Заплахата със сила може да бъде по-ефективна от прилагането й

Барак Обама

© Reuters

Барак ОбамаВ събота в Женева САЩ и Русия постигнаха изключително важно споразумение. Двете държави се съгласиха сирийският арсенал от химическо оръжие да бъде унищожен до средата на 2014 година. Това отлага за неопределено време възможността за американски въздушни удари над Сирия. Макар че по думите на Барак Обама Съединените щати си запазват правото да нанесат такива удари, ако Асад не изпълни това, което изисква от него споразумението.


Специалисти твърдят, че това споразумение поставя началото на 


едно от най-амбициозните начинания в историята на контрола във въоръжаването
Ейми Смитсън, експерт по химическите оръжия, цитирана от "Ню Йорк таймс", казва: "Тази ситуация е безпрецедентна.Те съкращават нещо, което би отнело пет или шест години работа до период от няколко месеца. И това се прави в изключително тежката ситуация на продължаваща гражданска война." 


Аз смятам, че Барак Обама е изключителен политик. С постигането на това споразумение с Русия той доказа, че заплахата с военна сила може да бъде по-ефективна от прилагането на военна сила.


Трябва да се подчертае освен това, че ставаше дума за военна заплаха, чиято цел по същество е мирна: да се защити живота на цивилните граждани в една кръвопролитна гражданска война. Общественото мнение по света обаче не беше на страната на военни удари, особено като се има предвид спомена от американската намеса в Ирак.


Без американската заплаха с въздушни удари обаче нямаше да се стигне до там Русия, която подкрепя режима на Асад, да се съгласи да съдейства неговият химически арсенал да бъде унищожен. Според анонимни източници САЩ и Русия са приели по време на преговорите, че Сирия разполага с хиляда тона химически оръжия. Химическата атака на 21 август отне живота на поне 1 400 цивилни граждани, включително жени и деца. Асад твърди, че атаката е извършена от бунтовниците, а не от неговата армия, което е твърде съмнително, но дори да е така, химическият арсенал е държавен. И контролът върху него е отговорност на държавата. Според генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, Сирия също така се е съгласила най-после да се присъедини към международната Конвенция за химическите оръжия.


Може да се спекулира, че ако британският парламент не беше се противопоставил на съучастие във въздушни удари срещу Сирия, нещата щяха да се развият по друг начин. Макар че Америка разполагаше с подкрепата на Франция за такива удари. Но има един неоспорим факт:


външната политика на САЩ рязко се промени при Барак Обама


От едностранна силова политика на военна намеса акцентът в нея рязко се премести върху дипломацията и международното сътрудничество.


Свидетели сме на катастрофалните резултати от войната на Джордж Буш-младши в Ирак. Буш беше неоконсерватор. ( В САЩ го наричат неоконсерватор, а в България – неолеоберал, но в този текст няма да спорим за терминологията.) Във всеки случай за разлика от Обама Буш беше привърженик на идеята, че с военна сила може и трябва да се налага демокрация по света.


Бащата на неоконсерватизма в Америка Ървинг Кристол е бивш троцкист. Неоконсерваторите подобно на Ленин и Троцки мечтаеха за края на историята. Но според тях, когато историята свърши, не комунистическото общество, а капиталистическата демокрация ще възтържествува в целия свят. Но и неоконсерваторите смятаха, че това съвършено световно общество може да се изгради насила – ако не с перманентна революция, то с освободителни войни...


Но хармония и мир в обществото


не може да се постигне нито с революция, нито с война


Насилието поражда ответно насилие. Както е казал Буда: омразата не може да победи омразата; само любовта побеждава омразата. Разбира се, идеята за всемирната любов също звучи като непостижима утопия в политическия свят.


Трябва да има ред и законност, за да може човешкото общество изобщо да съществува. Не става дума за някаква полицейска държава или диктатура. Демокрацията е власт на закона. Без законност демокрацията се изражда в олигархическа власт или хаос и гражданска война. Затова в някои случаи заплахата с военна сила все още е необходима в света, като е необходимо да има правоохранителни органи във всяка отделна държава. Стига тези органи да не служат на частни интереси и да не са корумпирани.


До военна сила е морално да се прибегне само когато се защитава животът на невинни хора. И когато всички дипломатически средства са били изчерпани, без да дадат резултат.


В случая със Сирия, където вече от две години се води кръвопролитна гражданска война, отнела живота на много хиляди невинни хора, някаква международна намеса е наложителна. Но изглежда, че заплахата на Обама да използва военна сила подейства ефективно. Така че прилагането на такава сила засега не се налага.


Новата външна политика на Обама (поне засега, защото не можем да предвидим как тя ще се развива в бъдеще) го прави уникален американски президент. От Втората световна война насам


не е имало друг президент на САЩ, който да не е започвал или да не е участвал във война


Обама, вече във втория си мандат, има шанс да бъде първият.


Има и други неща, с които ще се запомни президентството на Обама. Едно от тях е успешното гласуване в Конгреса на здравната реформа въпреки голямата съпротива на частните застрахователни компании. В САЩ имаше над 40 милиона работещи американци, които нямаха никаква здравна застраховка, преди да се гласува тази реформа. Америка вече излиза и от икономическата криза.


Но в глобалния свят е изключително важно каква ще бъде външната политика на най-голямата икономическа и военна световна сила. А след иракската война недоверието към външната политика на САЩ в Близкия изток е толкова голямо, че ако се намесят, американците ще бъдат обвинявани, че са започнали нова война, а ако не се намесят – че не ги е грижа за сирийския народ.


Разбира се, в сирийската гражданска война имат свои интереси и се намесват и други държави от региона, както и "Ал Кайда". Така беше и в Ирак, където насилието на религиозна основа продължава и до днес. А това още повече трябва да бъде причина да се използва всяка възможност за дипломатически натиск за постигане на мир, преди да се прибягва до използване на военна сила.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да заплашват колкото си искат, но да не прибягват до военни действия, защото това ще е катастрофално за цялата планета.

 2. 2 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Стига си говорил щуротии. Огъваш се, като лист хартия. Путин те направи смешен моето момче!

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 3. 3 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 442 Весело

  Или както казваше видният американец Ал Капоне:
  "С учтивост можеш да постигнеш много. Далеч повече можеш да постигнеш с учтивост и пистолет."

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  Обама голям бабаит стана !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  учил съм и съм работил с много сирийци ,обикновено членове на партията на комунистите ,особено арогантни и нагли същества ,които си гледат само собствения интерес и край но отмъстителни ,затова смятам ,че другаря Асад няма да изпълни споразуменията ,въпреки напъните на руснаците ,ще изкръшка ,а американците ще го ударя ти то в най скорошен порядък

 6. 6 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Разговорите за жени често пъти са далеч по-приятни от самите жени.

 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Со кротце со благо и со малце кютек! (или заплаха за кютек)
  Явно и сега важи тази максима.

 8. 8 Профил на Проба Грешка Катарзис
  Проба Грешка Катарзис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Заплахата със сила може да бъде по-ефективна от прилагането й" - това нашите журналисти, особено телевизионните, го знаят много добре.

 9. 9 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Веднъж попитали Хери Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ:
  - Какво представлява „притискащата дипломация“?
  Кисинджър отговорил:
  - О, това е уникален еврейски метод. Ще ви обясня с пример. Да речем, че искате да омъжите дъщерята на Рокфелер за обикновено селско момче от България.
  - Какво? Как може да стане такова нещо?
  - Много лесно. Отивам в едно българско село, избирам си един приятен младеж и му казвам.
  - Искате ли да се ожените за американска еврейка?

 10. 10 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 171 Неутрално

  "Заплахата със сила може да бъде по-ефективна от прилагането й" - основен принцип, всеизвестен в света на шахмата.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 11. 11 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Той объркано отговаря:
  - У нас тук е пълно с момичета.
  Аз продължавам:
  - Да, но тя е дъщеря на милиардер!
  Младежа се почесва по главата и казва:
  - Е, това променя нещата…
  Тогава отивам в Швейцария на среща в банката и питам:
  - Искате ли да имате за президент на банката българско селянче?
  - Фу, – отговарят от банката.
  - А ако той е бъдещия зет на Рокфелер?
  - Е, това разбира се променя нещата..
  Отивам при Рокфелер и му казвам:
  - Искате ли за зет български селянин?
  А той възмутено:
  - Какво говорите, в нашето семейство всички са финансисти!
  Казвам му:
  - Да, но той е председател на управителния съвет на швейцарската банка!
  Рокфелер се замисля и клати глава:
  - О, но това променя нещата! Сюзи, ела тук. Господин Кисинджър ти е намерил годеник. Той е президент на Швейцарската банка!
  Сюзи недоволно мърмори:
  - Ох, все финансисти, скучни и неприятни.
  Но аз й казвам:
  - Да, но той е едно здраво и силно българско момче!
  А тя с възторг:
  - О-о-о! Това променя нещата.

 12. 12 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 533 Неутрално

  -Той объркано отговаря:
  - У нас тук е пълно с момичета.
  Аз продължавам:
  - Да, но тя е дъщеря на милиардер!
  Младежа се почесва по главата и казва:
  - Е, това променя нещата…
  Тогава отивам в Швейцария на среща в банката и питам:
  - Искате ли да имате за президент на банката българско селянче?
  - Фу, – отговарят от банката.
  - А ако той е бъдещия зет на Рокфелер?
  - Е, това разбира се променя нещата..
  Отивам при Рокфелер и му казвам:
  - Искате ли за зет български селянин?
  А той възмутено:
  - Какво говорите, в нашето семейство всички са финансисти!
  Казвам му:
  - Да, но той е председател на управителния съвет на швейцарската банка!
  Рокфелер се замисля и клати глава:
  - О, но това променя нещата! Сюзи, ела тук. Господин Кисинджър ти е намерил годеник. Той е президент на Швейцарската банка!
  Сюзи недоволно мърмори:
  - Ох, все финансисти, скучни и неприятни.
  Но аз й казвам:
  - Да, но той е едно здраво и силно българско момче!
  А тя с възторг:
  - О-о-о! Това променя нещата.

 13. 13 Профил на Проба Грешка Катарзис
  Проба Грешка Катарзис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затишие пред буря. Сега е времето за презареждане на оръжията - в буквалния смисъл. Кютек ще има и такъв, който ще възпламени региона, искрите от който могат да запалят и нашата черга.

 14. 14 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 549 Весело

  Оф. Ся пък ше се мъчат да опраят рейтинга на Обамамата... Има достатъчно тоалетна хартия...

 15. 15 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Въздържаща СИЛА, софт пауър, която прилага Турция.
  Иначе за отбрана са супер - нека да опитат "свръх силите на планетата - за 24 часа ще са участници на демократичните гей паради със свалени "знамена" в Истанбул!

 16. 16 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Някой тук различава ли власт и държава?

 17. 17 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 171 Неутрално

  "Трябва да има ред и законност, за да може човешкото общество изобщо да съществува."
  И справедливост трябва!
  И ако трябва да обобщим: Ред, Законност и Справедливост! (РЗС).
  Видно от статията - това се разбира даже и от либерастите-демократи.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 18. 18 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 618 Весело

  [quote#0:" "]Аз смятам, че Барак Обама е изключителен политик. [/quote] ...накара хората да харесват Путин и да симпатизират на диктатор, респект!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 19. 19 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Властта е държавата или държавата е властта?!!! Тук няма отговор.
  Като няма държавност ... ее някои наши съфорумци се праят на пиночетовци, графове ..., западняци, лас вегасци ... ега ти! ... Пази боже сляпо да прогледа ...

 20. 20 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 618 Любопитно

  [quote#0:" "]Америка вече излиза и от икономическата криза.[/quote]
  Това никак не се вързва със статистиката на Галъп:

  More Americans Struggle to Afford Food
  Americans' overall access to basic needs is close to record-low

  http://www.gallup.com/poll/164363/americans-struggle-afford-food.aspx?utm_source=add_this&utm_medium=addthis.com&utm_campaign=sharing#.UjGrlgn-GGQ.twitter

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 21. 21 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 551 Весело

  Заплаха със сила = Турция. Софт пауър - една от стратегиите на НАТО. Въздържаща сила, където Бг, я няма .... никъде я няма ...
  Хайде минусите, че много ги броя!

 22. 22 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":


  [quote#5:"tur671"]чил съм и съм работил с много сирийци ,обикновено членове на партията на комунистите ,[/quote]
  БААС, интересно е това, че нашите "десни" демократи" ошашавени подкрепят марксисткия режим. Отделно са и фенове на ПКК/призната за терористична от ЕС и УСА/

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Трябва да се подчертае освен това, че ставаше дума за военна заплаха, чиято цел по същество е мирна: да се защити живота на цивилните граждани в една кръвопролитна гражданска война. Общественото мнение по света обаче не беше на страната на военни удари, особено като се има предвид спомена от американската намеса в Ирак."

  Така и не разбрах тезата на автора. Ако тази война е с цел защита живота на цивилните граждани защо общественото мнение по света обаче не беше на страната на военни удари.
  И да, особено при спомена от американската намеса в Ирак и лъжите с които я оправдаха, хората по света ясно и категорично им казаха - стига сте ни лъгали. Обама, много добре чувства че има вариант САЩ да изпадне в изолация и че военната сила с която разполага не само няма да им помогне, а и може да ги погуби. Затова дипломацията е последната им възможност да се задържат на върха.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#18] от "Леми Килмистър":

  Точно ! Путин го изигра като малко момченце !
  Защо не можа да направи така с Буш?

  klimentm
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#3] от "Красимир":

  Е и ще завършат като Ал Капоне...... само че в политиката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#2:"Рачко Пръдлето"]Путин те направи смешен моето момче![/quote]
  О да Путин миротвореца! Видя се миротворството му в Грузия! Стиг си подпръцквал по путински!

 27. 27 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Адресатите на тази статия са в американското посолство, хората с български паспорт няма какво да научим от нея.

 28. 28 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 618 Любопитно

  [quote#26:"gibi"]Видя се миротворството му в Грузия! [/quote]

  Какво е станало в Грузия?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#6] от "Вишински":

  Народа ни е много мъдър...

 30. 30 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#13] от "Проба Грешка Катарзис":

  Ами има две държави съседки, дето няма да допуснат "разливане" на конфликта - Израел и Турция. Трета световна и дестабилизация на региона са тинтири минтири приказки на Асад... Работата е да се отслаби Иран и това ще стане, било със сила или дипломация.

 31. 31 Профил на Проба Грешка Катарзис
  Проба Грешка Катарзис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "charlesdegaulle":

  Дано да си прав. Но, както виждаш, не съм писал за Трета световна война - тя не е в моите мисли, а в твоите.

  Регионална война ще има, рано или късно. Война, в която ще участват и Израел и Турция.

  А тези хора, дето всеки ден преминават българо-турската граница, от които едва половината са били уж сирийци, не знам дали са "искри" или бомба със закъснител" - времето ще покаже.

 32. 32 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Левчев, тук не си прав. Обама е много слаб президент. Справка - Египет. Там всички - леви, десни, умерени, ислямисти смятат че ги е изпързалял и го мразят така както само мюсюлманин може да мрази. Изобщо рейтингът му в арабските страни е по-нисък отколкото на Буш. Това ли е изключителен политик? Да, ако под изключителен имаш предвид изключително слаб.

 33. 33 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Господин Левчев, това е вашето мнение, като писател или като специалист по международни отношения в Близкия изток?

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  САЩ разбира се, че не ги е грижа за сирийския народ, както не ги беше грижа и за народа на Ирак. След войната в Ирак нарастнали настроенията срещу САЩ, а защо ли ? Да не би да откриха оръжия за масово поразяване ? Или пък имаха някакво смислено обяснение за инвазията си там ? Сега в Ирак властват /макар и неофициално/ разни ислямистки групировки и често има атентати. Над милион християни бяха изгонени от Ирак. В Сирия поради етническото и конфесионално разнообразие ще е още по-страшно. Най-безумна е подкрепата на САЩ /и запада като цяло/ за бунтовниците, които непрекъснато тероризират мирното населени

 35. 35 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#0:"статията"]От Втората световна война насам не е имало друг президент на САЩ, който да не е започвал или да не е участвал във война[/quote]
  Първо (в прав текст) - ВСЕКИ президент на САЩ от Втората световна война насам е започвал или участвал във война.

  Второ - Обамама рабира се не е изключение, той не пропуска да поучаства в Либия, но защо да не поизлъжем малко: http://en.wikipedia.org/wiki/Libyan_civil_war#Foreign_military_intervention

  "That same day, military operations began, with US forces and one British submarine firing cruise missiles,[260] the Royal Canadian Air Force, French Air Force, United States Air Force and British Royal Air Force[261] undertaking sorties across Libya and a naval blockade by the Royal Navy.[262][263][264]

  From the beginning of the intervention, the initial coalition of Belgium, Canada, Denmark, France, Italy, Norway, Qatar, Spain, UK and US[265][266][267][268][269] expanded to seventeen states, with newer states mostly enforcing the no-fly zone and naval blockade or providing military logistical assistance. The effort was initially largely led by the United States.[260]"

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3723 Весело

  Мдам ... Совите не са вече каквото бяха ...

  Бе, к'во става?
  Поетът Левчев вече замахнал на световната политика дотам, че от амвона да потупва Обама по рамото ...
  А Дневник се скъсва да помества все такива ...

 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#5:"tur671"]учил съм и съм работил с много сирийци ,обикновено членове на партията на комунистите ,особено арогантни и нагли същества ,които си гледат само собствения интерес и край но отмъстителни ,затова смятам ,че другаря Асад няма да изпълни споразуменията[/quote]
  Какви комунисти пак бе?! Знаеш ли, че Асад(баща) изгонва отдавна комунистите от Сирия?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Левчев-дали на близките на жертвите им пука дали са умрели от химически оръжия или са убити от бомбите на самолетите на Асад?Какво точно му е историческото на това споразумение-да не би да е спряло гражданската война?Да не би от утре вече да няма убити и ранени в Сирия?В Сирия вече има над 100 хиляди жертви.Изобщо имаш ли си понятие колко са 100 хиляди жертви?Дреме ти на теб-важното е да няма американски удари по самолетите и военните летища,пък че има стотици хиляди жертви е приемливо за такива като теб. Истината е че Обама е един страхливец-първо прехвърли топката на Конгреса,а после удобно се скри зад това споразумение.Заради такива като Обама е започнала Втората световна война,защото ако Хитлер е бил спрян още преди на окупира Чехия нямаше да има 50 милиона жертви.

 39. 39 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#34:"daam"]Най-безумна е подкрепата на САЩ /и запада като цяло/ за бунтовниците, които непрекъснато тероризират мирното население[/quote]

  http://www.cross.bg/siriya-agnes-ataka-1376152.html#axzz2eC4orHcE

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Весело

  При о'бонго се свърши с Америката! Той може да се зъби, но като псе вързано на синджир! Думата ми е за друго, за фамилията Левчеви. "Достойни" "хора"!? Кога ядоха кИфтетата при комунИзъма, бащата бе твърдо до бай Тошо и щерка му. Кога се обърна каруцата на държавата ни, синът ял кИфтета тогава, отиде да слугува на задокеанските нови господари. Важното е копанята да е пълна. Гледам от 99 сухи дерета се опитва да носи вода г'усин леФчев младши, за да не би да разочарова господарите си?!? Свободни медии, ама друг път и на друго място!

 41. 41 Профил на Проба Грешка Катарзис
  Проба Грешка Катарзис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#40:"Гражданин"]като псе вързано на синджир[/quote]

  http://www.segabg.com/pic/11253/666217-l.jpg

 42. 42 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1372 Весело

  [quote#18:"Леми Килмистър"].накара хората да харесват Путин и да симпатизират на диктатор, респект! [/quote]
  Вярно е.++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK