеса от началото на прехода....

 46. 46 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 388 Любопитно

  до 39 stokn
  Вярно , в този форум сме прости. Вестник Дума имали форум защо не отидете там при умните.

 47. 47 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#42] от "fortunes":

  Забележителен линк, направо се потресох от лекотата с която авторът манипулира ли манипулира....

  Само един пример - жената била учила до 5-ти клас, щото трябвала да пасе козите.

  Да, ама не - по бай тошово време до 8-ми беше задължително, а глобите си бяха истински. Пък авторите да си пробутват словесните си онанизми на в. Преса колкото си искат.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 48. 48 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вече свършиха ли политическите аргументи, че е необходимо автор от такъв ранг да описва външния вид на един човек през призмата на политическите си пристрастия? Защото написаното в статията не са морални оценки, това са политически оценки. Да, знам, че всички коментирахме по същия начин Бойко и Фидосова, но дали това е най-подходящото за Янакиев (респективно сайт с името "Култура"? Добре все пак, че Янакиев не е посочил като предишния път предпочитаната от него антитеза - например Радан Кънев, как изпълва костюма, какви са му очите и т.н. Ние изглеждаме така, пък те изглеждат така и т.н.

 49. 49 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На Дянков всички му научихме и името, и биографията, но не знам това какво доказва. Ако всички знаем името на американския посланик, дали това означава, че той защитава нашите интереси? Хитлер и Гьобелс също са доста известни, впрочем, но никой не ги сочи като пример за прочути хора. Вярно, че Бойко Борисов често говореше за магистралите на Хитлер, но не знам дали това е логиката на Янакиев.

 50. 50 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#47] от "epoc":

  Да, няма такива хора в БГ наистина!! Аз леко се бях притеснил, че не всички в БГ са като "качествения" "елит" живеещ София, но благодаря, че разведрихте моите съмнения! Може да го кажете и на автора на тази статия, понеже изглежда не иска да живее "под един покрив с такива хора". Такива хора просто не съществуват в БГ! Нали така??

  А иначе аз бих дал малко поетическа волност на авторката - това което ви е наричате "манипулация"...

 51. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Точен коментар за едно жалко правителство, единствената цел , на което е да обслужва нечии интереси - във всеки случай не на огромната част от българските гласоподаватели.

 52. 52 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Протестът трябва да е пред КТБ, а не пред партийните централи, кито са само политически антораж.

 53. 53 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 540 Весело

  "...през тези 100 дни едни хора искат оставката му, а други ругаят онези, които искат оставката му..."
  Това доказва единствено генезиса на съществуването им - Гьобелс и Берия; "направихме така, че хората да не ги е страх да протестират". Че нали протестиращите не бяха "хората", провинцията не беше София...

 54. 54 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#2:"Чардо"]На Вигенин няма да го напиша, защото трият постовете с правилната му фамилия , която всички знаем [/quote]
  .......
  ... Путин?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 55. 55 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#31:"pentuer"]Не ечовек , а кукла на конци.... [/quote]
  ...
  Тц, по-скоро сламен човек.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 56. 56 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Отдавна се чудя, Олигархски социопат ли е или просто мизантроп.

 57. 57 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#33] от "fortunes":
  Форчънс, думата " мвдиите", мъдиите ли ще рече :о)

 58. 58 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#57] от "zdra4":

  Хехе, и това може да е... Мобилният телефон е виновен (и дебелите пръсти де) .

 59. 59 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#58] от "fortunes":
  Направо си е принос към езиковото богатство!

 60. 60 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#59] от "zdra4":

  Е, чак принос... имам и други лингвистични попадения все пак в текста по-горе.

 61. 61 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За мен трябва да се знае пове4е за политиците Например знае ли някой кои са майката и бащата на Орешарски? А бабата и дядото? Какви са тези политици, който като мишоци, плъшоци се намъкват в управлението и никой, нищо не знае за тях. Не видяхме родителите нито на Желио, нито на Първанов, нито на Костов и мисля, 4е до голяма степен, и това определи провала ни.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 62. 62 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Комунистите са го избрали, защото са разбрали, 4е има голямо его и малко скрупули.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 63. 63 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  НИКАКВИ ДАНЪЦИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ! ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОВАЛЕН! НАЦИОНАЛНА СТАЧКА ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО! ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО! СЪД ЗА КУКЛОВОДИТЕ, ПРЕДЛОЖИЛИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ЗА ОНЗИ СЕКРЕТЕН ПОСТ!

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 64. 64 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКАТА МАСЛОДАЙНА РОЗА, ИЗПЪЛНЕН ОТ ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ, КОЙТО ВЕЧЕ ДОКАЗА СВОЯ ТАЛАНТ! НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА "АЛЬОША" В ПЛОВДИВ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА ОРФЕЙ С ЛИРАТА В РЪЦЕ! ДА СЕ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА СТАТУЯ НА ОРФЕЙ НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА "АЛЬОША" В ПЛОВДИВ!

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 65. 65 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДА СЕ ИЗВИКА ОТНОВО СТЕФАН СОФИЯНСКИ ЗА СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР ОТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ!

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 66. 66 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#49] от "Васик":

  Основната теза на проф. Янякиев е "безфизиономността" на това правителство ... непознаването на министрите в него е едно от многото доказателства. Други са нищо-правенето, абсолютната и арогантна манипулация с хората от есето на Люба Русева, неизпълнението на всичките им тъпи предизборни обещания (колебая се силно дали все пак да не ги отличим с добро за това неизпълнение) и ... Мая Манолова като квинтесенция на озлобения реваншизъм.
  Защо изобщо се връщаш към Дянков или си на принципа " а вие защо биете негрите " ?

  Led Zeppelin Forever !!!
 67. 67 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "...Орешарски е псевдоним на нещо друго. Което протестиращите все още трудно могат да формулират съвсем точно..."
  Е, след като най-кадърните не могат да стигнат до формулировка, какво да очакваме от грозните некадърници.

  [quote#12:"mib58316647"]Защо по дяволите на някой му е нужно да знае имената на всички министри? В нормалните общества това не се случва.[/quote]
  Да, не мълвят в захлас имената на министерските "икони" и не потъркват коленца като млада журналистическа жрица в истерично-еротичен напън да ГО отразят.

  Едно не мога да разбера - защо безспорно умен човек като Калин Янакиев е изпълнен с толкова омраза. Сам се маргинализира.

 68. 68 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мърмор":

  Не прехвърляй собствените си чувства върху останалите.
  Омразата е патент на социо-комунистите и не е нещо, което ще ни доведе до позитивна промяна.
  Това, което аз изпитвам е презрение към безплодната и агресивна манипулация насочена към собствените им избиратели, примесено с тъга по изгубеното време и увереност, че така не можем да продължаваме ... дълго време.
  Промяната чука на вратата ... дали утре или след като основната електорална маса на БСП/ДПС се пренесе в един по-хубав свят.
  Моят прочит на текста на проф. Янакиев ми шепне за наличие на коктейл от подобни чувства.

  Led Zeppelin Forever !!!
 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#68:"mun_cho13"]Моят прочит на текста на проф. Янакиев ми шепне за наличие на коктейл от подобни чувства.[/quote]
  Имате право на прочит. Радвайте се на шепота. И на коктейла, разбира се.

 70. 70 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  аз пък направо ще кажа, е е редно обществото да си напъва гънките преди избори и да си припомня бай Тошо, комунизма, недоимъка, социалната уравниловка, УБО, ДС, лагерите на смъртта, политическите арести, комунистическата номенклатура, фалитът на банковата система, зърнената криза, тройната коалиция, батко и братко, заменките, петрол срещу храна и още много знайни и незнайни престъпления на БКП.

  гласувайте с главите си, щото мислещите и смелите вече гласуваха с краката си.

 71. 71 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#33] от "fortunes":
  Точен коментар.
  Много плодовит се оказа професора,досега много уважаван от мен с анализите си за сегашното правителство и доста снизходително за сваленото.
  Давам си сметка колко са ми липсвали анализите му за онова правителство.Да ги е правил!

 72. 72 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1346 Весело

  НАЛИ ВИ КАЗАХ ОЩЕ ВЧЕРА :

  Чардо212:3716 сеп, 2013 Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.
  """ Направо ще кажа, че

  никога от началото на "прехода" България не е имала по-безфизиономно правителство

  Нека всички си дадат сметка, че за първи път огромното мнозинство хора дори не помнят имената на министрите на Орешарски. ""
  ==================

  А на тези които знаем си имат нови прякори съвместими с действията им , като йОвчев , Чобанина , Олихгарски . . .
  На Вигенин няма да го напиша, защото трият постовете с правилната му фамилия , която всички знаем

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  До коментар [#70] от "хм":

  При Тато масата българи живееха в пъти по добре от днес, което се проявява даже в демографската катастрофа днес.... прочети данните например тук па тогава поскачай..... либарстчето на бате, реформирано...
  http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/sofiya_izsmukva_balgariya_-204899.html

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  [quote#72:"Чардо"]Нека всички си дадат сметка, че за първи път огромното мнозинство хора дори не помнят имената на министрите на Орешарски. "" [/quote]

  Иманата на министрите въобще не са от интерес за народа, от министрите се иска да управляват добре, това за което са назначени и да не пречат с глупости на поминъка на хората, ако не могат да помогнат...
  Кел файда за безработните като всички знаеха имената на Мистър 10%, Агнешките главички, Валяка, Никито, Цвъ.Цвъ., Флик ..... кому стана по топло от това...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK